Kárpát-medencei gazdasági fórum II. (Románia Szerbia) November 24. Szolnok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kárpát-medencei gazdasági fórum II. (Románia Szerbia) 2011. November 24. Szolnok"

Átírás

1 titkár MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. Tel./fax: , ; bmkik@bmkik. hu, janos.rak@bmkik. hu, Web: Kárpát-medencei gazdasági fórum II. (Románia Szerbia) November 24. Szolnok MKIK Magyar-Román Tagozat szerepe a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésében Rák János Zoltán

2 Tájékoztató A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Magyar Román Tagozat célja a külgazdasággal összefüggő közfeladatok ellátása a két ország közötti vállalkozások gazdasági együttműködéseinek elősegítése a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében. A Tagozat önálló jogi személyiséggel nem rendelkező, speciális szolgáltatást nyújtó kamarai munkacsoport, amit az MKIK elnöksége hozott létre 1999 június 17-én. Működését a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - (mint gesztor kamara)- biztosítja A 2000 óta bevezetett önkéntes kamarai tagsági rendszer bevezetése után a kamarai tagozatok is újra szerveződtek.

3 A tagozat tagja lehet, bármely kereskedelmi és iparkamara tagja és pártoló tagja, valamint bármely gazdálkodó szervezet, jogi vagy természetes személy, amennyiben egyetért a Tagozat céljaival, vállalja a tagsággal járó jogokat, kötelezettségeket és belépési szándékát írásban is bejelenti. Feladata a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése, nemcsak a határ menti magyar és román, hanem a két ország egész területén lévő vállalkozások között. Ezt a tényt alátámasztja a tagozati tagjaink létszáma és területi megoszlása, hiszen a több mint 250 tagból csak negyede Békés megyei. Tagozatunk összekötő láncszemként működik az MKIK illetve a területi kamarák között, egy széles körű országos információs adatbázisra támaszkodva.

4 Feladata: Európai modellként, kereskedelmi és gazdasági információk, tanácsadás-marketing és üzleti kapcsolatok felkutatása, létrehozásuk elősegítése és ösztönzése, konferenciák és üzletember találkozók szervezése és új piacok feltárása. Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. A mikro,- kis- és középvállalatok külkereskedelmi kapcsolatainak előmozdítása, az export növelésének és a gazdasági kooperációk létrehozásának segítése. A határ-menti területeken a piaci helyzet felmérése, elemzése ezekről, tagjainknak tájékoztatás nyújtása, tájékoztatás a szomszédos országban érvényes egységes kereskedelmi előírásokról és üzleti lehetőségekről.

5 Vegyes vállalatok létrehozásának, a tagvállalatok versenyképességének, a megtartása és fokozása, a változó piaci körülményekhez való alkalmazkodásának az elősegítése. Kapcsolattartás a partner ország területi-külön felhatalmazás alapján országos kamarai szervezetekkel, képviseletekkel. Tagjainknak a partner ország vásárain és kiállításain való részvételének elősegítése, támogatása és összehangolása. Azokon a kiállításokon és vásárokon, ahol a tagozat önálló standdal van jelen, tagozati tagjaink részére bemutatkozási lehetőséget biztosítunk katalógusok, prospektusok, szórólapok, névjegykártyák és CD-ék bemutatásával, lehetőséget teremtve ezzel a romániai piac megismerésére, felmérésére a gazdasági kapcsolatok kialakításához.

6 Kapcsolatépítés A legtöbb rendezvény határ menti együttműködés és regionális kapcsolatokon alapulva a szomszédos országot célozza A tagozati stratégiában meghatározott törekvések megvalósítása az elmúlt években egy dinamikusabb, tevékenységben színesebb, kommunatívabb, vállalkozások kapcsolataiban és elismertségében erősödő tagozatot eredményezett. Közvetítés A tagozat népszerű szolgáltatásai közé tartozik információk begyűjtése a lehetséges új üzleti partnerek elérése szempontjából. Figyelembe véve a tagozat széleskörű külföldi, valamint belföldi sokoldalú kapcsolatait, megbízható, naprakész adatbázisát, így magas szintű szolgáltatást tud nyújtani ezen a területen is.

7 Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. Hazai és nemzetközi kiállításokon és vásárokon való kiállítói megjelenés szervezése egyéni illetve közös kamarai standon. A helyszínen üzleti találkozók szervezése. Közreműködés belföldi kiállítások szervezésében. Ügynöki tevékenység külföldi kiállításokra, belföldi vásárok kölcsönös promóciója. Csoportos látogatások szervezése a legfontosabb nemzetközi kiállításokon és vásárokon a legújabb nemzetközi trendek és technológiai újdonságok megismerésére.

8 Üzleti missziók, üzletember-találkozók szervezése és lebonyolítása ágazati ill. relációk szerinti csoportosításban, Magyarországon és külföldön. Előre leegyeztetett tárgyaló partnerek meghívásával, igény szerint tolmácsolással, alkalmas tárgyalási körülmények között. Cégbemutatások, termékbemutatók szervezése és lebonyolítása megfelelő helyiség, meghívott címlista, meghívók postázása, nyilvános meghirdetés, prezentációs eszközök és vendéglátás biztosításával, sajtótájékoztató szervezésével. Közvetítés szolgáltatás - szervezés

9 Együttműködés A regionális fejlődés és összetartozás erősítése érdekében, közös projektek Arad és Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal és Vállalkozó Szövetségekkel Figyelembe véve kamarai tagjaink, -cégek és vállalkozások részéről a kérést, hogy vállalkozói környezet szempontjából újabb romániai területekkel vegyük fel a kapcsolatot. Az elmúlt években több, esetben közreműködtünk a BMKIK és több romániai területi kamara, illetve vállalkozói szövetségek közötti kölcsönös együttműködési megállapodások aláírásában, túljutva így a Kárpátok vonulatán Moldva és Havasalföld területeire is. Ebben és egyéb más rendezvények szervezésében is hathatós segítséget kaptunk a Magyar Nagykövetség Bukaresti Kereskedelmi Iroda, illetve a 2011-ig működő ITD H regionális kirendeltségei részéről, amit ezúton is köszönünk.

10 Magyarország 7 éves EU tagságból eredően úgy tapasztaljuk, hogy a verseny fokozódása sok cég számára új piacok, felkutatását igényli. A csatlakozással a magyar piac az unió belső piacának a része lett. A magyar vállalkozók ennek következtében az eddiginél keményebb versennyel szembesültek. A csatlakozás által, a piaci verseny teremtette állandó kihívás a hazai vállalkozókat arra készteti, hogy folyamatosan keressenek újabb piaci lehetőségeket, valamint a fejlesztéshez szükséges szakmai és finanszírozó partnereket ne csak Magyarországon, hanem a régióban, elsősorban a legközelebbi szomszédos piacokon. Különösen fontosnak tartjuk ebből a szempontból Románia EU csatlakozását is január 1-től mint szomszéd ország s annak piacát, mely kiváló lehetőséget kínál a magyar cégek termékei, illetve szolgáltatásai befogadására. Az egyre több multinacionális kereskedelmi láncolat jelenléte Romániában, lehetőséget teremt nemcsak mezőgazdasági és élelmiszeri termékek, hanem ipari és ehhez kapcsolódó magyar termékek bejutására. A terméket gyártó, forgalmazó és beszállítói cégek részére így lehetősség adódik más partnerkapcsolatok kiépítésére is.

11 Az általunk szervezett gazdasági és szakmai napok, konferenciák melyek sok esetben kapcsolódnak, egy vállalkozói szempontból, stratégiai fontosságú térség és város kiállításaihoz és kísérő rendezvényeihez, mely nemzetközileg és szakmailag is komoly elismertséget élvez azon a területen, találkozási és kapcsolódási lehetőséget kínál a már meglevő és leendő üzleti partnereinknek. Ezért állítjuk azt, hogy a kamarából pontosan annyit lehet profitálni, amennyire az ember nyitott A tagozati megjelenés biztosításának elmélyítése, az együttműködések kiszélesítése és a folyamatos kapcsolattartás biztosítása érdekében. Az MKIK Magyar-Román Tagozat széleskörű és kiterjedt kapcsolatokat ápol a Magyar és a Román Kereskedelmi és Iparkamarák, Nagykövetség és Konzulátusai, Bukaresti Kereskedelmi iroda, Önkormányzatok, Vállalkozói Szövetségek, Kormányközi Vegyesbizottsági Szervek, Nemzetgazdasági Minisztérium Határon Átnyúló Gazdaságfejlesztési, illetve Kárpát-medencei Térség Gazdaságfejlesztési Főosztályával, a 2011-ig működő ITD-H Kiállítások Igazgatósága és regionális kihelyezett irodáival, az újonnan megalakult (HITA) Nemzeti Külgazdasági Hivatallal, a Romániai Magyar Üzleti Egyesülettel és nem utolsó sorban magyarországi és romániai kiállítás és vásár szervezőkkel.

12 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Román Tagozat évi rendezvény - naptára Kiállítások- szakmai napok, konferenciák, fórumok, üzletembertalálkozók és üzleti utak. A rendezvény időpontja / helyszíne /megnevezése /együttműködő partnerek 2011.március Shopping - City Center Suceava (Románia) március Prezident Hotel Marosvásárhely március Arad Expo-Center március. 24 Arad Expo-Center március Nagyvárad Városi Sportcsarnok AGRO EXPO BUCOVINA Mezőgazdaság és bio -élelmiszeripar Nemzetközi Szakkiállítás. Expo Gastropam Nemzetközi Szakkiállítás CONFORTC-ONSTRUCT Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás A-B EXPO Megnyitó Konferencia TOP TRAVEL EXPO Turisztika és idegenforgalom Nemzetközi Szakkiállítás Suceava Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Magyarország a kiállítás díszvendég országa Körös Trade Kft. Aradi KIAK MKIK Ma-Ro Tagozat Békés Megyei Önkormányzat Aradi KIAK / BMKIK BMVA Top Press Körös Trade Kft

13 2011. április 7-9 Arad Expo-Center ENREG 2011 Nemzetközi megújuló energia szakkkiállítás és konferencia REECO Expo Arad 2011.április ROMEXPO Bukarest CONSTRUCT EXPO Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás ROMEXPO Mac-Line Kft május 4-8 Kolozsvár Kiállítási terület AGRARIA EXPO Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolás-technika Nemzetközi Szakkiállítás. InterMarketing Körös Trade Kft. Mac-Line Kft május 5-8 Sepsiszentgyörgy SZENTGYÖRGY NAPI VÁSÁR Általános Nemzetközi Kiállítás és Vásár ASIMCOV Mac-Line Kft június 2-5 Arad Expo-Center június 2-6 Csíkszeredai Sportcsarnok TRANSPORT AR EXPO Közúti-, vasúti szállítás és autó szalon Nemzetközi Szakkiállítás CSÍK EXPO Nemzetközi Kiállítás és Vásásr Expo Arad Körös Trade Kft.Expo- Har Kft. Csíkszereda

14 2011. június Temesvári Kereskedelmi Központ WEST GATE EXPO Általános Kiállítás és Vásár Temesvár Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011 augusztus Alexandria (Románia) AGRALIMEX Mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Teleorman Megyei Kereskedelmi és Iparkamara augusztus Kézdivásárhely szeptember 8-11 Arad Expo-Center szeptember 17 Gyula - Zöld Napok - Green Days Săptămâna Verde AGROMALIM & SMART PACK Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolástechnikai kiállítás Békés-Arad-Bihar Megyei Mezőgazdasági-, Élelmiszeripari Kiállítás és Üzletembertalálkozó Kézdivásárhely és Kovászna Megye Tanácsa ASIMCOV Arad Expo Körös trade Kft. 14 Békés Megye Képviselő Testülete szeptember Nagyvárad Városi Sportcsarnok TOP EXPO Általános Kiállítás és Vásár Külgazdasági Konferencia Top Press Körös Trade Kft. HITA MKIK Ma-Ro Tagozat szeptember Sepsiszentgyörgy Kovásznai Vállalkozó Napok Konferencia és üzletember-találkozó ASIMCOV 15 éves jubileumi ünnepsége Kovászna Megyei Kis-és Középvállalkozások Szövetsége

15 2011. szeptember Ploiesti (Románia) Üzleti út Prahova megyében Prahova Megyei KIK Szeptember 29- október 2 Székelyudvarhely ŐSZI VÁSÁSR Székelyudvarhelyi Sportcsarfnok Mac-Line Kft 2011.október ROMEXPO Bukarest (Románia) TIB- INVENTICA Technika Beruházás- Beszállítás Nemzetközi Szakkiállítás ROMEXPO Mac-Line Kft október Békéscsaba Városi Sportcsarnok november 30 Békéscsaba CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL Régiós Ízek - Hagyományok Gasztrónómia-Élelmiszeripar - Idegenforgalom Magyar-Román Külgazdasági Konferencia és üzletember- alálkozó Csabai Rendezvényszervező Kft. Körös Trade Kft. BMKIK MKIK Ma-Ro Tagozart HITA - BMKIK

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Mulţumesc pentru atenţia acordată.

17

A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje

A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje A MAGYAR KERESKEDELMI és IPARKAMARA Magyar - Török Tagozatának ügyrendje A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. Törvényben valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Alapszabályában szereplő

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési együttmőködések a magyar-szerb határ menti térségben. Szeged, 2009. 10. 20. Pitó Enikı Regionális Igazgató Dél-alföldi régió

Gazdaságfejlesztési együttmőködések a magyar-szerb határ menti térségben. Szeged, 2009. 10. 20. Pitó Enikı Regionális Igazgató Dél-alföldi régió Gazdaságfejlesztési együttmőködések a magyar-szerb határ menti térségben Szeged, 2009. 10. 20. Pitó Enikı Regionális Igazgató Dél-alföldi régió Tartalom 1. Az ITD Hungary tevékenységérıl nagyon röviden

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Magyar-Szlovén Tagozatának. Ügyrendje

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Magyar-Szlovén Tagozatának. Ügyrendje 92-550-515 / Fax: 92-550-525 ZMKIK. 8900. Zalaegerszeg, Petőfi S.u.24. e-mail: zmkik@zmkik.hu A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovén Tagozatának Ügyrendje 2016. 1 A gazdasági kamarákról szóló

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységének bemutatása 2017. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról 2012. évi CXXVI. Törvény -> 2013. március 28-án megalakult a Magyar Agrár-,

Részletesebben

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások

A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások A magyar-szlovák határ menti együttműködés lehetőségei KKV-k részére fókuszban a faipari és erdészeti vállalkozások Nyerges Andrea Az MKIK Magyar-Szlovák Tagozatának titkára Szolnok, 2011. november 9.

Részletesebben

Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében. Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár

Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében. Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Határon átnyúló gazdasági együttműködés Szeged és Szabadka térségében Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok - külkereskedelem o 2010-ben Szerbia Magyarország kereskedelmi

Részletesebben

Üzletember találkozó szeptember 12. Expo Arad. Szervező: Partnerek:

Üzletember találkozó szeptember 12. Expo Arad. Szervező: Partnerek: Üzletember találkozó 2014. szeptember 12. Expo Arad Szervező: Partnerek: Mezőgazdasági, élelmiszeripari és csomagolástehnikai nemzetközi vásár Állatkiállítás Hagyományos termékek szalon XXV. kiadás 2014.

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának működtetése és irodáinak üzemeltetése (tájékoztató az eljárás eredményéről)

MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának működtetése és irodáinak üzemeltetése (tájékoztató az eljárás eredményéről) MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának működtetése és irodáinak üzemeltetése (tájékoztató az eljárás eredményéről) Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/112 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

Herzlich Willkommen. Üdvözöljük

Herzlich Willkommen. Üdvözöljük Herzlich Willkommen in der Deutsch Ungarischen Industrie- und Handelskammer! Üdvözöljük a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamarában! Budapest, den 14. September 2010 1 DUIHK - Energiezirkel DUIHK -

Részletesebben

KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA című konferencia október 6. Révkomárom

KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA című konferencia október 6. Révkomárom KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA című konferencia 2016. október 6. Révkomárom Kis-és középvállalkozások száma a magyar gazdaságban A Magyarországon működő vállalkozások döntő része KKV Regisztrált

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! 2019/1. szám A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! AKTUÁLIS Az Országházban fogadták a EuroSkills magyar versenyzőit

Részletesebben

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana INNOVATION FOR AFRICA Aktuális üzleti programok ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana 3 kiválasztható állomás: Durban Johannesburg Gaborone 2015. november 15-28. Kongói-Magyar Gazdasági Hét 2016. február

Részletesebben

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Lenkey Péter klaszter menedzser Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 Budapest, 2012. november 21. 1 Hogyan működik

Részletesebben

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN

HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN HATÁRMENTI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A BIHARI ÉS SZATMÁRI TÉRSÉGBEN Zakota Zoltán zzakota@gmail.com Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad A határmenti együttműködések főbb szakaszai PHARE CBC INTERREG III HU-RO

Részletesebben

Herzlich Willkommen. Üdvözöljük

Herzlich Willkommen. Üdvözöljük Herzlich Willkommen beim Energiezirkel der Deutsch Ungarischen Industrie- und Handelskammer Üdvözöljük a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara energiakör rendezvényén Budapest, den 23. November 2011

Részletesebben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság Tudásmegosztó Nap - Székesfehérvár, 2014. november 27. A vidékfejlesztés

Részletesebben

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Kamara szerepe köztestületi funkció, kamarai

Részletesebben

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Lenkey Péter klasztermenedzser Klaszter Közgyőlés & Üzletember találkozó Miskolc, 2012.05.30. 1 Projekt adatok CÍM: ÉMOP-1.2.1.-11-0018 A NAUTILUS Klaszter

Részletesebben

Magyar lehetőségek a kínai piacon

Magyar lehetőségek a kínai piacon Magyar lehetőségek a kínai piacon Nádasi Tamás MKIK Magyar-Kínai Tagozat elnöke Szolnok, 2011. március 2. Kína fontosabb mutatói Terület: 9 640 821 km 2 Népesség: 1,3 milliárd fő A föld 3. legnagyobb országa

Részletesebben

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től Boros Gergely, Képviseletvezető - Pécs 2015. január 20. Állami exportösztönzés Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt Stratégiai

Részletesebben

HITA - Enterprise Title Europe Network-

HITA - Enterprise Title Europe Network- PLACE PARTNER S LOGO HERE HITA - Enterprise Title Europe Network- Sub-title környezetvédelem Holly Sára, osztályvezető Enterprise Europe Network Osztály Nemzeti Külgazdasági Hivatal European Commission

Részletesebben

Tisztelt Leendő Kiállítók!

Tisztelt Leendő Kiállítók! Tisztelt Tagtársaim! Kedves Fémipari Vállalkozók! Országos Fémipari Ipartestület V. sz. hírlevele 2014. november 15-én Lipóton tartottuk meg az OFI Gazdasági Fórumát. Ez alkalommal több olyan téma került

Részletesebben

Országos Fémipari Ipartestület XXIII. sz. hírlevele

Országos Fémipari Ipartestület XXIII. sz. hírlevele Országos Fémipari Ipartestület XXIII. sz. hírlevele Tisztelt Fémiparos Társunk! Mellékelve megküldöm az idei Celjei Nemzetközi Vásáron szervezett magyar standon való bemutatkozásra vonatkozó ajánlatot,

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi szakmai tevékenysége A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi szakmai tevékenysége Tordai Péter elnök 2011.05.27. I. A kamarák 2010. évi működésének fő befolyásoló tényezői voltak: Tovább csökkent a kamarai taglétszám

Részletesebben

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2016. június 14. Előadó: dr. Kupcsok Lajos Társelnök A MSZKIK MEGALAKULÁSA A Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara 2012. november 26-i dátummal bejegyzésre

Részletesebben

A külgazdasági politika intézményrendszere Magyarországon

A külgazdasági politika intézményrendszere Magyarországon A külgazdasági politika intézményrendszere Magyarországon Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Intézményrendszer madártávlatból Kormányzat Miniszterelnökség Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Hivatal

Részletesebben

Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési koncepció Duna Stratégia

Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési koncepció Duna Stratégia Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési koncepció Duna Stratégia Dr. Billo Kármen Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei Térség Gazdaságfejlesztési Főosztály Kárpát-medencei Térség Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

kiemelt projekt rmentiség g a gyakorlatban Románia, Szerbia Imre szakmai fıigazgatf november 23.

kiemelt projekt rmentiség g a gyakorlatban Románia, Szerbia Imre szakmai fıigazgatf november 23. TÁMOP 1.3.1-07/1 07/1-2008-00020002 kiemelt projekt Nemzetközi zi és s határ r menti együttm ttmőködések támogatt mogatása címőc alprojekt Foglalkoztatáspolitika, határmentis rmentiség g a gyakorlatban

Részletesebben

Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás Kiss János Kereskedelmi igazgató 2013.10.08 Magunkról Alapítók: Magyar Állam (Miniszterelnökség Külügyi és Külgazdasági Ügyekért Felelős Államtitkársága) és

Részletesebben

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Hírlevél 2015. július A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4. alkalommal rendezi

Részletesebben

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE

5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE 5. A HARMADIK ÉV MŰKÖDÉSI TERVE A HVK 3. éve működési tervének kialakítása során figyelembe vettük a HVK eddigi működésének tapasztalatait, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1995. évben megalkotott

Részletesebben

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről

Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről Tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési tevékenységéről A gazdasági válság hatása a megye teljesítményére Az építőipar és a textilipar gyengülése folytatódott

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry

Title. Enterprise Europe Network. Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE. European Commission Enterprise and Industry Title Enterprise Europe Network Sub-title 2010.06.17. Papp Andrea Aida PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Jogi háttér CIP (Competitiveness and

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális tudásrégióban

Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális tudásrégióban Regional universities as generators of a transnational knowledge region Centre for Regional Studies Hungarian MTA Regionális Academy Kutatások of Központja Sciences Az egyetemek fejlesztő szerepe egy transznacionális

Részletesebben

Herzlich Willkommen beim Energiezirkel der Deutsch Ungarischen Industrie- und Handelskammer

Herzlich Willkommen beim Energiezirkel der Deutsch Ungarischen Industrie- und Handelskammer Herzlich Willkommen beim Energiezirkel der Deutsch Ungarischen Industrie- und Handelskammer Üdvözöljük a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara energiakör rendezvényén Biatorbágy, den 19. April 2011

Részletesebben

VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA

VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA VÁLLALKOZZ TUDATOSAN! ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM BEMUTATÁSA Külgazdasági évnyitó konferencia 2019. 03. 06., Novotel Budapest Centrum A kkv-k nemzetköziesítésének jelentősége A magyar gazdaság fő

Részletesebben

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 A CSONGRÁD MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZEREPE A MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A KAMARÁRÓL Gazdasági önkormányzat Köztestületi funkció - kamarai

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től. Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től. Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet Állami exportösztönzés Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt Stratégiai

Részletesebben

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében 1. Identified driving factors of enhancing the effectiveness of network-based cooperations Inno-CropFood

Részletesebben

Miskolc, 2008. okt. 15. Dr. Petrás Ferenc A prezentáció tematikája Regionális Fejlesztési Programok a számok tükrében ROP gazdaságfejlesztés 2009-10 ROP Akcióterv gazdaságfejlesztés újdonságai Regionális

Részletesebben

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1.

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1. Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének Debreceni Osztálya PARADIGMAVÁLTÁS A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSEKBEN Dr. habil. Béla Baranyi az MTA doktora tudományos

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.. MNVH. megyei területi felelős 2015. szeptember Az MNVH célja, feladatai Az MNVH célja: Az MNVH feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba

Részletesebben

A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter

A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár Kárpát-medencei egységes gazdasági tér kialakítása 3 pillér I.

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 Emberi erőforr források közös k s használata és s fejlesztése se Munkaerő-piaci együttm ttműködési kezdeményez nyezések HU-SK 2008/01/1.6.2/0156

Részletesebben

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói pályázati lehetőségek Zalaszentgrót, 2015. május 21. Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1995. január 9-én

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program szerepe a megye fejlesztésében Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 1 A megyei önkormányzat feladatai megyei szintű

Részletesebben

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei Győr Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei 2012.03.08. Pongrácz Balázs www.gymskik.hu Oldal: 1 I. Bemutatkozás Önkéntes tagok száma: 1,200 vállalkozás

Részletesebben

Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra

Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra Országos Vállalkozói Mentorprogram célja, várható hatása a vállalkozói szektorra Dunai Péter MKIK, főtitkár Hotel Novotel Budapest Centrum Budapest, 2019. február 6. GINOP finanszírozású projektek kamarai

Részletesebben

Nemzeti Klaszter Konferencia

Nemzeti Klaszter Konferencia Nemzeti Klaszter Konferencia 2012. Március 27. Pécs Tartalom DCCA rövid bemutatása Duna Stratégia rövid bemutatása A klasztertevékenységek kapcsolódása a Stratégiához / PA 8/ PA 8 terület projektpéldáinak

Részletesebben

A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók

A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók A vállalkozások nemzetköziesedése/ nemzetköziesítése; üzletember-találkozók Nemzetköziesedés/nemzetköziesítés? Enterprise Europe Network alapinformációk Enterprise Europe Network szolgáltatások Az üzletember

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

JÖVŐNK KÖTELEZETTSÉGEI A JELEN LEHETŐSÉGEI KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE

JÖVŐNK KÖTELEZETTSÉGEI A JELEN LEHETŐSÉGEI KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE KEDVEZMÉNYES KOLLEKTÍV STANDMEGJELENÉSI AJÁNLAT A CONSTRUMA / RENEO 2014-RE CONSTRUMA / RENEO 2014 A HUNGEXPO Zrt. szakmai partnereként ismét kedvező megjelenési lehetőséget kínálunk a 2014 évi CONSTRUMA

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által kezelt programok szerepe a felsőoktatás nemzetköziesítésében

A Tempus Közalapítvány által kezelt programok szerepe a felsőoktatás nemzetköziesítésében A Tempus Közalapítvány által kezelt programok szerepe a felsőoktatás nemzetköziesítésében TéT Konferencia, Felsőoktatás nemzetköziesedése: mobilitás és akadémiai együttműködések Budapest, 2016. július

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szolgáltatásai Békéscsaba, Penza ltp. 5. H-5601 Pf.: 135 Tel./Fax: (36-66) 324-976, 451-775 email: bmkik@bmkik.hu web: www.bmkik.hu Előszó A Gazdasági kamarákról

Részletesebben

Az osztrák gazdaság főbb mutatói

Az osztrák gazdaság főbb mutatói Üzleti lehetőségek Ausztriában Nyitott szemmel a német és osztrák piacon Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kecskemét 2013.05.23. Az osztrák gazdaság főbb mutatói Lakosság millió fő A GDP értéke

Részletesebben

Világgazdaság Kitörési pont az arab világ oldal - [ ]

Világgazdaság Kitörési pont az arab világ oldal - [ ] Világgazdaság Kitörési pont az arab világ 2013.01.18-8. oldal - [5077318] *NYITÁS Az építőipari cégek megrendelésekhez juthatnak Az infrastrukturális fejlesztések, a mezőgazdaság és a kutatásfejlesztés

Részletesebben

Az ITD Hungary. befektetésösztönzési szolgáltatásai hazai önkormányzatok és vállalkozók számára

Az ITD Hungary. befektetésösztönzési szolgáltatásai hazai önkormányzatok és vállalkozók számára Az ITD Hungary befektetésösztönzési szolgáltatásai hazai önkormányzatok és vállalkozók számára ITD Hungary Jogállás és háttér a magyar kormányzat külgazdaság-politikai célkitőzéseit megvalósító háttérintézménye

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap Székesfehérvár 2014. november 27. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a referensi hálózat Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tudásmegosztó nap Csikász Gábor MNVH B.-A.-Z. megyei referense Az MNVH célja,

Részletesebben

K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT. á i. n e. a k

K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT. á i. n e. a k K AMAR AI SZÉKHÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT i m a Az Ön sikere, k n á i c n e refer erkély II. emelet lépcsôház LILLIN KÁROLY terem GÁL FERENC terem RAINER FERENC terem stúdió tolmácsfülkék lépcsôház lift

Részletesebben

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27.

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. 2 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fqjmbzhweoa

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter 2010. December 8. J Ö V Ő K É P Az autóiparban meghatározó gazdasági erővel bíró, összehangolt, hatékony, széleskörű együttműködésen alapuló, versenyképes, innovatív

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens Amiről szó lesz 1. A NAKVI és a tervezés kapcsolata 2. Hogyan segíti az

Részletesebben

2008. március 13. "Partnerség a versenyben"

2008. március 13. Partnerség a versenyben 3P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter Bemutatkozás 2008.március 13. Partnerség a versenyben Mire támaszkodunk? I. Alakulás ideje: 2007. október 5. Következtetés: A klaszter hivatalosan

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM Mi, alapítók a mai napon létrehozzuk a KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTERT. A Hármashatármenti térség ukrán, szlovák és magyar vállalkozásfejlesztéssel, ipartelepítéssel

Részletesebben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai Dr. Cseszlai István - elnöki szakmai főtanácsadó Szekszárd - 2016. november 17. A NAK megalakulása Önkéntes tagság: ~ 11 ezer tag Önálló megyei kamarák Heterogén

Részletesebben

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők:

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők: Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN Szervezők: 250 kiállító 10 különböző ország 10.000 látogató Mit kínál az AutomotiveHungary? 1 A

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET ADATAI TAGFELVÉTELI KÉRELEM A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének Tisztelt Elnökség! A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 8. -a alapján ezúton kérem az általam képviselt gazdálkodó

Részletesebben

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása,

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter. Kalcsú Zoltán: A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megalakulása, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter 1 m Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tagok PANFA Alapító tagok (15) PANFA tagok (117) Eger Sopron Győr Budapest Debrecen Veszprém Kecskemét Szombathely Békéscsaba Zalaegerszeg

Részletesebben

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007.I- III.

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007.I- III. ÚJ LEHETŐSÉGEK, ÚJ FORRÁSOK A BEFEKTETŐK ELŐTT KONFERENCIA Nagyvárad, 2008. április 4. Magyar tőkekivitel alakulása (millió euró) 1998-2007. 10000 9000 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 582,4 810,1

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

AZ ÖBÖL-MENTI MONARCHIÁK KÖSZÖNTŐ június 7. Dr. Kárpáti György Alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi kollégium

AZ ÖBÖL-MENTI MONARCHIÁK KÖSZÖNTŐ június 7. Dr. Kárpáti György Alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi kollégium AZ ÖBÖL-MENTI MONARCHIÁK KÖSZÖNTŐ 2016. június 7. Dr. Kárpáti György Alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi kollégium Áttekintés Az Közel-Kelet és Észak-Afrika Tagozat bemutatása Az Öböl-térségről

Részletesebben

Exportáljon velünk! A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai

Exportáljon velünk! A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai Exportáljon velünk! A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai Holly Sára Enterprise Europe Network regionális vezető Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Üzletember találkozó

Részletesebben

Geotermikus Klaszter

Geotermikus Klaszter Geotermikus Klaszter 2009. szeptember 17. Becskei Márk A klaszter fontosabb célkitűzései Az elméleti tudáscentrumokon és a gazdálkodó egységek kapcsolatának erősítésével olyan lehetőségeket, új piacokat

Részletesebben

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Pongrácz Balázs GYMSKIK Minőségirányítási vezető Cél Régiónk vállalkozásainál, szervezeteinél minőség- és kiválósági fejlesztési kérdések sora vár megoldásra.

Részletesebben

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézménye, összekötő kapocs a gazdasági kormányzat, a külföldi cégek

Részletesebben

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása

Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása 1 / 6 I. 2-121/2005. Üi. Horváth Attila Tárgy: INTERREG III/A pályázatok benyújtása Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! Európai Unió által támogatott forrásból

Részletesebben

Észak-magyarországi Autóipari Klaszter

Észak-magyarországi Autóipari Klaszter Észak-magyarországi Autóipari Klaszter A NOHAC küldetése A NOHAC célja, hogy más klaszterek, valamint a tudományos és kereskedelemfejlesztési intézmények támogatásával elősegítse a tagvállalatok együttműködését,

Részletesebben

Francia és magyar középvállalatok hasonlóságok és különbségek a kihívásokban és az intézményi támogató környezetben

Francia és magyar középvállalatok hasonlóságok és különbségek a kihívásokban és az intézményi támogató környezetben Francia és magyar középvállalatok hasonlóságok és különbségek a kihívásokban és az intézményi támogató környezetben Póla Péter Tudományos munkatárs MRTT Vándorgyűlés Kecskemét, 2018.október 18-19. A kutatást

Részletesebben

Oferte de turism Április Expo Arad.

Oferte de turism Április Expo Arad. Oferte de turism Flori și grădinărit Timp liber și relaxare 2016 Április 21-24 Expo Arad www.facebook.com/expo.arad 16. Virág és kertészeti kiállítás és vásár Nyugat Románia legnagyobb szakirányú kiállítása

Részletesebben

ETT műhely június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása

ETT műhely június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása ETT műhely 2016. június 8-9. A Banat-Triplex Confinium EGTC bemutatása A BTC EGTC területe Magyarország Románia Szerbia hármas határ térség A BTC EGTC tagjai A Csoportosulást 77 önkormányzat alkotja: 40

Részletesebben

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa

Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Békés megye 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikája, gazdaságerősítő mechanizmusa Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 BÉKÉS MEGYE JÖVŐKÉPE az élhető és sikeres megye

Részletesebben

A Duna Stratégia közlekedési

A Duna Stratégia közlekedési Dr. Pál Ernő A Duna Stratégia közlekedési vonatkozásai Közlekedéstudományi Konferencia Széchenyi Egyetem, Győr 2011 március 24-25 Tartalom Bevezetés Kiemelt témakörök A Duna, mint vízi út jelentősége Európában

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Üzleti delegáció Kínába és Mongóliába Ürümcsi, Ulánbátor

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Üzleti delegáció Kínába és Mongóliába Ürümcsi, Ulánbátor Üzleti delegáció Kínába és Mongóliába Ürümcsi, Ulánbátor 2014. augusztus 30 - szeptember 7. Utazással és költségekkel kapcsolatos információk PROGRAMTERV 2014. augusztus 30. (szombat) 12:55-17:25 (másnap):

Részletesebben

Koncepció az ERP rendszereket. vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára

Koncepció az ERP rendszereket. vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára 10 10.. Personal Hungary Szakkiállítás 2013. október 9-10 10.. Koncepció az ERP rendszereket (komplex ügyvitelszervezés, vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára 10. Personal Hungary

Részletesebben

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Dr. Fábián Emília osztályvezető Kína Főosztály Külgazdasági és Külügyminisztérium Kétoldalú Kapcsolataink

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben