Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között"

Átírás

1 Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 5 B-1210 BRUSSELS PHONE FAX info@eiga.eu + EIGA EIGA grants permission to reproduce this publication provided the Association is acknowledged as the source

2 Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között A rossz időjárási viszonyok is veszélyt jelentenek a gépkocsi vezetőknek. Aki felkészült a különböző időjárási tényezőkre, az nagyobb valószínűséggel kerüli el az időjárás okozta veszélyhelyzeteket.

3 Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között LÁTHATÓ A KÜLÖNBSK NBSÉG?

4 Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között Ha ezt végignézi A járművezető megérti hogyan hatnak a járműre a különböző időjárási viszonyok. A járművezető alkalmazni tudja a biztonságos eljárásokat, és milyen vezetési stílust alkalmazzon kedvezőtlen helyzetekben.

5 Biztonságos vezetés rossz időjárási körülmények között Rossz időjárási viszonyok miatt minden döntés még kritikusabb Amikor a látási viszonyok és a tapadás csökken a baleset kialakulásának esélye jelentősen megnő

6 Eső Számos veszély fenyegeti az esőben közlekedőket Csúszós útburkolat Fokozottabb csúszásveszély, ha az utak felületét falevelek, virágszirmok borítják Árvíz Csökkent látási viszonyok Aquaplaning

7 Ha esőben vezet tegye a következőket: Eső Eső lecsökkentheti a látótávolságot egészen 30 m (100 ft) alá. Ilyenkor, hogy biztonságosan meg tudjunk állni sebességet, 30 km/h (19 mph) alá kell csökkenteni. Győződjön meg arról, hogy az ablaktörlők tiszta és működőképes állapotban van. Kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és sávváltásokat. Növelje követési távolság Ha szükséges, hagyja el az autópályát, és keressen biztonságos parkolóhelyet a nagymennyiségű eső elmúltáig. Árvíz esetén szálljon ki az autóból.

8 Eső Az aquaplaning (vízen való felúszás) is bekövetkezhet vizes úton akkor, ha az abroncsok és az útburkolat közötti vizet nem lehet kiszorítani. Ez a vízréteg addig növekszik az abroncsok előtt, amíg a víz nyomása meg nem haladja az abroncs nyomását, ami azt eredményezi, hogy az abroncsok és az útburkolat közötti kapcsolat megszűnik. Vegye el a lábat a gázpedálról. Mivel a jármű lassul, a gumiabroncsok képesek elterelni a vizet, és lehetővé teszi a jobb tapadást. Mi befolyásolja az aquaplaning kialakulását 1 a víz mélysége 2 a jármű súlya és sebessége 3 profilmélység és mintázat

9 Kerülje el az aquaplaning kialakulását Eső Hogyan csökkentse az aquaplaning kialakulásának kockázatát vizes úton: Ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását és profilmélységét rendszeresen. Cserélje ki az elhasznált kopott gumiabroncsokat. Az ajánlott nyomásra fújja a gumiabroncsokat. Ha lehetséges kerülje ki a tócsákat. Kerülje az árvízveszélyes utakat. Vezessen lassabban.

10 Köd Milyen veszélyeket hordoz magával a köd: Lecsökken a belátható távolság Nedves és csúszós útfelület

11 Köd Ha ködben vezet kövesse az alábbi biztonsági útmutatásokat: Fokozatosan csökkentse a sebességet. Kapcsolja fel a ködlámpát (csak a ködös útszakaszon), ne vezesse bekapcsolt fényszóróval, mert az erős fény zavarja a látást ködben. Mindig használja az ablaktörlőt és a páramentesítőt, vegye figyelembe, hogy néhány közlekedő a ködben sem kapcsol lámpát. Az irányjelzőket mindig jó előre használja.

12 Köd Ha lassít időben jelezze a mögötte közlekedőknek Soha ne adja át az elsőbbséget más járműveknek. Mindig legyen körültekintő, folyamatosan ellenőrizze a tükröket és csökkentse a sebességet, ne fékezzen hirtelen. Lehetőség szerint óvatosan fékezzen, a féklámpa fel-felvillantásával jelezzen a mögötte közlekedőnek.

13 Fagypont Mikor alacsonyabb hőmérsékletben esik az eső, az un. feketejég alakulhat ki az útfelületen, ami nem látható. Ez, az egyik legveszélyesebb időjárási tényező amivel találkozhatunk az utakon. Hogyan ismerhető fel a feketejég: Érintse meg a tükör elülső felületét, hogy képződik-e rajt jég Figyelje az elöl haladó jármű kerekeit, ha nincs víz felcsapódás nagy valószínűséggel jeges az út. Legyen óvatos a hidakon, itt mindig előbb képződik jég mint az utakon.

14 Hó Tegye a következőket mikor havazik: Győződjön meg arról, hogy a gumik megfelelőek a havas úton való közlekedésre Bizonyos helyeken kötelező lehet a hólánc használata. Győződjön meg arról, tudja-e használni a láncot. A rosszul felszerelt lánc tönkreteheti a féket és az abroncsokat. Csökkentse a sebességét min. 1/3-dal. Ott ahol 90 km/h- val (56 mph)közlekedik száraz úton, lassítson min. 60 km/h- ra (37 mph).

15 Árvíz Nagyon nehéz megítélni a burkolt út és az egyéb területek közötti különbséget, különös tekintettel éjszaka. Kövesse az útjelző táblákat, keresse a tereprajzból adódóan az utak körvonalait, kerítéseket és védőkorlátokat. Legyen figyelmes ha feltűnik bármilyen rendellenesség, furcsa szituáció.

16 Földcsuszamlás Figyelmeztetés Figyelni kell rá, mivel bizonyos helyeken az előfordulása gyakori. Ezeket nem lehet előre megjósolni, ennek ellenére bekövetkeznek időről időre, kisebb esőzések nyomában is.

17 Földcsuszamlás Biztonsági iránymutatás Ha földcsuszamlás veszély van: Az utak eltűnhetnek használhatatlanná válnak, ilyen esetben maradjanak otthon, ha ez nem lehetséges húzódjanak biztonságos helyre a veszély elmúltáig. Kerülje a közlekedést dombos ill. olyan helyeken ahol földcsuszamlásra figyelmeztető jelzések vannak kihelyezve.

18 Napsütés szemből Az erős fény kápráztat, ezért előfordulhat, hogy nem látjuk egyértelműen a jelzéseket bizonyos dolgokat. Biztonsági iránymutatás Használja napellenzőt és viseljen napszemüveget a reggeli és az esti vakító napsütésben (ezzel elkerülheti a szem kifáradását). Soha ne vezessen napszemüvegben éjjel és gyenge fényviszonyok mellett.

19 Erős oldalszél Az erős oldalszél kitérítheti a járművet, növelve a baleset kialakulásának a kockázatát. Vezetés közben mindkét kézzel fogjuk a kormányt, hogy adott esetben az oldalszélben finoman ellen tudjunk kormányozni. Hidakon, alagutakból kifelé, házak védettségét és zajvédő falakat elhagyva az erős oldalszél veszélye a nagyobb. Vihar esetén ajánlott megelőzően és előrelátón vezetni. Így nagyobb az esély rá, hogy időben kikerülünk olyan repülő tárgyakat, mint letört ágak, reklámtáblák vagy műanyag fóliák. A lassabban közlekedő járműveknek jobb az útfekvésük. Ezenkívül érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

20 Éjszakai vezetés Vezetés sötétedés után Sok járműbaleset következik be naplemente után, ezért nagyobb figyelmet fordítson késő délutáni, esti, és éjszakai vezetésre Megjegyzés: minden esetben maradjon friss, álljon meg többször iktasson be rövidebb pihenőket. Ha álmosnak érzi magát húzódjon félre biztonságosan parkoljon le, és tartson hosszabb pihenőt.

21 Éjszakai vezetés Az éjszakai vezetés veszélyei: Csökkent látási viszonyok A periférikus látás nem annyira éles Sötétben romlik a, távolságok, mozgások, színek felismerésének képessége. Nem csak éjszaka, kora reggel és késő délután gyakran fordul elő álmosság.

22 Éjszakai vezetés Mielőtt éjszaka elindul hagyjon legalább öt percet a szemének, hogy alkalmazkodni tudjon a sötéthez. Hagyjon legalább m ( ft.) követési távolságot az előtte haladó jármű mögött. Ne nézzen közvetlen a szembejövő autó fényszórójába. Tartsa a szemét az út szélén vezető fehér vonalon, mintegy iránymutatásként.

23 Éjszakai vezetés Kapcsolja visszapillantó tükröt éjszakai pozícióba, annak érdekében, hogy csökkentsék a hátulról érkező járművek fényszóróinak vakítását. Mikor a tompított fényszórót használja, lassítson olyan sebességre, hogy meg tudjon állni azon a szakaszon amit a tompított bevilágít.

24 Összegzés Nagyon fontos ismerni a különböző időjárási viszonyokat, hogy tudja ezeket kezelni és alkalmazkodni tudjon a változó útviszonyokhoz. A sebességet mindig csökkenteni kell, ha az útviszonyom megváltoznak a száraz úthoz képest. Ha nem tud legalább 55 km/h (35 mph) sebességet tartani az autópályán, álljon félre és várjon míg az időjárási viszonyok jobbra fordulnak. Ha esőben vezet a sebességet válassza annak megfelelően. Mindig ellenőrizze az ablaktörlő lapátokat, hogy megfelelő állapotban legyenek. Figyeljen a tócsákra, feketejégre stb. Legyen óvatos a hidakon felüljárókon. A rossz időjárás jelentősen csökkenti a látási viszonyokat. Mindig legyen kész reagálni a külső tényezőkre.

25 Balesetmentes közlekedést kívánunk Köszönjük

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS MIELŐTT ELINDULNÁNK Ellenőrizzük a lámpák és a fékek működőképességét! A tolatólámpa, illetve a féklámpa

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG www.nkh.gov.hu KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉGEK A járművek felkészítése A télre Mint minden szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt is kiemelten fontos, hogy az üzembiztonság

Részletesebben

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL IFC DO NOT PRINT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 A LEGBIZTONSÁGOSABB TARTÓZKODÁSI HELY AZ ÚTON Minden általunk gyártott Mazda számos

Részletesebben

Fontos a közlekedésben a jó állapotú gumi, mert az úttartásban, stabilitásban, irányváltáskor,

Fontos a közlekedésben a jó állapotú gumi, mert az úttartásban, stabilitásban, irányváltáskor, Az Európai Unió célul tűzte ki tagállamainak, hogy 2000-2010-ig felére csökkenti a halálos közúti közlekedési balesetek számát. Ez ösztönöz arra, hogy további észrevételeket és megállapításokat adjak közre

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 Tisztelt Gépkocsivezető! A BIZTONSÁG Autósiskola nagy részt vállal a baleset megelőzésben, a vezetői engedéllyel

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

Mobileye okostelefon alkalmazás

Mobileye okostelefon alkalmazás Mobileye okostelefon alkalmazás Használati útmutató 1. Bevezetés A Mobileye okostelefon alkalmazás olyan járművel csatlakoztatva működik, melybe telepítették a Mobileye 5 rendszert, hogy figyelmeztessen

Részletesebben

Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL

Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL Az Európai Közlekedésbiztonsági Ügynökség (ETSC) egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, amely 1993-ban alakult meg válaszul a folyamatosan

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória 1. Gumiabroncsok ellenőrzése: légnyomás -szemmel láthatóan nem lapos sérülés ne legyen az oldalán (vágás repedés) futófelület bordázatának a mélysége nem lehet

Részletesebben

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS A GUMIABRONCS A gumiabroncs felépítése futófelület mintaárok mintaelem övbetétek védıbetét peremvédı légzáró réteg peremhuzal-karika A gumiabroncs szerkezete és használata GUMIABRONCS RADIÁL (R) DIAGONÁL

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

Bevezetés. Használati útmutató. Gratulálunk az AQbike elektromos robogójához!

Bevezetés. Használati útmutató. Gratulálunk az AQbike elektromos robogójához! Bevezetés Használati útmutató Gratulálunk az AQbike elektromos robogójához! Kérjük, szánjon rá időt és ezt a kezelési útmutatót alaposan olvassa át, ismerje meg a termék jellemzőit. Ez a kézikönyv ismerteti

Részletesebben

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ!

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! GARANTÁLT MINŐSÉGŰ GUMIABRONCS EURÓPAI ELSŐ OSZTÁLYÚ Az új európai gyártású SEBRING gumiabroncsot az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó gyártja. A minőség a legfontosabb

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL A TÉL KÖZELEDTÉNEK ELSŐ JELEIRE (hideg, zord időjárás, nedves, jeges vagy havas talaj) alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz, és

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁT ELHASZ- NÁLÓDÁSÁRA UTALÓ JELEK Foltos szélvédő Az ablaktörlő kar nem fejt ki megfelelő nyomást. Az ablaktörlő lapát túl gyorsan emelkedik.

Részletesebben

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

Oxigénhiány EIGA. Fulladás veszély. EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AVENUE DES ARTS 3 5 s B-1210 BRUSSELS

Oxigénhiány EIGA. Fulladás veszély. EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AVENUE DES ARTS 3 5 s B-1210 BRUSSELS Oxigénhiány Fulladás veszély EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AVENUE DES ARTS 3 5 s B-1210 BRUSSELS EIGA PHONE +32 2 217 70 98 s FAX + 32 2 219 85 14 s E-mail : info@eiga.org EIGA 2003 - EIGA grants

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL, MOL BUBIVAL Budapest számára kiemelten fontos a környezetkímélő közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város

Részletesebben

Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft.

Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. Karácsonyi akció állami vállalatok részére 2011 Miért érdemes minket választani: AJÁNDÉK UTALVÁNY Magyarország legmodernebb, és egyetlen ilyen jellegû létesítménye

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015 Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015 A téli balesetek elkerülése érdekében engedje meg, hogy néhány tanáccsal szolgáljunk! A tél

Részletesebben

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató 16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató Fontos javaslat: kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat mielőtt hozzákezdene az összeszereléshez, és fogadja meg a karbantartási

Részletesebben

(4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal)

(4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal) (4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2017. január havi bűnmegelőzési

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG. Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást!

Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG. Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást! Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást! Nedves lábbal ne álljon a mérlegre, fürdőszobában ügyeljen rá, hogy pára csapódhat

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu NEM CSAK KEZDŐKNEK /Ittasság éjszakai közlekedés/

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL JOBB KILÁTÁST BIZTOSÍTÓ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A MÉG NAGYOBB BIZTONSÁGÉRT Az ablaktörlő lapátok négy elemből tevődnek össze: illesztő csukló

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató

TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató TB-006D4 dönthető kerékpár szállító szerelési útmutató A kerékpárszállító az első használat előtt figyelmes összeszerelést igényel. Ez a folyamat megfelelő körültekintéssel házilag is elvégezhető, de amennyiben

Részletesebben

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Tartalom: 1. Ismertető 2. Biztonsági figyelmeztetések 3. Felszerelés, beállítás 4. Hogyan üzemeltessük a készüléket 5. Karbantartás és tisztítás 6. Technikai

Részletesebben

Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013

Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013 Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013 Gondolja végig, a Sava gumiabroncsokkal pénzt takaríthat meg... Sava: európai minőségű gumiabroncs Sava kerékabroncs felhasználási

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

MŰHELYTITKOK AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL

MŰHELYTITKOK AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL MŰHELYTITKOK AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL JOBB KILÁTÁST BIZTOSÍTÓ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOK A MÉG NAGYOBB BIZTONSÁGÉRT Az ablaktörlő lapátok négy elemből tevődnek össze: illesztő csukló (adapter), tartóváz, törlőpenge,

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

Téli gumiabroncsok használata Európában.

Téli gumiabroncsok használata Európában. Téli gumiabroncsok használata Európában. Országok, ahol: A vonatkozóan nincsenek előírások Bizonyos körülmények között kell használni téli gumiabroncsot (különböző feltételekkel) Mindenféleképpen kötelező

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZF 4010 E EN Tartalom 51 HU Elektromos kerti porszívó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a kerti porszívót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. N O V E M B E R T A R T A L O M: 1. Gyalogos közlekedés 2. Látni és Látszani?! 1. Gyalogos közlekedés Közlekedjünk biztonságosan Az utóbbi időszakban

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő

Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő Mozgópadlós pótkocsikhoz speciális felső összekötő Amennyiben az ügyfél könnyített felső hosszgerendát kér a mozgópadlós pótkocsihoz, speciális ponyva összekötőket alkalmazunk. Előnye: könnyű, szabadon

Részletesebben

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft. MINI SEGWAY Üzemeltetési útmutató Forgalmazó, importőr: Anico Kft. Tartalom 1. A mini segway biztonságos használata.... 3 1.1 A biztonságos használatról...3 1.2 A vezető testsúlyának korlátai...4 1.3 A

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás Verzió 20100601 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

Marketing Történelmi mérföldkövek

Marketing Történelmi mérföldkövek Marketing Történelmi mérföldkövek A Semperit abroncs divizió beolvad a Continental AG-ba. A Master-Grip bevezetése. A Semperit név megalkotása a Latin "semper it szavakból. (gördülésben tart). A Semperit

Részletesebben

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban A következő követelmények egyrészt azért fontosak, hogy megfelelően dokumentálják az eseményeket (bizonyítékként felhasználóak legyenek),

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER KOMFORT A LEGMAGASABB SZINTEN A Champiro FE1 a GT Radial legújabb nagy teljesítményű gumiabroncsa, mely egyesíti a hosszú élettartam, a csendes, komfortos autózás,

Részletesebben

A téli gumiabroncsok használata Európában

A téli gumiabroncsok használata Európában A téli gumiabroncsok használata Európában ok, ahol: nincsenek előírások A téli gumiabroncsokat bizonyos körülmények között (eltérő feltételekkel) kell használni Mindenféleképpen rendelkezni kell téli gumiabroncsokkal

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa

KAPINFÓ az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztató kiadványa ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112 Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Tisztelt állampolgár! KAPINFÓ

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0343 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Közlépí//50/Ksz/Rok/// Közlekedésépítő szakképesítés-csoportban, a célzott, 50-es szintű

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS: Fokozottan figyeljen azokban az esetekben, ha ismert a sztóma, vagy a sztóma körüli bőrfelület keringési problémája.

FIGYELMEZTETÉS: Fokozottan figyeljen azokban az esetekben, ha ismert a sztóma, vagy a sztóma körüli bőrfelület keringési problémája. Combihesive Alakítható Konvex Bőrvédő Alaplap Használati utasítás CVT LOGO Egyszer használatos Kérjük, olvassa el a használati útmutatót. TÁROLÁSI FELTÉTELEK MISC 2047 Tárolási hőmérséklet. MISC 2063 Száraz

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

Használati útmutató Vezeték nélküli helyiség termosztát Y87RF

Használati útmutató Vezeték nélküli helyiség termosztát Y87RF 1 Használati útmutató Vezeték nélküli helyiség termosztát Y87RF Szobahőmérséklet beállítása A szoba aktuális hőmérséklete a kijelzőn látható. A kívánt hőmérséklet beállításához tekerje el a beállító gyűrűt

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

SpeedPower Sprintbox. Használati és beszerelési útmutató

SpeedPower Sprintbox. Használati és beszerelési útmutató SpeedPower Sprintbox Használati és beszerelési útmutató Kedves Ügyfelünk SpeedPower Sprintbox Használati és beszerelési útmutató Gratulálunk, hiszen Ön minőségi, SpeedPower terméket választott. Cégünk

Részletesebben

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57 Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu A hétvége eseményei

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás Verzió 20130401 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL MEGFELELŐ ÁLLAPOTÚ GUMIABRONCSOK = BIZTONSÁG ÉS VEZETÉSI KÉNYELEM A gumiabroncsok jelentik az egyedüli kapcsolatot a gépjármű és az úttest

Részletesebben

Felszereltség Suzuki Swift

Felszereltség Suzuki Swift 1.2L 1.2L 1.L 5 5 Sebességváltó / / FUTÓMŰ Abroncsok és keréktárcsák 175/65R15 + acél keréktárcsa (teljes méretű dísztárcsával) 185/55R16 + könnyűfém keréktárcsa S S - S - S - Defektjavító készlet KÜLSŐ

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

Heizsitzauflage Classic

Heizsitzauflage Classic Heizsitzauflage Classic 1 2 3 2 LUXUS MeLegÍtŐ ÜLŐPáRNa tartalomjegyzék 1 Biztonsági utasítások 9 Jelzések a készüléken és/vagy a csomagoláson 9 2 Beszerelés 40 Kezelés 40 4 Tisztítás és ápolás 40 A biztosíték

Részletesebben

Ajánlások a lakosoknak rendkívüli események fennállása idejére

Ajánlások a lakosoknak rendkívüli események fennállása idejére Ajánlások a lakosoknak rendkívüli események fennállása idejére Rendkívüli hőség 2. fokozatú hőségriasztás A levegő hőmérséklete 35 C vagy több: a) kerülni kell a tűző napon való tartózkodást, főként délben

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL

MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL A GUMIABRONCSOK FONTOS BIZTONSÁGI TARTOZÉKOK A gumiabroncsok jelentik az egyedüli kapcsolatot a gépjármű és az úttest között. A gumiabroncsok alig egy képeslapnyi felületen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SM281 SCUD GT-505 SPINNING KERÉKPÁR

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SM281 SCUD GT-505 SPINNING KERÉKPÁR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SM281 SCUD GT-505 SPINNING KERÉKPÁR A fenntartható fejlődés elvei szerint, a felszerelés bármikor módosítható előzetes figyelmeztetés nélkül. Ez csak a terméktől függ. Használata előtt

Részletesebben

AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) Különlegességek a használattal kapcsolatban. Távirányító üzemmód. (5) az ajtón vagy a csomagtartóajtón.

AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) Különlegességek a használattal kapcsolatban. Távirányító üzemmód. (5) az ajtón vagy a csomagtartóajtón. AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) 1 24088 3 2 4 5 Távirányító üzemmód Kinyitás: gomb (1). Bezárás: gomb (3). Csak a csomagtartó kinyitása és bezárása: gomb (2). Különlegességek a használattal kapcsolatban

Részletesebben

NEM CSAK VESZÉLYES ÁRUT SZÁLLÍTÓK FIGYELMÉBE...!

NEM CSAK VESZÉLYES ÁRUT SZÁLLÍTÓK FIGYELMÉBE...! NEM CSAK VESZÉLYES ÁRUT SZÁLLÍTÓK FIGYELMÉBE...! I. ÁLTALÁBAN A TÉLI KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSŐL A közúti közlekedés jellemző téli veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok,

Részletesebben

Dr. Melegh Gábor. A szakértő szerepe a bűntető eljárásban

Dr. Melegh Gábor. A szakértő szerepe a bűntető eljárásban Dr. Melegh Gábor A szakértő szerepe a bűntető eljárásban 1 Széles, igen tág határok között megjelenő kérdések Szakmai jellegű; pl. az elért, elérhető lassulás megválasztása (hirtelen fékezés?, veszélyeztető

Részletesebben

AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018

AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018 AUTÓPÁLYA KISOKOS 2018 Legfontosabb tudnivalók az autópályán közlekedőknek különös tekintettel a NYÁRI időszakra Magyarország gyorsforgalmi úthálózata közel 1500 km hosszúságú. Rendeltetése a nagyobb gépjárműforgalom

Részletesebben

Műszaki adatok. Biztonsági utasítások

Műszaki adatok. Biztonsági utasítások 10031001 Szökőkút Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. Műszaki adatok

Részletesebben

Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot

Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot használni? A gumikeverék tapadását befolyásolja a hőmérséklet. 7 C o fölött 7 C o alatt Ez a hőmérsékleti tartomány a nyári gumiabroncsok

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014)

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) Összeszerelési útmutató Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

Gépjárművek vonóereje

Gépjárművek vonóereje Gépjárművek vonóereje A gépjármű vonóerejének meghatározásához ismerni kell: a meghajtó motor jelleggörbéit, valamint a gépjármű erőátviteli szerkezetének jellemző adatait. 1 Gépjárművek vonóereje Az N

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A. INTERNET: www.uni-max.hu Termék: AKKUMULÁTOR TERHELHETŐSÉGI TESZTER 500A Típus: 446500 Gyártás dátuma: Eladás dátuma, pecsét, aláírás: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

Közlekedésbiztonság. Készítette: Szűcs Tamás

Közlekedésbiztonság. Készítette: Szűcs Tamás Közlekedésbiztonság Készítette: Szűcs Tamás 2016 I. A közlekedés veszélyei A motorizáció fejlődésének velejárójaként növekedett meg a forgalomban a balesetek száma és súlyossága. Már az 1990-ben elvégzett

Részletesebben