Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervéről szóló rendelet megalkotásáról. Dr. Dobos József jegyző

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervéről szóló rendelet megalkotásáról. Dr. Dobos József jegyző"

Átírás

1 Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 64622/2009 Cím: Előterjesztés Sopron Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervéről szóló rendelet megalkotásáról Előterjesztő: Dr. Fodor Tamás polgármester Dr. Dobos József jegyző Az előterjesztést megkapta: Városfejlesztési Bizottság Jogi és ügyrendi Bizottság Törvényességi véleményezésre bemutatva: november Meghívottak:

2 Előadó: Horváthné Seregély Jolán Juhász János Tisztelt Közgyűlés! Sopron Megyei Jogú Város környezetének állapota valamennyiünk közös felelősége. A levegő állapota, tisztasága alapvetően meghatározza az élet minőségét, a szennyező anyagok közvetlenül veszélyeztetik az emberi egészséget, a természetes és az épített környezetet. A levegő minőségét a közlekedés, a fűtés és az ipari tevékenységből származó szennyezések határozzák meg, de tapasztaltuk, hogy a meteorológiai helyzettől függően időszakosan szerepe van a nagyobb távolságról érkező szennyezésnek is. Így jelent meg 2008-ban Bécs irányából az ózon szennyezés. Településünkön a fűtési szezonban, és csapadékszegény nyári időszakban a kisméretű szállópor (PM 10 ), erős napsugárzással járó nyári meleg napokon a felszín közeli ózon szennyezettség jelentett problémát, ezeknek a légszennyező anyagoknak a koncentrációja az elmúlt két év során több alkalommal elérte a tájékoztatási és a riasztási küszöbértéket. Az előzményekhez tartozik az is, hogy a környezetvédelmi minisztérium az Európai Unióban elsőként önálló küszöbértéket vezetett be a légszennyezésért leginkább felelős szállóporra. A szállópor koncentrációja az európai uniós előírások szerint egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az előírt határértéket. Ha koncentrációja két napig meghaladja az egészségügyi határérték kétszeresét, elrendelhető a füstköd-riadó ben előállt ez a kritikus helyzet. Az eseményt követően a Védelmi Bizottság döntött arról, hogy Sopron Megyei Jogú Város területére füstködriadó tervet dolgoztat ki, és javaslatot tesz az erről szóló rendelet megalkotására. A rendelet-tervezet elkészült, a Védelmi Bizottság jóváhagyta, most a Tisztelt Közgyűlés elé terjesztjük jóváhagyásra. A rendelet megalkotásához az SZMSZ 54. (1) bekezdése alapján nyílt szavazás útján, az 53. (2) bekezdésének a) pontja alapján minősített többség szükséges. Sopron, november 10. Dr. Fodor Tamás polgármester Dr. Dobos József jegyző

3 Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának./2009. (..) számú rendelete Sopron Megyei Jogú Város füstködriadó tervéről Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 48. (4) bekezdésében és a 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 15/B. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja: I. Általános rendelkezések A rendelet célja és hatálya 1. 1) A füstködriadó terv (továbbiakban: terv) célja, hogy meghatározza a megengedett érték feletti légszennyezettség esetén az emberi élet- és egészség, valamint a környezet megóvása érdekében szükséges intézkedéseket, azok elrendelésének és végrehajtásának szabályait. 2) Amennyiben a légszennyezettségi értékek a 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott értéket elérik, illetve meghaladják, el kell rendelni a szmogriadót és a továbbiakban a szükséges intézkedéseket ezen tervben meghatározottak figyelembe vételével kell foganatosítani. 2. E rendelet hatálya Sopron Megyei Jogú Város közigazgatási területére terjed ki. II. A szmogriadó fokozatai és elrendelése A szmogriadó fokozatai 3. (1) Szmogriadó megfelelő fokozatát kell elrendelni, ha a szennyező anyag koncentrációja eléri, vagy meghaladja a légszennyezettségi határértékről, valamint a mindenkori hatályos jogszabályban jelenleg a 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendeletben - rögzített tájékoztatási, illetve riasztási küszöbértékeket. A tájékoztatási és riasztási küszöbértékeket, valamint a lakossági tájékoztatás tartalmát a terv 1. számú melléklete tartalmazza. 2) A szmogriadó fokozatai a következők: a) tájékoztatási fokozat b) riasztási fokozat

4 3) Szmogriadó esetén azonnal be kell szerezni az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai előrejelzését is. A szmoghelyzet megállapításának módja és eszközrendszere 4. 1) A szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát a folyamatosan működő automatikus mérőállomás adatai alapján kell bejelenteni. 2) Sopron Megyei Jogú Városban a levegő szennyezettségét az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Kodály Zoltán térre telepített monitorállomás segítségével méri. A szmogriadó elrendelése 5. 1) A tájékoztatási küszöbérték túllépését követően egy órán belül, szálló por (PM10) esetén 8 órán belül tájékoztatni kell a lakosságot és az intézményeket. 2) A riasztási küszöbérték túllépését követő két órán belül, szálló por (PM10) esetén 5 órán belül be kell jelenteni a szmogriadó riasztási fokozatát. Szálló por esetén a bejelentés lehetőségéről előző nap legkésőbb 18 óráig a lakosságot és az intézményeket tájékoztatni kell, amely tájékoztatásnak ki kell terjednie a szmogriadó tervben foglalt korlátozások bevezetésének várható időpontjára, illetve a várható korlátozásokra. A bejelentést a Magyar Távirati Irodán és a helyi médiában, a tervben meghatározott szempontok alapján kell megtenni. 3) A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a külön jogszabályban meghatározott légszennyező anyag (kivéve ózon) koncentrációja a folyamatosan működő automata mérőállomáson 3 egymást követő egyórás átlagában, illetve szálló por (PM10) esetében egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbérték számszerű értékét és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása. Ózon esetében a riasztási fokozat megszüntethetőségének feltétele, hogy a megszüntetés előtti 24 óra alatt az ózon koncentráció a folyamatosan működő automata mérőállomáson nem lépi túl a riasztási küszöbértéket. III. Szmogriadó események kezelése 6. 1) Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a szmogriadó események kezelésére és megszüntetésére operatív csoportot hoz létre a Sopron Megyei Jogú Város Helyi Védelmi Bizottság munkacsoportjaként Szmogriadó Munkacsoport néven.

5 2) A Szmogriadó Munkacsoport állandó tagjai: - Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal 2 fő (jegyző és a védelmi referens) - Sopron Holding Zrt. 1 fő - Soproni Polgári Védelmi Kirendeltsége 1 fő - ÁNTSZ Sopron-Fertődi Kistérségi Intézete 1 fő - Soproni Rendőrkapitányság 1 fő - Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság1 fő - Magyar Közút Zrt. 1 fő 3) A Szmogriadó Munkacsoport a rendkívüli esemény megszüntetésére, hatásának mérséklésére teendő intézkedések végrehajtásához eseti szakértőket vonhat be (pl. Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) IV. A rendkívüli intézkedések előkészítésében közreműködő szervek és feladataik 7. A rendkívüli intézkedések előkészítésében részt vesznek: a) Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség b) Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal c) Sopron Holding Zrt. d) Soproni Polgári Védelmi Kirendeltség e) ÁNTSZ Sopron-Fertődi Kistérségi Intézete f) Soproni Rendőrkapitányság g) Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság h) Magyar Közút Zrt. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feladatának ellátása során: 8. a) Fokozott figyelemmel működteti a monitor hálózatot és gondoskodik az esetleges meghibásodások elhárításáról. b) A monitorállomásokon észlelt, a szmogriasztás alapját képező adatokat ellenőrzi. c) Szmog-helyzet esetén távbeszélőn és ben haladéktalanul értesíti a Polgármesteri Hivatal védelmi referensét, amelyet faxon is megerősít. d) Részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport döntés-előkészítő munkájában.

6 9. Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - feladatának ellátása során: a) Kijelölt munkatársai révén a nap 24 órájában fogadja a riasztást. b) Gondoskodik a Szmogriadó Munkacsoport-nak kijelölt helység és a szükséges technikai feltételek biztosításáról, továbbá a munkacsoport még hiányzó tagjainak mozgósításáról. c) Részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport munkájában. 10. Az ÁNTSZ Sopron-Fertődi Kistérségi Intézete - feladatának ellátása során: a) Részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport döntés előkészítő munkájában és javaslatot tesz a korlátozó intézkedések bevezetésére. b) Értesíti az orvosi, gyógyszertári ügyeleteket és a mentőszolgálatot, készüljenek fel a szmogriadóval kapcsolatos várhatóan megnövekedő feladatok elvégzésére. 11. A Sopron Holding Zrt., a Soproni Polgári Védelmi Kirendeltség, a Soproni Rendőrkapitányság, a Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és a Magyar Közút Zrt. - feladatának ellátása során: részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport döntés előkészítő munkájában és javaslatot tesz a korlátozó intézkedések bevezetésére. 12. A Szmogriadó Munkacsoport - feladatának ellátása során: a) Elemzi az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által megküldött adatokat. b) Értékeli az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai és javaslata alapján a szmoghelyzetet és döntését követően azonnal javaslatot tesz a polgármesternek az adott szmogriadó fokozat elrendelésére. c) Megkéri az Országos Meteorológiai Szolgálat-tól a meteorológiai előrejelzést. d) Eseménynaplóban rögzíti a szmogriadót okozó szennyező anyag koncentráció értékeit, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség valamennyi intézkedését, majd az intézkedések következményeit, továbbá a szmogriadó végrehajtásával és megszüntetésével kapcsolatos eseményeket.

7 V. A rendkívüli intézkedések elrendelésére, végrehajtására jogosult, illetve az abban közreműködő szervezetek és feladataik 13. 1) A szmogriadó elrendelésére a Polgármester, mint a Helyi Védelmi Bizottság elnöke jogosult. 2) A Polgármester feladatának ellátása során a 2. számú mellékletben foglaltak szerint: a) Elrendeli a szmogriadót. b) Indokolt esetben megváltoztatja a szmogriadó fokozatát. c) A közlekedési korlátozások alól esetenként egyedi felmentést és igazolást ad a Szmogriadó Munkacsoport véleményezése alapján, illetőleg indokolt esetben elrendeli a tömegközlekedési járatok sűrűsítését. d) A feltételek fennállása esetén megszünteti a szmogriadót. 14. A rendkívüli intézkedések végrehajtására jogosult, illetve abban közreműködő szervezetek: a) Szmogriadó Munkacsoport b) Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség c) Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Közterület Felügyelet (továbbiakban: Közterület Felügyelet) d) Sopron Holding Zrt. e) ÁNTSZ Sopron Fertődi Kistérségi Intézete f) Soproni Rendőrkapitányság g) Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság h) Magyar Közút Zrt. Fertőszentmiklósi Üzemmérnökség (továbbiakban: Közút Kht.) i) KISALFÖLD Volán Zrt. 15. A Szmogriadó Munkacsoport megbízott felelőse: a) Szmogriadó elrendelése esetén gondoskodik a szmogriadó kihirdetéséről és közzétételéről, a jogszabályban meghatározottak szerint, valamint a helyben szokásos módon. b) Azonnal értesíti a valós szmoghelyzetről a közreműködő szerveket, valamint tájékoztatja a korlátozásban érintett gazdálkodó és egyéb szervezeteket.

8 c) A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatának elrendelését követően a szennyezőanyag fajtájától függően javaslatot tesz a polgármesternek korlátozó intézkedések bevezetésére. d) Koordinálja és ellenőrzi a terv és a Polgármester által hozott döntések végrehajtását és erről tájékoztatja a közreműködő szerveket. A résztvevő szervezetek feladatai a szmogriadó kihirdetése után 16. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség: a) Részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport munkájában. b) Valamennyi mérési eredményét, intézkedését és információját dokumentálja. c) A b) pontban regisztrált adatokról faxon, vagy ben folyamatosan tájékoztatja a Szmogriadó Munkacsoportot. d) Az elrendelt fokozat változását jelző légszennyezettség csökkenés vagy emelkedés esetén azonnal értesíti a Szmogriadó Munkacsoportot. A Közterület Felügyelet: 17. A Sopron Holding Zrt.: a) A forgalomkorlátozással járó szmogriadó esetén együttműködik a rendőri szervekkel a forgalomelterelés végrehajtásban és az újonnan kialakított forgalmi rend fenntartásában. b) Intézkedik a kihirdetett korlátozó intézkedéseket be nem tartók ellen. 18. A szén-monoxid, nitrogén-oxidok vagy ózon szennyező anyagok okozta szmogriadó elrendelését követően intézkedik az önkormányzati közutak forgalomkorlátozásáról, az ehhez szükséges műszaki, tárgyi feltételek biztosításáról (utak, útszakaszok, meghatározott területek lezárása, illetve a kijelölt parkoló területek biztosítása). Végzi az önkormányzati utak locsolását. 19. Az ÁNTSZ Sopron-Fertődi Kistérségi Intézete: a) Részt vesz a Szmogriadó Munkacsoport munkájában. b) Értesíti az orvosi, gyógyszertári ügyeleteket, mentőszolgálatot és szükség szerint gondoskodik azok megerősített működéséről. A Soproni Rendőrkapitányság: 20. A szén-monoxid, nitrogén-oxidok vagy ózon szennyező anyagok okozta szmogriadó elrendelését követően végrehajtja a tervben és a külön jogszabályban előírt feladatokat (pl.: a forgalomkorlátozási intézkedések betarttatása és szükséges

9 közlekedésbiztonsági intézkedések megtétele). 21. Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság: Részt vesz az önkormányzati utak locsolásában, végrehajtja a tervben és a külön jogszabályban előírt feladatokat. 22. A Magyar Közút Zrt.: A szén-monoxid, nitrogén-oxidok vagy ózon szennyező anyagok okozta szmogriadó elrendelését követően intézkedik a városon átmenő országos közutak forgalomkorlátozásának elrendeléséről, a forgalomkorlátozások végrehajtásához szükséges műszaki, tárgyi feltételek biztosításáról (utak, útszakaszok lezárása). A KISALFÖLD Volán Zrt.: 23. A forgalom lebonyolításának elősegítésére a Polgármester utasításának megfelelően gondoskodik a járatok sűrítéséről, illetve a forgalmi terv szükségszerű módosításáról. VI. Korlátozó intézkedések szmogriadó esetén 24. (1) A korlátozó intézkedések köre a túllépést előidéző szennyező anyag fajtája szerint különbözik. (2) Ha a határérték túllépést a kén-dioxid és/vagy a szálló por szennyező anyag okozza, akkor a kén-dioxid kibocsátással járó (fűtési és technológiai) helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőit (jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet és magánszemély) tevékenységük korlátozására vagy felfüggesztésére kell kötelezni. (A Kötelezés a Polgármester levegőtisztaságvédelmi hatósági jogkörében azonnal végrehajtandó határozat formájában kerül kiadásra). (3) Ha a határérték túllépést a szén-monoxid és/vagy a nitrogén-oxid és/vagy ózon koncentrációjának növekedése okozza, a közúti közlekedési eszközök használatát meg kell tiltani, vagy korlátozni kell. (4) Ha a határérték túllépést a légszennyezettségi határértékről, valamint a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló mindenkori hatályos jogszabályban megjelölt szennyező anyag komponensek egyidejű koncentráció növekedése okozza, akkor a (2) és (3) bekezdésében foglaltakat együttesen kell

10 alkalmazni. 25. A szmogriadó elrendelésekor életbe lépő korlátozásokat a lakosság és közintézmények valamint az ipari jellegű helyhez kötött légszennyezők tekintetében a 3. sz. melléklet, a közúti közlekedés tekintetében a 4. számú melléklet, míg a Szmogriadó Munkacsoport tagjainak elérhetőségét, riasztási adatait az 5. számú melléklet tartalmazza. A 6. számú mellékletben felsoroltak az életbe lépő forgalomkorlátozások alól mentesülnek. VII. Vegyes és záró rendelkezések 26. 1) Aki e rendelet 24. -ában, és a 3. sz. mellékletében foglalt kötelezettségeit megszegi, azzal szemben a 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 8. sz. mellékletének 8. pontja szerinti levegővédelmi bírság szabható ki. 2) Szabálysértést követ el és Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható aki e rendelet 4. számú mellékletének 3-5. pontjában foglalt közlekedési korlátozásait nem tartja be. 3) Többször ismétlődő szabálysértés esetén az ipari jellegű helyhez kötött légszennyezők tevékenysége (működése) teljes egészében felfüggeszthető. 4) Helyszíni bírság kiszabására a közterület felügyelő és a rendőr jogosult. 27. Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Dr. Dobos József Dr. Fodor Tamás Jegyző polgármester

11 1. számú melléklet Tájékoztatási és riasztási küszöbértékek A levegő térfogatot 293 K hőmérsékletre és 101,3 kpa nyomásra át kell számítani. [CAS szám: Chemical Abstracts Service azonosító száma] Légszennyező anyag [CAS szám] Tájékoztatási küszöbérték [µg/m 3 ] Riasztási küszöbérték [µg/m 3 ] Kén-dioxid [ ] Nitrogén-dioxid [ ] Szén-monoxid [ ] Szálló por (PM ) 10 Ózon [ ] 400 µg/m 3 három egymást követő órában 350 µg/m 3 három egymást követő órában µg/m 3 három egymást követő órában 75 µg/m 3 két egymást követő napon 180 µg/m 3 három egymást követő órában 500 µg/m 3 három egymást követő órában vagy 72 órán túl meghaladott 400 µg/m µg/m 3 három egymást követő órában vagy 72 órán túl meghaladott 350 µg/m µg/m 3 három egymást követő órában vagy 72 órán túl meghaladott µg/m µg/m 3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható 240 µg/m 3 három egymást követő órában vagy 72 órán túl meghaladott 180 µg/m 3 A lakossági tájékoztatásnak a következők szerint legalább az alábbiakra kell kiterjednie: a) Tájékoztatás az észlelt túllépésről: - a túllépés helye, az érintett terület, - a túllépés mértéke (a tájékoztatási vagy a riasztási küszöbértékekhez viszonyítva), - a túllépés kezdete és várható időtartama, - a legmagasabb 1 órás, 8 órás és 24 órás átlag koncentráció megadásával. b) Előrejelzés a következő időszakra (napszakra/napra): - a várható túllépéssel érintett terület, - a várható (tájékoztatási vagy riasztási) fokozat, - a várható változások a szennyezettségi szintben (javulás, stabilizálódás vagy romlás) történő megadásával. c) Tájékoztatás az érintett lakosság részére a lehetséges egészségügyi hatásokról és a javasolt teendőkről: - a veszélyeztetett népességcsoportok (pl. óvodás korúak, iskolai tanulók, idősek, betegek), - a várható tünetek, - az érintett népességcsoportok számára javasolt elővigyázatossági intézkedések, - a további információk elérési módjának megadásával. d) Tájékoztatás a szennyezettség, illetve az expozíció csökkentése érdekében teendő megelőző beavatkozásról a szennyezettség lehetséges okainak bemutatásával és a kibocsátások csökkentésére vonatkozó ajánlásokkal.

12 2. számú melléklet SOPRON MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 9400 Sopron, Fő tér 1. Tel.: (99) Sopron Megyei Jogú Város Polgármesterének számú HATÁ ROZATA szmogriadó (tájékoztatási) riasztási fokozatának elrendeléséről A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 48. (6) bekezdés a) pontja, valamint Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Képviselőtestületének Szmogriadóról szóló.. rendelete 13. (2) bekezdése alapján Sopron Megyei Jogú Város közigazgatási területére napja órájától a szmogriadó riasztási fokozatát rendelem el 1. A levegőtisztaság védelme érdekében az alábbi korlátozó intézkedéseket vezetem be (önkormányzati rendelet 3., és 4. számú melléklete): Jegyzőt felhívom a szmogriadó közzétételére és a végrehajtás ellenőrzésére. 3. A szmogriadó megszegői pénzbüntetéssel ( Ft) sújthatók. INDOKOLÁS Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi,Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Mérőállomása Sopron város levegőszennyezettségének mérése során megállapította, hogy Sopron Megyei Jogú Város légszennyezettsége (pl. szálló por) légszennyező anyag tekintetében a riasztási küszöbértéket meghaladta, ezért a határozatom rendelkező részében megjelölt jogszabályok és az előzőek alapján Sopron Megyei Jogú Város közigazgatási területére a levegőtisztaság, valamint a lakosság egészségének védelme érdekében napja. órától a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetéséről rendelkezem. Sopron, 20.. PH..... Dr. Fodor Tamás polgármester

13 A SZMOGRIADÓ RIASZTÁSI FOKOZATÁBAN ELRENDELHETŐ INTÉZKEDÉSEK 3. számú melléklet a lakosság és közintézmények valamint az ipari jellegű helyhez kötött légszennyezők tekintetében /célszerű sorrend/ 1. az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma 2. megfelelő helyzetben a közterületek vízzel történő tisztítása. 3. a szennyezőanyagokat kibocsátó, helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőinek felszólítása tevékenységük mérséklésére, illetve tevékenységük (különböző fokú) korlátozása vagy felfüggesztése 4. a porkibocsátással járó tevékenységek (építkezési munkálatok, építési anyagok szállítása stb.) felfüggesztése 5. ózonriadó esetén a lakosság és a közintézmények felszólítása a (főként szerves oldószer felhasználása miatt) szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységek (pl. festés, mázolás, bitumenolvasztás stb.) megszüntetésére, főként a óra közötti időszakban 6. a lakosság a közintézmények felszólítása (az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények, valamint óvodák és bölcsődék kivételével) a település egész területén a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezés használatának mérséklésére 7. a szmoghelyzet súlyosságától függően az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálása A korlátozások Sopron Megyei Jogú Város egész területére vonatkoznak!

14 4. számú melléklet A SZMOGRIADÓ RIASZTÁSI FOKOZATÁBAN ELRENDELHETŐ INTÉZKEDÉSEK a közúti közlekedés tekintetében /célszerű sorrend/ 1. a tömegközlekedés használatának előnyben részesítése; 2. a gépjárművek - álló helyzetben történő - indokolatlan alapjárati üzemelte- tésének lehetőség szerinti mérséklésére történő felszólítás. 3. gépjárműforgalom korlátozása a gépjárművek környezetvédelmi besorolása alapján, (sárga plakettes gépjárművek közlekedésének tiltása) figyelembe véve, hogy szálló por szennyezettség esetén a dízel, ózonszennyezettség esetén a benzin üzemű gépjárművek fokozottabb korlátozása indokolt; illetve a legszennyezőbb gépjárművek használatának megtiltása 4. a gépjárműhasználat további korlátozása például a rendszám páros-páratlan besorolása szerint, a 22 órától 6 óráig tartó időszak kivételével; 5. a gépjárműforgalom általános tiltása A korlátozások Sopron Megyei Jogú Város egész területére vonatkoznak!

15 A SZMOGRIADÓ MUNKACSOPORT ÁLLANDÓ TAGJAI 5. számú melléklet 1. Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Dr. Dobos József Sopron MJV jegyzője hivatali: 99/ mobil: 30/ Juhász János védelmi referens hivatali: 99/ mobil: 30/ Sopron Holding Zrt. Dr. Komornoki László vezérigazgató mobil: 20/ Soproni Polgári Védelmi Kirendeltség Tamás János pv. alezredes hivatali: 99/ mobil: 30/ ÁNTSZ Sopron Városi Intézete Dr. Amberger Erzsébet tisztifőorvos hivatali: 99/ mobil: 30/ Soproni Városi Rendőrkapitányság Moravecz Imre r. alezredes hivatali: 99/ mobil: 20/ Sopron MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Csuka Zsolt tü. alezredes hivatali: 99/ mobil: 70/ Magyar Közút Zrt. Fertőszentmiklós (csak közlekedési korátozások esetén) Kok Miklós hivatali: 99/ mobil: 30/

16 6. számú melléklet A FORGALOMKORLÁTOZÁSOK ALÓL MENTESÜLŐ GÉPJÁRMŰVEK FELSOROLÁSA 1. a helyi, helyközi és távolsági közúti közösségi közlekedés (Volán) járművei; és a taxik 2. a következő környezetvédelmi osztályú járművek: - tiszta gázüzemű, vagy elektromos meghajtású, vagy hibrid hajtású járművek, környezetvédelmi besorolási osztály: 5; - Az ENSZ-EGB előírás III jóváhagyás és előírás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros (EURO-V.); környezetvédelmi besorolási osztály:12; - Az ENSZ-EGB előírás III jóváhagyás és előírás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros (EEV.); környezetvédelmi besorolási osztály:13 3. a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt járművek; 4. a DT betűjelű rendszámmal ellátott járművek; 5. betegszállító, valamint beutalt betegeket szállító járművek; 6. orvosi ügyeletet ellátó járművek; 7. mozgáskorlátozott személyt szállító járművek (amennyiben eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal rendelkeznek és ez a szélvédőn keresztül jól látható); 8. szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, valamint karbantartást és ellátást biztosító járművek; 9. köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek; 10. elromlott jármű vontatását vagy a közúton elromlott jármű hibalehárítását végző járművek 11. közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 10/2005.(III.10.) sz. rendelettel módosított

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 10/2005.(III.10.) sz. rendelettel módosított 1 MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 10/2005.(III.10.) sz. rendelettel módosított 47/2003.(X.7.) sz. rendelete a rendkívüli levegőtisztaság-védelmi intézkedési tervről Bevezetés Miskolc Megyei

Részletesebben

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános

Részletesebben

I. FEJEZET. A rendelet célja és hatálya 1. II. FEJEZET

I. FEJEZET. A rendelet célja és hatálya 1. II. FEJEZET DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 50/2009. (XII. 16.) rendelete Debrecen város szmogriadó tervérl Debrecen (4) bekezdésében Megyei Jogú kapott Város felhatalmazása Önkormányzatának alapján, Közgylése

Részletesebben

69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet Budapest Főváros szmogriadótervéről. I. Általános rendelkezések

69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet Budapest Főváros szmogriadótervéről. I. Általános rendelkezések 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet Budapest Főváros szmogriadótervéről A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. (4) bekezdés

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgylése a környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 59/2003. (12.22.) sz. rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervről

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 59/2003. (12.22.) sz. rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervről Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 59/2003. (12.22.) sz. rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervről Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 22/2003. (04.23.) sz. rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 22/2003. (04.23.) sz. rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 22/2003. (04.23.) sz. rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a környezet

Részletesebben

A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról

A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról A Zagyvaszántói Önkormányzat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Tv. (továbbiakban:

Részletesebben

Előterjesztés az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletről (rendeletalkotás)

Előterjesztés az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletről (rendeletalkotás) Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: VI/59013/2011. Cím: Előterjesztés az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletről (rendeletalkotás)

Részletesebben

A változat. a) közlekedésszervező: a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság;

A változat. a) közlekedésszervező: a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság; Az előterjesztés 1/A. számú melléklete A változat /2012. (.) Főv. Kgy. rendelet a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének

Részletesebben

3.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK

3.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK 3.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK I. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK RENDELETEI 14-33. oldal II. III. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HATÁROZATAI BIZOTTSÁGOK ÁLTAL HOZOTT HATÁROZATOK 34-92.

Részletesebben

CÍM: Előterjesztés a polgármester és az alpolgármesterek illetményének, illetve tiszteletdíjának és költségtérítésének módosításáról

CÍM: Előterjesztés a polgármester és az alpolgármesterek illetményének, illetve tiszteletdíjának és költségtérítésének módosításáról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40642/2008. CÍM: Előterjesztés a polgármester és az alpolgármesterek illetményének, illetve tiszteletdíjának és költségtérítésének

Részletesebben

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-3100 Salgótarján, Szent Flórián tér 1. : 3100 Salgótarján, Pf.: 0 Tel: (36-32) 411-400 Fax: (36-32) 411-400 e-mail:

Részletesebben

Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról

Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről. I.

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről. I. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről A szociális igazgatásról és

Részletesebben

H e g y e s d község Önkormányzata Képviselőtestületének 15/2000./XII.21./ r e n d e l e t e. a környezetvédelemről.

H e g y e s d község Önkormányzata Képviselőtestületének 15/2000./XII.21./ r e n d e l e t e. a környezetvédelemről. H e g y e s d község Önkormányzata Képviselőtestületének 15/2000./XII.21./ r e n d e l e t e a környezetvédelemről. H e g y e s d község Önkormányzata Képviselőtestületének 15/2000./XII.21./ rendelete

Részletesebben

Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelet a közterület-használat szabályairól. A rendelet hatálya

Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelet a közterület-használat szabályairól. A rendelet hatálya Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelet a közterület-használat szabályairól Pátka Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 43/2004. (XII. 20.) számú r e n d e l e t e

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 43/2004. (XII. 20.) számú r e n d e l e t e Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 43/2004. (XII. 20.) számú r e n d e l e t e a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról Hajdúsámson Város Önkormányzata

Részletesebben

CÍM: Tájékoztató a bizottságok és a polgármester 2008. évben átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

CÍM: Tájékoztató a bizottságok és a polgármester 2008. évben átruházott hatáskörben hozott döntéseiről Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40427-2/2009. CÍM: Tájékoztató a bizottságok és a polgármester 2008. évben átruházott hatáskörben hozott döntéseiről Előterjesztő:

Részletesebben

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Mezőkövesd Város Önkormányzata a települési környezet védelme, ezen keresztül az emberek életminőségének javítása érdekében a település szabályozási

Részletesebben

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó 1 Folyamatok: Emisszió Transzport Keveredés / higulás Kémiai átalakulás Ülepedés / kivállás Immisszió

Részletesebben

7/2004 (VI. 05. ) Ö. rendelete. a környezetvédelemről

7/2004 (VI. 05. ) Ö. rendelete. a környezetvédelemről 1 Bogyiszló Községi Önkormányzat Képviselő- testülete 7/2004 (VI. 05. ) Ö. rendelete a környezetvédelemről A rendelet célja a természeti-környezeti értékek megőrzése, javítása és védelme, a község arculatának

Részletesebben

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20.

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20. Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20.) Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban:

Részletesebben

I. fejezet Á L T A L Á N O S R E N D E L K E Z É S E K. A rendelet hatálya

I. fejezet Á L T A L Á N O S R E N D E L K E Z É S E K. A rendelet hatálya Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete Ercsi Város Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020

Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020 Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020 Program kötet Készítette: Kóti István okl. építőmérnök, vízépítő Mátyás László okl. gépészmérnök (MMK-1161/2013) környezetvédelmi szakértő

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. az 51/2011.(XII.16.) és a 21/2018. (VI.27.) Ör.-rel módosított

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. az 51/2011.(XII.16.) és a 21/2018. (VI.27.) Ör.-rel módosított Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az 51/2011.(XII.16.) és a 21/2018. (VI.27.) Ör.-rel módosított 18/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelete a füstköd-riadó tervről Veszprém Megyei Jogú

Részletesebben

22. szám 124. évfolyam 2009. július 10. TARTALOM. Utasítások 49/2009. (VII. 10. MÁV Ért. 22.) VIG számú

22. szám 124. évfolyam 2009. július 10. TARTALOM. Utasítások 49/2009. (VII. 10. MÁV Ért. 22.) VIG számú 22. szám 124. évfolyam 2009. július 10. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 49/2009. (VII. 10. MÁV Ért. 22.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a MÁV Magyar

Részletesebben

A RENDELET CÉLJA A RENDELET HATÁLYA

A RENDELET CÉLJA A RENDELET HATÁLYA Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2008. (IX.18.) számú rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról (egységes szerkezetben a módosító 9/2009. (IV.23.), 10/2010.

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Kazincbarcika Város Önkormányzatának 48/2005. (XII. 22.) számú rendelete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyes rendelkezéseinek Kazincbarcika város területén történő végrehajtásáról

Részletesebben

Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek

Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek Genertel minicasco biztosítás ügyféltájékoztató és feltételek GENERTEL ÁLTALÁNOS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ 4. oldal GENERTEL MINICASCO BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI 7. oldal A társaság az ISVAP által vezetett Biztosítói

Részletesebben

VII. NAPIREND. Lukács László. A döntés formája: Előterjesztő: Előterjesztést készítette:

VII. NAPIREND. Lukács László. A döntés formája: Előterjesztő: Előterjesztést készítette: ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. FEBRUÁR 24-EI MUNKATERV SZERINTI RENDES ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1288-8/2015/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB VII. NAPIREND Tárgy: A járművek

Részletesebben

I.fejezet. Bevezető rendelkezések

I.fejezet. Bevezető rendelkezések Nádudvar Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 15/2005. (IX.15.) Ök.sz. rendelete a 10/2004. ( IV.30.) Ök.sz. rendelet- módosításáról a helyi környezet és természetvédelemről Nádudvar Város Önkormányzatának

Részletesebben

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet Lezárva: 0. január 5. Hatály: 0.I.5. - nline - 0/003. (VII..) vvm rendelet - az 50 MW és annál nagyobb névleg. oldal 0/003. (VII..) vvm rendelet az 50 MW és annál nagyobb névleges bemenő hőteljesítményű

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2012. (I. 18.) számú önkormányzati rendelete A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról

Részletesebben

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VI. 6.) Kt. számú R E N D E L E T E

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VI. 6.) Kt. számú R E N D E L E T E Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VI. 6.) Kt. számú R E N D E L E T E A közterület-használat engedélyezéséről, a közterületetek használati díjáról, az önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról

A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról Újlengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2004. (XII. 24.) rendelete A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról Egységes szerkezetbe

Részletesebben

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2012. (I.24.), 45/2011. (XI.30.), 38/2011. (X.26.)

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere 62/2013. (IV.26.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére

Budakalász Város Polgármestere 62/2013. (IV.26.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére Budakalász Város Polgármestere 62/2013. (IV.26.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére Tárgy: Javaslat a közterületek rendjéről szóló önkormányzati

Részletesebben

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft 8200 Veszprém, Hársfa u. 39. Tel: (88) 590-050 Fax: (88) 590-059 Honlap: www.blautech.hu E-mail cím: mail@blautech.hu A Környezetvédelmi Minisztérium

Részletesebben

JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2009.(VII. 21.) rendelete. a közterület használatáról

JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2009.(VII. 21.) rendelete. a közterület használatáról JUTA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2009.(VII. 21.) rendelete a közterület használatáról Juta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

14/2005.(IV. 20.) sz. rendelet a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről és azok díjáról Egységes szerkezetben

14/2005.(IV. 20.) sz. rendelet a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről és azok díjáról Egységes szerkezetben 14/2005.(IV. 20.) sz. rendelet a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről és azok díjáról Egységes szerkezetben Nagytarcsa Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(IV.1.) rendelete Szervezeti és Működési Szabályzatáról Ágfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám:40665 /2010. CÍM: Előterjesztés az árvízkárosultak megsegítésére

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám:40665 /2010. CÍM: Előterjesztés az árvízkárosultak megsegítésére Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám:40665 /2010. CÍM: Előterjesztés az árvízkárosultak megsegítésére Előterjesztő: Dr. Fodor Tamás polgármester Az előterjesztést

Részletesebben

I. fejezet Bevezető rész 1.. II. fejezet Általános rendelkezések 2.

I. fejezet Bevezető rész 1.. II. fejezet Általános rendelkezések 2. 1 ÓCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8/2011.(III.31.) ÖK. számú rendelete Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról I. fejezet Bevezető rész 1.. (1)

Részletesebben

A RENDELET CÉLJA A RENDELET HATÁLYA

A RENDELET CÉLJA A RENDELET HATÁLYA Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2008. (IX.18.) számú rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról (egységes szerkezetben a módosító 9/2009. (IV.23.), a 10/2010.

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Drávaszabolcs Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat).

I. fejezet Általános rendelkezések. (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Drávaszabolcs Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat). Önkormányzat képviselő testületének 2/2015.(II.23.) önkormányzati rendelete a képviselő testület szervezeti és működési szabályzatáról Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő testülete az Alaptörvény

Részletesebben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2.

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2. TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 10/2006. (VI. 2.) rendelete (Egységes szerkezetbe foglalva) Taksony Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

Előterjesztés a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló... /2011. (. ) Ör. számú rendelet megalkotásához. (Első olvasat)

Előterjesztés a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló... /2011. (. ) Ör. számú rendelet megalkotásához. (Első olvasat) Előterjesztés a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló.. /2011. (. ) Ör. számú rendelet megalkotásához (Első olvasat) Tisztelt Bizottságok! Az elmúlt évek folyamán mind írásban, mint szóban rendszeresen

Részletesebben

2.2. Biztosított az a jogi személy, aki valamely áruknak közúton, járművel, díj ellenében történő belföldi fuvarozására vállalkozik.

2.2. Biztosított az a jogi személy, aki valamely áruknak közúton, járművel, díj ellenében történő belföldi fuvarozására vállalkozik. 1. A BIZTOSÍTÁS TÁRGYA 1.1. A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. a jelen biztosítási szerződés alapján díjfizetés ellenében a 7. pontban foglalt kivételekkel megtéríti mindazokat az árukárokat,

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 64 Iktatási szám: Országos Idegtudományi Intézet MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06... Főigazgató Főigazgató gazdasági helyettese 2 2. oldal: összesen: 64

Részletesebben

10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Tar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. ( XI. 18.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Tar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Pesterzsébeti. Közgazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és. Működési Szabályzata

Pesterzsébeti. Közgazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és. Működési Szabályzata A Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata M ó d o s í t á s : 2 0 1 3. 1 1. Bevezető rész A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25 (1) bekezdésében

Részletesebben

Cím: Beszámoló a környezetvédelmi feladatok 2009. évi megvalósulásáról, javaslat a 2010. évi tennivalók meghatározására

Cím: Beszámoló a környezetvédelmi feladatok 2009. évi megvalósulásáról, javaslat a 2010. évi tennivalók meghatározására Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 63999/2009 Cím: Beszámoló a környezetvédelmi feladatok 2009. évi megvalósulásáról, javaslat a 2010. évi tennivalók meghatározására

Részletesebben

Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének

Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2009. (II.12.) rendelete a kerti, közterületi és a külterületi mezőgazdasági hulladék égetéséről, megsemmisítéséről A rendelet kihirdetve: 2009. február

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek megalakítása, mozgósítása, alkalmazása

Polgári védelmi szervezetek megalakítása, mozgósítása, alkalmazása megalakítása, mozgósítása, alkalmazása Tartalom Jogszabályi alapok Polgári védelmi feladatok Polgári védelmi kötelezettség Polgári védelmi feladatok Polgári védelmi szervezetek mozgósítása Polgári védelmi

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

Litér Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 19/2001. (VI. 29.) sz. rendelete a környezetvédelemről

Litér Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 19/2001. (VI. 29.) sz. rendelete a környezetvédelemről Litér Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 19/2001. (VI. 29.) sz. rendelete a környezetvédelemről Litér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) a község

Részletesebben

I. A rendelet célja, hatálya. III. Eljárási szabályok. Az eljárás megindítása

I. A rendelet célja, hatálya. III. Eljárási szabályok. Az eljárás megindítása Tóalmás község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008.(VI.2.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról egységes szerkezetben az 1/2009.(III.2.), 24/2009.(IX.28.),

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/1999. (II.25.) rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/1999. (II.25.) rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1999. (II.25.) rendelete az önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjáról Balatonfüred

Részletesebben

J a v a s l a t a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2012. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására

J a v a s l a t a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2012. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására J a v a s l a t a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2012. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására Ózd, 2012. április 26. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő:

Részletesebben

FEGYELMI ELJÁRÁS. Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6.

FEGYELMI ELJÁRÁS. Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6. FEGYELMI ELJÁRÁS Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6. 2013 Fegyelmi eljárás szabályozása A szabályozás alapja a 2011. évi CXC törvény a Köznevelésről, a 20/2012 (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

Remeteszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (XII.18.) számú rendelete Remeteszőlős Község környezetvédelméről

Remeteszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (XII.18.) számú rendelete Remeteszőlős Község környezetvédelméről 1 Remeteszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (XII.18.) számú rendelete Remeteszőlős Község környezetvédelméről Remeteszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

Újszász Város Önkormányzata Képviselő-testület Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata

Újszász Város Önkormányzata Képviselő-testület Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata Újszász Város Önkormányzata Képviselő-testület Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata Újszász Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. (4)

Részletesebben

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2007. június 29-én tartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2007. június 29-én tartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. SÉNYŐ KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 4533. Sényő, Kossuth u. 69. 233-9/2007. K I V O N A T Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2007. június 29-én tartott rendkívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy:

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 12628-1/2012. Tárgy: Az ipox chemicals Kft. Budapest, XXIII.

Részletesebben

4.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK

4.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK 4.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK I. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK RENDELETEI 11-54. oldal II. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HATÁROZATAI 55-90. oldal III. BIZOTTSÁGOK ÁLTAL HOZOTT HATÁROZATOK

Részletesebben

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. a (7) bekezdésének k) pontjában kapott felhatalmazás alapján figyelemmel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi

Részletesebben

SOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6./2002. (IX. 05.) sz. RENDELETE

SOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6./2002. (IX. 05.) sz. RENDELETE SOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6./2002. (IX. 05.) sz. RENDELETE a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról Som község képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről Balatonhenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE. a közterületek használatáról

SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE. a közterületek használatáról SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE a közterületek használatáról Egységes szerkezetbe foglalva a 6/2006. (II.16.) számú rendelet módosítással A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Előterjesztő: Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnöke Előkészítő: Hatósági és Szociális Osztály. Ózd, 2016. február 25.

Előterjesztő: Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnöke Előkészítő: Hatósági és Szociális Osztály. Ózd, 2016. február 25. Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /... (.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 4/2015. (II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 9/2008. (III.28.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális intézmény igénybevételéről

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 9/2008. (III.28.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális intézmény igénybevételéről Doboz Nagyközség Önkormányzatának 9/2008. (III.28.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális intézmény igénybevételéről Doboz Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2008.(XI.27.) rendelete a a szociális ellátások szabályozásáról. I. A rendelet hatálya

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2008.(XI.27.) rendelete a a szociális ellátások szabályozásáról. I. A rendelet hatálya Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2008.(XI.27.) rendelete a a szociális ellátások szabályozásáról Petőfibánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban Képviselő-testület)

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1..

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. 1 Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testületének a 10/2009./II.13./ sz. rendelettel módosított 2/1999. /I.28./ sz. rendelete a környezetvédelem helyi szabályozásáról Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

5. számú melléklet Mozgósítási terv. Vál község polgári védelmi szervezeteinek MOZGÓSÍTÁSI TERVE

5. számú melléklet Mozgósítási terv. Vál község polgári védelmi szervezeteinek MOZGÓSÍTÁSI TERVE Vál község polgári védelmi szervezeteinek MOZGÓSÍTÁSI TERVE 1 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 1. A terv rendeltetése:...3 2. A polgári védelmi szervezetek mozgósításánál alkalmazott egyes fogalmak meghatározása...3

Részletesebben

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1

3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete. a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 SZÓLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2012. (III.30.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

Cím: Tájékoztató a 2009. évben, a közbeszerzések helyben központosításáról szóló 8/2008.(III.28.) Ör. keretében lefolytatott eljárásokról

Cím: Tájékoztató a 2009. évben, a közbeszerzések helyben központosításáról szóló 8/2008.(III.28.) Ör. keretében lefolytatott eljárásokról Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40261/2010. Cím: Tájékoztató a 2009. évben, a közbeszerzések helyben központosításáról szóló 8/2008.(III.28.) Ör. keretében

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2014. (X.22.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATRÓL 1

BALATONFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2014. (X.22.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATRÓL 1 BALATONFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2014. (X.22.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATRÓL 1 Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZETBEN

EGYSÉGES SZERKEZETBEN Törökbálint Város 1 Önkormányzata 20/2004.(IV.16.) rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról a módosító 24/2005. (X. 21.), 6/2008.(II.

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004. (IX.30.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, zöldterületek védelméről, valamint az avar és kerti hulladékok égetéséről Budajenő

Részletesebben

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSÉRŐL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSÉRŐL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 9/1995. számú rendelete A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSÉRŐL ÉS AZ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL Izsófalva Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv.

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS /2010. ( XI.25.) Kgy. számú határozat melléklete KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről SOPRON MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA (9400 Sopron, Fő Tér 1.), képviseli: Dr. Fodor Tamás polgármester,

Részletesebben

14. számú előterjesztés Minősített többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 28-i rendes ülésére

14. számú előterjesztés Minősített többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 28-i rendes ülésére 14. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 28-i rendes ülésére Tárgy: A közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük

Részletesebben

Tokodaltáró Község Önkormányzata 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Tokodaltáró Község Önkormányzata 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról Tokodaltáró Község Önkormányzata 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról Tokodaltáró Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Dédestapolcsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007.(III.21.) rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, valamint a települési

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332 Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. 63/ 510 300 Fax: 63/510-332 Száma. 02-708/2006. Tárgy: A közterületek és közterület jellegű területek

Részletesebben

31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet

31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet 31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxiszolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások

Részletesebben

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet. az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről. A rendelet hatálya

201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet. az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről. A rendelet hatálya Hatály: 2015.VII.22. - 2015.XI.27. 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. -a (7)

Részletesebben

Szabályzat. E-Optimum casco

Szabályzat. E-Optimum casco Szabályzat E-Optimum casco E-Optimum casco biztosítás ügyféltájékoztató és általános szerződési feltételek Ügyféltájékoztató Tisztelt Partnerünk! Köszönjük, hogy biztosítási ajánlatával társaságunkat,

Részletesebben

Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2009.(I.29.) rendelete a közterületek, ingatlanok rendjéről és a település köztisztaságáról

Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2009.(I.29.) rendelete a közterületek, ingatlanok rendjéről és a település köztisztaságáról Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2009.(I.29.) rendelete a közterületek, ingatlanok rendjéről és a település köztisztaságáról Cigánd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006.(III. 30.) r e n d e l e t e

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006.(III. 30.) r e n d e l e t e Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006.(III. 30.) r e n d e l e t e a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. által szabályozott pénzbeli és természetben

Részletesebben

RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA Az SZMSZ Munkacsoport elnöke RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: SZMSZ Munkacsoport

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Szentes Város Önkormányzata Jegyzője Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt. sz.: E-874-5/2008 Témafelelős: Baloghné Berezvai Csilla Tárgy: A környezetvédelem

Részletesebben

Város Képviselő-testület

Város Képviselő-testület Város Képviselő-testület E g é s z s é g ü g y i é s S z o c i á l i s B i z o t t s á g 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: hivatal@pmh.biatorbagy.hu

Részletesebben

Hásságy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2010. (XII.15.) számú rendelete

Hásságy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2010. (XII.15.) számú rendelete Hásságy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2010. (XII.15.) számú rendelete a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági

Részletesebben

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) 1988. évi I. TÖRVÉNY a közúti közlekedésről (A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) [A vastag betűs szöveg az 1988: I. törvény (a továbbiakban Tv.), a vékony

Részletesebben

Á L T A L Á N O S K Ö Z Ü Z E M I S Z E R ZŐ D É S

Á L T A L Á N O S K Ö Z Ü Z E M I S Z E R ZŐ D É S Szerződés száma: /.. Á L T A L Á N O S K Ö Z Ü Z E M I S Z E R ZŐ D É S Amely létrejött a Móri Hőtermelő és Szolgáltató Kft. cím: 8060 Mór, Dózsa György út 22/A mint Szolgáltató, valamint a Mór,.. út...-...-

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések MÁLYINKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2005 (II. 01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról (módosításokkal

Részletesebben

Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Képviselő-testületének 6/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelete Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Tartalomjegyzék I. FEJEZET... 4 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 II. FEJEZET...

Részletesebben