Nem torpan meg a Pázmány legifjabb kara



Hasonló dokumentumok
Educatio 2012/2 Lukács Péter: Miért hisszük el? pp

A HALLGATÓK INTÉZMÉNYI MENEDZSELÉSE

Merre tovább felsőoktatás?

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán

Kik tanulnak tovább? A 2008-BAN EGYETEMRE, FŐISKOLÁRA JELENTKEZŐK NÉHÁNY STATISZTIKAI MUTATÓJA

DEREK BOK FELSŐOKTATÁSI

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben

Tanulmányi útmutató az új típusú (BA) képzésekhez a magyar alapszak hallgatói számára

A műszaki és a természettudományi képzési terület a felsőoktatási rangsorok tükrében

IFJÚSÁGI KORSZAKVÁLTÁS IFJÚSÁG AZ ÚJ ÉVEZREDBEN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

PALYA. Zsigmond Király Fôiskola M A G A Z I N I I. É V F O L Y A M J Ú N I U S


Végeredmény vagy kiindulópont?

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Sándor Pál László 1 Vészhelyzet a jogi kari (latin)oktatásban

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

Tizenkettő nem egy tucat! Interjúk sikeres tehetségekkel

Pályázat a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöki pozíciójának betöltésére

a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ

Statisztikák. Mozgókönyvtári szolgáltatások

Tíz éves a Zurgó. Beszélgetés Nagy Bercellel, az együttes vezetőjével

Legjobb, ha láthatatlan

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát

HÍRADÓ. Albertirsai február. XX. évfolyam, 2. szám. 80 Ft. Hogyan lehet. Albertirsát?: 15. oldal. élhetőbbé tenni. Közéleti és tájékoztató lap

Törököt fogtam! Garai Panni: Mióta tartózkodsz Magyarországon? Ates Adyl: GP: A magyar nyelvet mióta beszéled? Könnyű volt megtanulni?

Átírás:

Nem torpan meg a Pázmány legifjabb kara Osztovits Ágnes / 2014.11.22., szombat 11:02 / A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának közel hatszáz hallgatója mit sem észlel a városszerte kerengő, féltő vagy egyszerűen csak kíváncsiskodó találgatások valóságtartalmából. Meg tudja-e őrizni pozícióit az intézmény a karizmatikus alapító-dékán, Roska Tamás halála után? Erről beszélgettünk Szolgay Péter professzorral, a kar jelenlegi dékánjával. Alig több mint tízéves a kar, amelyet szinte minden fórumon Roska Tamás képviselt. Forrásokat szerzett, kapcsolatokat épített, kiváló tudósokat és politikusokat nyert meg az ügynek. Nem véletlen, hogy sokan aggódva kérdezik, mit hoz a jövő, mások szükségszerű megtorpanásról beszélnek. Jogos az aggodalom? Roska Tamás, akinek halála valamennyiünknek óriási veszteség, olyan merész és nagyvonalú intézményi szerkezetet, építményt hozott létre, amelynek működtetése nem személyfüggő. Az itt lévők kötelességüknek érzik, hogy sikerre vigyék, amit ő elindított. Az oktatói gárda is részben a régi, persze számolni kell azzal, hogy az életkori folyamatok visszafordíthatatlanok, így folyamatosan fiatalítanunk kell. De nincs törés: a mérnök-informatikus-képzés egyre erősebb, és előkelő helyet foglal el a rangsorokban, oktatói karát pedig kiválónak minősítették. A bionika szakra pedig csak maximális pontszámmal lehet bekerülni. Szó sincs megtorpanásról. Manapság óriási dilemma előtt állnak a felsőoktatási intézmények: ha növelik a hallgatók számát, több pénzhez jutnak. Ha nem engednek a minőségi követelményekből, felkopik az állunk. Önök hogyan döntöttek?

Fotó: Lontai Levente Két-három éve, amikor az egyetem jövőképét megfogalmaztuk, a kar vezetése a létszám vagy minőség kérdésében egyértelműen az utóbbi mellett tette le a voksát. Ennek szellemében 2013-ban Kutató kar minősítést kaptunk, az egyetem pedig megkapta a Kiemelt egyetem címet, ami anyagilag is jelentős állami juttatással jár. És persze kötelezettséggel, rengeteg munkával, nemzetközileg is elismert tudományos eredmények felmutatásával, sok-sok publikációval az alap- és mesterképzésen túl a doktori iskola színvonalának fenntartásával. Egy viszonylag fiatal kar mit tud ígérni a jelentkezőknek? Az innen kikerülőknek a végzés után egy hónappal állásuk lesz, ezt a tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetem. A statisztikák szerint a mérnök-informatikusaink átlag 324 ezer forintot kapnak kezdő fizetésként, ami nagyon szép. A hallgatóknak, ha megfelelően teljesítenek, külföldi ösztöndíjakat biztosítunk. Jól felszerelt, korszerű laboratóriumokban dolgozhatnak. A mesterképzésen a képelemzési területtel foglalkozók például mostantól egyegy szemesztert tölthetnek el Madridban és Bordeaux-ban. És még sorolhatnám a lehetőségeket. Nehéz önöknél diplomát szerezni? Sokat kell tanulni, ezt kár lenne tagadni. Nehéz az egyetem, de egyszersmind könnyű is, mert minden segítséget megadunk a diákoknak. A fontos tárgyakból felzárkóztató kurzusokat indítunk. Oktatóink konzultációkat tartanak, javításra adnak lehetőséget. Kiépült az animátori hálózat: a felsősök rendszeresen segítik az első éveseket. Azzal, pedig hogy hallgatóinkat bekapcsoljuk a kutatómunka vérkeringésébe, szinte észrevétlenül magukba szívják az ismereteket.

Igaz, hogy itt nem lehet angolnyelvtudás nélkül boldogulni? Tudomásul kell venni, hogy az írástudók nyelve, ami régen a latin volt, mára az angol lett. Aki nem tud angolul, az kirekesztődik a mi nemzetközivé vált tudományterületünkről. Nem kell megijedni, a műszaki és természettudományos nyelv nem bonyolultabb, mint a beszélt angol. De angolból is vannak felzárkóztató kurzusaink, hogy az alapképzés ötödik félévében már minden hallgató megértse az abban a félévben csak angol nyelven tartott előadásokat. Ezeket az itt tanító oktatók tartják, de utána jönnek a külföldi professzorok, akik olykor egy hét alatt leadják egy szemeszter anyagát. A statisztikák szerint a hallgatók elégedettségi mutatói magasak. Magyarul ez azt jelenti, hogy szeretnek idejárni? Nemrég volt az itt végzettek immár rendszeres találkozója. Kiderült, hogy a karunkon nagyon jól érezték magukat, szinte nosztalgiával gondolnak a nálunk töltött évekre. Utólag nagyra értékelik, hogy milyen kedvező a Karunkon a tanár-diák arány, hogy jutott rájuk elég figyelem, hogy volt és van sportolási lehetőség, hogy remek a Bérces Ágnes tanárnő által vezetett énekkar, hogy kiváló hazai és külföldi tudósokat, előadókat ismerhettek meg. Nyilván sokan felteszik a kérdést, mitől katolikus ez a kar? Én személy szerint azt tartom fontosnak, hogy tiszteljük egymás nézeteit, hogy megpróbálunk emberként viselkedni és közeledni a másik ember felé, és hogy tartsuk tiszteletben a katolikus egyház tanítását és értékrendjét. Az oktatók és a munkatársak is a keresztény értékrendet közvetítik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hallgatókat arra köteleznénk, hogy egyházi rendezvényeken vegyenek részt. Nincs kötelező mise vagy ima, de azt elvárjuk, hogy mások áhítatát senki se zavarja meg, mondjuk, egy-egy adventi gyertyagyújtáskor. (November 28-án 9 órakor kezdődik a karon a nyílt nap. A cím: IX. kerület Práter utca 50/A.)