Amit Ön tehet lakása biztonságáért:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit Ön tehet lakása biztonságáért:"

Átírás

1 Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL november Amit Ön tehet lakása biztonságáért: 1. A lakás ajtaját, kapuját akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak! 2. Lakótársaival gondoskodjanak a lépcsőház, pince folyamatos zárásáról, hogy illetéktelenek ott tartozódását megakadályozzák! 3. Végzettségét, címeit ne tüntesse fel névtábláján, - ha feltétlenül nem szükséges- mert 4. ebből vagyoni helyzetére is lehet következtetni! 5. Egyedül élő nők saját biztonságuk érdekében elég, ha csak vezetéknevüket tüntetik fel! 6. Időnként vizsgálják át a bejárati ajtót és környékét, hogy nincsenek-e számok, jelek odaírva, papírcsík, gyufaszál az ajtó réseibe dugva, cellux-csík felragasztva. Ezeket azonnal távolítsa el, mivel az Ön távollétei időpontjainak megfigyelését szolgálják! 7. Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg pl.: az optikai kitekintő igénybevételével- az Önhöz érkező személy kilétéről! 8. Ha idegenek csengetnek be, és valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, vagy valamilyen apróságot kérnek, ne engedje be őket lakásába. 9. A hivatalos személyektől is kérje el igazolványukat! 10. Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket látnak csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok, stb.) közlekedni lakóházukban, figyeljék meg, hogy melyik lakásból jöttek ki. Próbálják meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát írják fel! 11. Hosszabb távollét esetén szóljanak a szomszédjuknak, rokonuknak, - akiben megbíznak - hogy meddig lesznek távol, és kérjék meg őket a levélszekrény kiürítésére, az újságok, díjbeszedő cédulák bevételére! 12. Távollétük idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető! 13. Idegenekkel ne közöljék, hogy mikor nincsenek otthon, de rokonaiknak, jó szomszédaiknak mindig hagyják meg elérhetőségüket (cím, telefonszám)! 14. Ne tüntesse fel címét kulcstartóján! 15. Lakáskulcsát ne tegye ajtaja közelében található biztos rejtekhelyre (lábtörlő, villanyóraszekrény stb.)!

2 16. Ha a biztonsági zárat nem tudja bezárni, ne menjen el hazulról, mert lehet, hogy a bűnözők a lakást betörésre előkészítették. Gondoskodjon zárcseréről, de ne hagyja felügyelet nélkül a lakást! 17. Kulcsait ne tartsa igazolványaival egy helyen, mert ellopásuk esetén kulcsrakész segítséget ad pontos lakcímével, autórendszámával a betörőknek! 18. Figyeljen arra, hogy hazaérkezéskor, vagy eltávozáskor ne legyen idegen a lakásajtó közelében! 19. Taktikai védelemként alkalmazhatók olyan műszaki eszközök is, amelyek a tulajdonos ottlétének látszatát keltik, pl.: időkapcsolóval ellátott véletlenszerű fény- és hanghatásokat produkáló berendezések!

3 Veszélyforrások családi házaknál: A családi házaknál a nyitott kertajtók, garázskapuk, vagy udvari bejáratok, amelyek nincsenek bezárva egyenesen meghívást jelentenek a behatolók számára, éppen ezért az ajtót, a kaput akkor is zárjuk be, ha otthon tartózkodunk. Vannak olyan telkek ahol a kerítésen, kapukon viszonylag könnyen fel lehet mászni, éppen ezért szükséges, hogy ezen területeket felső szegélyükön, mászás elleni védelemmel lássuk el. A nyílászárók védelmére családi házak esetében is, nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A külső világításra is érdemes több figyelmet szentelnünk, hiszen ez is elijesztheti a behatolókat, ill. kellő megvilágítás esetén átgondolhatják, hogy cselekményüket végrehajtsáke. A házakhoz tartozó udvarok, telkek sötét területeire a teljes külső világítást alkalmazzuk úgy, hogy a ki-, be kapcsolása a házban realizálódjon. Erre azért van szükség, hogy a betörők ne tudják kívülről áramtalanítani a védelmet. A külső falakon aljzatokat úgy kell szerelni, hogy azok belülről kikapcsolhatóak legyenek, így az elkövető nem tudja az elektromos szerszámokat hozzácsatlakoztatni, és használni. A lakáson kívül elhelyezett árammérő szekrény védelmére is fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen az ahhoz hozzáférő betörő mindent áramtalanítani tud a lakásban, ezáltal rablótámadás esetén előnyösebb helyzetbe kerül az ott élőkkel szemben.

4 A telefonbekötésnél a telefonvezetékeket úgy kell elhelyezni, hogy az, hozzáférhetetlen legyen, mert ellenkező esetben megszüntethető a kapcsolat a külvilággal. A falba épített és a földalatti vezetékek a legbiztonságosabbak. Gyakran használják a betörők a behatoláshoz a házkörül hagyott eszközöket. A ház mellett hagyott létrát, kerti bútorokat, kukákat stb., előszeretettel veszik igénybe a behatolók a magasabban lévő nyílászárók elérésére. Ugyancsak potenciális veszélyforrások lehetnek a villámhárítók, és ereszcsatornák közelében lévő erkélyajtók, ablakok. Éppen ezért fontos, ezen nyílászárók fokozott védelme. Veszélyforrások a lakótelepi lakások esetében: Tapasztalataink szerint a lakótelepi lakások tulajdonosai sincsenek nagyobb biztonságban, mint a családi házakban élők. Ugyanis nagy kockázatot jelentenek a zárt folyosóra nyíló ajtók, hiszen ezeket külön ajtó választja el a lépcsőháztól, melynek következményeként nem hallatszik az elkövetők által okozott zaj. A felső emeleten lévő lakások sincsenek biztonságban, mivel ide zaj hallatán sem megy fel senki megnézni annak forrását, és a legfelső emeleten a lépcsőházi gyalogosforgalom is csekély, így a betörőt senki nem zavarja meg. A két- háromemeletes lakótömbök, ahol kevés a lakás - főleg napközben, amikor mindenki dolgozik, illetve nyáron szabadságolások idején elnéptelenedik-, jó célponttá válik a betolakodók számára.

5 Ha hosszabb időre elutazunk kérjük meg családtagjainkat, barátainkat, szomszédainkat akiben megbízunk -, hogy távollétünk alatt fokozott figyelmet fordítsanak lakásunkra, annak környezetére. Figyelemfelkeltő lehet az elkövető(k) számára a kiürítetlen postaláda, a változatlan helyzetben álló redőny, ablak, függöny. Ennek elkerülése érdekében kérjük meg az általunk választott személyt, hogy lehetőség szerint minden nap ürítsék ki a postaládát, redőnyök, függönyök állásán naponta változtassanak. Tudni kell azt is, hogy nem jelentenek védelmet a lépcsőházak bezárt bejárati ajtajai sem, és a közösen használt folyosókat lezáró ajtók sem. Ezekben az esetekben a biztonságunk más lakók gondosságára, odafigyelésére van bízva. Ezeken az ajtókon, kaputelefonon felszólva, vagy gyerekek jóhiszeműségét kihasználva, valamilyen ürüggyel könnyű bejutni. A kétszárnyas ( lépcsőházi bejárati ) ajtók álló ajtószárnyát a padlóba és a tok felső részébe tolózár rögzíti, amik kívülről is könnyen visszahúzhatók. Erősebb nyomásra ezek a zárak kiszakadnak, az ajtók V alakban benyílnak, ekkor a bezárt zárnyelv kicsúszik, és az ajtó könnyedén kinyílik. Ezeknél az ajtóknál további veszélyforrást jelentenek az ajtólapon lévő kazetták, amik többnyire gyenge furnérlemezből készülnek és az ajtóba, beenyvezéssel rögzítik, ami nem biztosít kellő védelmet. A bérházaknál további kockázatot jelentenek a körfolyosóra nyíló ablakok, valamint a szellőzőaknába nyíló fürdőszoba-, WC-, kamraablakok. A legtöbb betörő, tolvaj az ajtón, ablakon át jut be a lakásba, nem feledkezhetünk meg azonban a pince, padlás, garázsajtó ablakairól sem, hiszen ezek ugyan olyan kockázatot jelentenek, mint a lakás nyílászárói. Ezek védelme is nagyon fontos. A védelem kettős célt szolgál, egyrészt jelzi a betörőnek, hogy nem lesz könnyű dolga, tehát megelőző szerepet tölt be, másrészt feltartja a betörőt akár olyan hosszú ideig, ami elegendő arra, hogy elfogásra kerüljön. Mint már az előzőekben említettük a leggyakoribb behatolási hely az ajtó és az ablak. A következőkben nézzük meg, milyen kritériumoknak kellene megfelelni a biztonságos bejárati ajtónak: - bejárati ajtó mindig befelé nyíljon - az ajtótok keményfából, vagy fémből készüljön - a tokok oldalanként 4-4 falazó körömmel legyenek rögzítve a falazatba - az ajtólap minimálisan 40 mm vastag legyen, aminek anyaga keményfa, vagy fém - az ajtólap és a tok záráspontossága ne haladja meg a 2 mm-t

6 - a vasalatokat, sarokvasakat úgy kell kialakítani, hogy azok maximális védelmet nyújtsanak a kifeszítéssel szemben, és meggátolják az ajtólap leemelését - az ajtón csak optikai kitekintő legyen - az ajtólap zárását minimum 2 db, különböző rendszerű biztonsági zár biztosítsa, de hatékonyabbak a több ponton záródó zárszerkezetek. Ajtócsere esetén mindenképpen az olyan ajtót válasszuk, ami több ponton záródik ( ) - a szakszerűen felszerelt hevederzár megfelelő zárást biztosít, és ezek mellett az ajtólapot is merevíti - a cilinderbetéteket, mágnes betéteket védőpajzzsal kell ellátni így meggátolható azok mechanikus felfeszítése - az ajtóra felszerelt másodzárak fokozzák a biztonságot, de ezeknek is fúrásvédettnek kell lenniük - a biztonsági lánc nem nyújt védelmet a betörésekkel szemben, de megnehezítheti a hívatlan látogató dolgát - a zárnyelveknek legalább 20 mm mélyen kell zárniuk Az ablakok, ha nincsenek megfelelően védve, a betörőnek egyszerű behatolási lehetőséget biztosítanak. Ezért, az üvegezett bejárati ajtó zárjában soha ne hagyjunk kulcsot, hiszen a bűnözőnek nem jelent gondot az egyszerű ablaküveget, még a kettős ablaküveget sem betörni, és ezen keresztül benyúlva, az ajtót vagy az ablakokat kinyitni.

7 Az ablakok védelménél megállapítható, hogy elsősorban azok az ablakok vannak veszélyben, amelyek alacsonyan helyezkednek el és nem szükséges az elérésükhöz segédeszköz. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a felső emeletek ablakairól, erkélyajtairól, tetőablakokról sem. Alpinista módszerrel könnyen behatolhatnak a lakásba a lapos tetős házak tetejéről, illetve a balkonrácsokon is feltudnak mászni egykét emelet magasságba az elkövetők Ezért nagyon fontos, hogy a lakásból való távozás előtt mindig zárjuk be a tetőnyílást, ablakokat, ahol redőny, vagy rács van azokat is bekell zárni. Biztonságunk érdekében célszerű minden olyan nyílást, amin egy vékony testalkatú ember átfér, mechanikai védelemmel ellátni. ( a pince és a melléképületek ablakait, mellékhelyiségek ablakait) Az ablak, kirakat, portál teljes felületét 10x30 cm-es kiosztású min. 12 mm átmérőjű köracél anyagból készült rácsokkal kell ellátni. A rácsokat úgy kell felszerelni, hogy az kívülről leszerelhetetlen legyen (célszerű a falazathoz 30 cm-enként, legalább 4db falazó körömmel rögzíteni, aminek átmérője legalább akkora, mint a rács átmérője. A minimális beépítési mélység 15 cm, a 38 cm-es hagyományos tömör téglafal esetében )

8 Elektronikai védelem: Az elektronikai védelem a mechanikai védelem ( zár, rács, lakat stb.) és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de önállóan is alkalmazható. Egyik lehetőségként felszerelhetünk helyi riasztású hang- és fényjelző készülékeket, kép rögzítésére alkalmas eszközöket melyekre hívjuk fel a szomszédban lakók figyelmét. Ezeket kiegészíthetjük az ún. távriasztás, távfelügyelet alkalmazásával.. Ennek lényege, hogy szinte attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő dolgozni kezd, otthonunktól távolabb, egy erre szakosodott központ, észleli az eseményt és ún. kivonuló szolgálatot, elfogókat küld a helyszínre. Kérjük legyen körültekintő, hogy bűncselekmény ne háborítsa az Ön nyugalmát! Amennyiben bűncselekményt észlelnek, a helyszínt hagyják érintetlenül és soron kívül értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy 112-es telefonszámon! Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

Otthonunk védelme, családunk biztonsága

Otthonunk védelme, családunk biztonsága Bűnmegelőzési Hírlevél Otthonunk védelme, családunk biztonsága A tisztességes emberek közérzetét leginkább a személyüket, családjukat érintő bűntettek besurranásos lopás, betöréses lopás - irritálják a

Részletesebben

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Polgármester Úr! ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL 2012. november Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Polgármester Úr! Az állampolgárok életét megkeseríti, amikor lakóházukba

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL október BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL október BUDAPEST 212. október Tisztelt Hölgyem / Uram! A bűnmegelőzés nem új keletű dolog, jól tudjuk, hazánk állampolgárainak szubjektív biztonságérzetét is leginkább a közvetlen környezetükben zajló bűncselekmények,

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY. Valamennyi Önkormányzat Vezetőjének. Székhelyén

BÉKÉS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY. Valamennyi Önkormányzat Vezetőjének. Székhelyén BÉKÉS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Tárgy: Hírlevél megküldése Hiv. szám: Ügyintéző: Bátkai Miklós c.r.alezr. Tel.: 06/66/523-700/23-19 E-mail: batkaim@bekes.police.hu

Részletesebben

2015. május HÍRLEVÉL Közös tulajdon használata, hasznosítása 23. II. Országos Betétbiztosítási Alap szabály változása

2015. május HÍRLEVÉL Közös tulajdon használata, hasznosítása 23. II. Országos Betétbiztosítási Alap szabály változása HÍRLEVÉL 2015. május I. Közös tulajdon használata, hasznosítása 23. (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs

Részletesebben

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival

A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival I. Mechanikai védelem 1. mechanikai védelmi szint alkalmazása A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival egyenértékű áthatolás elleni védelmet nyújt.

Részletesebben

TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ

TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ 2 Az emberek szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásolja, hogy biztonságban érzik-e lakásukat, házukat, és biztonságban érzik-e magukat a közterületeken. Az

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Hátralékkezelés, fizetési meghagyásos eljárás új rendszere

HÍRLEVÉL. Hátralékkezelés, fizetési meghagyásos eljárás új rendszere 2010. szeptember HÍRLEVÉL I. Társasházi törvény módosulása Megszőnt a társasházak feletti ügyészségi törvényességi felügyelet. A társasházi törvény 27/A..-a vezette be 2010. január 1.-tıl a társasházak

Részletesebben

TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN?

TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN? TUDATOSAN VÉDEKEZIK- E ÖN A BETÖRÉS ELLEN? Ön szerint elég biztonságos-e a lakása, gépjármûve?! Tegye próbára magát tesztünk segítségével, és ha úgy érzi, valami hiányzik a megnyugtató védettségéhez, azt

Részletesebben

E l b i r. 1. Lakásunk védelme. 3. Szer-telen nyár. 4. Vakáció. 5. Árubemutató JÚNIUS HAVI HÍRLEVELE

E l b i r. 1. Lakásunk védelme. 3. Szer-telen nyár. 4. Vakáció. 5. Árubemutató JÚNIUS HAVI HÍRLEVELE E l b i r ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER 2018. JÚNIUS HAVI HÍRLEVELE 1. Lakásunk védelme 3. Szer-telen nyár 4. Vakáció 5. Árubemutató Lakásunk védelme Magatartási és taktikai

Részletesebben

O) Milyen legyen a lakás védelme?

O) Milyen legyen a lakás védelme? O) Milyen legyen a lakás védelme? A mechanikai védelem követelményei A vagyontárgyak betöréses lopás, rablás, rongálás kockázatok elleni biztosítását a biztosító abban az esetben vállalja, ha a lakóépület/lakás

Részletesebben

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés Amit a betörő gondol: Igen, megnézem, hogy vannak-e a kocsibejáródon újságok. Néha még

Részletesebben

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése Bűnmegelőzési tanácsok A trükkös lopások megelőzése Vannak bűnelkövetők, akik kihasználják azt, hogy az idősek jóindulatúak, segítőkészek, a figyelmüket könnyen el lehet terelni, és közülük sokan egyedül

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság

Tartalomjegyzék. Bevezetõ. Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal. Otthonbiztonság Otthonmentõ öv Tartalomjegyzék Bevezetõ Mit tegyünk azért, hogy családunkat, értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk? 2. oldal Otthonbiztonság Az otthonok sérelmére elkövetett bûncselekmények 3. oldal

Részletesebben

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó?

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Sajnos egyre gyakrabban botlunk akciósabbnál akciósabb bejárati ajtókba szórólapokon vagy az interneten. Sokszor a külső alapján meg is hozzuk a döntést, esztétikus

Részletesebben

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE 1. AZ ÉN HÁZAM AZ ÉN VÁRAM DE A VÁRAT MEG IS KELL VÉDENI!!! ELSİDLEGES VÉDELM A KERÍTÉS ÉS A KAPÚ A kerítés kapuját tartsa zárva még nappal is de a kulcsot ne hagyják benne.

Részletesebben

ELBIR. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele

ELBIR. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele ELBIR A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele Tartalom Kertészkedéskor is figyeljen az értékeire! Ne dőljön

Részletesebben

A betöréses lopások megelőzése

A betöréses lopások megelőzése A betöréses lopások megelőzése Az ilyen jellegű bűncselekmények egy részének elkövetését elsősorban az óvatosság hiánya, a lakókörnyezet közömbössége, valamint a szükséges vagyonvédelmi eszközök, és módszerek

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 3 3-1 0-2 / 2 0 0 9 0 9 1 7 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2009. szeptember 17. 2014. szeptember 30. Termék vizsgálat

Részletesebben

BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY július HÍRLEVÉL. Bársony György- As Szent Ferenc

BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY július HÍRLEVÉL. Bársony György- As Szent Ferenc BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY 2018. július HÍRLEVÉL E LE KTRON IKUS LAKO S S ÁG I BŰNM E GE LŐ ZÉS I IN FO RMÁC IÓ S REN DS ZER Bársony György- As Szent

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. március havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa.

Részletesebben

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! A tanév befejeztével aki teheti elutazik, nyári szabadságra megy. Embertársaink között azonban egyesek mások gondtalan nyaralását, pihenését kihasználva törvénysértő cselekményeket

Részletesebben

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk?

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk? E L B I R A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER - DECEMBER HAVI HÍRLEVELE - Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk?

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 2 2 3-1 0-2 / 2 0 1 3 0 9 1 9 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2013. szeptember 19. 2018. szeptember 30. Termék vizsgálat

Részletesebben

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára ELBIR Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2019. július havi idegenforgalmi hírlevele "Tisza-tavi idegenforgalmi szezon" Fókuszban a személyi tulajdon védelme Néhány tanács a fesztiválozó

Részletesebben

Vészkijáratok, pánikajtók =

Vészkijáratok, pánikajtók = ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ MENEKÜLÉSI AJTÓKRÓL Menekülési ajtóknak egy másodpercen belül, egy kéz, egyetlen mozdulatával nyíthatóknak kell lennie, íly módon biztonságos menekülést biztosítva. - Maximális ajtószárnysúly:

Részletesebben

Gyerekvédő hálók, rácsok

Gyerekvédő hálók, rácsok Gyerekvédő hálók, rácsok A gyerekek biztonsága minden szülő számára fontos. Addig nincs is baj, amíg a csöppségek nem kezdenek csúszni-mászni, és amint már járni is tudnak még ha totyogva is mindenre megpróbálnak

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

HÉTVÉGI HÁZAK VÉDELME

HÉTVÉGI HÁZAK VÉDELME 2019. január E L B I R A J á s z - N a g y k u n - S z o l n o k M e g y e i R e n dőr-főkapitányság E l e k t r o n i k u s L a k o s s á g i Bűnmegelőzési Információs Rendszer - j a n u á r h a v i h

Részletesebben

Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére.

Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Kis tanácsadó kiadványunkat azért ajánljuk figyelmükbe, mert gondtalanabbá, lehetőség szerint veszélytelenebbé szeretnénk tenni az

Részletesebben

Megelőzési tanácsok lopás ellen: Besurranó tolvajok kivédése érdekében:

Megelőzési tanácsok lopás ellen: Besurranó tolvajok kivédése érdekében: A bűnelkövetők mindig a leggyengébb ellenállást keresve követik el cselekményeiket, ezért támadnak meg, ejtenek tévedésbe egyedül élő, védekezésre képtelen időseket. Céljuk minden esetben az idős ember

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 2 1 6-1 0-2 / 2 0 1 3 0 8 2 9 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2013. augusztus 29. 2018. augusztus 31. Termék vizsgálat

Részletesebben

www.schlotterer.hu Ráépített redő Ideális új építésű épületekhez Energiamegtakarítás Tökéletes betekintés elleni védelem

www.schlotterer.hu Ráépített redő Ideális új építésű épületekhez Energiamegtakarítás Tökéletes betekintés elleni védelem www.schlotterer.hu Ráépített redő redonyök és ráépített raffstore-ok Ideális új építésű épületekhez Energiamegtakarítás Tökéletes betekintés elleni védelem 3 Intelligens árnyékolástechnika: az energiamegtakarítás

Részletesebben

Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények

Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények Elbir Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2018. április havi hírlevele Idősek sérelmére elkövetett trükkös csalások Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények Zsebtolvajok Az idősek

Részletesebben

Műanyag Mellékbejárati ajtó

Műanyag Mellékbejárati ajtó .1 Metszeti ábrák KF410, KF300, KF200, KF200 Kanto befelé nyíló és kifelé nyíló Rendelési méret További metszeti rajzokat talál az 1..3.1 IF ajtószárnyak és az 1.3.2 AF ajtószárnyak fejezetekben. KF400

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket?

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket? BEMUTATKOZÁS Cégünk főprofilja a minőségi műanyag nyílászárók - ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók - értékesítése és igényes, gyors beépítése, de kínálatunkban árnyékolástechnikai rendszerek

Részletesebben

Házirend. Kedves Vendégeink! Szeretettel köszöntjük Önöket vendégházunkban, Nádudvaron. Kérjük olvassák el az alábbi sorokat.

Házirend. Kedves Vendégeink! Szeretettel köszöntjük Önöket vendégházunkban, Nádudvaron. Kérjük olvassák el az alábbi sorokat. Házirend Kedves Vendégeink! Szeretettel köszöntjük Önöket vendégházunkban, Nádudvaron. Kérjük olvassák el az alábbi sorokat. Pihenésük kellemessé tétele és az Önök után érkező vendégek megtisztelése érdekében

Részletesebben

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Páraelszívók ZHT 530 - ZHT 630 SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOSSÁGOK - BIZTONSÁGI ÚTMUTATÁSOK 3 SZERELÉS 4 HASZNÁLAT - KARBANTARTÁS 5 ÁLTALÁNOSSÁGOK ÉS BIZTONSÁGI

Részletesebben

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető

TREZOR POSTALÁDÁK. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető TREZOR POSTALÁDÁK 2015 Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető Hagyományos, kerítéssel rendelkező családi házakhoz ajánlott postaládák Postaláda I.-II Udvari I.-II.

Részletesebben

Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280

Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280 Süllyesztett (EA-280, EA-281) EA-280 Esztétikus megoldás az ajtólapban lévő elektromos zár kábelezéséhez Maximum kábelvastagság 7,5 mm Ajtónyitás max. 120⁰ Hosszúság: 323 mm Szélesség: 23,8 mm Mélység:

Részletesebben

TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető

TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018. Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba. Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető TREZOR POSTALÁDÁK 2017/2018 Beltéri: lépcsőházba, lakóparkba Kültéri: utcafrontra, udvarba, oszlopba építhető Hagyományos, kerítéssel rendelkező családi házakhoz ajánlott postaládák 2 Postaláda I.-II.

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 4 0-4 1-2 / 2 0 0 9 0 8 2 7 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás ideje Ajánlás lejárta 2008. december 18. 2009. augusztus

Részletesebben

MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS

MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS Nytsz: 4134-9-2/20080522 MABISZ TERMÉK-MEGFELELŐ SÉGI AJÁNLÁS Bizottsági ülés ideje Meghosszabbítás Ajánlás lejárta 2005. május 19. 2008. május 22. 2011. május 31. Termék vizsgálat helye: Termék gyártó:

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

Akadálymentesítési tervdokumentáció

Akadálymentesítési tervdokumentáció Akadálymentesítési tervdokumentáció Meserét Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde 6050 Lajosmizse, Attila utca 6. 6050 Lajosmizse, Rákóczi utca 30. 6050 Lajosmizse, Szent Lajos utca 19-21. Hrsz:

Részletesebben

1. mechanikai védelmi szint alkalmazása Falazatok A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival

1. mechanikai védelmi szint alkalmazása Falazatok A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóival 1. sz. melléklet VÉDELMI SZINTEK TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI I. Mechanikai védelem 1. mechanikai védelmi szint alkalmazása A falazat, a födém és a padozat a legalább 6 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági

Részletesebben

-rovarháló rendszerek-

-rovarháló rendszerek- -rovarháló rendszerek- ROVARHÁLÓ AJTÓ Ahol nem csak a rovarvédelem, hanem a küllem is fontos! Típusai: A rolós ajtó akkor praktikus, ha nincsen hely csapó-, vagy tolóajtó elhelyezésére. Ebben az esetben

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 6 5 5-4 1-2 / 2 0 1 0 0 4 2 2 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Meghosszabbítás Adatmódosítás Ajánlás lejárta 2005. május 19. 2008. május

Részletesebben

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! A tanév befejeztével aki teheti elutazik, nyári szabadságra megy. Sajnos vannak azonban olyanok is, akik mások gondtalan nyaralását, pihenését kihasználva törvénysértő

Részletesebben

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Nytsz: 2494-15/20040520 MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Minősítés ideje Meghosszabbítás Minősítés lejárta 2004. május 20. 2007. május 20. Minősítés helye: Minősítést kérte: Gyártó: MABISZ Minősítő Bizottság

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Használati szabályok Rónai Róbert tő. alezr. 2018. február 21. Tőzcsapszekrény(külsı tőzcsaphoz) létesítményen belüli tűzcsap Meglévőszerelvényszekrények

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2011. ÁPRILIS

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2011. ÁPRILIS VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2011. ÁPRILIS T A R T A L O M: 1. Lakásbetörések, hétvégi ház betörések, védekezési lehetőségek 2. Ittas járművezetés veszélyei, baleset-megelőzési tanácsok

Részletesebben

Használati útmutató. Gázfőzőlap ZGG66414

Használati útmutató. Gázfőzőlap ZGG66414 HU Használati útmutató Gázfőzőlap ZGG66414 HU Tartalomjegyzék Biztonsági információk 2 Üzembe helyezés _ 4 Termékleírás _ 8 Működés 8 Hasznos javaslatok és tanácsok _ 9 Biztonsági információk Vigyázat

Részletesebben

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (létesítmények, helyiségek ırzésének, valamint vagyontárgyak tárolásának és szállításának szabályai) HB-11899 A betöréses lopás és rablás

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

Árlista Mûanyag nyílászáró

Árlista Mûanyag nyílászáró Árlista Mûanyag nyílászáró Elérhetőségeink Beosztás Név Telefon Fax E-mail Ágazatvezető főmérnök Antal Ákos 20/395-7460 antal.akos@hevestherm.hu Irodavezető Bakos Tibor 20/454-6123 bakos.tibor@hevestherm.hu

Részletesebben

Rádiós csengetés jelző. Minden hívás észlelhető.

Rádiós csengetés jelző. Minden hívás észlelhető. Rádiós csengetés jelző. Minden hívás észlelhető. Soha többé nem fordul elő, hogy nem hallja meg a kapucsengőt amikor a házban, a kertben vagy a garázsban tartózkodik. Az új rádiós csengetés- "jelző" vezeték

Részletesebben

BIZTONSÁG HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ HOCO PROOF-FAL A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI

BIZTONSÁG HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ HOCO PROOF-FAL A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI A BŰNÖZŐK TITKOS JELZÉSEI HOZZÁJÁRULUNK A BŰNMEGELŐZÉSHEZ BIZTONSÁG HOCO PROOF-FAL Húzza át a betörők számításait a II. védelmi osztályú HOCO Proof biztonsági ajtókkal ás ablakokkal Építse be. Élvezze

Részletesebben

H/7 H/0 OLVASSA BE A KÓDOT! ELOSZTÓDOBOZOK, ELOSZTÓSZEKRÉNYEK. Falonkívüli fémlemez elosztódobozok. Süllyesztett fémlemez elosztódobozok

H/7 H/0 OLVASSA BE A KÓDOT! ELOSZTÓDOBOZOK, ELOSZTÓSZEKRÉNYEK. Falonkívüli fémlemez elosztódobozok. Süllyesztett fémlemez elosztódobozok Falonkívüli fémlemez elosztódobozok EOSZTÓDOBOZOK, EOSZTÓSZEKRÉNYEK 660 V 125 A 43 RA 1013 /0 EDFKF-16/1 1 16 16 305 445 110 EDFKF-16/2 2 16 32 455 445 110 EDFKF-16/3 3 16 48 605 445 110 EDFKF-16/4 4 16

Részletesebben

CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E

CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E CSALÁDI ÉS HÉTVÉGI HÁZAK V É D E L M E A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az elõbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak idõszakosan. A vagyonvédelmet

Részletesebben

Egy betörő gondolatai - avagy a szakma szabályai -

Egy betörő gondolatai - avagy a szakma szabályai - Egy betörő gondolatai - avagy a szakma szabályai - Kifejezetten keresem a magas átláthatatlan kerítéseket, ugyanis nem szeretem, ha kíváncsi szemek vizslatják a munkaterületemet. Mielőtt munkához látnék,

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN

KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN Békés megye szeretettel várja azokat a turistákat, nyaralni vágyókat, külföldieket, akik szeretnének megismerkedni megyénk nevezetességeivel, látványosságaival, vagy szeretnének

Részletesebben

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó?

Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Mit jelent az igazán biztonságos ajtó? Sajnos egyre gyakrabban botlunk akciósabbnál akciósabb bejárati ajtókba szórólapokon vagy az interneten. Sokszor a külső alapján meg is hozzuk a döntést, esztétikus

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE A közlekedők kialakítása Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 6 7 9-1 0-2 / 2 0 1 0 0 8 2 6 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2010. augusztus 26. 2015. augusztus 31. Termék vizsgálat

Részletesebben

Menekülési lépcsőházak, szabadlépcsők kialakítása - hő-és füstelvezetése

Menekülési lépcsőházak, szabadlépcsők kialakítása - hő-és füstelvezetése Menekülési lépcsőházak, szabadlépcsők kialakítása - hő-és füstelvezetése Balatonföldvár, 2018. március 22-23. Nagy Katalin- Ludor Kft. Életvédelem, mint OTSZ prioritás Hő-és füstelvezetés menekülési útvonal

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 5 2 2 8-4 1-2 / 2 0 1 3 1 1 2 1 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás ideje Ajánlás lejárta 2011. szeptember 15. 2013. november

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ

ELÕZETES MÛVELETEK ELEKTROMOS ANYAGOK RÉSZ ELÕZETES MÛVELETEK Az automata berendezést úgy dolgozták ki, hogy maximum 5 méter magas kapuhoz alkalmazható 400 mm-es mûködtetõkkel, és maximum 4 m-hez 300 mm-es mûködtetõkkel. Használható könnyû, nehéz,

Részletesebben

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II.

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II. Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II. A kerékpártolvaj általában a gyengébb ellenállást választja, így a védtelenebb gépet részesíti előnyben, vagy éppen egy lezáratlan bringára bukkan. Az eltulajdonított

Részletesebben

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező

három mezőből álló nyílászáró: alsó mező: fix mező középső mező: egyszárnyú bukó ablak felső mező: fix mező A részelemelek jeleit lásd a sorban. Egység ELE D1 D2 D3 D4 D5 D6 L1 L szélterheléssel (MSZ EN 12211 ), csapóeső-állósággal és légáteresztéssel (MSZ EN 127, MSZ EN 126 ), hővédelemmel (MSZ EN 177), hanggátlással

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 4 9-4 1-2 / 2 0 0 9 0 9 1 7 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás ideje Ajánlás lejárta 2009. június 18. 2009. szeptember

Részletesebben

SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor

SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor KIFELÉ NYÍLÓ ABLAKOK ABLAKPÁRKÁNNYAL ABLAKPÁRKÁNY NÉLKÜL BEFELÉ BUKÓ ABLAK TETŐABLAKOK ÉS KUPOLÁK Műszaki adatok: Táp 230Vac ± 10%, 50Hz 24Vdc±10%

Részletesebben

MELLÉKLETEK 1 1.01.02-A

MELLÉKLETEK 1 1.01.02-A MELLÉKLETEK: (BETÖRÉSES LOPÁS- ÉS RABLÁSBIZTOSÍTÁS KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYZATA LRB-96.) I. sz. melléklet KOCKÁZATI CSOPORTOK MEGNEVEZÉSE 1. Vagyoncsoport: - készpénz, - értékpapír, - nemesfém, - ékszer, - drága-

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 7 1-4 2-2 / 2 0 0 9 1 0 0 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje 1. adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2007. február 22. 2007.

Részletesebben

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY

MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Nytsz: 2744-15/20050324 MABISZ MINŐ SÍTÉSI TANÚSÍTVÁNY Minősítés ideje Meghosszabbítás Minősítés lejárta 2005. március 24. 2008. március 24. Minősítés helye: Minősítést kérte: Gyártó: MABISZ Minősítő Bizottság

Részletesebben

2 200 Ft. 4 000 Ft. 4 490 Ft

2 200 Ft. 4 000 Ft. 4 490 Ft Alapvetően érvényes, hogy a biztonságtechnikai termékeket az ajtókra vagy ablakokra megfelelő darabszámban és megfelelő pozíciókba kell felszerelni, ügyelve az egyszerű használatra is. Vegyék figyelembe

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 2 8 4-4 1-2 / 2 0 0 8 0 9 1 8 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás ideje Ajánlás lejárta 2008. június 19. 2008. szeptember

Részletesebben

TOP NG1 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Orvosi rendelö felújítása Herencsényben Terv: Tender Terv

TOP NG1 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Orvosi rendelö felújítása Herencsényben Terv: Tender Terv Munka: TOP4.1.115NG1 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Orvosi rendelö felújítása Herencsényben Terv: Tender Terv Tervezett Konszignációk É6 Szántó Zsófia Architect & Deisgn STUDIO

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.8. fejezet. Őrző- védő szolgálat követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.8. fejezet. Őrző- védő szolgálat követelmények BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.8. fejezet Őrző- védő szolgálat követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva 0 Őrző-

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 8 5 4-1 0-2 / 2 0 1 1 0 5 1 9 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2011. május 19. 2016. május 31. Termék vizsgálat helye:

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

Legyen óvatos, ha vásárol!

Legyen óvatos, ha vásárol! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2013. november Legyen óvatos, ha vásárol! Az ősz beköszöntével burgonyát, almát, hagymát árulók

Részletesebben

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S

M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S N y t s z : 4 5 2 9-1 0-2 / 2 0 0 9 0 8 2 7 M A B I S Z T E R M É K - M E G F E L E L Ő S É G I A J Á N L Á S Bizottsági ülés ideje Ajánlás lejárta 2009. augusztus 27. 2014. augusztus 31. vizsgálat helye:

Részletesebben

1048.10 Elektromos fiókzár (1049.10) 1048.10 1049.10. Zárfogadó változatok: Munkaáramú: 1048.10, 1048.10RR, 1049.10, 1049.10RR

1048.10 Elektromos fiókzár (1049.10) 1048.10 1049.10. Zárfogadó változatok: Munkaáramú: 1048.10, 1048.10RR, 1049.10, 1049.10RR 1048.10 Elektromos fiókzár (1049.10) 1048.10 1049.10 Fiókok, szekrények, irattárolók zárására alkalmazható Zárnyelvérzékelővel rendelhető Magas feltörési ellenállás Kompakt méret Két irányból zárható Zárfogadó

Részletesebben

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez.

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez. Ablak- és ajtótechnológia Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez Prospektus Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan

Részletesebben

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez.

Ablak- és ajtótechnológia. Roto Patio Alversa. Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez. Ablak- és ajtótechnológia Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan toló és bukó-toló rendszerekhez Prospektus Roto Patio Alversa Univerzális vasalat kis ráfordítású párhuzamosan

Részletesebben

A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL.

A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL. Építse be. Élvezze előnyeit. HOCOstylos H260 műanyag és H360 műanyag-alumínium ablakrendszer A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL. FUNKCIÓ. BIZTONSÁG. ÁLLANDÓSÁG. A

Részletesebben

Biocav Használati útmutató

Biocav Használati útmutató Biocav Ujjlenyomat azonosítás - Digitális zár Biocav Használati útmutató Biometrikus ajtózár! Nem kell kulcs! Elég az ujjlenyomat! 1 Biocav Ujjlenyomat azonosítás - Digitális zár Jellemzők A speciális

Részletesebben

VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (MJK: VVSZ 001-2003)

VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (MJK: VVSZ 001-2003) (MJK: VVSZ 001-2003) A jelen Vagyonvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: szabályzat) érvényes mindazon biztosítási szerződésekre, melyek a jelen szabályzatra való hivatkozással jöttek létre. A szabályzatban

Részletesebben

RollMatic redőnyrács. Kompakt felépítés, szűk helyekkel bíró kisebb boltok, kirakatok lezárására

RollMatic redőnyrács. Kompakt felépítés, szűk helyekkel bíró kisebb boltok, kirakatok lezárására ÚJ RollMatic redőnyrács Kompakt felépítés, szűk helyekkel bíró kisebb boltok, kirakatok lezárására Kiváló technika Tökéletesen egymásra hangolt részletek Kompakt felépítés kétféle kapulap-variációval A

Részletesebben

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Duna Industry Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rozsdamentes ajtók Ajtók: Nyíló: - egyszárnyú, - kétszárnyú Lengő: - lágy PVC, - poliészter Fagyasztó: - egyszárnyú Toló: - kézi mozgatású, - gépi

Részletesebben

2014 NYÍLÁSZÁRÓ ÁRLISTA

2014 NYÍLÁSZÁRÓ ÁRLISTA 2014 NYÍLÁSZÁRÓ ÁRLISTA TEKINTSE MEG RAKTÁRKÉSZLETI MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓINK ÁRAIT KISKERESKEDELMI ÁRJEGYZÉK BRÜGMANN ARTLINE MŰANYAG ABLAKOK Az árak 2014 április 7.-tól visszavonásig érvényesek! Méret Nyitás

Részletesebben

POSTALÁDÁK EN Kültéri és Design. Postaládák. Beltéri és Társasházi. Postaládák. Postaládák. szerint

POSTALÁDÁK EN Kültéri és Design. Postaládák. Beltéri és Társasházi. Postaládák. Postaládák. szerint POSTALÁDÁK Kültéri és Design Postaládák Beltéri és Társasházi Postaládák Postaládák EN 13724 szerint Kültéri postaládák EN 13724 Udvari Zárt udvarokba ajánlott a típus, zár nélkül Hátfalán illeszthető

Részletesebben

Elektronikai rendszer Családi házak esetében a riasztó rendszer hang és fény jeladóját kültérre telepíttessük

Elektronikai rendszer Családi házak esetében a riasztó rendszer hang és fény jeladóját kültérre telepíttessük Az egyre szaporodó rablások, betörések sok emberben keltenek félelmet mostanság, hiszen meglévő vagyonunkat hosszú évek kemény munkájával szereztük meg, nem beszélve a benne rejlő személyes tárgyainkról,

Részletesebben