Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének"

Átírás

1 Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének 28/2012. (VI. 07.) önkormányzati rendelete a helyi környezet védelmérő l, a közterületek, ingatlanok, település tisztaságáról és a fák védelméről Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 58. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 46. (1) bekezdés c) pontjában és a hulladékgazdálkodásról szóló évi XLIII. törvény 31. (2) bekezdésében szabályozott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja: I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendelet célja 1. A rendelet célja a Budapest XVIII. kerület Pestszentlő rinc-pestszentimre Önkormányzat közigazgatási területének egészséges, tiszta, esztétikus képének kialakítása, fenntartása, védelme, az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet elemeinek és folyamatainak védelme, a fenntartható fejlődés környezeti feltételeinek biztosítása, valamint a zöld felületek és fák védelme. 2. A rendelet hatálya 2. (1) A rendelet hatálya kiterjed: a) a Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre közigazgatási területére (továbbiakban: kerület), a területén lévő valamennyi ingatlanra, és a kerületi növényállományra, b) a kerület területén lakó, vagy tartózkodó jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, vállalkozásokra, (2) A rendelet hatálya nem terjed ki: a) az erdőről és az erdő védelméről, valamint a természet védelméről szóló törvények hatálya alá tartozó fás szárú növényekre, b) az eltérő szabályt megállapító külön törvény hatálya alá tartozó fás szárú növényekre, c) az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekből álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre, d) a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területre, g) veszélyes hulladékokra, települési folyékony hulladékokra és velük összefüggő tevékenységekre, h) a gyümölcsfák kivágására.

2 3. Fogalmi meghatározások 3. (1) Jelen rendelet alkalmazásában: a) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztán tartása; b) települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása; c) közterület: a közterület-felügyeletről szóló évi LXIII. törvény 27. a) pontjában szabályozott terület; d) települési hulladék: a hulladékgazdálkodásról szóló évi XLIII. törvény 3. c) pontjában szabályozott hulladék; e) szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék, stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék (szemét) f) köztisztasági szolgáltatás: megrendelés, illetőleg megbízás alapján a közterületek tisztán tartása, a települési szilárd hulladék kezelése, valamint az arra feljogosított szervezetek által végzett hulladékártalmatlanítási és -hasznosítási tevékenység; g) tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosságmentesítése, illetőleg pormentesítése; h) kezelés: a hulladékgazdálkodásról szóló évi XLIII. törvény 3. l) pontjában szabályozott tevékenység; i) ártalmatlanítás: a hulladékgazdálkodásról szóló évi XLIII. törvény 3. k) pontjában szabályozott tevékenység; j) üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, a talajjal egybeépített vagy a talajhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó nagy- és kiskereskedelmi értékesítő hely. k) zöldterület: a kerület közigazgatási területén lévő, a lakosság egészsége megőrzésére, közérzetének javítására, felüdülésére, a település szerkezetének tagolására szolgáló, az intézményi területek funkcionális használatát, esztétikai megjelenését biztosító, jellemzően növényzettel borított terület; l) vegetációs időszak: a rügy fakadás és lombhullás közötti időszak; m) össz-törzsátmérő: a fák egy méter magasságában mért törzsátmérőjének összege; n) inváziós fák: a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (12.30.) Korm. rendelet mellékletében szabályozott fajtájú fák; o) növényállomány: a kerületben található növények összessége; p) fás szárú növény: az olyan szövetes növény, amely évelő, talaj feletti, és kemény kéreggel borított szára van. (2) Ahol jelen rendelet az ingatlan tulajdonosáról rendelkezik, ott az ingatlan kezelőjét is érteni kell, használónak minősül a haszonélvező, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó és az ingatlant más jogosultság alapján használó személy.

3 II. Fejezet Köztisztasággal kapcsolatos szabályok 4. Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása 4. (1) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa és használója köteles gondoskodni. (2) A lakó- és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használati részének (kapualj, lépcsőház, folyosó, terasz, felvonó, mosókonyha, szárító, pince és padlásrész, közös illemhely, hulladékledobó és -gyűjtő, udvar, stb.) rendszeres rovar- és rágcsálómentesítéséről a tulajdonosnak, a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségnek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó területeknek a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásáról pedig a tulajdonosnak és a használónak kell gondoskodnia. (3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról gondoskodni. (4) A belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - síkosságmentesítésre csak olyan mennyiségű és összetételű anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. (5) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakasz tisztán tartása, hó- és síkosságmentesítése nyitvatartási időben a használó, illetve a létesítményt üzemeltető, nyitvatartási időn túl a tulajdonos kötelessége. (6) Közterületen hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tartályokban szabad elhelyezni. (7) Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztán tartása nyitvatartási időben az üzemeltető feladata. (8) Az ivóvizet szolgáltató kutak, díszkutak, csobogók, közkifolyók, szökőkutak közterületi ivó-kutak környezetét az üzemeltetőnek különös gonddal kell tisztán tartani és megvédeni az esetleges szennyeződésektől. (9) A szökőkutakban, vízjátékokban tilos fürdeni, vagy bármilyen módon azok vizébe belépni, szennyezni. (10) Az ingatlan tulajdonosa vagy kezelője köteles az ingatlanhoz tartozó, közterületre kihelyezett hulladékgyűjtő edényzet környezetének tisztán tartására. (11) A közterületen, parkokban elhelyezett szemetes kosarak tisztán tartásáról közszolgáltatás keretében a Városgazda 18. Nonprofit Zrt. gondoskodik. (12) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles gondoskodni az ingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő metszéséről, karbantartásáról, úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos-, illetve a közúti forgalom zavartalanságát.

4 5. Az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak feladatai 5. (1) A kerület területén található ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat rendben, szemét- és gyommentes állapotban tartani, az ingatlanon a károsítók ellen szükség szerint védekezni. (2) A telek tulajdonosai kötelesek gondoskodni a telek be nem épített részének karbantartásáról, a törmelék, a bontási anyag, a hulladék, a szemét, a gyom és inváziós növények eltávolításáról, a tereprendezésről, a növényzet telepítéséről. (3) Az ingatlan tulajdonosa, használója lehetőség szerint az ingatlan előtti területet füvesítheti, parkosíthatja, az egyéb jogszabályokban meghatározott korlátozásokkal. (4) A kerület területén működő kereskedelmi egységekhez, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítményekhez tartozó kirakatot, ablakot, kaput, cégtáblát, reklámtáblát, stb. a tulajdonos (használó) a szükségesnek megfelelően köteles megtisztítani. (5) Az üzemeltető köteles a kereskedelmi egység, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmény jellegének megfelelően a magasabb szintű jogszabályokban szabályozott módon, a napi, heti, havi stb. takarításra, rovar- és rágcsálóirtásra vonatkozó szabályokat betartani. (6) Építés, bontás, vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztán tartása az építést végző (kivitelező, tulajdonos) feladata. (7) Az építési területekről a közterületekre történő sárfelhordás, egyéb szennyeződés takarításáról a kivitelezőnek kell gondoskodnia. (8) A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet továbbiakban: vízgazdálkodási Korm. rendelet 24. (1) bekezdésének b) és c) pontjában meghatározott kutak létesítéséhez a vízgazdálkodási Korm. rendeletben meghatározott hatóság engedélye szükséges. 6. (1) Elhullott állatokat elhantolni a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról szóló 45/2012. (V.8.) VM rendeletben előírt szabályoknak megfelelően lehet. (2) Az (1) bekezdésben foglalt állatok elhantolásával, illetve az állat tetemének elszállításával kapcsolatos kötelezettséget az állati hulladék birtokosa az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény továbbiakban Éltv. 19. (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel köteles teljesíteni. (3) Az állat tetemének elszállításáról az Éltv. 19. (2) bekezdésének a) és b) pontjában foglaltak fennállása esetén az Önkormányzat gondoskodik. 6. A közterület rendje 7. (1) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve rendeltetésétől eltérő módon használni csak egyéb jogszabályokban meghatározott módon és engedély alapján lehet. (2) A közterület-használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak. A kiadott engedélyben meg kell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.

5 (3) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni, valamint járművet, munkagépet úgy tárolni nem szabad, hogy az a közterület, illetve sportolás céljára szolgáló terület rendeltetésszerű használatát akadályozza. 8. Élő fára reklámhordozót kihelyezni tilos. 9. (1) Aki a közterületet, köztéri szobrot bármely módon beszennyezi, köteles a szennyeződést haladéktalanul eltávolítani. Aki a közterület létesítményeit vagy az azon lévő növényzetet, illetve köztéri szobrot megrongálja, köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása, vagy a szennyeződés eltávolítása nem lehetséges, köteles a rongálással okozott kárt az önkormányzatnak megtéríteni. (2) A közterületen elhelyezett hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről amennyiben azok kihelyezését az Önkormányzat rendelte el közszolgáltatás keretében a Városgazda 18. Nonprofit Zrt. gondoskodik. 7. Zöldterületek fenntartása, védelme és fejlesztése 10. (1) A zöldterület tulajdonosa, vagyonkezelője vagy üzemeltetője köteles a tulajdonában, kezelésében lévő zöldterületeket fenntartani, valamint gondoskodni a növényzet ápolásáról és az időszerű növényvédelmi munkálatok elvégzéséről a vonatkozó jogszabályok alapján. (2) A tulajdonos az (1) bekezdés szerinti feladatai keretében köteles a zöldterületet a) üzemeltetni, a rendeltetésszerű használat feltételeit biztosítani, b) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani, c) a zöldterületek használatából következően azokat rendszeresen felújítani, d) anyagi erőforrásai lehetőségein belül fejleszteni és e) a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyilvántartani. (3) A zöldterületeket rendeltetésüknek megfelelő célra és módon, állaguk sérelme nélkül, a tulajdonos ettől eltérő döntése hiányában, mindenki ingyenesen használhatja. A használat során bekövetkező állagsérelem esetén az eredeti állapot helyreállítása az állagsérelmet okozó kötelessége. (4) A zöldterület rendeltetésszerű és jogszabálynak megfelelő használatának érvényesítéséről és ellenőrzéséről a tulajdonos, használó gondoskodik. Ennek keretében a tulajdonos meghatározhatja a zöldterület használatának sajátos szabályait és feltételeit, melyről jól látható helyen köteles megfelelő tájékoztatást nyújtani. (5) A közterületen található zöldterületet a rendeltetésétől eltérő célra (például: árusítás, rendezvények, egyéb üzleti tevékenység) a tulajdonos előzetes egyetértésével, csak megfelelő engedéllyel, ideiglenesen, a helyreállítás költségeinek megtérítése és az esetleges hatósági engedélyezés során megállapított megfelelő biztosítékok kikötése mellett lehet használni. (6) A halasztást nem tűrő igénybevételek (pl. csőtörés) esetén az igénybe vevő köteles a tulajdonost értesíteni, és gondoskodni az eredeti állapot 30 napon belül - a tulajdonossal egyeztetett módon - történő helyreállításáról, az érintett terület és közvetlen környezete tisztán tartásáról, a keletkezett hulladék eltávolításáról, a növényzet és állatvilág védelméről. Ha a növényültetés és az egyéb helyreállítási munkák szakmai okok alapján ezen időn belül nem végezhetők el, azokat a legközelebbi ültetési időszakban kell végrehajtani.

6 (7) A helyi közlekedéssel összefüggő feladatok megvalósítása során úgy kell eljárni, hogy a közutat, járdát szegélyező, illetőleg a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterületen a közlekedés és a parkolás feltételeinek biztosítása mellett a zöldterület kellő védelmet kapjon, annak érdekében, hogy funkcióját folyamatosan betöltse és épségben fennmaradjon. (8) A zöldterületek megóvásához és fejlesztéséhez szükséges feltételeket az Önkormányzat a költségvetési rendeletében meghatározott mértékben biztosítja. 11. (1) Tilos a zöldterületen közműveket fektetni, kivéve, ha a közműfektetés alapos indokkal más nyomvonalon nem oldható meg, a közműfektetést végző szervezet vagy személy a tulajdonos felé kötelezettséget vállal a szakszerű helyreállításra, és azt a tulajdonos elfogadja. (2) Tilos a zöldterületek növényzetét, felszerelési tárgyait vagy azok tartozékát, az ott elhelyezett köztéri műtárgyakat megrongálni, elpusztítani. (3) Járművel, kerékpárral csak a zöldterületek erre a célra kijelölt útjain lehet közlekedni. (4) Parkosított területre gépkocsival vagy más járművel behajtani, beállni tilos. (5) Zöldterületen gépjárművet javítani, mosni, valamint ilyen célra a közkifolyót, kerti csapot igénybe venni tilos. (6) Zöldterületen szemetelni, azt bármilyen módon beszennyezni, vagy azon törmeléket vagy egyéb tárgyat engedély nélkül elhelyezni tilos. (7) A közterületekre vonatkozó szabályozást, és célkitűzéseket a Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete 188/2011. (03.31.) sz. Zöldfelület gazdálkodási koncepciója tartalmazza. 8. A hulladék kezelése és elszállítása 12. (1) A háztartási hulladék gyűjtése zárt rendszerű tárolóban történik. (2) A szállításról - előre meghatározott időben - a Fővárosi Önkormányzat által megbízott szervezet gondoskodik. (3) A lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben, területeken felhalmozódott szilárd hulladék elszállítására az évente szervezett és meghirdetett lomtalanítási akció is igénybe vehető, figyelembe véve a lomtalanításra vonatkozó egyéb előírásokat. 9. Környezetvédelmi Alap 13. (1) Az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre. (2) A Környezetvédelmi Alap bevételeit a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 58. (2) bekezdése határozza meg. (3) Az Önkormányzat bevételének környezetvédelmi célokra elkülönített összegét költségvetési rendeletében határozza meg. (4) Az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapot kizárólag környezetvédelmi célra lehet felhasználni.

7 (5) Az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap felhasználásáról - a képviselő-testületnek történő beszámolási kötelezettség mellett - a környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező Bizottság gondoskodik. Az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap felhasználását az Önkormányzat a zárszámadásáról szóló rendeletében hagyja jóvá. III. Fejezet A fák védelméről, Faültetési Alap létrehozásáról, kezeléséről és felhasználásáról 10. A fák kivágásának szabályai 14. (1) Fát kivágni csak az arra feljogosító jegyzői engedély alapján lehet, a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet továbbiakban: Korm. rendelet szabályaira tekintettel. Az engedély iránti kérelemnek a Korm. rendelet 6. (2) bekezdésében foglaltakat kell tartalmaznia. (2) A hatóság a kérelem alapján: a) a fa kivágását megtilthatja, ha annak további fenntartása indokolt, vagy ha a bejelentő rendelkezési jogosultsága nem állapítható meg, b) a kérelmezőt a kivágott fa pótlására kötelezheti, és szakmai szempontok figyelembevételével meghatározza a pótlásra alkalmazható fa fajokat, a faültetés helyét. (3) A hatóság a fa kivágását megtiltja a Korm. rendelet 6. (3) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén. 15. Fakivágási engedély kiadásának csak az alábbi esetekben van helye: a) a fa állapota miatt kivágása szükséges, b) a fa engedélyezett építési munka végzését akadályozza, c) - szükség szerint statikai szakvéleménnyel igazoltan - a fa, épület, kerítés vagy bármely más építmény állagát veszélyezteti, illetve balesetet idézhet elő. 16. A kiszáradt fát a tulajdonosa (kezelője, használója) köteles a fa kiszáradását követő év június 30. napjáig kivágni. A kivágás időpontját 30 nappal a kivágást megelőzően be kell jelenteni. A hatóság elrendelheti a fa pótlását. 11. A fák pótlása 17. (1) A fa pótlása történhet pénzbeli megváltással, illetve fatelepítéssel. (2) A pótlási kötelezettség mértékét fatelepítés esetén az alábbiak szerint kell meghatározni: a) a nem közterületen végzett fakivágás esetén a pótlási kötelezettség mértéke a kivágott fa össz-törzsátmérőjének 120 %-a. b) közterületen kivágott fa esetében az össz-törzsátmérő 150 %-a. (3) Az egyes fák törzsátmérőjét a terepszinttől 1 méter magasságban kell mérni és megállapítani. A fa pótlási kötelezettséget legalább 5 cm törzsátmérőjű fákkal kell teljesíteni a mindenkor érvényben lévő szabványnak megfelelő minőségben. (4) A cserjék kivágása esetén a pótlás során azonos területi borítást kell biztosítani 3 éven belül.

8 (5) Az építési engedélyezési eljárással kapcsolatban keletkezett pótlási kötelezettséget legkésőbb a használatba vételi engedély megkéréséig kell teljesíteni a pótlást előíró határozatban foglaltak szerint. (6) A pótlási kötelezettséget legkésőbb a fás szárú növény kivágását követő ültetési időszak végéig kell teljesíteni, és a kivágást, pótlást engedélyező hatóság felé igazolni. (7) A fapótlási kötelezettség pénzbeli megváltását és a teljesítés feltételeit a fakivágási engedélyben kell előírni. (8) A természetes úton kiszáradt fák esetén a pótlási kötelezettség mértéke megegyezik a kiszáradt fák darabszámával. (9) Pótlásként inváziós fajú fás szárú növények telepítése nem engedélyezett. (10) A pótlásként elültetett növény az emberi életet nem veszélyeztetheti és a közlekedést nem akadályozhatja. (11) Ha az építési munkák során a fa kivágási kérelemben megvédendőként feltüntetett fák kivágásra kerülnek, elpusztulnak, vagy jelentős mértékben károsodnak, pótlásukról gondoskodni kell a jelen rendeletben foglaltak szerint. (12) Az öt centiméternél kisebb törzsátmérőjű fák kivágása csak rendkívüli esetben engedélyezhető, azok átültetése a kivágási engedély iránti kérelmet benyújtó kötelessége, kivéve az inváziós fákat. 18. (1) A fák pótlása történhet pénzeli megváltással is, amennyiben ez a fa kivágási kérelemben feltüntetésre kerül, ebben az esetben a fakivágási engedélyben ennek mértékét meg kell határozni. A megváltás összegét a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül a Faültetési Alapba kell befizetni. (2) A pénzbeli megváltás összege a faegyed pótlási költségtől függően alakul. A faegyed pótlási költség a következő költségekből tevődik össze: a) közterületre elültethető környezettűrő, minimum 5 cm törzsátmérőjű, cm törzskerületű várostűrő fa faiskolai átlagára. A pótlásra kerülő fafaj meghatározásánál figyelembe kell az adott fasorban, zöldterületen lévő fa fajokat, fajtákat, amennyiben a telepítésükre vonatkozó környezeti feltételek adottak, b) a gödörásás, a minimum 50%-os talajcsere költsége, c) ültetés, támrudak kihelyezésének költsége, d) szállítási költségek, e) az első éves fenntartási munkák (öntözés, korona alakító metszés, víztányérozás, kapálás) költsége. 19. A kerület igazgatási területének fasoraiban fasor felújítás, a fasorokat érintő út és közműépítés csak részletes fasor védelmi terv alapján készíthető. A tervben meg kell jelölni a fák védelmét, az adott fasor karakterének, fafaj összetételének, állapotának (kor, egészségi állapot) leginkább megfelelő pótlási módot, és azt a hatósággal engedélyeztetni kell. A munkálatok csak az engedélyezett tervek alapján, fokozott műszaki ellenőrzés mellett végezhetők.

9 12. A fák, cserjék ültetésére vonatkozó szabályok 20. (1) A jelen rendelet hatályba lépése után ültetett fák és cserjék ültetésének tekintetében alapvető követelmény az, hogy azok teljes kifejlődésük után ne károsítsák a szomszédos telket. (2) A jelen rendelet hatályba lépése után magánterületen ültetett a) 1,5 méternél alacsonyabbra növő cserje és örökzöld a telekhatártól legalább 0,5 méterre, épülettől legalább 1,0 méterre, b) 1,5 méternél magasabbra növő cserje és örökzöld és 4,0 méternél alacsonyabbra növő fa a telekhatártól legalább 1,5 méterre, épülettől legalább 2,5 méterre, c) egyéb fa (diófa és magasra növő, terebélyes fák kivételével) telekhatártól legalább 2,5 méterre, épülettől legalább 3,0 méterre, d) diófa és magasra növő, terebélyes fa a telekhatártól legalább 3,5 méterre, épülettől legalább 4,0 méterre, telepíthető. 13. A Faültetési Alap 21. Az Önkormányzat a zöldfelületek védelme érdekében Faültetési Alapot hoz létre. Az alapot elkülönített bankszámlán kell kezelni. 22. A Faültetési Alap az Önkormányzat kezelésében lévő zöldfelületek élő növényzetének (fák, cserjék) megújítására mennyiségi és minőségi fejlesztésre szolgál, a parkok, védett zöldfelületek létrehozását és hatékony gondozását célozza, valamint elő kívánja mozdítani a kerületi lakosság környezetvédelmi szemléletének fejlődését. 23. A Faültetési Alap bevételei: a) a fa kivágása kapcsán a pótlási kötelezettség eseti pénzbeli megváltásából befolyó összeg, b) a fák, cserjék megkárosításával, vagy engedély nélküli kivágásával kapcsolatban jogerősen kiszabott bírságból befolyó összeg, c) a zöldfelületek rendeltetésszerű használatából, illetve hasznosításából származó bevételek, d) természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek és egyesületek önkéntes befizetései, e) a Faültetési Alap pénzeszközeinek kamatai, f) egyéb bevételek. 24. A Faültetési Alap bevételei felhasználhatóak a kerületi közterületek fáinak és cserjéinek ültetésére, felújítására, a bennük keletkezett károk elhárítására, az ilyen károk megelőzésére, elsősorban a zöldfelületek fatelepítéssel történő bővítésére. A Faültetési Alap felhasználásáról a környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező Bizottság dönt. 25. (1) A Faültetési Alap tervezésére, kezelésére, gazdálkodására, nyilvántartására, a felhasználásról szóló beszámolására, továbbá az adatszolgáltatási kötelezettségekre vonatkozóan a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvényt, az államháztartásról szóló évi CXCV. törvényt, a évi CLXXXIII. törvényt Magyarország évi központi költségvetéséről, valamint a 249/2000. (XII. 24.) Kormányrendeletet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól kell alkalmazni.

10 (2) A környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező Bizottság az Alap felhasználásáról a Képviselő-testületet évente tájékoztatja. (3) A Faültetési Alapban keletkezett bevételek és kiadások alakulásáról az önkormányzat költségvetési beszámolójával, illetve zárszámadásával egyidejűleg kell a környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező Bizottságnak a Képviselő-testületet tájékoztatni. (4) A Faültetési Alap terhére történt beruházásokról a helyi médiában évente tájékoztatást kell adni a lakosság részére. (5) Az önkormányzat által megbízott könyvvizsgáló jogköre kiterjed a Faültetési Alap gazdálkodásának ellenőrzésére is. (6) A Faültetési Alap éves pénzmaradványa nem vonható el, más célra nem csoportosítható át. A pénzmaradvány a Faültetési Alap céljának megfelelő feladatra a következő naptári évben felhasználható. Az Önkormányzat éves költségvetésében az egyéb környezetvédelmi feladatokra vonatkozó előirányzatok meghatározásakor az Faültetési Alapban lévő összeget sem csökkentő, sem növelő tényezőként nem lehet figyelembe venni. 14. Szankciók 26. (1) A jelen rendeletben szabályozott, ingatlanok és közterületek tisztán tartásával, ingatlanok tulajdonosainak feladataival, közterület rendjével, zöldterületek fenntartásával, védelmével és fejlesztésével, háztartási tevékenységgel kapcsolatos légszennyezéssel, a szilárd hulladék kezelésével és elszállításával kapcsolatos szabályok megtartását a magasabb szintű jogszabályokban meghatározott feladat- és hatáskörében a jegyző, illetve más hatóság, egyéb esetekben a polgármester ellenőrzi. (2) A jegyző, más hatóság, illetve a polgármester a fenti szabályok érvényesítése érdekében ha jogszabály másként nem rendelkezik - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvényben foglaltak szerint jár el. IV. Fejezet Záró rendelkezések 27. (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. (2) Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a) a helyi környezet védelméről, a Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő közterületek és ingatlanok rendjéről szóló 35/1997. (XI.25.) önkormányzati rendelet, b) a fák védelméről, a Faültetési Alap létrehozásáról, kezeléséről és felhasználásáról szóló 40/2001. (XII.18.) önkormányzati rendelet. Budapest, május 31. dr. Peitler Péter s.k. jegyző Ughy Attila s.k. polgármester

11 I N D O K O L Á S Általános indokolás Az Országgyűlés az évi LIII. törvényben rögzítette a környezet védelmének általános szabályait. A természeti örökség és a környezeti értékek a település állampolgárainak összességét szolgálják, azok megőrzése és védelme, minőségének javítása alapfeltétele az ember egészsége és életminősége szempontjából, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Éppen ezért elősegítendő és rendeletileg védelmet élvező minden olyan tevékenység, amelynek révén az emberi lét és a természet közötti harmónia fenntartható. Ugyanakkor meg kell tiltani, illetőleg korlátozni kell mindazokat a magatartásokat, amelyeknek a hatásai olyanok a környezetre, hogy az veszélyezteti a jelen generációk egészségét és a jövő generációk létét. Ahhoz, hogy ez a veszélyeztetés lehetőleg ne következzen be a helyi sajátosságokat és a magasabb szintű jogszabályok előírásait alapul véve rendelkezni kell a köztisztasági feladatokról, ezen belül az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, az ingatlantulajdonosok ingatlanukkal kapcsolatos feladatairól, a közterület rendjéről, a zöld területek fenntartásáról, a hulladék kezeléséről, a fák védelmének, és a fák pótlásának szabályairól. A hatékonyabb környezetvédelmi tevékenységet szolgálja az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap és a Faültetési Alap intézménye. Az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap és a Faültetési Alap felhasználásáról a Képviselőtestület a környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező Bizottsága gondoskodik. Fontos garanciális szabály, hogy e jogkörében tett intézkedéseiről a bizottságnak be kell számolnia a képviselő-testületnek, és az alap felhasználását az Önkormányzat a zárszámadásáról szóló rendeletében hagyja jóvá. A helyi környezet védelméről a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló előírásokat a többször módosított, 35/1997. (XI. 25.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet tartalmazta. Az új rendelet megalkotását a rendelet megalkotása óta eltelt időszak alatt szerzett tapasztalatok, jogszabály változások tették szükségessé. A zöldfelületek jelentős vagyoni, természeti értéket testesítenek meg. Legértékesebb elemeik a fák, cserjék, amelyek védelme, pótlásuk szabályozása a kerület egész közigazgatási területén kiemelt feladat, komplex elemet alkot a zöldfelületek védelmével, ezért vált szükségessé a korábban többször módosított a fák védelméről, a Faültetési Alap létrehozásáról, kezeléséről és felhasználásáról szóló 40/2001. (XII.18.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, és új rendelet alkotása. Tekintettel arra, hogy a két rendelet jelentősen összefügg, indokolt azok egységes rendeletben történő újraszabályozása. Részletes indokolás 1. -hoz: a rendelet célját határozza meg, tekintettel a környezet, településtisztaság és a fák védelméhez szükséges általános védendő értékek hangsúlyozásával. 2. -hoz: a rendelet személyi, tárgyi, területi hatályát szabályozza, illetve meghatározza, milyen esetleges szabályozási tárgyakra nem terjed ki a rendelet hatálya.

12 3. -hoz: a rendelet szövegének, szabályainak értelmezéséhez szükséges fogalmakat definiálja. 4. -hoz: az ingatlanok és közterületek tisztán tartásával kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A magasabb szintű jogszabályokban foglaltakkal nem ellentétesen a helyi viszonyokat figyelembe véve került szabályozásra a rovar- és rágcsálóirtásra történő kötelezés, a helyi ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról a csapadék-víz elvezetési kötelezettségről, a síkosságmentesítésről, járda tisztán tartásáról, kutak, közkifolyók, szökőkutak, vízjátékok tisztán tartásáról - szóló szabályozás, és a rendelet személyi hatálya alá tartozók ezen kérdésekkel kapcsolatos kötelességei. 5. -hoz: az egyes ingatlanok tulajdonosainak, használóinak köztisztasággal és az ingatlanok rendjével kapcsolatos feladatait írja elő a tulajdonukban álló ingatlanokkal kapcsolatban, továbbá a kerületekben zajló építkezésekkel kapcsolatban az építést végzők, kivitelezők kötelezettségei kerültek szabályozásra. A fentieken kívül a kereskedelmi egységek érdekében felállított reklámtáblák, a kereskedelmi egységekhez tartozó kirakatok tisztán tartását is szabályozza ezen szakasz. 6. -hoz: ezen szakaszban az állati eredetű hulladékok, az állati tetemek kezelésével kapcsolatos magatartások kerültek szabályozásra a magasabb szintű jogszabályok tükrében. 7. -hoz: a közterületekkel és azok rendjével kapcsolatos köztisztasági, környezetvédelmi és településtisztasági szabályok kerültek megállapításra. A közterületek védelme érdekében szükséges annak tiltása, hogy a közterületeket beszennyezzék, ott hulladékot, egyéb ártalmas anyagot helyezzenek el. A közterületek rendeltetésszerű használata érdekében kell életbe léptetni azon tiltást, mely egyes járművek, munkagépek tárolásával kapcsolatos. 8. -hoz: indokolt az élő fákra történő reklámhordozók elhelyezésének tiltása, mivel a kerület tiszta, egészséges, esztétikus képét rontja az ilyen magatartás, másrészt hátrányos következményekkel járhat az élő fa életére, egészségére. 9. -hoz: a közterületek, illetve az azon lévő szobrok védelme érdekében meg kell tiltani azon magatartásokat, amelyek ezen tárgykörök szennyezésével kapcsolatosak, és megfelelő szankciókat kell kilátásba helyezni a tiltás megsértőivel szemben. Ezen kívül a közterületen elhelyezett hulladékgyűjtők rendszeres ürítésének biztosítását is szabályozza ezen szakasz hoz: a kerületben található zöldterületek tulajdonosainak kötelezettségeit, feladatait, a zöldterületek használatának alapvető szabályait fektetik le ezen szakaszok. Tekintettel arra, hogy a zöldterületek egyrészt környezetvédelmi, egészségügyi szempontból, másrészt településesztétikai szempontból is kiemelt területek, szükséges használatuk részletes szabályozása. Jelen szakasz biztosítja azt, hogy a zöldterületek megfelelően fenntartás alatt álljanak, és a megfelelő védelmüket a halasztást nem tűrő igénybevételekkel, a helyi közlekedéssel összefüggő feladatok megvalósítása során fennálló veszélyforrásokkal, a közműfektetéssel és járműhasználattal kapcsolatos esetleges igénybevétellel kapcsolatban hoz: a háztartási szilárd hulladék kezeléséről, gyűjtéséről, elszállításáról történő szabályok lefektetésére került sor ezen szakaszban. Tekintettel arra, hogy a hulladék elszállításáról a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet részletesen szabályozza a tárgykört, ezen szakaszban csak a szükséges mértékű kiegészítésre került sor.

13 13. -hoz: a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 58. (1) bekezdése szerinti Környezetvédelmi Alap létrehozásáról rendelkezik ezen szakasz. A részletszabályokat is az előző jogszabályhely rendezi. Jelen szakaszban az alap felhasználásával kapcsolatos jogosultságokat a környezetvédelem területén feladat- és hatáskörrel rendelkező bizottságra testálja a képviselő-testület hoz: ezen szakaszban a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletben foglaltakra alapozva került szabályozásra a fás szárú növények elsősorban a fák - kivágása. Tekintettel a fák környezetvédelmi, egészségügyi, esztétikai értékeire indokolt a mind magán-, mind közterületen történő fa kivágást engedélyhez kötni, az engedély kiadásának feltételeit meghatározni hoz: amennyiben a fa kivágására kerül sor, a kerületben azt pótolni kell, pénzbeli megváltással és fatelepítéssel. A pótlási kötelezettség részleteit szabályozzák ezen szakaszok, mind a fatelepítést, mind a pénzbeli megváltást tekintve. A kerület igazgatási területén lévő fasorok felújítása is ezen kérdéskörbe tartozik hoz: tekintettel arra, hogy sem országos, sem területi hatállyal nincs szabályozva az, hogy mekkora távolságra és milyen körülmények figyelembe vételével kell ültetni a fákat, cserjéket ingatlanon belül a szomszédos ingatlantól, a nagyszámú, ezen tárggyal kapcsolatos panaszokból, jelzésekből és ügyféli igényekből kifolyólag indokolt a kérdés helyi rendeletben történő szabályozása. A szabályozás egyrészt tartalmaz egy általános előírást az összes rendelet hatályba lépése után ültetett fára, cserjére vonatkozóan, illetve tartalmaz egy részletes szabályozást attól függően, hogy a cserjék, örökzöldek és fák milyen nagyságúra növekedhetnek meg hoz: a rendelkezések meghatározzák a kerületi Faültetési Alap célját, bevételeit, felhasználásának módját, kereteit a kerületi faállomány védelme, gyarapítása érdekében. A Faültetési Alap működtetése a tapasztalatok alapján sikerrel hozzájárult a kerületi fák esetleges pótlásához, ezért indokolt a jövőben is megtartani ezen pénzügyi hátteret hoz: a rendeletben szabályozott rendelkezések betartásának ellenőrzése, az előírt kötelezettségek, magatartások kikényszerítése érdekében alkalmazható eljárásokat, az azok lefolytatására jogosultak körét pontosítják ezen szabályok, azonban nem zárják ki azt, hogy jogszabály akár helyi önkormányzati rendelet eltérhessen hoz: a rendelet hatályba lépéséről, illetve egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről rendelkezik ezen szakasz. Budapest, május 31. dr. Peitler Péter s.k. jegyző Ughy Attila s.k. polgármester A rendelet kihirdetésének dátuma: június 7. dr. Peitler Péter s.k. jegyző

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének 28/2012. (VI. 07.) önkormányzati rendelete a helyi környezet védelmérő l, a közterületek, ingatlanok, település

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselőtestületének 28/2012. (VI. 07.) önkormányzati rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek, ingatlanok, település

Részletesebben

40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet

40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet 40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet A fák védelméről, Faültetési Alap létrehozásáról, kezeléséről és felhasználásáról 1 Budapest Főváros Pestszentlőrinc-Pestszentimre

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények helyi védelméről Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata

Részletesebben

Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének. 20/2002. (VII. 2.) 1 ök.

Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének. 20/2002. (VII. 2.) 1 ök. Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének 9 20/2002. (VII. 2.) 1 ök. rendelete a helyi környezet védelméről a 29/2002. (IX. 30.) 2 ök. rendelettel,

Részletesebben

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK Egységes szerkezetbe foglalta: dr. Fogarasi Gábor Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2012. december 18. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (II. 27.)

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet célja

A rendelet hatálya. A rendelet célja Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2010. (VI.04.) rendelete a zöldfelületek és zöldterületek megóvásáról, fenntartásáról, használatáról és egyes fák védelméről

Részletesebben

A közterületek használatáról

A közterületek használatáról Gyöngyöshalász községi Önkormányzata Képviselőtestületének 12/2008. (V.22.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 17/2008.(VI.26.), 19/2013.(XII.10) önkormányzati rendeletei egységes szerkezetben

Részletesebben

A hulladékkezelési közszolgáltatásról

A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló község Önkormányzatának 6/2002. (XII. 04.) számú rendelete A hulladékkezelési közszolgáltatásról Diósviszló Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések 1..

I. fejezet. Általános rendelkezések 1.. Kerecseny község Önkormányzatának 13/2003./XII.17./ sz. rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Kerecseny község Önkormányzata a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2004. (VII. 1.) önkormányzati rendelete a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról Módosítva: Kihirdetve:

Részletesebben

Rendelet tervezet. Általános rendelkezések

Rendelet tervezet. Általános rendelkezések Rendelet tervezet Putnok Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014. (II.07.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladék gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról

Részletesebben

1. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki.

1. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki. Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselőtestületének 35/2009. (IX.16.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről egységes szerkezetben a módosításáról szóló

Részletesebben

Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete

Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemről, közterületek használatáról és az állattartásról Hatályos: 2016. szeptember 6. Nyirád 2001

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Albertirsa Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/1997. (V.23.)sz. rendelete a 3/2000. (II.25.) rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a közterületek tisztántartásáról A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 13/1996. (XII. 30.) számú és a módosításáról szóló 5/2003. (II.19.) rendelete a köztisztasági és a településtisztasággal összefüggő közfeladatok ellátásáról (Egységes

Részletesebben

Győrtelek Község Önkormányzatának. 12/2005. (VIII. 10.) rendelete. a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Győrtelek Község Önkormányzatának. 12/2005. (VIII. 10.) rendelete. a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Győrtelek Község Önkormányzatának 12/2005. (VIII. 10.) rendelete a szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Győrtelek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2002. (I.25.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL (A 24/2007. (XII.21.) és a

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.) 3, A 42/2009. (IX. 30.) 4, A 45/2010.

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.) 2, A 42/2009. (IX. 30.) 3, A 45/2010.

Részletesebben

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének. a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított. 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének. a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított. 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelettel módosított 2/2011. (I. 27.) önkormányzati rendelete a települési köztisztaságról és a helyi környezetvédelemről

Részletesebben

(1) A Rendelet 2. 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A Rendelet 2. 7. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 24/2012. (V.23.) önkormányzati rendelet módosításáról (tervezet) Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés alapján eredeti

Részletesebben

1.. A rendelet hatálya 2.. Fogalmi meghatározások

1.. A rendelet hatálya 2.. Fogalmi meghatározások SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 10/2005./IV.20./ sz. r e n d e l e t e a település FOLYÉKONY HULLADÉK SZÁLLÍTÁSÁVAL, KEZELÉSÉVEL kapcsolatos helyi közszolgáltatásról 22/2006.XII.20./ sz.

Részletesebben

1. A helyi önkormányzati jelképek és a település neve használatának rendjéről szóló 36/1995. (XI. 23.) önkormányzati rendelet módosítása

1. A helyi önkormányzati jelképek és a település neve használatának rendjéről szóló 36/1995. (XI. 23.) önkormányzati rendelet módosítása Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelete egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító helyi rendeletek

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZETBEN

EGYSÉGES SZERKEZETBEN 1 Sárvár város Önkormányzati Képviselő-testületének 5/2002. /II.21./ rendelete a köztisztaság fenntartásának rendjéről és a hulladékkezelési közszolgáltatásról 1 EGYSÉGES SZERKEZETBEN Sárvár Város Önkormányzatának

Részletesebben

1. A rendelet hatálya 1..

1. A rendelet hatálya 1.. 1 Jászboldogháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014.(VII. 02.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Jászboldogháza

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet célja

A rendelet hatálya. A rendelet célja Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2010. (VI.04.) rendelete a zöldfelületek és zöldterületek megóvásáról, fenntartásáról, használatáról és egyes fák védelméről

Részletesebben

Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének Tiszatenyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2002 (XII. 20.) rendelete A települési hulladékokkal és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatásokról

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a települési állati hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról (a módosítással egységes

Részletesebben

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL Sajókápolna Község Önkormányzat Képviselőtestülete az egyes helyi közszolgáltatások

Részletesebben

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I.28.) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata

Részletesebben

2. Fogalmi meghatározások

2. Fogalmi meghatározások VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2015. (II.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL, A TELEPÜLÉS TISZTASÁG EGYES KÉRDÉSEIRŐL VillányVáros Önkormányzatának

Részletesebben

Budapest Józsefváros Önkormányzatának

Budapest Józsefváros Önkormányzatának Budapest Józsefváros Önkormányzatának 31/2003. (V.16.) ök. sz. rendelete a helyi város-rehabilitációs terület kijelöléséről és a területen a rehabilitáció megvalósításáról szóló 32/2001.(X.26.) sz. önk.

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2..

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2.. Szomor Község Önkormányzatának a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 13/2002.(XII.12.) számú rendelete. ( egységes szerkezetben ) Szomor Község Képviselő-testülete

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

Bürüs község Önkormányzat Képviselő-testületének. 712001.(V/Il.24.) Önk. számú rendelete

Bürüs község Önkormányzat Képviselő-testületének. 712001.(V/Il.24.) Önk. számú rendelete Bürüs község Önkormányzat Képviselő-testületének 712001.(V/Il.24.) Önk. számú rendelete a települési szilárd hulladék kezelési közszolgáltatás igénybevételéről Bürüs község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2012. december 21. Rimán Edina jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati

Részletesebben

7. A R. 7. p. pontjában az egyéb szilárd szövegrész helyébe a nagydarabos szöveg lép, a szolgáltató szövegrész helyébe a közszolgáltató szöveg lép.

7. A R. 7. p. pontjában az egyéb szilárd szövegrész helyébe a nagydarabos szöveg lép, a szolgáltató szövegrész helyébe a közszolgáltató szöveg lép. Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési hulladékok kezeléséről szóló 15/2011. (VI.30) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Tápiószele Város Önkormányzata. 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések

Tápiószele Város Önkormányzata. 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1 Tápiószele Város Önkormányzata 18/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről Tápiószele Város Önkormányzata az Alaptörvény

Részletesebben

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése 1 / 4 2016. 05. 02. 13:00 Söjtör Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014 (XII.5.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és

Részletesebben

Tiszaszentimre Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2014.(V.7.) önkormányzati rendelete

Tiszaszentimre Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2014.(V.7.) önkormányzati rendelete Tiszaszentimre Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2014.(V.7.) önkormányzati rendelete a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról Tiszaszentimre Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya 1.. II. Fejezet. A közterületek tisztántartása

I. Fejezet. A rendelet hatálya 1.. II. Fejezet. A közterületek tisztántartása Királyszentistván Község Önkormányzata 7/1996.(IV.3.) Ör. sz. rendelete a közterületek tisztántartásáról, valamint a házi szemét összegyűjtéséről és elszállításáról I. Fejezet A rendelet hatálya 1.. A

Részletesebben

(egységes szerkezetben)

(egységes szerkezetben) 1 Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 7/1999./V. 26./ Ktr. számú rendelete a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igénybevételéről (egységes szerkezetben)

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2013. (III.06.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről (Egységes

Részletesebben

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum 1. melléklet TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról Preambulum Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2006. (XII.19.) számú rendelete /egységes szerkezetben/ A település szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Részletesebben

Udvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (XI.26.) önkormányzati rendelete

Udvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (XI.26.) önkormányzati rendelete Udvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (XI.26.) önkormányzati rendelete Hatályos:2013-11-05 -tól Udvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (XI.26.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete. A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete. A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018.(XI.29.) rendelete A közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Egyek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről Mélykút Város Önkormányzat

Részletesebben

56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.), A 42/2009. (IX. 30.) ÉS A 45/2010. (IX.

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2000. (VII. 28.) ÖR. számú. rendelete

C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2000. (VII. 28.) ÖR. számú. rendelete C S A N Á D P A L O T A NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2000. (VII. 28.) ÖR. számú rendelete a köztisztaság fenntartásáról szóló 13/2000. (IV. 28.) ÖR. számú rendelet módosításáról és

Részletesebben

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről és a szelektív hulladékgyűjtésről

Részletesebben

Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL

Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL Tüskevár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010./XII.21./ önkormányzati rendelete A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRÓL Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes

Részletesebben

1. Rendelet célja. 2. Értelmező rendelkezések. 3. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1. Rendelet célja. 2. Értelmező rendelkezések. 3. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai Kistelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.29.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásokról Kistelek Város

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/57/8/2014. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 25-i ülésére Tárgy: A közterületek használatáról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

1. A rendelet célja 1.. 2. A rendelet hatálya 2.. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése 3..

1. A rendelet célja 1.. 2. A rendelet hatálya 2.. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése 3.. Tapsony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2014.(II.05.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Tapsony Községi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére. Javaslat egyes önkormányzati rendeletek módosítására és hatályon kívül helyezésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére. Javaslat egyes önkormányzati rendeletek módosítására és hatályon kívül helyezésére Budapest Főváros IV. kerület, Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERE :1041 Budapest, István út. 14. :231-3131 Fax:231-3133 e-mail: wintermantel.zsolt@ujpest.hu ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére Tárgy:

Részletesebben

A törvény hatálya. A fás szárú növények telepítése

A törvény hatálya. A fás szárú növények telepítése TERVEZET 2011. évi... törvény a fás szárú növények védelméről Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a fás szárú növények mennyisége és minősége a alapvetően meghatározza települések környezeti állapotát

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Tolna Város Önkormányzata Képviselőtestületének 3/1997. (III.25.) Ör. rendelete a települési szippantott szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról Tolna Város

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e. a fás szárú növények védelméről

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e. a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése Pécsely Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2015. (VIII.15. ) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Pécsely

Részletesebben

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete A NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ BEGYŰJTÉSÉRE VONATKOZÓ HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Békés Város

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete

Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete Mágocs Város Önkormányzatának 13/2012(XI. 01) önkormányzati rendelete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásról.. Mágocs Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete. 14/2005.(VI.10) rendelete. az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete. 14/2005.(VI.10) rendelete. az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 14/2005.(VI.10) rendelete az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete ( továbbiakban: képviselőtestület )

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009.(IV.24.)Kt. rendelete Maglód Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról 1 KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK A rendelet kihirdetésének napja: 2009. április 24.

Részletesebben

Módosította: a 18/2014.(IX.29.) önk. rendelet. (egységes szerkezetben)

Módosította: a 18/2014.(IX.29.) önk. rendelet. (egységes szerkezetben) Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(I.23.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Módosította:

Részletesebben

Epöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete az állattartás szabályozásáról

Epöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete az állattartás szabályozásáról Epöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete az állattartás szabályozásáról Epöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló

Részletesebben

Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1 12/2007.(X. 05.) önkormányzati rendelete 2

Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1 12/2007.(X. 05.) önkormányzati rendelete 2 Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1 12/2007.(X. 05.) önkormányzati rendelete 2 a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról (egységes szerkezetben)

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (XII. 1.) rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról Biharnagybajom

Részletesebben

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.30.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Hegyeshalom

Részletesebben

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE

Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004. (IV.29.) RENDELETE az Önkormányzat által szervezett települési szilárd hulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról, valamint az avar és

Részletesebben

A rendelet célja A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja A rendelet hatálya 2. Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.31.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Röszke Község

Részletesebben

Nagymaros Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (...) önkormányzati rendelete

Nagymaros Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (...) önkormányzati rendelete Nagymaros Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (......) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Értelmező rendelkezések Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14 /2015. (VI.15.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Tiszasas Község Önkormányzatának

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról /egységes szerkezetben a 46/2017.

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2014. (IV.30.) Önk. r e n d e l e t e

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2014. (IV.30.) Önk. r e n d e l e t e Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (IV.30.) Önk. r e n d e l e t e a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Nagykálló

Részletesebben

Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 2. oldal (4)1 Ha a pótlás az 1. mellékletben szereplő inváziós fás

Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 2. oldal (4)1 Ha a pótlás az 1. mellékletben szereplő inváziós fás Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 1. oldal 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről A Kormány a környezet védelmének általános

Részletesebben

Általános rendelkezések 1. 1

Általános rendelkezések 1. 1 43/2001.(XII.17.) Ör. számú rendelet A köztisztaság fenntartásáról (egységes szerkezetben a 30/2005.(VIII.25.), 33/2006.(X.31.), 23/2007.(IX.27.), 45/2009.(X.27.), 21/2011.(IV.28.), 24/2012.(V.23.), 10/2016.

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete közszolgáltatásról Celldömölk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 4/2014. (I.29) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 4/2014. (I.29) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 4/2014. (I.29) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 30-i ülésére. napirendi pont Előterjesztés címe és tárgya: A köztisztaságról szóló rendelet tárgyalása A tárgykört

Részletesebben

Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről

Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről Bakonysárkány Község Önkormányzata 12/2004. (VI.28.). rendelete A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéről /Egységes szerkezetbe/ 6 Bakonysárkány Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

KIVONAT. Fúrta Község Önkormányzat Képviselő-testületének december 12-én megtartott képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből

KIVONAT. Fúrta Község Önkormányzat Képviselő-testületének december 12-én megtartott képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből KIVONAT Fúrta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 12-én megtartott képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből Furta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013. (XII.12.) ÖR.

Részletesebben

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Tard község Önkormányzatának 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati

Részletesebben

7/2010.(V.26.) SZ. RENDELETE. A helyi piac működési rendjéről

7/2010.(V.26.) SZ. RENDELETE. A helyi piac működési rendjéről KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2010.(V.26.) SZ. RENDELETE A helyi piac működési rendjéről Sajólád község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi CXV.

Részletesebben

A rendelet célja és hatálya

A rendelet célja és hatálya Cserkút Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (I. 16.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról Cserkút

Részletesebben

Önkormányzati tájékoztató

Önkormányzati tájékoztató Önkormányzati tájékoztató Tájékoztatjuk a Község Lakosságát, hogy a képviselő-testület a 2015. március 25-én tartott ülésén megalkotta a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 9/2015.(III.26.)

Részletesebben

BOGDÁSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK

BOGDÁSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK BOGDÁSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2013. (IV.24.) számú rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról BOGDÁSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2005. (XI. 30.) rendelete a közterületek tisztán tartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtéséről és elszállításáról 1 Martonvásár Város önkormányzatának

Részletesebben

1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1. A közszolgáltatás tartalma, területe Litér Község Önkormányzata Képviselő-testülete../2014. ( ) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Litér Község Önkormányzat

Részletesebben

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelete

TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelete TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelete a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal megalakításához kapcsolódóan egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A RENDELET HATÁLYA FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2004. (VIII.27.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL (Az 1/2005. (II.25.)

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 32. 8500 PÁPA, Fı utca 12. Tel.: 89/324-585 Fax.: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L İ T E R J E S Z T É S a Képviselıtestület 2009. áprilisi ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK GAZDÁLKODÁSRÓL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IV.29.)

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Vasszécseny Község Képviselő-testületének 10/2002. (XII.20.) számú rendelete a települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről Vasszécseny Község Képviselő-testülete a település

Részletesebben

g) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, takarítása, hó- és síkosság-mentesítése, illetve pormentesítése.

g) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, takarítása, hó- és síkosság-mentesítése, illetve pormentesítése. Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 59/2005.

Részletesebben

Süttő Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2013.(X. 17.) önkormányzati rendelete

Süttő Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2013.(X. 17.) önkormányzati rendelete Süttő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(X. 17.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról Süttő Község Önkormányzatának

Részletesebben

2. A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

2. A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre. Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (XI. 19.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló

Részletesebben