FÉNYSUGÁR 2008.december. Megjelenik havonta december. Szent József Iskolaközpont Újságja.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÉNYSUGÁR 2008.december. Megjelenik havonta sztjozsef-rita@freemail.hu. 2008. december. Szent József Iskolaközpont Újságja."

Átírás

1 1 Megjelenik havonta Szent József Iskolaközpont Újságja december Adventi csendben Advent! Csend van. Nincs hang, csak lélek-beszéd. Adventi csendben Lehullok Uram eléd. Adventi csendben Csak hitem kis mécsese ég. Adventi csend van Körülöttem mély a sötét. Adventi csend van Készül-e mondd a szíved? Adventi csenben Gyümölcsöt hoz-e a hited? Adventi csenben Szunnyadsz tán? Lámpád sem ég? Adventi csend van Ébredj! Jön a remény! (Ürögdi Ferenc)

2 2 ÉBERSÉG! Fénysugár, Advent Virrasszatok! Legyetek éberek! Az adventi időszakban gyakorta halljuk ezeket a bibliai intéseket, melyek a készenlét, a várakozás fontosságára hívják föl a figyelmünket. Ha jól meggondoljuk, szinte az egész életünket átszövi a reménykedés, a beteljesületlenség érzése. Folyton-folyvást várok valakit vagy valamit. Folyton-folyvást készülök valamire. Az életem szüntelen feszültség, tevékenység, készülődés. Soha nincs olyan pillanat a földi életem során, amikor jóleső érzéssel hátradőlhetek a karosszékben, hogy egyszer s mindenkorra elvégeztem összes feladatomat. Mindig a jövőre figyelek, a jövőnek élek. Ahogy a kitűnő püspök, Prohászka Ottokár jelmondatában fogalmaz: dum spiro, spero míg élek, remélek. Folyton-folyvást reményben élek. Nagyon-nagyon vigyáznunk kell erre a reménységre. Nagyon-nagyon ügyelnünk kell arra, hogy ne sikkadjon el kézen-közön, ne pazaroljuk el olcsó üveggyöngyökért, mint egykor az indiánok értéktelen csecsebecsékért cserélték el drága kincseiket. Márpedig a mi életünk legnagyobb kincse, legfőbb célja és esélye az örök üdvösség. Bizony, bizony: szüntelen éberségre van szükségünk, nehogy megromoljék, nehogy leértékelődjék a remény; nehogy felüljünk üres szólamoknak, nehogy hitelt adjunk bármiféle lelki kacatnak, ócskaságnak; nehogy bedőljünk felszínes divatnak, látványnak, káprázatnak. Nézzünk és lássunk! Nézzünk utána, vegyük észre, mi az igazság! Ne engedjük, hogy bármi megzavarja tiszta látásunkat! Ne engedjük, hogy bármi tönkretegye éles hallásunkat! A nagyvilág ugyanis telis-tele van látványokkal, üres trükkökkel, divatokkal, ígéretekkel. Olyanok ezek, mint a csillogó-villogó reklámok, a kirakatokat díszítő giccses, hideg, érzelem nélküli karácsonyi díszletek: nem lélektől lélekig szóló személyes emberi jelek, csupán hideg és számító reklám-fogások. Csábítás, kínálat, csillogás-villogás... Az üres ígéreteknek nincs távlatuk, nincs perspektívájuk. Nem a jövőnek, csupán a pillanatnak szólnak. A valóság alig-alig képes versenyezni e reklám-törvényű, hazug világ tűzijáték-szerű kínálatával. Az élet újra meg újra rácáfol a melldöngető állításokra, s mégis akad, aki behunyt szemmel halad el a kiábrándító, csupasz tények mellett. S ami a legfájóbb pont: sokszor nemcsak a világunk, nemcsak a környezetünk ilyen torz és hamis, hanem alattomosan megfertőzi a mi életünket, a mi adventi készülődésünket is. A mi tekintetünk azonban messzebbre irányul. A keresztény ember azért még érzi a különbséget. Látja a Jó és a Gonosz világméretű küzdelmét. Észreveszi a csillogó kirakatok mögött, sokszor a sziporkázó karácsonyfák homályában megbúvó Sátánt. Aki képes a Megváltó születésnapjából, az isteni szeretet határtalan kiáradásából filléres üzletet faragni, aki képes a nagy adventi várakozás, útkeresés, a csendes imák és elmélyült meditációk helyett észtveszejtő hajtást pörgést rohanást produkálni. Aki képes a kopott betlehemi istállóban a szalma alatt is bankó-kötegek után szimatolni.

3 3 A mi adventünk nem eshet áldozatul ebben a vásári forgatagban. A mi országunk nem ebből a világból való persze, persze. Ám úgy kell élnünk napról napra, óráról órára, úgy kell cselekednünk percről percre, hogy valóban eljöjjön, valóban beteljesedjék bennünk és közöttünk ez az Ország. Nem szabad eltántorodnunk, nem lehet lemondani róla még akkor sem, ha környezetünk látványosan mást vall, másként él, másként cselekszik. Ne feledjük: őrszemek vagyunk! Felelősek az egész táborért, felelősek az egész világért. Vigyáznunk kell. Figyelnünk kell. Éberen, higgadtan. És szólnunk kell, ha ideje van a szónak. És tennünk kell, mikor a tettnek van itt az ideje. Advent. Az Úr közel van. Virrasszatok és imádkozzatok! Kirsch János diakónus Ürögdi Ferenc: Minden advent Minden advent kegyelem: vétkem jóvátehetem. Minden advent vigalom: Isten Úr a viharon! Minden advent érkezés: Átölel egy drága kéz! Mindent advent alkalom: Győzhetsz saját magadon! Minden advent ítélet: Így kellene s így élek! Minden advent remegés: Isten felé epedés! Minden advent ima is: Uram, fogadj be ma is! Vigyázzatok tehát, legyetek éberek és imádkozzatok, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő! (Mt.: 13.33)

4 4 VISSZAPILLANTÓ November 11-én Szent Mártonra emlékeztünk. Iskolánk 4. osztályos tanulói e jeles szent életének főbb állomásait mutatták be, egyben ihletet is adva a rajzpályázat témájához. A történeteket két nyelven, németül és magyarul is meghallgathattuk. Felkészítő tanárok voltak: Zachné Simon Edit és Riznerné O. Klaudia. Vendégünk volt a Babits Mihály Általános Iskola és a Várdombi Általános Iskola. A német nemzetiségi szavalóversenyen tanulóink jól szerepeltek: Nyerges Ildikó 1. helyezést, Sabó Ramóna 2. helyezést, Brunner Ádám 2. helyezést ért el. Gratulálunk! November ig, Szent Erzsébet közbenjárásával ruha és játék börzét tarthattunk. A választék bőséges volt. Ezúton is köszönjük minden adakozó kedvű jóakarónknak a felajánlásokat. A bevétel forint lett, melyet a Tehetséges Ifjúságért Alapítvány javára küldünk tovább. Köszönjük! November 24-én Szent Cecíliára, az egyházi zene védőszentjére emlékezve iskolánkban énekversenyt rendeztünk. Az énekverseny helyezettjei: I. Az 5. osztályból: Márkus Mariann Kóré Emese Weiszmandl Nikolett Szilvácsku Zsófia II. A 8. osztályból: Fazekas Evelin Sebestyén Kitti Kata Tolnai Zsófia III. A 3. osztályból: Guld Csenge Nagy Aliz Sabo Ramóna Weiszmandl Viktória Valamint az 1. osztályból: Berta Anna Berta Zsolt

5 5 November 20-án Gyertyatartó koppantó címmel játszóházban vehettünk részt, melyet Hintalan László néprajzkutató tartott. Az érdeklődés nagy volt, a tornaterem megtelt. Most már bevallhatom őszintén, hogy mi pedagógusok kicsit aggódtunk, hogy ilyen nagy számban lehet-e balesetmentesen, fegyelmezetten játszani. Lehetett. Az aggodalmunk teljesen szertefoszlott, amikor megjelent Hintalan tanár úr és sorban elővette a természetes anyagokból készült játékokat: kötelet, botot, ágkoszorút különböző méretekben. A gyerekek szinte maguktól sorba rendeződtek és megkezdődött a játék. Nagy volt az izgalom. Vajon át tudok futni a pörgő kötél alatt? Meg tudom fogni a leejtett botot? El tudom kapni a levegőben repülő koszorúkat? A gyerekek órákon keresztül koncentráltak, kivárták a sorukat és minden próbálkozásnál egyre ügyesebbek voltak. Egyszerűen nagyszerűen éreztük magunkat! Szintén november 20-án tartottuk a Szülők Akadémiáját. Szegediné Ángyán Anna foglalta össze gondolatait. A Szülők Akadémiája sorozat idei első előadója Hintalan László keszthelyi pedagógus, néprajzkutató volt, aki előadását, több mint másfél órás játszóház levezénylése után tartotta meg. Talán nem véletlenül, hiszen pedagógiai vonatkozású mondanivalójának fő vezérvonala az volt, hogy a leghatékonyabb tanulás módja az utánzás mellett a cselekvés, ha a gyermek komplex módon szerez ismereteket. Újfajta szemléletmóddal tárta elénk a világ dolgainak összefüggéseit, a nap és a bolygók, az ember és a föld, az anya és a gyermek, illetve a pedagógus és a rábízott gyermekek kapcsolatában. Magból születik az élet, így minden dolog, kapcsolatrendszer akkor lehet élő, ha van középpontja, magja. Több példát is hozott erre, gyermekrajzokkal illusztrálva. Az elhangzottak között hallhattunk olyan példákat is, amelyekkel, mint szülők már mi magunk is találkozhattunk és megtapasztalhattunk. Mindannyiunk feladata, hogy életünk középpontjának, Istennek segítségével, mint szülő, illetve mint pedagógus, gyermekeink között, velük együtt cselekedve, utánzásra méltó középpontok, magok lehessünk.

6 6 Ez a kupon beváltható december 9-10-én, az adventi vásáron egy karácsonyi ajándéktárgy megvásárlására. Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, mely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született, aki az Úr Krisztus (Lk.: 2.10) A látogatás Egy nap a plébániára üzenet érkezett a Mennyországból: Ma este meglátogatlak benneteket. Jézus A plébános sietve hirdette ki a nagy hírt. Az emberek nagy tömegben érkeztek, hogy láthassák Őt. Mindenki arra számított, hogy gyönyörű szavakat hall majd Jézustól, Ő azonban minden egyes bemutatkozásnál mosolyogva egyszerűen csak ennyit mondott: Jó estét! Mindannyian, különösen a plébános tolongtak azért, hogy Jézust éjszakára vendégül láthassák otthonaikban, de Ő kedvesen visszautasítva a meghívásokat, a templomot választotta. Ezt a tényt mindenki tudomásul vette. Jézus másnap reggel szép csendesen távozott, még mielőtt a templom ajtóit kinyitották volna. Szintén másnap, visszatérve a templomhoz, a plébános és az emberek azt fedezték fel, hogy a templomukat vandál gyalázat érte: a templom falait telefirkálták! Egyetlen szót írtak mindenhová: Ébredjetek! Egyetlen sarkot sem hagytak ki. Mindenhol, az ajtókon, az ablakokon, az oszlopokon, a szószéken, az oltáron, még a Biblián is ugyanaz a szó állt: Ébredjetek! Nagy-, és kisbetűkkel, tollal, sprayvel, mindenféle színnel, vésve és festve: Ébredjetek! Akármerre néztek, mindenhol ez a szó: Ébredjetek!, Ébredjetek!, Ébredjetek!, Ébredjetek!, Ébredjetek! Kérdezz - felelek játék a faliújságon! (szorgalmi ötösért )

7 7 INFOOLDAL Decemberi programjaink Dec. 1-9-ig tanulóink az éves kötelező fogászati szűrővizsgálaton vesznek részt Dec :00 GALÉRIA FÉNYEK ÚTJÁN címmel Odryné Horváth Krisztina keramikusművész alkotásaiban gyönyörködhetünk. Dec :00 Szent Miklós püspök látogat iskolánkba az 5. osztályosok Mikulás műsora lesz a tornateremben. Felkészítőjük Brunner Gáborné Dóri néni és Szegedi Dezső. Dec. 5. a délelőtt folyamán a Szent Rita Óvodába is ellátogat Miklós püspök. Dec. 5. Iskolánk felső tagozatos tanulói részt vesznek a Mohácsi Betlehemes Találkozón és ott előadják a népi betlehemes játékot, melyre Nagy István néprajzkutató készítette fel őket, segítői Lilla néni és Bakonyi Marika néni voltak. Dec. 8. 7:45 iskolai szentmise Dec :00 ADVENTI VÁSÁR Dec Adventi Könyvvásár az emeleten Dec :00 Nyílt nap a leendő első osztályosok és szüleik számára Dec. 12. Délelőtt LELKI NAP gyermekeink számára. Ebéd után, lehetőség szerint, a gyerekeket vigyék haza, mert a nevelőtestület is lelki gyakorlaton vesz részt a plébánián. Dec 15. A Szent Rita óvódások iskolánkban tekintik meg a Betlehemes játékot. Dec :00 Felső tagozatosaink ismét bemutatják a Betlehemest a Bonyhádi Petőfi Sándor evangélikus Gimnázium múzeumában. Dec :00 A Karácsony Váró városi rendezvényen is bemutatkoznak betlehemeseink. Ezt a Garay téren tekinthetik meg. Dec. 20. TANÍTÁSI NAP páros hét, szerdai nap szerint. 16:00 órakor iskolai karácsonyi ünnepség. Mindenkit szeretettel várunk! Január 5. Első tanítási nap, mely 7:45-kor szentmisével kezdődik templomunkban

8 8 DÖK - híradó Iskolánk diákönkormányzatának képviselő tagjaival november 21-én konferenciát tartottunk. Az újvárosi cserkészházban töltöttünk egy rendkívül tartalmas napot. Elefánt feladatunk az iskolai Házirend átdolgozása volt úgy, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt könnyen értelmezhető, és pontosan követhető legyen. Kétféle változatot készítettünk (alsó-és felső tagozatnak), melyeket minden osztályteremben kihelyezünk. Így mindig szem előtt lesz, és talán megkönnyíti a betartását is. Miközben olvastuk és egyre mélyebben foglalkoztunk a Házirenddel, rájöttünk, hogy ezek a szabályok minket védenek, segítik a tanulásunkat és abban is támogatnak bennünket, hogy jó közösségbe tartozhassunk. Aztán beszéltünk még a tanév programjairól. Ötleteket gyűjtöttünk a farsanghoz, szavaló versenyhez, KI MIT TUD?-hoz, diákolimpiához. Igyekszünk újra indítani az iskolarádiót, hiszen technikailag már megoldott, hogy minden tanteremben jól hallható legyen. A ti ötleteiteket is szívesen vesszük, keressétek az osztály dököseit! Még ezek mellett jutott idő arra is, hogy saját címert tervezzünk magunknak, mármint a diákönkormányzatnak. Jelmondatokat is gyártottunk, reméljük, hamarosan be is mutathatjuk az iskola minden tanulójának. Kiderült, hogy van olyan társunk, aki bárkinek lyukat beszél a hasába, így új tisztség is alakult: szószóló. És aki valamennyi diák nevében a szót szólja, nem más, mint Fazekas Evelin 8. osztályos tök jó dökös. Gratulálunk a beszélőkéjének! A munka után még játékra is maradt idő, és még egy virslis lakomát is csaptunk. Közhírré tétetik! PÁLYÁZAT Iskolánk számára is frappáns jelmondatokat keresünk. A mondat foglalja magába iskolánk arculatát, minimum 3 maximum10 szóból álljon! Névvel együtt adjátok le a dökösöknek, vagy Márti néninek! A legjobbakból top listát állítunk ki és szavazni lehet. A részletekről figyeljétek az iskolarádiót! Jócselekedetek a kis Jézusnak

9 9 November 28-án felragyogtak az adventi koszorúk első gyertyái a Szent Rita óvodában is. Évek óta él már ez a meghitt hagyomány az oviban, hogy a picik szüleikkel és óvónőikkel közösen készítik saját kis koszorúikat a várakozás idejének kezdetére. Jól tudják már a lila és rózsaszín színek jelentéseit. Jól tudják, hogy a karácsony estét az adventi időszak teljessége szépíti meg. Tudják, hogy jó jónak lenni, ezért gyűjtögetik a jócselekedeteket, hogy azt ajánlhassák fel a kis jászolnál ajándékként. A gyertyagyújtás ünnepi hangulatát színesítette Kárpáti Lili, a Garay Gimnázium diákja, a Szent József Iskola tanulói és természetesen az ovisok. A műsor után a koszorúkat Ravasz Csaba atya áldotta meg, és Kirsch János diakónussal együtt gyújtották meg az első gyertyát. Az ünnepi hangulatot tovább emelte a díjátadások pillanata. Az Egyházmegye által kiírt rajzpályázatra ugyanis több ovisunk is készült. Oklevelet nyert: Dudás Eszter Mózes megtalálása,és Az angyal üdvözli Máriát, Gáspár Bálint Noé bárkája, Guld Kinga Siratóasszonyok Jézus keresztfájánál, Tóth Petra Jézus átöleli keresztjét, Valigura Eszter Jézus a keresztfán című képe. Különdíjat nyert Nagy Boglárka. Gratulálunk, és további lelkes várakozást kívánunk! Iskolánk két tanulója saját költeményükkel szeretnének nagyon boldog karácsonyt kívánni mindenkinek. Bálint Nikolett és Márkus Mariann: Boldog ünnepeket! Hull a hó, hull a hó, Mindjárt itt a Télapó. Hallani, hogy csilingel, Gyertek gyorsan izibe, kifele. Itt van már a jó öreg, Puttonyában alma, csoki rengeteg. Behívtuk a házba, egy csésze teára, Üljön le a székre, a kályha közelébe. Itt az ideje, hogy kiossza az ajándékunk, Hisz már úgyis eleget vártunk. Jaj, de jó a sok ajándék, de örülünk neki, Reméljük, újra eljössz Mikulás bácsi! Fut a szán, fut a szán, Most indul a Mikulás. Puttonya már könnyebb, Ezért ő nagyon örvend!

10 10 Szent Pál Korintusiakhoz írt levelei Pál második missziós útján jutott el Korintusba, ahol 18 hónapon keresztül hirdette az evangéliumot. E város a görög kultúra egyik központja volt, ahol szembekerültek egymással a különböző gondolat- és vallásrendszerek. A korintusi közösségnek Pál több levelet is írt, a kánonba ezek közül kettő került be. Az 1Kor. kb. 56 táján íródott. Központi témája az Egyház egysége. A levél bemutatja az egyház emberi (bűnös) arcát: a szakadásokat, pártoskodásokat. Az apostol szembenéz ezzel a sebzett arccal (amely mindig egyik jellemzője marad az emberekből álló egyháznak), és rámutat, hogy mindezek közepette az egyház Krisztus misztikus teste (1Kor 12). A Test törvénye a SZERETET és az EGYSÉG (1Kor 3-4; 13; 14,33; 16,14); alapja- gyökere pedig: Krisztus keresztje (1Kor 1,18-2,16). A másért önmagát elveszíteni tudó szeretet teremti meg az EGYSÉGET. Az egység, az egyház titka: Krisztus teste vagytok, és egyenként tagjai (12). Krisztus testében minden tag egyenlő. És minden tagnak egyenlő értékű a szerepe és küldetése. Ő határozta meg mindenegyes tag feladatát a testben. Aki a szeretet törvényeit éli, az járja a legtökéletesebb utat (12,31; 13 - Szeretethimnusz.). Naponta legalább egyszer ajándékozzátok meg társaitokat Jézus szeretetét adva! Szent Pál a korintusi egyháznak szóló második levelét az első után kb. l évvel írta. A levél megírásának célja a korintusi látogatás előkészítése. Sokan Pál ellen fordultak, hamis vádakat hoztak fel ellene, ezeket cáfolja meg az apostol, védekezik az igazságtalan gyanúsítgatások ellen. Megfogalmazza az apostoli küldetés nagyságát, intéseket a pogány bűnöktől, ellenfeleit megszégyeníti. Olvassátok el az első korintusi levél 11. fejezetét és keressétek meg azokat a verseket, amelyeket a szentmisén is hallunk! A szentmise mely részében mondja ezt a pap? Minden dolgotokat szeretetben intézzétek! (1 Kor 16,15) Válaszaitokat várom: Ildikó néni

11 11 Hókirálynő palotája Szikrát szór a jégpalota, Csipkés, díszes, csodaszép, Puha hó a szőnyeg benne, Minden falán téli kép. Jégpalota minden fala Jégből van, és égig ér, Tetejének takarója Csillogó-szép fehér dér. Ablakai ködből vannak, Összes dísze jégvirág, Ott kinézve mindig látod, Milyen télen a világ. Hókirálynő éldegél itt, Hópihékkel játszogat, Hófelhőket küldöz szerte, Mesél téli álmokat. Minden mesét, történetet, verset, amit ti találtok ki, szívesen fogad a Fénysugár. Ne legyetek szégyenlősek, hiszen mindenkinek vannak rejtett talentumai. Ha megosztjuk kincseinket, az öröm is sokszoros!!!

12 12 Gyújtsuk meg a gyertyát Gyújtsuk meg a gyertyát, égjen szépen! Karácsonyi fényben, békességben, Karácsonyi csillag ragyog fenn a fán, Kis harang csilingel, sok kis angyal száll. Áhítattal nézzük a karácsonyfát. Ünnepeljük együtt karácsony napját! Szeretetben éljünk itt a földön mind, Karácsonyi csillag minket erre int! SZEMFÜLESEK ÜGYESKEDJETEK! Az itt látható labirintus mintájára készítsetek ti is útvesztő játékot az évszaknak megfelelően! Például keresse a hóember a seprűjét, vagy a kisfiú a szánkóját, vagy a rénszarvas a Mikulást stb Az elkészített rejtvényeteket A/4-es lapon adjátok le osztályfőnökötöknek, vagy Márti néninek! A jutalom most sem marad el!!!

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért Bevezetés Imádság az idei karácsony teljességéért Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.... Mi pedig

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2018/2019. tanévre

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2018/2019. tanévre A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának munkaterve 2018/2019. tanévre Készítette: Hársfalviné Balázsi Katalin - alsós Diákönkormányzatot segítő tanára A munkatervet

Részletesebben

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD!

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD! iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. február 5. évf. 5. 5 szám

Részletesebben

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak 2013 december 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Flag -értékelve Karácsonyi Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére

Részletesebben

AZ ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE SZORGALMI IDŐSZAK:

AZ ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE SZORGALMI IDŐSZAK: AZ ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE SZORGALMI IDŐSZAK: Tanítási napok száma: 180 Első tanítási nap: 2017. szeptember 1. (péntek) Utolsó tanítási nap: 2018. június 15. (péntek) Az első félév 2018. január 26-ig

Részletesebben

XV. évfolyam - 12. szám 2014. December Csupor Piac Sikerrel debütált Derekegyházon a Csupor Piac, ahol kézműves termékekkel és házi készítésű finomságokkal találkozhattak az érdeklődők. A piac fizetőeszközként

Részletesebben

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ 2015. 12. 11. Fontos információ Karácsonyi vásár - december 12. szombat Bethlehem - december 17. csütörtök Karácsonyi műsor - december 18. péntek Téli szünet - december 19-2016. január 4. Első tanítási

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

A TANÉV HELYI RENDJE ügyelet (síszünet. ügyelet (síszünet 02. ügyelet munkanap

A TANÉV HELYI RENDJE ügyelet (síszünet. ügyelet (síszünet 02. ügyelet munkanap A TANÉV HELYI RENDJE A ok jai, felhasználása sz. esemény / téma tanulók felének ellátása 1. (szombat) 2016. 10. 15. 2. (szerda) 2016. 12. 21. 2017. 3. 02. (síszünet 24. péntek) 2017. 4. 02. (síszünet 27.

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2014-2015 Vezess hűségesen, és taníts engem, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. (Zsoltárok 25,5) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE TANÉV

A DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE TANÉV A DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE 2016-2017. TANÉV Készítette: Nagy-Peidl Éva DÖK segítő pedagógus Bátonyterenye, 2016. szeptember 1. Iskolánk diákönkormányzata elsődlegesen a tanulók érdekeinek képviseletére

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

BALLAG MÁR A VÉN DIÁK

BALLAG MÁR A VÉN DIÁK 1 Megjelenik havonta Szent József sztjozsef-rita@freemail.hu Iskolaközpont Újságja BALLAG MÁR A VÉN DIÁK Azért vagy itt, hogy mindent láss, Hogy értsd a szót, olvasd az Írást. Azért vagy itt, hogy mindent

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018.

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI KOORDINÁTOR VIII. 22. 9:00 VII. 23. 9:00 VIII.22.- 31. VIII. 24. VIII. 28. 8:00-17:00 VIII. 29. 8:00-17:00

Részletesebben

Ballagási ünnepség

Ballagási ünnepség Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Molnár Máté Fotókat készítette: Lajos Abigél és Róka Zsófia Ballagási ünnepség 2016.04.29. Igen, elballagtak a SZISZKI végzős diákjai is. Könny,

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban.

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Mennyből az angyal Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Angyalok szózata minket is hív, ér tse meg ezt tehát minden hű szív. a kisded Jézuskát

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

A 2015/2016 tanév helyi rendje

A 2015/2016 tanév helyi rendje Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda A 2015/2016 tanév helyi rendje Szeptemberi programok Dátum, időpont Esemény, rendezvény Felelős(ök) Szeptember 1. 8 óra Szeptember 2. 16.30 óra

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A tanév rendje: A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő), az utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek). Az őszi szünet előtti

Részletesebben

A Tolnai Szent István Gimnázium Szent Mór Katolikus Általános Iskolája 2016/2017. évi jelentősebb eseményei az éves munkaterv alapján

A Tolnai Szent István Gimnázium Szent Mór Katolikus Általános Iskolája 2016/2017. évi jelentősebb eseményei az éves munkaterv alapján A Tolnai Szent István Gimnázium Szent Mór Katolikus Általános Iskolája 2016/ évi jelentősebb eseményei az éves munkaterv alapján 1. Tanítási napok szünetek: Tanítási napok száma: A tanítási napok száma

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171

Advent Publishing House Budapest Borsfa street 55. Hungary HU-1171 A keresztény ember cselekvő optimizmusa árad ebből a könyvből. Szinte minden lapja arról beszél, hogy milyen szép ez az Isten által teremtett világ és benne milyen szép lehet az ember békessége, élete.

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Bevezető rész

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Bevezető rész Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. június 22. A szentmise Bevezető rész I.A liturgia = Az Egyház istentisztelete Kettős célja:

Részletesebben

XIV évfolyam - 12 szám 2013 December Meghívó Programajánló Az Örökzöld Nyugdíjas Klub meghívja klubtagjait 2013 december 18-án 16 órai kezdettel Karácsony és Névnapok ünneplésére a Dr Brusznyai Árpád Művelődési

Részletesebben

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann 2.A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai Név: Molnárné

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2017-2018 "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15.

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15. 3. tanulmány A Hegyi Beszéd április 9-15. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 15:6; Mikeás 6:6-8; Máté 5 7; 13:44-52; Lukács 6:36; Róma 7:7; 8:5-10 Amikor befejezte Jézus ezeket a beszédeket, a

Részletesebben

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY 2014-2015-ös tanév Tanító: Csáka Mária 2014. szeptember 15: Első nap az iskolában Gyülekeztünk az iskola udvarán. Az V. osztályosok kézen fogtak és bevezettek minket a templomba

Részletesebben

JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17.

JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17. 2018. ápr.22. húsvét 4. vasárnapja 17. JÉZUS A JÓ PÁSZTOR, MINT EGY GYÓGYSZERÉSZ Húsvét 4. vasárnapján Jézusról, mindannyiunk jóságos pásztoráról hallunk. Ezen a vasárnapon papi és szerzetesi hivatásokért

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

ISKOLAI KISOKOS 2018/2019. Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola 1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 7. Telefon/telefax:

ISKOLAI KISOKOS 2018/2019. Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola 1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 7. Telefon/telefax: 2018/2019 ISKOLAI KISOKOS Budapest XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola 1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 7. Telefon/telefax: 340-2556 Email: gyongyosi@chello.hu Web: www.gyongyosisk.hu Iskolai

Részletesebben

A 2018/2019-ES TANÉV RENDEZVÉNYEI Munkaterv

A 2018/2019-ES TANÉV RENDEZVÉNYEI Munkaterv A 2018/2019-ES TANÉV RENDEZVÉNYEI Munkaterv Hónap Esemény, feladat Felelős Augusztus Aug. 23. Javítóvizsga Munkaközösség vez. Aug. 24. Alakuló értekezlet Ocskó Zoltán Nevelőtestület Aug. 28-31. Tantermek

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 2014. december Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 7: 55 Első adventi gyertya meggyújtása 1. c osztály Holper Istvánné 16:00 2014. 12. 03. 11:00 12:00 2014. 12. 04. 14 óra Fogadó

Részletesebben

b) utolsó tanítási nap június 15. péntek ballagás tanévzáró : június 20. szerda

b) utolsó tanítási nap június 15. péntek ballagás tanévzáró : június 20. szerda TANÉV RENDJE Tanítás nélküli munkanapok 1. szept.29. őszi nevelési értekezlet szépkorúak napja 2. dec.22. péntek ig. szünet 3. február 5. félévi értekezlet 4. ápr. 4. tavaszi nevelési ért. 5. ápr. 21.

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

A 2018/2019-es tanév rendje

A 2018/2019-es tanév rendje A 2018/2019-es tanév rendje Szorgalmi idő A 2018/19. tanévben a szorgalmi idő első napja 2018. szeptember 3. (hétfő), utolsó tanítási nap 2018. június 14. (péntek). A tanítási napok száma 181 nap + 6 tanítás

Részletesebben

A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat ös tanév munkaterve

A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat ös tanév munkaterve A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat 2014-2015-ös tanév munkaterve A Diákönkormányzat a Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 48., 58 (9), 69 (2)h;

Részletesebben

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA Ünnepi szentmise KEZDŐÉNEK (Dallam: Áldjad, ember, e nagy jódat ) 1 Áldunk, Isten jó szolgája / Szent Családnak hű sáfárja, Kire Isten megváltásunk

Részletesebben

a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 2017/2018-as tanévének rendje

a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 2017/2018-as tanévének rendje titeket pedig az Úr gyarapítson és gazdagítson a szeretetben egymás iránt és mindenki iránt Tessz. 3.12 Szeptember a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 2017/2018-as tanévének rendje 1. Első

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció 2014. Március 16. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció II/11. szám Íme a totális kommunikáció! A tanítványok minden érzékszervükkel vesznek

Részletesebben

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák!

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! A Felső- Szabolcsi Iskolaszövetség angol nyelvi szóbeli versenye

Részletesebben

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter Szerző Szauer Ágoston Illusztráció Papp Eszter Kiadja Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. Telefon: 94/513-191, 30/864-5605 E-mail: info@martinuskiado.hu Internet:

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt 2014 böjt Hálaadás 1. oldal H á l a a d á s a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt Mikor pedig böjtöltök. ne legyen komor a nézésetek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják arcukat,

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV 2016/2017. tanév Összeállította: Csibor Lászlóné DÖK munkáját segítő pedagógus Mezőberény, 2016. szeptember

Részletesebben

Budai Református Egyházközség. Advent

Budai Református Egyházközség. Advent Budai Református Egyházközség 2013 Advent ...meglátogat minket a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola Iskolánk harmadikos és hatodikos tanulói szeptember végén idén is erdei iskola projekt keretében természet közelben tanultak öt-öt napig.

Részletesebben

2017/2018. A Gulner Iskola helyi tanévi rendje

2017/2018. A Gulner Iskola helyi tanévi rendje 2017/2018. A Gulner Iskola helyi tanévi rendje Nap AUGUSZTUS 16-17. 9 00 Vezetői értekezlet 23. 8 00 Munkaközösségi Alakuló értekezlet megbeszélések 24. 9 00 Javító vizsgák Tantermek rendezése Peringer

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A 2016. ÉVRŐL Alapítványunk alapvető célja a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása. Különösen fontosnak

Részletesebben

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Művészetek hete a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Reneszánsz Iskolánkban október 1. és 5. között rendeztük meg a Művészetek hetét. A diákok és a tantestület tagjai ezáltal kicsit visszacsöppentek

Részletesebben

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban?

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban? Életidőnk Nagy, meghatározó döntéseink emlékszünk-e rájuk? Nagy, meghatározó

Részletesebben

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS!

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! AZ IRGALMASSÁG RENDKÍVÜLI SZENTÉVE Ez év március 13-án, megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában

Részletesebben

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember

Iskolai programterv ( as tanév) Szeptember Iskolai programterv (2017-18-as tanév) Szeptember 1. péntek 8.00 Tanévnyitó ünnepség, osztályfőnöki órák 17.00 Szülői értekezlet 1.a és 1.z osztálynak 4. hétfő 16.00 Összevont szülői értekezlet 5. osztályoknak

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

Az éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvénye, események időpontjai

Az éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvénye, események időpontjai Az éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvénye, események időpontjai Dátum Feladat I. félév Szeptember 1. Első tanítási nap (1-6. 4 of. óra, 7-12. 5. óra szaktárgyi)

Részletesebben

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI 2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI Horvát nyelv, kulturális élet A tanévet megelőző nyári programok: 1) 2014.Június 22-29.- Pag (Horvátország)- Horvát nyelvi tábor 6 tanuló vett részt az egy hetes horvátországi

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8

Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8 Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8 2004 az alapítás éve 8 2005/2006-os tanév az első bővülés 9 2006/2007 a tanulói

Részletesebben

e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai

e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai Az óvoda nyitva tartása: Az óvoda öt napos munkarenddel

Részletesebben

PROGRAMNAPTÁR. középiskolai megemlékezés hétfő Pedagógusnap Szent Gellért ünnepe

PROGRAMNAPTÁR. középiskolai megemlékezés hétfő Pedagógusnap Szent Gellért ünnepe PROGRAMNAPTÁR 2018. szeptember 09.03. hétfő Tanévnyitó VeniSancte iskolai 09.03- Befogadás, (csoportszintű) mérése (folyamatosan) 09.05. Tanévnyitó Mocorgó mise VeniSancte 09.06. Szülői értekezlet 1. osztály

Részletesebben

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya.

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. Téma: Téli ünnepkör, népszokások A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. A projekt időtartama: 4 hét (nov. 30. dec. 22.) A projekt résztvevői:

Részletesebben

Forrás. Jézus mellénk állt

Forrás. Jézus mellénk állt Forrás a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Jézus mellénk állt 13. évf. 1. szám 2016. január 10. Gárdonyi Géza népszerű karácsonyi énekében jól láttatja az első karácsony valóságát: Nem

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Karácsony A szeretet ünnepe?

Karácsony A szeretet ünnepe? A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 12. szám 2009. december Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Karácsony A szeretet ünnepe? Ha az autók

Részletesebben

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM?

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM? GÖRÖGKATOLIKUS HÍRLEVÉL III. évfolyam 12. szám 2015. december AJÁNDÉK TEHER, GOND, ÖRÖM? Kinek mit, mennyiért, hogyan? És főleg: mikor lesz erre időm?rohantunkban nem is olyan könnyű a megoldás. Ráadásul

Részletesebben

Végső dolgok - Egy végtelen világ

Végső dolgok - Egy végtelen világ Végső dolgok - Egy végtelen világ Felnőtt katekézis, 2011. november 04. Előadó: Maga László Plébános atya Miről is szólhatott volna Plébános atyánk péntek esti előadása, mint a Végső dolgokról, hiszen

Részletesebben

Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév

Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév Összeállította: Zubai Etelka Idő Tevékenység Hol? Mikor? Felelős Feltételek Eredmény Augusztus Tanmenetek áttekintése, KIP-es, órák ütemezése.

Részletesebben