Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó!"

Átírás

1 Terápiás útmutató betegek számára Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó! elfogadott kezelés visszanyert egyensúly Suboxone tabletta (buprenorfin/naloxon)

2 Bevezetés Gratulálunk Önnek, hogy felismerte egészségével kapcsolatos problémáit és megtette az elsô lépést a gyógyulás útján azzal, hogy orvosához fordult. Orvosa a kezelési program keretében Suboxone (buprenorfin HCl/ naloxon HCl dihidrát) nyelvalatti tablettát rendelt Önnek. Ezzel Ön nekilátott visszaszerezni az életét és jó úton jár, hogy a gyógyszer és a támogató tanácsadás segítségével meggyógyuljon - mind a kettô nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Ön hosszú távon sikerrel járjon. Miután elkötelezte magát e kedvezô változtatás mellett, reméljük, hogy ez az útmutató segítségére lesz a gyógyuláshoz vezetô úton. Feltétlenül olvassa végig figyelmesen - a gyógyulása szempontjából fontos ismereteket tartalmaz - továbbá mindenképpen ossza meg a tartalmát családtagjaival és barátaival, akik minden bizonnyal támogatni kívánják Önt gyógykezelése során. Az útmutató elsô részében fontos tudnivalókat olvashat a Suboxone-ról. A második rész általános ismereteket tartalmaz az opioid függôségrôl az Ön és családja számára. Az orvos figyelmébe: Ezen információs anyag csak azon betegeknek adható át, akiknek kezelôorvosa Suboxone gyógyszert rendelt!

3 1. rész: Tudnivalók a Suboxone-ról (buprenorfin HCl / naloxon HCl) Mi az a Suboxone? A Suboxone az opioid függôség terápiájára szolgáló gyógyszer kereskedelmi neve. Elôfordulhat, hogy kombinált, avagy buprenorfinnaloxon tablettaként hallott már róla. Világszerte több mint beteget kezeltek Suboxone-nal többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Dániában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Milyen a Suboxone tabletta külleme? A Suboxone fehér színû, hatszögletû tabletta, mely a nyelv alá helyezve feloldódik. Citrom, illetvezöld citrom ízesítésû készítmény. Kétféle hatóanyagot, buprenorfint és naloxont tartalmaz 4:1 arányban. A tabletta kétféle hatáserôsségben kerül forgalomba: 2 mg buprenorfin / 0,5 mg naloxon 8 mg buprenorfin / 2 mg naloxon. Hogyan kell szedni a Suboxone tablettát? A Suboxone tablettát a nyelv alá kell helyezni (ún. szublingvális készítmény) és ott tartani, amíg feloldódik. Ez kezdetben kissé furcsának tûnhet, ha korábban nem használt szublingvális készítményt. Mind-azonáltal, a nyelv alá helyezett tabletta nyomban oldódni kezd és már az elsô adag bevétele után meggyôzôdhet arról, hogy milyen egyszerû alkalmazni ezt a gyógyszert!

4 Ha az orvos útmutatását betartva szedem a Subuxone tablettát akkor tényleg nem okoz rosszullétet - hiszen a buprenorfinon kívül naloxont is tartalmaz? Miért vegyek be naloxon tartalmú gyógyszert? Egyáltalán nem kell rosszulléttôl vagy elvonási tünetektôl tartania, ha az orvos útmutatásának megfelelôen szedi a Suboxone-t. A nyelv alá helyezett Suboxone tabletta összetevôi közül ugyanis csak a buprenorfin hat. A naloxon nem hat, mert nem szívódik fel a szervezetbe - ez a vegyület csak injekcióban hatásos. Ha a Suboxone naloxon összetevôje szublingválisan alkalmazva nem hat, akkor miért tartalmazza a tabletta? Mi szükség volt a Suboxone kifejlesztésére? A naloxon összetevô azért került a Suboxone tablettába, hogy visszatartsa a betegeket a gyógyszerrel való visszaéléstôl, nevezetesen injekcióban történô alkalmazásától. A naloxon injekcióban adva heves elvonási tüneteket válthat ki. Ha azonban az elôírt módon, szublingválisan alkalmazza a Suboxone tablettát, akkor a naloxon egyáltalán nem hat, mert a nyelv alól nem szívódik fel a szervezetbe (lásd a következô ábrát).

5 Suboxone Buprenorfint és naloxont egyaránt tartalmazó, kombinált tabletta. Javasolt: az orvos elôírása szerint, nyelv alá helyezve NEM javasolt: visszaélésre, injekcióban beadva buprenorfin naloxon buprenorfin naloxon A Suboxone úgy hat, mint ha csak buprenorfint tartalmazna Ha az elôírt módon szedik a Suboxone tablettát, akkor a naloxon inaktív... nem jelentkezik a hatása. A Suboxone úgy hat, mint a naloxon. Opioid-függô betegekben a naloxon elvonási tüneteket okoz, ha a szervezetükben heroin vagy metadon (teljes agonista) található a befecskendezés idôpontjában E tulajdonsága révén a Suboxone megfelelôbb a közösségben élô betegek kezelésére, megkíméli ôket a napi ellenôrzéssel járó megbélyegzettségtôl és a betegek szélesebb köre számára teszi vonzóbbá a kezelést. Szeretnék többet megtudni arról, hogy miért elônyös a buprenorfin és az, hogy a készítmény naloxont is tartalmaz. Buprenorfin. A buprenorfin szintetikus opioid, ún. részleges opioid-agonista. Az opioid-agonisták az agy opioid (ún. µ- [ mû ]) receptorokhoz kötôdve opioid-szerû hatásokat váltanak ki.

6 Azért használják ôket opioid függôség kezelésére, mert megelôzik a hirtelen elvonási tünetek kialakulását anélkül, hogy ennek érdekében heroint vagy más opioidot kellene alkalmazni. Léteznek ún. teljes és ún. részleges opioid-agonisták. Teljes agonista többek között a heroin - míg a Suboxone részleges opioid-agnista. A következôkben az agonisták, a részleges agonisták és az antagonisták közötti különbségeket vesszük sorra. Mi a különbség a teljes és a részleges agonisták között? Vegyük az ajtózár és a kulcs példáját - a receptorokat az elôbbihez hasonlóan kizárólag a megfelelô kulcs képes mûködtetni. Az opioid receptorokra csak az opioid-szerû drogok képesek illeszkedni és az összekapcsolódás a receptort mûködésbe hozva opioidhatásokat vált ki. A teljes opioid-agonisták megfelelô kulcs gyanánt, tökéletesen beleillenek a zárba vagyis a receptorra és sarkig tárják az ajtót - azaz maximális opioid-hatást váltanak ki. Ezzel szemben, a részleges opioid-agonisták (pl. a buprenorfin) bár illeszkednek a zárba, nem tárják szélesre az ajtót, vagyis kiváltanak ugyan opioid hatásokat, ám ezek nem oly erôteljesek, mint teljes agonista adása után. Naloxon. A naloxon opioid-antagonoista. Ezek a vegyületek úgyszintén - a buprenorfinhoz, a heroinhoz és a metadonhoz hasonlóan - összekapcsolódnak a µ- (mû-) receptorokkal, azonban nem hozzák azokat mûködésbe. Ehelyett csupán blokkolják a receptorokat, megakadályozzák, hogy más opoidok hozzájuk kapcsolódjanak és hassanak. A zár és a kulcs hasonlat példáján: a naloxon beleillik a zárba, azonban mégsem nyitja az ajtót.

7 A naloxon azonban a nyelv alá helyezve nem hat. Ily módon, ha a Suboxone tablettát az elôírt módon, a nyelv alá helyezve alkalmazva a naloxon összetevô nem szívódik fel és nem fejt ki hatást - kizárólag a buprenorfin hatása jelentkezik. A naloxon semmilyen módon sem gyengíti a buprenorfin hatását, hacsak be nem fecskendezik injekcióban. Elképzelhetô, hogy már hallott a naloxonról, mert ezt a gyógyszert a kórház sürgôsségi osztályokon is használják opioid (pl. heroin, metadon ) túladagolás kezelésére. A Suboxone alkalmazása - a siker kulcsa A Suboxone rendkívül nagy segítségére lehet az opioid függôség leküzdésében. Mint minden, korábban még sohasem használt eszköz esetében, fontos pontosan tudnia: mit kell tennie, hogy a gyógyszeres kezelés sikeres lehessen. Az Ön szerepe rendkívül fontos a kezelés elkezdésében. Ön és az orvosa közösen, csapatmunkában gondoskodhatnak a Subuxone kezelés sikerérôl. A kezelés elkezdése - teendôk az elsô adag bevétele elôtt Mielôtt bevenné a Suboxon legelsô adagját, el kell jutnia az enyhe elvonási tünetek jelentkezéséig. Ha Ön heroin-függô, ez kb. 6 órát is igénybe vehet a legutóbbi heroin injekció beadása után. Ha Önt metadon kezelésrôl állítják át Suboxone-ra, akkor ez az idôtartam legalább 24 óra. A részleteket lásd késôbb. Várja ki türelmesen ezt az idôt, majd enyhe elvonási tünetek jelentkezésekor keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét. Az elôbbi módon eljárva felkészíti szervezetét a Suboxone kezelésre. A Suboxon hatására megszûnnek az elvonási tünetek.

8 Feltétlenül számoljon be orvosának arról, ha a Suboxone kezelés elkezdése elôtt bármiféle opioidot alkalmazott. Ha nem alakult ki enyhe elvonási tünetegyüttes és már ideje bevennie a Suboxone elsô adagját, akkor VÁRJON! Jöjjön vissza késôbb, amikor jelentkeznek az enyhe elvonási tünetek, vagy kezdje másik napon a Suboxone kezelést. Errôl szeretnék többet tudni. Miért szükséges megvárni az enyhe elvonási tünetek jelentkezését a Suboxone elsô adagjának bevétele elôtt? A Suboxone mágnesként vonzódik a szervezet opioid-receptoraihoz. Ez a vonzalom (affinitás) oly erôs, hogy ha a receptorhoz más opioid (pl. heroin vagy metadon) kötôdött, akkor a Suboxone azt leszorítja és elfoglalja a helyét a receptoron. Mivel azonban a Suboxone részleges, míg a heroin teljes agonista, a szervezet megérzi a két szer hatása közötti különbséget és elvonási tünetek jelentkeznek. Ez az ún. precipitált (kiváltott) elvonási tünetegyüttes. Ne feledje, ha az enyhe elvonási tünetek jelentkezése után veszi be az elsô adagot, akkor a Suboxone enyhíti ezeket a tüneteket és ennek köszönhetôen jobban érzi magát! Hogyan kell szedni a Suboxone tablettát? A Suboxone tablettát a nyelv alá kell helyezni (ún. szublingvális készítmény). Ezután meg kell várni, amíg a tabletta teljesen feloldódik; ez 5-10 percet vesz igénybe. Fontos, hogy a Suboxone tabletta a nyelv alatt oldódjon fel. Nem szabad szétrágni vagy lenyelni!

9 A Suboxone lenyelve kevésbé hatékony, mert felszívódott hatóanyaga keresztülhalad a májon, ahol a buprenorfin zöme lebomlik, még mielôtt eljutna a vérkeringésbe. A Suboxone-t nem szabad injekcióban beadni, mert ez rosszullétet okozhat. Ekkor ugyanis a készítményben lévô naloxon a buprenorfinnal együtt felszívódik a vérkeringésbe. A Suboxone befecskendezése rendkívül veszdelmesnek bizonyulhat, ha Ön a központi idegrendszer mûködését csökkentô gyógyszereket (pl. benzodiazepint) szed, netán alkoholt fogyaszt. Ha ez mégis megtörténik, azonnal forduljon orvoshoz, mert sürgôsségi ellátásra szorul. Ezenkívül, az injekciózás fertôzés, a visszerek károsodása fájdalommal és vérrögképzôdés veszélyével jár. Ne feledje, a Suboxone-t befecskendezni olyan, mint ha naloxont adna be önmagában - ha Ön elôzôleg opioidot (pl. heroint) alkalmazott, akkor hirtelen elvonási reakció léphet fel. Ha nagy adag metadont vett be és még aznap befecskendezi a Suboxone-t is, nagy valószínûséggel rendkívül heves elvonási reakció jelentkezik, ami órákig vagy akár még tovább is eltarthat. Ha Ön rendszeresen alkalmaz heroint és a Suboxone bevételekor még mindig érzi annak hatását, akkor valószínûleg több óráig tartó elvonási reakció lép fel.

10 Tanácsok a Suboxone alkalmazásához Lazítson! Ha szomjas, igyon vizet, mielôtt bevenné a tablettát. Ez elôsegíti a nyálelválasztást és ezáltal a nyelv alá helyezett tabletta feloldódását is. Ha lenyelte a tablettát, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez! Ha nehezen oldódik fel a nyelve alá helyezett Suboxone tabletta, akkor annak bevétele elôtt igyon vizet. Ezzel megnedvesíti a szájnyálkahártyát és elôsegíti a tabletta gyorsabb feloldódását. Megint csak hangsúlyozzuk, ne nyelje le a tablettát, mert ekkor a hatása elmarad az optimálistól. Mindenképpen várja meg, amíg a tabletta teljesen feloldódik a nyelve alatt. Áttérés Suboxone alkalmazására más gyógyszerrôl Elôfordulhat, hogy eleve Suboxone-nal kezdik a kezelését, ám az is lehetséges, hogy más gyógyszerrôl térnek át erre a készítményre. A Suboxone alkalmazására történô áttérés elôtt a metadon dózisát legfeljebb 30 mg-ra kell csökkenteni. A gyógyszerváltás összehangolt lebonyolítása érdekében szorosan együtt kell mûködnie a kezelést biztosító egészségügyi intézménnyel és a Suboxone-t rendelô orvossal. Arról se feledkezzék meg, hogy a Suboxone elsô adagjának bevétele elôtt ki kell várnia, amíg szûnni kezd az utolsó metadon adag hatása. Ez akár 24 órát vagy hosszabb idôt is igénybe vehet. Ha nagyobb dózisú metadon kezelésrôl váltanak Suboxone-ra, vagy az utolsó metadon adag bevétele után túlságosan hamar veszi be a Suboxone elsô adagját, akkor elvonási tünetek jelentkezhetnek.

11 Feltétlenül beszélje meg orvosával, hogy valóban ez-e a legmegfelelôbb választás az Ön számára, ill. álljon készen a gyógyszerváltásra. Nos hát, bevettem az elsô Suboxone adagomat. Mi történik most? Hogyan ellenôrizhetem, hogy megfelelô-e a gyógyszeradag? Az Ön számára legmegfelelôbb adagot kezelôorvosával közösen határozzák meg. Ezt követôen az orvos a továbbiakban is együttmûködik Önnel, a gyógyszeradag beállítása céljából. A gyógyszeradag akkor megfelelô, ha a hatása legalább 24 órán keresztül érvényesül és nem jelentkeznek elvonási tünetek. Elôfordulhat, hogy az elsô adag bevételének napján további tablettákat is be kell vennie. Az elkövetkezô néhány napban esetleg tovább növelik az adagját. Önnek és orvosának várhatóan a kezelés kb. elsô hetében sikerül beállítani az Ön számára megfelelô adagot. Tudnia kell, hogy a Suboxone kezelés elsô hetében alkalmazott heroin vagy más opioid megnehezíti állapotának stabilizálódását. Célszerû találkozót szerveznie gondozójával, hogy megbeszéljék az Ön gyógyulásának folyamatát és megtervezzék, hogyan kerülje el más gyógyszerek szedését a Subuxone kezelés ideje alatt.

12 Mellékhatások Mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is felléphetnek, azonban ezek nem feltétlenül jelentkeznek Önön is. A leggyakoribb mellékhatások a következôk: alvászavarok (az elalvás zavara, éjszakai felébredés); hûléses, ill. influenza-szerû tünetek; kedélyhulllámzás; fejfájás; székrekedés; verejtékezés; fáradtság, álmosságérzés; étvágytalanság; hányinger-hányás; hasi fájdalom; bôrkiütés vagy viszketés; nôk esetében a menstruációs ciklus változásai, rendszertelen havi vérzések; csökkent nemi késztetés. Azonnal értesítse orvosát, ha bármilyen légzési nehézsége támad - különösen, ha más, központi idegrendszer mûködését csökkentô gyógyszert (pl. benzodiazepint) is szed vagy alkoholt fogyaszt; vagy ha ájulás környékezi, szédül, zavarodottnak érzi magát, ill. bármilyen más, szokatlan panasz jelentkezik. Egyes betegeken halált okozó légzésleállás következett be a buprenorfin és más központi idegrendszeri depresszáns, ill. másik opioid egyidejû alkalmazása után.

13 Ügyeljen arra, hogy a Subuxone-t soha ne szedje együtt más nyugtatókkal, ill. alkohol fogyasztása után, mert ez túladagoláshoz vezethet, sôt végzetesnek bizonyulhat. Ha mégis elôfordult, hogy az említett szerekkel együtt vett be Subuxone-t, azonnal forduljon orvoshoz, mert sürgôs ellátásra lehet szüksége. A Subuxone álmosságot okozhat, ezért ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen jármûvet és ne kezeljen gépeket. Mi következik ezután? A fenntartó kezelés idôszaka. Mostanra már beállították a Suboxone Ön számára megfelelô adagját, ezért most készen áll arra, hogy elkezdje egészségi problémája tartós kezelését. Mi az a fenntartó kezelés? Ennek ideje alatt a Suboxone szedésével hárítja el az elvonási tüneteket és szünteti meg a korábban szedett kábítószer iránti heves vágyát. Megszabadítja a törvénybe ütközô kábítószer-élvezet fenntartásához szükséges erôfeszítésektôl. Lehetôvé teszi, hogy rendbe tegye az életét - helyreállítsa emberi kapcsolatait, munkát és lakhelyet találjon, folytassa a tanulmányait, ill. valóra váltsa bármilyen egyéb célját. Arra is lehetôséget ad, hogy megbeszélje orvosával minden más esetleg fennálló egészségi problémáját.

14 Milyen hosszú ideig tart a fenntartó kezelés? Orvosa, Ön és a gyógykezelésével kapcsolatos döntésekben illetékes szakemberek közösen határozzák meg a fenntartó kezelés Ön számára legmegfelelôbb idôtartamát. Tekintve, hogy krónikus egészségi problémával küszködik, tökéletesen rendben lévô dolog, hogy mindaddig szedi a Subuxone tablettát, amíg ez segít Önnek. Hogyan biztosítják a szükséges gyógyszermennyiséget? A Subuxone naponta egyszer szedendô gyógyszer. Gyakori, hogy az opioid függôség gyógyszereit a betegeknek az orvosi rendelôben kell bevenniük. A Subuxone alkalmazásakor azonban lehetôség nyílhat arra, hogy - a más betegségeknél megszokott módon - hazavigye a gyógyszerét, ha ezt az Ön országában érvényes rendelkezések lehetôvé teszik. A Suboxone hatástartama rendkívül hosszú, ezért akár másod- vagy harmadnaponként is bevehetô. Az Ön számára legmegfelelôbb opciókat beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével. Az Ön ellátásáért felelôs egészségügyi szakemberek döntik el, hogy otthonában szedheti e a Suboxone-t vagy más adagolási rend kialakítása szükséges. Mérlegelhetik, hogy Ön: heroint vagy más kábítószert használ; a közelmúltban is beadott-e magának injekciót; mennyire rendszeresen jelenik meg az orvosi viziteken; milyen testi és szellemi egészségnek örvend; képes-e biztonságosan tárolni otthonában a gyógyszert.

15 A Subuxone tablettát kizárólag az a beteg szedheti, akinek rendelték; gyermekek és fiatalok elôl gondosan el kell zárni, mert számukra veszélyesnek bizonyulhat. Az otthonra kiadott gyógyszermennyiséget olyan helyen kell tárolnia, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá és mások sem bukkanhatnak rá. Ha valaki - legfôképpen ha gyermek - véletlenül nyelt le Subuxone tablettát, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha elfelejti bevenni a Suboxone egy adagját, ne növelje kétszeresére a következô esedékes adagot. Tájékoztassa kezelôorvosát. Mire kell ügyelnem a Suboxone szedésének ideje alatt? A Suboxone kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek Amint azt korábban már megjegyeztük, a Suboxone kezelés ideje alatt rendkívül kockázatosnak bizonyulhat nyugtatókat és más gyógyszereket is szedni. Veszélyes a Suboxone tablettát benzodiazepinekkel, barbiturátokkal (pl. altatókkal, nyugtatókkal), antidepresszánsokkal, antihisztaminokkal együtt szedni, vagy a kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani. Nyugtatók egyidejû alkalmazása esetén megnô a Suboxone túladagolásának kockázata. Ezenkívül, a Suboxone más opioidokkal (pl. morfinnal, metadonnal) sem szedhetô együtt. Ezek a kombinációk álmosságot, bágyadtságot, eszméletvesztést, és végsô soron halált okozhatnak. A felsorolt panaszok jelentkezése esetén azonnal forduljon orvoshoz!

16 Feltétlenül számoljon be orvosának minden más gyógyszerrôl, amit a Suboxone kezelés elkezdése elôtt szedett. Májgyulladás és májbetegségek Az opioidok általában nem okoznak májmûködési zavarokat. Úgy tûnik, hogy ez a Suboxone esetében sincs másképp, ha a gyógyszert az orvosi elôírásnak megfelelôen szedi, ill. az orvos - a biztonság kedvéért - májfunkciós próbákat végeztet a kezelés során. Mindazonáltal, a gyógyszerszedés és az alkoholfogyasztás növeli a májbetegség kockázatát. Ha Önnek bármilyen aggálya van ezzel kapcsolatban - legfôképpen, ha C vagy B hepatitiszben szenved - mindenképpen beszélje meg azt orvosával. A következô esetekben nem szedhetô a Subuxone Terhesség és szoptatás. A heroint vagy más opioidot használó, terhes, illetve gyermek vállalását tervezô nôk és szoptató anyáknak más gyógyszer szedését kell mérlegelniük. Ha a Suboxone kezelés ideje alatt következik be a fogamzás, akkor kezelôorvosával beszélje meg a további lehetséges kezelést. Buprenorfin-túlérzékenység. A buprenorfinra túlérzékeny betegek nem kaphatnak Subuxone tablettát. A bôrkiütés, csalánkiütés, és bôrviszketés mind a túlérzékenység jelei. Szélsôséges esetben a túlérzékenység súlyos reakcióba torkollhat, pl. a légúti simaizomzat összehúzódása miatt bekövetkezô légzészavar, vagy anafilaxiás sokk léphet fel. Ha a felsorolt reakciók közül bármelyiket észleli buprenorfin vagy Suboxone szedése során, ne vegyen be többet a gyógyszerbôl, hanem mihamarabb forduljon orvosához.

17 Naloxon-allergia. A naloxonra allergiás betegek nem kaphatnak Subuxone tablettát. Súlyos allergiás reakció tüneteként nehézlégzés, csalánkiütés, arcduzzanat, légúti sípolás, vagy keringés-összeomlás (vérnyomásesés és eszméletvesztés) jelentkezhet. Hogyan kell tárolni a Suboxone-t otthoni körülmények között? Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket; azonban rendkívül fontos, hogy gondosan elzárják a gyermekek elôl. A csomagoláson feltüntetett lejárati idô után ne szedje a Subuxone tablettát. A Suboxone-t nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérje gyógyszerésze tanácsát a feleslegessé vált Suboxone megsemmisítésének legjobb módszerét illetôen. Mi a teendô, ha a Suboxone nem vált be és más gyógyszerrel végzett fenntartó kezelést szeretnék kipróbálni? Elôfordulhat, hogy úgy gondolja, a Suboxone már nem a legjobb szer az Ön fenntartó kezelésére. Ha úgy véli, hogy az éppen alkalmazott kezelés nem hat kedvezôen az Ön állapotára, beszélje ezt meg orvosával és az ellátását irányító egészségügyi szakemberekkel. Mi a teendô, ha abba akarom hagyni a fenntartó kezelést? A fenntartó kezelés abbahagyását mindenképpen meg kell beszélnie orvosával és az Ön gyógykezelését végzô egészségügyi szakemberekkel együtt pontosan meg kell terveznie. A fenntartó kezelés abbahagyásához szükséges idô betegenként eltérô. A siker esélye akkor a legnagyobb, ha már hosszú ideje nem használ opioidokat és úgy gondolja, hogy heroin vagy más kábítószer használata nélkül is képes elviselni az élet nehézségeit.

18 A legnehezebb azt megállni, hogy a fenntartó kezelés abbahagyása után ismét opioid-függôvé váljon. Sokan a kezelés ellenére visszaesôként használnak törvénytelen drogokat. Segíthet, ha a gyógyult kábítószer-élvezôk absztinenciáját elkötelezetten segítô addiktológus tanácsadóhoz, támogató csoporthoz, vagy más szervezethez fordul. Ne feledje: a visszaesés gyakori és nem csupán az Ön számára nehéz probléma. Az Ön kezelésében közremûködô egészségügyi szakemberek (kezelôorvosa, a gyógyszerész és az addiktológus tanácsadó) segíthetnek Önnek eldönteni, hogy mikor a legjobbak a feltételek a fenntartó kezelés abbahagyásához. Mi egyéb történhet még a Suboxone kezelés során?

19 Tanácsadás és támogatás Beszélje meg gondjait a gyógyulását segítô munkacsoporttal. Bár nehéz feladat volt bevallania orvosának, hogy opioid függôséggel küszködik, mégis ez volt az a döntô lépés, ami elindította a gyógyulás és jobb élet felé vezetô úton. Most itt az ideje, hogy gyógyszerészével és az addiktológus tanácsadóval is hasonló kapcsolatot alakítson ki. A tanácsadás és a támogatás szerepe Az egészségügyi szakemberek tanácsai nagymértékben elôsegíthetik a gyógyulását. A tanácsadóktól megtudhatja, miképpen mérsékelheti a kábítószer-használat okozta egészségromlást. Segítenek elkerülni a gyógyszer-túladagolást; a vérrel terjedô (pl. HIV vírus) fertôzést; a kábítószer használat jellegének megváltoztatását; leküzdeni a kábítószer iránti heves vágyat; megelôzni a visszaesést; és elkerülni a kábítószer használathoz való visszatérést kiváltó helyzeteket. A tanácsadás olykor hivatalos keretek között, csoportos vagy egyéni terápiaként zajlik. Számos beteg szerint a csoportterápia rendkívül hatásos, mert a csoport tagjai támogató hálózatként segítik egymást. Más betegek a magányt kedvelik és a négyszemközt kizárólag rájuk összpontosuló figyelmet részesítik elônyben. Az ilyen jellegû pszichiáter nyújtotta privát tanácsadás azon betegek számára is javasolt, akik depresszió, szorongás vagy más, az opioid függôség fenntartásában esetleg közrejátszó pszichiátriai betegség miatt szorulnak kezelésre. Beszélje meg a lehetôségeit orvosával; közösen eldönthetik, hogy milyen jellegû, ill. milyen körülmények között zajló kezelés a legmegfelelôbb az Ön számára. Lásd még Hasznos címek.

20 Alakítson támogató csoportot A támogatás mind a kezelés ideje alatt, mind annak befejezése után rendkívül fontos. A gondozók, a szociális munkások, addiktológiai ügynökségek, a családtagok és a barátok mind lehetséges támogatók. Az Ön egyéni szükségleteitôl és reakcióitól függ, hogy mi vagy ki segít a leginkább Önön. Az Ön egyéni körülményeinek megfelelô támogatás rendkívül kedvezôen hathat az önben kialakuló terápiás élményre. Sürgôs szükség esetén... Végül, ügyeljen arra, hogy sürgôs szükség esetén családtagjai tájékoztassák az ellátó egészségügyi szakembereket arról, hogy Ön Suboxone tablettát szed. Fontos továbbá, hogy mindig magánál tartsa a sürgôs szükség esetére kiállított betegazonosító kártyáját. Ily módon, vészhelyzet esetén az Önt ellátó egészségügyi szakemberek értesülnek arról, hogy Ön Suboxone kezelésben részesül, és terápiás döntéseiket ennek megfelelôen módosítva biztosíthatják a lehetô legmagasabb színvonalú ellátást az Ön számára.

21 2. rész: Rövid áttekintés Önnek és a családjának Opioid-függôség Az opioid-függôség idült, gyakran életfogytig tartó betegség, mely világszerte milliókat sújt. Az opioid típusú kábítószerekkel való visszaélés idôvel az élettani mûködéseket akadályozó változásokat okoz az agyban. Az opioid függôség kihat a viselkedésre, a beteg személyes biztonságát is alárendeli a kábítószer megszerzésének. Az opioid megszerzésére sarkalló kényszer nem csupán abból a képzetbôl ered, hogy a drog hiánya veszélyezteti a túlélést, azt a kábítószer iránti, leküzdhetetlen vágy, valamint az elvonási tünetegyüttes részeként jelentkezô fizikai fájdalom és testi panaszok is erôsítik. Kiket fenyeget az opioid-függôség kialakulásának kockázata? Az opioid-függôség kialakulásának kockázatát növelô rizikófaktorok: gyorsan és hosszú idôn keresztül ható szerek használata a gyógyszer-metabolizmust befolyásoló örökletes tényezôk a kortársak nyomása kockáztató, izgalmat keresô személyiség pszichiátriai betegségek, pl. depresszió és szorongás stressz

22 A függôség kialakulása elôtt gyakori, hogy az opioid ismétlôdô alkalmazása során ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb dózisok adása vált szükségessé. A leginkább addiktív hatású opioid a heroin, azonban a gyakorta rendelt kábító fájdalomcsillapítók szedése során is kialakulhat függôség. Miért kérjek segítséget? Az opioid függôség idült betegség, ezért segítség híján szinte lehetetlen leküzdeni. Az egészségügyi szakemberek (orvosok, gyógyszerészek) biztosíthatják a szükséges gyógyszeres kezelést. Az utóbbi elôsegíti, hogy heroin vagy más opioid használata nélkül viselhesse az élet nyûgeit. Ha sikerül segítséghez jutnia az opioid függôség leküzdése terén, sokkal könnyebben juthat hozzá az egészségügyi ellátáshoz is. Terápiás program résztvevôjeként sor kerülhet egyéb egészségi problémáinak, szociális és pszichológiai nehézségeinek megoldására is. Az opioid függôség veszélyei: túladagolás kockázata HIV és más fertôzések kockázata munkaviszony elvesztése emberi kapcsolatok felbomlása A kezelés elônyei: magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz biztosít teljesebb hozzáférést javítja az életminôséget csökkenti a fertôzések (HIV, C hepatitisz, stb.) veszélyét helyreállítja a keresôképességet

23 Mi a szerepe a kezelésben a gyógyszernek? A gyógyszer megkönnyíti az opioid függôség rövid és hosszú távú következményeinek kezelését. Enyhíti a kábítószer iránti heves vágyat és az elvonási tüneteket, amelyek a heroin vagy a kábító fájdalomcsillapítók szedésének abbahagyása után jelentkeznek. Elôsegíti továbbá, hogy a betegek absztinensek maradjanak, jóllehet idônként felerôsödik a késztetés a kábítószer használatára. Milyen típusú gyógymódok léteznek? Az opioid függôség kezelésére többféle típusú gyógymódot is alkalmaznak. Ez a tájékoztató a Suboxone-ra összpontosít, ez azonban csak az egyik terápiás lehetôség. A különbözô gyógymódok hatékonysága betegenként eltérô; egyes betegeken idôvel más kezelésre kell áttérni. Beszélje meg orvosával a kezelés lehetôségeit és késôbb is forduljon hozzá, ha úgy érzi, hogy nem segít az éppen alkalmazott gyógymód. A kezelések típusai Fenntartó kezelés Gyógyszeres elvonás Elvonás utáni kezelés Nem gyógyszeres kezelés

24 Hová fordulhatok támogatásért? Tanácsadás. A tanácsadást betegek és családtagjaik is igénybe vehetik. Az addiktológiai szakrendelések általában négyszemközti, ill. csoportos foglalkozásokat egyaránt biztosítanak. A privát tanácsadást orvos vagy más támogató szervezet közvetítésével is megszervezhetô. Az addiktológus tanácsadók felvilágosítják a betegeket a nem rendeltetésszerû gyógyszerhasználat hatásairól, aminek köszönhetôen: megelôzhetô a túladagolás elkerülhetôk a vérrel terjedô vírusfertôzések (pl. a HIV vagy C-hetpatitisz) megváltozik a kábítószer használat jellege uralható a kábítószer iránti heves vágyakozás megelôzhetô a visszaesés elkerülhetôk a kábítószerezést kiváltó helyzetek. Ha pszichiáter vagy pszichológus végzi a tanácsadást, akkor további gyógyszeresen befolyásolható egészségi problémák, pl. a szorongás és a depresszió is kezelhetôk. Ez esetben is fontos, hogy megbeszélje orvosával minden, a gyógyszerfüggôségbôl való kigyógyulással kapcsolatos kételyét. A tanácsadással kapcsolatos további tudnivalókért forduljon orvosához.

25 Teendôk és tilalmak a Suboxone kezelés során Mindig Várja meg, amíg enyhe elvonási tünetek jelentkeznek és csak ez után kezdje el szedni a Suboxone tablettát! Hagyja a Suboxone tablettát feloldódni a nyelve alatt! Beszélje meg a gyógykezelésével és egyéb egészségi problémáival kapcsolatos aggályait orvosával és az ellátásáért felelôs egészségügyi szakemberekkel! Csatlakozzon támogató csoporthoz! Tárolja a Suboxone tablettát gyermekek elôl gondosan elzárva! Kérdezze meg gyógyszerészétôl vagy más egészségügyi szakembertôl, hogy miképpen semmisítheti meg biztonságosan a feleslegessé vált Suboxone tablettákat! Soha Ne vegyen be más opioidot a Suboxone szedésének ideje alatt! Ne fogyasszon alkoholt a Suboxone szedésének ideje alatt! Ne szedje a Suboxone tablettát benzodiazepinekkel együtt KIVÉVE, ha ezt orvosa írta elô Önnek! Ne fecskendezze be injekcióban vagy szippantsa fel a Suboxone-t! Ne rágja szét vagy nyelje le a Suboxone tablettát! Ne szedjen Suboxone tablettát, ha Ön terhes vagy csecsemôt szoptat! Ne dobja feleslegessé vált Suboxone tablettáit a lefolyóba, vagy a WC-be! Ne tartsa a Suboxone tablettát gyermekek számára hozzáférhetô helyen!

26 Jegyzetek:

27 Rövidített alkalmazási elôírás Suboxone 2 mg/0,5 mg nyelvalatti tabletta (2 mg buprenorfin és 0,5 mg naloxon) Suboxone 8 mg/2 mg nyelvalatti tabletta (8 mg buprenorfin és 2 mg naloxon) Terápiás javallatok: Az opioid kábítószer-függôség szubsztitúciós kezelésére, az orvosi, szociális és pszichológiai terápia keretein belül. Adagolás és alkalmazás: A Suboxone nyelvalatti tablettákat feloldódásig a nyelv alá kell helyezni. Felnôttek: Indukció: A megvonás gyorsításának elkerülése érdekében a Suboxone-nal az indukciót akkor kell e kezdeni, ha a megvonás objektív és egyértelmû tünetei fennállnak. A kezelés elkezdése: A javasolt kezdôdózis egy-két Suboxone 2 mg/0,5 mg-os nyelvalatti tabletta. További egy-két tabletta Suboxone 2 mg/0,5 mg adható az elsô napon a beteg egyéni szükségleteinek megfelelôen. Opioid dependens kábítószerfüggôk, akik nem részesültek elvonásban: A kezelés kezdetekor a Suboxone elsô dózisát a megvonási tünetek megjelenésekor, de legalább 6 órával az utolsó opioid használat (pl. heroin, rövid hatású opioidok) után kell bevenni. Metadont kapó betegek: A Suboxone-kezelés elkezdése elôtt a metadon dózisát maximum 30 mg/nap-ra kell csökkenteni. A Suboxone elsô dózisát a megvonási tünetek megjelenésekor, de legalább 24 órával az utolsó metadonhasználat után kell bevenni. A buprenorfin gyorsíthatja a megvonási szindrómát metadonfüggô betegeknél. Dózismódosítás és fenntartó kezelés: A Suboxone dózisát fokozatosan, a betegnél észlelt klinikai tünetek szerint kell növelni, és a maximális napi egyszeri adag nem haladhatja meg a 24 mg-ot. A dózist a beteg klinikai és pszichés állapotának újraértékelése alapján, 2-8 mg-os lépésekben kell beállítani. Dóziscsökkentés és a kezelés leállítása: Kielégítô stabilizációt követôen, és ha a beteg beleegyezik, a dózis fokozatosan csökkenthetô egy alacsonyabb fenntartó dózisra, kedvezô esetben pedig a kezelés leállítható. Gyermekek: A Suboxone nem javallt 15 év alatti gyermekek kezelésére a biztonságossági és hatásossági adatok hiánya miatt. Károsodott májmûködésû betegek: Mivel a Suboxone farmakokinetikája májelégtelenségben szenvedô betegeknél megváltozhat, enyhe és közepes fokú májkárosodásban szenvedô betegeknél alacsonyabb kezdô dózis és óvatos dózistitrálás javasolt. Ellenjavallatok: - a buprenorfinnal, a naloxonnal vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység; - súlyos légzési elégtelenség; - súlyos májelégtelenség; - akut alkoholizmus vagy delirium tremens. Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések: Mivel serdülôkben (15 18 évesek) nem állnak rendelkezésre adatok, a Suboxone csak elôvigyázatossággal alkalmazható ebben a korcsoportban. Gyorsított megvonás: A buprenorfin kezelés elkezdésekor a kezelôorvosnak tisztában kell lennie a buprenorfin részleges agonista profiljával, és azzal, hogy gyorsíthatja a megvonást, különösen akkor, ha az utolsó heroin- vagy más rövid hatású opioid használat után 6 órán belül, illetve a metadon utolsó dózisát követô 24 órán belül alkalmazzák. Megvonási tünetek viszont az optimálisnál alacsonyabb adagolást is kísérhetik. A súlyos mellékhatások, például a túladagolás vagy a kezelés abbahagyásának veszélye nagyobb, ha a beteg nem kapja elegendô dózisban a Suboxone-t, és folytatja a megvonási tünetek öngyógyszerelését opioidokkal, alkohollal vagy más szedatohipnotikumokkal, különösen benzodiazepinekkel. Dependencia: A buprenorfin részleges agonista a µ-opiátreceptoron, és krónikus alkalmazása opioid típusú dependenciát okoz. A kezelés leállítása megvonási szindrómát eredményezhet, mely lehet késleltetett. Légzésdepresszió: Számos, légzésdepresszió miatt bekövetkezett halálesetet jelentettek, különösen, ha a buprenorfint benzodiazepinekkel együtt alkalmazták, vagy ha a buprenorfint nem az elôírás szerint alkalmazták. Haláleseteket jelentettek buprenorfin és más depresszánsok, például alkohol vagy más opioidok egyidejû alkalmazásával kapcsolatban. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók: A Suboxone nem alkalmazható együtt: alkoholos italokkal vagy alkoholt tartalmazó gyógyszerekkel, mivel az alkohol fokozza a buprenorfin szedatív hatását. A Suboxone elôvigyázatossággal alkalmazható, amikor egyidejûleg adják: - benzodiazepinekkel; - egyéb központi idegrendszeri depressziót okozó szerek, egyéb opioid származékok (pl. metadon, analgetikumok és köhögéscsillapítók), bizonyos antidepresszánsok, szedatív H1-receptorantagonisták, barbiturátok, a benzodiazepinen kívüli egyéb anxiolitikumok, neuroleptikumok, klonidin és rokon vegyületek: ezek a kombinációk fokozzák a központi idegrendszeri depressziót; - A Suboxone-t kapó betegeket szorosan monitorozni kell, és dóziscsökkentésre is szükség lehet, ha egyidejûleg potens CYP3A4-inhibitorral (pl. proteázinhibitorokkal, mint a ritonavir, nelfinavir vagy indinavir, vagy azoltípusú gombaellenes szerekkel, mint a ketokonazol vagy itrakonazol) kezelik ôket. CYP3A4-induktorok: a Suboxone-t kapó betegeket szorosan kell monitorozni, ha egyidejûleg induktorral (pl. fenobarbitállal, karbamazepinnel, fenitoinnal, rifampicinnel) is kezelik ôket. Nemkívánatos hatások, mellékhatások: A Suboxone-nal végzett klinikai vizsgálatokban leggyakrabban jelentett, kezeléssel összefüggô mellékhatások a megvonási tünetekkel voltak kapcsolatosak (pl. hasi fájdalom, hasmenés, izomfájdalom, szorongás, verejtékezés). A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) EU/1/06/359/001 EU/1/06/359/002 EU/1/06/359/003 EU/1/06/359/ július 30. Bôvebb információért olvassa el a gyógyszer alkalmazási elôírását!

- Tervezet - A Suboxone terápia protokollja

- Tervezet - A Suboxone terápia protokollja A Suboxone terápia protokollja I.) Alapvető megfontolások 1. A protokollok alkalmazási / érvényességi területe Jelen protokoll az opiátfüggőség egyik kezelési lehetőségével, a Suboxone terápiával foglalkozik.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Scippa 15 mg filmtabletta. Scippa 10 mg filmtabletta. Scippa 20 mg filmtabletta eszcitaloprám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Scippa 15 mg filmtabletta. Scippa 10 mg filmtabletta. Scippa 20 mg filmtabletta eszcitaloprám Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Scippa 5 mg filmtabletta Scippa 10 mg filmtabletta Scippa 15 mg filmtabletta Scippa 20 mg filmtabletta eszcitaloprám Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk Hogyan beszéld meg problémáidat orvosoddal? Általános kérdések Gyógyszerváltás További információk 2011. december A kiadványt teljes körûen

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Duloxetine Lilly 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 30 mg duloxetin (hidroklorid formájában) kapszulánként.

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Twinrix Felnőtt szuszpenziós injekció Hepatitis A (inaktivált) és hepatitis B (rdns) (HAB) vakcina (adszorbeált). 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Részletesebben

A Zaldiar tabletta mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom tüneti kezelésére javallt.

A Zaldiar tabletta mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom tüneti kezelésére javallt. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Zaldiar 37,5 mg/325 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 37,5 mg tramadol-hidroklorid és 325 mg paracetamol filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ópiát használattal kapcsolatos problémák és betegségek kezeléséről. I. Alapvető megfontolások

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ópiát használattal kapcsolatos problémák és betegségek kezeléséről. I. Alapvető megfontolások 1424 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 7. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ópiát használattal kapcsolatos problémák és betegségek kezeléséről (1. módosított változat) Készítette: az Addiktológiai

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE ARICLAIM 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 30 mg duloxetin (hidroklorid formájában) kapszulánként. Ismert

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg exenatid injekciós üvegenként. A segédanyagok

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Algoflex-M tabletta {ibuprofén, drotaverin-hidroklorid}

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Algoflex-M tabletta {ibuprofén, drotaverin-hidroklorid} BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Algoflex-M tabletta {ibuprofén, drotaverin-hidroklorid} Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

KARDIABETOLÓGIA 2015. Tudományos ülés. emlékére PROGRAM. BAJA 2015. június 19 20.

KARDIABETOLÓGIA 2015. Tudományos ülés. emlékére PROGRAM. BAJA 2015. június 19 20. KARDIABETOLÓGIA 2015 Tudományos ülés Prof. Dr. de Chatel Rudolf emlékére PROGRAM BAJA 2015. június 19 20. Kezdje a napot -vel! Az első és egyetlen magyar nyelvű vércukorszintmérő tölthető akkumulátorral

Részletesebben

EüM szakmai irányelv

EüM szakmai irányelv 1. oldal EüM szakmai irányelv terminális állapotú daganatos felnőtt és gyermek betegek hospice és palliatív ellátásáról 1 Készítette: a Magyar Hospice- Palliatív Egyesület, egyeztetve az Ápolási Szakmai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Nurofen narancsízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek ibuprofén

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Nurofen narancsízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek ibuprofén BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Nurofen narancsízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek ibuprofén Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

A nyaki disztónia (izomtónus rendellenesség) és a NeuroBloc kezelés megértése

A nyaki disztónia (izomtónus rendellenesség) és a NeuroBloc kezelés megértése Betegtájékoztató Tájékoztató azon személyek részére, akiknek botulinum toxin B (NeuroBloc ) készítményt írtak fel a nyaki disztónia (izomtónus rendellenesség) kezelésére A nyaki disztónia (izomtónus rendellenesség)

Részletesebben

Narkománok gondozása és gyógykezelése

Narkománok gondozása és gyógykezelése Narkománok gondozása és gyógykezelése Készítette: Halasi Anita 2005. Minden jog fenntartva a szerzőnek és a Rubeus Egyesületnek! Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 1. Bevezető.....2 2. Drogpolitika......

Részletesebben

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL OLASZ NATÚRKOZMETIKUMOK Anyajegyvédő Stift SPF 50+ Ultra magas védelem az

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE NUEDEXTA 15 mg/9 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 15,41 mg dextrometorfánnak megfelelő dextrometorfán-hidrobromid-monohidrát,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

ZYPADHERA 300 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

ZYPADHERA 300 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz 1. A GYÓGYSZER NEVE ZYPADHERA 300 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 300 mg olanzapinnak megfelelő olanzapin-pamoát-monohidrát injekciós üvegenként.

Részletesebben

DUCHENNE FÉLE IZOMDISZTRÓFIA DIAGNÓZISA ÉS KEZELÉSE KÉZIKÖNYV AZ ÉRINTETT CSALÁDOK SZÁMÁRA JOGI NYILATKOZAT 1 1. BEVEZETÉS 2

DUCHENNE FÉLE IZOMDISZTRÓFIA DIAGNÓZISA ÉS KEZELÉSE KÉZIKÖNYV AZ ÉRINTETT CSALÁDOK SZÁMÁRA JOGI NYILATKOZAT 1 1. BEVEZETÉS 2 DUCHENNE FÉLE IZOMDISZTRÓFIA DIAGNÓZISA ÉS KEZELÉSE KÉZIKÖNYV AZ ÉRINTETT CSALÁDOK SZÁMÁRA TARTALOM JOGI NYILATKOZAT 1 1. BEVEZETÉS 2 2. A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA 3 3. DIAGNÓZIS 5 4. NEMUROMUSZKULÁRIS GONDOZÁS

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

10,0 mg eszcitaloprám (megfelel 12,77 mg eszcitaloprám-oxalátnak) filmtablettánként.

10,0 mg eszcitaloprám (megfelel 12,77 mg eszcitaloprám-oxalátnak) filmtablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Cipralex 10 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10,0 mg eszcitaloprám (megfelel 12,77 mg eszcitaloprám-oxalátnak) filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE ORENCIA 250 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 250 mg abatacept injekciós üvegenként. Feloldás

Részletesebben

10 mg olanzapin injekciós üvegenként. Feloldás után az oldat 5 mg/ml olanzapint tartalmaz.

10 mg olanzapin injekciós üvegenként. Feloldás után az oldat 5 mg/ml olanzapint tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE ZYPREXA 10 mg por oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10 mg olanzapin injekciós üvegenként. Feloldás után az oldat 5 mg/ml olanzapint tartalmaz. A segédanyagok

Részletesebben

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek

1. sz. Melléklet. Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek 1. sz. Melléklet Esetmegbeszélésekhez probléma helyzetek A, Szituációs játék kapott probléma helyzetekkel: Kiscsoportos munka 3-4 fős csoportokban létszámtól függően. Minden csoport kap egy kártyát, amin

Részletesebben

Gyermekkor: Klinikai adatok hiányában az Aurorix nem adható gyermekeknek. (lásd 4.3 pont)

Gyermekkor: Klinikai adatok hiányában az Aurorix nem adható gyermekeknek. (lásd 4.3 pont) 1. A GYÓGYSZER NEVE Aurorix 150 mg filmtabletta Aurorix 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 150 mg ill. 300 mg moklobemid filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: Aurorix 150 mg

Részletesebben

XIV.évfolyam 10. szám 2009. október. Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL. Beindul a hajtás! Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu

XIV.évfolyam 10. szám 2009. október. Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL. Beindul a hajtás! Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu XIV.évfolyam 10. szám 2009. október NYUGTALAN LÁBAK IZOMMEREVSÉG Interjú DÉTÁR ENIKÔVEL Beindul a hajtás! www.patikamagazin.hu Gyógyszertárunk ajándéka Védelem dohányosoknak A dohányzás ártalmai és azok

Részletesebben

A depresszióról mindenkinek

A depresszióról mindenkinek A depresszióról mindenkinek Tartalom... a depresszió nem a lélek megsemmisülése; férfiak és nôk számtalan sokan tanusíthatják egyetlen megváltó kegyelmét: hogy legyôzhetô. Azoknak, akik bejárták a depresszió

Részletesebben