KIS LÉPÉSEK PROGRAM ANYAG ÉS ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KIS LÉPÉSEK PROGRAM ANYAG ÉS ENERGIATAKARÉKOSSÁG"

Átírás

1 1 KIS LÉPÉSEK PROGRAM ANYAG ÉS ENERGIATAKARÉKOSSÁG

2 2 A TERVEZETT PROGRAM BEMUTATÁSA Az Életfa Környezetvédő Szövetség által indított Kis lépések program a lakossági anyag és energiatakarékosság, a környezettudatosabb gondolkodásmód fejlesztése érdekében indult el. Célunk, hogy Heves megye lakossága közvetlen találkozások, előadások és tanácsadások által kapjon hasznos információkat a környezet és természetvédelem, de leginkább az energiatakarékos, fenntartható életvitel terén. Kis lépések - anyag és energiatakarékosság a hétköznapokban kampány, amely internetes versenyre épülő tanácsadásokkal, klubfoglalkozásokkal, energiatakarékos totóval kívánja elérni a résztvevők fogyasztói szokásainak megváltoztatását, a családokat elmozdítja a környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitel felé, és elősegíti a környezet- és természetvédő szervezetek tevékenységének jobb megismerését. Heves megyében a versenybe történő bekapcsolódás alapján 10 kampányhelyszínt tervezünk. A túlfogyasztás problémájának megoldásához, a lakosok, családok szemléletmódjában kell változást elérnünk. Az egyes embernél el lehet érni fogyasztói szokásainak megváltoztatását, a családokat a fenntarthatóbb életvitel felé lehet elmozdítani. Heves megye környezeti tudatosságban lemaradóban van az ország fejlettebb régióihoz képest, ezt a hiányosságot a helyi civil szervezeteknek csökkenteni kell. A felmérések szerint a megye lakosságának fele tisztában van a fogyasztás kedvezőtlen környezeti hatásaival, háromnegyedük viszont úgy véli, hogy a problémát technikai fejlődéssel kell áthidalni és nem akarnak életmódjukon változtatni, de belátják a jelenlegi életmódminták tarthatatlanságát. Az energiafelhasználásban rejlő energiahatékonysági tartalék döntő része a lakossági fogyasztásban érhető el. A fogyasztási minták átvételével a környezettudatos fogyasztási szokások terjedése nem tartott lépést. Heves megyében nőtt a képződő és ezzel párhuzamosan lerakásra kerülő hulladék mennyisége. A program tervezett tevékenységei I. Internetes verseny Weboldalt készítünk, mely a kampányban résztvevők és érdeklődők részére nyújt tájékoztatást és segítséget, valamint az információáramlást biztosítja a következő funkciókkal: - energiahatékonysági verseny meghirdetése, - közvetlen tanácsadás biztosítása a környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitelhez, - módszertani anyagok biztosítása, - a jó gyakorlatok megosztása Facebook-on, - családok, kiscsoportok regisztrációja és követése, - a teljes program online közzététele. Két sajtóközleményben jelentetjük meg felhívásunkat, hogy az Internetes felületeken kívül, a nyomtatott sajtóban is megismertessük programunkat. Az Életfa Környezetvédő Szövetség

3 3 tagszervezetei és tagcsoportjainak bevonjuk a programba és kampányfelhívásunkat elektronikus levelezőlistákon keresztül eljuttatjuk mintegy háromszáz helyi civil szervezetnek. A regisztrációhoz szükség lesz egy kérdőív kitöltésére, amely iránymutatást is tartalmaz a fogyasztás csökkentésének lehetőségeire, majd végül egy újabb kérdőív kitöltésével lesz lehetőség az eredmények rögzítésére. A kampányban résztvevőknek csökkenteniük kell fogyasztásukat, amely az értékelés és eredményhirdetés alapjául is szolgál. A regisztrációt online formában, lehet elvégezni a kérdőív kitöltésével. II. Tanácsadások, klubfoglalkozással, energiatakarékossági totóval Tíz alkalommal a következő helyszíneken Eger Civil Ház, Felsővárosi Lakossági, Információs, Szolgáltató Iroda, Felnémeti Közösségi Ház, Nagyréde, Felsőtárkány, Tarnaméra, Erdőtelek, Verpelét, Mátraderecske, Mikófalva (közösségi házak) tanácsadás. ahol felkészült szakértőkkel, tanácsadókkal és önkéntesekkel vonjuk be a helyi közösségeket, családokat a programba, Bemutatunk különböző eszközöket, termékeket, melyekkel csökkenthetik fogyasztásukat. Azért, hogy minél érdekeltebbé tegyük őket a Kis lépések kampányban való részvételre, energiatakarékos totót készítünk, amely kitöltésével különböző termékeket (18000 Ft értékben, db.) nyerhetnek a legjobban teljesítő résztvevők. A rendezvények megtartásához helyszínenként Ft bérleti díjat fizetünk, számla alapján, átutalással. A tanácsadásokon, foglalkozásokon energia-és anyagtakarékos termékeket mutatunk be. III. Értékelés, eredményhirdetés a tanácsadások helyszínein. Ezeken az alkalmakon kerül sor az eredmények értékelésére, az eredményhirdetésekre, nyeremények (minden helyszínen: 1. díj - LED izzó szett lakásvilágításhoz, 2. díj napkollektoros aszaló berendezés 3. díj víztakarékos termék szett. Elektronikus kiadvány terjesztése az elért eredményekről. A tervezett tevékenységek során fő célkitűzésünk, hogy a Kis lépések kampány lehetőséget nyújtson a célcsoporttal történő közvetlen kapcsolat kialakítására. Ráirányuljon a figyelem az anyag és energiatakarékosság fontosságára, a környezetkímélő életmód szükségességére. Megismertessük a célcsoporttal a fogyasztás környezeti hatásait, és a fenntarthatóbb alternatívákat. A kapcsolódó Internetes verseny ösztönözze, motiválja a bekapcsolódó családokat, közösségeket a mindennapi környezetkímélő életmód kialakítására. Az érintettek körében környezetkímélő magatartásformák alakuljanak ki, olyan attitűdök, amelyek hozzájárulnak a környezet jövő generációk számára történő megőrzéséhez. A programunkba bekapcsolódók ráébredjenek arra, hogy az életmódváltozásuk közvetlen előnnyel jár, mert az anyag és energiatakarékosságnak költségcsökkenés a következménye. WEBOLDAL :

4 4 A TERVEZETT PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A tervezett tevékenységek a Kis lépések kampány lehetőséget nyújtott a célcsoporttal történő közvetlen kapcsolat kialakítására. Ráirányult a figyelem az anyag és energiatakarékosság fontosságára, a környezetkímélő életmód szükségességére. Megismertettük a célcsoporttal a fogyasztás környezeti hatásait, és a fenntarthatóbb alternatívákat. A kapcsolódó Internetes verseny ösztönözte, motiválta a bekapcsolódó családokat, közösségeket a mindennapi környezetkímélő életmód kialakítására. Az érintettek körében környezetkímélő magatartásformák alakultak ki, olyan attitűdök, amelyek hozzájárulnak a környezet jövő generációk számára történő megőrzéséhez. A programunkba bekapcsolódók ráébredtek arra, hogy életmódváltozásuk közvetlen előnnyel jár, mert az anyag és energiatakarékosságnak költségcsökkenés a következménye. Pozitívabb kép alakult ki a közvéleményben a megyénkben dolgozó környezet- és természetvédelmi szervezetek tevékenységéről, aktivistáiról, ismertségük növekedett. Elért eredmények részletezése I. Internetes verseny augusztus-április Weboldalt készítettünk (kislepesek.eck.hu), amely a kampányban résztvevők és érdeklődők részére nyújtott tájékoztatást és segítséget, valamint az információ áramlást biztosította a következő funkciókkal: Energiahatékonysági verseny hirdettünk, közétettük felhívásunkat: F E L H Í V ÁS Az Életfa Környezetvédő Szövetség az anyag és energiatakarékosság, és a környezettudatosabb gondolkodásmód fejlesztése érdekében Kis lépések címmel a Nap Napjától a Föld Napjáig tartó szemléletformálási kampányt hirdet. A kislepesek.eck.hu honlapon kitölthető kérdőív iránymutatást tartalmaz a pazarló fogyasztás csökkentésének lehetőségeire, és a családonként elért eredmények rögzítésére. A kampányban résztvevők csökkenthetik fogyasztásukat, amellyel jelentősen hozzá tudnak járulni a környezet védelméhez. A címen tanácsadást lehet kérni a mindennapi költségcsökkentéshez és hasznos kiadványokat is letölthetnek az érdeklődők.

5 5 Az egri Érsekkertben április 22-én a Föld Napja rendezvényen közvetlen tanácsadással, hasznos tippekkel és további tájékoztató kiadványokkal várjuk az érdeklődőket! Kérjük, ismerjék meg programunkat és csatlakozzanak felhívásunkhoz! A verseny meghírdetése után közvetlen telefonos és elektronikus tanácsadást biztosítottunk a környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitelhez, a weblapon módszertani anyagok álltak rendelkezésre, amelyek letölthetőek voltak.

6 6 A Facebook-on is közreadtuk a legfontosabb információkat, Regisztráltuk a résztvevőket, családoknak, kiscsoportoknak nyújtottunk tájékoztatást.

7 7 A weboldalon közétettük a teljes programot. Két sajtóközleményben jelentettük meg felhívásunkat, hogy az Internetes felületeken kívül, a nyomtatott sajtóban is megismerjék programunkat (Heves Megyei Hírlap november 25, és május 26. Az újság kb. nyolcezer példányban jelent meg. Az Életfa Környezetvédő Szövetség tagszervezetei és tagcsoportjait bevontuk a programba és kampányfelhívásunkat elektronikus levelezőlistákon keresztül eljuttattuk mintegy háromszáz helyi civil szervezetnek. Az ecivilforum2015@googlegroups.com és a civilforum2015@googlegroups.com címen 289 szervezet, míg az eletfalista@googlegroups.com címen 22. helyi szervezet kapta meg a felhívást. A regisztráció során az internetes kérdőív kitöltésére kétszer került sor.

8 8 A kampányban résztvevők az elnyert termékek használatával is csökkentették fogyasztásukat. Az értékelés során alapvető szempontként vettük figyelembe a környezettudatosságot (kampányba résztvevő aktívák, helyi közösség véleménye) és a fogyasztáscsökkentést. A regisztráció online formában történt az alábbi kérdőív kitöltésével: 1. Miből készült a lakásuk, házuk? a. Panel, beton, hőszigetelés nélkül b. Tégla, Ytong hőszigetelés nélkül c. Panel beton hőszigeteléssel d. Tégla, hőszigeteléssel e. Gerenda, fa f. Vályog, föld, g. Passzív ház h. Szalmabála 2. Tervezi-e a hőszigetelés javítását? Energia és anyagtakarékossági kérdőív a. Igen b. Nem c. Ha igen milyen hőszigetelési munkára kerül sor? 3. Mivel fűt? a. Földgáz b. Vegyes tüzelésű kazán c. Távhő d. Olaj e. Szén f. Fa és faapríték, g. Pellet, agropellet, h. Biobrikett, i. biogáz, j. Geotermikus k. Napenergia l. Milyen energiatakarékos fűtőberendezést használ: 4. Tervezi-e a fűtés korszerűsítését a. Igen b. Nem

9 9 c. Ha igen, milyen megoldást valósít meg: 5. Melyik víztakarékossági megoldást alkalmazza a. Nincs ilyen megoldás b. Víztakarékos WC c. Takarékos csap, tusolófej d. Szürkevizes rendszer e. Esővizes rendszer 6. Tervezi-e víztakarékos berendezés alkalmazását? a. Igen b. Nem c. Ha igen milyen berendezést: 7. Mennyire támogatja a helyi élelmiszereket, termékeket? a. Nem veszünk helyi terméket b. Néha veszünk helyi terméket c. Amennyire csak lehet, helyit veszünk d. Helyi termelőktől, piacról, környékről vásárolok e. Szupermarketből vásárolok f. Saját kiskertünk van g. Igyekszünk önellátóak lenni és helyi terméket venni 8. Leginkább milyen járművet használ? a. Kisautó b. Középkategóriás autó c. Nagy családi autó d. Terepjáró e. Sportkocsi f. Kisteherautó g. Hibrid autó h. Elektromos autó i. Motorkerékpár j. Kerékpár k. Tömegközlekedés 9. Mivel jár munkába, iskolába? a. Autóval egyedül

10 10 b. Autóval többen c. Tömegközlekedéssel d. Kerékpárral e. Motorkerékpárral f. Gyalog 10. Hogyan csökkentik a háztartásban a hulladékot? a. Nagyobb kiszerelésben vásárolunk b. Kerüljük az eldobható műanyag zacskókat c. Vászonból készült tartós szatyrokat használunk 11. Komposztálnak a háztartásban? a. Nincs rá lehetőségünk b. Sokszor c. Ritkán 12. Szelektíven gyűjtik a hulladékot? a. Nem b. Igen c. Ha igen mit gyűjtenek szelektíven: 13. Hetente hány zsák hulladék keletkezik a háztartásban? a. Egy sem b. Egy zsák c. Két zsák d. Több mint két zsák Milyen A osztályú energiatakarékos háztartási berendezést használ? a. Mosógép b. Szárítógép c. Kombinált mosó-szárítógépek d. Mosogatógép e. Hűtő f. Fagyasztó g. Kombinált hűtő-fagyasztógép h. Légkondicionáló i. Villamos sütő j. Fényforrás k. Van a köztük A++ fogyasztású:

11 11 Összesen 344 kérdőív kitöltésére került sor, így 172 fő vett részt kiscsoportja, családja képviseletében az energiatakarékossági programunkban. II. Tanácsadások, klubfoglalkozással, energiatakarékossági totóval november - április Felsővárosi Lakossági, Információs, Szolgáltató Iroda (Eger, Kallómalom u. 88. épületében november 27). Eger Civil Ház (Belváros, Bajcsy Zs. u. 9. sz. alatt december 14-én). Mikófalva (Iskola Könyvtár, Rákóczi Ferenc u. 6. sz. helyiségében február 26).

12 12 Verpelét (Petőfi Sándor Közösségi Ház, Kastély u. 8. sz. alatt március 10-én). Erdőtelek (Mikszáth Kálmán Általános Iskola, Fő u sz. épületében március 22-én). Tarnaméra (Könyvtár Információs és Közösségi Hely, Árpád u. 6/A. sz. alatt április 14- én). Mátraderecske (Községi Önkormányzat, Tanácsterem, Hősök tere 12. sz. alatt április 19- én).

13 13 Nagyréde (Innova Közösségi Térségfejlesztő Szociális Szövetkezet, Internet Kávézó, Fő út sz. alatti helyiségében április 26-án). Felsőtárkány (Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Fő út sz. alatt április 27-én). Felnémeti Közösségi Ház (Eger, Kovács Jakab út 102. sz. alatt április 28-án). Bemutattunk különböző eszközöket, termékeket, melyekkel csökkentették fogyasztásukat. A résztvevők energiatakarékos totót töltöttek ki, és különböző termékeket nyertek.

14 14 Energiatakarékossági totó 14. Milyen módszerrel épült ház fűtése a legolcsóbb? i. Panel beton hőszigeteléssel j. Tégla, hőszigeteléssel k. Passzív ház 15. Az alábbiak közül melyik a legtakarékosabb fűtés? m. Földgáz n. Távhő o. Geotermikus, napenergiás 16. Átlagos családi ház hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével, nyílászáró cseréjével az éves energiaköltség hány százaléka takarítható meg? a. 30% b. 50% c. 80% 17. Fűtési időszakban hogyan kell szellőztetni? a. Egy alkalommal, hosszabb ideig. b. Több alkalommal, intenzíven, rövid ideig. c. Két alkalommal percig. 18. Az otthoni hőmérséklet 1 C-kal történő csökkentésével a fűtésszámlán, hány %-os megtakarítás érhető el? a. 2% b. 4% c. 5-10% d. 19. Mit nevezünk víztakarékos megoldásnak (több választ is megjelölhet) f. Fürdőkád használata g. Takarékos csap, tusolófej h. Esővizes rendszer 20. Víztakarékos csapteleppel hány százalékos megtakarítás érhető el? a. 20% b. 30% c. 50% 21. Mennyi egy átlagos magyar lakos napi vízfogyasztása? a. 60 l/fő b. 90 l/fő c. 120 l/fő

15 Az alábbiak közül melyik jármű környezetbarát (több választ is megjelölhet) l. Kisautó m. Terepjáró n. Sportkocsi o. Hibrid autó p. Elektromos autó q. Motorkerékpár r. Kerékpár 23. A felsoroltak közül melyik a legjobb hatásfokú fényforrás? a. Hagyományos izzó b. Kompakt fénycső c. LED izzó 24. Energiatakarékos izzóval, annak élettartama alatt kb. hány forint megtakarítás érhető el? a. 5 ezer forint b. 10 ezer forint c. 15 ezer forint 25. A készenléti üzemmódú elektromos berendezések mennyit fogyaszthatnak egy évben? a. Fél havi áramszámla b. Egy havi áramszámla c. Két havi áramszámla 26. Energiatakarékos háztartási géppel mennyi energiát takaríthatunk meg, egy régebbi géphez viszonyítva? a. Feleannyit b. Ugyanannyit c. Másfélszer annyit Melyik energiacímke jelzi a legenergiatakarékosabb háztartási gépet? l. C m. B n. A o. A ++ A rendezvényeinken a jelenléti ívek alapján 227-en vettek részt, akik kitöltötték a totót is. A tanácsadásokon, foglalkozásokon energia-és anyagtakarékos termékeket mutatunk be alábbiak szerint: - természetbarát mosó, mosogató, tisztálkodó szerek használata, - környezetkímélő vegyi, ásványi anyagok használata (mosás, takarítás, tisztálkodás), - fogyasztáskímélő technikai eszközök használata (fűtés, világítás, konyhai eszközök),

16 16 - ökológiai fogyasztóvédelem, ügyintézés lehetőségeinek ismerete, - hulladékcsökkentés komposztálással, - környezettudatos vásárlás. A kislepesek.eck.hu letölthető anyagai között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának kiadványai is rendelkezésre álltak. A foglalkozások során 500 db szóróanyag is kiosztásra került. III. Értékelés, eredményhirdetés a tanácsadások helyszínein április-május Ezeken az alkalmakon kerül sor az eredmények értékelésére, az eredményhirdetésekre, nyeremények (minden helyszínen: 1. díj - LED izzó szett lakásvilágításhoz, 2. díj napkollektoros aszaló berendezés 3. díj víztakarékos termék szett. Felsővárosi Lakossági, Információs, Szolgáltató Iroda

17 17 Eger Civil Ház Mikófalva

18 18 Verpelét Erdőtelek

19 19 Tarnaméra Mátraderecske

20 20 Nagyréde Felsőtárkány

21 21 Felnémet Összefoglalás A Kis lépések - anyag és energiatakarékosság a hétköznapokban kampány, internetes versenyre épülő tanácsadásokkal, klubfoglalkozásokkal, energiatakarékos totóval kívánta elérni a résztvevők fogyasztói szokásainak megváltoztatását, és a családokat elmozdítani a környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitel felé, és elősegíteni a környezet és természetvédő szervezetek tevékenységének jobb megismerését. Heves megyében 10 kampányhelyszínen sikerült eredményes munkát végezni. A kampány során tervezett célkitűzéseket, számszerűsíthető indikátorokat sikerült elérni, esetenként jelentősen meghaladni. A megvalósítási tapasztalatok elemzése alapján megállapítható, hogy az ilyen és hasonló akciók iránt jelentős érdeklődés tapasztalható, különösen akkor, ha a résztvevőket sikerül ráébreszteni arra, hogy saját érdekük a fogyasztáscsökkentő, korszerű megoldások alkalmazása. Az Életfa Környezetvédő Szövetség sajátos eszközeivel a jövőben is folytatni kívánja az anyag és energiatakarékossági akcióit, amely közvetlen kapcsolatban van a klímavédelemmel is. Az emberi egészséget közvetlenül is érinti az éghajlatváltozás: nagy bizonyossággal tovább növekszik hazánkban a meleg, különösen a hőhullámok okozta halálesetek száma. A globális szinten túl, létezik a lokális és ezen belül az egyéni cselekvés is. Mindhárom ugyanolyan súllyal nyom latba, nincs olyan, hogy az egyén kis szennyezése nem számít.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

Kis Lépésekkel Családi ökolábnyom csökkentés Heves megye településein

Kis Lépésekkel Családi ökolábnyom csökkentés Heves megye településein Kis Lépésekkel Családi ökolábnyom csökkentés Heves megye településein Az Életfa Környezetvédő Szövetség pályázatának záró kiadványa SMCA-2012-0254-Z 2013-2014 Kiadja az Életfa Környezetvédő Szövetség Minden

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Villamos energia megtakarítás Elektromos berendezések villamos energiafogyasztása és költsége (régi új) szárítógép cirkulációs szivattyú mosogatógép fagyasztó tűzhely sütő számítógép világítás hűtőgép

Részletesebben

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül 2010. február1. KEOP-2009-4.2.0/A: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal A konstrukció ösztönözni és támogatni

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

Közmű Akadémia 2013. június 4.

Közmű Akadémia 2013. június 4. 2013. június 4. Berzsenyi Tibor ELMŰ Nyrt. Operatív Értékesítési igazgatóság Lakossági és Üzleti kisfogyasztói értékesítési osztály Energia Pont 1. OLDAL Társasházak, lakóközösségek energiaköltségeinek

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Energy Saving Environmental Program 1

Energy Saving Environmental Program 1 AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEREPE AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG MEGVALÓSÍTÁSÁBAN ENERGIAKÖZÖSSÉGEK NYITÓRENDEZVÉNY 2011 November 25 GÖDÖLLŐ Quirin Andrásné GREEN DEPENDENT INDEPENDENT Ha energiafüggő vagyok és odafigyelek

Részletesebben

A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában

A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) 2006. szeptember 14.,

Részletesebben

Lakossági Földgázhasználati Felmérés

Lakossági Földgázhasználati Felmérés Lakossági Földgázhasználati Felmérés 41. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás - 2009. október 28. A kutatás módszertana 2 Elemszám: Minta jellege: Kvótázási szempontok: Az adatok reprezentativitása:

Részletesebben

HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL?

HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra 2011. április 14. Nagy István vezető tervező, ELI világítástechnikai szakvállalkozó

Részletesebben

Zöldülj! Fordulj! Tudatos család Energiatakarékos otthon

Zöldülj! Fordulj! Tudatos család Energiatakarékos otthon Foglalkoztató füzet IV. Zöldülj! Fordulj! Tudatos család Energiatakarékos otthon Készítette: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Kedves Gyerekek! Belegondoltatok már, mi lenne velünk tiszta levegő, vagy

Részletesebben

Zöld úton a jövőbe. Demográfiai alapok. Fürdőszobatitkok

Zöld úton a jövőbe. Demográfiai alapok. Fürdőszobatitkok Zöld úton a jövőbe A Zöld Gondolat Lovagrend 2010. év végi kérdőívvel kívánta felmérni a lakosság ismereteit és magatartását környezet- és energiatudatossági kérdésekben. A 25 kérdésből álló kérdőív kiértékelése

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17.

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. 2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök elképzeléseihez, kérem,

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász 2016.11.04. Vállalkozói költségek csökkentése A vállalkozás energia felhasználásának csökkentése beruházással A vállalkozás energia felhasználásának

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

PROJEKT CÍME: A lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok

PROJEKT CÍME: A lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok PROJEKT CÍME: A lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében Fenntartható tematikához kapcsolódó

Részletesebben

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET A százalékok azt mutatják, hányan ismerték fel a logót. 21% 6% 18% A megértés első lépcsője A megértés első lépcsője az észlelés, s mindig azt észleljük, amire amúgy

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Smitola László Széchenyi Programiroda Nyugat-dunántúli Régió fejlesztési tanácsadó KEOP tel.: 06-20-450-5878 Széchenyi Programirodák

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉSE

ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉSE A MAGYAR POSTA Zrt. ENERGIAHATÉKONYSÁGI ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉSE 2018. év A KÖVETKEZŐ JOGSZABÁLYOKNAK VALÓ MEGFELELÉSSEL: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017. (II. 16.) MEKH

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

KEHOP KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA

KEHOP KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA KEHOP-5.2.2-16-2016-00012 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE PROJEKT BEMUTATÁSA KEHOP-5.2.2-16-2016-00012 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft.

Részletesebben

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Farkas Zénó szerkesztő Zöldtech magazin és piactér www.zoldtech.hu Energiahatékonyság lendületben energetikai zöld

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. IL-PE Kft. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2 Megoszlások

Részletesebben

Elektromos eszközök a háztartásban

Elektromos eszközök a háztartásban www.elmu.hu Elektromos eszközök a háztartásban Az Energiacimke Az energiacimke Ez az úgynevezett energiacímke amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást. Az energiaosztályok jelentősége

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Audit időpontja: A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): Lakóterület nagysága (m2): Otthonunk típusa, épület

Részletesebben

Környezet- és természetvédelmi fejlesztések a XI. kerületben

Környezet- és természetvédelmi fejlesztések a XI. kerületben Környezet- és természetvédelmi fejlesztések a XI. kerületben 2018. április 23. ELTE hallgatói részére Hégli Imre környezetvédelmi osztályvezető XI. Kerület - ÚJBUDA 150.000 lakos; 33,5 km² Változások a

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Gyomai Kner Nyomda Zrt. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2

Részletesebben

Okos fűtés, tisztább levegő Dr. Dobi Bálint Földművelésügyi Minisztérium

Okos fűtés, tisztább levegő Dr. Dobi Bálint Földművelésügyi Minisztérium Okos fűtés, tisztább levegő Dr. Dobi Bálint Földművelésügyi Minisztérium Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, 2018. március 22-23. A lakossági légszennyezés

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) c. pályázati

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben

A magyarországi háztartásokban található régi háztartási gépek cseréjével elérhető energiamegtakarítási

A magyarországi háztartásokban található régi háztartási gépek cseréjével elérhető energiamegtakarítási A magyarországi háztartásokban található régi háztartási gépek cseréjével elérhető energiamegtakarítási lehetőségek A KORÁBBI TANULMÁNYOK (2009, 2013, 2015) AKTUALIZÁLÁSA APPLiA Magyarország Egyesülés

Részletesebben

TIZENÖT ÉV TÖRTÉNETE TIZENÖT PERCBEN. evopro Kft.

TIZENÖT ÉV TÖRTÉNETE TIZENÖT PERCBEN. evopro Kft. ZÖLD IRODA ALAPOK TIZENÖT ÉV TÖRTÉNETE TIZENÖT PERCBEN KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Vályi Zsuzsa valyi@kovet.hu Bodroghelyi Csaba bodroghelyi@kovet.hu A KÖVET-ről dióhéjban Közhasznú egyesület,

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ENERGETIKAI ERGETIKAI ÁTVIZSGÁLÁSA. www.euronet50-50.eu. 50.eu

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ENERGETIKAI ERGETIKAI ÁTVIZSGÁLÁSA. www.euronet50-50.eu. 50.eu ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ENERGETIKAI ERGETIKAI ÁTVIZSGÁLÁSA www.euronet50-50.eu 50.eu EURONET 50/50 ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ENERGETIKAI ÁTVIZSGÁLÁSA BEVEZETŐ Az EURONET 50/50 projekt keretében sor kerül a hálózatban

Részletesebben

A leghatékonyabb klímabarát ötletek

A leghatékonyabb klímabarát ötletek A leghatékonyabb klímabarát ötletek Általánosságban Hőtérképet készítettünk otthonunkról. Feleslegesen nem fűtünk. Abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk, lejjebb vesszük a fűtést. - 2 C már

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Hatékony energiafelhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek Kohéziós Alap támogatás Költségvetés kb. 42 md Ft

Hatékony energiafelhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek Kohéziós Alap támogatás Költségvetés kb. 42 md Ft Környezetvédelemi és Energetikai fejlesztések támogatási lehetőségei 2007-13 KEOP Energia prioritások Megújuló energiaforrás felhasználás Vállalkozási és önkormányzati projektek ERFA alapú támogatás KMR

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Sziasztok Fiatalok! Idén először ti is segíthettek szüleiteknek az energia-felmérésben: azaz megvizsgálni azt, hogy hogyan használjátok otthon az energiát. Ha valamit

Részletesebben

TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL?

TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL? TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL? Irány a hatékony energiafelhasználás! 24 tanács, amellyel háztartásunk energiaköltségeit 30%-kal csökkenthetjük APRÓ TRÜKKÖK A MINDENNAPOKRA. SPÓROLÁS

Részletesebben

NEGAJOULE - 2020 A magyar lakóépületekben rejlő energia-megtakarítási lehetőségek Induljunk a kályhától! --------------------------------- Ámon Ada ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ

Részletesebben

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22.

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Szabó Gábor Dávid (tanácsadó projekt menedzser, KvVM FI) Prioritás HÁTTÉR KEOP 2007-13 Keret Keret Mrd Ft (260Ft/ ) Százalékos megoszlás

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás...

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Diófási-Kovács Orsolya ügyvezető okleveles műszaki menedzser környezetmenedzsment szaktanácsadó SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft Bemutatkozó

Részletesebben

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) civileket érintı intézkedései

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) civileket érintı intézkedései A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) civileket érintı intézkedései A KEOP prioritásai 1. Egészséges tiszta települések (KA) 2. Vizeink jó kezelése (KA) 3. Természeti értékeink jó kezelése (ERFA)

Részletesebben

1. Vegyél vissza a flancból!

1. Vegyél vissza a flancból! www.vegyelvissza.hu 1. Vegyél vissza a flancból! Neked a divat mondja meg, ki vagy? Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad kétszer vesz,

Részletesebben

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE Készítette: Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018.05.15. Energetikai szakreferensi összefoglaló 2017 évre Csolnoky_1 1/13 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Martfű általános bemutatása

Martfű általános bemutatása 2014 Martfű általános bemutatása Martfű földrajzi elhelyezkedése Megújuló lehetőségek: Kedvezőek a helyi adottságok a napenergia és a szélenergia hasznosítására. Martfűn két termálkút működik: - Gyógyfürdő

Részletesebben

KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG?

KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG? KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG? Energiatudatos építészet, megvalósult projektek. Kormos Gyula Építész, épületenergetikai szakértő A globális átlaghőmérséklet alakulása 1860 és 2000 között Forrás: Harnos Zs; Gaál

Részletesebben

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Lenkey Péter klaszter menedzser Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 Budapest, 2012. november 21. 1 Hogyan működik

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Fino-Food Kft. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2 Megoszlások

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Háztartási gépek. Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Háztartási gépek. Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Háztartási gépek Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11. A CECED Magyarország Egyesülés Beko BSH Dometic Electrolux Fagor Gorenje Groupe

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Ibiden Hungary Kft. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Lászlópack Kft. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2 Megoszlások

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

Trendek és tendenciák a megújuló energia iparágban

Trendek és tendenciák a megújuló energia iparágban Trendek és tendenciák a megújuló energia iparágban Megújuló Energia Nap, 2017 Vaszkó Csaba, Budapest, 2017.11.14. Carbon Brief Három stagnáló év után 2017-ben ismét nő a globális kibocsátás WEO, 2017 A

Részletesebben

Agro-Chemie Kft Energetikai Jelentés

Agro-Chemie Kft Energetikai Jelentés Készítette: Hatalyák Attila energetikai szakreferens ENERGETIKAI JELENTÉS AZ AGRO-CHEMIE KFT. 2017. ÉVI ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁRÓL, ENERGIAHATÉKONYSÁGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2018. május 24. Hatalyák Attila energetikai

Részletesebben

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Energiahatékonysági szemléle ormálás Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Lényeges elemei: Az energiaszolgáltatók éves értékesítésük

Részletesebben

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26 A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE KEHOP-5.2.2/16-2016-00010 BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVAT ÁM ALATTI ÉPÜLETEINEK ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE TAL GYULAI JÁRÁSI HIVATAL ADY ENDRE U. 8. VA

Részletesebben

KÉRDŐÍVES KUTATÓMUNKA A FIATALOK MEGÚJULÓ ENERGIÁKKAL 3.1-ES IFJÚSÁGI CSERE KERETÉN BELÜL

KÉRDŐÍVES KUTATÓMUNKA A FIATALOK MEGÚJULÓ ENERGIÁKKAL 3.1-ES IFJÚSÁGI CSERE KERETÉN BELÜL MEGÚJULÓ ENERGIA ÉS CIVIL SZEKTOR KÉRDŐÍVES KUTATÓMUNKA A FIATALOK MEGÚJULÓ ENERGIÁKKAL 3.1-ES IFJÚSÁGI CSERE KERETÉN BELÜL EÉŐZETES EREDMÉNYEK 1. A válaszadók lakhelye Település Noszvaj 83 Bogács 63 Cserépfalu

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE

ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU A ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE ENERGIAHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSA ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A DEBRECENI HATVANI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN HU02-0007-A1-2013 ENERGIAHATÉKONY ISKOLÁK FEJLESZTÉSE Az energiafelhasználás racionalizálása, az energiahatékonyság

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Budapesti Elektromos Művek Nyrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Bevezetés Az energiahatékonyságról szóló 2015.

Részletesebben

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető 2013. Május 29. Cégünkről Alapítás:

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2018 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Győri Likőrgyár Zrt. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2

Részletesebben

Okos áram fogyasztói adatok monitorozása. Felhasználói dokumentáció. Frissítve:

Okos áram fogyasztói adatok monitorozása. Felhasználói dokumentáció. Frissítve: Okos áram fogyasztói adatok monitorozása Felhasználói dokumentáció Frissítve: 2019.07.01 Tartalom 1. Elérés, Regisztráció, Bejelentkezés... 2 2. Okos áram funkciók... 4 1. ELÉRÉS, REGISZTRÁCIÓ, BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése KEOP-7.14.0/15-2015-0004 A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületállomány-kataszterében a pályázat benyújtásakor

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület

Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület A szervezet célja A Dél-Zalai civil szektor tevékenységének, érdekvédelmének, forrásteremtésének és környezetvédelmi,- karitatív akcióinak koordinálása. Térségfejlesztési

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Axis Bentonit Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Axis Bentonit Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Axis Bentonit Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

SKANSKA OFFICE INDEX 2008 Magyarország Tartalom 1 A cél és a folyamat 2 Összegzés 3 Eredmények 1 A cél és a folyamat A cél 4 A kutatás lényege információgyűjtés az irodapiaci szükségletekről, az elvárásokról

Részletesebben

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Seszták Oszkár A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke Nyíregyháza, 2012. június 19. Vázlat I. Változások II. Múlt III. Stratégiai céljaink IV.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 218 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/219 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017

ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017 Huonker Hungária Kft. Oldal: 1/8 ENERGETIKAI SZAKREFERENS Éves jelentés 2017 a Huonker Hungária Kft. altal végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft.

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft. Ecoflotta-ház közösségi mikroerőmű klaszter Magyar Építésügyi Technológiai Platform mottó: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház épület és jármű

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Mammut Zrt részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2 1.2 Megoszlások

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Bevezetés Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében az ÉMÁSZ

Részletesebben

ismeret és elfogadottság

ismeret és elfogadottság A fenntartható fejlődés ismeret és elfogadottság 2010 június 21. Nobody s Unpredictable Percepciók a fenntarthatóságról 2 Fenntarthatóság és fenntartható fejlődés de mit is jelent a fogalom? A fenntarthatóság

Részletesebben

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények 2018.03.07. Merza Péter NuHu Bagoly Klub» Földművelésügyi Minisztérium (www.szelektalok.hu) támogatása» 6 alkalom» Oktatócsomag (március)» Foglalkoztató füzet (március)

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017

Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés 2017 Készítette: E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. Opel Szentgotthárd Kft. részére. Tartalomjegyzék 1. Energiafelhasználás és költségek alakulása 2 1.1 Cégadatok 2

Részletesebben

OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA

OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ 1. Elérés, Regisztráció, Bejelentkezés Elérhetőség: www.demasz.hu Online ügyfélszolgálatra regisztráció Ha Ön új felhasználója online

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Bevezetés Az energiahatékonyságról

Részletesebben

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásán keresztül Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Projektnyitó Konferencia

Részletesebben

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ PLATFORM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN )

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ PLATFORM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN ) ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ PLATFORM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű platform célú KEOP 4.5 zöldenergia

Részletesebben

KEOP pályázati bemutató

KEOP pályázati bemutató KEOP pályázati bemutató Tománé Mészáros Andrea projektvezető Országos Védőnőképzés 2014. április - május A program alapadatai Főpályázó: Országos Gyermekegészségügyi Intézet Program futamideje: 2014. április

Részletesebben