WHS Kezelt számla. Wouter Warmoes. WH SELFINVEST S.A. Luxembourg Paris Gand Amsterdam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WHS Kezelt számla. Wouter Warmoes. WH SELFINVEST S.A. Luxembourg Paris Gand Amsterdam"

Átírás

1 WHS Kezelt számla Wouter Warmoes WH SELFINVEST S.A. Luxembourg Paris Gand Amsterdam Copyright : Tous les droits d auteur liés à ce document appartiennent à WH SelfInvest SA. Il est interdit de copier ce document (sous quelque forme que ce soit) ou de l envoyer à des tiers sans autorisation explicite de WH SelfInvest SA. Notice : Ce document produit par WH SelfInvest SA a une vocation d information et ne peut en aucun cas être considéré comme une proposition d achat des futures mentionnés dans ce document. Les personnes qui négocient des contrats futures reconnaissent le faire en toute indépendance, et en pleine connaissance des risques liés au trading des produits dérivés. Toutes les informations publiées dans ce document sont réputées être exactes sans que nous puissions toutefois garantir leur exactitude.

2 A WH SelfInvest-ről Fő felügyeleti szerv: Letétkezelő bankok: Fióktelepek: CSSF (www.cssf.lu) Dexia, Barclays Bank Luxemburg, Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország A szolgáltatás: Termékek: Ügyfelek: Legendás Részvények, opciók, futures, FX, CFD, kezelt számla Aktív befektetők & intézmények

3 A pénze biztonsága Befektetők védelme 1. Az ügyfelek pénze nem szerepel a mérlegünkben + EU jogosultság 2. Minőségi letétkezelő bankok 3. Befektetővédelmi garancia (A.G.D.L.) 4. Kormánygarancia az EU-s jogosultsággal rendelkező A számla számla feltöltése intézmények esetén Utalás Kp befizetés (Luxembourg) Minden ügyfélnek saját egyéni számlája van. Az ügyfelek pénze mindig egy letétkezelő banknál van, soha nem kerül be cégünk könyveibe. Ügyfélszámlák Dexia Barclays Bank

4 Magyar instrumentumok Forex CHF-HUF 8 pár CZK-HUF Mindegyik pár jegyzése 24h/24 DKK-HUF A minimum kötés csak EUR-HUF Letét 1% GBP-HUF NZD-HUF PLN-HUF USD-HUF CFD - Index BUX határidős index Jegyzés 9:05-16:30 Piaci spread +140 Garantált stop elérhető Letét 1% CFD - Részvények Jegyzés 9:00-15:30 Piaci spread! Letét 25% Richter Gideon Mol Hungarian Oil & Gas Magyar Telekom OTP Bank 15

5 2009. május 9. BUDAPEST Swing & Day Trading : két különböző stratégia... hasonló eredményekkel WH SELFINVEST S.A. Luxembourg, Paris, Gand, Amsterdam Copyright : Mars Tous les droits d auteur attachés à ce guide appartiennent à WH SelfInvest SA. Il n est pas permis de copier ce guide (sous quelque forme que ce soit) ou l envoyer à des tiers sans autorisation explicite de WH SelfInvest SA. Disclaimer : Ce guide est plutôt de nature informative et ne peut en aucun cas être considéré comme une proposition d achat des instruments mentionnés dans ce document. Les personnes qui achètent ces instruments reconnaissent l avoir fait de leur propre chef, et à leur propre risque. Tous les informations utilisées sont réputées de source sure sans que nous puissions garantir l exactitude.

6 Valójában semmi közös nincs bennük : - Különböző piacok : részvények, devizák, nyersanyagok és kötvények - Pozíciók tartása : 5 perctől 5 napig - A kötéseken használt tőkeáttét: 0,5-től 8-ig - Profit management : kicsitől korlátlanig - Kockázat management : stop 1-től 5%-ig - Pozíció nyitása 1 kötéssel vagy több kötéssel - Döntési folyamat : Statisztikai vagy technikai analízis - Közepes időtávú (1 hét) trend vagy rövidtávú kitörés (napon belüli)

7 Összefoglaló : Piaci vélemények, értékelések - Sentiment - Pozíciók tőzsdeindexekben (európai és amerikai) - Hetente egyszer (a hét közepén ellenőrizve) - Tőkeáttét: Korlátlan profit-cél - Stop-szint általában messze (5% ha a volatilitás alacsony) - Pozíciónyitás egy lépésben, hétfő reggel - Döntés statisztikai indikátorok alapján - Közepes időtávú trend Kitörés - Pozíciók mindenben kivéve tőzsdeindexekben - Pozíció időtartama lehet 5 perctől 36 óráig - Tőkeáttét: Kicsi és korlátos profitcél - Stop-szint alacsony (maximum 1%) - Pozíciónyitás több lépésben - Döntés technikai elemzés alapján - Rövidtávú kitörések

8 PIACI VÉLEMÉNYEK, ÉRTÉKELÉSEK - SENTIMENT

9 SENTIMENT (Tőzsdeindexek) Mi az alapelv? Általában az értékpapír piacok emelkednek (ez egy strukturális sajátosság), de néha korrekció van a piacon és ekkor a trend negatív. Alapelvünk : A Trend a barátod. Célünk, hogy választ találjunk a következő kérdésekre : Vegyek? Eladjak? Ne csináljak semmit? Milyen indikátorokat használunk? Nem használunk technikai indikátorokat. Nem használjuk az MACD-t, RSI-t, Stochastic-ot, Elliot Hullámokat,... Bizonyos értékpapírokkal, indexekkel, opciókkal, volatilitással és tőkeáramlással kapcsolatos statisztikákat elemzünk.

10 SENTIMENT (Tőzsdeindexek) Kezdetben 50 különböző statisztikát figyeltünk, amelyek mind az USA részvénypiacára vonatkoztak. A fejlődési folyamat során legtöbbjüket elimináltuk és mindössze 7-et tartottunk meg. Ezeket nem titkoljuk! Valójában a mi 7 indikátorunk széles körben elterjedt és vitatott: Többek közt: - 2 technikai elemző francia honlapon - 1 hasonló belga honlapon - egy német pénzügyi hírlevélben - különböző előadásokon és prezentációkban

11 SENTIMENT - 7 indikátor 1. CBOE SPX Piaci volatilitási Index (VIX) 2. Put/Call Open Interest Ratio 3. Rydex Nova/Ursa Indikátor 4. NYSE Advance-Decline Issues Index 5. NYSE New Highs New Lows 6. Investor Intelligence 7. Supertrend

12 1. CBOE SPX Piaci Volatilitási Index (VIX) Definíció: A VIX egy S&P500 volatilitás indikátor. Értékét naponta határozza meg a Chicago Board Options Exchange (CBOE). Az index az átlagos volatilitást mutatja az összes put és call opción a Standard & Poor's 500 piacán. Szabályok: Minél magasabb az index értéke, annál idegesebb a piac, általánosságban a pesszimizmus az uralkodó hangulat. Egy alacsony érték ezzel ellentétben egy nyugodt US piacot jelent. Az index értékének fluktuációja legalább annyira fontos, mint az érték maga. Ha emelkedik, a volatilitás fontosabb, mert ez hezitálást, kétségeket jelez a piacról. Általában ez a pesszimizmus jele. Ha csökken a volatilitás, a hangulat optimistább. Szélsőséges szituációkban (ahogyan azt az elmúlt 6 hónapban megfigyelhettük) az abnormális értékeket is figyelembe kell venni.

13 1. CBOE SPX Piaci Volatilitási Index (VIX) 1 éves chart pl.: VIX > 35 = Ideges VIX < 25 = Nyugodt

14 1. CBOE SPX Piaci Volatilitási Index (VIX) Célunk az, hogy a VIX elmúlt napi változását elemezzük, de figyelembe kell venni a középtávú trendet és az abszolút értékét az indexnek (extrém érték vagy sem?). 3 hónap alapján : Értelmezés: 1/ Az érték még mindig magas : 45 felett! (-) 2/ A múlt heti trend még mindig emelkedő (-) 3/ A trendvonal alatt nincs jelentős mozgás az elmúlt néhány napban (-)

15 2. Put/Call Open Interest Ratio Definíció: A Put/Call Ratio a Put és a Call opciók volumene közti arány. Szabály: Egy magas érték azt jelenti, hogy a Put opciók volumene magas (és/vagy a Call opciók volumene alacsony), azaz: az eladók dominálnak a piacon => pesszimizmus Egy alacsony érték azt jelenti, hogy a Call opciók volumene magas (és/vagy a Put opciók volumene alacsony), azaz: a vevők dominálnak a piacon => optimizmus

16 2. Put/Call Open Interest Ratio Példa: 2008 szeptembertől 2009 márciusig. Korreláció: OEX (S&P100) és Put/Call Ratio mozgóátlag (21 napos).

17 2. Put/Call Open Interest Ratio A piaci hangulatot követő SENTIMENT stratégiánkban figyelembe vesszük a piaci trendet és az utolsó napok elmozdulását. Példa: A charton a trend emelkedő. De egy éles esést figyelhetünk meg az utolsó nap (március 9-én történt, amikor a Dow Jones emelkedett 6%-ot a Citibank kommentár miatt).

18 3. Rydex Nova/Ursa Indikátor Definíció: A Nova/Ursa az ún. Nova (emelkedésre játszó) alapba és az ún. Ursa (esésre játszó alapba) fektetett pénz kapcsolatát jelenti. Szabály: Ha az arány magas, a hangulat pozitív. Ha az arány alacsony, a hangulat pesszimista. A kalkuláció egyszerű: Nova alap összes eszköz / Ursa alap összes eszköz. A legfontosabb: hová áramlik a tőke? A Nova vagy az Ursa alapba?

19 3. Rydex Nova/Ursa Indikátor Példa a tökéletes korrelációra: 2007 utolsó negyedév.

20 3. Rydex Nova/Ursa Indikátor És egy példa, ahogy egy teljesen egyértelmű helyzet hirtelen megváltozik első negyedéve még teljesen tökéletes... Majd az év utolsó 3 hónapjában teljesen illogikus mozgások (nincs korreláció és hatalmas elmozdulás)! 2009-ben ismét minden visszaáll a helyére.

21 4. NYSE Advance-Decline Issues Index Definíció: Az Advance/Decline arány az összes emelkedő részvény darabszáma és az összes csökkenő részvény darabszáma közti különbséget jelöli. Ha az eredmény pozitív, több részvény ára emelkedik, mint amennyié csökken. Ha az eredmény negatív, több részvény ára csökken, mint amennyié emelkedik. Érdekes... De ennyi az egész?

22 4. NYSE Advance-Decline Issues Index Értelmezés: Hozzáadunk 3 egyszerű mozgó átlagot => 10, 50 és 200-as adatot. A 200-as mozgóátlag hasznos az alapvető trend meghatározásához: + vagy -? De részletesen nem foglalkozunk vele. Az 50-es mozgóátlagot a 10-es metszésekor vizsgáljuk. Hasonlóan működik az MACD-hez: Ha a rövidtávú (10) alulról keresztezi a hosszabbtávút (50), akkor ez egy vételi jelzés... és fordítva. A 10-es mozgóátlagot a fent leírtakban vesszük figyelembe (50-es metszés). De a hangsúly az utolsó napok trendjén van. Végül figyelembe vesszük, hogy az alapvető trend + vagy (MA10).

23 4. NYSE Advance-Decline Issues Index Néhány eset teljesen egyértelmű. Mások nehezebbek: az MA10 nem keresztezte még az MA50-et, az MA10 egyértelműen negatív. De az utolsó napok trendje pozitív és útban van, hogy keresztezze az MA50-est.

24 5. NYSE 52 Weeks New Highs New Lows Definition: A 52 Weeks New Highs New Lows összeveti az 52 hetes csúcsot elérő részvények számát az 52 hetes mélypontot elérő részvények számával. Értelmezés: Különböző módszerek vannak ezen adatok elemzésére: Például: Az egyik aránya a másikhoz (H/L), Az egyik százalékos aránya az összeshez (H/(H+L)), vagy (L/(H+L), stb. Minket a második érték érdekel H/(H+L): az új 52 hetes csúcsot elért részvények száma viszonyítva az összes új csúcsot és új mélypontot elérő részvények számához. Tehát egy százalékos értékről beszélünk => értéke mindig 0 és 1 közé fog esni. Minél magasabb az arány, annál optimistább piac (bullish). Minél alacsonyabb az arány, annál pesszimistább (bearish).

25 5. NYSE 52 Weeks New Highs New Lows Példa: hosszútávon (3 év) Érdekesek azok a pontok, melyeknél a piac túladott vagy túlvett értéket mutat.

26 5. NYSE 52 Weeks New Highs New Lows Rövidtávon: a kondíciók 2008 végén és 2009 elején egyértelműen megváltoztak, az arány hónapokon keresztül alacsony maradt. Jelenleg a helyzet javulást mutat a normális értékek magasságában. Egy visszapattanás (szokás szerint) 2008 nyara előtt és nehezebb kondíciók a bank krízis után és alatt.

27 6. Investor Intelligence Definíció: AzInvestor Intelligence a Wall Street-i elemzők globális álláspontját mutatja. Néhányuk optimista (% Bullish), míg mások pesszimisták (% Bearish). Értelmezés: Mindig figyelembe vesszük mindkét trendet. Egy normális szituációban ezek korrelálnak => amikor a bullish % emelkedik, egy bizonyos %-ban a bearish csökken.

28 6. Investor Intelligence Amikor a trend lassan a végéhez ér, az indikátor, amely a trenddel egyirányba mutatott lassan átfordul és a másik is a fordulópontjához ér... És általában... a trendfordulót erősítik meg ezek az indikátorok.

29 6. Investor Intelligence Nézzük hosszútávon a vélemények megváltoztak! (bullish-ból bearishbe váltott át a többség)

30 7. Supertrend (S&P500) Definíció: A Supertrend egy trend indikátor, amely sok másikkal ellentétben figyelembeveszi a volatilitást is. Értelmezés: Összefoglalva, az indikátort egy átlagár és két szélsőérték alkotja (high és low) stopként használva. Fő előnye, hogy kevésbé volatilis, mint más indikátorok (pl. az MACD), és bizonyos mértékben lehetőséget ad az ártüskék okozta hatások semlegesítésére. A trader hosszabb ideig fogja pozícióit tartani. Az elemzése egyszerű : - Ha az árfolyam alulról metszi a stop szintet, akkor a trend emelkedő. - Ha az árfolyam felülről metszi a stop szintet, akkor a trend süllyedő.

31 7. Supertrend (S&P500) Napi chart: S&P november március

32 Sentiment : Értelmezés Nagyon egyszerűen értékeljük az indikátorokat: Mindegyikük kap egy értéket: +1 (bullish), 0 (semleges) vagy -1 (bearish). Végül összeadjuk a 7 értéket. A kezelt számla csapatunk minden tagja elvégzi ugyanazokat a feladatokat. Döntést az alábbiak alapján hozunk: Ha a végösszeg = 0, nem veszünk fel pozíciót. Ha a végösszeg = +1 vagy -1, óvatosak vagyunk, és talán veszünk fel pozíciót. Ha a végösszeg = +/-2 - +/-6, pozíciót nyitunk. Ha a végösszeg = +7 vagy -7, ismét óvatosak vagyunk: a trendforduló kockázata magas => jellemzően ez egy túladott vagy túlvett szituációt jelez.

33 Sentiment : Előnyök és hátrányok Előnyök: Hátrányok: Több irányban is dönthetünk : Long vagy Short vagy Neutrális Profit Management : korlátlan potenciál, nagy elmozdulások lehetségesek Több index: diverzifikáljuk pozícióinkat több indexen, a módszer minden index esetében működik Tőkeáttét & Stopok a volatilitástól függnek Trend nélküli piacokon kevésbé hatékony Kevésbé hatékony szélsőséges piaci körülmények közt: trend végénél és fordulóknál (80%-ban +/ 7) A nulla értékű jelzések (gyenge pozíció nélkül) általában nagy elmozdulásokat generálnak. Ez a bizonytalanság ára?

34 KITÖRÉS

35 KITÖRÉS: Összefoglalás Ez a stratégia 3 alapelv kombinációja: 1/ Kitörés a klasszikus chart alakzatokból, úgymint háromszög, zászló,... Az alakzatokból történő gyorsuló elmozdulásokból igyekszünk profitálni. A célunk, hogy fontos áttörési szinteket határozzunk meg (támasz vagy ellenállás). Mindig kis profitokat realizálunk: a kitörésből profitálunk, de soha nem próbálunk meg meglovagolni egy új trendet.

36 Kilépések háromszögekből Példa: Arany, január második fele (órás chart)

37 Kitörés: Elvek 2 & 3 3 alapelv kombinációja: 2/ A Teknős-elmélet néhány szabályát figyelembe vesszük, úgymint: -Több szintű pozícióépítés - Stop szint közvetlenül a volatilitáshoz van kötve -Aktív Stop rendszeresen változtatva a pozíció fejlődősével összhangban -Egymással nem korreláló piacokon történő pozíciófelvétel 3/ Néhány házon belüli tipp a WH Selfinvestnél

38 Kitörés (Fx, Nyersanyagok és Kamatlábak) Egy paradoxon: Általában egy trader 3-szor annyit akar keresni egy pozíción, mint amennyi a megengedett vesztesége. Ha 100 az elfogadott vesztesége, akkor megpróbál 300-at nyerni. Esetünkben: az arány fordított => a pozíció nyitásakor 200-as veszteséget még elfogadhatónak tartunk, (de a stop szintünk progresszíven csökken) ahhoz, hogy 100-at nyerjünk! Miért? Valaki otthon, egyedül, megkötések nélkül megengedheti magának azt a szabadságot, hogy veszteségeket halmozzon fel. Négyből csak 1-szer kell nyernie ahhoz, hogy nullán legyen. => Ez 25%-os sikerességi rátát jelent. Esetünkben: a módszer integrálva van a kezelt számla programunkba. Egy ügyfél gyakran türelmetlen => nem fogad el rendszeres veszteségeket. Ennek eredményeként: kis profitokat halmozunk fel átgondolt és kalulált veszteségekkel szemben a kezdetben. Ez a veszteség folyamatosan csökken, ha a nyitott pozíció a megfelelő irányba halad (lásd: Teknős-teória) => Sikerességi rátánk 60 és 75% között mozog.

39 Kitörés: Előnyök & Hátrányok Előnyök: A rendszeres kis profitok jót tesznek a kereskedő hangulatának. Ugyanez áll a sikerességi rátára. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Általában kerüljük az overnight kockázatot és nem hagyunk nyitva pozíciót a hétvégére. A módszer az összes piacon használható. Egyszer a piac ki fog lépni a kereskedési sávból. Hátrányok: Soha nem lovagoljuk meg a nagy trendet. A nagy volatilitás több pénzbe kerül... de a volatilitás gyorsabban csökken mint a részvényeken (Sentiment Stratégia) a rövidebb referencia periódusnak köszönhetően. Az előző pont következménye: néhány egymást követő kistopolódás pénzbe kerül és el kell fogadnunk egy bizonyos mértékű volatilitást és kockázatot a portfolión (-20%).

40 Végül néhány tanács: Ha sikerült kifejleszteni a saját kereskedési rendszerét vagy mások rendszerét használja, fontos, hogy MINDEN jelzést megkössön, kivétel nélkül. Ne engedjen teret a szubjektivitásnak => az a kötés, amelyet nem köt meg lesz a legjobb!!! Bízzon a modellben => Minden modellnek vannak nehezebb időszakai, amikor pénzt veszít. Ne keressen indokot arra, hogy miért nem kereskedik: igen, de ma este lesz a Fed ülés. Legyen szigorú => a módszer tiszteletének hiánya pénzbe kerül. Ha hibázik a kereskedés során : zárja le a pozíciót. Soha ne legyen túl nagy a kitettsége: legyen meg a lehetősége annak, hogy egymás után többször is veszteséges pozíciót zárjon.

41 Következtetéseink: A kereskedés kemény és fegyelmezett munkát igényel: módszertan, hajthatatlanság, nyugalom, türelem, odaadás, stressz menedzsment A pszichológiai tényező alapvető fontosságú! A legjobb mószerek a kockázat csökentésére : - ésszerű pozícióméretezés a számla nagyságához viszonyítva, - nem korreláló piacokon kereskedjünk, - különböző technikákat alkalmazzunk, - és soha ne felejtse el a stopokat! Minden modellnek vannak nehezebb, kevésbé profitábilis periódusai és mindig rendszeres finomhangolást igényelnek. Sentiment & Kitörés: mindkét stratégiára épít a WHS Kezelt számla és mindegyik itt leírt kritériumot követi: egy dedikált csapat, állandóan a képernyők mögött és állandóan felülvizsgálva a kereskedési modellt.

42 Köszönöm a figyelmüket! Kérdések?

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Tőzsde és pénzintézetek szakirány KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN Készítette: Tolnay Lajos

Részletesebben

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézet Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Készítette: Mészáros

Részletesebben

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Tények és tévhitek a forex kereskedésről és a forex robotok használatáról. www.forexrobotworld.net Tartalom - Tartalom.... 2 - Bevezető.. 4 - A forex kereskedelem

Részletesebben

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági francia SZAK Nappali tagozat Tőzsde- Pénzintézetek szakirány PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Késztette: Kőrös Gábor László Budapest,

Részletesebben

A tőzsdei keres kedés alapjai

A tőzsdei keres kedés alapjai A tőzsdei keres kedés alapjai Portfolio Trader TudásCenter Minden, amit a kereskedésről tudni kell Interaktív online előadások (webinarium) Ingyenes délutáni szemináriumok Devizakereskedési tanfolyam Kezdő

Részletesebben

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI KBC EQUITAS A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI Tőzsdei oktatóanyag a KBC Equitas ügyfelei részére A kézirat zárása: 2014.07.03. Tartalom Bevezető... 1 1. Ismerkedés a tőzsdével... 3 1.1. A tőzsde... 4 1.2. A

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet

A FOREX piac. Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet A FOREX piac Bevezetés a devizakereskedelembe GFT oktatási segédlet BEVEZETŐ: BIKÁK ÉS MEDVÉK Mi a FOREX KERESKEDÉS? MILYEN DEVIZÁKKAL KERESKEDHET? PIP-EK,LOT-OK, TŐKEÁTTÉTEL NÉGY LÉPÉS AZ ELSŐ FOREX KERESKEDÉS

Részletesebben

Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai

Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai Tőzsde fogalma, fajtái, tőzsdei ügyletek típusai Tőzsde fogalma A tőzsde különlegesen szervezett, koncentrált piac, ahol tömegáruk kereskedése szigorúan előírt szabályok szerint történik. Homogén tömegáruk

Részletesebben

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról. 2013. május

Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról. 2013. május Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról 2013. május Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 1. Bevezetés és módszertan... 6 2. A tőkevédett alapok piaci szerkezete... 8 3. A tőkevédett alapok,

Részletesebben

A magánbefektetők hosszú távú befektetései az Egyesült Államok részvénypiacán

A magánbefektetők hosszú távú befektetései az Egyesült Államok részvénypiacán Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nemzetközi Üzleti Kommunikáció Szakirány A magánbefektetők hosszú távú befektetései az Egyesült Államok részvénypiacán Készítette:

Részletesebben

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Miskolci Egyetem Gazdaságtudomány Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügy Tanszék Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Szakmai belső konzulens : Dr.

Részletesebben

Megértsük a prompt részvénypiac működését, és képesek legyünk önállóan kereskedni a piacon

Megértsük a prompt részvénypiac működését, és képesek legyünk önállóan kereskedni a piacon Prompt részvénypiac Előadó: Mester Péter elemző peter.mester@quaestor.hu CÉL Megértsük a prompt részvénypiac működését, és képesek legyünk önállóan kereskedni a piacon Mi a tőzsde? Miből lesz a tőzsdén

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN Tartalomjegyzék.. Mi az a Forex és miért kereskedjen? 1.. Miért kereskedjen a devizapiacon?... Valósítsa meg elképzeléseit valós ügyletekben. A Bika és a Medve.. Olvasson

Részletesebben

Részvény ETF termékek az amerikai tőzsdén By András György. Copyright 2014 András György Smashwords Edition

Részvény ETF termékek az amerikai tőzsdén By András György. Copyright 2014 András György Smashwords Edition Részvény ETF termékek az amerikai tőzsdén By András György Copyright 2014 András György Smashwords Edition Tartalom Előszó ETP-ről általában ETP kategóriák és főbb jellemzőik ETP választás Részvény ETF

Részletesebben

Devizapiaci árfolyam előrejelzés neurális hálózatokkal

Devizapiaci árfolyam előrejelzés neurális hálózatokkal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Műszaki menedzser szak Devizapiaci árfolyam előrejelzés neurális hálózatokkal ZÁRÓDOLGOZAT Készítette Konzulens Dr. Ormos

Részletesebben

FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva

FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK. By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva FOREX PIACI KÖVETKEZTETÉSEK By Profit Scenario 2010 Minden jog fenntartva Szerzői jogvédelem A dokumentum egésze és minden része a Szerző tulajdonát képezik. A dokumentum szabadon felhasználható és terjeszthető

Részletesebben

Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk

Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 201 JANKÓ LÁSZLÓ TARI SZABOLCS Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek: certifikátok, tőzsdén kereskedett alapok és követési hibájuk Cikkünket a certifikátok és

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Fekete Tünde 2007

SZAKDOLGOZAT Fekete Tünde 2007 SZAKDOLGOZAT Fekete Tünde 2007 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Tőzsde-pénzintézetek szakirány EXCHANGE TRADED FUNDS: TŐZSDÉN KERESKEDETT ALAPOK

Részletesebben

A MIFID - Markets in Financial Instruments Directive - tehát a pénzügyi instrumentumok kapcsán nyújtott befektetési szolgáltatásokra vonatkozik.

A MIFID - Markets in Financial Instruments Directive - tehát a pénzügyi instrumentumok kapcsán nyújtott befektetési szolgáltatásokra vonatkozik. Az Európai Bizottság tervének központi része, hogy 2010-re létrejöjjön az egységes európai likvid piac. Egy a 2000. évben Portugáliában megtartott tanácskozáson (ami a köztudatba a lisszaboni napirend

Részletesebben

Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon

Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány Kockázatkezelés és spekuláció a hazai határidős devizapiacon Készítette:

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai)

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai) Richard D. Wyckoff Daytrader Biblia (A napon belüli részvénykereskedés titkai) 1919 A fordító előszava... 3 A szerző előszava... 4 Bevezetés... 5 A kezdetek... 12 A részvények kiválasztása... 19 A kereskedés

Részletesebben

VÁRADI KATA LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT A RÉSZVÉNYPIACOKON

VÁRADI KATA LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT A RÉSZVÉNYPIACOKON VÁRADI KATA LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT A RÉSZVÉNYPIACOKON Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék Témavezetők: Dr. Berlinger Edina, Dr. Lublóy Ágnes Copyright Váradi Kata, 2012 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani

Részletesebben

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve Joe Ross Kereskedők kézikönyve Tippek, trükkök, stratégiák és taktikák tőzsdei kereskedőknek 2002. A könyv szerzőjéről... 4 Bevezetés... 5 I. rész... 6 1. fejezet: Elégedetlenség... 6 2. fejezet: Mindig

Részletesebben

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitel két szereplője az adós és a hitelező, ennek megfelelően a kötvényben a kibocsátó (az adós) arra vállal kötelezettséget,

Részletesebben

A volatilitás elõrejelzése és a visszaszámított modellek

A volatilitás elõrejelzése és a visszaszámított modellek Közgazdasági Szemle, L. évf., 2003. június (519 542. o.) ZSEMBERY LEVENTE A volatilitás elõrejelzése és a visszaszámított modellek A volatilitással és annak kockázatával az elmúlt másfél-két évben nemcsak

Részletesebben

KIBOCSÁTÓ: ROYAL BANK OF CANADA (LONDONI FIÓKTELEP) A TERMÉK ÖSSZEFOGLALÁSA*

KIBOCSÁTÓ: ROYAL BANK OF CANADA (LONDONI FIÓKTELEP) A TERMÉK ÖSSZEFOGLALÁSA* NYILVÁNOS KIBOCSÁTÁS: 3 ÉVES, FELTÉTELESEN TŐKEVÉDETT A BAYERISCHE MOTOREN WERKE AKTIENGESELLSCHAFT (BMW) ÉS A DAIMLER AG RÉSZVÉNYEIHEZ KÖTÖTT AMERIKAI KIBOCSÁTÓ: ROYAL BANK OF CANADA (LONDONI FIÓKTELEP)

Részletesebben

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE ÉS PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG,

Részletesebben