A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója"

Átírás

1 A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója Bevezető, külsőségek A Panasonic Travel Zoom (innen a TZ rövidítés) gépcsaládjának sikertörténete a DMC-TZ1-gyel még bő tizenegy évvel ezelőtt kezdődött. A készülék tízszeres átfogású optikával volt felszerelve, melynek ekvivalens mm közé esett a gyújtótávolsági tartománya. A TZ fényképezőgépek legfontosabb jellemzői közt kiemelendő a helytakarékos, könnyű felépítés, a tág optikai tartomány és a beépített képstabilizáció. A Panasonic TZ masináival gyakorlatilag minden fotós feladatot elvégezhetünk egy utazás során: az objektívek kellően tág látószögről indulnak, így akár épületek belsejében is fényképezhetünk. Ha viszont egy távolabbi témát szeretnénk megörökíteni, akkor sincs gond, hiszen a teletartományban is igen jól használhatóak ezek a készülékek a hatékony képstabilizációs rendszereiknek hála. Mostani cikkemben a japán gyártó két kurrens gépe, a DC-TZ90 és a DMCTZ100 kapja a főszerepet. Még mielőtt bárki is billentyűzetet ragadna: a Panasonic nemrég névváltást vezetett be, így egyes fényképezőgépek nevében már a DMC helyett a DC jelöléssel találkozhatunk szóval, nem elgépelésről van szó.

2 Mivel a két készülék funkciói, szolgáltatásai szinte teljesen megegyeznek, ezért nem külön-külön írok majd róluk (lásd később). Külsőleg viszont akad eltérés bőven, vegyük is végig ezeket a jellegzetességeket! Ha a termékszámozásból indulunk ki, akkor elvileg a TZ100 lenne a nagyobb, nehezebb fényképezőgép, pedig pont ellenkező a helyzet. A két gép előlapján is azonnal szembeszökik, hogy a TZ90 vaskosabb; gumírozott markolati résszel is el van látva. A TZ100on csupán egy a váz lemezéből kialakított ujjtámasz található amúgy is a TZ90-nél vesszük nagyobb hasznát ennek a csúszásmentesített markolatnak. Mivel sokkal nagyobb az elérhető nagyítás (a Leica közreműködésével készült optika ekvivalens 720 mm-ig zoomolható), biztosabb fogásra lesz szükségünk, amit ez a bevonat biztosít. A hátoldalon mindkét gépet a nagy, érintésérzékeny kijelző uralja. A kezelőfelület tipikusan panaszonikos : a jól bevált, könnyen áttekinthető és hatékonyan kezelhető gombok, tárcsák mindkét fotómasinánál ugyanott találhatók. Apró eltérés a TZ90 és a TZ100 között, hogy a TZ90-nél a hátsó paraméterező tárcsa a multifunkciós egység részeként van jelen, míg a TZ100 esetében ez felülre, a hüvelykujj támasza fölé került. A TZ90 esetében a kijelzőt felfelé, merőleges állásba lehet hajtani, amivel a gép a kor elvárásainak felel meg: ha idegen városokba, országokba utazunk, a kötelező szelfi is könnyűszerrel elkészülhet a jellegzetességek, látnivalók előtt. A

3 TZ100 egérmozija fix, nem dönthető és nem is hajtható ki, cserébe viszont a készülék vékonyabb kialakítású lett a csuklómechanizmus nélkül. Mindkét fotómasina optikája körül egy nagy vezérlőtárcsa található, amihez többféle funkció közül lehet egyet-egyet választani a menüben (pl. zoomolás, léptetett zoomolás, MF módban a kézi élességállítás stb.). Bár mind a két fényképezőgép rendelkezik beépített villanóval, csak a TZ100ban van olyan, ami kellően magasra felugrik, és kézzel akár a plafon felé is irányítható. A magasra felugró vaku előnye, hogy fénye kevésbé okoz vörösszem-hatást, mivel messzebb van az optikai középvonaltól.

4 A fényképezőgépek bal oldalán csupán a nyakpánt csatlakozási pontja található, a különféle aljzatok (USB és HDMI) a markolat oldalára kerültek: A TZ90 és a TZ100 USB aljzatukon keresztül tölthető, ezért hát nem csak fájlmásolásra fogható be ez a vezetékes összeköttetés. Ugyanaz a kép fogad mindkét terméknél, ezért csak a TZ100 csatlakozóiról készítettem fényképet. Fent a HDMI kimenet, alul az USB aljzat látható.

5 Amint fentebb már említettem, a Panasonic Travel Zoom gépeinek egyik legfontosabb ismérve a kis méret, ezért nem csoda, hogy még teljesen kizoomolt állapotban is viszonylag rövid marad az optikák hossza. A tubusok jó minőségűek, lötyögésnek nyoma sincs egyik gépnél sem. Felülnézetből is láthatóak a készülékek közti különbségek: a TZ90-ről hiányzik a felnyitható vaku, nincs felső paraméterező tárcsája, és más jellegű a be/kikapcsoló is. A TZ100-at egy kis kar eltolásával lehet bekapcsolni, ami szerintem jobb megoldás: kirándulásaim során vettem észre, hogy a TZ90-et gyakran véletlenül is bekapcsoltam, amint zsebemből elővettem, ugyanis rányomtam arra a bizonyos gombra. A TZ100-nál ez a kapcsoló kialakítása miatt (szinte) lehetetlen. Menürendszer A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 fényképezőgépek menürendszere ugyanolyan, mint a nagyoké, tehát a DMC-GH4, vagy akár az újabb DMCG80 is szinte ugyanezzel a menüvel van feltöltve. Ennek jó oka is van, hiszen a Panasonic már évek óta egy bevált struktúrát követ, amit a felhasználók is megkedveltek. A Panák menüje ugyanis logikusan, következetesen van felépítve, minden funkció, paraméter jelen esetben öt fő csoportba van rendszerezve. Az első menüpont a Felvétel paramétereit foglalja egy közös halmazba. Itt a fényképezéssel szorosan összefüggő elemekre van rálátásunk. Itt választhatjuk ki például a fotóstílust, a digitális szűrőket, de beállíthatjuk a képarányt, vagy a képméretet, képminőséget, hozzáférhetünk az autofókusz tulajdonságaihoz stb.

6 A második fő menüpont összesen öt lapból áll. Ezek mindegyikén a mozgóképfelvétellel kapcsolatos paraméterek találhatók. Beállíthatjuk többek között a felvétel fájlformátumát, a felvétel minőségét (felbontás és adatfolyam), megadhatjuk a gépnek, hogy milyen élességállítást alkalmazzon felvétel közben, illetve a beépített mikrofon értékeit is igényeinknek megfelelően alakíthatjuk. A harmadik oldalon az egyéni beállításokkal állunk szemben. Itt egy tekintélyes nyolc oldalnyi paraméterlista várja a fotóst, de most sem kell megijedni, nagyon gyorsan végig lehet haladni a beállításokon. Itt már olyan funkciókkal is összetalálkozhatunk, mint például a kezelőfelület gombjainak és tárcsáinak személyre szabása (a gyárilag a gombokhoz/tárcsákhoz rendelt szolgáltatásokat lecserélhetjük), de akár a gyorsmenüt is átszabhatjuk, ha azt átállítjuk Presetről Customra. A negyedik fő oldalon a fényképezőgép általános beállításai találhatók öt lapra elosztva. Ezeken az oldalakon állíthatjuk be az időt, a dátumot, a WiFi-t, a hanghatásokat, a kijelző fényerejét, a fényképezőgép nyelvét, de a memóriakártya formázása is innen indítható.

7 Az utolsó fő oldalon a lejátszással és képszerkesztéssel kapcsolatos funkciókat találjuk. Itt dolgozhatjuk fel RAW fájljainkat, GPS adatokat rendelhetünk WiFi-n keresztül a képekhez, de elvégezhetünk olyan alapvető képszerkesztési funkciókat is, mint amilyen az átméretezés, a levágás vagy a forgatás. A fotómasinák legfontosabb paramétereit a gyorsmenün keresztül érhetjük el a legkényelmesebben. Ha a készülék hátoldalán a kuka piktogrammal ellátott (bal alsó) gombot megnyomjuk, előbukkan az egyképernyős menü, ahol olyan értékeket találunk, mint például a fehéregyensúly, a mozgóképek beállításai, a képarány, a képminőség, a fókuszmód, a fénymérés stb.

8 Egyébként az élőképen megjelenített adatok mennyiségét is változtathatjuk: a Disp. gomb többszöri megnyomásával végiglapozhatjuk a megjelenített adathalmazokat. Lenti képen az a halmaz látható, ami a TZ90 és a TZ100 esetében a legtöbb információt tartalmazza. Az expozíciós értékeken kívül digitális szintező is megjeleníthető. A két Travel Zoom menürendszere követi a Panasonic fényképezőgépeinél megszokottat, ami jó döntésnek bizonyul: pár perces ismerkedés után kezdők és haladók egyaránt otthonosan mozoghatnak a gépek lelkében. Képminőség A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 fotómasinák esetében sem kapcsolható ki teljesen a zajszűrés (ez az összes Panasonic fényképezőgépnél így van), csupán -5 értékre csökkenthető az adott fotóstíluson belül. A készülékek képminőségének tesztelésekor minden esetben a Standard profilt választottam (ez csak a JPEG állományokra van hatással), a fotózás során RAW+JPEG fájlformátumokat egyaránt alkalmaztam (ahol a legnagyobb, legjobb minőségű JPEG-et választottam).

9 A RAW fájlok hívásakor az Adobe Camera RAW beépülő modul változatát használtam a gyári alapértékekkel (kivéve egyes esetekben az expozíciós paramétereket). Mivel a TZ90 és a TZ100 fényképezőgépekben eltérő méretű szenzor található (a TZ90-ben 1/2,3 -os, míg a TZ100-ban a nagyobb 1 -os CMOS lapka van), ezért a két készüléket külön vettem nagyító alá. Elsőként a TZ90-nel végeztem el a szokásos zajos teszteket, ahol alábbi eredményeket kaptam:

10 A bal oldali oszlop a masina saját JPEG motorjával készült, míg a jobb oldali oszlopban a RAW konverzió eredménye látható. A készülék saját JPEG fájljainál már ISO 400-on észlelhető a finomabb részletek elmosása, de ISO 800-ig, némi kompromisszummal ISO 1600-ig használható marad a képminőség. Ha nyers fájlokat használunk, nyerünk kb. fél fényértéket, de itt viszont a vörös színcsatorna kezd el rakoncátlankodni ISO 1600-on és fölött. A képeken látható, amint a vörös színek összefolynak. A kisméretű lapka dinamikatartománya a kategóriának megfelelő skálát nyújtja; a RAW fotókból még valamelyest visszanyerhetőek a túlexponált, vagy túl sötét képrészletek, de a kiégett, vagy bebukott részek odavesznek.

11 A TZ100 látványosan jobb jel/zaj viszonnyal kényezteti a fotóst. Nézzük, hogyan szerepelt a masina a zajos teszten: A termék saját JPEG motorja egészen ISO 800-ig kiváló képminőséget produkál, s csupán a legfinomabb részletek kezdenek el kissé elmosódni egy FÉ-vel később. Egészen ISO 3200-ig nagyszerűnek mondható a kapott minőség, de végszükség esetén még az ISO is használható marad. RAW fájlokból építkezve egy teljes FÉ-t nyerhetünk, így ennek megfelelően javul a képminőség, de a kiterjesztett ISO at továbbra sem ajánlom.

12 A nagyobb lapka adta különbség nagyon jól látszik a dinamikatartományon is: a TZ100 meglepően jól teljesít, ha bebukott vagy kiégett képrészletek megmentéséről van szó! Persze, mindig csak az adott kategórián belülre vonatkoznak az észrevételeim, ne akarjuk egyik készüléket se a nagy APS-C, vagy akár a full frame képérzékelős gépekhez hasonlítani. Működés, funkciók, szolgáltatások I. A két Panasonic TZ fényképezőgép kicsi és könnyű, így máris teljesítik elsődleges szerepkörüket, hogy bárhová magunkkal vihessük őket. A nagy átfogású optikáknak hála szinte bármilyen helyzetben megörökíthetjük a témát, legyen az közeli vagy távoli. A TZ90 és a TZ100 azonban sokkal többre képes, mint az átlagos kompakt fotómasinák. A két készülék tudástára közel azonos, így mindkét gépre vonatkozóan írom meg tapasztalataimat.

13 Az első, s talán a legfontosabbak között említhető képessége a készülékeknek a remek képstabilizációs rendszer, aminek teljesítményét a TZ90 hosszabb optikájában tudjuk csak igazán megcsodálni. Amint azt már sokszor megemlítettem, hogy kinek mennyire stabil a keze, az egyén és éberállapot kérdése; nekem 1/10 mp-et sikerült bemozdulásoktól mentesen kitartani a zoomtartomány végén. A keresőkép is stabilizált, így komponáláskor is pontosan dolgozhatunk. És ha már a TZ90 optikáját említettem, sokan nincsenek azzal tisztában, mekkora hatalmas az ekv. 720 milliméteres gyújtótávolság. Nos, a fenti kollázson a legtágabb és a legszűkebb látómező csodálható meg, amire a kisebbik TZ képes. A képeket eredeti méretben is érdemes megnézni, ezek szintén a szerveren találhatók. Korábban már említettem, hogy a TZ90 kijelzőjét felfelé teljesen merőleges állásba lehet hozni, így akár önarcképeket is könnyűszerrel készíthetünk. Ha felhatjuk a képernyőt, a gép automatikusan szem- és arcérzékeléses módba kapcsolja az autofókuszt, és az érintőpanel jobb szélén megjelenik egy gyorsmenü, ahol olyan szolgáltatásokat érhetünk el, mint például a bőrtónus, a

14 művészi szűrők, a háttérvezérlés (elmosás), a karcsú mód (igen, a szélesebb fejűekre is gondolt a gyártó), az érintéses kioldás, és a több képet készítő önkioldó (visszaszámlálással). Remek implementációja a szelfinek, nem kell a beállításokkal foglalkozni, csak felhajtom a kijelzőt és máris megörökíthetem magam! Apropó beállítások: a készülékek kezelőfelülete teljesen egyénre szabható. Nem csak a nyomógombok szerepkörét szabhatjuk át, hanem a tárcsákét is. Nem új dolog a művészeti szűrők részlege. A két TZ bőségesen fel van töltve ezekkel a digitális kreatív szűrőkkel. Hatásukat viszont csak a JPEG képekre fejtik ki, aki RAW-ban fényképez, nem kap semmit az egészből!

15 Szintén régi ismerős a 4K Fotó mód, aminek ráadásul dedikált nyomógombja van mindkét fényképezőgépen. Már többször leírtam ezt a szolgáltatást, most csak tőmondatokban ismétlem magam: a folyamat lényege, hogy egy 4K felbontású videóból választhatjuk ki a kívánt fényképet. Ennek három módja van a TZ90 és a TZ100 gépek esetében. Az elsőnél a fényképezőgép addig veszi a 4K folyamot, míg nyomva tartjuk a kioldót, a másodiknál akkor kezdődik a felvétel, amikor megnyomjuk a kioldót, majd akkor fejeződik be, ha ismét megnyomjuk, s végül a harmadiknál a kioldó teljes lenyomása előtt és után egyaránt 30 kép kerül mentésre (tehát összesen 2 mp alatt 60 felvétel készül). Később, az adatfolyam visszanézése során a kiválasztott képkocka elmenthető különálló JPEG állományként (kitöltött EXIF adattáblával). Egy újabb 4K funkció az utólagos fókusz, ahol fényképezéskor szintén egy 4K felbontású videó készül, amelyben képkockánként változik a fókusz pont. Utólag az érintőképernyő segítségével oda tehetjük a képélességet, ahová szeretnénk, és el is menthetjük különálló JPEG-ként a kiválasztott kockát.

16 Van többszörös expozíció is, ami nem más, mint egy képkockára való többszöri exponálás. A funkció paraméterezhető, így megadhatjuk azt is, hogy legyen-e automatikus jelerősítés, vagy átfedés. Tipp: zajmentes képet készíthetünk statikus témáról, ha a jelerősítést választjuk.

17 A Késleltetett exponálás, avagy magyarosan time lapse sem maradt ki a Panasonic TZ gépeiből. A time lapse felvételeinknél beállíthatjuk, hány képet szeretnénk készíteni, mekkora legyen az időintervallum, illetve, hogy mikor kezdje el a munkát a gép. A felvétel befejezte után a készülék rákérdez, hogy akarunk-e videót gyártani a képkockákból. A videó elkészítését szintén paraméterezhetjük, így megadható, hogy milyen felbontásban, milyen képfrissítéssel, illetve milyen sorrendben (normál vagy fordított) gyártsa le nekünk a fotómasina a mozgóképet. Hasonló szolgáltatás a Léptetett animáció, ami azonban a fotós közreműködését igényli, hiszen a témát a képkockák elkészülte között mozgatni kell.

18 Szintén filmes funkció a Rövidfilm, ahol 2 és 8 mp közti klipeket készíthetünk, akár kis színes áttűnésekkel együtt. Működés, funkciók, szolgáltatások II. A Panasonic TZ90 és TZ100 fókuszrendszere pont olyan, mint a nagyoké, azaz a két kis Travel Zoom fotómasina is a fénysebességű Depth from Defocus, azaz DfD technológiát használja élességállításkor. A rendszer lényege röviden, hogy az élességállító algoritmus két eltérő élességű képből azonnal kiszámítja a téma távolságát. Ehhez, persze, be kellett táplálnia a gyártónak a rendszerbe az optika paramétereit, amiből aztán az elektronika kimatekozza a lényeget. A klasszikus fókuszmódokkal találkozhatunk mindkét fényképezőgépnél, tehát van arcfelismerés, követő AF, összes mezős, csoportos, egy mezős és hajszálpontos mód egyaránt. Az automatikus élességállítás mellett rendelkezésünkre áll a kézi fókuszálás is, amihez fókuszsegédeket is

19 bekapcsolhatunk. A fókuszsegéd a kép közepét kinagyítja, illetve élkiemeléssel mutatja az éles képterületet. Az élkiemelés intenzitása és színe is beállítható: Természetesen van egyszeri AF (AFS), rugalmas AF (AFF ez egyébként olyan témánál ajánlott, ahol bármikor előfordulhat annak elmozdulása), illetve folyamatos AF (AFC). A Panasonic fényképezőgépek autofókusz rendszere valóban nagyon gyorsan működik, és megfelelő fényviszonyok mellett szinte azonnal és pontosan rááll a témára. Gyenge fényben azonban megesik, hogy a rendszer melléfókuszál, vagy előre-hátra pulzál (tipikus jellemzője a kontrasztérzékeléses rendszereknek), majd piros AF mezővel leáll. Használat közben meg voltam elégedve a rendszer működésével, szinte alig éreztem különbséget a m4/3-os gépeimhez képest.

20 Jut eszembe: szemhez emelt fényképezőgéppel is könnyedén áthelyezhetjük az AF mezőt, ha ujjunkkal komponálás közben megérintjük a kijelzőt, és kvázi eltoljuk rajta az AF négyzetet. Nem csak kezdőknek érdemes használni a kompozíciós segédrácsokat! A TZ gépek többfélét felkínálnak, de például a harmadolásossal nem lehet nagyon mellényúlni. Van beépített WiFi modul, aminek közreműködésével fájlokat másolhatunk okoseszköz és a fényképezőgép között, vagy akár távolról vezérelhetjük is a fotómasinát. A WiFi arra is használható, hogy okostelefonnal összekötve a helymeghatározó koordinátákat átadjuk a fényképezőgépnek, így azok belekerülnek az EXIF adattáblákba.

21 Egy nagyon hasznos szolgáltatás, hogy van beépített RAW átalakítás is! Ráadásul nem csak egy teljesen alapszintű, hanem egy olyan, ahol a fontosabb paramétereket igény szerint beállíthatjuk. Bár a gépbe épített funkció nem veheti fel a versenyt például az Adobe Camera RAW-val, de legalább van, és vész esetén nagyon jól használható. Piros pont a fejlesztőknek beírva.

22 Végül álljon itt egy kis táblázat, ami a TZ90 és a TZ100 legfontosabb paramétereit tartalmazza.

23 Videofelvétel, értékelés Csakúgy, mint szinte az összes Panasonic fényképezőgép, a TZ90 és a TZ100 is nagyon erős mozgóképfelvétel terén. Legnagyobb felbontásuk a 3840 x 2160 pixeles, azaz 4K UHD (avagy UHD-1), ám a TZ100 itt csak 25 kép/mp-es képfrissítési frekvenciára képes, míg a TZ90 akár 30 kép/mp-et is tud. Mindkét masina 100 Mbps-os adatfolyam-csúcsot nyújt 4K alatt, míg Full HD-ban 50 illetve 60 kép/mp mellett 28 Mbps a csúcsérték. Full HD-ban is a TZ90 viszi a prímet, mert 50 és 60 kép/mp-re egyaránt képes, míg a TZ100 csak 50 kép/mp-et tud. Ugyanez a lépéselőny megmarad HD képméret mellett is a TZ90 javára: 1280 x 720-ban 30 vagy 25 kép/mp közül választhatunk, míg a TZ100-nál csak 25 kép/mp áll rendelkezésünkre. A DMC-TZ100-zal viszont a régimódi VGA (640 x 480) felbontás mellett is dönthetünk, ha a kis méret a fontos (felbontásban és fájlméretben egyaránt). Mindkét készülékkel lassított felvételeket is készíthetünk, ám itt is tapasztalható némi eltérés. A TZ x 25 kép/mp kimenettel 200 kép/mp-es, míg 1280 x 25 kép/mp kimenettel 100 kép/mp-es lassított felvételekre képes.

24 A TZ100-zal 1920 x 25 kép/mp kimenettel 100 kép/mp-es videókat vehetünk fel. Érthető módon a lassított felvételek során hangot nem rögzít egyik termék sem. A beépített sztereó mikrofon mindkét masinánál szélzajcsökkentéssel is rendelkezik. Azonban ez a zajszűrés csak standard és high értékeket vehet fel, illetve még kikapcsolva lehet. Egy másik szolgáltatás, a zoom mikrofon nagyon hasznos tud lenni: ha bekapcsoljuk, akkor a mikrofon érzékenysége a gyújtótávolság függvényében változik. Minél nagyobb a gyújtótávolság, annál érzékenyebb a mikrofon, így olyan hatást ér el az elektronika, mintha a témához nyújtanánk a hangfelvevőt. A mikrofon jelszintjét egyébként az operatőr sem a menüben, sem a gyorsmenüben nem tudja megváltoztatni. Mindkét fényképezőgépnél videofelvétel során is használható a roppant nagy hatásfokú képstabilizátor, de míg a TZ90-nél ezt videó módban a menüben be/ki lehet kapcsolni, addig a TZ100-nál ez a bejegyzés mintha kimaradt volna csak úgy lehet be- vagy kikapcsolni a képstabilizátort, ha videofelvétel előtt egy fotós módban (P, A, S, M stb.) a menübe lépünk, és ott a kívánt értékre állítjuk azt.

25 Amint videó módba csavarjuk a módválasztó tárcsát, ez a bejegyzés eltűnik a menüből. A TZ90 és a TZ100 esetében is használható videó rögzítése közben az élkiemeléses MF segéd. A TZ100-nál még a legintenzívebb fokozatban is kissé fakó a színes élkiemelés (mindegy, milyen színt választok), de a TZ90-nél rendesen látszik, hova állítom az élességet. Érdekesség: Full HD-ban a zoomtartomány a TZ90-nél ekv mm-re változik (TZ100: ekv mm), 4K-ban viszont ekv mm (TZ100: ekv mm), tehát mindkét gép képvágással dolgozik videó módban. Aktiválhatjuk a zebramintákat is, melyek jelzik, ha a téma egyes részei kiégtek. Meglepő, hogy e két kis kompaktba is bekerült ez a szolgáltatás piros pont jár érte! Értékelés Aki szeret kirándulni, az tudja, hogy a hátizsákban minden megspórolt gramm akár további megtehető kilométereket ér. A Panasonic Travel Zoom kategóriája pont ebben segít: kis méret és kis súly mellett kapunk hatalmas fotográfiai élményt mind a TZ90, mind a TZ100 fényképezőgépek esetében. A szolgáltatások listája szinte végeláthatatlan, de nekem az összes közül a 4K Fotó, az Utólagos fókusz, illetve a nagyon jó videós funkciók tetszettek (4K felbontású videók készítésének lehetősége, teljesen manuális, vagy akár teljesen automata felvételi módok). A gépek kezelhetősége kategórián belül jó ekkora csöppségektől senki se várja el a dslr óriások adta kényelmet. Mivel a TZ90 és a TZ100 tudása szinte megegyezik, ezért csak két olyan paramétert találtam, ami eldöntheti, kinek

26 melyik lesz a jobb választás: a TZ90 nagyobb átfogású zoomobjektívvel van felszerelve, amivel a távolabbi témákat is közel hozhatjuk, de a TZ100 képminősége verhetetlen. Tőlem mindkét gép megkapja az Ajánlom díjat! Panasonic DC-TZ90 és DMC-TZ100 A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 fényképezőgépeket a Panasonic itthoni képviseletétől kaptam a bemutatóra.

Bemutató: Panasonic DC-FZ82

Bemutató: Panasonic DC-FZ82 Bemutató: Panasonic DC-FZ82 Bevezető, külsőségek A kompakt fényképezőgépek ősvilágának egén 2007 januárjában jelent meg a vészjóslóan közelgő meteor, az okostelefon (Apple iphone), hogy majd meteoritként

Részletesebben

Bemutató: Panasonic mm F45.6 Power OIS

Bemutató: Panasonic mm F45.6 Power OIS Bemutató: Panasonic 100-300 mm F45.6 Power OIS A Panasonic idén január elején négy igen népszerű zoom objektívjének frissítését jelentette be. A szóban forgó optikák a LUMIX G X VARIO 12-35 mm F2.8 II

Részletesebben

Teszt: Panasonic DMC-GX80

Teszt: Panasonic DMC-GX80 Teszt: Panasonic DMC-GX80 Bevezető, külsőségek Sokak kedvence volt a Panasonic DMC-GX7, ami műszaki újításaival méltó utódja volt a sikeres DMC-GX1-nek. Teltek, s múltak a hónapok, majd két év elteltével

Részletesebben

Panasonic DMC-LX15 bemutató: ki mondta, hogy halott a kompakt?

Panasonic DMC-LX15 bemutató: ki mondta, hogy halott a kompakt? Panasonic DMC-LX15 bemutató: ki mondta, hogy halott a kompakt? Külsőségek A Panasonic LX fényképezőgépek sorozata mindig is azokat az igényes felhasználókat célozta meg, akik zsebgépet kerestek, de csak

Részletesebben

Teszt: Panasonic DMC-G80 már majdnem GH!

Teszt: Panasonic DMC-G80 már majdnem GH! Teszt: Panasonic DMC-G80 már majdnem GH! Bevezető, külsőségek, ergonómia A Panasonic G modelljei mindig is a nagy GH sorozat kistestvéreiként voltak nyilvántartva: akinek nem volt elég pénze a nagy vasra,

Részletesebben

Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel

Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel Canon EOS 5D Mark IV: mozi minőségű 4K felvétel EOS 5D Mark IV Budapest, 2016. augusztus 25. A Canon bemutatja a 11 éves ikonikus EOS 5D sorozat legújabb tagját, az EOS 5D Mark IV-et. Az EOS 5D fényképezőgépek

Részletesebben

Panasonic DMC-FZ2000 bemutató: fényképezőgép vagy videokamera?

Panasonic DMC-FZ2000 bemutató: fényképezőgép vagy videokamera? Panasonic DMC-FZ2000 bemutató: fényképezőgép vagy videokamera? Külsőségek A Panasonic még szeptember közepén jelentette be a nyíltan felvállalva videózásra kihegyezett bridge-szuperzoom kompakt fényképezőgépét,

Részletesebben

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik

Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik Minőség mindenekfelett új Canon EOS 77D és EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgépek és optik A Canon ma mutatja be az idén 30 éves EOS termékcsalád két új digitális tükörreflexes (DLSR) fényképezőgépét:

Részletesebben

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás

GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás GH200/205 sorozatú Digitális fényképezőgép Használati utasítás A fényképezőgép felépítése Elölnézet 1. Zoomvezérlő 2. Exponáló gomb 3. Vaku 4. Főkapcsoló BE/KI 5. Előlapi visszajelző lámpa 6. Objektív

Részletesebben

Új PEN E-P5 vezérmodell lenyűgöző interaktív képalkotással. Az Olympus PEN F tiszteletére kiadott, valódi gyűjtői darab

Új PEN E-P5 vezérmodell lenyűgöző interaktív képalkotással. Az Olympus PEN F tiszteletére kiadott, valódi gyűjtői darab SAJTÓKÖZLEMÉNY Új PEN E-P5 vezérmodell lenyűgöző interaktív képalkotással Az Olympus PEN F tiszteletére kiadott, valódi gyűjtői darab 2013. május 10, Hamburg Ha megkérünk egy látványtervezőt, egy design

Részletesebben

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat.

A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. Jegyzeteim 1. lap Fotó Elmélet 2015. november 30. 17:00 Zárszerkezetek. A zárszerkezetekkel a megvilágítás hosszát idejét szabályozzuk, két típust különböztetünk meg: a központi zárat a redőny zárat. A

Részletesebben

SP 100EE Black. Szeme akár a sasé. 50x extra-nagylátószögű optikai zoom ( mm*) 100x Szuper felbontású zoommal

SP 100EE Black. Szeme akár a sasé. 50x extra-nagylátószögű optikai zoom ( mm*) 100x Szuper felbontású zoommal SP 100EE Black 50x extra-nagylátószögű optikai zoom (24-1200mm*) ihs technológia TruePic VI képfeldolgozó processzor Nagy formátumú/nagy felbontású, 920.000 képpontos EVF 100x Szuper felbontású zoommal

Részletesebben

Bemutató: Panasonic G Vario mm F Asph. Power O.I.S.

Bemutató: Panasonic G Vario mm F Asph. Power O.I.S. Bemutató: Panasonic G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S. Bevezető, külsőségek Ha valaki kitobjektívet szeretne vásárolni m4/3 rendszerű fényképezőgépéhez, akkor tengernyi 14-42 mm-es apróság közül

Részletesebben

1/2.3 típusú nagyérzékenységű MOS érzékelő/18,9 összes megapixel/ elsődleges színszűrő

1/2.3 típusú nagyérzékenységű MOS érzékelő/18,9 összes megapixel/ elsődleges színszűrő DMC-TZ40 Digitális fényképezőgép LEICA objektív 20-szoros optikai zoommal, 24 mm-es ultraszéles látószöggel Új 18,1 megapixeles nagy érzékenységű MOS érzékelő és Venus Engine Wi-Fi kapcsolat és NFC (kis

Részletesebben

kompakt fényképezőgép

kompakt fényképezőgép kompakt fényképezőgép A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve

Részletesebben

Stílusos vízió Az Olympus bemutatja az eddigi legkecsesebb rendszer-fényképezőgépet

Stílusos vízió Az Olympus bemutatja az eddigi legkecsesebb rendszer-fényképezőgépet SAJTÓKÖZLEMÉNY Stílusos vízió Az Olympus bemutatja az eddigi legkecsesebb rendszer-fényképezőgépet SLR minőség bonyolultság nélkül Ismerkedés a nagyszerű Olympus PEN E-PM1 fényképezőgéppel 2011. Június

Részletesebben

SJ4000 WIFI Menu bea llı ta sok

SJ4000 WIFI Menu bea llı ta sok SJ4000 WIFI Menu bea llı ta sok Felbontás A felbontás beállítása a videó felvételi módra vonatkozik. Az alapértelmezett beállítás 1080 HD 1920 1080. Az 1080FHD 1920 1080 30fps, az összes többi mód 60fps.

Részletesebben

PROMOPACK. Kombináljon kedvére! Vezetékösszekötő, installációs és sorkapocs csomagok. 2012. április 16 - június 1.

PROMOPACK. Kombináljon kedvére! Vezetékösszekötő, installációs és sorkapocs csomagok. 2012. április 16 - június 1. PROMOPACK 2012. április 16 - június 1. Vezetékösszekötő, installációs és sorkapocs csomagok Kombináljon kedvére! Weidmüller Kereskedelmi Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 6. Tel.: +36 1 382 7700 Fax: +36

Részletesebben

SJ4000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK. Oldal 1

SJ4000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK. Oldal 1 SJ4000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK Oldal 1 Felbontás A felbontás beállítása a videó felvételi módra vonatkozik. Az alapértelmezett beállítás 1080 HD 1920 1080. Az 1080FHD 1920 1080 30fps, az összes többi mód 60fps.

Részletesebben

Az Olympus stílusos új Utazó kompaktja kategóriájának legjobb* videofelvételével és meglepően alacsony áron

Az Olympus stílusos új Utazó kompaktja kategóriájának legjobb* videofelvételével és meglepően alacsony áron SAJTÓKÖZLEMÉNY Az Olympus stílusos új Utazó kompaktja kategóriájának legjobb* videofelvételével és meglepően alacsony áron Vékony SH-25MR kompakt D-SLR processzorral és GPS funkcióval Érintőkijelző és

Részletesebben

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V

SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V SLT-A33/SLT-A55/SLT-A55V Ez a dokumentum a firmware-frissítés által biztosított új funkciókat, valamint a hozzájuk tartozó műveleteket ismerteti. További információkat a Használati útmutató tartalmaz.

Részletesebben

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv Modell: Sárga-Fekete Fekete Termék Szerkezete Termék Jellemzői 1. Nagy felbontású 720P/1080P Felbontás: 1280*720P/1920*1080P, 8 Mega Pixel 2. Videó

Részletesebben

Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 vagy valami teljesen más?

Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 vagy valami teljesen más? Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 vagy valami teljesen más? Bevezető, összehasonlítás a GX8-cal és a GX80-nal Mikor február közepe táján a Panasonic bejelentette a DC-GX9 tükör nélküli rendszerkompaktot,

Részletesebben

FULL HD 1080P AUTÓS KAMERARENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

FULL HD 1080P AUTÓS KAMERARENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FULL HD 1080P AUTÓS KAMERARENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Ez a nagy felbontású digitális HD minőségű kamerarendszer a legújabb fejlsztésekkel készült. Hagyományos HD kamera és autós kamerarendszernénk is

Részletesebben

TG 870. Igazi kalandor - továbbfejlesztve. Műszaki adatok. Szenzor. Objektív. Digitális zoom. 5x nagylátószögű optikai zoom (21-105mm*)

TG 870. Igazi kalandor - továbbfejlesztve. Műszaki adatok. Szenzor. Objektív. Digitális zoom. 5x nagylátószögű optikai zoom (21-105mm*) TG 870 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 16 megapixeles, hátulról megvilágított CMOS szenzor

Részletesebben

TG 860 Narancs. Az akcióhős

TG 860 Narancs. Az akcióhős TG 860 Narancs 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 16 megapixeles, hátulról megvilágított

Részletesebben

XZ 1 Váz fekete. A gyenge fényviszonyok szakértője. Csúcsminőségű izuiko digitális objektívvel

XZ 1 Váz fekete. A gyenge fényviszonyok szakértője. Csúcsminőségű izuiko digitális objektívvel XZ 1 Váz fekete Csúcsminőségű izuiko digitális objektívvel Rekeszérték, zársebesség és egyéb pataméterek manuális beállítása Állítható mélységélesség és bokeh hatások objektívgyűrű a beállítások gyors

Részletesebben

SJ5000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., B u d a p e s t, M e g y e r i ú t F s z. 1. Oldal 1

SJ5000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., B u d a p e s t, M e g y e r i ú t F s z. 1. Oldal 1 SJ5000 MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy?

Alapfogalmak. objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? 2007. február 5. Alapfogalmak objektívtípusok mélységélesség mennyi az egy? A látószög arányosan változik a gyújtótávolsággal. ZOOM objektív: fókusztávolsága adott objektíven keresztül fokozatmentesen

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Maximális ellenálló képesség extrém helyzetekre

Maximális ellenálló képesség extrém helyzetekre TG 2 fekete 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 4x-es nagylátószögű optikai zoom (25-100mm*)

Részletesebben

Nehéz elhinni, hogy a kompakt X sorozat eddigi legkisebb tagja tényleg ennyi mindent tartogat számunkra!

Nehéz elhinni, hogy a kompakt X sorozat eddigi legkisebb tagja tényleg ennyi mindent tartogat számunkra! XZ 10 fekete 1:1.8-2.7 szuper világos, 5x nagylátószögű i.zuiko DIGITAL zoom optika (26-130mm*) 12 megapixeles, hátulról megvilágított, 1/2.3 CMOS szenzor 7.6cm/3.0" 920,000 képpont felbontású érintőpaneles

Részletesebben

Maximális ellenálló-képesség, maximális képminőség

Maximális ellenálló-képesség, maximális képminőség TG 3 fekete 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 4x-es nagylátószögű optikai zoom (25-100mm*)

Részletesebben

Maximális ellenálló képesség extrém helyzetekre. Kijelző

Maximális ellenálló képesség extrém helyzetekre. Kijelző TG 2 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 4x-es nagylátószögű optikai zoom (25-100mm*) ihs

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

SJM10 Felhasználói útmutató

SJM10 Felhasználói útmutató SJM10 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté

Nikon. Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com. Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok. 2009.12.02. Horváth Máté Nikon Előadó Horváth Máté mate_com@msn.com Tartalom Történet DSLR fényképezőgépek Tartozékok Történeti áttekintés 1917 Három vezető Japán optikai cég egyesüléséből létrejött Nippon Kogaku K. K. társaság.

Részletesebben

Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER

Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER Canon biztonsági kamerák összefoglaló 2014 SZEPTEMBER Full HD termékválaszték PTZ IP66 DÓM FIXED BOX MINI DÓM VB-H41/B 60.4 látómező 20x optikai zoom Full HD (1920x1080) Rossz fényviszony: Színes 0.4lux

Részletesebben

Extra magas érzékenység 1. rész

Extra magas érzékenység 1. rész Extra magas érzékenység 1. rész 2014. májusi kérdőívünknél (Miről olvasnál többet?) már felvetődött a téma, és ismét érkezett ezzel kapcsolatos tanácstalanság. Azt hittem értem ezt a témát, de egy kicsit

Részletesebben

A Panasonic bemutatja az új LUMIX FZ82-t: tökéletes készülék a természet szerelmeseinek, csodálatos pillanatok megörökítésére

A Panasonic bemutatja az új LUMIX FZ82-t: tökéletes készülék a természet szerelmeseinek, csodálatos pillanatok megörökítésére A Panasonic bemutatja az új LUMIX FZ82-t: tökéletes készülék a természet szerelmeseinek, csodálatos pillanatok megörökítésére LUMIX FZ82 ultraszéles látószögű kamera dinamikus fókusszal, 4K Video és 4K

Részletesebben

FASTNET FTR 250 PVR. Kiegészítés a PVR (felvétel - lejátszás) funkció használatához. www.betacom.hu

FASTNET FTR 250 PVR. Kiegészítés a PVR (felvétel - lejátszás) funkció használatához. www.betacom.hu FASTNET FTR 250 PVR Kiegészítés a PVR (felvétel - lejátszás) funkció használatához A készülék hátlapján található USB csatlakozóra a következő adathordozókat lehet csatlakoztatni a PVR (felvétel lejátszás)

Részletesebben

E M10 Pancake Kit Ezüst

E M10 Pancake Kit Ezüst E M10 Pancake Kit Ezüst Extra méretű elektronikus kereső DSLR jellegű megjelenés és használhatóság Vezeték nélküli vezérlés 12 Művészi Szűrő és 6 Művészi Effekt a közvetlen kreatív hatásokért Fém ház (alumínium)

Részletesebben

TG 835 Kék. Túlélésre tervezett kalandor

TG 835 Kék. Túlélésre tervezett kalandor TG 835 Kék 10 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 10x Szuper felbontású zoommal 16 megapixeles,

Részletesebben

E-410. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő. Élőkép

E-410. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő. Élőkép E-410 Ultra kompakt és ultra könnyű. Egyedülálló pormentesítő 6,4 cm / 2,5'' átmérőjű HyperCrystal LCD-kijelző Kivételesen egyszerű kezelhetőség Élőkép 10 megapixeles Live MOS szenzor Új képfeldolgozó.

Részletesebben

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv

GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ. Felhasználói kézikönyv GOKI GQ-8505A 4 CSATORNÁS KÉPOSZTÓ Felhasználói kézikönyv A dokumentáció a DELTON KFT. szellemi tulajdona, ezért annak változtatása jogi következményeket vonhat maga után. A fordításból, illetve a nyomdai

Részletesebben

PMW-400 az új Broadcast kamera

PMW-400 az új Broadcast kamera ready PMW-400 az új Broadcast kamera Budapest, 2013. július 25. PMW-400 PMW-400 2013 augusztustól PMW-400K és PMW-400L XAVC codec 2014 nyarán Firmware frissítés 2013 augusztus ver. 1.0 (gyári) 2013 október

Részletesebben

TG 835. Túlélésre tervezett kalandor. Műszaki adatok. Digitális zoom. Szenzor. Objektív. Kijelző. 5x nagylátószögű optikai zoom (28-140mm*)

TG 835. Túlélésre tervezett kalandor. Műszaki adatok. Digitális zoom. Szenzor. Objektív. Kijelző. 5x nagylátószögű optikai zoom (28-140mm*) TG 835 10 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló 10x Szuper felbontású zoommal 16 megapixeles,

Részletesebben

Az Olympus Ultra Zoom fényképezőgépek megadják a mércét. Már megint.

Az Olympus Ultra Zoom fényképezőgépek megadják a mércét. Már megint. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az Olympus Ultra Zoom fényképezőgépek megadják a mércét. Már megint. Az Olympus Ultra Zoom magáért beszél Az új UZ duó újabb évtizedes dominanciát ígér 2012, Január 10., Hamburg Egy Olympus

Részletesebben

SJ4000 Felhasználói útmutató

SJ4000 Felhasználói útmutató SJ4000 Felhasználói útmutató Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak közelébe, mint például mágnes és elektromos motor. Kerülje az

Részletesebben

A Sony bemutatja az α7 II-t. Írta: SONY december 01. hétfő, 21:15

A Sony bemutatja az α7 II-t. Írta: SONY december 01. hétfő, 21:15 A Sony bejelentette új full-frame szenzoros, tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépét, mely az Alpha 7-es sorozat következő tagja és a világon elsőként rendelkezik 5 tengelyes optikai képstabilizátorral:

Részletesebben

Olympus STYLUS XZ-2 A STYLUS új zászlóshajója a high-end kompaktok új standardja ultra-fényes, ultra-egyszerű és ultra-magas minőség ű!

Olympus STYLUS XZ-2 A STYLUS új zászlóshajója a high-end kompaktok új standardja ultra-fényes, ultra-egyszerű és ultra-magas minőség ű! A STYLUS új zászlóshajója a high-end kompaktok új standardja ultra-fényes, ultra-egyszerű és ultra-magas minőség ű! 2 012. Szeptember 17, Hamburg A high-end kompakt kategória játékszabályai megváltoznak.

Részletesebben

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató:

Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: ! Karóra FULL HD rejtett kamerával Használati útmutató: A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 1. oldal www.kemtech.hu # Fontos információk a berendezés vízállóságáról: Az

Részletesebben

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-72(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C Ez az ismertető a jelen firmware frissítés által kínált 3D funkciókról tájékoztat. Kérjük tekintse át a Használati útmutatót és a mellékelt CD-ROM-on található α kézikönyvet. 2010 Sony

Részletesebben

ROLLEI-DFS-190-SE. Felhasználói kézikönyv.

ROLLEI-DFS-190-SE. Felhasználói kézikönyv. ROLLEI-DFS-190-SE Felhasználói kézikönyv. Tartalomjegyzék Rollei DF-S 190 SE szkenner Negatív-/diafilm tartó Diafilm gyors adagoló Hálózati csatlakozó Két kábel Tisztítókefe Használati útmutató www.rollei.cz

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség!

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! CLOSER TO YOU FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! A FONA ART Plus egy teljesen új digitális panoráma rendszer, egyedi CdTe-CMOS érzékelővel ellátva. Egyesíti magában a kiváló

Részletesebben

efocus Content management, cikkírás referencia

efocus Content management, cikkírás referencia Samsung SyncMaster P2770HD LCD monitor teszt Samsung P2770HD LCD monitor teszt Bevezető Televízió vagy LCD monitor? A SyncMaster termékcsaládba tartozó Samsung P2770HD egy termékben ötvözi a nagy méretű

Részletesebben

E PM2 1442 Kit Vörös. Jó megjelenés. Még jobb fotók. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő

E PM2 1442 Kit Vörös. Jó megjelenés. Még jobb fotók. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő E PM2 1442 Kit Vörös Új generációs 16 megapixeles LiveMos szenzor Max. 25,600 ISO érzékenység FAST AF + Érintésvezérlés Beépített 2-tengelyű stabilizátor TruePic VI képfeldolgozó processzor Ultra nagysebességű

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 1 5 3, B u d a p e s t B o c s k a i u. 8 Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak

Részletesebben

Gyorsbemutató: Panasonic-Leica DG Vario-Elmar mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S.

Gyorsbemutató: Panasonic-Leica DG Vario-Elmar mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S. Gyorsbemutató: Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S. A m4/3 rendszer nyolcadik évét tölti, és időközben nagyon beérett, felnőtté vált. Az ultra nagylátószögű objektíveken keresztül

Részletesebben

Az OLYMPUS TOUGH sorozat újabb mércét állít fel az elpusztíthatatlan* kompaktok között

Az OLYMPUS TOUGH sorozat újabb mércét állít fel az elpusztíthatatlan* kompaktok között SAJTÓKÖZLEMÉNY Az OLYMPUS TOUGH sorozat újabb mércét állít fel az elpusztíthatatlan* kompaktok között Az új TOUGH TG-820 és TG-620 duót a D-SLR képminőség és az ihs technológia repíti az élre 2012, Február

Részletesebben

DT-17 Felhasználói kézikönyv

DT-17 Felhasználói kézikönyv 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység DT-17 Felhasználói kézikönyv DT-17 Leírás v1.0 Tartalomjegyzék 1. Felépítés és funkciók...3 2. Műszaki adatok...4 3. Monitor felszerelése...4 4. Főmenü...4

Részletesebben

Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. május 17. Haladó szintű fényképezőgép kezdő áron Megjelent a Sony alfa sorozat legkisebb tagja

Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. május 17. Haladó szintű fényképezőgép kezdő áron Megjelent a Sony alfa sorozat legkisebb tagja Sajtóközlemény Azonnali közlésre Budapest, 2012. május 17. Haladó szintű fényképezőgép kezdő áron Megjelent a Sony alfa sorozat legkisebb tagja Mostantól még egyszerűbb belépni a profi fotózás világába.

Részletesebben

GIS Open 2011 Székesfehérvár Leica Viva Integrált felmérés eszközei Leica Viva Képalkotási Technológiák Horváth Zsolt Leica Geosystems Hungary Kft

GIS Open 2011 Székesfehérvár Leica Viva Integrált felmérés eszközei Leica Viva Képalkotási Technológiák Horváth Zsolt Leica Geosystems Hungary Kft GIS Open 2011 Székesfehérvár Leica Viva Integrált felmérés eszközei Leica Viva Képalkotási Technológiák Horváth Zsolt Leica Geosystems Hungary Kft Leica Viva Series Egy teljes felmérő rendszer 2 Új TS11

Részletesebben

Nagy teljesítmény és valódi high-tech Az Olympus rekorder SZ zászlóshajója előre tör

Nagy teljesítmény és valódi high-tech Az Olympus rekorder SZ zászlóshajója előre tör SAJTÓKÖZLEMÉNY Nagy teljesítmény és valódi high-tech Az Olympus rekorder SZ zászlóshajója előre tör 24x zoomos, saját kategóriájában egyedülálló Traveller kompakt SZ-31MR filmes csoda ihs technológiával

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6234C Fordulatszámmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Termékjellemzők... 2 2. Műszaki jellemzők... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. Működési leírás... 3 5. Mérési folyamat... 4 6. Elem cseréje...

Részletesebben

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet!

Online fotótanfolyam. Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész. Tanulj meg fotózni egyszerűen, érthetően! Meglátod milyen könnyű is lehet! Meddig emeljük az érzékenységet? 1. rész ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Melyik értéktől válik zavaróvá a képzaj? És még egy fontos kérdés: Mikor érdemes emelni?

Részletesebben

N szériás. Digitális videó rögzítő. Rövidített telepítői kézikönyv

N szériás. Digitális videó rögzítő. Rövidített telepítői kézikönyv N szériás Digitális videó rögzítő Rövidített telepítői kézikönyv 1. Alapbeállítások 1.1 A készülék összeszerelése Ennek a leírásnak nem célja a különböző típus-variációk pontos összeszerelési lépéseinek

Részletesebben

apanasonic Marketing Europe GmbH Sajtókapcsolat: Sajtókapcsolat: Náray Vilmos Live PR Tel: +36 (1)

apanasonic Marketing Europe GmbH  Sajtókapcsolat: Sajtókapcsolat: Náray Vilmos Live PR Tel: +36 (1) Megújultak A LUMIX G objektívek a még jobb teljesítmény és képminőség érdekében LUMIX G X VARIO 12-35mm / F2.8 II ASPH. / POWER O.I.S.(H-HSA12035) LUMIX G X VARIO 35-100mm / F2.8 II / POWER O.I.S.(H- HSA35100)

Részletesebben

Felhasználói útmutató. kitvision.co.uk. JB. 3544 / Made in China. Kitvision 2014. Christchurch, Dorset. BH23 4FL. Li-ion

Felhasználói útmutató. kitvision.co.uk. JB. 3544 / Made in China. Kitvision 2014. Christchurch, Dorset. BH23 4FL. Li-ion Felhasználói útmutató kitvision.co.uk A k c i ó k a m e r a Li-ion Do not dispose of Lithium-ion batteries with general waste. Please return it to battery recycling collection point. JB. 3544 / Made in

Részletesebben

Camera foto digital. PNI Explorer M1. Digital camera Digitális fényképezőgép. Manual de utilizare User manual Használati útmutató

Camera foto digital. PNI Explorer M1. Digital camera Digitális fényképezőgép. Manual de utilizare User manual Használati útmutató Camera foto digital Digital camera Digitális fényképezőgép PNI Explorer M1 Manual de utilizare User manual Használati útmutató Főbb jellemzők: Ÿ Videó felbontás: 1280x720 HD, 640x480 VGA, 320x240 QVGA,

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10 VDT10 Leírás v1.4.pdf Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók

Részletesebben

Panasonic DC-G9. Bevezető, külsőségek I.

Panasonic DC-G9. Bevezető, külsőségek I. Panasonic DC-G9 Bevezető, külsőségek I. A Panasonic-nál mindig is a GH gépcsalád képviselte az abszolút csúcsot ÉS a videózás irányvonalát, a G jelölésű gépek bár az évek során egyre nagyobb tudásúak és

Részletesebben

A legkeményebb körülmények. Kivételes felvételek. Objektív

A legkeményebb körülmények. Kivételes felvételek. Objektív TG 5 15 méteres mélységig vízálló**, 2.1 méteres magasságból történő leejtés esetén is ütésálló***, 100 kg terhelésig törésálló**** és -10 C-ig fagyálló Szuper-fényerős 1:2.0-4.9 nagylátószögű, nagysebességű

Részletesebben

Figyelmeztetés. Termékjellemzők

Figyelmeztetés. Termékjellemzők Figyelmeztetés 1. A készülék érzékeny műszaki eszköz, kérjük óvja a leejtéstől és ütődésektől. 2. Kérjük ne tegye ki a készüléket erős elektromágnesességnek ill. rádióhullámoknak. Ezek a készülék meghibásodását

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PANASONIC LUMIX DMC-TZ41EP http://hu.yourpdfguides.com/dref/5616052

Az Ön kézikönyve PANASONIC LUMIX DMC-TZ41EP http://hu.yourpdfguides.com/dref/5616052 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató PANASONIC LUMIX DMC- TZ41EP. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Autó DVR Használati Útmutató

Autó DVR Használati Útmutató Autó DVR Használati Útmutató Használat előtt kérjük, olvassa el az alábbi útmutatót. A termék jellemzői: A készülék kis kialakításával megkönnyíti a felvételt a legkülönfélébb helyzetekben 720 HD-s AVI

Részletesebben

Pentax K-3 egy brutális DSLR

Pentax K-3 egy brutális DSLR Pentax K-3 egy brutális DSLR Bejelentették a PENTAX K-3 digitális tükörreflexes fényképez?gépet, ami a cég egyik legüt?sebb modellje lett. A Pentax nem fukarkodott a technikai felhozatallal, hiszen belerakta

Részletesebben

Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel

Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel 4-297-560-71(1) Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel α kézikönyv Tartalomjegyzék Mintakép Menü Tárgymutató 2011 Sony Corporation HU NEX-7 fényképezõgép használatával kapcsolatos megjegyzések

Részletesebben

Nehéz elhinni, hogy a kompakt X sorozat eddigi legkisebb tagja tényleg ennyi mindent tartogat számunkra! Objektív

Nehéz elhinni, hogy a kompakt X sorozat eddigi legkisebb tagja tényleg ennyi mindent tartogat számunkra! Objektív XZ 10 1:1.8-2.7 szuper világos, 5x nagylátószögű i.zuiko DIGITAL zoom optika (26-130mm*) 12 megapixeles, hátulról megvilágított, 1/2.3 CMOS szenzor 7.6cm/3.0" 920,000 pont felbontású érintőpaneles LCD

Részletesebben

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra)

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Digitális karóra rögzítő Felhasználói kézikönyv (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Profil: - Mikrofon - Infravörös éjszakai lámpa - USB interfész - HD kamera - Bekapcsolás/Kikapcsolás,

Részletesebben

Az alkatrészek megnevezése

Az alkatrészek megnevezése Az alkatrészek megnevezése Felülnézet Bekapcsoló gomb Hangszóró Zárgomb Elölnézet Vaku Önarckép tükör Működést jelző lámpa Mikrofon Lencse Alulnézet Hordszíj gyűrűje Állványmenet Elem/kártya-tartó fedél

Részletesebben

SONY ILCE-6400M kit mm objektívvel

SONY ILCE-6400M kit mm objektívvel SONY ILCE-6400M kit 18-135 mm objektívvel Termék rövid leírása: Kompakt mérete és kis tömege ellenére az α6400 villámgyors működést és csak full-frame típusoknál várt funkciókat kínál Termék ára: 429 900

Részletesebben

LUMIX DMC-LX15 digitális fényképezőgép

LUMIX DMC-LX15 digitális fényképezőgép Lumix digitális fényképezőgépek Kompakt fényképezőgépek LUMIX DMC-LX15 digitális fényképezőgép Metrikai adatok Méretek (SZél. x Mag. X Mély.) 105,5 60 42 mm/(4,15 2,36 1,65 hüvelyk) Súly Mintegy 310 g

Részletesebben

E M5 1250 Kit fekete. A képminőséghez dedikált klasszikus stílus. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő

E M5 1250 Kit fekete. A képminőséghez dedikált klasszikus stílus. Műszaki adatok. Típus. Szenzor. Képprocesszor. Szűrő E M5 1250 Kit fekete Por- és cseppálló 3" átmérőjű, dönthető OLED érintőkijelző A világ leggyorsabb autofókusz rendszere Intuitív érintőképernyős kezelés A képminőséghez dedikált klasszikus stílus A csúcstechnológiás,

Részletesebben

SJ4000 WIFI Felhaszna lo i u tmutato

SJ4000 WIFI Felhaszna lo i u tmutato SJ4000 WIFI Felhaszna lo i u tmutato Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak közelébe, mint például mágnes és elektromos motor. Kerülje

Részletesebben

CAMLAND Beruházás-megfigyelő

CAMLAND Beruházás-megfigyelő 2016 CAMLAND Beruházás-megfigyelő Felhasználói útmutató Készítette: GeoVision Hungária Kft. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Vezérlőpult... 3 Kamera adatlap... 4 Nézetek kezelése... 6 Felhasználók...

Részletesebben

SJ5000 Felhasználói útmutató

SJ5000 Felhasználói útmutató SJ5000 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4, B u d a p e s t M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Az új TOUGH fényképezőgép képminősége több testhosszal nyeri a víz alatti versenyt

Az új TOUGH fényképezőgép képminősége több testhosszal nyeri a víz alatti versenyt SAJTÓKÖZLEMÉNY Az új TOUGH fényképezőgép képminősége több testhosszal nyeri a víz alatti versenyt Az új TG-1 objektívjének és kijelzőjének minősége szégyenbe hozza riválisait Az f2.0 nagysebességű objektív

Részletesebben

elektromos kerékpár vezérlő kézikönyv

elektromos kerékpár vezérlő kézikönyv elektromos kerékpár vezérlő kézikönyv 1/ 6 oldal Kijelző változatok Kompakt kijelző: ebben az egységben összeolvad a kijelző és a vezérlő, kellemes, kompakt nem feltűnő méretben. Kisebb méretének köszönhetően

Részletesebben

Fontos biztonsági figyelmeztetések

Fontos biztonsági figyelmeztetések Fontos biztonsági figyelmeztetések Figyelem: HD-2400 FIGYELMEZTETÉS ÁRAMÜTÉS VESZÉLY! KINYITNI TILOS! Ez a jel veszélyes feszültség meglétére hívja fel a figyelmet a készülék belsejében, mely áramütést

Részletesebben

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések

1. fejezet: Bevezetés. 2. fejezet: Első lépések 1. fejezet: Bevezetés A Media Player 100 olyan digitális médialejátszó, amely USB memóriához és kártyaolvasókhoz egyaránt csatlakoztatható. Az otthoni szórakoztatóközpontra csatlakozik, és lehetővé teszi

Részletesebben

Panasonic DC-GH5S csak profi filmkészítőknek?

Panasonic DC-GH5S csak profi filmkészítőknek? Panasonic DC-GH5S csak profi filmkészítőknek? Bevezető, különbségek a GH5-höz képest Egy évvel a DC-GH5 bemutatója után a Panasonic újra felforgatta a fotósok/filmkészítők békés világát, ugyanis bejelentette

Részletesebben

ConCorde Roadcam HD20 Használati útmutató

ConCorde Roadcam HD20 Használati útmutató ConCorde Roadcam HD20 Használati útmutató www.concorde.hu Köszönjük, hogy a ConCorde Roadcam HD20 menetrögzítő készüléket választotta. A termék első használata előtt kérjük, olvassa el a mellékelt használati

Részletesebben

KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. VGA - DVI-D / kompozit választható (mechanikus kapcsoló)

KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. VGA - DVI-D / kompozit választható (mechanikus kapcsoló) KÉRJÜK, HOGY GONDOLJA ÁT, MIELŐTT NYOMTAT. Műszaki jellemzők SMART Document Camera Modell SDC-330 Fizikai jellemzők Méret Felállított 28,9 cm széles 41,7 cm magas 37 cm mély (11 3/8" 16 3/8" 14 5/8") Összehajtott

Részletesebben

Fém minidiktafon távolsági lehallgatással

Fém minidiktafon távolsági lehallgatással Fém minidiktafon távolsági lehallgatással Használati útmutató A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 Tel: +36 70 290 1480, e-mail: info@spystore.hu 1. oldal www.spystore.hu

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

ASM USB Kamera használati útmutató

ASM USB Kamera használati útmutató ASM USB Kamera használati útmutató Rendszerkövetelmény: -IBM PC vagy kompatibilis PC / laptop -USB port -Windows 2000/xp/win7 operációs rendszerek -Ajánlott felbontás: 1024x768 A program Windows 2000 operációs

Részletesebben