A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések"

Átírás

1 A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szóló 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. -a alapján, a KTB ügyrendjével összhangban a továbbképzés rendjét az alábbiak szerint határozza meg. Bevezető rendelkezések 1. (1) A továbbképzési kötelezettség a Rendelet hatályba lépésének napjától, január 1-től áll fenn. (2) Továbbképzésre kötelezett, minden olyan jogosultsággal rendelkező személy, kinek jogosultságát az építésügyi jogszabályok alapján állapította meg a Kamara, függetlenül attól, hogy tevékenységét kamarai tagsággal, vagy a nélkül gyakorolja. (3) A továbbképzés két részből áll: I. kötelező részből, ami tanfolyam jellegű és 5 évenként egy alkalommal kell teljesíteni, meghatározott óraszámban, II. szabadon választható részből, és amelynek teljesítése során 5 évenként 20 kreditpontot kell összegyűjteni. (4) A továbbképzések szervezésére és megtartására a program szervezőinek a Magyar Mérnöki Kamara Oktatási és Továbbképzési Irodájához (a továbbiakban: OKTI) benyújtott pályázat alapján van lehetőségük, a pályázati kiírásban foglalt feltételek szerint. I. Rész A továbbképzés pályázati rendszere A kötelező továbbképzés 2. (1) A Magyar Mérnöki Kamara (a továbbiakban: MMK), továbbképzési rendszerében a kötelező továbbképzés moduláris rendszerű, általános és szakmai modulból áll, amit az MMK tagozati rendszere szerinti eltérő képzettségek indokolnak. (2) A kötelező továbbképzési modulok: a) Általános modul: Olyan jogi, pénzügyi, minőség- és szabványügyi ismereteket tartalmaz, amelyek a szakképesítéstől függetlenül, minden szakmagyakorló számára fontosak. b) Szakmai modul: Olyan jogi, pénzügyi, minőség-, és szabványügyi ismereteket tartalmaz, amelyek egy adott képesítéshez és tevékenységhez kapcsolódnak. c) Munkabiztonsági modul: A szakmai modul követelményrendszere munkabiztonsági ismeretekkel egészül ki, az építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők esetében.

2 (3) A kötelező továbbképzés szakmai moduljának oktatási anyagát a Szakterületi Munkabizottságok (a továbbiakban: SZTMB) felülvizsgálják és minden év január 15-ig javaslatot tesznek. A felülvizsgálathoz az OKTI a pályázati kiírást mellékeli. A kötelező továbbképzés pályázati rendszere 3. (1) A KTB a Rendelet 7. (1) és (2) bekezdésében foglaltak szerint évente egy alkalommal pályázatot hirdet a kötelező továbbképzés szervezésére és megtartására. A pályázati kiírást a KTB készíti el, és gondoskodik a Rendelet szerinti egyeztetéséről és szabályos meghirdetéséről. (2) A pályázati feltételeket, a pályázók kötelezettségeit a kiírás tartalmazza. (3) A KTB a szabályosan beérkezett pályázatokat 60 napon belül elbírálja, és a bírálat eredményéről az OKTI útján értesíti a pályázókat. Az értesítés tartalmazza a továbbképzés törzsszámát, valamint az alkalmazandó iratmintákat (igazolás, törzslap, beszámoló). (4) A beérkezett pályázatokat a KTB döntése alapján az OKTI az illetékes SZTMB felé továbbítja, döntésénél annak javaslatát figyelembe veszi, véleménykülönbség esetén egyeztet az SZTMB-vel. (5) A KTB kizárja a pályázati rendszerből azt a pályázót, aki (amely) a pályázati kiírásban foglalt és a pályázat benyújtásával vállalt kötelezettségeinek nem tett eleget. (6) A pályázat benyújtása díjköteles, a pályázat díját évente az MMK Küldöttgyűlése állapítja meg. A szabadon választható továbbképzés (1) A továbbképzés szabadon választható része továbbképzési pontot ér. 4. (2) A szabadon választható továbbképzések fajtáit a Rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza. A Rendelet 2. sz. mellékletével összhangban a KTB bővítheti a továbbképzési lehetőségeket KTB határozatba foglalt formában. A szabadon választható továbbképzés pályázati rendszere 5. (1) A KTB a Rendelet 7. (1) bekezdésében foglaltak szerint évente pályázatot hirdet a szabadon választható továbbképzés szervezésére és megtartására, folyamatos határidővel. (2) A pályázati kiírást a KTB készíti el, és gondoskodik a jogszabály szerinti egyeztetéséről és szabályos meghirdetéséről. (3) A KTB folyamatosan bírálja el a beérkezett pályázatokat, és 45 napon belül dönt a pontérték meghatározásáról, illetve a pályázat visszautasításáról.

3 a) A pályázati adatlapokat a pályázó elektronikus úton továbbítja az OKTI-nak. b) Az OKTI a pályázati anyag áttekintése után 1 héten belül továbbítja javaslattételre a szakmailag illetékes SZTMB-nek. c) Az SZTMB-nek 2 hét áll rendelkezésre javaslatának megtételére. d) Az SZTMB javaslatával ellátott pályázat értékelését a KTB a beérkezés utáni ülésén megtárgyalja. e) A KTB döntését az OKTI 1 héten belül visszaigazolja a pályázónak, és a Rendelet előírása szerint közzé teszi a döntést. (4) A KTB kérheti a pályázat kiegészítését, illetve a hiányok pótlását. Hiánypótlás, vagy kiegészítés esetén az ügyintézési határidő kezdő napja a hiánypótlás teljesítésének napja. (5) Amennyiben a pályázó programszervező a szabadon választható továbbképzés pályázati adatlapján együttműködő szervezetet tüntet fel, csatolnia kell az együttműködők nyilatkozatát. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az együttműködés főbb részleteit legalább a feladatok és költségek megosztását és az együttműködés szakmai feltételeit. Nyilatkozat hiányában a KTB a pályázatot hiányosnak tekinti, és bírálat nélkül visszautasítja. (6) A KTB határozatában megállapított eljárással ellenőrizheti, a szakmai programok színvonalát és az akkreditációban foglaltak teljesülését. (7) A programszervező a kiírásban foglaltak szerint csak törzsszámmal rendelkező, visszaigazolt programot hirdethet meg pontszerző szabadon választható továbbképzésként. (8) A KTB visszavonhatja az akkreditációt, illetve kizárhatja azt a pályázó programszervezőt a továbbképzési pályázati eljárásból 1 évre aki (amely) a) nem a pályázatban szereplő adatokat jelenteti meg a meghívón, (szabálytalan meghirdetés) b) a pályázatban vállalt kötelezettsége valamelyikét nem teljesíti, vagy attól eltér illetve c) az akkreditációban foglaltakat nem tartja be. II. Rész A szakmagyakorlók továbbképzési kötelezettsége 6. A kötelező továbbképzés teljesítése Kötelező továbbképzésre a tanfolyamszervezőnél kell jelentkezni, a honlapon megjelölt címen. A távoktatásos, és a kontakt órás továbbképzési forma egyenértékű. a) tervezési és szakértői jogosultsággal rendelkezők számára: - általános modul (5-6 órás) - szakmai modul (5-6 órás) teljesítéséből áll. b) építési műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői jogosultsággal rendelkezők részére: - általános modul (5-6 órás) - szakmai modul (5-6 órás) - munkabiztonsági modul (3 órás), teljesítéséből áll.

4 A kötelező továbbképzés teljesítése több jogosultság esetén 7. (1) A továbbképzés alanyi kötelezettség. A kötelező továbbképzés teljesítése, független a jogosultságok számától, azaz több jogosultság esetén is öt évenként egy alkalommal kell a kötelező továbbképzésen részt venni. (2) A szakmai modulok esetében, a jogosultsághoz (ill. több jogosultság esetén az egyikhez) kötődő modult kell választani, de az MMK elfogadja a rokon szakterületen teljesített modult is. A kötelező továbbképzés teljesítésének általánostól eltérő esetei 8. (1) A kötelező továbbképzés alól nem lehet felmentést adni, de vannak esetek, amikor azt teljesítettnek kell tekinteni. (2) A kötelező továbbképzés általános (jogi- pénzügyi, minőség- szabványügyi) modulját teljesítettnek kell tekinteni, abban az esetben, ha a továbbképzésre kötelezett: a) az OKJ-s (műszaki ellenőr I, ill. II.) képzést eredményesen teljesítette 5 éven belül b) igazságügyi szakértőként, az Igazságügyi Szakértői Kamara továbbképzését évente teljesíti, illetve teljesítette, c) az adott általános modult oktatja, d) a Magyar Építész Kamara kötelező továbbképzésén igazoltan részt vett legalább 6 óra időtartamban, e) olyan posztgraduális képzésen vesz részt (5 éven belül), amelynek ismeretanyaga az adott modul ismeretanyagát tartalmazza. (3) A kötelező továbbképzés szakmai modulját teljesítettnek kell tekinteni, abban az esetben, ha a továbbképzésre kötelezett: a) az adott szakmai modult oktatja, b) olyan posztgraduális képzésen vett részt 5 éven belül, amelynek ismeretanyaga az adott modul ismeretanyagát tartalmazza. (4) A kötelező továbbképzés munkabiztonsági modulját teljesítettnek kell tekinteni abban az esetben, ha a továbbképzésre kötelezett: a) az adott modult oktatja, b) posztgraduális képzés keretében legalább 6 óra időtartamú munkabiztonsági képzésen vett részt 5 éven belül. A szabadon választható továbbképzés teljesítése 9. (1) Szabadon választható továbbképzésben a jogszabály által meghatározott időszakban előírt pontokat (20 pont öt évenként) a) előzetesen akkreditált (pontértékkel rendelkező) szakmai programokkal, és b) egyéni teljesítéssel (utólag megállapított pontértékkel)

5 lehet összegyűjteni. (2) Az akkreditált szakmai programokra a program szervezőjénél kell jelentkezni. Az OKTI a pontértékkel rendelkező akkreditált szakmai programok listáját tájékoztatásul megjelenteti az MMK honlapján, amely a továbbképzés címszó alatt található. A felsorolás tartalmazza, a programszervező megnevezését és elérhetőségét, a program címét, azt a szakmagyakorlói kört, amely számára a részvétel ajánlott, a program helyét, idejét, és a megállapított pontszámot a hallgatók számára és az előadók számára is. A felsorolás szakterületi bontásban tartalmazza a programokat. (3) A KTB az MMK honlapján a pontértékkel rendelkező szakmai programok listáját tájékoztatási céllal jelenteti meg. A honlapon lévő felsorolás nem helyettesíti a program meghirdetését, valamint nem minősül meghívónak. Az egyéni teljesítés 10. (1) Egyéni teljesítésnek nevezzük azokat az eseteket, amikor nem a program szervezője, hanem a jogosultsággal rendelkező magánszemély kéri a pontérték megállapítását. Az egyéni teljesítés értékelése mindig utólagos. (2) A szabadon választható továbbképzés pályázati értékelés során a KTB döntésével a továbbképzési programot egyéni teljesítés körébe utalhatja. (3) A pontérték megállapítását az erre rendszeresített Adatlap egyéni teljesítéshez című nyomtatványon kell kérni, amely tartalmazza a kormányrendelet szerinti teljesítési lehetőségeket (publikáció, opponencia, oktatás, szakkönyv vagy jegyzet készítése, stb.) és a benyújtás feltételeit. Egyéni teljesítésként lehet elismertetni a külföldi konferencián való részvételt is. A kérelmet az OKTI-hoz elektronikus formában kell megküldeni az adatlap tájékoztatójában megadott címre: - a kitöltött adatlapot, - és az útmutató szerinti mellékleteket. (4) Az egyéni teljesítés pontérték meghatározásának díja kamarai tag részére díjmentes önkéntes éves szolgáltatási díjat fizető részére díjmentes az előzőkbe nem tartozó kérelmező részére a díjat évente a Küldöttgyűlés állapítja meg. Ennek díja 2012-ben Ft. A szabadon választható továbbképzés teljesítése több jogosultság esetén 11. Több jogosultsággal rendelkező személy továbbképzési kötelezettsége megegyezik az egy jogosultsággal rendelkezőkével. A továbbképzési cselekmény a kérelmező bármely érvényes jogosultsághoz, illetve azok rokon szakterületéhez kapcsolódhat.

6 A továbbképzés alanya a szakmagyakorló, ezért a jogszabály értelmében a jogosultságok számától függetlenül kell öt év alatt 20 pontot összegyűjteni, de törekednie kell arra, hogy lehetőség szerint minden érintett szakterületről gyűjtsön pontokat. A szabadon választható továbbképzés igazolása 12. (1) Minden igazolás öt évig érvényes a) Az igazolást a programszervező adja ki minden olyan esetben, amikor a programot pályázat útján előzetesen értékelte a KTB. Az igazolások érvényességi idejük alatt a jogosultságok fenntartása érdekében bemutathatók a területi kamaránál. b) Az egyéni teljesítés pontértékét az OKTI igazolja vissza a kérelmezőnek. Az OKTI a hivatalos igazolást postán küldi ki. c) Nem kell külön eljárásban pontérték megállapítását kérni azokban az esetekben, amelyekben a jogszabály egyértelműen állapít meg pontértéket (pl.: 4 féléves szakmérnöki képzés, Építési Műszaki Ellenőr I és II OKJ-s képzés, Kossuth- és Széchenyi-díj). Ebben az esetben, a területi kamarák, a bemutatott dokumentumok alapján fogadják el a továbbképzési teljesítést. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara együttműködése a továbbképzésben 13. (1) A kötelező továbbképzésben: Az MMK, a kötelező továbbképzés általános moduljának teljesítéseként elfogadja a Magyar Építész Kamara kötelező továbbképzését. (2) A szabadon választható továbbképzésben: a) A két kamara önállóan állapít meg pontértéket, amely adott program esetén különböző is lehet. b) A két kamara kölcsönösen felhívja a programszervezők figyelmét arra, hogy mindkét kamarától kérhetik a pontérték megállapítását. c) A kettős kamarai tagsággal rendelkezők mindkét igazolást kérjék el a programszervezőtől. Záró rendelkezések 14. Jelen Szabályzatot a Magyar Mérnöki Kamara 7/2012. (III. 29) MMK Elnökségi határozattal jóváhagyta. A Szabályzat rendelkezései a jóváhagyása napjától hatályosak. Budapest, március 29.

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget, az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők.

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők. MMK/2007-ME-FMV/1 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Mérnöki Kamara pályázatot hirdet olyan szabadon választható tanfolyamok kamarai akkreditálására, amelyek építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők

Részletesebben

Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl

Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl A jelen tájékoztató gyakorlati útmutatási céllal készült, a szakmagyakorlóktól és a program-szervezktl beérkezett leggyakoribb kérdések alapján. Mieltt bosszankodva

Részletesebben

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS VI. KATONAI ÉPÍTÉSHATÓSÁGI KONFERENCIA 2007. május 31. MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS Előadó: dr. Korda János MMK alelnök ÚJ JOGSZABÁLYOK 1. 244/2006. (XII.5.) Korm. r. az építési műszaki ellenőri,

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA Preambulum A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat tudatában van a folyamatos, magas színvonalú és korszerű képzés jelentőségének és a mérnöki

Részletesebben

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT A szabályzatot a MÉK küldöttgyűlése 2007. április 27-i ülésén elfogadta Megjegyzés: A szabályzat szövege mellett a könnyebb kezelhetőség érdekében a hatályos

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára

A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára Elfogadta a MÁOK országos küldöttközgyűlése a 2013. április 10-i ülésén. Módosításra került 2015. december 2-án.

Részletesebben

A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára

A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára A Magyar Állatorvosi Kamara továbbképzési szabályzata állatorvosi asszisztensek számára Elfogadta a MÁOK országos küldöttközgyűlése a 2013. április 10-i ülésén, módosítva 2017. október 18-án. Hatályos

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az épített környezet alakításáról

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-2013.12.31. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... A mérnöki kamara tölti ki Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Debrecen, Arany János u. 45. Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM A MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TELEPÜLÉSTERVEZÉSI, ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI

Részletesebben

Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában. Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló

Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában. Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló Új jogi szabályozás 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor követelményeinek megfelelően abból a kiindulva, hogy a Mérnöki Kamara feladata a szakmagyakorlás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Békés Megyei Mérnöki Kamara

Békés Megyei Mérnöki Kamara Békés Megyei Mérnöki Kamara Buzás Zoltán elnök 2016. június 8-10. OREMBIK '16 Országos Emelőgépes konferencia 1 A Békés Megyei Mérnöki Kamara szakmai köztestület, melyet 20 éve (1996. decemberében) 250

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-5.4.10-12/1-2012-0001 azonosítószámú Szociális képzések rendszerének modernizációja című kiemelt projekt OKTATÓI LISTÁRA TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE

Részletesebben

2014. január március 28.

2014. január március 28. 2014. január 10. 1/2014. (I. 10.) MMK Küldöttgyűlési határozat A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a Magyar Mérnöki Kamara Szakmagyakorlási Szabályzatát elfogadta. A szavazati joggal rendelkező 284

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére

PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) pályázatot hirdet a Kamara területi szervezetei részére

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. (2) Általános orvosi, fogorvosi képzés esetén a bátonyterenyei lakóhely nem kötelező.

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. (2) Általános orvosi, fogorvosi képzés esetén a bátonyterenyei lakóhely nem kötelező. Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (VIII.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a Jövőnk van Bátonyterenyén felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjról Bátonyterenye Város Önkormányzata

Részletesebben

2017. évben megvalósított továbbképzési programokon részt vettek száma

2017. évben megvalósított továbbképzési programokon részt vettek száma Tájékoztatás a 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM-rendelet (továbbiakban Rendelet) 4. (4) bekezdése szerint minősített továbbképzések 2017-es megvalósításáról. A Rendelet 4. (8) bekezdése értelmében a Rendelet 3.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPÍTÉSI TAGOZAT TERÜLET-ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. 2 TARTALOMJEGYZÉK MAGYARÁZAT 1. A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY 2. A

Részletesebben

Közbeszerzési Hatóság közleménye

Közbeszerzési Hatóság közleménye Közbeszerzési Hatóság közleménye A Közbeszerzési Hatóság - a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 187. (2) bekezdésének ab) alpontjával, valamint az r) ponttal összhangban

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet

16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet Hatály: 2016.I.1. - 16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet a felnőttképzési nyelvi programkövetelmények nyilvántartásba vételének követelményeiről és eljárási rendjéről, valamint a nyelvi képzés követelményei

Részletesebben

1. Mettől-meddig tart a továbbképzési év?

1. Mettől-meddig tart a továbbképzési év? TÁJÉKOZTATÓ A KÖNYVVITELI SZOLGÁLTATÁST VÉGZŐK TOVÁBBKÉPZÉSÉVEL * KAPCSOLATBAN GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEKRŐL 1. Mettől-meddig tart a továbbképzési év? 2013-tól a továbbképzési év megegyezik a naptári évvel,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Tard Község Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Tard Község Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Tard Község Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet az EFOP-3.9.2-16-2017-00055. Humán kapacitások fejlesztése Bükkábrányban és térségében című pályázat keretein belül a 2017/2018.

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014.

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor követelményeinek megfelelően abból a kiindulva, hogy a Mérnöki Kamara feladata a szakmagyakorlás

Részletesebben

Kari BME ösztöndíj 2017/18. tanév őszi félév

Kari BME ösztöndíj 2017/18. tanév őszi félév A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egyetem) Építészmérnöki Kar (Kar) Hallgatói Képviselet (Építész HK) ösztöndíj pályázatot hirdet az Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 11.

Részletesebben

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-220-5690 FAX: 00-(36)-1-220-8921. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

Részletesebben

MMK Küldöttgyűlési határozatok

MMK Küldöttgyűlési határozatok MMK Küldöttgyűlési határozatok 2016 2016. május 21. 1/2016. (V.21.) MMK Küldöttgyűlési határozat A Magyar Mérnöki Kamara 2016. május 21-i Küldöttgyűlése határozatképes. A szavazati joggal rendelkező 284

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A szabályzat célja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (továbbiakban: Könyvtár) nyilvános könyvtári funkcióinak és minőségbiztosítási

Részletesebben

PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 -

PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 - PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 - Általános információk A BCE HÖK pályázatot hirdet a Hallgatói

Részletesebben

Előterjesztés a Népjóléti Bizottság részére a gyógyászati segédeszköz támogatásával kapcsolatos pályázati kiírásról

Előterjesztés a Népjóléti Bizottság részére a gyógyászati segédeszköz támogatásával kapcsolatos pályázati kiírásról l Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere '!:;OJ,. számú előterjesztés Előterjesztés a Népjóléti Bizottság részére a gyógyászati segédeszköz támogatásával kapcsolatos pályázati

Részletesebben

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről 52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 116. -a (2) bekezdésében,

Részletesebben

16/2014. (IV. 4.) NGM

16/2014. (IV. 4.) NGM 16/2014. (IV. 4.) NGM rendelet a felnőttképzési nyelvi programkövetelmények nyilvántartásba vételének követelményeiről és eljárási rendjéről, valamint a nyelvi képzés követelményei teljesítésének igazolásáról

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

Kari BME ösztöndíj JOGOSULT HALLGATÓK

Kari BME ösztöndíj JOGOSULT HALLGATÓK A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egyetem) Építészmérnöki Kar (Kar) Hallgatói Képviselet (Építész HK) ösztöndíj pályázatot hirdet az Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 11.

Részletesebben

3. A Könyvtár a panasz megtételére az alábbi két eljárási lehetőséget biztosítja: nem hivatalos, illetve hivatalos panaszkezelési eljárás.

3. A Könyvtár a panasz megtételére az alábbi két eljárási lehetőséget biztosítja: nem hivatalos, illetve hivatalos panaszkezelési eljárás. Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A szabályzat célja, hogy a Művészetek Háza Kulturális Központ és Városi Könyvtár, Pilisvörösvár (továbbiakban: Könyvtár) nyilvános könyvtári funkcióinak

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata

A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata Ideiglenesen elfogadta a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyőlése

Részletesebben

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN 3. SZÁMÚ MELLÉKLET Az okleveles könyvvizsgálói szakképzési és vizsgaszabályzathoz A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN [ Kkt. 95. (1) A szakképzést

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nyílt pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nyílt pályázatot hirdet PÁLYÁZATI KIÍRÁS Budakeszi Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, 2092 Budakeszi, Fő u. 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ bontásához kapcsolódó építészeti-műszaki dokumentáció

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008.12.09. Határozat száma: 2008/5/49. Hatályos: 2008.12.09 Készítette: dr. Kohány

Részletesebben

A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Tel.: 46/503-120, Fax: 46/340-448 E-mail: rakoczi@rfmlib.hu, Web: www.rfmlib.hu A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2016 I. Általános

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA JOGOSULTSÁGI VIZSGA SZABÁLYZATA *)

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA JOGOSULTSÁGI VIZSGA SZABÁLYZATA *) 153 III. Jogosultsági vizsga szabályzat MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA JOGOSULTSÁGI VIZSGA SZABÁLYZATA *) E szabályzat szerint kell az építészeti, műszaki-tervezési jogosultság általános szabályairól szóló 157/1997.

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM. Igazságügyi szakértők jogi oktatása

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM. Igazságügyi szakértők jogi oktatása KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Igazságügyi szakértők jogi oktatása Tisztelt Érdeklődő! Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 18. (1)

Részletesebben

Szironta-ösztöndíj. (2019/2020. évad) Pályázati felhívás. Szironta Együttes European Handbell Committee

Szironta-ösztöndíj. (2019/2020. évad) Pályázati felhívás. Szironta Együttes European Handbell Committee Szironta-ösztöndíj (2019/2020. évad) Pályázati felhívás Szironta Együttes European Handbell Committee Közzétéve: 2019. március 7. Módosítva: 2019. március 14. Tartalomjegyzék 1. Az ösztöndíj célja... 3

Részletesebben

a) szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását célzó programok, akciók

a) szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását célzó programok, akciók 1 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS szociális és egészségügyi keretre Hatvan Város Önkormányzata pályázatot hirdet a hatvani civil szervezetek támogatásáról szóló 15/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelet alapján, a Hatvan

Részletesebben

Pályázati felhívás. Pályázat tárgya. Pályázat jellege. Eljárás nyelve: Pályázati ajánlat beadási formája, benyújtás helye

Pályázati felhívás. Pályázat tárgya. Pályázat jellege. Eljárás nyelve: Pályázati ajánlat beadási formája, benyújtás helye Pályázati felhívás Pályázat tárgya Vilonya Község Önkormányzata pályázatot hirdet Vilonya Község teljes közigazgatási területére kiterjedően, a település új településfejlesztési koncepciójának, és településrendezési

Részletesebben

Ft Intézet. Bővebb információ a. modulonként /Bejelentés alatt áll/ programszervezőtől. és Ft a telefonszámokon. /Bejelentés alatt áll/

Ft Intézet. Bővebb információ a. modulonként /Bejelentés alatt áll/ programszervezőtől. és Ft a telefonszámokon. /Bejelentés alatt áll/ A Magyar Oktatási és Továbbképzési Irodájának tájékoztatása a Kamarai Továbbképzési Bizottság által elfogadott 2008 évi kötelező továbbképzésről Tervezők, szakértők, építési műszaki ellenőrök, felelős

Részletesebben

A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai

A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai Dr. Szepes András FMMK Változó Jogszabályi és technológiai környezetünk Székesfehérvár, 2015 november 13. Mahatma Gandhi: Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó

Részletesebben

Igazságügyi szakértők jogi oktatása

Igazságügyi szakértők jogi oktatása KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Igazságügyi szakértők jogi oktatása Tisztelt Érdeklődő! Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 18. (1)

Részletesebben

National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány. NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj

National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány. NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj Működési szabályzat és Pedagógusi pályázati felhívás a 2018/2019-es tanévre A National Instruments a virtuális

Részletesebben

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT 1. kiadás 1. módosítás 1. oldal DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa a 30-2010/2011. (2011.06.07.) sz. határozatával 2011.06.07-én jóváhagyta, hatályos 2011.06.08-tól. módosítások: - A

Részletesebben

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től 64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től dr. Szombath Dezső 06-20-8250675 SE Továbbképzési Központ hivatalvezető laboratóriumi szakorvos Változások,

Részletesebben

MMK Elnökségi határozatok 2018

MMK Elnökségi határozatok 2018 MMK Elnökségi határozatok 2018 2018. január 17. 1/2018. (I. 17.) MMK Elnökségi határozat A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a Hírközlési és Informatikai Tagozat előterjesztett Ügyrend módosítását 2018.

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj

Egyetemi BME ösztöndíj Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás a 2016/17. tanév tavaszi félévre A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT. elfogadva: március 28. utolsó módosítás: április 19. utolsó módosítás: május 12.

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT. elfogadva: március 28. utolsó módosítás: április 19. utolsó módosítás: május 12. MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT elfogadva: 2014. március 28. utolsó módosítás: 2017. április 19. utolsó módosítás: 2018. május 12. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor

Részletesebben

Pályázati felhívás. Pályázat tárgya. Pályázat jellege. Eljárás nyelve: Pályázati ajánlat beadási formája, benyújtás helye

Pályázati felhívás. Pályázat tárgya. Pályázat jellege. Eljárás nyelve: Pályázati ajánlat beadási formája, benyújtás helye Pályázati felhívás Pályázat tárgya Vilonya Község Önkormányzata pályázatot hirdet Vilonya Község teljes közigazgatási területére kiterjedően a településképi arculati kézikönyv elkészítésére, a településképi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. " BEJELENTKEZÉSI / VÁLTOZÁS BEJELENTÉSI NYOMTATVÁNY -hoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ.  BEJELENTKEZÉSI / VÁLTOZÁS BEJELENTÉSI NYOMTATVÁNY -hoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A szakképzési hozzájárulási kötelezettség elszámolására, a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény végrehajtására kiadott

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN Szőllőssy Gábor főtitkár Az előadás vázlata 1. A kamarai gondolat története 2. A kamara feladatai és szervezete 3. A kamarai jogosultsági rendszer 4.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az elektronikus ügyintézéshez rendszeresített Regisztrációs lap hoz KÉRJÜK, HOGY A REGISZTRÁCIÓS LAP KITÖLTÉSE ELŐTT A KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ T FIGYELMESEN OLVASSA EL! AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉST

Részletesebben

TELJESÍTÉSIGAZOLÁSI SZAKÉRTŐ SZERV (új vitarendezési lehetőség az építésügyben) Székesfehérvár 2013 DECEMBER 16 MÁTÉ MIKLÓS TSZSZ-vezető

TELJESÍTÉSIGAZOLÁSI SZAKÉRTŐ SZERV (új vitarendezési lehetőség az építésügyben) Székesfehérvár 2013 DECEMBER 16 MÁTÉ MIKLÓS TSZSZ-vezető TELJESÍTÉSIGAZOLÁSI SZAKÉRTŐ SZERV (új vitarendezési lehetőség az építésügyben) Székesfehérvár 2013 DECEMBER 16 MÁTÉ MIKLÓS TSZSZ-vezető A törvény célja A lánctartozások kialakulásának megakadályozása

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Doktorandusz hallgatók pályázati kutatását támogató ösztöndíj az EFOP pályázati forrás terhére HTJSZ 16/E

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Doktorandusz hallgatók pályázati kutatását támogató ösztöndíj az EFOP pályázati forrás terhére HTJSZ 16/E PÁLYÁZATI KIÍRÁS Doktorandusz hallgatók pályázati kutatását támogató ösztöndíj az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 pályázati forrás terhére HTJSZ 16/E 2018/2019. tanév PÁLYÁZATI KIÍRÁS a BCE Pályázat Doktori Kiválósági

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján Melléklet a 70/2015. (IV. 14.) önkormányzati határozathoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Kazincbarcika Város Önkormányzata A civil szervezetek pályázati támogatásáról szóló 7/2010. (II. 19.) rendelete alapján 2015.

Részletesebben

Felnőttképzési nyelvi programkövetelmények Tananyag

Felnőttképzési nyelvi programkövetelmények Tananyag Szerző: Dányi Lászlóné Szakmai lektor: Salusinszky András Felnőttképzési szakértők továbbképzése, az új jogforrások alkalmazására való felkészítése 2014 Felnőttképzési nyelvi programkövetelmények Tananyag

Részletesebben

Hírlevél. Tájékoztató LEADER pályázatokkal illetve ÚMVP EMVA monitoring adatszolgáltatással kapcsolatosan

Hírlevél. Tájékoztató LEADER pályázatokkal illetve ÚMVP EMVA monitoring adatszolgáltatással kapcsolatosan Hírlevél Tájékoztató LEADER pályázatokkal illetve ÚMVP EMVA monitoring adatszolgáltatással kapcsolatosan 2458 Kulcs, Rákóczi u. 139. tel.:25/252-752 email:info@mezofoldihid.hu www.mezofoldihid.hu LEADER

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Sátoraljújhely Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Sátoraljújhely Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Sátoraljújhely Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet Előzmény Sátoraljaújhely Város Önkormányzata az azonosító számú Humán közszolgáltatások fejlesztése Sátoraljaújhelyen és

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzat 24/2013. (X. 22.) önkormányzati rendelete (Egységes szerkezetben) Felsőfokú tanulmányok támogatásáról

Zamárdi Város Önkormányzat 24/2013. (X. 22.) önkormányzati rendelete (Egységes szerkezetben) Felsőfokú tanulmányok támogatásáról Zamárdi Város Önkormányzat 24/2013. (X. 22.) önkormányzati rendelete (Egységes szerkezetben) Felsőfokú tanulmányok támogatásáról *Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

Tanári ösztöndíj. (2019/2020. évad) Pályázati felhívás. Szironta Együttes European Handbell Committee

Tanári ösztöndíj. (2019/2020. évad) Pályázati felhívás. Szironta Együttes European Handbell Committee Tanári ösztöndíj (2019/2020. évad) Pályázati felhívás Szironta Együttes European Handbell Committee Közzétéve: 2019. március 7. Módosítva: 2019. március 14. Tartalomjegyzék 1. Az ösztöndíj célja... 3 2.

Részletesebben

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról 1 Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói

Részletesebben

Az Innoven Kft. 2012.november 15-én érkezett kérelmében tulajdonosi hozzájárulást kér a KEOP- 2012.5.5.0 számú pályázati kiíráson való részvételhez:

Az Innoven Kft. 2012.november 15-én érkezett kérelmében tulajdonosi hozzájárulást kér a KEOP- 2012.5.5.0 számú pályázati kiíráson való részvételhez: Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. Az előterjesztés készítésében közreműködött: Településfejlesztési Osztály Az előterjesztést véleményezi: Valamennyi

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A Ceglédi Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzatának célja, hogy a könyvtár szolgáltatásaival összefüggő, tevékenységéhez kapcsolódó konkrét bejelentés,

Részletesebben

A Tanulmányi Bizottság (TB) Ügyrendje - Tájékoztató

A Tanulmányi Bizottság (TB) Ügyrendje - Tájékoztató A Tanulmányi Bizottság (TB) Ügyrendje - Tájékoztató A Tanulmányi Bizottság Karonként szervezett állandó bizottság. A Tanulmányi Bizottság hatáskörébe tartozik a döntések a halasztott beiratkozás/bejelentkezés

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Panaszkezelési Szabályzat Verziószám: 1. Iktatószám: SZIE-R/1752-1/2017 Összeállította: Dokumentumellátó és Tájékoztató Részleg Véleményezte: Minőségirányítási

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására A támogatás célja: Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására A legalább 12 hónapja betöltetlen

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Felsőoktatási Posztdoktori Kutatói Ösztöndíjra az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében (pályázati kód: ÚNKP-16-4) 2016/2017. tanév Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje

A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje Az ügyrend szerves részét képezi a Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (IX.20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kazincbarcika Város Önkormányzatának

Részletesebben

2016. évi elnökségi határozatok

2016. évi elnökségi határozatok 2016. évi elnökségi határozatok 1/2016. (I. 15.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége tudomásul veszi, hogy a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Mezőkövesd Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet. című pályázat keretein belül

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Mezőkövesd Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet. című pályázat keretein belül PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Mezőkövesd Város Önkormányzata Ösztöndíj-pályázatot hirdet az EFOP-3.9.2-16-2017-00055. Humán kapacitások fejlesztése Bükkábrányban és térségében című pályázat keretein belül a 2018/2019.

Részletesebben

A Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Kódszáma:FM-KISTELEPULES/2008

A Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Kódszáma:FM-KISTELEPULES/2008 A Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) Kódszáma:FM-KISTELEPULES/2008 A Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) pályázatot hirdet a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, a Finn Köztársaság Oktatási Minisztériuma,

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj

Egyetemi BME ösztöndíj Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás a 2017/18. tanév őszi félévre A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TEHETSÉG azonosítószámú SZTE KIEMELKEDŐEN TEHETSÉGES HALLGATÓI SZÁMÁRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TEHETSÉG azonosítószámú SZTE KIEMELKEDŐEN TEHETSÉGES HALLGATÓI SZÁMÁRA A tehetség értékének kibontakoztatása a kiválósága érdekében című projekt terhére, mint külső forrásból támogatott SZTE TEHETSÉGPONT KIVÁLÓSÁGI tudományos ösztöndíj PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TEHETSÉG 02-2015-001

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a civil szervezetek pályázati úton történő évi támogatásáról

Tárgy: Javaslat a civil szervezetek pályázati úton történő évi támogatásáról Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Szabóné Zsuponyó Ágnes főtanácsos Tárgy: Javaslat a civil szervezetek pályázati úton történő 2014. évi támogatásáról Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika

Részletesebben

1/10/2012. számú pályázati kiírás

1/10/2012. számú pályázati kiírás 1/10/2012. számú pályázati kiírás A Juventas a rászorulókért Alapítvány 1/10/2012 számon nyílt pályázatot hirdet 18 év alatti súlyos vagy krónikus betegségben szenvedő, fogyatékossággal élő, illetve mindezen

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya. 2. A civil szervezetek támogatásának módja

1. A rendelet célja és hatálya. 2. A civil szervezetek támogatásának módja Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (VII. 12.) önkormányzati rendelete a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának és elszámolásának rendjéről Hegymagas Község Önkormányzatának

Részletesebben

2018. ÉVI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2018. ÉVI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2018. ÉVI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 1. A pályázat kiírója Név: Zarnócz András Alapítvány Székhely: 6000 Kecskemét, Budai utca 29. Nyilvántartási szám: Pk. 60225/2006., Kecskeméti Törvényszék Adószám: 18369779103

Részletesebben