Kadarkút Község Önkormányzatának Képviselı-testületének. 7/2000. (V.10.) számú. r e n d e l e t e

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kadarkút Község Önkormányzatának Képviselı-testületének. 7/2000. (V.10.) számú. r e n d e l e t e"

Átírás

1 Kadarkút Község Önkormányzatának Képviselı-testületének 7/2000. (V.10.) számú r e n d e l e t e Az építészeti és természeti értékek helyi védelmérıl Kadarkút Község Önkormányzatának Képviselı-testület szükségesnek tartja, hogy a közigazgatási területén lévı épített és természeti értékek védelemben részesüljenek, ezért az évi XX. tv. 85..(1) bekezdés a) és B) pontjára figyelemmel, valamint az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló évi LXXVIII. törvény 57..(2) és (3) bekezdésének felhatalmazása alapján a következı rendeletet alkotja: I. Általános rendelkezések 1.. A település közigazgatási területén található mőemlékek, természetvédelmi területek, valamint az önkormányzat képviselı-testülete által helyi védelemben részesített értékek védelme a település minden polgárának alapvetı kötelessége Helyi védelem tárgyát képezi mindaz az épített, vagy természeti érték (épület, utcarész, településrész, épületrész, szobor, emlékmő, növény, növény együttes, stb.), amelyet a képviselı-testület esztétikai, néprajzi, történeti, régészeti vagy környezeti értéke miatt szakértıi vélemény alapján védendınek minısít, Ugyanígy helyi védelem tárgyát képezi minden olyan érték, amelynek országos védelmét folyamatba helyezték. 2. A rendelet hatálya nem terjed ki a mőemlékekrıl, valamint a természet védelemrıl szóló törvény rendelkezései alapján védelem alá helyezett értékekre. 3. A helyi védelem lehet területi és egyedi: a) Helyi védelmi területnek minısítendı a település és a természeti környezet olyan összefüggı része, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, ahol a település és környéke arculatát meghatározó építmények, növények együttest alkotnak, illetve a természeti környezetnek az a része, ahol számos védett növény vagy állat él. Ugyancsak védettnek minısíthetı a helyileg védett építmény környezete. b) Az egyedi védelem az építmény, szobor, harangláb, kereszt, emlékmő egészére, vagy részletére, vagy a hozzá tartozó földrészletre is kiterjedhet. Egyedi védelem tárgya lehet egy értékes növény, illetve növénycsoport is.

2 II. A helyi védelem irányítása 3.. A helyi védelem irányítása az önkormányzat képviselı-testületének feladata. A helyi védelmi munkával járó szakigazgatási és hatósági feladatokat a jegyzı látja el. A helyi védelmi munkához felhasználható a helyi társadalmi szervezetek közremőködése. III. Védetté nyilvánítás és ennek megszüntetése A védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetésérıl az önkormányzat képviselı-testülete rendelettel dönt. 2. A védetté nyilvánítást, vagy annak megszüntetését szakértık bevonásával állapotfelméréssel (fotókkal), értékvizsgálattal kell megalapozni. 3. A védetté nyilvánítást nem befolyásolja a védetté nyilvánítandó érték tulajdonviszonya, de a döntés elıtt tájékoztatni kell a tulajdonost ennek hatásáról, és a véleményét ki kell kérni. 4. Az érdekeltek álláspontjának megismerése érdekében egyeztetı megbeszélés, illetve a szükségeshez képest helyszíni szemle kitőzésével kell védetté nyilvánítás elıkészítésekor eljárni. Az egyeztetı tárgyalásra meg kell hívni a tulajdonost, a javaslattevıt, valamennyi érdekelt hatóságot, valamint mindazokat, akikre a védetté nyilvánításból jogok, vagy kötelezettségek hárulnak, akinek jogos érdekét a védetté nyilvánítás érinti. 5. A védett értékekrıl törzskönyvet kell vezetni. A természeti értékek helyi védelmérıl a törzskönyvet a rendelet 1. számú melléklete, az építészeti értékek helyi védelmérıl a törzskönyvet a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A törzskönyvnek tartalmaznia kell a védett érték: - megnevezését, - pontos helyét (utca, házszám, hrsz), - tulajdonosát, kezelıjét, - a védelemre javaslatot tevı nevét, - a védelem indokolását, a fényképét, - a védelmet jelentı határozat számát, idıpontját 6. A védelemben részesítés vagy megszüntetés tényét a helyben szokásos módon közzé kell tenni s errıl írásban külön értesíteni kell: a) a védett érték tulajdonosát, b) a védetté nyilvánításra vagy megszüntetésére javaslatot tevıt, c) építmény esetén az Országos Mőemlékvédelmi Hivatalt, természeti érték esetén a területi természetvédelmi hatóságot, d) területi védelem esetén értesíteni kell az érintett utakat, közmőveket üzemeltetı szerveket is.

3 A védelem alatt álló építményt, területe vagy természeti értéket meg kell jelölni. 2. A védett épületet táblával kell megjelölni. 3. A jelzés elhelyezésérıl a tulajdonos hozzájárulásával az önkormányzat gondoskodik Védetté nyilvánításra, illetve ennek megszüntetésére hivatalból vagy lakossági kezdeményezésre, társadalmi szervezetek javaslatára kerülhet sor. 2. A védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére vonatkozó javaslatnak tartalmaznia kell a védendı érték pontos helyét, tulajdonviszonyait és a kezdeményezés indokait. IV. 7.. A védett épületek, területek hasznosítása, fenntartása, hatósági eljárás 1. A helyileg védett értékek fennmaradásának feltétele, megırzésének módja elsısorban a rendeltetésszerő használat. 2. Más hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú felhasználásra. 3. A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti. 4. A védett érték állapotának megóvása elsısorban a tulajdonos feladata. 5. A védett érték tulajdonosa kérheti az érték megóvása érdekében az önkormányzat támogatását. Az önkormányzat - pénzügyi helyzetének teherbíró képességének függvényében - költségvetésébıl támogatást adhat A védett építményen külsı vagy belsı felújítási, helyreállítási, átalakítási, bıvítési, korszerősítési, bontási, víz és kertépítési, tájrendezési, restaurálási, továbbá a védett építmény jellegét és megjelenését bármely módon érintı egyéb munkálatok, illetve szerkezetfeltárás végzéséhez, az építmény használati módjának megváltoztatásához, valamint növény, növény együttes kivágáshoz az építési hatóság engedélye szükséges. 2. Védett épületek korszerősítését, átalakítását, bıvítését a védettség nem zárja ki, de az épület jellege nem változhat. 3. Az építési hatósági eljárásban ki kell kérni a területileg illetékes fıépítésznek a véleményét is. 4. Védett növényegyedek kivágáshoz engedély csak a fák biológiai pusztulása, valamint veszélyessé válása esetén adható. 5. Védett természeti területen végzett munkálatok az értékeket nem veszélyeztethetik, a terület jellegét nem változtathatják meg. 6. Védett területre építési engedély csak úgy adható, hogy a munkák a terület jellegét ne változtassák meg.

4 9.. Építési munkák engedélyezése iránti kérelemhez az építési és használatbavételi engedélyezési eljárásról szóló jogszabályban elıírt mellékleten kívül a fıépítészeti szakvélemény megkereséséhez csatolandó a) Átalakítás, bontás esetén a jelenlegi állapot felmérési rajzai két példányban. b) Homlokzatot érintı munkák esetén a színezésre vonatkozó javaslat egy példányban. c) Belsı dekoratív falfesték esetén ezek színhő vázlatai egy példányban. d) A munkák által érintett épületrészek jelenlegi állapotának fénykép-dokumentációja egy példányban. V. Záró rendelkezések 10.. E rendelet május 8-án lép hatályba. Kihirdetésérıl a jegyzı gondoskodik. Takács János jegyzı Verkman József polgármester A rendelet kihirdetve: Kadarkút, május 10. Takács János jegyzı

5 I/1. számú melléklet Kadarkút Község Önkormányzatának Képviselı-testületének 7/2000. (V.10.) számú rendeletének 4. -ához Törzskönyv a természeti értékek helyi védelmérıl 1. A védett érték megnevezése: Fekete kökörcsin, valamint annak fehér és piros színváltozatai 2. A védett természeti érték pontos helye: Kadarkút: 0251 a (1 ha 435 m2), c (2439 m2) és a 0255 b ( 1 ha 4135 m2) helyrajzi szám 3. A védett érték tulajdonosa, kezelıje: 0251 hrsz-ú területnek: Gelencsér Lajos Kadarkút, Kossuth u. 26. Arató Endre Kadarkút, Kossuth u. 51/a. Mannász Béláné Kadarkút, Árpád u hrsz-ú területnek: Mayer János Kadarkút, Fı u. 48. Berke Imre Kadarkút, Szabadság u. 2/B. Vidóczi Árpád Mernye, Mezı u Németh Istvánné Kadarkút, Fı u. 20/a. 4. A helyi védelem alá helyezést javasolta: Kadarkút Nagyközség Önkormányzatának Képviselı testülete Kadarkút, Fı u A helyi védelmet az önkormányzat elrendelte: Rendeletszám: 7/2000. (V.10.) A rendelet kihirdetésének dátuma: Kadarkút, május A védelem indokolása, szakmai anyag, fényképek: A fent megnevezett területen néhány ezer tı fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subp. nigricans) és annak különleges színváltozatai (6-10 tı fehér, 1-3 tı piros) találhatók. Bár a fekete kökörcsin nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, de hazai viszonylatban fontos a védettsége. Figyelembe kell venni azt is, hogy a Kárpát - medencében meglehetısen ritka az ilyen nagy mennyiségben történı elıfordulása e fajnak. A piros és fehér színő kökörcsinek lényegesen ritkábban fordulnak elı, mint a fekete kökörcsin. A legritkább a piros színő, hiszen már évek óta nem került elı ilyen színváltozat, ezért is fontos, hogy Belsı - Somogy legjelentısebb és egyben legnagyobb kökörcsin élıhelye fennmaradjon.

6 Törzskönyv a természeti értékek helyi védelmérıl I/2. melléklete 1 1. A védett értékek megnevezése: Növény győjtemény, melynek túlnyomó részét fenyık, valamint örökzöldek ritka különleges példányai alkotják lista szerint. 2. A védett természeti értékek pontos helye: Kadarkút, Körmendi u. 51. sz. hrsz A védett érték tulajdonosa, kezelıje: Szabadkai Tibor Kadarkút, Körmendi u. 51. sz. 4. A helyi védelem alá helyezést javasolta: Kadarkút Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testülete Kadarkút, Fı u. 24. A rendelet kihirdetve: Kadarkút, október Kiegészítette a 11/200.(X. 13.) Ökr.

7 6. A védelem indokolása. szakmai anva2. fényképek: A Duna - Dráva Nemzeti Park a /1999. számú javaslatával támogatta a növénygyőjtemény helyi védelem alá helyezését. A törzskönyvhöz csatolt javaslat tartalmazza a szakmai véleményt. NEHÉZSZAGÚ BOROKA SZİKETISZA VÁLTOZATA KÍNAI ÁLTISZAFA LADI VÁLTOZATA KÍNA BORÓKA OBELISK VÁLTOZATA GÖMBTISZAFA KEERTI TUJA MENARET VÁLTOZATA, KOREAI TUJA VÁLTOZATA

8 OREGONI HAMISCIPRUS NOVA COLOMARIS KÉK VÁLTOZATA NEPÁLBORÓKA SZIKLÁS HEGYSÉGŐ BORÓKA SKIROCKET VÁLTOZATA JAPÁN CIPRUS VÁLTOZATA

9 MALONYAI TUJA AUREA VÁLTOZATA OREGONI HAMISCIPRUS COLOMARIS VÁLTOZATA JAPÁN CIPRUS LUCFENYİ SZOMORÚ VÁLTOZATA 3 SZÍNŐ AMARANT HIBATUJA

10 EZÜSTFENYİ, MAMUTFENYİ, SZILÁSHEGYSÉGŐ BORÓKA SPRIGBANK HEGYESGLÓBUSZ SZILÁSHEGYSÉGŐ BORÓKA KÍNAI BORÓKA (KÉK VÁLTOZATA)

11 Duna _ Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 7625 Pécs, Tetlye tér 9.. Tel.: (72) Fax: (72) Levélcím: 760 J Pécs, Pf.: 46. Ügyiratszám: /19 99 Tárgy: javaslat helyi védelemre Nagyközségi Polgármesteri Hivatal részére Kadarkút Fı u O Tisztelt Polgármester Úr! Elıadó nálunk: Böszörményi Krisztina Elıadó önöknél: Hivatkozási számuk: _Türgyei Ferenc Úr (Barcs, Köztársaság u. 29. III/l1.) hívta fel levelében Igazgatóságunk figyelmét Szabadkai Tibor (Kadarkút, Körmendi u. 51.) családi háza kertjében található növénygyőjteményre. A növénygyőjteményt ez év elején megtekintettük, és ennek alapján annak helyi védelmével kapcsolatban az alábbi javaslatot tesszük. Szabadkai Tibor kertje elsısorban örökzöld növényfajok és ezek kertészeti fajtáinak gazdag győjteménye. A cédrusok, ciprusok, hamisciprusok, tujafélék, borókák, fenyık különbözı alapfajai mellett ezek különbözı lombszínő (ezüst, tarka, arany... stb.) és különbözı habitusú (oszlopos, gömb, törpe, csüngı... stb.) kerti változatai is megtalálhatók. Ugyancsak fellelhetıek ritka és fıleg a győjteményes kertekbıl, kastélyparkokból ismert mammutfenyı (Sequioiadendron giganteum), a japán kriptoméria (Cryptomeria japonica), a hibatuja (Thujopsis dolabrata), akinai áltiszafa (Cephalotaxus harringtoniana), a kínai páfrányfenyı törpe változata (Ginkgo biloba), sıt a magyar néven nem is ismert Calocedrus decurrens is. _Klímánkon ritkaságnak számít a termı szabadtéri kaktuszkert, amelyet tulajdonosa ritka pálmaliliom-fajokkal (Yucca sp.) tervez kiegészíteni. A talaj iránti különleges igényeik miatt nálunk kertekben ritkábban látható havasszépe-fajok (Rhododendron sp.), boroszlánok (Daphne sp.), Pieris japonica láthatóan jól érzik magukat a savanyú homokon. Külön említésre méltó a gazdag borostyánfajtagyőjtemény (Hedera-fajok és -fajták). Az örökzöldek, fák és cserjék mellett az évelı növények érdemelnek említést. A magashegységi fajok mellett sok hazai növényünk is helyett kapott a kertben. A védett növények közül kiemeljük a tavaszi és nyári tızikét (Leucojum vemum és L. aestivum), a szúrós és a lónyelvő csodabogyót (Ruscus aculeatus, R. hypoglossum). Összességében elmondható, hogy.szabadkai Tibor győjteménye érdemes a védelemre és a támogatásra, mivel a fajok és fajták száma igen magas, és a tulajdonos a látogatók részére is lehetıvé teszi kertje megtekintését, amelynek oktatási, ismeretterjesztési szerepe is jelentıs. A természetvédelmi kezelés során a legfontosabb feladatoknak a következıket tartjuk:

12 meglevı növényállomány védelme és gyarapítása a győjteményben található fajok és fajták tételes számbavétele és jelölése táblákkal javasoljuk rövid tájékoztató kiadvány készítését a látogatók részére építmények, mőtárgyak, vezetékek... stb. elhelyezése esetén a kert védelme 12 A fentiek összehangolt és szakszerő megvalósításához a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága lehetısége szerint kész szakmai segítséget nyújtani, azonban a felmerülı költségek fedezéséhez Igazgatóságunk nem tud közvetlen támogatást nyújtani, ezért javasoljuk a növényanyag pl. diplomamunkaként való feldolgozását, illetve amennyiben a helyi védettség létrejön, szívesen tájékoztatunk a megjelenı pályázati lehetıségekrıl. A védettség alá helyezésnek az általánostól eltérı jogszabályi feltételei nincsenek. A védetté nyilvánítási határozatot kérjük Igazgatóságunknak megküldeni szíveskedjenek. További jó munkát kívánunk../ Tisztelettel: Kapják: Címzett Ügyintézı Pintér András TE-vezetı Bıjte Tibor ov. Irattár (LEVPAPI2.DOC)

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete szükségesnek tartja,

Részletesebben

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 6/1992. (XI. 16. ) számú R E N D E L E T E

Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete. 6/1992. (XI. 16. ) számú R E N D E L E T E Zalaszántó község Önkormányzatának képviselı-testülete 6/1992. (XI. 16. ) számú R E N D E L E T E Az építészeti és természeti értékek helyi védelmérıl. (Egységes szerkezetben.) Egységes szerkezetbe foglalva:

Részletesebben

Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Felsőszölnök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete szükségesnek

Részletesebben

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések Bucsuszentlászlói Községi Önkormányzat 9/2004.(VII.08.) sz. Önk. rendelete az épített és természeti értékek helyi védelmére vonatkozó szabályokról Búcsúszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl

Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl Jóváhagyott rendelet Váchartyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete. 28/2011. (XI.25.) önkormányzati rendelete

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete. 28/2011. (XI.25.) önkormányzati rendelete Hatályos: 2012. május 1.-tıl Egységesítve: 2012. április 30. Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete 28/2011. (XI.25.) önkormányzati rendelete A természeti értékek helyi védelmérıl (Módosításokkal

Részletesebben

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

Erdőkertes Község Önkormányzat 1/2014. (II. 28.) sz. rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Erdőkertes Község Önkormányzat 1/2014. (II. 28.) sz. rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Erdőkertes Község Önkormányzat 1/2014. (II. 28.) sz. rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Magyarország Alaptörvénye XXI. cikk (1) bekezdésében rögzíti, hogy Magyarország elismeri

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Mórahalom város Képviselő-testülete * 11/2000. (III. 30.) Kt. sz. rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól Mórahalom város Képviselő-testülete fontosnak tartja,

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 15/2000. (VI.5.) Önk. számú rendelete A helyi jelentıségő természeti értékek védelmérıl (Egységes szerkezetben a 16/2011. (X. 5.) * módosító rendelettel)

Részletesebben

Csemı Község Önkormányzatának 13/2008. (XI. 26.) számú rendelete. a helyi építészeti örökség védelmérıl

Csemı Község Önkormányzatának 13/2008. (XI. 26.) számú rendelete. a helyi építészeti örökség védelmérıl Csemı Község Önkormányzatának 13/2008. (XI. 26.) számú rendelete a helyi építészeti örökség védelmérıl Csemı Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete

Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete Kaposfő község helyi értékei védelmének szabályozásáról (Egységes szerkezetben a 11/2008. (X. 30.) Ör-rel) Kaposfő Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2008.(XI.27.) sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2008.(XI.27.) sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 22/2008.(XI.27.) sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestülete az országos védelem

Részletesebben

Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (VII.1.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (VII.1.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (VII.1.) rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Preambulum Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 10/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 10/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 10/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről 1 szóló 18/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete, a 18/1998. (VII. 24.), a 28/2000.(X. 19.) és a 20/2001.(VII.

Részletesebben

Báránd Községi Önkormányzat K é p v i s e l ı t e s t ü l e t e 11/2004. (IX. 14.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl

Báránd Községi Önkormányzat K é p v i s e l ı t e s t ü l e t e 11/2004. (IX. 14.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl Báránd Községi Önkormányzat K é p v i s e l ı t e s t ü l e t e 11/2004. (IX. 14.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl Báránd Községi Önkormányzat Képviselı-testülete az

Részletesebben

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének 12/2009. (XI. 28) rendelete az épített értékek helyi védelméről Egységes szerkezetben a 8/2011.(VII.06.) módosítással, és 9/2012.(V.22.) módosítással.

Részletesebben

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e a helyi jellegű természeti értékek védelméről (A 11/2012.(V.31.), a 18/2009.(X.01.), a 7/2001.(V.31.) sz. Rendelettel

Részletesebben

Kistelek Város Képviselő-testületének rendelete

Kistelek Város Képviselő-testületének rendelete Kistelek Város Képviselő-testületének rendelete Kistelek Város Képviselő-testületének 8/2002.(X.02) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló 15/2000. (V.06.) rendelete (egységes

Részletesebben

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör.

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. 23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. Semjén kastély, a Halász-kúria, a Borpince, a Református templom és az Erzsébet kápolna helyi egyedi védelem alá helyezésérıl Heves Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 24/2015. (IX.11.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról 2. oldal Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2015. (IX.11.)

Részletesebben

Péteri Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2003. (IV.17.) sz. rendelete. az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Péteri Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2003. (IV.17.) sz. rendelete. az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Péteri Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2003. (IV.17.) sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Péteri Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete 1 KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete Az épített örökség és természeti környezet helyi védelméről Kengyel Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Mórahalom Város Képviselő-testületének

Mórahalom Város Képviselő-testületének Mórahalom Város Képviselő-testületének 15/2014. (/IV. 29.) önkormányzati R E N D E L E T E 0254/9 hrsz-ú ingatlan helyi egyedi védelem alá helyezéséről Mórahalom Város képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Daruszentmiklós Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2004. (IV. 1.) ÖKT számú rendelete

Daruszentmiklós Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2004. (IV. 1.) ÖKT számú rendelete Daruszentmiklós Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2004. (IV. 1.) ÖKT számú rendelete A község történelme szempontjából meghatározó épített környezet védelméről Daruszentmiklós Község Önkormányzat

Részletesebben

Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól

Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet

Részletesebben

Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről

Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről 1 Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestület 2/2005.( I. 29.) sz. önkormányzati rendelete az épített környezet helyi védelméről Pölöske Község Önkormányzati Képviselőtestülete (továbbiakban: Képviselőtestület

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2.

A rendelet hatálya 1. A védetté nyilvánítás célja 2. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének Albertirsa Város helyi jelentőségű természeti einek és értékeinek védetté nyilvánításáról és a természetvédelem helyi szabályairól szóló 16/2008.(III.

Részletesebben

K I V O N A T. Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testülete február 28-án megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl

K I V O N A T. Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testülete február 28-án megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl K I V O N A T Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2012. február 28-án megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl Tárgy: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének./2012. (..) önkormányzati

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (IV. 29.) önkormányzati rendelete az épített és természeti értékek helyi védelméről (egységes szerkezetben a 22/2016. (IX. 16.) önkormányzati rendelettel)

Részletesebben

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(III.4.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testülete fontosnak és védendőnek

Részletesebben

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl

a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2000. (VI. 30.) önkormányzati rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 32/2003.(XII.5.)KT. rendelete az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 32/2003.(XII.5.)KT. rendelete az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 32/2003.(XII.5.)KT. rendelete az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról 13/2006. (III.17.) Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testülete a

Részletesebben

A helyi építészeti értékek fogalma 1.

A helyi építészeti értékek fogalma 1. Döbrököz Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2013. (V.17.) önkormányzati rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről (Egységes szerkezetbe foglalva a 4/2014. (V.28.) számú önkormányzati

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere

Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Ügyiratszám: 01/69127-14/2013 Tárgy: Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló 35/2009. (XI. 11.) Kgy. rendelet

Részletesebben

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı u. 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 133-../2014. ELİTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Balatonlelle Város Képviselı-testületének 14/2001.(XI.5.) KT.sz.rendelete a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról. Balatonlelle Város Képviselı-testülete

Részletesebben

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól A 36/2013. (IV. 23.) önkormányzati határozat melléklete Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

2. A rendelet hatálya

2. A rendelet hatálya Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(III.02.) számú rendelete a helyi építészeti védelem alatt álló épületek felújításának támogatásáról Kiskunhalas Város Képviselő-testülete

Részletesebben

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet 3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítıjére és tartalmára vonatkozó szabályokról A természet védelmérıl szóló 1996. évi LIII. törvény 36. (4) bekezdésében

Részletesebben

Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelettel, valamint a 3/2016.(III.30.) önkormányzati rendelettel

Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelettel, valamint a 3/2016.(III.30.) önkormányzati rendelettel Piliscsév Község Képviselő-testületének 10/2007.(IV.2.) rendelete a Piliscsév településképe és történelme szempontjából meghatározó épített környezet védelméről Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.)

Részletesebben

K i v o n a t a Kuncsorba Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. július 30-i rendkívüli ülésének jegyzıkönyvébıl

K i v o n a t a Kuncsorba Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. július 30-i rendkívüli ülésének jegyzıkönyvébıl K i v o n a t a Kuncsorba Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. július 30-i rendkívüli ülésének jegyzıkönyvébıl KUNCSORBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 8/2012.(VII.31.) sz. rendelete

Részletesebben

Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének. 16/2011.(V.19.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelmérıl

Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének. 16/2011.(V.19.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelmérıl Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének 16/2011.(V.19.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelmérıl Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

/2013. (..) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl

/2013. (..) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl Budapest Fıváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének /2013. (..) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Budapest Fıváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer

Részletesebben

Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 26-i ülésére. pénzügyi-ügyintézı. aljegyzı

Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 26-i ülésére. pénzügyi-ügyintézı. aljegyzı E L İ T E R J E S Z T É S 3. Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 26-i ülésére Tárgy: Az elıterjesztést készítette: Dömötör Klára Edit pénzügyi-ügyintézı Véleményezésre

Részletesebben

Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT rendelete * az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól.

Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT rendelete * az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól. * Módosítások: 17/1997.KT. rend.5/2000. KT. Rend.6/2002. KT. Rend..11/2003. KT. Rend.; 7/2010 KT Rend; 8/2012 KT Rend; 7/2013 KT Rend; Kartal nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/1995. KT

Részletesebben

Nyársapát Község Önkormányzatának 9/2003. (IX. 22.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl

Nyársapát Község Önkormányzatának 9/2003. (IX. 22.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl Nyársapát Község Önkormányzatának 9/2003. (IX. 22.) számú rendelete az épített és természeti környezet helyi védelmérıl Nyársapát Község Önkormányzata az építésügyrıl szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6. (1)

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e. a közterületek használatáról

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e. a közterületek használatáról Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 18/2006.(XI. 20.) r e n d e l e t e a közterületek használatáról Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a módosított 1990. évi LXI. törvény

Részletesebben

3. E rendelet alkalmazásában:

3. E rendelet alkalmazásában: Szerep Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 9/2014.(VII.23.) sz. rendelete a helyi építészeti örökség védelméről szóló 11./2008. (IX.15.) számú rendelet módosításáról Szerep Község Önkormányzatának

Részletesebben

Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Nagycenk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 25.) számú rendelete A helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Egységes szerkezet! Lezárva: 2012. 06. 07. Nagycenk Község Önkormányzat

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról *

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése az épített

Részletesebben

Nagygyimót község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2012. (X. 24.) önkormányzati rendelete A helyi védetté nyilvánításról. Általános rendelkezések

Nagygyimót község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2012. (X. 24.) önkormányzati rendelete A helyi védetté nyilvánításról. Általános rendelkezések Nagygyimót község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2012. (X. 24.) önkormányzati rendelete A helyi védetté nyilvánításról Nagygyimót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL

KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL KISKÖRE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 7/1995./V.30. sz. rendelete a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl (MÓDOSÍTÁSSAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN) Az Önkormányzat jelképei 1.. Az önkormányzat

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. január 31-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. január 31-i ülésére E L İ T E R J E S Z T É S 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. január 31-i ülésére Tárgy: Az elıterjesztést készítette: Dömötör Klára Edit adó- és pénzügyi irodavezetı Véleményezésre

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A MŰEMLÉKI ÉS HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSÁNAK ANYAGI TÁMOGATÁSÁRÓL Mosonmagyaróvár

Részletesebben

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete 1. oldal Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete az épített környezet alakításáról és az építészeti örökség helyi védelméről Sárbogárd Város Önkormányzat

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 24-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 24-i ülésére Elıterjesztés 16. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2015. szeptember 24-i ülésére Tárgy: Belvízvédelmi rendszer fejlesztésével kapcsolatos pályázat lezárása Az elıterjesztést készítette:

Részletesebben

KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete

KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete A Kitüntetı díjak és címek alapításáról és adományozásának eljárási rendjérıl Kemecse Város Képviselıtestülete a társadalmi

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: a Képviselıtestület 2012. április 24 i ülése ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Budapest Airport Zrt. kérelme építési tilalom elrendelésérıl a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi

Részletesebben

Kakucs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 16./2008. (X. 22.) számú rendelete a község építészeti örökségének helyi védelmérıl

Kakucs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 16./2008. (X. 22.) számú rendelete a község építészeti örökségének helyi védelmérıl Kakucs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 16./2008. (X. 22.) számú rendelete a község építészeti örökségének helyi védelmérıl Kakucs Község Képviselı-testülete a módosított 1990. évi LXV. tv.

Részletesebben

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl.

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. LAD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. Lad Község Önkormányzat Képviselı-testülete a közigazgatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület december 17-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület december 17-én tartandó ülésére Tárgy: ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. december 17-én tartandó ülésére Javaslat Polgár Város Önkormányzatának a helyi értékek védelméről szóló 24/2004. (IX.29.) számú önkormányzati rendeletének

Részletesebben

Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelettel

Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.) önkormányzati rendelettel Piliscsév Község Képviselő-testületének 10/2007.(IV.2.) rendelete a Piliscsév településképe és történelme szempontjából meghatározó épített környezet védelméről Egységes szerkezetben a 20/2011.(XI.30.)

Részletesebben

a helyi építészeti és helyi természeti értékek védelmérl, valamint a településképi megfelelségrl

a helyi építészeti és helyi természeti értékek védelmérl, valamint a településképi megfelelségrl Bátya Község Önkormányzat Képvisel-testületének 17/2008. (IX. 15.) Kt. számú önkormányzati rendelete a helyi építészeti és helyi természeti értékek védelmérl, valamint a településképi megfelelségrl Bátya

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 14/2014. (VI. 06.) Önkormányzati Rendelete a városképet meghatározó hirdetı-berendezések, hirdetmények elhelyezésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület április 28-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület április 28-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2016. április 28-án tartandó ülésére Javaslat az épített és természeti értékek helyi védelméről szóló 47/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Balatonkeresztúr Község Önkormányzatának 7/2006.(II.25.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról Balatonkeresztúr Község Önkormányzati Képviselı-testülete a közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e a helyi jellegű építészeti értékek védelméről (Egységes szerkezetben a 15/2008.(VI.27.) KT. Rendelettel) Szentlőrinc Városi Önkormányzat

Részletesebben

Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képvisel -testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeir l és a jelképek használatáról I.

Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képvisel -testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeir l és a jelképek használatáról I. Egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet Kenderes Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2004.(V.7.) rendelete az önkormányzat jelképeirıl és a jelképek használatáról Kenderes Nagyközség

Részletesebben

Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről KISLŐD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLET 22/2004. (IX. 29.) sz. rendelettel módosított 4/2002. (II. 13.) sz. RENDELETE Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kislőd község Önkormányzat

Részletesebben

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról

T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról T E R V E Z E T CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2003.(V. 08.) számú rendelete közterület-használat és közterület-használati díjról I. Bevezetı Csörög Község Képviselı-testülete /továbbiakban: képviselı-testület/

Részletesebben

Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselıtestületének 13/2004. (IV. 28.) rendelete

Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselıtestületének 13/2004. (IV. 28.) rendelete Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselıtestületének 13/2004. (IV. 28.) rendelete A település környezetének védelmérıl [Módosította a 18/2009. (IX.29.) ÖR] (Egységes szerkezetben!) Tiszaszentimre

Részletesebben

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl.

BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E. a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETE 25/2004./IV.30./ (1)-(5) R E N D E L E T E a város fellobogózásáról és feldíszítésérıl. 2 Barcs Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL Ajka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkelyének

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya Visegrád Város Önkormányzat Képviselı-testületének 15/2013. (VI.19.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési elıírások tartalmáról szóló elızetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 09.) Önkormányzati rendelete 1 szabadkéményes ház helyi védelem alá helyezéséről. Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító

Részletesebben

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének. /2016.(...) önkormányzati rendelete. az építészeti értékek helyi védetté nyilvánításáról

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének. /2016.(...) önkormányzati rendelete. az építészeti értékek helyi védetté nyilvánításáról Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016.(...) önkormányzati rendelete az építészeti értékek helyi védetté nyilvánításáról Rábapatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V.25.) önkormányzati rendelete az épített és természeti értékek helyi védelméről

Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V.25.) önkormányzati rendelete az épített és természeti értékek helyi védelméről Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V.25.) önkormányzati rendelete az épített és természeti értékek helyi védelméről Mogyorósbánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

E rendelet alkalmazásában:

E rendelet alkalmazásában: Kazincbarcika Város Önkormányzata 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelete a helyi védelem alatt álló építészeti értékek fenntartásának támogatásáról Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben

Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben Litér Község Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E l ı t e r j e s z t é s - a Képviselı-testületnek Közmővelıdési Megállapodás

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának 15/2004. (IV. 28.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti emlékek védelméről ( egységes szerkezetben)

Tárnok Nagyközség Önkormányzatának 15/2004. (IV. 28.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti emlékek védelméről ( egységes szerkezetben) 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzatának 15/2004. (IV. 28.) számú rendelete a helyi jelentőségű természeti emlékek védelméről ( egységes szerkezetben) Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

8/2004. (III. 17.) R E N D E L E T E

8/2004. (III. 17.) R E N D E L E T E Emőd Város Képviselő-testületének 14/2004. (VI.10.) és a 12/2008. (IV. 18.) rendeletekkel módosított 8/2004. (III. 17.) R E N D E L E T E az épített és természeti környezet védelméről Egységes szerkezetben

Részletesebben

RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS

RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZİ KFT. 9022 GYİR, APÁCA U. 44. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu RÁBAKECÖL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 5/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 5/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1 Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 5/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete helyi kitüntetés és elismerı cím alapításáról és adományozásának rendjérıl Alap Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl ( egységes szerkezetben) Ozora Község Önkormányzata Képviselı-testülete

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

A helyi címer és zászló alapításáról. és használatának rendjérıl

A helyi címer és zászló alapításáról. és használatának rendjérıl Nyirád Község Önkormányzati Képviselı-testületének 7/2000. (VI. 30.) Ör. számú rendelete A helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjérıl A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 2006.

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztató az Önkormányzat tulajdonába kerülı lakóingatlanok mőszaki állapotáról, az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérérıl szóló 5/2003. (III. 28.) rendelet módosítása Elıkészítette: Váczi

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-5/2016. Tárgy: Temető melletti sírkert műemléki védettségével kapcsolatos

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. a (1) bekezdésének o) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a Kormány a következıket rendeli

Részletesebben

Ipolytölgyes község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006. (I.27.) sz. rendelete az épített környezet helyi védelméről

Ipolytölgyes község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006. (I.27.) sz. rendelete az épített környezet helyi védelméről Ipolytölgyes község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006. (I.27.) sz. rendelete az épített környezet helyi védelméről Ipolytölgyes községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 22-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének szeptember 22-i ülésére Elıterjesztés 8. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2016. szeptember 22-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának kérelme ingatlan használatra Az elıterjesztést

Részletesebben