Hasznos tanácsok hitelfelvétel előtt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hasznos tanácsok hitelfelvétel előtt"

Átírás

1 Hasznos tanácsok hitelfelvétel előtt Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegelje anyagi helyzetét, teherviselő képességét és jövedelme esetleges csökkenésének lehetőségét! Alaposan nézzen körül a Gádoros Takarék és egyéb pénzintézetek ajánlatai között! Ebben segítséget nyújthat Önnek a Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban MNB) honlapján található hitelkalkulátor, amelyet az alábbi helye ér el: https://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/hitelkalkulator Ne vegyen fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezi, hogyan és mennyi idő alatt fogja azt visszafizetni. Van-e különbség a hitel és a kölcsön között? Habár sokszor használjuk azonos értelemben a hitel és a kölcsön fogalmát, a kettő nem ugyanaz. A hitel a pénzhez jutás lehetőségét jelenti, míg a kölcsön a felvett pénzösszeget. A hitelnek és a kölcsönnek is ára van, hitel után azért fizetünk, mert a bank rendelkezésünkre tartja a pénzt, ha pedig azt igénybe vesszük, azaz kölcsönt veszünk fel, az után kamatot kell fizetnünk. A pénzintézetek első pillantásra közel azonos feltételekkel kínálják hiteleiket, azonban mégis akadnak olyan apró eltérések, melyek több ezer forintos különbséget jelentenek a havi törlesztőrészletekben. Ezért hitelfelvétel előtt mindig nézzen körül az ajánlatok között! Érdemes tehát összehasonlítani a különböző hitelkonstrukciókat elsősorban a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) segítségével! Mi is az a THM? A THM egy egyéves időszakra vetített százalékos érték, int ahogyan a neve is jelzi, a hitel teljes díját mutatja meg, azaz gyakorlatilag minden olyan költséget tartalmaz, amelyet a takarékszövetkezetnek a tőkén felül fizetnünk kell. Minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj, annál olcsóbb a kölcsön. A THM tehát egy iránytű, amelyet a három hónapnál hosszabb futamidejű lakossági kölcsönök esetén kell feltüntetni. A THM-et nemcsak a fogyasztási kölcsönöknél, hanem a lakáshiteleknél is alkalmazni kell. Hasonlítsa össze az ajánlatokat a teljes hiteldíj mutató (THM) segítségével. Hitelfelvétel előtt tájékozódjon, hogy milyen, a THM-ben nem szereplő költségeket kell fizetni, s melyek azok a költségek, amelyek a futamidő alatt változhatnak! Fontos, hogy a kölcsön feltételeit ne csak a THM alapján ítélje meg, hanem tegye mérlegre törlesztő képességét is, vagyis azt, tudja- e majd fizetni a kölcsön részleteit

2 több hónapon, vagy akár éven keresztül! Gondoljon arra, hogy idővel megváltozhatnak a körülményei, esetlegesen kedvezőtlen változás állhat be az anyagi helyzetében. Milyen díjakat tartalmaz a THM? kamat kezelési költség hitel-előkészítési díj folyósítási jutalék zárlati költség ingatlan nyilvántartási eljárás díja ingatlan értékbecslési díj lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díja hitelközvetítőnek fizetendő díj biztosítási és garancia díjak (kivéve jelzálog hitelek ingatlan biztosításai) a számlavezetés és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatának költségei (amennyiben számlavezetéshez kötődik a hitelezés) Milyen díjakat nem tartalmaz a THM? késedelmi kamat szerződésmódosításhoz kapcsolódó díjak átutalási díjak közjegyzőnek fizetendő díjak (A THM-re vonatkozó szabályokat a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj mutató számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm.rendelet tartalmazza) THM jogszabályi korlátozása április 1-tőla hitelek után felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (THM) lehetséges maximuma korlátozásra került. Pénzügyi intézmény nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek teljes hiteldíj mutatója 24 százalékponttal több, mint a jegybanki alapkamat. Van azonban néhány kivétel, amely főként a fogyasztási hiteleket érinti, így: a hitelkártya-szerződések a fizetési számlához kapcsolódó kölcsön (pl. folyószámlahitelek), továbbá a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkek és szolgáltatások megvásárlásához (pl. áruhitelek) nyújtott kölcsön, valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsön esetében.

3 Ezeknél a konstrukcióknál a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét. (Pl.: 7%-os jegybanki alapkamat esetén e kölcsönfajtákra vonatkozóan maximum tehát 46% lehet a THM plafon.) Mekkora törlesztést engedhet meg magának? Hitelfelvétel előtt mérlegelni kell, hogy a háztartása bevételei és kiadásai elbírják-e az újabb tervezett hiteltörlesztést. Ehhez nyújthat Önnek segítséget az MNB honlapján található háztartási költségvetési kalkulátorra, amely segít összevetni háztartása bevételeit a várható kiadásokkal, így eldöntheti, hogy egyensúlyban van-e a család költségvetése. Mindezeken túlmenően a program spórolási tippekkel is szolgál. Háztartási költségvetési kalkulátor elérhetősége: https://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/hksz Mennyi hitel vehet fel? Hiteligénylés esetén a Gádoros Takarék a rendelkezésére álló adatok alapján megvizsgálja az igénylő hitelképességét. Az, hogy kaphat-e hitelt, és ha igen, mennyit, a Gádoros Takarék által végzett hitelbírálat függvénye. A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje. Mi a hitelezhetőségi limit? A hitelezhetőségi limit az a forintban megállapított összeg, ami megmutatja, hogy az ügyfél maximum mekkora havi törlesztőrészlet fizetésére képes. A hitelezhetőségi limit meghatározásakor a hitelnyújtónak figyelembe kell vennie az ügyfél összes ismert fennálló hiteltartozását is. A Gádoros Takarék csak olyan hitelt nyújt, amelynek törlesztőrészlete az Ön hitelezhetőségi limitjét nem haladja meg. Euró alapú hitel esetén a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb a hitelezhetőségi limit 80%-ánál, más deviza - pl. svájci frank - esetén pedig a 60%-ánál. Ingatlanhitelek (azaz ingatlan jelzáloggal fedezett) esetében maximum mekkora hitel vehető fel? Jelzáloghitelek felvételekor figyelembe kell venni a következő szabályt: Forint jelzáloghitel esetén a felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan bank által elismert forgalmi értékének 80%-át. Ez egyben azt is jelenti, hogy minimum 20%-os önerő szükséges a hitelfelvételhez. Kiegészítő fedezet esetén az önerő mértéke csökkenthető.

4 Tanulmányozza az akciók részleteit! A bankok sokszor különböző akciókkal, kedvezményekkel hirdetik ajánlataikat. Amennyiben valamilyen akciós devizahitelt vesz igénybe, gondosan olvassa el, hogy az akció - kedvezmény - konkrétan melyik termékre vonatkozik (pl. személyi kölcsönre, deviza alapú lakáskölcsönre, stb.) Tájékozódjon, hogy melyek a kedvezmény igénybevételének feltételei (pl. havi meghatározott összegű átutalás a banknál vezetett számlára), milyen időszakban benyújtott kölcsönökre vonatkozik a kedvezmény, vagy mennyi ideig van érvényben a kedvezmény. Fontos tudnia, hogy a kedvezményre jogosító időtartam lejártát követően milyen mértékben növekszik a hitel költsége. Olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) Alaposan olvassa el a Gádoros Takarék hitelezési tevékenységéhez kapcsolódó Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF)! Amennyiben kérdése lenne az olvasottakkal kapcsolatban, vagy valamely érintett témát bővebben szeretné megbeszélni, kérjük, forduljon kollégáinkhoz bizalommal, akik készséggel állnak rendelkezésére. A Központi Hitelinformációs Rendszerről (KHR) Önnek lehetősége van a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott adatainak ingyenes lekérdezésére (Ügyféltudakozvány). A Gádoros Takarék minden hitelben részvevő ügyfelére elvégzi a lekérdezést, amelynek költségeit az ügyfelekre terheli, azonban az ingyenes ügyféltudakozvánnyal Ön megtakaríthatja ezt a költséget, amennyiben erre igényt tart. Válasszon Ön biztosítót! Amennyiben olyan hitelt igényel a Gádoros Takaréktól, amelynek feltétele kölcsönfedezeti életbiztosítás engedményezése, úgy a Takarékszövetkezet lehetővé teszi, hogy az igénylő szabadon választhat több biztosítótársaság életbiztosítási termékei közül. Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felhívjuk figyelmét az MNB honlapjára és az ott található termékleírásokra, összehasonlítást segítő alkalmazásokra (hitel-kalkulátor, háztartási költségvetés számító program, egyéb ügyféltájékoztató anyagok), valamint az ott található hasznos linkgyűjteményre.

5 Az MNB fogyasztók részére kialakított honlap elérhetősége: Referencia kamatok alkalmazása A Gádoros Takarék több referencia kamatot is alkalmaz a hitelezési tevékenysége során a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Jegybanki alapkamat: A Magyar Nemzeti Bank által, a pénzpiacok és a gazdaság helyzete alapján meghatározott kamat. Referencia kamatként is működik, ennek függvényében változnak/változhatnak a betétek és hitelek után fizetendő kamatok is a többi pénzintézetnél. A változó mértékű jegybanki alapkamat alapján kell megfizetni a kihelyezett hitelösszegre a hitelkamatot ingatlan fedezet nélküli lakossági hiteleke esetén. A jegybanki alapkamat változása a Takarékszövetkezettől független, az MNB Monetáris Tanácsa határozza meg a magyar fizetőeszköz védelme érdekében. 3 havi BUBOR: Budapesti bankközi kamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A BUBOR százalékos értékeit a Magyar Forex Társaság (MFT), a hazai hitelintézetekben dolgozó deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezet a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével naponta számolja ki és teszi közzé. A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási vagyis referenciaszintet. A változó mértékű 3 havi BUBOR alapján kell megfizetni a kihelyezett hitelösszegre a hitelkamatot ingatlan fedezet mellett nyújtott lakossági hitelek esetén. A 3 havi BUBOR változása a Takarékszövetkezettől független. Változhat a törlesztő részlet! Mivel a Gádoros Takarék által kínált forint hitelek kamatai változóak és a változás mértéke a fentiekben említett valamely referencia kamathoz kötött, így a hitelek után fizetendő törlesztő részlet mértéke változhat a hitel futamideje alatt. A változás az ügyfelek szempontjából lehet pozitív és negatív hatású is, hiszen a referencia kamatok csökkenése és emelkedése, így vele együtt a törlesztő részletek csökkenése és emelkedése is elképzelhető. Fontos tehát, hogy amennyiben változó kamatozású hitelt vesz igénybe és a kamatváltozás mértékét referencia kamatlábhoz kötött, úgy gondolja végig alaposan, hogy az esetleges kamatváltozásokkal megváltozhatnak havi kötelezettségének mértékei.

6 Kölcsönszerződés aláírása előtt Önnek joga és érdeke, hogy az aláírandó hitelszerződés teljes szövegét még a végleges aláírás előtt megismerje. Olvassa át figyelmesen a szerződést és csak akkor írja alá, ha a felvetett kérdéseire egyértelmű és megnyugtató választ kapott! A szerződés aláírásával Ön kötelezi magát, hogy a hitelszerződés előírásait maradéktalanul teljesíti. Ha a hitelt nem fizeti vissza, a Gádoros Takarék a követelését a szerződés szerint fogja érvényesíteni, amelynek következtében Ön elveszítheti a biztosítékul szolgáló ingatlan tulajdonjogát. A Gádoros Takarék intézkedéseket hozhat Önnel szemben, ha késlekedik a hitel törlesztésével. Fontos ezért előre tudnia, hogy mi számít késedelemnek (pl. nemfizetés időtartama, összege) és az milyen intézkedéssel jár. A hitelező akkor is méltányosan és az Ön jogaira és érdekeire is figyelemmel köteles eljárni, ha Ön késedelembe esett a hitel törlesztésével és szerződésszegés címén jogi lépéseket tesz Ön ellen. Amennyiben elégedetlen A fogyasztóvédelemmel és panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatót a Gádoros Takarék honlapján, illetve kirendeltségei hirdetményein tekintheti meg. Gádoros Takarék honlapja: Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos információk: Kérdés esetén, kérjük forduljon a Gádoros Takarék kirendeltségeihez!

Lakossági tájékoztató kiadvány

Lakossági tájékoztató kiadvány Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből álló Pénzügyi Kultúra Munkacsoport 2012. szeptember

Részletesebben

PKM kiadványok 1. HITELEK. Lakossági tájékoztató kiadvány

PKM kiadványok 1. HITELEK. Lakossági tájékoztató kiadvány PKM kiadványok 1. HITELEK Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből álló Pénzügyi Kultúra Munkacsoport

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program

Pénzügyi Iránytű Program A hónap témái, érintett témakörök: Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.05. havi tartalmakhoz 1. Szabad-e hitelből fogyasztani? Mit kell/lehet tenni a túlzott eladósodottság érdekében? Mi a hitel,

Részletesebben

Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában!

Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában! Hitelkisokos Igazodjon el a hitelek világában! A Kisokos tartalma I. Mielőtt belefogna, érdemes átgondolni II. Milyen típusú hitelek léteznek a Raiffeisen Banknál? III. Mit érdemes figyelembe venni a hitel

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.08. havi tartalmakhoz

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.08. havi tartalmakhoz Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.08. havi tartalmakhoz Felkészülés a szeptemberi új évre. Gyerekek iskolakezdése, felsőoktatási tanulmányok elkezdése, álláskeresés, változtatás. Mennyibe kerül

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A FOGYASZTÓK RÉSZÉRE NYÚJTANDÓ HITELEKHEZ

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A FOGYASZTÓK RÉSZÉRE NYÚJTANDÓ HITELEKHEZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A FOGYASZTÓK RÉSZÉRE NYÚJTANDÓ HITELEKHEZ A FÓKUSZ Takarékszövetkezet (székhelye: 6133 Jászszentlászló, Alkotmány u. 2/a., S.W.I.F.T. kódja: TAKBHUHB, cégjegyzékszáma: 03-02-000232,

Részletesebben

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR Adós Az a természetes személy ügyfél, akivel a hitelintézet hitelszerződést vagy kölcsönszerződést köt, mely szerződés alapján, a hitelintézet a szerződésben meghatározott

Részletesebben

közvetlenül kapcsolódó, objektíve indokolt költségek megtérítésére szolgáló, az Ügyfél által a Takarékszövetkezetnek megfizetendő díjat.

közvetlenül kapcsolódó, objektíve indokolt költségek megtérítésére szolgáló, az Ügyfél által a Takarékszövetkezetnek megfizetendő díjat. közvetlenül kapcsolódó, objektíve indokolt költségek megtérítésére szolgáló, az Ügyfél által a Takarékszövetkezetnek megfizetendő díjat. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes

Részletesebben

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR Adós Az a természetes személy ügyfél, akivel a hitelintézet hitelszerződést vagy kölcsönszerződést köt, mely szerződés alapján, a hitelintézet a szerződésben meghatározott

Részletesebben

(Lakásvásárlási, Bővítési és Refinanszírozó jelzálogkölcsönök)

(Lakásvásárlási, Bővítési és Refinanszírozó jelzálogkölcsönök) LAKÁSCÉLÚ JELZÁLOGKÖLCSÖNÖK (Lakásvásárlási, Bővítési és Refinanszírozó jelzálogkölcsönök) Ügyféltájékoztató Érvényes: 2011. December 12-től benyújtott hitelkérelmek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban

Részletesebben

FOGYASZTÁSI (SZEMÉLYI) KÖLCSÖNSZERZŐDÉS

FOGYASZTÁSI (SZEMÉLYI) KÖLCSÖNSZERZŐDÉS FOGYASZTÁSI (SZEMÉLYI) KÖLCSÖNSZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet (Cégjegyzékszám: 15-02-050268, KSH szám: 10047114-6419-122-15, székhely: 4900 Fehérgyarmat, Móricz.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZAT

ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZAT Lébény-Kunsziget Takarékszövetkezet 9155 Lébény, Fő út 85. ÁLTALÁNOS ÜZLETSZABÁLYZAT Egységes szerkezetben Jóváhagyta: 3/34/2015. sz. határozatával a Takarékszövetkezet Igazgatósága Hatálybalépés időpontja:

Részletesebben

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z Fogalom Adásvételi szerződés Adóstárs ÁFA Annuitásos hitel Árfolyamgarancia Árfolyamkockázat Áruhitel Magyarázat A polgári törvénykönyv megfogalmazása szerint

Részletesebben

Hirdetmény. Fogyasztók részére nyújtott hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről

Hirdetmény. Fogyasztók részére nyújtott hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről Hirdetmény Fogyasztók részére nyújtott hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről Érvényes: 2015.február 1-től Kiadva: Otthonteremtési támogtásra vonatkozó

Részletesebben

7. számú melléklet. Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében

7. számú melléklet. Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében 7. számú melléklet Hiteliktatószám:.....sz. szerződés 1. számú függeléke Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében A fenti hitel-iktatószámú hitelügyletre

Részletesebben

apró betűk helyett K&H lakás-előtakarékossági megtakarítással kombinált lakáshitelek

apró betűk helyett K&H lakás-előtakarékossági megtakarítással kombinált lakáshitelek apró betűk helyett K&H lakás-előtakarékossági megtakarítással kombinált lakáshitelek gyakran találkozunk olyan levelekkel és hirdetésekkel, amelyek csak az adott termék vagy szolgáltatás előnyeit, legjobb

Részletesebben

A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET PÉNZÜGYI ÉS KIEGÉSZÍTŐ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET PÉNZÜGYI ÉS KIEGÉSZÍTŐ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET PÉNZÜGYI ÉS KIEGÉSZÍTŐ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI I. Fogyasztóknak forintban nyújtott személyi kölcsön ügyletekre vonatkozó

Részletesebben

SZ/23/10. számú HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT

SZ/23/10. számú HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT S z i g e t v á r i T a k a r é k s z ö v e t k e z e t SZ/23/10. számú HITELEZÉSI ÜZLETSZABÁLYZAT Szigetvár, 1999 Jelen szabályzatot a Takarékszövetkezet Igazgatósága a 2/7/1999 (03.09) számú határozatában

Részletesebben

. Általános Szerződési Feltételek Fogyasztóknak forintban nyújtott személyi kölcsön ügyletek esetében

. Általános Szerződési Feltételek Fogyasztóknak forintban nyújtott személyi kölcsön ügyletek esetében . Általános Szerződési Feltételek Fogyasztóknak forintban nyújtott személyi kölcsön ügyletek esetében 1. Alapfogalmak, értelmező rendelkezések, Magatartási Kódex 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 www.kh.hu bank@kh.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos: 2015. február 1-jétől A 2015. február 1-jétől

Részletesebben

Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében. Hatálybalépés napja: 2015. február 1.

Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében. Hatálybalépés napja: 2015. február 1. Hiteliktatószám:.....sz. szerződés 1. számú függeléke Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak nyújtott forint hitel/kölcsön ügyletek esetében Hatálybalépés napja: 2015. február 1. A fenti hiteliktatószámú

Részletesebben

HITELEZÉS ÜZLETSZABÁLYZATA

HITELEZÉS ÜZLETSZABÁLYZATA SM.3.sz. melléklet HITELEZÉS ÜZLETSZABÁLYZATA A Hitelezés Üzletszabályzata /továbbiakban: Üzletszabályzat / a Bácska Takarékszövetkezet, - 6430 Bácsalmás Gr Teleki u. 2.; Cégjegyzék szám: 03 02 000174;

Részletesebben

Lakossági hiteltermékek kondíciói

Lakossági hiteltermékek kondíciói Hirdetmény Lakossági hiteltermékek kondíciói Hirdetmény módosítás okai, melyeket dőlt betűvel jeleztünk: Díjak módosítása, Takarék Kiváltó Hitel közzététele, TakaréPontos hitelek kondícióinak módosítása

Részletesebben

FHB RUGALMAS KÖLCSÖN

FHB RUGALMAS KÖLCSÖN FHB RUGALMAS KÖLCSÖN AMIT AZ FHB RUGALMAS KÖLCSÖNRŐL TUDNI ÉRDEMES. nincs árfolyamkockázat! Az FHB Rugalmas Kölcsön forint alapú, így a havi törlesztőrészlet nagyságát nem befolyásolja az árfolyam alakulása.

Részletesebben

Hatálybalépés napja: 2015. február 1.

Hatálybalépés napja: 2015. február 1. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez (Fogyasztási Kölcsön, Szabad Felhasználású Jelzáloghitel, és Folyószámlahitel) Hatálybalépés napja:

Részletesebben

Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak forintban nyújtott jelzáloghitel ügyletek esetében

Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak forintban nyújtott jelzáloghitel ügyletek esetében . számú szerződés 1. számú függeléke Általános Szerződési Szabályok Fogyasztóknak forintban nyújtott jelzáloghitel ügyletek esetében A fenti hiteliktatószámú hitelügyletre vonatkozó egyedi szerződésben

Részletesebben

Bankügyletek. Bankügyletek. Betétszerződés. Passzív bankügyletek. Bankbetét típusai. Bankbetét típusai

Bankügyletek. Bankügyletek. Betétszerződés. Passzív bankügyletek. Bankbetét típusai. Bankbetét típusai Bankügyletek Bankügyletek - passzív bankügylet A bank forrásszerzését szolgálják, és arra irányulnak, hogy a bank valamilyen kötelezettségvállalás ellenében pénzeszközöket vonjon be a mérlegébe. pl. betéti

Részletesebben

Hatálybalépés napja: 2015. február 1.

Hatálybalépés napja: 2015. február 1. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK fogyasztónak minősülő természetes személy ügyfelekkel kötendő szerződéshez (Fogyasztási Kölcsön, Jelzáloghitel, és a Fizetési Számlahitel) Hatálybalépés napja: 2015. február

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Tájékoztató füzet a pénzügyi szolgáltatásokról Szerkesztette: Dr. Kispál Edit Kiadó: Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (1012 Budapest, Logodi

Részletesebben

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR

LAKOSSÁGI HITELEZÉSI FOGALOMTÁR Adós Fogyasztó Adóstárs Annuitás Banki munkanap Biztosíték Devizahitel Deviza kockázat Devizabelföldi Devizakülföldi Dologi adós Előtörlesztés Esedékesség Eltartottak Az a természetes személy ügyfél, akivel

Részletesebben