Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó!"

Átírás

1 Terápiás útmutató betegek számára Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó! elfogadott kezelés visszanyert egyensúly Suboxone tabletta (buprenorfin/naloxon)

2 Bevezetés Gratulálunk Önnek, hogy felismerte egészségével kapcsolatos problémáit és megtette az elsô lépést a gyógyulás útján azzal, hogy orvosához fordult. Orvosa a kezelési program keretében Suboxone (buprenorfin HCl/ naloxon HCl dihidrát) nyelvalatti tablettát rendelt Önnek. Ezzel Ön nekilátott visszaszerezni az életét és jó úton jár, hogy a gyógyszer és a támogató tanácsadás segítségével meggyógyuljon - mind a kettô nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Ön hosszú távon sikerrel járjon. Miután elkötelezte magát e kedvezô változtatás mellett, reméljük, hogy ez az útmutató segítségére lesz a gyógyuláshoz vezetô úton. Feltétlenül olvassa végig figyelmesen - a gyógyulása szempontjából fontos ismereteket tartalmaz - továbbá mindenképpen ossza meg a tartalmát családtagjaival és barátaival, akik minden bizonnyal támogatni kívánják Önt gyógykezelése során. Az útmutató elsô részében fontos tudnivalókat olvashat a Suboxone-ról. A második rész általános ismereteket tartalmaz az opioid függôségrôl az Ön és családja számára. Az orvos figyelmébe: Ezen információs anyag csak azon betegeknek adható át, akiknek kezelôorvosa Suboxone gyógyszert rendelt!

3 1. rész: Tudnivalók a Suboxone-ról (buprenorfin HCl / naloxon HCl) Mi az a Suboxone? A Suboxone az opioid függôség terápiájára szolgáló gyógyszer kereskedelmi neve. Elôfordulhat, hogy kombinált, avagy buprenorfinnaloxon tablettaként hallott már róla. Világszerte több mint beteget kezeltek Suboxone-nal többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Dániában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Milyen a Suboxone tabletta külleme? A Suboxone fehér színû, hatszögletû tabletta, mely a nyelv alá helyezve feloldódik. Citrom, illetvezöld citrom ízesítésû készítmény. Kétféle hatóanyagot, buprenorfint és naloxont tartalmaz 4:1 arányban. A tabletta kétféle hatáserôsségben kerül forgalomba: 2 mg buprenorfin / 0,5 mg naloxon 8 mg buprenorfin / 2 mg naloxon. Hogyan kell szedni a Suboxone tablettát? A Suboxone tablettát a nyelv alá kell helyezni (ún. szublingvális készítmény) és ott tartani, amíg feloldódik. Ez kezdetben kissé furcsának tûnhet, ha korábban nem használt szublingvális készítményt. Mind-azonáltal, a nyelv alá helyezett tabletta nyomban oldódni kezd és már az elsô adag bevétele után meggyôzôdhet arról, hogy milyen egyszerû alkalmazni ezt a gyógyszert!

4 Ha az orvos útmutatását betartva szedem a Subuxone tablettát akkor tényleg nem okoz rosszullétet - hiszen a buprenorfinon kívül naloxont is tartalmaz? Miért vegyek be naloxon tartalmú gyógyszert? Egyáltalán nem kell rosszulléttôl vagy elvonási tünetektôl tartania, ha az orvos útmutatásának megfelelôen szedi a Suboxone-t. A nyelv alá helyezett Suboxone tabletta összetevôi közül ugyanis csak a buprenorfin hat. A naloxon nem hat, mert nem szívódik fel a szervezetbe - ez a vegyület csak injekcióban hatásos. Ha a Suboxone naloxon összetevôje szublingválisan alkalmazva nem hat, akkor miért tartalmazza a tabletta? Mi szükség volt a Suboxone kifejlesztésére? A naloxon összetevô azért került a Suboxone tablettába, hogy visszatartsa a betegeket a gyógyszerrel való visszaéléstôl, nevezetesen injekcióban történô alkalmazásától. A naloxon injekcióban adva heves elvonási tüneteket válthat ki. Ha azonban az elôírt módon, szublingválisan alkalmazza a Suboxone tablettát, akkor a naloxon egyáltalán nem hat, mert a nyelv alól nem szívódik fel a szervezetbe (lásd a következô ábrát).

5 Suboxone Buprenorfint és naloxont egyaránt tartalmazó, kombinált tabletta. Javasolt: az orvos elôírása szerint, nyelv alá helyezve NEM javasolt: visszaélésre, injekcióban beadva buprenorfin naloxon buprenorfin naloxon A Suboxone úgy hat, mint ha csak buprenorfint tartalmazna Ha az elôírt módon szedik a Suboxone tablettát, akkor a naloxon inaktív... nem jelentkezik a hatása. A Suboxone úgy hat, mint a naloxon. Opioid-függô betegekben a naloxon elvonási tüneteket okoz, ha a szervezetükben heroin vagy metadon (teljes agonista) található a befecskendezés idôpontjában E tulajdonsága révén a Suboxone megfelelôbb a közösségben élô betegek kezelésére, megkíméli ôket a napi ellenôrzéssel járó megbélyegzettségtôl és a betegek szélesebb köre számára teszi vonzóbbá a kezelést. Szeretnék többet megtudni arról, hogy miért elônyös a buprenorfin és az, hogy a készítmény naloxont is tartalmaz. Buprenorfin. A buprenorfin szintetikus opioid, ún. részleges opioid-agonista. Az opioid-agonisták az agy opioid (ún. µ- [ mû ]) receptorokhoz kötôdve opioid-szerû hatásokat váltanak ki.

6 Azért használják ôket opioid függôség kezelésére, mert megelôzik a hirtelen elvonási tünetek kialakulását anélkül, hogy ennek érdekében heroint vagy más opioidot kellene alkalmazni. Léteznek ún. teljes és ún. részleges opioid-agonisták. Teljes agonista többek között a heroin - míg a Suboxone részleges opioid-agnista. A következôkben az agonisták, a részleges agonisták és az antagonisták közötti különbségeket vesszük sorra. Mi a különbség a teljes és a részleges agonisták között? Vegyük az ajtózár és a kulcs példáját - a receptorokat az elôbbihez hasonlóan kizárólag a megfelelô kulcs képes mûködtetni. Az opioid receptorokra csak az opioid-szerû drogok képesek illeszkedni és az összekapcsolódás a receptort mûködésbe hozva opioidhatásokat vált ki. A teljes opioid-agonisták megfelelô kulcs gyanánt, tökéletesen beleillenek a zárba vagyis a receptorra és sarkig tárják az ajtót - azaz maximális opioid-hatást váltanak ki. Ezzel szemben, a részleges opioid-agonisták (pl. a buprenorfin) bár illeszkednek a zárba, nem tárják szélesre az ajtót, vagyis kiváltanak ugyan opioid hatásokat, ám ezek nem oly erôteljesek, mint teljes agonista adása után. Naloxon. A naloxon opioid-antagonoista. Ezek a vegyületek úgyszintén - a buprenorfinhoz, a heroinhoz és a metadonhoz hasonlóan - összekapcsolódnak a µ- (mû-) receptorokkal, azonban nem hozzák azokat mûködésbe. Ehelyett csupán blokkolják a receptorokat, megakadályozzák, hogy más opoidok hozzájuk kapcsolódjanak és hassanak. A zár és a kulcs hasonlat példáján: a naloxon beleillik a zárba, azonban mégsem nyitja az ajtót.

7 A naloxon azonban a nyelv alá helyezve nem hat. Ily módon, ha a Suboxone tablettát az elôírt módon, a nyelv alá helyezve alkalmazva a naloxon összetevô nem szívódik fel és nem fejt ki hatást - kizárólag a buprenorfin hatása jelentkezik. A naloxon semmilyen módon sem gyengíti a buprenorfin hatását, hacsak be nem fecskendezik injekcióban. Elképzelhetô, hogy már hallott a naloxonról, mert ezt a gyógyszert a kórház sürgôsségi osztályokon is használják opioid (pl. heroin, metadon ) túladagolás kezelésére. A Suboxone alkalmazása - a siker kulcsa A Suboxone rendkívül nagy segítségére lehet az opioid függôség leküzdésében. Mint minden, korábban még sohasem használt eszköz esetében, fontos pontosan tudnia: mit kell tennie, hogy a gyógyszeres kezelés sikeres lehessen. Az Ön szerepe rendkívül fontos a kezelés elkezdésében. Ön és az orvosa közösen, csapatmunkában gondoskodhatnak a Subuxone kezelés sikerérôl. A kezelés elkezdése - teendôk az elsô adag bevétele elôtt Mielôtt bevenné a Suboxon legelsô adagját, el kell jutnia az enyhe elvonási tünetek jelentkezéséig. Ha Ön heroin-függô, ez kb. 6 órát is igénybe vehet a legutóbbi heroin injekció beadása után. Ha Önt metadon kezelésrôl állítják át Suboxone-ra, akkor ez az idôtartam legalább 24 óra. A részleteket lásd késôbb. Várja ki türelmesen ezt az idôt, majd enyhe elvonási tünetek jelentkezésekor keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét. Az elôbbi módon eljárva felkészíti szervezetét a Suboxone kezelésre. A Suboxon hatására megszûnnek az elvonási tünetek.

8 Feltétlenül számoljon be orvosának arról, ha a Suboxone kezelés elkezdése elôtt bármiféle opioidot alkalmazott. Ha nem alakult ki enyhe elvonási tünetegyüttes és már ideje bevennie a Suboxone elsô adagját, akkor VÁRJON! Jöjjön vissza késôbb, amikor jelentkeznek az enyhe elvonási tünetek, vagy kezdje másik napon a Suboxone kezelést. Errôl szeretnék többet tudni. Miért szükséges megvárni az enyhe elvonási tünetek jelentkezését a Suboxone elsô adagjának bevétele elôtt? A Suboxone mágnesként vonzódik a szervezet opioid-receptoraihoz. Ez a vonzalom (affinitás) oly erôs, hogy ha a receptorhoz más opioid (pl. heroin vagy metadon) kötôdött, akkor a Suboxone azt leszorítja és elfoglalja a helyét a receptoron. Mivel azonban a Suboxone részleges, míg a heroin teljes agonista, a szervezet megérzi a két szer hatása közötti különbséget és elvonási tünetek jelentkeznek. Ez az ún. precipitált (kiváltott) elvonási tünetegyüttes. Ne feledje, ha az enyhe elvonási tünetek jelentkezése után veszi be az elsô adagot, akkor a Suboxone enyhíti ezeket a tüneteket és ennek köszönhetôen jobban érzi magát! Hogyan kell szedni a Suboxone tablettát? A Suboxone tablettát a nyelv alá kell helyezni (ún. szublingvális készítmény). Ezután meg kell várni, amíg a tabletta teljesen feloldódik; ez 5-10 percet vesz igénybe. Fontos, hogy a Suboxone tabletta a nyelv alatt oldódjon fel. Nem szabad szétrágni vagy lenyelni!

9 A Suboxone lenyelve kevésbé hatékony, mert felszívódott hatóanyaga keresztülhalad a májon, ahol a buprenorfin zöme lebomlik, még mielôtt eljutna a vérkeringésbe. A Suboxone-t nem szabad injekcióban beadni, mert ez rosszullétet okozhat. Ekkor ugyanis a készítményben lévô naloxon a buprenorfinnal együtt felszívódik a vérkeringésbe. A Suboxone befecskendezése rendkívül veszdelmesnek bizonyulhat, ha Ön a központi idegrendszer mûködését csökkentô gyógyszereket (pl. benzodiazepint) szed, netán alkoholt fogyaszt. Ha ez mégis megtörténik, azonnal forduljon orvoshoz, mert sürgôsségi ellátásra szorul. Ezenkívül, az injekciózás fertôzés, a visszerek károsodása fájdalommal és vérrögképzôdés veszélyével jár. Ne feledje, a Suboxone-t befecskendezni olyan, mint ha naloxont adna be önmagában - ha Ön elôzôleg opioidot (pl. heroint) alkalmazott, akkor hirtelen elvonási reakció léphet fel. Ha nagy adag metadont vett be és még aznap befecskendezi a Suboxone-t is, nagy valószínûséggel rendkívül heves elvonási reakció jelentkezik, ami órákig vagy akár még tovább is eltarthat. Ha Ön rendszeresen alkalmaz heroint és a Suboxone bevételekor még mindig érzi annak hatását, akkor valószínûleg több óráig tartó elvonási reakció lép fel.

10 Tanácsok a Suboxone alkalmazásához Lazítson! Ha szomjas, igyon vizet, mielôtt bevenné a tablettát. Ez elôsegíti a nyálelválasztást és ezáltal a nyelv alá helyezett tabletta feloldódását is. Ha lenyelte a tablettát, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez! Ha nehezen oldódik fel a nyelve alá helyezett Suboxone tabletta, akkor annak bevétele elôtt igyon vizet. Ezzel megnedvesíti a szájnyálkahártyát és elôsegíti a tabletta gyorsabb feloldódását. Megint csak hangsúlyozzuk, ne nyelje le a tablettát, mert ekkor a hatása elmarad az optimálistól. Mindenképpen várja meg, amíg a tabletta teljesen feloldódik a nyelve alatt. Áttérés Suboxone alkalmazására más gyógyszerrôl Elôfordulhat, hogy eleve Suboxone-nal kezdik a kezelését, ám az is lehetséges, hogy más gyógyszerrôl térnek át erre a készítményre. A Suboxone alkalmazására történô áttérés elôtt a metadon dózisát legfeljebb 30 mg-ra kell csökkenteni. A gyógyszerváltás összehangolt lebonyolítása érdekében szorosan együtt kell mûködnie a kezelést biztosító egészségügyi intézménnyel és a Suboxone-t rendelô orvossal. Arról se feledkezzék meg, hogy a Suboxone elsô adagjának bevétele elôtt ki kell várnia, amíg szûnni kezd az utolsó metadon adag hatása. Ez akár 24 órát vagy hosszabb idôt is igénybe vehet. Ha nagyobb dózisú metadon kezelésrôl váltanak Suboxone-ra, vagy az utolsó metadon adag bevétele után túlságosan hamar veszi be a Suboxone elsô adagját, akkor elvonási tünetek jelentkezhetnek.

11 Feltétlenül beszélje meg orvosával, hogy valóban ez-e a legmegfelelôbb választás az Ön számára, ill. álljon készen a gyógyszerváltásra. Nos hát, bevettem az elsô Suboxone adagomat. Mi történik most? Hogyan ellenôrizhetem, hogy megfelelô-e a gyógyszeradag? Az Ön számára legmegfelelôbb adagot kezelôorvosával közösen határozzák meg. Ezt követôen az orvos a továbbiakban is együttmûködik Önnel, a gyógyszeradag beállítása céljából. A gyógyszeradag akkor megfelelô, ha a hatása legalább 24 órán keresztül érvényesül és nem jelentkeznek elvonási tünetek. Elôfordulhat, hogy az elsô adag bevételének napján további tablettákat is be kell vennie. Az elkövetkezô néhány napban esetleg tovább növelik az adagját. Önnek és orvosának várhatóan a kezelés kb. elsô hetében sikerül beállítani az Ön számára megfelelô adagot. Tudnia kell, hogy a Suboxone kezelés elsô hetében alkalmazott heroin vagy más opioid megnehezíti állapotának stabilizálódását. Célszerû találkozót szerveznie gondozójával, hogy megbeszéljék az Ön gyógyulásának folyamatát és megtervezzék, hogyan kerülje el más gyógyszerek szedését a Subuxone kezelés ideje alatt.

12 Mellékhatások Mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is felléphetnek, azonban ezek nem feltétlenül jelentkeznek Önön is. A leggyakoribb mellékhatások a következôk: alvászavarok (az elalvás zavara, éjszakai felébredés); hûléses, ill. influenza-szerû tünetek; kedélyhulllámzás; fejfájás; székrekedés; verejtékezés; fáradtság, álmosságérzés; étvágytalanság; hányinger-hányás; hasi fájdalom; bôrkiütés vagy viszketés; nôk esetében a menstruációs ciklus változásai, rendszertelen havi vérzések; csökkent nemi késztetés. Azonnal értesítse orvosát, ha bármilyen légzési nehézsége támad - különösen, ha más, központi idegrendszer mûködését csökkentô gyógyszert (pl. benzodiazepint) is szed vagy alkoholt fogyaszt; vagy ha ájulás környékezi, szédül, zavarodottnak érzi magát, ill. bármilyen más, szokatlan panasz jelentkezik. Egyes betegeken halált okozó légzésleállás következett be a buprenorfin és más központi idegrendszeri depresszáns, ill. másik opioid egyidejû alkalmazása után.

13 Ügyeljen arra, hogy a Subuxone-t soha ne szedje együtt más nyugtatókkal, ill. alkohol fogyasztása után, mert ez túladagoláshoz vezethet, sôt végzetesnek bizonyulhat. Ha mégis elôfordult, hogy az említett szerekkel együtt vett be Subuxone-t, azonnal forduljon orvoshoz, mert sürgôs ellátásra lehet szüksége. A Subuxone álmosságot okozhat, ezért ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen jármûvet és ne kezeljen gépeket. Mi következik ezután? A fenntartó kezelés idôszaka. Mostanra már beállították a Suboxone Ön számára megfelelô adagját, ezért most készen áll arra, hogy elkezdje egészségi problémája tartós kezelését. Mi az a fenntartó kezelés? Ennek ideje alatt a Suboxone szedésével hárítja el az elvonási tüneteket és szünteti meg a korábban szedett kábítószer iránti heves vágyát. Megszabadítja a törvénybe ütközô kábítószer-élvezet fenntartásához szükséges erôfeszítésektôl. Lehetôvé teszi, hogy rendbe tegye az életét - helyreállítsa emberi kapcsolatait, munkát és lakhelyet találjon, folytassa a tanulmányait, ill. valóra váltsa bármilyen egyéb célját. Arra is lehetôséget ad, hogy megbeszélje orvosával minden más esetleg fennálló egészségi problémáját.

14 Milyen hosszú ideig tart a fenntartó kezelés? Orvosa, Ön és a gyógykezelésével kapcsolatos döntésekben illetékes szakemberek közösen határozzák meg a fenntartó kezelés Ön számára legmegfelelôbb idôtartamát. Tekintve, hogy krónikus egészségi problémával küszködik, tökéletesen rendben lévô dolog, hogy mindaddig szedi a Subuxone tablettát, amíg ez segít Önnek. Hogyan biztosítják a szükséges gyógyszermennyiséget? A Subuxone naponta egyszer szedendô gyógyszer. Gyakori, hogy az opioid függôség gyógyszereit a betegeknek az orvosi rendelôben kell bevenniük. A Subuxone alkalmazásakor azonban lehetôség nyílhat arra, hogy - a más betegségeknél megszokott módon - hazavigye a gyógyszerét, ha ezt az Ön országában érvényes rendelkezések lehetôvé teszik. A Suboxone hatástartama rendkívül hosszú, ezért akár másod- vagy harmadnaponként is bevehetô. Az Ön számára legmegfelelôbb opciókat beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével. Az Ön ellátásáért felelôs egészségügyi szakemberek döntik el, hogy otthonában szedheti e a Suboxone-t vagy más adagolási rend kialakítása szükséges. Mérlegelhetik, hogy Ön: heroint vagy más kábítószert használ; a közelmúltban is beadott-e magának injekciót; mennyire rendszeresen jelenik meg az orvosi viziteken; milyen testi és szellemi egészségnek örvend; képes-e biztonságosan tárolni otthonában a gyógyszert.

15 A Subuxone tablettát kizárólag az a beteg szedheti, akinek rendelték; gyermekek és fiatalok elôl gondosan el kell zárni, mert számukra veszélyesnek bizonyulhat. Az otthonra kiadott gyógyszermennyiséget olyan helyen kell tárolnia, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá és mások sem bukkanhatnak rá. Ha valaki - legfôképpen ha gyermek - véletlenül nyelt le Subuxone tablettát, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha elfelejti bevenni a Suboxone egy adagját, ne növelje kétszeresére a következô esedékes adagot. Tájékoztassa kezelôorvosát. Mire kell ügyelnem a Suboxone szedésének ideje alatt? A Suboxone kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek Amint azt korábban már megjegyeztük, a Suboxone kezelés ideje alatt rendkívül kockázatosnak bizonyulhat nyugtatókat és más gyógyszereket is szedni. Veszélyes a Suboxone tablettát benzodiazepinekkel, barbiturátokkal (pl. altatókkal, nyugtatókkal), antidepresszánsokkal, antihisztaminokkal együtt szedni, vagy a kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani. Nyugtatók egyidejû alkalmazása esetén megnô a Suboxone túladagolásának kockázata. Ezenkívül, a Suboxone más opioidokkal (pl. morfinnal, metadonnal) sem szedhetô együtt. Ezek a kombinációk álmosságot, bágyadtságot, eszméletvesztést, és végsô soron halált okozhatnak. A felsorolt panaszok jelentkezése esetén azonnal forduljon orvoshoz!

16 Feltétlenül számoljon be orvosának minden más gyógyszerrôl, amit a Suboxone kezelés elkezdése elôtt szedett. Májgyulladás és májbetegségek Az opioidok általában nem okoznak májmûködési zavarokat. Úgy tûnik, hogy ez a Suboxone esetében sincs másképp, ha a gyógyszert az orvosi elôírásnak megfelelôen szedi, ill. az orvos - a biztonság kedvéért - májfunkciós próbákat végeztet a kezelés során. Mindazonáltal, a gyógyszerszedés és az alkoholfogyasztás növeli a májbetegség kockázatát. Ha Önnek bármilyen aggálya van ezzel kapcsolatban - legfôképpen, ha C vagy B hepatitiszben szenved - mindenképpen beszélje meg azt orvosával. A következô esetekben nem szedhetô a Subuxone Terhesség és szoptatás. A heroint vagy más opioidot használó, terhes, illetve gyermek vállalását tervezô nôk és szoptató anyáknak más gyógyszer szedését kell mérlegelniük. Ha a Suboxone kezelés ideje alatt következik be a fogamzás, akkor kezelôorvosával beszélje meg a további lehetséges kezelést. Buprenorfin-túlérzékenység. A buprenorfinra túlérzékeny betegek nem kaphatnak Subuxone tablettát. A bôrkiütés, csalánkiütés, és bôrviszketés mind a túlérzékenység jelei. Szélsôséges esetben a túlérzékenység súlyos reakcióba torkollhat, pl. a légúti simaizomzat összehúzódása miatt bekövetkezô légzészavar, vagy anafilaxiás sokk léphet fel. Ha a felsorolt reakciók közül bármelyiket észleli buprenorfin vagy Suboxone szedése során, ne vegyen be többet a gyógyszerbôl, hanem mihamarabb forduljon orvosához.

17 Naloxon-allergia. A naloxonra allergiás betegek nem kaphatnak Subuxone tablettát. Súlyos allergiás reakció tüneteként nehézlégzés, csalánkiütés, arcduzzanat, légúti sípolás, vagy keringés-összeomlás (vérnyomásesés és eszméletvesztés) jelentkezhet. Hogyan kell tárolni a Suboxone-t otthoni körülmények között? Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket; azonban rendkívül fontos, hogy gondosan elzárják a gyermekek elôl. A csomagoláson feltüntetett lejárati idô után ne szedje a Subuxone tablettát. A Suboxone-t nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérje gyógyszerésze tanácsát a feleslegessé vált Suboxone megsemmisítésének legjobb módszerét illetôen. Mi a teendô, ha a Suboxone nem vált be és más gyógyszerrel végzett fenntartó kezelést szeretnék kipróbálni? Elôfordulhat, hogy úgy gondolja, a Suboxone már nem a legjobb szer az Ön fenntartó kezelésére. Ha úgy véli, hogy az éppen alkalmazott kezelés nem hat kedvezôen az Ön állapotára, beszélje ezt meg orvosával és az ellátását irányító egészségügyi szakemberekkel. Mi a teendô, ha abba akarom hagyni a fenntartó kezelést? A fenntartó kezelés abbahagyását mindenképpen meg kell beszélnie orvosával és az Ön gyógykezelését végzô egészségügyi szakemberekkel együtt pontosan meg kell terveznie. A fenntartó kezelés abbahagyásához szükséges idô betegenként eltérô. A siker esélye akkor a legnagyobb, ha már hosszú ideje nem használ opioidokat és úgy gondolja, hogy heroin vagy más kábítószer használata nélkül is képes elviselni az élet nehézségeit.

18 A legnehezebb azt megállni, hogy a fenntartó kezelés abbahagyása után ismét opioid-függôvé váljon. Sokan a kezelés ellenére visszaesôként használnak törvénytelen drogokat. Segíthet, ha a gyógyult kábítószer-élvezôk absztinenciáját elkötelezetten segítô addiktológus tanácsadóhoz, támogató csoporthoz, vagy más szervezethez fordul. Ne feledje: a visszaesés gyakori és nem csupán az Ön számára nehéz probléma. Az Ön kezelésében közremûködô egészségügyi szakemberek (kezelôorvosa, a gyógyszerész és az addiktológus tanácsadó) segíthetnek Önnek eldönteni, hogy mikor a legjobbak a feltételek a fenntartó kezelés abbahagyásához. Mi egyéb történhet még a Suboxone kezelés során?

19 Tanácsadás és támogatás Beszélje meg gondjait a gyógyulását segítô munkacsoporttal. Bár nehéz feladat volt bevallania orvosának, hogy opioid függôséggel küszködik, mégis ez volt az a döntô lépés, ami elindította a gyógyulás és jobb élet felé vezetô úton. Most itt az ideje, hogy gyógyszerészével és az addiktológus tanácsadóval is hasonló kapcsolatot alakítson ki. A tanácsadás és a támogatás szerepe Az egészségügyi szakemberek tanácsai nagymértékben elôsegíthetik a gyógyulását. A tanácsadóktól megtudhatja, miképpen mérsékelheti a kábítószer-használat okozta egészségromlást. Segítenek elkerülni a gyógyszer-túladagolást; a vérrel terjedô (pl. HIV vírus) fertôzést; a kábítószer használat jellegének megváltoztatását; leküzdeni a kábítószer iránti heves vágyat; megelôzni a visszaesést; és elkerülni a kábítószer használathoz való visszatérést kiváltó helyzeteket. A tanácsadás olykor hivatalos keretek között, csoportos vagy egyéni terápiaként zajlik. Számos beteg szerint a csoportterápia rendkívül hatásos, mert a csoport tagjai támogató hálózatként segítik egymást. Más betegek a magányt kedvelik és a négyszemközt kizárólag rájuk összpontosuló figyelmet részesítik elônyben. Az ilyen jellegû pszichiáter nyújtotta privát tanácsadás azon betegek számára is javasolt, akik depresszió, szorongás vagy más, az opioid függôség fenntartásában esetleg közrejátszó pszichiátriai betegség miatt szorulnak kezelésre. Beszélje meg a lehetôségeit orvosával; közösen eldönthetik, hogy milyen jellegû, ill. milyen körülmények között zajló kezelés a legmegfelelôbb az Ön számára. Lásd még Hasznos címek.

20 Alakítson támogató csoportot A támogatás mind a kezelés ideje alatt, mind annak befejezése után rendkívül fontos. A gondozók, a szociális munkások, addiktológiai ügynökségek, a családtagok és a barátok mind lehetséges támogatók. Az Ön egyéni szükségleteitôl és reakcióitól függ, hogy mi vagy ki segít a leginkább Önön. Az Ön egyéni körülményeinek megfelelô támogatás rendkívül kedvezôen hathat az önben kialakuló terápiás élményre. Sürgôs szükség esetén... Végül, ügyeljen arra, hogy sürgôs szükség esetén családtagjai tájékoztassák az ellátó egészségügyi szakembereket arról, hogy Ön Suboxone tablettát szed. Fontos továbbá, hogy mindig magánál tartsa a sürgôs szükség esetére kiállított betegazonosító kártyáját. Ily módon, vészhelyzet esetén az Önt ellátó egészségügyi szakemberek értesülnek arról, hogy Ön Suboxone kezelésben részesül, és terápiás döntéseiket ennek megfelelôen módosítva biztosíthatják a lehetô legmagasabb színvonalú ellátást az Ön számára.

21 2. rész: Rövid áttekintés Önnek és a családjának Opioid-függôség Az opioid-függôség idült, gyakran életfogytig tartó betegség, mely világszerte milliókat sújt. Az opioid típusú kábítószerekkel való visszaélés idôvel az élettani mûködéseket akadályozó változásokat okoz az agyban. Az opioid függôség kihat a viselkedésre, a beteg személyes biztonságát is alárendeli a kábítószer megszerzésének. Az opioid megszerzésére sarkalló kényszer nem csupán abból a képzetbôl ered, hogy a drog hiánya veszélyezteti a túlélést, azt a kábítószer iránti, leküzdhetetlen vágy, valamint az elvonási tünetegyüttes részeként jelentkezô fizikai fájdalom és testi panaszok is erôsítik. Kiket fenyeget az opioid-függôség kialakulásának kockázata? Az opioid-függôség kialakulásának kockázatát növelô rizikófaktorok: gyorsan és hosszú idôn keresztül ható szerek használata a gyógyszer-metabolizmust befolyásoló örökletes tényezôk a kortársak nyomása kockáztató, izgalmat keresô személyiség pszichiátriai betegségek, pl. depresszió és szorongás stressz

22 A függôség kialakulása elôtt gyakori, hogy az opioid ismétlôdô alkalmazása során ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb dózisok adása vált szükségessé. A leginkább addiktív hatású opioid a heroin, azonban a gyakorta rendelt kábító fájdalomcsillapítók szedése során is kialakulhat függôség. Miért kérjek segítséget? Az opioid függôség idült betegség, ezért segítség híján szinte lehetetlen leküzdeni. Az egészségügyi szakemberek (orvosok, gyógyszerészek) biztosíthatják a szükséges gyógyszeres kezelést. Az utóbbi elôsegíti, hogy heroin vagy más opioid használata nélkül viselhesse az élet nyûgeit. Ha sikerül segítséghez jutnia az opioid függôség leküzdése terén, sokkal könnyebben juthat hozzá az egészségügyi ellátáshoz is. Terápiás program résztvevôjeként sor kerülhet egyéb egészségi problémáinak, szociális és pszichológiai nehézségeinek megoldására is. Az opioid függôség veszélyei: túladagolás kockázata HIV és más fertôzések kockázata munkaviszony elvesztése emberi kapcsolatok felbomlása A kezelés elônyei: magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz biztosít teljesebb hozzáférést javítja az életminôséget csökkenti a fertôzések (HIV, C hepatitisz, stb.) veszélyét helyreállítja a keresôképességet

23 Mi a szerepe a kezelésben a gyógyszernek? A gyógyszer megkönnyíti az opioid függôség rövid és hosszú távú következményeinek kezelését. Enyhíti a kábítószer iránti heves vágyat és az elvonási tüneteket, amelyek a heroin vagy a kábító fájdalomcsillapítók szedésének abbahagyása után jelentkeznek. Elôsegíti továbbá, hogy a betegek absztinensek maradjanak, jóllehet idônként felerôsödik a késztetés a kábítószer használatára. Milyen típusú gyógymódok léteznek? Az opioid függôség kezelésére többféle típusú gyógymódot is alkalmaznak. Ez a tájékoztató a Suboxone-ra összpontosít, ez azonban csak az egyik terápiás lehetôség. A különbözô gyógymódok hatékonysága betegenként eltérô; egyes betegeken idôvel más kezelésre kell áttérni. Beszélje meg orvosával a kezelés lehetôségeit és késôbb is forduljon hozzá, ha úgy érzi, hogy nem segít az éppen alkalmazott gyógymód. A kezelések típusai Fenntartó kezelés Gyógyszeres elvonás Elvonás utáni kezelés Nem gyógyszeres kezelés

24 Hová fordulhatok támogatásért? Tanácsadás. A tanácsadást betegek és családtagjaik is igénybe vehetik. Az addiktológiai szakrendelések általában négyszemközti, ill. csoportos foglalkozásokat egyaránt biztosítanak. A privát tanácsadást orvos vagy más támogató szervezet közvetítésével is megszervezhetô. Az addiktológus tanácsadók felvilágosítják a betegeket a nem rendeltetésszerû gyógyszerhasználat hatásairól, aminek köszönhetôen: megelôzhetô a túladagolás elkerülhetôk a vérrel terjedô vírusfertôzések (pl. a HIV vagy C-hetpatitisz) megváltozik a kábítószer használat jellege uralható a kábítószer iránti heves vágyakozás megelôzhetô a visszaesés elkerülhetôk a kábítószerezést kiváltó helyzetek. Ha pszichiáter vagy pszichológus végzi a tanácsadást, akkor további gyógyszeresen befolyásolható egészségi problémák, pl. a szorongás és a depresszió is kezelhetôk. Ez esetben is fontos, hogy megbeszélje orvosával minden, a gyógyszerfüggôségbôl való kigyógyulással kapcsolatos kételyét. A tanácsadással kapcsolatos további tudnivalókért forduljon orvosához.

25 Teendôk és tilalmak a Suboxone kezelés során Mindig Várja meg, amíg enyhe elvonási tünetek jelentkeznek és csak ez után kezdje el szedni a Suboxone tablettát! Hagyja a Suboxone tablettát feloldódni a nyelve alatt! Beszélje meg a gyógykezelésével és egyéb egészségi problémáival kapcsolatos aggályait orvosával és az ellátásáért felelôs egészségügyi szakemberekkel! Csatlakozzon támogató csoporthoz! Tárolja a Suboxone tablettát gyermekek elôl gondosan elzárva! Kérdezze meg gyógyszerészétôl vagy más egészségügyi szakembertôl, hogy miképpen semmisítheti meg biztonságosan a feleslegessé vált Suboxone tablettákat! Soha Ne vegyen be más opioidot a Suboxone szedésének ideje alatt! Ne fogyasszon alkoholt a Suboxone szedésének ideje alatt! Ne szedje a Suboxone tablettát benzodiazepinekkel együtt KIVÉVE, ha ezt orvosa írta elô Önnek! Ne fecskendezze be injekcióban vagy szippantsa fel a Suboxone-t! Ne rágja szét vagy nyelje le a Suboxone tablettát! Ne szedjen Suboxone tablettát, ha Ön terhes vagy csecsemôt szoptat! Ne dobja feleslegessé vált Suboxone tablettáit a lefolyóba, vagy a WC-be! Ne tartsa a Suboxone tablettát gyermekek számára hozzáférhetô helyen!

26 Jegyzetek:

27 Rövidített alkalmazási elôírás Suboxone 2 mg/0,5 mg nyelvalatti tabletta (2 mg buprenorfin és 0,5 mg naloxon) Suboxone 8 mg/2 mg nyelvalatti tabletta (8 mg buprenorfin és 2 mg naloxon) Terápiás javallatok: Az opioid kábítószer-függôség szubsztitúciós kezelésére, az orvosi, szociális és pszichológiai terápia keretein belül. Adagolás és alkalmazás: A Suboxone nyelvalatti tablettákat feloldódásig a nyelv alá kell helyezni. Felnôttek: Indukció: A megvonás gyorsításának elkerülése érdekében a Suboxone-nal az indukciót akkor kell e kezdeni, ha a megvonás objektív és egyértelmû tünetei fennállnak. A kezelés elkezdése: A javasolt kezdôdózis egy-két Suboxone 2 mg/0,5 mg-os nyelvalatti tabletta. További egy-két tabletta Suboxone 2 mg/0,5 mg adható az elsô napon a beteg egyéni szükségleteinek megfelelôen. Opioid dependens kábítószerfüggôk, akik nem részesültek elvonásban: A kezelés kezdetekor a Suboxone elsô dózisát a megvonási tünetek megjelenésekor, de legalább 6 órával az utolsó opioid használat (pl. heroin, rövid hatású opioidok) után kell bevenni. Metadont kapó betegek: A Suboxone-kezelés elkezdése elôtt a metadon dózisát maximum 30 mg/nap-ra kell csökkenteni. A Suboxone elsô dózisát a megvonási tünetek megjelenésekor, de legalább 24 órával az utolsó metadonhasználat után kell bevenni. A buprenorfin gyorsíthatja a megvonási szindrómát metadonfüggô betegeknél. Dózismódosítás és fenntartó kezelés: A Suboxone dózisát fokozatosan, a betegnél észlelt klinikai tünetek szerint kell növelni, és a maximális napi egyszeri adag nem haladhatja meg a 24 mg-ot. A dózist a beteg klinikai és pszichés állapotának újraértékelése alapján, 2-8 mg-os lépésekben kell beállítani. Dóziscsökkentés és a kezelés leállítása: Kielégítô stabilizációt követôen, és ha a beteg beleegyezik, a dózis fokozatosan csökkenthetô egy alacsonyabb fenntartó dózisra, kedvezô esetben pedig a kezelés leállítható. Gyermekek: A Suboxone nem javallt 15 év alatti gyermekek kezelésére a biztonságossági és hatásossági adatok hiánya miatt. Károsodott májmûködésû betegek: Mivel a Suboxone farmakokinetikája májelégtelenségben szenvedô betegeknél megváltozhat, enyhe és közepes fokú májkárosodásban szenvedô betegeknél alacsonyabb kezdô dózis és óvatos dózistitrálás javasolt. Ellenjavallatok: - a buprenorfinnal, a naloxonnal vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység; - súlyos légzési elégtelenség; - súlyos májelégtelenség; - akut alkoholizmus vagy delirium tremens. Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések: Mivel serdülôkben (15 18 évesek) nem állnak rendelkezésre adatok, a Suboxone csak elôvigyázatossággal alkalmazható ebben a korcsoportban. Gyorsított megvonás: A buprenorfin kezelés elkezdésekor a kezelôorvosnak tisztában kell lennie a buprenorfin részleges agonista profiljával, és azzal, hogy gyorsíthatja a megvonást, különösen akkor, ha az utolsó heroin- vagy más rövid hatású opioid használat után 6 órán belül, illetve a metadon utolsó dózisát követô 24 órán belül alkalmazzák. Megvonási tünetek viszont az optimálisnál alacsonyabb adagolást is kísérhetik. A súlyos mellékhatások, például a túladagolás vagy a kezelés abbahagyásának veszélye nagyobb, ha a beteg nem kapja elegendô dózisban a Suboxone-t, és folytatja a megvonási tünetek öngyógyszerelését opioidokkal, alkohollal vagy más szedatohipnotikumokkal, különösen benzodiazepinekkel. Dependencia: A buprenorfin részleges agonista a µ-opiátreceptoron, és krónikus alkalmazása opioid típusú dependenciát okoz. A kezelés leállítása megvonási szindrómát eredményezhet, mely lehet késleltetett. Légzésdepresszió: Számos, légzésdepresszió miatt bekövetkezett halálesetet jelentettek, különösen, ha a buprenorfint benzodiazepinekkel együtt alkalmazták, vagy ha a buprenorfint nem az elôírás szerint alkalmazták. Haláleseteket jelentettek buprenorfin és más depresszánsok, például alkohol vagy más opioidok egyidejû alkalmazásával kapcsolatban. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók: A Suboxone nem alkalmazható együtt: alkoholos italokkal vagy alkoholt tartalmazó gyógyszerekkel, mivel az alkohol fokozza a buprenorfin szedatív hatását. A Suboxone elôvigyázatossággal alkalmazható, amikor egyidejûleg adják: - benzodiazepinekkel; - egyéb központi idegrendszeri depressziót okozó szerek, egyéb opioid származékok (pl. metadon, analgetikumok és köhögéscsillapítók), bizonyos antidepresszánsok, szedatív H1-receptorantagonisták, barbiturátok, a benzodiazepinen kívüli egyéb anxiolitikumok, neuroleptikumok, klonidin és rokon vegyületek: ezek a kombinációk fokozzák a központi idegrendszeri depressziót; - A Suboxone-t kapó betegeket szorosan monitorozni kell, és dóziscsökkentésre is szükség lehet, ha egyidejûleg potens CYP3A4-inhibitorral (pl. proteázinhibitorokkal, mint a ritonavir, nelfinavir vagy indinavir, vagy azoltípusú gombaellenes szerekkel, mint a ketokonazol vagy itrakonazol) kezelik ôket. CYP3A4-induktorok: a Suboxone-t kapó betegeket szorosan kell monitorozni, ha egyidejûleg induktorral (pl. fenobarbitállal, karbamazepinnel, fenitoinnal, rifampicinnel) is kezelik ôket. Nemkívánatos hatások, mellékhatások: A Suboxone-nal végzett klinikai vizsgálatokban leggyakrabban jelentett, kezeléssel összefüggô mellékhatások a megvonási tünetekkel voltak kapcsolatosak (pl. hasi fájdalom, hasmenés, izomfájdalom, szorongás, verejtékezés). A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) EU/1/06/359/001 EU/1/06/359/002 EU/1/06/359/003 EU/1/06/359/ július 30. Bôvebb információért olvassa el a gyógyszer alkalmazási elôírását!

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára PARAMAX Junior 250 mg tabletta PARAMAX Rapid 500 mg tabletta PARAMAX Forte 1 g tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR (szövegjavaslat) BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ Cirkulin Valeriana komlóval 80 mg/20 mg mite bevont tabletta Cirkulin Valeriana komlóval 160 mg/40 mg forte bevont tabletta macskagyökér száraz kivonata és komlótoboz száraz kivonata Olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Version 7 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fexgen 180

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Aprovel 75 mg, 150 mg, 300 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Strepsils

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET ( 2007 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató Mielőtt elkezdené alkalmazni a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne levő információkra

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval

Részletesebben

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Histisynt

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató:információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz. Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz acetilcisztein Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta. benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta. benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Septolete extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Klimakt-Heel szublingvális tabletta

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta bupropion-hidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Tartsa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imodium kemény kapszula loperamid-hidroklorid Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

MIRZATEN 15/30/45 mg filmtabletta betegtájékoztató

MIRZATEN 15/30/45 mg filmtabletta betegtájékoztató MIRZATEN 15/30/45 mg filmtabletta betegtájékoztató Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 24.991/75/2006 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Lamictal 25 mg tabletta Lamictal 50 mg tabletta Lamictal 100 mg tabletta Lamictal 2 mg rágótabletta/diszpergálódó tabletta Lamictal 5 mg rágótabletta/diszpergálódó

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta zolpidem-tartarát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Vitamin B6

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imodium kemény kapszula

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA OLANZAPINE NEOPHARMA 2,5 mg bevont tabletta OLANZAPINE NEOPHARMA 5 mg bevont tabletta OLANZAPINE NEOPHARMA 7,5 mg bevont tabletta OLANZAPINE NEOPHARMA

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ambrobene 30 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Venoruton kapszula BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Venoruton

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Citrokalcium

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 33.515/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Hatóanyag: Citagen 10 mg filmtabletta 10 mg citalopram 12,49

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Luffeel szublingvális tabletta Homeopátiás

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Rhinathiol köhögéscsillapító szirup felnőtteknek BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duomox 125 mg tabletta Duomox 250 mg tabletta Duomox 375 mg tabletta Duomox

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Coldastop orrcsepp PIL új BETEGTÁJÉKOZTATÓ Coldastop orrcsepp A-vitamin-palmitát

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/50 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Suboxone 2 mg/0,5 mg nyelvalatti tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy tabletta 2 mg buprenorfint (buprenorfin-hidroklorid formájában)

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. OLANZAPIN LILLY 2,5 mg bevont tabletta. OLANZAPIN LILLY 15 mg bevont tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. OLANZAPIN LILLY 2,5 mg bevont tabletta. OLANZAPIN LILLY 15 mg bevont tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA OLANZAPIN LILLY 2,5 mg bevont tabletta OLANZAPIN LILLY 5 mg bevont tabletta OLANZAPIN LILLY 7,5 mg bevont tabletta OLANZAPIN LILLY 10 mg bevont tabletta

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Drill rózsaméz 3 mg/0,2

Részletesebben

Betegtájékoztató RIVOTRIL 2 MG TABLETTA. Rivotril 0,5 mg tabletta Rivotril 2 mg tabletta klonazepám

Betegtájékoztató RIVOTRIL 2 MG TABLETTA. Rivotril 0,5 mg tabletta Rivotril 2 mg tabletta klonazepám RIVOTRIL 2 MG TABLETTA Rivotril 0,5 mg tabletta Rivotril 2 mg tabletta klonazepám HATÓANYAG: 0,5 mg, ill. 2 mg klonazepám tablettánként. SEGÉDANYAG: Rivotril 0,5 mg tabletta: vörös vas-oxid, magnézium-sztearát,

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Lorista BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Lavestra 12,5

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Voltaren

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imorevin 2 mg/125 mg tabletta. loperamid-hidroklorid, szimetikon

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imorevin 2 mg/125 mg tabletta. loperamid-hidroklorid, szimetikon Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imorevin 2 mg/125 mg tabletta loperamid-hidroklorid, szimetikon Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Merckformin

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dolforin 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz Dolforin 50 mikrogramm/óra transzdermális tapasz Dolforin 75 mikrogramm/óra transzdermális tapasz Dolforin

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 4 sz BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! PANADOL*BABY AND INFANT Szuszpenzió (Paracetamol) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Septolete extra 1,5 mg/ml + 5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray benzidamin-hidroklorid/cetilpiridinium-klorid Mielőtt elkezdi alkalmazni

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 ptbl. PIL jav. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának 4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2006. április 24. Szám: 21 093/41/2005 Eloadó: Molnár Éva Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

Betegtájékoztató SUBOXONE 8MG/2 MG NYELVALATTI TABLETTA. Suboxone 8 mg/2 mg nyelvalatti tabletta Buprenorfin/naloxon

Betegtájékoztató SUBOXONE 8MG/2 MG NYELVALATTI TABLETTA. Suboxone 8 mg/2 mg nyelvalatti tabletta Buprenorfin/naloxon SUBOXONE 8MG/2 MG NYELVALATTI TABLETTA Suboxone 8 mg/2 mg nyelvalatti tabletta Buprenorfin/naloxon HATÓANYAG: Buprenorfin és a naloxon. Egy 8 mg/2 mg-os Suboxone tabletta 8 mg buprenorfint (hidroklorid

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! IMOVANE BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imovane 7,5 mg

Részletesebben

Betegtájékoztató BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP. Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol

Betegtájékoztató BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP. Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol HATÓANYAG: 40,0 mg paracetamol 1 ml szirupban. SEGÉDANYAG: Sico Yellow Orange 85 (E110), propil-parahidroxibenzoát (E116), metil-parahidroxibenzoát

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Olanzapine Glenmark Europe 5 mg szájban diszpergálódó tabletta Olanzapine Glenmark Europe 10 mg szájban diszpergálódó tabletta Olanzapine Glenmark Europe

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Trisequens filmtabletta ösztradiol és noretiszteron-acetát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben