2.* Soroljon fel a Tai Csi Csuan gyakorlás jellemz i közül 6 pont hatot /6/!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2.* Soroljon fel a Tai Csi Csuan gyakorlás jellemz i közül 6 pont hatot /6/!"

Átírás

1 3 Maximálisan adható pontszám: 1. Húzza alá a felsorolásból azokat a jellegzetes mozgásokat, 2 pont amelyeket yumeiho massz r végez! - simító - ütöget - hintázó - leng - dörzsöl - söpr - gyúró (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 2.* Soroljon fel a Tai Csi Csuan gyakorlás jellemz i közül 6 pont hatot /6/! - laza izmok - a súlypont lesüllyed - a nyers er helyett a Csi dolgozik - egyenes gerinctartás - a csíp indítja a forgómozgásokat - körkörös mozdulatok - koncentrált figyelem - a légzés és a mozgás összhangja - a testrészek az egész testtel harmóniában mozognak (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 3.* Ismertesse, milyen problémák merülhetnek fel a 4 pont Csi-Kung gyakorlatok végzése során, melyek miatt a gyakorlatok nem érik el a kívánt hatást vagy károsítanak! - testtartásból ered zavarok - légz gyakorlatoknál feszültség, fájdalom a mellkasban, szapora légzés - dekoncentráltság, szétszórtság, álmosság - a gyakorlatok túler ltetése miatt - pl. szapora szívverés (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

2 4 4.* Soroljon fel öt /5/ testi és lelki kísér jelenséget, melyek a 5 pont Qigong gyakorlatok végzése során léphetnek fel! - viszketés, zsibbadás, melegedés - a testméretek megváltozásának érzése - nehézségérzet - remegés - hangok hallása - er sebb nyálképz dés - fokozott éhségérzet - fejfájás, fejduzzadás érzése (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 5. Ismertesse a Thai masszázs hatásmechanizmusát! 4 pont A Thai masszázs sokoldalú: - hat az izmokra, köt szövetre, a meridiánokra, ízületekre, vegetatív idegrendszerre, szervekre, kiválasztásra, vérkeringésre - az energiát harmonizáló vonalakra, pontokra is hat - relaxál, csökkenti a feszültséget, a fájdalmat, a depressziós hangulatot - a Thai masszázs az ember energiatestére is ható, egy pszichoszomatikus, terápiás, egészségmeg rz, jó érzést, jó hangulatot fokozó módszer 6. Sorolja fel a Nyolc brokát ül gyakorlatait! 4 pont 1. Meditáció 3 perc 2. Fogcsattogtatás, fejfeszítés 3. Mennyei dobolás 4. Fejforgatás 24, nyelvkörzés, nyálnyelés 5. Vesedörzsölés 6. Vállkörzés 7. Tenyérnyomás felfelé, el rehajlás 8. Ül meditáció, nyálnyelés,a Wei Csi megérzése (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

3 5 7. Sorolja fel a yumeiho (Masayuki) masszázs alapfogásait! 3 pont - nyomó gyúrás - ízület-stimuláló fogások - söprés 8.* Ismertesse a lassú mozgás és a légzés szervezetre 5 pont gyakorolt hatását a Tai -Csi gyakorlatok végzése során! Írjon ötöt /5/! - keringésjavító hatás (érelmeszesedés, vérrögképz dés veszélyének csökkentése, hajszálerek m ködésének javítása, anyagcsere javítása) - emészt rendszer m ködésének javítása ( bels masszázs, bélmozgás serkentése, felszívódás javítása) - pszichológiai hatások (érzelmek befolyásolása, endorfinok termel dése) - légz szervi hatások (tüd szövet és mellkas rugalmasságának javítása, gázcsere javítása) - idegrendszeri hatások ( a légzés ritmusa összhangban van a mozdulatokkal, ezáltal kedvez en befolyásolja az idegrendszer állapotát és segít a harmonikus közérzet kialakításában) 9.* Soroljon fel a kínai masszázs (Tui Na terápia) fogásai 5 pont közül ötöt /5/! - tolás - pontmasszázs - dörzsölés - ütögetés - nyomás - rázás - simítás - csipkedés - gyúrás (körkörös) - görgetés (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

4 6 10. Húzza alá a felsoroltak közül a Csi Kung stílusokat! 3 pont - Da Mo ököl - Ji Dzsin Csing - Yang - Nyitott tenyér - Waitankung - Yin - Nyolc brokát - Nagy fa - Majom - Sáska - Kio Kushin Ka (Csak a hat /6/ helyes válasz aláhúzása fogadható el! Több válasz esetén a megoldás érvénytelen!) 11. Hasonlítsa össze a szegmentmasszázs és az akupresszúrás 4 pont masszázs hatásmechanizmusát az alábbi szempontok alapján! A. Hasonlóság: - Mindkett képes távolsági hatás kiváltására, reflexes elven m ködnek; a periférián alkalmazott inger a szervekre gyakorolhat hatást. B. Különbség: - A szegmentmasszázs a szerv-b r reflexíven keresztül hat. - Az akupresszúrás masszázs az akupunktúrás pontokon és meridiánokon át fejti ki hatását, els sorban az energiarendszerre, a Csi áramlására és eloszlására hat. (Hasonlóságra: 2 pont, a különbségekre:1 1 pont adható!)

5 7 12. Csoportosítsa a Yin-Yang elv alapján a Tai-Csiban és a 5 pont Csi-Kungban alkalmazott mozdulatok irányultságát! A mozdulatok irányultsága Yang Yin - súlypontemelés - súlypontsüllyesztés - kilépés/el relépés - visszalépés/hátrálás - nyitás - zárás - mozgás - nyugalom - támadás - védekezés (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 13.* Nevezzen meg négy /4/ olyan gyakorlati megoldást, 4 pont mellyel a Csi-Kung gyakorlatok végzése során a meridiánokban kering energia befolyásolható! - testtartás - mozgás - légzés - a figyelem irányítása - lazítás - nem-cselekvés (wu-wei) 14. Húzza alá a Shiatsu beavatkozás módszereit! 3 pont - harántmasszázst végez - nyomó-gyúrást végez - leszorítja az ereket - akupresszúrát végez - hasi diagnosztikát végez - feltölti az energiahiányokat (Csak a három helyes válasz aláhúzása fogadható el! Több válasz esetén a megoldás érvénytelen!)

6 8 15. Írja le a Yang masszázs célját! 2 pont Célja: - a meridiánok tonizálása (töltése) - az energia gy jtése 16. Párosítsa az alább felsorolt masszázstechnikákat a 3 pont megfelel állítással! Írja a sorszám mellé a megfelel bet jelet! 1. Köt szöveti masszázs 2. Yumeiho 3. Thai masszázs 4. Akupresszúra 5. Szegment-masszázs 6. Shiatsu A. f célja a sacroiliacalis ízület korrekciója B. az akupresszúra japán változata C. végzése során gyakran tapinthatók összetapadt szövetrétegek D. a hagyományos kínai akupunktúrás pontok kezelésén alapul E. a massz r els sorban testsúlyával dolgozik F. élettani alapja a viscerocutan (b r-bels szervi) reflexív 1.- C ; 2.- A ; 3.- E ; 4.- D ; 5.- F ; 6.- B (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 17.* Írja le, hogy a légzésterápiában milyen közvetett 4 pont (akaratlagos) módszerekkel lehet befolyásolni a légzés folyamatát! Írjon négyet /4/! - a légzés ritmusához igazított hangadás - mozgás- és testtartási gyakorlatok - a viselkedés módosulása:a pszichés magatartás és a légzés összefüggése - manuális behatások (légzésmasszázs)

7 9 18.* Csoportosítsa a mozgásterápiák hatásait aszerint, hogy 5 pont élettani vagy pszichés szinten jelennek meg! Írjon öt-öt /5-5/ hatást! Élettani hatások Pszichés hatások - izomer és tömeg növelése - önbecsülés, önértékelés javítása - keringésjavítás - nagyobb stresszt r képesség - jobb O 2 ellátás - hangulatjavítás - ízületek mozgásterjedelmének fenntartása, javítása - saját ellenállások (lustaság, kishit ség) leküzdése - intenzívebb szénhidrát-anyagcsere - testkép kialakítása és differenciálása - májfunkció javítása - önismeret javítása - koleszterinszint szabályozása - tudatosság, önkontroll javítása - fehérje lerakódás megakadályozása a köt szövetekben - társas kapcsolatok alakításának lehet sége - endogén ópiátok termel dése - agresszió levezetése - bels elválasztású mirigyek - teljesítmény-motiváció emelkedése aktiválása - vegetatív idegrendszer szabályozása (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 19. Írja le, milyen hatása van a középer s 2 pont masszázsfogásoknak! - megel zés - a szervezet er sítése - lazítás - nyugtatás (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 20.* Ismertesse a testedzés hatását a légz rendszerre! 5 pont Írjon öt /5/ hatást! - növekszik a légzés mélysége, ezért - csökken a légzésfrekvencia, azaz - gazdaságosabban dolgozik a légz rendszer - n a vitálkapacitás, így - egy belégzéssel több O 2 jut a tüd be - a reziduális leveg csökken - javul a tüd vérellátása - csökken a tüd ereinek ellenállása - a tüd rugalmassága öregkorban is megmarad - a tüd kapacitás lassabban csökken az öregedés során (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

8 Írja le, milyen imaginációs technikát alkalmaz a Xu 5 pont Mingtang Csi- Kung a vese gyógyítására! Kiinduló helyzet: - Laza alapállás, a gerinc egyenes, a kezeket összedörzsöljük, majd a derekunkra helyezzük, a vesék magasságában. Kép: - Tél van, hideg. Északon vagyunk, sötétkék, hideg, sós vízben. A víz beáramlik a b rünk pórusain, feltölti a veséket, átmossa a húgyvezetéket, a hólyagot és a nemi szerveket. Kés bb a vesék elkezdenek növekedni, túln nek a testen és egyre jobban megtisztulnak. - Ezzel a tudattal relaxálás 20 percig, majd fokozatosan csökken a vese mérete, majd természetes nagyságában a helyére kerül. - A veséket feltölt sötétkék szín energia egyre kisebb lesz, majd pontszer vé zsugorodva elraktározódik a vesében. A gyakorlat lezárása: - kézdörzsölés, arcmosás, ütögetés, stb. (Helyes válaszonként1-1 pont adható!) 22.* Ismertesse a Csí fogalmát! 4 pont A Csí szó szerint leveg, pára, lélegzet, életprincipium, tágabb értelemben az egész világegyetemet, így az embert is átható energia. Az emberi testben a vezetékeken (meridiánokon) keresztül áramlik, szabályozza a szervezet felépítését, növekedését, elhalását, befolyásolja egyensúlyi állapotát, meghatározza a szervezet biokémiai m ködését. 23. Írja le a kínai masszázs energetikai hatásait! 4 pont - serkenti a Csi-áramlást a meridiánokban - megszünteti a Csi elakadásait - harmonizálja a testet - szétoszlatja a pangásokat (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

9 11 24.* Ismertesse a sacroiliacalis (SI) ízület (jobb vagy bal 4 pont oldali) diszlokációjának (elmozdulásának) következményeit! - a medenceöv az érintett oldalon el re és felfelé csavarodik - a láb relatív rövidülése az érintett oldalon - a csíp ízület rotációja miatt az érintett oldali láb kissé befelé fordul - hosszabb id alatt a gerinc görbül (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 25.* Soroljon fel a jóga terápiás hatásai közül ötöt /5/! 5 pont - csökkenti az alapanyagcserét - nyugtatja az idegeket - detoxifikál - fiatalító hatása van - a szervek vérellátását fokozza - nyújtja, lazítja az izmokat - javítja a testtartást

10 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.

11 3 Maximálisan adható pontszám: 1.* Soroljon fel a mozgás élettani hatásai közül ötöt /5/! 5 pont - er södnek az izmok - n a perctérfogat, javul a keringés - javul a kapilláriskeringés - n a vitálkapacitás - javul az ízületi porc vérellátása - javul a májm ködés - takarékosabb hormongazdálkodás - csökken a nyugalmi pulzusszám - n a máj nyugalmi glikogénszintje (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 2.* Nevezzen meg az energiakeringést gátló tényez k közül 3 pont hármat /3/! - izomfeszülés - káros anyagcseretermékek (toxinok) lerakódása a köt szövetben - elégtelen légzés (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 3.* Soroljon fel a fekv jógaászanák közül ötöt /5/! 5 pont - budzsangászana (kobraállás) - szalabhászana (szöcskeállás) - halászana (ekeállás) - szavászana (lazító, relaxáló fekvér) - dhanurászana (íj állás) - macjászana (homorú tartás) (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

12 4 4. Húzza alá a felsoroltak közül a Csi Kung stílusokat! 3 pont - Da Mo ököl - Nyolc brokát - Ji Dzsin Csing - Nagy fa - Yang - Majom - Nyitott tenyér - Sáska - Waitankung - Kio Kushin Kai (Csak a hat /6/ helyes válasz aláhúzása fogadható el! Több válasz esetén a megoldás érvénytelen!) 5.* Soroljon fel a Tai Csi Csuan és a Csi Kung gyakorlatok 6 pont végzésének küls és bels feltételei közül hatot /6/! - álljunk keleti irányba fordulva - gyakoroljunk jó leveg n - kerüljük a test küls és bels leh lését a gyakorlatok el tt és után - ne gyakoroljunk szeretkezés után - ne gyakoroljunk nagy fáradtság, idegi kimerülés után vagy, ha nyugtalanok vagyunk - ne gyakoroljunk evés el tt és után - ne gyakoroljunk temet közelében, s r erd ben, viharban - ne gyakoroljunk alkoholfogyasztás után - éhesen ne végezzük a gyakorlatokat - koncentráljuk figyelmünket a gyakorlatra - gyakorlás közben a száj zárva van, a nyelv hegye a szájpadlást érinti - álljunk általában vállszélesség terpeszben (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 6. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 3 pont - Milyen változás jön létre az üreges szervek sima izmaiban nyújtás hatására? - nyújtás hatására összehúzódnak - Mi áramlik az akupunktúrás meridiánokhoz? az akupunktúrás meridiánokban elektormos töltések áramlanak - Milyen hatással van a masszázs az energiaáramlásra a meridiánokban? serkenti az energiaáramlást (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

13 5 7. Ismertesse az ajánlott módszerek hatásmechanizmusát 4 pont az alábbi panasz esetén! Krónikus fels légúti panaszokban szenved kliensnek az alábbi módszereket javasolták: fújtató légzés, gyógysport/túrázás, gyógysport/úszás, masszázs/ütöget technikák. Fújtató légzés: Az er teljes leveg kiáramlás tisztítja a fels légutakat, serkenti a pránaáramlást. Túrázás: A kíméletes terhelés hatására a légzés intenzitása növekszik, a jó min ség leveg kedvez en befolyásolja a légutak állapotát, a természet elemei nyugtató hatásúak és er sítik az immunrendszert. Úszás: A légzés intenzívebb, a leveg pormentes. Masszázs: Az ütöget technikák el segítik a szekréciót, a nemkívánatos váladékok felszakadnak, és gyorsabban ürülnek. (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 8.* Hasonlítsa össze a hatha jóga ászanák és a küls elixír 4 pont Csi Kung gyakorlatok f jellegzetességeit! Írjon négyetnégyet /4-4/! Jóga: - az egyes testtartások hosszan kitartottak, statikusak, - f cél a testérzetek és szervérzetek tudatosítása - a gyakorlás kezdetekor jelent s izomfeszülések jönnek létre, egyes gyakorlatoknál ezek folyamatosan fennállnak - a légzés gyakran visszatartott Küls elixír gyakorlatok: - lassú, folyamatos, egyenletes mozgás jellemzi, dinamikus - f cél az energia akadálytalan áramlásának biztosítása - alapfeltétel az izmok minél teljesebb ellazítása a gyakorlás alatt - a leveg visszatartása kifejezetten ellenjavallt (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

14 6 9. Párosítsa az alábbi módszereket azokkal a betegségekkel, 6 pont tünetekkel, amelyek kezelésére leginkább alkalmasak! Írja a sorszám mellé a megfelel bet jelet! 1. asztma A. Meir Schneider-módszer 2. görbe testtartás B. jóga ekeállás 3. energiahiány C. jóga légzések 4. fájdalom az izmokban D. Alexander-módszer 5. látásélesség gyengülése E. Waitankung-rezegtet mozdulatok 6. emésztési zavarok F. relaxáló, simító masszázstechnikák 1. C, 2. D, 3. E, 4. F, 5. A, 6. B 10. Írja le helyes sorrendben a fokozottan görcsössé váló 3 pont izomfeszülés által létrehozott ördögi kör kialakulásának lépéseit! 1. feszültség az izomban 2. relatív isémia 3. anyagcsere romlása 4. fájdalomkelt anyagok felszaporodása a szövetben 5. fájdalom 6. még feszültebb izomtónus (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!) 11.* Ismertesse a jóga tanítások által leírt alapvet 5 pont légzési hibákat! Indokolja meg válaszát! Hibák: - a szájon keresztüli lélegzés - az egyenl tlen lélegzés a két orrlyukon át - a belégzéssel kezdett gyakorlat Indoklás: A két orrlyukon át különböz min ség pránát juttatunk a szervezetbe, ezek eltolódása valamelyik irányba, különösen az idegrendszerre van káros hatással. (A hibákra: 3 pont; az indoklásra: 2 pont adható!)

15 7 12.* Ismertesse a rendszeres testmozgás hatását a 3 pont zsíranyagcserére! Írjon három /3/ hatást! - Az edzett szervezet az energiaszükséglet fedezésére a szabad zsírsavakat hasznosítja (ha aerob az anyagcsere, akkor nem túl nagy intenzitású a mozgás), tehát az edzett szervezet anyagcseréje a zsírleépítésre van hangolva. Az edzetlen szervezetben ezzel ellentétben a zsírtermelés és raktározás a domináló jelenség. - A rendszeres testmozgás hatására a szervezet a zsírsavak mellett a koleszterint is felhasználja, ezért a vér koleszterinszintje sportolóknál alacsonyabb. - Rendszeres testedzés hatására n a HDL és csökken az LDL szint is. (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 13. Ismertesse az Alexander-technikát a megadott 5 pont szempontok szerint! A technika célja: A testtartás javításával történ betegség-megel zés és gyógyítás. Lényege: - Az izmok különösen a nyak és váll- ellazítása, és olyan testtartás kialakítása, hogy a gerincet a legkisebb terhelés érje. - Fontos a rossz testtartási szokások kijavítása, mert azok élettanilag és pszichésen egyaránt hatnak a szervezetre. A korrekciót szakképzett oktató végzi. *Módszerei: Írjon négyet /4/! - megfigyelés - önmegfigyelés - képzelet alkalmazása - beállítás - gyakorlás (Céljára: 1 pont; a légyegére: 2 pont: módszereire: 2 pont adható!)

16 8 14.* Ismertesse a testedzés kedvez hatásait a perifériás 3 pont erekre és a keringésre! Írjon hármat /3/! - a vázizomzat ereinek kitágulása és a vérellátás javulása ellene hat az érsz kület kialakulásának - az erek fala öreg korig megtartja a rugalmasságát az érfal izmainak rendszeres mozgása következtében - a perifériás ellenállás csökken, azaz a szisztolés vérnyomás a fiatalkori érték közelében marad - az erek saját anyagcseréje n, kisebb az érelmeszesedés kockázata (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 15. Párosítsa az alább felsorolt masszázstechnikákat a 3 pont megfelel állítással! Írja a sorszámok mellé a megfelel bet jelet! 1. Köt szöveti masszázs A. F célja a szakroiliakális ízület 2. Yemehio korrekciója 3. Thai masszázs B. Az akupresszúra japán változata 4. Akupresszúra C. Végzése során gyakran tapinthatók 5. Szegment-masszázs összetapadt szövetrétegek 6. Shiatsu D. A hagyományos kínai akupunktúrás pontok kezelésén alapul E. A massz r els sorban testsúlyával dolgozik F. Élettani alapja a viszcerokután (b r-bels szervi) reflexív 1.- C 2.- A 3.- E 4.- D 5.- F 6.- B (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

17 9 16.* Sorolja fel a thai masszázsnak az emberi 5 pont szervezetre gyakorolt hatásait! Írjon tízet /10/! - izmokra - köt szövetekre - ízületekre - szalagokra - nyirokrendszerre - vérkeringésre - bels szervekre - vegetatív idegrendszerre - akupunktúra pontokra, meridiánokra - pszichére (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!) 17. Ismertesse és indokolja röviden, hogy az edzett szív 4 pont miért végez kevesebb munkát és pihen többet, mint az edzetlen! - A testedzés hatására a szívizom tömege n és a kontrakciós képessége er södik (sportszív). Ennek eredményeként a perifériás keringésbe több vért juttat egy összehúzódás alatt, ezért kevesebbszer kell összehúzódnia a nyugalmi pulzusszám csökken. - A két szívdobbanás közti szünet megn megn a saját vérellátás. (Helyes válaszonként 2 2 pont adható!) 18. Rendezze két csoportba az alábbi kezelési technikákat 4 pont aszerint, hogy emelik vagy csökkentik a vérnyomást! Írja a számokat a megfelel csoporthoz! 1. légz gyakorlatok leveg visszatartással (kumbhaka) 2. fordított testhelyzet jóga ászanák 3. nagy jógalégzés 4. gyomor 36 pont presszúrája 5. kormányzó 20 pont presszúrája 6. légz gyakorlat elnyújtott kilégzési fázissal 7. relaxáló masszázstechnikák 8. fejkopogtatás (Do-in) A vérnyomást emeli: 1,2,5,6 A vérnyomást csökkenti: 3,4,7,8 (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

18 Fogalmazza meg a Tai Csi Csuan lényegét! 3 pont - folyamatos mozgással, légzéssel kombinált CsiKung - a fizikai törvényeket alkalmazó és kihasználó harcm vészeti technika - egészségjavító és meg rz gyakorlatsor (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 20.* Ismertesse a masszázs helyi és távoli hatásait! 8 pont Írjon négyet-négyet /4-4/! Helyi: - a vér és nyirokkeringés serkentése, nyirokpangások oldása - az izomtónus növelése vagy. csökkentése - a testfelület átmelegítése - az elhalt b rszövet részek eltávolítása - a letapadások, miogelózisok, hegesedések megszüntetése - az ízületek mozgásterjedelmének javítása - fájdalomcsillapítás - szöveti hormonok (pl. hisztamin) felszabadítása Távoli: a.) specifikus - szervekre gyakorolt hatás - endogén opiátok felszabadítása - szekrétumok kiválasztásának el segítése - fájdalomcsillapítás (helyi is) b.) általános - keringésjavítás (helyi is) - izomtónus változtatása (helyi is) - idegrendszer kiegyensúlyozása - méregtelenítés

19 11 21.* Ismertesse a tudatállapotra és a Csi mozgásra vonatkozó 5 pont szabályokat a Tai Chi gyakorlatok végzése során! Írjon ötöt /5/! - hagyni a Csi-t a Dantien-be süllyedni - különbségtétel teli és üres (Yin és Yang) között - ne az er t, hanem az elmét használjuk - a küls és a bels harmonizálása - az elme és a Csi összekapcsolása - a nyugalom keresése a mozgás során 22.* Írja le, az európai filozófia által megnevezésében 5 pont univerzizmusnak nevezett kínai világnézet fogalmát, amely a harc- mozgás- gyógyító m vészetek hátterét adja! Írjon a jellemz i közül hármat /3/! Fogalma: Ez a világnézet az univerzizmus (nyugati elnevezéssel), amely a taoizmus, a konfuciánus tanítások, és a Buddhizmus egybeolvadásából származik. (Ez a szemlélet atao útját járó ember hétköznapjait és az életének minden területét (orvoslás, m vészetek, politika, stb.) átszövi. Jellemz i: - a mérték és a középút tana (Buddhizmus / Konfucionizmus) - a természet megfigyelése és a természeti törvények követése, a harmóniára való törekvés (Taoizmus) - a halál és az újjászületés tana (Buddhizmus) (Fogalmára: 2 pont, a jellemz kre: 3 pont adható!) 23.* Soroljon fel a jóga terápiás hatásai közül ötöt /5/! 5 pont - csökkenti az alapanyagcserét - nyugtatja az idegeket - detoxifikál - fiatalító hatása van (rejuvenáló) - a szervek vérellátását fokozza - nyújtja, lazítja az izmokat - javítja a testtartást

20 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.

21 3 Maximálisan adható pontszám: 1.* Nevezzen meg három /3/ energiakeringést gátló tényez t! 3 pont - izomfeszülés - káros anyagcseretermékek (toxinok) lerakódása a köt szövetben - elégtelen légzés (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 2. Rendezze két csoportba az alábbi megoldásokat aszerint, 4 pont hogy emelik vagy csökkentik a vérnyomást! Írja a helyes válasz számjegyét a megfelel csoporthoz! 1. légz gyakorlatok leveg -visszatartással (kumbhaka) 2. fordított testhelyzet jóga ászanák 3. nagy jógalégzés 4. gyomor 36 pont presszúrája 5. kormányzó 20 pont presszúrája 6. fejkopogtatás (Do-in) 7. légz gyakorlat elnyújtott kilégzési fázissal 8. relaxáló masszázstechnikák A vérnyomást emeli: 1, 2, 5, 6 A vérnyomást csökkenti: 3, 4, 7, 8 (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 3.* Nevezzen meg öt /5/ olyan betegséget vagy kóros 5 pont állapotot, amelyek gyógyítása során masszázsterápiát alkalmaznak! - keringési problémák - mozgásszervi problémák - emésztési zavarok - fejfájás - idegrendszeri problémák (idegesség, feszültség, fáradékonyság, stb.) - ízületi- és izomsérülések regenerálása - légz szervi problémák - m tétek utáni rehabilitáció

22 4 4. Írja le a javasolt terápia kedvez hatásait az alábbi eset- 4 pont ben! Id skorú, vérszegény páciens mozgásszervi panaszaira (arthrosis, mozgásbesz külés, csontritkulásra való hajlam) jógát és könny sportmozgást javasoltak. - A mozgás a csontanyagcserét is fokozza. - A csontvel ben n a vörösvérsejtképzés. - Az anyagcsere fokozódásával javul az ízületi porc vérellátása és az ásványi anyag háztartás. - A mozgás hatására a porc és ízületi folyadék között intenzív anyagcsere zajlik: tápanyagfelvétel és salakanyag leadás. - Az ásványi anyag háztartás harmonizálódása miatt kisebb a csontritkulás veszélye. - Csökken a köszvény kialakulásának veszélye az ásványianyag háztartás harmonizálása következtében. - A jóga, a nyújtó gyakorlatokkal javítja az ízületi mozgás terjedelmét. - A mozgás hatására javul az inak/izmok állapota és energiaellátása, anyagcseréje. (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 5. Ismertesse a krónikus kismedencei gyulladásban 4 pont szenved betegnek ajánlott alábbi gyógymódok hatásmechanizmusát! Fordított légzés: a végbél és a gát, illetve az alhas izmainak er teljes megfeszítése-elernyesztése javítja a terület vér- és energiaellátását. Yumeiho masszázs: a sacroiliacalis ízület diszlokációjának megszüntetése és a háti Shu-pontok kezelése rendezi az érintett terület energiaellátását, alapot teremt a gyógyuláshoz. Relaxáció: krónikus betegség esetén mindig szóba jön az idegrendszer érintettsége. Végezhet célzott szervtréning is a figyelemnek a szóban forgó területre való irányításával. A túrázás: javítja az egész test így a kismedence keringését is, edzi az immunrendszert, kiegyensúlyozza az idegrendszert aspecifikusan hatva megteremtheti az alapot a betegség leküzdéséhez és a kiújulás megakadályozásához.

23 5 6. Írja le, milyen immaginációs technikát alkalmaz a Xu 5 pont Mingtang Csi Kung a szív gyógyítására! - Kiinduló helyzet: laza alapállás, a gerinc egyenes; a kezeket összedörzsöljük és a szív fölé helyezzük. - Kép: nyár van, Dél felé fordulunk, szívünkben apró szikra keletkezik, láng lobban, majd t z keletkezik t z, nagy piros lángnyelvekkel. - Képvariáció: kicsi piros bimbó lassan bontja szirmait, majd nagy t zpiros virággá fejl dik. Ez a vörös szín energia a szívünkb l kiindulva szétárad az artériákban, a többi érben, végül a kapillárisokban is és betölti a testünket. - Relaxálás: húsz percig, majd begy jtjük a piros energiát és ponttá zsugorítva elraktározzuk a szívünkben. - A gyakorlat lezárása: kézdörzsölés, arcmosás. (Helyes válaszonként 1-1pont adható!) 7.* Ismertesse röviden a taoizmus lényegét! 3 pont - A taoizmus filozófia, vallás, életszemlélet - A Tao a követend út - Alapvet en a népi, paraszti ihletés bölcseleti, vallási irányzat filozófiáját foglalta rendszerbe (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 8.* Ismertessen a Qigong gyakorlatok f bb élettani hatásai 6 pont közül hatot /6/! - a hormonm ködés javul - idegrendszeri hatások: kérgi gátlás elmélyítése, pozitív kondicionálás, nyugtatás, regenerálás - emészt rendszer: gyomor- és bélperisztaltika fokozódása, emészt nedvelválasztás növekedése, étvágyjavulás - anyagcsere-funkciók és a kiválasztó szervek m ködésének fokozódása - vérkeringés javulása, vérnyomás-szabályozás - izomer sítés, ízületek rugalmasságának javítása - zsigerek bels masszírozása - légz rendszer: gázcsere javul (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

24 6 9. Írja le a hagyományos kínai orvoslás betegség- 3 pont fogalmának jellemz it! - a testm ködés diszharmóniája, a Yin-Yang egyensúly zavara - a vezetékekben áramló energia, életer elakadása, pangása - a testfolyadékok (vér,yin) kóros megváltozása, a lélek (Shen) zavara 10.* Soroljon fel ötöt /5/ azok közül a fizikai jelenségek 5 pont közül, melyekkel igazolták a meridiánok és az akupunktúrás pontok létezését! - a meridiánok mentén lassúbb a b r hangvezetése - az akupunktúrás pontok széndioxid-kibocsátása (anyagcseréje) nagyobb - radioaktív izotóp befecskendezésével igazolták az anyagáramlást a meridiánokban - a b rellenállás kisebb az akupunktúrás pontban - az akupunktúrás pontokból nagyobb a fény kisugárzása (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 11.* Ismertesse a sportszív jellemz it! Írjon ötöt /5/! 5 pont - a szívizom tömege n - a szívizom er sebben húzódik össze - a terhelés megsz nése után a szívverések száma gyorsabban normalizálódik - az izomrostok vastagabbak lesznek - jobb lesz a szív vérellátása - a pulzus lassul: 65-40/perc - több ideig pihen a szív két összehúzódás között

25 7 12.* Sorolja fel a FIB (funkcionális ízületi blokk) tüneteit! 4 pont Írjon négyet /4/! - aszimmetrikusan gátolt aktív mozgás, hiányzó (kiesett) ízületi játék (SP) - reflexes, reverzibilis szövetelváltozások (fokozott b rturgor, izomspazmus, triggerpont megjelenése) - kisugárzó receptor-fájdalom - szervi-idegrendszeri (neurológiai) kórjel hiánya (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 13. Ismertesse a váltott orrlyukú légzés hatását! 2 pont A jobb oldali légzés fokozza a szimpatikus tónust, a bal oldali a paraszimpatikus tónust. 14.* Soroljon fel az ül jógagyakorlatok közül ötöt /5/ 5 pont szakkifejezéssel és magyarul! - paszcsimotána hátsó nyújtó póz - vádzsrászana térdel ülés - ardha matszjendrászana csavart ülés - padmászana lótuszülés - jóga mudra a jóga jelképe - gómukászana ardha kurmászana féltekn sbéka (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 15. Írja le a hatha jóga ászanák f jellegzetességeit 4 pont a megadott szempontok alapján! A mozgás jellege: Az izomm ködés jellege: A légzésre gyakorolt hatás: - az egyes testtartások hosszan kitartottak, statikusak, - f cél a testérzetek és szervérzetek tudatosítása - a gyakorlás kezdetekor jelent s izomfeszülések jönnek létre, egyes gyakorlatoknál ezek folyamatosan fennállnak - a légzés gyakran visszatartott (Helyes válaszonként1 1 pont adható!)

26 8 16.* Soroljon fel a fekv jóga ászanák közül ötöt /5/ 5 pont szakkifejezéssel és magyarul! - budzsngászana - kobraállás - szalabhászana - szöcskeállás - halászana - ekeállás - szavászana - lazító, relaxálaló fekvés - dhanurászana - íjj állás - macjászana - homorú tartás 17.* Ismertessen a Csi-Kung gyakorlatok f bb élettani hatásai 6 pont közül hatot /6/! - a hormonm ködés javul - idegrendszeri hatások: kérgi gátlás elmélyítése, pozitív kondicionálás, nyugtatás, regenerálás - emészt rendszer: gyomor- és bélperisztaltika fokozódása, emészt nedvelválasztás növekedése, étvágyjavulás - anyagcsere-funkciók és a kiválasztó szervek m ködésének fokozódása - vérkeringés javulása, vérnyomás-szabályozás - izomer sítés, ízületek rugalmasságának javítása - zsigerek bels masszírozása - légz rendszer: gázcsere javul (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 18. Sorolja fel a nyolc brokát ül gyakorlatait sorrendben! 4 pont 1. Meditáció 3 perc 2. Fogcsattogtatás, fejfeszítés 3. Mennyei dobolás 4. Fejforgatás 24, nyelvkörzés, nyálnyelés 5. Vesedörzsölés 6. Vállkörzés 7. Tenyérnyomás felfelé, el rehajlás 8. Ül meditáció, nyálnyelés, wei csi megérzése (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

27 9 19. Rendezze a megadott két csoportba az alább felsorolt 6 pont alternatív mozgásrendszereket f hatásuk és céljuk alapján! 1. Alexander-módszer 2. akupresszúra 3. Shiatsu 4. callanetics 5. gyógylovaglás 6. kínai masszázs Nyugati eredet módszerek: 1, 4,.5. Távol-keleti eredet módszerek:..2, 3, * Sorolja fel a Yumeiho masszázs kontraindikációit az 3 pont alábbi szempontok alapján! Írjon hármat-hármat /3-3/! Abszolút kontraindikáció: - súlyos testi leromlás - el rehaladott carcinoma - akut fert z betegség Relatív kontraindikáció: - akut ízületi gyulladás (a környékét kell masszírozni) - b rbetegség - csontritkulás (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!) 21. Írja le, milyen meridiánokat stimulál a kézháton és a 6 pont tenyéren a Do-In gyakorlatok végzése során! Kézhát: - vastagbél - hármas melegít - vékonybél Tenyér: - tüd - szívburok - szív

28 10 22.* Sorolja fel, mely szervrendszerekre hat a testedzés! 3 pont Írjon hármat /3/! - a mozgás szervrendszerére - a keringés szervrendszerére - a légz rendszerre - a bels elválasztású mirigyek rendszerére - az anyagcserére - az idegrendszerre (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 23.* Soroljon fel a masszázsterápia ellenjavallatai közül 5 pont tizet /10/! - lázas betegségek - gyulladásos folyamatok - tumoros folyamatok - limfómák - hemofília - friss szívinfarktus - dekompenzált szívelégtelenség - sudeck-szindróma - érelmeszesedés - súlyos arterioszklerózis - egyes b rbetegségek (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!)

29 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.

30 3 Maximálisan adható pontszám: 1.* Soroljon fel az ülı jógagyakorlatok közül ötöt (5)! 5 pont - paszcsimotána hátsó nyújtó póz - vádzsrászana térdelıülés - ardha matszjendrászana csavart ülés - padmászana lótuszülés - jóga mudra a jóga jelképe - gómukászana ardha kurmászana félteknısbéka (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 2. Ismertesse a jóga úszás kivitelezését a megadott 2 pont szempontok alapján! Elsı kartempó: belégzés Második kartempó: szünet Harmadik kartempó: kilégzés Késıbb a haladóknak: 1 belégzés, 2 szünet, 3 kilégzés (Helyes válaszonként 0,5 0,5 pont adható!) 3.* Ismertesse a lassú mozgás és a légzés szervezetre 5 pont gyakorolt hatását a Tai Chi gyakorlatok végzése során! Írjon ötöt /5/! - keringésjavító hatás (érelmeszesedés, vérrögképzıdés veszélyének csökkentése, hajszálerek mőködésének javítása, anyagcsere javítása) - emésztırendszer mőködésének javítása (belsı masszázs, bélmozgás serkentése, felszívódás javítása) - pszichológiai hatások (érzelmek befolyásolása, endorfinok termelıdése) - légzıszervi hatások (tüdıszövet és mellkas rugalmasságának javítása, gázcsere javítása) - idegrendszeri hatások ( a légzés ritmusa összhangban van a mozdulatokkal, ezáltal kedvezıen befolyásolja az idegrendszer állapotát és segít a harmonikus közérzet kialakításában) (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

31 4 4.* Ismertesse a testedzés hatását a légzırendszerre! 5 pont Írjon öt (5) hatást! - növekszik a légzés mélysége - csökken a légzésfrekvencia - gazdaságosabban dolgozik a légzırendszer - nı a vitálkapacitás - egy belégzéssel több O 2 jut a tüdıbe - a reziduális levegı csökken - javul a tüdı vérellátása - csökken a tüdıerek ellenállása - a tüdı rugalmassága öregkorban is megmarad - a tüdıkapacitás az öregedéssel lassabban csökken (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!) 5. Húzza alá a felsorolásból azokat a jellegzetes mozgásokat, 2 pont amelyeket yumeiho masszır végez! - simító - ütögetı - hintázó - lengı - dörzsölı - söprı - gyúró (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 6.* Soroljon fel a kínai masszázs (Tui Na terápia) fogásai 4 pont közül négyet (4)! - tolás - pontmasszázs - dörzsölés - ütögetés - nyomás - rázás - simítás - csipkedés - gyúrás (körkörös) - görgetés (Helyes válaszonként 1 1 pont adható!)

32 5 7. Jellemezze a levegıvisszatartás és a légzésszünet hatásait 2 pont a szervezetre! A levegıvisszatartás elsısorban a szellemi koncentrációt segíti, míg a légzésszünet elsısorban a szervérzetek átélését segíti. (A jóga tanok szerint e speciális fázisok a legalkalmasabbak a prána mozgósítására és a kundalini energia növelésére.) 8.* Soroljon fel a Tai Csi Csuan gyakorlás alapelvei közül 5 pont ötöt /5/! - laza izmok - a súlypont lesüllyed - a nyers erı helyett a Csi dolgozik - egyenes gerinctartás - a csípı indítja a forgómozgásokat - körkörös mozdulatok - koncentrált figyelem - a légzés és a mozgás összhangja - a testrészek az egész testtel harmóniában mozognak 9.* Ismertessen a Qigong gyakorlatok fıbb élettani hatásai 6 pont közül hatot /6/! - a hormonmőködés javul - idegrendszeri hatások: kérgi gátlás elmélyítése, pozitív kondicionálás, nyugtatás, regenerálás - emésztırendszer: gyomor- és bél perisztaltika fokozódása, emésztınedvelválasztás növekedése, étvágyjavulás - anyagcsere-funkciók és a kiválasztó szervek mőködésének fokozódása - vérkeringés javulása - vérnyomás-szabályozás - izomerısítés - ízületek rugalmasságának javítása - zsigerek belsı masszírozása - légzırendszer: gázcsere javul

33 6 10. Sorolja fel a nyolc brokát ülı gyakorlatait! 4 pont 1. Meditáció 3 perc 2. Fogcsattogtatás, fejfeszítés 3. Mennyei dobolás 4. Fejforgatás 24, nyelvkörzés, nyálnyelés 5. Vesedörzsölés 6. Vállkörzés 7. Tenyérnyomás felfelé, elırehajlás 8. Ülı meditáció, nyálnyelés, wei csi megérzése (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 11. Csoportosítsa a Yin-Yang elv alapján a taicsiban és a 5 pont csikungban alkalmazott mozdulatok irányultságát! A mozdulatok irányultsága Yang - súlypontemelés - kilépés/elırelépés - nyitás - mozgás - támadás Yin - súlypontsüllyesztés - visszalépés/hátrálás - zárás - nyugalom - védekezés (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 12. Írja le, milyen meridiánokat stimulál a kézháton és a 6 pont tenyéren a Do-In gyakorlatok végzése során! Kézhát: - vastagbél - hármas melegítı - vékonybél Tenyér: - tüdı - szívburok - szív

34 7 13.* Ismertesse az izomtónussal és a testtartással kapcsolatos 5 pont szabályokat a Tai Chi gyakorlatok végzése során! Írjon ötöt /5/! - vállat lesüllyeszteni - a mellkas feszültségektıl mentes, a hát egyenes legyen - a csípıt és a derekat ellazítani - minden testtartás és technika kidolgozott és szabályos legyen - a test alsó és felsı részének összehangolása 14.* Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, illetve állapotot, 6 pont amelyeknél Qigong gyakorlatokat javasolna! - magas vérnyomás - szívkoszorúér-betegségek - gyomorfekély és nyombélfekély - gyomorsüllyedés - székrekedés - légzıszervi betegségek - neuraszténia, idegkimerültség, depresszió - étvágytalanság 15. Ismertesse a sacroiliacalis (SI) ízület (jobb vagy bal 3 pont oldali) diszlokációjának (elmozdulásának) következményeit! - a medenceöv az érintett oldalon elıre és felfelé csavarodik - a láb relatív rövidülése az érintett oldalon - a csípıízület rotációja miatt az érintett oldali láb kissé befelé csámpásodik

35 8 16. Írja le, mely panaszok/állapotok esetében abszolút vagy 3 pont relatív módon ellenjavalltak az alább felsorolt módszerek/ gyakorlatok! Írja a sorszám mellé a megfelelı betőjelet! 1. magas vérnyomás A. gerincmobilizáló masszázstechnikák 2. súlyos csontritkulás B. svédmasszázs 3. kiterjedt bırbetegség C. Shiatsu hasi kezelés 4. mentális zavarok D. külsı elixír csikung gyakorlatok 5. terhesség E. jóga meditáció 6. leromlott szervezet F. fordított testhelyzető jóga gyakorlatok 1. F, 2. A, 3. B, 4. E, 5. C, 6. D (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 17.* Ismertesse a javasolt terápiák kedvezı hatását az alábbi 4 pont esetben! Arthrosisban szenvedı beteg részére az alábbi alternatív gyógymódokat ajánlották: reggel Do-In gyakorlatok, emellett thai masszázs, autogén tréning. Do-In gyakorlatok: Írjon kettıt /2/! - segítenek a reggeli bejárási fájdalom leküzdésében - az energiarendszerre is jó hatással vannak Thai masszázs: Írjon négyet /4/! - fájdalomcsillapítás a túlfeszült izmok lazítása által - mobilizáló fogásai lazítják, nyújtják a merev izmokat, javítjákhelyreállítják az ízületek mozgásterjedelmét - javítják az energiaáramlást - javítják az ízületek anyagcseréjét Autogén tréning: Írjon kettıt /2/! - segít a lazításban és a fájdalomcsillapításban - szerepe van az önkontrollban, a testi tudatosság fokozásában (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

36 9 18. Rendezze két csoportba az alábbi megoldásokat aszerint, 4 pont hogy emelik vagy csökkentik a vérnyomást! Írja a helyes válasz számjegyét a megfelelı csoporthoz! 1. légzıgyakorlatok levegı-visszatartással (kumbhaka) 2. fordított testhelyzető jóga ászanák 3. nagy jógalégzés 4. gyomor 36 pont presszúrája 5. kormányzó 20 pont presszúrája 6. fejkopogtatás (Do-in) 7. légzıgyakorlat elnyújtott kilégzési fázissal 8. relaxáló masszázstechnikák A vérnyomást emeli: 1, 2, 5, 6 A vérnyomást csökkenti: 3, 4, 7, 8 (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 19. Ismertesse a krónikus kismedencei gyulladásban 4 pont szenvedı betegnek ajánlott alábbi gyógymódok hatásmechanizmusát! Fordított légzés: a végbél és a gát, illetve az alhas izmainak erıteljes megfeszítése-elernyesztése javítja a terület vér- és energiaellátását. Yumeiho masszázs: a sacroiliacalis ízület diszlokációjának megszüntetése és a háti Shu-pontok kezelése rendezi az érintett terület energiaellátását, alapot teremt a gyógyuláshoz. Relaxáció: krónikus betegség esetén mindig szóba jön az idegrendszer érintettsége. Végezhetı célzott szervtréning is a figyelemnek a szóban forgó területre való irányításával. A túrázás: javítja az egész test így a kismedence keringését is, edzi az immunrendszert, kiegyensúlyozza az idegrendszert aspecifikusan hatva megteremtheti az alapot a betegség leküzdéséhez és a recidiválás megakadályozásához.

37 10 20.* Csoportosítsa a mozgásterápiák hatásait aszerint, hogy 5 pont fiziológiai (élettani) vagy pszichológiai szinten jelennek meg! Írjon öt-öt /5-5/ hatást! Élettani hatások Pszichés hatások - izomerı és tömeg növelése - önbecsülés, önértékelés javítása - keringésjavítás - nagyobb stressztőrı képesség - jobb O 2 ellátás - hangulatjavítás - ízületek mozgásterjedelmének fenntartása, javítása - saját ellenállások (lustaság, kishitőség) leküzdése - intenzívebb szénhidrát-anyagcsere - testkép kialakítása és differenciálása - májfunkció javítása - önismeret javítása - koleszterinszint szabályozása - tudatosság, önkontroll javítása - fehérjelerakódás megakadályozása a - társas kapcsolatok alakításának kötıszövetekben lehetısége - endogén ópiátok termelıdése - agresszió levezetése - belsı elválasztású mirigyek - teljesítmény-motiváció emelkedése aktiválása - vegetatív idegrendszer szabályozása Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 21. Rendezze sorba a fokozott, görcsössé váló izomfeszülés 3 pont által létrehozott ördögi kör alább felsorolt összetevıit! 3 anyagcsere romlása 5 fájdalom 4 fájdalomkeltı anyagok felszaporodása a szövetben 2 relatív ischaemia 1 feszültség az izomban 6 még feszültebb izomtónus (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!)

38 Ismertesse a masszázs helyi és távolsági hatásait! 8 pont Írjon négy-négy /4-4/ jellemzıt! Helyi hatások: - vér- és nyirokkeringés serkentése, nyirokpangások oldása - izomtónus növelése vagy csökkentése - a testfelület átmelegítése - elhalt bırszövet-részek eltávolítása - letapadások, myogelosisok, hegesedések megszüntetése - ízületek mozgásterjedelmének javítása - fájdalomcsillapítás - szöveti hormonok (pl.: hisztamin) felszabadítása Távolsági hatások: a. specifikus: - szervekre gyakorolt hatás - endogén ópiátok felszabadítása - szekrétumok kiválasztásának elısegítése - fájdalomcsillapítás (helyi is) b. általános: - keringésjavítás (helyi is) - izomtónus változtatása (helyi is) - idegrendszer kiegyensúlyozása - méregtelenítés 23. Sorolja fel a FIB (funkcionális ízületi blokk) tüneteit! 4 pont - aszimmetrikusan gátolt aktív mozgás, hiányzó (kiesett) ízületi játék (SP) - reflexes, reverzibilis szövetelváltozások (fokozott bırturgor, izomspazmus, triggerpont megjelenése) - kisugárzó receptor-fájdalom - szervi-idegrendszeri (neurológiai) kórjel hiánya

39 3 Maximálisan adható pontszám: 1. Ismertesse a Da Mo (Bodhidarma) 2 pont ököl és nyitott tenyér gyakorlatsorozat hatását! - elérhetı a Csi szabad keringése - növelhetı a Csi mennyisége 2. Sorolja fel a yumeiho (Masayuki) masszázs alapfogásait! 3 pont - nyomó gyúrás - ízület-stimuláló fogások - söprés 3.* Soroljon fel a mozgás élettani hatásai közül ötöt (5)! 5 pont - erısödnek az izmok - nı a perctérfogat, javul a keringés - javul a kapilláriskeringés - nı a vitálkapacitás - javul az ízületi porc vérellátása - javul a májmőködés - takarékosabb hormongazdálkodás 4.* Ismertesse, a testedzés kedvezı hatásait a perifériás 3 pont erekre és a keringésre! Írjon három /3/ hatást! - mozgás közben a vázizomzat ereinek kitágulása és a vérellátás javulása ellene hat az érszőkület kialakulásának - az erek fala öregkorig megtartja a rugalmasságát az érfal izmainak rendszeres mozgása következtében - a perifériás ellenállás csökken, azaz a szisztolés vérnyomás a fiatalkori értéken marad - az erek saját anyagcseréje nı, kisebb az érelmeszesedés kockázata

40 4 5.* Ismertesse a masszázs hatásait a megadott szempontok 8 pont alapján! Helyi hatások: Írjon négyet /4/! - vér- és nyirokkeringés serkentése, nyirokpangások oldása - izomtónus növelése vagy csökkentése - a testfelület átmelegítése - elhalt bırszövet-részek eltávolítása - letapadások, myogelosisok, hegesedések megszüntetése - ízületek mozgásterjedelmének javítása - fájdalomcsillapítás - szöveti hormonok (pl. hisztamin) felszabadítása Távolsági hatások: Írjon fajtánként kettıt-kettıt /2-2/! a. specifikus: - szervekre gyakorolt hatás - endogén ópiátok felszabadítása - szekrétumok kiválasztásának elısegítése - fájdalomcsillapítás b. általános: - keringésjavítás - izomtónus változtatása - idegrendszer kiegyensúlyozása - méregtelenítés 6. Húzza alá a felsoroltak közül a Csi Kung stílusokat! 3 pont - Da Mo ököl - Ji Dzsin Csing - Yang - Nyitott tenyér - Waitankung - Yin - Nyolc brokát - Nagy fa - Majom - Sáska - Kio Kushin Kai (Csak hat válasz aláhúzása esetén adható 0,5 0,5 pont!)

41 5 7.* Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, illetve állapotot, 6 pont amelyeknél Qigong gyakorlatokat javasolna! - magas vérnyomás - szívkoszorúér-betegségek - gyomorfekély és nyombélfekély - gyomorsüllyedés - székrekedés - légzıszervi betegségek - neuraszténia, idegkimerültség, depresszió - étvágytalanság 8. Írja le, milyen immaginációs technikát alkalmaz a Xu 5 pont Mingtang Csi Kung a szív gyógyítására! - Kiinduló helyzet: laza alapállás, a gerinc egyenes, a kezeket összedörzsöljük és a szív fölé helyezzük - Kép: nyár van, Dél felé fordulunk, szívünkben apró szikra keletkezik, láng lobban, majd tőz keletkezik tőz, nagy piros lángnyelvekkel - Képvariáció: kicsi piros bimbó lassan bontja szirmait, majd nagy tőzpiros virággá fejlıdik. Ez a vörös színő energia a szívünkbıl kiindulva szétárad az artériákban, a többi érben, végül a kapillárisokban is és betölti a testünket. - Relaxálás: húsz percig, majd begyőjtjük a piros energiát és ponttá zsugorítva elraktározzuk a szívünkben - A gyakorlat lezárása: kézdörzsölés, arcmosás, ütögetés.

42 6 9. Rendezze két csoportba az alábbi megoldásokat aszerint, 4 pont hogy emelik vagy csökkentik a vérnyomást! Írja a helyes válasz számjegyét a megfelelı csoporthoz! 1. légzıgyakorlatok levegı-visszatartással (kumbhaka) 2. fordított testhelyzető jóga ászanák 3. nagy jógalégzés 4. gyomor 36 pont presszúrája 5. kormányzó 20 pont presszúrája 6. fejkopogtatás (Do-in) 7. légzıgyakorlat elnyújtott kilégzési fázissal 8. relaxáló masszázstechnikák A vérnyomást emeli: 1, 2, 5, 6 A vérnyomást csökkenti: 3, 4, 7, 8 (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 10. Írja le a kínai masszázs energetikai hatásait! 4 pont - serkenti a csi-áramlást a meridiánokban - megszünteti a csi elakadásait - harmonizálja a testet - szétosztja a pangásokat 11.* Jellemezze a Csi -t a megadott szempontok szerint! 4 pont A. Fogalma: A Csi szó szerint levegı, pára, lélegzet, életprincipium, tágabb értelemben az egész világegyetemet, így az embert is átható energia. B. Az áramlás helye az emberi szervezetben: Az emberi testben a vezetékeken (meridiánokon) keresztül áramlik. C. Hatása: Szabályozza a szervezet felépítését, növekedését, elhalását, befolyásolja egyensúlyi állapotát, meghatározza a szervezet biokémiai mőködését. (A részre 1 pont, B részre 0,5 pont, C részre 2,5 pont adható)

43 7 12.* Jellemezze az európai filozófia által megnevezésében 5 pont univerzizmusnak nevezett kínai világnézetet - amely a harc- mozgás- gyógyító mővészetek hátterét adja - az alábbi szempontok alapján! Fogalma: - Ez a világnézet, az univerzizmus (nyugati elnevezéssel), a taoizmus, a konfuciánus tanítások, és a Buddhizmus egybeolvadásából származik. - Ez a szemlélet a Tao útját járó ember hétköznapjait és az életének minden területét (orvoslás, mővészetek, politika, stb.) átszövi. Jellemzıi: Írjon hármat /3/! - a mérték és a középút tana (Buddhizmus / Konfucionizmus) - a természet megfigyelése és a természeti törvények követésére való törekvés (Taoizmus) - harmóniára való törekvés (Taoizmus) - a halál és az újjászületés tana (Buddhizmus) (Fogalmára: 2 pont, a jellemzıkre: 3 pont adható!) 13.* Soroljon fel a jóga terápiás hatásai közül hatot /6/! 6 pont - csökkenti az alapanyagcserét - nyugtatja az idegeket - detoxikál - fiatalító hatása van (rejuvenáló) - a szervek vérellátását fokozza - nyújtja, lazítja az izmokat - javítja a testtartást 14. Ismertesse a váltott orrlyukú légzés hatását! 2 pont A jobb oldali légzés fokozza a szimpatikus tónust, a bal oldali a paraszimpatikus tónust.

44 8 15.* Ismertesse röviden a jóga és a csi kung gyakorlatok közti 9 pont hasonlóságokat és különbségeket! Hasonlóságok: - meditáció - légzıgyakorlatok - figyelem-összpontosítás - imagináció - mozgásgyakorlatok Különbségek: jóga: - statikusabb - kitartja a pozitúrát csi kung: - mozgás közbeni meditáció,a figyelem-összpontosítás jelentısebb - a légzés és mozgás összhangja fontosabb (Helyes válaszonként 1-1-pont adható) 16. Húzza alá az alábbi felsorolásból a jógamestereket! 4 pont - Patandzsali - Nakatani - Yueh Fei - Sri Aurobindo - Jaysuriya - Bodhidarma - Krisnamurti - Yang Jwing-Ming 17.* Ismertesse a jóga úszás kivitelezését a megadott 4 pont szempontok alapján! Elsı kartempó: belégzés Második kartempó: szünet Harmadik kartempó: kilégzés Késıbb a haladóknak: 1 belégzés, 2 szünet, 3 kilégzés

45 9 18. Írja le a külsı elixír csikung gyakorlatok fı jellegze- 2 pont tességeit az alábbi szempontok alapján! Jellemzık Külsı elixír gyakorlatok - lassú, folyamatos, egyenletes mozgás A mozgás jellege jellemzi, dinamikus Az izommőködés jellege - alapfeltétel az izmok minél teljesebb ellazítása a gyakorlás alatt 19. Ismertesse az egyéni és csoportos Feldenkrais-terápia 5 pont módszereit! Egyéni: - az ún. hangolás, a kliens és terapeuta érintés általi, szavak nélküli kommunikációja, egyfajta kézi vezetés - a terapeuta érintésével aktiválja a kliens kinesztétikus érzékelését, ezáltal segíti a testérzéseinek tudatosítását - a mozgást a kliens testi visszajelzései irányítják; fontos, hogy nem történik beavatkozás vagy ideális mozgás bemutatása Csoportos: - egy-egy mozgássor elemekre bontása a terapeuta szóbeli vezetésével - a résztvevık megfigyelik az egyes testrészeik kapcsolatait, különféle hibalehetıségeket próbálnak ki, megpróbálják más rendben összerakni a mozdulatokat 20.* Ismertesse, milyen meridiánokat stimulál a Do-In a 3 pont (hajas) fejbır masszázsával (simításával)! Írjon hármat /3/! - húgyhólyag meridián - epehólyag meridián - a kormányzó meridián - a hármas melegítı meridián

46 Fogalmazza meg a streching és a jogging mozgásgyakor- 4 pont lat lényegét! Streching: Izomnyújtás, általában passzív, azaz a test saját súlyát használja fel mint erıt az izomnyújtásra. Növeli az ízületi mozgásterjedelmet. Jogging: Rövid ideig tartó, intenzív helyben végzett futás (esetleg ugrálás), amely /min. fölé emeli a pulzust. (Helyes válaszonként 2-2 pont adható!) 22. Párosítsa az alább felsorolt masszázstechnikákat a nekik 3 pont megfelelı állítással! Írja a sorszám mellé a megfelelı betőjelet! 1. Kötıszöveti masszázs 2. Yumeiho 3. Thai masszázs 4. Akupresszúra 5. Szegmentmasszázs 6. Shiatsu A. fı célja a sacroiliacalis ízület korrekciója B. az akupresszúra japán változata C. végzése során gyakran tapinthatók összetapadt szövetrétegek D. a hagyományos kínai akupunktúrás pontok kezelésén alapul E. a masszır elsısorban testsúlyával dolgozik F. élettani alapja a viscerocutan (bır-belsıszervi) reflexív 1.- C ; 2.- A ; 3.- E ; 4.- D ; 5.- F ; 6.- B (Helyes válaszonként 0,5-0,5 pont adható!) 23.* Ismertesse a tudatállapotra és a Csi mozgásra vonatkozó 6 pont szabályokat a Tai Chi gyakorlatok végzése során! Írjon hatot /6/! - hagyni a Csi-t a Dantien-be süllyedni - különbségtétel teli és üres (Yin és Yang) között - ne az erıt, hanem az elmét használjuk - a külsı és a belsı harmonizálása - az elme és a Csi összekapcsolása - a nyugalom keresése a mozgás során

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás- és masszázs terapeuta szak. 2005. május 19.

M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás- és masszázs terapeuta szak. 2005. május 19. Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás- és masszázs terapeuta szak 2005. május 19. T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Alternatív mozgás, masszázs május 18.

Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Alternatív mozgás, masszázs május 18. Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás, masszázs 2004. május 18. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2004. február 19.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2004. február 19. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs szak 2004. február 19. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

1.* Írjon négy /4/ mozgásgyakorlatot, melyet emésztési 4 pont problémákkal küzdő páciensének ajánlana!

1.* Írjon négy /4/ mozgásgyakorlatot, melyet emésztési 4 pont problémákkal küzdő páciensének ajánlana! 2006. február 16. 2 Maximálisan adható pontszám: 1.* Írjon négy /4/ mozgásgyakorlatot, melyet emésztési 4 pont problémákkal küzdő páciensének ajánlana! - belső erősítő Qigong gyakorlatok - a Tai Chi-Qigong

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta szak

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta szak Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terapeuta szak 2003. május 20. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terapeuta 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Alternatív mozgás-masszázs terápiák szak. 2000. október T Á J É K O Z T A T Ó. az értékelő tanár részére

M E G O L D Ó L A P. Alternatív mozgás-masszázs terápiák szak. 2000. október T Á J É K O Z T A T Ó. az értékelő tanár részére Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terápiák szak 2000. október T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázók csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28.

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28. Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terapeuta 2002. február 28. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Alternatív mozgás- és masszázsterápeuták részére 2001. február 22.

M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Alternatív mozgás- és masszázsterápeuták részére 2001. február 22. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás- és masszázsterápeuták részére 2001. február 22. 2 T Á J É K O Z T A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. szakmai írásbeli vizsga

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. szakmai írásbeli vizsga Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázs szak 2003. február 19. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2004. október 14.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2004. október 14. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs szak 2004. október 14. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás- és masszázsterápeuták részére 2000. február 2 T Á J É K O Z T A T Ó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs szak. 2003. október 18. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs szak 2003. október 18. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázsterapeuta 2001. október 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

vizsgakérdések-megoldások

vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Határozza meg röviden az "alternatív mozgás- és masszázsterápia

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

2. Nevezze meg a sima- és a harántcsíkolt izomzat "lazító 4 pont pontját és elhelyezkedését! simaizomzat

2. Nevezze meg a sima- és a harántcsíkolt izomzat lazító 4 pont pontját és elhelyezkedését! simaizomzat AKUPRESSZÚRA 2003. május Maximálisan adható pontszám 1. Határozza meg a következő különleges vezetékek, 2 pont szabálytalan csatornák főmeridiánon lévő - mesterpontjait! A. Yingiao Mai (a Yin Mozgató Csatorna)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA Szóbeli tételsor

ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA Szóbeli tételsor ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA Szóbeli tételsor 1. a. Ismertesse az Ön által rendszeresen alkalmazott gyakorlat filozófiáját, b. Ismertesse az Alexander módszer lényegét! c. Hasonlítsa össze a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő (Tigrisszív Bt, Thai Masszázs Iskola, Debrecen www.thaimasszazsiskola.hu; facebook: Gyógyító Ember Egészség Klub): A,,keleti'' és,,nyugati'' masszázsmódszerek

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2001. május 14. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (1085 Budapest, Horánszky u. 15.) M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL www.kristalygyogyitas.hu 2. BÓNUSZ A kéz akupresszúrás pontjai GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL Vajon hogyan segíthet neked egy kő abban, hogy jobban érezd magad, vagy éppen meg is gyógyulj? Először azt kell megértenünk,

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Határozza meg a "vér oxigenizálásán alapuló terápiák" lényegét

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Írja le a hagyományos tibeti orvoslás szerint a betegség

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve:dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és mely esetben masszírozza! 2 pont

2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és mely esetben masszírozza! 2 pont 1 AKU 1999. október 1. Fogalmazza meg röviden a forráspont hatását! 1 pont - erõsít - gyengít, azaz kiegyenlíti az energia hiányosságait 2. Ismertesse röviden, hogyan keresi meg a vékonybél-6 pontot, és

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak. 2004. október 14.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak. 2004. október 14. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Akupresszőr szak 2004. október 14. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak február óra

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Akupresszőr szak február óra Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Akupresszőr szak 2005. február 15. 11 óra 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott feladatlapon

Részletesebben

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A A MUNKAÉLETTAN ALAPJAI A munka felosztása Fizikai munka Könnyő Közepes Nehéz Szellemi munka: Idegi szellemi tevékenység útján jön létre Megismerés folyamatai Érzelmi folyamtok Akarati folyamatok Fizikai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, amelyeknek rehabilitációs

Részletesebben

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. február 28. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei

A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei A menopauza holisztikus értelmezése A hormonális jógaterápia alapelvei A holisztikus gyógyítás más alapokon nyugszik, mint a hagyományos allopátiás orvoslás: az emberi szervezetet funkcionális egységként

Részletesebben