2. számú melléklet Tűzriadó terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. számú melléklet Tűzriadó terv"

Átírás

1 2. számú melléklet Tűzriadó terv A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet 4. (1) bekezdés a) pontja alapján a Hung Log Two Kft Biatorbágy, Verebély László u. 2. szám alatti létesítményének területére, mint a meghatalmazott ügyvezető a "Tűzriadó Tervet" az alábbiakban határozom meg. A tűzriadó terv célja, hogy a hivatásos tűzoltóság kiérkezéséig a tűzoltás előkészítését, szervezését, irányítását és végrehajtásának szabályait, valamint a beavatkozásban részt vevő személyek kötelességeit és jogait meghatározza. A Kft. vezetőinek és a létesítmény területén dolgozóknak megadja azt az információs bázist, ami alapján a saját tűzoltó eszköz állománnyal a leghatékonyabban tudják megkezdeni illetve elvégezni a tűz oltását, valamint szakszerűen tudják végrehajtani a tűzjelzést, és a kiérkező hivatásos tűzoltókkal az együttműködés zavartalan legyen. 1. Alapadatok Épületek alapterülete Szabadtér, porta területe Létesítmény jellemzői Állandó jelleggel a létesítményben tartózkodók létszám Személy és tehergépjármű szabadban biztosított parkolók száma Beépített tűzvédelmi berendezések A létesítményben főleg raktározás folyik. A létesítmény 3 fő raktárépületből áll A B C jelöléssel. A raktárak, irodák, galériák összesen négyzetméter. A létesítményen négyzetméter területen személy és tehergépjármű parkoló van kialakítva. A létesítményben a jogszabályi előírásnak megfelelő oltó anyag egységű tűzoltó készülékkel biztosított, rendelkezik gépi hő és füstelvezető berendezéssel, a menekülési útvonalakat irányfények és utánvilágítós táblák jelölik. A létesítmény területén van kiépített tűzi vízhálózat (föld feletti tűzcsapok, fali tűzcsapok, tűzi víztározó). 250 fő/műszak Személygépkocsi: 50 Tehergépkocsi: 50 A létesítmény teljes körű gyengeáramú tűzjelző berendezéssel rendelkezik. A tűzjelző központ és az épület felügyeleti rendszere a dolgozói bejáratnál kialakított biztonsági szolgálat (monitor szoba) helyiségében található. Gázelzáró A létesítmény 3 db gázfő elzáró csappal rendelkezik, amelyek a raktáraknál helyezkedik el. A 4AS, a 4AB, 4CJ raktárnál, közvetlenül kazánház és szellőző gépház előtt van kiépítve.

2 2. Általános előírások 2.1. A tűzriadó terv egy példányát állandó hozzáférhető helyen kell elhelyezni, jelen esetben a biztonsági szolgálat helyiségében Gondoskodni kell arról, hogy annak tartalmát az érintettek megismerjék Biztosítani kell, hogy tűz, vagy gyakorlat során a tűzriadó terv egy példánya a tűzoltóság részére megérkezéstől kezdve rendelkezésre álljon A Tűzriadó Tervben foglaltak végrehajtását szükség szerint, de legalább évente az érintettekkel gyakoroltatni és annak eredményét írásban rögzíteni kell. 3. A tűz észlelése 3.1. Történhet személyesen Az automatikus tűzjelző berendezés működésével, amely során az érkező tűzjelzést a tűzjelző központ automatikusan továbbítja a biztonsági szolgálatra. A tűzjelző központ működteti a hangjelző hálózatot, a tűzszakasz határoló ajtókat, valamint a G4S diszpécseri átjelzéshez kontaktust biztosít. 4. A tűz jelzése, riasztása 4.1. A létesítmény területén tartózkodók riasztása az alábbiak szerint történhet: személyes észlelést követően hangos Figyelem tűzriadó! Az épületben tűz keletkezett, személyes észlelést követően a beépített automatikus tűzjelző berendezés kézi jelzésadóinak működtetését követően a HANGJELZŐK megszólalásával, a beépített automatikus tűzjelző berendezés jelzését követően a HANGJELZŐK megszólalásával, telefonon A tüzet észlelő köteles a tűzről, vagy a tűzveszélyről a hivatásos tűzoltóságot és a biztonsági szolgálatot értesíteni Tűz észlelése esetén a létesítmény területén üzemelő telefonvonal használatával a TŰZOLTÓSÁG felé a 105 ös, vagy mobiltelefonról a , valamint a 112 egységesített segélyhívó számon történhet a jelzés. A jelzésnek tartalmaznia kell: a tűz pontos helyét (címét); mi ég, milyen terjedelemben, mit veszélyeztet; emberélet van e veszélyben; a jelző nevét, címét, telefonszámát A fővonalú telefonkészülékeknél annak érdekében, hogy a tűz jelzése a lehető leghamarabb a tűzoltóság irányába megtörténhessen a tűzoltóság hívószámát el kell helyezni Minden tüzet jelenteni kell a hivatásos tűzoltóságnak, vagy az Érdi Katasztrófavédelmi

3 Kirendeltségnek, abban az esetben is, ha a tüzet sikerült eloltani és anyagi kár nem keletkezett. 5. Biztonsági szolgálat teendői tűzjelzés esetén A biztonsági szolgálat napközben 6 fővel, éjszaka 4 fővel látja el feladatát A tűzjelző központra beérkező jelzést követően a tűzjelző központ felügyeletét ellátó, kioktatott személy a kijelző egységről tájékozódik a jelzés helyéről, és azonnal intézkedik, hogy a biztonsági szolgálat járőr tagja a tűz helyszínére menjen jelzésfelderítés céljából Amennyiben a jelzésfelderítést végző személy azt állapítja meg, hogy tényleges tűzeset van, abban az esetben a helyszín közelében lévő kézi jelzésadót nyomja meg. /Téves riasztás esetén azonnal értesíteni kell a G4S telefonos diszpécserét az átjelzés lemondására/ 5.3. A biztonsági szolgálat telefonról vonalas telefonkészülékről a 105, (112 es) mobiltelefonról a számon riasztja a HIVATÁSOS TŰZOLTÓSÁGOT, függetlenül attól, hogy más személy már korábban jelezte a tüzet, továbbá jelen tűzriadó terv 14. pontjában meghatározott személyeket haladéktalanul értesíti Amennyiben a tűzeset során személyi sérülés történt, vagy bűncselekményre utaló körülmény észlelhető, a mentő szolgálatot a 104 (112), a rendőrséget a 107 (112) telefonszámon értesíteni kell A biztonsági szolgálatnak a tűzoltóság riasztása után az alábbi feladatokat kell végrehajtani: a tűzgátló ajtók zártságának ellenőrzése, intézkedik a létesítmény területére irányuló forgalom megállítására, biztosítja a tűzoltásra kijelölt felvonulási útvonalak, területek megközelíthetőségét, munkaidőn túl (16:00 07:30 között) gondoskodik a közművek elzárásáról (gáz főelzáró elzárása, áramtalanítás végrehajtása az épületen kívül lévő főkapcsolóval, a lekapcsolás biztosítása az illetéktelen visszakapcsolás ellen). koordinálja a kiürítést, személy és vagyonvédelmi feladatok végrehajtása, együttműködik a kiérkező tűzoltósággal, szükség esetén részt vesz a tűz oltásában, a tűzeset helyszínének biztosítása a tűzvizsgálat befejezéséig. 6. Az üzemeltetést biztosító személyek teendői tűz esetén 6.1. Tűz esetén munkaidőben 07:30 16:00 között gondoskodik a közművek elzárásáról (gáz főelzáró elzárása, áramtalanítás, a lekapcsolás biztosítása az illetéktelen visszakapcsolás ellen) Gázszivárgás észlelése esetén azonnal riasztja az épületben tartózkodókat, hogy hagyják el az épületet A hő és füstelvezető nyitása (csak a tűzoltás vezető utasítására) A meghatalmazott ügyvezető távolléte vagy akadályoztatása esetén irányítja a tűz oltását A rend fenntartásában, a kiürítésben segíti a biztonsági szolgálat munkáját.

4 7. Tűzriadó, kiürítés 7.1. A tűzriadó alkalmával minden munkavállaló, illetve a létesítmény területén tartózkodó mélyek kötelesek: higgadtan, fegyelmezetten meg kell kezdeni a veszélyeztetett terület kiürítését, ott csak azok tartózkodhatnak, akik a tűzoltási feladatokban részt vesznek. amennyiben lehetséges, meg kell kezdeni a tűz oltását a rendelkezésre álló tűzoltó készülékekkel, eszközökkel. a fali tűzcsap alkalmazása abban az esetben engedélyezett, amennyiben a biztonsági előírások és feltételek adottak, ami teljes körű áramtalanítás mellett minimum két fő bevonásával végezhető. az adott munka/szakterület vezetőjének utasításait végrehajtani, az általa használt gépeket, berendezéseket feszültség mentesíteni, a helyiségek elhagyása előtt a nyílászárókat ablakokat, ajtókat bezárni / az intenzív tűzterjedés csökkentése érdekében/, a hivatásos tűzoltói egységek kiérkezését követően a tűzoltás vezetőjének utasításait követni, illetve végrehajtani. a tűzeset helyszínét a tűzvizsgálat befejezéséig változatlanul kell hagyni. 8. Tűzriadó esetén betartandó fontos elvek, magatartási szabályok 8.1. Gazdasági és egyéni érdek fűződik ahhoz, hogy a keletkezett tűzről a létesítmények területén tartózkodók, illetve a tűzoltók mielőbb tudomást szerezzenek. A gyors tűzjelzés esetén a benntartózkodó személyek menekülése, menekíthetősége könnyebben megoldható, a tűz kiterjedése, a személyi sérülés, illetve az anyagi kár kisebb lesz A pánik jeleit mutató személyek mentését kell mielőbb végrehajtani A sebesült, illetve más okból korlátozott személyeket a munkavállalóknak közös erővel kell kimenteniük, mégpedig azelőtt, hogy ők maguk elhagynák az érintett épületrészt, területet Ha valaki nem tudja elhagyni az épületet, úgy a segítséget a tűz által legkevésbé veszélyeztetett helyen kell várnia (pl. mellékhelyiség) Ha a tüzet későn fedezték fel, vagy ha a helyiségeket elöntötte a füst, a bent tartózkodó személyeknek a szabad testfelületeiket és légzőszerveiket lehetőség szerint benedvesített textilanyaggal kell védeniük Az égő épületen, területen kívül a kijelölt helyen gyülekező, evakuált személyeket az égés közben keletkező gőzöktől és gázoktól is védeni, létszámukat rendszeresen ellenőrizni kell. 9. A tűzoltás irányítását végzők feladatai 9.1. A tűzoltás irányítását végző személy feladata hogy a tűz oltással kapcsolatos elsődleges beavatkozási cselekmények végrehajtását megszervezze A tűzoltását a meghatalmazott ügyvezető, távolléte vagy akadályoztatása esetén, illetve kiérkezéséig a létesítményben tartózkodó legmagasabb beosztású üzemeltetést biztosító személy irányítja A tűzoltás irányítását végzők a biztonsági és a munkavédelmi szabályok alapján a tűzoltásban résztvevők baleset és életvédelméről minden helyzetben kötelesek intézkedni, illetve annak megtartásáról és megtartatásáról gondoskodni.

5 9.4. A tűz oltásában résztvevőket pontos, határozott utasításokkal kell ellátni. 10. A tűz oltásában való közreműködés A tűz oltását amennyiben a feltételek adottak, lehetőleg a veszélyeztetett épületrész kiürítésével egyidejűleg kell megkezdeni A létesítmények minden munkavállalója köteles öntevékenyen, késedelem nélkül intézkedni a tűzveszély elhárításában és a tűz oltásában, amennyiben saját testi épségét az nem veszélyezteti A tűzoltás előkészítése érdekében az oltóvízforrásokat, a tűzoltási felvonulási utat és területeket hozzáférhetővé kell tenni A létesítmény területein parkoló gépjárműveket a létesítmény területéről (amennyiben a feltételek adottak) el kell távolítani A tűz oltására a létesítmény területein elhelyezett hordozható tűzoltó készülékeket lehet, illetve kell elsődlegesen felhasználni. Másodlagos oltóanyagként, valamint amennyiben azt a tűz terjedelme indokolja a létesítményekben található tűzcsapokat kell és lehet használni Tilos és életveszélyes, bármilyen villamos berendezés, elektromos működtetésű gép, eszköz, berendezés amennyiben nem történt meg a feszültségmentesítése tüzének vízzel történő oltása. Vízzel való oltás megkezdése előtt az épületrészt áramtalanítani kell, figyelve arra, hogy a folyamatos működtetést igénylő tűzvédelmi berendezések, például hő és füstelvezető véletlenszerű áramtalanítását ne hajtsuk végre! A tűz oltását amíg az életveszély nélkül lehetséges megszakítás nélkül folytatni szükséges, illetve a tűz terjedését akadályozni kell a tűzoltóság kiérkezéséig, vagy a tűz teljes eloltásáig A tűzoltóság kiérkezése után a további teendőket a tűzoltás vezetője határozza meg A tűzoltóság megérkezésekor segítséget kell nyújtani pontos információk ismertetésével A bevetést vezető parancsnoknak a lehető legpontosabb tájékoztatást nyújtsák az alábbiakról: melyek voltak az eddig foganatosított intézkedések; vannak e az égő épületben rekedt, illetve eltűnt személyek; vannak e olyan helyek és helyiségek a technológiai berendezéseken kívül ahol fokozottan veszélyes anyagok és berendezések találhatók (pl. gázüzemű berendezések, éghető vegyszerek, olajak, adalékanyagok); melyek azok az értékes anyagok és berendezések, amelyeket a tűz vagy a felhasznált oltóanyag megsemmisíthet.

6 11. Tűzoltó készülékek használata A kezdeti tüzeket tűzoltó készülékkel kell megfékezni. Szilárd anyagok égése esetén az ABC tűzosztályú porral oltókkal kell használni A kezdetleges tűznél törekedni kell, hogy a tűz fészke körül, a tűz tovaterjedésének megakadályozása céljából az éghető anyag eltávolításra kerüljenek Feszültség alatt lévő elektromos berendezések tüzét porral oltóval és gázzal oltóval is lehet oltani. Figyelem! Feszültség alatt álló elektromos berendezések tüzét tilos vízzel oltani A készenlétben tartott belenyomott gázos porraloltó tűzoltó készülékek használata: a készülékben lévő port fel kell lazítani, a készülék fejjel lefelé történő többszöri fordításával, rázásával, a biztosító villát, szeget ki kell rántani, a tömlőt ki kell emelni a tömlőtartó bilincsből, végül meg lehet kezdeni az oltást a pisztolyszelep működtetésével szakaszosan, vagy folyamatosan A tűzoltó készülékek használata esetén a következőkre ügyeljünk: Elölről hátrafelé és lentről felfelé oltsunk! /Csöpögő és folyó tüzeket fentről lefelé / Ha több tűzoltó készüléket alkalmazunk, azokat használjuk egyszerre, ne pedig egymás után! A használt készüléket azonnal szállítsuk el újratöltés céljából. 12. A főbb veszélyforrások megnevezése Tüzet elsősorban a tűzvédelem magatartási szabályainak be nem tartása, gondatlanság, figyelmetlen dohányzás vagy szabálytalan nyílt láng használata (pl.: hegesztés), valamint a villamos és gázüzemű berendezés meghibásodása okozhatja. Kiemelt figyelmet kell fordítani a raktári tűzmegelőzési szabályok betartására az ott tárolt nagy mennyiségű éghető anyag (fa raklapok, papír csomagolóanyag, stb.) miatt. Továbbá számolni lehet/kell szándékos tűzokozással is Fokozottan ügyelni kell a menekülési, közlekedési útvonalak kijáratok állandó szabadon tartására, az ideiglenes leszűkítés, eltorlaszolás még átmenetileg sem megengedett Szükségszerű, hogy a tűzvédelmi szabályzatban előírtak alapján a tárolási, használati szabályok betartásra kerüljenek, a közlekedési útvonalak szabadok legyenek, az érintett műszaki megoldások állandó jelleggel üzemképes állapotban legyenek Veszélyforrások elhárításának védekezés szabályai: A dohányzásból adódó tűz esetén: A tűz lokalizálás kézi A B C porral oltó segítségével. Kézi jelzésadó vagy mobil telefonon a biztonsági szolgálat azonnali értesítése. Munkavállalók egyéb személyek kiürítése a veszélyzónából Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységből adódó tűz esetén: A tűz nagyságának figyelembevételével A B C porral oltó segítségével a helyszín lokalizálása a többi területtől. A közelben lévő éghető anyagok azonnali eltávolítása a veszélyzónából. A legközelebbi kézi jelzésadó benyomásával vagy

7 mobil telefonon a biztonsági szolgálat értesítése. Munkavállalók egyéb személyek kiürítése a veszélyzónából Elektromos tűz, villamos berendezéseknél, kapcsolóterem: Azonnali áramtalanítás, szakaszolás elvégzése az elektromos tűz további terjedésének megakadályozása miatt A B C porral oltóval tűz oltása. Biztonsági szolgálat értesítése kézi jelzésadóval vagy telefonon. Munkavállalók és egyéb személyek kiürítése a veszélyzónából. Vízzel oltani elektromos tüzet az áramütés veszélye miatt TILOS! Szükség esetén az egész épület áramtalanítása. Munkavállaló és egyéb személyek kiürítése a veszélyzónából Gázüzemű berendezések meghibásodása gázfogadó, kazánház: A gázfőelzáró vagy szakaszoló azonnali elzárása. A terület áramtalanítása, szakaszolása. Kézi A B C porral oltó tűzoltó készülékkel a tűz lokalizálása. Eloltást követően a terület szellőztetése. 13. A tűzoltás utáni teendők A tűz eloltása és a tűzoltóság elvonulása után a helyszínt érintetlenül kell hagyni, amíg az illetékes hatóságok a tűzvizsgálatot el nem végzik A tűzvizsgálat végrehajtásához a hatóság részére mindenki köteles a kért felvilágosítást megadni A hatósági tűzvizsgálat befejezése után a helyreállítási munkákat meg kell kezdeni, gondoskodni kell az elhasznált tűzoltó eszközök és anyagok (pl. tűzoltó készülék, stb.) pótlásáról. 14. Tűz esetén értesíteni kell: Tűzoltóság 105, 112 Mentőszolgálat (szükség esetén) 104, 112 (szükség esetén) Rendőrség (szükség esetén) 107, 112 (szükség esetén) Egységes segélyhívó 112 G4S (átjelzés) diszpécsere Szolgálatvezető Hege Csaba biztonsági vezető Szucsány György meghatalmazott ügyvezető Hung Log Two Kft. Jónás Tibor FM koordinátor Millenia Zrt. Zsoldos Nóra létesítmény felelős Millenia Zrt. Kurucz Róbert tűzvédelmi megbízott

8 Great Shop Kft. Gázművek Elektromos művek (diszpécser szolgálat) A létesítmény helyszínrajza tűzoltó vízforrásokkal megjelölve 16. Egyéb feladatok A létesítmény közös használatú tereiben szintenként és raktáranként legalább egy helyen el kell helyezni a menekülési útvonalat tartalmazó alaprajzot. A menekülési tervek jelen szabályzat végén találhatóak. Jelen tervet az érintettekkel ismertetni kell. A tervet naprakészen kell tartani. Jelen terv az üzemeltetett létesítmények Bérlői részére is kötelező érvényű. A vonatkozó jogszabály szerint kötelezettek jelen tervvel összhangban elkészíteni saját gazdálkodó rendszeren belüli tűzvédelmi feltételeik kialakítására a rájuk vonatkozó Tűzriadó Tervet, valamint gondoskodnak e dokumentumok karbantartásáról, oktatásáról és betartásuk ellenőrzéséről. Biatorbágy, október 30.. Szucsány György Balogh Tibor Kurucz Róbert Hung Log Two Kft. Millenia Zrt. Great Shop Kft. meghatalmazott ügyvezető Ügyvezető igazgató tűzvédelmi főelőadó

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette:

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZRIADÓ TERV TŰZRIADÓ TERV A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a PP CENTER

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1 NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1-2010- Sárvár, 2010. szeptember 6. Tűzriadó Tervet jóváhagyom: Intézményvezető 1a módosított 30/1996 (XII.6.) BM rendelet 4. -a alapján. Tűzjelzés: 1) A helyszíntől

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a.

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. TŰZRIADÓ TERV BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. T Ű Z R I A D Ó T E R V A létesítmény adatai: a. Megnevezése: Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási

Részletesebben

VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE

VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE Verzió: 01 Old. 1 / 7 HUNG LOG TWO Kft. VÉSZHELYZETI ELJÁRÁSI UTASÍTÁS TŰZ ESETÉRE Érvényes: 2015.01.05. Jóváhagyta: Szucsány György Ügyvezető Igazgató Verzió: 01 Old. 2 / 7 1. Vészhelyzet típusának megjelölése

Részletesebben

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL --------------- SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL NYME TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK KUTATÓKÖZPONT (LABOR ÉPÜLET) Sopron, Bajcsy Zs.u. 4. --------------- 1./Tűzészlelés A tüzet személyes észleléssel lehet érzékelni

Részletesebben

2. Számú melléklet. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.

2. Számú melléklet. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12. 2. Számú melléklet Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeum / Ipari Örökség Múzeuma 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12. Telefonszámok: Mentők: 104 Tűzoltóság: 105 Rendőrség: 107 2015.

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03. Szekuriti Blog Központi Épület 1010 Budapest, Hamis cím tér 1. Iktatószám: 12/1a3/2010 Tűzriadó terv Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette:

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZRIADÓ TERV TŰZRIADÓ TERV A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a PP CENTER

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERVE: 2010.

TŰZRIADÓ TERVE: 2010. 2. sz. melléklet 4030 DEBRECEN Budai É.u.8/A. sz. 4030 D e b r e c e n, Híd u. 4.- 6. sz. TANMŰHELYÉNEK TŰZRIADÓ TERVE: 2010. Érvényes: 2010. szeptember 10.-től. 4030 D E B R E C E N, Budai É. u. 8/a.

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ A tűzvédelemről szóló 1996. évi XXXI. törvény valamint az 54/2014.(XII.5) BM rendelet kötelezővé teszi a hallgatók részére is a szükséges tűzvédelmi ismeretek oktatását, elsajátítását.

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZMEGELŐZÉS A hőtermelő berendezések és a bútorok, éghető anyagok között tartsuk meg a biztonságos távolságot! Ha gázszagot érzünk, ne csengessünk, ne kapcsoljunk villanyt, azonnal

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

A tűzriadó terv és annak gyakoroltatása Szerző: Kovács Ferenc okleveles tűz- és katasztrófavédelmi mérnök

A tűzriadó terv és annak gyakoroltatása Szerző: Kovács Ferenc okleveles tűz- és katasztrófavédelmi mérnök A tűzriadó terv és annak gyakoroltatása Szerző: Kovács Ferenc okleveles tűz- és katasztrófavédelmi mérnök A tűzriadó tervet a tűzvédelmi szabályzat mellékleteként kell elkészíteni a 30/1996. (XII. 6.)

Részletesebben

SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK TŰZRIADÓ TERVE

SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK TŰZRIADÓ TERVE A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA SZABÁLYZATAI IV. KÖTET EKR (EGYÉB SZABÁLYZATOK KÖVETELMÉNY RENDSZERE) 7-7/1. SZÁMÚ FÜGGELÉKE A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ ÉS A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv

Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa, Erkel F. u. 39. Tűzriadó terv Jogkörömnél fogva utasítom valamennyi munkavállalót, hogy ha az Acsády Ignác Szakképző Iskola bármely részéből

Részletesebben

Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások

Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások Tűzvédelmi használati szabályok Gaszner Eszter tű.fhdgy. Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárd Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági

Részletesebben

VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV)

VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV) HLT+0.1-01 Verzió: 01 Old. 1 / 9 HUNG LOG TWO Kft. VÉSZHELYZETI KIÜRÍTÉSI FORGATÓKÖNYV (MENTÉSI TERV) Érvényes: 2015.01.05 Jóváhagyta: Szucsány György Ügyvezető Igazgató HLT+0.1-01 Verzió: 01 Old. 2 /

Részletesebben

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV

TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV TŰZRIADÓ ÉS BOMBARIADÓ TERV A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Debrecen, Vénkert u. 2. szám alatti létesítményére Érvényes 2013. december 01-től Aktualizálás: minden tanév

Részletesebben

ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET. Budapest, XIV. Amerikai út 57. T ű z r i a d ó T e r v e

ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET. Budapest, XIV. Amerikai út 57. T ű z r i a d ó T e r v e ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET Budapest, XIV. Amerikai út 57. T ű z r i a d ó T e r v e készült 2007-ben, aktualizálva 2011-ben A Tűzvédelmi Szabályzat 1. számú melléklete 1. A létesítmény adatai: megnevezése:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1114 Budapest, Villányi út 11-13. (A Központi Tűzvédelmi Szabályzat része) Készítette: Perennius Kft. Boros Brigitta Biz. sz.: 134/182/2012 felsőszintű képz. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 Az üzemeltetés buktatói Személyi feltételek Környezeti feltételek Műszaki feltételek Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás Téves

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy az Egyetemet hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy, hogy az

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Tv. 22. -ban, valamint

Részletesebben

Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977

Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977 Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó Tel: 0620/5565-977 1 Karikó János Könyvtár Biatorbágy Szabadság u.3. székhelyére A tűzriadó terv a Tűzvédelmi

Részletesebben

MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK!

MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK! MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI OKTATÁSI SEGÉDLET TISZTELT HALLGATÓK! Az I. évfolyamos hallgatók kötelező munka- és tűzvédelmi oktatása távoktatás formájában történik. Kérjük, hogy jelen oktatási segédletet valamint

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft.

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER Ingatlan Kft. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezető rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977

Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977 Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó Tel: 0620/5565-977 1 Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy Baross G.u.1. székhelyére A

Részletesebben

Biztonsági és tűzriadó terv

Biztonsági és tűzriadó terv Deák Ferenc Gimnázium Szeged, József A. sgt. 118-120. sz. Biztonsági és tűzriadó terv I.) Létesítmény alapadatai: 1./ Az intézmény neve, képviseletére jogosult neve, telefonszáma: Deák Ferenc Gimnázium,

Részletesebben

Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében.. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft

Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében.. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft Bemutatkozás Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft cégvezető Tömegrendezvények, sport

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet ELSZÁMOLÓH Z Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. június 1. HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA A

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA TŰZRIADÓ TERV KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR. A KVIK tűzvédelmi szabályzat melléklete

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA TŰZRIADÓ TERV KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR. A KVIK tűzvédelmi szabályzat melléklete KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR Budapest, 1055 Markó utca 29-31. A KVIK tűzvédelmi szabályzat melléklete 2015 A LÉTESÍTMÉNY LEÍRÁSA Az iskolának épült ( 1875-ben Kaltenberger Ferenc tervei

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET)

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) AZ ÉGÉS FELTÉTELEI Égés csak akkor indulhat meg és maradhat fenn, ha az éghető anyag, a levegő megfelelő mennyiségű oxigénje (vagy oxidáló

Részletesebben

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi TŰZVÉDELMI ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTT KÉPZÉS Tisztelt Asszonyom/Uram! Bizonyára már Ön is értesült a kollégáktól illetve a médiából, hogy a tűzvédelem területén 2015. március 5-től új korszak kezdődött,

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság április 11.

Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság április 11. 2. sz. melléklet Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2019. április 11. I. Bevezetés A szabadtéri rendezvény az Országos Tűzvédelmi

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE A közlekedők kialakítása Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERV. ELTE Eötvös József Collegium Budapest, Ménesi út

TŰZRIADÓ TERV. ELTE Eötvös József Collegium Budapest, Ménesi út TŰZRIADÓ TERV ELTE Eötvös József Collegium 1118 Budapest, Ménesi út 1113. Készítette: Ficza András tűzvédelmi mérnök +36703849777 N197/2002 főiskolai oklevél száma területére vonatkozó TŰZRIADÓ TERV A

Részletesebben

TŰZRIADÓ, KIÜRÍTÉSI ÉS BOMBARIADÓ TERV

TŰZRIADÓ, KIÜRÍTÉSI ÉS BOMBARIADÓ TERV 8.a. számú melléklet Nyíregyház SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gyula u. 32. sz. TŰZRIADÓ, KIÜRÍTÉSI

Részletesebben

SINUS PRINT. Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: 06/70-278-4850 www.sinusprint.hu info@sinusprint.hu gabor.papp@sinusprint.

SINUS PRINT. Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: 06/70-278-4850 www.sinusprint.hu info@sinusprint.hu gabor.papp@sinusprint. SINUS PRINT Sinus Print H-3400 Mezõkövesd Kodály Zoltán u. 11. Tel.: gabor.papp@sinusprint.hu KATALÓGUS Érvényes : 2009.02.01-tõl 1. MENEKÜLÉSI ÚTIRÁNYJELEK Rendelhetõ méret(mm): 100x200 150x300 200x400

Részletesebben

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni

Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Munkahelyekre vonatkozóan mentési tervet kell készíteni Vállalkozás mentési terve, címe: Tel.: Rendőrség 107 Baleset, tűzeset helyszínén a létesítmény vezető: Tűzoltóság 105 Mentők 104 Munka- és tűzbiztonsági

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Törvény 18, valamint

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások

OTSZ 5.0 használati előírások OTSZ 5.0 használati előírások Visegrád, 2014. október 03. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX.

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 12. SZÁMÚ MELLÉKLET A RENDKÍVÜLI ESEMÉNY, A BOMBARIADÓ ESETÉN SZÜKSÉGES TEENDŐK SZABÁLYZAT 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szerint Bódi Csaba tű. alez. hatósági osztály osztályvezető 1 mezőgazdasági erő- és munkagépek

Részletesebben

Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére

Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére PTE Munkavédelmi Szabályzat 13. számú melléklete Mentési terv a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, üzemzavarok és veszélyhelyzetek kezelésére A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: Egyetem)

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

5/2019. (IV.26.) Rektori és Kancellári Utasítás A TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁSRÓL ÉS TŰZVÉDELMI TERVEKRŐL. Hatályos: 2019.

5/2019. (IV.26.) Rektori és Kancellári Utasítás A TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁSRÓL ÉS TŰZVÉDELMI TERVEKRŐL. Hatályos: 2019. 5/2019. (IV.26.) Rektori és Kancellári Utasítás A TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁSRÓL ÉS TŰZVÉDELMI TERVEKRŐL Hatályos: 2019. április 26-tól 1 Tartalom A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneakadémia épületének

Részletesebben

Debreceni Campus Fesztivál

Debreceni Campus Fesztivál TŰZRIADÓ Mentési terv Tűz, és egyéb esemény esetére Tűzjelzés Magánszemély kötelessége: Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a

Részletesebben

TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK

TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK 1---- Oldal: 1/5 TŰZVÉDELMIHASZNÁLATISZABÁLYOK 1. A lakóépületben tűzveszélyes tevékenységet csak alkalomszerűen és a vonatkozó előírásoknak megfelelően, a vonatkozó előírások figyelembevételével ("Engedély

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK Rendezvény neve: POP Pont Ott Parti a felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapításának napja Ideje: 2012. JÚLIUS 24. (15.30-22 óra között) Helyszíne, leírása: Margitszigeti Atlétikai

Részletesebben

ISKOLÁK TŰZVÉDELME. Bata Ádám tűzoltó őrnagy

ISKOLÁK TŰZVÉDELME. Bata Ádám tűzoltó őrnagy ISKOLÁK TŰZVÉDELME Bata Ádám tűzoltó őrnagy Tűzvédelmi feladatokat ellátó személyre vonatkozó követelmények. Tűzvédelemmel kapcsolatos eszközök, felszerelések berendezések ellenőrzés, időszakos felülvizsgálat,

Részletesebben

A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések

A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések Tűzvédelem 1 A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Tűzvédelem 2 - OTSZ,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér.

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész ÜGYVEZETŐI UTASÍTÁS A TŰZVÉDELEMRŐL! A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996.évi

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tűzriadó terv Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) IV. rész TŰZRIADÓ TERV Tűzészlelés: A tűz személyes érzékeléssel észlelhető a füst, a hő, vagy fényhatás

Részletesebben

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma:

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: 395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, 10396-12 azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: Feladatprofil: Vizsgálja, értékeli a létesítmények tűzvédelmi szempontból fontos paramétereit

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK

4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK Általános ismeretek 1 4.2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK 4.2.1. Általános tudnivalók Mielőtt megismerkednénk a főbb tűzvédelmi szabályokkal tisztáznunk kell néhány fogalmat: Tűz: az az égési folyamat, amely veszélyt

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról 118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. -a

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción!

Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción! DE TEK Kossuth Lajos Kollégium Debrecen Egyetem tér 1. 4032 Tűzvédelmi Szabályzat Hallatóknak szóló kivonat A szabályzat teljes terjedelmében megtalálható a recepción! 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló Tűzjelző rendszer Üzemeltetési napló ÜZEMELTETÉSI NAPLÓ ÁLTALÁNOS ADATOK BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (neve, címe): A LÉTESÍTÉS OKA: ÖNKÉNTES VÁLLALÁS KÖTELEZÉS. (IRAT SZÁMA, KIADÓ SZERVE NEVE) TERVEZŐ: TELEPÍTŐ:

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA. Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére

OKTATÁSI TEMATIKA. Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére OKTATÁSI TEMATIKA Tűzvédelmi oktatási anyag tanulók részére 2 Égéselmélet Az égés feltétele - éghető anyag, - megfelelő hőmérséklet (gyújtó forrás), - oxigén (ami az égést táplálja) egy térben és időben

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR Budapest, 1054 Alkotmány u. 9-11 TŰZRIADÓ TERV A KVIK Tűzvédelmi Szabályzat melléklete 2015 TŰZRIADÓ TERV Jelen tűzriadó terv

Részletesebben

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló 9/2008 (II.22.) ÖTM. Rendelet OTSZ. Szerint Létesítmény neve:............ Megnyitás ideje:... Zárás ideje:... BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (NEVE,

Részletesebben

2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás

2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás 2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás Alulírott építész tervező a módosított 1996. évi XXXI. törvény 21. (3) bek. alapján kijelentem, hogy a tervezett épület építési engedélyezési tervdokumentációjának részét

Részletesebben

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet. a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról. A létesítményi tűzoltóság feladata

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet. a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról. A létesítményi tűzoltóság feladata 118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. -a

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben