A pályaválasztás a jövő záloga. Kedves Diákok! Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Schmidt Csaba polgármester

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pályaválasztás a jövő záloga. Kedves Diákok! Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Schmidt Csaba polgármester"

Átírás

1

2 A pályaválasztás a jövő záloga Kedves Diákok! Ez a kiadvány szeretne segítséget nyújtani ahhoz, hogy a középiskolai tanulmányok után megismerhessétek a különböző szakmákat, felelősen választani tudjatok közülük. A döntés meghozatalában biztosan támaszkodhattok szüleitekre, tanáraitokra. A Pályaválasztási Tanácsadó Füzet bemutatja, hogy adott szakmát mely intézményekben van lehetőségetek elsajátítani, és az iskola elvégzését követően hol lehet a megtanult szakismerettel elhelyezkedni városunkban, térségünkben. Ehhez a felelős döntéshez fontos, hogy alaposan átgondoljuk erősségeinket, felmérjük lehetőségeinket, felismerjük, hogy célunkhoz milyen úton juthatunk el. Egy sikeres életpálya elindításához ezek a kezdőlépések. Az itt közölt információk segítséget nyújtanak ahhoz, hogy olyan szakmát válasszatok, amelyekkel könnyen el tudtok helyezkedni, mert keresettek a munkaerőpiacon. Így ahhoz is megnyílik az út, hogy városunkban találjatok munkát és tisztes megélhetést magatoknak, és később itt alapítsatok családot. Ehhez nyújt segítséget a Tatabánya Hazavár programunk, amely biztosítja a szükséges támogatási formákat is. A már sikeres program részleteiről a város honlapján ( tájékozódhattok. Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Tatabánya, december 9. Schmidt Csaba polgármester

3 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel MECHATRONIKAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel Az elektronikai technikus elektronikai áramköröket tervez és dokumentál. Műszaki dokumentációt összeállít, alkalmazza az érvényes szabványokat, számítógépes szerkesztőprogramokat használ, irányítással műszaki dokumentációt készít. Analóg alapáramköröket méretez, digitális alapáramköröket realizál. Alkalmazza a számítógépes tervezőprogramokat, a számítógépes szimulációkat. Elkészíti az áramkörök műszaki leírásait, rajzait. Teszteli az elektronikai áramkör működését. Műszaki dokumentációt állít össze Elektronikai áramköröket tervez Elektronikai áramköröket épít Elektronikai áramkörkészítést, gyártást irányít Elektronikai áramköröket üzembe helyez Műszeres bemérést, hibakeresést végez és irányít Ipari gyártórendszereket karbantart Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. A mechatronikai technikus egyedi speciális munkákat végez. Mechatronikai elemeket össze- és szétszerel. Hagyományos és korszerű gépi forgácsolási feladatot végez. Kezeli és működteti a CNC-gépeket, a PLC-vezérlésű gépeket. Mechanikus, elektromechanikus mérést, villamos mérést végez. Előírás szerint dokumentálja a mérési eredményeket, számítógépes kiértékelést használ. Figyelemmel kíséri a helyes működést, megállapítja a hibás működést, üzemzavart. Mechatronikai berendezések javítását végzi Munkarendet tervez és irányít Gépeket és rendszerek alkotórészeit összeépít Mechatronikai elemeket össze- és szétszerel Elektromos irányításokat felépít és tesztel Pneumatikus és hidraulikus irányításokat felépít és tesztel Mechatronikai rendszereket, gépeket programoz Ipari gyártórendszereket, gépeket üzemeltet Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. Impreglon Kft.

4 SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÜGYINTÉZŐ (OKJ ) Iskolai előképzettség: érettségi vizsga VEGYIPARI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel A szállítmányozási ügyintéző alkalmazza a közlekedés-üzemvitel általános előírásait: A személyek és áruk vasúti, közúti, légi és vízi szállításuk intézése. Belföldi és nemzetközi szállítmányozási ügyletek lebonyolítása. Ehhez a legkedvezőbb szállítási eszköz kiválasztása, a különböző szempontok figyelembevételével. Lebonyolítja a fuvarozást, és a hozzá kapcsolódó feladatokat Részt vesz az adminisztrációs és irányítási feladatokban Szervezi a személyszállítással és az árufuvarozással kapcsolatos feladatokat Idegen nyelv(ek) ismerete írásban és kommunikációs szinten Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Bruttó kereseti lehetőség: Ft Feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Celo Hungária Kft. AVE Tatabánya Zrt. Logisztikai és szállítmányozó cégek A vegyipari technikus képes lesz a gyártás előkészítésére, az adott vegyipari termékek gyártására. Ismeri a különböző folyamatszabályozási módszereket, a minőségügyi rendszereket és előírásokat. Biotechnikai gépeket és berendezéseket kezel, szerkezeti anyagokat vizsgál. Jártasságot szerez a vegyipar és rokon iparágak területén. Átveszi és megtervezi a munkafolyamatokat Előkészíti a gyártási és/vagy vizsgálati munkafolyamatot A technológiai előírás szerint legyártja, legyártatja a terméket Mintát vesz, vetet a minőségellenőrzéshez Ellenőrzi a gyártás folyamata közben az előírt technológia betartását Kapcsolatot tart a fogyasztókkal, vagy a fogyasztói kapcsolatok felelőseivel Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Samsung Chemical Magyarország Kft.

5 CAD-CAM INFORMATIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel A CAD-CAM informatikus munkája során számítógépet kezel, használ. Alkalmazza számítógépes ismereteit, a vállalkozói, munkajogi, szervezési és vezetési ismereteket. Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez. Projekteket tervez és értékel. Előkészíti a térinformatikai rendszereket CAD feladatokat végez CAM feladatokat végez A termék, forma- és látványterveinek készítése, bemutatása Menedzsment feladatokat végez Műszaki és reklámdokumentumokat készít (kiadványszerkesztés) Megvalósíthatósági tanulmányt készít Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. A gépgyártástechnológiai technikus az ipar területén a nem mérnöki felkészültséget igénylő gépészeti jellegű műszaki gyártásfejlesztő, gyártástervező, gyártásirányító és ellenőrző feladatok ellátását végzi. Ennek érdekében részt vesz a gyártási folyamatok tervezésében, a meglevő gyártási folyamat korszerűsítési munkálataiban, a gyártmányok minőségbiztosítási rendszerének kidolgozásában, a gépek, berendezések és műszerek gazdaságos kihasználásának tervezésében, az új technológiák kidolgozásában és bevezetésében. Gyártási dokumentációt készít, Gyártási folyamat végrehajtását irányítja, Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban, Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez, Gyártásközi mérési feladatokat lát el Laboratóriumi mérési feladatokat lát el Mérőszobai feladatokat lát el Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. ASG Gépgyártó Kft.

6 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TECHNIKUS Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel GÉPÉSZTECHNIKUS Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel Önállóan vagy mérnöki irányítással kezeli és nyilvántartja a minőségbiztosításhoz szükséges előírásokat. Kezeli a minőségbiztosításhoz szükséges műszereket, közreműködik a szabályozások kialakításában, részt vesz a folyamatszabályozásban, javaslatot tesz az ellenőrzési módszerekre, közreműködik a dokumentációk kidolgozásában, hibaanalíziseket végez. Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2890 Tata, Hősök tere 9. Tel.; Fax.: 34/ /30/ tanugy@blathy-tata.hu titkarsag@blathy-tata.hu Worldmark Magyarország Kft. A Gépésztechnikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések tervezésében, gyártásában, működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában. Gépek, mechanikai berendezések és mechanikai alkatrészek gyártásának, felhasználásának, karbantartásának és javításának műszaki és minőségügyi tervezése, irányítása; a rendelkezésre álló berendezések elhelyezésének és rendszerbe illesztésének irányítása, az új berendezések üzembe helyezése, a gépek termék- vagy műszakváltást megelőző beállítása; az üzemzavarok, minőségi problémák megszüntetése és kivizsgálása;a zavartalan alapanyag-ellátás biztosítása és a gyártási feltételek folyamatos fenntartása; Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2890 Tata, Hősök tere 9. Tel.; Fax.: 34/ /30/ tanugy@blathy-tata.hu titkarsag@blathy-tata.hu AGC Autóipari Magyarország Kft.

7 VILLAMOSMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség MINŐSÉGÜGYI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi A villamosmérnök elektromos, illetve elektronikus eszközök, berendezések, létesítmények tervezésén, gyártásán, működtetésén dolgozik. A villamosmérnöki szakma eredményei mindennapi életünket is áthatják, a háztartástól a közlekedésen át, a szórakozás, az ipar különféle területein is meghatározóak. A felsőoktatásban (főiskolán, egyetemen) végzett villamosmérnökök alkalmassá válnak különböző villamos berendezések tervezésére és üzemeltetésére az ipari folyamatirányítás, a digitális rendszerek, telekommunikáció, energetika, a járművillamosság és az űrkutatás területén. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Telefon: 06 (1) Bővebben a: Ft AGC Autóipari Magyarország Kft. A képzésben résztvevők jártasságot szereznek a minőségirányítási rendszerekkel és modellekkel kapcsolatos rendszertechnikai, menedzseri, stratégiai, tervezési és szervezési, szabályozási és fejlesztési, kereskedelmi és jogi, szabványügyi és módszertani ismeretek összefoglalásában, rendszerezett áttekintésében és az eljárások és módszerek gyakorlásában. Folyamatos kapcsolattartás a beszállítókkal Beszállítói auditok lebonyolítása A beszállítók értékelése A beszállítókra vonatkozó minőségügyi adatok karbantartása vállalatirányítási rendszerben Annak biztosítása, hogy a beszállítók a megfelelő statisztikai módszereket alkalmazzák Alkatrészbeszerzés, beszállító kiválasztás szakmai támogatása Megelőző akciók meghatározása és bevezetése a beszállítónál Beszállítói változás-bejelentők vagy termékkifutások koordinálása A beszállítói teljesítmény monitorozása a sorozatgyártásban Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Telefon: +36 (1) Ft Delphi Kft. Worldmark Magyarország Kft.

8 MÉRÉSTECHNIKAI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség CAD CAM MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség Általános labortevékenység végzése. Mérések különböző standard és speciális mérő-berendezéseken. Mérési technikák kifejlesztésében, bevezetésében való részvétel. A fejlesztett eljárások, elektronikák, szoftverek, berendezések beüzemelése, bevezetése. Laboreszközök kalibrációja. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Dunaújvárosi Főiskola 2401 Dunaújváros, Táncsics Mihály u. 1/A; Tel.: (25) Ft Kitermelő és feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Grunfos Magyarország Kft. Computer-aided design (CAD) rendszer alatt több, számítógépen alapuló eszközt értünk, mely a mérnököket és más tervezési szakembereket tervezési tevékenységükben segíti. A jelenleg használatos CAD programok a 2D (síkbeli) vektor-grafika alkalmazásán rajzoló rendszerektől a 3D (térbeli) parametrikus felület- és szilárdtest modellező rendszerekig a megoldások széles skáláját kínálják. A CAD-et gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, ezek olyan termékek lehetnek, melyek vagy közvetlenül végfelhasználókhoz kerülnek, vagy közbenső termékek, melyeket más gyártmányokhoz használnak fel. A CAD-et széleskörűen használják alkatrészek gyártására szolgáló gépek és szerszámok tervezésére is. CAD-et használnak a mérnöki tevékenység teljes területén a koncepcionális tervezéstől a részletszerkesztésen és analízisen keresztül a gyártási módszerek meghatározásáig bezárólag. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Telefon: +36 (1)

9 GYÁRTÁSTÁMOGATÓ MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi LOGISZTIKUS Iskolai előképzettség: érettségi Gyártási folyamatok figyelemmel kísérése, szükséges javítóintézkedések végrehajtása. Munkautasítások, műszaki dokumentációk, hibakatalógusok készítése, gondozása. Lehetséges hiba okok feltárása, felmerülő technológiai problémák megoldása (FMEA, 8D) Gyártási változtatások megtervezése és bevezetése. Beruházások koordinálása, prototípusok, nullszériák bevezetése, dokumentálása. Gyártási folyamattervezés. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Miskolci Egyetem 3515 Miskolc-Egyetemváros Telefon: (36) Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. A logisztikus célja bonyolult folyamatok hatékonyabbá tétele, a gazdasági folyamatokban az áruegységre jutó költségek csökkentése. A logisztika létrejöttét a gazdasági élet alapvető szűkössége és gazdasági verseny tette elengedhetetlené a magas energia és nyersanyag árak, a hitel felvételek magas kamatai, a modern sokszereplős piacok. A logisztika tökéletesítése a vállalkozás egészére nézve az elsődleges fontosságú feladatok között van, mivel a logisztikai költségek az összköltségek akár 40%-át is kitehetik. A logisztika feladata a termelés, és az értékesítés támogatása, az értéknövelő szolgáltatások biztosítása, ill. a vevőkiszolgálás színvonalának folyamatos javítása. A logisztikusnak két fő feladata van: az egyik az anyagok optimális és stabil áramlását biztosítja fuvarozási útvonalak és raktározási pontok hálózatának segítségével; a másik koordinálja az erőforrások sorrendjét egy projekt végrehajtásának érdekében. Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Ft Samsung Chemical Hungary Kft. AVE Tatabánya Zrt.

10 DIPLOMÁS ÁPOLÓ Iskolai előképzettség: érettségi ÁLTALÁNOS ORVOS Iskolai előképzettség: érettségi A diplomás ápoló/nőket általában korházakban, klinikákon vagy szanatóriumokban alkalmazzák illetve egyéb egészségügyi intézményekben. A diplomás ápolók/nők a korházakban különböző szakosztályokon végzik ápolási feladataikat. A diplomás ápolók/nők felelnek általában a szakosztályok vezetésért alájuk tagozódnak be a különböző szakápolók. Semmelweis Egyetem H Budapest, Üllői út Ft Egészségügyi ágazatban működő intézményeknél, cégeknél. Az orvos a beteg emberek gyógyításával, a betegségek megelőzésével hivatásszerűen foglalkozó szakember. Alkalmazza a modern orvostudomány elveit és eljárásait. Praxisuk nem korlátozódik bizonyos betegségcsoportokra vagy kezelési módszerekre, egyszerűbb tanácsadó, diagnosztikai gyógyászati és megelőző orvosi szolgáltatásokat nyújt. tanácsadás és szűrés az egészséges lakosság részére; közegészségügyi-járványügyi feladatok ellátása; egészségnevelés és egészségügyi felvilágosítás; a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése, betegek és családtagjaik tájékoztatása a kezelésről, gondozásról, szükség esetén szakorvosi vizsgálatra, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra utalása, orvosi rehabilitálás végzése; laboratóriumi vizsgálatok, röntgen és egyéb diagnosztikai eljárások elrendelése és az eredmények elemzése; ügyeleti szolgálat ellátása; látlelet kiadása; Semmelweis Egyetem H Budapest, Üllői út Ft Egészségügyi ágazatban működő intézményeknél, cégeknél.

11 GÉPÉSZMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség FEJLESZTŐ MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség A gépészmérnök új gépeket, berendezéseket, mechanikai szerkezeteket, technológiai eljárásokat, gyártási rendszereket tervez és fejleszt ki. Irányítja és szervezi a gyártási, előállítási, üzemeltetési és javítási folyamatokat. A gépészmérnökkel szembeni követelmények mindig a munkaterülettől függően változnak, aszerint, hogy a konkrét feladatkör milyen közel vagy távol esik a közvetlen termelési folyamattól. A gépészmérnöki munka rendszerint helyhez kötött tevékenység, hiszen a produktumok nagyrészt a rajzasztalon ill. a számítógépen születnek, de az üzemi környezetben folyó munka többnyire sok mozgásos feladatot jelent. A gépészmérnöki munka az emberi kapcsolatok széles hálózatát feltételezi, akár tervezői, akár irányítói feladatkört tölt be, tevékenységében nem nélkülözheti az együttműködést. A gépészmérnökök hagyományos eszköztára (pl. rajzeszközök) számítógéppel és különféle műszerekkel egészült ki. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Magasan kvalifikált szakemberek, akik természettudományos alapokon nyugvó elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában egy konkrét kutatási témakörben végzett önálló tevékenység során sajátítják el a kutató-fejlesztő munka alapvető módszereit. Önálló fejlesztőmunka végrehajtása. Fejlesztési és széria projektekben történő együtt működés. A termék-tervezési folyamatban és terméktesztelési tevékenységben való közreműködés. Hibaanalizálás. Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Ft Delphi Kft Ft AGC Autóipari Magyarország Kft. Gasztrometál Zrt.

12 MECHATRONIKAI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség FOLYAMATMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség A mechatronikai mérnökök olyan műszaki szakemberek, akik az általános gépészeti feladatok ellátása mellett a finommechanika, az elektronika és az elektronikus érzékelés és vezérléstechnika integrációja vagy is a mechatronika- területén is képesek tervezési és kutatás-fejlesztési részfeladatok megoldására. A mechatronikai mérnököknek munkájuk ellátásához elengedhetetlen szükségük van innovatív gondolkodásra, amely képessé teszi őket a tudomány és a technika fejlődési eredményeinek önálló követésére. EDUTUS Főiskola Cím: 2800 Tatabánya, Stúdium tér 1. Telefon: (34) Ft feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. Automatizált gyártóberendezések és gyártósorok felügyelete, ellenőrzése. Gyártási folyamatok és eszközök tervezése, fejlesztése, felügyelete és optimalizálása. Összekötő szerepe van a társosztályok, gyártási csapatok között. A gépek karbantartásának biztosítása, a karbantartó- és szerviz technikusok támogatása. A gyártáshoz köthető beszerzés koordinációja. Javítási folyamatok megtervezése, optimalizálása. Meglévő folyamatok szabványosítása, hatékonyság növelése, termelési veszteségek csökkentése. Lean folyamatok kidolgozása és alkalmazása, vevői kapcsolattartás. Szent István Egyetem 2103 Gödöllő, Páter Károly u Ft feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Worldmark Magyarország Kft.

13 Tatabánya hazavár Befektetés a jövőbe Tatabánya Hazavár program Egy település jövője, fejlődése elképzelhetetlen a településen szívesen élő, szívesen munkát vállaló elkötelezett polgárok tevékeny jelenléte nélkül. Minden eszközzel támogatni kívánjuk a helyi közösség erősítését, generációk együttműködését, a fiatalok helyben maradását. A PROGRAM ELEMEI 1. Felsőoktatási ösztöndíj programelem STÚDIUM ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM Az alapítvány kiemelten kezeli az egyenletesen kimagasló teljesítményt nyújtó műszaki, orvosi és egyéb természettudományos képzésben résztvevő főiskolai és egyetemi hallgatókat, valamint a tatabányai középiskolák hiányszakmákban tanuló fiataljait az alábbi részletezésben: valamely hiányszakmában (részletezése a felsorolás végén) képzést nyújtó állami oktatási rendszer részét képező intézményben középfokú tanulmányokat folytat, vagy műszaki, természettudományi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, orvosi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, tanár szakos képzésben vesz részt felsőoktatási intézményben fizika, kémia, matematika szak, vagy szakpár felvételével. Az ösztöndíj megállapítása a középfokú tanulmányokat folytatóknál oly módon történik, hogy 2,00-3,50 tanulmányi átlagot elérők Ft, 3,51-4,74 tanulmányi átlagot elérők Ft, 4,75-5,00 tanulmányi átlagot elérők Ft tanulmányi ösztöndíjra jogosultak. Az állami ösztöndíjra is jogosultak az előbbi összegek 50%-át kapják. A felsorolt felsőfokú képzésben résztvevőknél ösztöndíj 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár, valamennyi jogosult esetén tanulmányi eredménytől függetlenül egységes mértékben. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Stúdium Ösztöndíj programban történő részvétel feltételei: tatabányai állandó lakcím az ország bármelyik közép- és felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Az ösztöndíjas havi támogatását 50%-ban az önkormányzat, 50%-ban pedig a leendő munkáltató vállalja. Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Kóta József Gyakornoki Programban történő részvétel feltételei: előzetes megegyezés a pályázó és egy konkrét, regisztrált tatabányai munkáltató között az ösztöndíj és a későbbi foglalkoztatás terén (a megállapodás létrejöttében a Város Polgármesteri Hivatala segítséget nyújt) tatabányai állandó lakcím 30. életévét be nem töltött életkor az ország bármelyik felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. 3. Lakáshoz jutás támogatása programelem - Önálló élethez saját otthon Az önálló élet kezdésének egyik feltétele a saját lakásba költözés. Pályakezdő fiataloknak a legtöbb esetben nincs erre lehetősége, ezért a program keretében bővítjük a város bérlakás-állományát, állami vagy uniós pályázatok segítségével, esetleg magántőke bevonásával. A bérlakások építésénél kihasználjuk, hogy az Új Széchenyi Terv is kiemelten kezeli az ilyen irányú beruházásokat. Így folytatni tudjuk az előző Széchenyi Terv idején sikeresen indult tatabányai programot. Külön feltételrendszert dolgozunk ki a közszolgálatban, illetve a hiányszakmában dolgozó fiatalok lakásfeltételeinek javítására Fiatalok kedvezményes önkormányzati bérlakáshoz jutása 3.2. Fiatalok első saját otthonának megvásárlásához nyújtott támogatás 3.3. Fiatalok első saját otthonának felépítéséhez nyújtott támogatás 2. Munkához jutás támogatás programelem KÓTA JÓZSEF GYAKORNOKI PROGRAM A Kóta József Gyakornoki Program a Stúdium Ösztöndíj alapjaiból kiindulva annyival nyújt többletet, hogy a felsorolt képzési formákban tanulók már a tanulmányaik alatt megállapodnak a leendő munkáltatójukkal, hogy tanulmányaik sikeres befejezését (oklevél megszerzése) követően egymással munkaszerződést kötnek legalább olyan időtartamra, amely időtartamban a gyakornok gyakornoki ösztöndíjban részesült. A gyakornoki programban azok vehetnek részt, akik a későbbi foglalkoztatójukkal és a koordinátori feladatokat ellátó Polgármesteri Hivatallal egy háromoldalú megállapodást A gyakornoki ösztöndíj megállapítása a felsőfokú tanulmányokat folytatóknál megegyező módon kerül megállapításra: 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár.

14 Segítünk dönteni! A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységéről. Amikor az általános iskola után továbbtanulásra jelentkezel, fontos döntést hozol. Ezzel megteszed az első lépést a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába. Több száz intézmény és szakma közül választhatsz, amelyek között nem mindig könnyű eligazodni. Kamaránk egyik kiemelt feladatának tekinti azt, hogy segítséget nyújtsunk a pályaválasztásban. A pályaorientáció keretén belül célunk, hogy megismerjétek azokat a szakmákat, amelyekre a gazdaságnak kiemelten szüksége van, ami Komárom-Esztergom megyében kiemelten hiány és keresett szakma. Pályaválasztási tevékenységünk: üzemlátogatások szervezése a megyében általános iskolai rendezvényeken - osztályfőnöki órákon, szülői értekezleteken, stb. - pályaválasztási tájékoztatók tartása gimnáziumok végzős tanulóinak tájékoztatása a szakmatanulásban rejlő lehetőségekről látogatói csoportok szervezése a Szakma Sztár Fesztiválra egyéb pályaorientációs rendezvényeken pl. pályaválasztási kiállításokon - való részvétel pályaorientációs szóróanyag, kiadvány összeállítása, szakmabemutató filmek vetítése Idén - az üzemlátogatások keretében több mint ötszáz általános iskolás diáktársatokat vittük el megyénk különböző gazdasági szervezeteihez. A meglátogatott üzemek a teljesség igénye nélkül: Magyar Suzuk Zrt esztergomi gyára, Forest Papír Kft, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft, Vita Sütő Kft, ASG Gépgyártó Kft, Güntner Tata Kft, Kiss Hotel, Neszmélyi Hilltop Borászat, Gedia Hungary Kft. A szakmatúrán szerzett tapasztalatunk az, hogy az üzemlátogatásoknak fontos szerepük van, hiszen ezek az alkalmak valóban segíthetik a szakma- és a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Rengeteg tapasztalatot szerezhettek az ilyen kirándulások alatt, hiszen a termék előállítás valós helyszínén, valós körülmények között ismerheted meg a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagilag is segíteni tud, hiszen teljes egészében támogatja az utazás költségeit, Neked és szüleidnek nem kerül pénzébe. Osztályfőnöki órákon a Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munka- és pályatanácsadó munkatársával közösen a pályaválasztás fontosságáról, a pályaválasztás lépéseiről tartunk tájékoztató előadást. Bemutatásra kerülnek azok az eszközök is például az eletpalya.munka.hu weboldal- amelyek segíthetnek neked a pályaválasztásban. Ezt követően szabadidős érdeklődési kérdőívet töltünk ki, amely alapján világosabb képet kaphatsz arról, hogy az érdeklődési köröd alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulnod. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy szakmabemutató filmeket vetítünk le azokban a szakmacsoportokban, ami érdekel Téged. Mindezek mellett kiadványokban, újságcikkekben is felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy milyen szakmát érdemes tanulni, hogyan tudunk segíteni abban, hogy olyan szakmát válasszál, amelyik érdeklődésednek, képességeidnek megfelelő legyen és nem utolsó sorban anyagilag is biztos jövőt jelentsen számodra. Remélem ez a kiadvány is segíteni fog életed egyik legfontosabb döntésének meghozatalában, a pályaválasztásban. Ha felkeltettem az érdeklődésedet és segítséget szeretnél kérni, bátran keress fel az alábbi elérhetőségek egyikén vagy látogasd meg honlapunkat és facebook oldalunkat. A KEMKIK Pályaorientációs tanácsadója: Steindl Balázs Elérhetőségeim: steindl.balazs@kemkik.hu telefon: (06-34) mobil: Honlapunk: kemkik.hu/pályaválasztási tanácsadás menüpont. Facebook oldalunk: Pályaválasztás Kemkik néven érhető el.

15 Kiadja Szerkesztette Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft.

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók!

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók! Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola 2401 Dunaújváros, Bercsényi u. 2. Telefon/fax: 06 25/412-247 OM azonosító: 030188 E-mail: szki@banki-duj.sulinet.hu Honlap: www.banki-duj.sulinet.hu

Részletesebben

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja:

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja: 0404 GÉPÉSZET ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A szakmai oktatás célja: a műszaki szemlélet kialakítása műszaki feladatmegoldó képesség fejlesztése a technológiai és termelési fejlesztő-tervezőmunka néhány

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés. 1 rész 090006 090006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 2014.05.13 2014.06.11 2014.06.12 Internetről szakmai dokumentumok letöltése, belőle prezentáció készítése VIZSGAREND A vizsgaszervező

Részletesebben

Hegesztő üzemi technológus

Hegesztő üzemi technológus pedig Békéscsabán (PPM) található. Az OROS Divízió tevékenysége mezőgazdasági és építőipari gépgyártásra terjed ki. Elsősorban hazai, nyugat és kelet-európai, valamint észak-amerikai piacokat szolgál ki.

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004 Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: 203052/004 Cím: 6724 Szeged, Kálvária tér 7. Telefonszám: 62/424-874, 62/426-955 Fax: 62/547-039 E-mail: igazgato@derimiksa.hu

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004 Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: 203052/004 Cím: 6724 Szeged, Kálvária tér 7. Telefonszám: 62/424-874, 62/426-955 Fax: 62/547-039 E-mail: igazgato@derimiksa.hu

Részletesebben

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest 2013 Nyomtatott kommunikáció

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint:

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél Gyakornoki álláslehetőségek a -nél A gyakorlat helye:, Hatvan (gépjármű elektronika üzletág) A gyakorlat időtartama: 2-6 hónap, vagy akár több Elméletbõl már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatot

Részletesebben

Érettségire épülő (fő) szakképesítés ( ) Érettségi vizsga keretében

Érettségire épülő (fő) szakképesítés ( ) Érettségi vizsga keretében 1.SZ. MELLÉKLET SZAKGIMNÁZIUM KÖZISMERETI TÁRGYAK 9-12.évf. 9.évf 10.évf 11.évf 12.évf összes óra Magyar nyelv és irodalom 4 4 4 4 556 13. évf. 13. évf. összes óra Idegen nyelv 4 4 4 4 556 4 124 Matematika

Részletesebben

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Terméktervező Intézet Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, illetve Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens

Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens Felsőfokú szakképzés OKJ 55 345 02 0010 55 01 Érettségi utáni 2 éves (4 félév) szakképzés, államilag finanszírozott és költségtérítéses formában, nappali tagozaton.

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉSEK

SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉSEK SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉSEK A szakgimnázium a tavalyi évtől került bevezetésre az iskolarendszerünkben. A tanulók a képzés során négy év alatt érettségit szereznek, mint a korábbi szakközépiskolában, azonban

Részletesebben

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember

Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Csomagolástechnológus szakmérnök/szakember levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest, 2013. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGUS

Részletesebben

Gyurácz József Sümeginé Törőcsik Tünde. Berzsenyi Dániel Főiskola Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Főiskolai Kar Természettudományi Kar

Gyurácz József Sümeginé Törőcsik Tünde. Berzsenyi Dániel Főiskola Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Főiskolai Kar Természettudományi Kar Munkaerő-piaci helyzetkép a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a természettudományi szakos hallgatók esetében Gyurácz József Sümeginé Törőcsik Tünde Berzsenyi Dániel Főiskola Szegedi Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

A vállalati célok teljesülésében való aktív részvétel A munkavédelmi részleg munkájának támogatása Ad-hoc feladatokban való részvétel

A vállalati célok teljesülésében való aktív részvétel A munkavédelmi részleg munkájának támogatása Ad-hoc feladatokban való részvétel EHS gyakornok Az amerikai tulajdonú TE Connectivity esztergomi munkavégzéssel EHS terület támogatására gyakornokot keres A vállalati célok teljesülésében való aktív részvétel A munkavédelmi részleg munkájának

Részletesebben

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra Szakképzési felhívás Érettségizők, érettségivel rendelkezők figyelem! A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma a 2018/2019-es tanévben a következő szakmai képzéseket indítja

Részletesebben

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60%

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság 0,5 0,5 0,5 11499-12 Foglalkoztatás

Részletesebben

Pályaválasztás-beiskolázás

Pályaválasztás-beiskolázás Pályaválasztás-beiskolázás Országos beiskolázási adatok a diákok 96,9 %-ának felvétele már az általános felvételi eljárásban (79 363 tanuló) az ekkor kimaradók részére (2 520 tanuló) 72 000 szabad férőhely

Részletesebben

1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK

1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK 1. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, LIFE TIME QUALITY MÉRNÖK Felsőfokú műszaki végzettség (minőségbiztosítási szakiránnyal) Tárgyalóképes angol-, valamint kommunikációképes németnyelv-tudás MS Office ismeret elvárás,

Részletesebben

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők!

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők! Debreceni Vegyipari Szakközépiskola szakmai ágazati alapozás, szakképzés Kedves Érdeklődők! Miért éppen a Vegyipari? Miért jó itt tanulni? Sokakban vetődnek fel ezek a kérdések a pályaválasztáskor. A válaszokhoz

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A sorszámú Légi közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 03 1.2.

Részletesebben

Jelentkezési határidő: július 31. nappali / augusztus 26. esti

Jelentkezési határidő: július 31. nappali / augusztus 26. esti Szakképzési felhívás Érettségizők, érettségivel rendelkezők figyelem! A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma a 2019/2020-as tanévben a következő szakmai képzéseket indítja

Részletesebben

TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0019

TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása című pályázati felhívásához a konvergencia régiók területén Kódszám: TÁMOP-1.4.1-11/1 Hátrányos

Részletesebben

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 523 01 1.2.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK ÚJPESTI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 2014. 1 Tartalomjegyzék ÓRATERVEK A 2013. SZEPTEMBER 1. UTÁN INDULT OSZTÁLYOKNAK...3 Villamosipar és elektronika

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája A történetünk 1950-ben alapították (Állami Vas-Fém-Gépipari Gimnázium) 1955-1991. Latinka Sándor Gépipari Technikum 1993-tól

Részletesebben

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A MISKOLCI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA Teljes kreditértékkel Mesterszak beszámítható alapképzési szak GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Marketing Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés. Informatikai, munkaszervezési és tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése 1 rész 090011 090011/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.14 20106.18 Internetről szakmai dokumentumok

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma www.bolyai-szakkozep.hu

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma www.bolyai-szakkozep.hu A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum ingyenes felnőttoktatást indít a 2015-2016-os tanév II. félévben, esti tagozaton az alábbi OKJ szakmákban: Elektronikai technikus (OKJ száma : 54 523 02) Műszaki

Részletesebben

Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting Kft. 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B. Budapest, 2014. szeptember

Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting Kft. 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B. Budapest, 2014. szeptember Web: www.studiumakademia.com E-mail: info@studiumakademia.com Facebook: www.facebook.com/studiumakademia Cím: 1134-Budapest, Lőportár u. 20/B Tel: 06-70-420-2700 Felelős Kiadó és fényképek: NORGER Consulting

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI. MESTER (MSc) SZAK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI. MESTER (MSc) SZAK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR LOGISZTIKAI MÉRNÖKI MESTER (MSc) SZAK Budapest 2012 A felsőoktatási intézmény neve, címe: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben

Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Készítette: Szilágyi Sándor szakképzési igazgató-helyettes 2015. január 54 525 01 Autóelektronikai műszerész 54 525 02 Autószerelő 54 523

Részletesebben

Betöltésre váró munkakörök: Szoftverfejlesztő /Pályakezdő/ Tesztmérnök /Pályakezdő/ Anyagbeszerző. Kedves Érdeklődök/Pályázók!

Betöltésre váró munkakörök: Szoftverfejlesztő /Pályakezdő/ Tesztmérnök /Pályakezdő/ Anyagbeszerző. Kedves Érdeklődök/Pályázók! Kedves Érdeklődök/Pályázók! Ez úton tájékoztatunk Titeket, hogy új pozíciók nyíltak a Schönherz iskolaszövetkezetnél, melyre már végzett és szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak jelentkezését várjuk

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 41. sorszámú Elektronikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

IPARI ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

IPARI ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés IPARI ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése IPARI ELEKTRONIKAI TECHNIKUS

Részletesebben

Érettségi után, tovább a Fáyban

Érettségi után, tovább a Fáyban Érettségi után, tovább a Fáyban Kínálatunk sikeres érettségit tett végzős diákjaink számára Egyéves szakképzések nappali tagozaton Kétéves szakképzés nappali tagozaton Felnőttoktatási szakképzés a Fáyban

Részletesebben

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

ÓRATERV Gépészet ágazati képzéshez Gépgyártástechnológiai technikus

ÓRATERV Gépészet ágazati képzéshez Gépgyártástechnológiai technikus Gépészet ágazati képzéshez 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Fizika 2 2 2 Munkavédelem 0,5 0,5 Elsősegélynyújtás gyakorlat 0,5 0,5 Vezérléstechnikai alapismeretek 2 Gépegységek szerelése és karbantartása

Részletesebben

KSZC Gróf Károlyi Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 6000 Kecskemét, Bibó István u. 1. Tel: 76/ Képzés megnevezése

KSZC Gróf Károlyi Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 6000 Kecskemét, Bibó István u. 1. Tel: 76/ Képzés megnevezése Kereskedő nappali képzés OKJ szám 54 341 01 Mi a kereskedő feladata? 1 év ágazati érettségivel rendelkezők számára 2 év érettségivel rendelkezők számára - élelmiszer- és vegyi áruismeret - műszaki cikk

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium _/_/031617. Gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés. Vizsga.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium _/_/031617. Gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés. Vizsga. 1 011006 011006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.17 20106.27 20106.28 20106.29 VIZSGAREND A vizsgaszervező által készített azon dokumentum, mely alkalmas a szakmai vizsga, a szakmai

Részletesebben

A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 02 1.2.

Részletesebben

AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20)

AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20) AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20) Az Audi Hungaria ösztöndíjat hirdet a BME két tannyelvű (magyar német) gépészmérnök, mechatronikai mérnök, villamosmérnök és mérnök informatika szakos hallgatói

Részletesebben

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma:

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: A szakképesítés megnevezése: Szállítmányozási ügyintéző OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év A szakképesítés szintje: Középszintű szakképesítés A jelentkezés feltétele:

Részletesebben

Kereskedelmi Szakmenedzser

Kereskedelmi Szakmenedzser Kereskedelmi Szakmenedzser Képzés célja Olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik: kis- és közepes méretű, kereskedelmi tevékenységet folytató

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A as TANÉVRE

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A as TANÉVRE FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019 2020-as TANÉVRE Tagintézményünkben, a szakgimnáziumi osztályokban a 9-12. évfolyamokon szakmai érettségire, majd egy éves képzéssel technikusi OKJ-s vizsgára készítjük fel

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI, TOVÁBBTANULÁSI

PÁLYAVÁLASZTÁSI, TOVÁBBTANULÁSI PÁLYAVÁLASZTÁSI, TOVÁBBTANULÁSI KISOKOS PÁLYAVÁLASZTÁSI, TOVÁBBTANULÁSI FÜZET PEDAGÓGUSOKNAK 2017/2. Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadó Kiadványa 1 Tisztelt Kolléga! A Pályaválasztási,

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTERVE

MECHATRONIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTERVE PANNON EGYETEM MÉRNÖKI KAR MECHATRONIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTERVE SZAKVEZETŐ: Dr. Gugolya Zoltán egyetemi adjunktus -------------------------------- -------------------------------------

Részletesebben

GAZDASÁGI INFORMATIKUS

GAZDASÁGI INFORMATIKUS GAZDASÁGI INFORMATIKUS 7. szakmacsoport Informatikus szakképesítésének elágazása OKJ SZÁM: 54 481 04 0010 54 01 Számítógépet kezel, szoftvereket használ Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez

Részletesebben

A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában

A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában A fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása Közép-Kelet-Európában Projekt Szeminárium 2013. október 10. A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában Előadó: Kiss Ferenc

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben

Érettségi után, tovább a Fáyban

Érettségi után, tovább a Fáyban Érettségi után, tovább a Fáyban Kínálatunk sikeres érettségit tett végzős diákjaink számára Egyéves szakképzések nappali tagozaton Kétéves szakképzés nappali tagozaton Felnőttoktatási szakképzés a Fáyban

Részletesebben

Hol tart a szakképzés Prohászkáné Varga Erzsébet (vargaerzsi8@gmail.com) A szakképzés A szakmai tudás megszerzését szolgáló olyan elméleti és gyakorlati képzési rendszer, melynek keretében: az adott szakma

Részletesebben

MÉRNÖKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

MÉRNÖKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK MÉRNÖKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 55 810 01 2. A szakképesítés megnevezése: Mérnökasszisztens

Részletesebben

Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.)

Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.) Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.) Tatabánya-Esztergom kiemelt fejlesztési régiók szereplői: ALÁÍRÓK: (2014. március 6.) Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Komárom-Esztergom

Részletesebben

2011-2012: 2012: Jubileumi tanév

2011-2012: 2012: Jubileumi tanév 2011-2012: 2012: Jubileumi tanév Intézm zményünk nk szület letése A tanműhely átadása A tanulmányi nyi épület átadása A képzk pzési szerkezet alakulása Gépipari Technikum 1951 Kiválik az intézményből a

Részletesebben

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.x. sz. melléklete A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Felvehető osztály fő. Kódja

Felvehető osztály fő. Kódja Kódja Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola Kedves nyolcadik osztályos Lányok és Fiúk! Rövidesen befejezitek az általános iskolát, és döntenetek kell, hogy melyik középiskolában tanultok tovább. Korunkban

Részletesebben

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók! Iskolánk szakmai képzésének minél jobb megismerését segítjük tájékoztatónk megjelentetésével.

Részletesebben

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés (Szakirányú továbbképzési (szakmérnöki) szak) Munkarend: Levelező Finanszírozási forma: Költségtérítéses Költségtérítés (összesen): 375 000 Ft

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2013. SZEGED PÁLYAVÁLASZTÁSI NAPOK 2013. Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2018/2019. tanévre

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2018/2019. tanévre Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2018/2019. tanévre Szaktudás Lelkiség Szolgálat 3400 Mezőkövesd, gróf Zichy János u. 18. Tel/Fax.: 49/505-280 e-mail: szechenyi@mezokovesd.t-online.hu

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA

INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA 51. sz. melléklet a 86/2011. (V.31..) számú határozathoz INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ALAPÍTÓ OKIRATA A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 9. (4) bekezdése, az

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN. Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14.

DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN. Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14. DUÁLIS KÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MÉRNÖKI KARÁN Dr. Horváth Zsuzsanna 2015. április 14. AZ SZTE MÉRNÖKI KARÁNAK BEMUTATÁSA 1962-2007-ig Élelmiszeripari Főiskola 2007. Január 1. Mérnöki Kar 21 előadó

Részletesebben

Miért jó a vasvári középiskola?

Miért jó a vasvári középiskola? Miért jó a vasvári középiskola? Ajánljuk, mert nyugalmas kisvárosi környezetben van, munkarendünk alkalmazkodik a bejárós tanulók utazási lehetőségeihez, kívül-belül felújított iskolaépület, modern technikai

Részletesebben

A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek!

A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek! HEGESZTŐ (OKJ 34 521 06) A pályaválasztás az első lépés a jövő felé Kedves Gyerekek! Segíteni szeretnénk nektek, mert nagyon fontos döntés előtt álltok. Válaszolnotok kell arra a kérdésre: Mi leszek, ha

Részletesebben

A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 25. sorszámú Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 02

Részletesebben

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14.

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14. A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében 2016. december 14. A kamarai feladatokról általában Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti

Részletesebben

IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT TÁMOP A

IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT TÁMOP A IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT Pályázat száma: A projekt címe: Irány a felsőoktatás A Petőfi Kollégium tehetséges diákjaiért Projekt helyszín: Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5. Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat:

Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5. Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat: Jelenleg az alábbi pozícióra keresünk Kollégákat: Tartalom MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ... 2 BEÜZEMELŐ MÉRNÖK... 3 SZERVIZ TECHNIKUS... 4 PROJEKTVEZETŐ... 5 fájlnév: Álláshirdetés_13-03-29 oldal: 1/5 1996-ban magyar

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

TISZK (pl.: nonprofit gazdasági társaság) és hozzájárulásra kötelezett pályázó esetén a pályázó gazdasági besorolása:

TISZK (pl.: nonprofit gazdasági társaság) és hozzájárulásra kötelezett pályázó esetén a pályázó gazdasági besorolása: Pályázó azonosítója: OM: Hozzájárulásra kötelezett (NSZFI): TISZK (NSZFI): Pályázó besorolása: TISZK (pl.: nonprofit gazdasági társaság) és hozzájárulásra kötelezett pályázó esetén a pályázó gazdasági

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL. Tisztelt Érdeklődő! Kedves Álláskereső!

TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL. Tisztelt Érdeklődő! Kedves Álláskereső! LEVÉL Tisztelt Érdeklődő! Kedves Álláskereső! A Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft és konzorciumi partnerei a Mesterségek Tere modellprogram keretében új lehetőséget biztosítanak álláskeresők számára

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020. tanévre

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020. tanévre Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020. tanévre Szaktudás Lelkiség Szolgálat 3400 Mezőkövesd, gróf Zichy János u. 18. Tel/Fax.: 49/505-280 e-mail: szechenyi@mezokovesd.t-online.hu

Részletesebben

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12 Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István Operatív Program Továbbtanulást erősítő Pályázati konstrukció Társadalmi Megújulás Operatív

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK. A szakokhoz kapcsolódó részletes információk a szak nevére kattintva olvashatók.

ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK. A szakokhoz kapcsolódó részletes információk a szak nevére kattintva olvashatók. SZIE-GTK Intézmény elérhetősége: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Telefon: (28) 522-090 Fax: (28) 522-040 E-mail: katona.laszlone@gtk.szie.hu Honlap: http://www.gtk.szie.hu Felvételivel kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az EU projektmenedzser képzés a projektek sikeres előkészítésével, menedzselésével, végrehajtásával, és

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint!

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Tevékenységünk A célgépgyártás fejlődésében jelentkező igények időbeni felismerése alapozta meg azt a döntést, hogy cégünk 2002- ben

Részletesebben

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar minőségirányítási rendszere és innovatív megoldásai a felsőoktatásban Dr. Farkas Gabriella egyetemi adjunktus, Minőségirányítási megbízott

Részletesebben

Ipari gépész szakképzés ( ) a Direct-Line Kft. Oktatóbázisán

Ipari gépész szakképzés ( ) a Direct-Line Kft. Oktatóbázisán Ipari gépész szakképzés (34 521 04) a Direct-Line Kft. Oktatóbázisán Direct-Line Kft. bemutatása 1991 1994 1996 1997 1998 Direct-Line Kft. megalapítása 100 %-ban magyar tulajdonúvá válik Felépül a dunaharaszti

Részletesebben

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma (OM azonosító: 203028) Felvételi tájékoztató 8. osztályosok számára 2018/2019-es tanévre Informatika Közlekedés, szállítmányozás és logisztika Közgazdaság

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Segítség a jó döntés meghozatalához A munka fontos része az életünknek: felnőtt életünk jelentős részét munkával töltjük, megélhetést biztosít, fontos része az önbecsülésünknek, társadalmi megítélésnek.

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKMAI MUNKAKÖZÖSSÉGEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE, KAPCSOLATTARTÁSÁNAK RENDJE, A PEDAGÓGUSOK MUNKÁJÁNAK SEGÍTÉSÉBEN

Részletesebben

Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2018 19-es TANÉV Milyen képzésre jelentkezhetsz? Szakközépiskolai Szakgimnáziumi Képzési rendszerünk

Részletesebben