Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény"

Átírás

1 Magyarország jelképeirıl l és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény

2 - 2 - Magyarország jelképeirıl és ünnepeirıl szóló 3. fıtörvény tartalomjegyzéke I. szakasz Általános rendelkezés. 3. oldal 1. II. szakasz Magyarország himnusza 2. III. szakasz Magyarország nemzeti ünnepei 3. IV. szakasz Magyarország jelképei 4. V. szakasz A jelképek használata 4. oldal 5. Címer 6. A zászló és a lobogó.. 5. oldal 7. Magyarország Szabadság Alkotmányának rövidített szövege.. 6. oldal VI. szakasz A Magyarországra utaló elnevezés használata.. 8. oldal 8. VII. szakasz Nemzeti jelképek használata nemzetközi rendezvényeken 9. VIII. szakasz Egyéb rendelkezések. 9. oldal 10. IX. szakasz Átmeneti rendelkezések 11. X. szakasz Hatálybalépés oldal 12.

3 - 3 - I. szakasz Általános rendelkezés 1. Az állami jelképek és ünnepek a nemzeti önbecsülést és önazonosság-tudatot erısítik. II. szakasz Magyarország himnusza 2. Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz címő költeménye Erkel Ferenc zenéjével. III. szakasz Magyarország nemzeti ünnepei 3. (1) Istenszülı ünnepe, Újév - január 1-e, (2) Az évi forradalom és szabadságharc emléke - március 15-e, (3) Húsvét vasárnap és hétfı - A tavaszi napéjegyenlıséget követı elsı holdtölte utáni elsı vasárnap és azt követı hétfı (4) Pünkösd vasárnap és hétfı - Pünkösdvasárnap mindig május 10-e és június 13-a közé esik, a húsvét utáni 50. napra. (5) A 907-es Pozsonyi csata emléke - július 4-e, (6) Nagyboldogasszony napja,- augusztus 15-e, (7) A kenyér ünnepe, Szent István király emléke - augusztus 20-a, (8) Az évi forradalom és szabadságharc emléke - október 23-a, (9) Karácsony december IV. szakasz Magyarország jelképei 4. (1) Magyarország címerének alapja ezüstszínő kör, melyet Boldogasszony csillagkoszorúja övezi, amely 12 aranyszínő, nyolcágú csillagból áll. Az ezüst kör közepén a Szent Korona nyugszik. (2) A Magyarország zászlajának alapját az Árpád sávos ısi zászló képezi, amely felülrıl lefelé egymást követı négy vörös és négy ezüst, egyenlı szélességő sávból áll, oly módon, hogy a felsı sáv vörös színő. Az alap közepében egy ezüst kör helyezkedik el, felülrıl az elsı ezüst sáv közepétıl alulról az elsı vörös sáv közepéig terjedıen. Az ezüst kört Boldogasszony csillagkoszorúja övezi, amely 12 aranyszínő, nyolcágú csillagból áll. Az ezüst kör közepén a Szent Korona nyugszik.

4 - 4 - V. szakasz A jelképek használata 5. Címer (1) Magyarország címerét (a továbbiakban: címer) a./ a Nemzetgyőlés, a Nemzetgyőlés elnöke, a Nemzetgyőlés tagja, a Nemzeti Tanács, a Nemzeti Tanács tagja, b./ az Országgyőlés, az országgyőlési képviselı, c./ az országgyőlési biztosok, az Állami Számvevıszék, a Magyar Nemzeti Bank, d./ a Kormány, a Kormány tagja, a fegyveres erık, e./ a települési önkormányzat, a társadalmi csoportok önkormányzata, f./ a bíróság, az ügyészség, a rendvédelmi szervek és g./ a közigazgatási feladatot ellátó szervek, továbbá ezek hivatalai, illetıleg h./ a felsoroltak képviseletére jogosult személyek a hivatali feladataik ellátása során külön engedély nélkül használhatják, illetıleg helyezhetik el az épületeiken és helyiségeikben. (2) A címert a bankjegyen fel kell, a pénzérmén fel lehet tüntetni. (3) Magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet, továbbá - Magyarország hivatalos lapjai kivételével a sajtótermékek önmaguk jelképeként vagy ennek részeként a címert nem használhatja. (4) A (3) bekezdést a címer elkülöníthetı elemeire (Szent Korona, Boldogasszony csillagkoszorúja) is alkalmazni kell. (5) A címernek védjegy elemeként való használatát Magyarország miniszterelnöke engedélyezheti Kormányrendeletben a védjeggyel védeni kívánt áru tekintetében illetékes miniszter véleményének kikérése után. A kérelmezı a rendelet felülvizsgálatát az elutasító határozat közlésétıl számított harminc napon belül keresettel kérheti a bíróságtól. (6) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy az áru minısége, jellege, a kérelmezı tevékenységének jelentısége indokolttá teszi-e a címer használatát. Ezt a kérelmezınek kell bizonyítania.

5 A zászló és a lobogó (1) A nemzeti ünnepeken Magyarország lobogóját (a továbbiakban: lobogó) ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház elıtt fel kell vonni. (2) Azokon a középületeken, illetıleg középületek elıtt, amelyeket a./ Magyarország hatalomgyakorló és közigazgatási feladatokat ellátó szervei, a települések, valamint a társadalmi csoportok önkormányzatainak választott testületei, továbbá Magyarország, illetve az önkormányzatok által fenntartott, közfeladatokat ellátó intézmények, b./ a Nemzetgyőlés elnöke és hivatala, Magyarország elnöke és hivatala, c./ a Kormány, d./ a Nemzeti Tanács, a bíróságok és az ügyészségek, e./ az Állami Számvevıszék, a Magyar Nemzeti Bank, f./ a fegyveres erık és a rendvédelmi szervek feladatuk ellátása során használnak, a zászlót vagy a lobogót állandó jelleggel ki kell tőzni, illetıleg fel kell vonni. (3) Ha a (2) bekezdésben felsorolt szerv több épületben fejti ki tevékenységét, a zászló (lobogó) elhelyezésének kötelezettsége minden épületre irányadó. (4) A zászlót vagy a lobogót állandó jelleggel el kell helyezni a Magyarország elnöke, Magyarország miniszterelnöke, Országgyőlés alsó- és felsıházának elnökei, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsıbb Bíróság elnöke rezidenciáján vagy rezidenciája elıtt. Az elhelyezett zászlót (lobogót) napnyugtától napkeltéig meg kell világítani. (5) Szélsıséges idıjárási viszonyok között - annak idıtartamára - a szerv vezetıje elrendelheti a zászló bevonását, illetıleg a lobogó levonását. Ez a rendelkezés az Országgyőlés, a Nemzeti Tanács és a Legfelsıbb Bíróság épületére, valamint Magyarország elnöke és Magyarország miniszterelnöke hivatali épületére, továbbá nemzeti ünnepek idején nem alkalmazható. (6) Magyarország zászlajának (a továbbiakban: zászló), lobogójának védjegy elemeként való használata esetén az 5. (5) és (6) bekezdését kell alkalmazni. (7) A magyar tengeri és folyami hajók, továbbá egyéb vízi jármővek (a továbbiakban: hajók) az állami felségjog jelzésére - a (10) bekezdésében foglalt kivétellel - a zászlóval azonos lobogót használnak. (8) A hajók lobogóhasználatának részletes szabályait a hajózásról szóló jogszabályok és nemzetközi szerzıdések állapítják meg. (9) A honvédségi csapatzászló fehér színő, közepén címer van, amelyet jobbról cserfaág, balról olajág övez, széleit váltakozva vörös és ezüst lángnyelvekbıl álló pártázat veszi körül.

6 - 6 - (10) A Magyar Honvédség hadihajói az állami felségjog jelzésére hadilobogót használnak. A hadilobogó fehér színő, az árboc felıli részén címer van, amelynek függıleges tengelye a lobogót harmadoló képzeletbeli függıleges vonallal esik egybe; széleit váltakozva vörös és ezüst ékekbıl álló pártázat veszi körül. 7. Magyarország Szabadság Alkotmányának rövidített szövege (1) Magyarország Szabadság Alkotmányának rövidített, Magyarország zászlajával egységet alkotó szövege a következı:

7 - 7 - Magyarország Szent Korona eszme szerinti Szabadság Alkotmánya (1) Magyarország örökké szabad (1) A kötelezettségek és jogok egységében a Szent Korona minden tagja egy és ugyanazon szabadságot élvez, amely nem szőntethetı meg és nem korlátozható. (2) A Szent Korona tagja: a./ az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint b./ az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona Országának területén élnek 3. (1) Ami a Szent Korona Országa földjén, földje alatt és földje felett van, a Szent Korona örök és elidegeníthetetlen alkotórésze, amelyet csak a Szent Korona másik alkotóeleme, a Szent Korona tagjai birtokolhatnak. (2) A birtokos jogai azonosak a tulajdonjoggal, kivéve: a.) Nem semmisítheti meg a birtokot. b.) Nem változtathatja meg a birtok rendeltetését. c.) Csak a Szent Korona tagjára ruházhatja át (örökítheti) a birtokjogot. 4. (1) Minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja. 5. (1) Mindazzal szemben, aki megsérti a Szent Korona értékrendjét, a Szent Korona minden tagjának nemcsak joga, hanem kötelessége ellentmondani és ellenállni. (2) A Szent Korona értékrendjének megsértését jelenti: a./ az állam szabadságának, b./ a Szent Korona tagjai egyéni vagy társadalmi csoportot érintı szabadságának, c./ a birtoklás szabályának, d./ a vendégjog szabályainak, e./ a tevékenység végzésével kapcsolatos szabályok megsértése, veszélyeztetése és minden erre irányuló magatartás.

8 - 8 - (2) Magyarország Szabadság Alkotmányának Magyarország zászlajával egységet alkotó, rövidített szövegét a./ az államhatalmi és államigazgatási intézmények minden hivatalos helyiségében, b./ a gazdasági szervezetek minden irodájában, c./ az oktatási intézmények minden irodájában és oktatási helyiségében, d./ az egészségügyi intézmények minden irodájában, kezelıjében, mőtıjében, kórtermében és oktatási helyiségében, e./ a tájékoztatási szervezetek minden irodájában, szerkesztıségi szobájában és stúdiójában kötelezı kihelyezni. VI. szakasz A Magyarországra utaló elnevezés használata 8. Magyarországra utaló elnevezést a szervezetek (személyek), továbbá azok hivatalai, illetıleg vezetı beosztású dolgozói a rájuk vonatkozó jogszabályok szerint használhatják. VII. szakasz Nemzeti jelképek használata nemzetközi rendezvényeken 9. (1) Nemzetközi vásáron (kiállításon, árubemutatón stb.) Magyarországra utaló elnevezést, illetıleg a címer használatát az ilyen esemény rendezésére vagy az azon való részvételre jogosultak részére - a külügyminiszter véleményének kikérése után Magyarország miniszterelnöke engedélyezi. (2) Nemzetközi kulturális vagy társadalmi jellegő rendezvény esetén az (1) bekezdés megfelelı alkalmazásával az engedélyt Magyarország miniszterelnöke adja ki a vallás és közoktatási miniszter, illetıleg a társadalmi rendezvény jellege szerint illetékes miniszter, továbbá a külügyminiszter véleményének meghallgatása után. (3) A kérelmet a vallás és közoktatási miniszterhez kell benyújtani. Ha vallás és közoktatási miniszter a kérelmet a benyújtástól számított harminc napon belül nem utasítja el, az engedélyt megadottnak kell tekinteni. A kérelem elutasítása esetén a kérelmezı az elutasító határozat felülvizsgálatát a határozat közlésétıl számított harminc napon belül keresettel kérheti a bíróságtól.

9 - 9 - VIII. szakasz Egyéb rendelkezések 10. (1) A nemzethez tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, a zászlót (lobogót) és a Magyarország Szabadság Alkotmányának rövidített szövegét az e fıtörvényben foglalt korlátozások megtartásával használhatja. (2) A címernek és a zászlónak (lobogónak) a nemzeti ünnepek, az ezekhez kapcsolódó és egyéb társadalmi (politikai, gazdasági, tudományos stb.) rendezvény, nemzeti jellegő más megemlékezés, valamint katonai tiszteletadás alkalmával történı eseti használata - az e fıtörvényben foglalt korlátozások megtartásával - megengedett. (3) A címer és a zászló (lobogó) az (1) és (2) bekezdésben meghatározott esetekben a történelmileg kialakult formák szerint (pl. pajzstartóval) is használható. (4) A nemzeti jelképek használata során meg kell ırizni azok tekintélyét. (5) A külön törvényben erre feljogosított önkormányzat által alkotott címernek és zászlónak (lobogónak) Magyarország címerétıl és zászlajától (lobogójától) jól megkülönböztethetınek kell lennie. (6) Ha a címer, illetıleg a címeres körbélyegzı használata kötelezı, az önkormányzati címer, illetıleg címeres körbélyegzı egyidejőleg nem használható. (7) A címer grafikai megjelenítésére a szabvány elıírásai irányadók. (8) Az 5. (1) bekezdésében feljogosított szerveknek a címert a címeres körbélyegzın úgy kell használniuk, hogy a címer körül a szerv nevét, illetıleg a címert használó személy hivatalának (tisztségének) megnevezését fel kell tüntetni. IX. szakasz Átmeneti rendelkezések 11. (1) A Magyar Köztársaság címerével kiadott okiratok (útlevél, személyi igazolvány stb.) a bennük megjelölt, illetıleg a meghosszabbított érvényességi határidıig használhatók. (2) A Magyar Köztársaság címerét a középületekrıl, a köztulajdonú építményekrıl a legrövidebb idın belül el kell távolítani, ennek megtörténtéig pedig le kell fedni. Magyarország címerét - az építési szabályok szerint - a középületeken a mőszaki lehetıségeknek megfelelıen kell elhelyezni. (3) A (2) bekezdés rendelkezéseinek anyagi fedezetét Magyarország államháztartása biztosítja.

10 (4) A mőemléki védelem alatt álló épületek, építmények esetén a korábban eltávolított és a Magyar Köztársaság címerével helyettesített - az eredeti építési korszakhoz tartozó - címert kell visszaállítani. (5) E fıtörvény hatálybalépése elıtt a Magyar Köztársaság címerével kibocsátott bankjegy, pénzérme, értékpapír és bélyeg a bevonásáig forgalomban marad. (6) A címernek, a zászlónak (lobogónak) és a Magyarországra utaló elnevezésnek e fıtörvénytıl eltérı használatát e fıtörvény hatálybalépését követı két hónapon belül meg kell szüntetni. Ez irányadó a fıtörvény hatálybalépését megelızıen kiadott engedély alapján történı címerhasználatra is. X. szakasz Hatálybalépés 12. Az Elsı (Alkotmányozó) Nemzetgyőlés lépteti hatályba az Állami jelképekrıl és ünnepekrıl szóló, 3. fıtörvényt, amelyet kizárólag Alkotmányozó Nemzetgyőlés módosíthat.

Farmos község képviselő-testületének 1/2015(II.20.) önkormányzati rendelete A község címerének és zászlajának használatáról

Farmos község képviselő-testületének 1/2015(II.20.) önkormányzati rendelete A község címerének és zászlajának használatáról Farmos község képviselő-testületének 1/2015(II.20.) önkormányzati rendelete A község címerének és zászlajának használatáról Farmos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.20.) önkormányzati

Részletesebben

1995. évi LXXXIII. törvény. a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról

1995. évi LXXXIII. törvény. a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról 1995. évi LXXXIII. törvény a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló - többször módosított

Részletesebben

Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu

Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petıfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Község Önkormányzat Képviselı-testületének 8/2012.(VII.12.) önkormányzati rendelete Bér Község címerérıl és

Részletesebben

RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e. a község címerérıl és zászlajáról

RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e. a község címerérıl és zászlajáról RÁBATAMÁSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 29.) r e n d e l e t e a község címerérıl és zászlajáról Rábatamási Község Önkormányzata Képviselı-testülete a módosított 1990. évi LXV.

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet célja, hogy meghatározza Szeged város középületei és közterületei zászlózásának és fellobogózásának részletes szabályait.

A rendelet célja. A rendelet célja, hogy meghatározza Szeged város középületei és közterületei zászlózásának és fellobogózásának részletes szabályait. Megyei Jogú Város Közgyőlésének 38/2003. (IX. 30.) Kgy. rendelete város középületeinek és közterületeinek ünnepek és egyéb ünnepek alkalmából történı zászlózásáról és fellobogózásáról Megyei Jogú Város

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 5/2007. (II.23.) K. r. számú. r e n d e l e t e

Fejér Megye Közgyőlése 5/2007. (II.23.) K. r. számú. r e n d e l e t e Fejér Megye Közgyőlése 5/2007. (II.23.) K. r. számú r e n d e l e t e Fejér Megye jelképeirıl és a jelképek használatáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. (6) bekezdés a) pontjában

Részletesebben

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl.

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. 2 Barcs Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

48/2005. (XII.13.), 19/2004. (IV.13.), 18/2001. (V.25.), 4/2001. (II.28.) 16/1994. (IX.

48/2005. (XII.13.), 19/2004. (IV.13.), 18/2001. (V.25.), 4/2001. (II.28.) 16/1994. (IX. Budapest Fıváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat Képviselı-testületének a helyi címer használatának rendjérıl, valamint a Kispest név felvételérıl és használatának rendjérıl és a Kispest zászló használatának

Részletesebben

az Országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról

az Országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról BIRI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2000. (X.10.) önkormányzati rendelete az Országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról

Részletesebben

Kalaznó Község Képviselıtestületének 6./2001./IX.01./ számú rendelete Kalaznó község címere, zászlója és használatának rendje.

Kalaznó Község Képviselıtestületének 6./2001./IX.01./ számú rendelete Kalaznó község címere, zászlója és használatának rendje. Kalaznó Község Képviselıtestületének 6./2001./IX.01./ számú rendelete Kalaznó község címere, zászlója és használatának rendje. Kalaznó Község Önkormányzatának Képviselıtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról*

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról* PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/1991. (X. 31.) rendelete az önkormányzati címer és zászló használatáról* Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. 1. (1) Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) jelképei: a címer, a zászló és a pecsét.

1. Általános rendelkezések. 1. (1) Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) jelképei: a címer, a zászló és a pecsét. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 37/2011. (VI. 1.) önkormányzati rendelete a városi önkormányzati jelképekrıl és a Szekszárd név használatáról * a módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képvisel -testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeir l és a jelképek használatáról I.

Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képvisel -testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeir l és a jelképek használatáról I. Egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeirıl és a jelképek használatáról Kenderes Nagyközség

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 12/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a helyi címerrıl és zászlóról Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2000. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 23/2010.(IX. 17.) önkormányzati rendelete

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 23/2010.(IX. 17.) önkormányzati rendelete Hatályos: 2012. május 1-tıl. Egységesítve: 2012. április 30. Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 23/2010.(IX. 17.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város címerérıl, zászlajáról és használatának

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelete A Biatorbágy névhasználat szabályairól, valamint Biatorbágy Város címeréről, zászlajáról és azok használatáról

Részletesebben

KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL

KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN) Az Önkormányzat jelképei 1.. Az önkormányzat

Részletesebben

A 18/2008.(XI.25.) Önkormányzati rendelettel és a 7/2012.(V. 25.) Önkormányzati rendelettel módosítva EGYSÉGES SZERKEZETBEN

A 18/2008.(XI.25.) Önkormányzati rendelettel és a 7/2012.(V. 25.) Önkormányzati rendelettel módosítva EGYSÉGES SZERKEZETBEN CSOMÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2007.(II. 06.) Önkormányzati rendelete Csomád Község címerének és zászlajának alkotásáról és használatáról, valamint az épületek fellobogózásáról A 18/2008.(XI.25.)

Részletesebben

Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.26.) önkormányzati rendelete

Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.26.) önkormányzati rendelete Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.26.) önkormányzati rendelete Ordacsehi község címeréről és zászlajáról, valamint a közterületek fellobogózásáról Kihirdetett szöveg Ordacsehi

Részletesebben

12/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

12/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete Kunszentmiklós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról, valamint Kunszentmiklós város jelképeinek

Részletesebben

Alap Község Önkormányzat 16/2009. (XI. 5.) RENDELETE. a község jelképeirıl és azok használatáról, a közterületek fellobogózásáról

Alap Község Önkormányzat 16/2009. (XI. 5.) RENDELETE. a község jelképeirıl és azok használatáról, a közterületek fellobogózásáról Alap Község Önkormányzat 16/2009. (XI. 5.) RENDELETE a község jelképeirıl és azok használatáról, a közterületek fellobogózásáról Alap Község Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

6. (1) A közterületeket legkésőbb a nemzeti ünnepeket megelőző munkanapon fel kell lobogózni.

6. (1) A közterületeket legkésőbb a nemzeti ünnepeket megelőző munkanapon fel kell lobogózni. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2012.(V.14.) önkormányzati rendelete Balatonboglár Város címeréről és zászlajáról, valamint a közterületek fellobogózásáról Balatonboglár Város

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 36/2005. (XI.3.) R E N D E L E T E. Mátészalka Város jelképeiről és használatuk rendjéről

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 36/2005. (XI.3.) R E N D E L E T E. Mátészalka Város jelképeiről és használatuk rendjéről MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 36/2005. (XI.3.) R E N D E L E T E Mátészalka Város jelképeiről és használatuk rendjéről (egységes szerkezetben a 16/2009.(XI.2.) és a 11/2012.(V.29.)

Részletesebben

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2000/09.27/ számú rendelete

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2000/09.27/ számú rendelete SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2000/09.27/ számú rendelete az Országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról Szőlősgyörök Község

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete a helyi

Részletesebben

A rendelet célja 1.. Az állandó jellegű fellobogózás 2.. (1) A helyi önkormányzat. a.) választott testülete

A rendelet célja 1.. Az állandó jellegű fellobogózás 2.. (1) A helyi önkormányzat. a.) választott testülete Bodrog Település Önkormányzatának 13/2000.(IX.12.) sz. rendelete Országzászlóra, valamint az Önkormányzati zászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről. A középületek és közterületek fellobogózásáról

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZETBEN

EGYSÉGES SZERKEZETBEN Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. április 30. napján Hatályos: 2015. április 18-tól Egységes szerkezetbe foglalta: Serfőző Rozália Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának 1 50/1997.

Részletesebben

Helyi joganyagok - Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületé 2. oldal 5. (1) A címert el kell helyezni a Budapest Főváros XVI. K

Helyi joganyagok - Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületé 2. oldal 5. (1) A címert el kell helyezni a Budapest Főváros XVI. K Helyi joganyagok - Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületé 1. oldal Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2004. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

A rendelet hatálya. Bakonybél település címere

A rendelet hatálya. Bakonybél település címere 1 Bakonybél Önkormányzata Képviselıtestületének 12/1998.(V.23.) rendelete Bakonybél Önkormányzat jelképeirıl és használatuk rendjérıl 1 egységes szerkezetbe foglalt szöveg Bakonybél Önkormányzat Képviselıtestülete

Részletesebben

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. 20/2000.(XII.1.) számú rendelete

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. 20/2000.(XII.1.) számú rendelete JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 20/2000.(XII.1.) számú rendelete az országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról Jászladány Nagyközség

Részletesebben

2012. április 26. napján tartandó

2012. április 26. napján tartandó Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Sorszám: 5. Ügyiratszám: 809/2012. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. április 26. napján

Részletesebben

Az Önkormányzat jelképei. 1. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata jelképei: a) Csepel címere, valamint b) Csepel zászlaja és lobogója.

Az Önkormányzat jelképei. 1. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata jelképei: a) Csepel címere, valamint b) Csepel zászlaja és lobogója. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata jelképeiről Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Monoszló Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2000. (IX.08.) számú rendelete

Monoszló Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2000. (IX.08.) számú rendelete 1 Monoszló Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2000. (IX.08.) számú rendelete az Országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról

Részletesebben

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2006. (VI.1.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I.

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2006. (VI.1.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I. Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (VI.1.) rendelete A község jelképeiről és a jelképek használatáról Gyöngyfa Községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2014. (III.6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről és azok használatáról

Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2014. (III.6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről és azok használatáról Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2014. (III.6.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről és azok használatáról Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

I. Fejezet. A címer leírása

I. Fejezet. A címer leírása Kacsóta Községi Önkormányzat 12/2009. (XI. 9.) KT rendelete Kacsóta Község jelképeinek használati rendjéről Kacsóta Községi Önkormányzat Képviselõ-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Dunaharaszti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II. 28.) rendelete. a városi jelképekről, valamint a nemzeti,

Dunaharaszti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II. 28.) rendelete. a városi jelképekről, valamint a nemzeti, Dunaharaszti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.28.) önkormányzati rendelete a városi jelképekről, valamint a nemzeti, európai és városi jelképek használatának rendjéről Dunaharaszti

Részletesebben

Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet

Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet Ordacsehi Község Jelképének megállapításáról, és használatának rendjérıl szóló 9/1998.(XII.01) sz, önkormányzati rendelet A módosításokkal egységes szerkezetben Utolsó átvezetett módosítás: 10/2009. (IX.

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. a) Kozármisleny Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló

I. fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. a) Kozármisleny Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló Kozármisleny város képviselő testületének 13/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete a város önkormányzata jelképeinek alkotásáról és használatának szabályozásáról Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2007. (V.30.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I.

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2007. (V.30.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I. Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (V.30.) rendelete A község jelképeiről és a jelképek használatáról Sumony Községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről

Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről Nemesvámos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat jelképeiről

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat jelképeiről Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XII. 22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat jelképeiről Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Szalatnak község Önkormányzat képviselő-testülete 4/1997./IX.24./ számú önkormányzati rendelete

Szalatnak község Önkormányzat képviselő-testülete 4/1997./IX.24./ számú önkormányzati rendelete 1 Szalatnak község Önkormányzat képviselő-testülete 4/1997./IX.24./ számú önkormányzati rendelete Szalatnak község Önkormányzata címeréről, zászlajáról és azok használatáról. Szalatnak község önkormányzat

Részletesebben

VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről

VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről VÉSZTŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (I. 31.) számú R E N D E L E T E Vésztő város jelképeiről Vésztő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló

Részletesebben

A helyi címer és zászló alapításáról. és használatának rendjérıl

A helyi címer és zászló alapításáról. és használatának rendjérıl Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 7/2000. (VI. 30.) Ör. számú rendelete A helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 2006.

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 4/1992. (II. 11.) önkormányzati rendelete Az Eger város nevének, címerének és zászlajának használatáról

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 4/1992. (II. 11.) önkormányzati rendelete Az Eger város nevének, címerének és zászlajának használatáról Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 4/1992. (II. 11.) önkormányzati rendelete Az Eger város nevének, címerének és zászlajának használatáról Módosította: 33/2006. (IX.01.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4/2002. (III. 15.) rendelete Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról (egységes szerkezetben) 1 Jászladány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

I. fejezet A község címerének leírása és használata 1..

I. fejezet A község címerének leírása és használata 1.. Nemeske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2000.(IX.15.) sz. önkormánvzati rendelete a község jelképeiről és a jelképek használatáról. Nemeske Község Önkormányzatának Képviselö-testülete a

Részletesebben

Az önkormányzat jelképei. Az önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer és a zászló.

Az önkormányzat jelképei. Az önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer és a zászló. Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2009. (XII.18.) rendelete Nagyhalász címeréről, zászlójáról, nevéről és azok használatának rendjéről Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Királyegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2007. (X.5.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I.

Királyegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2007. (X.5.) rendelete. A község jelképeiről és a jelképek használatáról. I. Királyegyháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2007. (X.5.) rendelete A község jelképeiről és a jelképek használatáról Királyegyháza Községi Önkormányzat a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról I. Bevezetı Csörög Község Képviselı-testülete /továbbiakban: képviselı-testület/

Részletesebben

Jákfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1997. (IX. 12.) számú rendelete JÁKFA község címeréről, zászlajáról és azok használatáról

Jákfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1997. (IX. 12.) számú rendelete JÁKFA község címeréről, zászlajáról és azok használatáról Jákfa község címere: Jákfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1997. (IX. 12.) számú rendelete JÁKFA község címeréről, zászlajáról és azok használatáról I. rész Jákfa Község címerének leírása

Részletesebben

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus

A szuverenitás összetevői. Dr. Karácsony Gergely PhD Egyetemi adjunktus A szuverenitás összetevői Dr. PhD Egyetemi adjunktus Szuverenitáselméletek Kit illet a főhatalom? Abszolút monarchiák: Jean Bodin: fejedelmi szuverenitás Thomas Hobbes: az alattvalók lemondanak bizonyos

Részletesebben

Kemeneshőgyész község Képviselő-testületének 2./2001.(I.29.) Kt. számú rendelete a. kemeneshőgyészi címerről és zászlóról, valamint azok használatáról

Kemeneshőgyész község Képviselő-testületének 2./2001.(I.29.) Kt. számú rendelete a. kemeneshőgyészi címerről és zászlóról, valamint azok használatáról Kemeneshőgyész község Képviselő-testületének 2./2001.(I.29.) Kt. számú rendelete a kemeneshőgyészi címerről és zászlóról, valamint azok használatáról A címer és a zászló leírása 1.. (1)A címer: Haránt

Részletesebben

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 7/1992. (XI. 30.) számú R E N D E L E T E

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 7/1992. (XI. 30.) számú R E N D E L E T E Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete 7/1992. (XI. 30.) számú R E N D E L E T E Zalaszántó község címerének és pecsétjének alkotásáról, használatának szabályozásáról. (Egységes szerkezetben)

Részletesebben

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról

JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 4/2002. (III. 15.) rendelete. Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról JÁSZLADÁNY NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4/2002. (III. 15.) rendelete Jászladány nagyközség jelképeiről és a jelképek használatáról Jászladány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Orfű Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 10/1993.(X.22.) számú önkormányzati rendelete

Orfű Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 10/1993.(X.22.) számú önkormányzati rendelete Orfű Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 10/1993.(X.22.) számú önkormányzati rendelete Orfű község címeréről, lobogójáról és zászlajáról, valamint azok használatáról. Orfű Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL EPÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/1998./VIII.28./SZ. ÖKT.RENDELETE A HELYI CIMER ÉS ZÁSZLÓ ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL Epöl Község Önkormányzata az 1990. évi LXV.törvény 1.. /6/ bekezdésének a./

Részletesebben

SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE

SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE SZENNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 4/1996. (VII.15.) SZÁMÚ RENDELETE A KÖZSÉG CÍMERÉNEK ÉS ZÁSZLAJÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL ÉS HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRÓL Szenna község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/1999.(XI..04.) számú rendelete. a közterület használatról. I. Fejezet Általános rendelkezések

Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete. 7/1999.(XI..04.) számú rendelete. a közterület használatról. I. Fejezet Általános rendelkezések Velem Község Önkormányzata Képviselıtestülete 7/1999.(XI..04.) számú rendelete a közterület használatról Velem Község Képviselıtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. -ban kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-tesületének 1/2004. (I.22.) önkormányzati RENDELETE

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-tesületének 1/2004. (I.22.) önkormányzati RENDELETE 1 Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-tesületének 1/2004. (I.22.) önkormányzati RENDELETE A települési címer és zászló alkotásáról, engedélyezéséről és módjáról Lőrinci Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Decs nagyközség képviselő-testületének. 19/1993. (XII.01.) KT. számú. r e n d e l e t e. A nagyközségi önkormányzati jelképekről és használatukról

Decs nagyközség képviselő-testületének. 19/1993. (XII.01.) KT. számú. r e n d e l e t e. A nagyközségi önkormányzati jelképekről és használatukról Decs nagyközség képviselő-testületének 19/1993. (XII.01.) KT. számú r e n d e l e t e A nagyközségi önkormányzati jelképekről és használatukról (egységes szerkezetbe foglalva a 24/2009. (XI.26.), a 11/2012.

Részletesebben

Általános rendelkezések I. fejezet A város címere

Általános rendelkezések I. fejezet A város címere Rácalmás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a város önkormányzata jelképeinek alkotásáról és használatának szabályozásáról Rácalmás Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Kántorjánosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete Kántorjánosi Község jelképeiről és használatuk rendjéről

Kántorjánosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete Kántorjánosi Község jelképeiről és használatuk rendjéről Kántorjánosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete Kántorjánosi Község jelképeiről és használatuk rendjéről KÁNTORJÁNOSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

ONGA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 9/1995.(V.22.) R E N D E L E T E a községi címer és zászló használatáról

ONGA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 9/1995.(V.22.) R E N D E L E T E a községi címer és zászló használatáról ONGA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1995.(V.22.) R E N D E L E T E a községi címer és zászló használatáról (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Onga Község Önkormányzata az 1990. évi LXV.

Részletesebben

I. fejezet a város címerének és zászlójának használatáról. Gödöllő Város címere 1.

I. fejezet a város címerének és zászlójának használatáról. Gödöllő Város címere 1. Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011 (IV.21.) önkormányzati rendelete és az ezt módosító 16/2012.(V.10.) sz., 31/2012.(XII.17.) valamint a 15/2013.(IV.22.) önkormányzati rendeletekkel

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 2/2011. (II.07.) önkormányzati r e n d e l e t e 1. a városi jelképekről és használatukról

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 2/2011. (II.07.) önkormányzati r e n d e l e t e 1. a városi jelképekről és használatukról 1 Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2011. (II.07.) önkormányzati r e n d e l e t e 1 a városi jelképekről és használatukról Várpalota város Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyar

Részletesebben

TARTALOM I. FEJEZET: A VÁROS CÍMERÉNEK ÉS ZÁSZLÓJÁNAK LEÍRÁSA. 2 II. FEJEZET: A CÍMER HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI. 2 III. 4 IV. 4 ZÁRADÉK.

TARTALOM I. FEJEZET: A VÁROS CÍMERÉNEK ÉS ZÁSZLÓJÁNAK LEÍRÁSA. 2 II. FEJEZET: A CÍMER HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI. 2 III. 4 IV. 4 ZÁRADÉK. TARTALOM I. FEJEZET: A VÁROS CÍMERÉNEK ÉS ZÁSZLÓJÁNAK LEÍRÁSA... 2 II. FEJEZET: A CÍMER HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI... 2 III. FEJEZET: A ZÁSZLÓ HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI... 4 IV. FEJEZET: VEGYES RENDELKEZÉSEK...

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZATÁNAK 25/1993. (VIII.10.) SZÁMÚ R E N D E L E T E

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZATÁNAK 25/1993. (VIII.10.) SZÁMÚ R E N D E L E T E EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZATÁNAK 25/1993. (VIII.10.) SZÁMÚ R E N D E L E T E A HELYI CÍMER ÉS ZÁSZLÓ HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL, VALAMINT A KÖZTERÜLETEK, KÖZÉPÜLETEK FELLOBOGÓZÁSÁRÓL (A módosításokkal egységes

Részletesebben

2/2005. (I. 31.) Önkormányzati Rendelet. a választási plakátok elhelyezésérıl

2/2005. (I. 31.) Önkormányzati Rendelet. a választási plakátok elhelyezésérıl 2/2005. (I. 31.) Önkormányzati Rendelet a választási plakátok elhelyezésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 42. (4) bekezdésében,

Részletesebben

SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete. a település jelképeiről és a jelképek használatáról I. FEJEZET.

SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete. a település jelképeiről és a jelképek használatáról I. FEJEZET. SZÁSZBEREK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 7/2000.(VIII.14.) sz. rendelete a település jelképeiről és a jelképek használatáról Szászberek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen

Részletesebben

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 49/2013. (X.18.) sz. rendelete Vác város címerének és zászlójának, valamint a Vác név használatának rendjéről

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 49/2013. (X.18.) sz. rendelete Vác város címerének és zászlójának, valamint a Vác név használatának rendjéről M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 49/2013. (X.18.) sz. rendelete Vác város címerének és zászlójának, valamint a Vác név használatának rendjéről Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete. a községi Önkormányzat jelképeiről 1

Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete. a községi Önkormányzat jelképeiről 1 Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete a községi Önkormányzat jelképeiről 1 (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva) Pusztaszer Község

Részletesebben

A címer, a zászló és a pecsét leírása

A címer, a zászló és a pecsét leírása Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/l999./VI.l./K.t. r e n d e l e t e Fertőrákos Község címeréről, zászlójáról, lobogójáról, pecsétjéről és ezek használatáról. 1. A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.), 11/1996. (V.16.) és a 14/2000. (III.16.) önk. rendeletekkel)

(Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.), 11/1996. (V.16.) és a 14/2000. (III.16.) önk. rendeletekkel) Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyőlésének 32/1994.(VII.7.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl 1/ (Egységes szerkezetben a 16/1995. (IV.13.),

Részletesebben

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2004. (IV. 30.) rendelete. az Önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2004. (IV. 30.) rendelete. az Önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (IV. 30.) rendelete az Önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS 7. sz. napirendi pont Tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ feladatkörét érintı jogszabályváltozásokról Elıadó: dr. Brebán

Részletesebben

Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról

Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról Remeteszılıs Község Önkormányzat 9/2010. (IX.27.) rendelete a tehergépjármővek úthasználatáról Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testülete az 1988. évi I. törvény 8. (1) bekezdésének h) pontjában,

Részletesebben

Szomor Községi Önkormányzat. 9/1994.(IX.29.) számú rendelete a község címerének és zászlajának megállapításáról és használatának rendjéről.

Szomor Községi Önkormányzat. 9/1994.(IX.29.) számú rendelete a község címerének és zászlajának megállapításáról és használatának rendjéről. Szomor Községi Önkormányzat 9/1994.(IX.29.) számú rendelete a község címerének és zászlajának megállapításáról és használatának rendjéről. Szomor község címere: A községi címer és zászló leírása 1. Kék

Részletesebben

2) A Kispest címerével ellátott körpecsét az önkormányzat hivatalos pecsétje.

2) A Kispest címerével ellátott körpecsét az önkormányzat hivatalos pecsétje. Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének a Kispest címer, a Kispest zászló és a Kispest név használatának rendjéről szóló 4/2011. (II.22.) sz. rendelettel módosított és kiegészített

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER E L İ T E R J E S Z T É S az Országos Érdekegyeztetı Tanács részére a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetıségének meghosszabbításáról Budapest, 2009. október 2 Ö S S

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelete Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelete a helyi címerről, zászlóról, logóról és a Csömör név használatáról Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

I. fejezet. Az önkormányzat jelképei. (2)Vácrátót Község Önkormányzatának jelképe a címer, a zászló és a pecsét. II. fejezet

I. fejezet. Az önkormányzat jelképei. (2)Vácrátót Község Önkormányzatának jelképe a címer, a zászló és a pecsét. II. fejezet Vácrátót Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (V.18.) önkormányzati rendelete az önkormányzati jelképek és a településnév használatának rendjéről Vácrátót Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat)

Részletesebben

9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet. Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről

9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet. Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről 9/2000.(VIII.14.) számú önkormányzati rendelet Madocsa község jelképeinek megállapításáról, használatának rendjéről Madocsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete az 1990. évi LXV.tv.1.. (6) bekezdés

Részletesebben

Gyermely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VII.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzati jelképekről

Gyermely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VII.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzati jelképekről Gyermely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VII.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzati jelképekről Gyermely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.) sz. rendelet

Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.) sz. rendelet Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (V.20.) önkormányzati rendelete a város címeréről, zászlójáról és azok használatáról (egységes szerkezetben) Módosító rendelet: 25/2011. (X.21.)

Részletesebben

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban

Részletesebben

DARVAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/1991.(XI.18.).DÖR SZÁMÚ RENDELETE DARVAS KÖZSÉG CÍMERÉNEK, ÉS ZÁSZLÓJÁNAK HASZNÁLATÁRÓL

DARVAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/1991.(XI.18.).DÖR SZÁMÚ RENDELETE DARVAS KÖZSÉG CÍMERÉNEK, ÉS ZÁSZLÓJÁNAK HASZNÁLATÁRÓL DARVAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/1991.(XI.18.).DÖR SZÁMÚ RENDELETE DARVAS KÖZSÉG CÍMERÉNEK, ÉS ZÁSZLÓJÁNAK HASZNÁLATÁRÓL Darvas község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselı-testülete. 9/1995.(V.9.) ÖR. számú rendelete

Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselı-testülete. 9/1995.(V.9.) ÖR. számú rendelete Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzati Képviselı-testülete 9/1995.(V.9.) ÖR. számú rendelete a helyi önkormányzati jelképek alkotásáról és használatának szabályozásáról A Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Martonvásár Város Önkormányzata. Képviselő-testületének. 3/2015. (IV. 01.) önkormányzati rendelete

Martonvásár Város Önkormányzata. Képviselő-testületének. 3/2015. (IV. 01.) önkormányzati rendelete Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (IV.2.) önkormányzati rendelete Martonvásár Város jelképeiről, használatuk rendjéről, valamint a város nevének használatáról, továbbá a város

Részletesebben

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 38/1996./XI.28/ számú r e n d e l e t e a város jelképeiről és azok használatáról Balassagyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A beérkezett véleményekkel kapcsolatban a polgármestert vagy a képviselő-testületet egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

A beérkezett véleményekkel kapcsolatban a polgármestert vagy a képviselő-testületet egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli. Tisztelt Lakosság! Kerepes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szóló, 2012. október 1. napján hatályba lépett 31/2012.

Részletesebben

HODÁSZ NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10 / (IV.28.) önkormányzati rendelete

HODÁSZ NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10 / (IV.28.) önkormányzati rendelete HODÁSZ NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10 / 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzati címer, zászló és a településnév használatának rendjéről Hodász Nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP E-szám: 107/2018. Tárgy: Közterületek és középületek fellobogózásáról szóló rendelet megalkotása Előterjesztő neve: Kiszelné Mohos Katalin polgármester Előadó: Papp István jegyző

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete a városképet meghatározó hirdetı-berendezések, hirdetmények elhelyezésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Részletesebben

ÖLBŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

ÖLBŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÖLBŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 10/1998.(IX.21.) sz. rendelete a község címerének és zászlajának megállapításáról és használatának rendjéről A községi címer és zászló leírása 1. Ölbő község címere A címer

Részletesebben

Kardoskút Község Önkormányzatának 7/2000. /05.04/ ÖKT. sz. rendelete a község címeréről, zászlójának és használatának rendjéről

Kardoskút Község Önkormányzatának 7/2000. /05.04/ ÖKT. sz. rendelete a község címeréről, zászlójának és használatának rendjéről Kardoskút Község Önkormányzatának 7/2000. /05.04/ ÖKT. sz. rendelete a község címeréről, zászlójának és használatának rendjéről (Egységes szerkezetben a község címeréről, zászlójának és használatának rendjéről

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. április 26-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. április 26-i ülésére Elıterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. április 26-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2012. (...) önkormányzati rendelete a helyi

Részletesebben

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések

Az Alaptörvény felépítése. ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések Az Alaptörvény felépítése Előszó (Preambulum) 1. oldal ELSŐ RÉSZ Az állam szabadsága - A Szabadság Alkotmánya 1. -ának irányelvei 2. oldal A. fejezet Általános rendelkezések I. szakasz Alapvető rendelkezések

Részletesebben