INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam



Hasonló dokumentumok
INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET




OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET








































ü ü ü ü ü ü ű ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ű ű Ü ü ü ü ü

Ö É ú ú Ú Ú Ö ú É ű Ó Ú ú ú ú Ó Ú ű Ó ú ú ú ű Ú

ű ű Ú Ú ű Ö Ö Ó ű ű Ú É Ö







Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü






ö Ö ö ö ö ö Ő ú ö Ö ö ú ő ö ö ö ő ö Ü ö ö ő ö ö ö ő ú Ö ö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ő ő ö ö ő ö ö ő ö ö Ö ő ű ő ö Ö ö
























Ú Ő É Ö
















Átírás:

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Serdült Gyula Készítette: Perinecz László Ellenőrizte: Salamonné Bíró Beáta Barbara Használja: Nyíregyháza, 2014. szeptember 15.

ök 1. Én és az iskola 6 óra 2. Család és iskola fiúk és lányok / nők és férfiak az iskolában és a társadalomban 12 óra 3. A környezetünk, amelyben élünk és az együttélés szabályai 8 óra 4. ek 6 óra 5. Aktuális feladatok 4 óra Óraszám Szervezési feladatok (2 óra) 1. 3.1. Új iskolába jöttünk Az iskola Házirend. Ügyeletes, hetes feladatai. Ellenőrző vezetése. 2. 5.1. Neveltségi szint felmérése Kérdőív kitöltése. 3. 1.1. A tanulás és az iskola fontosságának tisztázása az egyéni életút szempontjábórése. 4. 5.2. Siketek világnapja alkalmából a Némafilm megtekintése. 5. 2.1. Megemlékezés az aradi vértanukról. 6. 1.2. Az iskolának mint a tudás egyik hordozójának elfogadtatása. 7. 1.3. Az önismeret fejlesztése. 8. 2.2. 9. 1.4. Az 1956-os forradalom áldozatairól való megemlékezés. A tanuló helye a családban, az iskolában és egyéb közösségekben. 10. 1.5. A tanulás tanulása 11. 1.6. Tanulási technikák Az iskola társadalmi és kulturális szerepének fontosságának felisme- A film megtekintése és megbeszélése Miért választottam ezt az iskolát? Szeretem vagy sem? Az önmagáról alkotott kép (tanulói önkép) és az önmagáról közvetített kép közötti különbség jelentőségének tudatosulása. A tanuló helyének feltérképezése a családban, az iskolában és egyéb közösségekben. Az eredményes tanulás feltételei (önismeret, egészség és megalapozott önbizalom, ellenőrzés képessége, önkritika) Alapvető tanulási technikák megismertetése, gyakoroltatása és/vagy fejlesztése.

12. 4.1. Miért érdemes tanulni? 13. 4.2. ek bemutatása Részvétel a projekt értékelésében. 14. 2.3. Családi hagyományok A családi hagyományok szerepének és fontosságának felismerése, a család múltjának és az ott keletkezett értékeknek az ismerete. A fontosabb ünnepek tartalmi elemeinek 15. 2.4. 16. 2.5. A történelmi/társadalmi és családi példák hatásai egyének és közösségek életére. Közösségek kapcsolati háló(zata)inak 17. 2.6. Konfliktuskezelés I. 18. 5.3. Az első félév tanulmányi munkájának értékelése. 19. 2.7. Konfliktuskezelés II. 20. 2.8. Költségvetés-tervezés családi szinten; a fontos és nem fontos dolgok megkülönböztetése. 21. 2.9. Reklámok hatása 22. 4.3. A kommunizmus áldozatai. ismerete a család szempontjából. A történelmi példaképek mintaadó szerepének felismerése az egyén és a társadalom szempontjából konkrét példák alapján. Az egyéni és közösségi kapcsolatok szintjeinek és típusainak ismerete. A konfliktus, mint az emberi életben elkerülhetetlen és hasznosítható jelenség. Saját tapasztalatok tanulságainak hasznosítása a konfliktusok kezelésében. Megfelelő kommunikációs képesség, empátia, tolerancia kialakítása. Egyéni és csoportos konfliktusok okainak feltárása. Az alapvető konfliktuskezelő technikák Válságkezelő stratégiák megismerése és lehetséges hatásaik felmérése. A családi szintű pénzügyi tervezés alapjainak ismerete és a tudatos vásárlói szemlélet elsajátítása mi fontos és mi nem? Reklámkezelési stratégiák megismerése, kritikus gondolkodás erősítése. 23. 4.4. ek bemutatása Részvétel a projekt értékelésében.

24. 2.10. 25. 2.11. 26. 3.2. A munka világára vonatkozó alapfogalmak megismertetése. Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc áldozataira való megemlékezés. Az életünket szabályozó, mindennapi dokumentumok 27. 3.3. Az egészséges életmód 28. 3.4. A testi és lelki egészség. 29. 4.5. A holokauszt áldozatai. Foglalkoztatottak és munkanélküliek; munkajövedelmek és a segélyek világa alapvető ismeretek elsajátítása, információkeresés. Eligazodás a mindennapokban történő tájékozódáshoz nélkülözhetetlen dokumentumokban értelmezés, megkeresésük, használatuk gyakorlása (menetrendek, használati utasítások stb.). Az egészséges életmód, egészségmegőrzés fontosságának belátása, lehetséges módszerek, tényezők gyűjtése (környezet, táplálkozás, mozgás stb. szerepe). A testi és lelki egészség összefüggései. Betegségek megelőzésének módjai. 30. 4.6. ek bemutatása Részvétel a projekt értékelésében. Az egészséget fenyegető tényezők 31. 3.5. ismerete, törekvés ellensúlyozásukra (a környezet károsító hatása, A serdülő testi sajátosságai, biológiai, pszichológiai érése. helytelen életvitel, káros szenvedélyek, stressz). 32. 3.6. Iskola és szabadidő. Időterv készítése. 33. 3.7. 34. 3.8. A társadalmi/közösségi együttélés szabályai. A társadalmi/közösségi együttélés szabályai. A társadalmi/közösségi együttélést szabályozó írott (és íratlan) szabályozók (törvények, normák, erkölcsi alapvetések) ismerete, törekvés a betartásukra a közös munka során. A társadalmi/közösségi együttélést szabályozó írott (és íratlan) szabályozók (törvények, normák, erkölcsi alapvetések) ismerete, törekvés a betartásukra a közös munka során.

35. 2.12. A Nemzeti Összetartozás napja. 36. 5.4. Az osztály tanulmányi és közösségi munkájának éves értékelése. A Nemzeti Összetartozás napjának szerepe a társadalom.