Beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT októbere és augusztusa között végzett tevékenységéről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT 2010. októbere és 2012. augusztusa között végzett tevékenységéről"

Átírás

1 Beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT októbere és augusztusa között végzett tevékenységéről Martonvásár, szeptember 25. Takács Géza elnök

2 Elnökségi ülések Az Elnökség 7 ülést tartott az elmúlt időszakban. Általános témák, fontos kérdések: Agrárkamarai Választott Bíróság (jelöléseinket elfogadták: Dr. Balikó Sándor, Ritter József, Dr. Kator Zoltán) ben az Elnökség több alkalommal tárgyalta a pozitív ágazati image építése érdekében végzendő teendőket, amelynek eredményeképpen megszületett a Vetőmag Ágazati Stratégia. MgSzH átszervezése (NÉBIH megalakulása, az alkalmazotti rendszer átstrukturálása). Fordított ÁFA bevezetése, megfelelés a jogszabálynak. Partnerségi megállapodás a Vidékfejlesztési Minisztériummal. Az Ellenőrző Bizottság jelentései a VSZT gazdálkodásáról.

3 Ipari Növények Szekció Bizottság, Kukorica Szekció Bizottság A két bizottság 3 alkalommal tartott közös megbeszélést Bíró János vezetésével. Eredményes hamis vetőmag elleni kampány ( ). GMO szennyezettséggel kapcsolatos egyeztetések. Csávázott vetőmag címkézési követelményeinek változása. Vetőmag-forgalmazásra vonatkozó adatgyűjtés.

4 Kalászos Szekció Bizottság A Szekció Bizottság 4 alkalommal ülésezett. Piaci tendenciák, jellegzetes sajátosságok értékelése, ezek alapján VM felkérése irányár meghirdetésére. Állásfoglalás az időszakosan jelentkező problémás kérdésekben (pl. vetőmagpiaci anomáliák). Egyeztetés a forgalmazók és a fajtatulajdonosok között a kalászos vetőmagpiac problémáinak megoldási lehetőségeiről. Minisztérium folyamatos tájékoztatása a kalászos vetőmag helyzetről, az azt érintő problémákról.

5 Takarmánynövények Szekció Bizottság A Szekció 2 ülést tartott, témái: Takarmánynövények energetikai célú felhasználási lehetőségei. Az AKG rendelet takarmánynövény vonatkozásai. A lucernatermesztés perspektívája, illetve az AKG hatása a lucernaterületek növekedésére.

6 Zöldségnövények Szekció Bizottság A zöldség szekció különböző alszekciói összesen hat ülést tartottak. A színes tasakos gyártó és forgalmazó cégek A feldolgozóipari szállító cégek A frisspiaci vetőmag-forgalmazók rendszeresen üléseznek. Vetőmag-forgalmazásra vonatkozó adatgyűjtés.

7 A Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatott egyeztetések Tavaszi és az őszi kalászos vetőmag irányár kérdése Válasz: az árral egyetértettek, a VSZT a vetőmag irányárra tett javaslatát saját hatáskörben tegye közzé a piaci szereplők számára. Hibridkukorica vetőmag-előállító területek mentesítése a HMKÁ -ra előírt kötelező háromévenkénti vetésváltási kötelezettség alól. Válasz: a VM négy évre emelte a hibridkukorica vetőmag-előállítások esetében a vetésváltásra vonatkozó kötelezettséget. A szántóföldi növények átruházott jogkörű vetőmag-minősítésének visszaállítása Reakció: a hatóságnál elrendelt jelentős létszámleépítés ellenére sem állították vissza a korábban jól működő rendszert.

8 A GMO-val szennyezett vetőmagok márciusa és januárja között folyamatos egyeztetések zajlottak. Problémák: Jogszabályi változások történtek előzetes egyeztetés nélkül a szezon közben így nem volt felkészülési idő, nem volt szakmai konzultáció. A szabályozás nem volt összhangban a vonatkozó EU irányelvekkel (többlet forgalmazási követelmények, diszkrimináció). Hatósági laboratórium (akkor az akkreditáció hiánya). Vizsgálatok elvégzésének ideje, eredmények közlése (csak jóval a vetést követően várható). A mintavételi és vizsgálati metodika (ismeretlen volt a szakma számára).

9 Szakmai elvárások: 1. Nélkülözhetetlen olyan akkreditált hatósági laboratóriumi rendszer kialakítása és működtetése, amely megfelel a nemzetközi standardoknak, és amelynek transzparens gyakorlatában garantált, hogy vizsgálati eredményei mivel mintavételi és vizsgálati metodikája megfelel a nemzetközi normáknak megbízhatóak és a legkevésbé vitathatóak. A hatóság elvégezte azokat a laborfejlesztéseket, amelyek garantálják a vizsgálatok megfelelő színvonalát és az elégséges kapacitást. 2. Hatóság GMO vizsgálati eredményeit még a vetési időszak előtt hozza nyilvánosságra, csökkentve ezzel megállapításainak lehetséges negatív következményeit. A évi repce vetőmag értékesítési szezon GMO vizsgálatai már ebben a szellemben történtek, a vetőmag cégek és a hatóság szoros együttműködésének köszönhetően a vizsgálati eredmények megfelelő időben rendelkezésre álltak.

10 Jogszabályban rögzített eredményeink Szántóföldi növények esetében Az EU-ból és egyenlősített harmadik országból származó kukorica, szója és repce vetőmagot legfeljebb 5 napon belül be kell jelenteni a NÉBIH-nek. A tételek GMO mentességét kockázatértékelés alapján vizsgálják, a hatóság vizsgálati szándékát 5 napon belül jeleznie kell, majd 5 napon belül a vetőmagtételből mintát kell venni. Az eredményt a mintavételtől számított 30 napon belül a bejelentő rendelkezésére kell bocsátani. Zöldségnövények esetében Harmadik országból származó csemege és pattogató kukorica esetén a forgalmazás feltétele a GMO tartalomra vonatkozó magyar hatósági laboratóriumi mérési jegyzőkönyv csatolása. Az EU-ból származó vetőmag forgalomba hozatalának feltétele a GMO tartalomra vonatkozó hatósági laboratóriumi mérési jegyzőkönyv csatolása.

11 Az Agrárkamarai tagsággal kapcsolatos észrevételek és 10 más érdekképviseleti szervezettel közös állásfoglalásunk Javaslatok: egységes kamarai törvény készüljön a két szakkamarai törvényből, a kamarai tagdíj mértéke a Ft/év nagyságrendet ne haladja meg, a terméktanácsok, ágazati szakmai szervezetek érdekegyeztető és érdekvédelmi tevékenységének meg kell maradnia, sőt azt erősíteni szükséges. Eredmény: észrevételeinket részben figyelembe vették. A természetes környezet megőrzésére szánt takarmánynövényvetőmagkeverékek Javaslatok: hagyományos vetőmagok forgalmazási feltételeivel azonos ellenőrzési előírások, címkézési követelmények pontosítása. Eredmény: észrevételeinket részben figyelembe vették.

12 Katasztrófavédelmi hozzájárulás Eredmény: eltörölték. Élelmiszerlánc-felügyeleti díj Felvetések: A szakhatóság a vetőmag-minősítés során komplex és tételes ellenőrzési rendszert működtessen (mint eddig). A vetőmagágazat szereplői az ellenőrzéssel kapcsolatban felmerülő költségeket hatósági díjtételek szerint megfizetik. Az exportra kerülő vetőmagtételek esetében a hatóság nem végez ellenőrzést a forgalmazás során, de díjat számít fel utána. Eredmény: Hatósági díjtételeket 50%-al csökkentették (de a terhek nőttek). Megállapodás a rendszeres díjfizetésről, nem szükséges a vizsgálatokat megelőzően kifizetni a hatósági díjakat.

13 Szakmaközi szervezeti törvény elfogadása (Trv. életbe lépett, vgr. rendelet még nincs) A jogszabály az Uniós jognak megfelelően szabályozza a szakmaközi szervezetek területét. Stratégiai partnerségi megállapodás a Vidékfejlesztési Minisztériummal célja a szorosabb együttműködés a jogszabályok és a jogszabályokat megalapozó koncepciók előkészítési munkájában stratégiai partnerség elvei: hatékonyság, nyitottság, érdemi együttműködés. Az aláírásra október 9-én kerül sor a Minisztériumban.

14 Csávázott vetőmagok címkézési kötelezettsége Az 1107/2009/EK rendelet kötelezően előírja, hogy a forgalomba hozott, csávázott vetőmagot tartalmazó zsákokon a hatóanyag(ok) és a csávázószer neve mellett fel kell tüntetni a csávázószerre vonatkozó, biztonsági előírásokat tartalmazó S és Spe mondatokat. A hatóság elfogadta a július 1. és március 31. között forgalomba hozott vetőmagok csomagolásán az ESA által kidolgozott piktogramok és a tájékoztató szöveg megjelenítését.

15 Külföldi kapcsolatok Továbbra is kiemelt feladat a széleskörű intézményesített kapcsolatok ápolása. Minden fontos rendezvényen jelen vagyunk, hiszen a személyes jelenlét és véleményalkotás elengedhetetlenül fontos. A nemzetközi szervezetek munkacsoportjaiban való aktív részvétellel képviseljük a hazai érdekeket, mindezt minél szélesebb körű szakmai egyeztetést követően. ISF ESA (Pavelka Árpád elnökségi tag). (Dr. Láng László elnökségi tag). Biskeki Egyezmény (Dr. Marton Csaba, nemesítési szekció elnöke). Ukrán Vetőmag Szövetség (együttműködési megállapodás).

16 Részvételünk a főbb nemzetközi programokon ISF Konferencia A évi ISF konferencia rendezési jogát Magyarország nyerte. ESA Konferencia és munkacsoporti ülések ben először tartotta az ESA éves közgyűlését Brüsszelen kívül, a rendezvény helyszíne Budapest volt. Biskeki Egyezményt aláíró országok éves ülései.

17 A Biskeki Egyezményt aláíró országok éves ülése, Jereván május 14.

18 Oroszország 2011 kukorica vetőmag importja

19 Származási hely szerint

20 A Visegrádi Négyek (hármak) szokásos éves találkozója Tadeus Michalski Ladislaus Moravcsik június 21.

21 ARANY ŐSZ Mezőgazdasági Kiállítás Moszkva október 14.

22 E S A Éves közgyűlése Budapest október

23 Az ukrán és a magyar szövetség együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása Budapest, december 7.

24 Részvétel az ESTA projektben Az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) együttműködve a növényvédőszer gyártó cégekkel, kialakította az Európai Vetőmag-csávázási Rendszert (ESTA). Az ESTA egy, a csávázásra, a csávázott vetőmag kezelésére és felhasználására vonatkozó minőségbiztosítási rendszer, amelyet az európai vetőmagágazat saját maga dolgozott ki és működtet. A rendszert elsőként kukoricára és repcére alakították ki, de az ágazat célja, hogy a későbbiekben kiterjessze több növényfajra, illetve minden csávázási eljárásra. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a vetőmagszektor egész Európában elfogadja és alkalmazza a rendszert. Az ESTA magyarországi bevezetése érdekében tartott találkozók: július 19. az ágazat szereplőinek általános tájékoztatása, augusztus 7. az első munkacsoporti értekezlet.

25 Better Regulation Az un. Better Regulation keretében felülvizsgálatra kerülnek a vetőmagminősítés és fajtaelismerés szabályait meghatározó EU direktívák. A vetőmagipar jövőjét nagymértékben befolyásoló téma részletes megvitatása lassan a végéhez közeledik a Bizottság a jogszabály tervezet végén az EU parlament számára megküldi. A Unión belüli folyamatok nyomon követése különösen fontos ebben az esetben, ezért a VSZT az Európai Vetőmag Szövetség Better Regulation Munkacsoportjának aktív tagja.

26 Folyamatos részvétel a különböző egyeztető fórumokon VM Gabona Termékpálya Bizottság Az ülésekről készített tájékoztató anyagot minden esetben megküldjük az Elnökség és a Termékpálya Bizottságok részére. Aratási - Betakarítási Koordinációs Bizottság A nyári és őszi ülésszakban egyaránt részt vesz a VSZT az üléseken, minden esetben tájékoztatást ad a Bizottság részére a vetőmagos vonatkozásokról, a tagságot érintő kérdésekhez hozzászól.

27 Kiemelt VSZT ügyek

28 Kukorica és őszi búza posztregisztrációs fajtakísérleti rendszer A 2012/2013. évben már a 6. alkalommal állítjuk be a kísérleteket. A rendszer folyamatosan fejlődik (fajtakiválasztás, kódolás, laboratóriumi vizsgálatok). A rendszer a GOSZ és a VSZT szervezésében, részbeni finanszírozásával működik. A fajtatulajdonosok és a termelők megelégedésére zajlanak a kísérletek. K u k o r i c a GOSZ - VSZT GOSZ - VSZT

29 Hamis kukorica vetőmag elleni kampány szórólap; 400 plakát, 50 megjelenés a hazai agrár szaksajtóban, 6 alkalommal került bele a Gazdakör című műsorba. A Falugazdász Hálózat tájékoztatása. A vetőmag kereskedők képviselői hálózatának tájékoztatása. A kampány sikeres volt, annak eredményeképpen a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is nyomozást folytat vetőmag hamisítással kapcsolatos ügyekben.

30 A VETŐMAG ÚJSÁG folyamatos fejlesztése Alapvető célunk volt a magazin jelleg erősítése (interjúk, érdekes, színes szervezeti hírek) és a kiváló minőségben történő megjelenés. A további fejlesztő munka érdekében online kérdőív formájában mértük fel, hogy az olvasók mennyire elégedettek. A külső megváltozását pozitívan értékelték (színvilág, szerkezeti felépítés, lap minősége). Legnépszerűbbnek tartott rovatok: Színes hírek a nagyvilágból, Interjúk, Szervezeti hírek, Külföldi szervezetek hírei.

31 Kiemelt médiapartnereink

32 Kiemelten fontos teendőink a következő időszakban 1. Aktív részvétel Better Regulation munkafolyamatban. 2. A kialakított vetőmag ágazati stratégia céljainak megvalósítása. 3. A VSZT szakmaközi szervezetként való elismerésének kezdeményezése. 4. ESTA project magyarországi bevezetésének elősegítése. 5. Felkészülés az ISF konferencia budapesti megszervezésére. 6. A már megkezdett programok markáns folytatása (posztregisztrációs kísérletek, Pannon búza program, hamis vetőmag elleni kampány stb.). 7. Izoláció, zárt körzet jogszabályi kereteinek megnyugtató rendezése 8. A tagság kiemeltebb aktivizálása, mozgósítása, bevonása a munkákba.

33 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról 2008 2013 Martonvásár, 2013. május 16. Takács Géza elnök Elnökségi ülések Az Elnökség évente ülést tartott az elmúlt időszakban és minden

Részletesebben

Beszámoló a VSZT utóbbi másfél évben végzett tevékenységéről. Martonvásár, 2014. szeptember 25. Takács Géza elnök

Beszámoló a VSZT utóbbi másfél évben végzett tevékenységéről. Martonvásár, 2014. szeptember 25. Takács Géza elnök Beszámoló a VSZT utóbbi másfél évben végzett tevékenységéről Martonvásár, 2014. szeptember 25. Takács Géza elnök Az előadás témái Együttműködés a szakigazgatással, szakmai szervezetekkel A VSZT kiemelt

Részletesebben

Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása. Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer

Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása. Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Tartalom - Miért van szükség a rendszerre? - Milyen területet

Részletesebben

Várható változások a csávázás szabályozásában

Várható változások a csávázás szabályozásában Várható változások a csávázás szabályozásában 2014.05.22. VSZT/SGS ESTA fórum Ruthner Szabolcs Előadás tartalma: ESTA minősítések helyzete: Miért alkalmazzuk az ESTA-t? Európai helyzetkép (résztvevő országok,

Részletesebben

A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések

A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Martonvásár, 2012. szeptember 25. Az agrár- és élelmiszergazdaságstratégiai

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.11.14. COM(2017) 643 final 2017/0297 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a 2003/17/EK tanácsi határozatnak a Brazíliában a takarmánynövény- és gabonavetőmag-termesztés

Részletesebben

MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE

MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE Együttműködés az akkreditáló és akkreditált szervezet között UTLAB MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE Fülöp Pál UTLAB Szövetség elnöke TARTALOM 1. UTLAB Szövetség megalakulása 2. UTLAB

Részletesebben

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése 2007. szeptember Tagság alapadatai A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak jelenleg 811 tagja van. A tagság megyék szerinti megoszlása

Részletesebben

A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások

A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások Lukács József elnökhelyettes 2013. május 16. Intézményi változások Intézményi változások Jogszabályi változások A szántóföldi növényfajok vetőmagvainak

Részletesebben

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány Kezdetek A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII.26.) kormányrendelet meghatározta a mezőgazdasági

Részletesebben

Beszámoló a VSZT utóbbi egy évben végzett tevékenységéről. Martonvásár, 2015. október 28. Takács Géza elnök

Beszámoló a VSZT utóbbi egy évben végzett tevékenységéről. Martonvásár, 2015. október 28. Takács Géza elnök Beszámoló a VSZT utóbbi egy évben végzett tevékenységéről Martonvásár, 2015. október 28. Takács Géza elnök Az előadás témái Milyen volt az elmúlt egy év? Együttműködés a szakigazgatással, szakmai szervezetekkel

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnökségi üléséről

EMLÉKEZTETŐ a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnökségi üléséről EMLÉKEZTETŐ a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnökségi üléséről Az ülés helye és ideje: Hotel Wien tanácsterme Budapest XI., Budaörsi út 88-90. 2008. január 8. 09,30 óra Résztvevők:

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2015.

ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2015. ŐSZI KALÁSZOS VETŐMAG HELYZET 2015. Vetőmag Szövetség Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekció Juhász Zoltán Sumi Agro Hungary Kft XVI. KALÁSZOSGABONA FÓRUM Visegrád, 2015. szeptember 8-9. Ki mi(n)t

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

Gyógynövények az élelmiszerek között

Gyógynövények az élelmiszerek között Gyógynövények az élelmiszerek között Budapest, 2011. március 25. Sárvár Deák Ferenc főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 1 Az emberi felhasználásra

Részletesebben

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók Nem minden előzmény nélkül hozták létre 1993-ban a Vetőmag Terméktanácsot, ezért november 6-án méltóságteljes ünnepség keretében emlékeztek meg a megalakulásáról: tisztelgés volt ez a múlt előtt, elismerés

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN. Vámosi Oszkár ügyvezető

AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN. Vámosi Oszkár ügyvezető AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AZ OHÜ NONPROFIT KFT. ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN Vámosi Oszkár ügyvezető Immár három éve aktív az OHÜ Az OHÜ megalakításának célja, fő tevékenységi köre Alapítva:

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai Dr. Cseszlai István - elnöki szakmai főtanácsadó Szekszárd - 2016. november 17. A NAK megalakulása Önkéntes tagság: ~ 11 ezer tag Önálló megyei kamarák Heterogén

Részletesebben

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése 28. szeptember Tagság alapadatai A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak jelenleg 819 tagja van. A tagság megyék szerinti megoszlása

Részletesebben

Az ágazati marketing lehetőségei

Az ágazati marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 MALOM- ÉS SÜTŐIPAR Végváriné Henter Lilla Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló

Részletesebben

Az MNVH céljai, feladata és felépítése

Az MNVH céljai, feladata és felépítése Az MNVH céljai, feladata és felépítése Tóth Márta MNVH Bács-Kiskun megyei referens Szarvas, 2013. április 29. MNVH megalakulása, jogszabályi háttér 1698/2005 EK rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. Küldöttgyűlés

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. Küldöttgyűlés Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége Küldöttgyűlés 2012. május 07. Máriapócs Dohánytermesztés Magyarországon 8000 Dohányterületek Magyarországon ha- 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1997. 1998.

Részletesebben

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc FESZ Közgyűlés Budapest, 2012. november 29 FESZ GYSE Forgalmazók az Egészségért Gyártók a Minőségért Misszió A szervezet tagjai hozzásegítsék

Részletesebben

Beszámoló a vetőmag stratégia megalkotásáról és megvalósításának állásáról

Beszámoló a vetőmag stratégia megalkotásáról és megvalósításának állásáról Beszámoló a vetőmag stratégia megalkotásáról és megvalósításának állásáról Pavelka Árpád 2012. szeptember 25. A Stratégia Alkotó Munkacsoport: Név Pavelka Árpád elnök Bíró János Feczák János Kovács Géza

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

A8-0380/3. A vidékfejlesztési programok időtartamának meghosszabbítása

A8-0380/3. A vidékfejlesztési programok időtartamának meghosszabbítása 6.12.2017 A8-0380/3 Módosítás 3 Czesław Adam Siekierski a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság nevében Jelentés A8-0380/2017 Albert Deß A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén érvényben lévő

Részletesebben

I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság

I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság I. A célok meghatározása, felsorolása A diszkrimináció elleni fellépés és az egyenlő bánásmód követelményének tudatosítása, társadalmi szemléletformálás. Az esélyegyenlőség

Részletesebben

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye Reich László (CMC jelölt) Budapest, 2008. március 18. Tartalom Előzmények A közösségi bormarketing program

Részletesebben

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1. Általános rendelkezések 1.1. Az : 1.1.1. a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (a továbbiakban HTE) szakosztályként működő szervezeti egysége; 1.1.2. a

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens Amiről szó lesz 1. A NAKVI és a tervezés kapcsolata 2. Hogyan segíti az

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József Tervezet Magyar Elektrotechnikai Egyesület Program 2013-2016 Béres József Budapest, 2013. március 8. 2. oldal Bevezetés A MEE Alapszabályának 11 11.4. Jelölés pontjának értelmében a Jelölő Bizottság által

Részletesebben

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24.

Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései Dr. Bognár Lajos november 24. Az kérdés Dr. Bognár Lajos 2017. november 24. NÉBIH az élelmiszerlánc-biztonság őre lelmiszer-biztonság aktuális NÉBIH a sokoldalú hivatal élelmiszerláncfelügyeleti szerv növénytermesztési hatóság talajvédelmi

Részletesebben

2009. évi szakmai program

2009. évi szakmai program 2009. évi szakmai program Áttekintés A Szociális Intézmények Országos Szövetségének (SZIOSZ) életében a 2008-as évben jelentkező szakmai és szervezeti kihívásokat, feladatokat áttekintve született meg

Részletesebben

Csillagvizsgáló. alkoholos italokat és borászati termékeket forgalmazó fővárosi vendéglátóipari egységek ellenőrzése részletes eredmények

Csillagvizsgáló. alkoholos italokat és borászati termékeket forgalmazó fővárosi vendéglátóipari egységek ellenőrzése részletes eredmények 1 Csillagvizsgáló alkoholos italokat és borászati termékeket forgalmazó fővárosi vendéglátóipari egységek ellenőrzése részletes eredmények Az akcióról Helyszín: Budapest, összesen 10 kerület érintésével

Részletesebben

A Szakmai Kollégium évi munkaterve

A Szakmai Kollégium évi munkaterve Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Szakmai Kollégium 1132 Budapest, Kádár u. 13.. Telefon: 1-220-5690 Fax: 1-220-8921 E-mail: kamara@szvmszk.hu Szám: 00/E/ 133 / 1 / 2014 A Szakmai

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) Szám: 02/134-23/2016 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

MAGOSZ ÉFOSZ FruitVeB VHT BTT Kisgazda Polgári Egyesület. HANGYA Országos Erdészeti Egyesület MEGOSZ GOSZ MADOSZ Országos Magyar Méhészeti Egyesület

MAGOSZ ÉFOSZ FruitVeB VHT BTT Kisgazda Polgári Egyesület. HANGYA Országos Erdészeti Egyesület MEGOSZ GOSZ MADOSZ Országos Magyar Méhészeti Egyesület TÓSZEGI-FAGGYAS KATALIN A háztáji és konyhakerti gazdálkodást segítő kamarai rendszer Karcag, 2013. november 15. Az előadás felépítése 1. NAK - tevékenységek, szolgáltatások 2. Vidékfejlesztési területek

Részletesebben

Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015.

Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015. Sokasodó kihívások a kvótakivezetés évében egy új tejháború küszöbén? Regionális Taggyűlések 2015. Tejpiac Támogatási rendszer Beruházások Integráció GMO kérdés Marketing alap Kiskereskedelem EKÁER/FELIR

Részletesebben

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai 1./ Az elnökség 2014. évi tevékenységének értékelése, évzáró. Előterjesztő: Kárpáti Zoltán megyei elnök Előterjesztés módja: írásban illetve szóban 2./ A jelenlévők

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.30. COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Kreatív Európa program (2021 2027) létrehozásáról

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.7.1. COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES)

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) szám: 02/259-10/2012 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

Vetômag. A tartalomból. XV. évfolyam, 2008. 3. szám. Felelôs szerkesztô: Hajtun György

Vetômag. A tartalomból. XV. évfolyam, 2008. 3. szám. Felelôs szerkesztô: Hajtun György Vetômag XV. évfolyam, 2008. 3. szám A Vetômag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata A tartalomból Nemzetközi vetômag konferencia WORLDSEED 2008 9 A pillangós szálastakarmányok vetômagtermesztésének

Részletesebben

Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei. Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály

Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei. Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály Termelői szervezetek és kialakulásuk Feladatkörük Érdekviszonyaik Szerves fejlődés Európai

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA /MKKSZ KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI OSZT/ SZERVEZETI

Részletesebben

A magyar-horvát testvértelepülési kapcsolatok alakulása a határ mentén

A magyar-horvát testvértelepülési kapcsolatok alakulása a határ mentén A magyar-horvát testvértelepülési kapcsolatok alakulása a határ mentén D R. K E L L E R K R I S Z T I N A P A N N O N E G Y E T E M N A G Y K A N I Z S A I K A M P U S Z D R. K R I S T I N A S V R Ž N

Részletesebben

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA I. A társadalmi szervezet neve: 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖRE A társadalmi szervezet székhelye: Magyar Honvédség Baranya Megyei Hadkiegészítő

Részletesebben

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc-kutatási Osztály Osztályvezető HÍR védjegyes termelők éves

Részletesebben

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A kormányzati szervek A korrupció megelőzése érdekében tett főbb intézkedések: 1. Részvétel a KIM által koordinált korrupciómegelőzési program végrehajtásának

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Gazdasági-társadalmi kihívások Jövedelem különbségek Áringadozás, kockázatmenedzsment

Részletesebben

JAVASLAT A MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG ÉVI SZAKMAI TERVÉRE

JAVASLAT A MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG ÉVI SZAKMAI TERVÉRE JAVASLAT A MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG 2018. ÉVI SZAKMAI TERVÉRE Általános működés A 2018. évi alap-, működési- és szakmai támogatással, valamint az Olimpiai Reménységek Versenyével kapcsolatos szakmai tervek

Részletesebben

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 I. A Magyar Vámügyi Szövetség (továbbiakban: Szövetség) adatai Elnevezése: Magyar: Angol: Német: Francia: Magyar Vámügyi Szövetség Hungarian

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben

Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben Termék azonosítási és nyomon követési szabvány alkalmazásának előnyei az egészségügyben Molnár Attila az EGVE leköszönő elnöke Az üzleti élet közös nyelve Miért van szükség egy szabványra? Értünk egymás

Részletesebben

MUNKATERV a 2010-es évre

MUNKATERV a 2010-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2010-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Tájékoztató előadások megtartása az európai és a világ konfliktus gócairól és azok kezelésének helyzetéről;

Részletesebben

Ruthner Szabolcs elmondja, hogy írásban nem érkezett javaslat, vagy kiegészítés.

Ruthner Szabolcs elmondja, hogy írásban nem érkezett javaslat, vagy kiegészítés. Az ülés helye, ideje: VSZT Iroda, Budapest, Ábel Jenő u. 4/B 2008. május 06. 10:00 óra Résztvevők: a csatolt jelenléti ív szerint Takács Géza elnök köszönti a résztvevőket, majd megállapítja, hogy az Elnökség

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

VI. Tejágazati Konferencia

VI. Tejágazati Konferencia VI. Tejágazati Konferencia Mélykuti Tibor elnök Tata, 2016. november 23. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Miniszter által elismert reprezentatív szakmaközi szervezet (2013) A Terméktanácsnak

Részletesebben

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Arnóczi Rozália tanácsos Vidékfejlesztési Főosztály 2011. február 16. Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról A főbb probléma

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette: Jóváhagyta

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2005 SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület 4025 DEBRECEN, Török Bálint u. 4. KÖZHASZNÚSÁGI JELENÉS 2005 Tartalom I. A szervezet általános adatai, szervezet céljának

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG Tíznaponként kollégium Szakmai Kollégiumunk világa és belső tájai Domszky András Nehéz néhány szóval megnyitni egy világot és megmutatni

Részletesebben

A Megyei Önkormányzat fejlesztéspolitikai feladatai visszatekintve a 2007-2013 közötti időszakra

A Megyei Önkormányzat fejlesztéspolitikai feladatai visszatekintve a 2007-2013 közötti időszakra A Megyei Önkormányzat fejlesztéspolitikai feladatai visszatekintve a 2007-2013 közötti időszakra Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A megyei önkormányzat feladatai

Részletesebben

A baromfi-egészségügy aktuális

A baromfi-egészségügy aktuális A baromfi-egészségügy aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos XIX. Derzsy-napok 2011. június 2-3. Témák: Az állategészségügyi

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

MAGYAR KÖNYVTÁROSOK EGYESÜLETE

MAGYAR KÖNYVTÁROSOK EGYESÜLETE MAGYAR KÖNYVTÁROSOK EGYESÜLETE 2019.. ÉVI - ELNÖKSÉGI MUNKATERV Elfogadva: 2019. február 13. I. Projektek, főbb tevékenységek január Döntés a XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelentkezésről

Részletesebben

Iskolai közétkeztetés környezeti nevelés

Iskolai közétkeztetés környezeti nevelés Iskolai közétkeztetés környezeti nevelés beszámoló a szekció munkájáról Czene Zsolt, Vidékfejlesztési Minisztérium Czippán Katalin, Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája Pannonhalma 2011.09.17.

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme. Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály

A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme. Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály KAP ÚJ CÉLKITŰZÉSEI 1. Életképes élelmiszertermelés: a mezőgazdasági jövedelmek

Részletesebben

Budapesti Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottság. Vindis Ferenc Wiedemann Viktor Budapest, 2012. november

Budapesti Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottság. Vindis Ferenc Wiedemann Viktor Budapest, 2012. november Budapesti Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottság Bonifert Ferenc Keglovits László Demény Gyula Lengyel Gábor Vindis Ferenc Wiedemann Viktor Budapest, 2012. november TARTALOM Tényhelyzet 2012. Jövőkép,

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

ALAKORSHOW. Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig

ALAKORSHOW. Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig ALAKORSHOW Teljes termékpályás ellenőrzési és online tételtanúsítási rendszer a nemesítéstől a sörös polcokig Kanyó Zsolt, fejlesztési részlegvezető BiokontrollHungária Nonprofit Kft. ALAKORSHOW Teljes

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Együttműködésről Mi is az az OGP? A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership - OGP) egy önkéntes részvételen

Részletesebben

A fémzárolt vetőmag használat

A fémzárolt vetőmag használat A fémzárolt vetőmag használat Károlyi Gyula NÉBIH NKI igazgatóhelyettes Szentlőrinc 2018.08.10. 1 A növénytermesztés fejlődése érdekében végzett biológiai innováció objektív megítélésében az állam 126

Részletesebben

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint ÚTLAB Közgyűlés Budapest 2012. május 14. Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint BORS Tibor főmunkatárs Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda Irodavezető

Részletesebben

A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai

A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai A magyarországi falugazdász hálózat működése, a falugazdászok feladatai Dr. Cseszlai István Stratégiai igazgató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK 2013-2016 között bebizonyosodott: a kamara hiánypótló,

Részletesebben

Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata

Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata Agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamata Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár 2016. január 14. EIP hálózat jogszabályi alapja 1305/2013/EU EMVA rendelet 53. cikke Európai

Részletesebben

KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum:

KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum: KÖZGYŰLÉS ELŐKÉSZÍTÉSE 2. Napirendi pont előterjesztése Dátum: 2014.03.04. Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület Közgyűlése részére tájékoztatás a 2014. március hó 04-i ülés 2. napirendi pontjához

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

ÉVES KÖZGYŰLÉS. Elnöki beszámoló május május május 14. Hercegh Imre elnök

ÉVES KÖZGYŰLÉS. Elnöki beszámoló május május május 14. Hercegh Imre elnök ÉVES KÖZGYŰLÉS Elnöki beszámoló 2012. május 9. 2014. május 14. 2013. május 14. Hercegh Imre elnök Miről lesz szó? 2014 Tisztújító Közgyűlés Mit végeztünk az elmúlt időszakban? Mit hagyunk hátra a következő

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött a Rábaközi Tájtermék Klaszter tagjai között (a továbbiakban Tagok) az alábbi feltételekkel: Az együttműködési megállapodás megkötésének célja, hogy a klaszter

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Az akkreditált szervezetek érdekképviselete. Dr. Ágoston Csaba, elnök Akkreditált Szervezetek Klasztere

Az akkreditált szervezetek érdekképviselete. Dr. Ágoston Csaba, elnök Akkreditált Szervezetek Klasztere Az akkreditált szervezetek érdekképviselete Dr. Ágoston Csaba, elnök Akkreditált Szervezetek Klasztere Alapdillemma Az akkreditálás annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet, természetes személy alkalmas

Részletesebben

MAGYAR IFJÚSÁGI KONFERENCIA

MAGYAR IFJÚSÁGI KONFERENCIA MAGYAR IFJÚSÁGI KONFERENCIA ELNÖKI BESZÁMOLÓ Szórád Gábor Miről is lesz szó... 1.) Beszámoló az elmúlt hat hónap munkájáról 2.) Jogi személyiségünk jelenlegi állapota 3.) Jogi személyiség elérésének végső

Részletesebben

A Tanyafejlesztési Program eredményei és a jövőbeli feladatok Budapest, Parlament - Vadászterem, január 30.

A Tanyafejlesztési Program eredményei és a jövőbeli feladatok Budapest, Parlament - Vadászterem, január 30. A Tanyafejlesztési Program eredményei és a jövőbeli feladatok Budapest, Parlament - Vadászterem, 2014. január 30. dr. Viski József VM Stratégiai Főosztály 1 A Program előzményei, jogi háttere 49/2009.

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.13. C(2014) 1633 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ IRÁNYELVE (2014.3.13.) a 2011/65/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv IV. mellékletének a 2017.

Részletesebben

5865/17 kn/tk/kk 1 DGG 3 A

5865/17 kn/tk/kk 1 DGG 3 A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 10. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0014 (COD) 5865/17 ENT 29 MI 87 CODEC 140 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az elnökség az Állandó Képviselők Bizottsága/a

Részletesebben

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 20 pontos akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.14. Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripart a Kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja. 2015 20 pontos akcióterv

Részletesebben

Népszámlálás kommunikációs program

Népszámlálás kommunikációs program Népszámlálás kommunikációs program Sikeres kommunikáció=eredményes összeírás Népszámlálás az egyetlen teljeskörű összeírás. Legmélyebb területi szintű adatok megszerzése. (kistérség, városrész). Tetszőleges

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE CÍMŰ ÁROP AZONOSÍTÓSZÁMÚ KIEMELT PROJEKT KERETÉBEN

AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE CÍMŰ ÁROP AZONOSÍTÓSZÁMÚ KIEMELT PROJEKT KERETÉBEN I. Regionális konferenciasorozat Helyzetelemzés az EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséről: Ivóvízminőség-javító projektek megvalósításának helyzete Dr. Simon Barbara (BM ÖKI) AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK

Részletesebben