A Hetedik Keretprogramról röviden. euratom kapacitások. emberek. ötletek együttműködés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Hetedik Keretprogramról röviden. euratom kapacitások. emberek. ötletek együttműködés"

Átírás

1 Közösségi kutatás ötletek együttműködés emberek euratom kapacitások A Hetedik Keretprogramról röviden Az EU kutatási célú Hetedik Keretprogramjába (FP7) való bekapcsolódás módja újonnan bekapcsolódók zsebkönye

2 A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): (*) Egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem engednek hozzáférést a as telefonszámokhoz, vagy kiszámlázzák ezeket a hívásokat. Jelentős mennyiségű további információt talál az Európai Unióról az interneten. Az információk az Europa szerveren, a következő címen állnak rendelkezésre: Katalógusinformáció a kiadvány végén található. Luxembourg: Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala, 2007 ISBN Európai Közösségek, 2007 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

3

4 2 Ismerősnek találja az FP6, CORDIS, egyedi program, pályázati felhívás kifejezéseket? Vett már részt korábbi EU kutatási keretprogramokban? Ha igen, valószínűleg nem szükséges innen tovább olvasnia. Ha nem vett még részt, a következő oldalak elolvasása után közelebb kerülhet az FP7 -ben való részvételhez. Ebben a dokumentumban egyszerű módon mutatjuk be, hogyan kapcsolódhat be az EU kutatási célú Hetedik Keretprogramjába (7 th Framework Programme, FP7), amely az Európai Unió legfőbb kutatásfinanszírozási eszköze. Tájékoztatónkból megtudhatja, milyen kutatási területek és tevékenységek finanszírozását tervezi az EU, és kihez forduljon, ha anyagi támogatást kíván megpályázni. A könyvünk következő részeiben leírtakról részletesebb tájékoztatást az alábbi webhelyeken találhat:

5 Összegzés 3 Kik számára hasznos ez a kis könyv?...02 Ismerkedjen meg az FP7-tel 7 egyszerű lépésben 1. Lépés Mi az FP7? Az alapelvek Lépés Kik pályázhatnak? Lépés Milyen az FP7 szerkezeti felépítése? Mik azok az egyedi programok? Lépés Mik azok a finanszírozási rendszerek? Lépés Hogyan pályázzunk meg anyagi támogatást? Lépés Hogyan induljunk a pályázati felhívásokon? Lépés Honnan kaphatok további segítséget vagy tájékoztatást?...29

6

7 5 1. Lépés Mi az FP7? Az alapelvek

8 6 1. Lépés Mi az FP7? Az alapelvek Az FP7 teljes neve: Kutatási és Technológiafejlesztési Hetedik Keretprogram. Hét évig, 2007-től 2013-ig fog tartani. A program teljes költségvetése 50 milliárd euró. Az előző keretprogram (FP6) költségvetéséhez képest ez az összeg jelentősen nőtt (2004. évi árakon számítva 41 %, aktuális árakon számítva pedig 63 % a növekedés), ami tükrözi a kutatás kiemelt fontosságát Európában. Az FP7 valóban a legfőbb eszköz a foglalkoztatottság és versenyképesség területén felmerülő európai igények kielégítéséhez, valamint a globális tudásalapú gazdaságban betöltött vezető szerep megtartásához. Ezt az összeget (legnagyobb részben) az egész Európában és azon kívül folytatott kutatások résztvevőinek támogatására, kutatások, technológiafejlesztési és demonstrációs projektek társfinanszírozására fordítják. A támogatások odaítélése pályázati felhívások és szakértői értékelések alapján, erős versenyben történik. A nemzeti kutatási programok kiegészítése érdekében az FP7 keretében finanszírozott tevékenységeknek európai hozzáadott értéket kell tartalmazniuk. Az európai hozzáadott érték egyik fő ismérve a cselekvések transznacionális jellege: a transznacionális projekteket megvalósító konzorciumokban különböző európai (és egyéb) országok képviselői vesznek részt; az FP7 keretében nyújtott ösztöndíjak országhatároktól független mobilitást igényelnek. És valóban, sok kutatási kihívás (pl. a fúziós kutatás stb.) annyira komplex, hogy csak európai szinten lehet velük szembenézni. Az FP7 viszont tartalmaz olyan, egyedi kutatócsoportokra vonatkozó új cselekvést, amely nem jár transznacionális együttműködési kötelezettségekkel. Az európai hozzáadott érték ilyenkor abban rejlik, hogy verseny alakul ki a nemzeti és európai szintű alapvető felderítő kutatásban résztvevő tudósok közt.

9 1. Lépés 7 Az FP7 természetes folytatása az előző (FP6) programnak, a köz- és magánszférában működő kutatási közösséggel, a gazdasági szereplőkkel, a kutató és az európai politikaalakító intézményekkel éveken át folytatott konzultáció eredménye. Az FP7 elődeinél nagyobb mértékű és szélesebb körű, valamint rugalmasabb is sok eljárás leegyszerűsödött. A kutatási keretprogramoknak két fő stratégiai célkitűzésük van: az európai ipar tudományos és technológiai bázisának erősítése, valamint; nemzetközi versenyképességének ösztönzése az EU politikáit támogató kutatás előmozdítása mellett. Hogyan igazodjunk el? Egy 7 éves program, amelynek költségvetése meghaladja az 50 milliárd eurót érthető módon meglehetősen összetett. Egy újonnan bekapcsolódni kívánó valóban eltévedhet a témák, tevékenységek, finanszírozási rendszerek stb. sokszínűségében. Viszont kéznél van a segítség! Az EU minden tagállamában, az FP7-hez társult országokban és több más országban is nemzeti kapcsolattartókat (National Contact Point, NCP) hoztak létre, ahol személyes tanácsadással segítik a programban részt venni kívánó kutatókat és szervezeteket. Vegye fel a kapcsolatot saját nyelvén az Ön nemzeti kapcsolattartójával telefonon, faxon, ben, ismertesse helyzetét és ötleteit. A kapcsolattartók feladata, hogy megmutassák, az FP7 mely részei tarthatnak számot az Ön érdeklődésére, valamint hogy pályázatához segítséget nyújtsanak. Támogatásukkal sokkal könnyebben fog eligazodni a szükséges papírmunkában. Az Ön nemzeti kapcsolattartójának elérhetőségét ezen a webhelyen találja:

10 8 1. Lépés Mi az FP7? Az alapelvek Mi az együttműködés célja? A globális tudásalapú gazdaság érdekében folytatott kutatással kapcsolatos EU-politikák egyre inkább a mind az EU-n belüli, mind a külső partnerekkel folytatott együttműködésen alapuló kutatásra összpontosítanak. E politikák középpontjában a nemzeti vagy európai kutatócsoportok koordinálása, kutatási hálózatok felállítása és az egyéni kutatók mobilitásának növelése áll. A különböző országok kutatócsoportjainak egymáshoz közelítése az európai kutatás felaprózódottságának csökkentését is elősegíti. Az EU kutatási programjai közül az FP7 az első, amely most már az egyéni kutatók/csoportok által folytatott kutatási projekteket is támogathatja az új Európai Kutatási Tanács kutatók által vezetett programjai révén (l. a webhelyet).

11 9 2. Lépés Kik pályázhatnak?

12 10 2. Lépés Kik pályázhatnak? Milyen típusú résztvevőket várunk? Az FP7-ben való részvétel szervezetek és egyének széles köre előtt nyitva áll: egyetemek vagy kutatóintézetek kutatócsoportjai; innovációt végrehajtani szándékozó vállalkozások; kis- és középvállalkozások (KKV-k); KKV-k szövetségei vagy csoportosulásai; közigazgatási vagy kormányzati szervek (helyi, regionális vagy nemzeti); pályakezdő kutatók (posztgraduális hallgatók); tapasztalt kutatók; transznacionális érdekeltségű kutatási infrastruktúrákat irányító intézmények; harmadik országbeli szervezetek és kutatók; nemzetközi szervezetek; civil társadalmi szervezetek. A fenti felsorolás csak tájékoztató jellegű, a teljesség igénye nélkül. A részvételre az adott kutatási kezdeményezéstől függően különböző szabályok vonatkoznak.

13 2. Lépés 11 Mely országokból? Alapelv, hogy az FP7 programban a világ bármely országából részt vehetnek. A részvételi eljárások és finanszírozási lehetőségek országtípusonként eltérőek. Természetesen az EU tagállamai élvezik a legszélesebb jogokat és hozzáférést a finanszírozáshoz. A tagállamokéval pontosan megegyező feltételek vonatkoznak az FP7-hez társult országokra is (az FP7 költségvetéséből részt vállaló országok). Az FP6 esetében ezek az országok az EEA (European Economic Area, Európai Gazdasági Térség) országai (Izland, Norvégia, Lichtenstein), a tagjelölt országok (pl. Törökország, Horvátország) valamint Izrael és Svájc voltak. A másik fontos csoportot a nemzetközi együttműködő partnerországok alkotják (pl. Oroszország és egyéb kelet-európai és közép-ázsiai államok, fejlődő országok, mediterrán partnerországok, nyugat-balkáni országok). Az említett országok résztvevői az EU tagállamaival megegyező finanszírozásra jogosultak. Számukra csak egyetlen korlátozás érvényes: konzorciumaiknak tartalmazniuk kell a tagállamokból vagy társult országból származó tagok minimálisan előírt létszámát. Nagy nemzeti jövedelmű iparosodott országok önfinanszírozási alapon vehetnek részt, az EU általi finanszírozás csak kivételes esetekben lehetséges.

14 12 2. Lépés Kik pályázhatnak? Az FP7 kifejezetten ösztönzi a harmadik országokkal folytatott együttműködést. Ez esetben két különleges célkitűzés érvényesül: stratégiai partnerségek révén támogatni Európa versenyképességét a kijelölt területeken, és támogatni az olyan kezdeményezéseket, amelyek harmadik országok legjobb tudósait arra öszönzik, hogy Európában és Európával dolgozzanak; kölcsönös érdekek és kölcsönös előnyök alapján felvállalni olyan egyedi problémákat, amelyek akár globális jellegűek, akár harmadik országok számára jelentenek közös problémát. Végül pedig, tekintettel a harmadik országokra, az FP7 nemzetközi kimenő és bejövő ösztöndíjakat is biztosít az Európán kívüli kutatócsoportokkal folytatott együttműködés előmozdításához.

15 13 3. Lépés Milyen az FP7 szerkezeti felépítése? Mik azok az egyedi programok?

16 14 3. Lépés Milyen az FP7 szerkezeti felépítése? Mik azok az egyedi programok? Az egyedi programok az FP7 öt legfőbb alkotóelemét jelentik: Együttműködés Az Együttműködés program az FP7 magja, a teljes költségvetés kétharmadát köti le. Ipari és egyetemi konzorciumok transznacionális projektjei révén előmozdítja az Európában és más partnerországokban folytatott együttműködésen alapuló kutatásokat. A kutatás tíz kulcsfontosságú tematikus területen fog megvalósulni: egészségügy; élelmiszer, mezőgazdaság, halászat és biotechnológia; információs és kommunikációs technológiák; nanotudományok, nanotechnológiák, anyagok és új termelési technológiák; energia; környezetvédelem (ideértve az éghajlatváltozást is); közlekedés (ideértve a repüléstechnikát is); társadalom-gazdaságtan és humán tudományok; űrkutatás; biztonság;

17 3. Lépés 15 Ötletek Az Ötletek program a felderítő kutatást fogja támogatni, kizárólag tudományos kiválóság alapján. Kutatás a tudomány vagy a technológia bármely területén folytatható, ideértve a műszaki tudományokat, a társadalom-gazdaságtant és a humán tudományokat. Az Együttműködés programmal ellentétben, itt nem kötelezőek a határon átnyúló partnerségek. A projekteket egyedi kutatócsoportok valósítják meg egy legfőbb kutató mellett. A program az Európai Kutatási Tanácson (EKT) keresztül valósul meg. Bővebb tájékoztatásért látogasson el a webhelyre. Emberek Az Emberek program a kutatók mobilitásához és életpálya-fejlesztéséhez nyújt támogatást, úgy az Európai Unión belül, mint nemzetközi szinten. Megvalósítása Marie Curie cselekvések, ösztöndíjak biztosítása és egyéb olyan intézkedések által történik, amelyek a kutatókat teljes életpályájuk folyamán segítik készségeik és szaktudásuk fejlesztésében: kutatók alapképzése Marie Curie hálózatok; ipari vállalatok és egyetemek közötti átjárási lehetőségek; regionális, nemzeti és nemzetközi mobilitási programok társfinanszírozása; Európán belüli ösztöndíjak; nemzetközi dimenzió: kimenő és bejövő ösztöndíjak, nemzetközi együttműködési rendszer, újrabeilleszkedési támogatások; Marie Curie díjak.

18 16 3. Lépés Milyen az FP7 szerkezeti felépítése? Mik azok az egyedi programok? Kapacitások A Kapacitások program mindazon kapacitások kifejlesztését segíti, amelyekre Európának szüksége van ahhoz, hogy virágzó, tudásalapú gazdasággá váljon. Az alábbi tevékenységeket foglalja magában: kutatási infrastruktúrák; a KKV-k javára folytatott kutatás; a tudás régiói; kutatási potenciál; tudomány a társadalomban; nemzetközi együttműködés specifikus tevékenységei. Nukleáris kutatás A nukleáris kutatási és képzési tevékenységek technológiai fejlesztést, nemzetközi együttműködést, műszaki információ terjesztését és kiaknázási tevékenységeket, valamint képzést foglalnak magukban. Két egyedi programot terveztünk: az első program tartalmazza a fúziósenergia-kutatást (különös tekintettel az ITER-re), valamint a maghasadás kutatását és a sugárzásvédelmet; a második program pedig a Közös Kutatóközpontnak (Joint Research Centre, JRC) a nukleáris energia területén végzett tevékenységeire terjed ki, ideértve a nukleáris hulladék kezelését és környezeti kihatásait, a nukleáris biztonságosságot és a nukleáris veszélyeztetettséggel szembeni biztonságot. A nukleáris területen

19 3. Lépés 17 végzett közvetlen cselekvéseken kívül a JRC számos más területen is folytat kutatást annak érdekében, hogy az EU politikájának alakításához technológiai segítséget nyújtson (l. a webhelyet). Az FP7 költségvetése ( millió, aktuális árakon számítva) millió Emberek Kapacitások JRC (Közös Kutatási Központ) (EK) Ötletek Együttműködés Megjegyzés: Az Euratom-keretprogram 5 éves, 2,7 milliárd eurót kitevő költségvetése a fenti összegben nem szerepel.

20

21 19 4. Lépés Mik azok a finanszírozási rendszerek?

22 20 4. Lépés Mik azok a finanszírozási rendszerek? A finanszírozási rendszerek azok a projekttípusok, amelyek által a programot végrehajtják. Ezek a következők: Együttműködésen alapuló projektek Az Együttműködésen alapuló projektek világosan meghatározott tudományos és technológiai célú projektek, amelyek végrehajtásától specifikus eredményeket várunk (például új tudás vagy technológia kifejlesztése Európa versenyképességének növelése érdekében). Különböző országok, az iparágak, egyetemek képviselőiből álló konzorciumok hajtják végre. Kiválósági hálózatok A Kiválósági hálózatok finanszírozási rendszer olyan kutatási intézmények számára készült, amelyek kombinálni és funkcionálisan integrálni kívánják egy adott területen végzett tevékenységeik és meglévő kapacitásaik jelentős részét azzal a szándékkal, hogy azon a területen egy európai virtuális kutatási központot hozzanak létre. Mindezt egy Közös tevékenységi program végrehajtásával fogják megvalósítani, amely a kutatási egységek, szolgálatok, laboratóriumok vagy nagy kutatócsoportok erőforrásainak integrált és kiegészítő felhasználásán alapul. Ennek a Közös tevékenységi programnak a végrehajtása a szervezetektől hivatalos kötelezettségvállalást igényel arra vonatkozóan, hogy erőforrásaik és tevékenységeik egy részét integrálják. Koordināciós es támogató tevékenységek Ezek olyan cselekvések, amelyek nem magát a kutatást, hanem a projektek, programok és politikák koordinálását és hálózatosodását támogatják. Példaként említhetjük az alábbiakat: koordinációs és hálózatszervező tevékenységek, a tudás terjesztése és felhasználása;

23 4. Lépés 21 tanulmányokhoz hasonló tevékenységek vagy a keretprogram végrehajtását segítő szakértői csoportok; a nagyobb kutatási infrastruktúrákhoz való transznacionális hozzáférés támogatása; a KKV-k, a civil társadalom és hálózatai részvételét ösztönző tevékenységek; egyéb európai kutatási rendszerekkel folytatott együttműködés támogatása (felderítő kutatás). Egyedi projektek Egy legfőbb kutató által vezetett, az Európai Kutatási Tanács (EKT) által finanszírozott és egyedi nemzeti vagy multinacionális kutatócsoportok által végrehajtott projektek. A kutatók képzésének és életpálya-fejlesztésének támogatása Az Európai Unióban és kutatási partnerországaiban működő kutatók képzése és életpálya-fejlesztése Marie Curie-ről elnevezett támogató tevékenységek révén. Adott csoportok (különösen a KKV-k) javára végzett kutatások Olyan kutatási és technológiafejlesztési projektek, amelyeknél a kutatás túlnyomó részét egyetemek, kutatási központok vagy más jogi személyek végzik az adott csoportok, különösen a KKV-k, vagy civil társadalmi szervezetek és azok hálózatai javára. Pénzről szólva Az FP7 finanszírozási alapelve a társfinanszírozás. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság általában nem szerződések révén vagy az ár megfizetésével vásárol kutatási szolgáltatásokat, hanem anyagi támogatást nyújt a projektekhez oly módon, hogy teljes költségvetésük bizonyos százalékát fedezi.

24 22 4. Lépés Mik azok a finanszírozási rendszerek? A projektek költségeihez való maximális hozzájárulás mértéke függ a finanszírozási rendszertől, a résztvevő jogi státuszától és a tevékenység típusától. A kutatási és technológiafejlesztési tevékenységek költségeihez a hozzájárulás alapmértéke 50%. Bizonyos jogi személyek (nonprofit köztestületek, KKV-k, kutatási szervezetek, felső- és középfokú oktatási intézmények) esetében ez elérheti a 75 %-ot is. Demonstrációs tevékenységekhez való hozzájárulás mértéke legfeljebb 50 %. Más tevékenységeknél (konzorcium igazgatása, hálózatszervezés, képzés, koordináció, terjesztés stb.) a hozzájárulás mértéke az elszámolható költségeknek akár 100%-a is lehet. A 100%-os hozzájárulási mérték az Európai Kutatási Tanács égisze alatt folytatott felderítő kutatásoknál is érvényesíthető.

25 23 5. Lépés Hogyan pályázzunk meg anyagi támogatást?

26 24 5. Lépés Hogyan pályázzunk meg anyagi támogatást? Munkaprogramok és pályázati felhívások Az egyedi programok (l. fentebb) megvalósításának konkrét terveit az Európai Bizottság az évente elfogadott munkaprogramokban teszi közzé. Ezek a munkaprogramok tartalmazzák az év folyamán közzétételre kerülő pályázati felhívások (közismert nevükön: felhívások ) menetrendjét. Minden egyes felhívás általában adott kutatási területre vonatkozik, így előfordulhat, hogy Önnek várnia kell a pontos érdeklődési területét érintő felhívás megjelenésére. Hogyan fogok értesülni pályázati felhívás megjelenéséről? Minden felhívás megjelenik az EU Hivatalos Lapjában (Official Journal, a hivatalos dokumentumforrás). Az évi munkaprogramokat és a felhívások teljes szövegét a CORDIS-nak az FP7 szekciójában teszik közzé. Ezek megtalálhatók az EU által támogatott kutatások webhelyén: A CORDIS-t a pályázati felhívásokról szóló legújabb információkkal, valamint a közösségi kutatáshoz kapcsolódó információkkal és szolgáltatásokkal folyamatosan frissítjük. A CORDIS segítséget nyújt Önnek a keresett információ megtalálásához és pályázatának megtervezéséhez.

27 25 6. Lépés Hogyan induljunk a pályázati felhívásokon?

28 26 6. Lépés Hogyan induljunk a pályázati felhívásokon? Adja be pályázatát Pályázati felhíváson pályázatának beadásával indulhat. A pályázatok a felhívás megnyitása és a beadás határideje közti időszakban bármikor beadhatók. A pályázati útmutató (amely a CORDIS-on is minden pályázati felhíváshoz kapcsolódóan megjelenik) végigvezeti Önt a folyamaton, és hasznos dokumentumokhoz is elirányítja. Az EPSS ( Elektronikus Pályázatbenyújtási Szolgáltatás ) nevű, webes alapú eszköz a pályázatok benyújtásának kötelező csatornája.

29 6. Lépés 27 Mi történik a pályázatom beadása után? Miután a pályázás határideje lejárt, minden beadott pályázatot egy független, az adott terület szakértőiként elismert értékelőkből álló testület értékel. A testület a beadott pályázatokat a felállított kritériumokkal összehasonlítva megvizsgálja, hogy a pályázatban javasolt kutatás minősége finanszírozásra érdemes-e. A legfőbb értékelési kritériumok magyarázatát a pályázati útmutatóban megtalálja. Mi történik akkor, ha a pályázatomat elfogadták? Sikeres pályázat esetén az Európai Bizottság az Ön konzorciumával pénzügyi és tudományos-technikai tárgyalásokat kezdeményez a projekt részleteiről. Végül pedig létrejön az egyes résztvevők és a Bizottság közti támogatási megállapodás. Ebben megállapításra kerülnek a kedvezményezettek, illetve az Európai Közösség jogai és kötelezettségei, köztük az EU pénzügyi hozzájárulása az Ön kutatási költségeihez. A felhívásokkal kapcsolatos egyéb kérdésekre (ideértve a pályázat benyújtásának módjáról adott, lépésről lépésre végigvezető tanácsadást, a jogosultsági kritériumokkal, értékeléssel, szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos kérdéseket stb.) választ adó bővebb tájékoztatásért keresse fel a pályázati útmutatót a CORDIS webhelyén:

30

31 29 7. Lépés Honnan kaphatok további segítséget vagy tájékoztatást?

32 30 7. Lépés Honnan kaphatok további segítséget vagy tájékoztatást? Keresse fel országában az EU nemzeti kapcsolattartóját (NCP), amelynek feladata, hogy a potenciális pályázóknak az uniós kutatásfinanszírozásra vonatkozó tanácsadással szolgáljon az Ön országában. Az FP7 különféle témáiban jól tájékozott nemzeti kapcsolattartók minden tagállamban és a kutatási keretprogramokhoz társult országokban megalakultak. Elérhetőségeiket megtalálja a webhelyen. Az egyes felhívásoknál először nézze át a minden felhívási dokumentumban megtalálható részletes pályázati útmutatót. Nézze át a CORDIS-nak az FP7-re vonatkozó webhelyét: Itt kimerítő tájékoztatást kaphat az FP7-ről, megtalálja a legutóbbi frissítéseket is, a pályázati felhívások naptárát, a felhívások szövegét, a gyakran ismételt kérdéseket (FAQ) és egyebeket. Látogasson el az Európai Bizottság kutatási webhelyének FP7-tel foglalkozó szekciójához: Itt 23 nyelven talál egyszerű, letölthető, az FP7-et ismertető tájékoztatókat. Lépjen kapcsolatba az illetékes Kutatási Tájékoztató Szolgálattal, amely segítséget tud nyújtani a kutatási keretprogramok új résztvevőinek. Megtalálhatja a következő internetes címen:

33 7. Lépés 31 Az Európai Unióval kapcsolatos általános kérdéseivel hívja fel a Europe Direct bármely tagállamból díjmentesen hívható számát ( ) vagy a világ bármely más részéről díj ellenében hívható számát ( ). További tájékoztatás az EU-kutatásról, az FP7-ről valamint az Európai Kutatási Térségről:

34

35 Európai Bizottság Luxembourg: Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala oldal 10 x 14,8 cm ISBN HOGYAN JUTHAT HOZZÁ AZ EU HIVATALOS KIADVÁNYAIHOZ? A Kiadóhivatal gondozásában megjelent kiadványok megvásárolhatók az EU-Könyvesboltban (EU Bookshop), azaz megrendelhetők a címen, megjelölve az Ön által kiválasztott értékesítési pontot. A (352) as számra küldött faxban kérheti a nemzetközi értékesítési hálózathoz tartozó boltok listáját.

36 ötletek együttműködés emberek euratom kapacitások KI HU-C

A HETEDIK KERETPROGRAM

A HETEDIK KERETPROGRAM Működésben az európai kutatás A HETEDIK KERETPROGRAM (7. KP) Az európai kutatás az élvonalban Új mérce felállítása az európai kutatásban A kutatási és technológiafejlesztési hetedik keretprogram (7. KP)

Részletesebben

Az Európai Unió 7. kutatás - fejlesztési keretprogramja

Az Európai Unió 7. kutatás - fejlesztési keretprogramja Szeged, 2008.03.30. Az Európai Unió 7. kutatás - fejlesztési keretprogramja Támogatónk: Előadó: Nagy Gábor Dániel Email: ngd@dartke.hu Web: www.dartke.hu A 7. keretprogram és háttere A közösségi szintű

Részletesebben

KKV-knak szóló pályázati lehetőségek. Vántora Virág Pécs, 2010. június 28.

KKV-knak szóló pályázati lehetőségek. Vántora Virág Pécs, 2010. június 28. KKV-knak szóló pályázati lehetőségek Vántora Virág Pécs, 2010. június 28. 1. FP7 - Research for the Benefit of SMEs 2. Konzorcium építő pályázat 3. Bonus pályázat 4. Marie Curie Actions 5. KKV-knak szóló

Részletesebben

FP7 Research for SMEs pályázat. Vántora Virág Székesfehérvár, október 3.

FP7 Research for SMEs pályázat. Vántora Virág Székesfehérvár, október 3. FP7 Research for SMEs pályázat Vántora Virág Székesfehérvár, 2011. október 3. KKV-k az EU-ban EU vállalkozásainak 99%-a Kulcsszereplők a gazdasági növekedés és foglalkoztatás megvalósításában (lisszaboni

Részletesebben

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára Kutatási és Technológiai Innovációs Alap - 2012 Új innovációs pályázatok az ÚSZT keretében Kiemelt figyelem a K+F+I témájú pályázatokra. 5 pályázati konstrukció Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

EU FP7 részvételt támogató hazai intézkedések. 2012. szeptember 17. www.nih.gov.hu

EU FP7 részvételt támogató hazai intézkedések. 2012. szeptember 17. www.nih.gov.hu EU FP7 részvételt támogató hazai intézkedések 1 Az intézkedések célja Magyarország részvétele az EU K+F programjaiban lényegesen elmaradást mutat az EU átlagától, különösen az elnyert támogatási összegek

Részletesebben

Tudás, alkotás, érték

Tudás, alkotás, érték Tudás, alkotás, érték A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2007. évi programjai valamint az EU 7. K+F Keretprogramja Vass Ilona, általános alelnök Nemzeti Innovációs Rendszer, NKTH-GKM szakmai konferencia

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Tel.: +36 46 503 770, Fax: +36 46 503 779 E-mail: Weblap: www.norria.hu Az EUREKA program Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazását támogató magyar és Európai Unió által meghirdetett pályázatok. Csíksomlyó

Megújuló energiaforrások alkalmazását támogató magyar és Európai Unió által meghirdetett pályázatok. Csíksomlyó Megújuló energiaforrások alkalmazását támogató magyar és Európai Unió által meghirdetett pályázatok European Commission Enterprise and Industry Csíksomlyó Magyarországi pályázatok Helyi hő- és hűtési energiaigény

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) Kultúra alprogram. Pályázati felhívás:

KREATÍV EURÓPA ( ) Kultúra alprogram. Pályázati felhívás: KREATÍV EURÓPA (2014 2020) Kultúra alprogram Pályázati felhívás: Pályázati felhívás EACEA 35/2017: A kulturális örökség 2018-as európai évéhez kapcsolódó európai együttműködési projektek támogatása FIGYELMEZTETÉS:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés: Uniós segítségnyújtási önkéntesek kirendelése, beleértve a pályakezdő szakemberek gyakornoki kihelyezését és a végrehajtó

Részletesebben

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04.

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program

Részletesebben

Marie Skłodowska-Curie Akciók

Marie Skłodowska-Curie Akciók Marie Skłodowska-Curie Akciók Jeney Nóra, MSCA NCP EURAXESS Roadshow Budapest, 2014. március 24. 2014. március 25. Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram (2014-2020) Egységes keretprogram három

Részletesebben

Humán erőforrások és mobilitás a 6. Keretprogramban. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes

Humán erőforrások és mobilitás a 6. Keretprogramban. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Humán erő és mobilitás a 6. Csuzdi Szonja Ideiglenes Mobilitási NCP Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárság Humán erő és mobilitás a 6. EK Keretprogram 16 270! Az európai kutatás

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Pályázatírás és pályázati menedzsment az Európai Unióban

Pályázatírás és pályázati menedzsment az Európai Unióban kivételével minden régió ez alá a célkitûzés alá tartozik. A magyar Központi Régió számára jelenleg átmeneti támogatást folyósítanak, a kiesõ forrás részleges pótlására. 2. célkitûzés: Segíti a gazdasági

Részletesebben

A H2020 munkacsoport bemutatása

A H2020 munkacsoport bemutatása Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 A H2020 munkacsoport

Részletesebben

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG EURÓPAI INTÉZETE valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE között létrejött együttműködési megállapodás Preambulum Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Nemek Közötti

Részletesebben

Együttműködés program

Együttműködés program VI./2.3.: Európai uniós programok, támogatások VI./2.3.1.: Az Európai Unió 7. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramja Az Egységes Európai Okmányt (EEO) 1986. február 28-án, Brüsszelben

Részletesebben

Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra. Háttéranyag

Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra. Háttéranyag Áprilisban és májusban már lehet pályázni az új innovációs pályázatokra Háttéranyag EUREKA Programban való magyar részvétel támogatása Cél: a vállalkozói szféra, különösen a kis- és középvállalkozások

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Az EU segítségnyújtási önkénteseinek kirendelése, beleértve az

Részletesebben

A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása. Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június

A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása. Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június A Duna Transznacionális együttműködési program bemutatása Hegyesi Béla kapcsolattartó 2015. június A Duna Transznacionális Program (2014-2020) Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország,

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Szüdi Gábor EUREKA NPC 2012.04.05 Székesfehérvár Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Erasmus+ Tudásszövetségek Pályázat megnevezése (angol) Knowledge Alliances 2017 Pályázat kódja EAC/A03/2016 Általános

Részletesebben

REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA

REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA III. MELLÉKLET EGYEDI RENDELKEZÉSEK REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA III. 1. Fogalommeghatározások A II.1. cikkben szereplőkön túlmenően e támogatási megállapodás

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

Jean Monnet támogatás egyesületeknek

Jean Monnet támogatás egyesületeknek Jean Monnet támogatás egyesületeknek Ez a Jean Monnet tevékenységtípus olyan egyesületeket támogat, amelyek kifejezett hozzá kívánnak járulni az európai integrációs folyamatra vonatkozó tanulmányokhoz.

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat. Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs

Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat. Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat Csuzdi Szonja 2010.06.28., Pécs www.nkth.gov.hu 2010. június 8. 2. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Erasmus fiatal vállalkozóknak - Partnerségi Keretmegállapodás (FPA)

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Erasmus fiatal vállalkozóknak - Partnerségi Keretmegállapodás (FPA) KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises

Részletesebben

Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban

Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban Lelkes Gábor, PhD. Danube EuroConsulting Kft. igazgatója Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke Legnagyobb

Részletesebben

Európai Uniós pályázati lehetıségek

Európai Uniós pályázati lehetıségek UWEX: Urban Water Expert Európai Uniós pályázati lehetıségek Egész életen át tartó tanulás program Bethleni Zsuzsanna Tempus Közalapítvány Budapest, 2011. október 11. Pályáztatás Tempus Közalapítvány Egész

Részletesebben

Biztonság az FP7-ben. Az Együttmőködés program SECURITY témaköre. SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP

Biztonság az FP7-ben. Az Együttmőködés program SECURITY témaköre. SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP Biztonság az FP7-ben Az Együttmőködés program SECURITY témaköre SZELES Ágnes NKTH, SEC NCP FP7-SEC Témakörök tevékenységek Biztonsági tevékenységek 1. Állampolgárok biztonsága 2. Infrastruktúrák és közmővek

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

K+F az EU-ban. Antoni Györgyi

K+F az EU-ban. Antoni Györgyi K+F az EU-ban Antoni Györgyi agy@rekthiv.elte.hu K+F az Európai Unióban stratégiailag összehangolt 2000: Lisszabon 2002: Barcelona konkrét célok meghatározása Kiemelt versenyágazatok: információs és kommunikációs

Részletesebben

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6.

Az EGTC-k jövője. Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k jövője Esztergom, 2012. december 6. Az EGTC-k Európában Az EGTC-k Magyarországon Az EGTC-k jövőjével kapcsolatos kérdések 1. A jogi keretek változása 2. Finanszírozási kérdések 1. A jogi keretek

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Részvételi szabályok és a pénzügyi. változások az EU 7. Keretprogramjában. Gulyás Ágnes Március 27..

Részvételi szabályok és a pénzügyi. változások az EU 7. Keretprogramjában. Gulyás Ágnes Március 27.. Részvételi szabályok és a pénzügyi változások az EU 7. Keretprogramjában Gulyás Ágnes 2007. Március 27.. Minimumfeltételek I. - Általános Legalább három jogalany vehet részt, - akiknek a székhelye - egymástól

Részletesebben

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015.

A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása. Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. A Duna és a Közép Európa 2020 transznacionális együttműködési programok bemutatása Hegyesi Béla - kapcsolattartó pont 2015. január INTERREG- és ETE-források 1990-től 2020-ig 8948000000,0 9000000000,0 8000000000,0

Részletesebben

A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása szeptember

A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása szeptember A Duna, Central Europe és INTERREG Europe együttműködési programok bemutatása 2015. szeptember INTERREG- és ETE-források 1990-től 2020-ig 8 948 000 000 9 000 000 000 8 000 000 000 7 750 000 000 7 000 000

Részletesebben

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között

Határmenti programok. Határmenti programok. Tartalom. Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Tartalom Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program 2009 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG C 400/18 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.12.28. V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG Pályázati felhívás EACEA/38/12 Erasmus Mundus 2009 2013 cselekvési program Végrehajtás 2013-ban

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.17. COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre szóló uniós

Részletesebben

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása EEA Grants Norway Grants 2009-2014 Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció program (HU-09) Szőllősi Nikolett, Debreceni Egyetem 2015.01.14.

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

K+F+I Pályázati Áttekintő

K+F+I Pályázati Áttekintő K+F+I Pályázati Áttekintő Gubacska Anikó Innovációs referens, NKFI Hivatal HORIZONT 2020 program 2016-2017. évi Biztonságos, Tiszta Hatékony Energia felhívások pályázati információs napja 2015. november

Részletesebben

Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek. Vámosi Gábor igazgató

Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek. Vámosi Gábor igazgató Energetikai célú beruházások megvalósítására igénybe vehető nemzetközi pályázati rendszerek Vámosi Gábor igazgató Tartalom Nemzetközi pályázati rendszerek bemutatása 1. ELENA 2. JESSICA 3. LIFE + program

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM KREATÍV EURÓPA (2014-2020) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/18/2017: PIACHOZ JUTÁS TÁMOGATÁSA FIGYELEM! Ez a pályázati felhívás az alábbi feltételek teljesülésének függvényében él: a rendelkezésre

Részletesebben

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása

A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása A LIFE Program és a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram bemutatása Olti Máté osztályvezető I. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. április 28. I. A LIFE Program A LIFE az Európai Unió pénzügyi finanszírozási

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Erasmus+ Európai szakpolitikai kísérletek az oktatás, a képzés és az ifjúságpolitika

Részletesebben

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Tudománypolitikai kihívások a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Dr. Kardon Béla Főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság A kormányzati K+F+I

Részletesebben

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI MRTT Generációk diskurzusa a regionális tudományról Győr, 2012. november 23. 1 Duna-stratégia 2011. júniusi Európai Tanács 4 cselekvési, 11 prioritási

Részletesebben

III. (Közlemények) BIZOTTSÁG

III. (Közlemények) BIZOTTSÁG 2004.6.16. C 159/3 III (Közlemények) BIZOTTSÁG Pályázati felhívás(ok) közvetett KTF-tevékenység(ek)re Az Európai Kutatási Térség integrációja és megerősítése nevezű kutatási, technológiai fejlesztési és

Részletesebben

Norvég Alap Zöld ipari innováció

Norvég Alap Zöld ipari innováció Norvég Alap Zöld ipari innováció Célok Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld innovációk hulladék mennyiségének és a levegő, víz,

Részletesebben

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal

INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE. Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal INTERREG EUROPE EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG EUROPE Kelenné Török Lívia Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Smart Event Europe, date, 2014.12.09. place Debrecen 2. A program előkészítéstől

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Központ október 12.

Magyar Fejlesztési Központ október 12. Magyar Fejlesztési Központ 2015. október 12. Létrehívás A magyar Kormány felismerte, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban Magyarország számára rendelkezésre álló, az Európai Strukturális és Beruházási

Részletesebben

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek Széll Adrienn Tempus Közalapítvány A Jean Monnet tevékenységek fő célja Az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén A tudományos világ

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat tervezetének rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió

Részletesebben

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető Zala Megyei Civil Információs Centrum Horváth Rita - irodavezető Tevékenységek Szakmai tanácsadási rendszer biztosítása: Jogi, közhasznúsági Pénzügyi, könyvviteli és adózási Pályázati Forrásteremtési Számítógép-kezelési

Részletesebben

AZ ELFOGADOTT PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSOK FELÜLVIZSGÁLATA

AZ ELFOGADOTT PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSOK FELÜLVIZSGÁLATA BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK REGIONÁLIS FEJLESZTÉS AZ ELFOGADOTT PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSOK FELÜLVIZSGÁLATA Kivonat ÖSSZEFOGLALÁS Ez a tanulmány

Részletesebben

Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap

Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Fejezeti indokolás LXIX. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap I. A célok meghatározása, felsorolása Az Alap a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció állami támogatását biztosító, az államháztartásról

Részletesebben

Transznacionális programok

Transznacionális programok Transznacionális programok Csalagovits Imre János csalagovits@vati.hu 06 30 2307651 OTKA Konferencia 2009 Május 22 1 Tartalom Hidden Agenda Nemzeti és transznacionális érdek Stratégia és menedzsment Transznacionális

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások

VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.: Hazai társfinanszírozású uniós programok, támogatások VI./2.2.1.: A kohéziós és strukturális alapok felhasználása Magyarországon 2007 és 2013 között Milyen szabályok vonatkoznak az Unió kohéziós

Részletesebben

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM. EACEA 30/2018: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési

KREATÍV EURÓPA ( ) MEDIA ALPROGRAM. EACEA 30/2018: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési KREATÍV EURÓPA (0-00) MEDIA ALPROGRAM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 0/08: Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítési. CÉLKITŰZÉSEK ÉS LEÍRÁS Ez a felhívás az európai kulturális és kreatív ágazat

Részletesebben

Regulation (EC) No. 1080/2006

Regulation (EC) No. 1080/2006 Irányító Hatóság Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 27-213 Európai kohéziós politika 27 és 213 között A. Stratégiai megközelítés: a kohéziós politika összekapcsolása a fenntartható

Részletesebben

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap A EUROSTARS2 program Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes H2020 ICT Információs nap 2014.02.20. A kezdetek - az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY

A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY A KOHÉZIÓS POLITIKA ÁTTEKINTÉSE EMBER LÁSZLÓ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY TÉMÁK TÉMÁK I. Célok, célkitűzések, prioritások, műveletek II. Régiótípusok, alapok III. Elvek, fogalmak IV. Éves fejlesztési

Részletesebben

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA 2012.11.15. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar

Részletesebben

JEDLIK ÁNYOS PROGRAM. Pályázati felhívás. Budapest, 2007.

JEDLIK ÁNYOS PROGRAM. Pályázati felhívás. Budapest, 2007. JEDLIK ÁNYOS PROGRAM Pályázati felhívás Budapest, 2007. I. A támogatás célja A program a gazdaság versenyképességének növelését és a fejlıdés fenntarthatóságát kívánja elısegíteni korszerő technológiák

Részletesebben

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel!

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Nagyobb támogatottság, nagyobb versenyképesség! Glósz és Társa innováció menedzsment www.glosz.hu Innováció

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP-1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti

Részletesebben

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013 Közzététel dátuma: 2008. október 15. A pályázati felhívás hivatkozási száma: 2008/01 1 Pályázati felhívás hivatkozási

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla Transznacionális Együttműködés 2014-2020 Közép-Európa 2020 és Duna Hegyesi Béla Tartalom Az Európai Területi Együttműködés A Közép Európa program bemutatása A Közép Európa program prioritásterületei A

Részletesebben

A Horizont 2020-as pályázati keretrendszer bemutatása

A Horizont 2020-as pályázati keretrendszer bemutatása A Horizont 2020-as pályázati keretrendszer bemutatása Felkészülés a H2020-as pályázatokra c. tájékoztató rendezvény Miskolci Egyetem 2014. március 28. Batta Beatrix Tartalom A Horizont 2020 program felépítése,

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

Marie Skłodowska-Curie Akciók

Marie Skłodowska-Curie Akciók Marie Skłodowska-Curie Akciók Jeney Nóra, MSCA NCP Győr, 2014. február 17. 2014. február 25. 2 H2020 Kiváló tudomány 6162; 25% 2488; 10% 2696; 11% Kiváló tudomány (millió euró) 13 095; 54% Összesen: 24

Részletesebben

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Közös Kutatóközpont Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % HU TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fenti dokumentum minősítés alól feloldott változatát.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a fenti dokumentum minősítés alól feloldott változatát. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 24. (OR. en) 11874/05 DCL 1 A MINŐSÍTÉS FELOLDÁSA 1 A dokumentum száma: ST 11874/05 RESTREINT UE Dátuma: 2005. szeptember 1. Új státusz: Tárgy: nyilvános

Részletesebben

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A gazdaságfejlesztés jelene, jövője Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák szervezete és működése Budapesti székhellyel országos hálózat Régiós

Részletesebben