óra A MAGYAR NÉP VISELETE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "16. 17. óra A MAGYAR NÉP VISELETE"

Átírás

1 óra A MAGYAR NÉP VISELETE A viselet a magyar paraszti társadalomban sokféle helyzet, állapot kifejezője lehetett. Jelezte az életkort, a rangot, a gazdasági helyzetet, a módot, a foglalkozást, a családi állapotot. Különösen a nőknél volt egyértelmű, hogy a nő lány, menyasszony, menyecske, gyermekes asszony, idős asszony, gyászoló vagy özvegy. A férfiaknál már szerényebb e jelzés, náluk a legény, a vőlegény és házas férfi stációkat mutatja. A viselet a mindennapi élethez is igazodott, így pl. egy viseletből meg lehetett tudni, hogy viselője milyen munkára indul éppen. A ruházat előállításakor pedig érvényesül az a magyar paraszti társadalomra jellemző gazdaságosság is, hogy az anyag szabásakor nem volt maradék. A női viselet legszebb darabjai az eladó sorban lévő lányokon, az esküvőn a menyasszonyon és a gyermektelen fiatalasszonyokon volt. Ezekben az években vagy színes, tarka vagy fehér viseletben jártak. Az első gyermek megszületése után egyre sötétebb színeket hordtak, az öregkort már a sötétkék és fekete szín jellemezte. Ez alól csak a Dunántúl nyugati és déli vidéke a kivétel, ahol az öregek fehérben járnak, sőt a gyász színe is a fehér. A fiúgyermek legénnyé akkor vált, amikor már részt vett komolyabb mezőgazdasági munkákban is, ekkortól járt számára a díszesebb viselet. A hímzett ing, kötény, pitykés mellény, csizma, nadrág, bokréta a kalap mellett. Az első gyermek után minden cifraságot le kellett venni. Egyes viseletdarabok bizonyos állapotot is jelentettek, pl. a párta a lányságot, a főkötő és a fejkendő a férjes asszonyt, jegykendők, pántlikák a vőlegénységet. A társadalmi helyzetet jelezte a szoknyák száma, a férfiaknál a suba vagy a szűr hímzése. A magyar nép viselete tájegységenként különböző, de a ruhadarabok típusa azért egységes képet mutatnak, így lássuk ezeket. TÖRZSÖN HORDOTT ALSÓRUHÁK: Férfiak: - ing: Általában 3 típusa van, a borjúszájú, a lobogó ujjú és a kézelős ujjú ing. A borjúszájú ing ujja teljes hosszában egyforma szélességű, a lobogós ujjúnak a válltól kezdve szélesedett az ujja és a váll részen sűrű ráncba szedték, a kézelős ujjúnak pedig a csuklónál kézelővel van összehúzva az anyag. Ingek - gatya: Két szárból és a közé illesztett ülepből áll. Rövid inghez bő gatyát, hosszú inghez szűk gatyát hordtak. Hideg időben a gatyaszárat térd alatt lábszíjjal összehúzták, vagy szűk nadrágra rávettek egy bő gatyát. A derekán levő korcban futó madzaggal kötik a derékra. Gyolcsból, vászonból, posztóból készülhetett.

2 Gatyák Nők: - ing: Derékig érő vagy térdig érő típusa volt, mellévarrott vagy bevarrott. A mellévarrottnál az ujjak a nyaktól, a bevarrottaknál a vállból indultak. Lehet bő és szűk ujjú, illetve a hossza is vidékenként változott, előszeretettel hímezték. - pendely: Az inget lefogó szoknyaféle, amely nem díszített és elé kötény kötöttek. Tulajdonképpen egy vászonlepel, amit oldalt összevarrnak és derékon megkötnek. TÖRZSÖN HORDOTT FELSŐRUHÁK: Férfiak: - szűr: A legelterjedtebb rövid, nagy galléros, nyers színű posztóból vagy bőrből készült férfi felsőruha, jellegzetesen hímzett vagy posztórátétes változatai alakultak ki tájegységenként. Mivel mindig vállon átvetve viselték, ezért az ujját nem is használták, bevarrták és zsebként használták. A legény szűrben ment udvarolni és a pitvarban hagyta felakasztva amíg beszélgettek. Ha a szülők nem nézték jó szemmel a közeledését, akkor a szűrt kitették az udvarra. Ez azt jelentette, hogy ne jöjjön többet a lányhoz. Innen ered a kitették a szűrét kifejezés. A legdrágább viselet volt.

3 - suba: Kör vagy félkör alakú, nagy szőrös bőrből készült, ujjatlan köpenyféle juh bőréből készítették, a nyak részére kisbárány bőrét varrták. Meleg időben szőrével kifelé, hideg időben szőrével befelé hordták. A szabadban élő pásztorok elmaradhatatlan ruhadarabja, mindig velük volt, vagy rajtuk, vagy derékaljnak, vagy takarónak használták. Suba - ködmön: Rövid vagy hosszú belül szőrös kabátféle, amit hímzéssel vagy rátéttel díszítettek. - melles: Olyan belül szőrös bőrmellény, amelyik vagy elöl, vagy oldalt záródik. Melles

4 - guba: Gyapjúposztóból készített rövid kabátféle. Az anyagba gyapjúfürtöket is beleszőttek, hogy jobban hasonlítson a módosabb subához. Nyers színű, vállon átvetve viselték. Guba NŐK: - kisbunda: Ujjatlan, rövid, belül szőrös bőrből készült, hímzett - ködmön: Ujjas, rövid vagy hosszú, egyenes derekú vagy fodros, belül szőrös, hímzett vagy rátétes díszítésű kabátka. - pruszlik: az ingen hordott felsőruha, vászonból, gyolcsból, selyemből, bársonyból, szövetből, bőrből. Díszítése változatos. Pruszlik - szoknya: Volt alsószoknya gyolcsból, amit a pendelyre vettek rá és volt különböző anyagokból és különböző díszítéssel és formában varrt szoknyák, amit az alsószoknyákra vettek fel. - - Szoknya kötény: Formája, bősége, anyaga és hossza nagyon változatos. vállkendők: Többféle anyagú, formájú és mintázatú lehet.

5 FEJEN VISELT RUHADARABOK: Férfiak: - sapka: Különböző anyagból készült egyszerű fejfedő. - süveg: Nemezből készült, magas, hengeres vagy kúpos formájú, karima nélkül. Süveg - kalap: Nemezből, posztóból, többféle formában, nagy karimájú, kis karimájú, felálló szélű, cilinderformájú, stb. - Kalap kucsma: Csúcsos vagy lapos tetejű, karimátlan prém fejfedő. Kucsma Nők: - kendő: Fejre vagy vállra való, háromszög alakú vagy arra hajtogatott, különböző anyagból készült. - párta: A szüzesség jelképe, a fejen hordott pánt, amit a lakodalomig viseltek. Tájegységenként különböző anyagú, formájú és díszítésű. Gyöngyös párta

6 - főkötő: A lakodalom másnapján került a fejre, az asszonnyá válás jelképe. Tájegységenként különböző anyagú, formájú és díszítésű. Főkötők FÉRFI, NŐI LÁBBELIK: - Bocskor: Egy darab bőrből készült, szélein lyukasztott, ezeken a lyukakon átfűzött bőrszíjjal volt összehúzva a lábfejen. A pásztorok maguk készítették, egylábas volt, vagyis mindkét lábon hordható formájú. Nyáron a meztelen lábra húzták, télen ronggyal, kapcával csavarták be a lábukat. Bocskor - Papucs: Csak a házban és a ház körül viselték, török hatásra terjedt el, talp és fejrésze mindig cserzett bőr. A papucs talpát és felsőrészét egy jellegzetes öltéssel, a bal felén varrták össze, majd megnedvesítve a talpat kifordították. A papucs is egylábas volt és Szegeden készültek a legszebbek. - Csizma: Törökös, hosszú szárú, téli lábbeli, nő és férfi egyaránt viselte. Talpa a papucséhoz hasonlóan készült és szintén egylábas volt. Szerették a magasított sarkú típust is, elsősorban a pásztorok. Először a sárga és a piros csizma volt az általános, később elsősorban a feketét viselték. A piros csizmát ezután inkább csak a nők hordták ünnepi alkalmakkal. - Cipő : Csak a XIX. században terjedt el, bőrből készült és mindkét nem hordta. Ezeket a lábbeliket a lábra tekert vászoncsíkkal, a kapcával, a nők pedig a gyapjúból és a pamutból kötött, színes és hímzett harisnyával hordták.

7 Lábbelik NÉPVISELET MAGYARORSZÁG TÁJEGYSÉGEIN: 17. óra DUNÁNTÚL VISELETE: A Dunántúli férfiak még a XIX. század közepe táján is fonták a hajukat. Alacsony süvegük volt, a bakonyi kanászkalap felső része pedig cilinder formájú és a karimája felfelé hajlott. Később elterjedt a kis karimájú kalapforma a pörgekalap. A férfiing rövid vagy hosszú volt, nyakán kis felálló vagy lehajtható gallérral, a mellrész sokszor gazdagon hímzett. A nadrágjuk háziszőttes vászongatya, a pásztorok néhol bőrnadrágot is viseltek. Népszerű itt a fekete nyakravaló, de ha gyászoltak, fehérre cserélték. Az országban itt a legrövidebb a szűr és ennek van a legnagyobb gallérja. Ujjai be vannak varrva, a pásztor ebben tartja használati tárgyait. A szűr alatt az ing fölött szűranyagból készült mellényt vagy rövid kabátkát (szűrdolmányt) hordtak. Igen kedvelték a kék, majd a fekete posztómellényt, ujjast és a nadrágot. Lábukon általában bocskort hordtak, csizmát csak ünnepnap. SÁRKÖZ VISELETE: A Dunántúli női öltözetek közül a legragyogóbb csoport a sárközieké. Elképesztő a gazdagsága anyagban, formában, színben, erős, főleg piros szín használata, de mégis jellemző rá a finom arányérzék. Mivel a mocsaras sárközi területeken megindultak a csatornázási munkák, a föld hihetetlen bő terméssel szolgált. A jó termés lehetővé tette, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek és a ruházatukra is nagyobb gondot fordíthassanak. A ruházatuk anyaga szebb és díszesebb is lett. A lányok piros, 5-7 kúpocskából álló pártát viseltek. Az asszonyok hajukat középen elválasztották, a fülüknél kis kontyocskát formáltak és erre ültették fel a főkötőt, amely a homlokot is fedte. Formája előbb téglalap, majd parittya, színe fekete, amelyet fehérrel hímeztek ki. Ünnepi alkalmakkor még rátettek egy hosszú, fehér fátyolból készült kendőt, az ún. bíbort, amit a mellrészen úgy terített szét, hogy a hímzése jól látszódjon. Hátul a főkötőre még egy bojtot is tűztek.

8 Ilyet a fiatalasszony csak kb. 22 éves koráig viselt. Az ing anyaga különlegesen vékony háziszőttes, a száda, amelyet gyapjúfonallal varrtak ki. A nyakba gyöngyből fűzött gallért tettek. Az alsótesten száda szoknya, ezen 3-4 pamutvászon alsószoknya, ezen pedig 12 méter anyagból, bőven ráncolt, piros, zöld vagy kék szoknya. Az ingen pruszlikot hordtak, amire több, sokszor 4 kendőt terítettek, dús selyemrojtozással. A szoknyán lévő kötény szádából, selyemből vagy bársonyból készült, nagy ráncokba szedve. Fehér kötényt csak a nagyon öregek hordtak. Hideg időben ködmönt viseltek, amely hátul fodros volt, elöl a két sarka felhajtva, piros bőrrátéttel, hímzéssel. Ünnepre előbb sárga, később piros, majd fekete csizmát hordtak. Otthon fekete vagy zöld hímzett papucsot viseltek. Harisnyájuk fekete vagy színes, kidudorodó bogyókkal kötött. A gyász színe fehér. Sárközi viselet ORMÁNSÁGI VISELET: A lányok két hajfonatuk végére piros szalagot kötöttek és fedetlen fővel jártak. Az asszonyok középen elválasztották a hajukat, fonatot készítettek, amit a tarkóra csavartak fel. Erre színes selyemmel bevont, művirággal, arany- ezüst szálakkal, selyemszalagokkal és csipkével díszített főkötőt helyeztek. A főkötő formája, színe mutatta a viselője korát. 35 éves korig a piros jellemző, 40 éves korig a pirosba már kék, zöld és fehér is keveredik, év között az alapszín a kék és a fehér, a főkötő kisebb lesz és a szalagok keskenyebbek. 50 éves kortól a főkötő már egészen kicsi, fehér és nincs rajta szalag. A gyászolók fehér főkötőt hordtak, kortól függetlenül. Az ing és a szoknya is fehér színű házi lenvászonból készült, a szoknyát 5-6 darabot vettek magukra. Az ingre egy különös hát nélküli mellényt vettek fel, hátul pántokkal volt összeerősítve. A fiataloké színes kasmírból, az öregeké nyers színű lenvászonból készült. A fiatalok köténye szintén színes, az öregeké fehér volt. Ködmönük fehér vagy sárga báránybőrből, széle fekete báránybőrrel szegve. Hordták még a kék posztóból készült mentét, ami kék zsinórozást, a nyaknál és a kézelőnél pedig vörösróka- prém díszítést kapott. Leginkább mezítláb jártak, bocskort, csizmát ritkán hordtak.

9 Ormánsági viselet FELFÖLD VISELETE: PALÓCOK: A férfiak arca teljesen borotvált, ingjük kendervászonból készült és rövid. A nadrágjuk szűk és vászonból készült. Munkára kötényt kötöttek, ünnepkor díszeset. Szűrjük középhosszú, szerényen díszített. Subát nemigen, inkább derékig érő ködmönt hordtak. Bocskort, bakancsot, ünnepkor csizmát viseltek. A nők viselete nagyon változatos és színes. Itt hordják a legrövidebb szoknyát és itt marad meg legtovább a női főkötő ékessége az arany és ezüst csipkedísz. T alakban választják el a hajukat és a két első hajfürtöt felfelé sodorják. Az asszonyok a főkötő fölött hátrakötött selyemkendőt viselnek, a főkötőt papírral bélelik, hogy keményebben álljon. Elöl, a homlokukba húzzák és még egy kendőt kötnek rá, amit viszont elöl, az áll alatt kötnek meg. A fiatalok világos, az öregek és a gyászolók kék- zöld vagy fekete főkötőt hordanak. Fehér vászoningjükön a nyakukban 10 sor piros vagy fehér gyöngyöt viselnek. Az idősebbek vagy gyászolók kék vagy zöld gyöngyöt hordanak. Az egészen öregek nem hordanak gyöngyöt. A pendelyre 3-4 színes és 4-5 fehér alsószoknyát vesznek, a legfelső szoknya a fiataloknak piros a menyasszonyé fehér batiszt. A szoknya alján a szegély rózsaszín. A kötény kétféle: Van egy bő fekete, amelyet csak ünnepkor kötnek fel és majdnem körbeéri a testet. Efölé még egy keskeny kötényt is kötnek. Hétköznap csak a keskeny kötényt, a szakácskát viselik. Anyaga fehér vászon vagy fekete klott, alján színes díszítéssel, a hímzés idősebbeknél és gyászolóknál kék. A fiatalok ünnepi harisnyája fehér, az idősebbeké kék, az öregeké barna és fekete. Régen bocskort, majd piros és fekete csizmát hordtak.

10 Palóc viselet MEZŐKÖVESDI MATYÓ VISELET: A mezőkövesdi matyó nők szépségideálja a nyúlánk termet, amit kevés és hosszú szoknyával, a mellett elszorító blúzokkal és egy kúp alakú, az alakot nyújtó főkötővel értek el. A lányok valamikor itt is pártát viseltek. A matyó asszonyok főkötője régen vászon volt, hátul karika alakban kitömve. Azután félgömb alakú szalmatok jött divatba, amely egyre kisebb és hegyesebb lett. Erre papírral merevített szalagcsokor került, ez a szalagcsokor végül sokszögű idommá merevült. A fiatal asszonyok színes, mintás kasmírkendőt is viseltek fejükön, hátul a tartónál kötötték meg. Ennek gyapjúrojtja kezdetben hosszú és ritka volt, később tömött lett és a megkötött kendőn úgy hatott, mint színes gyapjúgömbök tömege. 45 éves korig az asszony viselhetett áll alatt megkötött selyemkendőt is, amelyet drótvázzal merevítettek. Nyakukban 3-4 sor kék vagy piros gyöngy, blúz fölé hordtak ujjatlan bőrmellényt színes hímzéssel vagy rátéttel. A ködmönük fehér, színes díszítve. A pendely lefelé bővül, a 3-4 alsószoknya alul fodros, ez a fodor gyakran 100 méter anyagból készült, a legfelső szoknya selyem vagy kasmír és a kor előrehaladtával egyre sötétedett. Sokszor a legfelső szoknya egy mellénykével volt összevarrva. A jellegzetes matyó kötény a surc keskeny, sötétkék vagy fekete bársony, alsó szegélyén hímzés majd arany- ezüst csipkedísz. Bocskort, papucsot, csizmát hordtak, később cipőt. Először fekete volt a menyasszonyi ruha, majd színes, végül az as évektől fehér. Matyó asszony és menyecske

11 Matyó család Matyó férfi Matyó szűr Matyó szűr háta ALFÖLD VISELETE: Az Alföldön elsősorban állattartással foglalkoztak, így ruházatuk is többet használta az állatbőrt. A lenyúzott, szabatlan juhbőrt, amelyen a lábakat is rajtahagyták, nem készítették ki vegyileg, csak puhára törték. Egy bőrt a hátra tettek, egyet a mellre, a lábakat a vállnál és a deréknál összekötötték. Hordtak ködmönt és bekecset is, amelyet a szűcsök készítettek és hímzéssel díszítették. Az Alföld jellegzetes bőrruhája a drágább, több juhbőrből készült, ujjatlan bunda, a suba. Az alját, ha sáros volt az idő, fel lehetett gombolni. A gazdagok bundája bő volt, szűcsök varrták és erősen díszítették, a szegények bundája kevesebb bőrből készült, a juhászok maguk puhították és nem díszítették. Hideg időben szőrével befelé fordított bőrnadrágot hordtak, amit zsírral bekenve tettek vízhatlanná és van bő vagy szűk formája is. Az ingre széles bőrövet, tüszőt vettek, ami ló vagy marhabőrből készült és zsebek voltak rajta a juhász szerszámainak.

12 A szűr, itt a leghosszabb. Gubát is hordtak, amely gyapjúszövetbe szőtt gyapjúfürtös kabát volt. Hortobágyon a pásztorviselet a különleges, a lobogós ing és gatya sötétkék színű. Széles karimájú a kalapjuk és szűrt viselnek. A bugaci pásztor ingje és gatyája viszont nem kék, hanem fehér, mellénye fekete, rajta a gomb ezüst színű, kalapja magas, süvegre emlékeztető. A lányok aranyos, gyöngyös, majd fekete pártát viseltek. Az asszonyok főkötőjét aranycsipke díszítette, amin vörös, zöld vagy fekete fátylat viseltek. Ingjük derékig ér, ujja arannyal hímzett. A vállkendő, a pruszlik az ujjas, a kötény és a papucs is arannyal hímzett. A vászonpendely fölé 3-5 bokáig érő szoknyát hordtak, ami fehér vagy fekete házi vászon. KALOCSAI VISELET: A fiatalok cifrábban az idősek egyszerűbben öltöztek. Ruházatuk alapja fehér, erre kerül a színes hímzés, ami régen sokkal levegősebb és pasztell árnyalatúbb volt, mint most. Több alsószoknyára vesznek fel kék vagy zöld, ráncos selyemszoknyát, aminek az alja színes pántlikás. A lányok a hajukban világoskék vagy rózsaszín sokszorosan megkötött masnit viseltek. Az ing rövid és szűk ujjú, a kötény fodros vagy csipkés. Lábukon tarka harisnyát és színes papucsot hordtak. Kalocsai viselet Idős pár Szegedről ERDÉLY VISELETE: A férfiviselet alapszíne szürkésfehér és barna. Munkára szalmakalapot, télire fekete vagy fehér báránybőr sapkát viseltek. Az ing galléros és kézelős, széles bőrövvel viselték, amiben zsebek voltak. A gatya szűk házivászon, amire télen még egyet húznak, oldalt kapcsolódik, csík fut végig itt rajta és középen egy ún. ellenző van. Az ingre szűk ujjú vászonkabátot, friskót vettek. A bőrmellény és a ködmön is fehér, díszítése piros. Fehér, barna, fekete vagy szürke gyapjúposztó, rövid vagy hosszabb kabátjukat darócnak, condrának hívják. Szűrt és gubát nemigen viselnek. A férfiruhák nem gombbal, hanem madzaggal vagy kapoccsal záródnak és díszítésük piros. Az erdélyi férfi viseletet az különbözteti meg a magyar népcsoportok öltözetétől, hogy itt nem terjedt el a gyári kék posztó, a felsőruházat szürke, fehér vagy barna szűr vagy darócposztóból készült. A lábbelijük elsősorban a bocskor, csizmát ritkán hordanak. A női viseletre jellemző, hogy a hajukat sosem választották el T vonalban, csak középen, a vászon holmikon szőttes, geometrikus a díszítés, a szoknya hosszú és lepelforma maradt.

13 KALOTASZEGI VISELET: A párta különböző színű gyöngyökkel bevont papírabroncs, piros vagy kék béléssel. Hátul szalagok lógtak le róla. A tisztaság jelképeként, ha a leány erkölcsében hiba esett, eltiltották a párta viselésétől. Hétköznap a lányok színes fejkendőt hordtak, amit a tarkón kötöttek meg. Ha ünnep volt, az áll alatt kötődött. Az ing válla és ujja hosszan hímzett vagy csipkés. A pendely sűrű ráncokba szedett, ünnepnap hármat is felvettek, erre jött 2-3 alsószoknya. A felső szoknya (muszuj) hosszú, lepelszerű és egyenes. Házi gyapjúszőttesből készül, függőleges csíkozású, piros- kék vagy piros- fekete színben. Alján arasznyi széles csík fut, fiataloknál piros vagy narancsságra, időseknél sötétzöld, bordó vagy fekete. A muszuj két alsó csücskét oldalt a derékba tűzik, így alsó- belső szegélye kifordul és láthatóvá válik, mint a fehér alsószoknya is. A kötény felül ráncolt és ezt hímzés tartja össze, erősen díszített, a fiataloké világosabb anyagból. Ünnepnap a lányok pártát viselnek és karjukon zöld vagy fehér alapszínű virágos kendőt tartanak. A fiatalok fehér darócot, az öregebbek szürkét vagy barnát viseltek. Bocskort majd csizmát hordtak. Kalotaszegi férfi Kalotaszegi idősebb pár Kalotaszegi fiatalok viselete

A MAGYAR NÉP VISELETE

A MAGYAR NÉP VISELETE 20.óra A MAGYAR NÉP VISELETE A viselet a magyar paraszti társadalomban sokféle helyzet, állapot kifejezője lehetett. Jelezte az életkort, a rangot, a gazdasági helyzetet, a foglalkozást, a családi állapotot.

Részletesebben

MARTOS. batyuztak, vagyis a városokba hordták be terményeiket eladni.

MARTOS. batyuztak, vagyis a városokba hordták be terményeiket eladni. Felföld Martos 87 MARTOS Martos a Kisalföld észak-keleti részén fekszik. Naszvad, Imely, Izsa, Ógyalla, Komárom-szentpéter, Perbete, Hetény is ehhez a viseletcsoporthoz sorolható. Az egykori Komárom megyében,

Részletesebben

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán 6. b Meglátogattuk Barkóczi Sándorné Juliska nénit, aki a város legidősebb lakója. Ő még jól emlékszik a régi szokásokra és viseletekre, emlékeit szívesen megosztotta

Részletesebben

Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon

Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon Népviselet öltözködés és ruházat Tárnokon A népviselet tükrözi viselője korát, nemét, társadalmi rangját, foglalkozását, etnikai hovatartozását, szülő-, lakóhelyéhez, ill. tájhoz, régióhoz való kötödését.

Részletesebben

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ Alföld Kalocsai Sárköz 93 ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ A honfoglalás óta magyar lakta területet, a törökök már 1526-ban elfoglalták. Az elmenekült lakossága csak 1686 után tért vissza. Délrõl bunyevácok is betelepültek,

Részletesebben

Népviselet Kalotaszeg Az öltözékekhez szükséges anyagok (vásznak, posztók, díszítő anyagok, nyersanyagok) előteremtése, beszerzése, másrészt a Kolozsvár Bánffyhunyad vasútvonal kiépítése következtében

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bányász Judit. A tervezés szakmai alapjai: a magyar népviselet. A követelménymodul megnevezése: Divat- és stílustervezés

MUNKAANYAG. Bányász Judit. A tervezés szakmai alapjai: a magyar népviselet. A követelménymodul megnevezése: Divat- és stílustervezés Bányász Judit A tervezés szakmai alapjai: a magyar népviselet A követelménymodul megnevezése: Divat- és stílustervezés A követelménymodul száma: 0991-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

TÁRGYLISTA Kisvárda Pap

TÁRGYLISTA Kisvárda Pap TÁRGYLISTA Kisvárda Pap Leltári szám Megnevezés Leírás Méret Kép J 2014.28.1 Ünnepi abrosz Kék és piros fonallal, keresztszemes technikával hímzett pamutosvászon abrosz. Körben virágsoros minta, közepén

Részletesebben

Zalai kézműves értékek zalai viseletek

Zalai kézműves értékek zalai viseletek Zalakomári népviselet Zalai kézműves értékek zalai viseletek A zalakomári népviselet darabjait a Keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményében, és a Nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzi gyűjteményében

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu népviselete című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu népviselete című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu népviselete című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Méreg Lajosné(név).....(aláírás) Cserépfalu,2015 szept...(település,dátum)

Részletesebben

A hetényi népviselet a 20. században

A hetényi népviselet a 20. században A hetényi népviselet a 20. században Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született. (Tamási Áron) Mátyusföld, Hetény elhelyezkedése Hetény Kutatási segédlet A hetényi népviselet egyes darabjait

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása Mezőberény három nemzetiségű település, külön színfoltot jelentett a településen a szlovákok öltözködése. Ők alkották

Részletesebben

Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa A székelyföldi férfi viseletről A köznapi szóhasználatban székely viseletnek nevezett öltözet egykor általánosan használt volt, tájegységenként és évszakonként mutatott eltéréseket. Bár a népviselet változatos,

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalvi női viselet. Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalvi női viselet. Települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalvi női viselet Települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Bárkányi Ildikó (Múzeumi Tudományért

Részletesebben

A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA. 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM június

A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA. 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM június A TÁPIÓSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK LAPJA 20. évfolyam KÜLÖNSZÁM 2017. június 2 TÁPIÓSZŐLŐSI HÍRADÓ KÜLÖNSZÁM 2017. június Beköszöntő Szeretettel köszöntjük falunk, Tápiószőlős minden kedves

Részletesebben

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart.

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart. Szómagyarázat Zsebek: Svédzseb Olyan zseb,ahol a zsebnyílás az oldalvonalról derékvonalig ferde irányba tart. Zsebfedős zseb A zseb nyílását takaró, esetleg rágombolható vagy nyomó kapoccsal ellátott fedőlap,

Részletesebben

Ruházati- és Öltözködési szabályzat

Ruházati- és Öltözködési szabályzat Ruházati- és Öltözködési szabályzat Az egyenruha viselése az együvétartozás, az egy testvéri közösség kinyilvánítása. Minden nemzetőrnek törekednie kell arra, hogy öltözéke mindig kifogástalan legyen és

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló 2010-2011-es tanév életvitel és gyakorlati ismeretek tanulmányi verseny kerületi fordulója KOROK DIVATJAI Sorszámod: Témakör neve: 1. Teszt 104 pont Elérhető maximális pontszám: Elért pontszám: 2. Gyakorlati

Részletesebben

Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása. Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról

Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása. Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról Pályázati azonosító: CSSP-2018-0068 Csoóri Sándor Alap program pályázat támogatásának felhasználása Beszámoló a gödi Dunavirág néptáncegyüttes szakmai támogatásáról 2018. évben a gödi József Attila Művelődési

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

Kiegészítő árjegyzék

Kiegészítő árjegyzék Kiegészítő árjegyzék Termék neve Kölcsönzési díj Foglaló Pótlás/Vételár Kaució 6 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 7 cm-es fehér cipő 2 000Ft 1 000Ft 6 000Ft 4 000Ft 8 cm-es fehér cipő 2

Részletesebben

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal

Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi gyűjtemény, 1956-os gyűjt. Megnevezés: Vasládika kulccsal Leltári szám: 2008. 2. 1-2. Darab: 2 Elhelyezés: történeti tárgyi Megnevezés: Vasládika kulccsal Anyag, technika: vas, kézi kovácsolás Méret, terjedelem: m: 12,5 cm, sz: 25,3 cm, h: 30 cm Készítés helye,

Részletesebben

I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: BAJNAI VISELETEK 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása agrár- és élelmiszergazdaság egészség és életmód épített

Részletesebben

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI 1. IDŐSZALAG Tegyétek időrendi sorrendbe a Marosvásárhellyel

Részletesebben

Néprajzi Múzeum Online Gyűjtemény. Gecse Posza Margit Pünkösdi királyné 1930 Maconka

Néprajzi Múzeum Online Gyűjtemény. Gecse Posza Margit Pünkösdi királyné 1930 Maconka Maconkai Népviselet Rendkívül híres volt a maconkai népviselet. Ezt számtalan korabeli forrás és fotó bizonyítja. A múlt század elejétől sűrűn megfordultak a faluba érkező néprajzkutatók, helytörténészek

Részletesebben

A pályázati téma rövid bemutatása

A pályázati téma rövid bemutatása A pályázati téma rövid bemutatása Törökség (török-örökség) kollekció A Törökség kollekció megtervezéséhez Eger város gazdag történelme adta az inspirációt: az a közel száz évig tartó török uralom, mely

Részletesebben

MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT

MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT Tartalomjegyzék MÁV Zrt. Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT 2 FÉRFI KOLLEKCIÓ 3 FÉRFI TÉLIKABÁT 4 FÉRFI ÁTMENETI KABÁT 5 FÉRFI ESŐKÖPENY 6 FÉRFI ZAKÓ 7 FÉRFI MELLÉNY

Részletesebben

Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN

Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN Gyanó Szilvia Balatoni Múzeum 2013. NÉPRAJZI ÉRTÉKEK SÁRMELLÉKEN Természeti adottságok: Balaton, Kis-Balaton A tó partján megtelepedő emberek évezredeken keresztül együtt éltek a Balatonnal, halászták

Részletesebben

A MENYASSZONY ÉS A VŐLEGÉNY LAKODALMI ÖLTÖZETÉNEK VÁLTOZÁSAI A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN

A MENYASSZONY ÉS A VŐLEGÉNY LAKODALMI ÖLTÖZETÉNEK VÁLTOZÁSAI A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN Raj Rozália-Nagy István A MENYASSZONY ÉS A VŐLEGÉNY LAKODALMI ÖLTÖZETÉNEK VÁLTOZÁSAI A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN Bácska és Bánát Egy nép műveltségének táji jellegét erősen magukon viselik az emberi élethez

Részletesebben

A BÜKKALJA NÖI NÉPVISELETE FÜGEDI MÁRTA

A BÜKKALJA NÖI NÉPVISELETE FÜGEDI MÁRTA A BÜKKALJA NÖI NÉPVISELETE FÜGEDI MÁRTA A matyóság viseletéről sokat tudunk, Györffy István monográfiában foglalta össze a népművészetéről híressé vált népcsoport viseletének jellegzetességeit. Ez a látványos

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

NŐI MUNKARUHA FELSŐFOKON

NŐI MUNKARUHA FELSŐFOKON NŐI MUNKARUHA FELSŐFOKON 2 3 EMELD STÍLUSOD EGY MAGASABB SZINTRE 702 MODELL karcsúsított fazon, elöl kihajtott gallérral, választható színű díszítéssel, matt ezüst gombozással Méretek: XS-XL-ig ÚJ RÖVID

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik

Részletesebben

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664 Katalógus Hagyományos kézműves lábbeli gyártás Ha fontos önnek, hogy lovagláshoz de akár utcai viseletre a lábához legjobban illeszkedő csizmát vagy cipőt viselje nem kell kompromisszumokat kötnie. Munkatársaink

Részletesebben

Szlavóniai falvak, Kórógy, Szentlászló és Haraszti, valamint az Eszékkel már teljesen egybeépült és legvárosiasabb Rétfalu viselete.

Szlavóniai falvak, Kórógy, Szentlászló és Haraszti, valamint az Eszékkel már teljesen egybeépült és legvárosiasabb Rétfalu viselete. Szlavónia a legendák földje, melyek mítoszai és titkai apáról fiúra szállnak. A szlavóniai emberek odaadóan ragaszkodnak a hagyományaikhoz, mint például az aratási ünnepségek, a népviseletek és a fergeteges

Részletesebben

fiz Alsú-üerani mente népviselete

fiz Alsú-üerani mente népviselete M é ry Margit fiz Alsú-üerani mente népviselete Bevezetés Az Alsó-Garam mente napjainkig élő hagyományos paraszti öltözetét a szakirodalom és a köztudat kurtaszoknyás viselet néven ismeri. 1 E viseleti

Részletesebben

MESÉS HÚSVÉT. többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 750 ft. kevesebbért... KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD

MESÉS HÚSVÉT. többet BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 750 ft. kevesebbért... KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD MESÉS HÚSVÉT KEVESEBBÉRT, MINT GONDOLNÁD többet kevesebbért... mindennap! BOMBA ÁR póló fiúknak, nyomott Mickey mintával, szürke-türkiz csíkos, BOMBA ÁR felső lányoknak, Jégvarázs nyomott mintával, fehér

Részletesebben

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb: Ennél a zsebtípusnál a zsebnyílás az oldalvonaltól a derékvonalig ferde irányba tart.

Szómagyarázat. Zsebek: Svédzseb: Ennél a zsebtípusnál a zsebnyílás az oldalvonaltól a derékvonalig ferde irányba tart. Szómagyarázat Zsebek: Svédzseb: Ennél a zsebtípusnál a zsebnyílás az oldalvonaltól a derékvonalig ferde irányba tart. Zsebfedős zseb: Ennél a zsebtípusnál a zseb nyílását rágombolható vagy nyomó kapoccsal

Részletesebben

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú 1021 Enyhén karcsúsított, különszabott dupla vállrészes, hátán két bőséghajtásos, hosszú ujjú, elején gombbal, gomblyukkal és klasszikus gallérral záródó

Részletesebben

Rábaköz A Clevelandi Regös Csoport Regös Hétvége 2009. március 13-15 Beaumont amerikai cserkészpark, Rock Creek, OH

Rábaköz A Clevelandi Regös Csoport Regös Hétvége 2009. március 13-15 Beaumont amerikai cserkészpark, Rock Creek, OH Rábaköz A Clevelandi Regös Csoport Regös Hétvége 2009. március 13-15 Beaumont amerikai cserkészpark, Rock Creek, OH Tartalomjegyzék A Rábaköz rövid leírása... 3 Történelme... 3 Helyiségek nevei... 3 Rábaköz

Részletesebben

MUNKAANYAG. Beszprémy Katalin. Tájegységek-kézműves mesterségek-korok és stílusok I. (Felvidék) A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Beszprémy Katalin. Tájegységek-kézműves mesterségek-korok és stílusok I. (Felvidék) A követelménymodul megnevezése: Beszprémy Katalin Tájegységek-kézműves mesterségek-korok és stílusok I. (Felvidék) A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Női szabó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 54 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése Tanuló

Részletesebben

1.sz. melléklet RUHA SZABÁLYZAT

1.sz. melléklet RUHA SZABÁLYZAT 1.sz. melléklet RUHA SZABÁLYZAT Hatályosság és Alkalmazhatóság Ezen Ruha Szabályzat alkalmazandó minden WDSF versenytánc eseményen és minden MTáSZ versenyen. A WDSF Elnöksége fenntartja magának a jogot,

Részletesebben

A hagyomány mélységes, mély kút, az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell.

A hagyomány mélységes, mély kút, az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell. Sármelléki Értékek A hagyomány mélységes, mély kút, az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell. Sármelléki értékek Írta: Gyanó Szilvia Közreműködött:

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Jobbágytelki Falumúzeum

Jobbágytelki Falumúzeum Jobbágytelki Falumúzeum Tárgylista Tárgy száma Megnevezése Készült Adományozó Adományozó születési dátuma 1 Borsörlő 1950 Kiss Péter 1932 május 19 2 Papi szék Kiss Péter 1932 május 19 3 Menyasszonyi blúz

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank]

[Erdélyi Magyar Adatbank] ÖLTÖZET A Szilágy mente népi öltözete jellegének és a környező román és magyar néprajzi csoportok között elfoglalt helyének megállapításához tekintetbe kell vennünk nemcsak a vizsgált terület lakosságának

Részletesebben

1. kép: sima csíkkal díszített magyar törülköző kötözött rojttal, piros díszítménnyel. Debreczeni János tulajdona.

1. kép: sima csíkkal díszített magyar törülköző kötözött rojttal, piros díszítménnyel. Debreczeni János tulajdona. 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok rendeltetésének és a tervezett díszítménynek megfelelően általában két vagy négy nyüsttel szőttek

Részletesebben

ÖLTÖZET A székely öltözet anyagát és előállítási módját tekintve általában megegyezik a többi magyarlakta és a környező román vidékek öltözetével. Alapanyaga a természeti környezet nyújtotta bőr, gyapjú

Részletesebben

A viselet alkalmai és korosztályok szerinti megoszlása

A viselet alkalmai és korosztályok szerinti megoszlása ból otthon varrtak. Kék Vagy piros szegője volt, g alannyal kötötték össze. A második világháború utáni években kezdett tért hódítani a szandál viselése. A viselet alkalmai és korosztályok szerinti megoszlása

Részletesebben

I.sz.melléklet RUHA SZABÁLYZAT

I.sz.melléklet RUHA SZABÁLYZAT I.sz.melléklet RUHA SZABÁLYZAT Hatályosság és Alkalmazhatóság Ezen Ruha Szabályzat alkalmazandó minden hazai rendezésű MTáSZ versenyen és minden IDSF versenytánc eseményen. Az IDSF Elnöksége fenntartja

Részletesebben

ISMERETLEN MAGYAR NÉPVISELETEKRŐL

ISMERETLEN MAGYAR NÉPVISELETEKRŐL ISMERETLEN MAGYAR NÉPVISELETEKRŐL A Kolozsvár környéki magyar népviseletek közül a színes és cifra kalotaszegi és torockói népviseletről több mint egy évszázada számos tanulmány jelent meg, 1 ugyanakkor

Részletesebben

Öltözködés, öltözet. A vendéglátás protokollja a protokolláris vendéglátás. Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti

Öltözködés, öltözet. A vendéglátás protokollja a protokolláris vendéglátás. Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti Öltözködés, öltözet. A vendéglátás protokollja a protokolláris vendéglátás. Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti Öltözködés, öltözet A hivatalos életben az öltözködésnek fontos szerepe

Részletesebben

JAVASLAT. a Bakonyi cifraszűr. Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez

JAVASLAT. a Bakonyi cifraszűr. Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez JAVASLAT a Bakonyi cifraszűr Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Budai László (név). (aláírás) Várpalota, 2014. május 9. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról Készítette: Tóth Márta okleveles textilrestaurátor művész 2014. 1 1. Rongybaba, sárközi viseletben A műtárgy adatai A műtárgy a cecei

Részletesebben

1. A kolozsvári Ellenzék szerkesztősége által szervezett kirándulás résztvevői a vendéglátókkal a Petrás ház előtt. Az I. sor balról 6.

1. A kolozsvári Ellenzék szerkesztősége által szervezett kirándulás résztvevői a vendéglátókkal a Petrás ház előtt. Az I. sor balról 6. 1. A kolozsvári Ellenzék szerkesztősége által szervezett kirándulás résztvevői a vendéglátókkal a Petrás ház előtt. Az I. sor balról 6. Vágó Gáborné csángósan öltözve, 9. Lengyel József, az Ellenzék-nyomda

Részletesebben

Standard kollekció. WorkerPro

Standard kollekció. WorkerPro WorkerPro 8014 REX Férfi hosszú ujjú dzseki, kék Rejtett patentgombok elöl. Patentgombokkal állítható mandzsetta. 8064 ALEC Férfi hosszú ujjú félkabát, kék Rejtett patentgombok elöl. Fedeles zseb a mellkas

Részletesebben

A kiválasztott ruha méreteit, díszítését, postázását, fizetést az alábbi elérhetőségeken egyeztetheted:

A kiválasztott ruha méreteit, díszítését, postázását, fizetést az alábbi elérhetőségeken egyeztetheted: Hercegnők katalógusa Nincs mese HERCEGNŐ nélkül. Az igazi hercegnőnek egy bájos ruha elengedhetetlen kellék. Abban a pillanatban, ahogy magadra öltöd elkezdődik a csodás varázs. Ezer élményt élhetsz át

Részletesebben

Praktikus fejlesztések

Praktikus fejlesztések ÚJ! DeLaval ruházat munkaruha választék professzionális tejtermelőknek DeLaval Praktikus fejlesztések Erősebb cipzár és erősebb cipzár védelem, mely megakadályozza a cipzár esetleges eltörését az overál

Részletesebben

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings

felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, XS-XL méretekben 720 ft bomba ár leggings többet kevesebbért... mindennap! felső nőknek, mintával krém vagy zöld színben, méretekben 5 99 430 ft 100% pamut felső lányoknak, menta vagy sárga színben, a következő méretekben: bomba ár leggings lányoknak,

Részletesebben

Drávaszögi női viselet a 19.-20. században. Kurucz Ildikó 2011. október 14.

Drávaszögi női viselet a 19.-20. században. Kurucz Ildikó 2011. október 14. Drávaszögi női viselet a 19.-20. században Kurucz Ildikó 2011. október 14. Néprajzi csoport Andrásfalvy Bertalan - néprajzi csoport fogalma A néprajzi csoport a népnek olyan egysége, mely kulturálisan

Részletesebben

KATALÓGUS 2017 Márkás reklámtextil ADLER

KATALÓGUS 2017 Márkás reklámtextil ADLER KATALÓGUS 27 Márkás reklámtextil ADLER A MALFINIRŐL Minőségi anyagok, odafigyelés a részletekre, elegancia. Ez jellemzi a MALFINI luxus kollekció tagjait, amelynek köszönhetően már 5 éve elnyertük legigényesebb

Részletesebben

Csibi Krisztina: A bukovinai székely viseletről

Csibi Krisztina: A bukovinai székely viseletről Csibi Krisztina: A bukovinai székely viseletről (Megjelent az A bukovinai székelyek táncai és táncélete. A Kárpát-medence táncos öröksége III. címet viselő oktatási segédanyagban 2007-ben.) A 18. század

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

8900 ZALAEGERSZEG, KÖRMENDI ÚT 41. TEL.: 92/348-687 FAX: 92/596-000 INFO: 20/9430-676 E-MAIL: INFO@KULINARIUM.HU

8900 ZALAEGERSZEG, KÖRMENDI ÚT 41. TEL.: 92/348-687 FAX: 92/596-000 INFO: 20/9430-676 E-MAIL: INFO@KULINARIUM.HU ÁRAINK A 20%-OS ÁFA ÖSSZEGÉT NEM TARTALMAZZÁK! 8900 ZALAEGERSZEG, KÖRMENDI ÚT 41. TEL.: 92/348-687 FAX: 92/596-000 INFO: 20/9430-676 E-MAIL: INFO@KULINARIUM.HU Munkaköpenyek, kötények Komplett nõi és férfi

Részletesebben

Javaslat az Isaszegi népviselet Települési Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az Isaszegi népviselet Települési Értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat az Isaszegi népviselet Települési Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Verseczkyné Sziki Éva. Isaszeg, 2016. szeptember 19. I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

az ünnepi CSAPJ LE többet ajándékokra! BOMBA ÁR 1490 FT BOMBA ÁR 2190 FT mindennap! kevesebbért...

az ünnepi CSAPJ LE többet ajándékokra! BOMBA ÁR 1490 FT BOMBA ÁR 2190 FT mindennap! kevesebbért... BOMBA ÁR plüssmackó különböző színekben, 75 cm magas CSAPJ LE az ünnepi ajándékokra! többet kevesebbért... mindennap! pulóver csecsemőknek, kislányoknak, rózsaszín és krém színben 74-92 cm méretben BOMBA

Részletesebben

A magas szárú cipő megjelenése(i.e.vii.sz.) ellenére az uralkodó lábbeli forma a szandál. A görögök is egyszerű szandált vagy sarut hordtak:

A magas szárú cipő megjelenése(i.e.vii.sz.) ellenére az uralkodó lábbeli forma a szandál. A görögök is egyszerű szandált vagy sarut hordtak: A cipő története. A lábbeliviselet kialakulása elsősorban azzal magyarázható,hogy az ember testét,így a láb felületét is védeni kellett az időjárás viszontagságaitól,s a talaj egyenetlenségeitől,másodsorban

Részletesebben

VIDÁM. többet BABARUHÁK. kihagyhatatlan árakon BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 360 ft. kevesebbért...

VIDÁM. többet BABARUHÁK. kihagyhatatlan árakon BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 360 ft. kevesebbért... VIDÁM BABARUHÁK kihagyhatatlan árakon többet kevesebbért... mindennap! BOMBA ÁR body kisfiúknak, fehér, türkiz, sárga vagy szürke színben, 62 92 cm 360 ft 360 ft BOMBA ÁR body kislányoknak, rózsaszín,

Részletesebben

ÖLTÖZET BEVEZETÉS. 2, mert idevágó adatai elsősorban az akkor Alsó-Fehér vármegyéhez

ÖLTÖZET BEVEZETÉS. 2, mert idevágó adatai elsősorban az akkor Alsó-Fehér vármegyéhez ÖLTÖZET BEVEZETÉS 1. A Kis-Küküllő menti népviselet megismerése és megismertetése akárcsak e terület népművészetének egyéb megnyilatkozása azt a feladatot rója a vele foglalkozóra, hogy feltárja és bemutassa

Részletesebben

NŐI KONFEKCIÓÁRUK. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

NŐI KONFEKCIÓÁRUK. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde NŐI KONFEKCIÓÁRUK Készítette: Friedrichné Irmai Tünde VÁLASZTÉKELEMEIK blúz szoknya ruha kosztüm nadrág kabátok átmeneti téli műszőrme és bundák BLÚZOK Anyagaik rendkívül változatosak: pamut vagy pamut

Részletesebben

Az ókori rómaiak öltözete. Készítette: Deme Viola 6.a

Az ókori rómaiak öltözete. Készítette: Deme Viola 6.a Az ókori rómaiak öltözete Készítette: Deme Viola 6.a A férfiak viselete toga és köpenyek Toga és köpenyek (pallium) A tunica felett többféle, különböző formájú leplet, köpenyt viselhettek a rómaiak. Mind

Részletesebben

MunkaTárS Első választás munkaruházatban!

MunkaTárS Első választás munkaruházatban! Általános biztonsági és munkavédelmi lábbeli 588 Tulajdonságok Olajálló, antisztatikus, csúszásgátló talp, acél orrmerevítő. Védelmi osztály Felsőrész Talp Nettó ár Ft S1 bőr PU/PU 4010 Átszúrás ellen

Részletesebben

Kismagyar és honvédruha

Kismagyar és honvédruha 2013 március 15. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Ha március 15., akkor Petőfi Sándor, a Nemzeti Múzeum lépcsője és a

Részletesebben

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György 1 Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György gyalogsági zubbony 1798-1808 között kép: Ottenfeld Magyar gránátos és tiszt 1805-ből,

Részletesebben

A viselet anyaga és készítése

A viselet anyaga és készítése 1. számú melléklet. A viselet anyaga és készítése Az öltözetek hagyományos anyaga a kendervászon. Csömörön nem termesztettek lent és nem tenyésztettek birkát sem. Kendert általában a 40-es évekig termesztettek

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés:

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 1. FELADAT LELTÁRI SZÁM: RRM 5834 A tárgy megnevezése: Származási vagy beszerzési helye: A

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tornaruha.

Tornaruha. Tornaruha www.fess.hu fess@fess.hu info@fess.hu Csiszi-csoszi Rachel Rachel lányka, női ujjatlan tornamez színei: színminta szerint bármilyen üni (egyszínű), mintás vagy fényes leírása: ujjatlan, háta

Részletesebben

EGY 19. SZÁZAD VÉGI NŐI RUHA RESTAURÁLÁSA

EGY 19. SZÁZAD VÉGI NŐI RUHA RESTAURÁLÁSA EGY 19. SZÁZAD VÉGI NŐI RUHA RESTAURÁLÁSA KRALOVÁNSZKY MÁRIA A szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum tulajdonában levő ruhaderekat állandó kiállításukon szerették volna bemutatni, ezért restaurálására, illetve

Részletesebben

Az ajánlatban szereplő termékek nem mindegyike található üzletünkben, megrendelési szándékát, kérem időben jelezze. Latex lufik (30 cm)

Az ajánlatban szereplő termékek nem mindegyike található üzletünkben, megrendelési szándékát, kérem időben jelezze. Latex lufik (30 cm) Ajánlatunk megtekintése kizárólag 18 éven felülieknek ajánlott. Az ajánlatban szereplő termékek nem mindegyike található üzletünkben, megrendelési szándékát, kérem időben jelezze. Latex lufik (30 cm) Bqm79059

Részletesebben

DIVATOSAN. többet A MELEGEBB NAPOKON, NAGYSZERŰ ÁRON! BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 590 ft. kevesebbért...

DIVATOSAN. többet A MELEGEBB NAPOKON, NAGYSZERŰ ÁRON! BOMBA ÁR BOMBA ÁR. mindennap! 590 ft. kevesebbért... DIVATOSAN A MELEGEBB NAPOKON, NAGYSZERŰ ÁRON! többet kevesebbért... mindennap! BOMBA ÁR leggings lányoknak, szívecskés mintával és gumis derékkal, szürke, türkiz vagy neon korallszínű, 98 128 cm BOMBA

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok rendeltetésének és a tervezett díszítménynek megfelelően általában két vagy négy nyüsttel szőttek

Részletesebben

Vitézi Próba. Apród: Tárgyi feltételek: ing nadrág íj tegez 5 db nyílvessző

Vitézi Próba. Apród: Tárgyi feltételek: ing nadrág íj tegez 5 db nyílvessző Vitézi Próba Apród: ing nadrág 5 db nyílvessző fegyverek felismerése, megnevezése (, szablya, fokos, kelevéz) saját név leírása rovásírással 10 m-ről 40 cm oldalú négyzetbe 5 lövésből legalább 3 találat

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor 1. Milyen tényezők befolyásolják a trendek alakulását? (Jelölje be az alábbi a. A világ vezető

Részletesebben

ideje készülődni! többet itt a karácsony, BOMBA ÁR BOMBA ÁR BOMBA ÁR mindennap! 1090 ft kevesebbért ft-tól

ideje készülődni! többet itt a karácsony, BOMBA ÁR BOMBA ÁR BOMBA ÁR mindennap! 1090 ft kevesebbért ft-tól többet kevesebbért... mindennap! Mindjárt itt a karácsony, ideje készülődni! BOMBA ÁR díszdoboz négy- vagy hatszög formájú, különböző mintákkal, méretek: 23 x 15 x 7 cm vagy 20 x 17,5 x 6,8 cm -tól BOMBA

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

LEÍRÓKARTONOK. 1. Leltári szám 2014.1.1.

LEÍRÓKARTONOK. 1. Leltári szám 2014.1.1. LEÍRÓKARTONOK 1 Leltári szám 201411 2 Megnevezés Tál 4 Leírás, használat/tartalom Sárga alapszínű, korongozott, karcolt és írókás díszítésű díszedény Tükrében a mezőcsáti motívumvilágra jellemző karcolt,

Részletesebben

Tartalom. viseletek között 46

Tartalom. viseletek között 46 Tartalom Apátfalva történeti vázlata 2 Kutatási előzmények 6 Férfiviselet 8 A férfiviselet darabjai 9 A ruhaneműk beszerzése 22 A férfiviselet helye a dél-alföldi viseletek között 23 Női viselet 28 A viselet

Részletesebben

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése Papp János A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése 1852-ben, a forradalom és szabadságharc bukását követően Magyarországon elfogadták az osztrák büntető-törvénykönyvet, amely kimondta,

Részletesebben

KATALÓGUS MINŐSÉGI TEXTIL

KATALÓGUS MINŐSÉGI TEXTIL BROTHER MIKLÓS KFT. 1135 Budapest, Kis Gömb u. 22. Tel.: 00 36 1 412 1766 Fax.: 00 36 1 412 1767 E-mail: info@brothermiklos.hu Web: www.brothermiklos.hu 2010 KATALÓGUS MINŐSÉGI TEXTIL If Amit you csak

Részletesebben

kedvező áron TAVASZI SZÍNVARÁZS többet 430 Ft mindennap! AZ AJÁNLAT től ig, kevesebbért... BOMBA ÁR felső póló

kedvező áron TAVASZI SZÍNVARÁZS többet 430 Ft mindennap! AZ AJÁNLAT től ig, kevesebbért... BOMBA ÁR felső póló TAVASZI SZÍNVARÁZS kedvező áron többet kevesebbért... mindennap! BOMBA ÁR 430 Ft kislányoknak, fodros ujjakkal, 74-98 cm lányoknak, 104-134 cm póló kisfiúknak, 74 98 cm fiúknak, AZ AJÁNLAT 2019.04.25-től

Részletesebben

POSTAKOCSI. A következő állomáshoz kövesd a narancssárga nyilakat! Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide!

POSTAKOCSI. A következő állomáshoz kövesd a narancssárga nyilakat! Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide! POSTAKOCSI Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide! Egyik Bécs, a másik Buda német neve. Szerinted miért volt ráírva a postakocsira ez a két név? Ha te a hétvégén Bécsbe utaznál, milyen járműre szállnál?

Részletesebben

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1 1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA 1 1956 Magyar Nemzetőrség formaruházata és rendfokozati jelzései Az 1956 Magyar Nemzetőrség szervezetéhez tartozó nemzetőrök formaruházata egységes, és egyértelműen

Részletesebben

1. A Ruházati Arculati Kézikönyv határozza meg azon ruházati elemeket és formákat, amelyet a munkavállalók egyen-,

1. A Ruházati Arculati Kézikönyv határozza meg azon ruházati elemeket és formákat, amelyet a munkavállalók egyen-, 4.sz. melléklet a MÁV Zrt. Kollektív Szerződéséhez A. A MÁV Zrt. munkavállalóinak egyen-, formaruházati ellátása I. Jogosultság 1. A Ruházati Arculati Kézikönyv határozza meg azon ruházati elemeket és

Részletesebben

2-76a. Keresztes. ára: 10.000 Ft. ára: 79.000 Ft. Egyedi miseruha. minta darab. minta darab

2-76a. Keresztes. ára: 10.000 Ft. ára: 79.000 Ft. Egyedi miseruha. minta darab. minta darab minta darab Keresztes 2-76a. Fehér színű alapon, gazdag színes és arany hímzés. Bélelt. Arany színű, középen bársony alapon gazdag színes és arany hímzés. A gallér anyaga bársony. ára: 79.000 Ft minta

Részletesebben

www.triumph.hu www.shapesensation.hu Shape guide to go

www.triumph.hu www.shapesensation.hu Shape guide to go www.triumph.hu www.shapesensation.hu Shape guide to go TRENDI STÍLUS RAGYO GÓ FORMÁK! Legyen szó hétköznapi viseletről, randi szerelésről vagy elegáns irodai meg jelenésről, öltözködésünket rendszerint

Részletesebben