A digitális világ biztonságos használata (internet és informatikai biztonság)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A digitális világ biztonságos használata (internet és informatikai biztonság)"

Átírás

1 A digitális világ biztonságos használata (internet és informatikai biztonság) Göcs László főiskolai tanársegéd, PhD hallgató NJE GAMF MIK informatikai igazságügyi szakértő

2 Az informatikai biztonság fogalma A központban áll egy érték, az adatok által hordozott információ, amelyet az egyik oldalról támadnak, a másik oldalon az információk tulajdonosa pedig védi azt. Mindkét fél egymástól független, egymás számára ismeretlen stratégiával igyekszik megvalósítani támadási, illetve védelmi szándékait. A védő mindig többet veszít, mint amit a támadó nyer.

3 Az adatot, mint a támadások alapvető célját a következő rendszerelemek veszik körül: az informatikai rendszer fizikai környezete és infrastruktúrája, hardver rendszer, szoftver rendszer, kommunikációs, hálózati rendszerek, adathordozók, dokumentumok és dokumentáció, személyi környezet (külső és belső). MINDEGYIKRE KÜLÖNBÖZŐ FENYEGETETTSÉGEK HATNAK!

4

5 Az informatikai biztonságot úgy határozhatjuk meg, hogy az az állapot amikor az informatikai rendszer védelme - a rendszer által kezelt adatok bizalmassága, hitelessége, sértetlensége és rendelkezésre állása, illetve a rendszerelemek rendelkezésre állása és funkcionalitása szempontjából - zárt, teljes körű, folyamatos és a kockázatokkal arányos.

6 Minőségbiztosítás Információvédelem Védelemtudomány Hagyományos biztonság Informatika Informatikai biztonság Megbízható működés Jogtudomány

7 A BIZTONSÁGI STRATÉGIA MEGHATÁROZÁSA Milyen úton érjük el a célt? Honnan indulunk? Hova akarunk eljutni?

8 A kár jellege: Dologi károk, amelyeknek közvetlen vagy közvetett költségvonzatuk van károsodás az infrastruktúrában (épület, vízellátás, áramellátás, klímaberendezés stb.), károsodás az informatikai rendszerben (hardver, hálózat sérülése stb.), a dologi károk bekövetkezése utáni helyreállítás költségei;

9 A kár jellege: Károk a politika és a társadalom területén állam- vagy szolgálati titok megsértése, személyiséghez fűződő jogok megsértése, személyek vagy csoportok jó hírének károsodása, bizalmas adatok nyilvánosságra hozatala, hamis adatok nyilvánosságra hozatala, közérdekű adatok titokban tartása, bizalomvesztés hatóságokkal, felügyeleti szervekkel szemben;

10 A kár jellege: Gazdasági károk pénzügyi károk, lopás károk, az intézmény vagy cég arculatának (image) romlása, rossz üzleti döntések hiányos vagy hamis információk alapján; Károk a tudomány területén kutatások elhalasztódása, eredmények idő előtti, illetve hamis név alatti nyilvánosságra kerülése, tudományos eredmények meghamisítása.

11 Védendő adatoknak alapvetően négy csoportját különíthetjük el: nyílt, szabályozók által nem védett adat, érzékeny (védendő), de nem minősített adat, szolgálati titok, államtitok.

12 Érzékeny, de nem minősített adatok A jogszabályok által védendő adatok: személyes, illetve különleges adatok, az üzleti titkot, a banktitkot képező adatok, az orvosi, az ügyvédi és egyéb szakmai titkok, a posta és a távközlési törvény által védett adatok stb., és az egyes szervezetek, intézmények illetékesei által, belső szabályozás alapján védendő adatok.

13 INTERNET HASZNÁLAT

14 Internet Az internet olyan globális számítógépes hálózat, amelyen a számítógépek az internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak. Felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a WWW (World Wide Web).

15 Statisztika Április :04 20 perc alatt Április : Forrás:

16 KSH Statisztika Rendszeres internethasználók aránya ( ) A éves személyek százalékában Magyarországon. (Rendszeres használat: a felmérést megelőző három hónapban átlagosan hetente legalább egyszer) Év % Forrás:

17 Mire használjuk az Internetet? Információ szerzés Kapcsolattartás Tanulás Munka Játék Zene hallgatás Filmnézés Letöltés

18 TOP 10 (Balabit felmérés) Social engineering (például adathalászat) Kompromittált hozzáférések (gyenge jelszó) Web alapú támadások (SQL/command injection) Kliens oldali támadások (például dokumentum olvasó, web böngésző) Szerverfrissítésekre írt expoit-ok (például OpenSSL, Heartbleed) Nem menedzselt privát eszközök (például rossz BYOD szabályzat) Fizikai behatolás Árnyék informatika Külső szolgáltatók igénybevétele (kiszervezett infrastruktúra) Felhő infrastruktúrába kihelyezett adatok megszerzése (például IAAS, PAAS) Forrás:

19 TÁMADÁSOK

20 Legbiztosabb módszer a védekezésre?

21 JELSZAVAK

22 JELSZAVAK Használata egyszerű Legolcsóbb védelem Észrevétlenül másolható és tulajdonítható el (nincs visszajelzés ha más birtokába került) Erős védelem megjegyezhetősége nehéz

23 A jelszó minőségek meghatározói Hosszúság minden egyes hozzáadott karakter növeli a jelszó értékét; 8 vagy annál több karakter minimum szükséges egy erős jelszóhoz, de 14 vagy annál több lenne az ideális. Komplexitás minél többféle karaktert alkalmazunk, annál nehezebb kitalálni a jelszót, használjuk a teljes billentyűzetet. Jelszó bonyolultsági feltétel: Angol nagybetűs karakterek (A-tól Z-ig) Angol kisbetűs karakterek (a-tól z-ig) Az alapvető 10 számjegy (0-tól 9-ig) Nem betű jellegű karakterek (például!, $, #, %) Lejárati idő Időközönként változtassuk meg (ha kompromittálódott segít a védekezésben)

24 Hogyan védjük a jelszavakat? Ne mondjuk el és ne adjuk oda másnak! Vigyázzunk a leírt vagy mentett jelszavakra! Soha ne írjuk meg a jelszavadat ben, és ne válaszoljunk a jelszót elkérő levelekre! Ne írjuk be a jelszavunkat olyan számítógépen, amelyet nem ismerünk! Használjunk több mint egy jelszót!

25 Erős jelszó példa Találjunk ki egy mondatot, amit könnyen észben tudunk tartani! Például: A kisfiam Lacika egy éves. Alakítsuk a mondatot jelszóvá! Használjuk minden szó első betűjét, hogy egy betűsorozatot kapjunk: aklee Bonyolítsuk a szöveget egy kis fantáziával! Vegyítsd a kis- és nagybetűket, használjunk számokat a betűk helyett. Például: AkLeE -> A2LeE Vonjunk be speciális karaktereket! Használjunk olyan szimbólumokat, amelyek hasonlítanak bizonyos betűkhöz: A!2?L#e%E A!2?L#e%E

26 Mobil telefonok PIN kód Egy négy számjegyből álló kód 10 ezer lehetőséget rejt, azonban a felhasználók 15%-a ebből csupán 10-et használ (1234, 2222, 0000, 1991 ). Android belépési minta 9 pont elhelyezve egy négyzetesen, egy megadott útvonalat kell bejárni az újjunkkal. Hátrány: Az újaink nyomot hagyhatnak és könnyen megfejthető a kód

27 Operációs rendszer belépési jelszava

28 Wifi Jelszó Ne a gyári beállításokat használjuk Automatikus csatlakozás Kapcsolódó eszközök regisztrálása

29 Jelszótörő módszerek Brute Force (nyers erő) Módszeresen az összes lehetséges jelkombinációt kipróbálja. Csak akkor, ha minden más eljárás eredménytelen Nagy teljesítményű gépet igényel A jelszó hosszától, illetve a használt jelektől függően nagyon sok időre van szükség A végeredmény sem biztos Szótár alapú A legtöbb felhasználó a hétköznapi nyelvezetből, magánéletéből használja a szavakat, vagy szótöredékeket. Lényegesen kevesebb időt igényel Nem vezet mindig eredményre

30 Adathalászat Figyelem felkeltés Megtévesztés

31 Álhírek Látogatottsági számok növelése Reklámok Profil váltás

32 Ál weboldal - az adatlopás felülete

33 Biztonságos böngészés böngészés

34 Felhívások

35 Többlépcsős hitelesítés 1. Azonosító + Jelszó 2. SMS 1. cím (azonosító) 2. Jelszó 3. Azonosító kód (telefonra)

36 Elektronikus levelezés ( ek)

37 Kéretlen levél /spam/ - Kéretlen levél minden olyan elektronikus levél, amelyet a címzett nem kért. Leggyakoribb előfordulási formája a kéretlen reklám. Az ilyen küldemény gyakran még kéretlen betolakodót (vírust) is hordoz. A levél feladója, tárgya és szövege olyan gyakran változik, hogy ezen levelek szűrése, egyszerű minta alapján nem lehetséges. Beugrató levél /hoax/ - Hamis levélriasztás, mely az emberek jóhiszeműségére építve, hatalmas levélforgalmat generál, ezzel a levelező rendszereket lassíthat, vagy béníthat meg. Kártékony programot nem tartalmaz, ha tartalmaz, akkor már vírusnak /malware/ hívják.

38 Elektronikus levelezés veszélyei Kéretlen levelek, reklámok Megtévesztő információk Adatkérés -> adatlopás Veszélyes mellékletek (vírus, kémprogram)

39 Támadás jelei, formái A feladó neve, és maga az cím valódisága Komoly téma -> telefon Hivatalos levél nem feltétlen stb címről Mellékletek

40

41 A valódi felület hivatkozása:

42 Megtévesztő feladó, veszélyes melléklet Titkosító vírus vagy Keylogger!!!

43 Veszélyes melléklet Keylogger Minden billentyűzet leütést rögzít, továbbit re Kategóriákba szedi (böngésző, gépelés, programok indítása ) Már nem csak exe fájtként hanem jpg fájlban is terjed

44 Közösségi oldalak

45 Közösségi oldalak Csak valódi ismerősöket jelöljünk meg. Lehetőleg ne jelöljünk meg olyanokat, akiket csak látásból ismerünk!

46 Adatvédelmi beállítások

47 Adatvédelmi beállítások

48 Közösségi oldalak Az elérhetőségeknél a lehető legkevesebb személyes információt adjunk meg! Ne tegyünk fel magunkról figyelemfelhívó, kihívó képet! A fotók sok mindent elárulhatnak, háttér információkat adnak mások számára!

49 FÁJL VÉDELEM

50 Fájlok ellen irányuló támadás Helyi számítógépen: Vírus által törlődnek vagy kódolva lesznek Felhő alapú tárolásnál: adathalászat következtében -> hozzáférés Elhagyott adathordozó (Road Apple)

51 CryptoLocker támadás

52 ADATMENTÉS KÜLSŐ TÁROLÓRA! Fontos adatainkat, munkáinkat időközönként mentsük külső adathordozóra, amit csakis az adatmentéskor csatlakoztassunk a gépünkhöz (Internet kapcsolat nélkül).

53 ADATMENTÉS FELHŐBE! Fontos adatainkat, munkáinkat időközönként mentsük felhő alapú tárhelyre.

54 TITKOSÍTÁS Hordozható eszközök elvesztése eltulajdonítása esetén. A kár jellege csak anyagi (az eszköz értéke) de erkölcsi, üzleti, személyes kár nem keletkezik.

55 TITKOSÍTÁS Az adathordozó titkosítása. 16GB Pendrive 6GB titkos 10GB szabad

56 TITKOSÍTÁS Partíció ( D:/ ), teljes merevlemez tikosítás. Régen TrueCrypt néven futott.

57 TITKOSÍTÁS Külső meghajtó, partíció, teljes merevlemez tikosítás A Windows operációs rendszerekbe beépített.

58 Internetes vásárlás Bankkártya regisztrálás KÜLÖN ELEKTRONIKUS SZÁMLA Különítsük el a fő bankszámlánktól Csak az aktuális összeget utaljuk rá

59 Szoftver letöltés Ingyenes programok veszélye!!! Driverek Csakis a gyártó oldaláról Megéri a $ ár egy megbízható forrásból származó szoftverért

60 Köszönöm a figyelmet!

Informatikai biztonságtudatosság

Informatikai biztonságtudatosság Informatikai biztonságtudatosság Göcs László PAE GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék gocs.laszlo@gamf.kefo.hu www.gocslaszlo.hu MINMAFI 2016 konferencia Pallasz Athéné Egyetem - GAMF Műszaki

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 9. előadás Göcs László mérnöktanár Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2016-17. 1. félév Az emberi tényező az IT biztonságban Az ember

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában?

Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? CMC Minősítő vizsga Tudjuk-e védeni dokumentumainkat az e-irodában? 2004.02.10. Miről lesz szó? Mitvédjünk? Hogyan védjük a papírokat? Digitális dokumentumokvédelme A leggyengébb láncszem Védelem korlátai

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai 6. A hálózati támadások célpontjai Smart TV Számítógépes technológia (4K, wifi, ) Legtöbbször Android operációs rendszerű Wifi, DirectWifi, Bluetooth kapcsolatra képes Átjáróként használható más hálózati

Részletesebben

4. Óravázlat. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, frontális, irányított beszélgetés

4. Óravázlat. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, frontális, irányított beszélgetés 4. Óravázlat Cím: Biztonságos adatkezelés az interneten Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés jogi és

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban Dörflinger Csaba Dr. Gulyás Gábor 2018. 05. 18. A védőnő nem informatikus De mégis, mit tehet egy védőnő az adatai védelme érdekében? Mi a fenntartó

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

USB keylogger PRO. Használati útmutató. A szállító elérhetősége:

USB keylogger PRO. Használati útmutató. A szállító elérhetősége: USB keylogger PRO Használati útmutató A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 Tel: +36 70 290 1480, e-mail: info@spystore.hu 1. oldal 1. Termékleírás Az USB keylogger egy

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Informatikai adatvédelem a gyakorlatban Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Az informatika térhódításának következményei Megnőtt az informatikától való függőség Az informatikai kockázat üzleti kockázattá

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG

A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása című projekt OKTATÁSI ANYAG Bevezetés Eszköz beüzemelése, alapvető karbantartása Alapvető, általános használathoz szükséges alapismeretek

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is.

Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. Syllabus 1.0 Ez a dokumentum részletesen ismerteti az ECDL IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. A modul célja Az IT-biztonság ECDL modul célja, hogy a vizsgázó

Részletesebben

Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó

Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó 1,86 milliárd felhasználó (évente 17%-al emelkedik) 1,23 milliárd naponta bejelentkezik (1,15 milliárd az okostelefonjáról) 307

Részletesebben

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com S, mint secure Wildom Kft. nagya@wildom.com Egy fejlesztő, sok hozzáférés Web alkalmazások esetében a fejlesztést és a telepítést általában ugyanaz a személy végzi Több rendszerhez és géphez rendelkezik

Részletesebben

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat a GDPR 30. cikk alapján Az adatkezelési nyilatkozat célja 2 Adatvédelmi alapelvek 2 Adatkezelő neve és elérhetősége 2 Adatfeldolgozók neve és elérhetősége 3 Meghatározások

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. <zambo.marcell@andrews.hu>

Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. <zambo.marcell@andrews.hu> Andrews Kft. A technológia megoldás szállító. Az Andrews bemutatása. 1999 derekán alakult az ALF tűzfal fejlesztésére. Csak magyar tulajdonosok. Tulajdonosok zömében mérnökök

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Puskás Tivadar Közalapítvány PTA CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ Adathalászat (phishing) 2012. május Tartalom Bevezető...3 Adathalászat (phishing)...3 Banki és pénzügyi szektor ellen irányuló

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

Az informatikai biztonság alapjai. 5. Előadás (Jogi szabályozás)

Az informatikai biztonság alapjai. 5. Előadás (Jogi szabályozás) Az informatikai biztonság alapjai 5. Előadás (Jogi szabályozás) Ügyviteli védelem (Ismétlés) Szabályok rögzítése Szóban Írásban Ügyviteli védelem szintjei Stratégiai (Informatikai Biztonsági Koncepció)

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu

Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Ön a jogi feladataira koncentrálhat, az informatikai hátteret mi biztosítjuk. Arconsult Kft. (1) 225-8810 info@arconsult.hu www.eugyved.hu Elektronikus cégeljárás Szoftver és hardver megoldások Ügyviteli

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

Kétcsatornás autentikáció

Kétcsatornás autentikáció Kétcsatornás autentikáció Az internet banking rendszerek biztonságának aktuális kérdései Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Az előző részek tartalmából... E-Banking Summit 2012, Cardinal

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében

TÁJÉKOZTATÓ. biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében o TÁJÉKOZTATÓ biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében Tartalom 1. Összefoglaló... 3 2. Személyi azonosítók kezelése... 4 3. Ügyfél oldalon használt berendezés...

Részletesebben

Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia)

Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia) 1 Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia) 17. rész TÖMÖRÍTÉS, BIZTONSÁG és NETIKETT Készítette: Komárominé Kék Erika 2 Tömörítés Fogalma: Okai: adatvesztés nélküli méretkicsinyítés -ritkán

Részletesebben

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat 1 Készülékek biztosítása, átvétele, használata Hordozható eszközök

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Vállalati WIFI használata az OTP Banknál

Vállalati WIFI használata az OTP Banknál Vállalati WIFI használata az OTP Banknál Ujvári Dániel OTP BANK IKO rendszermérnök 2013. május. 23. OTP BANK ITÜIG IKO kompetenciák 2 Alap hálózati infrastruktúra tervezés és üzemeltetés Cisco IP telefónia

Részletesebben

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től HomeWeb csomagok Ha Ön szeretné családjával megosztani fotóit, vagy valamilyen családi eseményt szeretne egyszerű weboldalon megmutatni

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ 1 Mobil eszközök növekedési trendje 2 A mobil eszközök előnyei Támogatják a mobilitást, könnyű velük utazni, terepen munkát végezni Széles applikáció

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Baptista Szeretetszolgálat VII. Oktatási konferencia 2015.03.19. Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Szakmai tapasztalat: - 1979-1980: FÜTI, R20/R40 nagygépes operátor

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz

Bevezetés az Informatikai biztonsághoz AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG SPECIÁLIS TÉMAKÖREI Hungarian Cyber Security Package Bevezetés az Informatikai biztonsághoz 2012 Szeptember 12. Mi a helyzet manapság az informatikával? Tévedni emberi dolog,

Részletesebben

NGFW + IPS + anti-apt + BYOD = Sophos UTM 9.2

NGFW + IPS + anti-apt + BYOD = Sophos UTM 9.2 NGFW + IPS + anti-apt + BYOD = Sophos UTM 9.2 Balogh Viktor TMSI Kft. viktor.balogh@tmsi.hu CISM, Sophos UTM Architect, FireEye Certified Engineer antidotum 2014 Sophos UTM 9.1 tulajdonságai röviden NGFW

Részletesebben

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE

NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE NOTEBOOK ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ MICROSOFT FIÓKKAL RENDLEKEZŐ PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KLEBELSBERG KÖZPONT 2018.03.01. Tisztelt Pedagógus! A örömmel értesült

Részletesebben

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam Informatika témavázlatok 4. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

Csak akkor lehetnek sikeresek a titkosító megoldások, ha nagyjából ugyanolyan egyszerűen dolgozhatunk velük, mintha nem is titkosítanánk www.titkositott.email Tikosított e-mail kommunikáció. Mindenkivel.

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Dr. Dedinszky Ferenc kormány-főtanácsadó Informatikai biztonsági felügyelő Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek

IT-biztonság. 1.1.2 A kiberbűnözés fogalma 1.1.3 A hackelés, a crackelés és az etikus hackelés közötti különbségek IT-biztonság Syllabus 1.0 A syllabus célja Ez a dokumentum részletesen ismerteti az IT-biztonság modult és megfelelő alapokat ad az elméleti és gyakorlati vizsgához is. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus

Részletesebben

IT alapok 11. alkalom. Biztonság. Biztonság

IT alapok 11. alkalom. Biztonság. Biztonság Biztonság Biztonság Alapfogalmak Biztonsági támadás: adatok biztonságát fenyegető támadás, legyen az fizikai, vagy szellemi termék támadása Biztonsági mechanizmus: detektálás, megelőzés, károk elhárítása

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 1 Tartalom A Barracuda Networks Termékportfólió IT üzemeltetés

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1) AZ ADATVÉDELMI NYILATKOZAT HATÁLYA Jelen internetes oldalt és a hozzá tartozó webes alkalmazásokat és adatbázisrendszert az Ecologic Consulting Kft. (székhely: 1132 Budapest

Részletesebben

Muha Lajos: Informatikai biztonság

Muha Lajos: Informatikai biztonság Az élet minden területén egyre bonyolultabb és nagy kiterjedés! informatikai rendszerek alakulnak ki. Az intézmények tevékenységét és m!ködését mind intenzívebben támogatják informatikai alkalmazások.

Részletesebben

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek biztonságának

Részletesebben

Adatkezelési nyilatkozat

Adatkezelési nyilatkozat Adatkezelési nyilatkozat a GDPR 30. cikk alapján Az adatkezelési nyilatkozat célja 2 Adatvédelmi alapelvek 2 Adatkezelő neve és elérhetősége (1.a) 3 Adatfeldolgozók neve és elérhetősége (2.a) 3 Meghatározások

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ

Sérülékenység kezelés. Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ Sérülékenység kezelés Komli József project manager PTA CERT-Hungary Központ 1 A biztonságérzet a veszély érzékelésének hiánya 2 Mi a sérülékenység? Sérülékenység: Az IT biztonság területén a sérülékenység

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 8. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék 2015-16. 1. félév Támadási lehetőségek Az emberi tényező az IT biztonságban Az ember szerepe az IT

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat

Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat ! # $%&'() Adott egy szervezet, és annak ügyfelei. Nevezzük a szervezetet bank -nak. Az ügyfelek az Interneten keresztül érzékeny információkat, utasításokat küldenek a banknak. A bank valahogy meggyzdik

Részletesebben

INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE. TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése

INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE. TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése IDEGEN NYELVI KÉPZÉSEK INFORMATIKAI TÁMOGATÁSA A TÁMOP-4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013

Részletesebben

A DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN?

A DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN? A 40.000.000 DOLLÁROS PIZZA TÖRTÉNETE, AVAGY MENNYIT ÉR A BITCOIN? Sándor Barnabás biztonságtechnikai mérnök, etikus hacker Budapest, 2019. március 19. Péztörténet Időutazás 2004 Sándor Barnabás 2007 Fazekas+

Részletesebben

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra

Informatikai biztonság, IT infrastruktúra , IT infrastruktúra Az informatikai biztonság az információk és az informatikai rendszerek védelme a jogosulatlan hozzáféréstől, használattól, változtatástól, megsemmisüléstől. Számos tényező veszélyezteti

Részletesebben

Adatkezelési Tájékoztató

Adatkezelési Tájékoztató Hölgyválasz Kft. (1061 Budapest, Paulay Ede u. 41.) Hatályos: 2008. július 1. Az Adatkezelő (a www.holgyvalasz.hu, valamint a Hölgyválasz Táncstúdió üzemeltetője) ezúton tájékoztatja a a Hölgyválasz Táncstúdió

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Krasznay Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Korábban soha nem látott mennyiségű közigazgatási rendszer- és szoftverfejlesztés történik Magyarországon A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

VigilancePro. All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd.

VigilancePro. All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd. Reseller Lengyelországban: VigilancePro All Rights Reserved, Copyright 2005 Hitachi Europe Ltd. Bevezetés Vigilance Pro Hálózati elemzés valós időben A Vigilance Pro szoftver egy egyedi megoldás, amely

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14.

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. A tűzfal mögötti adatvédelem Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. Előszó a lánc erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg! 2014.05.14. 2 Hálózati biztonsági kérdések Tűzfal Internet

Részletesebben

Vodafone HomeNet Használati útmutató

Vodafone HomeNet Használati útmutató Vodafone HomeNet Használati útmutató 1 A Huawei LTE Cube router Megjelenés Felső nézet Alsó nézet Huawei LTE Cube működési ábra 2 Hőelvezetési technológia A speciális kialakítás eredményeként nincsen túlmelegedés.

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Adatforgalomra vonatkozó beállítások. Lépjünk be a Beállítások menübe

Adatforgalomra vonatkozó beállítások. Lépjünk be a Beállítások menübe Adatforgalomra vonatkozó beállítások Lépjünk be a Beállítások menübe Egyéb beállítások menün belül a Mobilhálózatok menüt válasszuk ki. Itt a Mobil adatok bepipálása szükséges a GPRS alapú szolgáltatások

Részletesebben

A mobilitás biztonsági kihívásai

A mobilitás biztonsági kihívásai A mobilitás biztonsági kihívásai Dr. Krasznay Csaba HP Magyarország Hírek az elmúlt hetekből Forrás: Help-Net Security, CIO.com 2 Növekvő biztonsági és adatvédelmi fenyegetések Az egymással együttműködő

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre

Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre - 1 - Bejelentkezés az egyetemi hálózatba és a számítógépre 1. lépés: az Egyetem Novell hálózatába történő bejelentkezéskor az alábbi képernyő jelenik meg: az első sorban a felhasználónevet, a második

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben