H Budapest, Eleonóra u. 8. Hungary toxinfo@toxin fo.hu Fax:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "H - 1143 Budapest, Eleonóra u. 8. Hungary toxinfo@toxin fo.hu Fax: +36 70 908 2864"

Átírás

1 Veszélyes anyagok és keverékek címkézése I. T oxin fo Tanácsadó és S zo lgá ltató Kft. bizton sagiadatlap.hu Tel.: H Budapest, Eleonóra u. 8. Hungary toxinfo@toxin fo.hu Fax:

2 Tartalom Bevezetı 3 Alapfogalmak 3 Címkézés célja 4 Jogszabályi háttér 5 2 Döntési mechanizmus a címkekészítés során 6 Mentesség a címkézés alól 10 Keverékek címkéjének általános tartalmi elemei 11 Speciális tulajdonságok alapján alkalmazott címkézési kiegészítések 14 Speciális anyagokat tartalmazó termékek kiegészítı címkézése 15 Speciális terméktípusok kiegészítı címkézése 19 Példa 21 Formai követelmények 31 Csomagolás 33 Tananyagunk következı moduljának tartalmából 34

3 Bevezetı A kémiai biztonság alaptörvénye a évi XXV. törvény a kémiai biztonságról és annak végrehajtási utasítása a 44/2000 EüM rendelet (illetve ezek módosításai). Minden egyéb a kémiai biztonsághoz kapcsolódó jogszabályt, még a REACH és a CLP elıírásokat is (!) ez a törvény emeli be a hazai jogrendbe, illetve hivatkozza meg az egyéb vonatkozó jogszabályokat. Alapfogalmak: évi XXV. törvény hatálya: E törvény hatálya az embert és a környezetet veszélyeztetı veszélyes anyagokra és keverékekre, illetıleg az ezekkel folytatott tevékenységekre terjed ki azzal, hogy a CLP szerinti osztályozásig az osztályba sorolhatóságtól függetlenül e törvényt valamennyi anyagra alkalmazni kell. A veszélyes anyagok és veszélyes keverékek csomagolására és feliratozására (címkézésére) vonatkozó rendelkezéseket, ha azt külön jogszabály elrendeli azon keverékekre is alkalmazni kell, amelyek nem minısülnek veszélyesnek, de különösen mennyiségükre, felhasználásuk módjára vagy céljára tekintettel különleges kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre vagy a környezetre. Megjegyzés! A kémiai biztonsági törvény rendelkezéseit (és ezáltal jelen kiadványunkban közölt információkat) nem kell alkalmazni a veszélyes áruk szállítására vonatkozó, Magyarországot is kötelezı, kihirdetett nemzetközi egyezmények hatálya alá is tartozó veszélyes anyagok, illetıleg veszélyes keverékek tekintetében, amennyiben e nemzetközi egyezmények a csomagolásra, a feliratozásra (címkézésre), a szállítás részét képezı átmeneti tárolásra, a be- és kirakásra eltérı rendelkezéseket állapítanak meg. Anyag: Olyan természetes állapotban elıforduló vagy gyártási folyamatból származó kémiai elem és vegyületei, amely az anyag stabilitásának megırzéséhez szükséges adalékanyagot és az alkalmazott folyamatból származó szennyezı anyagot is tartalmazhat, de nem tartalmaz olyan oldószert, amely az anyag stabilitásának befolyásolása vagy összetételének megváltoztatása nélkül elkülöníthetı. Keverék: Kettı vagy több anyagot tartalmazó keverék vagy oldat.

4 Veszélyes anyag: Valamennyi veszélyesként osztályozott anyag. Veszélyes keverék: Egy vagy több veszélyes anyagot tartalmazó keverék vagy oldat, amely az osztályozás során veszélyes besorolást kap. Tevékenység: A veszélyes anyaggal, illetve a veszélyes keverékkel kapcsolatos elıállítás ideértve a bányászatot (feltáró fúrás, kitermelés) is a gyártás, a feldolgozás, a csomagolás, címkézés, osztályozás, a tárolás, az anyagmozgatás, a forgalmazás, az értékesítés, a felhasználás, továbbá a veszélyes anyagok, illetve a veszélyes keverékek elemzésével, ellenırzésével kapcsolatos vizsgálat. 4 Címkézés célja: Professzionális felhasználókat (bár sok esetben ott is címkézni kell errıl még késıbb lesz szó) elsısorban a mellékelt biztonsági adatlap alapján tájékoztatjuk a termék tulajdonságairól, illetve a biztonságos felhasználás feltételeirıl. Lakossági forgalmazás esetén természetesen biztonsági adatlapot nem kap a vevı, egyetlen információforrás ebben az esetben a címkeszöveg! Mindezek figyelembevételével könnyő belátni, hogy egy adott termék címkeszövege nemcsak a kémiai biztonságot közvetlenül felügyelı ÁNTSZ szakembereinek, hanem többek közt a fogyasztóvédelem munkatársainak is számíthat a figyelmére (a konkurenciáról nem is beszélve). A hibás vagy a fogyasztó megtévesztésére alkalmas címkézéső termékek azonnali polcokról történı bevonását rendelhetik el az illetékes hatóság szakemberei! A címkézés funkciója: Ráirányítani a keverékeket kezelı vagy használó személyek figyelmét azok eredendı veszélyeire. Tájékoztatást adni az adott termékkel kapcsolatos, egyéb formában rendelkezésre álló, teljesebb körő biztonsági és használati leírásokról, információkról. Felhívni a figyelmet a veszélyes keverékek elıírásszerő kezelésével és rendeltetésszerő használatával járó valamennyi potenciális veszélyre, amíg ezek abban a formában vannak, amelyben forgalomba kerültek.

5 Jogszabályi háttér: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet és az 1272/2008/EK rendelet (CLP) 25/2006. (II. 3.) Korm. rendelet egyes festékek, lakkok és jármővek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer tartalmának szabályozásáról (VOC) A BIZOTTSÁG 276/2010/EU RENDELETE (2010. március 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérıl, engedélyezésérıl és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet XVII. melléklete 270/2005. (XII. 15.) Korm. Rendelet a mosó- és tisztítószerek hatóanyagai biológiai bonthatóságának ellenırzésérıl és az információszolgáltatás rendjérıl (és hatályos módosításai) valamint az Európai Parlament és a TANÁCS 648/2004/EK rendelete (2004. március 31.) a mosó- és tisztítószerekrıl 1/2010. (1. 8.) NFGM rendelet Az aeroszol termékek és aeroszol csomagolások forgalmazásának követelményeirıl 38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet a biocid termékek elıállításának és forgalomba hozatalának feltételeirıl 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységrıl évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról 5 Megjegyzés! A jogszabályok áttanulmányozása nem feltétlenül szükséges a tananyag megértéséhez. Esetleges bizonytalanság vagy további kérdések, esetleg pontosítások miatt azonban célszerő lehet a releváns részek, eredeti jogszabályi környezetben történı áttanulmányozása. A fenti listában jellemzıen az alap jogszabályokat tüntettük fel, amelyeknek módosításai lehetnek!

6 Döntési mechanizmus a címkekészítés során Egy termék címkézésének, csomagolásának elkészítése elıtt mindenképpen tisztázni kell, hogy mely jogszabályok, mely elıírásai vonatkoznak konkrétan az adott termékre, illetve a szállítói lánc mely szereplıjének a kötelessége a magyar nyelvő feliratozás/címkézés elkészítése. 1. Kötelezettségek meghatározása Általánosságban elmondható, hogy az adott terméket Magyarországon elsıként forgalomba hozó jogi személy feladata a magyar biztonsági adatlap és a megfelelı magyar nyelvő címkézés biztosítása. Veszélyes anyag/keverék esetén a kémiai biztonsági törvény is, mint bejelentésre kötelezettet nevesíti (az adatlapban közölt információkért is ı a felelıs!) a fenti feladatok végrehajtására Hatályosság Fontos annak eldöntése, hogy termékünk a kémiai biztonságot szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozik-e vagy sem. Alapszabályként megállapítható, hogy valamennyi veszélyesnek osztályozott anyag és keverék, valamint azon keverékek, amelyek legalább egy veszélyesnek osztályozott anyagot tartalmaznak, a kémiai biztonsági törvény hatálya alá tartozik. 3. Anyag vagy készítmény (keverék) meghatározása Lásd: a bevezetı/alapfogalmak részében. 4. A termék rendeltetése A lakossági vagy professzionális/ipari, valamint a saját ipari felhasználás megkülönböztetése alapvetıen fontos, hiszen a lakosság nem kap biztonsági adatlapot, ezért a vonatkozó jogszabályok bıvebb tartalmi elıírásokat tartalmaznak a címkézéssel kapcsolatban. A saját ipari célú felhasználás esetén fennálló kötelezettségekrıl a Mentesség a címkézés alól részben olvashat. Megjegyzés! Amennyiben nagykereskedıként nem vagyunk biztosak abban, hogy a vevıink (akik szintén további forgalmazók) végsı soron milyen vásárlói körnek értékesítik tovább az adott árut, akkor címkézzük a terméket a szigorúbb, lakossági elıírások szerint, hacsak a termék rendeltetése eleve olyan, hogy kizárja a lakossági forgalmazás lehetıségét.

7 5. Mentességek vizsgálata Jelentıs idıt és pénzt takaríthatunk meg, ha az elıírt speciális kritériumokat teljesítve élünk a címkézés alóli mentességekkel. Bıvebb információ a 10. oldalon. 6. Általános címkeelemek és egyéb speciális kiegészítések A könnyebb átláthatóság kedvéért összegyőjtöttük azon általános tartalmi elemeket, amelyeket valamennyi veszélyesnek osztályozott keverék esetében alkalmazni kell. Azonban ez önmagában nem minden esetben elegendı! A kémiai biztonsági törvény bizonyos speciális tulajdonságok és/vagy összetétel alapján további kötelezı elıírásokat is tartalmazhat, valamint speciális terméktípusok esetén egyéb, vonatkozó jogszabályok elıírásait is figyelembe kell venni! Mindezekrıl a késıbbiekben találhatnak magyarázatokat. 7

8 A kémiai biztonsági törvény hatálya alá tartozó termékek Anyag Professzionális felhasználás Keverék Lakossági felhasználás Mentesség a címkézés alól (1) Általános címkeelemek (2) 8 Speciális terméktípusok (2.3) Speciális tulajdonságok (2.1) Speciális anyagokat tartalmazó termékek (2.2) Aeroszolok Lámpaolajok Grillgyújtó folyadékok Diklór-metánt tartalmazó festék-eltávolítók Cementek és cementkeverékek Veszélyesként besorolt termékek Permetezéses (porlasztásos) alkalmazásra szánt készítmények VOC tartalmú festékek és lakkok Kadmiumot (ötvözeteit) tartalmazó, kemény- vagy lágyforrasztásra szánt keverékek Halogénezett szénhidrogéneket tartalmazó folyadékok R33 [halmozódó (kumulatív) hatások miatt veszélyes] kockázat jellegét jelzı R-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek R64 (szoptatott újszülöttet és csecsemıt károsíthatja) kockázat jellegét jelzı R-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó készítmények Ólmot tartalmazó festékek és lakkok Cianoakrilátot tartalmazó ragasztók Izocianátokat tartalmazó keverékek 700-nál kisebb vagy azzal egyenlı átlagos molekulatömegő epoxiösszetevıket tartalmazó keverékek Aktív klór Külön jogszabályban meghatározott, speciális címkézést igénylı termékek Legalább egy túlérzékenységet okozó anyagot tartalmazó, de túlérzékenységet okozónak nem minısülı keverékek Aeroszolok Növényvédı szerek Biocidok Mosó- és tisztítószerek R67 (a gızök álmosságot vagy szédülést okozhatnak) kockázat jellegét jelzı R-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek Metilén-difenil-diizocianát (MDI) Ciklohexán 2-(2-butoxietoxi)etanol

9 Táblázatban elıforduló fontosabb fogalmak definíciói: Aeroszol termék: A palack, a szelep, a kupak, a hajtógáz és a töltet együttesébıl álló olyan termék, amely palackja fémbıl, üvegbıl vagy mőanyagból készül, egyszer használható, cseppfolyósított, sőrített vagy nyomás alatt oldott hajtógázt tartalmaz, folyékony, paszta, por alakú vagy gáz halmazállapotú anyaggal töltött vagy ilyen töltet nélküli, és olyan adagoló szerkezettel (szeleppel) rendelkezik, amely lehetıvé teszi a tartalom kijuttatását akár úgy, hogy szilárd vagy folyékony részecskék vannak a gázban diszpergálva, akár habként, pasztaként, porként vagy folyékony állapotban; 9 VOC-tartalom: A használatra kész állapotú termék összetételében az illékony szerves vegyületek tömege gramm/liter (g/l) mértékegységben kifejezve. A száradás során kémiai reakcióval a bevonat részévé váló illékony szerves vegyületek tömege nem tartozik bele az adott termék VOC-tartalmába. Mosó- és tisztítószer: Minden, szappant és/vagy egyéb felületaktív anyagot tartalmazó anyag vagy készítmény, amelyet mosási és tisztítási folyamatokra szánnak. A mosó- és tisztítószerek különbözı formájúak lehetnek (folyékony, por, paszta, rúd, kocka, egyéb öntött formák stb.), amelyeket háztartási, közületi vagy ipari célra forgalmaznak vagy használnak. Biocid termék: Hatóanyag, illetve egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, a felhasználóknak szánt kiszerelési formákban, melynek az a célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon, illetıleg valamilyen más módon korlátozó hatást gyakoroljon rá, és besorolható az 5. számú melléklet szerinti valamely terméktípusba.

10 1. Mentesség a címkézés alól Kivételes esetekben, saját ipari célra továbbhasznált veszélyes keverékek esetében az eredeti nyelven történı feliratozás megváltoztatása (újracímkézése) abban az esetben nem szükséges, ha az eredeti címkén a veszélyt jelzı szimbólum, veszélyjel, CAS-szám, R- és S-szám jól olvasható, és a biztonsági adatlappal megegyezı tartalmú írásos használati utasítást, dokumentációt bocsátanak magyar nyelven a tevékenységet végzı rendelkezésére. Nincs szükség a címkézésre abban az esetben, ha a szükséges adatok közvetlenül a csomagoláson jól láthatóan feltüntetésre kerültek. 10 Ötvözetek, polimereket tartalmazó készítmények, elasztomereket tartalmazó készítmények Mentesülnek a címkézési és csomagolási követelmények alól azok, amelyek a fizikaikémiai, egészségügyi és környezeti kockázatok alapján veszélyesnek tekintendık, de abban a formában, amelyben forgalomba hozzák ıket, semmilyen fizikai-kémiai, egészségügyi vagy környezeti kockázatot nem jelentenek. Megjegyzés: Azonban mindazt az információt, amelynek egyébként meg kellett volna jelennie a címkén, a 7. (1) és (2) bekezdéseiben leírtak szerint át kell adni a hivatásszerően felhasználóknak.

11 2. Keverékek címkéjének általános tartalmi elemei Kémiai biztonsági törvény által meghatározott elemek: Az anyag/keverék kereskedelmi/fantázia neve Mennyisége Névleges tömeg vagy névleges térfogat. Összetevık megnevezése Megjegyzés: Általában négy összetevı megnevezése elegendı, amelyekre elsıdlegesen visszavezethetık az osztályba soroláskor és az R-mondatok megválasztásakor döntınek bizonyult veszélyes tulajdonságok. Az összetevıket a biztonsági adatlap 3. pontjában található táblázatban találja. Az anyag megnevezésekor a közösségi jegyzék, illetve, ha ebben nem szerepel, a magyarországi jegyzék, vagy jegyzékbevételig valamely hivatalos nemzetközi elnevezés magyar megfelelıjét kell használni (egyéb szinonim vagy nem magyar megnevezések nem megfelelıek)! 11 Nem szükséges megnevezni a címkén azon anyagok nevét, amelyek alapján a készítményt az alábbi veszélyességi kategóriákba sorolták: robbanásveszélyes, oxidáló, fokozottan tőzveszélyes, tőzveszélyes, kis mértékben tőzveszélyes, irritatív, környezetre veszélyes, A veszély megjelölése és a veszély jelképe (szimbólum) Megjegyzés: A szükséges információkat a biztonsági adatlap 2. pontjában találja. Több szimbólumot tartalmazó keverékek esetén nem kötelezı valamennyi szimbólumot feltüntetni, amennyiben: a T vagy T+ szimbólum feltüntetése kötelezı, úgy az Xn, Xi és C szimbólumok feltüntetése opcionális (nem kötelezı), a C szimbólum feltüntetése kötelezı, úgy az Xn, Xi szimbólum feltüntetése opcionális (nem kötelezı), az E szimbólum feltüntetése kötelezı, úgy az F, F+ és O szimbólumok feltüntetése opcionális (nem kötelezı), az Xn szimbólumot feltüntetik, akkor az Xi szimbólum feltüntetése opcionális.

12 Megjegyzés! Bizonyos esetekben veszélyszimbólum és veszélyjel nélkül is szerepelhetnek R-mondatok (pl.: R10, R52/53). A termék ebben az esetben is veszélyesnek minısül! R és S mondatok A szükséges információkat a biztonsági adatlap 2. pontjában találja. Legfeljebb hat R-mondatot használunk a kockázatok ismertetésére. Az alkalmazott mondatoknak azonban a készítmény valamennyi lényeges veszélyét ismertetniük kell. Egyes esetekben hatnál több R mondatra is szükség lehet. 12 A fokozottan tőzveszélyes és tőzveszélyes szövegő R-mondatokat nem kell feltüntetni, amennyiben a szimbólummal is jelzett veszélyjelölés szövegét ismételnék meg. Megjegyzés: Az R- és S-számokat nem kötelezı feltüntetni, elegendı csak a szöveges részeket! Csakúgy, mint az R-mondatoknál általános szabályként hat S-mondatot tüntessünk fel, de ha a termék biztonságos felhasználását csak több mondat alkalmazásával tudjuk kommunikálni, akkor természetesen eltérhetünk ettıl a szabálytól. A hulladékkezeléssel kapcsolatos S-mondatok közül egy S-mondatot használunk, kivéve, ha egyértelmő, hogy az érintett keverék, valamint edényzetének hulladékként történı kezelése nem jelent veszélyt az emberek egészségére vagy a környezetre. Különösen a lakossági forgalmazásra kerülı készítmények esetében lényeges a biztonságos hulladékkezeléssel kapcsolatos útmutatás feltüntetése. Fontos, hogy pontosan a jogszabályban feltüntetett mondatokat használjon! Az R- és S- mondatokat itt ellenırizheti le: Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Fogyasztóvédelmi szempontból feltüntetendı minimális elemek: Származási hely Megjegyzés: Az Unió tagországaiból származó termékeknél elegendı az EU megjelölés, egyéb országok esetén konkrétan meg kell nevezni a származási országot, pl.: Kína. Megjegyzés! Fogyasztóvédelmi szempontból szükség lehet egyéb kiegészítı információk feltüntetésére is (pl.: használati utasítás, szavatossági idı, gyártás idıpontja, stb.). Mindezek meghatározása a forgalmazó felelısségén, illetve mérlegelésén múlik. Tananyagunknak nem tárgya a fogyasztóvédelmi elıírások bemutatása!

13 A évi XLVII. törvény - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény - is tiltja többek közt a kémiai biztonsággal is összefüggésbe hozható alapvetı információk valótlan közlését a címkézésen az alábbiakkal kapcsolatban: mennyiség származási hely, eredet veszélyesség, kockázatok környezeti hatások az egészségre gyakorolt hatások, vagy tesztelése, ellenırzöttsége vagy annak eredménye A fentiek figyelembevételével az általános címkeelemek a következık: 13 Az anyag/keverék kereskedelmi/fantázia neve Mennyisége Összetevık megnevezése A veszély megjelölése és a veszély jelképe R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely Felhívjuk a figyelmét, hogy a fent meghatározott címkeelemek csak az általános elemeket tartalmazzák, amelyek a keverékek döntı esetében elégségesek lehetnek. Fontos azonban, hogy a címkézés döntési mechanizmusa részben ismertetett egyéb speciális tulajdonságokat/összetevıket is figyelembe vegyék! Megjegyzés! A CLP rendelet elıírásait a keverékekre június 1. után kötelezı alkalmazni. A rendelet azonban lehetıséget ad az ún. átmeneti idıszakban a keverékek esetében is a kettıs besorolási rendszer alkalmazására (DPD és CLP). Amennyiben Önök, vagy az Önök beszállítói úgy döntöttek/döntenek, hogy alkalmazzák a CLP elıírásait is a keverékek osztályba sorolásánál, akkor címkézni a terméket kizárólag a CLP elıírásai szerint lehet! Javasoljuk a várható jogszabály módosítások/helyesbítések/kiegészítések miatt, csak indokolt esetben térjenek át a CLP elıírásaira! Amennyiben forgalmazóként a beszállító már az új, kettıs besorolást tartalmazó biztonsági adatlappal adják át a terméket, akkor vagy kérjenek a REACH elıírásainak megfelelı adatlapot, vagy haladéktalanul térjenek át a CLP szerinti csomagolásra és címkézésre! A tananyag CLP szerinti címkézés menüpontja alatt találnak információt az új csomagolási/címkézési elıírásokról.

14 2.1. Speciális tulajdonságok alapján alkalmazott címkézési kiegészítések Veszélyesként besorolt termékek Permetezéses alkalmazásra szánt készítmények VOC tartalmú festékek és lakkok Veszélyesként besorolt termékek (amelyeket a lakosság számára értékesítenek): Veszélyes keverékek esetén, amelyet a lakosság is használ kötelezıen, minden esetben fel kell tüntetni (kivéve a csak környezetre veszélyesnek besorolt készítményeknél): S 2 Gyermekek kezébe nem kerülhet 14 Az alábbi S-mondatokat csak akkor, ha teljesülnek bizonyos kritériumok: S 1 Elzárva tartandó S 45 Baleset vagy rosszullét esetén azonnal orvost kell hívni. Ha lehetséges, a címkét meg kell mutatni S 46 Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni nagyon mérgezı (T+), mérgezı (T) vagy maró (C) hatás esetén nagyon mérgezı (T+), mérgezı (T), maró (C), vagy belélegzés esetén szenizibilizáló termékek esetén valamennyi veszélyes készítmény, kivéve: T+, T, C, N kivéve, ha biztosan nem kell tartani semmiféle lenyelés következtében fellépı veszélytıl, különösen gyermekeknél. Abban az esetben, ha e készítmények nagyon mérgezı (T+), mérgezı (T) vagy maró (C) keveréknek minısülnek, és ennek a csomagoláson történı feltüntetése technikailag megoldhatatlan, az ilyen készítményekhez pontos és könnyen elérhetı használati utasítást kell mellékelni, beleértve - indokolt esetben - az üres csomagolás kezelésére vonatkozó utasítást is Permetezéses (porlasztásos) alkalmazásra szánt készítmények Kötelezı: S 23 A keletkezı gázt/füstöt/gızt/permetet nem szabad belélegezni és S 51 Csak jól szellıztetett helyen használható VOC tartalmú festékek és lakkok Két fı kategóriába sorolható termékek tartoznak ide: Festékek és lakkok: Olyan bevonóanyagok, amelyeket épületeken, az épületek díszítıelemein, tartozékain és kapcsolódó részein dekorációs, funkcionális és állagmegóvási célból használnak. Jármővek javító fényezésére szolgáló termékek Olyan anyagok, amelyek jármővek vagy azok részeinek festésére használnak jármőjavítási, konzerválási vagy dekorációs céllal, és ezt nem az eredeti gyártó berendezésben (gyártósoron) végzik el. EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória):...g/l (2007)/...g/l (2010). Ez a termék legfeljebb...g/l VOC-t tartalmaz.

15 Megjegyzés! Amennyiben a gyártó meghatározta, akkor meg kell adni a kategóriát és az alkategóriát is Speciális anyagokat tartalmazó termékek kiegészítı címkézése R33-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek R64-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó készítmények Ólmot tartalmazó festékek és lakkok Cianoakrilátot tartalmazó ragasztók Izocianátokat tartalmazó keverékek nál kisebb vagy azzal egyenlı átlagos molekulatömegő epoxi-összetevıket tartalmazó keverékek Aktív klórt tartalmazó készítmények Halogénezett szénhidrogéneket tartalmazó folyékony keverékek Kadmiumot (ötvözeteit) tartalmazó, kemény- vagy lágyforrasztásra szánt keverékek Legalább egy túlérzékenységet okozó anyagot tartalmazó, de túlérzékenységet okozónak nem minısülı keverékek R67-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek Metilén-difenil-diizocianát (MDI) Ciklohexán (2-butoxietoxi)etanol (DEGBE) R33-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek A címkén fel kell tüntetni az alábbi R-mondat teljes szövegét, ha a keveréken belüli koncentrációja eléri az 1 %-ot: R 33 A halmozódó (kumulatív) hatások miatt veszélyes Megjegyzés: Ez a szabály vonatkozik az adatlap készítıjére is, ezért valószínőleg az adatlap kibocsátója ezt a mondatot szerepelteti az adatlapon is R64-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó készítmények A címkén fel kell tüntetni az alábbi R-mondat teljes szövegét, ha a keveréken belüli koncentrációja eléri az 1 %-ot: R 64 Szoptatott újszülöttet és csecsemıt károsíthatja Megjegyzés: Ez a szabály vonatkozik az adatlap készítıjére is, ezért valószínőleg az adatlap kibocsátója ezt a mondatot szerepelteti az adatlapon is.

16 Ólmot tartalmazó festékek és lakkok Azon festékek és lakkok esetében, melyeknek ólomtartalma (fémtömegben kifejezve) meghaladja a készítmény össztömegének 0,15%-át, a csomagoláson található címkén fel kell tüntetni a következıket: Ólmot tartalmaz. Ne használjuk az olyan tárgyakon, amelyeket gyermekek szájukba vehetnek. Ha a kiszerelés tartalma nem éri el a 125 millilitert: Figyelem! Ólmot tartalmaz Cianoakrilátot tartalmazó ragasztók Cianoakrilát. Veszélyes Néhány másodperc alatt a bırre és a szembe ragad. Gyermekektıl elzárva tartandó. 16 Megjegyzés: A csomagoláshoz megfelelı biztonsági útmutatásokat kell mellékelni! Izocianátokat tartalmazó keverékek Izocianátokat tartalmaz. Lásd a gyártó által adott tájékozatót Epoxi-összetevık (700-nál kisebb vagy azzal egyenlı átlagos molekulatömegő) esetén: Epoxi-összetevıket tartalmaz. Lásd a gyártó által adott tájékoztatót Lakossági forgalomba értékesített, aktív klórt tartalmazó készítmények Figyelem! Ne használjuk más termékekkel együtt. Veszélyes gázok (klór) szabadulhatnak fel. Megjegyzés: 1 % feletti aktív klór tartalom esetén! Halogénezett szénhidrogéneket tartalmazó folyékony keverékek Felhasználáskor tőzveszélyes lehet. vagy: Felhasználáskor kismértékben tőzveszélyes lehet. Megjegyzés: Csak akkor, ha nincs lobbanáspontjuk vagy lobbanáspontjuk 55 C-nál magasabb, és halogénezett szénhidrogént, valamint 5%-ot meghaladó koncentrációban kismértékben tőzveszélyes vagy tőzveszélyes anyagokat tartalmaznak

17 Kadmiumot (ötvözeteit) tartalmazó, kemény- vagy lágyforrasztásra szánt keverékek Figyelem! Kadmiumot tartalmaz. Felhasználásakor veszélyes füstök képzıdhetnek. Lásd a gyártó által adott tájékoztatót. Be kell tartani a munkavédelmi elıírásokat Legalább egy túlérzékenységet okozó anyagot tartalmazó, de túlérzékenységet okozónak nem minısülı keverékek Szenzibilizáló anyagot (anyag neve) tartalmaz. Túlérzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki. Megjegyzés: Ha, legalább egy túlérzékenységet okozónak minısített anyagot tartalmaznak legalább 0,1% koncentrációban vagy legalább olyan koncentrációban, mint amit a közösségi jegyzék az anyag vonatkozásában külön feltüntet R67-mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek Abban az esetben, ha egy készítmény legalább egy R67 kockázat jellegét jelölı R- mondattal láttak el, a készítmény csomagolásán található címkén fel kell tüntetni az R- mondat szövegét, ha az anyag(ok) készítménybeli összkoncentrációja eléri vagy meghaladja a 15%-ot, kivéve ha: - a készítmény már rendelkezik R20, R23, R26, R68/20, R39/23 vagy R39/26 besorolással, - vagy a készítmény kiszerelése nem haladja meg a 125 ml-t Metilén-difenil-diizocianát (MDI) (CAS-szám: , EK-szám: ) december 27. után nem hozható forgalomba kiskereskedelmi forgalmazásra keverék összetevıjeként, ha az MDI koncentrációja 0,1 tömegszázalék vagy nagyobb, kivéve, ha a szállító a forgalomba hozatal elıtt biztosítja, hogy a csomagolás: tartalmazzon megfelelı védıkesztyőt (nem vonatkozik az olvadékragasztókra hot-melt) Az alábbi szöveggel látják el a címkét: A termék használata a diizocianátokra már érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Asztmában, ekcémában vagy bırbetegségben szenvedı személyek kerüljék az érintkezést termékkel, a bırrel való érintkezést is beleértve. A terméket elégtelen szellızési feltételek mellett csak megfelelı (azaz az EN szabvány szerinti A1 típusú) gázszőrı betéttel ellátott gázmaszkot viselve szabad használni.

18 Ciklohexán (CAS-szám: EK-szám: ) A kiskereskedelmi forgalmazásra december 27. után forgalomba hozott, 0,1 tömegszázalékos vagy nagyobb koncentrációban ciklohexánt tartalmazó neoprénalapú pillanatragasztókon jól láthatóan, olvashatóan és eltávolíthatatlanul fel kell tüntetni a következı szöveget: Megjegyzés! Elégtelen szellızési feltételek mellett a termék nem használható. Padlószınyeg ragasztására a termék nem használható. Az anyag felhasználásának korlátozásáról bıvebb információ a REACH XVII. mellékletében! (2-butoxietoxi)etanol (DEGBE) (CAS-szám: , EK-szám: ) Az anyagok és keverékek osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó más közösségi jogszabályok sérelme nélkül, a szállítója forgalomba hozatal elıtt biztosítja, hogy a kiskereskedelmi forgalmazásra forgalomba hozott, 3 tömegszázalékos vagy nagyobb koncentrációban DEGBE-t tartalmazó, szórófestéktıl különbözı festékek csomagolásán legkésıbb december 27-tıl jól láthatóan, olvashatóan és eltávolíthatatlanul fel legyen tüntetve a következı szöveg: Megjegyzés! Festékszóró készülékkel tilos használni. Az anyag felhasználásának korlátozásáról bıvebb információ a REACH XVII. mellékletében!

19 2.3. Speciális terméktípusok kiegészítı címkézése Lámpaolajok Grillgyújtó folyadékok Diklór-metánt tartalmazó festék-eltávolítók Cementek és cementkeverékek Megjegyzés! A lámpaolajok, a grillgyújtó folyadékok és a diklór-metánt tartalmazó festék-eltávolítók esetében a 276/2010/EU rendelet* határoz meg kiegészítı címkézési elemeket. Ezek a kiegészítések gyakorlatilag egy-két plusz figyelmezetı mondat (illetve speciális csomagolási elıírások) elhelyezését követeli meg a kémiai biztonság által meghatározott alap címkén, ezért nem tárgyaljuk külön ezeket az eseteket a Külön jogszabályban meghatározott, speciális címkézést igénylı termékek fejezet alatt. 19 * A Bizottság 276/2010/EU rendelete (2010. március 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérıl, engedélyezésérıl és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet XVII. mellékletének (diklór-metán, lámpaolajok és grillgyújtó folyadékok, valamint szerves ónvegyületek) módosításáról Lámpaolajok A lakossági felhasználásra szánt, R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajok csomagolásán a következı tájékoztatás szerepel jól láthatóan, olvashatóan és letörölhetetlenül: Az ilyen folyadékkal töltött lámpa gyermekek kezébe nem kerülhet december 1-jétıl pedig: Kis mennyiségő lámpaolaj lenyelése vagy a kanóc szájbavétele is életveszélyes tüdıkárosodást okozhat Csomagolás: A lakossági felhasználásra szánt, R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajok és grillgyújtó folyadékok csomagolóeszközei december 1-jétıl legfeljebb 1 literes, nem átlátszó, fekete tartályok lehetnek. Megjegyzés! Az R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajokat és grillgyújtó folyadékokat elsı alkalommal forgalomba hozó természetes vagy jogi személyeknek december 1-jétıl, azt követıen pedig évente adatokat kell szolgáltatniuk az érintett tagállam illetékes hatósága számára az R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajokra és grillgyújtó folyadékokra vonatkozó alternatívákról. A tagállamok a Bizottság rendelkezésére bocsátják az említett adatokat.

20 Grillgyújtó folyadékok A lakossági felhasználásra szánt, R65 vagy H304 címkével ellátott grillgyújtó folyadékok csomagolásán december 1- jétıl a következı tájékoztatás szerepel olvashatóan és letörölhetetlenül: Kis mennyiségő grillgyújtó folyadék lenyelése is életveszélyes tüdıkárosodást okozhat Csomagolás: A lakossági felhasználásra szánt, R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajok és grillgyújtó folyadékok csomagolóeszközei december 1-jétıl legfeljebb 1 literes, nem átlátszó, fekete tartályok lehetnek. Megjegyzés! 20 Az R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajokat és grillgyújtó folyadékokat elsı alkalommal forgalomba hozó természetes vagy jogi személyeknek december 1-jétıl, azt követıen pedig évente adatokat kell szolgáltatniuk az érintett tagállam illetékes hatósága számára az R65 vagy H304 címkével ellátott lámpaolajokra és grillgyújtó folyadékokra vonatkozó alternatívákról. A tagállamok a Bizottság rendelkezésére bocsátják az említett adatokat Diklór-metánt tartalmazó festék-eltávolítók A diklór-metánt 0,1 tömegszázalékos, vagy azt meghaladó koncentrációban tartalmazó festék-eltávolítókon december 6-tól jól láthatóan, olvashatóan és eltávolíthatatlanul fel kell tüntetni a következı szöveget: Kizárólag ipari és a bizonyos EU-tagállamokban jóváhagyott szakmai felhasználók általi felhasználásra ellenırizze, hogy a felhasználás engedélyezett-e Cementek és cementkeverékek Azon cementek és cementkészítmények csomagolásán található címkén, amelyek több oldható krómot (VI) tartalmaznak, mint a cement teljes száraztömegének 0,0002%-a, a következıket kell feltüntetni: Krómot (VI) tartalmaz. Allergiás reakciót válthat ki. Kivéve, ha a készítményt már túlérzékenységet okozó készítménynek minısítették, és ennek megfelelıen címkézték az R43 R-mondattal.

21 Példa Egy fiktív termék biztonsági adatlapja alapján elkészítjük a megfelelı címketervet. Természetesen ehhez igénybe vesszük a döntési mechanizmus folyamatábráját is! Példánkban egy Szivárvány diszperziós festék fantázianevő termék biztonsági adatlapjának az információforrások szempontjából releváns részeit használjuk fel. Megjegyzés! Jó címketervet nem lehet készíteni megfelelı módon elkészített biztonsági adatlap nélkül! A biztonsági adatlapokat (elméletileg) akkor kell aktualizálni, ha új, tartalmi információk állnak rendelkezésére az adatlap kibocsájtójának, ezért elképzelhetı, hogy a külföldön vásárolt áruhoz régebbi verziójú adatlapot kapunk. Ugyanakkor, az OKBI bejelentés során a legújabb, hatályos jogszabályok szerint elkészített adatlapot fogadják csak el! A magyar nyelvő címkézést általában annak a jogi személynek kell elkészítenie, aki a Kbtv. szerint a bejelentésre kötelezett, tehát a megfelelı magyar nyelvő biztonsági adatlapról is neki kell gondoskodnia. Mindig a biztonsági adatlapot készítsük/készíttessük el elsıként, mert annak felhasználásával tudjuk csak a címketervet is elkészíteni! A most bemutatott példánkban a Bizottság 453/2010/EU rendelete által meghatározott formai és tartalmi elemeket tartalmazó biztonsági adatlapon mutatjuk be a címketerv készítést. Információforrások címkekészítéshez a különbözı verziójú adatlapok esetén: Nem REACH szerinti biztonsági adatlapokban (jellemzıen 2006 elıtt) az összetételt a 2. pontban, a termék veszélyességi osztályozását a 3. pontban, a címkézési elemeket a 15. pontban találjuk. REACH szerinti adatlapok ( ) esetén az összetétel a 3. pontban, a veszélyességi osztályozás a 2. pontban, a címkézési elemek a 15. pontban találhatók. A 453/2010/EU rendelet (2010. december után) alapján elkészített adatlapokban az összetétel a 3. pontban, a veszélyességi osztályozás a 2.1. pontban, a címkézési elemek a 2.2. pontban találhatók. 21

22 1. Lépés: Az összetevık vizsgálata alapján megállapítható, hogy a szóban forgó termék a kémiai biztonság hatálya tartozik, valamint, hogy egy keverékkel van dolgunk. 2. Lépés: A termékünk célpiacait - hacsak a vonatkozó jogszabályok kifejezetten nem tiltják meghatározva, eldöntöttük, hogy ezt a festéket a lakosság számára fogjuk értékesíteni. Megjegyzés! Forgalmazóként professzionális felhasználónak minısültünk, akkor amikor ezt a terméket megvásároltuk a német gyártótól, ezért elképzelhetı, hogy az adatlapban bizonyos, a lakossági forgalmazás esetén kötelezıen feltüntetendı információt nem tüntetett fel (példánkban a késıbbiekben még lesz errıl szó) Lépés: Összeállítjuk az általános címkeelemeket: 1. A keverék kereskedelmi/fantázia neve 2. Mennyisége 3. Összetevık megnevezése 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok 6. Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma 7. Származási hely

23 1. A keverék kereskedelmi/fantázia neve Szivárvány diszperziós falfesték 2. Mennyisége 5 liter 3. Összetevık megnevezése 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely 23

24 1. A keverék kereskedelmi/fantázia neve Szivárvány diszperziós falfesték 2. Mennyisége 5 liter 3. Összetevık megnevezése Sztirol (monomer) 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely Belélegezve ártalmas Szem- és bırizgató hatású, izgatja a légutakat Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat A keletkezı gızt nem szabad belélegezni Megfelelı védıkesztyőt és arc-/szemvédıt kell viselni Csatornába engedni nem szabad A hulladékanyag visszanyeréséhez/újrahasznosításához a gyártótól/forgalmazótól kell tájékoztatást kérni 24 Megjegyzés! Az anyagok feltüntetésekor nem volt különösebb dolgunk, hiszen azt az adatlapban megadták, azonban ez nem mindig van így! Ellenkezı esetben nekünk kell az adatlap alapján meghatároznunk a feltüntetendı anyagokat:

25 Az, hogy mely anyagok tehetık felelıssé a keverék veszélyességi osztályba sorolásáért laikusként nem könnyő eldönteni és ennek a tananyagnak is meghaladná a terjedelmét mindazon szempontok kifejtése, amelyeket ilyenkor figyelembe kell venni. Általánosságban elmondható, hogy válasszuk azokat az anyagokat, amelyeknek a veszélyjele, illetve R-mondatai megegyeznek a keverék osztályozásával (zöld nyíllal jelölve). Hiba, ha a koncentráció nagysága alapján tüntetjük fel az anyagokat, hiszen így könnyen elıfordulhat, hogy a Xi besorolású anyagok fognak csak szerepelni a címkén (holott ezeket nem is kellene feltüntetni, lásd 11. oldal), ugyanakkor szenzibilizáló, karcinogén, mutagén, toxikus vagy ártalmas anyagokat nem tüntetünk fel, holott ezek kisebb koncentrációban (akár 1 %!) is nagyobb veszély jelentenek, mint az elıbb említettek! A veszélyjelképeknél tudatosan hagytuk el az Xi megjelölést, illetve piktogramot a korábban leírtak miatt: ha az Xn szimbólumot feltüntetik, akkor az Xi szimbólum feltüntetése opcionális A keverék kereskedelmi/fantázia neve Szivárvány diszperziós falfesték 2. Mennyisége 5 liter 3. Összetevık megnevezése Sztirol (monomer) 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely Belélegezve ártalmas Szem- és bırizgató hatású, izgatja a légutakat Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat A keletkezı gızt nem szabad belélegezni Megfelelı védıkesztyőt és arc-/szemvédıt kell viselni Csatornába engedni nem szabad A hulladékanyag visszanyeréséhez/újrahasznosításához a gyártótól/forgalmazótól kell tájékoztatást kérni Minta Kft Mintaváros, Mintautca 5. Tel.: Fax: EU Ezzel elkészült az alap címkénk, de ez még nem teljes!

26 További, kiegészítı címkeelemek meghatározása: 1. Lépés: Speciális terméktípusok, amelyek módosítást kívánnak az eddig elkészített címketerven: Speciális terméktípusok: Aeroszolok Növényvédıszerek Mosó- és tisztítószerek Biocidok Grillgyújtó folyadékok Cementek és cementkeverékek 26 Példánkban szereplı termékünk nem tartozik egyik felsorolt kategóriába sem, tehát nem szükséges módosítani a példában szereplı címketervünkön. Megjegyzés! A fenti kategóriák speciális címkézési követelményeirıl a tananyag késıbbi részeiben lesz részletesen szó. 2. Lépés: Egyéb speciális tulajdonságok: Veszélyesként besorolt termékek Permetezéses alkalmazásra szánt készítmények VOC tartalmú festékek és lakkok Veszélyesként besorolt termékek: A korábban feltüntetett veszélyszimbólumok és R-mondatok alapján egyértelmő, hogy veszélyesként besorolt termékkel van dolgunk, illetve eldöntöttük, hogy a lakosság részére is szállítjuk. Mindezek értelmében: Veszélyes keverékek esetén, amelyet a lakosság is használ kötelezıen, minden esetben fel kell tüntetni (kivéve a csak környezetre veszélyesnek besorolt készítményeknél) : S 2 Gyermekek kezébe nem kerülhet Megjegyzés! Ez az a speciális eset, amikor a szállítói láncban mi kezdjük el elıször lakosságnak árusítani az adott terméket és a biztonsági adatlap, illetve a címketerv kiegészítésre szorul (a gyártó lehet, hogy professzionális felhasználásra szánta a terméket és ezért hagyta le az adatlapról az S2-mondatot).

27 A 2.1. Egyéb speciális tulajdonságok fejezetben leírtakkal összhangban további kiegészítéseket kell tennünk: S 46 Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni valamennyi veszélyes készítmény, kivéve: T+, T, C, N kivéve, ha biztosan nem kell tartani semmiféle lenyelés következtében fellépı veszélytıl, különösen gyermekeknél. A 14. oldalon feltüntetett egyéb speciális S-mondat jelen esetben nem releváns. Mindezek figyelembevételével a címkénket két új S-mondattal bıvítjük: A keverék kereskedelmi/fantázia 1. Szivárvány diszperziós falfesték neve Mennyisége 5 liter 3. Összetevık megnevezése Sztirol (monomer) 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely Belélegezve ártalmas Szem- és bırizgató hatású, izgatja a légutakat Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat Gyermekek kezébe nem kerülhet A keletkezı gızt nem szabad belélegezni Megfelelı védıkesztyőt és arc-/szemvédıt kell viselni Csatornába engedni nem szabad A hulladékanyag visszanyeréséhez/újrahasznosításához a gyártótól/forgalmazótól kell tájékoztatást kérni Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni Minta Kft Mintaváros, Mintautca 5. Tel.: Fax: EU

28 VOC-tartalom: A 14. oldalon kifejtettük, hogy az alábbi két csoportba tartozó festékek esetén további kiegészítı elemeket kell feltüntetni a címkén: Két fı kategóriába sorolható termékek tartoznak ide: Épületeken és tartozékain alkalmazott festékek Jármővek javító fényezésére szolgáló termékek A példánkban szereplı termék egy falfesték, tehát vonatkozik rá a VOC-tartalom feltüntetésének kötelezettsége. 28 Megjegyzés! A VOC-tartalmat a biztonsági adatlap az egyes adatlap kibocsátók/adatlap készítık eltérı pontokban szokták feltüntetni. Jellemzıen az adatlap 2.,3.,15. vagy 16. pontjában találhatjuk meg a releváns információkat. 1. A keverék neve Szivárvány diszperziós falfesték 2. Mennyisége 5 liter 3. Összetevık megnevezése Sztirol (monomer) 4. A veszély megjelölése és a veszély jelképe 5. R és S mondatok Gyártó vagy forgalmazó neve, telephelyének címe, telefonszáma Származási hely Belélegezve ártalmas Szem- és bırizgató hatású, izgatja a légutakat Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat Gyermekek kezébe nem kerülhet A keletkezı gızt nem szabad belélegezni Megfelelı védıkesztyőt és arc-/szemvédıt kell viselni Csatornába engedni nem szabad A hulladékanyag visszanyeréséhez/újrahasznosításához a gyártótól/forgalmazótól kell tájékoztatást kérni Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 140 g/l (2007)/ 140 g/l (2010) Ez a termék legfeljebb <1 g/l VOC-t tartalmaz. Minta Kft Mintaváros, Mintautca 5. Tel.: Fax: EU

29 3. Lépés: Speciális összetevık: R33 [halmozódó (kumulatív) hatások miatt veszélyes] kockázat jellegét jelzı R- mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek R64 (szoptatott újszülöttet és csecsemıt károsíthatja) kockázat jellegét jelzı R- mondattal megjelölt anyagot tartalmazó készítmények Ólmot tartalmazó festékek és lakkok Cianoakrilátot tartalmazó ragasztók Izocianátokat tartalmazó keverékek 700-nál kisebb vagy azzal egyenlı átlagos molekulatömegő epoxi-összetevıket tartalmazó keverékek Aktív klórt tartalmazó készítmények Halogénezett szénhidrogéneket tartalmazó folyékony keverékek Kadmiumot (ötvözeteit) tartalmazó, kemény- vagy lágyforrasztásra szánt keverékek Legalább egy túlérzékenységet okozó anyagot tartalmazó, de túlérzékenységet okozónak nem minısülı keverékek R67 (a gızök álmosságot vagy szédülést okozhatnak) kockázat jellegét jelzı R- mondattal megjelölt anyagot tartalmazó keverékek Metilén-difenil-diizocianát (MDI) 29 A korábbi példánknál maradva látható, hogy tartalmaz egy R43-as mondattal megjelölt anyagot, noha maga a termék nem lett ezzel az R-mondattal megjelölve. Ebben az esetben alkalmazandó a címkén a következı kiegészítı szövegezés: Szenzibilizáló anyagot (Ón-bisz(2-etilhexanoát) tartalmaz. Túlérzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki.

30 Példánkban szereplı termék teljes címketerve: Szivárvány diszperziós falfesték Mennyisége: 5 liter Veszélyes összetevık: Sztirol (monomer) 30 Belélegezve ártalmas Szem- és bırizgató hatású, izgatja a légutakat Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat Gyermekek kezébe nem kerülhet A keletkezı gızt nem szabad belélegezni Megfelelı védıkesztyőt és arc-/szemvédıt kell viselni Csatornába engedni nem szabad A hulladékanyag visszanyeréséhez/újrahasznosításához a gyártótól/forgalmazótól kell tájékoztatást kérni Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni Szenzibilizáló anyagot (Ón-bisz(2-etilhexanoát) tartalmaz. Túlérzékeny személynél allergiás reakciót válthat ki. EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 140 g/l (2007)/ 140 g/l (2010) Ez a termék legfeljebb <1 g/l VOC-t tartalmaz. Forgalmazó: Minta Kft Mintaváros, Mintautca 5. Tel.: Fax: Származási hely: EU

31 Formai követelmények A címke méretét a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet 10. számú mellékletének 1. pontja határozza meg. A címkék méretei a veszélyes anyag mennyiségétıl függıen: 3 l alatt 52 x 74 mm 3-50 l 74 x 105 mm l 105 x 148 mm 500 l felett 148 x 210 mm 31 A címkék tervezésekor az alábbi szempontokat is figyelembe kell venni: A feliratot (címkét) a tevékenység során alkalmazott valamennyi csomagolási egységen rögzíteni kell. A veszélyt jelzı szimbólumot fekete színnel narancssárga alapra kell nyomtatni és jól látható módon kell feltüntetni. Minden egyes szimbólumnak takarnia kell a címke területének legalább egy tizedét, de ez nem lehet kisebb, mint 1 cm². A címkét a csomagolás egy, illetve több oldalán úgy kell elhelyezni, hogy ha a csomagot szabályosan teszik le, azt vízszintesen lehessen olvasni. A Kbtv. hatálya alá esı anyagok és készítmények címkéjén vagy csomagolásán nem szerepelhetnek a nem mérgezı, nem ártalmas, nem szennyezı, környezetbarát vagy egyéb hasonló értelmő, a veszély alulértékelését eredményezhetı feliratok. Amennyiben a biztonsági útmutatásokat (S-mondatok) fizikailag nem lehetséges a címkén vagy magán a csomagoláson elhelyezni, úgy a csomagoláshoz kell mellékelni a készítmény biztonságos használatára vonatkozó útmutatásokat. Kismérető csomagolások címkézése: Mivel az áttekinthetıség szem elıtt tartásával törekedni kell a szükséges információk lehetı legkisebb számú mondatban történı közlésére, gondot okozhat a kismérető csomagolások címkézése. Ezért bizonyos speciális esetekben a törvény és a rendelet eltérı címkézési követelményeket ír elı (44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet 7., 8. és 9. pontja): o az irritációt okozó (Xi), fokozottan tőzveszélyes (F+), tőzveszélyes (F) és oxidáló (O) anyagoknál és készítményeknél, valamint a lakossági forgalomba nem kerülı ártalmas (Xn) anyagoknál és keverékeknél nem

32 kell feltüntetni R- és S-mondatokat a 125 ml-t meg nem haladó mennyiségő terméket tartalmazó csomagolási egységeken. Azoknál a készítményeknél, melyek a csomag tartalmának a térfogata nem haladja meg a 125 ml-t, az alábbiak az irányadók; o o ha a készítmény, kivéve az R41 mondattal jelölteket, a nagyon tőzveszélyes (F+), oxidáló (O), irritatív (Xi) vagy a környezetre veszélyes kategóriába sorolták és N szimbólummal jelölték, nem szükséges feltüntetni az R vagy S mondatokat, ha a készítményt a tőzveszélyes (F) vagy környezetre veszélyes kategóriába sorolták és nem jelölték N szimbólummal, szükség van az R mondatok feltüntetésére, de nem szükséges az S mondatok feltüntetése. 32

33 Csomagolás 1. Gyermekek által nehezen kinyitható (gyermekbiztos) zárral kell ellátni: azon keverékek csomagolását, amelyekben a metanol (CAS szám: , EINECS szám: ) koncentrációja eléri vagy meghaladja a 3%-ot, illetve a diklórmetán (CAS szám: , EINECS szám: ) koncentrációja eléri vagy meghaladja az 1%-ot, továbbá azon keverékeket - méretüktıl függetlenül -, amelyeket Xn és R 65, aspiráció veszélyére utaló jelzéssel láttak el, kivéve az aeroszolként vagy szórófejjel ellátott tartályban forgalomba kerülıket A csomagolóeszközön gyermekbiztos zárás és veszélyre utaló, tapintással érzékelhetı figyelmeztetı jelkép legyen, az alábbi veszélyességi kategóriáknál: nagyon mérgezı (T+), mérgezı (T), maró (C) 3. Veszélyre utaló, tapintással érzékelhetı figyelmeztetı jelképpel kell ellátni a csomagolást, ha: ártalmas (Xn), fokozottan tőzveszélyes (F+), tőzveszélyes (F) Megjegyzés: Nem kell tapintással érzékelhetı, veszélyre utaló jelképpel ellátni a fokozottan tőzveszélyes (F+) és tőzveszélyes (F) besorolású aeroszol kiszereléső keverékeket. 4. A fogyasztói forgalomba hozott veszélyes keverék csomagolásának sem alakja sem megjelenése nem lehet alkalmas: a gyermekek figyelmének fokozott felkeltésére; a fogyasztók megtévesztésére; az élelmiszerekkel, a takarmányokkal, a gyógyszerekkel, illetve a kozmetikai termékekkel való összetévesztésre.

34 Tananyagunk következı moduljának tartalmából Tananyagunk elsı részében leginkább a címkekészítés logikájának megértetésére helyeztük a hangsúlyt, illetve a lakosság részére forgalmazott keverékek (készítmények) címkézésének általános és bizonyos esetekben szükséges egyéb kiegészítı címkeelemeivel foglalkoztunk. Amint az a Döntési mechanizmus a címkekészítés során bemutatott ábrán is látszik, az alábbi esetekkel kell foglalkoznunk még: Keverékek címkézése professzionális felhasználás esetén Külön jogszabályban meghatározott, speciális címkézést igénylı termékek - Aeroszolok - Növényvédı szerek - Mosó- és tisztítószerek - Biocidok 34 Anyagok címkézése (CLP szerint)

2010 február. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése. ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8.

2010 február. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése. ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése 2010 február ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. http://www.biztonsagiadatlap.hu 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról:

Részletesebben

L 19/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 19/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 19/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006.1.24. A BIZOTTSÁG 2006/8/EK IRÁNYELVE (2006. január 23.) a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint Kiállítva: 2005. június 1. A készítmény és a vállalat azonosítása A készítmény azonosítása Ajánlott felhasználás Gyártó Forgalmazó Sürgısségi telefon

Részletesebben

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014 Kiállítás kelte: 2004.12.13. 1. oldal, összesen: 6 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 1.1.A készítmény neve: 1.2. Gyártó Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek

Részletesebben

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről AZ EURÓPAI GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG TANÁCSA, tekintettel az Európai

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00576-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A WELL DONE ST. MORITZ KFT. (székhely: 2900 Komárom, Mártírok u. 92., adószám: 13075833-2-11) által forgalmazott

Részletesebben

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 27 31967L0548 1967.8.16. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 196/1 A TANÁCS IRÁNYELVE (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti

Részletesebben

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa:

Részletesebben

Átdolgozva: Biztonsági Adatlap. Baumit Perlit Beton. Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

Átdolgozva: Biztonsági Adatlap. Baumit Perlit Beton. Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Átdolgozva: Biztonsági Adatlap 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Perlit Beton Kiadás dátuma: 1999. január Felülvizsgálva: 2011. 05. 18. Oldalak száma: 1-5 1.2.

Részletesebben

REACH: R- és S-mondatok. A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok:

REACH: R- és S-mondatok. A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: REACH: R- és S-mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: R 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes R 2 Ütés, súrlódás, tűz vagy más gyújtóforrás robbanást R 3 Ütés, súrlódás,

Részletesebben

PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS)

PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS) BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS) 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2007.06.21. Verzió: 2 Oldal: 1/5 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Handez Felhasználási terület: Fertıtlenítı hatású kézi folyékony

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma padlófelmosó Készült az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rendelet szerint 5.

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma padlófelmosó Készült az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rendelet szerint 5. 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi név: Dalma padlófelmosó 1.2. A termék felhasználása: Kő, linóleum padló felmosására 1.3.Gyártó és forgalmazó Satina Gold Kozmetikai Kft Kft. Cím: 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon/Fax:: Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca 3. +36/62-241-239 Egészségügyi

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FİOSZTÁLY Iktatószám: KVO-329/2013. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a festékek és lakkok illékony szerves vegyület tartalmának monitoring vizsgálatáról Az összefoglaló

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Kiadás dátuma: 2009. 01. 05. Módosítás/revízió: 2012.05.14. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: 1.1 Kereskedelmi név: Tecseal Tecflex

Részletesebben

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 1999. január Felülvizsgálva: 2010. 12. 27. Oldalak száma: 1-5 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Esztrich 1.2. Alkalmazási terület:

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P B I Z T O N S Á G I A D A T L A P 1. A készítmény neve: Loctite Superior Metal 3478 A MSDS szám: 157166 V001.1 Felülvizsgálva: 2006. 10. 19. Nyomtatás dátuma: 2007. 07. 23. Gyártó cég neve: Henkel Ireland

Részletesebben

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu CLP: 1272/2008/EK rendelet anyagok és keverékek osztályozásáról címkézéséről csomagolásáról Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. GHS ÉS CLP KAPCSOLATA Az ENSZ kidolgozta a Vegyi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE A készítmény típusa: A készítmény megnevezése: Gyártó és forgalmazó: rovarirtó aeroszol

Részletesebben

COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 2008. december Felülvizsgálva: 2011. 02. 07. Oldalak száma: 1-5 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit ProContact 1.2. Alkalmazási

Részletesebben

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév:

Biztonsági Adatlap. 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 1999. január Felülvizsgálva: 2010. 12. 27. Oldalak száma: 1-5 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit GV 25 (Baumit MPI 25) 1.2.

Részletesebben

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014 1. AZ ANYAG/ KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1.Az anyag/készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása 1.2.1. Gyártó Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235

Részletesebben

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása.

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Az ENSZ vegyszerekre vonatkozó Globálisan Harmonizált Rendszerének (UN-GHS) európai bevezetése. A REACH

Részletesebben

baumit@baumit.hu Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

baumit@baumit.hu Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 1999. január Felülvizsgálva: 2011. 02. 07. Oldalak száma: 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Uni Vakolat Baumit Uni Vakolat

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: súrolópor 1.2.Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon:Fax: +36/62-242-238 1.3.Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre

Részletesebben

Szervetlen, fémorganikus és katalízis gyakorlatok. Függelék. ELTE Kémiai Intézet

Szervetlen, fémorganikus és katalízis gyakorlatok. Függelék. ELTE Kémiai Intézet Szervetlen, fémorganikus és katalízis gyakorlatok Függelék ELTE Kémiai Intézet 1999-2009 107 Szervetlen, fémorganikus és katalízis gyakorlatok MÉREGKATEGÓRIÁK M-I Erős méreg M-II Méreg M-III Gyenge méreg

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiadás dátuma: 2007.09.30 OKBI-VABO/773/2007. Felülvizsgálva, átdolgozva: 2012.01.10 Verziószám: 2 Oldal:1/5

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiadás dátuma: 2007.09.30 OKBI-VABO/773/2007. Felülvizsgálva, átdolgozva: 2012.01.10 Verziószám: 2 Oldal:1/5 Oldal:1/5 1. Anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: Vékony rétegő falazóhabarcs 1.2 Felhasználás: Nagy méretpontosságú falazóelemek (pl: pórusbeton, mészhomok tégla), teherhordó-,

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851 Norderstedt Germany Telefon: +4940521000 Telefax:

Részletesebben

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 1999. január Felülvizsgálva: 2010. 12. 27. Oldalak száma: 1-5 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Lábazati Alapvakolat (Baumit

Részletesebben

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - Kockázati megjegyzések Megjegyzés 1: A megadott koncentráció vagy ennek hiányában a 88/379/EGK Irányelvben megadott általános koncentráció a fém-elem tömegszázaléka,

Részletesebben

PROTECT SZÚNYOGIRTÓ FOLYADÉK

PROTECT SZÚNYOGIRTÓ FOLYADÉK BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT SZÚNYOGIRTÓ FOLYADÉK (PROTECT elektromos párologtató készülékhez) 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK szerint. 1.1. A készítmény neve: PRONTO WITH BEEWAX Bútorápoló aeroszol méhviasszal

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK szerint. 1.1. A készítmény neve: PRONTO WITH BEEWAX Bútorápoló aeroszol méhviasszal A 2005. 06. 08.-án kiadott angol nyelvő adatlap alapján készült 2008. 02. 05.-én BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK szerint 1/5 1.Az anyag/készítmény és vállalkozás azonosítása 1.1. A készítmény neve: PRONTO

Részletesebben

Kiadás dátuma: Felülvizsgálva: Oldalak száma: Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1.

Kiadás dátuma: Felülvizsgálva: Oldalak száma: Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: Felülvizsgálva: 2011. 05. 17. Oldalak száma: 1-5 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit GlemaBrilliant 1.2. Alkalmazási terület:

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Veszélyjel és veszélyszimbólum: nincs A keverék sajátos veszélyeire és kockázataira utaló R mondatok: nincs

BIZTONSÁGI ADATLAP. Veszélyjel és veszélyszimbólum: nincs A keverék sajátos veszélyeire és kockázataira utaló R mondatok: nincs 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2003. 02.13. Aktualizálás kelte: 2011. 07. 01. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (a keverék neve): 1.2.

Részletesebben

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: inszekticid tartalmú

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján.

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. 1 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. A kiállítás kelte: 2006. június 7. Felülvizsgálva: 2008. augusztus

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A készítmény neve. A kiállítás kelte: Győr, 2011.08.01.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A készítmény neve. A kiállítás kelte: Győr, 2011.08.01. BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2011.08.01. 1. A készítmény neve SILKY Mosogatószer Gyártó cég neve: SATIN SILK Kft. 9012 Győr, Csanakhegyi u.13/b. Tel./fax.: 96/447-808 2. Összetétel: anionos

Részletesebben

25/2010. (V. 12.) EüM rendelet egyes kémiai biztonsági tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról

25/2010. (V. 12.) EüM rendelet egyes kémiai biztonsági tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról 25/2010. (V. 12.) EüM rendelet egyes kémiai biztonsági tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról Hatályosság: 2010.05.20 - A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 34.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE A készítmény típusa: A készítmény megnevezése: Gyártó és forgalmazó:

Részletesebben

Veszélyes anyagok és keverékek címkézése II.

Veszélyes anyagok és keverékek címkézése II. Veszélyes anyagok és keverékek címkézése II. T oxin fo Tanácsadó és S zo lgá ltató Kft. bizton sagiadatlap.hu Tel.: +36 70 335 8480 H - 1143 Budapest, Eleonóra u. 8. Hungary toxinfo@toxin fo.hu Fax: +36

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P 1/6 Kiállítás kelte: 2006.07.11. Aktualizálás kelte: 2011.10.31. B I Z T O N S Á G I A D A T L A P 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (terméknév): PU-Dichtstoff E-Coll

Részletesebben

PINJA W-OIL BIZTONSÁGI ADATLAP

PINJA W-OIL BIZTONSÁGI ADATLAP BIZTONSÁGI ADATLAP 1/5 A magyar változat kiállításának kelte: 2005.11.17. Aktualizálás kelte: 2012. 05. 13. (3.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (terméknév):

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADONETT fertőtlenítő folyékony szappan fertőtlenítő folyékony szappan Florin

Részletesebben

Veszélyes vegyi anyagok és keverékek

Veszélyes vegyi anyagok és keverékek Veszélyes vegyi anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK Tanácsi rendelet (CLP) végrehajtásával kapcsolatos feladatok. Dr. Hudák Aranka OTH Munkahigiénés

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P ANETTI textilöblítők Készült /2006 EK rendelet /REACH/ szerint

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P ANETTI textilöblítők Készült /2006 EK rendelet /REACH/ szerint 1 1. Termék neve 1.1.Termékazonosító ANETTI textilöblítő 1.2. Felhasználás: Textilanyag lágyítása, antisztatizálása 1.3.Gyártó/Forgalmazó cég: Luptovics Anett E.V.,H-5931 Nagyszénás,Honvéd u.5. Web: www.anetticlean.eu,info@anetticlean.eu

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 276/2010/EU RENDELETE

A BIZOTTSÁG 276/2010/EU RENDELETE 2010.4.1. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 86/7 A BIZOTTSÁG 276/2010/EU RENDELETE (2010. március 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADOGÉL higiénés kézfertőtlenítőszer higiénés kézfertőtlenítőszer Florin

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr Benelux b.v. Prins Bernardlaan 2 c 2032 HA Haarlem Netherlands Telefon: +310235352634

Részletesebben

THERMOTEK Extra erős ragasztó és simítótapasz

THERMOTEK Extra erős ragasztó és simítótapasz BIZTONSÁGI ADATLAP TRILAK Festékgyártó KFT. Kiállítás kelte: 2007-06-06 Módosítás kelte: 2008-05-30 1. A készítmény és a vállalkozás azonosítása A készítmény felhasználása: ragasztó és simítótapasz Gyártó

Részletesebben

CLP és az ADR kapcsolata

CLP és az ADR kapcsolata CLP és az ADR kapcsolata Botos Ágnes (GHS-expert Kft. ) REACH, CLP, ADR, KEM tanácsadó Környezetvédelmi jogi szakokleveles vegyészmérnök 2010.november Tel: +36-20-2205737 E-mail: agnes.botos@ghsexpert.com

Részletesebben

Satina Gold Kozmetikai Kft.

Satina Gold Kozmetikai Kft. 1. Termék neve Oldal:1/5 Kereskedelmi elnevezés: Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon/Fax: Sürgősségi telefon: Blue stone illatosított pissoir szagtalanító tabletta Satina Gold Kozmetikai Kft., +36/62-241-239

Részletesebben

Xi Irritatív. Xi Irritatív

Xi Irritatív. Xi Irritatív Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 2006. december Felülvizsgálva: 2009. 05. 19. Oldalak száma: 15 1. Anyag/Készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Szálerısítéső Esztrich

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Black & Dark Készült okt. 19-.én az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Black & Dark Készült okt. 19-.én az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint 1 1. Termék neve 1.1.Termékazonosító folyékony mosószer 1.2. Felhasználás: Sötét színű textilanyag mosásra 1.3.Gyártó/Forgalmazó cég: Satina Gold Kft Cím: 6800 Hódmezővásárhely Erzsébeti út 12 Tel/Fax:

Részletesebben

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kbtv.) 34.

Részletesebben

PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ

PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: inszekticid tartalmú háztartási

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet szerint Kiadva: 2010. 07. 15. JP Green + nyári szélvédımosó

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet szerint Kiadva: 2010. 07. 15. JP Green + nyári szélvédımosó Terméknév: illatosított nyári szélvédımosó 1. Anyag / készítmény és vállalat / vállalkozás azonosítása A termék rövid neve: Jp Green + szélvédı mosó A termék jellege / ajánlott alkalmazási cél: Gépjármővek

Részletesebben

Universal Express. Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása

Universal Express. Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása Termékazonosító Universal Express Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA METATOX Peszticid Gyártó és Forgalmazó Kft. Tel/fax: 36-66/371-168 E-mail cím: info@metatox.hu BIZTONSÁGI ADATLAP NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1

Részletesebben

5. Változat S.C.Johnson Kft. Kiadás kelte: 2006.június Budapest, Apor Vilmos tér 6. Készült: 2008.február 11. Tel: (36-1)

5. Változat S.C.Johnson Kft. Kiadás kelte: 2006.június Budapest, Apor Vilmos tér 6. Készült: 2008.február 11. Tel: (36-1) 1/6. oldal RAID hangya és csótányírtó aeroszol 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1.A készítmény neve: 1.2. Társaság/vállalat azonosítása: Gyártó cég neve, címe: RAID hangya-és

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. SILKY Univerzális tisztítószer

BIZTONSÁGI ADATLAP. SILKY Univerzális tisztítószer BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2014. 01.05 1. A készítmény neve SILKY Univerzális tisztítószer Forgalmazó: Satin Silk Kft. 9012 Győr, Csanakhegyi u. 13/b. TEL/FAX.: 96/447-808 Email Cím: iroda@satin-silk.hu

Részletesebben

R Metilvörös oldat Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

R Metilvörös oldat Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat felújításának kelte: 2011.07. 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1.Termékazonosító (terméknév): A keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2011. augusztus 9. 1. A készítmény neve ONE WORLD Mosógél Gyártó cég neve: SATIN-SILK KFT. 9012 Győr, Csanakhegyi u.13/b. Tel./fax.: 96/447-808 2. Összetétel:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MULTI-MIX Folyékony szappan

BIZTONSÁGI ADATLAP. MULTI-MIX Folyékony szappan BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2011.08.01. 1. A készítmény neve MULTI-MIX Folyékony szappan Gyártó cég neve: SATIN SILK Kft. 9012 Győr, Csanakhegyi u.13/b. Tel./fax.: 96/447-808 2. Összetétel:

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum EP-PE_TC1-COD(2007)0121(PAR07) ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum EP-PE_TC1-COD(2007)0121(PAR07) ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 3.9.2008 EP-PE_TC1-COD(2007)0121(PAR07) ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2008. szeptember 3-án

Részletesebben

Satina Gold Kozmetikai Kft

Satina Gold Kozmetikai Kft Oldal:1/5 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: 1.2.Felhasználás: 1.3.Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon/Fax: e-mail 1.4.Sürgısségi telefon: Blue stone illatosított pissoir szagtalanító tabletta

Részletesebben

COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

Ablonczy Vegyitermék-technikai Kft. 1. Termék és gyártó megnevezése, azonosítása

Ablonczy Vegyitermék-technikai Kft. 1. Termék és gyártó megnevezése, azonosítása Ablonczy Vegyitermék-technikai Kft. BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000. (XII. 27.) EüM. rendelet, valamint az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK. rendelet szerint. Kiadás idıpontja: 2011.03.16.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP AMBI-PUR GEL CRYSTALS Légfrissítı, Rose & Orchid 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve

BIZTONSÁGI ADATLAP AMBI-PUR GEL CRYSTALS Légfrissítı, Rose & Orchid 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve : AMBI-PUR Gel Crystals Illatosított golyók, Rose & Orchid Termékkód : AP/33/002.003 Ajánlott felhasználás: : légfrissítés Gyártó: : EU Importáló/ Forgalmazó

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2006.01.26. Oldal:1/5 Verzió: 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Bevezetés Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK (REACH) rendelete a vegyi anyagok regisztrálásáról,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PENNPHOS-B ROVARIRTÓ KONCENTRÁTUM

BIZTONSÁGI ADATLAP PENNPHOS-B ROVARIRTÓ KONCENTRÁTUM BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP PENNPHOS-B ROVARIRTÓ KONCENTRÁTUM 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtószer A

Részletesebben

14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet

14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet 14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról hatályos: 2013.02.16 - - 2014.05.01 A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A keverék sajátos veszélyeire és kockázataira utaló R mondatok: nincs

BIZTONSÁGI ADATLAP. A keverék sajátos veszélyeire és kockázataira utaló R mondatok: nincs 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008.04.01. Aktualizálás kelte: 2011. 05. 12. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (a keverék neve): 1.2.

Részletesebben

1907/2006/EK REACH Xyladecor Royal (W 922) Akzo Nobel Coatings Zrt. 1/1 BIZTONSÁGI ADATLAP

1907/2006/EK REACH Xyladecor Royal (W 922) Akzo Nobel Coatings Zrt. 1/1 BIZTONSÁGI ADATLAP Akzo Nobel Coatings Zrt. 1/1 A kiállítás kelte: 2006. 07. 05. Aktualizálás: 2008. 08. 12. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Xyladecor Royal (W

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. PC35: Mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószer alapú termékeket).

BIZTONSÁGI ADATLAP. PC35: Mosó- és tisztítószerek (ideértve az oldószer alapú termékeket). Oldalszám: 1 Összeállítás dátuma: 15.04.2014 Verziószám: 1 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve: Termékkód: DF1090 Szinonimák: TFT PREMIUM

Részletesebben

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2008.04.16 Oldal:1/5 Verzió: 2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Monolite Trade Kft. Cím: 6800 Hódmezõvásárhely, Garzó Imre utca 3. Telefon: 62/ 241-239 Fax: 62/ 242-238

Részletesebben

H Hódmezıvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezıvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2009-07-22 Oldal:1/5 Verzió:2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Sürgısségi telefon: Telefon Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezıvásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

PROTECT Háztartási rovarirtó permet

PROTECT Háztartási rovarirtó permet BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: Rovarirtó permetezőszer A készítmény megnevezése:

Részletesebben

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22.

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22. ENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML szúnyoglárvairtó koncentrátum Kiadás dátuma: 2013.05.22. Verzió: 1 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1 A keverék

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. 1. Anyag/Készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév:

Biztonsági Adatlap. 1. Anyag/Készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Biztonsági Adatlap Kiadás dátuma: 2004. február Felülvizsgálva: 2009. 05. 19. Oldalak száma: 15 1. Anyag/Készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit Sanova Egyrétegő Trassz

Részletesebben

PINJA W-OIL. Kiállítás kelte: Aktualizálás: /5 BIZTONSÁGI ADATLAP

PINJA W-OIL. Kiállítás kelte: Aktualizálás: /5 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2005. 11. 17. Aktualizálás: 2009. 12. 03. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: PINJA W-Oil Termékkód: 394 6909 Felhasználás:

Részletesebben

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I u 3 Dátum: 20080716 Oldal:1/5 Verzió: 2 1 Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: WONDERCLEAN ZSÍRTALANÍTÓ

Részletesebben

Ariel Professzionális Háztartási Folteltávolító

Ariel Professzionális Háztartási Folteltávolító Készült: 2007. november 9. Biztonsági Adatlap 1. Készítmény azonosítása Gyártó Cég neve: Címe: Ariel Professzionális Háztartási Folteltávolító Procter&Gamble P&G Italia SpA, Via dell'industria 31, 42043

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma aktív mosógél Készült 2013 okt. 11.én az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rend.

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma aktív mosógél Készült 2013 okt. 11.én az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rend. 1 1. Termék neve 1.1.Termékazonosító 1.2. Felhasználás: Textilanyag mosásra 1.3.Gyártó/Forgalmazó cég: Satina Gold Kft Cím: 6800 Hódmezővásárhely Erzsébeti út 12 Tel/Fax: 62/241-139 1.4. Veszély esetén

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint BIZTONSÁGI ADATLAP 91/155/EWG - ISO 11014-1 szerint Kiállítás kelte: 2002.április 1. A készítmény neve BREF WC-tisztító Tropic-mint Gyártó Forgalmazó Henkel Magyarország Körösladányi Gyára Vásártér 2 H-5516

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. BIOSTOP ablakra ragasztható LÉGYLAP

BIZTONSÁGI ADATLAP. BIOSTOP ablakra ragasztható LÉGYLAP BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP LÉGYLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: ragasztós rovarcsapda Termék neve: LÉGYLAP

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: A készítmény megnevezése:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PESGUARD-B

BIZTONSÁGI ADATLAP PESGUARD-B BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtószer A készítmény megnevezése: Gyártó és

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása:

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Octenisept Nyomtatás dátuma: 2009. 06. 15. Módosítás/revízió: 2009. 11. 10. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: 1.1 Kereskedelmi név:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.2. A keverék felhasználása: ipari tisztítószer, csak foglalkozásszerő felhasználásra.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.2. A keverék felhasználása: ipari tisztítószer, csak foglalkozásszerő felhasználásra. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008. 05. 19. Aktualizálás: 2011. 05. 10. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (a keverék neve): 1.2. A

Részletesebben