A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek!"

Átírás

1

2 HEGESZTŐ (OKJ ) A pályaválasztás az első lépés a jövő felé Kedves Gyerekek! Segíteni szeretnénk nektek, mert nagyon fontos döntés előtt álltok. Válaszolnotok kell arra a kérdésre: Mi leszek, ha nagy leszek? Bizony, ez nem egyszerű feladat, talán még egy matek dolgozatot is könnyebb megírni. Dönteni, pedig muszáj, az általános iskola utolsó évében koptatjátok a padokat. Tovább kell tanulnotok! Legyen tudás a kezetekben, amely megalapozza majdani felnőtt életeteket. Felelős döntés előtt álltok, amiben szüleitekre, tanáraitokra támaszkodhattok, de mi is szeretnénk tanácsot adni, hogy könnyebben eligazodjatok a lehetőségek között. Ezt a célt szolgálja ez a Pályaválasztási Tanácsadó Füzet, amely segítség lehet diáknak és szülőnek egyaránt. Nagyon fontos, hogy átgondoljuk erősségeiteket, és felmérjétek, hogy milyen úton juthattok el célotokhoz. Ennek kulcsa a sikeres pályaválasztás! Olyan szakirányba induljatok el, amire építeni tudtok a jövőben, aminek bizonyítványával könnyen elhelyezkedhettek, keresett legyen szakmátok. Tanuljatok szorgalmasan, mert jó szakemberré kell válnotok, magas szinten kell művelnetek az elsajátított szakmát. Ezzel tudtok boldogulni az életben. Figyelmesen olvassátok el ezt a füzetet, mert megismerhetitek belőle, melyek a jó és keresett szakmák. Megtudjátok azt is, hogy egyes szakmai végzettséggel milyen munkaköröket tudtok betölteni. A végzés után hol helyezkedhettek el a városban és a környéken, és az előrelátható kereseti lehetőségekről is tájékozódhattok. Sikeres pályaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! A hegesztő a fémszerkezetű anyagok oldhatatlan kötésének kialakítását végzi el. vasból, acélból és egyéb fémekből készült szerkezeti anyagok, gépalkatrészek és lemezek egymáshoz hegesztése láng-, gáz- vagy elektromos ívhegesztés végzése, a hegesztő berendezések működtetése két fémtárgy egy alacsonyabb olvadáspontú anyaggal való adhéziós kötésének létrehozása forrasztással, keményforrasztás végzése elektromos ívvel vágó vagy lángvágó berendezések működtetése, a fémszerkezeti anyagok szétválasztása Ft Tatabánya, december 9. Schmidt Csaba polgármester Kitermelő, feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. ASG Gépgyártó Kft. Gasztrometál Zrt. Grundfos Magyarország Kft.

3 VILLANYSZERELŐ (OKJ ) Iskolai előképzettség: tízedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség SZERSZÁMKÉSZÍTŐ (OKJ ) Iskolai előképzettség: tízedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség A végzett szakember képes a villamos tervdokumentáció alapján a munkafeladatokat elvégezni, a szerelési nyomvonalat, szerelvények helyét kijelölni, dugaszoló aljzatokat és készülékcsatlakozási helyeket szerelni és érintésvédelmi hálózatokat kialakítani. Épületek hálózatra csatlakoztatását szabvány szerint elvégzi Ft Kitermelő, feldolgozó és szolgáltató ipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Például az alábbi helyi cégek foglalkoztatnak ebben a szakmában: Gasztrometál Zrt. Samsung Chemical Hungary Kft. Grundfos Magyarország Kft. MIVISA Hungary Kft. ASG Gépgyártó Kft. Grabofloo Kft. A szerszámkészítő szakmunkás fémes és nemfémes anyagokat kézi és gépi megmunkálási eljárásokkal bonyolult nagy értékű forgácsoló szerszámok, kéziszerszámok, különleges és egyedi készülékek, ellenőrző eszközök (idomszerek), meleg- és hidegalakító sajtolószerszámok tervezését, gyártását, szerelését, felújítását, üzemeltetését végzi. Ismeri és alkalmazni tudja a korszerű (NC-CNC) technikákat. Elvégzi a gyártás során a szükséges hőkezeléseket. Méréseket, vizsgálatokat végez, ellenőriz Szerszám-/készülékalkatrészt gyárt, alakít, javít Szerszámot, készüléket készít, szerel, próbál Szerszám- és készülékelemeket hőkezel Ft Kitermelő és feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. F-Kontakt Kft. Gasztrometál Zrt. Grundfos Magyarország Kft. AGC Autóipari Magyarország Kft. Kovács Gépműhely F-Kontakt Kft. Delphi Kft.

4 GÉPI FORGÁCSOLÓ (OKJ ) IPARI GÉPÉSZ (OKJ ) A fémforgácsoló szakember fém- és nemfémes anyagokat munkál meg hagyományos és számjegyvezérlésű forgácsoló szerszámgépeken, elsősorban eszterga-, maró- és köszörűgépeken. E tevékenységét a szükséges technológiai, programozási, munkabiztonsági, minőségbiztosítási, környezetvédelmi és munkajogi ismeretek, a gép - szerszám - munkadarab - készülék kezelési és mérési tapasztalatok birtokában végzi. Munkafeladatok előkészítése Gépbeállítási paraméterek pontos meghatározása Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét. Szükség esetén ciklus utasításokat alkalmaz Számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC). CNC-gépet kezel Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Az ipari gépészek a gyártásban, a karbantartásban és a műszaki rendszerek felügyeleténél (pl. nagy gyártóberendezések irányítása) alkalmazhatóak. A legkülönbözőbb fémek, valamint műanyagok megmunkálásával foglalkoznak. felügyelik a termelési folyamatokat és biztosítják a termékminőséget, számítógépes szabványprogramok és grafikus dokumentumok segítségével. karbantartás, gép- és berendezésgyártás, gyártástechnika és finommechanikai készülékek gyártása Ft Feldolgozóipari cégeknél. Impreglon Kft. Például az alábbi helyi cégek foglalkoztatnak ebben a szakmában: ASG Gépgyártó Kft. F-Kontakt Kft. Gasztrometál Zrt. Grundfos Magyarország Kft. Kovács Gépműhely

5 KŐMŰVES ÉS HIDEGBURKOLÓ (OKJ ) MŰANYAG-FELDOLGOZÓ (OKJ ) A kőműves értelmezi a rendelkezésre álló műszaki dokumentáció tartalmát. Betartja az építési technológiai folyamatok sorrendiségét. Meghatározza a munkavégzéshez szükséges anyagok mennyiségét. Falazási munkát végez, falazati rendszereket alkalmaz. Beton és vasbeton szerkezetet készít. Épületek és épületrészek létesítése, javítása, karbantartása, felújítása és bontása, valamint kültéri és beltéri felületek hidegburkolása Ft Kitermelő, feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. A műanyag-feldolgozó munkája során meggyőződik a munkahely általános biztonsági állapotáról. A munkavégzéssel összefüggő általános szabályokat alkalmazza. Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi, valamint a szakmára, szerelési-javítási technológiára vonatkozó előírásokat. Műanyag-feldolgozó gép kezelése Adatokat beolvas, adatokat ment számítógépes tároló eszközökre. Technológia változtatás esetén rögzíti, dokumentálja a technológiát. Árukísérő dokumentumokat kezel, tölt ki. Minőségbiztosítási dokumentumokat kezel, tölt ki. Napi anyagelszámolást készít. Terveket, műszaki leírásokat olvas, értelmez. Munkaműveletekről vázlatos rajzot készít. Bruttó kereseti lehetőség: Ft Feldolgozóipari cégeknél. Grabofloor Kft.

6 CNC GÉPKEZELŐ (OKJ ) Iskolai előképzettség: moduláris gépi forgácsoló ELEKTROMECHANIKAI MŰSZERÉSZ (OKJ ) Iskolai előképzettség: tízedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség A CNC-gépkezelő általános anyagvizsgálatokat és geometriai méréseket végez, ellenőriz felületi érdességet, idomszerrel mér, a kész munkadarabok geometriai méreteinek végellenőrzését végzi. tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára vonatkozó dokumentumokat (műhely-, rész-összeállítási, összeállítási, egyszerűbb hidraulikus és pneumatikus, villamos kapcsolási rajz, darabjegyzék, műszaki leírás, gépkönyv stb.). Német-Magyar Tudásközpont Kft Budapest, Lövőház u. 30 Bruttó kereseti lehetőség: Ft Elektronikus áramköröket épít és gyárt. Az előírás szerinti feszültségre kapcsolja az áramkört. Műszeres bemérést végez elektronikus berendezéseken. Készre szereli az elektronikus készülékeket és berendezéseket. Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Budapest, XIV. Várna u Bruttó kereseti lehetőség: Ft Feldolgozóipari cégeknél. Feldolgozóipari cégeknél. Például az alábbi helyi cégek foglalkoztatnak ebben a szakmában: F-Kontakt Kft. Grundfos Magyarország Kft. Kovács Gépműhely ASG Gépgyártó Kft.

7 SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ (OKJ ) Iskolai előképzettség: tízedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség ÁLTALÁNOS ÁPOLÓ (OKJ ) Iskolai előképzettség: Érettségi vizsga Végzi az ápolási, gondozási alapfeladatokat. Felméri a fogyatékos ember sajátos szükségleteit. Fogyatékos emberek körében szociális gondozást végez. Vezeti a gondozási, ápolási, fejlesztési terv és a rehabilitációs program dokumentációját. Felméri az idős emberek sajátos szükségleteit. Idős emberek körében szociális gondozást végez. Végzi az idősellátás adminisztrációját. Tagintézménye Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Tatabánya, Béke utca Ft Egészségügyi ágazatban működő állami és magán intézményeknél, pl. idősek otthonában. Munkája során az ápolási folyamatnak megfelelően elvégzi a rábízott beteggel és családjával kapcsolatos ápolási, gondozási feladatokat. Közreműködik az egészség megőrzésében, az egészséges életmód kialakításában. Szakápolási feladatokat lát el a különböző szervrendszerek betegségeiben szenvedő betegek körében. Munkája során alkalmazza az élettani, kórélettani, klinikai és ápolás- lélektani ismereteit. Kapcsolatot tart a betegekkel, azok hozzátartozóival, az orvosokkal és más egészségügyi dolgozókkal, valamint a szociális gondozó hálózattal. Előkészíti, ha szükséges, elkíséri a beteget a vizsgálatokra. Elvégzi a hatáskörébe tartozó vizsgálatokat és kezeléseket, az egyszerűbb vizsgálatokat, mint például hőmérséklet- és vérnyomásmérést, pulzusszámlálást. Asszisztál az orvosnak a vizsgálatoknál és a kezeléseknél. Szakszerűen alkalmazza az ápolási-gondozási, valamint a vizsgálatokhoz és a kezelésekhez használt eszközöket. Gyógyszerelési tevékenységet folytat az orvos utasításának megfelelően. Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola 2800 Tatabánya Cseri u Ft Egészségügyi ágazatban működő intézményeknél, cégeknél.

8 ÉPÜLET ÉS SZERKEZETLAKATOS (OKJ ) KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ (OKJ ) Vasból, acélból és egyéb fémes anyagból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg. Épületek és más építmények szerkezeti fémvázainak összeszerelését, felállítását és szétszerelését végzi. Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola 2500 Esztergom, Budai Nagy Antal u Ft Kitermelő, feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. ASG Gépgyártó Kft. A fűtési rendszerek szerelése, kazánok, fűtőtestek felszerelésének technológiai szabályainak ismerete, beszabályozási műveletek elvégzése. Gázvezetékek fektetése, különféle gázvezeték szerelési technikákra, gázfogyasztó berendezések, gázszerelvények elhelyezése és a felújítása, javítás, karbantartás, időszakos ellenőrzési munkák elvégzése. Felméri az épületek energetikai állapotát Javaslatot ad a korszerű energiafelhasználásra vonatkozó összes kérdésre Ft Kitermelő, feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél.

9 AUTÓSZERELŐ (OKJ ) AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ (OKJ ) Szakma leírás: Az autószerelő a környezetvédelmi felülvizsgálat feladatai során azonosítja a gépjárművet rendszám, alvázszám, motorszám alapján, megméri a kipufogógáz emissziós értékeit, gyújtásellenőrzést végez, minősíti a mért értékeket (megfelelt, nem felelt meg). Mérési eredményeket dokumentál számítógéppel, számítógépes diagnosztikához hardver és szoftver eszközöket használ, műszaki rajzokat készít, használ, szabadkézi rajzot, vázlatot készít alkatrészekről, villamos berendezésekről, műszaki dokumentációt értelmez és használ. Tájékozódik, információt szerez a panaszról, a rendellenességről. Megtekinti, átveszi a járművet vagy részegységeit, kipróbálja az eszközt, pontosítja az ügyfél által elmondottakat. Ajánlatot ad a javítás költségeiről és a várható javítási időszükségletről. Ellenőrzi az elvégzett munkát (pl. próbaút, működési próba), tevékenyen részt vesz a tűz- és robbanásveszély megelőzésében, kitölti a munka-megrendelési nyomtatványokat Ft Szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Szakmaleírás: Autóelektronikai műszerész feladatkörében: mérések végzésekor mérési jegyzőkönyvet készít, motorkód alapján adatbázisból beállítási, mérési adatokat keres. Kiválasztja a szükséges anyagokat, szerszámokat, műszereket, készülékeket, mérő és ellenőrző eszközöket. A technológiai folyamatok helyes sorrendjében végrehajtja a tényleges gyártást, felújítást. A munkafolyamat egyes elemei után, ill. az elem elkészülte kor elvégzi az ellenőrzést, minősítést. A dokumentációkban meghatározott elektronikus, villamos kapcsolódási pontoknak előírt jellemzőknek, mechanikai méreteknek méréssel történő meghatározását végzi. Tájékozódik, információt szerez a panaszról, a rendellenességről. Megtekinti, átveszi a járművet vagy részegységeit, kipróbálja az eszközt, pontosítja az ügyfél által elmondottakat. Ajánlatot ad a javítás költségeiről és a várható javítási időszükségletről. Ellenőrzi az elvégzett munkát (pl. próbaút, működési próba), tevékenyen részt vesz a tűz- és robbanásveszély megelőzésében, kitölti a munka-megrendelési nyomtatványokat Ft Szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél.

10 RÉSSZAKKÉPZÉSBEN ELSAJÁTÍTHATÓ SZAKMA PLC-PROGRAMOZÓ (OKJ ) A PLC programozó az automatikai műszerész szakképesítés rész-szakképesítése ÁLTALÁNOS LABORÁNS (OKJ ) A PLC programozó feladata a tervező, technológus stb. által kidolgozott berendezések, folyamatok, technológiák vezérlő programjának elkészítése, bevitele, tesztelése és dokumentálása a programozható logikájú vezérléshez (PLC-hez). PLC-programozás nemzetközi szabványainak ismeretén túl a következő - Magyarországon elterjedt - PLC-típusok programozását kell ismernie: SIEMENS, OMRON, AEG, TELEMECANIQUE, valamint egy szabadon választott típusét. Az általa készített programnak meg kell felelni a szakmai, biztonságtechnikai és a munkavédelmi követelményeknek. Feladata még a meglévő PLC-programok igény szerinti javítása, átalakítása vagy átírása más típusú PLC-re. Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium 9021 Győr, Szent István út Ft Feldolgozóipari cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. Delphi kft. Az általános laboráns vegyipari jellegű laboratóriumban leírások, szabványok alapján felsőbb szakmai irányítás és felügyelet mellett végzi munkáját. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, és előkészíti a mintákat vizsgálatra. Gondoskodik a vegyipari laboratórium rendjéről, az eszközök tisztaságáról. Vegyipari vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai elemzéseket készít elő és végez. Közreműködik az anyagok laboratórium körülmények közötti előállításában, a munka előkészítésében. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi. A rész szakképesítéssel rendelkező vegyipari üzemi- és kutató laboratóriumokban alapvető laboratóriumi tevékenységeket végezhet szakmai irányítás mellett. Irinyi János Környezetvédelmi, Vegyészeti Középiskola 1097 Budapest, Gyáli út 25/a Ft Feldolgozóipari cégeknél.

11 RAKTÁROS (OKJ ) Tatabánya hazavár Befektetés a jövőbe Tatabánya Hazavár program Egy település jövője, fejlődése elképzelhetetlen a településen szívesen élő, szívesen munkát vállaló elkötelezett polgárok tevékeny jelenléte nélkül. Minden eszközzel támogatni kívánjuk a helyi közösség erősítését, generációk együttműködését, a fiatalok helyben maradását. A PROGRAM ELEMEI A raktáros az általános raktározási feladatok keretében felcímkézi és zárolja a hibás árut, azt külön raktárhelyre teszi. Átrakja az árut raktáron belül (pl. az elhelyezés racionalizálása érdekében vagy szavatossági szempontok miatt). Anyagot csoportosít megadott szempontok, előírások szerint (pl. felhasználás vagy nagyság szerint). Elkülöníti a minőségileg vizsgálandó árut a minősítés elvégzéséig. Részt vesz a selejtezésben. Eseti megrendelésnél egyedi igény szerinti kiszerelésben csomagolja az árut. Sérült csomagolású árut újracsomagol. Összekészíti és nyilvántartásban rögzíti a termelés (felhasználó) által igényelt darab ill. méterárut. Méri az áru mennyiségét a megfelelő mérőeszközzel (pl. mérleggel, mérőszalaggal). Beazonosítja a nyilvántartásban nem szereplő, fellelt árut. Ellenőrzés esetén a felmerült problémáról értesíti felettesét. Ellenőrzi a betárolt anyagok raktárhelyeinek állapotát. Az anyagjegyzék alapján a megfelelő technológiával összekészíti az árut. Az anyagjegyzék szerint becsomagolja az árut. Címkézi és feliratozza a becsomagolt árut (megnevezés, cikkszám, darabszám, dátum). A kitárolandó áru összekészítése során észlelt raktárkészlet-eltérést jelzi a raktárvezetőnek. Pro Sec Kft Budapest, Rómer Flóris u Ft Kitermelő, feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Celo Hungária Kft. 1. Felsőoktatási ösztöndíj programelem STÚDIUM ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM Az alapítvány kiemelten kezeli az egyenletesen kimagasló teljesítményt nyújtó műszaki, orvosi és egyéb természettudományos képzésben résztvevő főiskolai és egyetemi hallgatókat, valamint a tatabányai középiskolák hiányszakmákban tanuló fiataljait az alábbi részletezésben: valamely hiányszakmában (részletezése a felsorolás végén) képzést nyújtó állami oktatási rendszer részét képező intézményben középfokú tanulmányokat folytat, vagy műszaki, természettudományi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, orvosi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, tanár szakos képzésben vesz részt felsőoktatási intézményben fizika, kémia, matematika szak, vagy szakpár felvételével. Az ösztöndíj megállapítása a középfokú tanulmányokat folytatóknál oly módon történik, hogy 2,00-3,50 tanulmányi átlagot elérők Ft, 3,51-4,74 tanulmányi átlagot elérők Ft, 4,75-5,00 tanulmányi átlagot elérők Ft tanulmányi ösztöndíjra jogosultak. Az állami ösztöndíjra is jogosultak az előbbi összegek 50%-át kapják. A felsorolt felsőfokú képzésben résztvevőknél ösztöndíj 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár, valamennyi jogosult esetén tanulmányi eredménytől függetlenül egységes mértékben. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Stúdium Ösztöndíj programban történő részvétel feltételei: tatabányai állandó lakcím az ország bármelyik közép- és felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. 2. Munkához jutás támogatás programelem KÓTA JÓZSEF GYAKORNOKI PROGRAM A Kóta József Gyakornoki Program a Stúdium Ösztöndíj alapjaiból kiindulva annyival nyújt többletet, hogy a felsorolt képzési formákban tanulók már a tanulmányaik alatt megállapodnak a leendő munkáltatójukkal, hogy tanulmányaik sikeres befejezését (oklevél megszerzése) követően egymással munkaszerződést kötnek legalább olyan időtartamra, amely időtartamban a gyakornok gyakornoki ösztöndíjban részesült. A gyakornoki programban azok vehetnek részt, akik a későbbi foglalkoztatójukkal és a koordinátori feladatokat ellátó Polgármesteri Hivatallal egy háromoldalú megállapodást A gyakornoki ösztöndíj megállapítása a felsőfokú tanulmányokat folytatóknál megegyező módon kerül megállapításra: 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Az ösztöndíjas havi támogatását 50%-ban az önkormányzat, 50%-ban pedig a leendő munkáltató vállalja.

12 Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Kóta József Gyakornoki Programban történő részvétel feltételei: előzetes megegyezés a pályázó és egy konkrét, regisztrált tatabányai munkáltató között az ösztöndíj és a későbbi foglalkoztatás terén (a megállapodás létrejöttében a Város Polgármesteri Hivatala segítséget nyújt) tatabányai állandó lakcím 30. életévét be nem töltött életkor az ország bármelyik felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. 3. Lakáshoz jutás támogatása programelem - Önálló élethez saját otthon Az önálló élet kezdésének egyik feltétele a saját lakásba költözés. Pályakezdő fiataloknak a legtöbb esetben nincs erre lehetősége, ezért a program keretében bővítjük a város bérlakás-állományát, állami vagy uniós pályázatok segítségével, esetleg magántőke bevonásával. A bérlakások építésénél kihasználjuk, hogy az Új Széchenyi Terv is kiemelten kezeli az ilyen irányú beruházásokat. Így folytatni tudjuk az előző Széchenyi Terv idején sikeresen indult tatabányai programot. Külön feltételrendszert dolgozunk ki a közszolgálatban, illetve a hiányszakmában dolgozó fiatalok lakásfeltételeinek javítására Fiatalok kedvezményes önkormányzati bérlakáshoz jutása 3.2. Fiatalok első saját otthonának megvásárlásához nyújtott támogatás 3.3. Fiatalok első saját otthonának felépítéséhez nyújtott támogatás Segítünk dönteni! A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységéről. Amikor az általános iskola után továbbtanulásra jelentkezel, fontos döntést hozol. Ezzel megteszed az első lépést a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába. Több száz intézmény és szakma közül választhatsz, amelyek között nem mindig könnyű eligazodni. Kamaránk egyik kiemelt feladatának tekinti azt, hogy segítséget nyújtsunk a pályaválasztásban. A pályaorientáció keretén belül célunk, hogy megismerjétek azokat a szakmákat, amelyekre a gazdaságnak kiemelten szüksége van, ami Komárom-Esztergom megyében kiemelten hiány és keresett szakma. Pályaválasztási tevékenységünk: üzemlátogatások szervezése a megyében általános iskolai rendezvényeken - osztályfőnöki órákon, szülői értekezleteken, stb. - pályaválasztási tájékoztatók tartása gimnáziumok végzős tanulóinak tájékoztatása a szakmatanulásban rejlő lehetőségekről látogatói csoportok szervezése a Szakma Sztár Fesztiválra egyéb pályaorientációs rendezvényeken pl. pályaválasztási kiállításokon - való részvétel pályaorientációs szóróanyag, kiadvány összeállítása, szakmabemutató filmek vetítése ezek az alkalmak valóban segíthetik a szakma- és a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Rengeteg tapasztalatot szerezhettek az ilyen kirándulások alatt, hiszen a termék előállítás valós helyszínén, valós körülmények között ismerheted meg a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagilag is segíteni tud, hiszen teljes egészében támogatja az utazás költségeit, Neked és szüleidnek nem kerül pénzébe. Osztályfőnöki órákon a Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munka- és pályatanácsadó munkatársával közösen a pályaválasztás fontosságáról, a pályaválasztás lépéseiről tartunk tájékoztató előadást. Bemutatásra kerülnek azok az eszközök is például az eletpalya.munka.hu weboldal- amelyek segíthetnek neked a pályaválasztásban. Ezt követően szabadidős érdeklődési kérdőívet töltünk ki, amely alapján világosabb képet kaphatsz arról, hogy az érdeklődési köröd alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulnod. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy szakmabemutató filmeket vetítünk le azokban a szakmacsoportokban, ami érdekel Téged. Mindezek mellett kiadványokban, újságcikkekben is felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy milyen szakmát érdemes tanulni, hogyan tudunk segíteni abban, hogy olyan szakmát válasszál, amelyik érdeklődésednek, képességeidnek megfelelő legyen és nem utolsó sorban anyagilag is biztos jövőt jelentsen számodra. Remélem ez a kiadvány is segíteni fog életed egyik legfontosabb döntésének meghozatalában, a pályaválasztásban. Ha felkeltettem az érdeklődésedet és segítséget szeretnél kérni, bátran keress fel az alábbi elérhetőségek egyikén vagy látogasd meg honlapunkat és facebook oldalunkat. A KEMKIK Pályaorientációs tanácsadója: Steindl Balázs Elérhetőségeim: telefon: (06-34) mobil: Honlapunk: kemkik.hu/pályaválasztási tanácsadás menüpont. Facebook oldalunk: Pályaválasztás Kemkik néven érhető el. Idén - az üzemlátogatások keretében több mint ötszáz általános iskolás diáktársatokat vittük el megyénk különböző gazdasági szervezeteihez. A meglátogatott üzemek a teljesség igénye nélkül: Magyar Suzuk Zrt esztergomi gyára, Forest Papír Kft, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft, Vita Sütő Kft, ASG Gépgyártó Kft, Güntner Tata Kft, Kiss Hotel, Neszmélyi Hilltop Borászat, Gedia Hungary Kft. A szakmatúrán szerzett tapasztalatunk az, hogy az üzemlátogatásoknak fontos szerepük van, hiszen

13 Kiadja Szerkesztette Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft.

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Beiskolázási tájékoztató 2015/16-os tanév 5000 Szolnok, Baross út 37/A. Tel.: 56/ 425-844 Fax: 56/ 427-200 E-mail: titkarsag@szolmusz.hu www.szolmusz.hu OM azonosító:

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájáról

Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájáról Ikt..: 24-3 /2015/203 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájáról Tisztelt Közgyűlés! A Heves Megyei Önkormányzat felkérésére a Heves Megyei Fejlesztési

Részletesebben

Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA

Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA Készült a HEFOP 3.3.1-P.-2004-09-0102/1.0 pályázat támogatásával. Szerző: Lektor: Kovács Miklós tanszéki mérnök dr. Szekeres Tamás egyetemi tanár Kovács Miklós,

Részletesebben

Vezeték- és cső- (víz, gáz, fűtés) hálózat-szerelő Szakmabemutató információs mappa

Vezeték- és cső- (víz, gáz, fűtés) hálózat-szerelő Szakmabemutató információs mappa Vezeték- és cső- (víz, gáz, fűtés) hálózat-szerelő Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI

Részletesebben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben A Nógrád Megyei Munkaügyi Központ és a Nógrád Megyei Pedagógiai-, Közművelődési Szakmai Szolgáltató

Részletesebben

felvehető létszám Műszaki Közlekedés német-angol 4+2 11 12 német-angol 4+1 13 12 német-angol 4+2 14 12

felvehető létszám Műszaki Közlekedés német-angol 4+2 11 12 német-angol 4+1 13 12 német-angol 4+2 14 12 RÁZSÓ IMRE SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA Címe: 9900 Körmend, Rákóczi F. u. 2. OM azonosító: 036745 Telefon: 94/594-077; fax: 94/594-076 E-mail: iskola@razso.sulinet.hu Honlap: http://razso.kormend.hu Igazgató:

Részletesebben

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára i Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára Készült a KKT - Készség, Kompetencia, Tudás A Budapesti Gazdasági Főiskola komplex szolgáltatásfejlesztése a munkaerőpiac kompetenciafejlesztési

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A műveltség nem ünneplő ruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyvere. Német László A SÁGHY MIHÁLY SZAKKÉPZŐ ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM,

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV ISO 9001:2000 SZERINT Kiadta:... Hajós Éva igazgató A második kiadás dátuma: 2004. március 1. Nyilvántartott példány, folyamatos módosításokkal Csak tájékoztatásra szolgáló, nem felülvizsgált példány A

Részletesebben

Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerészei Szakmabemutató információs mappa

Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerészei Szakmabemutató információs mappa berendezések műszerészei Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: HOLCZER SZABOLCS A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

FEOR-08. Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere. Központi Statisztikai Hivatal

FEOR-08. Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere. Központi Statisztikai Hivatal FEOR-08 Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere Központi Statisztikai Hivatal KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL FEOR-08 FOGLALKOZÁSOK EGYSÉGES OSZTÁLYOZÁSI RENDSZERE BUDAPEST, 2011 KÖZPONTI STATISZTIKAI

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az új, kompetencia alapú VILLAMOSMÉRNÖK-ASSZISZTENS. felsőfokú szakképzési program indítására

ELŐTERJESZTÉS. az új, kompetencia alapú VILLAMOSMÉRNÖK-ASSZISZTENS. felsőfokú szakképzési program indítására PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR ELŐTERJESZTÉS az új, kompetencia alapú VILLAMOSMÉRNÖK-ASSZISZTENS felsőfokú szakképzési program indítására (a 21/2007.(V.21.) SZMM rendelet alapján) Pécs,

Részletesebben

Száz szép Szakma Első kiadás Budapest 2009

Száz szép Szakma Első kiadás Budapest 2009 Száz szép Szakma Száz szép Szakma Első kiadás Budapest 2009 Százszorszép szakma A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet ingyenes szakképzési tájékoztató kiadványa Felelős

Részletesebben

Szakképzõ Iskola OM azonosító: 201038 (2700 CEGLÉD, ALKOTMÁNY U. 7-9.) Tel: 53/500-574, 70/633-7565 e-mail: info@gubody.t.online.hu www.gubody.

Szakképzõ Iskola OM azonosító: 201038 (2700 CEGLÉD, ALKOTMÁNY U. 7-9.) Tel: 53/500-574, 70/633-7565 e-mail: info@gubody.t.online.hu www.gubody. GUBODY FERENC Szakképzõ Iskola OM azonosító: 201038 (2700 CEGLÉD, ALKOTMÁNY U. 7-9.) Tel: 53/500-574, 70/633-7565 e-mail: info@gubody.t.online.hu www.gubody.hu TÁJÉKOZTATÓJA a 2014/2015 tanévre tervezett

Részletesebben

ISKOLA UTÁN ISKOLA ELŐTT

ISKOLA UTÁN ISKOLA ELŐTT ISKOLA UTÁN ISKOLA ELŐTT A KomáromEsztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Középdunántúli Regionális Pedagógiai Intézet PÁLYAVÁLASZTÁSI KIADVÁNYA A 2012/2013. TANÉVRE Általános és középiskolát

Részletesebben

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M P E D A G Ó G I A I P R O G R A M W e s s e l é n y i M i k l ó s M ű s z a k i S z a k k ö z é p i s k o l a é s S z a k i s k o l a B u d a p e s t 2001 2013 óh, hatalmas Sors, adj egy férfias, munkásan

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Bútorasztalos Szakmabemutató információs mappa

Bútorasztalos Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: KOLOS NORBERT SZAKMAI LEKTORÁLÁS: FARKAS ZOLTÁN A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

Alkalmazás programozó / Szoftver és alkalmazásfejlesztő elemző Szakmabemutató információs mappa

Alkalmazás programozó / Szoftver és alkalmazásfejlesztő elemző Szakmabemutató információs mappa Alkalmazás programozó / Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: FÁBIÁN ZOLTÁN SZAKMAI LEKTORÁLÁS:CSIPAI

Részletesebben

Katasztrófavédelem Szakmabemutató információs mappa

Katasztrófavédelem Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DOBSON TIBOR, TŰZOLTÓ EZREDES, FŐVÁROSI

Részletesebben

Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező

Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY

Részletesebben

Vegyésztechnikus Szakmabemutató információs mappa

Vegyésztechnikus Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: SZABÓ ZOLTÁN, IGAZGATÓ, ERDEY-GRÚZ TIBOR

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 43. A szakképzés rendszere

TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 43. A szakképzés rendszere TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 43. A szakképzés rendszere EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET 2005 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 2 Szerzők: Feigl Ágnes Sövényi Ferencné Szabó Nóra Szerkesztette: Tóth Lászlóné

Részletesebben

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: DORKA ISTVÁN SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DR. MIKÓ BALÁZS A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

JÓVÁHAGYÓ NYILATKOZAT:...

JÓVÁHAGYÓ NYILATKOZAT:... Tartalom Bevezető... 2 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 4 1.2 A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai

Részletesebben

Tanulási útmutató és tananyag

Tanulási útmutató és tananyag HEFOP 3.5.4 FELNŐTTKÉPZÉSI SZERVEZŐ KÉPZÉS 6. modul: Felnőttképzési szolgáltatások Tanulási útmutató és tananyag Pécs Tisztelt Hallgató! Ön A felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló

Részletesebben

Gazdaság. Jászkun VÁLLALKOZÓK ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA. www.jnszmkik.hu. Megjelenik negyedévente. Kamarai tagok számára. ingyenes. 1.

Gazdaság. Jászkun VÁLLALKOZÓK ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA. www.jnszmkik.hu. Megjelenik negyedévente. Kamarai tagok számára. ingyenes. 1. A magazinja Jászkun Gazdaság Gazdaságfejlesztés Szakmai rendezvények Aktuális pályázatok Cégbemutatók Szakképzés VÁLLALKOZÓK Megjelenik negyedévente ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA www.jnszmkik.hu Kamarai tagok

Részletesebben

A Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és Működési. Szabályzata

A Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Szervezeti és Működési. Szabályzata 6500 Baja, Bácska tér 1 A Türr István Gazdasági Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1 6500 Baja, Bácska tér 1 Tartalom I Általános rendelkezések 6 1 A szervezeti és működési szabályzat célja,

Részletesebben

Rendszerelemző / Szoftver- és alkalmazásfejlesztő - elemző Szakmabemutató információs mappa

Rendszerelemző / Szoftver- és alkalmazásfejlesztő - elemző Szakmabemutató információs mappa Rendszerelemző / Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: MOCSAI NORBERT SZAKMAI LEKTORÁLÁS: CSIPAI

Részletesebben