Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 2. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból április - június Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa A folyóiratok annotációit készítette: Darida Andrea Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Általános művek. Társadalomtudomány Természettudományok Alkalmazott tudományok Művészet. Történelem Válogatás folyóiratainkból Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 "Olvasni nem azért érdemes, hogy "műveltek", hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is." A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! /Müller Péter/ Ön, egy több mint tíz éve indított kiadvány legújabb számát tartja a kezében. Ez a Könyvajánló a könyvtárunk korábbi, úgynevezett Gyarapodási jegyzék című, belső (főiskolai) használatra gyártott listáját váltotta ki azzal a szándékkal, hogy ez a forma olvasmányosabb, figyelemfelkeltőbb, nagyobb haszonnal forgatható. A negyedéves periodicitással megjelenő füzet válogatást ad legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból. Az eleddig papíralapon készített formátumot anyagi meggondolásból felváltja az elektronikus változat, mely ugyanazt a struktúrát követi, mint azt már megszokhatták, nevezetesen a könyvtári tudományfelosztás általánosból a specifikum felé haladó szerkezetet. Ebben a számban új rovatot indítunk Válogatás folyóiratainkból címmel. E rovatban folyamatosan ismertetjük azokat a folyóiratokat, szaklapokat, melyeket Könyvtárunk járat, s melyekre rá szeretnénk irányítani olvasóink különösen a hallgatók figyelmét. Szintén új elem a kiadvány végén található Könyvtári portálajánló, mely sok-sok hasznos információ, forrás, könyvtári szolgáltatás rövid tartalmát, elérhetőségi útvonalát írja le. Kincses Julianna központigazgató

7 4 Általános művek. Társadalomtudomány 1. ÁLTALÁNOS MŰVEK. Nemzeti évfordulóink, 2012 / [főszerk. Estók János] ; [előszó Navracsics Tibor] ; [...szerk. Beke László et al.]. - Budapest : Balassi Int. Nemzeti Évfordulók Irodája, , [1] p. : ill., részben színes ; 24 cm Az elektronikusan is elérhető kiadvány 2004 óta jelenik meg, és gyűjti csokorba nemzetünk nagyjaihoz és kiemelkedő személyiségeihez fűződő évfordulókat. Az összeállítás alapját a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár internetes adatbázisa szolgáltatja. A dokumentum rendhagyó a korábbi évekhez képest, mert három évforduló kiemelkedő szerepet kap. Közülük kettőt, Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus és Solti György világhírű karmester születésének 100. évfordulóját az UNESCO Általános Konferenciája is felvette a szervezet ünnepei közé. Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját pedig Magyarországon és Svédországban is emlékévnek nyilvánították. A kiadvány eljutott minden iskolába, könyvtárba, intézménybe, a határon túli magyar társadalmi szervezeteknek, és természetesen egyetlen olvasó könyvespolcáról sem hiányozhat. 2. TÁRSADALOMTUDOMÁNY Általános jelentés az Európai Unió tevékenységeiről : 2011 / [közread. az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóság]. - Brüsszel ; Luxembourg : Európai Unió Kiadóhivatala, , [ 1] p. : ill., színes ; 23 cm Az általános jelentés összefoglalót ad az Európai Parlamentnek, hogy milyen tevékenységeket végzett, és milyen nehézségekkel nézett szembe az Európai Unió az elmúlt évben. Részletesen beszámol a dokumentum azokról a döntésekről, amelyek a pénzügyi és gazdasági válság hatását hivatottak ellensúlyozni. Feltárja többek között azokat az intézkedéseket is, amelyeket a növekedés élénkítése és a munkahelyek megőrzése érdekében hajtottak végre. Az olvasó megismerheti a könyvből, hogy az EU milyen erőt képvisel, és hogyan befolyásolja a nemzetközi színtér alakítását. A év mérföldkő, hiszen most jelent meg először a dokumentum e- könyv formátumban is. Az öt fejezetből álló színesen illusztrált kötet minden olvasónak ajánlható, aki érdeklődik az Európai Unió elmúlt éves tevékenysége, eredményei iránt.

8 Társadalomtudomány 5 3. Béládi Katalin A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2010 / [szerz. Béládi Katalin, Kertész Róbert] ; [közread. az] Agrárgazdasági Kutató Intézet. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) Hazánkban több évtizedes múltra tekint vissza a mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemviszonyainak vizsgálata. A kötet az ágazati szintű információk gyűjteményét, részletes adatokat és azok elemzését foglalja össze. Az évente megjelenő tanulmány adatbázisát 2001 óta a magyarországi tesztüzemi rendszerhez tartozó gazdaságok adják. A dokumentum rávilágít, hogy közgazdasági értelemben továbbra is nehéz helyzetben van a magyar állattenyésztés, ugyanakkor a magas színvonalon, költséghatékonyan termelő gazdaságok versenyképesek lehetnek nemzetközi viszonylatban is. A gazdasági-, mezőgazdasági szakemberek nélkülözhetetlen adattára a kötet, de az érdeklődő olvasók is haszonnal forgathatják. 4. A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai, 2010 / [szerk. Fekete Géza, Kiss György] ; [közread. az] Agrárgazdasági Kutató Intézet. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb hazai élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, és feltárja az előző évi adatok ismeretében azok elmozdulását. A dokumentum röviden összefoglalja az élelmiszertermékcsoportokat érintő főbb tényezőket, majd táblázatosan bemutatja az élelmiszeripari termékek adatait. Az összegzést áttekintve az olvasó reális képet kap többek között a húsipari termékek költségcsökkenéséről, a baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékeinek alapanyagköltségeiről. Nagy érdeme a kötetnek, hogy részletesen bemutatja az eredmény-alakulást egy-egy iparágon belül is. Az érdeklődő olvasó a dokumentum segítségével az élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatairól teljes képet kaphat az adott időszakra vonatkozóan.

9 6 Társadalomtudomány 5. Keszthelyi Szilárd (1971-) A tesztüzemi információs rendszer eredményei, 2010 / Keszthelyi Szilárd, Pesti Csaba. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) A szerző kutatási területe a reprezentatív prognosztikai üzemgazdasági modellek fejlesztése. Ebben a dokumentumban több mint ezerötszáz egyéni gazdaság és számos társas vállalkozás feldolgozott adatait foglalja össze. A magyarországi árutermelő mezőgazdasági vállalkozásokat a mintavételre kijelölt gazdaságok üzemtípus, méret és gazdasági forma szerint reprezentálják. Az elemzésekből többek között kitűnik, hogy a mezőgazdaság jövedelmezősége növekedett, reálértéken pedig elérte a 2008-as rekordszintet. A szerző rávilágít, hogy a különböző támogatások hogyan járultak hozzá a jövedelem növekedéséhez. Az olvasók minden fontos mutatót megtalálnak a kötetben a nettó hozzáadott érték alakulásáról, az egyéni- és a társas gazdaságok eredményeiről. A dokumentum mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik a magyar gazdaságban lejátszódó folyamtok iránt. 6. Finger, Claus Az animáció alapjai / Claus Finger, Váczy Sándor ; [ford. Gábor Imre] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 1.) A szakirodalom szerint az animációnak alapvetően három nagy területe különíthető el: a gyermek, a sport és a szórakoztató (show) animáció. A sorozat kötetei ebbe a világba vezetik be az olvasókat, a szakembereket. Az első kötet az animátorok számára kézikönyvként szolgálhat, az érdeklődő vendégeknek pedig tájékoztató anyagként is érdekes lehet. A dokumentum bemutatja az animáció kialakulását, a fogalom elterjedését, annak tartalmi meghatározását, területeit, célját és a hatását is. A téma átfogó, szakszerű feldolgozásának biztosítéka, hogy a neves magyar szakemberek mellett Claus Finger - Európában a terület egyik legkiválóbb ismerője is részt vett a sorozat kidolgozásában.

10 Társadalomtudomány 7 7. Pusztai Gabriella Esti animáció / Pusztai Gabriella, Váczy Sándor ; [szerk. Gábor Imre] ; [ill. Zsupkó László] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. : ill. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 3.) A sorozat ezen kötete választ ad arra a kérdésre, hogy mi is az, az esti animáció, és miért tölt be olyan jelentős szerepet a vendégek kikapcsolódásában. Közérthető stílusban veszi számba azokat a jellegzetességeket, amelyek az animációnak ezt a típusát jellemezik. Összefoglalja mindazokat az ismereteket, amelyekre szüksége van az animátoroknak ahhoz, hogy valóban élvezetes, emlékezetre méltó perceket tudjanak szerezni a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyó vendégeknek. Bemutatja az esti animáció elemeit, a programok lebonyolításához szükséges alapfeltételeket, és felsorolja azokat az alaptörvényeket, amelyeket mindig be kell tartani a siker érdekében. 8. Finger, Claus Az animáció : a szabadság iskolája / Claus Finger, Váczy Sándor ; [ford. Gábor Imre] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 4.) A negyedik kötet elsősorban az emberi kapcsolatok megismerésére koncentrál. Olyan témákat dolgoz fel, mint az emberi motiváció alapjai, a környezet hatása és a szükségletek összefüggései, az üdülés alapmotívumai. Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vétele elengedhetetlen az animátorok munkájában. Csak ezek felhasználásával tudnak megfelelni azoknak a nemzetközi kutatásokból kitűnő trendeknek, amelyek azt bizonyítják, hogy a vendégek részéről egyre nagyobb az igény a nem hétköznapi eseményekre és a maradandó élményekre. Az értékes, összefoglaló sorozat egyetlen kötete sem hiányozhat a sikerre, a vendégelégedettségre törekvő animátorok könyvtárából.

11 8 Társadalomtudomány. 9. Ajánlások a minőségi iskolai infrastruktúra kialakításához / szerk. Lippai Edit ; [írta Brózik Péter et al.]. - Budapest : OFI, p. ; 30 cm. - (Oktatáspolitikai elemzések, ISSN ) A dokumentum olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyeket Az eredményes iskola-, és tanulásfejlesztés infrastrukturális feltételeinek meghatározása, tanuláscentrikus útmutató megalkotása iskolavezetők számára című projekt kidolgozói állítottak össze. Felhasználták a téma legkiemelkedőbb szakirodalmi forrásait, valamint a hazai és a nemzetközi követendő gyakorlatok elemzését is. A közoktatási épületek kialakítása nagyon összetett feladat, hisz az infrastruktúra minősége nagyban befolyásolja az oktatás, a nevelés eredményességét. Ezt a tézist bizonyítja, hogy az Európai Unió támogatásával hazánkban is jelentős összegeket fordítanak a közoktatási épületek megújítására. A dokumentum elsősorban a szakembereknek szól, de a fejezetek végén található kérdéssorok a téma nyitottságára utalnak, és a felvetődő problémák továbbgondolására, esetleg megválaszolására minden érdeklődő olvasónak lehetősége van. 10. XI. évkönyve, 2012 / [fotó Hegedűs Sándor, Nyitrai Kálmán] ; [előszó Túróczi Imre, Balogh Péter]. - [Szolnok] : Alumni Book, p. : ill., részben színes ; 23 cm - Ebben az évben immár tizenegyedik alkalommal jelenik meg ez a hagyományőrző kiadvány. Célja, hogy egy pillanatra megállítsa az időt, és a lapok közé zárja örökre azokat az emlékeket, amelyeket a végzős hallgatók vihetnek magukkal. Most még friss az évkönyv, de az évek múlásával emlékkönyv lesz a diákoknak, oktatóknak, amelyből majd a múlt történései, eseményei kelnek életre a fényképeket nézegetve. Mérföldkő az intézmény életében is mindig egy ilyen dokumentum megjelenése, hisz azt mutatja, hogy évről évre képes olyan szakmai, emberi értékekkel felruházott diákokat útjukra bocsátani, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket. Reményeink szerint a kötet ott lesz minden végzős diák könyvespolcán, a, a főiskolás évek pedig a szép emlékek között, bármit is hozzon az élet.

12 Természettudományok TERMÉSZETTUDOMÁNYOK A természetkímélő gyepgazdálkodás : hagyományőrző szemlélet modern eszközök / [szerk. Viszló Levente] ; [szerz. Marticsek József et al.] ; [fotó Viszló Levente et al.] ; [közread. a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány]. - Csákvár : Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány, p. : ill., színes ; 30 cm A kötet rávilágít, hogy a rendszerváltást követően a Magyarországon található nyílt élőhelyek hasznosítása gyökeresen átalakult. Ismét előtérbe kerültek azok a hagyományos gazdálkodási módszerek, amelyek azonban egy teljesen újszerű megközelítést igényelnek. A hiánypótló mű összefoglalja azokat a tapasztalatokat, kutatásokat, amelyek a hagyományos szemléletű, ám modern eszközökkel végzett természetkímélő eljárásoknak felelnek meg. A különleges értékét az adja a dokumentumnak, hogy a hazai viszonyok között eddig nem létezett kísérletekkel alátámasztott gyakorlata ennek a módszernek. A kötet a gyep hosszú távú megőrzésének, fenntartásának és hasznosításának a műveleteit, és ezek hatásainak a megfigyelését, vizsgálatát és monitoringját foglalja össze. A dokumentum elsősorban a mezőgazdasági szakemberek számára nélkülözhetetlen olvasmány. 12. Fazekas György (1940-) Biológia / Fazekas György, Szerényi Gábor ; [szerk. Bocsi Katalin, Horváth Virág] ; [ill. Daday E. Hedvig] jav. kiad. - Budapest : Scolar, db : ill. ; 27 cm, 1., Molekulák, élőlények, életműködések p., 2. Ember, bioszféra, evolúció p. A kétkötetes, fejezetekre tagolt enciklopédia neves magyar szerzők munkája, amely közérthető stílusban foglalja össze a teljes általános- és középiskolai ismeretanyagot biológiából. A dokumentum szakmai igényessége kiemelkedő a tudományterületen. A könyv felöleli a biológia legfontosabb elméleti és alkalmazott részterületeit. A témaköröket bőséges tudománytörténeti áttekintések vezetik be. A gazdagon illusztrált dokumentum érinti azokat a fizikai és kémiai alapfogalmakat is, amelyek az egyes fejezetek megértéséhez szükségesek. A kötetekben való eligazodást tárgymutató könnyíti meg. A dokumentum elsősorban az érettségire és az egyetemi felvételi vizsgára készülő diákoknak szól, de eredményesen használhatják az egyetemi és főiskolai hallgatók és a biológia iránt érdeklődő olvasók is.

13 10 Alkalmazott tudományok ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK 13. Gockler Lajos Mezőgazdasági gépi munkák költsége 2012-ben / Gockler Lajos ; [közread. a] Mezőgazdasági Gépesítési Intézet. - Gödöllő : Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, p. : ill. ; 30 cm. - (Mezőgazdasági Gépüzemeltetés, ISSN ) A dokumentum elsődleges célja a gépüzemeltetéssel foglalkozók munkájának hatékony segítése. A szerző a technológiai tervezéstől, az ésszerűbb gépkiválasztáson át, egészen a különböző költségkalkulációk, szolgáltatási díjtételek kialakításáig mintát ad a gazdálkodóknak. A szakszerű leírások elősegítik, hogy a felhasználók a túlzott költséggel üzemelő gépeket időben lecserélhessék, vagy a többi gépet hatékonyabban működtetve csökkentsék a termelés költségét. A mezőgazdasági gépforgalmazók napjainkban azonban nagyon sokféle géptípust kínálnak, és a gazdaságokban is jóval többféle gép üzemel, mint korábban. Így a kötet azoknak a gazdálkodóknak ajánlható elsősorban, akik a minél sikeresebb vállalkozásvezetés érdekében szeretnék elsajátítani a költségelemzés módszerét és alkalmazását. 14. Logisztikai évkönyv, 2012 / [főszerk. Bokor Zoltán] ; [szerk. Adorján Adrienn] ; [közread. a] Magyar Logisztikai Egyesület. - Budapest : MLE, p. : ill. ; 23 cm A sorozat évi száma ismét részletes, átfogó képet nyújt az ágazat jelenéről és jövőjéről. A dokumentum célja nem csak az, hogy a hazai, hanem hogy a nemzetközi szakemberek és kutatók számára is elérhetővé, megismerhetővé tegye a magyar logisztika gyakorlatát és színvonalát. A kiadvány összefoglalja napjaink legfrissebb hazai logisztikai kutatásait és a szakma gyakorlati újdonságait. Kiemelt, hangsúlyos témakörök a kötetben a modellezés, a logisztika a vállalati gyakorlatban, a folyamatok és a technológiák áttekintése, valamint a makrogazdasági összefüggések feltárása. Az elmúlt évek kétnyelvű hagyományának megfelelően, ebben a dokumentumban is helyet kaptak angol nyelvű publikációk is. A kötet tanulmányai az elméleti modellektől a legjobb vállalati gyakorlatok elemzéséig a logisztika legszélesebb áttekintését nyújtják minden érdeklődő olvasóknak.

14 Alkalmazott tudományok Pikó András (1964-) Általános médiaismeret / Pikó András, Wisinger István, Zöldi László ; szerk. Zöldi László. - Budapest ; Pécs : Dialóg Campus, p. : ill. ; 25 cm. - (Studia mediorum, ISSN ). (Dialóg Campus tankönyvek, ISSN ) A sorozatnak ez a kötete arra vállalkozott, hogy a különböző médiumok történetét tárja az olvasók elé. A szerzők maguk is a szakterület kiváló ismerői, művelői. A dokumentum három nagy szerkezeti egységre tagolódva vezeti be az érdeklődőket a médiaismeretbe. Az egyes fejezetek a nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió sajátosságait foglalják össze tematikusan. A hiánypótló mű alaptankönyve lehet a felsőoktatási tanulmányokat folytatóknak a médiatudomány, a művelődésszervezés és a kommunikáció területén. A média a mindennapjainkat meghatározó erővé vált, így azoknak az érdeklődő olvasónak is ajánlható, akik szeretnék megérteni annak direkt és indirekt befolyásoló hatását. 16. Digitális média : tények könyve : 2012 / szerk. Sáfrány Zsuzsanna ; [közread. a Neo Interactive Kft.] tól évenként. - Budapest : Neo Interactive Kft, p. : ill., részben színes ; 21 cm A periodikum a digitális média és a marketing legfontosabb hazai és nemzetközi tényadatait, trendjeit foglalja össze. A digitális formában is hozzáférhető, regisztráció ellenében ingyenesen letölthető kiadvány a magyar online médiapiac mellett a nemzetközi piacvezetők előző évi tevékenységét is bemutatja. A dokumentum betekintést ad a közösségi marketing, a keresőmarketing, a mobilinternet és a digitális televíziózás legfontosabb hazai irányzataiba. A kötet elsősorban a marketinggel, médiával foglalkozó szakemberek, oktatók, diákok és újságírók számára nélkülözhetetlen információforrás, de a magyar online kommunikáció iránt érdeklődő nagyközönség számára is hasznos ténykönyv.

15 12 Művészet. Történelem 17. MŰVÉSZET The low countries : arts and society in Flanders and the Netherlands / [főszerk. Luc Devoldere] ; [közread. a] Flemish-Netherlands Association. - Rekkem, Flanders, Belgium : Ons Erfdeel vzw, db : ill. ; 24 cm Az évkönyv célja, hogy globális világunkban is kiemelje, ráirányítsa a figyelmet az egyes területek sajátos és jellegzetes értékeire. Ebből a kötetből az európai kultúra egy különleges részéről, Hollandiáról és Flandriáról kap átfogó képet az olvasó. A történelmi Flandria napjainkban már négy ország részét képezi: Belgium, Hollandia, Németország és Franciaország. Még színesebb képet kapunk, ha a nyelvek keveredését vizsgáljuk ezeken a területen. A gazdagon illusztrált dokumentum bemutatja az irodalmi, a kulturális és a társadalmi élet legfontosabb ismérveit. A szerkesztők az elmúlt húsz év száz legnagyobb művészének, gondolkodójának, írójának munkásságát mutatják be, és mintegy történelmi színtérként mögéjük vetítik a korszak meghatározó társadalmi folyamatait. A dokumentum mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik az európai kultúra és művészetek ezen területe iránt. TÖRTÉNELEM 18. Burgerné Gimes Anna Hat hét Indiában : társadalmi, gazdasági riportkönyv / Burgerné Gimes Anna ; [szerk. Sándor Anna]. - Budapest : Agroinform Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A szerző az 1970-es években gazdaságpolitikai előadókörúton, tanulmányúton járt a távoli országban. Elsősorban a mesés India akkori gazdasági, társadalmi életét mutatja be, de a mindennapi élet képei, szilánkjai is megjelennek a kötetben. A riportkönyv fejezeteiből kibontakozik, hogy abban az időben India a jövő keresztútján áll. Ma már tudjuk, hogy sikerült jól döntenie az országnak, és egy erős iparral rendelkező gazdasági nagyhatalommá nőtte ki magát. A kötet a mai olvasó számára is érdekes lehet, mivel nem csak egy korszak történelmi dokumentuma. A felvázolt politikai és gazdasági problémák túlmutatnak a múlt eseményein, azokból felismerhető más, korunk feltörekvő országainak hasonló helyzete, nehézségei is. A könyv ajánlható mindenkinek, aki szakemberként, vagy érdeklődő olvasóként kíváncsi erre az érdekes témára.

16 Történelem Prantner Zoltán Trianon 1920 : a történelem tanúi / Prantner Zoltán ; [..fotó. vál. Bánffyné Kalavszky Györgyi]. - Kisújszállás : Szalay Kvk, , [1] p. : ill., részben színes ; 31 cm. - (Kortárs szemmel-sorozat) A változatos forrásokból összegyűjtött, eredeti fényképekkel gazdagon illusztrált kötetben hiteles történelmi dokumentumok, diplomáciai és katonai jegyzékek, naplótöredékek, levélrészletek, sajtóanyagok és személyes visszaemlékezések által bontakozik ki a trianoni múlt. A kötet érdekessége, hogy olyan szemtanúk beszámolóit is tartalmazza, akik maguk is aktív részesei, végrehajtói, vagy éppen elszenvedői voltak az eseményeknek. A szerző elemzi az előzményeket és a békeszerződés következményeit is. A sorozat újabb kötetében az archív anyagokat tárgyilagos jegyzetek egészítik ki, amelyek elősegítik azok történelmi összefüggésekbe ágyazását. Mindenkinek ajánlható a dokumentum, aki érdeklődik a magyar történelem sorsfordító eseményei iránt. 20. Szolnok könyve : fejezetek a város történelméből / [... szerk. M. Román Béla et al.] ; [szerz. Fülöp Tamás et al.] ; [közread. a Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata]. - Szolnok : Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata, p. : ill., részben színes ; 23 cm A gyűjteményes kötet huszonhat szerző helytörténeti írásait, tanulmányait tartalmazza. Többek között a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Levéltár munkatársai köztük Dr. Fülöp Tamás is hozzájárultak a könyv megjelenéséhez. A dokumentum legfőbb értéke, hogy első ízben jelenik meg a megyeszékhelyről ilyen tudományos mélységű, részletező és átfogó monográfia. Ugyanakkor olvasmányos stílusa, gazdag illusztráltsága alkalmassá teszi arra is, hogy ne csak a kutatók, történészek elsődleges forrása legyen a témában, hanem a diákok helytörténeti oktatásának alapkönyve is. A kiadványt lapozgatva az olvasó előtt kibontakozik egy gazdag történelmi, kulturális, sport múlttal és biztató jövővel rendelkező város, Szolnok képe.

17 14 Válogatás folyóiratainkból 1. Chef&Pincér, Vendéglátóipari szaklap A 17 éve alapított lap a vendéglátásban érdekeltek számára a szakma aktuális, friss és hiteles információival vált ismert és elismert kiadvánnyá a magyar gasztronómiában és szállodaiparban. A hazai és nemzetközi szakmai trendek, jogszabályok és azok szakmai visszhangjának bemutatása mellett a gyártók, forgalmazók figyelemre méltó új termékei is folyamatosan megjelennek a lapban riportok, hirdetések formájában. Így az olvasók széleskörű tájékoztatást kapnak a legkedvezőbb beszerzési lehetőségekről, akciókról, árakról is. A szerkesztőség a folyamatos fejlődés jegyében az állandó tematika és rovatok mellett tartalmában is folyamatosan figyelembe veszi a szakmai érdeklődés középpontjában álló kérdéseket, mely 2011-ben magával hozta a lap arculati megújulását és nevének megváltoztatását Chef & Pincér magazinra. A folyóirat korábban a Pincér nevet viselte. A szaklap évi tíz alkalommal jelenik meg, a júliusaugusztus és a november-december lapszám mindig összevont, duplaszám. Chef&Pincér on-line változata az interneten: Könyvtárunk 2000 óta gyűjti és őrzi a Chef & Pincér című folyóiratot. 2. Magyar Konyha, Gasztronómiai magazin 2010 decemberében, megújult tartalommal és külsővel újraindult a legrégebbi magyar kulináris folyóirat, a harmincöt esztendős Magyar Konyha. Nemzedékek nőttek fel receptjein, évtizedeken át nemcsak főzni, de teríteni és vendéget várni is tanította a háziasszonyokat. A magazin küldetésének tekinti a magyar gasztronómiai kultúra megújítását. A fejlődéshez ugyanis nem elég a képzett szakács, a minőségi alapanyagokat beszállító hazai termelő, a korszerű szabályozás, ahhoz igényes és tájékozott olvasó is kell. A Magyar Konyha szórakoztató és hasznos gasztronómiai havilap, receptújság, fogyasztóvédelmi magazin és termelői fórum egyszerre, a kultúramegőrzés, az ízlésformálás és a kreativitás lapja. A magazin évi tíz alkalommal jelenik meg, a január-február és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. Egy évvel a magazin megújulása után, 2011 őszétől új honlappal is jelentkezett a Magyar Konyha. A honlap olyan webdizájnnal készült, hogy platform függetlenül, mindig optimális böngészési élményt nyújt a gasztro témák kedvelői számára. Magyar Konyha on-line változata az interneten: Könyvtárunk 2000 óta gyűjti és őrzi a Magyar Konyha című folyóiratot. A szaklap 2010-ben szünetelt, majd 2011-től ismét elérhetővé vált olvasóink számára is. Az idei évben előre nem látható okokból júliustól tudjuk ismét az érdeklődők számára a folyóiratot közre adni.

18 Válogatás folyóiratainkból Vendéglátás, Vendéglátóipari és turisztikai szaklap A Centralpress Hungary kiadó gondozásában jelenik meg a Vendéglátás vendéglátóipari és turisztikai lap, mely a szakma elsőszámú lapjaként több mint fél évszázada meghatározó szerepet tölt be a hazai vendéglátóipari magazinok piacán. A szaklap filozófiája az, hogy olvasói számára ízléses tálalásban, élvezetes és gazdag tartalmat kínáljon. A Vendéglátás állandó rovatokra épül, melyek segítségével egyaránt bemutat átfogó jellegű elemzéseket, valamint rövid anyagokból készített színes összeállításokat. Kiknek szól és mit nyújt olvasóinak? Az állandó rovataiban (Aktuális, Fókusz, Gasztro, Turizmus, Trend Enteriőr, Üzletmenet) aktuális szakmai információkkal szolgál a vendéglátó- és szállodaipar szakembereinek, beszállítóknak, üzleti szolgáltatók vezetőinek és a háttéripar szakmai képviselőinek. Évi tíz alkalommal jelenik meg, a decemberjanuár és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. Az online Vendéglátás magazin és a hozzá kapcsolódó hírlevél 2007-től interaktív üzleti szolgáltatásokkal, naprakész információkkal és kreatív hirdetési felületekkel áll a szakmai érdeklődők és a nagyközönség rendelkezésére. Vendéglátás online változata az interneten: Könyvtárunk 1998 óta gyűjti és őrzi a Vendéglátás című folyóiratot. 4. Turizmus Trend, Turisztikai szaklap A magyar turisztikai szakma meghatározó nyomtatott hírforrása, a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének hivatalos lapja, a Nemzetközi Turisztikai Vásárok Szövetsége (ITTFA) hivatalos médiapartnere. A szakmai magazin a piaci szektor szegmensében dolgozókat célozza meg. Aktuális piaci információkkal, trendekkel, statisztikákkal szolgál. Beszámol a szektor rendezvényeiről, eseményeiről, híreiről. Célja, hogy elemző, előremutató, a turizmus jövőbeni alakulását prognosztizáló írásokkal lássa el olvasóit. Az évente 10 alkalommal megjelenő médium színvonalas cikkekkel, kutatásokkal széles körű nemzetközi kitekintést ad a turizmus külföldi és hazai trendjeiről. A szaklap évi tíz alkalommal jelenik meg, a januárfebruár és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. A Turizmus Online a turisztikai szakma honlapja. Naprakész információkkal és szolgáltatásokkal, folyamatosan frissülő szakmai adatbázisokkal és az aktuális témákhoz kapcsolódó vitafórummal, kereshető archívummal várja a turizmus területén dolgozó szakembereket. A közelmúltban repülőjegy- és szállásfoglalási lehetőséggel bővült az oldal. A Turizmus Trend on-line változata az interneten: A könyvtárunk 2005 óta gyűjti és őrzi a Turizmus Trend című folyóiratot.

19 16 Válogatás folyóiratainkból 5. Vendég & Hotel, Szálloda- és vendéglátóipari szaklap A Horeca [Hotels, Restaurants, Cafes = szállodák, éttermek, kávézók] - ágazat egyetlen olyan magyarországi szaklapja, amely egyszerre ad naprakész, valamint átfogó, részletes információt a szállodai, éttermi és catering területen dolgozóknak, vezetőknek, tulajdonosoknak és üzemeltetőknek. Exkluzív megjelenés, sok képpel, rövid és hosszabb információval, összehasonlító táblázatokkal, nemzetközi adatokkal, innovációk bemutatásával, interjúkkal, riportokkal, elemző írásokkal, szakértők véleményének bevonásával. A szakmai párbeszéd hiteles színtere. Folyamatos együttműködés van a kiadó ez a német Süddeutscher Verlag Mediengruppe osztrák társszaklapjával, az Österreichische Gastronomie- & Hotelzeitunggal (ÖGZ) cikkcserék, anyagok átvétele formájában. A legújabb, most nyíló szállodák, más vendéglátóipari létesítmények bemutatása, folyamatos tudósítás hazai és nemzetközi szakkiállításokról, exkluzív interjúk a szakma hazai és külföldi prominens képviselőivel. Tematikus lapszámok jelennek meg az év során több alkalommal, ezek mindig a beszállítók és a horeca-szegmens párbeszédét, valamint a legújabb innovációk, megoldások, trendek bemutatását szolgálják. Megjelenés évi tíz alkalommal, a július-augusztus és a november-december lapszám mindig összevont, duplaszám. A Vendég & Hotel lap internetes megjelenése egyre sikeresebb. Napi frissítésben szerepelnek a szakma újdonságai, valamint hírlevele, amely 4000 hazai Horecaágazatban dolgozóhoz jut el naponta a világhálón keresztül. Havonta kerül exkluzív helyszínen megrendezésre a szakma találkozási pontjaként a Vendég & Hotel Business Klub. A Vendég & Hotel on-line változata az interneten: Könyvtárunk 1996 óta gyűjti és őrzi a Vendég & Hotel című folyóiratot, mely eredetileg a Vendég címet viselte ben kapta új nevét, melyet jelenleg is visel.

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink!

TARTALOM. Tisztelt Olvasóink! TARTALOM Gábor Iván (1935-2004)... 3 Tisztelt Olvasóink! Már gyönyörű tavasz van, amikor ez évi első számunkat kezükben tartják. A tavasz, a megújulás jegyében készült e számunk, mely számos, eddig lezajlott

Részletesebben

Szabó Andrea. A bolognai folyamat és hatása a rendészeti felsőoktatásra az Európai Unióban. PhD értekezés

Szabó Andrea. A bolognai folyamat és hatása a rendészeti felsőoktatásra az Európai Unióban. PhD értekezés Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola Szabó Andrea A bolognai folyamat és hatása a rendészeti felsőoktatásra az Európai Unióban PhD értekezés Témavezető: Szalayné Sándor Erzsébet

Részletesebben

AZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZEREP KIHÍVÁSAI

AZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZEREP KIHÍVÁSAI AZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZEREP KIHÍVÁSAI 1 2 EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR AZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZEREP KIHÍVÁSAI A 2003. szeptember 26-i óvodapedagógiai konferencia anyaga Trezor

Részletesebben

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés

Mikulás Gábor: Menedzsment. 2. Tervezés "Régi korok árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort..." Kölcsey Ferenc: Huszt A magyar könyvtárakban a menedzsment funkciói közül a tervezés és az irányítás szorul

Részletesebben

Az iskolák belső világa

Az iskolák belső világa A gyakorlati pedagógia néhány alapkérdése Az iskolák belső világa Bábosik István Golnhofer Erzsébet Hegedűs Judit Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária Ollé János Szivák Judit Bölcsész Konzorcium 2006 Kiadta

Részletesebben

Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok

Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok TERÜLETFEJLESZTÉSI FÜZETEK 2. Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok Budapest 2010 1 Helyi gazdaságfejlesztés Ötletadó

Részletesebben

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL

INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Budapesti CORVINUS Egyetem INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉG MÉRÉSE A MAGYAR VÁLLALATOKNÁL Ph.D. értekezés Némethné Pál Katalin Budapest, 2010 NÉMETHNÉ PÁL KATALIN 2 Üzleti Gazdaságtan Tanszék Témavezető: Czakó Erzsébet,

Részletesebben

A TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ NEM HAGYOMÁNYOS SZÍNTEREI

A TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ NEM HAGYOMÁNYOS SZÍNTEREI A TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ NEM HAGYOMÁNYOS SZÍNTEREI Egyed László Mécs Anna Neumann Viktor Palugyai István A TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ NEM HAGYOMÁNYOS SZÍNTEREI írta Egyed László, Mécs Anna, Neumann Viktor, és

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztály elektronikus változat (2008 2012. 02. 5.) 1 2 TARTALOM Bevezető 5 1. ALAPFOGALMAK

Részletesebben

iskola 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 2013/14 1146 Budapest, Dózsa György út 1.

iskola 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 2013/14 1146 Budapest, Dózsa György út 1. www.moderniskola.hu iskola Intézményvezetők és pedagógusok magazinja 2013/3. 580 Ft 2013/14 2013. augusztus 22-23. csütörtök-péntek, 9.00-17.00 óra SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest,

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK 14-15. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA. Kis és közepes. vállalkozások Magyarországon az EU-csatlakozás.

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK 14-15. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA. Kis és közepes. vállalkozások Magyarországon az EU-csatlakozás. 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890 123456789012345678901234567890121234567890

Részletesebben

Magyar Nemzeti Filmarchívum

Magyar Nemzeti Filmarchívum Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtártudományi és Informatikai Tanszék Magyar Nemzeti Filmarchívum SZAKDOLGOZAT Pápainé Nyeste Györgyi ELTE BTK Informatikus könyvtáros kiegészítő

Részletesebben

Új infrastruktúrán az oktatási szektor központi adatbázisa

Új infrastruktúrán az oktatási szektor központi adatbázisa Új infrastruktúrán az oktatási szektor központi adatbázisa A Hatékony informatikai infrastruktúra a közoktatásban projekt (TIOP 1.1.2) fejlesztéseit bemutató kiadvány Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet

Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA Szerkesztői előszó A 2012/2013. év során az Oktatási Hivatal szakértői csoportja a TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt keretében

Részletesebben

A "BOLOGNAI FOLYAMAT"

A BOLOGNAI FOLYAMAT OKTATÁSKUTATÓ INTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Hrubos Ildikó A "BOLOGNAI FOLYAMAT" N o 235 RESEARCH PAPERS HUNGARIAN INSTITUTE FOR EDUCATIONAL RESEARCH Hrubos Ildikó A "bolognai folyamat" Európai trendek. A Bolognai

Részletesebben

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben

ÖSSZEGZÉS A pedagógiai rendszerek bevezetésének feltételei és folyamata

ÖSSZEGZÉS A pedagógiai rendszerek bevezetésének feltételei és folyamata ÖSSZEGZÉS A pedagógiai rendszerek bevezetésének feltételei és folyamata A 6. alprojekt K+F tevékenysége a pedagógiai rendszerek bevezetésének folyamatát kutatta, és a kutatásra alapozva kifejlesztette

Részletesebben

Országos tanfelügyelet

Országos tanfelügyelet Oktatási Hivatal Országos tanfelügyelet KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA Az emberi erőforrások minisztere által 2013. november 19-én elfogadott általános iskolai tájékoztató anyag. KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Web E-mail www.dieip.hu dieip@dieip.hu

Web E-mail www.dieip.hu dieip@dieip.hu VIII. ÉVFOLYAM VOL. VIII 2014/3. SZÁM NO. 3/2014 FŐSZERKESZTŐ EDITOR-IN-CHIEF PACZOLAY PÉTER TÁRSSZERKESZTŐK EDITORIAL STAFF FEJES ZSUZSANNA KOVÁCS ENDRE MIKLÓS LENGYEL NÓRA TÓTH J. ZOLTÁN Levelezési cím

Részletesebben

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA JAVASLAT a nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének stratégiájára A Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1 számú, 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció című kiemelt projekt stratégiai

Részletesebben

ZSKF TKK KÖNYVEK Zsigmond Király Főiskola Társadalomtudományi Kutatóközpont. Sorozatszerkesztő Kabai Imre

ZSKF TKK KÖNYVEK Zsigmond Király Főiskola Társadalomtudományi Kutatóközpont. Sorozatszerkesztő Kabai Imre 1 TKK KÖNYVEK Zsigmond Király Főiskola Társadalomtudományi Kutatóközpont Sorozatszerkesztő Kabai Imre Készült a ROP 3.3.1. pályázat keretein belül A könyv megjelenését támogatta a Zsigmond Király Főiskola

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

című nemzeti minőségpolitikai szakfolyóiratát MEGRENDELÉS

című nemzeti minőségpolitikai szakfolyóiratát MEGRENDELÉS 2012/5 ISO 9004 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelés és a Szervezeti Érettségi Szint Informatikai biztonsági módszerek kiterjesztése Elektronikai hibakeresési folyamatok megbízhatósága A minőségszemlélet

Részletesebben

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK BUDAPEST, 2015. MÁJUS 06. KIEGÉSZÍTÉS 2014. év 1 A civil törvény 2012. január 1-től érvénybe lépve módosította Társaságunk

Részletesebben

Statisztikák. Mozgókönyvtári szolgáltatások

Statisztikák. Mozgókönyvtári szolgáltatások A NORVÉG KÖNYVTÁRI RENDSZER, ÚJ KIHÍVÁSOK A LÁTÓHATÁRON Norvégia területe 385 199 km 2, lakosainak száma 4,6 millió (népsűrűség 14 fő/ km 2 ). Rövid történeti áttekintés A norvég könyvtárak története a

Részletesebben

A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban. Új, európai úton a diplomához

A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban. Új, európai úton a diplomához A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban Új, európai úton a diplomához Szerkesztette: Az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Helyettes Államtitkársága Bakos Károly Beke Andrea Bocz Zsuzsanna Csákvári

Részletesebben

50 éves a faipari felsőoktatás Magyarországon. Winkler András

50 éves a faipari felsőoktatás Magyarországon. Winkler András 50 éves a faipari felsőoktatás Magyarországon Molnár Sándor Szécsi Zsigmond, Fekete Lajos, Krippel Móric és Török Béla, a fafeldolgozás oktatásának és kutatásának legnevesebb hazai úttörői a Selmecbányai

Részletesebben

Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS

Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS 1 TARTALOM Bevezető 1. Általános megjegyzések 1.1 A stratégiai tervezés definíciói 1.2 A stratégiai tervezés érvényességi köre 2. A stratégiai tervezés folyamata - a

Részletesebben

A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL

A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL Szent István Egyetem Gödöllő Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE KONTROLLINGGAL Doktori (Ph. D) értekezés Készítette: Hágen István

Részletesebben

Az előzetes tudás felmérése és elismerése

Az előzetes tudás felmérése és elismerése Az előzetes tudás felmérése és elismerése Készítette: Pillmann Judit Témavezető: Dr. Sallai Éva Veszprémi Egyetem, Tanárképző Kar Pedagógiai és Pszichológiai Tanszék Készült: 2006. 03. 12. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben