Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek"

Átírás

1 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Bevezetés Vadásztrófeák A trófeabírálat története Trófeabírálati rendszerek Kovács Imre Gödöllő 2018

2 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Kurzus információk

3 A félév időbeosztása Időpont Témakör 01 - A trófea, a vadásztrófea és a trófeakultusz fogalma. A trófeabírálat kezdetei és fejlődése, trófeakiállítások. Trófeabírálati rendszerek. Hazai és nemzetközi adatbázisok, híres magyar trófeák A vadászat története, híres trófeák megtekintése - gyakorlat a Mezőgazdasági Múzeumban Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése, biológiai funkciói és főbb jellemzői. A trófeabírálat szerepe a vadgazdálkodásban és a vadászatban A trófeabírálat jogszabályi háttere. A hatósági trófeabírálat gyakorlata, a bírálati adatok feldolgozása és használata. A trófeabírálat általános szabályai. Trófeabírálati eszközök, bírálati lapok A korbecslés lehetőségei és korlátai. Elejtés utáni korbecslési lehetőségek legfontosabb trófeás vadfajainknál A gímagancs bírálati képletei és a bírálat gyakorlati fogásai A dámagancs pontozása és a bírálat gyakorlati fogásai. Az őzagancs pontozása és a bírálat gyakorlati fogásai A mufloncsiga pontozása és a bírálat gyakorlati fogásai. A vaddisznóagyar pontozása és a bírálat gyakorlati fogásai Agancstömeg, szarvhossz és távolság becslése kültéri gyakorlat Ragadozókoponyák pontozása és a bírálat gyakorlati fogásai. Egzotikus trófeák és az ezekre vonatkozó nemzetközi egyezmények. A trófeák kikészítésével és kiállításával kapcsolatos legfontosabb fogások és szabályok Zárthelyi dolgozat. A trófeabírálat fogásainak gyakorlása A trófeabírálat fogásainak gyakorlása A trófeabírálat fogásainak gyakorlása.

4 Zárthelyi dolgozat Teszt: 23 rövid + 2 hosszabban megválaszolandó kérdés. Osztályzat: 1-5 (az aláírás minimális feltétele: 2). A dolgozat legfeljebb egyszer ismételhető. A lehetséges kérdések október végéig kiadásra kerülnek. Tananyag: az órákon vetített előadásanyagok és a hallgatók személyes jegyzetei. A ZH eredménye a végleges érdemjegybe 40%-ban kerül beszámításra.

5 Gyakorlati vizsga Előfeltétel: A zárthelyi dolgozat sikeres teljesítése. Vizsgaidőszak. Két különböző faj trófeájának bírálata. Osztályzat: 1-5 (minimális feltétel: 2). Tanagyag: az órákon vetített előadásanyagok és hallgatók személyes jegyzetei, ill. a gyakorlatokon szerzett rutinja. A gyakorlati eredmény a végleges eredmény 60%-át adja.

6 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Bevezetés Vadásztrófeák

7 A trófea fogalma A trófea szó a görög tropaion -ból ered győzelmi jelkép, harc után begyűjthető zsákmány. Napjainkban a trófea általános jelentése szerint versenyek, bajnokságok díjait, serlegeit, stb. takarja. Academy of Motion Picture Arts and Sciences

8 A vadásztrófea fogalma I. Különleges ereklye, ami a vadászható fajok törvényes körülmények között elejtett egyedének valamely igényesen kikészített testrésze, esetleg egy teljes preparátum. A vadásztrófea lehet, agancs, szarv, fog, csont, toll, gerezna, kitömött egyed, stb. (egyesek bírálhatók hivatalos képletek alapján, mások nem). Modern trófeakultusz - A trófeák gyűjtése, kiállítása, bemutatása.

9 A vadásztrófea fogalma II. A kikészítendő testrészt csak a vad terítékre hozatala és a megfelelő tartósítás után nevezzük trófeának, tehát pl. a szarvasbika által még viselt agancs nem trófea, ahogyan a hullajtott agancs sem. Az erős nagyvadtrófea a költséges vadászatot, így az anyagi jómódot is jelképezi minél nehezebb, hosszabb, stb. az agancs vagy a szarv, annál költségesebb elejteni az adott egyedet.

10 National Game Management Database Vadásztrófeák Gímszarvas I. A fő trófea az agancs a koponyával, melléktrófea a gyöngyfog v. grandli (C 1 ), ritkábban megtalálható az ún. Hubertus-kereszt. A szarvas bőre is kikészíthető és trófeaként megőrizhető. Tóth Bálint Tóth Bálint

11 Vadásztrófeák Dámszarvas A fő trófea az agancs (lapát) a koponyával. A dám bőre is kikészíthető és trófeaként megőrizhető. Ennél a fajnál gyöngyfog v. grandli (C 1 ) soha nem található meg. National Game Management Database

12 Vadásztrófeák Őz A fő trófea az agancs a koponyával. A bőr is kikészíthető és trófeaként megőrizhető. Ennél a fajnál gyöngyfog v. grandli (C 1 ) ritkán található meg. National Game Management Database

13 Vadásztrófeák Muflon A fő trófea az agancs (csiga) a koponyával (gyakran nyakba tömve). További trófea lehet az egyed nyakáról származó hosszú szőr, a muflonszakáll. A bőr is kikészíthető trófeaként. Fotók:

14 Vadásztrófeák Vaddisznó Az állkapocsban található nagyagyar (C 1 ) és az állcsontban található kisagyar (C 1 ) v. koptató. A kocák is növesztenek agyarat, ez kocakampó néven él a vadásznyelvben. Fotók:

15 Vadásztrófeák Apróvad Emlős ragadozók: A legfontosabb a koponya és a gerezna. Trófea még a péniszcsont (kutya-, medve- és egyes menyétféléknél) vagy a teljes, preparált egyed. Egyéb apróvad: előfordul a mezei nyúl lábának, farkának vagy bajuszszőrének megőrzése. Tóth Bálint Fotók:

16 Vadásztrófeák ApróvadI. Szárnyas apróvad: Általában teljes preparátum, de előfordul csak a szárnyak, esetleg a láb trófeaként való kikészítése is. Egyes fajok esetében meghatározott tollak önmagukban is trófeának számítanak. Tóth Bálint Tóth Bálint Tóth Bálint

17 A vadásztrófea értéke I. ati_arjegyzek_web_magyar_18_19_k.pdf

18 A vadásztrófea értéke II. A vadász számára a trófea valódi értékét soha nem a pénzben kifejezhető értéke adja (pl. a bérvadászat díja vagy a vadásztársasági tagdíj, amelynek befizetésével hozzájut az elejtés lehetőségéhez). Az eredményes vadászatra való visszaemlékezést segíti és az elejtő számára felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír. Atipikus v. abnormális trófeák: általában alacsonyabb ár, de a vadászok nagy becsben tartják.

19 Vadászati rendszerek/kultúrák a vadászat és a trófeák megközelítése Angolszász (ENG, IRL) - sport Skandináv (SWE, FIN, DEN) - vadhús Latin (ESP, ITA, FRA, GRE, POR) - rekreáció Német (GER, AUS, BeNeLux; Magyarországra is jelentős hatást gyakorolt) - büszkeség ( trófeakultusz )

20 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. A trófeakiállítások és a trófeabírálat története

21 A trófeabírálat története I. A trófeák értékelése kezdetben kizárólag szubjektív alapon történt úgy, hogy az egy helyen és egy időben kiállított trófeák között állítottak fel rangsort. Számos vita alakult ki, ami szükségessé tette objektív mérések elvégzését is az esztétikai szempontok figyelembe vétele mellett. Első hazai nyilvános kiállítás: 1871, Budapest, Lovarda (31 gímszarvas trófea). 1880, Agárd: 42 gímszarvas, 26 őz, 1 dámszarvas agancs, 26 zergekampó.

22 A trófeabírálat története II : minden bőgési időszak után éves trófeakiállítás és 1902: a megelőző év legjobb trófeái. 1896, Milleneumi Trófeakiállítás: rangsorolás kezdetleges képlet alapján, a híres szálkai agancsot először mutatták be szélesebb közönség előtt.

23 A trófeabírálat története III. A 19. sz. végén, a Rowland Ward kiadásában megjelent az első, objektíven mért trófeaadatokat (főként hossz- és körméreteket) tartalmazó könyv. Az 1910-es Bécsi Nemzetközi Vadászati Kiállításon a magyar trófeák kiválóan szerepeltek, valamint az esemény apropóján átfogó munka indult továbbá egy egységes bírálati rendszer kidolgozására.

24 A trófeabírálat története IV. Az I. világháború és utóhatásai miatt az éves kiállítások szüneteltek Magyarországon. Nadler Herbert 1925-re kidolgozta a gímszarvas trófeabírálati képletét : évenkénti kiállítás Magyarországon. A Lipcsében, 1930-ban rendezett Vadászati Világkiállításon a Nadlerképletet használták. Nadler Herbert

25 A trófeabírálat története V. 1937: Vadászati Világkiállítás Berlinben.

26 A trófeabírálat története VI. A CIC számos faj trófeabírálati lapját és szabályozását egységesítette 1952-ben, Madridban. Az 1954-es Düsseldorfi Nemzetközi Vadászati Kiállítás során kidolgozták a CIC érdeklődési körébe tartozó, addig hiányzó fajok bírálati képleteit.

27 A trófeabírálat története VII. Észak-Amerikában a Boone and Crockett Club formálta a trófeabírálat rendszerét. Az 1932-ben kidolgozott képleteket többször módosították (1935, 1939, 1949 és 1952), míg elnyerték tartósan használt szerkezetüket. Boone and Crockett Club (2016)

28 A trófeabírálat története VIII. 1958: az Erdészeti Tudományos Intézeten belül kezdett működni egy trófeabíráló bizottság : Országos Trófeabíráló Bizottság (OTB). 1970: Trófeabemutatási kötelezettség. Megyei Trófeabíráló Bizottságok a hazai vadászok által zsákmányolt trófeák elbírására. A külföldi vendégvadászok által és az állami vadászterületeken terítékre hozott vad trófeáinak bírálatát továbbra is az OTB végezte : a szakszerűtlen elejtés szankcionálása. 1971: Vadászati Világkiállítás, Budapest (1 hónapon keresztül, 52 ország és 2,1 millió látogató vett részt ).

29 Vadászati Világkiállítás 1971 I. Németh, A. N. (2017): Elfelejtett relikviák. Magyar Vadászlap 26(5):

30 Vadászati Világkiállítás 1971 II. Olcsai Kiss Zoltán

31 A trófeabírálat története IX tól: folyamatosan működő vidéki bizottságok, melyek működését többnyire erdőgazdaságok vagy utazási irodák finanszírozták és fokozatosan átvették a hazai vadászok által zsákmányolt trófeák bírálatát is. Kiállítások 1990 után: erdészetek, vadgazdálkodók, vadászatszervezők trófeakatalógusai, éves és alkalmi önálló trófeakiállítások (1-2 nap). FEHOVA (1993 óta). 1993: az egyedi bizottságok megszűntek, a megyei rendszer újjáalakult.

32 A trófeabírálat története X. 1996: NATUREXPO : a szakszerűtlen elejtés szankcionálása : a szakszerűtlen elejtés szankcionálása. Napjainkban nehezebb nívós kiállításra összegyűjteni a trófeákat, mivel a legkiválóbbak egy része külföldön található. Vadgazdálkodók egyéni vagy társult trófeaszemléi, megyei és országos vadásznapok. A következő Vadászati Világkiállítás Magyarországon, ben kerül megrendezésre.

33 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Trófeabírálati rendszerek, adatbázisok, rekordlisták

34 Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) I. A CIC-t 1928-ban, Palárikovoban, hozta létre többek között Gr. Károlyi Lajos és Maxime Ducrocq, a francia St. Hubert Klub elnöke. Gróf Károlyi Lajos Maxime Ducrocq

35 Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) II. Politikailag független tanácsadó szervezet, melynek célja világszerte a vadon élő állatfajok megőrzésének és a konzerváció eszközeként folytatott, fenntartható vadászat ügyének segítése. Tagságát államok, nemzeti és nemzetközi szervezetek, valamint magánszemélyek adják a világ több, mint 80 országából. A CIC 1999 óta az Adminisztratív Irodáját hazánkban, Budakeszin működteti.

36 CIC Trófeabírálati rendszer I. A TES egy nemzetközi rendszer, amely monitoring-szerű, adatgyűjtést tesz lehetővé annak érdekében, hogy a különböző helyen és időpontban elejtett, azonos fajhoz tartozó egyedek trófeái összehasonlíthatóak legyenek. Trófeabíráló Testület (Trophy Evaluation Board - TEB): A rendszer fő fórumát jelentő bizottság tagjai a Senior Nemzetközi Trófeabíráló személyek. A testület felel a rendszer fenntartásáért és fejlesztéséért, valamint a képzési és vizsgaanyag kidolgozásáért és karbantartásáért.

37 CIC Trófeabírálati rendszer II. Senior Nemzetközi Trófeabírálók (STJ): A nemzeti küldöttségek vezetői, nemzeti vadászati vagy trófeabíráló szövetségek által jelölhető személyek, akik nemzetüket képviselik a Trófeabíráló Testületben. Megbízatásuk hat évre szól és meghosszabbítható. Képesített CIC Trófeabírálók (CCM). A CIC nevében trófeabírálat elvégzésére jogosult személyek. A képesítés megszerzésének feltétele az egyéni közvetlen, vagy tagszervezeten keresztüli közvetett CIC tagság megléte, valamint hivatalos tanfolyam és vizsga teljesítése.

38 CIC Trófeabírálati rendszer III. CIC kézikönyv a vadásztrófeák bírálatához (The CIC Handbook for the Evaluation and Measurement of Hunting Trophies): Útmutató, amely minden információt tartalmaz a CIC trófeabírálati rendszerének megfelelő bírálatok elvégzéséhez. Trófeabírálati Adatbázis (TED): A Senior Nemzetközi Trófeabírálók és Képesített CIC Trófeabírálók által végzett összes bírálat adatait tartalmazó adatbázis

39 CIC Trófeabírálati rendszer IV.

40 Nemzeti CIC díjak A nemzeti küldöttségek és/vagy a nemzeti vadászati szövetségek az egységes érmes ponthatárokat figyelembe véve jogosultak saját hagyományaiknak megfelelő megjelenésű és tartalmú CIC bronz-, ezüst-, valamint aranyérem és a hozzá tartozó oklevelek kiadására.

41 Nemzetközi CIC díjak A trófea tulajdonosának kezdeményezésére a CIC nemzetközi szinten az aranyérmes pontszámot elért trófeákat éremmel és oklevéllel ismerheti el. A nemzetközi bírálaton készült dokumentáció alapján a nemzetközi aranyérem odaítélését a Trófeabíráló Testület hagyja jóvá.

42 A CIC Aranyérem előfeltételei A trófea szabad területről származik. A bírálatnak teljes koponyával kell történnie. A bírálatot három, különböző nemzetiségű személy (Képesített CIC Trófeabírálók és/vagy Senior Nemzetközi Trófeabírálók) végzi el.

43 Nemzetközi trófeabírálat Bleier Norbert Bleier Norbert Bleier Norbert

44 Boone and Crockett Club I. Az 1887-ben Theodore Roosevelt és George Bird Grinnell által alapított szervezet célja, hogy népszerűsítse a vadon élő állatfajok (különösen a nagyvadfajok), valamint élőhelyük megőrzését, továbbá segítse a legmagasabb etikai kívánalmaknak megfelelő vadászat ügyét Észak-Amerikában. Theodore Roosevelt George B. Grinnell

45 Boone and Crockett Club II. A B&C tagjai hozzájárultak a Yellowstone NP fenntartásához és a Glacier, ill. a Denali NP, valamint a National Park Service és a National Forest Service megalapításához, továbbá a vadvilág védelmét és kezelését segítő jogszabályok kidolgozásához. Napjainkban a B&C Club nonprofit szervezetként érdekelt a vadászati és konzervációs etika bemutatásában, oktatásában és népszerűsétésében.

46 Boone and Crockett Club III. 1906: Az első bírálati útmutató kiadása. 1932: Prentiss N. Gray szerzőségével megjelent a klub első trófeabírálati adatokat tartalmazó könyve (Records of North American Big Game jelenleg a 14. kiadásnál tart). A mérések egyszerűek voltak (pl. koponya-, agancs-, ill. szarvhossz, alapnál mért körméret). A bírálati képleteket többször megváltoztatták, míg ben elnyerték tartósan használt szerkezetüket.

47 Boone and Crockett Club IV. A B&C s rendszer nagy hangsúlyt fektet a szimmetriára, míg a trófeák aszimmetrikus részeit a pontszám kialakításakor bünteti. Megállapodás alapján a CIC a B&C által az észak-amerikai nagyvadfajokra kidolgozott trófeabírálati képleteket átvette és saját bírálati rendszerébe beépítette.

48 Boone and Crockett Club V.

49 B&C trófeaadatbázis A Trophy Search szolgáltatásban a klub teljes körű, 1830 óta bővülő trófeaadatbázisa hozzáférhető. Keresés során szűrhető a faj, a pontszám, a helyezés, az elejtés helye és ideje, az egyes paraméterek és az elejtő neve is. A szolgáltatás éves előfizetési díj ellenében használható.

50 Rowland Ward I. A Rowland Ward Ltd.-et egy brit preparátor, James Rowland Ward alapította Londonban, 1870-ben. A cég nagyvad- és madártrófeák preparálására, valamint állati testrészekből készült használati tárgyak gyártására szakosodott.

51 Rowland Ward II. A Rowland Ward legnépszerűbb publikációja a Records of Big Game (1882-ben indult, a jelenlegi legfrissebb kiadás a 29.). Együttműködés a CIC-vel (afrikai vadfajok trófeáinak bírálata).

52 Rowland Ward trófeaadatbázis A Rowland Ward teljes adatbázisa digitalizált és könnyen kereshető. A szervezet bizonyos díjért cserébe megbízható az adatbázisban való kereséssel.

53 Safari Club International 1972 óta működik. Fő érdeklődés: a vadászok jogainak védelme és a vadvilág megőrzésének elősegítése. Az SCI bírálati rendszert C.J. McElroy dolgozta ki 1977-ben. C. J. McElroy 1993 óta az agancsok tömege nagyobb hangsúlyt kap. A zárttérből származó trófeák esetében szigorú etikai elvárások.

54 SCI Online trófeaadatbázis Kizárólag SCI tagok számára elérhető. A trófeák adatai faj, elejtő, vadászati szervezet/kísérő, bíráló vagy helyszín alapján is böngészhetők.

55 Pope & Young Club Észak-amerikai vadászíjász-szervezet, amely kifejezetten az íjjal elejtett vad trófeabírálati adatait gyűjti. A PYC és a Boone & Crockett Club együttműködik az Északamerikai nagyvadfajok trófeabírálati képleteinek kezelésében. A PYC adatbázisába való bekerülés feltétele, hogy az elejtéshez csak íj és nyílvessző használható, az elejtésnek jogszerűnek és etikusnak kell lennie, továbbá a trófeának el kell érnie egy meghatározott minimális pontszámot. A szervezet időszakosan publikál bírálati jegyzékeket és statisztikai összesítéseket.

56 Hivatalos trófeabírálat Magyarországon A magyar vadászati hatóság trófeabírálata során az öt hazai nagyvadfaj és a ragadozók bírálatának CIC képlete az irányadó (1996. évi LV., a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló tv. (Vtv.), 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet (Vhr.)). Kötelező bírálatra bemutatni: gím-, dám- és őzagancsok, mufloncsigák, vadkanagyarak (16 cm-nél hosszabb nagyagyar esetén). A vadászatra jogosult megítélése alapján: róka-, borz- és aranysakálkoponyák.

57 Trófeabírálati jelentések Magyarországon Az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) minden vadászati év végén jelentésben teszi közzé a trófeabírálat megyei és országos eredményeit, illetve minden faj legjobb 10 trófeájának fő adatait. Az OVA saját honlapján (ova.info.hu) teszi közzé fajonként a legjobb 50 hazai trófea adatait: elejtés éve és helye, elejtő neve, CIC pontszám, a bíráló szervezet.

58 Híres magyar trófeák Gímszarvas Szálka, 1891: 13,64 kg; 243,90 CIC pont (1937, Berlin). Világrekord ( ). Gamás, 1968: 12,57 kg; 250,22 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Lenti, 1970: 14,00 kg; 251,83 CIC pont. Világrekord ( ). Lenti, 1972: 14,80 kg; 252,98 CIC pont. Világrekord ( ). Pusztakovácsi, 1981: 16,04 kg; 269,89 CIC pont. Világrekord ( ). Karapancsa, 1986: 15,65 kg; 271,00 CIC pont. Világrekord ( ), Nemzeti rekord (1986-).

59 Elterjedési terület - Gímszarvas IUCN IUCN Red List of Threatened Species. Version

60 Híres magyar trófeák Dámszarvas Gyulaj, 1923: 4,20 kg; 209,60 CIC pont. Világrekord ( ). Gyulaj, 1965: 4,30 kg; 212,12 CIC pont. Világrekord ( ). Gyulaj, 1969: 3,45 kg; 214,99 CIC pont. Világrekord ( ). Gyulaj, 1970: 5,57 kg; 217,25 CIC pont. Világrekord ( ). Gyulaj, 1972: 4,72 kg; 220,31 CIC pont. Világrekord ( ). Guth, 1991: 5,80 kg; 233,11 CIC pont. Világrekord ( ). Guth, 2002: 5,00 kg; 237,63 CIC pont. Világrekord (2002-).

61 Elterjedési terület Dámszarvas IUCN IUCN Red List of Threatened Species. Version

62 Híres magyar trófeák Őz Martonvásár, 1965: 767 g; 228,68 CIC pont. Világrekord ( ). Jászkisér, 1975: 770 g; 231,53 CIC pont. Nemzeti rekord (1996-). Abádszalók, 1993: 769 g; 230,75 CIC pont. Nemzeti rekord ( ).

63 Elterjedési terület Őz IUCN IUCN Red List of Threatened Species. Version

64 Híres magyar trófeák Muflon Telki, 1986: 233,80 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Vásárosnamény, 2001: 234,70 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Zárttéri elejtés. Bajna, 2004: 240,75 CIC pont. Nemzeti rekord (2004-).

65 Híres magyar trófeák Vaddisznó Valkó, 1970: 135,75 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Szin, 1995: 144,90 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Budakeszi, 2000: 154,80 CIC pont. Nemzeti rekord ( ). Budakeszi, 2003: 162,85 CIC pont. Világrekord (2003-).

66 Elterjedési terület Vaddisznó IUCN IUCN Red List of Threatened Species. Version

67 Ajánlott olvasmányok African Indaba enewsletter Volume 5, Number 3 Special issue (2007) African Indaba enewsletter Volume 5, Number 3a Special issue (2007) A CIC, B&C, RW, SCI és P&Y weboldalai Faragó, S., Köller, J., Zoltán, A. (2009): Természeti- Vadászati Örökségünk. Nimród vadászújság, Budapest. 111 p. Zoltán, A. (szerk.) (2016): Szarvasnyomon Magyarországon. Nimród vadászújság, Budapest, 477 p.

68 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) I. Köszönöm a figyelmet!

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

Császártöltési vadászterület

Császártöltési vadászterület Császártöltési vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell

Részletesebben

Ragadozótrófeák bírálata. Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények. Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása

Ragadozótrófeák bírálata. Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények. Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VIII. Ragadozótrófeák bírálata Egzotikus trófeák és a vonatkozó nemzetközi egyezmények Vadásztrófeák kikészítése és kiállítása Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN)

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni

Részletesebben

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést

Részletesebben

A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok

A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok Trófeabírálat (SMKVB2235VN) III. A magyar hatósági trófeabírálat jogi szabályozása és gyakorlata A trófeabírálati adatok használata Általános szabályok, eszközök, bírálati lapok Kovács Imre Gödöllő 2018

Részletesebben

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig Mélykúti vadaskert Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni a KEFAG

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság árjegyzéke a 2012-2013 vadászati évre Elszámolás: - trófeás vadaknál a bírálat napján érvényes OTP Valuta középárfolyam EUR/HUF-ban. - tar vadaknál az elejtés napján

Részletesebben

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl SZARVAS VADÁSZAT Vadászati idény: Bika, tehén: szeptember 1-január 31. Ünı, borjú: szeptember 1-február

Részletesebben

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG 2533 Bajót, Dámvadasi Vadászház, 0121/10 hrsz. Telefon:+36/20/440-9293 BÉRVADÁSZTATÁSI TARIFÁK Érvényes 2018. május 1.-től visszavonásig. Valamennyi vadfajnál felszámított díjak:

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Belföldi magánszemélyek Magyarországon csak érvényes vadászjegy birtokában vadászhatnak. A megkötött vadászati szerzõdés alapján a Budapesti Erdõgazdaság Zrt. biztosítja a vadászvendég

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

NAGYBEREK VADÁSZATI BT.

NAGYBEREK VADÁSZATI BT. Szarvasbika GÍMSZARVAS Trófeasúly EUR ( ) EUR ( ) / 10g 3,99 kg - ig 700.- - 4,00-4,99 kg 900.- - 5,00-5,99 kg 1200.- - 6,00-6,99 kg 1450.- + 7,5.- 7,00-7,99 kg 2150.- + 8,5.- 8,00-8,99 kg 3000.- + 10,5.-

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Alapelv: minden eredményes vadászat után készítsünk terítéket, ravatalozzuk a vadat! Nagyvad egyéni vadászata során: utolsó falat sebtöret vadásztöret Az

Részletesebben

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Dunaszenmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Dunaszenmiklósi Rákóczi Vadásztársaság Gímbika: szeptember 1.-január 31. Tehén, Ünı: szeptember 1.-január 31. Borjú: szeptember 1.-február 28. Gímbika Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság árjegyzéke a 2008 vadászati évre Az árak nem tartalmazzák

Részletesebben

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/ H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/99-506-810 Fax.: +36/99-388-001 E-Mail: jagd@taegrt.hu Érvényes 2018. március 1-től KÖSZÖNTŐ Üdvözöljük Önt a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-nél! A TAEG Zrt. két

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T Készült: 2010. október 16. 2 1.. /1/ A Nagycserkeszi Új Erő Vadásztársaság, (továbbiakban VT.) 2010. október 16-án tartott közgyűlése által módosított Házi Szabályzat. /2/ Jelen

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: március február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: március február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2017. március 1. 2018. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5.

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5. A trófeaszállítás feltételei Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 2016. április 5. Feltételrendszer Természetvédelmi Állategészségügyi Vadgazdálkodási előírások Vám-

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda ÁRLISTA Nagyvad Hunting Kft. H-2694, Magyarnándor, Kossuth u. 6/A Mobil: +36/30/370-9476 Fax: +36/35/300-052 E-mail: nagyvad-hunting@freemail.hu nagyvad@t-email.hu

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

Kedves Vadásztársunk!

Kedves Vadásztársunk! Kedves Vadásztársunk! A HM VERGA Veszprémi Erdõgazdaság Zrt. Veszprémtõl északra, a Bakony keleti vonulatában folytat magas szintû vadgazdálkodási tevékenységet. Üzemi vadászterülete hazánk egyik legjobban

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2017. március 1-től 2018. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig Gímszarvasbika, selejt

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2014 / 2015. vadászati év Hungarian Game Management Database 2014 / 2015 hunting year Gödöllő 2015 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése Bleier Norbert Miért szükséges az ökonómiai értékelés? Milyen kérdéseket kell feltennünk? Milyen adataink, információink vannak? Milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: március február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: március február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2018. március 1. 2019. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

Dám- és őztrófeák bírálata

Dám- és őztrófeák bírálata Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Dám- és őztrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Dámszarvas Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) VI. Mérések 1. Szárhossz A mérés

Részletesebben

TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái

TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái TRÓFEA KATALÓGUS GEMENC ZRT. 2016. 2016. bőgési szezonban terítékre került szarvasbikák trófeái Előszó A gemenci szarvasbőgést és a hozzá kapcsolódó bikavadászatot a kiemelkedő minőségű gímállomány mellett

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 215 / 216. vadászati év Hungarian Game Management Database 215 / 216 hunting year Gödöllő 216 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof. Csányi

Részletesebben

SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK március 1-jétől

SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK március 1-jétől SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK 2017. március 1-jétől TISZTELETTEL KÖSZÖNTJÜK VADÁSZTÁRSAINKAT! A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Magyarország nyugati régiójában, Vas megyében folytat erdő-

Részletesebben

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzéke Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

bérvadászati árjegyzék Bérvadászati árjegyzék Érvényes: március február 28.

bérvadászati árjegyzék Bérvadászati árjegyzék Érvényes: március február 28. Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2017. március 1. 2018. február 28. 1 A pénzügyi teljesítést az alábbi számlaszámra kérjük: Kedves Vadászvendégek! A Vért Vadászati Kft. 17.000 hektár területen végez vadgazdálkodási

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK. Érvényes 2011. március 1-tõl 2012. február 29-ig. Vadászterületek: GEMENC, HAJÓS-HOMOKI, LENES-KARASZ, BÉDA-KARAPANCSA GEMENC

ÁRJEGYZÉK. Érvényes 2011. március 1-tõl 2012. február 29-ig. Vadászterületek: GEMENC, HAJÓS-HOMOKI, LENES-KARASZ, BÉDA-KARAPANCSA GEMENC ÁRJEGYZÉK Érvényes 2011. március 1-tõl 2012. február 29-ig Vadászterületek: GEMENC, HAJÓS-HOMOKI, LENES-KARASZ, BÉDA-KARAPANCSA GEMENC a természet szolgálatában 6501 Baja, Szent Imre tér 2. Telefon: 79

Részletesebben

törvény három szintre tagolódó vadgazdálkodási tervezési rendszert vezetett be [2; ll].

törvény három szintre tagolódó vadgazdálkodási tervezési rendszert vezetett be [2; ll]. VAD GAZDÁLKODÁSI TÁJAK ÉS TÁJEGYSÉGEK KIJELÖLÉSE (JAVASLAT) Bevezetés Magyarországon a tervszerű vadgazdálkodásnak sok évtizedes hagyományai vannak [l; 3; 14; 18; 21; 26; 27] és a nagyobb térségekben és

Részletesebben

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8981 kell biztosítani. Szárnyasvad-kibocsátás esetén biztosítani kell, hogy a tenyésztett madarak ne jelentsenek állategészségügyi kockázatot a vadon élő állomány

Részletesebben

VADKÁR. és ennek következtében a vadkárkérdés

VADKÁR. és ennek következtében a vadkárkérdés 2006. DECEMBER 9 hetõsége ugyancsak a természetvédelmi korlátozások miatt csökkent a megyében, de a korábbi évtizedekkel ellentétben rendszeresen csak kevés területen száll meg a vadliba, ami ugyancsak

Részletesebben

Molnár Vadászati Kft.

Molnár Vadászati Kft. Molnár Vadászati Kft. Vadászatok Új-Zélandon A szafari ajánlott idıpontja: 2009 március 2009 december. Indulás: 2009. Budapest Érkezés: 2009. Christchuch Vadászat: 2009. ( különbözı hosszúságú szafarik

Részletesebben

VADGAZDALKODASI. ADATTAR 2013/2014. vadászati év

VADGAZDALKODASI. ADATTAR 2013/2014. vadászati év ,, VADGAZDALKODASI r ADATTAR 2013/2014. vadászati év Hungarian Game Management Database 2013/2014 hunting year Gödöll 2014 Az ORSZÁGOS VAD GAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK 2012. 2013. érvényes. március 1-től. február 28-ig. Kalocsa. Kecel. Szekszárd. Bonyhád. Baja. Bátaszék M6. Mohács GEMENC

ÁRJEGYZÉK 2012. 2013. érvényes. március 1-től. február 28-ig. Kalocsa. Kecel. Szekszárd. Bonyhád. Baja. Bátaszék M6. Mohács GEMENC Kalocsa 6 M6 Fadd 6 63 6 Miske 5 M6 Öcsény 2 54 51 Decs 56 6 7 Jánoshalma Érsekcsanád 51 Pörböly 55 ÁRJEGYZÉK Érsekhalma Nemesnádudvar Sükösd Sárpilis Bátaszék M6 Dusnok M9 1 Császártöltés Hajós Fajsz

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3-as számú fôközlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár elôtt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt.

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt. z üzemi vadgazdálkodás tervezése, jellemzői Költségek és hozamok a vadgazdálkodásban r. Varga Gyula % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd

Részletesebben

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau. Lehoczki Róbert Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.hu +Spatial analyst $/. $/ 0$= É 6$, 7%(5#hD/ (7( %. 2UV]iJRV9DGJD]GiONRGiVL$GDWWiU

Részletesebben

16. A Vtv. 27. (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Amennyiben a vadászterületnek minősülő föld tulajdonosa, illetőleg a

16. A Vtv. 27. (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Amennyiben a vadászterületnek minősülő föld tulajdonosa, illetőleg a A vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi CLXXXIII. törvény 2017. március 1-én hatályba lépő rendelkezései 2. A Vtv. 5. -a helyébe

Részletesebben

Kalocsa. Öregcsertő Bátya Szedres. Fadd. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Császártöltés. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. Öcsény.

Kalocsa. Öregcsertő Bátya Szedres. Fadd. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Császártöltés. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. Öcsény. Kalocsa 6 Karapancsa Nagykastély M6 Fadd 6 63 6 Miske 5 Szekszárd Bonyhád Öcsény 2 Dusnok 54 M9 1 51 Decs 56 56 6 Jánoshalma Pörböly Báta 8 Baja 4 55 Szeremle 51 Bátmonostor 7 Csávoly Felsőszentiván 55

Részletesebben

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8963 13. A vízivad hasznosítása olyan mértékű legyen, amely minimalizálja a védett és fokozottan védett fajok egyedeinek akár szándékos, akár véletlenül történő

Részletesebben

2010. X. szám. Aktuális teendők

2010. X. szám. Aktuális teendők Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére 2010. X. szám Aktuális teendők Az őzagancsok bemutatási határideje: október 30! A Vtv. szerint a vadfaj

Részletesebben

Kalocsa. Öregcsertő. Bátya. Fadd. 54 Miske Fajsz. Tolna Mözs Bogyiszló. Hajós Császártöltés Dusnok. Érsekhalma. 54 51 Nemesnádudvar.

Kalocsa. Öregcsertő. Bátya. Fadd. 54 Miske Fajsz. Tolna Mözs Bogyiszló. Hajós Császártöltés Dusnok. Érsekhalma. 54 51 Nemesnádudvar. Karapancsa Nagykastély 6 Szedres 63 Bonyhád M6 Szekszárd M6 6 56 M6 56 Nagynyárad Kölked Sátorhely M6 Fadd 6 Tolna Mözs Bogyiszló Öcsény Decs Sárpilis 55 Bátaszék 56 Báta 6 Mohács 3 7 M9 1 2 Pörböly 4

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén HUSK/1101/2.2.1/0352 sz., Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poľana és a Börzsöny területén" c. projekt nyitó konferencia 2012. 10.24. Társaságunkról

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2016 / 2017. vadászati év Hungarian Game Management Database 2016 / 2017 hunting year Gödöllő 2017 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

Árlista. Érvényes 2008. március 1 jétől.

Árlista. Érvényes 2008. március 1 jétől. St. George Vadászatszervező és Utazási Iroda Árlista Érvényes 2008. március 1 jétől. Kedves Vadászvendégünk! Nagyon örülünk, hogy új árjegyzékünket bemutathatjuk Önöknek! A St. George Vadásziroda a legmagasabb

Részletesebben

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére 2011. III. szám Aktuális teendők 1. Március 20-a volt a határideje az éves vadkilövés dokumentálásának.

Részletesebben

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK 1. 2. 3. 4. 5. 1. Mi a különbség az agancs és a szarv között? Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a tőkés réce költés biológiáját, hazai helyzetét.

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK 2013. 2014. érvényes. március 1-től. február 28-ig. Kalocsa. Kecel. Szekszárd. Bonyhád. Baja. Bátaszék M6. Mohács GEMENC

ÁRJEGYZÉK 2013. 2014. érvényes. március 1-től. február 28-ig. Kalocsa. Kecel. Szekszárd. Bonyhád. Baja. Bátaszék M6. Mohács GEMENC Kalocsa 6 M6 Fadd 6 63 6 Miske 5 M6 Öcsény 2 54 51 Decs 56 55 ÁRJEGYZÉK Érsekhalma 6 Nemesnádudvar Jánoshalma Sükösd Érsekcsanád Sárpilis 51 Pörböly Bátaszék M6 Dusnok M9 1 Császártöltés Hajós Fajsz M9

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs.

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs. Kalocsa 6 Karapancsa Nagykastély M6 Szedres Fadd 6 63 6 Miske 5 M6 Öcsény 2 1 54 M9 51 55 51 Pörböly Bátaszék 56 Báta 7 Érsekcsanád Baja 4 Szeremle 51 Bátmonostor Nagybaracska Mohács 56 Nagynyárad Sátorhely

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS 1989. KÖZÖTT Vadkereskedelem 1945-1989 között Szoros kapcsolat a vadállomány alakulása és a vadértékesítés között.

Részletesebben

Vtv. Módosítása 2015 ősz. Vadászati jog és igazgatás. A törvény alapelvei. Vtv

Vtv. Módosítása 2015 ősz. Vadászati jog és igazgatás. A törvény alapelvei. Vtv Vtv. Módosítása 2015 ősz Vadászati jog és igazgatás II.: az 1996. évi LV. törvény A módosítások célja az új üzemtervi ciklusra (2017. március 1.) készülve a jogszabály megújítása Az elfogadott változások

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3. számú f közlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár el tt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére 2016. II. szám Aktuális teendők Végrehajtási rendelet! A vadászati törvény végrehajtási rendelete -

Részletesebben

FARAGOTT AJTÓK NETTÓ ÁR ÉS MÉRETLISTÁJA 2012.05.09. - től

FARAGOTT AJTÓK NETTÓ ÁR ÉS MÉRETLISTÁJA 2012.05.09. - től Tel.: (22) 406-780 (22) 562 EZEKET - 091 A TERMÉKEKET ORSZÁGOSAN Fax: (22) 404-152 DÍJMENTESEN HÁZHOZ SZÁLLÍTJUK! 2013.02.12 nyomtatási formája mérete Női alak nyújtott kézzel F001-S4 590 x 447 270x150

Részletesebben

A nagyvadfajok vadászati lehetőségeinek értékesítése Magyarországon

A nagyvadfajok vadászati lehetőségeinek értékesítése Magyarországon Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszék A nagyvadfajok vadászati lehetőségeinek értékesítése Magyarországon (A bérvadászati piac elemzése országos

Részletesebben

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs.

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs. Kalocsa 6 Karapancsa Nagykastély M6 Szedres Fadd 6 63 6 Miske 5 M6 Öcsény 2 1 54 M9 51 55 51 Pörböly Bátaszék 56 Báta 7 Érsekcsanád Baja 4 Szeremle 51 Bátmonostor Nagybaracska Mohács 56 Nagynyárad Sátorhely

Részletesebben

A vadgazdálkodás minősítése a Dél-dunántúli régióban

A vadgazdálkodás minősítése a Dél-dunántúli régióban Acta Oeconomica Kaposváriensis (2007) Vol 1 No 1-2, 197-204 Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Kaposvár Kaposvár University, Faculty of Economic Science, Kaposvár A vadgazdálkodás minősítése a Dél-dunántúli

Részletesebben

A vadgazdálkodás jellemzői, 2008 2012

A vadgazdálkodás jellemzői, 2008 2012 2013/79 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 79. szám 2013. november 15 A vadgazdálkodás jellemzői, 2008 2012 A tartalomból Bevezetés 1 1. A vadgazdálkodás jogi szabályozása,

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 A 2010.03.12. és 2010.12.31. között hatályos szöveg Az Országgyűlés

Részletesebben

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs.

Kalocsa. Öregcsertő Bátya. Tolna Mözs Bogyiszló. Miske. Hajós. Fajsz. Dusnok. Érsekhalma Nemesnádudvar. 6 Bonyhád. Öcsény. Decs. Kalocsa 6 Karapancsa Nagykastély M6 Szedres Fadd 6 63 6 Miske 5 M6 Öcsény 2 1 54 M9 51 55 51 Pörböly Bátaszék 56 Báta 7 Szeremle 51 Bátmonostor 9 Érsekcsanád Baja 4 Nagybaracska Mohács 56 Nagynyárad Sátorhely

Részletesebben

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben Dr. Szemethy László egyetemi docens SzIE, Gödöllő Vadvilág Megőrzési Intézet Létszám - sűrűség Létszám: a vad száma a területen ezt jelentjük, de tudjuk-e,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. július 3., kedd Tartalomjegyzék 25/2018. (VII. 3.) MNB rendelet Megújított 500 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról 8942 26/2018. (VII. 3.)

Részletesebben

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról*

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 22862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 182. szám 2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 1. A vad védelméről,

Részletesebben

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosítása 4. (1) A vad védelméről, a

Részletesebben

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA SZÓBELI TÉTELEK 1. 2. 3. 4. 5. 1. Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a hazánkban elôforduló varjúféléket! Vadászhatók-e hazánkban ezek a fajok? 3. Milyen vadfajra

Részletesebben

Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek

Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek Á llami Vada szvizsga Szó beli Te telek 1. tétel 1. Ismertesse a gímszarvas éves agancsciklusát! 2. Ismertesse a hazánkban előforduló varjúféléket! Vadászhatóak-e ezek a fajok? 3. Milyen vadfajra szabad

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról OptiJus Opten Kft. I. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról A 2013.1.1. és 2013.6.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet

Részletesebben

Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe

Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Az agancs, a szarv és az agyar fejlődése A trófeabírálat szerepe Kovács Imre Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) II. Agancsok Agancsbiológia I. Csontszövetből álló,

Részletesebben

BÉRVADÁSZATI ÁRJEGYZÉK

BÉRVADÁSZATI ÁRJEGYZÉK BÉRVADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Érvényes: 2011. április 15 2012. április 14. a VADEX Mezõföldi Erdõ- és Vadgazdálkodási Zrt. vadászterületein Vadászterületek: Fehérvárcsurgó, Tímár, Vál, Soponya, Vért, Báránd,

Részletesebben

T/6955. számú. törvényjavaslat. a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról

T/6955. számú. törvényjavaslat. a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6955. számú törvényjavaslat a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Részletesebben

A nagyvadegység (NE) mint gazdasági mutató, az eltérő adottságú élőhelyek nagyvadgazdálkodásának összehasonlítására

A nagyvadegység (NE) mint gazdasági mutató, az eltérő adottságú élőhelyek nagyvadgazdálkodásának összehasonlítására A nagyvadegység (NE) mint gazdasági mutató, az eltérő adottságú élőhelyek nagyvadgazdálkodásának összehasonlítására Barna Róbert Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Informatika Tanszék, Kaposvár ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére

Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére Hírlevél A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetsége tagszervezetei részére 2009. XII. szám Aktuális teendők December hónap a társas nagyvad vadászatok fő időszaka, ezért ismételten

Részletesebben

T/11050. számú. törvényjavaslat. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról

T/11050. számú. törvényjavaslat. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11050. számú törvényjavaslat a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Németh Imre földművelésügyi

Részletesebben