Ismerje meg az erdészetek arborétumait!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ismerje meg az erdészetek arborétumait!"

Átírás

1 Az Arborétumok Napja hamar népszerű lett, már a második évben országszerte rendezvénysorozattal ünnepelték, hiszen a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének 20 tagkertje csatlakozott a szaktárca felhívásához. E jeles zöld napra készülve számba vesszük az állami erdészetek által kezelt arborétumokat, melyeket érdemes felkeresni! Ágneslaki Arborétum - SEFAG Zrt. Dél-Dunántúl, Somogy megye, Csurgónagymarton, Ágneslak A Dél-Dunántúl leggazdagabb örökzöld állományú arborétuma. Az Ágneslaki Arborétum a kelet-zalai dombvidéken, Porrog község közelében található. 1. oldal (összes: 21)

2 A közel nyolc hektáron fekvő arborétumot között létesítette Inkey báró megbízásából Metzl Kamill, akkori erdőgondnok. Az arborétum a nevét Inkey Pál báró feleségéről, a lengyel származású Sztankovszky Ágnes után kapta. Az arborétumba telepített lombos és tűlevelű fák a védett völgyben érvényesülő szubmediterrán klíma és a nagy vízfelületű tavak éghajlatkiegyenlítő hatására napjainkra párjukat ritkítóan hatalmasra fejlődtek.tavasszal a magnólia és a tulipánfa virágzik, hamisciprusokban, tujákban, borókákban, különböző fenyőfajtákban gyönyörködhetnek, akik végigsétálnak az arborétumon. Az arborétum különlegessége az amerikai ámbrafa, mely különleges formájával, ősszel színpompás vöröses-lilás lombjával ejti ámulatba a látogatókat. A természetet kedvelő, különleges növények iránt érdeklődő vagy csak nyugalomra vágyó látogatók előtt egész évben nyitva áll az arborétum. Díjmentesen látogatható, nyitott arborétum. Csoportos vezetést vagy szakszerű bemutatást a SEFAG Zrt. Iharosi Erdészetétől lehet kérni. Elérhetőségek Telefon: +36/ Fax: +36/ iharos@sefag.hu [1] Web: [2] GPS: , Desedai Arborétum - SEFAG Zrt. 2. oldal (összes: 21)

3 Dél-Dunántúl, Somogy megye, Desedai Arborétum A Deseda tó félszigetén várja látogatóit az arborétum, hogy bemutassa nekünk a növényvilág csodáit és a csodálatos növényvilágot. Az arborétumok feladata, hogy ritka, hazai és más országokban őshonos fa- és cserjefajokat, esetleg virágokat mutasson be a nagyközönségnek. A Desedai Arborétum Kaposvártól északra, a 67-es út mellett egy félszigeten található. Nevét a Deseda patakról kapta, melynek felduzzasztásával keletkezett Magyarország leghosszabb mesterséges tava, melynek egyik, 28,6 hektáros (57 futballpálya) területű félszigetén született meg az arborétum. Az 1978-ban elültetett növényanyag napjainkra érte el azt a méretet, amikor már nem csak a szakemberek, hanem az idelátogató, természeti szépségek és a növényvilág iránt érdeklődők is gyönyörködhetnek benne. A tó által körülölelt félszigeten 73 lombos és 38 örökzöld fajt, illetve ezek számos kertészeti változatát ismerheti meg a látogató. Az arborétum pihenőhelyeiről jól megfigyelhető a tó madárvilága is. Ezek többségét a vadkacsák jelentik, de a hattyú, nyárilúd és a kis nádlakó énekesek jól megfigyelhetők. A tó környéki erdőkben tanösvények, tájékoztató táblák, valamint egy fedett foglalkoztató is található. Az arborétum területén fa játékok, asztal-pad garnitúrák szolgálják a kikapcsolódást, illetve információs táblák segítik a fafajokkal való ismerkedést. Díjmentesen látogatható, nyitott arborétum. Csoportos vezetést vagy szakszerű bemutatást a SEFAG Zrt. Kaposvári Erdészetétől lehet kérni. Elérhetőségek Telefon: +3682/ Fax: +3682/ info@sefag.hu [3] Web: [4] GPS: , A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark - Vadex Zrt. 3. oldal (összes: 21)

4 A Pákozd - Sukoró Arborétum és Vadaspark a Velencei-hegység és a Velencei- tó között, a 160 méter magas Mészeg-hegy oldalában helyezkedik el. A nagyszerű fekvés, a sokféle funkció miatt a térség kedvelt kirándulóhelye. Az Arborétum 96 hektáros területét részben a termőhelynek megfelelő erdő borítja, részben a mintegy 250 fa - és cserjefaj foglalja el. A hegy és különösen a tó élővilága rendkívül gazdag. A növények közül megtalálhatók a vetővirág, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin, a madarak közül a ritkaságnak számító darázsölyv és a kabasólyom. Látnivalók: A közel 1,5 km hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvény perc alatt körbejárható. A séta során az érdeklődők megismerkedhetnek az erdő életközösségével és az ember erdei tevékenységeivel. A tanösvény mentén található 15 méter magas Panoráma kilátó tetején csodálatos látkép tárul az érdeklődők elé a Velencei-tavi térségről. Az interaktív játékokkal felszerelt Tájmúzeum bemutatja a vidék természeti képét, nyomon követi földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait. A Halászati kiállítás a régi halászok és nádvágók életét, mesterségét mutatja be. A több mint 7 hektár területű Vadasparkban testközelből figyelhetők meg a hazai erdőben is megtalálható gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, vaddisznó. A 12 méter átmérőjű és 4 méter magas madárröpdében különböző fácánfajok és vadpulyka látható. A vadaspark és röpde mellett interaktív táblák segítik az élményszerű felfedezést. Szolgáltatások: fedett pihenőhely (megrendeléssel lefoglalható) kalandjátszótér focipályák tűzrakóhelyek büfé 4. oldal (összes: 21)

5 mosdó tematikus programok szakvezetés (megrendelés: Az arborétum területe céges rendezvények, esküvők, baráti összejövetelek kiváló helyszíne. Igény esetén a szervezésben is segítünk. Információ: arboretum@vadex.hu [5] [6] Az arborétumok napján május 27-én szakvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyek és órakor indulnak. A belépőjegy megváltása szükséges a programon történő részvételhez. Tiszaigari Arborétum - NEFAG Zrt. Fotó: NEFAG Zrt. A NEFAG Zrt. Tiszaigari Arborétuma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza-tó közelében, Tiszafüredtől 10 kilométerre fekszik. A közel 20 hektáros park igazi ékszerdobozként bújik meg a fátlan Hortobágy szélén. A hajdan itt kanyargó Tisza elhagyott és feltöltődő medre mentén 1867-ben Széky Péter földbirtokos, okleveles hadmérnök kezdte el az arborétum kialakítását. Azóta a növényanyag folyamatosan gyarapszik, legutóbb 2016-ban 43 darabból álló tölgy fajtagyűjteménnyel, 65 cserje- és 14 rózsafajtával gazdagodott. A Faóriások Birodalmában A jelenlegi területen összesen 370 fa-és cserjefaj, illetve ezek fajtái találhatóak meg. Országos szinten egyedülálló a mocsári ciprus állomány, melyek közül több eléri a 30 méteres magasságot, és némelyik egyidős az arborétummal. A több mint 140 éves kocsányos tölgyek gigásza az a rendkívüli 5. oldal (összes: 21)

6 szépségű ikertörzsű tölgy, melynek a kerülete mintegy 600 cm-t tesz ki. Az arborétum az állatvilág számára fontos zöld szigetként szolgál, rengeteg védett fajnak biztosít élőhelyet. A madárbarátok igazi paradicsoma a park, ugyanis különösen fajgazdag és ritkaságokban bővelkedő a terület madárfaunája. Az arborétum a maga háborítatlanságával, matuzsálemi kort megért fáival maradandó élményt nyújt az idelátogatók számára. A hangulatos sétautakat járva minden évszakban rengeteg természeti szépséget lehet felfedezni. A csend, a nyugalom, a tiszta levegő és a növénykülönlegességek látványa egyszerre üdíti fel a testet és lelket. Az új pihenő- és bográcsozó helyek kiváló teret adnak a szabadtéri programokhoz. A felújított, impozáns megjelenésű 16 férőhelyes kulcsosház ideális szálláshely baráti társaságok, kisebb-nagyobb családok többnapos pihenéséhez. Az arborétum havonta tematikus rendezvényekkel, előzetes bejelentkezés alapján szakvezetéssel várja a látogatókat. GPS koordináták: , Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig, óráig november 1-től március 31-ig, (hétfőtöl péntekig) óráig hétvégén bejelentkezéssel Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetést biztosítanak. Belépőjegy ára: 400 Ft/fő. Bővebb információ: [7] Érdeklődés, bejelentkezés: Blaskó Mihály arborétum vezető m.blasko@nefag.hu [8] telefon: Programok: április 20. Ültessünk díszfákat! Kertgondozási tanácsok, praktikák és dísznövény vásár a Tiszaigari Arborétumban május 25. Arborétumok napja a Tiszaigari Arborétumban Csácsbozsoki Arborétum - ZALAERDŐ Zrt. 6. oldal (összes: 21)

7 Fotó: Pintér Csaba A Csácsbozsoki Arborétum Zalaegerszeg keleti határában, Csácsbozsok városrészben, a városközponttól körülbelül 4 kilométerre található 83 hektáros védett terület, melyen Zala megye erdősült vidékének valamennyi jellemző fa- és cserjefaja megtalálható. Domborzata változatos, minden kitettség fellelhető. Tengerszint feletti magassága méter között változik. A laposabb részeken mocsártölgyek, mocsárciprusok találhatók, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesekbe, bükkösökbe érkezünk. Egykor a zalavári apátság birtoka volt, melyet már a második világháború előtt az egerszegiek kedvelt kirándulóhelyeként tartottak számon. Később, 1945-ben állami tulajdonba került, a zalaegerszegi erdészet kezelésébe. A második világháború alatt a lucfenyves nagy részét hadicélra kitermelték, helyére lucfenyőt, továbbá féle örökzöldet, illetve lombos fát ültettek. Kutatási és oktatási céllal létrehoztak egy 16 jegenyefenyő fajból álló kísérleti területet, ahol az egyes fajok ültetési hálózatának és növekedésének összefüggéseit vizsgálták. A 42 hektár bekerített területet 750 hektárnyi erdő veszi körül, amelyen keresztül 2001 novemberében egy 7,3 kilométer hosszú makadámút épült jelentősen javítva az erdőtömb feltártságát. A zalaegerszegi önkormányzat az arborétum magterületét 2001-ben helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította, amelynek célja az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása. Az arborétumban a védett növényfajok közül megtalálható egyebek mellett a szálkás pajzsika, a szártalan kankalin, a turbánliliom, a farkasboroszlán, a ciklámen, a pirítógyökér, a kétlevelű sarkvirág, a tavaszi tőzike, továbbá számos madársisak és nőszőfű faj. Nyitva tartás: 7. oldal (összes: 21)

8 Április 1-jétől szeptember 30-ig szombaton és vasárnap, továbbá ünnepnapokon 9-19 óra között, október 1-jétől november 15-ig szombaton és vasárnap, továbbá ünnepnapokon 9-16 óra között. Hétköznap csoportok számára előzetes bejelentkezéssel áll rendelkezésre a Zalaegerszegi Erdészet. Zalaegerszegi Erdészet Cím: 8900 Zalaegerszeg, Egervári u. 9. Tel.: 92/ Fax: 92/ zalaegerszeg@zalaerdo.hu [9] Budafai Arborétum - ZALAERDŐ Zrt. Hogyan alakult ki a mai arborétum? Fotó: Varga György A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők régen a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte ekkor kis parkot és tavat alakítottak ki. Az uradalom államosítása után 1954-ben kezdődött meg az arborétum kialakítása egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy elősegítse az idegen vidékekről, távoli kontinensekről származó fafajok meghonosítását. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították. A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültetettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. Miért látunk itt ma sok fiatal fát? A 2000-től 2004-ig tartó aszályos időjárás következtében a szúkárosítás az arborétum magvát képező lucfenyvesben mintegy 10 hektáron a fák tömeges pusztulását okozta. Azóta az elpusztult fák helyére a szúkárnak ellenálló fákat, cserjéket ültettek. Mit lehet itt még megnézni? A Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, új kilátót emelt, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakó helyek, szobrok, emlékhelyek is épültek az arborétumban. Emlékmű jelzi a 8. oldal (összes: 21)

9 Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét is, ahol február 9-én Magyarországon először megkezdődött a földgázbányászat. Hogyan lehet ide eljutni? Az arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 kilométerre található. Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől a kék kereszt turistaúton közelíthető meg. Makk-kaland Játszótér, Budafai Arborétum Fotó: Novák János Gyere Te is a Makk-Kaland Játszótérre! Játszóterünk elemei akácból, egyedi fafaragásokkal készültek: Makk-torony játszóvár, kalandmászóka-rendszer és egyensúlyozó pályarendszer, rugós cincér, makk csúszdatorony és mászófal, makk kötéltorony, pókhálócső és hintaágyas ringó várnak Téged! Kell ennél több? Nyitva tartás: április 7-től április 30-ig, illetve október 3-tól október 31-ig: szerda, szombat, vasárnap: óráig (október 22-én és 23-án is nyitva) május 1-jétől június 17-ig: hétfő: zárva (ünnepnapokon nyitva) keddtől vasárnapig: óráig (Pünkösdkor is nyitva) június 20-tól augusztus 29-ig: hétfő: zárva szerda: óráig szombat, vasárnap: óráig (augusztus 20-án is nyitva) Szeptember hónapban az arborétum zárva tart! 9. oldal (összes: 21)

10 Szakvezetés külön díjazás ellenében a +36/ as telefonszámon kérhető május 1-jétől; előzetes egyeztetés szükséges! Minimum létszám 10 fő. Belépődíj: Felnőtteknek: Ft/fő Gyermekeknek: Ft/fő Csoportos jegy 10 fő felett: Felnőtteknek: Ft/fő Gyermekeknek: Ft/fő Az árak forintban értendők és az áfát (27%) tartalmazzák! További információ: Letenyei Erdészet Cím: 8868 Letenye, József A. u. 10. Tel./fax: Mobil: letenye@zalaerdo.hu [10] Budafaluus Programiroda Cím: 8887 Bázakerettye, Sport u. 1. Telefon: Mobil: , info@budafaluus.hu [11] Jeli Arborétum - Szombathelyi Erdészeti Zrt. 10. oldal (összes: 21)

11 A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő Jeli Arborétum idén is szeretettel várja a természetszeretőket! Április közepétől virágoznak a magnóliák, japáncseresznyék és korai azáleák, majd májustól a közkedvelt rododendronok, azaz havasszépék bontják szirmaikat. Júniustól idei újdonságként kínai somok, mocsárazáleák, hegyi babérhangák virítanak a nyírgyűjteményben. Júliustól augusztus végéig pedig az 1200 hortenziatő borít be mintegy 2 hektárt piros, kék, rózsaszín és fehér virágaival. Az arborétum áprilistól augusztusig minden nap nyitva tart. Nyitvatartás: Rhododendronvirágzás és pünkösd idején hosszabbított nyitvatartás! április 28., 29., 30.; május 1., 5., 6., 12., 13., 19., 20., 21.: 8 18 óráig április 1. április 30. hétköznap 8 15 óráig hétvégén 8 17 óráig Húsvét, április 1 2.: 8 17 óráig május 1. május 31. minden nap 8 17 óráig június 1. június 30.: minden nap 9 17 óráig július hétköznap: 8 15 óráig hétvégén: 9 17 óráig augusztus hétköznap: 9 15 óráig hétvégén: 9 17 óráig augusztus 20.: 9 15 óráig 11. oldal (összes: 21)

12 szeptember hétvégén: 9 17 óráig Belépődíjak: Felnőtteknek 15 főig: 1000 Ft/fő Felnőtt csoportos 16 főtől: 700 Ft/fő Gyermek-, diák- és nyugdíjas-belépőjegy 15 főig: 700 Ft/fő Gyermek, diák és nyugdíjas csoportos 16 főtől: 500 Ft/fő A gyermekkedvezmény 3 14 éves látogatókra érvényes, 3 éves kor alatti gyermekeknek az arborétum látogatása ingyenes. Elérhetőség: Autósoknak: a 8-as főútról Kámnál a táblával jelzett helyen és irányba kell letérni a 3,6 km-es szilárd burkolatú útra. A Jeli Arborétum GPS-koordinátája: É: 47 04' 20"; K: 16 53' 52". További információ: Orbán Lajos, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának erdészeti igazgatója Tel.: / E- mail: orbanl@vasvar.szherdeszet.hu [12] Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője Tel.: / E- mail: ruborits_tamas@vasvar.szherdeszet.hu [13] [14] Agostyáni Arborétum - Vértesi Erdő Zrt. 12. oldal (összes: 21)

13 A kert összterülete 31 ha, amelyben közel 300 különféle növényfaj található. Az Arborétum megtekintését ajánljuk szakembereknek, iskolás csoportoknak és természetbarátoknak egyaránt. A botanikus kert egész területén kiépített sétautak vezetnek, az arborétum szakvezetéssel látogatható. Az arborétumot Nemeskéri Kiss Miklós javaslatára 1955-ben kezdték el kialakítani a MTA évi Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata c. pályázat keretében. Az arborétum egy már meglévő 0,3 ha-os fenyő csemetekert és azt körülvevő, rontott gyertyánostölgyes állomány helyén került kijelölésre fatermesztési kísérleti céllal. Az Esterházyak 1912-ben szlavóntölgyeket és vörösfenyőket telepítettek ide, melyek ma az arborétum legidősebb fáiként díszlenek között közel 300 különböző növényfajt és változatot telepítettek a kertbe. Az arborétum akkori területe 15.6 ha volt. Ma az arborétum folyamatos munkái megegyeznek bármely más erdőkerületekben elvégzendő szakmai feladatokkal. Pluszként jelentkeznek a csemetekerti munkák, a pihenést szolgáló közjóléti berendezési tárgyak folyamatos karbantartási munkái, valamint a rendszeres kaszálások. Nyitvatartás: november 1- április 30-ig: 9:00-15:00-ig május 1- október 31-ig hétköznap: 9:00-16:00-ig hétvégén és ünnepnapokon: 10:00-tól 17:00-ig; jegyváltási lehetőség 16:00-ig! Szakvezetést nyitvatartási időben vállalunk, telefonos egyeztetés szükséges 13. oldal (összes: 21)

14 Belépőjegy árak: Szakvezetés díja: 2500 Ft/óra Német, angol nyelvű szakvezetés: 7500 Ft/ óra Belépőjegy: 600 Ft Csoportos jegy (15 fő felett): 500 Ft Kedvezményes: 400 Ft Csoportos kedvezményes jegy (15 fő felett): 300 Ft (diák, nyugdíjas, geocaching igazolvánnyal rendelkezők részére) Az Arborétumot a fogyatékkal élők, a 6 év alatti gyerekek, az érvények OEE tagsági, illetve MABOSZ igazolvánnyal rendelkezők térítésmentesen látogathatják. Kecskeméti Arborétum - KEFAG Zrt. Fotó: Sipos Istvánné Mónika A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jogelődje 1986-ban kezdte a növénygyűjtemény létesítését. 62 ha-on, mélyforgatás után olyan alapállományt ültettek, melynek védelmében a később ültetett igényes dísznövények is fel tudtak növekedni. A 15 hektárnyi gyűjteményes részben ma már közel 1000 taxon található különféle ösvényeken elrendezve. Így vannak növényföldrajzi, rendszertani és egyéb tulajdonságok szerint csoportosított sétaösvények, melyeken a látogatók számtalan érdekes növényt csodálhatnak meg. Sok kerttulajdonos számára ad szép példát és ötleteket a növénygyűjtemény elrendezés és fafajválasztás szempontjából is. A Duna-Tisza közén ez egy olyan egyedülálló kísérlet, ahol megtudhatják, melyek azok a dísznövények, erdei fák és cserjék melyek képesek jól fejlődni ezen a klímán és bátran ültethetőek 14. oldal (összes: 21)

15 kertekbe, esetleg erdőkbe is. A gyűjteményes részt egy olyan véderdősáv veszi körül, mely bemutatja az Alföld erdőállomány típusait. Ezen kívül még egy 16 ha-os tölgygyűjtemény helyezkedik el, ahol egyrészt hazai, másrészt szárazságtűrő külföldi tölgyeket mutatunk be. Igen kedvelt kirándulóhellyé vált 25 év alatt az arborétum. Rengeteg óvodás, iskolás és felnőtt csoport ismerkedik itt a növény és állatvilággal, nevelődik a természet szeretetére. Sokan járnak ide sportolni, sétálni, levegőzni, élvezni az arborétum szépségét és csendjét. A gyermekeket játszótér, a felnőtteket tornapálya várja. Minden ösvényen táblák segítik a növények megismerését. Az arborétum körülvesz egy közel 2 ha-os egyházi területet, melynek központjában a Mária kápolna helyezkedik el, a környezetében található még a Szentek Szoborsétánya, Kálvária, Kegyeleti Emlékhely. Minden évszakban ingyenesen látogatható, bejelentett csoportok szakvezetését is vállalják. A Kecskeméti Arborétum erdész szakemberek kezdeményezése után, erdészeti támogatásokból, erdész szemlélettel létesült növénygyűjtemény és kiránduló hely, amely végeredményében az erdészek ajándéka Kecskemét városának. Az arborétumok napján középiskolásokkal növényismereti sétát teszünk vezetéssel, majd ezután számot adnak a tudásukról és a szemléltető eszközök segítségével ismerkednek az állatnyomokkal, madárhangokkal, faanyagokkal, hajtásokkal... tehát interaktív foglalkozás lesz. Mindez iskola időben, hétfőn délelőtt, tanár sem szükséges hozzá. További információk: [15] Budakeszi Erdészeti Arborétum - Pilisi Parkerdő Zrt. 15. oldal (összes: 21)

16 A 2019-ben 60. életévébe lépő Budakeszi Erdészeti Arborétum életének első szakasza 1970 táján telt le, amikor a telepített 1060 fajta növény részletes értékelésével az alapító Galambos Gáspár ( ) erdőmérnök és munkatársai felmérték és katalogizálták a növényeket. Az erdészeti arborétumi funkció első megfogalmazása 1958-ban történt: a településeket övező, közjóléti használattal érintett erdők megfelelő alakjának kutatásához keresett területet az Erdészeti Tudományos Intézet. Így kezdődött 1959-ben az erdőtelepítés átalakítása erdőszerűen nevelt gyűjteménnyé ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként lett védett, mára a terület fokozottan védett. 50 év az arborétumok életében általában rövid időszaknak számít: régen az arborétumokban sok esetben akár száz év is eltelt, mielőtt elérkezett volna a megnyitás ideje. A növekvő érdeklődésre való tekintettel azonban ennél jóval előbb nyitották meg a Budakeszi Erdészeti Arborétum kapuit az érdeklődők csoportjai előtt, amely nyara óra szabadon látogatható, a vendégeket színes, több korosztály számára is érdekes programok várják. Bővebb információ, látogatási rend és jegyárak: [16] Gödöllői Erdészeti Arborétum - Pilisi Parkerdő Zrt. 16. oldal (összes: 21)

17 Az erdészeti arborétum telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác rendeletére. Létesítésének eredeti célja a nálunk állományokat nem alkotó fafajok, főleg a fenyők honosítása volt. A világháborúk viszontagságai után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, a kutatási céllal kialakított 154 erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum különlegessége, hogy olyan erdészeti növénygyűjteménynek számít, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint kíséretében láthatjuk. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdei fenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. Az erdészeti kutatások folyamatosan zajlanak a területen az ERTI-vel kötött együttműködési megállapodás alapján. A Pilisi Parkerdő Zrt. egyéves megbízást kapott az arborétum növényállományának fenntartásához szükséges erdészeti kezelési és fenntartási feladatok elvégzésére, amelyet a parkerdő hosszútávon is szívesen vállal októberétől kezdődően az arborétumba látogatók érdekében folyamatos helyreállítási, takarítási és fenntartási munkákat végez a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete. Nyitvatartás: Az arborétum a hét minden napján látogatható. A belépés ingyenes. április. 1. szeptember 30.: 8-18 óra október 1. március 31.: 8-16 óra Ettől eltérő időpontban csak előre egyeztetett esetekben tartózkodhat látogató a kertben. 17. oldal (összes: 21)

18 Bővebb információ, látogatási rend: [17] Bertényi Miklós Füvészkert - Pilisi Parkerdő Zrt. A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek. A munkákat először Mundi István, később Koncz Antal kerületvezető erdészek irányításával végezték el. A területet a vadkárok megelőzése érdekében később bekerítették ban dr. Madas László és dr. Madas András ötlete alapján, Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák. Bővebb információ, látogatási rend és jegyárak: [18] Károlyi-kastélypark - Északerdő Zrt. 18. oldal (összes: 21)

19 Fotó: Északerdő Zrt. Füzérradvány történelmi kertjét az egyik legszebbnek tartják Magyarországon. Sajnos a második világháborút követően a kastélyt és a parkot évtizedeken keresztül nem a rendeltetésüknek megfelelően vették igénybe, nem törődtek a szakszerű gondozással. A nagy halastó teljesen eliszaposodott, a zsiliprendszer lepusztult, a réteket benőtte a cserje, mindenütt agresszív gyomnövények ütötték fel a fejüket, az utakat kidőlt fatörzsek keresztezték. "A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója című projekt keretében azonban az Európai Unió támogatásával megújulhatott a park. A beruházás során megtörtént a park lőszermentesítése. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében ma már új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, valamint megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétányhálózatot, és felújították a park 6 hídját. A park bevezető útját szegélyező Fenyves-allé megifjítása mellett a zöldfelületek ápolását, az idős faegyedek metszését, kezelését is elvégezték. Kibontották a beerdősült nyiladékokat és tisztásokat, valamint a park egyik gyöngyszeme, a Franciakert is teljes körű felújításon esett át. Megtörtént a Nagy-halastó és a Kis-halastó kialakítása, így hosszú évtizedek után a park újból megmutathatja magát az állóvizek tükrében is. A nagyszabású vízrendszer újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is. Elérhetőségek: Füzérradványi Károlyi-kastély parkja Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út. 1. A Füzérradványi kastély parkja minden nap reggel 8 és este 7 óra között látogatható. 19. oldal (összes: 21)

20 További információért keresse az Északerdő Zrt. [19]-t. A Bánki arborétum - Nyírerdő Zrt. A hajdú-bihari megyeszékhelytől keletre találhatók a tisztásokkal gazdagon tarkított erdők, a Debreceni Erdőspuszták. Itt épült a gyepes-fás élővilágot és a vákáncsos erdőgazdálkodást bemutató tájház. Az Erdőspusztai Bemutatóházat 15 hektáros, természeti ritkaságokban bővelkedő füvészkert öleli körbe, ahol megismerheti az érdeklődő a Nyírségben telepített lombos fákat, cserjéket és tűlevelűeket. A Bánki arborétum 1978-as kialakításakor 1200 fenyő, lomb és cserje csemetéjét ültették el. Az arborétum tavával, kilátójával, filagóriájával, tágas tisztásaival, árnyas fáival, játékaival és pihenő padjaival gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, a szabadidő hasznos eltöltésére. Itt található az a tanösvény, ahol azokat a fafajokat ismerheti meg az érdeklődő, amiket az Év Fájának választottak Magyarországon. Nyitva tartás: a hét minden napján 9-16 óra között. További információ: [20] A Nagycserei Kőrises arborétum - Nyírerdő Zrt. 20. oldal (összes: 21)

21 A Nagycserei Kőrises arborétum Debrecentől keletre, a 48-as út északi oldalán, Nagycsere településrésztől északra található. Az erdő lelkét egy idős tölgy-kőris-szil ligeterdő állomány alkotja, melynek mélyebb, tavasszal vízben álló részein a magyar kőris került túlsúlyba. Ez az állomány a Nyírség legszebb ligeterdői közé tartozik. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött: Szabó Pál erdőmérnök, a Nagycserei Erdészet néhai erdőművelési műszaki vezetője kezdte el a munkát, amit később Tóth József folytatott. Kezdeményezésére a 38 hektáros természetvédelmi védett területet körülvevő fenyőgyűjteményt - mint védőállományt - az arborétumhoz csatolták. Az erdészek ma is Szabó Pál emlékerdő néven ismerik, és egy fából készült emlékmű őrzi az alapító emlékét. Az öreg erdőhöz nyugaton fiatal tölgyesek és nyarasok csatlakoznak. Aki az ősi vízjárta Nyírséget szeretné megidézni az keresse fel a Nagycserei Kőrises arborétumot. Közzététel ideje: , hétfő, 10:00 A forrás webcíme: oldal (összes: 21)

Színes zalai parkerdők

Színes zalai parkerdők A közel 11 ezer hektáros erdőterület termőhelyi adottsága, faállomány-összetétele rendkívül változatos. Csaknem 70 százalékát a tölgy-, bükk-, cser- és gyertyánfajok alkotják, emellett kimondottan nagy

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT.

GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT. GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT. A PILISI PARKERDŐRŐL Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest és környékének 65 ezer hektárján

Részletesebben

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

Több helyszín, végtelen sok látnivaló A legtöbben ismerik a Gólya, gólya, gilice kezdetű mondókát, és sokan nem tudják, hogy a gilice nem a gólya, hanem a gerle népies neve. Miért kapta ezt a nevet az erdei iskola és óvoda? Ez a szelíd madár

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség)

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) 5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) Immár 5. éve tart a Citibank Ültessünk fákat a jövőért programja, amelynek keretében 2008 óta 111 000 csemete került

Részletesebben

Kisbetyárok a Bakonyban

Kisbetyárok a Bakonyban Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne. /Madas László erdőmérnök/ 1. oldal (összes: 5) Az erdő rovaraival ismerkedünk Az erdei

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd Sukoró Arborétum XVI. Erdők Hete programjai 2012. október 1-5. Dátum Program megnevezés Helyszín Rendezi Megjegyzés 2012. 10. 01. Erdők hete programsorozat 1. nap: 9:30 Mit csinál az Erdész? Arborétum

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába I. A javaslattevő adatai 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tolnai Erdőkért Alapítvány

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

Prédikálószéki-kilátó

Prédikálószéki-kilátó Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum

Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum Az EGERERDŐ Zrt. közjóléti szerepvállalása Az EGERERDŐ Zrt. megközelítőleg 72 ezer hektár állami erdőterületen végez erdőgazdálkodási tevékenységet.

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély

Dég, Festetics-kastély Fáj, Fáy-kastély Füzérradvány, Károlyi-kastély Dég, Festetics-kastély Cím: 8131, Dég, Hunyadi út 11. Telefon: +36 25 237 392, +36 20 400 1343 GPS koordináta: 46.8743890851, 18.4340420872 2013. március 29 április 1. (húsvéti hétvége) 10.00 18.00-ig,

Részletesebben

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ

APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ (Ft/fő/éj) Szállás teljes panzióval * félpanzióval* Reggeli* Ebéd*

Részletesebben

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Jelentős fejlesztési beruházás keretében újították fel a Csónakázó-tónál található kilátót, mely fontos jelképe ennek a tájnak - mondta

Részletesebben

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit BT. 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telefon:: 70/940-1619 e-mail: hetszinviragtuskevar@upcmail.hu www.hetszinviragbt.webnode.hu Gyomaendrőd

Részletesebben

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Szilvásvárad Állami Erdei Vasút: Október 31-ig naponta, az 1 -es jelzésű vonatok indulnak a Szalajka-völgybe: 10:30, 11:30, 13:00,

Részletesebben

Erdőgazdálkodás egy nagyváros vonzásában

Erdőgazdálkodás egy nagyváros vonzásában A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete 5400 hektár állami erdőterületen gazdálkodik a Nyírségben, a Nagykun-Hajdúháton és a Tisza felső-középső szakaszának hullámtereiben. Mintegy 1200 hektár országos jelentőségű

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor Patkós Gábor patkosstudio.hu Mitől látogatóbarát? A megérkezés alapfeltételei (parkolók, mosdók, pihenőhelyek..) Információs

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak) 2017. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája, amely rabul ejti

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése:

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése: Szakmai beszámoló Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Pályázati azonosító: 204106/02173 Pályázati cél: Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában - Időszaki kiállítás a Bakonyi természettudományi Múzeumban és

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés 1. Erdészet, erdőgazdálkodás 1.1 Története 1.2 Szervezetek, jog 2. Erdőgazdálkodás alapjai 2.1. Szakterületek, fogalmak 2.2. Termőhely, fafajok 2.3. Erdőtársulások 2.4. Erdődinamika 3.) Erdőgazdálkodás

Részletesebben

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság +36-30-664-0404 A Kis-Balaton fokozottan védett területe, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/848/2008. Tervezet a Háros-szigeti ártéri erdő természetvédelmi terület bővítéséről és természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. 2018. ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE Összeállította: Varga László Bándy Fruzsina Varga Péter erdei iskolai referens sk. természetvédelmi előadó sk. közjóléti csoportvezető

Részletesebben

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00 Tavaszi tőzike túra 2019-03-02, 10:00-12:00 Körmend - Horvátnádalja - Dobogó-erdő Találkozási pont: Horvátnádalja, Dobogó-erdő EOV : 461 285; 186 850 Szerről-szerre Szalafőn 2019-03-16, 10:00-13:00 Gyalogtúránk

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök Szereplők, érdekcsoportok A problémákat csak

Részletesebben

A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon

A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon Barna Tamás 1, KEFAG Rt. Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központ Kecskemét Kivonat Magyarországon, a száraz termőhelyekre telepített feketefenyvesek

Részletesebben

A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon

A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon A jelentősebb cédrus előfordulások Magyarországon Barna Tamás KEFAG R.T. Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központ Kecskemét Kivonat Magyarország száraz termőhelyeire telepített feketefenyvesek pusztulnak.

Részletesebben

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása Robin KalandSziget Kalandpark tömör bemutatása Hazánk egyik leggyönyörűbb és legkalandosabb vízi világában, a Tisza-tó vadregényes szigetén Magyarországon egyedülálló élménypark épült. Az attrakció célja,

Részletesebben

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Bakonyerdő Zrt. Mindenünk a természet! Darnay-Dornyai Béla Bél Mátyás kilátó A polihisztor kutató keszthelyi halászcsalád leszármazottjaként született. Sokszínűségét

Részletesebben

Erdészet az oktatás mezsgyéjén

Erdészet az oktatás mezsgyéjén Azzal a céllal jött létre a gazdaság, hogy az akkori Agrártudományi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Soproni Erdészeti Technikum és a Soproni Erdészképző Iskola részére megteremtse az u zemi gyakorlati oktatás

Részletesebben

Göd Város Önkormányzat 35/2004. (XII. 10.) sz. Ök. rendelete Göd Nemeskéri park-kiserdő (hrsz. 1934.) Helyi természetvédelmi területté nyilvánításáról

Göd Város Önkormányzat 35/2004. (XII. 10.) sz. Ök. rendelete Göd Nemeskéri park-kiserdő (hrsz. 1934.) Helyi természetvédelmi területté nyilvánításáról Göd Város Önkormányzat 35/2004. (XII. 10.) sz. Ök. rendelete Göd Nemeskéri park-kiserdő (hrsz. 1934.) Helyi természetvédelmi területté nyilvánításáról A természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. tv. 24.

Részletesebben

PÖRBÖLY. egyéb.140.7319

PÖRBÖLY. egyéb.140.7319 PÖRBÖLY 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1111.1208 Ebből szántó 597.8635 gazdasági erdő..362.5254 védett terület 362.5254 ipari hasznosítású..10.0000 terület egyéb.140.7319

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus augusztus hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Közösen a természetes erdőkért a Börzsöny, a Cserhát és a Selmeci hegységben, és a Korponai síkságon www.husk-cbc.eu

Részletesebben

Program és árajánlat. Egy napos kirándulások. Iskolás vagy óvodás csoportok részére

Program és árajánlat. Egy napos kirándulások. Iskolás vagy óvodás csoportok részére Program és árajánlat Egy napos kirándulások Iskolás vagy óvodás csoportok részére Érkezés Lehetőség van rá, hogy jó idő esetén a csoport lovas kocsival érkezzen a vasútállomástól a park területére. Azonban

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS Június 5. Környezetvédelmi Világnap A jeles nap alkalmából környezetünk, természetünk védelmével kapcsolatos játékos feladatokkal várjuk a gyerekeket. Időpont: 10.00, 11.00, 12.00,

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi erdőgazdálkodási értékelése

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi erdőgazdálkodási értékelése A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2012. évi erdőgazdálkodási értékelése 1. Általános információk A NYÍRERDŐ Zrt. (a továbbiakban: Társaság) Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal Az erdészetek jóvoltából jelenleg nem kevesebb, mint 81 kilátó, 159 szálláshely és 25 látogatóközpont várja a természetbe vágyókat egész évben, emellett erdei vasutakat, tanösvényeket és erdei iskolákat

Részletesebben

Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András

Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András 1 Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András Éghajlat Hazánk területén három különböző klímatípus találkozik, amelyeknek az elemei az egyes években különböző erősséggel és gyakorisággal

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Vértes északi része remek választás lehet egy könnyed túrához, csekély szintkülönbségekkel, de annál nagyobb élményekkel, izgalmas látnivalóival kecsegtet a Vértes. 1. oldal (összes: 7) 2. oldal (összes:

Részletesebben

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény!

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény! Bemutatkozás Kis állatkert - nagy élmény! Állatkertünk célja, állatainknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért kifutóink a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti

Részletesebben

EGY HERCEGI KASTÉLYBAN A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai

EGY HERCEGI KASTÉLYBAN A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai HÉTKÖZNAPOK ÉS ÜNNEPEK EGY HERCEGI KASTÉLYBAN A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Pályázati

Részletesebben

A HOMOKI ERDŐSSZTYEPP MINTÁZATAI, ÉRTÉKEI ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNA-TISZA KÖZÉN

A HOMOKI ERDŐSSZTYEPP MINTÁZATAI, ÉRTÉKEI ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNA-TISZA KÖZÉN Dr. Vadász Csaba Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság A HOMOKI ERDŐSSZTYEPP MINTÁZATAI, ÉRTÉKEI ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNA-TISZA KÖZÉN ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2541 Lábatlan Rákóczi út 112. Résztvevő diákok száma: 40 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 6 Kapcsolattartó neve: Kapcsolattartó

Részletesebben

Varázslatok a Soproni Parkerdőben

Varázslatok a Soproni Parkerdőben A Soproni Parkerdő kialakításának gondolata a 19. század végén Muck Endre erdőmester-erdőgondnok nevéhez kötődik. Már abban az időben turistautakat jelöltek ki, kilátók, gloriettek épültek. Hazánk első

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Kardosfai kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kardosfai kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A dél-dunántúli Zselic a Mecsek hegységet körülvevő dombkoszorú nyugati tagja, hazánk egyik legritkábban lakott tájegysége. A páratlan szépségű környék a nevét egyes források szerint a honfoglalás kori

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE AZ OAKEYLIFE PROJEKT BEMUTATÁSA KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető, projektmenedzser KASZÓ-LIFE - Víz az Erdőkben

Részletesebben

Felhívás. általános iskolás tanulók részére. Tisztelt Intézményvezető!

Felhívás. általános iskolás tanulók részére. Tisztelt Intézményvezető! Felhívás általános iskolás tanulók részére Tisztelt Intézményvezető! A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az alábbi játékos vetélkedőkön, programokon várja az érdeklődő iskolás csoportokat 2018. február-augusztus

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Sopron március 20.

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Sopron március 20. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Sopron 2013. március 20. Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság az Állami Erdőgazdaságok tulajdonosi joggyakorlója Az erdőgazdaságok

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

Badacsony Badacsonytomaj

Badacsony Badacsonytomaj Badacsony Badacsonytomaj Múzeumok: Egry József Emlékmúzeum 8261 Badacsony, Egry sétány 12. Tel.: 87/431-044 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu bad.turisztikai.egy@gmail.com, www.badacsony.com Magyar

Részletesebben

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a belépőjegy egyszeri belépésre jogosít!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a belépőjegy egyszeri belépésre jogosít! VESZPRÉMI ÁLLATKERT BELÉPŐJEGY ÁRAK (Érvényes: 2018. március 14-től a visszavonásig)* Forrás: veszpzoo.hu EGYÉNI FT Gyermek (3-18 éves korig) Kisgyermek (3 éves kor alatt) Diák (18 éves kor felett) 2100Ft

Részletesebben

19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet. a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről

19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet. a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről 19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, valamint 85. b) pontjában

Részletesebben

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez l. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás települési értéktárba történó felvételéhez Készítette: Sarkadi Lászlfr- A JAVASLATTEVÓ

Részletesebben

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00 Hóvirágos túra a hédervári Vadaskerti-erdőben Egykoron a Szigetköz magasabb ártéri szintjeit a tölgy-kőris-szil ligeterdők uralták. A keményfás ligeterdő az otthona számos jól ismert lágyszárú növényfajnak

Részletesebben

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Generációról generációra száll a lovak szeretete Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Utam a Pest megyei Pilis felé vezetett, amelynek központjához érve, majd onnan alig pár száz métert megtéve festői környezetben találtam magam: innen ered a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Gerje-patak,

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 1 / 8 2009. 08. 19. 17:37 Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 2009. évi túrák tervezetei I. negyedév hónap nap "A" túra túravezető

Részletesebben

N A P O N T A I N D U L Ó B A R L A N G T Ú R Á K

N A P O N T A I N D U L Ó B A R L A N G T Ú R Á K BARLANGJAINK LÁTOGATÁSI RENDJE 2013. március 1. - 2013. március 31. között Nyitvatartás: Aggteleken, Vörös-tónál, Jósvafőn és Bódvarákón naponta 8.00 órától 16.00 óráig. Jegykiadás: Aggteleken és Bódvarákón

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János

Akáckutatás a NAIK-ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomásán. Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Csiha Imre, Keserű Zsolt, Rásó János Az akác hazai múltja Európai megjelenése Jean Robin francia botanikus nevéhez köthető az 1600-as évek elején. A ma élő legidősebb akácfa ismereteink szerint Bábolnán

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Programok Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola 2012. Választható programjai Szabadidős programok, kirándulás, túra, sport, játék, hagyományok, ünnepélyek, majális, rendezvények, erdészet erdei

Részletesebben

A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése

A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése A magyarországi jelentősebb Cedrus atlantica Manetti állományok fatermése Barna Tamás KEFAG R.T. Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központ Kecskemét Kivonat Magyarországon csak néhány hektár Cedrus

Részletesebben

BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ

BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ BARLANGTÚRÁK BARLANGTÚRA TÍPUSA A TÚRA INDULÁSI IDŐPONTJA ÁRA JELENTKEZÉS, INFORMÁCIÓ Aggteleki rövidtúra (1 óra/1 km) Vörös-tói túra (2 óra/2,3 km) Hosszútúra (kb. 5 óra/7 km) Retek-ági speciális túra

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/86/2009. Tervezet a Bodrogszegi Várhegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2009. május A

Részletesebben

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA Erkel Ferenc Művelődési Központ 2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA 2092 Budakeszi, Fő u. 108. Tel/fax: 06-23-451-161 www.efmk-budakeszi.hu, info@efmk-budakeszi.hu Szeptemberi programjaink Szeptember 20-án, (péntek)

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2016-2017. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2016/2017-es nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2016

Részletesebben

Mamutfenyő csemete ültetés

Mamutfenyő csemete ültetés Mamutfenyő csemete ültetés 2009.04.18. A Budakeszi Önkormányzat és a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány 2009. 04. 18-án egy mamutfenyőcsemete ültetésével megkezdte azon környezeti fejlesztési terveinek

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Az ökoturizmus és a természetvédelem kapcsolata A védett természeti területek bemutatásában

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2010. február 22-i ülésére Tárgy: Csatlakozás a Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát kezdeményezéshez Előadó: Ottó Péter

Részletesebben

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. projekt fejlesztési tapasztalatai 2015.06.12. Békéscsaba

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. projekt fejlesztési tapasztalatai 2015.06.12. Békéscsaba Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság projekt fejlesztési tapasztalatai 2015.06.12. Békéscsaba 14 látogatóhely ebből 3 látogatóközpont A fejlesztések az igazgatóság turisztikai fejlesztési terve alapján

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN Bank László Pécs, 2013. november 26. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: Tájvédelmi körzet:

Részletesebben