Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei a Számítógép-szerelő, karbantartó szakképzés tantárgyaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei a Számítógép-szerelő, karbantartó szakképzés tantárgyaiból"

Átírás

1 Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei a Számítógép-szerelő, karbantartó szakképzés tantárgyaiból A tantárgy neve: Munkahelyi egészség és biztonság Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Munkavédelmi alapismeretek Munkahelyek kialakítása Munkavégzés személyi feltételei Munkaeszközök biztonsága Munkakörnyezeti hatások Munkavédelmi jogi ismeretek A munkakörnyezet és a munkavégzés hatása a munkát végző ember egészségére és testi épségére. A munkavédelem fogalomrendszere, források. A megelőzés fontossága és lehetőségei. Munkahelyek kialakításának általános szabályai. Szociális létesítmények. Közlekedési útvonalak, menekülési utak, jelölések. Alapvető feladatok a tűzmegelőzés érdekében. Anyagmozgatás. Munkahelyi rend és hulladékkezelés. Jogszerű foglalkoztatás. Munkaköri alkalmasság. A munkavégzés alapvető szervezési feltételei. Munkaeszközök fogalom meghatározása. Munkaeszközök dokumentációi Munkaeszközök üzemeltetésének, használatának feltételei. Veszélyforrások, veszélyek a munkahelyeken. A kockázat fogalma, felmérése és kezelése. A munkavédelem szabályrendszere, jogok és kötelezettségek. Munkavédelmi feladatok a munkahelyeken. Balesetek és foglalkozási megbetegedések. Munkavédelmi érdekképviselet a munkahelyen.

2 A tantárgy neve: Foglalkoztatás II Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Munkajogi alapismeretek Munkaviszony létesítése Álláskeresés Munkanélküliség Munkavállaló jogai, kötelezettségei, felelőssége. Munkajogi alapok. Foglalkoztatási formák. Speciális jogviszonyok. Munkaviszony létrejötte, fajtái. A munkavállalás dokumentumai. Munkaviszony adózási, biztosítási, egészség- és nyugdíjbiztosítási öszszefüggései. Karrierlehetőségek feltérképezése. Motivációs levél és önéletrajz. Álláskeresési módszerek. Munkaerőpiaci technikák. Állásinterjú A munkanélküli (álláskereső) jogai, kötelezettségei és lehetőségei. Álláskeresési ellátások ( aktív és passzív eszközök ). Közfoglalkoztatás. Munkaügyi szervezet. Vállalkozások létrehozása és működtetése.

3 A tantárgy neve: Foglalkoztatás I Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Nyelvtani rendszerzés 1 Nyelvtani rendszerezés 2 Nyelvi készségfejlesztés Munkavállalói szókincs A 3 alapvető idősíkra (jelen, múlt, jövő) vonatkozó igeidők. Nyelvtani egységek a tagadás, a jelen idejű feltételes mód, illetve a segédigék (képesség, lehetőség, szükségesség) használata. A kérdésfeltevés, a szórend alapvető szabályai. személyes bemutatkozás. a munka világa. napi tevékenységek, aktivitás. étkezés, szállás. A szakmájára közvetlenül vonatkozó, gyakran használt kifejezések ismerete.

4 A tantárgy neve: Információtechnológiai alapok Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Bevezetés a számítógépes architektúrákba Szoftverismeretek Információtechnológiai biztonság alapjai Kettes- és tizenhatos számrendszer. Neumann-elvű számítógép felépítése. A központi egység elemei, fajtái és jellemzői. A perifériák fajtái, jellemzői. Csatolók feladata és fajtái. A BIOS feladata, beállítása. Hálózatok fajtái és jellemzői. Speciális számítógépek Szoftver fogalma, szoftverek csoportosítása. Operációs rendszer fogalma, feladatai, típusai és jellemzőik. Partíció és a formázás. Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak. Fájlkiterjesztések és attribútumok. A Vezérlőpult és beállításai. A hibakeresés eszközei. Rosszindulatú szoftverek és az ellenük való védekezés. Felhasználói nevek és jelszavak. Fájlmegosztás, fájlok és mappák fájlrendszer szintű védelme. Tűzfalak feladata, típusai. Mobil eszközök védelme, biometrikus azonosítási módszerek.

5 A tantárgy neve: Információtechnológiai gyakorlat Számítógép laboratóriumban illetve számítógépen végzett gyakorlati vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a feladat pontos leírását, a szükséges tudnivalókat és a megoldáshoz szükséges eszközök és forrásállományok elérési helyét. A gyakorlati szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Számítógép összeszerelése Telepítés és konfigurálás Megelőző karbantartás Pontos konfiguráció meghatározása, megfelelő alkatrészek kiválasztása. Számítógép szakszerű összeszerelése BIOS beállítása. Számítógép hálózatra csatlakoztatása, IP cím beállítása. Hardveroptimalizálás. Particionálás, kötetek formázása. Operációs rendszerek telepítése. Meghajtó programok telepítése. Frissítések és hibajavító csomagok telepítése. Alkalmazások telepítése, eltávolítása. Illesztőprogramok frissítése, eszközkezelő használta. Rendszer erőforrásainak monitorozása, szolgáltatások beállításai. Biztonsági beállítások elvégzése (vírusirtók, tűzfalak). Megelőző karbantartás jelentősége, karbantartási terv. Hardver- és szoftverkarbantartás feladatai. Helyreállítási pontok készítése, rendszer visszaállítása korábbi időpontra. Távoli asztalkapcsolat és távsegítség konfigurálása.

6 A tantárgy neve: Munkaszervezési ismeretek Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése Szervezeten belüli szerep, irányítás, munkaszervezés, kommunikáció Információgyűjtés, kezelés, tájékozódás Munkavégzés projektekben Pénzügyi, vállalkozási feladatok Munka és balesetvédelem, elsősegélynyújtás A vállalkozókat, vállalkozásokat, munkavállalókat terhelő adó- és közterhek. Minőség-ellenőrzés, minőségbiztosítás, minőségirányítás Környezetvédelem, környezeti fenntarthatóság, veszélyes anyagok kezelése A megbízási, vállalkozói jogviszony előnyei és hátrányai a foglalkoztatott szempontjából. Portfólió fogalma és szerepe az életpálya-építésben. Jellemző informatikai munkakörök, tipikus munkaköri elvárások. Gazdasági, nonprofit és közigazgatási szervek szervezeti és működési jellemzői. A szervezeti kommunikáció alapvető szabályai, eljárásai, dokumentumai. A munkavégzés viselkedési és kommunikációs szabályai. A munkafeladatok elvégzéséhez szükséges információk gyűjtése, elemzése, kezelése, tárolása. Az interneten elérhető szakma specifikus képzési és tananyagok. Projektmenedzsment alapfogalmai. Projektszoftverek fogalma, fajtái, jellemzői. A projekttervezés folyamata. A projektműködésre jellemző speciális kommunikációs és dokumentációs szabályok, jellemző projektdokumentumok. Vállalkozás, cég alapításának folyamata, az alapítás feltételei. Adminisztrációra, számvitelre jellemző alaptevékenységek. Költségszámítás, jövedelmezőség számítás. Árajánlat. Ügyfélkapu szolgáltatásai. A számítógépes munkahelyre vonatkozó ergonómiai követelmények. Érintésvédelmi előírások, áramütéses balesetek megelőzése. Minőségellenőrzés, minőségbiztosítás, minőségirányítás fogalmának értelmezése a szakképesítésre jellemző munkafolyamatokban. A szabványok helye és szerepe a minőségügyi, minőségirányítási, minőségbiztosítási eljárásokban. Szakképesítésre jellemző minőségügyi szabványok. A betölthető munkakörre jellemző környezetvédelmi előírások és azok alkalmazása, hulladékok, veszélyes anyagok kezelésének szabályai.

7 A tantárgy neve: Munkaszervezési gyakorlat Számítógépen végzett gyakorlati vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a feladat pontos leírását, a szükséges tudnivalókat és a megoldáshoz szükséges forrásállományok elérési helyét. A gyakorlati szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése Szervezeten belüli szerep, irányítás, munkaszervezés, kommunikáció Információgyűjtés, kezelés, tájékozódás Munkavégzés projektekben Pénzügyi, vállalkozási feladatok Szakmai és személyes portfólió elkészítése és vezetése. Az internet használata informatikai állások felkutatásában. A szakmai önéletrajz jellegzetességei informatikai szakképesítések esetében. A különböző munkahelyi szituációkban keletkező dokumentumok tartalmi, formai, stilisztikai sajátosságainak megismerése dokumentumok elemzésével. Dokumentummenedzsment, dokumentumkezelő szoftverek jellemző funkciói. Saját munkaidő, feladatok tervezésének, nyomon követésének módszerei, eszközei. Munkaidő és feladattervező, szoftverek használata. Jellemző keresőalkalmazások. Megadott szempontok alapján különböző típusú információk keresése. Információk megosztására, rendszerezésére, tárolására szolgáló alkalmazások kezelése. Magyar és angol nyelvű műszaki dokumentáció értelmezése, ismertetése. Jellemző projekt-dokumentumok elkészítése minta alapján saját projektre. Saját projekt megtervezése: megadott projektcélra tevékenységek tervezése, ütemezése, erőforrás tervezés. Projektszoftverek alkalmazása a projektben. Saját tanulói projekt felvitele projektmenedzsment szoftverbe. Csoportmunka támogató eszközök. Egyéni és társas vállalkozás alapítása. Pénzügyi adminisztrációra jellemző alaptevékenységek elvégzése: bankszámlanyitás, számlavezetéssel kapcsolatos tevékenységek, átutalás kezdeményezése, hiteligénylés, hitelfelvétel feltételeinek, menetének megismerése. Számla kiállítása, számlaellenőrzés. Munkafolyamatokhoz, szolgáltatásokhoz, termékekhez kapcsolódó egyszerű költségkalkulációs, költségszámítási feladatok, a vállalkozókat, vállalkozásokat, munkavállalókat terhelő adó- és közterhek figyelembevételével. A költségkalkuláció figyelembevételével egyszerű árajánlat összeállítá-

8 Munka és balesetvédelem, elsősegélynyújtás Minőség-ellenőrzés, minőségbiztosítás, minőségirányítás Környezetvédelem, környezeti fenntarthatóság, veszélyes anyagok kezelése sa. Alapvető ügyfélkapu műveletek gyakorlása. A számítógép perifériáinak ergonomikus, helytakarékos, funkcionális elrendezése a környezeti adottságok és a munkaegészségügyi előírások figyelembevételével. A balesetmentes munkavégzés kockázatbecslés, elemzés szituációk alapján. Balesetvédelmi és az érintésvédelmi előírások, áramütéses balesetek megelőzése, áramütést szenvedett elsősegélynyújtása. Folyamatszabályozás, folyamatfejlesztés szervezeti dokumentumok alapján. Munkahelyi minőségirányítási előírások értelmezése; szabályozó dokumentumok fajtái. Szabványok fellelhetősége, keresés minőségügyi szabványok között. Veszélyes anyagok hulladékok kezelése eljárások. Veszélyes hulladékokkal kapcsolatos kockázatbecslés.

9 A tantárgy neve: Hálózati ismeretek Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Fizikai átviteli jellemzők és módszerek Közeg-hozzáférési módszerek Adatkapcsolati protokollok Lokális hálózatok Hálózati réteg A felsőbb rétegek Általános elméleti alapok. Vonalak megosztása. Vonalkapcsolás. Üzenet- és csomagkapcsolás. Vezetékes átviteli közegek. Vezeték nélküli átviteli közeg. Analóg átvitel. Digitális átvitel. Párhuzamos és soros adatátvitel Soros kommunikáció Véletlen átvitelvezérlés. Ütközést jelző vivőérzékeléses többszörös hozzáférés (CSMA/CD). Osztott átvitelvezérlés. Ütközést elkerülő, vivőérzékeléses többszörös hozzáférés (CSMA/CA). Központosított átvitelvezérlés. Lekérdezéses (polling) eljárás. Vonalkapcsolásos eljárás. Keretek képzése. Hibakezelés. Korlátozás nélküli egyirányú (szimplex) protokoll. Egyirányú protokollok. Kétirányú protokollok. IEEE 802-es szabványok. A fizikai réteg. Közeghozzáférés-vezérlési (MAC) alréteg. Logikai kapcsolatvezérlési (LLC) alréteg. Rétegek közötti szolgálatok. A lokális hálózatok fizikai egységei. Az IEEE szabvány és az ETHERNET. Forgalomirányítás. A legrövidebb út meghatározása. Torlódásvezérlés. Keret-relézés. Szállítási réteg.

10 A TCP/IP protokoll és az Internet Vezeték nélküli átviteli módok Viszonyréteg. Megjelenítési réteg. Adatábrázolás. Adattömörítés. Hálózati biztonság és védelem (titkosítás). Alkalmazási réteg. TCP/IP protokoll. Az internet szállítási rétege: a TCP Az internet hálózati rétege: az IP. Címzési rendszer. Az internet vezérlése: az ICMP protokoll. Hálózat elérési réteg. Az internet-szolgáltatások ( , FTP, Telnet, Gopher, WWW). A hálózat emberi tényezői. Vezeték nélküli technológiák előnyei, hátrányai, korlátai. Vezeték nélküli hálózatok típusai, jellemzői. Vezeték nélküli hálózat biztonsága (hitelesítés, titkosítások). Forgalomszűrés.

11 A tantárgy neve: Hálózati ismeretek gyakorlat Számítógép laboratóriumban illetve számítógépen végzett gyakorlati vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a feladat pontos leírását, a szükséges tudnivalókat és a megoldáshoz szükséges eszközök és forrásállományok elérési helyét. A gyakorlati szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Kábelek és csatlakozók szerelése Két számítógép közötti pontpont kapcsolat kialakítása Vezetékes otthoni, kisvállalati hálózat kialakítása SOHO forgalomirányító segítségével SOHO forgalomirányító konfigurálása, alapbeállításai SOHO forgalomirányító konfigurálása vezeték nélküli hozzáférésre Koaxiális kábel és csatlakoztatásuk. STP kábelek és csatlakoztatásuk. UTP kábelek és csatlakozók. Krimpelő fogó felépítése, használat. Optikai kábelek szerelése (pl.: video). Fali csatlakozók típusai, szerelése. Rack szekrények tulajdonságai, típusai. Kábelrendezés, feliratozás rack szekrényben. Kábel teszterek típusai, fajtái. Mérések kábel teszterekkel. Mérési jegyzőkönyvek készítése. Fizikai réteg előkészítése. Számítógépek konfigurálása, IP kapcsolat beállítása. Állományok másolása, megosztása, jogosultságok kiosztása. Bluetouth eszköz csatlakoztatása, konfigurálása. Mobil telefon csatlakoztatása. A forgalomirányító és a számítógép fizikai csatlakoztatása. A számítógép csatolójának konfigurálása megfelelő IP beállításokkal, a forgalomirányító konfigurációs felületének eléréséhez. Bejelentkezés a forgalomirányítóra. LAN hálózati kapcsolat konfigurálása (router, IP és maszk, DHCP és DNS szerver). Internet kapcsolat konfigurálása. Hozzáférés korlátozás, policy létrehozása. Weblapok blokkolása URL cím segítségével, kulcsszóval. Alkalmazások blokkolása Alkalmazásvezérlés Adminisztráció (menedzsment, diagnosztika, konfigurációs beállítások mentése, visszatöltése, gyári beállítások visszaállítása, firmware frissítés). Vezeték nélküli beállítások. Elemi beállítások. Hálózati név (SSID) beállítása, szórása.

12 Biztonsági beállítások SOHO forgalomirányítón Jogosultságok kiosztása hálózatban Nyomtatás hálózatban Fájlmegosztás LAN hálózatban Rádiósáv csatorna kiosztás. Biztonsági beállítások. Tűzfal beállítások. Internet szűrők. Web szűrők. Munkaállomás a hálózaton felhasználók felvétele a munkaállomásra, felhasználóváltás, jogosultságok kiosztása. Erőforrás-kezelés nyomtató megosztása, hálózati nyomtató kiválasztása, hálózati nyomtató telepítése, hálózati nyomtató, nyomtatási sor karbantartása, navigálás telepített nyomtatók között. Erőforrás-kezelés navigálás a munkacsoportban, navigálás domainben, fájlok, mappák megosztása, jogosultságok beállítása, hálózati meghajtó hozzárendelése, eltávolítása. Hálózati környezet beállítása kliensbeállítások (protokollok beállítása, név beállítás ), protokollok hozzáadása eltávolítása, csatolók beállítása.

13 A tantárgy neve: Operációsrendszerek Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Számítógépek felépítése Az operációs rendszerek fejlődése Felhasználói felületek Lemezkezelés Állományok Alapfogalmak Folyamat és processzorkezelés Hardver megközelítés: Neumann-elvek, a számítógép blokkvázlata. Funkcionális megközelítés: Alkalmazás hierarchia, hétszintű logikai modell. A kezdetek. Kötegelt feldolgozás. Multiprogramozás. PC-k. Többprocesszoros rendszerek. Elosztott rendszerek. Felhasználó és a rendszermag: Külső erőforrások. Belső erőforrások. Karakteres felületek és jellemzői. Grafikus felületek és jellemzői. Háttértárolók felépítése: mágnesszalagok, mágneslemezek optikai tárolók. Eszközmeghajtók. Lemezütemezés. Memóriaterületek kiválasztása: Szinkron, aszinkron átvitel, átmeneti tárak. Lemezgyorsítás. Blokkméret optimalizálás. Adattömörítési eljárások. Megbízhatóság, redundancia. Fájl fogalma, fájlnevek, fájlok jellemzői. Katalógus fogalma, egyszintű és többszintű katalógus. Fájlok elhelyezése: folytonos, láncolt, indexelt. Folyamatok: program fogalma, folyamatleíró blokk, szálak. Erőforrások: megszakítható és nem megszakítható erőforrások. Az operációs rendszerek meghatározása, szerkezet, szolgáltatásai. A KERNEL. Rendszerhívások, válaszok. Folyamatok létrehozása: a főütemező. Műveletek folyamatokkal

14 Várakozási sorok Memóriakezelés Környezetváltás A folyamatok alapállapotai Felfüggesztett állapot Processzorütemezés: előbb jött előbb fut, legrövidebb előnyben, prioritásos módszerek Valóságos tárkezelés Rögzített címzés Áthelyezhető címzés Átlapoló (overlay) módszer Tárcsere Állandó partíciók Rugalmas partíciók Lapozás Virtuális tárkezelés A virtuális tárkezelés algoritmusa Lapkiosztási elvek Lapcsere stratégiák Tárvédelem, szegmentálás Folyamatok logikai egységeinek védelme Folyamatok védelme egymástól Operációs rendszer védelme Gyorstárak (cache memóriák)

15 A tantárgy neve: Operációs rendszerek gyakorlat Számítógépen végzett gyakorlati vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a feladat pontos leírását, a szükséges tudnivalókat és a megoldáshoz szükséges forrásállományok elérési helyét. A gyakorlati szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Macintosh operációs rendszer Android rendszerek Linux desktop operációs rendszer Macintosh operációs rendszer telepítése. A számítógép beállításai. Programok és fájlok. Felhasználói jogosultságok. Fájlnevek és kierjesztések. Fájlok keresése. A rendszer nyelvének beállítása. Ablakváltás, asztal elérés. Apache-, FTP-szerver-integráció. Software update. Együttműködés Mac és PC között. Váltás az operációs rendszerek között. Fájlcsere Mac és PC között. Programhibák elhárítása. Érintő képernyő fajtái és működésük. Android verziók és tulajdonságaik. Android telepítése PC-re. Android telepítése telefonra. Androidos alkalmazások telepítése telefonra. Androidos telefon frissítése. Linux fogalmának definiálása. Linux operációs rendszer telepítése. Linux használata, parancskezelés. Állomány és könyvtárkezelés, állományrendszer. Linux jogosultság és felhasználó-kezelés. Tulajdonjog kezelés, csoportjog kezelés Felhasználók létrehozása és törlése Linux operációs rendszer kezelése Linux fájlrendszerek, becsatolások. Linux és a Windows fájlrendszerének kölcsönös elérése.

16 A tantárgy neve: Számítógéprendszer hibáinak elhárítása Írásbeli vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a tananyagot felölelő megválaszolandó kérdéseket és megoldandó feladatokat Az írásbeli szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Hibaazonosítási alapelvek és mérőeszközök Számítógépek konfigurálása Perifériák méretezése, kiválasztásuk Általános elméleti alapok. Hiba jelenség szakszerű meghatározása. Ügyféljelzések értelmezése, korrekciója, visszaellenőrzése. Készülékek hibakódjai, azok értelmezése Hiba helyének, forrásának, okának meghatározása Mérőeszközök és tulajdonságaik, alkalmazásuk korlátai Multiméter. ESR és kapacitásmérő. Teljesítménymérő. Árammérő lakatfogó. Akkumulátor belsőellenállás mérő. Oszcilloszkóp. EPROM író és olvasó eszköz. Hálózat analizátor. Vezeték nyomvonal kereső eszközök. Teszt eszközök. Teszt szoftverek. Tesztábrák monitorhoz, nyomtatóhoz. Számítógéppel végzett feladatok teljesítmény igénye. Hardver elemek tulajdonságai kiválasztási szempontjai a teljesítmény igény és a feladat kiszolgálása szempontjából. Portok fajtájának, elhelyezkedésének és mennyiségének megválasztása. Adatkapcsolat kapcsolat eszközeinek tulajdonságai. Speciális vezérlők tulajdonságai. Készülékházak kiválasztása. Tápegység kiválasztása teljesítmény igény és funkció szempontjából. Hűtési megoldások a teljesítmény igény alapján. Billentyűzet. Mouse (touchpad). Digitalizáló táblák. Kamera. Mikrofon. Hangsugárzók (hangszórók és fejhallgató).

17 Számítógép hibák és elhárításuk Perifériák hibái és elhárításuk Nyomtatók Lapnyomtató (lézernyomató, tintasugaras nyomtató, szilárdtintás nyomtató), Mátrix vagy sornyomtató, thermo és thermotransfer nyomtató, Lapnyomtatók esetén (fekete -fehér vagy színes nyomat). Megjelenítők. Lapolvasók. Szünetmentes áramforrások (UPS-ek). Vonalkód és QR kód-olvasók. Mozdulat vezérelt megoldások. Asztali számítógépek Nem indul a gép - Tápegység hibái - Zárlat az alaplapon - Csipogás mint hibaüzenet - BIOS POST kódok elemzése Elindul a gép, de hibásan működik - Szoftveres hibák - Hardware hibák kiszűrése Hordozható számítógépek (notebook) hibái Szoftverhibák kiszűrése - Operációs rendszer visszaállítása gyári állapotra Hardware hibák - Szétszerelés fogásai és szerszámai (rejtett fülek és csavarok) - Memória hiba tesztje - Winchester hiba tesztje - Processzor hiba - Video vezérlő tesztje - Kijelző hibái - Optikai meghajtó hibái Kézi számítógépek hibái Szoftverhibák kiszűrése Hardware hibák - Szétszerelés fogásai és szerszámai (rejtett fülek és csavarok) - Csatlakozók és kábelek cseréje - Akkumulátor cseréje - Memória cseréje Hibák és javítási eljárások dokumentálása Dokumentálás szerepe (visszakereshetőség, számlázhatóság, ellenőrizhetőség stb.) Szabványosított hiba és javítási kódok (IRIS kód) Monitorok Megfelelő meghajtójel generálása Táplálási hibák (előlapi jelzőfények értelmezése)

18 Hálózati rendszerek hibái és elhárításuk Karbantartási feladatok számítógépes rendszerekben Nativ felbontás LCD panel hibái Képcső hibái (CRT) Projektorok Megfelelő meghajtójel generálása Izzó állapot felmérése A lencse szakszerű tisztítása Nyomtatók Nem aktív a nyomtató Kijelző aktív, de nem nyomtat Tesztoldal nyomtatása és tartalmi értelmezés Hibakódok értelmezése a készülékleírás és a szervizkönyv alapján Minőségi hibák a nyomtatásban Papír elakadása Multifunkciós készülékek hibái - Szkennelés hibái - Faxolás hibái Szünetmentes áramforrások Nem aktív a készülék Aktív, de nem megfelelően szolgáltat Adatbeviteli eszközök Billentyűzet Mouse Lapolvasók Digitalizáló tábla Kamera Egy eszközre korlátozódik a probléma Csatolókártya fizikai kapcsolatának ellenőrzése Csatolókártya aktivitásának ellenőrzése Driver ellenőrzése IP cím ellenőrzése, korrekciója Egy hálózati szegmensre kiterjedt probléma Szerver eszköz elérhető Szerver sem érhető el Személyi számítógépek karbantartási feladatai Adatkarbantartás (takarítás, rendszerezés, archiválás) Vírusvédelem vizsgálata, karbantartása Firmware update Operációs rendszer update Hűtési viszonyok ellenőrzése, portalanítás, ventillátorcsere Külső tisztítás Nyomtatók Lézernyomtatók - Kellékanyagok cseréje

19 - Elakadt, beszorult papír eltávolítása - Tesztoldal nyomatképének elemzése - Felesleges festékpor eltávolítása - Lézer optika tisztítása Mátrixnyomtatók - Festékszalag cseréje - Elakadt beszorult papírmaradványok eltávolítása - Teszt üzemmód aktiválása - Papírtovábbító elemek beállítása - Fej tisztítása - Fejszán tisztítása, szükség szerinti kenése Thermonyomtatók - Papír és transzferszalag befűzése - Elakadt beszorult papírmaradványok eltávolítása - Tesztüzemmód aktiválása - Beállítási adatok nyomtatása Beviteli eszközök (billentyűzet, mouse) karbantartása Tisztítás és lehetséges eszközei UPS-ek karbantartása Szakszerű portalanítás Terhelhetőség, akkukapacitás ellenőrzése Akkumulátorok cseréje Hálózati kapcsolóeszközök Portalanítás Firmware update Kézi számítógépek karbantartása Szoftver update Mikrofon, hangszóró nyílások takarítása Akkumulátor csatlakozás ellenőrzése tesztje Forrasztás technológiai ismeretek Forrasztás technológiai alapelvek Kézi forrasztás szerszámai, eszközei

20 A tantárgy neve: Számítógéprendszer hibáinak elhárítása gyakorlat Számítógépen és számítógépes hálózaton végzett gyakorlati vizsga. A vizsgázó feladatlapot kap, mely tartalmazza a feladat pontos leírását, a szükséges tudnivalókat és a megoldáshoz szükséges eszközök és forrásállományok elérési helyét. A gyakorlati szakmai vizsgákra aktuálisan érvényes százalékos értékelési Hibaazonosítási alapelvek és mérőeszközök gyakorlat Számítógépek bontása, öszszeépítése, rendszerszoftver telepítése Általános elméleti alapok Hiba jelenség szakszerű meghatározása Ügyféljelzések értelmezése, korrekciója, visszaellenőrzése, ügyfél szóhasználat értelmezése Készülékek hibakódjai, azok értelmezése Külső hatások figyelembe vétele Hiba helyének, forrásának, okának meghatározása Mérőeszközök használatának megismerése Multiméter ESR és kapacitásmérő Teljesítménymérő Árammérő lakatfogó Akkumulátor belsőellenállás mérő Oszcilloszkóp Kábel bekötés vizsgáló Vezeték nyomvonal kereső eszközök Teszt eszközök használatának megismerése - BIOS Post kódokat megjelenítő teszt eszközök - BIOS manipuláló teszt kártyák - Készülék alkatrészek, mint teszteszközök (Tápegység, videokártya, memória, HDD stb.) - Műterhelés tápegység vizsgálatához - Műterhelés UPS vizsgálatához Teszt szoftverek megismerése Mérő szoftverek Beállító szoftverek Teszt üzemmódot generáló szoftverek Tesztábrák monitorhoz, nyomtatóhoz Szerszámok megismerése, használatuk begyakorlása. ESD eszközök használata a munkavégzés során, gyakorlás. PC építése előre összekészített elemekből. Számítógép tervezése adott célfeladathoz. Hordozható számítógépek szét és összeszerelése,speciális szerszámok

21 Számítógép hibák és elhárításuk gyakorlata használatának begyakorlása. Asztali számítógépek Nem indul a gép, hiba kezelése - Tápegység hibák - Zárlat az alaplapon - Csipogás mint hibaüzenet - Tesztkártya használata Bootolható DVD és Pendrive előállítása. - Bootolás külső referencia eszközről Szoftveres hibák - Driver hibák - Operációs rendszer hibák - Vírusfertőzés okozta hibák - Adatábrázolási hibák Hardware hibák kiszűrése - Ellenpróbák a gyanús elemmel - Videokártya hibái - Processzor hibák - Hűtési problémák - Belső adattároló hibái (HDD,SSD stb.) - Szakszerűtlen összeszerelésből adódó hibák Hordozható számítógépek (notebook) hibái Szoftverhibák kiszűrése - BIOS reset - Bootolás külső adatforrásról - Operációs rendszer visszaállítása gyári állapotra Hardware hibák - Szétszerelés fogásai és szerszámai (rejtett fülek és csavarok) - Memória hiba tesztje - Winchester hiba tesztje - Processzor hiba - Video vezérlő tesztje - Kijelző hibái - Optikai meghajtó hibái Kézi számítógépek hibái Szoftverhibák kiszűrése - Reset - Újratelepítés - Firmware frissítése Hardware hibák - Szétszerelés fogásai és szerszámai (rejtett fülek és csavarok) - Csatlakozók és kábelek cseréje - Akkumulátor cseréje - Memória cseréje

22 Perifériák hibái és elhárításuk gyakorlata Hibák és javítási eljárások dokumentálása Dokumentálás munkalapokon IRIS kód használata Monitorok Megfelelő meghajtójel generálása Táplálási hibák (előlapi jelzőfények értelmezése) Nativ felbontás Tesztábra elemeinek értelmezése Projektorok Megfelelő meghajtójel generálása Izzó állapot felmérése Nyomtatók Nem aktív a nyomtató - fedelek záródása (érzékelő kapcsolók) - tápellátás ellenőrzése Kijelző aktív, de nem nyomtat. - Teszt üzemmód aktiválása - Csatolófelület kapcsolatának ellenőrzése - Driver telepítés ellenőrzése - Hálózati cím beállítás ellenőrzése Tesztoldal nyomtatása és tartalmi értelmezés Minőségi hibák a nyomtatásban - Rendezetlen tartalom (driverhiba, vagy kommunikációs hiba) - Koszolt a nyomatkép Papír elakadása - Papírtovábbító elemek állapotának ellenőrzése - Akadály elhárítása a papírúton - Média (papírminőség) ellenőrzése Mátrixnyomtatók setupolása Multifunkciós készülékek hibái - Szkennelés hibái - Faxolás hibái Szünetmentes áramforrások Nem aktív a készülék - Biztosítók ellenőrzése - Akkucsatlakozások ellenőrzése - Akku állapot ellenőrzése Aktív, de nem megfelelően szolgáltat - Teszt üzemmód - Akkumulátorok és csatlakozóinak ellenőrzése - Töltési kör működésének ellenőrzése - Kommunikációs hiba a felügyeleti rendszer felé Adatbeviteli eszközök Billentyűzet Mouse

23 Hálózati rendszerek hibái és elhárításuk Karbantartási feladatok számítógépes rendszerekben gyakorlat Lapolvasók Digitalizáló tábla Kamera Egy eszközre korlátozódik a probléma Csatolókártya fizikai kapcsolatának ellenőrzése Csatolókártya aktivitásának ellenőrzése Driver ellenőrzése IP cím ellenőrzése, korrekciója Egy hálózati szegmensre kiterjedt probléma Szerver eszköz elérhető - címkiosztás működésének ellenőrzése Szerver sem érhető el - hibás kapcsolóeszköz behatárolása - túlzott adatforgalmat generáló eszköz kiszűrése szakaszolással, leválasztással Személyi számítógépek karbantartási feladatai Adatkarbantartás (takarítás, rendszerezés, archiválás) Vírusvédelem vizsgálata, karbantartása Firmware update Operációs rendszer update Hűtési viszonyok ellenőrzése, portalanítás, ventillátorcsere Külső tisztítás Nyomtatók Lézernyomtatók - Kellékanyagok cseréje - Elakadt, beszorult papír eltávolítása - Státuszlap (beállítási adatok) kinyomtatása - Tesztoldal nyomatképének elemzése - Lapfelszedő elemek ellenőrzése, cseréje - Portalanítás a papírúton - Felesleges festékpor eltávolítása - Fényhenger (Drum) koszmentesítése - Lézer optika tisztítása Mátrixnyomtatók - Festékszalag cseréje - Elakadt beszorult papírmaradványok eltávolítása - Beállítási adatok kinyomtatása - Teszt üzemmód aktiválása - Papírtovábbító elemek beállítása - Fej tisztítása - Fejszán tisztítása, szükség szerinti kenése Thermo nyomtatók - Papír és transzferszalag befűzése - Elakadt beszorult papírmaradványok eltávolítása - Tesztüzemmód aktiválása - Beállítási adatok nyomtatása

24 Beviteli eszközök (billentyűzet, mouse) karbantartása Tisztítás és lehetséges eszközei (gazdaságosan nem javíthatók) Megjelenítők karbantartása Monitorok karbantartása Projektorok karbantartása (portalanítás, izzócsere) A lencse szakszerű tisztítása UPS-ek karbantartása Szakszerű portalanítás Terhelhetőség, akkukapacitás ellenőrzése Akkumulátorok cseréje Hálózati kapcsolóeszközök Portalanítás Firmware update Kézi számítógépek karbantartása Szoftver update Mikrofon, hangszóró nyílások takarítása Akkumulátor csatlakozás ellenőrzése tesztje Forrasztás technológiai ismeretek Forrasztás technológiai alapelvek Kézi forrasztás szerszámai, eszközei Egyszerű áramkör összeépítése

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Számítógép-szerelő, karbantartó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 523 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Számítógép-szerelő, karbantartó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 523 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

2. számú táblázat A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként

2. számú táblázat A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Szakmai követelmény-modul 2. számú táblázat A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti

Részletesebben

Informatika ismeretek érettségi szóbeli témakörök

Informatika ismeretek érettségi szóbeli témakörök Informatika ismeretek érettségi szóbeli témakörök Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye 2019. május-júniusi vizsgaidőszak

Részletesebben

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni. - A tanulók

Részletesebben

TANMENET 2018/2019. tanév

TANMENET 2018/2019. tanév Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3. Tel:06-56-424-955, Fax: 06-56-513-925 e-mail cím: titkarsag@palfy-vizugyi.hu TANMENET 2018/2019. tanév

Részletesebben

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni. - A tanulók

Részletesebben

a(z) SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

a(z) SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) 34 523 02 SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok

Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok Számítógép-szerelő, karbantartó képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Műszaki informatikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 41 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ Technikai azonosító: AK 17174. 2013. évi összesített közbeszerzési terve

Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ Technikai azonosító: AK 17174. 2013. évi összesített közbeszerzési terve Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ Technikai azonosító: AK 17174 2013. évi i terve A Tervezett eljárási típus megindításának, illetve a szerződés teljesítésének várható időpontja vagy a vagy

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

INFORMATIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI

INFORMATIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI INFORMATIKAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI EMELT SZINT A szóbeli vizsga részletes tematikája 2017. 1 A szóbeli vizsga egyetlen tétel kifejtéséből, valamint néhány perces beszélgetésből áll. A szóbeli

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés

Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A szakképesítés azonosító száma: 54 481 04 A szakképesítés megnevezése: Informatika rendszergazda A szakmacsoport

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 0 43 0 8 0.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató)

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató) A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. Összeállította: Informatika munkaközösség 2010. év szeptember hó 01. nap. (tanár) (tagintézmény igazgató)

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

A 19. sorszámú Számítógép-szerelő, -karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 19. sorszámú Számítógép-szerelő, -karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 19. sorszámú Számítógép-szerelő, -karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 523 02

Részletesebben

Az 54 481 03 0010 54 07 azonosító számú, Webmester megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak azonosítója megnevezése 1142-06 Számítógép

Az 54 481 03 0010 54 07 azonosító számú, Webmester megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak azonosítója megnevezése 1142-06 Számítógép Az 54 481 03 0010 54 07 azonosító számú, Webmester megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak azonosítója megnevezése 1142-06 Számítógép kezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés 1143-06 Projekt

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 5 8 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

OKJ számú INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA. valamint a(z) XIII. INFORMATIKA ÁGAZAT

OKJ számú INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA. valamint a(z) XIII. INFORMATIKA ÁGAZAT Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola HELYI SZAKMAI TANTERVE az 54 481 04 OKJ számú INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA valamint a(z) III. INFORMATIKA ÁGAZAT szakképesítés szakmai óráihoz Készült: SZAKKÉPZÉSI

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 -- --.. Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 5 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Webmester képzés tematika oktatott modulok

Webmester képzés tematika oktatott modulok Webmester képzés tematika oktatott modulok 1167-06 - Webmester Figyeli és gyűjti a munkájával kapcsolatos újonnan felmerülő technológiákat, trendeket Felülvizsgálja, fejleszti és dokumentálja saját munkafolyamatainak

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 06 4 06 68 06 6 06 Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 0 000 540 Informatikai rendszergazda informatikai hálózattelepítő és üzemeltető Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 68-06

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell újabb, korszerűbb gépekre. Ön, mint szoftverüzemeltető azt a feladatot kapta,

Részletesebben

Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási és kapcsolási alapok Hálózatok méretezése Connecting Networks

Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási és kapcsolási alapok Hálózatok méretezése Connecting Networks IT alapismeretek hálózati alapfogalmak felhő IoT (Internet of Things) virtualizáció e-learning fogalmak CISCO CCNA CISCO CCNP Hibakeresés WIFI ismeretek Bevezetés a hálózatok világába Forgalomirányítási

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam Informatika témavázlatok 4. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma. HELYI TANTERV az SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma. HELYI TANTERV az SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV az 54 213 05 SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (DUÁLIS KÉPZÉSI RENDSZER, 2 ÉVES

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

A kommunikáció. Információ és társadalom

A kommunikáció. Információ és társadalom A kommunikáció 1. A kommunikációs folyamat megvalósulása a mindennapokban; alapfogalmai A kommunikációs folyamatot modellje A verbális és nonverbális kommunikáció ( példákkal). A közlés információtartalmában

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1168-06 Hardveres, szoftveres feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3. vizsgafeladat Számítógépes rendszerek hardveres

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó Előszó A kapcsolódó tananyag Ha már ötször kiolvastuk a könyvet... Gyakorlás nélkül nem megy! Köszönetnyilvánítás xi xii xiii xiii xiv I. rész: Az ügyfél 1 1. Alapismeretek 3 Ügyféloldal bevezetés 3 Mikor

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 06 43 06 68 06 63 06 Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 540 Informatikai rendszergazda informatikai hálózattelepítő és üzemeltető Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 523 02 SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 523 02 SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 523 02 SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a

Részletesebben

Szoftverfejlesztő megnevezésű szakképesítés

Szoftverfejlesztő megnevezésű szakképesítés Szoftverfejlesztő megnevezésű szakképesítés AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A szakképesítés azonosító száma: 54 213 05 A szakképesítés megnevezése: Szoftverfejlesztő A szakmacsoport száma

Részletesebben

1.64. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

1.64. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ 1.64. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 34 523 02 SZÁMÍTÓGÉP-SZERELŐ, KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény,

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (szakközépiskola 9 12. évfolyam)

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (szakközépiskola 9 12. évfolyam) Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5.

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5. A 2013 szeptemberétől életbelépő új szakképzési kerettanterv a szakközépiskolai oktatásban két képzési formát ír elő. - 4 év ágazati képzés +1 év szakma-specifikus képzés (5 éves képzés) - 4 év nem ágazati

Részletesebben

IT Essentials v5.0. Informatikai Szakképzési Konferencia. 2013. január 26. Radics Tamás HTTP Alapítvány

IT Essentials v5.0. Informatikai Szakképzési Konferencia. 2013. január 26. Radics Tamás HTTP Alapítvány IT Essentials v5.0 Informatikai Szakképzési Konferencia 2013. január 26. Radics Tamás HTTP Alapítvány IT Essentials 5.0 Belépő szintű IT munkakörök betöltéséhez szükséges ismeretek Alapvető iránya a PC

Részletesebben

A közbeszerzés tervezett bruttó értéke az adott kategóriában és időszakban (Forint)

A közbeszerzés tervezett bruttó értéke az adott kategóriában és időszakban (Forint) A közbeszerzés tervezett bruttó értéke az adott kategóriában és időszakban (Forint) 0100000000 0200000000 Kód Megnevezés 2014.01.01. - 2014.03.31. 2014.04.01. - 2014.06.30. 2014.07.01. - 2014.09.30. 2014.10.01.

Részletesebben

A 7. sorszámú Hálózati operációsrendszer-üzemeltető megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 7. sorszámú Hálózati operációsrendszer-üzemeltető megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 7. sorszámú rendszer-üzemeltető megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító : 51 481 04 1.2. Részszakképesítés

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Részszakképesítés megnevezése: Hálózati rendszerüzemeltető

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Részszakképesítés megnevezése: Hálózati rendszerüzemeltető A 8. sorszámú Hálózati rendszerüzemeltető megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 481

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet 1. OPERÁCIÓS RENDSZEREK Elmélet BEVEZETÉS 2 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszerek feladatai Csoportosítás BEVEZETÉS 1. A tantárgy tananyag tartalma 2. Operációs rendszerek régen és most

Részletesebben

0405 INFORMATIKA ÁGAZAT

0405 INFORMATIKA ÁGAZAT 0405 INFORMATIKA ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A négy éves képzés keretében az informatika ágazat szakgimnáziumi kerettanterve szerint tanulhatsz és a 4. év végén érettségi és szakmai érettségi vizsgát

Részletesebben

HELYI TANTERV. Informatika szakmacsoport

HELYI TANTERV. Informatika szakmacsoport Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegység A j k a HELYI TANTERV Informatika szakmacsoport Érvényes a 2013/2014-es tanévtől 54 481 05 MŰSZAKI INFORMATIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. HELYI TANTERV az 54 213 05 SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. HELYI TANTERV az 54 213 05 SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV az 54 213 05 SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 9. sorszámú Informatikai rendszergazda megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 481 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2 1. Egyszerű

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a III. INFORMATIKA ÁGAZATHOZ valamint az 54 213 05 SZOFTVERFEJLESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Részletesebben

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power)

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) HP 5120-24G 1.ábra Első panel (1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) 2.ábra Hátsó panel (1) AC-input csatlakozó (2)

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben