Mitől hatékony egy jó lábtörlő?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mitől hatékony egy jó lábtörlő?"

Átírás

1 Mitől hatékony egy jó lábtörlő? 5 szabály, melynek betartásával biztos, hogy a leghatékonyabb és legtartósabb szennyfogó szőnyeget tudjuk kiválasztani Egy aktív lábtörlő megakadályozza a por és a sár széthordását. De hát mitől lesz aktív és hatékony egy lábtörlő? Nagyon egyszerű és banális kérdésnek hangzik, de érdemes végig gondolni. Azért használunk szennyfogó szőnyeget, hogy a bejáratnál tisztítsuk le a nagy koszt, ne hurcoljuk tovább a belső terekbe a sarat, piszkot. Miért? 1. Nagyon zavaróan hatnak a látványos, nagy tappancs nyomok a kövön, szőnyegen. Nem jó érzés ilyen összetaposott, összerondított szobában, irodában, üzletben tartózkodni. Zavarja a szemünket, nem odavaló, koszos, lepukkant hatást vált ki. 2. Féltjük a parkettát, szőnyeget. Drága dolgok ezek. Hamar elkoszolódnak, bemattulnak, összekarcolódnak a sártól, piszoktól. Nehéz jól kitisztítani őket, nagy munka is, ráadásul még több pénz felújítani, főként kicserélni. 3. Úgy gondoljuk, hogy ha az ajtóban összegyűjtjük a koszt, akkor kevesebbet kell takarítani, és könnyebb is a takarítás. Nem keletkezhetnek olyan nagyon makacs, nehezen eltávolítható foltok. Összefoglalva tehát, azért használunk lábtörlőt, mert sokkal jobb a közérzetünk tiszta terekben, csökkentjük a takarítási költségeket, és hosszabb idő telik el, hogy a burkolatot teljesen fel kelljen újítani, vagy kicserélni. Tehát sokat lehet vele spórolni. Ahhoz, hogy ezeket az elvárásainkat teljesíthesse a szennyfogó, több szabálynak kell megfelelnie. Nézzük! 1. Mekkorának kell lennie? Gondoljunk egy teljesen szokványos dologra! Képzeljük csak el, hogyan is megyünk be például egy üzletbe? Hogyan megyünk be egy bankfiókba? Hogyan megyünk be egy hivatalba? Meg van? Hányszor állunk meg az ajtó előtt? Hányszor és hogyan töröljük le a lábat? Gondosan, jobb lábat, bal lábat lecsiszatolni, a cipőtalp széleit is külön, külön... Van erre időnk, figyelmünk, eszébe jut ez valakinek? Akkor hogyan működhet ilyen helyeken a lábtörlő? Hogyan és mitől tud hatékony lenni? Ha logikusan végig gondoljuk, könnyen megtalálható a megoldás. Olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy legyen elegendő ideje összegyűjtenie a koszt. Igen, igen a méret bizony számít! Tehát minél hosszabban gyalogolunk rajta végig, annál jobb!

2 Az ökölszabály az, hogy legalább 5-6 lépést meg kell rajta tenni ahhoz, hogy a kosz nagyját összeszedje a cipőtalpakról. Ez azt jelenti, hogy az optimális méret 4,5-5 méter hosszú. Így egy jól elhelyezett, a főútvonalon útba" tett aktív lábtörlő kb %- os hatékonyságú tud lenni. Egy igazi, aktív lábtörlő hatását világosan illusztrálja a fenti grafikon, melyet az Alkalmazott Tudományos Kutatások Holland Szervezete (TNO, Delft) készített. Körülbelül 5 méter megtétele után az aktív lábtörlő a szennyeződések 90%-át lekeféli a cipőről és elnyeli. Az 1. szabály tehát: a megfelelő méret! 2. Miből készüljön? Ezt már nehezebb megválaszolni, ehhez vagy korábbi tapasztalatok szükségesek, vagy szakmai tájékozottság. Kis történelmi áttekintés, hogy honnan táplálkozhat szaktudásunk: Tudtad, hogy a láb tisztasága, egészen korán fontos volt az embernek? A rómaiak például mozaikból készítettek lábtörlőt, melyen még egy üdvözlégy felirat is szerepel. A lábtörlő szerepét a bejártban először durva, majd finomabb kövek lerakásával biztosították, hogy a kosz, por lejöjjön a talpről. A rangosabb családoknál különböző díszítést is használtak. Ezt a régi kő alapot megőrizték még napjainkban is Régebben szinte semmi sem veszett kárba. Mindent újra hasznosítottak. Az ételmaradékot megették az állatok, a rossz ruhákból szőnyegeket, ágyelőket készítettek, sőt ennek utóhatásaként a tejeszacskóból lábtörlőt, szatyrot horgoltak. De nagyanyáink a lábtörlőt nem csak tejeszacskóból készítették, hanem kukoricacsuhéból, nádból, szalmából, de horgoltak fonalból is Egy kicsit később nagyon divatossá vált a vasrács és a gumi lábtörlő, azonban egyik sem tudta teljességgel betölteni a neki szánt szerepet. Mit csináltak az asszonyok, hogy a tisztaságot minél tovább megőrizhessék? Felmosás után a vasrácsra vagy a gumira terítették a kicsavart felmosórongyot. Épp úgy furcsaság számba megy a finn lábtörlő, melyet vasszerkezetre rögzített 3 kefe testesít meg. Ezzel a technikával minden bizonnyal kint marad a szennyeződés. Azonban ennél többre is képes lehet a lábtörlő szőnyegünk. Minden esetben a fő cél a tisztaság megőrzése. Manapság modern, kifejezetten a lábtörlésére kifejlesztett anyagok vannak forgalomban, melyek még a divat színeit is figyelemmel kísérik. Ezek a modern anyagok lehetővé teszik az elme szabadjára engedését és a tisztaság maximális megőrzését akár mikrobiológiai szinten.

3 Milyen anyagok azok, amelyek a mai, elvárosiasodott, szennyezett környezetben megfelelően működnek? Melyek azok a szerkezetek, amelyek a kültérben, az időjárási hatásokat is kibírják? Nem mennek össze, nem fakulnak ki a nagy hőmérséklet különbségekre, a nap káros sugarainak hatására? Miből készül az a szennyfogó szőnyeg, melyen akár ezrek is végiggyalogolhatnak egy nap, mégsem fekszenek el a szálai, rostjai nem adják fel a szolgálatot? Mitől képesek magukban tartani a sok kilogramm port, homokot és csapadékot? Nézzük csak a válaszokat ezekre a fontos kérdésekre! Ezeknek a követelményeknek a különböző fémszerkezetek, műszálak és műanyagok felelnek meg a legjobban. Külső terekben a leghatékonyabb és leginkább időjárás állóak az alumíniumsínes szerkezetek. Itt alusínbe különböző kefesörtéket vagy gumi bordákat építenek be. Ezek lekaparják a sár nagyját, mint régen a sárlehúzók, vaskók. Az erős kefeszálak tehát nagyon hatékonyak és hosszú életűek. Képzeljünk el egy hátára fektetett, jó erős gyökérkefét. Pont így működnek. Belső terekben szintén műszálas lábtörlőket ajánlott használni tartósságuk és hatékonyságuk miatt. A nagy lábtörlő gyártók kifejezetten a lábtörlők részére kifejlesztett elemi szálakból készítik termékeiket. Ez egy poliamid szál, melynek speciális strukturáltsága és sűrűsége lépés közben hozza létre azt az optimális súroló hatást, melynek következtében a cipőtalpakról lekerül a kosz. A szálak funkciói: a) aktív kaparószál - a szennyeződést távolítja el b) kapilláris vízgyűjtő szál - nagy felületükkel a nedvességet szívják fel c) nagy teherbíró képességű texturált szál - a rugalmasságot biztosítja A poliamid szálú szennyfogó szőnyegek között is azokat a típusokat keressük, amelyek a kefesörtéhez hasonlóan vágott szálúak, azaz úgy meredeznek a szálai szabadon a cipőtalp felé, mint egy felfelé fordított erős cirokseprű. Ezeknek a szőnyegszálaknak a seprűhöz hasonlóan kell lesöpörniük a koszt. Ezt a munkát egy magába visszaforduló hurkolt szál nem képes hatékonyan elvégezni, csak az erős, felfelé meredező kemény kaparó szálak. A vágott, erős szálak sok szennyeződést tudnak a szálak tövénél tárolni, s azt könnyedén el tudják engedni. Főleg hengerkefés porszívóval egyszerűen és gyorsan, szinte 100%-ig kitisztítható a lábtörlő.

4 A hurkolt, buklé szálak begyűjtik ugyan a koszt, de egyúttal csapdába is ejtik azt. A hurkok aljáról a legerősebb porszívó sem tudja tökéletesen kiszabadítani a port és a kvarckristályokat. A 2. szabály tehát: fölfelé álló, kemény műszálak 3. Hol érdemes elhelyezni? Hányfélét használjunk? Ehhez a válaszhoz megint képzeljünk el egy átlagos képet. Például egy átlagos férfi vagy kamasz cipőt vastagabb, jó mélyen bordázott talppal, hogy komfortos legyen benne a járás. Meg egy átlagos őszi időt. Mi ragadhat erre a cipőtalpra? Sár, falevél, esővíz és por, leginkább. Ha a sarat szeretném leszedni valamivel, ahhoz mit kellene használni? A harmadik zóna, a textiles anyagúak a legfinomabb, legapróbb port és nedvességet tudják még képzeletbeli cipőtalpunkról begyűjteni. Ez a funkció talán a legfontosabb! Mik is azok a homok és porszemcsék? Kvarckristályok. Mivel szokták a követ tisztítani, a gyémántot csiszolni? Kvarckristállyal. A cipőtalpon maradt kvarcszemcsék akkor mit is csinálnak a kövezetünkkel, padlónkkal? Hű, ezt ne is gondoljuk tovább!!! Valami erős, kaparó szerszámot, vaskót például. Nyilván nem adjuk az ajtó előtt, kívül, még kint az épület előtt a vendég kezébe a vaskót, hogy húzza le a nagyját. De kb. ezt a hatást érhetjük el, ha az ajtó előtt elsődleges zónaként egy alumíniumba ágyazott kefesoros lábtörlő van. A kefe lehúzza a nagyját, az alusínek között pedig a lehúzott sár el is tud tárolódni. De még maradt azon a cipőtalpon egyéb is! Szutykos esőlé, nedvesség, a rovátkákban homok és por. Ezeket más anyagú lábtörlők tudják leszedni. Köztes zónaként használhatunk például műanyag lábtörlőket a szélfogókban, vagy közvetlenül a bejárat mögött. A 3. szabály tehát: használjunk kint is és bent is, többféle anyagminőségű lábtörlőt!

5 4. Olyat válasszunk, amivel nem csak lábat, hanem költségeket is megtakaríthatunk! Egy jól megválasztott lábtörlő nemcsak a bejárat rendezettségéhez a cég imázsának erősítéséhez járul hozzá, hanem jelentős költség megtakarítást is eredményez. Könnyű belátni, hogy az adott épületnek megfelelő méretű lábtörlőt, amely begyűjti az utcáról bekerülő kosz 85-90%-át, sokkal könnyebben, egyszerűbben és rövidebb idő alatt lehet kitakarítani, mint az épület egészéből összeszedni ugyanezt a mennyiségű szennyeződést. Álljon itt százalékos arányban is, hogy hogyan oszlanak meg a költségek egy padlóburkolat esetében: Beszerzési ár: 10% Javítási költségek: 4% Takarítási költségek: 86% (Svéd tanulmány: Den onda cirkeln a szerző: B. Zetterquist) Ez a beszámoló azt is kimutatta, hogy a cipőkön behordott por és sár a felelős a tisztítási költségek 85-90%-ért tehát ez elég jó ok arra, hogy elgondolkozzunk néhány hatékony megelőző megoldáson. Leginkább a bejárati szennyfogók költségkímélő szerepén. A megspórolt takarítási idő, energia, vegyszer havonta több tízezer forintot is kitehet, amely pár hónap alatt kitermeli a lábtörlőre fordított beruházást. Ennek bizonyítására ragadjunk ki mindösszesen csak egy példát. Szinte minden épületben van padlószőnyeggel borított terület. Nézzük, milyen hatással van a padlószőnyeg vizes-vegyszeres nagytakarítására, annak gyakoriságára és költségeire, ha megfelelő lábtörlő zónával védjük. Az alábbi grafikon egy összehasonlító vizsgálat eredménye, melyet egy iskolában végeztek. A vizsgálat három hónapon belül zajlott. A tanulók két bejáraton keresztül érhették el azt a területet, ami szőnyeggel volt borítva. Az egyiknél 6 méter hosszó szennyfogó volt leterítve, míg a másiknál a szőnyeg előtt 10 méter hosszan kőpadozaton haladtak át. Ezen a területen egy normál rácsos és egy műanyag lábtörlő volt. Mindkét bejáratnál áthaladást regisztráltak. A hagyományos módon védett padlószőnyeg olyan mennyiségű koszt szedett össze, hogy háromszor kellett szőnyegtisztító géppel megtisztítani. Erre a vizsgált időszak alatt a lábtörlővel védett területen csak egyszer volt szükség. Másszóval: a nagytakarítás szükséglete 67%-kal csökkent!

6 Nem mindegy, hogy évente 1 vagy akár 3 alkalommal szükséges vizes nagytakarítást végezni. És nem csak anyagi szempontból! Köztudott, hogy minél többször végzünk ilyen durva beavatkozást, annál gyorsabban roncsolódnak el a padlószőnyeg szálai, annál gyorsabban kezd újra elkoszolódni, a szőnyeg szerkezete meggyengül, ennek következtében megnyúlik, gyorsabban kopik stb, stb... Nem véletlenül ajánlják a komoly padlószőnyeg gyártók, illetve kötik sokszor garanciájukat is ahhoz, hogy megfelelő védelemmel lássák el a szőnyeget a közvetlen szennyezéstől. Például különböző szennytaszító bevonatokkal, vagy éppen szennyfogó szőnyeg használatával. A 4. szabály: Jó minőségű, hosszú garanciájú lábtörlőt válasszunk, hogy az megfelelően védhesse a többi burkolatot az idő előtti elkopástól és cserétől! 5. Ahogy a szemetes edényt üríteni, úgy a lábtörlőt takarítani kell! A lábtörlők takarítása bizony aztán fogós kérdés! A legtöbben itt véreznek el. Mert kis hazánkban lábtörlőt takarítani csak kevesen tudnak, legalább is sikerült elhitetni ezt a fél országgal! A fentiekben taglaltuk, hogy mitől jó a jó lábtörlő. Fő erénye, hogy nagyon kemény és nagyon erős műszálakból készül. Éppen ezért a takarítása a lehető legegyszerűbb. Nem kell babusgatni, finomkodni vele, hanem jól oda kell csapni neki! Porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral. Sokakat persze mélyebben is érdekel a takarítás tudománya. Fontos, hogy ezeket a drága lábtörlőket megfelelő módon tartsuk karban, hogy sokáig szolgáljanak. Olyanok ők, mint a szemetes edény. Addig tudja tárolni a szemetet, amíg tele nem lesz. Ki kell üríteni időben, hogy el tudja látni a feladatát. Ha nem ürítem ki, akkor mellé potyog a szemét, koszos lesz körülötte minden. És persze ronda látvány is. Gondoljunk erre a hasonlatra, ha gyengélkedni látjuk lábtörlőnket. Egy jó minőségű, akár 5 kg port is össze tud gyűjteni és tárolni négyzetméterenként. Azt valahogy ki kell szedni belőle, különben hogyan várhatjuk el tőle a további hatékonyságot?

7 1. Tűzött szálak 2. Elsődleges hátlap 3. Teherbíró hátlap 4. Kosz tároló terület Foglaljuk csak össze a jó lábtörlő ismérveit, hogy épül fel, hol tárolja a koszt? 1. felfelé álló, tűzött szálak söprik le a koszt 2. ezeket a szálakat egy ún. elsődleges hátlapba tűzik 3. az elsődleges hátlapba tűzött szálcsomókat belevulkanizálják a teherhordó hátlapba, ami lehet PVC vagy gumi, ezek csúszásmentesek, erősen tapadnak a burkolatokra 4. a kosz tároló terület a tűzött "fűcsomók" között van, innen, tehát elég mélyről kell jó eszközökkel kitisztítani azt Az 5. szabály tehát: gyakran takarítsuk, mert úgy szebb is, de legfőképp sokkal hatékonyabb!

Már szakemberre bízom!

Már szakemberre bízom! 1 Gyönyörű tavaszi reggel volt, Andrea boldogan ébredt fel. Végrevalahára elkezdhetik a fürdőszoba felújítását. Gábornak sikerült egy igazán jó mestert találnia - igaz, hogy számlát nem ad, de feleannyiért

Részletesebben

A burkoló munka funkció és esztétika szempontjából is fontos. A burkolat a ház egyik fő építőelemét jelenti, de meghatározza a ház hangulatát is.

A burkoló munka funkció és esztétika szempontjából is fontos. A burkolat a ház egyik fő építőelemét jelenti, de meghatározza a ház hangulatát is. Hét szegedi mester azzal a céllal hozta létre ezt az oldalt, hogy az Ön segítségére legyen mindenben, ami a burkolással kapcsolatos. A hét szegedi mester kellő szakértelemmel és több éves tapasztalattal

Részletesebben

ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? AZ ÖNNEK LEGMEGFELELŐBB HŰTŐT TUDJA KIVÁLASZTANI. Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit?

ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? AZ ÖNNEK LEGMEGFELELŐBB HŰTŐT TUDJA KIVÁLASZTANI. Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit? ÖN KONYHÁT ÜZEMELTET ÉS HŰTŐT KELL VÁSÁROLNIA? Mert elromlott a hűtője? Vagy mert kinőtte a régit? KELL? Igen! Mert Ön sem szokott csak úgy hűtőt vásárolni. Leginkább csak akkor, amikor KELL! Ha új hűtőt

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Készítette: Tanács Diána Ipari Szakközépiskola és Gimnázium 8200 Veszprém, Iskola utca 4. Osztály: 12/A Tartalomjegyzék: Bevezetés

Részletesebben

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS?

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS HUMÁNTUDOMÁNYOK KAR MATEMATIKA-INFORMATIKA TANSZÉK A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? KÉSZÍTETTE: TÉMAVEZETŐ TANÁR:

Részletesebben

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 13 AZ EMBER SZEREPE AZ INFORMÁCIÓS RENDSZERBEN 16 A SZOFTVER 19 RENDSZERSZOFTVEREK 19 ALKALMAZÁSOK 20 A HARDVER 23

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg!

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Írta: dr.veress Dóra Mindig csak azt hallod, hogy a helyes légzés csökkenti a szorongást, de senki nem mondja meg, mit kell csinálni? Miért ne tanulhatnád meg te is,

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL

LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL Automatická prácka Automata mosógép Návod na pouzitie Használati Útmutató PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el ezt a használati

Részletesebben

Fogyasztói társadalom

Fogyasztói társadalom Fogyasztói társadalom Mindannyian tudjuk, hogy fogyasztói társadalomban élünk. Ez lényegét tekintve azt fejezi ki, hogy a fogyasztás, a költekezés, a vásárlási kedv lassan mindenek elé helyezôdik, mint

Részletesebben

Kivel (is) fordíttassunk?

Kivel (is) fordíttassunk? Kivel (is) fordíttassunk? Lehet, hogy meglepő a címben feltett kérdés, hiszen általában mindenki tudja, hogy fordítani fordítók szoktak. Sok esetben azonban a fordítóiroda is tud fordítani, sőt bizonyos

Részletesebben

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL!

zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! zsíros TÉVHIT és Eltitkolt TÉNY a FOGYÁSRÓL! Avagy mit kell tudnod a könnyed fogyásról, ha végre éhezés és visszahízás nélkül akarsz lefogyni? minimális mozgással Szerző: Katona Zoltán Kedves Olvasó! Ez

Részletesebben

Vass Gergely: HDRI Divat vagy forradalom?

Vass Gergely: HDRI Divat vagy forradalom? Vass Gergely HDRI Divat vagy forradalom? 5-6 évvel ezelőtt szinte minden számítógéppel előállított 3D-s képen láthattunk lens flare effektet, azaz a lencsék becsillanásának általában igen gyenge szintetikus

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

Betonozási tanácsok I.

Betonozási tanácsok I. Strength. Performance. Passion. Betonozási tanácsok I. Tájékoztató kiadvány Holcim Hungária Zrt. 2011. október Kezdő építkezők gyakran csak az építkezés közepette döbbennek rá, hogy mennyivel könnyebb

Részletesebben

magyar egészségügy Zöld könyv

magyar egészségügy Zöld könyv magyar egészségügy Zöld könyv Tartalomjegyzék Mi a zöld könyv? 4 6+! 4 I. Általános rész 6 Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból 6 Miért? 6 Dilemmák világszerte II. Részletes rész 1 3 1) Valódi

Részletesebben

AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. JUBILEUMI KIADVÁNYA EMLÉK ÉS MUNÍCIÓ

AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. JUBILEUMI KIADVÁNYA EMLÉK ÉS MUNÍCIÓ Megjelenik 3.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. JUBILEUMI KIADVÁNYA EMLÉK ÉS MUNÍCIÓ Össze lehet-e foglalni néhány oldalnyi, képekkel illusztrált újságban ötven év történéseit? Át lehet-e

Részletesebben

A magyar dékánok tipikus és atipikus karrierútjai: egy empirikus vizsgálat eredményei

A magyar dékánok tipikus és atipikus karrierútjai: egy empirikus vizsgálat eredményei A magyar dékánok tipikus és atipikus karrierútjai: egy empirikus vizsgálat eredményei FELSÔOKTATÁSI MŰHELY Kováts Gergely A felsôoktatás expanziójával a felsôoktatás-kutatás egyre nagyobb érdeklôdéssel

Részletesebben

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József A RÁDIÓAMATŐR ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN Lektor és szerkesztő: Papp József HAJDÚ QTC 2015. A kiadvány szabadon terjeszthető, ára kizárólag

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei Einhorn`.qxp 2008.07.03. 6:01 Page 147 147 Einhorn Ágnes FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei A feladat a tanulási-tanítási folyamat legfontosabb alapegysége, mégis

Részletesebben

Ő is a mi kutyánk kölyke

Ő is a mi kutyánk kölyke BESZÉLGETÉS Ő is a mi kutyánk kölyke Beszélgetés Hanga Zoltánnal, az Állatkert szóvivőjével Emlékszik még Sunny Boy-ra? Igen, ez a mi ifjú kengurunk volt, de ezt honnan tudja? Rajtam kívül tudhatják ezt

Részletesebben

Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere

Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere 1 Halász Gábor A pedagógiai rendszerek általános hatás- és beválás vizsgálati rendszere TARTALOM Bevezetés 1 A hatás és beválás értelmezése 3 Hatás 3 Beválás 4 A hatásvizsgálat és beválás-vizsgálat 5 A

Részletesebben