GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL"

Átírás

1 GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Ügyszám: 08000/ 258- /2018. ált. ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság július havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. Ha úgy gondolja, hogy nem szeretne a későbbiekben a hírlevelünkből kapni, kérem, elektronikus formában jelezze részünkre és a címlistából törölni fogjuk. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló tájékoztatók alapján készítjük el. A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna. Amennyiben a hírlevél tartalmát hasznosnak ítéli a forrás megjelölésével!, bátran felhasználhatja a lakosság tájékoztatására (pl. képújság a helyi TV-ben, önkormányzati intézmények faliújságai, stb.). Reméljük ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az Ön településének lakói minél kevesebb számban váljanak bűncselekmények áldozatává. Hírleveleinkben, a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire hívjuk fel a figyelmet. Cím: 9024 Győr, Szent Imre u Pf.: Telefon: (96) , BM: 21/14-76, Telefax: (96) /15-69, BM: 21/ bunmeg.gyormrfk@gyor.police.hu

2 - 2 - A nyár beköszöntével ismét nagyon sokan keresnek felüdülést a vizek mellett, ami nagyszerű kikapcsolódás, de veszélyes is. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a vizek veszélyeire. Magyarországon a szabadvizek nem átláthatók, ezért nagy veszélyt jelentenek a víz felszíne alatt lévő cölöpök, fák, kövek. Ismeretlen területen érdemes a fürdés előtt kikérni a helyismerettel rendelkezők véleményét. Nagyon fontos szabály: szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek jelölik ki, hisz itt vannak meg a feltételek a gyors mentéshez.

3 - 3 - TILOS FÜRDENI: - egészségre ártalmas vizekben, - éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, - viharban - ahol azt tiltó tábla jelzi. TERMÉSZETES VÍZEKBENBEN FÜRÖDNI A KIJELÖLT FÜRDŐHELYEN, ILLETŐLEG OTT LEHET, AHOL A FÜRDÉS NEM ESIK TILTÓ RENDELKEZÉS HATÁLYA ALÁ! NÉHÁNY JÓ TANÁCS: - Ne fürödjön teli gyomorral! - Ügyeljen a víz hőmérsékletére! - Soha ne ugorjon felhevült testel a vízbe!- Hűtse le magát előtte! - Soha ne ússzon egyedül! - Ne ússzon hosszabb távot hajókíséret nélkül. - Figyelje a strand területét jelző bójákat! - Figyeljen a viharjelzésre. - Ne fürödjön alkoholos állapotban! - Ne fürödjön betegen vagy gyógyszeres kezelés hatása alatt! - Ha nem tud úszni, ne használjon gumimatracot! - Azonnal menjen ki a vízből ha fázik!- Törölközzön szárazra! - Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe! CSÓNAK ÉS EGYÉB VÍZI ESZKÖZ HASZNÁLATA: - Csónakot csak a 14. életévét betöltött, úszni tudó személy vezethet. - Vízibiciklivel maradjon partközelben, és figyelje a viharjelzést! - Vízi járművet ittas állapotban vezetni TILOS! - Menetben lévő csónakban állva utazni TILOS! Annak érdekében, hogy a nyári szünetben jól érezzék magukat, ill. hogy nyaralás gondtalanul teljen, kérem szívleljék meg a tanácsokat és tartsák be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait!

4 - 4 - Ne feledkezzünk meg értékeink védelméről, a nyári időszakban sem! Forrás: A több éves tapasztalatok, kimutatások azt tükrözik, hogy nyáron nő a ingatlan betörések száma. A hosszabb időre üresen hagyott ház meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára, érdemes tehát ügyelni a biztonságra elutazás előtt. Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők dolgát. - Győződjünk meg arról, hogy az ajtókat, ablakokat jól zártuk-e be, ugyanis az utazás előtti nagy sietségben megeshet, hogy megfeledkezünk róla, figyelmetlenségünkért, pedig nagy árat fizethetünk. - Óvja, védje értékeit, szereltessen fel minősített zárakat, hevederzárat, riasztó-berendezést, az ablakokra rácsot. - A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni. - Érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. - Kérjük a szomszédok segítségét! - Kérjünk meg egy ismerőst vagy egy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon a kukát is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem, esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik a lakásban, házban. - A legfontosabb, Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk! Ne osszuk meg a nyaralóhelyen készült fotókat a nagyvilággal nyaralás alatt! Egyre többen rendelkeznek hétvégi házakkal, borpincékkel lehetőség szerint ott is törekedjünk biztonságtechnikai eszközök használatára. (biztonsági ajtó felszerelésére, amely több ponton záródik, rács felszerelése ablakokra ) Amennyiben megoldható hétvégi házunkból minden alkalommal vigyük haza tv-t, fűnyírót, értékesebb műszaki cikkeinket. Fogadják meg tanácsunkat, hogy ne váljanak áldozattá!

5 - 5 - Tanulságos esetek 1. eset Hamis, hamisított vagy jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával csalás bűntettének gyanúja miatt. A sértett feljelentését követően indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki a XY -nak az Z Banknál vezetett bankszámlája egyenlegének terhére különböző internetes sikeres vásárlásokat kezdeményezett ismeretlen módon, ismeretlen helyről az interneten keresztül. A bűncselekménnyel okozott kár: Ft. Az Internet elterjedésével egyre több digitális bűncselekményt követnek el. Az egyik ilyen módszer, amikor valakinek a bankszámlájáról tudta és beleegyezése nélkül az Interneten keresztül vásárlást, pénzfelvételt hajtanak végre. A hasonló eseteknek mindig van előzménye, például korábban valamilyen módon az ismeretlen elkövető számára ismertté váltak a sértett bankkártyájának adatai (például egy nem biztonságos Internetes kapcsolaton történt vásárlás következtében). A bankkártya adatokat soha ne adják meg e- mailben vagy más internetes, nem banki űrlapon keresztül! 2.eset Garázdaság vétsége gyanúja miatt eljárás indult, ismeretlen tettes(ek) ellen, aki(k) án X település belterületén a buszmegállót garázda módon megrongálták oly módon, hogy az üvegszemeket kitörték. A bűncselekménnyel okozott kár kb.: Ft Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a bűncselekményt szórakozásból, az éjszakai órákban hazamenő fiatalok követték el. A cselekményükre magyarázatot nem tudtak adni. Szórakozás közben sok, tipikusan a szórakozóhelyekhez köthető bűncselekmény, szabálysértés és egyéb nem kívánatos jelenség fordulhat elő. Egy kis odafigyeléssel, fegyelmezettebb, felelősségteljesebb magatartással mindez elkerülhető, megelőzhető lenne. Az ittas, bódult állapot növeli az áldozattá és elkövetővé válás kockázatát.

6 - 6 - A leírt eset kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás, mely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, így garázdaság vétségének minősül. A cselekményt nem kell hogy más lássa, elég ha a helyzet olyan, hogy láthatta volna. Fogadják meg tanácsainkat! Előzzük meg együtt a bűncselekményeket! Győr, július 13. Tisztelettel: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezető

7 - 7 - Ne hagyd a gyermekedet az autóban! Egy percre sem! A kánikulai időszakban a tűző napon álló autóban felejtett gyermek könnyen életveszélybe kerülhet. Nyár van, amikor forró napokra, kánikulára is számítanunk kell. A vakáció, szabadságok és a nyári idegenforgalmi főszezon hónapjaiban családok százezrei kelnek útra, és igyekeznek a nyaralóhelyekre, a rokonokhoz, vagy éppen a strandra. Ilyenkor sajnos állandósuló probléma, hogy egyes szülők otthagyják gyermeküket a tűző napon parkoló gépkocsiban. Márpedig ez igen könnyen súlyos kimenetellel, akár tragédiával is járhat. A tapasztalatok alapján ez általában akkor fordul elő, amikor a szülő úgy gondolja, hogy beugrik egy gyors bolti vásárlásra, felvesz, vagy felad valamit a postán, gyógyszert vált ki, vagy a bankban elintéz valamit. Eközben vagy nem akarja felkelteni az alvó gyermekét az autóban, vagy úgy gondolja, hogy az ügyintézés a gyermek nélkül gyorsabban és egyszerűbben megy, és különben sem történhet ilyen rövid idő alatt semmi baj. Sajnos ez nem így van, és számos példa van arra, hogy ennek a nagyfokú felelőtlenségnek súlyos következményei lehetnek. Tűző napon ugyanis a gépkocsi utastere könnyen felforrósodik, a belső hőmérséklet akár fok fölé is felmehet. A részben lehúzott ablak sem jelent ilyenkor megoldást, a forrósodás az enyhe levegő-átáramlás mellett is végbemegy. Az igen magas hőmérséklet következménye pedig a hőguta. A hőguta 40 C feletti testhőmérsékletnél alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test hőmérséklete jelentősen megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. Eleinte az érintett azt érzi, hogy fáj a feje, rossz a közérzete, szédülni kezd, bágyadttá válik, majd hányinger kínozza. A későbbiekben ez a folyamat súlyosbodik, koncentrációzavar és hányás jelentkezhet, majd az autóban ülő személy elvesztheti az eszméletét. A hőguta sajnos halálos kimenetelű is lehet.

8 - 8 - Fontos tudni, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve a napszúrás és a hőguta veszélyének, ezért az ő esetükben még szigorúbb szabályokat kell betartani az egészségük megőrzése érdekében. Fő szabály, hogy soha ne hagyjunk a gyermeket az autóban, mely tűző napon parkol, még részben lehúzott ablakok esetén sem! Egyetlen percre sem! (A legjobb, ha semmilyen körülmények között nem hagyunk őrizetlenül kisgyermeket az autóban!). Fontos továbbá, ha bármely okból megállunk gépjárművünkkel, lehetőleg árnyékos helyen tegyük azt. Amennyiben a parkoló jármű belső tere a nagy melegben felforrósodott, beszállás és elindulás előtt alaposan szellőztessük ki, kapcsoljuk be a légkondicionálót, és vegyük maximálisra annak fordulatszámát. Amikor a jármű utastere kellően lehűlt, akkor üljünk csak be a gépkocsiba, s induljunk útnak. A beszállást követően csökkentsük a légkondicionáló erősségét, valamint ügyeljünk arra, hogy a külső hőmérséklet és a légkondicionálóval beállított belső hőmérséklet között ne legyen 8 foknál nagyobb eltérés. A testre irányított hideg levegő következtében egyrészt hamar megfázhatunk, másrészt a külső és belső hőmérséklet jelentős eltérése megviseli az emberi szervezetet. És végezetül az egyik legfontosabb tényező: fogyasszunk sok folyadékot, és mindig legyen a gépkocsiban megfelelő mennyiségű tartalék folyadék! Forrás: A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmentes közlekedést kíván az úton lévőknek!

9 - 9 - Árubemutatók a gyakorlatban 1. Potenciális érdeklődők megkeresése A szórólapos invitálás eltűnőben van, helyette telefonon hívják a potenciális vásárlókat. Az árubemutatók fő célcsoportját az időskorú nyugdíjas, betegségekkel küzdő lehetséges vásárlók jelentik. 2. Bemutatók helyszínei 2016-tól az árubemutatókról szóló szigorú szabályokat a cégek úgy kívánják elkerülni, hogy ezeket a rendezvényeket bejelentett, orvosi rendelőnek kinéző üzletben tartják meg, így megfosztják a fogyasztót az elállási jogtól. Ezen túl bemutatókat tartanak még üzlethelyiségen kívül például: étterem, kultúrház, szálloda. Új jelenségként magánlakásokon is tartanak, amely az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt komoly veszélyt jelent. Ez utóbbi két típusú helyen szervezett bemutató esetén a fogyasztót megilleti a 14 napos elállási jog. 3. Az érdeklődők szűrővizsgálata A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy jelenleg az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést végző vállalkozások körében a legelterjedtebb gyakorlat, hogy a bemutatókat úgynevezett ingyenes állapotfelmérésként, egészségügyi szűrővizsgálatként, egészségnapként stb. hirdetik meg, az említett időskorú célcsoportra tekintettel. A szűrővizsgálatokat általában olyan személyek végzik, akik orvosnak adják ki magukat, ilyen végzettség nélkül. 4. A kapott eredmények kiértékelése Az ingyenes egészségügyi szűrést követően, a mérési adatok kiértékelése után a rendkívül rossz értékekre, a fogyasztók rossz egészségi állapotára hivatkozva a probléma megoldását jelentő terméket kínálnak a jellemzően idősebb korosztályhoz tartozó fogyasztók részére. 5. A termék bemutatása A következő lépés a termékek bemutatása, a termék jó tulajdonságainak részletezése, nem egy esetben beépített vagy magát orvosnak kiadó személy bevonásával, aki saját magán kívánja bemutatni a termék csodás gyógyhatását, állapotjavító hatását, ezzel is vásárlásra buzdítva a résztvevőket. 6. A termék árának a kifizetése 2016 előtt a szervezők a helyszínen hitelközvetítőkként nyomban fogyasztási hitelszerződéseket kötöttek. - Ma már a készpénzes fizetés jellemző, illetve a vállalkozás felajánlja, hogy saját gépkocsiján bankba, bankautomatához kíséri vagy hazaszállítja a vásárlót, aki a lakásán fizetheti ki a terméket.

10 A vásárlás után Az ellenőrzési tapasztalatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a cégek csak az értékesítésről szóló szerződés megkötéséig, illetve a termék átadásáig készségesek. Később, amikor érkeznek a jelentős összegű törlesztési csekkek és a vásárló szeretne a terméktől és a hiteltől megszabadulni, akkor a cég már elérhetetlenné válik. 8. Mit tud tenni a fogyasztó? Javasoljuk, hogy a fogyasztó üzleten kívüli értékesítés esetén a vételtől számított 14 napon belül éljen az az elállási jogával. Ha ez nem vezet eredményre, akkor forduljon a fogyasztóvédelmi hatósághoz, hatósági eljárás indítása céljából, ahol segítséget kaphat az egyedi igénye érvényesítéshez szükséges békéltető testületi eljárás megindításához is. Javasoljuk továbbá a rendőrség felkeresését is, ahol fogyasztók megtévesztése, vagy kuruzslás miatt tehetnek feljelentést. 9. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai - A fogyasztóvédelmi hatóság által 2017-ben végzett ellenőrzés első időszakában összesen 19 esetben végeztek helyszíni hatósági ellenőrzést. A szabályozás megelőzően az árubemutatókkal kapcsolatban a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai 2015-ben éves szinten 180 hatósági ellenőrzést végeztek. Ezek az eredmények is mutatják ezen jelenség visszaszorulását, egyre csökken ugyanis a fogyasztóvédelmi hatóság által ellenőrzés alá vonható bemutatók száma. - Az eredményes fellépés következménye, hogy míg 2015-ben az árubemutatós cégekkel szemben átlagosan havi 43 panasz érkezett, 2016-ban 26 panasz, addig 2017-ben ez a szám átlagosan havi 13-ra csökkent. 10. Együttműködéssel az árubemutatókkal szemben - Az árubemutatókkal szembeni eredményes fellépés érdekében az NFM Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága által kidolgozott árubemutató akcióterv kerül megvalósításra. - A fogyasztóvédelmi hatóság, a békéltető testületek, illetve a rendőrség együttműködésével eredményesen fel lehet lépni az árubemutatós cégek tevékenységével szemben. - Az akcióterv alapján, tehát más tárcák és hatóságok is bevonásra kerülnek ezen témakör kezelése érdekében. Az árubemutatók ellenőrzését a fogyasztóvédelmi hatóság a társszervekkel együtt (népegészségügy, munkavédelem, munkaügy, NAV) folytatja le.

11 Lelki Elsősegély Telefonszolgálat A szolgáltatásnak köszönhetően a hívó fél egy embertársával oszthatja meg problémáit, elfogadó, nem ítélkező légkörben. A szolgáltatás lelki támaszt nyújt magányos, lelki traumát átélő vagy az öngyilkosságot fontolgató hívók számára.

12 - 12 -

13 Lelki Elsősegély Telefonszolgálat A szolgáltatásnak köszönhetően a hívó fél egy embertársával oszthatja meg problémáit, elfogadó, nem ítélkező légkörben. A szolgáltatás lelki támaszt nyújt magányos, lelki traumát átélő vagy az öngyilkosságot fontolgató hívók számára. A lelki elsősegély telefonszolgálat elérhető bárhonnan, vezetékes és mobiltelefonról európai rövidített hívószámon díjmentesen és névtelenül éjjel-nappal Magyarország területéről.

14 ZÁRADÉK A dokumentum elektronikus aláírással hitelesített

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. március havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa.

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Ügyszám: 08000/ 258- /2018. ált. ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. június havi bűnmegelőzési

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Ügyszám: 08000/ 258- /2018. ált. ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. október havi bűnmegelőzési

Részletesebben

Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények

Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények Elbir Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2018. április havi hírlevele Idősek sérelmére elkövetett trükkös csalások Árubemutatással kapcsolatos bűncselekmények Zsebtolvajok Az idősek

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó!

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! - 1 - ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. január havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. februári havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa.

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó!

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! - 1 - Ügyszám: 08000/ 258- /2018. ált. ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. december havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY. Ügyszám: 08000/ 433-3 /2016. ált. Tisztelt Olvasó!

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY. Ügyszám: 08000/ 433-3 /2016. ált. Tisztelt Olvasó! GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Ügyszám: 08000/ 433-3 /2016. ált. Tisztelt Olvasó! ELBÍR HÍRLEVÉL A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2016. áprilisi bűnmegelőzési

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó!

ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! - 1 - Ügyszám: 08000/ 258- /2018. ált. ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. november havi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

Szünidőben is biztonságban!

Szünidőben is biztonságban! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015. június Szünidőben is biztonságban! Nyáron mindenki a lehető legtöbb időt tölti strandolással.

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése

Bűnmegelőzési tanácsok. A trükkös lopások megelőzése Bűnmegelőzési tanácsok A trükkös lopások megelőzése Vannak bűnelkövetők, akik kihasználják azt, hogy az idősek jóindulatúak, segítőkészek, a figyelmüket könnyen el lehet terelni, és közülük sokan egyedül

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira

Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés napjaira November első napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Sajnos vannak olyanok, akik ezt az alkalmat használják fel arra, hogy a temetőkben és környékükön meglopják

Részletesebben

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára ELBIR Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2019. július havi idegenforgalmi hírlevele "Tisza-tavi idegenforgalmi szezon" Fókuszban a személyi tulajdon védelme Néhány tanács a fesztiválozó

Részletesebben

FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS

FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS A Balatonudvari Fizető Strand rendjéről és szolgáltatásairól Üdvözöljük Önöket a Balatonudvari Fizető Strandfürdő Vendégeiként! STRANDUNK FIZETŐ STRAND! Üzemeltető és tulajdonos:

Részletesebben

BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY július HÍRLEVÉL. Bársony György- As Szent Ferenc

BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY július HÍRLEVÉL. Bársony György- As Szent Ferenc BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY 2018. július HÍRLEVÉL E LE KTRON IKUS LAKO S S ÁG I BŰNM E GE LŐ ZÉS I IN FO RMÁC IÓ S REN DS ZER Bársony György- As Szent

Részletesebben

Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály

Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER Lakossági Hírlevél 2018. december Vigyázzon értékeire Advent időszakában is Kérjük,

Részletesebben

J Ú N I U S. Újra itt a nyár, a pihenés időszaka. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a nyaralás előtt.

J Ú N I U S. Újra itt a nyár, a pihenés időszaka. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a nyaralás előtt. PoliceMail 2014. Bűnmegelőzési Hírlevél Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság J Ú N I U S Újra itt a nyár, a pihenés időszaka. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a nyaralás

Részletesebben

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE

BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE BŐNMEGELİZÉS IDİSEK RÉSZÉRE 1. AZ ÉN HÁZAM AZ ÉN VÁRAM DE A VÁRAT MEG IS KELL VÉDENI!!! ELSİDLEGES VÉDELM A KERÍTÉS ÉS A KAPÚ A kerítés kapuját tartsa zárva még nappal is de a kulcsot ne hagyják benne.

Részletesebben

Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére.

Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Ajánlás időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Kis tanácsadó kiadványunkat azért ajánljuk figyelmükbe, mert gondtalanabbá, lehetőség szerint veszélytelenebbé szeretnénk tenni az

Részletesebben

H Í R L E V É L TARTALOM:

H Í R L E V É L TARTALOM: H Í R L E V É L 2013. május KRESZ MÓDOSÍTÁSOK TARTALOM: 1. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat hírek Áldozatvédelmi és mediációs iroda nyílt Veszprémben 2. A legfontosabb KRESZ változások 2013. május 1-től 2013.

Részletesebben

ELBÍR Hírlevél. 1. Internet, mint az bűncselekmény elkövetésének helye, illetve a csábító hirdetések

ELBÍR Hírlevél. 1. Internet, mint az bűncselekmény elkövetésének helye, illetve a csábító hirdetések Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Győr, Szent Imre u. 2-4 9002 Győr, Pf.: 302 (96) 520-020 BM: (03-21) 14-76 Fax: 520-000/15-69 GroupWise cím:bunmeg.gyormrfk@gyor.police.hu

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL január BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL január BUDAPEST Tisztelt Olvasóink! Ahogy előző számainkban már olvashattak róla, 2018. áprilisától hírlevelünk hasábjain elindítottuk havonta jelentkező, tízrészes, a betöréses lopások megelőzését célzó sorozatunkat.

Részletesebben

(2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.)

(2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.) (2-3. old.) (4. old.) (5-6. old.) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2019. június havi bűnmegelőzési

Részletesebben

Általános tanácsok kánikula idejére

Általános tanácsok kánikula idejére Általános tanácsok kánikula idejére A klímaváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbak. Az egyik legfontosabb hatás a hőhullámok megjelenése. (Hőhullám: minimum 3 egymást követő napon a napi középhőmérséklet

Részletesebben

Szám:08000/561-10/2013. ált. Tisztelt Olvasó!

Szám:08000/561-10/2013. ált. Tisztelt Olvasó! Szám:08000/561-10/2013. ált. Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály Győr, Szent Imre u. 2-4 9002 Győr, Pf.: 302 (96) 520-020 BM: (03-21) 14-76 Fax: 520-000/15-69

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt

Részletesebben

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! A tanév befejeztével aki teheti elutazik, nyári szabadságra megy. Embertársaink között azonban egyesek mások gondtalan nyaralását, pihenését kihasználva törvénysértő cselekményeket

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016.

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016. A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 216. Rendőri eljárásban regisztrált 1 ezer lakosra jutó bűncselekmények megoszlása országtérkép A regisztrált összes bűncselekmény számának alakulása

Részletesebben

ELBÍR HÍRLEVÉL. 1. Az emlékezés vámszedői közeledik Mindenszentek Ünnepe! Az ilyen bűncselekmények megelőzésére az alábbiakat ajánljuk:

ELBÍR HÍRLEVÉL. 1. Az emlékezés vámszedői közeledik Mindenszentek Ünnepe! Az ilyen bűncselekmények megelőzésére az alábbiakat ajánljuk: Szám:08000/561-9/2013. ált. Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály Győr, Szent Imre u. 2-4 9002 Győr, Pf.: 302 (96) 520-020 BM: (03-21) 14-76 Fax: 520-000/15-69

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években Tájékoztató az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a 2004-2008. években 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási

Részletesebben

2015. évi... törvény. az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során a fogyasztók védelme érdekébe n szükséges egyes törvények módosításáró l

2015. évi... törvény. az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során a fogyasztók védelme érdekébe n szükséges egyes törvények módosításáró l Országgy űlés tliv tale lrományszéwn: Skda6 2015. évi.... törvény Érlett: 1015»L L 0 2 az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során a fogyasztók védelme érdekébe n szükséges egyes törvények módosításáró

Részletesebben

E L B I R. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - november havi hírlevele -

E L B I R. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - november havi hírlevele - E L B I R A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - november havi hírlevele - "Világnapok" novemberben Az internetes vásárlás ne csak

Részletesebben

árubemutatók kockázatai

árubemutatók kockázatai Az árubemutatók kockázatai Tanulmányozza át tájékoztatónkat, hogy megtudhassa, mit tehet annak érdekében, hogy egy kellemesnek ígérkező előadás ne váljon egy költséges vásárlássá. ERRE FIGYELJEN! 15 Milyen

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

(3-4. old.) (2. old.) (2. oldal) (5. old.)

(3-4. old.) (2. old.) (2. oldal) (5. old.) (3-4. old.) (2. old.) (2. oldal) (5. old.) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2019. augusztus

Részletesebben

2017/08/01. A tartalomból. Bemutatjuk. Kecsesen áramvonalas karosszéria. Érdekes. Zöld hírek. Könnyed. Hónap ajánlata

2017/08/01. A tartalomból. Bemutatjuk. Kecsesen áramvonalas karosszéria. Érdekes. Zöld hírek. Könnyed. Hónap ajánlata 2017/08/01 A tartalomból Bemutatjuk Kecsesen áramvonalas karosszéria Érdekes Zöld hírek Könnyed Hónap ajánlata Hőségben vezetni nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró

Részletesebben

H Í R L E V É L 2014. február TARTALOM:

H Í R L E V É L 2014. február TARTALOM: H Í R L E V É L 2014. február TARTALOM: 1. VILÁGNAPOK: február 11., február 22. 2. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat aktuális hírei röviden 3. Vagyonvédelem: értékleltár szerepe, készítése Idén új tartalommal

Részletesebben

Legyen óvatos, ha vásárol!

Legyen óvatos, ha vásárol! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2013. november Legyen óvatos, ha vásárol! Az ősz beköszöntével burgonyát, almát, hagymát árulók

Részletesebben

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk?

E L B I R. Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk? Besurranásos lopások megelőzésére mit tehetünk? E L B I R A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER - DECEMBER HAVI HÍRLEVELE - Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére mit tehetünk?

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a Tájékoztató az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a 2003-2007. években BUDAPEST 2008. év Kiadja: a Legf bb Ügyészség Számítástechnika-

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN

KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN KÖSZÖNTJÜK BÉKÉS MEGYÉBEN Békés megye szeretettel várja azokat a turistákat, nyaralni vágyókat, külföldieket, akik szeretnének megismerkedni megyénk nevezetességeivel, látványosságaival, vagy szeretnének

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT DIMENZIÓ ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÉS PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Elfogadva: Utolsó módosítás: 4/2013. (02.21.) számú Igazgatótanácsi határozattal 3/2015. (11.16.) számú Igazgatótanácsi

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST 21. április Tisztelt Hölgyem / Uram! A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjeként egyik legfontosabb küldetésünknek tartom a bűnmegelőzést, éppen ezért amikor csak lehetőségünk adódik, komoly hangsúlyt

Részletesebben

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján 428 785 Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS 21-216. évi adatai alapján 431 935 451 51 358 81 39 394 267 628 278 263 Bűncselekmények

Részletesebben

Tárgy: ELBÍR Hírlevél Ügyintéző: Domonkos Szilveszter r. szds. Telefon: 96/ /1034. Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Tárgy: ELBÍR Hírlevél Ügyintéző: Domonkos Szilveszter r. szds. Telefon: 96/ /1034. Tisztelt Polgármester Asszony/Úr! Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Győr, Szent Imre u. 2-4 9002 Győr, Pf.: 302 (96) 520-020 BM: (03-21) 14-76 Fax: 520-000/15-69 GroupWise cím:bunmeg.gyormrfk@gyor.police.hu

Részletesebben

Diákok Közösségi Szolgálata

Diákok Közösségi Szolgálata Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TEGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor: Lados Károly +36 30 487 9369

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület!

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület! Ügyszám: 14050/1058/2013. ált. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY Cím: 7500 Nagyatád Zrínyi u.7. / Pf.:14. Tel :82/553-210 / BM: 03-23/55-11 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu T Á J É K

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY Ügyszám: 08000/ 193- /2017. ált. Forrás: Csere Adrienn ELBÍR HÍRLEVÉL Tisztelt Olvasó! A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Részletesebben

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében Kiss Csaba r. alezredes ORFK- Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, ORFK OBB főtitkára A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

Részletesebben

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában!

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Állófûtés Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Kényelem Biztonság Környezet- és motorvédelem www.webasto.hu Webasto motortól független állófûtés:

Részletesebben

Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal

Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal Vegye figyelembe a használati útmutatót! Hideg-/melegborogatás tépőzáras pánttal hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93629AB6X6VII 2017-08 Biztonsági előírások Rendeltetés Meleg- vagy hidegborogatás

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVEBEN! A garázdaság szabálysértés miatt és társai ellen indult szabálysértési ügyben a Debreceni Városi Bíróság Debrecenbe, 2011. április hó 16. napján gyorsított szabálysértési

Részletesebben

3-as szett ablak- és ajtóriasztó

3-as szett ablak- és ajtóriasztó 3-as szett ablak- és ajtóriasztó Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87763HB55XVI 2016-06 332031 / 332032 Biztonsági előírások Figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat, és az esetleges

Részletesebben

Egyenruhás és civil-ruhás rendőrök azonosító jelei Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára

Egyenruhás és civil-ruhás rendőrök azonosító jelei Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára ELBIR Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 2018. július havi hírlevele Fókuszban a személyi tulajdon védelme Egyenruhás és civil-ruhás rendőrök azonosító jelei Néhány tanács a fesztiválozó

Részletesebben

(2. old.) (5. old.) (3-4. old.)

(2. old.) (5. old.) (3-4. old.) (2. old.) (5. old.) (3-4. old.) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2019. július havi bűnmegelőzési

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 29/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 29/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 29/2015 Kedves Kolléga! Mai hírlevelünkben kérem engedje meg, hogy a Komárom-Esztergom megyei fogyasztóvédelmi hírekről tájékoztassuk. Tatabányán

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET!

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 2. sz. Tel. BM: (03/32) 30-00, 30-01 Városi: (06/42) 524-601 Fax. BM: (03/32) 30-02 Városi: (06/42)

Részletesebben

Mire kell figyelni a bérlés előtt?

Mire kell figyelni a bérlés előtt? Külföldi nyaralásaik során sokan választják azt a megoldást a helyi látnivalók és nevezetességek megtekintéséhez, hogy gépkocsit bérlenek a tömegközlekedés használata helyett. Ennek előnye, hogy kényelmesebb,

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület november 23-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület november 23-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2017. november 23-án tartandó ülésére Javaslat az üzletek és vendéglátóipari-egységek éjszakai nyitvatartási rendjének szabályozásáról szóló 8/2017. (III.24.)

Részletesebben

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS Ismét megjelentek megyénkben -eddig a Sárbogárdi Rendőrkapitányság illetékességi területét elkerülvefeltehetően átutazó bűnözők, akik mint célcsoportot az időskorúakat szemelték ki.

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Jelen dokumentumban a startuzlet.hu webcímen elérhető online webáruház szolgáltatás általános szerződési és felhasználási feltételei, továbbá

Részletesebben

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak

JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak JOGI KI MIT TUD? Jogi verseny diákoknak I. Az alábbi kérdések esetében jelöljétek meg a helyes választ. 1. Létezik halálbüntetés Romániában? a) Igen, de csak nagyon súlyos bűncselekményekért. b) Nem, semmilyen

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Jelen dokumentumban a startuzlet.hu webcímen elérhető online webáruház szolgáltatás általános szerződési és felhasználási feltételei, továbbá a szolgáltatást

Részletesebben

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22.

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22. Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes 217. február 22. Az Egri Rendőrkapitányság megítélése az önkormányzati felmérések alapján 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1 3,99 4,18 4,3 214. év 215. év 216. év

Részletesebben

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok )

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) Közrendvédelmi ismeretek tantárgy Nagy Attila r.alezredes tantárgyfelelős A 9. évfolyam tantárgyaihoz tartozó, 1.3.2. Fegyveres szervek alapismeretek

Részletesebben

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015.

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015. 1 Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 215. VI. Hogyan minősíti összességében a településen végzett rendőri tevékenységet? kérdésre adott válaszok megoszlása (értékelési skála 1 5) 211 2,96% 18,65%

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2012/3. szám Budapest, 2012. február 09.

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2012/3. szám Budapest, 2012. február 09. 2012/3. szám Budapest, 2012. február 09. Szám: 6024/2012. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 1/2012. (II. 02.) ORFK utasítás a turisztikai

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE

B E S Z Á M O L Ó RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE GYŐRI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Szám: 08010/13103/2016.ált B E S Z Á M O L Ó RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE - 2016 - Cím: 9024 Győr, Zrínyi utca 54.; Pf.: 309. 9002 Telefon: (96)

Részletesebben

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! Vigyázzunk értékeinkre nyáron is! A tanév befejeztével aki teheti elutazik, nyári szabadságra megy. Sajnos vannak azonban olyanok is, akik mások gondtalan nyaralását, pihenését kihasználva törvénysértő

Részletesebben

A szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről szóló új szabályok tapasztalatai a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről szóló új szabályok tapasztalatai a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren A szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről szóló új szabályok tapasztalatai a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Teleki József pénzügyőr ezredes főigazgató NAV Repülőtéri Főigazgatóság

Részletesebben

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015.

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015. Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015. A természetes vizek a nyári meleg napokon fürdésre csábítanak minden lubickolni szerető hűsölni vágyót. A természetes vizek azonban sok veszélyt

Részletesebben

(2-3. old.) (3. old.) (4-5. old.)

(2-3. old.) (3. old.) (4-5. old.) (2-3. old.) (3. old.) (4-5. old.) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2016. szeptember havi bűnmegelőzési

Részletesebben

(2. oldal) (3. oldal) (4-5. oldal) oldal)

(2. oldal) (3. oldal) (4-5. oldal) oldal) (2. oldal) (3. oldal) (4-5. oldal) oldal) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2015. október havi

Részletesebben

árubemutatók kockázatai

árubemutatók kockázatai Az árubemutatók kockázatai Ön is kapott már meghívót kellemes buszos utazásra ingyenebéddel egybekötve? Esetleg azzal hívták Önt telefonon, hogy nyert egy utazást? Sok esetben teljesen más a megkeresések

Részletesebben

2 Csütörtök. 3 Péntek

2 Csütörtök. 3 Péntek 2014/1. hét Január 30 31 1 2 3 4 A kereskedőnek egyértelműen kell feltüntetnie a termék vételárát. 5 2014/2. hét Január 6 7 8 9 10 11 Több vételár feltüntetése esetén a legalacsonyabbat kell a fogyasztónak

Részletesebben

Kiadó lakás Budapest, XVIII. kerület Havanna utcában

Kiadó lakás Budapest, XVIII. kerület Havanna utcában Kiadó lakás Budapest, XVIII. kerület Havanna utcában Kiadó Budapest XVIII. kerületben a Havanna utca kertváros közeli részén, a 11. emeleten található bútorozott panellakás hosszú távra (minimum 1 év),

Részletesebben

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés

VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés VÁRVÉDŐ AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés Amit a betörő gondol: Igen, megnézem, hogy vannak-e a kocsibejáródon újságok. Néha még

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése i X. kerületi Rendőrkapitányság?nnQ < P n i c Vezetője.{""L^l?. * 1102, Harmat u. 6-8. 3 1475, Pf. 31. S 36 (1) 263-7200 /50-100 Főváros

Részletesebben

Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND

Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona HÁZIREND Békéscsaba, Lencsési út 85. Tel.: (66) 527-400, (66) 638-738, (66) 459-450 Fax: 638-777 E-mail: csabaieletfa@t-online.hu Tartalom Bevezetõ I. Az intézményi

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

2018. DECEMBER 10. (HÉTFŐ) EGRI TÖRVÉNYSZÉK DECEMBER DECEMBER heti tárgyalási jegyzék

2018. DECEMBER 10. (HÉTFŐ) EGRI TÖRVÉNYSZÉK DECEMBER DECEMBER heti tárgyalási jegyzék 2018. DECEMBER 10. (HÉTFŐ) EGRI TÖRVÉNYSZÉK 2018. DECEMBER 10. 2018. DECEMBER 15. 50. heti tárgyalási jegyzék Egri Törvényszék (Eger, Barkóczy utca 1. szám) földszint 055. számú S. K. és hat társa Életveszélyt

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat Hatályos: 2014. 08. 01.

Panaszkezelési Szabályzat Hatályos: 2014. 08. 01. A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Igazgatósága 19/2014/IG. számú határozatával jóváhagyott szabályzat A DUNA TAKARÉK BANK ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Lezárva: 2014. 07. 31. Hatályos: 2014. 08. 01. Illés Zoltán

Részletesebben

A Pénzforgalmi Üzletszabályzat 1/A. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL

A Pénzforgalmi Üzletszabályzat 1/A. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL A Pénzforgalmi Üzletszabályzat 1/A. sz. melléklete HIRDETMÉNY A KONDÍCIÓS LISTÁRÓL C/2) Magánszemély számlatulajdonos esetén igényelhető PayPass kártyára vonatkozóan Hatályos: 2019. 02.28-tól Tájékoztatjuk

Részletesebben

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG www.nkh.gov.hu KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉGEK A járművek felkészítése A télre Mint minden szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt is kiemelten fontos, hogy az üzembiztonság

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásról.. Mágocs Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

(3-4. old.) (2-3. oldal) 4-5. oldal. (5-8. oldal)

(3-4. old.) (2-3. oldal) 4-5. oldal. (5-8. oldal) (2-3. oldal) (3-4. old.) 4-5. oldal (5-8. oldal) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2017. július

Részletesebben

Pénzügyi fogyasztóvédelem esettanulmány

Pénzügyi fogyasztóvédelem esettanulmány Pénzügyi fogyasztóvédelem esettanulmány Esettanulmány (1. rész) Anya és apa 20. házassági évfordulója alkalmából egy néhány napos külföldi városnéző programmal lepte meg magát. Az utazás megszervezése

Részletesebben

TELEPÜLÉSI ÉLETMINÕSÉG AUDIT TÉMAKATALÓGUSA

TELEPÜLÉSI ÉLETMINÕSÉG AUDIT TÉMAKATALÓGUSA XVIII. rész TELEPÜLÉSI ÉLETMINÕSÉG AUDIT TÉMAKATALÓGUSA A Városi Életminőség auditja a város által nyújtott életminőség elemekkel és a város által nyújtott szolgáltatásokkal való elégedettség, amely a

Részletesebben

... ".'... l... Kósa Tímea adott területért felelős alpolgármester aláírása.,á

... .'... l... Kósa Tímea adott területért felelős alpolgármester aláírása.,á NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGARMESTERE 440 l Nyíregyháza, Kossuth tér l. Pf: 83. Telefon: (42) 524-500 Fax: (42) 524-501 E-maii: roii!llrmf!.\if!rlllll.iref!l.iili::li.hu Ügyiratszám: 33493/2012/14.

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SOPRONI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E H-9400 Sopron, Lackner Kristóf utca 5. Telefon/Telefax: 0036-99-314-048 BM Telefon: (21)-46-40, (21)-46-41, BM Telefax: (21)-46-07 E-mail: sopronrk@gyor.police.hu

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Ikt.szám: 131/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító önkormányzati

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember-október BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember-október BUDAPEST Rendőrségi ajánlás a mikrocenzus, más néven népesség-összeírás időszakára A mikrocenzus egy népesség-összeírás, amely két népszámlálás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel.

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE Kiemelt célkitűzések A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szembeni fellépés; Időskorúak

Részletesebben

ELBIR. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele

ELBIR. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele ELBIR A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - március havi hírlevele Tartalom Kertészkedéskor is figyeljen az értékeire! Ne dőljön

Részletesebben