A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata 2010

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata 2010"

Átírás

1 A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata 2010 Garas Mihály, Herczeg Zsolt, Melter László

2 2 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Történelmi Versenyszabályzat Tartalomjegyzék 1. Verseny rendezése Verseny rendezése A versenyen résztvevő tisztségviselők Rendez bizottság Versenybíró Kezelő személyzet Csúcsok, és minősítések Kategóriák Felszerelés Íjak Általános követelmények az íjakra Magyar, és egyéb pusztai nomád íj Történelmi hosszú íj Modern hosszú íj Természetes anyagokból készült íj: Nyílvesszők Ruházat (ajánlott) Korosztályok Általános szabályok a korosztályokra Korosztályok felsorolása Verseny szabályok Általános szabályok a versenyre Lövések kiértékelése Szétlövés A szétlövés menete: Döntők Általános szabályok a döntőkre Döntőbe bejutó versenyzők Döntők lebonyolítása Eredmények összesítése GP (Versenysorozat) OB (Országos Bajnokság) Célok Célkategóriák Általános rendelkezések a célokra Célfelületek, pontozás, általános szabályok célkategóriánként Céllövészet Lőlapok Lőlapokra vonatkozó fogalmak Lőlapok pontozása Általános szabályok a lőlapokra Vadászat D Célok... 13

3 3 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata D célok pontozása D célok kihelyezése Általános szabályok a 3D célokra Célok Pontozás Általános szabályok az ügyességi célokra Pályaépítés, távolságok, a célok részletes leírása Céllövészet Vízszintes sorozat Függőleges sorozat cm lőlap 14m cm lőlap 18m Aranykaró cm lőlap 24m cm lőlap 28m Vadászat es kategóriás 3D cél 8m es kategóriás 3D cél 10m as kategóriás 3D cél 13m as kategóriás 3D cél 15m - Térdelő es kategóriás 3D cél 18m - Magasles es kategóriás 3D cél 22m es kategóriás 3D cél 30m Harci célok D Kötél Bukócél Forgó henger Rés Inga Lovasharc Közeledő Lengető cél Verseny rendezése

4 4 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Verseny rendezése - Történelmi íjászversenyt ezen versenyrendszer alapján a MISZ engedélyével, a versenynaptárban kihirdetett helyszínen, és időpontban lehet rendezni. 2. A versenyen résztvevő tisztségviselők 2.1. Rendez bizottság - A rendező egyesület állítja fel. - Feladataik: o A verseny biztonságos körülményeinek biztosítása o Pályaépítés o A csapatbeosztás elkészítése o Az eredményhirdetés előkészítése, lebonyolítása 2.2. Versenybíró - A MISZ Történelmi Íjász Szakmai Bizottsága által elismert versenybíró, aki vizsgázott a történelmi versenyrendszerből. - Alkalmazása kötelező. - Feladatai: o A pálya ellenőrzése o A felszerelés ellenőrzése o A verseny előtt, alatt keletkező problémák, és vitás ügyek elrendezése o Az eredmények hitelesítése o Szankciók alkalmazása: Kizárás Figyelmeztetés 2.3. Kezelő személyzet - A felállított céloknál, ahol a célt működtetni kell, kezelő személyzet alkalmazása kötelező. - A kezelő személyzet kijelöléséről, és felkészítéséről a rendező egyesület gondoskodik. - Feladatai: o A pálya működtetése 3. Csúcsok, és minősítések - A MISZ első-, másod- és harmadosztályú minősítési szinteket határoz meg kategóriánként és korosztályonként. - Valamely minősítési szint eléréséhez a szükséges pontszámot az adott év folyamán két külön minősítő versenyen kell elérni. - A minősítési szinteket a Szakmai Bizottság határozatban teszi közzé az adott év folyamán, az Országos Bajnokság előtt.

5 5 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Kategóriák - Magyar és egyéb pusztai nomád íj (5.1.2.) - Történelmi hosszú íj (5.1.3.) - Modern hosszú íj (5.1.4.) - Természetes anyagokból készült íj (5.1.5.) - Kategóriákat összevonni nem lehet. 5. Felszerelés 5.1. Íjak Általános követelmények az íjakra - Az íjak belső felén semmilyen jelölés nem lehet, ami a célzást elősegíti! - Az idegnek felajzott állapotban az íj középvonalán kell futnia! - Az íj nem lehet szétszedhető! - Csak egy ajakrögzítési pont engedélyezett az idegen, amelyet egy vagy két göb jelezhet! - Semmilyen kiegészítő, amely rezgéscsillapítási (stabilizálás), szintezési, célzási, húzóerő könnyítési, vagy húzáshossz-ellenőrzési célt szolgál, nem engedélyezett! - Modern hosszú íj esetén rezgéscsillapító használata engedélyezett. - Egy ujjnak mindig érintenie kell a nyílvesszőt! - A szabvány ideg anyaga Dacron B50, vagy hasonló (egyenértékű) anyag. - Az íj nem lehet pisztolymarkolatos, kivéve a modern hosszú íj (5.1.4) kategóriát Magyar, és egyéb pusztai nomád íj - Minden visszacsapó merevszarvú íj. - A merevszarv hosszára megkötés nincs. - A markolata oldalirányban szimmetrikus. Polc, kifutó vagy a vessző feltámasztására alkalmas bandázsolás nem megengedett. - A vesszőnek a tartó kézen kell kifutnia! Történelmi hosszú íj - Egy darabból álló, egyenes végű íj bármilyen anyagból, ami felajzott állapotban folyamatos, egyirányú ívet képez, amelyet az alábbiak szerint határoznak meg: A felajzott íjat egyenesen tartva, úgy, hogy az ideg függőlegesen áll, a karokat és az ideget összekötő vízszintes vonal mentén mért távolságnak a markolattól távolodva minden ponton egyre kisebbnek kell lennie (a markolattól távolodva folyamatosan csökkenő kar húr távolság) - Amennyiben kétség merül fel az íj görbületének folytonosságát illetően, az íjkar végétől (markolattól) a húrakasztóig (ha ez nem lehetséges, akkor az ideg és az íjkar találkozásáig) végigfektetett kötélnek az íj hátán úgy kell végigfutnia, hogy a kötél és az íjkar között sehol nem lehet hézag! - A megerősítés (húrakasztó) nem emelkedhet ki 20 mm-nél magasabbra az íjkarok felületéből, és nem lehet hosszabb 50 mm-nél a karvégtől mérve!

6 6 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Az íj nem lehet reflex - A markolata oldalirányban szimmetrikus. Polc, kifutó vagy a vessző feltámasztására alkalmas bandázsolás nem megengedett. - A vesszőnek a tartó kézen kell kifutnia Modern hosszú íj - Az íj rendelkezhet ablakkal és vesszőpolccal. Az ablak oldala az ablak teljes hosszában ferdén fusson, a felső íjkarokba való illesztésnél legyen lekerekítve! - Az ablak bevágása nem haladhatja meg az íj középvonalát (nem lehet középlövő)! Természetes anyagokból készült íj: 5.2. Nyílvesszők - Meg kell felelnie a Magyar, és egyéb pusztai nomád íj (5.1.2) vagy a Történelmi hosszú íj(5.1.3) minden kikötésének. - Kizárólag természetes anyagokból készülhet! - Laminált kivitel esetén csak természetes anyagú ragasztó (enyv) használható! - A laminált íjhoz a gyártó tanúsítványával kell rendelkezni, amelyben igazolja, hogy az íj kizárólag természetes anyagokból készült! - Egy fából faragott íj esetén tanúsítvány nem szükséges. - A vesszőtestek anyaga csak fa, vagy bambusz, tollazása csak természetes toll lehet! - A vesszőtestbe vágott (vájt) ajak használata csak akkor megengedett, ha megfelelő anyagokkal meg van erősítve! - Műanyag nock használható. - A vesszőn a tollazásnál kell jelölni a tulajdonos nevét! - A nyílvesszőn esztergált fémhegyet lehet használni, kizárólag olyat, amely a vesszőfogókban fölösleges kárt nem tesz! - A nyílvesszőn célzást elősegítő jelölés nem alkalmazható! - A verseny megkezdésekor minimum 3 vesszővel kell rendelkeznie az íjásznak (6db ajánlott), de ha kevesebb nyíla marad mint az aktuális lövésszám, akkor nem adhat le a célra több lövést (nem lehet vesszőt a célból kihúzni a sorozat közben) Ruházat (ajánlott) - Korhű, a használt íjhoz történelmileg illő ruházat. - Korhű ruházat viselése esetén a versenyző a nevezési díjból kedvezményt kap. (2010-ben 1000Ft) 6. Korosztályok 6.1. Általános szabályok a korosztályokra - Minden korosztályban megkülönböztetünk férfi és női kategóriát, kivéve a miniben.

7 7 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A kategóriába sorolás alapja a születési év és a megrendezés éve. o Ha a megrendezés évében tölti be valaki a kategóriaugrás életkorát, akkor még az alacsonyabb kategóriában indul. o Szeniorok esetében abban az évben, amelyben betölti az 50-et, szenior korosztályban indulhat. - Szenior és ifjúsági versenyzőknek lehetőségük van felnőtt kategóriában indulásra. - Gyermekek és minik csak felnőtt kísérővel versenyezhetnek! 6.2. Korosztályok felsorolása 7. Verseny szabályok - Szenior (Tiszteletreméltó) 50 és fölötte - Felnőtt (Vitéz) Ifjúsági (Dalia) Serdülő (Levente) Gyerek (Apród) Mini (Törpe) 7 és alatta 7.1. Általános szabályok a versenyre - Maximum 9 fős csapatokat kell alakítani, úgy hogy minden célon közel azonos létszámú csapat kezdhessen. (198 fő előnevezői létszám felett két pályát kell építeni) - A csoportbeosztást az alábbi szabályok alapján kell végrehajtani o Azonos egyesületből érkező versenyzőket, ha lehetséges, külön csoportba kell osztani. Kivéve 14 év alatti gyerek, és egy szülő. - Minden csapatban két beírót kell kinevezni, akik párhuzamosan vezetik a beírólapokat. - Rossz időjárási viszonyok esetében a versenyt addig kell folytatni, amíg a versenybíró más jelzést nem ad. Azokat a versenyzőket, akik a jelzés előtt elhagyják a pályát, ki kell zárni a versenyből! - A célokat a kijelölt sorrendben kell meglőni. A kihagyott célok automatikusan elveszettnek tekintendők. - A versenyzők nem gyakorolhatnak a pályán elhelyezett célokon. - Az íjat a célra tartva kell kihúzni. - A versenyző az íjat még vessző nélkül sem húzhatja ki, ha nem áll a lőállásban. - Lehetőség szerint ne tartsuk fel a következő csapatot az elvesztett vesszők keresésével. Amennyiben mégis felmerül az igény, a csapat maximum 5 percet tölthet a kereséssel. - A lövéseket a korosztálynak megfelelő karók mögül kell leadni. o Kék karó: tiszteletreméltó, felnőtt (férfi, női), ifjúsági (fiú, leány) versenyzők. o Fehér karó: serdülő és gyermek. o Sárga karó: mini. - Lövések száma célonként 3 vessző, kivéve az aranykarót (10.1.5). - A 3 vessző kilövésére maximum 2 perc áll rendelkezésre, a lőállás elfoglalásától számítva. (kivéve, azoknál a céloknál, ahol más előírás van)

8 8 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Időntúli, vagy az előírtnál több nyílvessző kilövése esetén a legjobb találatot le kell vonni! - Vesszőt kilőni csak akkor lehet, ha már a csapat minden tagja a lőállásnál tartózkodik. - A versenyző aktuális sorozata előtt és után is lehet húzást kérni (de a sorozat közben nem), amennyiben ezt a csapat többsége indokoltnak találja. - A lövési sorrendet csapaton belül az íjászok maguk dönthetik el. Vita esetén a beírólapon feltüntetett első íjász lő először, majd sorrendben a többi. Ezek után forgásban folytatják a lövést. - Technikai hiba esetén az íjász jelzi a hibát egy bírónak. A bíró a versenyt a csapat részére a hiba kiküszöbölésének idejére maximum öt percre leállítja. Az íjász szükség esetén a tartalék vagy kölcsön felszerelést vehet igénybe, amennyiben azokat a használatba vétel előtt technikai ellenőrzés céljából a bírónak bemutatta és az jóváhagyta. Amennyiben a technikai hibát a rendelkezésre álló öt perc alatt az íjász nem tudja elhárítani, a csapat tovább megy, az íjásznak pedig további 25 perce van a hiba elhárítására. Ha ez idő alatt sikerül a hibát kiküszöbölnie, visszaáll a csapatba és az elmaradt lövéseit a verseny után bíró vezetésével pótolhatja. Ha a megadott időnél tovább tart a hibaelhárítás, a csapatba akkor is visszaállhat és folytathatja a versenyt, de az elmaradt lövéseket nem pótolhatja. - Az előnevezést a rendező egyesület kötelezővé teheti - A Magyar Íjász Szövetség hivatalos versenynaptárában szereplő versenyeken a verseny előtt és közben az íjászok számára az alkohol fogyasztása tilos! 7.2. Lövések kiértékelése - A versenyeken a találatok értékelését és feljegyzését a csapattagok közül (a verseny kezdete előtt kiválasztott) két ember végzi el két külön beírólapon. - A találatokat a versenyzők számára jól hallható módon bemondják, majd feljegyzik annak a versenyzőnek az eredménylapjára, akié a vessző. A versenyző a vesszőt csak azután húzhatja ki, ha az összes célban lévő nyílvessző találata rögzítve van a beírólapokon. Aki ez ellen vét, annak a kihúzott nyilak pontszámát le kell vonni az adott célon elért találataiból (amíg az nullára nem csökken). - Az aktuális lövés összpontszámát és göngyölített eredményét is vezetni kell beírólapokon. - Ha a versenyző vitatja a találat értékét, akkor a csapatot kell megkérdezni. Amennyiben így sem jutnak eredményre, akkor a versenybíróhoz kell fordulni. - Minden vesszőt a célban elfoglalt helyzetének megfelelően kell értékelni. A találatot tehát a vesszőnek a célban elfoglalt helye határozza meg, és nem az a rés, amit a lőlapon ütött. - Ha a vessző palástja a találati zóna kontúrvonalát legalább kívülről érinti, akkor a találatot a nagyobb értékkel kell megadni (a kontúr a magasabb pontértékhez tartozik). - Csak a célban maradt vessző számít érvényes találatnak. - Visszapattanó (nem lepattanó) és átmenő vessző esetén, ha a csapat egyértelműen látta a találatot, a pont megadható.

9 9 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Szétlövés - Amennyiben a találat értéke nem egyértelmű, akkor a rosszabbnak ítélt pontot lehet csak megadni. - Ha a cél megsérül és annak a kontúrvonala hiányzik, akkor a találat megállapításához a kontúrvonalat képzeletben meg kell hosszabbítani. - A verseny befejezése után a beírólapot mind a beírónak, mind a versenyzőnek alá kell írni. A versenyző az aláírásával csak a beírólapon feltüntetett találatok hitelességét ismeri el. - Ha a két beírólapon a találatok száma nem egyezik, akkor az alacsonyabb pontszámot kell figyelembe venni! - Megegyező eredmények esetén szétlövést kell tartani. - Szétlövést az első 3 helyezésért kell tartani pontegyenlőség esetén. - Szétlövést a 40cm lőlap 14m ( ) célra kell elvégezni. - Amennyiben a verseny döntős, akkor az egyik célnak ott is ugyanennek kell lenni A szétlövés menete: 7.4. Döntők - Sorsolással (pl. pénzfeldobás) vagy előzetes megbeszéléssel eldöntik, hogy melyik versenyző kezd. - A célra felváltva mindkét versenyző 3 lövést adhat le. - Az nyer, akinek a legjobb lövése a legközelebb van a cél középpontjához Általános szabályok a döntőkre - EB és OB esetén döntőt kell lebonyolítani. - Minősítő verseny rendezése esetén is lehet döntőt rendezni, de ezt a kiírásban jelezni kell. - 3 cél 3x3 lövés pályaíjász elrendezésben o Az egyik célnak kötelezően a 40cm lőlap 14m ( ) kell lenni a szétlövések miatt. - Bármelyik, a versenyen is felállított cél szerepelhet a döntőben. - Pontegyenlőség esetén (párok esetében) szétlövést kell tartani Döntőbe bejutó versenyzők - Ha a kategóriában 8-nál több versenyző van, akkor a legjobb 8 versenyző. - Ha 8 vagy annál kevesebb, akkor a legjobb 4 versenyző. - Ha 4 vagy annál kevesebb, akkor az addig elért pontszámok határozzák meg a végeredményt. - A döntőben azonos pontszám elérése esetén szétlövést kell tartani.

10 10 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Döntők lebonyolítása - A döntőbe bejutó versenyzők párosítása a következőképpen alakul: 8 versenyző esetén: 1 Első Gábor 62 Első Gábor 62 8 Nyolcadik Mihály 61 5 Ötödik János 63 2 Első Gábor 61 4 Negyedik Zsolt 64 Negyedik Zsolt 61 4 Negyedik Zsolt Harmadik János Hatodik Tibor Hatodik Tibor 63 3 Hatodik Tibor 62 7 Hetedik László 67 1 Második Gyula 62 Második Gyula 64 2 Második Gyula 68 Végleges helyezés A versenyben elért helyezés A döntőben elért pontszám Döntő a harmadik helyért pontszám Döntő az első helyért pontszám 4 versenyző esetén: 1 Első Júlia 62 Döntő a harmadik helyért pontszám 1 Első Júlia 62 4 Negyedik Éva 61 3 Negyedik Éva Második Szilvia Harmadik Zita Harmadik Zita 61 4 Második Szilvia 61 Végleges helyezés A versenyben elért helyezés A döntőben elért pontszám Döntő az első helyért pontszám

11 11 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Eredmények összesítése - Az eredményeket a rendező egyesületnek az erre készített program segítségével kell összesíteni. - A program automatikusan kiértékeli az eredményeket. - Az eredményeket csak az eredményhirdetés után szabad közzétenni GP (Versenysorozat) - A versenysorozatban részt vevő minősítő versenyek GP jelölést kapnak. - A versenysorozatban az vesz részt, aki legalább kettő GP versenyen, és az OB-n pontot szerez ugyanabban a kategóriában. - Az adott versenyzőnek a két legjobb GP-n, és az OB-n elért ponteredményeit, az esetleges döntő kivételével összesítjük. - Aki a legtöbb pontot érte el, az a Magyar Bajnokság Győztese megtisztelő címet nyeri el. - Pontegyenlőség esetén az évadzáró versenyen szétlövést kell tartani. o Ha a szétlövés valamelyik résztvevője nem indult el az évadzáró versenyen, vagy nem jelenik meg a szétlövésen, akkor az ellenfelét kell a szétlövés győztesének tekinteni. o Ha a szétlövés egyik résztvevője sem indult az évadzáró versenyen, akkor mindkettőjüket a jobb helyen kell kihirdetni. o Ha a szétlövés mindkét résztvevője indult az évadzáró versenyen, de egyikük sem jelenik meg a szétlövésen, akkor mindkettejüket a rosszabbik helyen kell kihirdetni OB (Országos Bajnokság) 8. Célok - Országos Bajnokság egy kiemelt verseny a versenysorozat során - Ezen a versenyen, a kategóriájában győztes versenyző, az Országos Bajnok megtisztelő címet nyeri el 8.1. Célkategóriák - 3 célkategóriát különböztetünk meg őseink életmódja szerint: CÉLKATEGÓRIÁK 3D VADÁSZAT LŐLAPOK CÉLLÖVÉSZET ÜGYESSÉGI HARCI 7db 7db 7+1db

12 12 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A legrosszabb pontértékű cél - A verseny végén mindenki legrosszabb pontértékű célját a végeredményből ki kell venni, tehát 21 cél lesz értékelve Általános rendelkezések a célokra - A céloknál megadott méreteknél a tűréshatár 50cm alatt +-1mm - tűréshatár 50 cm felett +-0,5cm. - A célok kihelyezésénél +-1,5m eltérés megengedett. - A papír lőlapokat a vesszőfogóra legalább négy helyen, szimmetrikusan kell felrögzíteni. - A vesszőfogó nem tehet kárt a vesszőben, viszont meg kell fognia akár egy 80#-os íjból (az 5. pontban meghatározott íjak közül) kilőtt vesszőt is. 9. Célfelületek, pontozás, általános szabályok célkategóriánként 9.1. Céllövészet Lőlapok - FITA pálya 3 célkörös lőlap (szemafor) Sárga zónák 10pont Piros zónák 8pont Kék zóna 5pont - FITA pálya 80-as közép Sárga zónák 10pont Piros zónák 8pont Kék zóna 5pont - IFAA 60cm Belső sötét zóna 10pont Világos zóna 8pont Külső sötét zóna 5pont

13 13 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Lőlapokra vonatkozó fogalmak Lőlap - A lőlap egy olyan kitűzhető lap, amelyen a találat kiértékelését szolgáló ábra található Célkör - A kiértékelést szolgáló teljes ábra Célzóna - Egy adott pontértékhez tartozó, jól elkülöníthető rész a célkörön belül Lőlapok pontozása - Belülről kifele haladva: pont színenként Általános szabályok a lőlapokra 9.2. Vadászat - 3 lövést kell leadni az íjásznak a lőlapra (kivéve aranykaró). - A vonalat érintő lövés esetén a nagyobb pontértéket kell megadni - Szemafor lőlap esetén: o Minden lövés egy új célkörbe kell, hogy essen. o Ha egy célkörben több vessző van, akkor a rosszabb pontértéket kell megadni. o célonként 4 lőlapot kell kihelyezni egymás mellé, vagy egymás alá (a feladattól függően). o Több lőlap esetén, egy íjász csak egy lőlapra lőhet D Célok - A célokat szabadon állóan kell kihelyezni (nem nekidönteni valaminek) a megadott távolságokon belül. A célok biztonságosan legyenek rögzítve, lehetőleg olyan helyen, amely az állatok természetes életkörülményeihez hasonlít ( vadásziasan ). A célokat nem szabad elrejteni. A találati zónáknak /teljes testfelületnek/ mindig teljesen láthatóknak kell lenniük a lőállásból. - A lehetőségekhez mérten ajánlott, hogy a célok mögött legyen valami, ami a vesszőket megfogja. Ez lehet domb, vesszőfogó vagy vesszőfogó háló. - Minősítő versenyen csak nemzetközi Íjász-szervezetek által elfogadott célfigura használható Célok kategóriák szerint - A célokat 4 csoportba soroljuk a jelölt ejtési zóna méretétől függően. - Ez a méret az ejtési zóna magassága a tízes középpontjában húzott függőleges vonal mentén.

14 14 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata D célok pontozása o 1. csoport 251 mm-nél nagyobb o 2. csoport 201mm 250 mm o 3. csoport 151 mm 200 mm o 4. csoport 0 mm 150 mm - Belülről kifelé haladva: pont - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont D célok kihelyezése - 2db 4-es kategóriás 3D cél (Mini) o Kivéve Kismalac - 2db 3-as kategóriás 3D cél (Kicsi) - 2db 2-es kategóriás 3D cél (Közepes) - 1db 1-es kategóriás 3D cél (Nagy) Általános szabályok a 3D célokra - A találati zónákat elválasztó vonal területe a 3D-s állaton a magasabb pontszámú területhez tartozik. A vesszőnek legalább érintenie kell a találati zónához tartozó vonalat a magasabb pontérték eléréséhez. - Az olyan vesszőkért nem jár pontszám, melyek épp hogy érintik a 3D-s célt, de nem fúródnak bele. - Nem jár pontszám az olyan vesszőkért sem, melyeket a cél rögzítésébe vagy talpazatába (pl. szikla, fű, fatörzs), illetve az állat szarvába, agancsába, patájába lőttek, kivéve ha a vessző palástja érinti a találati zónát Harci célok (ügyességi) Célok A harcos sziluett: Belső kör 10pont Külső kör 8pont Test 5pont

15 15 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A harcos sziluett a mellékelt rajz szerint alakítandó ki minimum 17 cm vastag polifoamból (tűréshatár az alább megadott méreteknél: külső méretek: ±5mm; belső körök: ±2mm). - A harcos sziluettet úgy kell elhelyezni, hogy az aljának a talajtól mért távolsága maximum 80 cm lehet. - A harcos vitális pontján elhelyezett 15 cm átmérőjű kört a cél többi részétől jól elkülönülő színből kell kialakítani Pontozás - Belülről kifele haladva: pont. - A belső 15 cm-es kör: 10 pont. - Az ekörül elhelyezkedő 22 cm-es kör: 8 pont. - A test teljes felülete: 5 pont Általános szabályok az ügyességi célokra - Az ügyességi célok esetében a célok részletes leírásban lesznek tárgyalva. 10. Pályaépítés, távolságok, a célok részletes leírása Céllövészet Vízszintes sorozat Névleges táv: 9m Célfelület: FITA 3 célkörös lőlap Kihelyezés: Leírás: - Minden célkörbe egy vesszőt kell lőni. - Amennyiben egy célkörben egynél több vessző van, akkor a legkisebb pontértékűt kell megadni. - Sárga: 10 pont - Piros: 8 pont - Kék: 5 pont

16 16 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata m 6m 5m Függőleges sorozat Névleges táv: 9m Célfelület: FITA 3 célkörös lőlap Kihelyezés: Leírás: - Minden célkörbe egy vesszőt kell lőni. - Amennyiben egy célkörben egynél több vessző van, akkor a legkisebb pontértékűt kell megadni. - Sárga: 10 pont - Piros: 8 pont - Kék: 5 pont 9m 6m 5m

17 17 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata cm lőlap 14m Névleges táv: 14m Célfelület: FITA 80-as közép Kihelyezés: - Sárga: 10 pont - Piros: 8 pont - Kék: 5 pont 14m 8m 4m cm lőlap 18m Névleges táv: 18m Célfelület: FITA 80-as közép Kihelyezés: - Sárga: 10 pont - Piros: 8 pont - Kék: 5 pont

18 18 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata m 10m 6m Aranykaró Névleges táv: 24m Célfelület: FITA 80-as közép Kihelyezés: Aranykarótól: o Sárga: o Piros: o Kék: Normál karótól: o Sárga: o Piros: o Kék: 30 pont 24 pont 15 pont 10 pont 8 pont 5 pont Szabályok: - Csak egy lövést lehet leadni. - Az íjász választhat, hogy az aranykarótól vagy a normál karótól lő. 24m 16m 12m 10m 8m 5m Aranykarók Normál karók

19 19 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata cm lőlap 24m Névleges táv: 24m Célfelület: IFAA 60-as lőlap Kihelyezés: - Belső sötét zóna: 10 pont - Fehér zóna: 8 pont - Külső sötét zóna: 5 pont 24m 12m 8m cm lőlap 28m Névleges táv: 28m Célfelület: IFAA 60-as lőlap Kihelyezés:

20 20 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Belső sötét zóna: 10 pont - Fehér zóna: 8 pont - Külső sötét zóna: 5 pont 28m 14m 10m Vadászat es kategóriás 3D cél 8m Névleges táv: 8m Célfelület: 3D állat 4-es kategóriás Kihelyezés: - Kötelező vesszőfogó háttér alkalmazása. - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 8m 6m 5m es kategóriás 3D cél 10m Névleges táv: 10m Célfelület: 3D állat 4-es csoport Kihelyezés: - Kötelező vesszőfogó háttér alkalmazása. - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont

21 21 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata m 7m 5m as kategóriás 3D cél 13m Névleges táv: 13m Célfelület: 3D állat 3-as kategóriás Kihelyezés: - Kötelező vesszőfogó háttér alkalmazása. - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 13m 8m 6m as kategóriás 3D cél 15m - Térdelő Névleges táv: 15m Célfelület: 3D állat 3-as kategóriás Kihelyezés: - Kötelező vesszőfogó háttér alkalmazása. - Minden karóhoz térdelő párna kihelyezése szükséges. - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 15m 10m 7m

22 22 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata es kategóriás 3D cél 18m - Magasles Névleges táv: 18m Célfelület: 3D állat 2-es kategóriás Kihelyezés: - A kék karó helyén magaslest, vagy magaslati pontot kell elhelyezni. - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 18m 1m - 3m 12m 8m es kategóriás 3D cél 22m Névleges táv: 22m Célfelület: 3D állat 2-es kategóriás - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 22m 14m 9m

23 23 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata es kategóriás 3D cél 30m Névleges táv: 30m Célfelület: 3D állat 1-es kategóriás - Halálos: 10 pont - Elejtés: 8 pont - Sebzés: 5 pont 30m 16m 10m Harci célok D Kötél Névleges táv: 12m Célfelület: rajz szerint 1..ábra elölnézet 2.ábra áttekintő Leírás: - Kezelőszemélyzet szükséges. - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - Az 1. ábrán láthatóak az előírt méretek (az ábra nagyítható). - A 60-cm-es vesszőfogó kötélen lóg, két ponton felfüggesztve. - A 60 cm-es vesszőfogó tömegének 2kg és 3 kg között kell lennie. - A három lövésre összesen 30 másodperc áll az íjász rendelkezésére. - Az idő mérése az első lövés előtt, az íj megfeszítésének kezdetekor kezdődik pont: belső sárga találati zóna. - 8 pont: piros találati zóna. - 5 pont: kék találati zóna.

24 24 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata m 6m 5m Bukócél Névleges táv: 15m, 18m, 21m Célfelület: Harcos sziluett Rajz szerint 1.ábra elölnézet 2.ábra oldalnézet 3.ábra áttekintés 4.ábra oldalnézet 5.ábra áttekintés Leírás: - Kezelőszemélyzet szükséges. - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - Az 2. és 4. ábrán jelzett méretek mm-ben értendőek. - A harcos sziluettek a találat után az 5. ábrán látható módon lebillennek, ezután a mögöttük álló harcos sziluettekre kell lőni. - Ha a sziluett találat után nem billen le, akkor azt a kezelőszemélyzetnek le kell billentenie. - Mindhárom harcos sziluett egyenértékű - 10 pont: belső fehér találati zóna. - 8 pont: körrel jelölt találati zóna. - 5 pont: a harcos sziluett teljes alakja.

25 25 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A távolságokat a karókhoz legközelebbi harcos sziluettől kell felmérni! 15m 7m 3m Forgó henger Névleges táv: 15m Célfelület: rajz szerint 1. ábra: elölnézet 2. ábra: oldalnézet 3. ábra: áttekintő Leírás: - Kezelőszemélyzet szükséges az időmérés miatt. - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - A 2. ábrán láthatóak az előírt méretek (az ábra nagyítható). - A henger kötélen lóg. - A hengeren az ábrákon látható módon, szimmetrikusan 12 db célfelület helyezkedik el. - Bármelyik lövést, bármelyik célfelületre le lehet adni. - A három lövésre összesen 30 másodperc áll az íjász rendelkezésére. - Az idő mérése az első lövés előtt, az íj megfeszítésének kezdetekor kezdődik. - A vesszőket minden versenyző után ki kell húzni pont: belső sárga találati zóna. - 8 pont: piros találati zóna. - 5 pont: a henger teljes alakja.

26 26 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A távolságokat a hengertől kell felmérni! 15m 7m 3m Rés Névleges táv: 22m Célfelület: rajz szerint 1.ábra elölnézet 2.ábra oldalnézet 3. ábra: áttekintő Leírás: - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. A célfigura csak illusztráció! - Az 1. és 2. ábrán láthatóak az előírt méretek (az ábra nagyítható). - A lövéseket az ábrákon látható akadályok között kell a célba juttatni. - A célforma: 3D tatár vagy római katona pont: Felsőtest. - 8 pont: Alsótest. - 5 pont: Pajzs, sisak, fegyver. - A távolságokat a célfigurától kell felmérni! 22m 11m 6m

27 27 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Inga Névleges táv: 12m Célfelület: rajz szerint 1.ábra elölnézet 2.ábra oldalnézet 3. ábra: áttekintő Leírás: - Kezelőszemélyzet szükséges. - Az ábrán látható felfüggesztés biztosítja, hogy a tábla kilendítéskor csak a lövésre merőleges síkban legyen képes lengeni, de elfordulni, vagy előre hátra elmozdulni ne. Más elrendezés is használható, ha az előbbi feltételeket teljesíti (pl. merev kar). - Az 1. és 2. ábrán jelzett méretek kötelezőek. - Az inga hosszúsága legalább 2 és legfeljebb 4 méter lehet (a vesszőfogó közepétől a felfüggesztési pontig mért távolság). - A vesszőfogót - biztonságos távolságból - a nyugalmi helyzetétől 1-1,5 m-re kell kitéríteni a lövés kezdete előtt. A lövés leírása: - Amikor az íjászok felkészültek, ezt jelzik a cél kezelőjének. A kezelő indítja a táblát. - A lengő táblát az íjjal kísérni tilos! - A lengő táblát csak akkor szabad meglőni, amikor az 1. ábrán látható helyzetben van a hátsó vesszőfogó előtt. Az íjat megfeszíteni csak ebbe az irányba szabad! Tehát a holtponton nem lőhető! - Egy áthaladás: amíg a lengő tábla valamelyik irányba haladva áthalad az álló vesszőfogó előtt. - A lövésre 4 áthaladást lehet felhasználni. - Ha valaki az után lőtt, hogy a tábla a 4. áthaladás után a holtponton megállt, akkor a lövésre felhasználható idő lejárt, a kezelőszemélyzet a táblát megállítja. - Az IFAA lőlap pontozása szerint. - Belső sötét zóna: 10 pont - Fehér zóna: 8 pont - Külső sötét zóna: 5 pont

28 28 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata A távolságokat a lengő táblától kell felmérni! 12m 6m 3m Lovasharc Névleges táv: 11m,6m,11m Célfelület: rajz szerint 1.ábra felülnézet 2.ábra áttekintő Leírás: - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - Az 1. ábrán látható előírt méretek kötelezőek (az ábra nagyítható). - Ennél a célnál a ló hátán ülve kell lőni úgy, hogy közben az íjász lába nem érintheti a földet. - Az első lövést az oldalt előre elhelyezett célra, a másodikat a középsőre, a harmadikat a hátsóra kell leadni. - A ló meghatározása: o Olyan stabil, lóra emlékeztető segédeszköz, amelyről lovagló ülésben tudja a versenyző leadni a lövéseket. o a ló marmagassága : cm o A felszálláshoz ajánlott valamilyen fellépőt a rendezőnek odakészíteni (pl. kengyel, zsámoly) pont: belső találati zóna. - 8 pont: külső körrel jelzett találati zóna. - 5 pont: a harcos sziluett teljes alakja - Az 1. ábra szerint.

29 29 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Közeledő Névleges táv: 12m,18m,24m Célfelület: rajz szerint 1.ábra elölnézet 2.ábra oldalnézet 3. ábra: áttekintő Leírás: - Az ábrán látható állvány csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - Az 1. és 2. ábrán láthatóak az előírt méretek (az ábra nagyítható). - A lövések sorrendje kötelező: először a legtávolabbi, majd a középső, végül a legközelebbi célra kell lőni. - A lövéseket a sorban következő célra kell leadni, függetlenül attól, hogy az előző lövés talált-e pont: belső találati zóna. - 8 pont: körrel jelzett találati zóna. - 5 pont: a harcos sziluett teljes alakja. A távolságokat a karókhoz legközelebbi harcos sziluettől kell felmérni! 12m 6m 3m

30 30 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata Lengető cél Névleges táv: 9m Célfelület: 40cm-es FITA terem lőlap 20cm-es középrésze 1.ábra elölnézet 2.ábra áttekintő elölről 3. ábra: áttekintő hátulról Leírás: - Az ábrán látható gép csak egy lehetséges megoldás, azt nem kötelező éppen így megvalósítani. - Az 1. ábrán láthatóak az előírt méretek (az ábra nagyítható). A szaggatott vonal a géppel mozgatott vesszőfogó középpontjának útját és annak határait mutatja. - A gépet úgy kell megépíteni, hogy a lehető legkevesebb fémrészét lehessen eltalálni. - A gép a rajzokon sárga színnel jelzett vesszőfogót a szaggatott ív mentén lengeti. - Egy lengési periódus idejének 1.5 és 2.5 másodperc között kell lenni. - Az alternáló mozgás előállítására körhagyót (excentert) kell alkalmazni. - A gép legyen képes külső energiaszolgáltatás nélkül is működni. - A lövéseket úgy kell leadni, hogy közben a gép a cél vesszőfogót mozgatja. - A gépet egyszerű módon el lehessen indítani a lövések idejére, és megállítani a nyilak kihúzásának idejére pont: belső sárga találati zóna. - 8 pont: piros találati zóna. - 5 pont: a teljes mozgó vesszőfogó. 9m 5m

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010

A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Garas Mihály, Herczeg Zsolt, Melter László 2010.01.14. 2 Magyar Íjász Szövetség Történelmi Versenyszabályzata - 2010 Történelmi Versenyszabályzat

Részletesebben

Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013

Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013 Történelmi Íjász Országos döntő szabályzata 2013 Verseny rendezése - A versenyt a versenyzők ünnepélyes bevonulásával kezdeni, és az eredményhirdetést is ünnepélyes keretek között bonyolítani (himnusszal,

Részletesebben

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete - 1 - MÍSZ- Történelmi szakmai bizottsága kötelező céllistája Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete Általános szabályok a célokra: Célkategóriák: CÉL- lövészet :(klasszikus lőlapok)

Részletesebben

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE MAGYAR ÍJÁSZ SZÖVETSÉG TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENYEK RENDEZÉSE, LEVEZETÉSE Érvényes 2003. január 1-től. Elfogadva a MÍSZ 2001. december 14-én tartott elnökségi ülésén. Módosítva a MÍSZ 2002. május 31-én tartott

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ VERSENYSZABÁLYZAT 2016.

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ VERSENYSZABÁLYZAT 2016. TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ VERSENYSZABÁLYZAT 2016. Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ 1. A versenyek

Részletesebben

EAA 3D. Kategóriák: CU HU(3D) CB OL BB TR-RB TR-LB PB-HB CRB

EAA 3D. Kategóriák: CU HU(3D) CB OL BB TR-RB TR-LB PB-HB CRB EAA 3D Általános szabályok: Az 5grain / # vesszősúly vagy 280 fps (a versenyző választhat) betartása kötelező. Amennyiben a vesszősebesség túllépi a 280fps+3% (288fps) sebességet, akkor a vessző súlya

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYRENDSZER

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYRENDSZER MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYRENDSZER 2013 2013 JANUÁR MKKSZ SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYRENDSZER 2013 SZERVEZŐ Magyar Kajak-Kenu Szövetség Cím: 1138 Budapest, Latorca u.2 Email: info@mkksz.hu

Részletesebben

SÁRKÁNYHAJÓ HAZAI VERSENYRENDSZER 2015

SÁRKÁNYHAJÓ HAZAI VERSENYRENDSZER 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu Szövetség SÁRKÁNYHAJÓ HAZAI VERSENYRENDSZER 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) engedélyével az MTTSZ Városi Lövészklub kiírja a Magyar precíziós légfegyveres Országos Minősítő verseny-t

Részletesebben

Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása

Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása Bükk Kupa Az Észak-magyarországi 3D Régióbajnokság általános szabályai és leírása I. Általános rész 1., A Bükk Kupa célja, részvételi feltételei A szervező egyesületek közötti kapcsolatok erősítése, közös

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) megbízásából az FCS Egyesület kiírja a Precízós légfegyveres és Speed sziluett Országos Bajnoki Döntőt A

Részletesebben

PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN

PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN PÁLYÍJÁSZ VERSENYEK SZERVEZÉSE 2018-BAN VERSENYEK TÍPUSAI Regionális: Minősítő-, kvalifikációs-, terem és szabadtéri versenyek a Regionális versenynaptárba kerülnek feltüntetésre. A Régiók vezetőségénél

Részletesebben

DAR VS 2016 Szabályzat

DAR VS 2016 Szabályzat DAR VS 2016 Szabályzat Kategóriák: Pusztai és longbow modern anyagból: modern anyagú íj: Modern anyag, 6 db favessző, madártoll, gyakorló hegy, nokkot érintő húzókéz. Pusztai és longbow természetes anyagból

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Táv-céllövő verseny Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése.

Táv-céllövő verseny Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ VERSENYSZABÁLYZAT (Az általános versenyszabályzat 1.3.2. pontja szerinti szabadtéri táv-céllövő versenyekre vonatkozó külön szabályzata) Táv-céllövő verseny 2017. Magyar Íjász Szövetség

Részletesebben

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015

VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 VIII. Oxigén Kupa Erdei futóverseny sorozat 2014-2015 V E R S E N Y K I Í R Á S A verseny fővédnöke:balczó ANDRÁSa Nemzet Sportolója A verseny célja: Versenyzés biztosítása közép- és hosszútávfutók, illetve

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT

A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT ÉRVÉNYES: 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1.1.BEVEZETÉS 1.1.1. Az IAA igazgatósága

Részletesebben

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szövetség MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLIX. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza, 2011. 07. 28 07.

Részletesebben

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015

V. MIGHTYFIST EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG GYEREK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT 2015 Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: V. MIGHTYFIST Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség, Sasok Sportegyesület Rendező: Szalay Gábor V.dan, Békássy Csaba V.dan

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK

5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK 5. KÖNYV, 11.10. fejezet 3-D SZABÁLYOK 11.10.1 ALAPSZABÁLYOK 11.10.1.1 Alkohol, dohányzás, és tudatmódosító szerek 11.10.1.1.1 A verseny, és a gyakorlási idő alatt a pálya minden területén mindenki számára

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Bajnokság IV. forduló Újpesti-öböl augusztus 4.

Magyar Sárkányhajó Bajnokság IV. forduló Újpesti-öböl augusztus 4. Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2018. IV. forduló Újpesti-öböl 2018. augusztus 4. Szervező Magyar Kajak - Kenu Szövetség H-1138 Budapest, Latorca u. 2. www.kajakkenusport.hu Helyszín Újpesti-öböl (Budapest,

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Vitézi Próba. Apród: Tárgyi feltételek: ing nadrág íj tegez 5 db nyílvessző

Vitézi Próba. Apród: Tárgyi feltételek: ing nadrág íj tegez 5 db nyílvessző Vitézi Próba Apród: ing nadrág 5 db nyílvessző fegyverek felismerése, megnevezése (, szablya, fokos, kelevéz) saját név leírása rovásírással 10 m-ről 40 cm oldalú négyzetbe 5 lövésből legalább 3 találat

Részletesebben

Horgászegyesület Elnöke

Horgászegyesület Elnöke Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége H V D SZ 8 0 0 0 S z é k e s f e h é r v á r S z é c h e n y i u. 4. Nyt. Szám: 15/2014 Horgászegyesület Elnöke SZÉKHELYÉN Tárgy: Versenykiírás

Részletesebben

Történelmi DAR VS 2018 Versenyszabályzata.

Történelmi DAR VS 2018 Versenyszabályzata. Történelmi DAR VS 2018 Versenyszabályzata. Kategóriák: Pusztai modern: 6 db favessző, madártoll, gyakorló hegy, nokkot érintő húzókéz. Longbow modern: 6 db favessző, madártoll, gyakorló hegy, nokkot érintő

Részletesebben

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök:

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök: A Budapesti Darts Szövetség, mint a Nemzeti Sportszövetség és azon belül a Magyar Darts Szövetség erre jogosult szervezete a Magyar Darts Szövetség versenyszabályzata alapján kiírja a 2010-2011. évi, Budapest

Részletesebben

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015.

ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. ITF TAEKWON-DO MAGYAR BAJNOKSÁG GYERMEK, SERDÜLŐ, IFJÚSÁGI, FELNŐTT ÜLLŐ, 2015. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

A Magyar Kajak- Kenu Szövetség Sárkányhajó Szakágának évi hazai versenyrendszere

A Magyar Kajak- Kenu Szövetség Sárkányhajó Szakágának évi hazai versenyrendszere A Magyar Kajak- Kenu Szövetség Sárkányhajó Szakágának 2016. évi hazai versenyrendszere Budapest, 2016. január előterjesztő: Csabai Edvin szakmai igazgató készítette: Patyi Melinda szabadidős szakmai koordinátor

Részletesebben

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök:

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök: A Budapesti Darts Szövetség, mint a Nemzeti Sportszövetség és azon belül a Magyar Darts Szövetség erre jogosult szervezete a Magyar Darts Szövetség versenyszabályzata alapján kiírja a 2014-2015. évi, Budapest

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S T.L.C. V E R S E N Y K I Í R Á S 2015 09 26 (szombat) A MAPOSZ ( Magyar precíziós légfegyveres Országos Sportági Szövetség) és az AMTOSZ ( Autós-Motoros Biatlon Tájékozódási Országos Sportági Szövetség)

Részletesebben

A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT

A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT A HDH-IAA Történelmi Íjász versenyrendszer szabályai INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT ÉRVÉNYES: 2018.02.01 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1.1.BEVEZETÉS 1.1.1.

Részletesebben

A HDH-IAA 3D szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT

A HDH-IAA 3D szabályai. INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség VERSENYSZABÁLYZAT A HDH-IAA 3D szabályai INTERNATIONAL ARCHERY ASSOCIATION (IAA) Nemzetközi Íjász Szövetség 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1.1. BEVEZETÉS VERSENYSZABÁLYZAT ÉRVÉNYES: 2012. 05. 01- től 1.1.1. Az IAA igazgatósága

Részletesebben

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata 1. A ranglista célja: A MF(S)Sz által kiírt és/vagy rendezett versenyrendszerben a játékosokat objektíven pontozza és ez alapján a játékosok

Részletesebben

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013.

IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. IV. EAGLES CUP NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG FELNŐTT, IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ 2013. Verseny megnevezése: Rendező Szervezet: IV. Eagles Cup Nemzetközi ITF. Taekwon-do Bajnokság Magyar ITF Taekwon-do Szövetség Sasok Sportegyesület

Részletesebben

Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula

Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula Történelmi Íjász Világ Bajnokság 2016.08.30-09.03. Gyula HDH-InternationalArcheryAssociation történelmi versenyszabályzata alapján Kategóriák:Modern anyagú történelmi íj Természetes alapanyagú történelmi

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KEREKESSZÉKES KOSÁRLABDA NEMZETI BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018

MAGYARORSZÁG KEREKESSZÉKES KOSÁRLABDA NEMZETI BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018 MAGYARORSZÁG KEREKESSZÉKES KOSÁRLABDA NEMZETI BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018 A BAJNOKSÁG CÉLJA a. A kerekesszékes kosárlabda meghonosítása és fejlesztése, sportszakmai feladatok megvalósítása.

Részletesebben

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA FIGYELEM! A KIVONAT NEM TELJESKÖRŰ, CSAK A FONTOSABB SZABÁLYZATVÁLTOZÁSOKAT TARTALMAZZA!

Részletesebben

Magyarország évi Felnőtt, U23, Junior, Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága

Magyarország évi Felnőtt, U23, Junior, Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága Magyarország 2016. évi Felnőtt, U23, Junior, Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága 1. A bajnokság rendezője: A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából az Alba Regia Atlétikai Klub 2.

Részletesebben

Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012.

Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012. Dél Dunántúli Régió Versenyszabályzata 2012. 1. A versenysorozat versenyei, díjazás: A versenysorozat versenyei Dél-Dunántúli Régió tagegyesületei által 6 alkalommal kerül megrendezésre, helyszínenként

Részletesebben

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG 53. EJTŐERNYŐS CÉLBAUGRÓ MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Szeged 2015. 09. 17-20. 53. EJTŐERNYŐS

Részletesebben

XXIII. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

XXIII. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG XXIII. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Időpont: 2014. május 24. szombat Helyszín: Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő (3580 Tiszaújváros, Szederkényi út 12.) Program: 11:00 - Versenyiroda

Részletesebben

Magyarország évi Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága

Magyarország évi Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága Magyarország 2017. évi Ifjúsági, Serdülő és Újonc Összetett Atlétikai Bajnoksága 1. A bajnokság rendezője: A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából az Alba Regia Atlétikai Klub 2. A bajnokság időpontja

Részletesebben

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal)

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 14-16 év között 16 év felett fekvőtámasz 50 60 felülés 120 150 a, első köríves rúgás (t) + fordított köríves rúgás (f) + köríves rúgás (f) - hátsó csapott (t)

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17 ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS DÖNTŐ 2016/17 1. Az országos döntő rendezője: Szenyor Szabadidő Kerékpáros Sport egyesület Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség megbízása alapján a Magyar Diáksport Szövetség

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT év. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése.

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT év. Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT 2019. év Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ:... - 3-1. VERSENYEK JELLEMZŐI... - 3-1.1. Versenyek

Részletesebben

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT 2017.

TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT 2017. TÖRTÉNELMI ÍJÁSZ ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT 2017. Magyar Íjász Szövetség - Történelmi Íjász Szakág Mottó: sport és hagyományőrzés, történelmi íjak sportszerű versengése. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ 1. A

Részletesebben

2014. évi AMPHORA KUPA versenykiírása

2014. évi AMPHORA KUPA versenykiírása 2014. évi AMPHORA KUPA versenykiírása 1. Célja: Versenyzési és minősítési lehetőség biztosítása a felnőtt és ifjúsági tájékozódási sportolók részére, a sportág népszerűsítése, vándorkupa elnyerése 2. Rendező:

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2015 Sukoró Július. 18.

Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2015 Sukoró Július. 18. Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2015 Sukoró 2015. Július. 18. Szervező Magyar Kajak - Kenu Szövetség H-1138 Budapest, Latorca u. 2. www.kajakkenusport.hu Helyszín Velencei tó - Sukoró Evezős és Kajak-Kenu

Részletesebben

2016. ÉVI KILÖVŐ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA

2016. ÉVI KILÖVŐ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H 7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33. Tel: +36 30 405 4511 Fax: +36 72 521 006 E mail: info@petanque.hu 2016.

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2016. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG

XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG Magyar Repülő Szöveség Ejtőernyős Szakbizottság MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG XLVI. MAGYAR NEMZETI BAJNOKSÁG II. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG IFJÚSÁGI ÉS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG MESTER BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Nyíregyháza,

Részletesebben

Versenykiírás MAGYARORSZÁG ÉVI KRITÉRIUM BAJNOKSÁGA. Debrecen, július 24. vasárnap 10:00 óra

Versenykiírás MAGYARORSZÁG ÉVI KRITÉRIUM BAJNOKSÁGA. Debrecen, július 24. vasárnap 10:00 óra Versenykiírás MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI KRITÉRIUM BAJNOKSÁGA Debrecen, 2016. július 24. vasárnap 10:00 óra 1. A verseny védnökei: Polony István, MKSZ elnök Dr. Papp László, Debrecen polgármestere 2. A verseny

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2015. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2015/2016. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Bács-Kiskun Megye

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Bács-Kiskun Megye 2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS Bács-Kiskun Megye 1 2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA BÁCS_KISKUN MEGYEI VERSENYKIÍRÁS 1. A verseny célja A lövészsport népszerűsítése a köznevelési intézmények tanulói

Részletesebben

XXIV. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

XXIV. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG XXIV. TISZA TRIATLON TRIATLON KLUBCSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Időpont: 2015. május 23. szombat Helyszín: Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő (3580 Tiszaújváros, Szederkényi út 12.) Program: 11:00 - Versenyiroda

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben

1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest

1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest 1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest A verseny célja: A versenyzési lehetőségek minőségi fejlesztése, az atléták megbecsülésének javítása, az atlétika

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság

VERSENYKIÍRÁS. 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság VERSENYKIÍRÁS 16. Magyar Klubcsapat Bajnokság 2018. október 6-7. Old Lake Golf Klub, Tata A verseny rendezője: Szabályok: Magyar Golf Szövetség, Old Lake Golf Club, Tata A verseny az R&A Rules Limited

Részletesebben

Magyar Pétanque Szövetség

Magyar Pétanque Szövetség Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H-7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33. Tel: +3630 405-4511 Fax: +3672 521-006 2014. évi válogató versenysorozat

Részletesebben

Magyarország évi MŰKORCSOLYA ORSZÁGOS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁGA Ifjúsági, Serdülő és Újonc kiírása

Magyarország évi MŰKORCSOLYA ORSZÁGOS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁGA Ifjúsági, Serdülő és Újonc kiírása Magyarország 2018. évi MŰKORCSOLYA ORSZÁGOS UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁGA Ifjúsági, Serdülő és Újonc kiírása 1.) A bajnokság célja Bajnoki címek és helyezések eldöntése műkorcsolya utánpótlás kategóriákban. 2.)

Részletesebben

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta

A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta VERSENYKIÍRÁS A verseny fővédnöke: Béres Ernő Világcsúcsot futott atléta A verseny célja: Versenyzés biztosítása mindenek előtt a gyerekek, továbbá az erdei futást szerető amatőr és igazolt sportolók részére,

Részletesebben

Csepel Íjász és Hagyományőrző Egyesület

Csepel Íjász és Hagyományőrző Egyesület Biztonsági szabályzat Ez a szabályzat a Csepel Íjász és Hagyományőrző Egyesület (a továbbiakban egyesület) edzéseire és versenyeire vonatkozik, a versenyekre, az íjász és vívó edzésekre különálló szabályokat

Részletesebben

Magyar Pétanque Szövetség

Magyar Pétanque Szövetség Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Federation of Pétanque H-7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33. Tel: +3630 405-4511 Fax: +3672 521-006 Jóváhagyta a MAPESZ elnöksége 2014.

Részletesebben

Nimród Próbája. A nap végén egy kétkarú mérlegen mérjük le, hogy milyen rangot ért el az íjász. (nyom-e akkora sújt tallérjainak az összessége)

Nimród Próbája. A nap végén egy kétkarú mérlegen mérjük le, hogy milyen rangot ért el az íjász. (nyom-e akkora sújt tallérjainak az összessége) Nimród Próbája A próba célja, hogy egy olyan kihívást teremtsen íjászainknak, amely szolgálja azok testi és szellemi fejlıdését, valamint megpróbálja kitartását, erejét, ügyességét, gyorsaságát és í jásztudását.

Részletesebben

Versenyszabályzat. a 2013. évi 42. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Versenyre. Kardos István Dr. Mártai István Dr.

Versenyszabályzat. a 2013. évi 42. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Versenyre. Kardos István Dr. Mártai István Dr. Versenyszabályzat a 2013. évi 42. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Versenyre Jóváhagyta: Kardos István Dr. Mártai István Dr. Göndöcs Zsigmond főigazgató főigazgató elnök Magyar Vöröskereszt Országos

Részletesebben

A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG 2014. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE

KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE KEZDŐ ÍJ ÁSZOK KÉZIKÖNYVE K é s z ü l t a F I T A B e g i n n e r s M a n u a l c. k i a d v á n y a a l a p j á n 2010. j a n u á r 1 Bevezető: A FITA Kezdők Kézikönyve a kezdő íjászok felkészítéséhez

Részletesebben

KÁRPÁT KUPA HARCMŰVÉSZETI VIADAL

KÁRPÁT KUPA HARCMŰVÉSZETI VIADAL KÁRPÁT KUPA HARCMŰVÉSZETI VIADAL 2015 VERSENYKIÍRÁS - CSAPATOK ÉS VERSENYZŐK RÉSZÉRE A verseny szakmai szervezője: Országos Baranta Szövetség (OBSZ) A verseny helyszíne: Miskolc-Diósgyőri Református Általános

Részletesebben

2018/2019. TANÉVI PÁLYAKERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA

2018/2019. TANÉVI PÁLYAKERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019. TANÉVI PÁLYAKERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA A Pályakerékpár Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (a továbbiakban: MDSZ) közösen hirdeti

Részletesebben

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség felnőtt ranglista szabályzata 1. A ranglista célja: A MF(S)Sz által kiírt és/vagy rendezett versenyrendszerben a játékosokat objektíven pontozza és ez alapján a játékosok

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

Ranglista és Minősítési Szabályzat

Ranglista és Minősítési Szabályzat MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG Hatályos: 2013.január 1-től Az MTLSZ Elnöksége által elfogadva 2013.január 7-én Készítette: Bakó László és Borka György 1 1 Egyéni ranglista 1.1 Az MTLSZ minden Ranglista verseny

Részletesebben

2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest

2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest 2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest A verseny célja: A versenyzési lehetőségek minőségi fejlesztése, az atléták megbecsülésének javítása, az atlétika

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB)

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) JÁTÉKSZABÁLYOK DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2016 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell

Részletesebben

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Győr-Moson-sopron Megye

2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS. Győr-Moson-sopron Megye 2018/2019.TANÉVI VERSENYKIÍRÁS Győr-Moson-sopron Megye 1 2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA Győr_Moson_sopron MEGYEI VERSENYKIÍRÁS 1. A verseny célja A lövészsport népszerűsítése a köznevelési intézmények

Részletesebben

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG ORSZÁGOS SERDÜLŐ ÉS IFJÚSÁGI FIÚ EGYÉNI, SPRINT ÉS ÖSSZETETT EGYÉNI BAJNOKSÁG 2014-2015. ÉVI V E R S E N Y K I Í R Á S A A bajnokság kiírása a Magyar Bowling és Tekeszövetség Teke Szakági Szövetsége /továbbiakban:

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatóság / Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség / Veszprém Megyei Férfi felnőtt nagypályás labdarúgó versenykiírása 2015 2016. Tartalom 1. A kupa szervezője

Részletesebben

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok A bajnokság rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A bajnokság időpontja és helyszíne: 2017.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2017. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

BARANTA VILÁGKUPA VERSENYKIÍRÁS CSAPATOK ÉS VERSENYZŐK RÉSZÉRE

BARANTA VILÁGKUPA VERSENYKIÍRÁS CSAPATOK ÉS VERSENYZŐK RÉSZÉRE BARANTA VILÁGKUPA VERSENYKIÍRÁS CSAPATOK ÉS VERSENYZŐK RÉSZÉRE A verseny szakmai szervezője: Országos Baranta Szövetség (OBSZ) A verseny társszervezői: Mente Egyesület, Miskolc Város Önkormányzata, Magyarországi

Részletesebben

2012. évi Tájékozódási Búvárúszó Felnőtt és Junior Országos Bajnokság. Versenykiírás

2012. évi Tájékozódási Búvárúszó Felnőtt és Junior Országos Bajnokság. Versenykiírás 2012. évi Tájékozódási Búvárúszó Felnőtt és Junior Országos Bajnokság Versenykiírás 1. A verseny célja: A tájékozódási búvárúszás 2012. évi Felnőtt és Junior korosztály Országos Bajnokainak és helyezettjeinek

Részletesebben

BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS

BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS BUDAPESTBANK CSALÁDI ÉS SPORTNAP 2019.07.06. ZÁNKA VERSENYKIÍRÁS KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS Pályák száma: Pályaméret: Csapatlétszám: Játékidő: Játékvezető: Nevezési határidő és sorsolás: Mérkőzések kezdete:

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. A kategória Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna, mint alapsportág népszerűsítése az iskolák

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS TÍMÁR KÁROLY

VERSENYKIÍRÁS TÍMÁR KÁROLY VERSENYKIÍRÁS A BUDAPESTI TEKÉZŐK SZÖVETSÉGE SZERVEZÉSÉBEN 2019.ÉVI TÍMÁR KÁROLY EMLÉKVERSENY A versenysorozat céljai: A 2019. évre a Budapesti Tekézők Szövetsége továbbiakban: BTSZ - által kiírt versenysorozat

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. A KATEGÓRIA Torna A kategória A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Torna Szövetséggel (MATSZ együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A torna mint alapsportág népszerűsítése az iskolák

Részletesebben

TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT

TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT MAGYAR TŰZOLTÓ SZÖVETSÉG BUDAPEST TŰZOLTÓ-KAPOCSKUPA VERSENYSZABÁLYZAT 2014.DECEMBER 16. 1/5 Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék... 1 1. Általános Leírás... 2 1.1 Célkitűzések és háttér... 2 1.2 Lebonyolítás...

Részletesebben

2 Fejezet/ bekezdés. Minden súlycsoport küzdelmei 2018-tól két napig fognak tartani

2 Fejezet/ bekezdés. Minden súlycsoport küzdelmei 2018-tól két napig fognak tartani 2 Fejezet/ bekezdés Verseny lebonyolítás A versenyeket kieséses rendszerben rendezik, ahol a résztvevő birkózók, számának megfelelően kell kialakítani 4, 6, 8, 16, 32, 64-es táblát. Ha a mérlegelt versenyzők

Részletesebben

ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014. Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József

ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014. Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József ITF Taekwon-do Magyar Bajnokság 2014 CLUB DYNAMIC EGYESÜLET SZEGED-MAKÓ BUDO KLUB Ács Sánta Imre, Gombos Attila, Gera József Ács Sánta Imre: +36-30/9352008 (kis-malac@freemail.hu) Gombos Attila: +36-20/9240516

Részletesebben