Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, január 12.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, 2016. január 12."

Átírás

1 Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről Szeged, január 12.

2 Igazgató: Siposné Gyuris Valéria Érettségi vizsgáért felelős igazgatóhelyettes: Sutka Irén Szakképzésért felelős igazgatóhelyettes : Molnár Edit Pályaválasztási felelős: Nagy Dóra

3 Kétszintű érettségi május-júniusi vizsgaidőszak

4 A kétszintű érettségivel kapcsolatos jogszabályok Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rend. Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet Megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján:

5 A kétszintű érettségi vizsga fajtái I. Rendes Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony fennállása alatt vagy megszűnését követően első alkalommal tett érettségi vizsga. Előrehozott Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az adott tantárgyra a helyi tantervben előírt tanulmányi követelmények teljesítését követően a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában idegen nyelvből, illetve informatikából letett érettségi vizsga.

6 A kétszintű érettségi vizsga fajtái II. Fontos tudni! Az előrehozott érettségi eredménye, ha nem úgy sikerült, ahogy azt a jelentkező elképzelte, az érettségi bizonyítvány megszerzéséig nem javítható, ez az eredmény kerül be az érettségi bizonyítványba. Ez alól két esetben lehet kivétel: 1. Sikertelen vizsga esetén javító vagy pótló vizsgára lehet jelentkezni (csak a rendes érettségi vizsga keretében). 2. A középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt, vagy a rendes érettségi vizsga időszakában szintemelő érettségi vizsgát lehet tenni idegen nyelvből vagy informatikából akkor, ha a vizsgázónak van közép-, de nincs emelt szintű eredménye.

7 A kétszintű érettségi vizsga fajtái III. Szintemelő Egyes vizsgatárgyból a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű érettségi vizsgán első alkalommal történő megismétlése. A tanulói jogviszony fennállása alatt, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt szintemelő érettségi vizsgát csak idegen nyelvekből és informatikából lehet tenni. Pótló Pótló érettségi vizsga a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő, javító érettségi vizsga folytatása.

8 A kétszintű érettségi vizsga fajtái IV. Javító Javító érettségi vizsga a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a megkezdett, de tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt sikertelen rendes, előrehozott, pótló és az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségi vizsga megismétlése. Ismétlő Az érettségi bizonyítvány kiadása után iskolai felvételi kérelem elbírálásához vagy más okból egyes vizsgatárgyból a korábban sikeresen letett érettségi vizsga azonos szinten, illetve az emelt szintű vizsga középszinten történő megismétlése.

9 A kétszintű érettségi vizsga fajtái V. Kiegészítő Kiegészítő érettségi vizsga a sikeresen befejezett érettségi vizsga után az érettségi bizonyítványban nem szereplő egyes vizsgatárgyból tett vizsga. Az érettségi bizonyítvány kiadása után letett szintemelő, ismétlő és kiegészítő érettségi vizsga eredménye alapján a kiállított érettségi bizonyítvány nem változtatható meg, arról a vizsgázó tanúsítványt kap.

10 Érettségi vizsgatárgyak 4 kötelező és legalább 1 választott vizsgatárgy Kötelező: Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika Idegen nyelv Választott: a központi vizsgakövetelményekre épülő vizsgatárgy, beleértve a második idegen nyelvet Választható: az iskolában tanult tantárgyak közül minden olyan tárgy, amit a helyi tantervben előírt ideig tanult a tanuló, és annyi év végi osztályzata van belőle, ahány évig tanulnia kellett az iskola helyi tantervében nem szereplő tárgy (vendégtanulói jogviszony másik iskolával)

11 Szabadon választható vizsgatárgyak, amelyekből középszinten felkészítünk Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) Informatika Ha más tárgyat (pl. földrajz, biológia, testnevelés) választ a tanuló, a vizsgára történő felkészülés önállóan történik és a tanuló felelőssége.

12 Az érettségi vizsga szintjei I. Az érettségi szintjei: közép- vagy emelt szint. A két szint közül a jelentkező tárgyanként szabadon választhat, de a választott szintű érettségi követelményeknek meg kell felelni. Emelt szinten csak azokból a tárgyakból lehet vizsgázni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során figyelembe vehető érettségi vizsgatárgyak (lista a oldalon). Egy vizsgaidőszakban egy tárgyból csak egy szinten lehet érettségizni.

13 Közép vagy emelt szint? Mit érdemes figyelembe venni? A felsőoktatási intézmény előírja-e jelentkezési feltételként az emelt szintű érettségit adott tárgyból az adott szakra? (pl. alkalmazott közgazdaságtan) Felkészítés szintje: ha a tanuló nem vesz részt emelt szintű felkészítésben, illetve emelt szinten gyengén teljesít, akkor a várhatóan gyenge %-os érettségi eredmény miatti kevesebb érettségi pont mellett akár az emelt szintért kapható többletpontra sem lesz jogosult.

14 FONTOS! Érdemes gondosan mérlegelni, hogy a továbbtanulási szándék, a felsőoktatási követelmények és a választott vizsgatárgyak, szintek összhangban legyenek. Mind a vizsgatárgy, mind a szint kiválasztása előtt javasolt a szaktanárral való egyeztetés, a tanári javaslat figyelembe vétele, aki ismeri a vizsga követelményeit és a tanuló tudását is, így elkerülhetők a későbbi kellemetlen meglepetések. Informatika vizsgatárgy választása esetén kiemelten ajánlott a felkészítőn való részvétel!

15 Érettségi HAJRÁ!!! NAGYON JÓL FEL KELL KÉSZÜLNI a vizsgára, mert ha az eredmény nem lesz elegendő a vágyott felsőoktatási szakhoz, akkor a bizonyítvány megszerzését követően már fizetős az ismétlő, szintemelő vagy kiegészítő vizsga (2016-ban: középszint , emelt szint Ft vizsgatárgyanként.) sikertelen vizsga esetén az első javítóvizsga ugyan ingyenes, de mivel a jelentkezéskor nincs érettségi bizonyítvány, a tanuló nem nyerhet felvételt! az érettségi vizsga és a szakképzés kapcsolata

16 Jelentkezés a május-júniusi vizsgákra I. 12. a, 12. b és 13. c osztályosok jelentkezése: a tanulóknak kiosztott jelentkezési lap kitöltésével. A szakképző évfolyamok tanulói és az előrehozott érettségire jelentkezők ( évf.) osztályfőnöküktől kérhetnek jelentkezési lapot. Tanulói jogviszonnyal rendelkezők a május-júniusi vizsgaidőszakban csak saját középiskolájukban jelentkezhetnek.

17 Jelentkezés a május-júniusi vizsgákra II. Előzetes jelentkezés beadási határideje: január 29. Végső határidő: február 15. Az adatok megfelelő kitöltése a jelentkező felelőssége! Utólagos módosításra, törlésre nincs lehetőség!!! Az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.

18 Jelentkezés a május-júniusi vizsgákra III. A jelentkezéshez az adatok kizárólag érvényes személyi igazolvány (útlevél) és lakcímkártya alapján adhatók meg. Ha valamelyik igazolvány érvényességi ideje a közeljövőben (június végéig) lejár: intézkedni kell a cseréről, hogy lehetőleg a jelentkezés beadása előtt megérkezzen az új igazolvány! Erre jogszabály szerint a lejárat előtt 60 nappal, illetve rongálódás miatt bármikor lehetőség van.

19 A jelentkezési időszak időbeli ütemezése I. 1. A megszemélyesített jelentkezési lapok kiosztása a tanulóknak: január 15. (péntek) 2. A személyes és vizsgaadatokkal kitöltött lapok (előzetes jelentkezés) és a személyi igazolványok, lakcímkártyák beadási határideje: január 29. (péntek) 3. Az érettségi rendszerben való rögzítést követően a kinyomtatott jelentkezési lapok kiosztása: február 5. (péntek)

20 A jelentkezési időszak időbeli ütemezése II. 3. Az adatokat ellenőrizni kell, hiba esetén javítani, a vizsgatárgyakban, szintekben ekkor lehet utoljára változtatni, majd dátummal, tanulói és szülői aláírással ellátva kell beadni: február 12-ig (péntek). A végső határidő február 15-e (hétfő), az utolsó ellenőrzések miatt, a tanuló érdekében kérjük hamarabb! 4. Az igazgató aláírásával hivatalos visszaigazolást kap minden tanuló: február 26-ig

21 Érettségi adminisztráció Az érettségi vizsgák jegyzői feladatait ebben a tanévben az alábbi pedagógusok látják el: 12. a vizsgabizottsága: Kaluczkyné Venczler Mária 12. b vizsgabizottsága: Mészárosné Kiss Andrea 13. c vizsgabizottsága: Rozsinszkyné Apró Ágnes A jegyzők munkáját az osztályfőnökök segítik.

22 Rendes érettségi vizsgára bocsáthatóság feltétele Az utolsó középiskolai évfolyam tanulmányi követelményeinek teljesítése minden tantárgyból ha csak egyetlen tárgyból is bukik a tanuló, akkor kérelmezheti, hogy az összes jelentkezését előrehozottra módosítsuk sikeres vizsga esetén is csak törzslapkivonatot kaphat. Ha a bukás érettségi tantárgyat érint, akkor azt a vizsgajelentkezést törölni kell leghamarabb a őszi vizsgaidőszakban tehet javítóvizsgát.

23 Az érettségi vizsga menete I. Írásbeli vizsgák Emelt szintű írásbeli érettségi vizsga Középszintű írásbeli érettségi vizsga Időpont magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom május 2., 8.00 matematika matematika május 3., 8.00 történelem történelem május 4., 8.00 angol nyelv angol nyelv május 5., 8.00 német nyelv német nyelv május 6., 8.00 informatika - május 10., 8.00 biológia biológia május 11., informatika május 12., ének-zene május 12., kémia kémia május 13., 8.00 földrajz földrajz május 13., fizika fizika május 17., rajz és vizuális kultúra május 17., szakmai előkészítő tárgyak szakmai előkészítő tárgyak május 18., 8.00 olasz nyelv olasz nyelv május 23., 8.00

24 Az érettségi vizsga menete II. Szóbeli vizsgák A Kormányhivatal az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 2-9. között szervezi a kijelölt vizsgaközpontokban. A pontos időpontról és helyszínről a Kormányhivatal egyénileg értesíti a tanulót. A középszintű szóbeli vizsga időszaka: június A középszintű szóbeli feleleteknél: Felkészülési idő: 30 perc (kivéve az idegen nyelv) Felelet: max. 15 perc

25 Az érettségi vizsga értékelése I. Az érettségi vizsgát vizsgatantárgyanként az alábbi pontskála szerint minősítik (egész számokkal): Vizsga típusa Pontskála írásbeli + szóbeli csak írásbeli csak szóbeli 1-50 Minden vizsgarészből legalább 12%-ot kell teljesíteni!

26 Mennyire fontos a szóbeli vizsga? A szóbeli felkészülést háttérbe szoríthatja az, hogy az összes pontszámból az írásbelihez képest kisebb arányban részesedik, de ez a hibás hozzáállás a teljes vizsga sikertelenségéhez vezethet, hiszen a minimális 12%-ot ezen a vizsgarészen is el kell érni! A vizsga elnöke elsősorban a szóbeli vizsga alapján alakítja ki véleményét az iskolában folyó munkáról, így a szaktanárokat és az iskolavezetést is megalázó helyzetbe hozza a felkészületlen tanuló. A májusi-júniusi konzultációs lehetőségek kihasználását javasoljuk!

27 Az érettségi vizsga értékelése II. Az egyes vizsgateljesítményeket pontszámokban, a pontszámok alapján százalékosan is minősítik: Középszintű érettségi Osztályzat Emelt szintű érettségi 80% - 100% jeles (5) 60% - 100% 60% - 79% jó (4) 47% - 59% 40% - 59% közepes (3) 33% - 46% 25% - 39% elégséges (2) 25% - 32% 0% - 24% elégtelen (1) 0% - 24%

28 A középszintű érettségi vizsga teljesítése Matematika Írásbeli vizsga Időtartama 180 perc Maximum 100 pont (100%) 12 % alatti teljesítmény: sikertelen % közötti teljesítmény: szóbeli vizsgát tehet 25 % feletti teljesítmény: sikeres Többi tantárgy Írásbeli vizsga + szóbeli vizsga Írásbelin a teljesítmény nem éri el a 12 %-ot: sikertelen Szóbelin a teljesítmény nem éri el a 12 %-ot: sikertelen Írásbeli + szóbeli pontszámát (max. 150 pont) %-ra átváltjuk 25 % alatti teljesítmény: sikertelen 25 % feletti teljesítmény: sikeres

29 Az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga és a nyelvvizsga kapcsolata legalább 60%-os érettségi eredmény 40-59% között középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgabizonyítvánnyal egyenértékű okirat alapfokú (B1) komplex típusú nyelvvizsgabizonyítvánnyal egyenértékű okirat Az ECDL vizsga és az érettségi kapcsolata Közép- vagy emelt szintű jeles informatika érettségi = ECDL bizonyítvány, DE fordítva nem!!! Az ECDL-bizonyítvány kiállítását regisztrációs díj fizetése mellett lehet kérelmezni 2 éven belül!

30 Hiteles információforrás A honlap: Köznevelés\ Érettségi\ Aktuális vizsgaidőszak: május-június

31 Felsőoktatási felvételi 2016.

32 Tájékozódás a felvételi eljárásról és a szakokról I. weboldal elérhetők a hivatalos felvételi tájékoztatók és a meghirdetett képzések. Nyomtatott formában a Felvételi tájékoztató már nem jelenik meg, csak a felvi.hu-n érhető el. Nyomtatott formában a Felvi tájoló 2016 című kiadvány segíti a tájékozódást.

33 Tájékozódás a felvételi eljárásról és a szakokról II. Hivatalos kiegészítés a ez tartalmazza a tájékoztató megjelenését követően nyilvánosságra kerülő információkat, azaz újabb képzéseket, valamint a meghirdetett képzések esetleges módosításait, kiegészítéseit. Mindenképpen ajánlott a hivatalos kiegészítés elolvasása a jelentkezés lezárása előtt!

34 Hasznos szolgáltatások a Fő oldal bal oldali menüsor: Szolgáltatások Ponthatárok 2015 Pontszámító kalkulátor Még több szolgáltatás menüpont Ponthatárok, rangsorok, statisztikák 2001-ig visszamenőleg tartalmazza a ponthatárokat, a jelentkezők és a felvettek számát.

35 Jelentkezés felsőoktatási intézménybe I. Fontos, hogy a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés határideje február 15. Online történik, a oldalon, regisztrációt követően. A felvételiző önállóan intézi.

36 Jelentkezés felsőoktatási intézménybe II. Egy felvételiző összesen legfeljebb hat képzést jelölhet meg (A felvételi eljárásban 3 jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további 3 hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük a jelentkezéskor.) Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas (A) és önköltséges (K) képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, de külön sorban kell feltüntetni.

37 Jelentkezés felsőoktatási intézménybe III. Az eljárási díj rendezése: banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel lehetséges. A befizetés határideje megegyezik a jelentkezési határidővel, tehát február 15.

38 Jelentkezés felsőoktatási intézménybe IV. Hitelesítés: február 23-ig A utolsó változtatás után kell elvégezni / kinyomtatni Ügyfélkapun keresztül (Okmányiroda) vagy Hitelesítő adatlappal lehetséges: kinyomtatva és aláírással hitelesítve célszerűen ajánlott küldeményként postázni kell az Oktatási Hivatal címére (1443 Budapest, Pf. 220).

39 A felvételi eljárással kapcsolatos fontosabb dátumok I. Felsőoktatási felvételi, vagy a felsőoktatási jelentkezési kérelem rögzítése az e-felvételiben: február 15. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének, illetve Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés határideje: február 23. Tájékozódás a oktatas.hu és kormany.hu oldalakon: folyamatosan!

40 A felvételi eljárással kapcsolatos fontosabb dátumok II. A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. 12. év végi középiskolai bizonyítvány másolata, érettségi bizonyítvány) benyújtása: július 12-ig Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése: július 26. Jogorvoslat határideje: a ponthatárok kihirdetésétől számított 15 napon belül.

41 Felvételi pontszámítás Tanulmányi pontok: 200 pont Érettségi pontok: 200 pont Többletpontok: 100 pont vagy Az érettségi pontok kétszerezésével + többletpontokkal Maximum: 500 pont A jogszabályban meghatározott minimum pontszám alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont (az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számítva)!

42 Részletesen a felvételiről Segítséget Nagy Dóra pályaválasztást segítő pedagógustól lehet kérni, aki az e-felvételiről és a pontszámításról február 2-án tól részletes tájékoztatót tart az érdeklődő diákoknak.

43 Fontos még tudni a minimumpontszámok idén változatlanok (alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont) 2017-től sok szak megszűnik vagy átalakul 2020-ig a felsőoktatásba jelentkezés feltétele várhatóan egy emelt szintű érettségi letétele és egy középfokú nyelvvizsga megléte lesz hátrányos helyzetért többletpont csak a 25. életévüket még be nem töltött jelentkezőknek jár

44 Még bizonytalanoknak Foglalkozás-bemutató filmek Várható keresetek adatbázis Hiányszakmák gyűjteménye Érdeklődési terület, önismereti kérdőívek eredmények alapján ajánlott szakmák OKJ szakképesítés kereső

45 Érettségit követő szakképzés a Vasváriban

46 Képzési rendszerünk közismereti tárgyak évfolyam munkavállalás munkavállalás szakmai tárgyak modulos OKJ (beszámítás) 1 év érettségi vizsgaszakma újabb szakma elsajátítása elsajátítása felnőttoktatásban komplex OKJ 2 év szakmai felsőfokú vizsga tanulmányok felsőfokú tanulmányok

47 Szakképzéseink jellemzői OKJ (Országos Képzési Jegyzék) szerinti bizonyítványt adnak, amelyek munkakör betöltésére jogosítanak, előfeltételük: sikeres érettségi vizsga, nappali rendszerű, 1 vagy 2 éves képzések, a képzés idejére jár a diákigazolvány és az iskoláztatási támogatás, a képzéseket 24 éves korig lehet megkezdeni, az első szakképesítés megszerzése ingyenes (felnőttoktatás keretében a második is)!

48 Mert Miért a Vasvárit válasszam? magas, a munkaerőpiacon is elismert szakmai színvonalat képvisel, megalapozza a felsőfokú gazdasági és informatikai tanulmányokat, felmentés kapható a továbbtanulás során, tanítványaink megállják a helyüket a munka és a felsőoktatás világában is! És mert minden haverom ide jár!

49 Miben nyújt többet a Vasvári? Nincs modulzáró vizsga (évközi osztályzatok, félévi és év végi érdemjegyek helyettesítik). Jó tanulmányi eredmény esetén ösztöndíj, versenyeken való részvétel támogatása az iskola alapítványának jóvoltából. A gyakorlati órák keretében valós munkatapasztalat szerzése cégeknél, vállalkozásoknál. A képzések mellé térítésmentes ECDLfelkészítést kínálunk, kedvezményes vizsgalehetőség az iskolában.

50 2016. szeptemberében induló, tervezett képzéseink Közgazdaság ágazat Államháztartási ügyintéző Pénzügyi-számviteli ügyintéző (1 éves, modulos) Pénzügyi-számviteli ügyintéző Pénzügyi termékértékesítő (bank, befektetés, bizt.) Vállalkozási és bérügyintéző Informatika ágazat Gazdasági informatikus Szoftverfejlesztő Ügyvitel ágazat Irodai asszisztens Ügyviteli titkár

51 Saját diákjainknak leginkább ajánlott képzésünk: Pénzügyi-számviteli ügyintéző A korábban tanult gazdasági ismeretek beszámításával 2 év helyett 1 éves képzés (utolsó lehetőség!) Összetett képzés, amely 3 szakma tananyagait tartalmazza, ezek önmagukban is megállják a helyüket: - pénzügyi ügyintéző - számviteli ügyintéző - pénzügyi projektmenedzser-asszisztens.

52 Kapcsolat Honlap: (ahová a mai tájékoztató prezentációja is felkerül) Telefon: 62/ info@vasvari.hu Kitől kérdezhetek? Érettségi ügyekben: Sutka Irén Szakképzés: Molnár Edit Felsőoktatási felvételi: Nagy Dóra

53 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL 2016.01.19.

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL 2016.01.19. TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL 2016.01.19. 1. Jelentkezés az érettségi vizsgára 1. Ki tehet érettségi vizsgát, milyen feltételekkel? Érettségi vizsga abból a vizsgatárgyból

Részletesebben

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁK 2016. MÁJUS-JÚNIUS

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁK 2016. MÁJUS-JÚNIUS VIZSGÁK 2016. MÁJUS-JÚNIUS KÖTELEZŐ: VIZSGATÁRGYAK MAGYAR ÍRÁSBELI SZÓBELI MATEMATIKA ÍRÁSBELI TÖRTÉNELEM ÍRÁSBELI SZÓBELI IDEGEN NYELV ÍRÁSBELI SZÓBELI KÖTELEZŐEN VÁLASZTHATÓ: BIOLÓGIA, FÖLDRAJZ, INFORMATIKA,

Részletesebben

Jelentkezés. Határidő: február 15.

Jelentkezés. Határidő: február 15. 2016.01.19. Jelentkezés Határidő: február 15. Érettségi vizsga abból a vizsgatárgyból tehető, amelynek a helyi tantervben meghatározott követelményeit az érettségi vizsgára jelentkező teljesítette, tudását

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSREND 2015 FONTOS DÁTUMOK Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az 2015. február E-felvételiben 15. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének

Részletesebben

A kétszintű érettségi vizsga. 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak

A kétszintű érettségi vizsga. 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak A kétszintű érettségi vizsga 2014/2015. tanév május- júniusi vizsgaidőszak MÉG MIELŐTT JELENTKEZNÉL Átgondolásra javasoljuk: A pályaválasztás a 4 lábú szék: Mi az ami érdekel? Mitől csillan fel a szem?

Részletesebben

Felvételi 2016 Felvételi tájékoztató 2016

Felvételi 2016 Felvételi tájékoztató 2016 Felvételi 2016 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2016. szeptemberben induló képzésekre (www.felvi.hu) Hivatalos kiegészítő 2016. január 31-ig Felvételi tájoló 2016. (Felvi-rangsorokkal)

Részletesebben

ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI 2016.

ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI 2016. ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI 2016. TÁJÉKOZTATÓ A VÉGZŐS OSZTÁLYOK SZÜLŐI ÉRTEKEZLETÉRE Tálas Valéria igazgatóhelyettes vali@begart.hu 20/3393740 JOGSZABÁLYOK 100/1997. (VI.13.) Korm. rendelet érettségi 2011. évi

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 Batthyány Kázmér Gimnázium Szigetszentmiklós Készítette: Szerticsné Pinczés Mária ÉRETTSÉGI Egyik döntés: Érettségi 2 ÉRETTSÉGI Kötelező tárgyak: magyar

Részletesebben

Érettségi, felsőoktatási felvételi tájékoztató: e-felvételi. 2016. január 26.

Érettségi, felsőoktatási felvételi tájékoztató: e-felvételi. 2016. január 26. Érettségi, felsőoktatási felvételi tájékoztató: e-felvételi 2016. január 26. Érettségi 2016. május-június Érettségi vizsga lehet: rendes előrehozott szintemelő pótló javító ismétlő kiegészítő érettségi

Részletesebben

2. ÉRETTSÉGI SZINTEK. akárhány tárgyból lehet emelt szintet választani egy vizsgaidőszak a

2. ÉRETTSÉGI SZINTEK. akárhány tárgyból lehet emelt szintet választani egy vizsgaidőszak a Budapesti Ward Mária Iskola PÁLYAORIENTÁCIÓS TÁJÉKOZTATÓ 2016 www.wardmaria.hu 1. ÉRETTSÉGI SZINTEK Középszint - itt az iskolá a, saját ta árok előtt - középszi tű követel é yek Emelt szint - más iskolában

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzeti Közszolgálati Egyetem Felvételi eljárás, ösztöndíjak Jelentkezés módja Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani. Felvételi Tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről

Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA JELENTKEZÉSI DILEMMÁK A Z ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI KAPCSOLATA BOLOGNAI RENDSZER FELVÉTELI A kétszintű érettségi néhány jellemzője

Részletesebben

SZF/.../2011 S z o l n o k i F ő i s k o l a F e l v é t e l i é s Á t v é t e l i S z a b á l y z a t E g y s é g e s s z e r k e z e t b e n

SZF/.../2011 S z o l n o k i F ő i s k o l a F e l v é t e l i é s Á t v é t e l i S z a b á l y z a t E g y s é g e s s z e r k e z e t b e n SZF/.../2011 S z o l n o k i F ő i s k o l a F e l v é t e l i é s Á t v é t e l i S z a b á l y z a t E g y s é g e s s z e r k e z e t b e n Utolsó módosítás: 2011. június 16-án A Szolnoki Főiskola (a

Részletesebben

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, 2015. január 20.

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, 2015. január 20. Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről Szeged, 2015. január 20. Intézményvezető: Siposné Gyuris Valéria Tagintézmény-vezető: Erdélyi Margit Érettségi

Részletesebben

Pontszámítás alapjai:

Pontszámítás alapjai: Pontszámítás alapjai: 1. tanulmányi pontok (maximum 200 pont), a. A tanulmányi pontokat a jelentkező 9 12. (nyelvi előkészítő esetén 9 13.) évfolyamos középiskolai érdemjegyeiből (100 pont) 1. magyar nyelv

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Szenátusa a a nemzeti felsõoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Ftv.),

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZATA

FELVÉTELI SZABÁLYZATA Az 58/2006. (VI. 29.) számú határozattal elfogadott, többször módosított Szervezeti és Működési Szabályzat 7. számú mellékletének I. fejezete Mód.: 124b/2007. (XI.29.) számú határozattal A SEMMELWEIS EGYETEM

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK)

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) Gyöngyös 2014. január 6. 1. FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSBEN MEGHIRDETÉSRE KERÜLŐ SZAKOK A képzési

Részletesebben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelettel egységes szövegbe foglalva (2014. november 11. napjától

Részletesebben

A szakdolgozatvédés és a záróvizsga menete, az oklevél (Egységes útmutató 14., 19-21, 22-23. oldal)

A szakdolgozatvédés és a záróvizsga menete, az oklevél (Egységes útmutató 14., 19-21, 22-23. oldal) A szakdolgozatvédés és a záróvizsga menete, az oklevél (Egységes útmutató 14., 19-21, 22-23. oldal) Tartalom A szakdolgozatvédés és a záróvizsga menete, az oklevél... 1 A szakdolgozat értékelése, szakdolgozatvédés

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Intézmény elérhetősége Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Telefonszám: (52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu Web: http://www.btk.unideb.hu

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tanított tárgyai 1. egyetem közgazdász tanár gazdasági ismeretek

Részletesebben

Nyugati szórvány BI előkészítő 2014/2015 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Nyugati szórvány BI előkészítő 2014/2015 PÁLYÁZATI KIÍRÁS PÁLYÁZATI KIÍRÁS A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet - szlovén állampolgárságú, vagy - valamely más külföldi (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája OM 203052 6720 Szeged, Horváth Mihály utca 2-6. Tel/Fax: 62/547-160/114-es mellék E-mail: epki@vedres.sulinet.hu A szegedi Vedres

Részletesebben

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont.

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont. Felvételi Kalauz Impresszum Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont Szerkesztették: Diákközpont Támpont Iroda Oktatási Igazgatóság,

Részletesebben

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990)

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Az iskola Ózd város és térsége közoktatásában és szakképzésében meghatározó szerepet tölt be. Az Ózdi Bródy

Részletesebben

FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY

FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM LYCÉE FAZEKAS MIHÁLY INSTITUTO FAZEKAS MIHÁLY TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 10.sz. FÜGGELÉKE OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2009. szeptember

Részletesebben

A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA

A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA TARTALOM: A FELNŐTTOKTATÁSI INTÉZMÉNYEGYSÉG TÁJÉKOZTATÓJA ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA 1. Jelentkezés az érettségi vizsgára 2. Az érettségi vizsgára bocsátás feltételei 2.1. Ki bocsátható érettségi vizsgára 2.2.

Részletesebben

BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK

BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN EGHIRDETETT KÉPZÉSEK INTÉZÉNY ELÉRHETŐSÉGE: 1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11. Telefon: (1) 374-6205; (1) 374-6206 Fax: (1) 374-6224 E-mail: tanhiv@kvifk.bgf.hu; schmogner.gabriella@kvifk.bgf.hu

Részletesebben

Érettségi tájékoztató

Érettségi tájékoztató Érettségi tájékoztató 2016. május-júniusi vizsgaidőszakról 2016. március 23. Készítette : Csajági Sándor igazgatóhelyettes Érettségi tájékoztató 2016 1 Érettségi tantárgyak Kötelező érettségi tantárgyak:

Részletesebben

A közép- és emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő foglalkozások tervezete. a Pedagógiai Program alapján

A közép- és emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő foglalkozások tervezete. a Pedagógiai Program alapján A közép- és emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő foglalkozások tervezete a Pedagógiai Program alapján a 2016/2017-es tanévre Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Jogszabályi háttér A kerettantervek

Részletesebben

FELVÉTELI ÉS ÁTVÉTELI SZABÁLYZAT

FELVÉTELI ÉS ÁTVÉTELI SZABÁLYZAT BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM FELVÉTELI ÉS ÁTVÉTELI SZABÁLYZAT Elfogadta a Szenátus 2014. szeptember 29-i ülésén. Módosította a Szenátus 2015. szeptember 28-i ülésén A BME felvételi eljárását

Részletesebben

Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben

Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben Érettségi vizsga 1. Jelentkezési határidő: 2016. február 15. Érettségi vizsgatárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv,

Részletesebben

Nyugati szórvány BI előkészítő 2016/2017 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Nyugati szórvány BI előkészítő 2016/2017 PÁLYÁZATI KIÍRÁS PÁLYÁZATI KIÍRÁS A Balassi Intézet pályázatot hirdet - szlovén állampolgárságú, vagy - valamely más külföldi (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna kivételével) ország állampolgárságával

Részletesebben

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának. 2015/2016. tanévi munkaterve

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának. 2015/2016. tanévi munkaterve A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának A 2015/2016. tanév feladatai 2015/2016. tanévi munkaterve 1. Kiemelt oktatási feladatok 1.1 Az egész életen át tartó tanulás megalapozása

Részletesebben

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról és a felsőoktatási felvételiről

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról és a felsőoktatási felvételiről Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról és a felsőoktatási felvételiről Igazgató: Babarciné Matusik Zsuzsanna Igazgatóhelyettes: Sutka Irén Szeged, 2013. január 15. A kétszintű érettségivel kapcsolatos

Részletesebben

A BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM BEJÖVŐ OSZTÁLYAINAK FELVÉTELI ELJÁRÁSÁRÓL ISKOLÁNK OM KÓDJA: 037775

A BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM BEJÖVŐ OSZTÁLYAINAK FELVÉTELI ELJÁRÁSÁRÓL ISKOLÁNK OM KÓDJA: 037775 TÁJÉKOZTATÓ A BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM BEJÖVŐ OSZTÁLYAINAK FELVÉTELI ELJÁRÁSÁRÓL ISKOLÁNK OM KÓDJA: 037775 A Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium a 2016/2017-es tanévben

Részletesebben

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV Magyarázatok: A nyelvi előkészítő képzés tantárgyi rendszere (óraterv) a 2007/2008. tanévtől tantárgy óraszám Idegen

Részletesebben

TERVEZET - A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET - A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. TERVEZET! ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról Budapest, 2007.

Részletesebben

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E SZEGEDI MŰSZAKI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E P r o g r a m : A U G U S Z T U S 23 9.00 Alakuló értekezlet 24. 8.00

Részletesebben

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára a 2016/2017. tanévre Kedves Érettségizı! A Nyíregyházi SZC

Részletesebben

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT 2009 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések... 3 II. A főiskolára történő jelentkezés feltételei... 3 III. A

Részletesebben

A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK SZABÁLYZATA

A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK SZABÁLYZATA A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK SZABÁLYZATA OM azonosító: 031202 Tartalomjegyzék: I. A vizsgák típusainak meghatározása.... 2 II. Vizsgaidőszakok....

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR Intézmény elérhetősége: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.Honlap: http://www.uni-nke.hu A Kar elérhetősége: 1101

Részletesebben

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 15. SZ. VERZIÓ HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2012. szeptember 1. () JÓVÁHAGYTA: Dr. Danyi József rektor A Kecskeméti Főiskola Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA

Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA 1 2015-2016 A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról alapján a nevelésioktatási

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ. 2016/17-es tanév

ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ. 2016/17-es tanév ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ 2016/17-es tanév Fontosabb időpontok, határidők február 15. a) az érettségire jelentkezés végső határideje b) a felsőoktatási

Részletesebben

A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek:

A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek: A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek: a 9. évfolyamra beiskolázó gimnáziumokba, szakgimnáziumokba, szakközépiskolákba, vagy

Részletesebben

2016/2017 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

2016/2017 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 1204 Budapest, Pöltenberg utca 10-12. Tel./Fax: 06-1-347-0950 iskola@szivarvanygszki.hu www.szivarvanyszakkepzo.hu OM: 200479 2016/2017 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Elérhetőségek Adatok Igazgató: Kisely Zsuzsanna

Részletesebben

budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA

budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA Felvételi tájékoztató füzet 2016/2017 OM azonosító: 203058 Iskolakód: 051411 Cím: 1139 Budapest, Üteg utca 15. Tel.:

Részletesebben

Felhasználók hatása a Szolnoki Főiskola képzésfejlesztési tevékenységére

Felhasználók hatása a Szolnoki Főiskola képzésfejlesztési tevékenységére TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019. Munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó integrált hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szolnoki Főiskolán Munkaerő-piaci alkalmazkodás fejlesztése alprojekt

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák részei és értékelése

Tanulmányok alatti vizsgák részei és értékelése LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Lovassy-László-Gymnasium Pedagógiai Program Tanulmányok alatti vizsgák részei és értékelése 2010. T ARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS FOGALMAK... 1 2. VIZSGAKÖVETELMÉNYEK... 1 3. VIZSGALEÍRÁSOK...

Részletesebben

HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT

HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 2. SZ. MELLÉKLETE Ikt. szám: 361/1300/31-2/2012. HALLGATÓI FELVÉTELI SZABÁLYZAT 1 2. számú módosítással egységes szerkezetbe

Részletesebben

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése BME HSZI HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hallgatók szakmai és emberi támogatását a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) legtöbb munkatársat

Részletesebben

I. Az érettségi vizsga számokban + tapasztalatok

I. Az érettségi vizsga számokban + tapasztalatok I. Az érettségi vizsga számokban + tapasztalatok 2016. május-június - 3834 fő érettségiző (várhatóan biz-t kap: 2889), 46 vizsgaszervező intézmény (OM azonosító szerint 27) + KH -122 érettségi vizsgabizottság

Részletesebben

Élet az 50 éves gimnáziumban. Szikszó, 2015

Élet az 50 éves gimnáziumban. Szikszó, 2015 Élet az 50 éves gimnáziumban Szikszó, 2015 Köszöntünk mindenkit! Alapelvek Szabad iskolaválasztás a tanuló részéről A középfokú iskolák igazgatói törvényben biztosított döntési jogának érvényesülése Informatikai

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont vizsgaszabályzata

A Szent Mór Iskolaközpont vizsgaszabályzata A Szent Mór Iskolaközpont vizsgaszabályzata Vizsgák fajtái: Osztályozó vizsga Különbözeti vizsga Javító- pótvizsga Szaktantárgyi vizsga Szintfelmérő vizsga Felvételi vizsga Érettségi vizsga Osztályozó

Részletesebben

Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés a)-g)]: aki álláskereső, o

Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés a)-g)]: aki álláskereső, o Ügytípus megnevezése: A foglalkoztatást elősegítő képzési támogatás Ügytípus rövid leírása: Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra a 2008/2009-es tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe

Részletesebben

ÉRETTSÉGI FELVÉTELI. Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezési határidő: február 15. JAG

ÉRETTSÉGI FELVÉTELI. Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezési határidő: február 15. JAG ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: iskolában, jegyzőnél FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG Kapcsolódó jogszabályok felkészítése középszintű érettségire

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete A felsőoktatási szakképzés, alapképzés, valamint osztatlan képzés felvételi eljárási rendje a Pécsi Tudományegyetemen

Részletesebben

6 ÉVFOLYAMOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2016/17-ES TANÉVRE

6 ÉVFOLYAMOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2016/17-ES TANÉVRE 6 ÉVFOLYAMOS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2016/17-ES TANÉVRE I. 2014 szeptemberétől egy év szünet után újraindult a hat évfolyamos képzés az Óbudai Gimnáziumban. A képzési forma eredményes: az elmúlt évben

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016 2017. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelettel egységes szövegbe foglalva (2013. február 21. napjától

Részletesebben

2015-2016. tanév I. BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

2015-2016. tanév I. BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Dunaföldvári Bölcskei - Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium Magyar László Gimnáziuma 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. Telefon/Fax: 75/541-269 e-mail: magyarlaszlogimi1@gmail.com

Részletesebben

Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján)

Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján) Tudnivalók a kétszintű érettségivel kapcsolatban (a 100/1997.(VI.13.) Korm.rend. alapján) A 2016. január 1-jét követően megkezdett érettségi vizsgák esetében az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele

Részletesebben

telefonszáma: Az állami ösztöndíjas képzés igénybe vételével kapcsolatban ld. a felvételi tájékozatót a jelentkezési lap végén. 3

telefonszáma: Az állami ösztöndíjas képzés igénybe vételével kapcsolatban ld. a felvételi tájékozatót a jelentkezési lap végén. 3 SZENT PÁL AKADÉMIA FELVÉTELI KÉRELEM MESTERKÉPZÉSRE A SZENT PÁL AKADÉMIÁN SZERZETT TEOLÓGUSI FŐISKOLAI OKLEVÉL BIRTOKÁBAN 1 Jelentkezési határidő: 2016. április 15. Név: Tagozat: nappali / levelező Finanszírozási

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Felnőttképzési - és lebonyolítási szabályzat Hatályos: 2016. március 2-től SOPRON 2016 1 Tartalom NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM 1 FELNŐTTKÉPZÉSI VIZSGA- ÉS LEBONYOLÍTÁSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KARI KIEGÉSZÍTÉSE A Tanulmányi és vizsgaszabályzat kari kiegészítése 62. (17) Korrekciós vizsga: sikeres vizsga javítása ugyanabban a félévben. Egy félévben egy tárgy

Részletesebben

KIVONAT. A Megyei Közgyűlés

KIVONAT. A Megyei Közgyűlés KIVONAT a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2008. szeptember 11-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből -----------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére

Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére 2018. február, március Az érettségi vizsga tárgyai Legalább öt tantárgy: négy kötelező: magyar nyelv és irodalom történelem matematika idegen nyelv

Részletesebben

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM A LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM TÁJÉKOZTATÓJA A 2005. ÉVI FELVÉTELIKRŐL Leövey Klára Gimnázium OM azonosító: 035235 Budapest, IX. Vendel u. 1. Tel: 215-9590, Fax: 215-6258 E-mail: naptitkar@leovey.hu Honlap:

Részletesebben

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, január 8.

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, január 8. Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről Szeged, 2019. január 8. Igazgató: Siposné Gyuris Valéria Érettségi vizsgáért felelős: Sutka Irén (tanügyi igazgatóhelyettes)

Részletesebben

JOGSZABÁLY. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra

JOGSZABÁLY. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra LI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Ára: 693 Ft 2007. JANUÁR 31. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra TARTALOM oldal

Részletesebben

Felvételi tájékoztató a középfokú beiskolázáshoz a 2016-2017-es tanévre. Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium

Felvételi tájékoztató a középfokú beiskolázáshoz a 2016-2017-es tanévre. Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium Felvételi tájékoztató a középfokú beiskolázáshoz a 2016-2017-es tanévre Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 029799 Tanulmányi területek: - Szakközépiskola (Szakiskola) Erdészeti

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM azonosító: 203045 004 E-mail: iskola@inczedy.sulinet.hu Honlap: www.inczedy.hu NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY

Részletesebben

Tájékoztató a 10. évfolyamos tanulók és szüleik részére

Tájékoztató a 10. évfolyamos tanulók és szüleik részére Tájékoztató a 10. évfolyamos tanulók és szüleik részére 2018. március Az érettségi vizsga tárgyai Legalább öt tantárgy: négy kötelező: magyar nyelv és irodalom történelem matematika idegen nyelv egy kötelezően

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI ELJÁRÁS 2016 TAVASZÁN AZ ÉRETTSÉGI ELJÁRÁS MENETRENDJE Jelentkezés az érettségire: 2016. február 15-ig. Az emelt szintű érettségikre a behívók 2016. áprilisának második felében vehetők

Részletesebben

Kétszintű érettségi A továbbtanulás kulcsa

Kétszintű érettségi A továbbtanulás kulcsa Kétszintű érettségi 2016. A továbbtanulás kulcsa Miért kétszintű? Egy adott vizsgatárgyból közép- vagy emelt szinten A felkészülés szintjétől függetlenül lehet jelentkezni felvi.hu-n a szak ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (FSZTVSZ) 2003 Elfogadta az Egyetemi Tanács 2002. november 25-i ülésén Módosította az Egyetemi Tanács

Részletesebben

Érettségi-felvételi tájékoztató

Érettségi-felvételi tájékoztató Érettségi-felvételi tájékoztató Érettségi vizsgatárgyak Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika Választott idegen nyelv Választott tárgy (bármelyik tantárgy, amely az iskolai pedagógiai programjában

Részletesebben

Különös közzétételi lista. 2015/2016. tanév

Különös közzétételi lista. 2015/2016. tanév Különös közzétételi lista 2015/2016. tanév Tartalom A felvétel lehetőségei... 1 Térítési díj, tandíj mértéke... 2 Fenntartói értékelés, megállapítás:... 2 Nyitva tartás:... 2 Tanévi eseménynaptár:... 3

Részletesebben

w w w. w a r d m a r i a. h u

w w w. w a r d m a r i a. h u Budapesti Ward Mária Iskola PÁLYAORIENTÁCIÓS TÁJÉKOZTATÓ 2016. október 18. w w w. w a r d m a r i a. h u ÉRETTSÉGI SZINTEK Középszint - itt az iskolában, saját tanárok előtt - középszintű követelmények

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Doktori Szabályzata. Budapest

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Doktori Szabályzata. Budapest EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Doktori Szabályzata Budapest 2005 Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Doktori Szabályzat (KDSZ) 2/35.oldal 1. A Természettudományi

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 6724 Szeged, Bálint S. u. 14. Telefon: 62-549-091 Honlapcím: www.szepi.hu Bemutatkozó oldal Beiskolázási tájékoztató 1720-ban

Részletesebben

NEUMANN JÁNOS KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016. tanév

NEUMANN JÁNOS KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016. tanév NEUMANN JÁNOS KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015/2016. tanév Igazgató: Dr. Sipos Mihály Pályaválasztási felelős: Dr. Liptainé Reszegi Ágnes, általános igazgatóhelyettes Az Arany János

Részletesebben

EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT

EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT ZRÍNYI MIKLÓS 5. számú melléklet a ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. számú példány EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT - 2011 - TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 I. FEJEZET... 3 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A 2012. ÉVI TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK ÉRETTSÉGI VIZSGADOLGOZATOK STATISZTIKAI ÉS KVALITATÍV ELEMZÉSE A TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉP- ÉS EMELT

Részletesebben

Tanulmányi területek:

Tanulmányi területek: Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola 9300 Csorna, Kórház u. 28. Tel: 96/261-255, 96/593-253 E-mail: titkarsag@csukas.eu Honlap: http://www.csukas.sulinet.hu Igazgató: Perlaki Sándor Pályaválasztási

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat S Z A K K A Y J Ó Z S E F S Z A K K Ö Z É P I S K O L A Szervezeti és Működési Szabályzat 2013. - 2 - E szervezeti és működési szabályzat a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és a 20/2012. EMMI

Részletesebben

20. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT - 2007 -

20. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT - 2007 - ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 20. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz 1.sz. példány EGYETEMI FELVÉTELI SZABÁLYZAT - 2007 - I. fejezet 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 Alapképzés...3

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013.

S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013. S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013. Felvételi Szabályzat A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) szenátusa a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban Nftv.),

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 PEDAGÓGIAI PROGRAM Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 1 I. I. Helyzetelemzés... 5 1. Az iskola rövid története..5 2. Középiskolánk hivatalos adatai...6 3. Az iskola és környezete...7

Részletesebben

A 2010. évi érettségi vizsga és a felsıoktatási felvételi eljárás

A 2010. évi érettségi vizsga és a felsıoktatási felvételi eljárás A 2010. évi érettségi vizsga és a felsıoktatási felvételi eljárás Érettségi vizsgák 1. 139,5 ezren, 2009-hez képest kb. 2 ezerrel többen tesznek valamilyen érettségi vizsgát ; 485 099 érettségi vizsga;

Részletesebben

Közeleg az időpont, amikor az általános iskola nyolcadik osztályába járó tanulóknak válaszolniuk kell arra a kérdésre MERRE TOVÁBB?.

Közeleg az időpont, amikor az általános iskola nyolcadik osztályába járó tanulóknak válaszolniuk kell arra a kérdésre MERRE TOVÁBB?. B E V E ZE T Ő Tisztelt Szülők! Kedves Pályaválasztó Fiatalok! Közeleg az időpont, amikor az általános iskola nyolcadik osztályába járó tanulóknak válaszolniuk kell arra a kérdésre MERRE TOVÁBB?. Győr

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

Tájékoztató előadás. 2015. november 20.

Tájékoztató előadás. 2015. november 20. Tájékoztató előadás 2015. november 20. Tanulmányi Főnökség Szerencsi Zsolt alezredes Tanulmányi főnök E-mail: info@ncoa.hu Telefon: 06-26-312-888/521182 Ügyintézők: Szabó Dóra szds. Szalay-Batuska Erika

Részletesebben

Meghirdetett képzések 2013 februári kezdéssel

Meghirdetett képzések 2013 februári kezdéssel Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Intézmény elérhetősége ELTE IK-TTK Felvételi Iroda Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 1.83 Telefonszám: (1) 372-2566 E-mail: ttkto@ludens.elte.hu

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/III. fejezet

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/III. fejezet III/III. fejezet SEMMELWEIS EGYETEM Egészségügyi Közszolgálati Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata 1. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat hatálya 1. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) hatálya a Semmelweis

Részletesebben