Thermograf Hungary Kft.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Thermograf Hungary Kft. www.thermograf.hu"

Átírás

1 1 Thermograf Hungary Kft. Thermográfiai felmérés. Helyszín: Pilisszentiván, Grand-Ács Tetőcentrum és Készház Kft AKTÍV KÉSZHÁZ típusú családi háza. Tárgy: A helyszínen Fluke Ti20 hőkamerával készült hőképek, InsideIR 3.1 szoftveres elemzése, digitális képekkel történő alátámasztásával. A felkérés a családi ház homlokzati, hőveszteségének megállapítására irányult, teljes körű külső/belső felméréssel, technikusi véleményezéssel. Mérési körülmények: A hőképek án készültek, reggel 6 00 h-tól. A levegő hőmérséklete, a külső, homlokzatnál -7C volt. A lakás, belső levegője, átlagban 24,5C volt, a mérés megkezdése előtt 12 órával a fűtés erre a hőmérsékletre lett beállítva, hogy a mérés eredménye, az esetleges hőveszteségek, egyértelműen megjelenjenek a hőképeken. A hőképek készítését csapadékmentes, ideális időjárás kísérte, és még a napfény sem befolyásolta. Elemzés, véleményezés A lenti képen az épület utcafronti homlokzatának felső része látható. A hőkép kiértékelt eredményein jól látható, a homlokzat egyenletes hőmérséklete. Eltérések a hőmérsékletben, csak az elektromos fogyasztók, és a nyílászárók üvegein tapasztalható, utóbbi 1-2 C -on belüli különbséget mutat mely elhanyagolható, és gyakorlatilag ez is a homlokzat rendkívüli hőszigetelési képességét mutatja.

2 Ezeken a hőképeken is az utcafront látható, komoly eltérést, csak a digitális jelző műszer mutat a kiértékelt képek számadataiban is, és színvilágában is. 2

3 3 A fenti hőképen a bejárati ajtó tokszerkezetének hővesztesége tapasztalható, az üvegezés itt is kiváló értékeket mutat. Szembetűnő, hogy ez a kis keresztmetszeten megjelenő hőveszteség is (átlag 6C -al melegebb az ajtó tokszerkezete a környezeténél, de felülete elhanyagolható) mekkora hatással van a felette elhelyezkedő nyitott terasz fa tartószerkezetére. Az alsó hőképen a pincelejárat feletti homlokzat jelenik meg, a teraszajtó feletti homlokzat 0,4-0,6C -al melegebb, mint a teli homlokzat felületén mért hőmérséklet a hőképen jól látható a kiugró díszburkolat aljának hőmérsékletének eltérése, de ez a 1,5C -os hőmérséklet különbség, nem hőszigetelési probléma eredménye, hanem a kiugró burkolat zugában nincs légcsere, ezért képes kissé felmelegedni a faburkolat éle.

4 4 A felső hőkép az ebédlő falát mutatja, jól látható a redőnydoboz a nyílászáró felett, mely gyakorlatilag a falszerkezet szigetelésének egyik rétegébe van ültetve, ezáltal néhány tized eltérés látható is a redőnytok előtt homlokzatrészen, de ez sem mértékét, sem felületét tekintve, nem rontja az épület fűtésének energiafelhasználását. Az alsó hőkép a kémény hőmérsékletét mutatja, jól látható a kéményfedlapra szerelt időjárás érzékelő elektromosságából eredő hőmérséklet különbség. A kémény palástjának hőmérséklete is 1-2C -al eltér a tető héjazat hőmérsékletétől, ez a kandallón keresztül áramló belső levegő eredménye. A tető hóval, illetve kollektorral borított felületén látható hőmérséklet nem valós, mert a reflektálás miatt kissé torzulnak az adatok. A sima héjazaton mért átlaghőmérséklet megegyezik a homlokzaton látható átlaghőmérsékletekkel, ezek az értékek a tetősík, illetve a tetőtér födémjének a kitűnő hőszigeteltségét jelenti.

5 5 A fenti kép az épületek leggyakoribb hibaforrását, a lábazatot mutatja. Eddigi méréseink során, a hőszigetelési értékeket figyelembe véve a legjobban megépített épületeknél is több, kevesebb probléma mutatkozott a lábazatnál. Jelen esetben, ahogy a hőkép adatai is mutatják, teljesen homogén felülettel találkoztunk, és gyakorlatilag nem látható eltérés, a lábazat, és a homlokzat további felületének hőmérséklete között. A járdán tapasztalható 2-3C -os hő különbség a talaj thermo energiájából adódik. A lenti kép a nyugati homlokzatot mutatja, gyakorlatilag a megrekedt levegő 1-2C -os hőmérsékletkülönbségén kívül homogén felület látható, mind a hőkép színvilágában, mind a kiértékelés eredményeiben, számadataiban.

6 6 A fenti hőképen szintén a nyugati homlokzat felső szintje látható, az másik oldalról kamerázva. A már ismert eredményt mutatja ennek a hőképnek is a kiértékelt adathalmaza, ezen felül rámutat az erkély fa tartóinak hőhídmentes csatlakozások minőségi kivitelezésére. A nyílászárók üvegeit leszámítva, (melyek szintén kiemelkedő hőszigetelő képességeket jeleznek a mért adatok szerint, itt meg kell említeni azt is, hogy a reflektálás miatt üveget mérni igazán nem lehet hőkamerával, csak közvetetten, de az említett eredményeket a közvetett mérések is alátámasztották.) a teljes felület homogén hőmérsékleti eredményt mutat. A lenti hőkép, már a belső felmérés eredménye, a levegő átlaghőmérséklete a méréskor 24,5C volt az épület egészét tekintve. Gyakorlatilag a függöny redőinek, és a hőkép jobb felső sarkán látható, elektromos kapcsolóból eredő néhány tized C -os hőmérsékletkülönbséget leszámítva a nappali külső határoló fala teljesen homogén felületet mutat a hőmérséklet szempontjából.

7 A fenti hőkép az étkező teraszajtaját, és környékét mutatja, lehúzott redőnynél az üvegek mérésekor tapasztalható reflektálások miatt eltéréseket nem számítva, az átlaghőmérsékletek, Egyenletes értékeket mutatnak. A piros négyzetekben a szám az adott négyzet átlaghőmérsékletét mutatja, a fekete négyzetekben, látható az adott négyzet maximum, minimum, és átlaghőmérséklete. Az alsó hőkép a színvilágával, egy kiskeresztmetszetű, de jelentős hőveszteséget jelez az ablakkeretnél, ha jobban megnézzük az elemzés számadatait, jól láthatjuk, hogy gyakorlatilag 1-2C -os eltérést mutat a legproblémásabbnak tűnő hideg folt is, ami kimondottan jó eredménynek mondható, hisz itt gyakran 10C -os eltérések jelentkeznek más felméréseknél. A hőképen jelentkező piros (29,2 C-os) foltok is csak a függöny anyagából adódó, világítótestek tükröződésének eredménye csupán. 7

8 A fenti hőkép a hálószobában készült, a függőleges parapetfal, és a ferde sík csatlakozását mutatja. A piros számok, a piros négyzetek átlaghőmérsékletét, a fekete négyzetekben látható számok, a négyzetek maximális, minimális, és átlaghőmérsékletét mutatják. A teljes felületen, 2 C hőmérsékletkülönbség látható, ami bizonyítja, hogy a falszerkezetben, és a tetősíkban jelen lévő hőszigetelő rétegek hőhíd-mentesen elzárják a külső/belső levegőt egymástól. A hőszigetelő rétegek előtt kialakított légrésben történt a gépészeti alapvezetékek elvezetése, ezáltal nem kellett átlyukasztani a behelyezett hőszigetelést, így sikerült elkerülni a kisebb kiterjedésű hőhíd-foltokat is. A lenti hőkép a gyerekszobában található térdfalról készült, melyet egy ajtó választ el a mögötte elhelyezkedő, fűtetlen játszószobától, ( gunyi ) ez okoz némi hőveszteséget a vizsgált helységnek a válaszfalajtón keresztül, de ez is leginkább az ajtó alatti rés keresztmetszetében jelentkezik, összességében elhanyagolható, sőt, előnye, hogy ad némi temperáló fűtést a másik szobának így. 8

9 9 A fenti kép a 2. gyerekszobában készült. A lámpabúra, és a függöny redőibe zárt levegő hőmérsékletén kívül teljesen egyenletes hőmérsékletű falfelületet láthatunk, ez megmutatkozik a hőkép színvilágában, és a kiértékelés utáni számadatokban is. A szoba bal oldali ablakának jobb oldali keretén láthatunk egy hidegebb csíkot, de ezt csak a lakkozott felület visszatükrözése miatt látta így a hőkamera, nem valós hőveszteséget látunk. A lenti hőkép, egy kitűnő minőségű tetősík ablakot és környékét mutatja. A képen látható tetősík ablak a jelenleg fellelhető legmodernebb kivitelű, de szerkezetéből adódóan hőszigetelési képessége elmarad az épület homlokzatán található nyílászárók hőszigetelő képességétől. A szigetelés kivitelezési minőségét dicséri, hogy a spaletták is egyenletes hőmérsékletet mutatnak, csak 1-2C -al maradnak el a ferdesík hőmérsékleteitől, de ez a spaletta szerkezeti lehetőségei miatt indokolt is. A tetőablak üvegének hőszigetelési képességeit dicséri, hogy a felmérés előtt több nappal esett hó, még megmaradt az üvegen. Az ablaküveg szélén látható hideg sáv, (13,7C ) csak az üveg sorolólécét jelzi, melynek anyaga fém.

10 10 A fenti hőkép a padlásfeljárót mutatja, mely a felmérések során, általában szintén problémás pontjai a lakásoknak, még ha hőszigetelt kivitelű is. Jelen esetben erre is komoly gondot fordítottak a kivitelezés során, ez olyan hatékonysággal sikerült, hogy a nyíló lap kerületén, jól látható a 0,4C -al melegebb csík, mely a résben megrekedt levegő magasabb hőmérsékletét mutatja, mint a mennyezet egyéb pontjain, ahol folyamatos a légcsere. A lenti hőkép a fürdőszobában készült, teljesen homogén felület mutatkozik, a nagy keretben látható szélsőséges eredmények is csak 1,6C -os eltérést mutat, ez megfelel a meleg levegő fizikai tulajdonságaiból eredő hőkülönbségnek, és bizonyítja a minőségi anyagok, minőségi kivitelű beépítését, mely végig látható, mind a hőképeken, mind a fényképeken.

11 11 Mindkét kép a fürdőszobában készült, a felső az oromfalat mutatja, a jobb oldalon 1,7C -al magasabb átlaghőmérsékletek olvashatók, de ezek az értékek, a helység egyetlen hőforrása, egy úgynevezett törölközőszárítós fűtőtest eredménye, mely szintén jobb oldalon helyezkedik el, az ablak alatt. A függöny redőkben is melegebb 1C -al a hőmérséklet, de ezt a légcsere hiánya okozza. Az alsó hőkép a gépészeti dobozba mutat be melynek hőmérséklete 0,1-0,3C -os eltérésnél nem mutat többet, ami szinte hihetetlen a hasonló szerelvényeknél, de többrétegű hőszigetelés előtt elvezetett gépészetnek köszönhető, mely így nem okoz keresztmetszet csökkenést a hőszigetelő vastagságában. Másik nagy eredmény, hogy a szellőző rendszer által beszívott levegő, gyakorlatilag már előmelegítve érkezik az épületbe, így itt sem okoz hőveszteséget a fűtésrendszernek. Korai János Szakács Béla Thermograf Hungary Kft

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata.

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata. NEMES VÁLLALKOZÁS Mérnöki és Szolgáltató Bt. H-4225 Debrecen-Józsa, Erdőhát u. 47. Tel: 06-20/3318944 E-mail: nemes.attila@t-online.hu www.nemesvallalkozas.hu Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház

Részletesebben

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23 Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON Mérést végezte: Schekulin Nándor Telefon: 99/511-540 E-Mail: info@origo-santa.hu Készülék testo 875-2 Gyártási szám: Objektív: 1910101 nagylátószögű 32x23

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

Magyarországon gon is

Magyarországon gon is Energiatakarékos kos üvegezés Lehetőségek, buktatók, k, trendek Épületek energiatanúsítása sa 2009-től Magyarországon gon is 7/2006 TNM és s 176/2008 Kormány rendelet Sólyomi PéterP ÉMI Kht. Épületszerkezeti

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

2.3 Mérési hibaforrások

2.3 Mérési hibaforrások A fólia reflexiós tényezője magas és az összegyűrt struktúrája miatt a sugárzás majdnem ideálisan diffúz módon verődik vissza (ld. 2.3. ábra, az alumínium fólia jobb oldala, 32. oldal). A reflektált hőmérséklet

Részletesebben

Hőkamerás lakás bemérés, ellenőrzés

Hőkamerás lakás bemérés, ellenőrzés IR_02696.BMT 2011.02.23. 5:50:35 Refl. : 19,2 18,6 17,9 14,4 Refl. belső térelhatároló fal felületi külső fal felületi mennyezet felületi leghidegebb pont : C/24 LAKÁS 2.kép Fal-mennyezet csatlakozásánál

Részletesebben

Új építésű szigeteletlen Ytong ház

Új építésű szigeteletlen Ytong ház Cég KucsaKer Kft. Fő út 154 Veresegyház Mérést végezte: Kovács Balázs Készülék testo 8801 Gyártási 1691207 szám: Megbízó Lénárt Imre Erkel Ferenc utca 36/a Veresegyház Mérés napja: 2011.02.01 Megbízás

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS KORSZERŰSÍTÉSE 1

ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS KORSZERŰSÍTÉSE 1 ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS KORSZERŰSÍTÉSE 1 ÉPÜLETSZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐK KÖVETELMÉNYÉRTÉKEI HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐ W/m 2 K FAJLAGOS HŐVESZTESÉG- TÉNYEZŐ W/m 3 K ÖSSZESÍTETT ENERGETIKAI JELLEMZŐ

Részletesebben

A pályázat tárgya. Tér- és formaképzés

A pályázat tárgya. Tér- és formaképzés MŰLEÍRÁS A pályázat tárgya A pályamunka alapját valós megbízás képezi: Győr kertvárosi részén meglévő, az 1980-as években épült egylakásos családi ház felújítása szülők + 2 gyerek részére. A cél az épület

Részletesebben

Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15. Dátum 2010.01.10. Homlokzat 2 (dél)

Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15. Dátum 2010.01.10. Homlokzat 2 (dél) Alapadatok Azonosító adatok lakóépület Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15 Azonosító (pl. cím) vályogház-m Dátum 2010.01.10 Geometriai adatok (m 2 -ben) Belső

Részletesebben

Termográfia az épületgépészetben

Termográfia az épületgépészetben Termográfia az épületgépészetben A termográfia szó hallatán sokaknak az épületek hőveszteségeivel kapcsolatos mérések, színes hőképek ugranak be. A hőkamerák alkalmazhatósága viszont nem merül ki csak

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV az alacsony energiaigényű lakóépületekre vonatkozó követelményrendszer Megjelent: Budapest, 2014 Szerző:

Részletesebben

Hőhidak hatása a hőveszteségre. Elemen belüli és csatlakozási hőhidak

Hőhidak hatása a hőveszteségre. Elemen belüli és csatlakozási hőhidak Kicsi, de fontos számítási példák hatása a hőveszteségre Elemen belüli és csatlakozási hőhidak Elemen belüli élek: oszlopok, pillérek, szarufák, szerelt burkolatot tartó bordák Elemen belüli pontszerű

Részletesebben

összeállította: Nagy Árpád kotv. HM HH KÉÉHO építésfelügyelő

összeállította: Nagy Árpád kotv. HM HH KÉÉHO építésfelügyelő összeállította: Nagy Árpád d kotv. HM HH KÉÉK ÉÉHO építésfelügyelő Az emberiség energiafelhasználása: 1900-ig 11.000 exaj 1900-2000 15.000 exaj!!! ebből: 1901-ben 25 exaj 2000-ben 400 exaj!!! Dr. Gács

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Az épület leírása. 1. Elhelyezkedés:

Az épület leírása. 1. Elhelyezkedés: Az épület leírása 1. Elhelyezkedés: A 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. szám alatt (hrsz: 210339/2), a volt Posztógyár területén található, É-37 épület hasznos alapterülete: 1.1 Helységleltár I. Szélfogó

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Az elsı lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása, tanúsítás jelentısége a lakásszövetkezetek és az ingatlanforgalmazók szemszögébıl Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék 2002/91

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ.

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ. 8,80,,,77,,97,0,88,9 m,9 m 8, m,90 m nyílászáró csere 7,8 m W, m 8, m TERASZ,7 m,0 m ÁTJÁRÓ,7 m LÉPSÕHÁZ, ELÕ,7 m ERK,79 m, m 7,89 m nyílászáró csere HALL 7,97 m 7,80 m, m ESZ,99 m,7 m,0 KA 0, m TERASZ,

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió

1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió 1.1 Emisszió, reflexió, transzmisszió A hőkamera által észlelt hosszú hullámú sugárzás - amit a hőkamera a látómezejében érzékel - a felület emissziójának, reflexiójának és transzmissziójának függvénye.

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

É-8 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ

É-8 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ MEGJEGYZÉS: A tervek és a dokumentációk az Építtetővel egyeztetve, az Építtető által szolgáltatott adatok alapján készültek. A méretek a helyszínen ellenőrzendők! MUNKA MEGNEVEZÉSE: 4+4 lakásos társasház

Részletesebben

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Mit tehet a szobával egy felülvilágító ablak A lapostetővel rendelkező otthonokban a legtöbb tér konyha, nappali vagy hálószoba csak nagyon kevés természetes

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ KÉRJÜK, VÁLASSZA KI AZ ÖNNÉL KIVITELEZÉSRE KERÜLT FŰTÉSRENDSZER(EK) TÍPUSÁT ÉS A RENDSZER HASZNÁLATBAVÉTELE ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ARRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Energetikai audit, adatbekérő

Energetikai audit, adatbekérő ÉSK Tervezőiroda Kft. - 1079 Budapest, Peterdy u. 39. IV.em. - tel.: +36-1-788-86-65 - fax: +36-1-788-86-65 cégjegyzéksz.:13-09-126977 - adószám:14673733-2-13 - számlázási cím:2000 Szentendre, Mandula

Részletesebben

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2 gerincmagassá 112,76 ereszmagasság 9,39 39a t LKÓHÁZ F+T P. H. 26,55 62725/2 ereszmagasság: 9,12 gerincmagasság: 113,32 39c LKÓHÁZ F+T 3,08 62725/3 4,27 17,60 14,35, 3,75 7,57 62725/5 1,25 2,20 6,32 4,12

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

Többgenerációs családi otthon

Többgenerációs családi otthon Műszaki leírás Jövő otthonai pályázat II. Kategória Többgenerációs családi otthon Újpest Kertvárosában Vécsey Károly utca 98. Építészeti Műszaki leírás: Újpest kertvárosának egyik legszebb utcájának számító

Részletesebben

Épületgépész technikus Épületgépész technikus

Épületgépész technikus Épületgépész technikus É 004-06//2 A 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /2006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

É-5 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ

É-5 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ MEGJEGYZÉS: A tervek és a dokumentációk az Építtetővel egyeztetve, az Építtető által szolgáltatott adatok alapján készültek. A méretek a helyszínen ellenőrzendők! MUNKA MEGNEVEZÉSE: 4+4 lakásos társasház

Részletesebben

REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: )

REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: ) REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: 2017.05.20.) REFERENCIA LAKÓÉPÜLET HELYISÉGEI 1 előszoba 8,97 m2 2 étkező 14,35 m2 3 konyha 8,52 m2 4 kamra 2,6 m2 5 nappali 20,21 m2 6 gardrób 3,88

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ Kérjük válassza ki az Önnél kivitelezésre került fűtésrendszer(ek) típusát és figyelmesen olvassa el az arra vonatkozó részt Biztonsági előírások

Részletesebben

BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett.

BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett. BI/1 feladat megoldása Meghatározzuk a hőátbocsátási tényezőt 3 különböző szigetelés vastagság (0, 3 és 6 cm) mellett. 1 1 2 U6 cm = = = 0,4387 W/ m K 1 d 1 1 0,015 0,06 0,3 0,015 1 + + + + + + + α λ α

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN Juhász Gábor okl.építőmérnök, magasépítő szakmérnök Vitruvius Kft. juhasz.gabor @ vitruvius.hu Rt: 06-30-278-2010 HŐHIDAK

Részletesebben

BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék HOMLOKZATBURKOLATOK. 2012. május

BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék HOMLOKZATBURKOLATOK. 2012. május BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék Épületszerkezettan 3. Ellenőrző kérdések Előadó: dr. Hunyadi Zoltán HOMLOKZATBURKOLATOK 2012. május ÁTTEKINTÉS, KÖVETELMÉNYEK Ismertesse a homlokzatburkolat

Részletesebben

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET Giga Selective síkkollektor ERVEZÉSI SEGÉDLE ervezési segédlet síkkollektor felépítése Giga Selective síkkollektor felépítése: A Giga Selective síkkollektor abszorbere (a napkollektor sík hőelnyelő felülete),

Részletesebben

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.II.31. Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Részletesebben

É-6 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ

É-6 NYÍLÁSZÁRÓ KONSZIGNÁCIÓ MEGJEGYZÉS: A tervek és a dokumentációk az Építtetővel egyeztetve, az Építtető által szolgáltatott adatok alapján készültek. A méretek a helyszínen ellenőrzendők! MUNKA MEGNEVEZÉSE: ÉPÍTTETŐ: Szombathelyi

Részletesebben

Az ablaküveg helyes megválasztásával Ön a következő előnyökre tehet szert:

Az ablaküveg helyes megválasztásával Ön a következő előnyökre tehet szert: Üvegek AMIT AZ ÜVEGEKRŐL TUDNI ÉRDEMES: Hőszigetelő üvegszerkezetek: A modern technológiának köszönhetően az üveg ma már minden olyan lényeges igényt képes kielégíteni, amelyre egy korszerű építkezés kapcsán

Részletesebben

Ablak elé szerelhető zsaluziák

Ablak elé szerelhető zsaluziák Ablak elé szerelhető zsaluziák A ROMA zsaluziarendszerek forma- és típusválasztéka részben azonos az ablak elé építhető ROMA redőnyrendszerekkel. A jól megtervezett helykihasználás miatt - a motor a lamellacsomag

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Hogyan működik? A falazat anyaga perforált síklemez, felületén elnyeli a napsugárzást. A lemezeken lévő perforációkon keresztül a beáramló levegő felmelegszik.

Részletesebben

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) A X. KERÜLET HATHÁZ U. 5. SZ. ALATTI KÉPVISELŐI IRODA FELÚJÍTÁSI MUNKÁI Jelen pályázati kiírás csak építőmesteri és szakipari munkákra vonatkozik. A gépészeti és villanyszerelési munkálatok nem részei

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Épületenergetikai forradalom előtt állunk!

Épületenergetikai forradalom előtt állunk! Thermo Comfort Fázisváltó Vakolat Épületenergetikai forradalom előtt állunk! Hülber Attila - termékmenedzser 2016.10.27. Thermo Comfort Az új termékről általában mire jó a fázisváltó vakolat Épületfizikai

Részletesebben

HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT

HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT :00 83336 83337 Madách utca 83340 8334 /a 83339 8334 6,88 8,8 3/b 8,03 4,8,40 8,07 4,6 83343 83346 3/a 83348 83 83349 83347 36 Budapest Balzac u 7-9 Email: info@proconfhu 8 Budapest,

Részletesebben

Energiahatékonyság és minőségi építési termékek ÉMI100

Energiahatékonyság és minőségi építési termékek ÉMI100 Energiahatékonyság és minőségi építési termékek ÉMI100 Sólyomi Péter ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezettudományi és Energetikai Divízió 1 A múlt követelményei: 1979 k mf 2,3 W/m 2 K (k mf 1,8 W/m 2 K) 2 A múlt

Részletesebben

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak.

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak. Irota, Fáy kúria: állapot felmérési műszaki leírás ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: Az épület műemléki jellegű. 1900- as évek elején épült. A kúria épülete részben alápincézett, földszintes épület. A földszint felett

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz.

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz. ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESÍTMÉNY ADATOK: Megnevezése: Név:. Cím:.. helyiség..utca hsz. Tervező neve:...tel.:. Cím:.. helység utca

Részletesebben

Gyöngyszem a Strázsahegyen

Gyöngyszem a Strázsahegyen Gyöngyszem a Strázsahegyen 1171 Bp. Függőcinege u. 30./2 Bemutató leírás: XVII. kerületben, Rákoskerten, a Függőcinege utca 30 szám alatt 2008 év elején átadott ötlakásos sorház második, 65m2 lakása teljesen

Részletesebben

Construma 2010. 04.15.

Construma 2010. 04.15. TŰZVÉDELMI SZOLGÁLTATÓK ÉS VÁLLALKOZÓK SZÖVETSÉGE Construma 2010. 04.15. Van megoldás az elavult, helytelen kialakítású, rossz tűzvédelmi adottságú épületek biztonságának növelésére. Napjainkban a zöldmezős

Részletesebben

Vekla a jövő építő eleme

Vekla a jövő építő eleme Vekla a jövő építő eleme A célirányos kutatás-fejlesztés okai Alacsony az épületek energetikai hatékonysága Nő a környezetkárosító alapanyagok száma az építőiparban Előzőekből eredően az épületbontások

Részletesebben

Helyiségek hőigénye 1

Helyiségek hőigénye 1 Helyiségek hőigénye 1 01 Lakószoba Épület neve: Helység, X utca 1. Alapterület: 30.0 m 2 Belmagasság: 2.7 m Térfogat: 79.5 m 3 tömege: 15258 kg Hőtároló tömeg: 2903 kg Mértékadó hőmérséklet télen: 21.0

Részletesebben

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Az épületenergetikai követelmények változásaiból eredő páratechnikai problémák és a penészesedés Utólagos hőszigetelés a magasépítésben

Részletesebben

Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D

Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D Kódszám: KEOP-2012-5.5.0/D 1. A támogatás célja: Jelen pályázati felhívás kiemelt célkitűzése összhangban a hazai és EU stratégiával ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást

Részletesebben

Békásmegyer Sporttelep Energetikai korszerűsítése. Kivitelezési feladatkiírás. Építészet év

Békásmegyer Sporttelep Energetikai korszerűsítése. Kivitelezési feladatkiírás. Építészet év 1/5 Békásmegyer Sporttelep Energetikai korszerűsítése Építészet 2018. év Felelős Üzemeltető * Készítette Rné Tóth Tímea Ellenőrizte, jóváhagyta Projektirányító / műszaki ellenőr * ** Baranyai Péter Baranyai

Részletesebben

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről Helyszín: Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola Taksony, Iskola u. 3. hrsz.:198. Megrendelő: Taksony Német Nemzetiségi

Részletesebben

TOPLINE TERMÉSZETES FÉNY, SZELLŐZTETÉS ÉS TŰZVÉDELEM

TOPLINE TERMÉSZETES FÉNY, SZELLŐZTETÉS ÉS TŰZVÉDELEM TOPLINE TERMÉSZETES FÉNY, SZELLŐZTETÉS ÉS TŰZVÉDELEM TOPLINE A CSÚCSTERMÉK AZ INDU-LIGHTTÓL MINDEN TOP! Az INDU-LIGHT komplett felülvilágító rendszereket gyárt önhordó kivitelben új és felújítandó épületekhez.

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax:

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Biatorbágy, 2319 hrsz-ú ingatlan hasznosításáról Az ingatlant

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, helyrajzi szám: 4986/40 természetben Széna utca 1. 1 db két lakásos lakóépület Beruházó és generál kivitelező: Quality Homes Zrt. 6000 Kecskemét,

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

KP-FECSKEHÁZ 90 TIPUSTERVEK WWW.KP.HU. 90 m2 alapterület. Ezt az otthont 60 nap alatt kulcsrakészen elkészítjük Önnek!

KP-FECSKEHÁZ 90 TIPUSTERVEK WWW.KP.HU. 90 m2 alapterület. Ezt az otthont 60 nap alatt kulcsrakészen elkészítjük Önnek! 90 m2 alapterület Épület adatok: Bruttó alapterület: 61,55 m2. + 27,73 m2-es terasz. Nettó alapterület: 55,12 m2. + 23,85 m2-es terasz. Tetőforma: nyeregtető Tető hajlásszög: 25o Helyiséglista: 1 amerikai

Részletesebben

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei.

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Építők 105 Lakásszövetkezet 9024 Győr, Bartók B. út 44-56. Előadó:Csiszár Lajosné lakásszövetkezeti elnök Rudics András Lakásfenntartók

Részletesebben

A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése;

A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése; A gyakorlat célja az időben állandósult hővezetési folyamatok analitikus számítási módszereinek megismerése; a hőellenállás mint modellezést és számítást segítő alkalmazásának elsajátítása; a különböző

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Előadó: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelős: Takács Lajos 2011/12. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz.

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzatának

Részletesebben

Vizsgálati jelentés. BLOWER DOOR légtömörség mérésről

Vizsgálati jelentés. BLOWER DOOR légtömörség mérésről Vizsgálati jelentés BLOWER DOOR légtömörség mérésről Új építési családiház Gordonka u. 55. 1165 Budapest Időpont: 2010.05.26 A DIN EN 13829 szabvány szerint az " A " eljárás alapján az 50 Pascal nyomás

Részletesebben

Vaillant aurostep szolárrendszer

Vaillant aurostep szolárrendszer Az aurostep szolárrendszer áttekintése Termék Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon!

Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon! Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon! Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar

Részletesebben

Társasházi lakás hőhidainak hőkamerás vizsgálata

Társasházi lakás hőhidainak hőkamerás vizsgálata Társasházi lakás hőhidainak hőkamerás vizsgálata Cég Rádler Építész Iroda Szabadság út. 68 Pilisszentiván Mérést végezte: Rádler György, okl. építészmérnök, épületenergetikai szakmérnök Telefon: 06203749311

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÖZTÁRSASÁG UTCA. Modern minimál a rejtőző luxus

ÖZTÁRSASÁG UTCA. Modern minimál a rejtőző luxus K16 ÖZTÁRSASÁG UTCA Modern minimál a rejtőző luxus Koncepció Az ingatlan tervezésekor a megbízónk igen magas elvárásainak igyekeztünk megfelelni. Az ingatlan felszereltsége egyedülálló. 6 hálószoba, 5

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Termékismertető. Cá-fa Plasztik 03 Kft. FA NYÍLÁSZÁRÓK

Termékismertető. Cá-fa Plasztik 03 Kft. FA NYÍLÁSZÁRÓK FA NYÍLÁSZÁRÓK Termékismertető Cá-fa Plasztik 03 Kft. 1085 Budapest, Somogyi B. u. 22. Telefon: 06-20/996-8066 06/20 9575-186 Fax: 06/74 454-039 E-mail: info@cafa.hu www.cafa.hu 2 Belső ajtók Cá-fa 1 Cá-fa

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.hu Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ TERVE ELŐZETES VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss János altábornagy

Részletesebben

Energetikai Tanúsítvány

Energetikai Tanúsítvány Energetikai Tanúsítvány Épület: Több lakásos lakóépület felső szinti lakása Postaím szerinti bejárat Az ingatlan íme: 1112 Budapest GPS koordinátái:. Minta uta É.sz.: Hrsz: Minta/B K.h.: Megrendelő: Név/égnév:

Részletesebben

Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése

Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése Energetika II. (BMEGEENAEE2) házi feladat Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése Készítette: Bevezetés A házi dolgozatom témaválasztása a asszív házakra esett, ezen belül is a szellőzési

Részletesebben

Passzív házak. Csoknyai Tamás BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Passzív házak. Csoknyai Tamás BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Passzív házak Csoknyai Tamás BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Mi az a passzívház? Minimális fűtési energiafelhasználás Minimális fűtési hőszükséglet Passzív-szolár szolár technikák alkalmazása

Részletesebben

BIG DADDY BURGER BÁR PROJEKT

BIG DADDY BURGER BÁR PROJEKT PROJEKT Kiss András, felelős tervező telekhatár elektromos légkábel kiemelt szegély víz csat. MEZŐKÖVESD ÚT 43566/2 É_E 01 M 1 : 200 MEGLÉVŐ ÁLLAPOT HELYSZÍNRAJZA rács burkolat FEGYVERNEK UTCA kerti szegély

Részletesebben

A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról

A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról 3.sz Melléklet Követelményértékek 1 1. A határoló-és

Részletesebben

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése A C típusú gázfogyasztó készülékek változatai Az égéstermék-elvezetés, illetve levegő bevezetés kialakításának lehetőségei 1. Az égéstermék kivezetése

Részletesebben

Boróka. készházak. Erdészeti és Faipari Kft.

Boróka. készházak. Erdészeti és Faipari Kft. Boróka készházak Boróka készházak A Boróka készházak nagypaneles technológiával készülô favázas házcsalád. Készházaink modern formavilágukkal és a természettel harmonizáló megjelenésükkel korunk stílusalkotó

Részletesebben

Lakás helyreállítás műszaki tartalma

Lakás helyreállítás műszaki tartalma Lakás helyreállítás műszaki tartalma a Budapest XV. kerület Arany J. 41. fszt. 2. számú önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítási munkáihoz 8. SZ. MELLÉKLET kőműves munkák - Tartalmazza a mállott vakolat

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

HELYSZÍNRAJZ M=:0 8/ 7 8/ 6 7 SZOMSZÉDOS LAKÓÉPÜLET FSZT + TT szintszámú +, SZOMSZÉDOS 7/ 7/, +6, 7,6 7,0 6,0 +,79 6,00,7 0,7 6,98 0,60,09, Fási utca MAGASSÁGI ÉS IRÁMYPONT m = mbf 8,0 m rel 7 Kialakult

Részletesebben