A pályaválasztás a jövő záloga. Kedves Diákok! Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Schmidt Csaba polgármester

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pályaválasztás a jövő záloga. Kedves Diákok! Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Schmidt Csaba polgármester"

Átírás

1

2 A pályaválasztás a jövő záloga Kedves Diákok! Ez a kiadvány szeretne segítséget nyújtani ahhoz, hogy a középiskolai tanulmányok után megismerhessétek a különböző szakmákat, felelősen választani tudjatok közülük. A döntés meghozatalában biztosan támaszkodhattok szüleitekre, tanáraitokra. A Pályaválasztási Tanácsadó Füzet bemutatja, hogy adott szakmát mely intézményekben van lehetőségetek elsajátítani, és az iskola elvégzését követően hol lehet a megtanult szakismerettel elhelyezkedni városunkban, térségünkben. Ehhez a felelős döntéshez fontos, hogy alaposan átgondoljuk erősségeinket, felmérjük lehetőségeinket, felismerjük, hogy célunkhoz milyen úton juthatunk el. Egy sikeres életpálya elindításához ezek a kezdőlépések. Az itt közölt információk segítséget nyújtanak ahhoz, hogy olyan szakmát válasszatok, amelyekkel könnyen el tudtok helyezkedni, mert keresettek a munkaerőpiacon. Így ahhoz is megnyílik az út, hogy városunkban találjatok munkát és tisztes megélhetést magatoknak, és később itt alapítsatok családot. Ehhez nyújt segítséget a Tatabánya Hazavár programunk, amely biztosítja a szükséges támogatási formákat is. A már sikeres program részleteiről a város honlapján (www.tatabanya.hu) tájékozódhattok. Sikeres szakmaválasztást és eredményes továbbtanulást kívánok! Tatabánya, december 9. Schmidt Csaba polgármester

3 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel MECHATRONIKAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel Az elektronikai technikus elektronikai áramköröket tervez és dokumentál. Műszaki dokumentációt összeállít, alkalmazza az érvényes szabványokat, számítógépes szerkesztőprogramokat használ, irányítással műszaki dokumentációt készít. Analóg alapáramköröket méretez, digitális alapáramköröket realizál. Alkalmazza a számítógépes tervezőprogramokat, a számítógépes szimulációkat. Elkészíti az áramkörök műszaki leírásait, rajzait. Teszteli az elektronikai áramkör működését. Műszaki dokumentációt állít össze Elektronikai áramköröket tervez Elektronikai áramköröket épít Elektronikai áramkörkészítést, gyártást irányít Elektronikai áramköröket üzembe helyez Műszeres bemérést, hibakeresést végez és irányít Ipari gyártórendszereket karbantart Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. A mechatronikai technikus egyedi speciális munkákat végez. Mechatronikai elemeket össze- és szétszerel. Hagyományos és korszerű gépi forgácsolási feladatot végez. Kezeli és működteti a CNC-gépeket, a PLC-vezérlésű gépeket. Mechanikus, elektromechanikus mérést, villamos mérést végez. Előírás szerint dokumentálja a mérési eredményeket, számítógépes kiértékelést használ. Figyelemmel kíséri a helyes működést, megállapítja a hibás működést, üzemzavart. Mechatronikai berendezések javítását végzi Munkarendet tervez és irányít Gépeket és rendszerek alkotórészeit összeépít Mechatronikai elemeket össze- és szétszerel Elektromos irányításokat felépít és tesztel Pneumatikus és hidraulikus irányításokat felépít és tesztel Mechatronikai rendszereket, gépeket programoz Ipari gyártórendszereket, gépeket üzemeltet Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. Impreglon Kft.

4 SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÜGYINTÉZŐ (OKJ ) Iskolai előképzettség: érettségi vizsga VEGYIPARI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel A szállítmányozási ügyintéző alkalmazza a közlekedés-üzemvitel általános előírásait: A személyek és áruk vasúti, közúti, légi és vízi szállításuk intézése. Belföldi és nemzetközi szállítmányozási ügyletek lebonyolítása. Ehhez a legkedvezőbb szállítási eszköz kiválasztása, a különböző szempontok figyelembevételével. Lebonyolítja a fuvarozást, és a hozzá kapcsolódó feladatokat Részt vesz az adminisztrációs és irányítási feladatokban Szervezi a személyszállítással és az árufuvarozással kapcsolatos feladatokat Idegen nyelv(ek) ismerete írásban és kommunikációs szinten Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Bruttó kereseti lehetőség: Ft Feldolgozó és szolgáltatóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Celo Hungária Kft. AVE Tatabánya Zrt. Logisztikai és szállítmányozó cégek A vegyipari technikus képes lesz a gyártás előkészítésére, az adott vegyipari termékek gyártására. Ismeri a különböző folyamatszabályozási módszereket, a minőségügyi rendszereket és előírásokat. Biotechnikai gépeket és berendezéseket kezel, szerkezeti anyagokat vizsgál. Jártasságot szerez a vegyipar és rokon iparágak területén. Átveszi és megtervezi a munkafolyamatokat Előkészíti a gyártási és/vagy vizsgálati munkafolyamatot A technológiai előírás szerint legyártja, legyártatja a terméket Mintát vesz, vetet a minőségellenőrzéshez Ellenőrzi a gyártás folyamata közben az előírt technológia betartását Kapcsolatot tart a fogyasztókkal, vagy a fogyasztói kapcsolatok felelőseivel Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Samsung Chemical Magyarország Kft.

5 CAD-CAM INFORMATIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS (OKJ ) Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel A CAD-CAM informatikus munkája során számítógépet kezel, használ. Alkalmazza számítógépes ismereteit, a vállalkozói, munkajogi, szervezési és vezetési ismereteket. Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez. Projekteket tervez és értékel. Előkészíti a térinformatikai rendszereket CAD feladatokat végez CAM feladatokat végez A termék, forma- és látványterveinek készítése, bemutatása Menedzsment feladatokat végez Műszaki és reklámdokumentumokat készít (kiadványszerkesztés) Megvalósíthatósági tanulmányt készít Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. A gépgyártástechnológiai technikus az ipar területén a nem mérnöki felkészültséget igénylő gépészeti jellegű műszaki gyártásfejlesztő, gyártástervező, gyártásirányító és ellenőrző feladatok ellátását végzi. Ennek érdekében részt vesz a gyártási folyamatok tervezésében, a meglevő gyártási folyamat korszerűsítési munkálataiban, a gyártmányok minőségbiztosítási rendszerének kidolgozásában, a gépek, berendezések és műszerek gazdaságos kihasználásának tervezésében, az új technológiák kidolgozásában és bevezetésében. Gyártási dokumentációt készít, Gyártási folyamat végrehajtását irányítja, Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban, Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez, Gyártásközi mérési feladatokat lát el Laboratóriumi mérési feladatokat lát el Mérőszobai feladatokat lát el Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium 2800 Tatabánya, Réti út 1-5. Tel: 34/ , Fax: 34/ Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. ASG Gépgyártó Kft.

6 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TECHNIKUS Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel GÉPÉSZTECHNIKUS Iskolai előképzettség: szakmai előképzettséget, érettségit igényel Önállóan vagy mérnöki irányítással kezeli és nyilvántartja a minőségbiztosításhoz szükséges előírásokat. Kezeli a minőségbiztosításhoz szükséges műszereket, közreműködik a szabályozások kialakításában, részt vesz a folyamatszabályozásban, javaslatot tesz az ellenőrzési módszerekre, közreműködik a dokumentációk kidolgozásában, hibaanalíziseket végez. Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2890 Tata, Hősök tere 9. Tel.; Fax.: 34/ /30/ Worldmark Magyarország Kft. A Gépésztechnikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések tervezésében, gyártásában, működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában. Gépek, mechanikai berendezések és mechanikai alkatrészek gyártásának, felhasználásának, karbantartásának és javításának műszaki és minőségügyi tervezése, irányítása; a rendelkezésre álló berendezések elhelyezésének és rendszerbe illesztésének irányítása, az új berendezések üzembe helyezése, a gépek termék- vagy műszakváltást megelőző beállítása; az üzemzavarok, minőségi problémák megszüntetése és kivizsgálása;a zavartalan alapanyag-ellátás biztosítása és a gyártási feltételek folyamatos fenntartása; Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2890 Tata, Hősök tere 9. Tel.; Fax.: 34/ /30/ AGC Autóipari Magyarország Kft.

7 VILLAMOSMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség MINŐSÉGÜGYI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi A villamosmérnök elektromos, illetve elektronikus eszközök, berendezések, létesítmények tervezésén, gyártásán, működtetésén dolgozik. A villamosmérnöki szakma eredményei mindennapi életünket is áthatják, a háztartástól a közlekedésen át, a szórakozás, az ipar különféle területein is meghatározóak. A felsőoktatásban (főiskolán, egyetemen) végzett villamosmérnökök alkalmassá válnak különböző villamos berendezések tervezésére és üzemeltetésére az ipari folyamatirányítás, a digitális rendszerek, telekommunikáció, energetika, a járművillamosság és az űrkutatás területén. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Telefon: 06 (1) Bővebben a: Ft AGC Autóipari Magyarország Kft. A képzésben résztvevők jártasságot szereznek a minőségirányítási rendszerekkel és modellekkel kapcsolatos rendszertechnikai, menedzseri, stratégiai, tervezési és szervezési, szabályozási és fejlesztési, kereskedelmi és jogi, szabványügyi és módszertani ismeretek összefoglalásában, rendszerezett áttekintésében és az eljárások és módszerek gyakorlásában. Folyamatos kapcsolattartás a beszállítókkal Beszállítói auditok lebonyolítása A beszállítók értékelése A beszállítókra vonatkozó minőségügyi adatok karbantartása vállalatirányítási rendszerben Annak biztosítása, hogy a beszállítók a megfelelő statisztikai módszereket alkalmazzák Alkatrészbeszerzés, beszállító kiválasztás szakmai támogatása Megelőző akciók meghatározása és bevezetése a beszállítónál Beszállítói változás-bejelentők vagy termékkifutások koordinálása A beszállítói teljesítmény monitorozása a sorozatgyártásban Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Telefon: +36 (1) Ft Delphi Kft. Worldmark Magyarország Kft.

8 MÉRÉSTECHNIKAI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség CAD CAM MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség Általános labortevékenység végzése. Mérések különböző standard és speciális mérő-berendezéseken. Mérési technikák kifejlesztésében, bevezetésében való részvétel. A fejlesztett eljárások, elektronikák, szoftverek, berendezések beüzemelése, bevezetése. Laboreszközök kalibrációja. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Dunaújvárosi Főiskola 2401 Dunaújváros, Táncsics Mihály u. 1/A; Tel.: (25) Ft Kitermelő és feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Grunfos Magyarország Kft. Computer-aided design (CAD) rendszer alatt több, számítógépen alapuló eszközt értünk, mely a mérnököket és más tervezési szakembereket tervezési tevékenységükben segíti. A jelenleg használatos CAD programok a 2D (síkbeli) vektor-grafika alkalmazásán rajzoló rendszerektől a 3D (térbeli) parametrikus felület- és szilárdtest modellező rendszerekig a megoldások széles skáláját kínálják. A CAD-et gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, ezek olyan termékek lehetnek, melyek vagy közvetlenül végfelhasználókhoz kerülnek, vagy közbenső termékek, melyeket más gyártmányokhoz használnak fel. A CAD-et széleskörűen használják alkatrészek gyártására szolgáló gépek és szerszámok tervezésére is. CAD-et használnak a mérnöki tevékenység teljes területén a koncepcionális tervezéstől a részletszerkesztésen és analízisen keresztül a gyártási módszerek meghatározásáig bezárólag. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Telefon: +36 (1)

9 GYÁRTÁSTÁMOGATÓ MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi LOGISZTIKUS Iskolai előképzettség: érettségi Gyártási folyamatok figyelemmel kísérése, szükséges javítóintézkedések végrehajtása. Munkautasítások, műszaki dokumentációk, hibakatalógusok készítése, gondozása. Lehetséges hiba okok feltárása, felmerülő technológiai problémák megoldása (FMEA, 8D) Gyártási változtatások megtervezése és bevezetése. Beruházások koordinálása, prototípusok, nullszériák bevezetése, dokumentálása. Gyártási folyamattervezés. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Miskolci Egyetem 3515 Miskolc-Egyetemváros Telefon: (36) Ft Feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. A logisztikus célja bonyolult folyamatok hatékonyabbá tétele, a gazdasági folyamatokban az áruegységre jutó költségek csökkentése. A logisztika létrejöttét a gazdasági élet alapvető szűkössége és gazdasági verseny tette elengedhetetlené a magas energia és nyersanyag árak, a hitel felvételek magas kamatai, a modern sokszereplős piacok. A logisztika tökéletesítése a vállalkozás egészére nézve az elsődleges fontosságú feladatok között van, mivel a logisztikai költségek az összköltségek akár 40%-át is kitehetik. A logisztika feladata a termelés, és az értékesítés támogatása, az értéknövelő szolgáltatások biztosítása, ill. a vevőkiszolgálás színvonalának folyamatos javítása. A logisztikusnak két fő feladata van: az egyik az anyagok optimális és stabil áramlását biztosítja fuvarozási útvonalak és raktározási pontok hálózatának segítségével; a másik koordinálja az erőforrások sorrendjét egy projekt végrehajtásának érdekében. Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Ft Samsung Chemical Hungary Kft. AVE Tatabánya Zrt.

10 DIPLOMÁS ÁPOLÓ Iskolai előképzettség: érettségi ÁLTALÁNOS ORVOS Iskolai előképzettség: érettségi A diplomás ápoló/nőket általában korházakban, klinikákon vagy szanatóriumokban alkalmazzák illetve egyéb egészségügyi intézményekben. A diplomás ápolók/nők a korházakban különböző szakosztályokon végzik ápolási feladataikat. A diplomás ápolók/nők felelnek általában a szakosztályok vezetésért alájuk tagozódnak be a különböző szakápolók. Semmelweis Egyetem H Budapest, Üllői út Ft Egészségügyi ágazatban működő intézményeknél, cégeknél. Az orvos a beteg emberek gyógyításával, a betegségek megelőzésével hivatásszerűen foglalkozó szakember. Alkalmazza a modern orvostudomány elveit és eljárásait. Praxisuk nem korlátozódik bizonyos betegségcsoportokra vagy kezelési módszerekre, egyszerűbb tanácsadó, diagnosztikai gyógyászati és megelőző orvosi szolgáltatásokat nyújt. tanácsadás és szűrés az egészséges lakosság részére; közegészségügyi-járványügyi feladatok ellátása; egészségnevelés és egészségügyi felvilágosítás; a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése, betegek és családtagjaik tájékoztatása a kezelésről, gondozásról, szükség esetén szakorvosi vizsgálatra, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra utalása, orvosi rehabilitálás végzése; laboratóriumi vizsgálatok, röntgen és egyéb diagnosztikai eljárások elrendelése és az eredmények elemzése; ügyeleti szolgálat ellátása; látlelet kiadása; Semmelweis Egyetem H Budapest, Üllői út Ft Egészségügyi ágazatban működő intézményeknél, cégeknél.

11 GÉPÉSZMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség FEJLESZTŐ MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség A gépészmérnök új gépeket, berendezéseket, mechanikai szerkezeteket, technológiai eljárásokat, gyártási rendszereket tervez és fejleszt ki. Irányítja és szervezi a gyártási, előállítási, üzemeltetési és javítási folyamatokat. A gépészmérnökkel szembeni követelmények mindig a munkaterülettől függően változnak, aszerint, hogy a konkrét feladatkör milyen közel vagy távol esik a közvetlen termelési folyamattól. A gépészmérnöki munka rendszerint helyhez kötött tevékenység, hiszen a produktumok nagyrészt a rajzasztalon ill. a számítógépen születnek, de az üzemi környezetben folyó munka többnyire sok mozgásos feladatot jelent. A gépészmérnöki munka az emberi kapcsolatok széles hálózatát feltételezi, akár tervezői, akár irányítói feladatkört tölt be, tevékenységében nem nélkülözheti az együttműködést. A gépészmérnökök hagyományos eszköztára (pl. rajzeszközök) számítógéppel és különféle műszerekkel egészült ki. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1111 Budapest, Műegyetem rkp Telefon: 06 (1) Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Magasan kvalifikált szakemberek, akik természettudományos alapokon nyugvó elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában egy konkrét kutatási témakörben végzett önálló tevékenység során sajátítják el a kutató-fejlesztő munka alapvető módszereit. Önálló fejlesztőmunka végrehajtása. Fejlesztési és széria projektekben történő együtt működés. A termék-tervezési folyamatban és terméktesztelési tevékenységben való közreműködés. Hibaanalizálás. Széchenyi István Egyetem 9026 Győr Egyetem tér Ft Delphi Kft Ft AGC Autóipari Magyarország Kft. Gasztrometál Zrt.

12 MECHATRONIKAI MÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség FOLYAMATMÉRNÖK Iskolai előképzettség: érettségi, ajánlott szakmai előképzettség A mechatronikai mérnökök olyan műszaki szakemberek, akik az általános gépészeti feladatok ellátása mellett a finommechanika, az elektronika és az elektronikus érzékelés és vezérléstechnika integrációja vagy is a mechatronika- területén is képesek tervezési és kutatás-fejlesztési részfeladatok megoldására. A mechatronikai mérnököknek munkájuk ellátásához elengedhetetlen szükségük van innovatív gondolkodásra, amely képessé teszi őket a tudomány és a technika fejlődési eredményeinek önálló követésére. EDUTUS Főiskola Cím: 2800 Tatabánya, Stúdium tér 1. Telefon: (34) Ft feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. AGC Autóipari Magyarország Kft. Automatizált gyártóberendezések és gyártósorok felügyelete, ellenőrzése. Gyártási folyamatok és eszközök tervezése, fejlesztése, felügyelete és optimalizálása. Összekötő szerepe van a társosztályok, gyártási csapatok között. A gépek karbantartásának biztosítása, a karbantartó- és szerviz technikusok támogatása. A gyártáshoz köthető beszerzés koordinációja. Javítási folyamatok megtervezése, optimalizálása. Meglévő folyamatok szabványosítása, hatékonyság növelése, termelési veszteségek csökkentése. Lean folyamatok kidolgozása és alkalmazása, vevői kapcsolattartás. Szent István Egyetem 2103 Gödöllő, Páter Károly u Ft feldolgozóipari ágazatban tevékenykedő cégeknél. Worldmark Magyarország Kft.

13 Tatabánya hazavár Befektetés a jövőbe Tatabánya Hazavár program Egy település jövője, fejlődése elképzelhetetlen a településen szívesen élő, szívesen munkát vállaló elkötelezett polgárok tevékeny jelenléte nélkül. Minden eszközzel támogatni kívánjuk a helyi közösség erősítését, generációk együttműködését, a fiatalok helyben maradását. A PROGRAM ELEMEI 1. Felsőoktatási ösztöndíj programelem STÚDIUM ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM Az alapítvány kiemelten kezeli az egyenletesen kimagasló teljesítményt nyújtó műszaki, orvosi és egyéb természettudományos képzésben résztvevő főiskolai és egyetemi hallgatókat, valamint a tatabányai középiskolák hiányszakmákban tanuló fiataljait az alábbi részletezésben: valamely hiányszakmában (részletezése a felsorolás végén) képzést nyújtó állami oktatási rendszer részét képező intézményben középfokú tanulmányokat folytat, vagy műszaki, természettudományi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, orvosi tanulmányokat folytat felsőoktatási intézményben, tanár szakos képzésben vesz részt felsőoktatási intézményben fizika, kémia, matematika szak, vagy szakpár felvételével. Az ösztöndíj megállapítása a középfokú tanulmányokat folytatóknál oly módon történik, hogy 2,00-3,50 tanulmányi átlagot elérők Ft, 3,51-4,74 tanulmányi átlagot elérők Ft, 4,75-5,00 tanulmányi átlagot elérők Ft tanulmányi ösztöndíjra jogosultak. Az állami ösztöndíjra is jogosultak az előbbi összegek 50%-át kapják. A felsorolt felsőfokú képzésben résztvevőknél ösztöndíj 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár, valamennyi jogosult esetén tanulmányi eredménytől függetlenül egységes mértékben. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Stúdium Ösztöndíj programban történő részvétel feltételei: tatabányai állandó lakcím az ország bármelyik közép- és felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. A megszerezhető ösztöndíj a felsőfokú képzésben résztvevőknél: Ft Az ösztöndíjas havi támogatását 50%-ban az önkormányzat, 50%-ban pedig a leendő munkáltató vállalja. Összefoglalva, a Tatabánya Hazavár Programban megjelenő Kóta József Gyakornoki Programban történő részvétel feltételei: előzetes megegyezés a pályázó és egy konkrét, regisztrált tatabányai munkáltató között az ösztöndíj és a későbbi foglalkoztatás terén (a megállapodás létrejöttében a Város Polgármesteri Hivatala segítséget nyújt) tatabányai állandó lakcím 30. életévét be nem töltött életkor az ország bármelyik felsőfokú oktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója a fent részletezettek szerint. 3. Lakáshoz jutás támogatása programelem - Önálló élethez saját otthon Az önálló élet kezdésének egyik feltétele a saját lakásba költözés. Pályakezdő fiataloknak a legtöbb esetben nincs erre lehetősége, ezért a program keretében bővítjük a város bérlakás-állományát, állami vagy uniós pályázatok segítségével, esetleg magántőke bevonásával. A bérlakások építésénél kihasználjuk, hogy az Új Széchenyi Terv is kiemelten kezeli az ilyen irányú beruházásokat. Így folytatni tudjuk az előző Széchenyi Terv idején sikeresen indult tatabányai programot. Külön feltételrendszert dolgozunk ki a közszolgálatban, illetve a hiányszakmában dolgozó fiatalok lakásfeltételeinek javítására Fiatalok kedvezményes önkormányzati bérlakáshoz jutása 3.2. Fiatalok első saját otthonának megvásárlásához nyújtott támogatás 3.3. Fiatalok első saját otthonának felépítéséhez nyújtott támogatás 2. Munkához jutás támogatás programelem KÓTA JÓZSEF GYAKORNOKI PROGRAM A Kóta József Gyakornoki Program a Stúdium Ösztöndíj alapjaiból kiindulva annyival nyújt többletet, hogy a felsorolt képzési formákban tanulók már a tanulmányaik alatt megállapodnak a leendő munkáltatójukkal, hogy tanulmányaik sikeres befejezését (oklevél megszerzése) követően egymással munkaszerződést kötnek legalább olyan időtartamra, amely időtartamban a gyakornok gyakornoki ösztöndíjban részesült. A gyakornoki programban azok vehetnek részt, akik a későbbi foglalkoztatójukkal és a koordinátori feladatokat ellátó Polgármesteri Hivatallal egy háromoldalú megállapodást A gyakornoki ösztöndíj megállapítása a felsőfokú tanulmányokat folytatóknál megegyező módon kerül megállapításra: 3,00 tanulmányi átlagtól kezdődően jár.

14 Segítünk dönteni! A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységéről. Amikor az általános iskola után továbbtanulásra jelentkezel, fontos döntést hozol. Ezzel megteszed az első lépést a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába. Több száz intézmény és szakma közül választhatsz, amelyek között nem mindig könnyű eligazodni. Kamaránk egyik kiemelt feladatának tekinti azt, hogy segítséget nyújtsunk a pályaválasztásban. A pályaorientáció keretén belül célunk, hogy megismerjétek azokat a szakmákat, amelyekre a gazdaságnak kiemelten szüksége van, ami Komárom-Esztergom megyében kiemelten hiány és keresett szakma. Pályaválasztási tevékenységünk: üzemlátogatások szervezése a megyében általános iskolai rendezvényeken - osztályfőnöki órákon, szülői értekezleteken, stb. - pályaválasztási tájékoztatók tartása gimnáziumok végzős tanulóinak tájékoztatása a szakmatanulásban rejlő lehetőségekről látogatói csoportok szervezése a Szakma Sztár Fesztiválra egyéb pályaorientációs rendezvényeken pl. pályaválasztási kiállításokon - való részvétel pályaorientációs szóróanyag, kiadvány összeállítása, szakmabemutató filmek vetítése Idén - az üzemlátogatások keretében több mint ötszáz általános iskolás diáktársatokat vittük el megyénk különböző gazdasági szervezeteihez. A meglátogatott üzemek a teljesség igénye nélkül: Magyar Suzuk Zrt esztergomi gyára, Forest Papír Kft, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft, Vita Sütő Kft, ASG Gépgyártó Kft, Güntner Tata Kft, Kiss Hotel, Neszmélyi Hilltop Borászat, Gedia Hungary Kft. A szakmatúrán szerzett tapasztalatunk az, hogy az üzemlátogatásoknak fontos szerepük van, hiszen ezek az alkalmak valóban segíthetik a szakma- és a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Rengeteg tapasztalatot szerezhettek az ilyen kirándulások alatt, hiszen a termék előállítás valós helyszínén, valós körülmények között ismerheted meg a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagilag is segíteni tud, hiszen teljes egészében támogatja az utazás költségeit, Neked és szüleidnek nem kerül pénzébe. Osztályfőnöki órákon a Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munka- és pályatanácsadó munkatársával közösen a pályaválasztás fontosságáról, a pályaválasztás lépéseiről tartunk tájékoztató előadást. Bemutatásra kerülnek azok az eszközök is például az eletpalya.munka.hu weboldal- amelyek segíthetnek neked a pályaválasztásban. Ezt követően szabadidős érdeklődési kérdőívet töltünk ki, amely alapján világosabb képet kaphatsz arról, hogy az érdeklődési köröd alapján milyen pályaterületen, milyen szakmákban, foglalkozásokban érdemes elindulnod. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy szakmabemutató filmeket vetítünk le azokban a szakmacsoportokban, ami érdekel Téged. Mindezek mellett kiadványokban, újságcikkekben is felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy milyen szakmát érdemes tanulni, hogyan tudunk segíteni abban, hogy olyan szakmát válasszál, amelyik érdeklődésednek, képességeidnek megfelelő legyen és nem utolsó sorban anyagilag is biztos jövőt jelentsen számodra. Remélem ez a kiadvány is segíteni fog életed egyik legfontosabb döntésének meghozatalában, a pályaválasztásban. Ha felkeltettem az érdeklődésedet és segítséget szeretnél kérni, bátran keress fel az alábbi elérhetőségek egyikén vagy látogasd meg honlapunkat és facebook oldalunkat. A KEMKIK Pályaorientációs tanácsadója: Steindl Balázs Elérhetőségeim: telefon: (06-34) mobil: Honlapunk: kemkik.hu/pályaválasztási tanácsadás menüpont. Facebook oldalunk: Pályaválasztás Kemkik néven érhető el.

15 Kiadja Szerkesztette Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft.

A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek!

A pályaválasztás az első lépés a jövő felé. Kedves Gyerekek! HEGESZTŐ (OKJ 34 521 06) A pályaválasztás az első lépés a jövő felé Kedves Gyerekek! Segíteni szeretnénk nektek, mert nagyon fontos döntés előtt álltok. Válaszolnotok kell arra a kérdésre: Mi leszek, ha

Részletesebben

2 GÉPIPARI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR. Köszöntő... 3

2 GÉPIPARI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR. Köszöntő... 3 KECSKEMÉTI FŐISKOLA Tartalom Köszöntő... 3 Ne keress tovább!... 5 Képzések Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar... 6 Kertészeti Főiskolai Kar... 40 Tanítóképző Főiskolai Kar... 54 Jól használható

Részletesebben

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: DORKA ISTVÁN SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DR. MIKÓ BALÁZS A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

2 GÉPIPARI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR. Köszöntő... 3. Képzések Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar... 6

2 GÉPIPARI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI MŰSZAKI FŐISKOLAI KAR. Köszöntő... 3. Képzések Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar... 6 KECSKEMÉTI FŐISKOLA Tartalom Köszöntő... 3 Ne keress tovább!... 5 Képzések Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar... 6 Kertészeti Főiskolai Kar... 38 Tanítóképző Főiskolai Kar... 55 Jól használható

Részletesebben

Közlekedésmérnök Szakmabemutató információs mappa

Közlekedésmérnök Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: GÉBER ANDRÁS, KÖZLEKEDÉSMÉRNÖK, BKV ZRT.

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév

Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév 5000 Szolnok, Baross út 37/A. Tel.: 56/ 425-844 Fax: 56/ 427-200 E-mail: titkarsag@szolmusz.hu www.szolmusz.hu OM azonosító:

Részletesebben

Kedves leendő Hallgatónk!

Kedves leendő Hallgatónk! Kedves leendő Hallgatónk! Ön a Szolnoki Főiskola Felvételi tájékozatóját olvassa, amelyből tájékozódhat a városról, az intézményről, képzéseinkről, a jelentkezés módjáról. Szolnok a Tisza és a Zagyva találkozásánál

Részletesebben

MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ

MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ 7. A tanulók menedzselése Szemere Bertalan Szakközépiskola,

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A LUKÁCS SÁNDOR MECHATRONIKAI ÉS GÉPÉSZETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM JA 9027 Győr, Mártírok útja 13-15. Módosítva: 2007. március 27. 2008. március 11. 2003. augusztus 29. 1. A FENNTARTÓ MINŐSÉGPOLITIKÁJA,

Részletesebben

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára i Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára Készült a KKT - Készség, Kompetencia, Tudás A Budapesti Gazdasági Főiskola komplex szolgáltatásfejlesztése a munkaerőpiac kompetenciafejlesztési

Részletesebben

Munkaerő-piaci szolgáltatási foglalkozások Szakmabemutató információs mappa

Munkaerő-piaci szolgáltatási foglalkozások Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: LÓRÁNT MELINDA SZAKMAI LEKTORÁLÁS: HARASZTOSI ÉVA A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ BME GTK. Dr. Kövesi János dékán

KÖSZÖNTŐ BME GTK. Dr. Kövesi János dékán BME GTK 4 KÖSZÖNTŐ A GTK valamennyi munkatársa és hallgatója nevében köszöntöm az Olvasót. Egyetemünk több mint 200 éves történetében a gazdaság- és üzleti tudományokhoz kapcsolódó képzési és kutatási

Részletesebben

KEMPELEN FARKAS GAZDASÁGI, VENDÉGLÁTÓ, IDEGENFORGALMI ALAPÍTVÁNYI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. ECDL Vizsgaközpont OM 031973

KEMPELEN FARKAS GAZDASÁGI, VENDÉGLÁTÓ, IDEGENFORGALMI ALAPÍTVÁNYI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. ECDL Vizsgaközpont OM 031973 KEMPELEN FARKAS GAZDASÁGI, VENDÉGLÁTÓ, IDEGENFORGALMI ALAPÍTVÁNYI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ECDL Vizsgaközpont OM 031973 2015/2016. tanév T A R T A L O M B E V E Z E T É S. 2 MIÉRT LEGYÉL

Részletesebben

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia A TÜV Rheinland cégcsoporton belül az Akadémia a képzések háza. Célunk naprakész szakmai ismereteket átadni a résztvevők

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány 2015/16 tanévre Baranya megye Tartalom I. fejezet... 5 Kedves Olvasó!... 5 Hova tovább? A közoktatás intézményei a 8. osztály után... 7 A felvételi eljárás ütemezése

Részletesebben

Remélem hasznos, a mindennapi munkájuk során is használható olvasnivalót kínálunk Önöknek!

Remélem hasznos, a mindennapi munkájuk során is használható olvasnivalót kínálunk Önöknek! ELŐSZÓ Jelen kiadványunk, amit kezében tart a kedves Olvasó a Khetanipe A Romák Összefogásáért Egyesület szerepét hívatott bemutatni az elmúlt 2 évben megvalósított, mára pedig sikeresen befejeződött innovatív

Részletesebben

HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG

HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG 7. A tanulók menedzselése Szemere Bertalan Szakközépiskola,

Részletesebben

Katasztrófavédelem Szakmabemutató információs mappa

Katasztrófavédelem Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DOBSON TIBOR, TŰZOLTÓ EZREDES, FŐVÁROSI

Részletesebben

A versenyképesség egy hatásos eszköze, az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer Nagy Imre

A versenyképesség egy hatásos eszköze, az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer Nagy Imre TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Az ISO 9001 és 9004 szabványok várható változásai Sipos Gáborné Klaszterek auditálásának sajátosságai autóipari példán keresztül Berényi László

Részletesebben

www.bkf.hu BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola képzési tájékoztató BKF Továbbképzési és Szakképzési Intézet

www.bkf.hu BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola képzési tájékoztató BKF Továbbképzési és Szakképzési Intézet www.bkf.hu BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Cím: 1148. Budapest Nagy Lajos király u. 1-9. Őrs vezér tere mellett www.bkf.hu BKF Továbbképzési és Szakképzési Intézet Cím: 1148. Budapest Nagy Lajos

Részletesebben

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2009. A BKF Kommunikációs Alapítvány által fenntartott BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA BUDAPEST PEDAGÓGIAI PROGRAM Jóváhagyási záradékok

Részletesebben

TTK- Természettudományi Kar

TTK- Természettudományi Kar TTK Természettudományi Kar Alapképzési szak: Mesterképzési szak: Felsőfokú szakképzés: Biológia Biológia Fizika Földrajz Gazdálkodási és menedzsment Kémia Környezettan Matematika Műszaki menedzser Geográfus

Részletesebben

Szoftverfejlesztő / Szoftver és alkalmazásfejlesztők - elemzők Szakmabemutató információs mappa

Szoftverfejlesztő / Szoftver és alkalmazásfejlesztők - elemzők Szakmabemutató információs mappa / Szoftver és alkalmazásfejlesztők - elemzők Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: BORSI

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Arany János Általános Iskola és Gimnázium Budapest XII. Meredek utca 1. OM azonosító: 035289 2012. február Szerkesztette: Aszódi Judit igazgatóhelyettes 1 Legitimációs

Részletesebben

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése napirendi pont Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése A szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata és aktualizálása Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális szolgáltatási feladataira

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Látványtechnikus, pirotechnikus Szakmabemutató információs mappa

Látványtechnikus, pirotechnikus Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: KRASNYÁNSZKY GYULA SZAKMAI LEKTORÁLÁS: BERZY TAMÁS A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

Megújuló energia-gazdálkodási technikus Szakmabemutató információs mappa

Megújuló energia-gazdálkodási technikus Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: MOLNÁR JÁNOS SZAKMAI LEKTORÁLÁS:TAKÁCSNÉ SZARKA ENIKŐ A

Részletesebben

Műszaki képzések és karrier lehetőségek A Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium székhelyintézményének képzési kínálata

Műszaki képzések és karrier lehetőségek A Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium székhelyintézményének képzési kínálata Műszaki képzések és karrier lehetőségek A Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium székhelyintézményének képzési kínálata 2015/2016. tanév Kedves leendő középiskolások! Gondolom, már zsong

Részletesebben