Bevezetés a hálózati információ szolgáltató rendszer tervezésébe és használatába

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés a hálózati információ szolgáltató rendszer tervezésébe és használatába"

Átírás

1 dr. Nyári Tibor iif.u-szeged.hu szeged.hu World Wide Web Bevezetés a hálózati információ szolgáltató rendszer tervezésébe és használatába

2 World Wide Web GRAFIKUS INTERNET SZOLGÁLTAT LTATÁS, amely szavakat, kifejezéseket, dokumentumokat, képeket, animációt, hangot kapcsol össze. A Web a világ egy meghatározott pontján lévő számítógépen tárolt objektum, mely összekapcsolható a világ más pontján lévő másik hasonló objektummal (GLOBÁLIS) LIS); - a kapcsolat lehetővé teszi a másik objektum befolyásolását, kezelését (INTERAKTÍV) V); - az összekapcsolt objektumok nemcsak szövegek, hanem képek is lehetnek (GRAFIKUS); - a kapcsolat maga folyamatosan változtatható (DINAMIKUS); - az objektumok különböző elemei között kölcsönös asszociációk hozhatók létre (HYPER TEXT).

3 A Web három h alapeleme: 1., Egyetemes nómenklatn menklatúra, amellyel a különbk nböző forrásokra lehet hivatkozni: Minden információs egység (kép, animáció, szöveg, stb,) forrásként jelenik meg a hálózaton. Ezekre a forrásokra olyan módon lehet hivatkozni a kapcsolatok felépítése során, hogy meg kell adni a a forrás helyét, és annak módját, ahogy a használt program meg tudja jeleníteni ezt a forrást. Az alkalmazott megjelenítési módot az URL - Uniform Resource Locator - egységes forrásazonosító adja meg. 2., A forrás s megjelenítése a nevének nek használat latával: A Web megjelenítési eljárása a HTTP - Hyper Text Transfer Protocol, amely egy szabványos internet protokoll. Szabálygyűjtemény a hálózathoz kapcsolódó programokhoz. Szabályozza, hogy a programok hogyan kommunikáljanak egymással, illetve a kapott adatok mit jelentenek. A Web-programok képesek kommunikálni más rendszerekkel is, vagyis más internet protokollt is használhatnak: FTP, GOPHER, WAIS, NNTP, stb.

4 3., A szöveg logikai struktúráját t leíró rendszer: A dokumentumok logikai struktúráját a HTML - Hyper Text Markup Language, jelölései segítségével lehet szabályozni. A HTML definiálja a szöveg logikai komponenseit. Arra készült, hogy segítségével logikusan szervezett és felépített dokumentumokat lehessen készíteni. A nyelv alkalmas logikai kapcsolatok létrehozására a dokumentumon belül és a dokumentumok között, ezzel együtt képes kezelni a dokumentum és a felhasználó közötti interakciókat. (pl. on-line help)

5 Ügyfél-kiszolgáló hálózati koncepció Az információ szolgáltató gépeken egy Web-kiszolg kiszolgáló program fut, amely a megjelenítők által küldött kérésnek megfelelően elküldi a kért információt az adott gépre, amely ebben az esetben az ügyfél. Minden információkérés és az arra adott válasz diszkrét t tranzakció, tehát a kapcsolat csak az átvitel idejére jön j n létrel tre. A dokumentum olvasása során a felhasználó a szövegbe beépített bármelyik kapcsolattal folytathatja az információkérést, ekkor a böngésző program egy másik géptől kérhet információt a megadott logikai kapcsolódásnak megfelelően. A kiszolgáló nem figyeli külön k n az egymás s után n beérkez rkező igényeket nyeket, mindent új j kéréskk sként kezel még akkor is, ha ez ugyanarról a helyről vagy ugyanabból a programból érkezik.

6 URL-specifik specifikációk A következk vetkező informáci ciókat tartalmazzák: a protokollt, amelyet az adott forrás eléréséhez használunk, (pl.: http, ftp, gopher, stb.,) annak a kiszolgálónak az Internet nevét, amelyen az adott forrás található, (nem anonim kapcsolat esetén login name és password) a kiszolgáló port-jának számát, (ha nincs megadva, akkor az alapértelmezett port érvényes) a forrás s helyét a kiszolgáló hierarchikus állományrendszerében. (könyvtárnév)

7 Például: protokoll: a dokumentum/, és s a helye a kiszolgálón name:password password@ :8000/html/munkaim.htmmunkaim.htm ha kell, akkor felhasználói i név: n és s jelszó@ biztonsági okokból nem ajánlott //a kiszolgáló neve: és s a port/ helyette IP-cím is használható // :8000/

8 Speciális karakterek az URL-ben / : az állománystruktúra ra szintjeit jelzi, # : az URL-nek és az URL-en belüli címkének az elválasztására szolgál, ( % : a kódok bevezető karaktere, (ez?is ez%3fis)? : paraméterek tereket adhatunk át a kiszolgálón lévő programnak, ( + : a paraméterek elválaszt lasztására szolgál, (par1+par2+ +parn) : azt jelzi a kiszolgálónak, hogy ez nem egy szokványos könyvtár, hanem az adott felhasználó alkönyvt nyvtárában kell keresni az állományokat. ( power/) általános szabály: egyébként kódolni kell!

9 URL-ek ek: http: segítségével kiszolgálók, állományok, dokumentumok és azok részei is elérhetők nyari/

10 URL-ek ek: https: segítségével kiszolgálók, állományok, dokumentumok és azok részei is elérhetők biztonságos módonm Ha egy biztonsági rést kihasználó támadás biztonságos HTTP (HTTPS) protokoll alapú adatokat fog el, a HTTPS formátumú adatokat nem lehet olvasni egyszerű szöveges formátumban, mert a HTTPS protokoll Secure Sockets Layer (SSL) technológiával titkosítja az adatokat. Ennek következtében a HTTPS protokollal küldött felhasználónevek és jelszavak sokkal kevésbé veszélyeztetettebbek, mint a HTTP protokoll használatával elküldött, egyszerű szöveges formátumú adatok.

11 URL-ek ek: gopher: gopher kiszolgálók elérési lehetősége A Gopher forrásokat több forrásazonosító segítségével lehet használni: pl. szövegállomány(0), könyvtár(1), indexelt keresés(7), stb. gopher://kiszolgáló.hu/0hivatkozás gopher://kiszolgáló.hu/1alkönyvtár_1/alkönyvtár_2 gopher://kiszolgáló.hu/7tanulo/keres?remek+elek gopher://kiszolgáló.hu:7000/ port default=70

12 URL-ek ek: ftp: az FTP kiszolgálókon a felhasználók számára hozzáférhetővé tett állományok és könyvtárak elérése és letöltése a saját gépre. ftp://ftp.korosy.sulinet.hu/ ftp://ftp.korosy.sulinet.hu/alkönyvtár_1/cgi.zip ftp://login_name:password@ftp.korosy.sulinet.hu/kepek/ora.zip

13 URL-ek ek: mailto: segítségével üzenet küldhető a hálózaton szabadon választott vagy előre meghatározott címre Formátuma különbk nbözik az eddigiektől!!! mailto: nyari@iif.u-szeged.hu Nem minden megjelenítő program ismeri!!!

14 URL-ek ek: news: segítségével USENET-csoportokra vagy egyes USENET-cikkekre lehet hivatkozni. Formátuma szintén n különbk nbözik az eddigiektől!!! news:usenet_csoport_név news:usenet_cikk_azonosító A beküldött összes cikk olvasható a kiválasztás után Egy meghatározott cikket hoz a képernyőre Nem minden megjelenítő program ismeri!!!

15 URL-ek ek: telnet: segítségével egy másik (távoli) gépre lehet bejelentkezni telnet://sol.cc.u-szeged.hu Nem lehet a bejelentkezéshez szüks kséges felhasználói i nevet és s jelszót t beépíteni a telnet URL-be!!! Csak UNIX gépek között: rlogin rlogin://login_name@sol.cc.u-szeged.hu A jelszóra szükség esetén rákérdez!

16 URL-ek ek: wais: segítségével keresni lehet a WAIS kiszolgálókon wais://wais.kiszolgáló_név/adatfile?keresési_paraméterek Annak a gépnek a neve, ahol keresni akarunk Annak a WAIS adatbázisnak a neve, amely a keresett adatokat tartalmazza wais://wais.kiszolgáló_név/adatfile Önmagában kereshető adatbázisra utal

17 URL-ek ek: file: olyan dokumentumra utal, amely a lokális rendszeren található, ugyanazon a gépen, amelyen a megjelenítő program is fut file:// file://www-root/html/munkaim.htm file://localhost/html/munkaim.htm Teljes elérési útvonallal!

18 A HTTP protokoll: Olyan ügyfél-kiszolgáló protokoll, amelyet hypertext dokumentumok gyors és hatékony megjelenítésére terveztek. Állapotmentes protokoll, amely azt jelenti, hogy az ügyfélprogram több kérést is küldhet a kiszolgálónak, amely ezeket a kéréseket egymást stól l teljesen függetlenf ggetlenül kezeli, és minden dokumentum elküldése után lezárja a kapcsolatot. A kiszolgáló mindenki számára egyformán n elérhet rhető és s gyors. Minden HTTP-kommunikáció 8 bites alapon zajlik, amely biztosítja az adatok biztonságos átvitelét és a különböző szabványos karakterkészletek használat latának lehetőségét.

19 A HTTP protokoll: A HTTP-kapcsolat lépései: l 1., A kapcsolat megnyitása. 2., A kérés elküldése. A ügyfélprogram üzenetet küld a kiszolgálónak, amelyben 3., A válasz. A kiszolgáló a választ visszak valamilyen szolgáltatást kér. A kérés a HTTP-fejl fejlécből és a kiszolgálónak küldött adatokból áll. A fejléc információkat tartalmaz a kiszolgáló számára arról, hogy hogy milyen típusú a kérésk és megadja, hogy az ügyfélprogramnak milyen lehetőségei vannak. laszt visszaküldi az ügyfélprogramnak. Ennek része a fejléc, amely leírja a válasz állapotát (sikeres, sikertelen, a küldött adatok típusa), majd az adatok. 4., A kapcsolat lezárása. Az erőforr források újra felszabadulnak a következő kéréshez.

20 A HTTP protokoll: Miért jobb a HTML/1.1-es verzió a HTML/1.0-nál? 1 HTTP/1.0 Objektumonként újra meg újra felépülő kapcsolat böngésző web-server HTTP/1.1 Csak egyszer építjük fel a kapcsolatot és az objektumok letöltődnek böngésző web-server Sokkal hatékonyabb kommunikáci ció! A HTTP/1.0 protokollnál addig nem lehet következő HTTP kérést küldeni, amíg a válasz meg nem érkezett. Míg a HTTP/1.1-ben a válaszok sorrendje kötött.

21 A HTTP protokoll: Helyettesítő (PROXY) kiszolgáló: Olyan lokális hálózatokon használják, amelyeken védeni akarják a rendszert az illetéktelen külsk lső hozzáféréstől. Ez a védelem azokon a gépeken, amelyeken keresztül a helyi kiszolgáló kapcsolódik a külvilághoz, egy megfelelő program (firewall) használatával érhető el. Ez a program fogadja a TCP/IP adatcsomagokat, kapcsolatokat és ezzel meggátolja a közvetlen k hozzáférést a helyi hálózathoz. Így azonban a belső felhasználók sem érik el közvetlenül a külső webszolgáltatásokat. A html-dokumentumok eléréséhez a megjelenítő programot a proxy-kiszolg kiszolgálóra kell beáll llítani a tényleges külső elérés helyett. Ez a program hozzáfér r mind a külsk lső,, mind a belső forrásokhoz sokhoz, és biztonságos gosan közvetíti az adatokat a kettő között.

22 HTML elemek (tag( tag-ek): A HTML-ben írt dokumentum csak ASCII-karakterekből áll, és két dolgot tartalmaz: a dokumentum szöveg vegét, és HTML-elemek elemeket. <elemnév> szöveg, amelyre vonatkozik </elemnév> <elem nyitó rész> </elem záró rész> A nyitó elem bekapcsolja, a záró elem kikapcsolja az adott funkciót. Nem minden elemnek van nyitó és s záróz része. Néhány csak egyoldalas, míg mások csak hordozzák, magukba foglalják a további informáci ciókat.

23 HTML elemek (tag( tag-ek): A HTML-dokumentum alapja: <HTML> <HEAD> <TITLE>Ez a dokumentum címe </TITLE> </HEAD> <BODY BACKGROUND= /KEPEK/hatter.gif BGPROPERTIES= fixed LEFTMARGIN= 50 TOPMARGIN= 40 > A dokumentum törzse </BODY> </HTML>

24 HTML elemek (tag( tag-ek): HTML-elemek egymásba ágyazásának szabálya: Az elemek mindig egymásba ágyazva fordulnak elő a szövegben, és ez az egymásba ágyazás adja meg a dokumentum struktúráját. Az elemek soha nem szerepelhetnek átfedésben! <A HREF= ><B>Széllel szemben</b></a> nem ajánlatos! SZABÁLYOS!!! <A HREF= ><B>Széllel szemben</a></b> nem ajánlatos! HIBÁS!!!

25 Néhány érdekes HTML elem: <!-- --> Megjegyzés leírást, további magyarázatot adnak a dokumentumhoz, nem jelennek meg a képernyőn. <!--# --> SSI-specifik specifikáció Pl.: SSI-kiszolgáló oldali kiegészítő szolgáltatások, olyan parancsok, amelyek a kiszolgáló oldalán képesek utasítások végrehajtására. A kiszolgálónkat <!--#echo var= HTTP_USER_AGENT --> böngészővel látogatta meg. <!--#include virtual= /titkos/beszurni_akart_file.html --> <!--# tohost= message= Itt járt valaki toaddress=nyari@ korosy.sulinet.hu subject= Újabb látogató a serveren --> <!DOCTYPE...> Dokumentum típust a HTML dokumentum leírását, a használt nyelvi elemek körére utaló információ. A dokumentum legelső sora!!!

26 Néhány érdekes HTML elem: <ADDRESS> </ADDRESS> Címzés a szövegben aláíráshoz hasonló információkat adhatunk meg. (ki, mikor, milyen céllal készítette a dokumentumot, copyright) <APPLET> </APPLET> JAVA applet beépítése HTML 4.0-ban helyette az <OBJECT> elem használata javasolt. <APPLET codebase= /APPLIC/JAVA/ code= scroll.class width= 400 height= 40 align= right <param name= text value= Ezek futó szavak... ><param name= fontsize value= 28 ><param name= fontstyle value= 1 ><param name= font value= 0 > <param name= velocity value= 2 ><param name= forecolour value= ><param name= backcolour value= ></APPLET> <BASE> Eredeti hely Eredeti hely ha a dokumentumot elmozgatjuk a könyvtárstruktúrán belül, akkor a dokumentum eredeti helyét jelzi, így a rá való hivatkozás érvényes marad. <BASE HREF= >

27 Néhány érdekes HTML elem: <AREA > Terület A képek adott területekre történő felosztásához, a kijelölt terület alakjának és koordinátáinak megadására szolgál. Nem szükséges a kiszolgáló oldalán programokat futtatni vagy CGI-programokat fejleszteni, a teljes kiértékelés és a kapcsolatok definiálása magá- ban a HTML dokumentumban történik. <MAP NAME= nyomogomb > <AREA SHAPE= RECT COORDS= 10,10,49,49 HREF= tanárok.html > <AREA SHAPE= CIRCLE COORDS= 90,65,13 HREF= diákok.html > <AREA SHAPE= POLYGON COORDS= 10,52,10,79,77,66,52,79 HREF= iskola.html > <AREA SHAPE= DEFAULT COORDS= 0,0,,179,79 NOHREF></MAP> <IMG SCR= /KEPEK/menu.gif USEMAP= #nyomogomb > <BDO> </BDO> A szövegmegjelen vegmegjelenítés s iránya <BDO LANG= IW DIR= RTL >Ide héber nyelvű szöveg lesz jobbról balra kiírva.</bdo>

28 Néhány érdekes HTML elem: <TABLE> </TABLE> Táblázat Sok paraméter, lehetőség szerint ne manuálisan készüljön. Külön minta alapján. <FORM> </FORM> Űrlap forma Sok paraméter, lehetőség szerint ne manuálisan készüljön. Külön minta alapján. <FRAME> </FRAME> Keret Sok paraméter, lehetőség szerint ne manuálisan készüljön. Külön minta alapján. <BGSOUND...> Háttérhang <BGSOUND SCR= /ZENE/udvozlet.wav LOOP= 2 > <BGSOUND SCR= /ZENE/cigany.mid LOOP= INFINITE > A kész hangállományok csak *.wav, *.au, *.mid, *.cd formátumúak lehetnek.

29 Néhány érdekes HTML elem: <DIR> </DIR> Könyvtár r tartalomjegyzéke olyan rövid sorokból álló listát jelent, amelynek elemei 20 karakternél rövidebb sorokat oszlopba rendezve tartalmaznak. (a DIR csak LI-lista elemet tartalmazhat) <DIV> </DIV> Részlet a HTML-dokumentum egy logikai egységét jelöli. Akkor érdemes alkalmazni, amikor ugyanazon dokumentumban eltérő stílusjegyeket akarunk használni. <INS> </INS> Beszúrás a HTML dokumentumba beszúrandó szövegrészt jelzi. <INS DATETIME= TO14:25:00-07:00 >Beszúrás</INS>

30 Néhány érdekes HTML elem: <LAYER> </LAYER> Réteg segítségével az ablakban az elemek rétegbe rendezhetőek. <LAYER SRC= hatterkep.gif HEIGHT= 90 WIDHT= 90 NAME= felso Z-INDEX= 5 VISIBILITY= SHOW ></LAYER> <LAYER SRC= magyarazat.html ABOVE= felso NAME= magyaraz ></LAYER> <META > Kiegész szítő informáci ció a HTML-dokumentumok fejlécében használható azzal a céllal, hogy a benne lévő információkat a kiszolgálók kiértékelhetik és felhasználhatják. Indexek, katalógusok készítése. <META NAME= distribution VALUE= global > <META NAME= resource-type VALUE= document > <NOBR> </NOBR> Sortörés s tiltása Az elem nyitó és záró része közötti szövegrészt egy sorba rendezi, és nem engedélyez sortörést.

31 Néhány érdekes HTML elem: <NOFRAMES> </NOFRAMES> Kereteket nem ismerő böngészők Ez az elem jelzi a dokumentum megjelenítendő tartalmát azoknak a böngésző programoknak, amelyek nem ismerik a kereteket. Amelyek ismerik, azok a nyitó és záró elem közötti részt figyelmen kívül hagyják. <NOSCRIPT> </NOSCRIPT> Srcipteket nem ismerő böngészők A JavaScript, ill. VBScript programokat értelmezni tudó böngésző programok számára kínál választási lehetőségeket. Ide lehet elhelyezni az információkat a programokat értelmezni nem tudó böngészők számára. <HTML><HEAD><TITLE>Java példa </TITLE><SCRIPT LANGUAGE= JavaScript > <!-- / JavaScript helye... / --> </SCRIPT></HEAD><BODY><NOSCRIPT> Nem JavaScript </NOSCRIPT> </BODY></HTML>

32 Néhány érdekes HTML elem: <OBJECT> </OBJECT> Objektum a HTML-től eltérő formátumú elemeknek a dokumentumokba beépítését teszi lehetővé. Az elem nyitó és záró része közé írt szöveg az objektumot megjeleníteni nem tudó böngésző programok felhasználói számára is olvasható. <STYLE> </STYLE> Stíluslap használata lehetőséget biztosít arra, hogy a dokumentumok tartalmát el lehessen különíteni a megjelenést szabályozó elemektől. Az egyes HTML-elemekhez sílusjegyek rendelhetők a dokumentum fejlécében, és használat során ezek a jellemzők egységesen érvényesülnek.

33 HTML-elemf elemfüggetlen eseménykezel nykezelők: k: onload= onupload= onclick= ondblclick= onmousedown= onmouseup= onmouseover= onmousemove= onmouseout= onkeypress= onkeydown= onkeyup= onsubmit= onreset= onselect=

34 Gateway-programok programok: A Web megjelenítő programok képesek közvetlenül l elérni informáci ciókat az Internet-en, de nem korlátlanul tlanul, és nem minden típust pusú informáci ciófor- rást. A lekérdezések nyomán nem minden esetben elegendő, hogy létrehozzunk egy statikus állományt, és azt elhelyezzük az egyik alkönyvtárba. Szükség lehet egy dinamikusan generált forrásra sra, amely pl. egy adatbázis zisból származhat. A külső programok elérését biztosító ún. GATEWAY programok segítségével megoldhatóak ezek a problémák, és így a Web-en további információforrások válnak elérhet rhetővé. Ezeknek a programoknak az a szerepük, hogy elérik a Web számára elérhetetlen állományokat, és átalakítják őket olyan formára, amelyet a megjelenítő program már r fogadni képesk pes. A programokat a Web-kiszolg kiszolgáló indítja el, képesek adatokat fogadni a kiszolgálótól, és az általuk szolgáltatott eredményeket pedig HTML-for formátumban küldik vissza a kiszolgálón keresztül a felhasználónak nak.

35 CGI: A CGI-Common Gateway Interface olyan kommunikációs forma, amely leírja az adatforgalom módját a kiszolgáló és a GATEWAY-program között. Működése: Amikor kérés érkezik a felhasználótól, a kiszolgáló elindít egy programot, amelyeknek átadja a HTML-elemekből (ISINDEX, FORM, stb.) érkező adatokat. Amikor a gateway-program befejezte ezeknek a feldolgozását, akkor visszaküldi az eredményeket a kiszolgálónak, és innen kerül vissza a felhasználóhoz. Tehát a CGI specifikációja arra vonatkozik, hogy ezek az adatok hogyan kerüljenek a kiszolgálóról a gateway-programhoz és onnan vissza.

36 CGI: A Gateway-programokat a következő nyelveken szokták írni: - C, C++, Pascal környezetben írt és lefordított programok; - Perl, tcl, vagy más interpreteres nyelven, (pl. C-shell, Bourne-shell shell) - a legtöbb program az utóbbi formában használatos, mivel így könnyű őket karbantartani, módosítani, és ebben a formában egyszerűen vihetők át gépek között. - futásuk lassúbb, de nem a programok végrehajtási sebessége a küszöb, hanem a kapcsolat felépítése a gépek között.

37 CGI: 1., Adatküld ldés s az ügyféltől l a kiszolgálónak: A tényleges kereséshez felhasználói adatokat kell továbbítani a kiszolgálón lévő programhoz. Módszerek (METHOD): GET - általában egy egyszerű CGI-programnak egy paraméter átadása feldolgozásra, lekérdezésre. Az átadott értékek a QUERY_STRING változóba kerülnek, ezt kell feldolgozni. QUERY_STRING=par1 par2 POST - ha sok adatot kell feldolgozni, akkor az URL-hez történő hozzáfűzés kényelmetlen, például elektronikus űrlapok (FORM) használata, feldolgozása. NEV=Nyari+Tibor& =nyari@iif.u-szeged.hu A kiszolgálón lévő program először szét kell választania a paramétereket: NEV Nyari Tibor nyari@iif.u-szeged.hu A & karakter a két paramétert, az = a változó nevét és értékét választja el egymástól. A + aszóközt helyettesíti az átadott karakteres értékben.

38 CGI: 2., Adatküld ldés s a kiszolgálóról l a gateway-programnak programnak: A CGI specifikációk megadják, hogy mit kell elküldeni a CGI programnak. Három eset lehetséges: Parancssorban megadott paraméterek: - csak akkor lehet parancssorban paramétert átadni, ha az adott paraméterek nem tartalmaznak = -et. A kiszolgáló a + -kel elválasztott karaktersorokat szétválasztja, lefordítja a kódokkal átadott információt, és elhelyezi őket sorban, egymás után a CGI program változóiban (változótömbben). Adatbevitel: - adatbevitel esetén a HTTP POST módszerével továbbított adatok kerülnek a kiszolgálóról a CGI programhoz. Jelenleg ez az egyetlen módszer adatbeviteli információk továbbítására. Az adatok a CONTENT_TYPE, a hosszuk a CONTENT_LENGHT környezeti változókban vannak. Környezeti változv ltozók: - a CGI programoknak a kiszolgáló a paramétereket általában környezeti változók segítségével adja át. Ezeket a változókat a CGI programban használt nyelvtől függően lehet elérni, feldolgozni. A kiszolgáló 19 környezeti változót állít be. A leggyakrabban használt változók: HTTP_ACCEPT - elfogadható dokumentum típusok HTTP_USER_AGENT - a web ügyfélprogram azonosítója

39 CGI: 3., Adatküld ldés s a gateway-programb programból a kiszolgálóra : A CGI programok elvégzik a kijelölt keresést a hálózaton, illetve a kiszolgálógépen. Az információt ezután vissza kell juttatni a kiszolgáló programnak, mely ezt közvetíti a felhasználónak. Az ügyfélprogramhoz való eljuttatáshoz a gateway-program egy HTML-formátumú dokumentumot állít elő, amely tartalmazza azokat az információkat (szöveg és változók értékeinek formájában), amelyek a kérésre adott választ jelentik. Ezután a kiszolgáló továbbítja a dokumentumot a kérést küldő ügyfélprogramnak, és az megjelenik a felhasználó képernyőjén. Az Internet-en elérhető sok, különböző nyelven készült CGI program, körültekintéssel, kis változtatásokkal könnyen beépíthetőek saját kiszolgálónk programjai közé.

40 CGI: Néhány olyan program, amely segíthet saját t CGI fejlesztésében: cgiparse: - nehéz hozzájutni; CERN kiszolgálókon; GET és POST method; Bourne-shell. uncgi: - könnyebb hozzájutni; jobb a POST method paraméterkezelése; automatikus GET és POST kezelés; C nyelven. cgi-lib.pl lib.pl: - Perl nyelven, a bevitt adatok kezelésének megkönnyítésére; Perl-listát vagy változótömböt hoz létre; GET és POST method; egyszerű, könnyen kezelhető.

41 Példa CGI Perl-ben ben: <HTML> <HEAD> <TITLE>Jelentkezési lap </TITLE> </HEAD> <BODY> <H3>Kérlek töltsd ki a mezőket!...</h3> <FORM METHOD=POST ACTION= /cgi-bin/ urlap.cgi > <P>Neved:<INPUT TYPE=TEXT NAME= nev > <P>Tudsz úszni? <INPUT TYPE=RADIO NAME= uszas VALUE = igen CHECKED>Igen <INPUT TYPE=RADIO NAME= uszas VALUE = nem >Nem <P> <INPUT TYPE=SUBMIT VALUE= Elküld > </FORM> </BODY> </HTML> #!/user/local/bin/perl require cgi-lib.pl ; meghívja a programot &ReadParse(*bevitel); beolvasás a bevitel tömbbe print Content-type: text/html\n\n ; print <HTML><HEAD> ; print <TITLE>Jelentkezési lap</title> ; print </HEAD><BODY> ; print <H3>Kiértékelés:</H3> ; if ($bevitel{ nev }) { print <P>$bevitel{ nev } ; kiírja a } else { nev változó értékét print <P>Ezek szerint nincs neve ; } if ($bevitel{ uszas } eq igen ) { print tud úszni ; } else { print elsűllyed ; } print </BODY></HTML> ;

42 JAVA: A JAVA programozási nyelv a Sun Microsystems terméke. Teljes programozási nyelv, amely operációsrendszer- és platformfüggetlen. Erősen támogatja a grafikai alkalmazásokat, a futtatási környezet dinamikusan változhat. Képes programrészek párhuzamos működtetésére is. Az egyes alkalmazói részek az Internet bármely pontján lehetnek. A fejlesztés során a forráskódból először egy bytecode formátumú közbenső program készül, amit azután a böngészők interpreteres formában ételmeznek. A teljes hardware és software függetlenséget a virtual machine koncepció bevezetése jelenti. Ez egy olyan absztrakt számítógép specifikáció, amely számára a Java-interpreter képes végrehajtható kódot generálni. A különböző gépek és operációs rendszerek számára a konkrét megoldás mindig eltérő, de a végeredmény ugyanaz: egy standard virtual machine. Ez most már mindentől függetlenül képes a Java programok értelmezésére és végrehajtására.

43 JavaScript: A JavaScript viszonylag egyszerű, interpreteres nyelv, a Netscape (nem a Sun vagy a JavaSoft) terméke. Eredeti neve: LiveScript, ezt marketing célokkal változtatták meg. A nyelv alapvető elemei beépültek a legtöbb böngésző programba, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó oldalán fussanak a programok. A kódot a fejlesztők építik a HTML dokumentumokba. Ez a végrehajtható tartalom azt jelenti, hogy az oldalak többé nem statikusak, hanem a programok beszélgetnek a felhasználóval, vezérlik a böngészőket, dinamikusan alakítják a megjelenítendő tartalmat. Nem kell fordítani, és még a Java-ra jellemző bytecode-os fordítást sem kell elvégezni. A technológia viszonylag új, állandóan fejlődik. Gyakran összefüggésbe hozzák a Javaval, bár néhány apró hasonlóságtól (néhány szintaktika, dinamikus oldalak) eltekintve a két rendszer teljesen különbözik. Nem igazi programozási nyelv, nem használható környezettől függetlenül. Biztonsági okokból nem tudja a felhasználó oldalán a file-okat írni és olvasni (hála Istennek!). Nem támogatja a hálózat kezelését, és nem képes egymással párhuzamosan futó műveletekre. Létezik kiszolgáló oldali változata is - LiveWire.

44 VBScript: A VBScript - Visual Basic Scripting Edition -a Microsoft által kifejlesztett Web-programozási nyelv. A Visual Basic programozási nyelv szerkezetében leegyszerűsített, a Web felhasználására alkalmassá tett változata. Ebben a rendszerben fejlesztett kód csak az Internet Explorer-ben működik. A Netscape nem támogatja és valószínűsíthető, hogy soha nem is fogja támogatni. A VBScript programok a JavaScript-hez hasonlóan a felhasználó oldalán futnak, és a HTML-dokumentumokba ágyazva érik el a böngésző programot. A <SCRIPT> elem jelzi a böngészőnek, hogy a következő kódot programként kell értelmeznie, és nem közvetlenül a képernyőre vinni. A JavaScript-hez hasonló szolgáltatásokkal rendelkezik, sőt annál fejlettebb is. Ugyanazokat az objektumokat használják, azonban a szintaktikájuk és a támogatott funkciók köre eltér egymástól.

45 ActiveX: Az ActiveX programok, illetve a COM - Component Object Model - technológia segítségével Web-en keresztül sok más olyan dokumentum és információ elérhető, amelyek eredetileg nem HTML nyelven készültek. Így egy rendszerbe integrálhatók a HTML-dokumentumok, a JavaScript és VBScript alkalmazások, valamint a nem HTML dokumentumok (PDF, különböző video formátumok, animációk, stb.). Az ActiveX nyílt szabványnak készült, amit állandóan fejlesztenek. Nyelvés platform független megoldásokat kínálnak segítségével. A komponensekben lévő objektumok más programok és script-ek segítségével vezérelhetők, programozhatók. Az egyes vezérlőknek egyedi azonosítójuk van. Az ActiveX tehát nem programozási nyelv, nem platform, nem operációs rendszer, hanem egy integrációs technológiai megoldás.

46 ActiveX: ActiveX vezérl rlő - kis kódméret, főleg a Web-oldalakról töltődnek le, az IE 4.0-ban is van néhány ActiveX konténer ner - software-komponens, amely az ActiveX vezérlőket kezeli (pl.active Desktop) Igen Az ActiveX kontroll már telepítve van? Nem Tartalmaz a kód egy érvényes URL-t? Igen ActiveX letöltése a cache-be Telepíthető és biztonságosan futtatható az ActiveX kontroll? Igen ActiveX kontroll telepítése gépre Nem Nem Hibaüzenet a képernyőn Internet Component Download Service ActiveX kód letöltése: amikor a böngésző program egy html-oldal felrajzolása közben egy ActiveX vezérlővel találkozik, mindig ezt a szervizet hívja. Kész

47 Védelmi rendszer a destruktív ActiveX vezérlők ellen ActiveX: A digitális aláírás megvizsgálása, a szerző megállapítása és az aláírás érvényességének ellenőrzése Nyilvánvaló kódmanipuláció kiszűrése Windows Trust Verification Service Érvényes a szerző aláírása és nem sérült a kód valamilyen hamisítási kísérlet miatt? Nem Igen Igen A kód készítő beletartozik azok csoportjába, akikbe a felhasználó megbízik? Nem Igen Jelezte a felhasználó, hogy ettől a szerzőtől minden kódot elfogad? Nem Elfogadás Nem Elfogadja a felhasználó az ActiveX kontrollt? Párbeszédablak megjelenítése Nem Megbízott a felhasználó minden olyan fejlesztőben, akinek az adott hitelesítő szervezet biztosította a kódot? A kódban használt digitális aláírás hitelességét garantáló szervezet azonosítása Visszautasítás Igen Igen

48 Vége

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Web programozás. dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Web programozás. dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Web programozás dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs 1 DOM események (events) JavaScriptben interaktív programok készítésére az események által vezérelt programozási modellt

Részletesebben

Web programoz as 2009 2010

Web programoz as 2009 2010 Web programozás 2009 2010 Áttekintés A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Áttekintés: miről lesz szó (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML és SGML HTML (Hypertext Markup Language) SGML (Standard Generalized Markup Language) ISO 8879:1986 A HTML nyelven készült dokumentumok kiterjesztése - az Internet szerveren:.html;

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Multimédia 2017/2018 II.

Multimédia 2017/2018 II. Multimédia 2017/2018 II. 1. gyakorlat HTML5, CSS3 alapok Alapvető HTML5 elemek Egyszerű HTML dokumentum Oldal cime

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01 Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.01 Tartalomjegyzék Általános áttekintés 3 A DocGP rendszer célja 3 A rendszer által biztosított szolgáltatások 3 A felhasználói felület elérése 3 JAVA JRE telepítése 3

Részletesebben

A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája

A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája...1 A kliens-szerver funkcionalitások megoszlása...1 A böngésző mint web kliens...1 Web szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Iman 3.0 szoftverdokumentáció

Iman 3.0 szoftverdokumentáció Melléklet: Az iman3 program előzetes leírása. Iman 3.0 szoftverdokumentáció Tartalomjegyzék 1. Az Iman rendszer...2 1.1. Modulok...2 1.2. Modulok részletes leírása...2 1.2.1. Iman.exe...2 1.2.2. Interpreter.dll...3

Részletesebben

Java I. A Java programozási nyelv

Java I. A Java programozási nyelv Java I. A Java programozási nyelv története,, alapvető jellemzői Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 02. 12. Java I.: Történet, jellemzők, JDK JAVA1 / 1 Egy kis történelem

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

NetPay technikai áttekintés partnereink számára

NetPay technikai áttekintés partnereink számára NetPay technikai áttekintés partnereink számára Üdvözöljük NetPay partnereink között. Ebben a dokumentumban megtalálja azon alapinformációkat, amelyek segítenek az on-line fizettetés megvalósításában.

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Műszaki Tudományi Kar. Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Távközlési Tanszék. Villamosmérnöki szak HTML

Széchenyi István Egyetem. Műszaki Tudományi Kar. Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Távközlési Tanszék. Villamosmérnöki szak HTML Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Informatikai és Villamosmérnöki Intézet Távközlési Tanszék Villamosmérnöki szak HTML HTML segédlet számítógép hálózatok tárgy gyakorlatához A jegyzet teljes

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. május 6. Vázlat 1 2 A világháló Története statikus és dinamikus oldal URL DNS-feloldás IP-cím ügyfél (kliens, böngész ) és szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be.

à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be. à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be. Contents à ltalã nos elmã leti fogalmak 1 Blocked

Részletesebben

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Tartalomjegyzék 1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Géptől gépig... 11 Számok a gépeknek... 13 Nevek az embereknek... 14 Programok egymás

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció ERA Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Általános információk... 3 2. DesktopSign... 3 2.1. Általános információk... 3 2.2. Telepítés... 3 3. MNBSubscriber...

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet HTTP Hálózat Rétegezett architektúra felhasználók Alkalmazási Web, e-mail, file transfer,... Szállítási Internet Hálózat-elérési Végponttól végpontig terjedő átvitel, Megbízható átvitel, sorrendbe állítás,

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők Web alapok Az Internet, számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész földet. Az internet főbb szolgáltatásai: web (www, alapja a kliens/szerver modell) elektronikus levelezés (e-mail)

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Web programozás. 3. előadás

Web programozás. 3. előadás Web programozás 3. előadás Űrlapok form label for input type select, option value szöveges mező: text textarea jelszó: password rádiógomb: radio jelölőnégyzet: checkbox küldés gomb: submit Web programozás

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Villamosmérnöki szak Alkalmazott informatika mellék szakirány Laboratórium II. (VIAU5102) World Wide Web lapok készítése (Silabusz)

Villamosmérnöki szak Alkalmazott informatika mellék szakirány Laboratórium II. (VIAU5102) World Wide Web lapok készítése (Silabusz) Villamosmérnöki szak Alkalmazott informatika mellék szakirány Laboratórium II. (VIAU5102) World Wide Web lapok készítése (Silabusz) HTML (Hyper Text Markup Language)...2 A HTML dokumentumokról...2 Néhány

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

PHP alapjai, bevezetés. Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT

PHP alapjai, bevezetés. Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT alapjai, bevezetés Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT vincze.david@iit.uni-miskolc.hu PHP Personal Home Page (Tools) Script nyelv -> interpretált Elsősorban weboldal (dinamikus) tartalmak előállítására

Részletesebben

Miért ASP.NET? Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése. Történet ASP ASP.NET. Működés. Készítette: Simon Nándor

Miért ASP.NET? Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése. Történet ASP ASP.NET. Működés. Készítette: Simon Nándor Miért ASP.NET? Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése Készítette: Simon Nándor Integrált fejlesztő környezet Egységes (vizuális) fejlesztési lehetőségek Bőséges segítség (help) Hibakeresési, nyomkövetési

Részletesebben

Bevezetés Működési elv AJAX keretrendszerek AJAX

Bevezetés Működési elv AJAX keretrendszerek AJAX AJAX Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek

Részletesebben

ColourSMS Protokol definíció. Version 1.2

ColourSMS Protokol definíció. Version 1.2 ColourSMS Protokol definíció Version 1.2 1.1 HTTP request A ColourSMS(Westel/Pannon) alkalmazások által kiadott HTTP request formátuma a következő: http://third_party_url/path_to_application A third_party_url

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

7.1. Kommunikáció az Interneten 1

7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1.4. Web-szolgáltatás: WWW A WWW hipertext, ill. hipermédia kapcsolatokra épülő szolgáltatás, mely kliens-szerver elven képes szöveges és multimédiás információk terjesztésére.

Részletesebben

Informatika 1. Informatika el adás. Kovács Kristóf, Pálovics Róbert. Budapesti M szaki Egyetem november 5.

Informatika 1. Informatika el adás. Kovács Kristóf, Pálovics Róbert. Budapesti M szaki Egyetem november 5. 8. el adás Kovács Kristóf, Pálovics Róbert Budapesti M szaki Egyetem 2013. november 5. Amit megtanulunk HTML alapok CSS alapok Amit megtanulunk HTML alapok CSS alapok A tanítottak alapján a saját honlapotokat

Részletesebben

"Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban" JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS. M6 Modul: A DOM Modell

Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS. M6 Modul: A DOM Modell "Egységes erdélyi felnőttképzés Kárpát-medencei hálózatban" JAVA ALAPÚ WEBPROGRAMOZÁS M6 Modul: A DOM Modell Bevezető - platform- és nyelvfüggetlen programozási interfész - tartalom-, szerkezet- és stílus-elérés/módosítás

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Webszolgáltatások (WS)

Webszolgáltatások (WS) Webszolgáltatások (WS) Webszolgáltatások fogalma IBM (lényege) Egy interface, mely a hálózaton keresztül szabványos XML üzenetekkel érhető el és hozzá formálsi XML leírás tartozik. (soap, wsdl) Sun Szoftverelemek,

Részletesebben

QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice. Fejlesztői dokumentáció 1.0.2

QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice. Fejlesztői dokumentáció 1.0.2 QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice Fejlesztői dokumentáció 1.0.2 Az ebben a dokumentumban található információ a FoxArt Kft. tulajdona, és bizalmas anyagként került átadásra. Az anyag

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Generated by KnowledgeBuilder - http://www.activecampaign.com/kb. All Articles in All Categories

Generated by KnowledgeBuilder - http://www.activecampaign.com/kb. All Articles in All Categories All Articles in All Categories Contents Ticketing rendszer 1 Ã ltalã nos elmã leti fogalmak 1 Blocked E-mail (megállított E-mail üzenet) 1 edm 1 FREQUENCY (kiküldési gyakoriság) 1 HIT (Találat) 1 Kemény

Részletesebben

Regionális forduló november 18.

Regionális forduló november 18. Regionális forduló 2017. november 18. 9-10. osztályosok feladata Feladat Egy e-mail kliens szoftver elkészítése lesz a feladatotok. Az elkészítendő alkalmazásnak az alábbiakban leírt specifikációnak kell

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 9-10. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

A webprogramozás alapjai. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2018/19/1 szemeszter

A webprogramozás alapjai. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2018/19/1 szemeszter 1 A webprogramozás alapjai Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2018/19/1 szemeszter IV. előadás Nyelv típusok HTML nyelv fontosabb elemei I. Mappaszerkezet és file struktúra Szerkesztők bemutatása,

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Történelem - a kezdetek 2 Mainframe-ek és terminálok Minden a központi gépen fut A

Részletesebben

Az image objektum. Az image eseménykezel i. Képek el zetes betöltése. Feladat. Váltóképek készítése

Az image objektum. Az image eseménykezel i. Képek el zetes betöltése. Feladat. Váltóképek készítése Az image objektum Multimédiás alkalmazások készítése JavaScript segítségével webprogramozó a document leszármazottja az images tömbön keresztül érhet el complete : teljesen letölt dött-e? height, width

Részletesebben

Web Technológiák. Répási Tibor egyetemi tanársegéd. Miskolc Egyetem,Gépészmérnöki kar, Infomatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport (IVM)

Web Technológiák. Répási Tibor egyetemi tanársegéd. Miskolc Egyetem,Gépészmérnöki kar, Infomatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport (IVM) Web Technológiák Répási Tibor egyetemi tanársegéd Miskolc Egyetem,Gépészmérnöki kar, Infomatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport (IVM) Általános Informatikai Tanszék Iroda: Inf.Int. 108. Tel: 2108 Mai

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 11-13. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

Internet technológiák

Internet technológiák Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Internet technológiák dr Zlatko Čović chole@vts.su.ac.rs 1 XHTML űrlapok 2 XHTML űrlapok Minden űrlap jelölőelem a: form{action, enctype, method} Űrlaptartalom /form jelölőelem

Részletesebben

{simplecaddy code=1005}

{simplecaddy code=1005} {simplecaddy code=1005} Könyvünk célja, hogy az Internetről és annak használatáról olyan általános ismeretanyagot adjon, melynek segítségével bárki tudja majd használni a hálózatot és szolgáltatásait.

Részletesebben

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1 InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás kommunikációs protokollja Ver.: 2.1 InFo-Tech SMS protokoll Az emelt díjas SMS szolgáltatással kapcsolatos beállításokat az adminisztrációs felületen végezheti el.

Részletesebben

JavaScript Web AppBuilder használata

JavaScript Web AppBuilder használata JavaScript Web AppBuilder használata Kiss András Esri Magyarország Kft. 2015. október 8. Az ArcGIS Platform lehetővé teszi a Web GIS-t Térinformatika elérése bárhonnan Desktop Web Eszköz Egyszerű Egységes

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

HTML. Ismerkedés a JavaScripttel. A JavaScript lehet ségei. A JavaScript kód helye. Önálló JavaScript fájlok

HTML. Ismerkedés a JavaScripttel. A JavaScript lehet ségei. A JavaScript kód helye. Önálló JavaScript fájlok HTML Ismerkedés a JavaScripttel webprogramozó A weblapokat HTML nyelven készíthetjük el. A HTML egyszer leírónyelv, nem alkalmas válaszolni a felhasználóknak, nem tud döntéseket hozni, nem tud végrehajtani

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Nyomtatási napló tárolása hálózaton 0 verzió HUN A megjegyzések definíciója A Használati útmutatóban következetesen az alábbi szimbólumot használjuk: A megjegyzésekből azt

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése

Webes alkalmazások fejlesztése Webes alkalmazások fejlesztése 3. gyakorlat Authentikáció, adatok feltöltése Szabó Tamás (sztrabi@inf.elte.hu) - sztrabi.web.elte.hu Authentikáció Manapság már elvárás, hogy a felhasználó regisztrálni

Részletesebben

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés HLTML 5 formok gyorstalpaló Készítette: Gál Tamás A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés (http://webfejlesztes.gtportal.eu/) Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább!

Részletesebben

IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről

IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről IP-címhez kötött webszolgáltatások használata idegen IP-című gépről Bevezetés Hanák D. Péter, BME IIT, 2006. május 22. Ismeretes, hogy egyes webszolgáltatások csak meghatározott IP-című számítógépekről

Részletesebben

WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik.

WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik. WebEC kliens számítógép telepítése és szükséges feltételek beállítása, az alábbi ellenőrző lista alapján történik.! Feltétel a helyi tűzfalon engedélyezve legyenek a 2443 és a 6443-as portok. 1. HW/SW

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

Kövér betűk (bold) 1-es fejléc

Kövér betűk (bold) 1-es fejléc A HTML Stuktúra Amint a bevezetőben olvashattuk, minden HTML formátumú szövegfájl a utasítással kezdődik és a záró utasítással végződik. A dokumentumot a fejlécelemek vezetik be, melyek

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok oldalszám:

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Az alábbi kód egy JSON objektumot definiál, amiből az adtokat JavaScript segítségével a weboldal tartalmába ágyazzuk.

Az alábbi kód egy JSON objektumot definiál, amiből az adtokat JavaScript segítségével a weboldal tartalmába ágyazzuk. JSON tutorial Készítette: Cyber Zero Web: www.cyberzero.tk E-mail: cyberzero@freemail.hu Msn: cyberzero@mailpont.hu Skype: cyberzero_cz Fb: https://www.facebook.com/cyberzero.cz BEVEZETÉS: A JSON (JavaScript

Részletesebben