Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2012 XI. évf. 2. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból április - június Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa A folyóiratok annotációit készítette: Darida Andrea Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Általános művek. Társadalomtudomány Természettudományok Alkalmazott tudományok Művészet. Történelem Válogatás folyóiratainkból Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 "Olvasni nem azért érdemes, hogy "műveltek", hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is." A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! /Müller Péter/ Ön, egy több mint tíz éve indított kiadvány legújabb számát tartja a kezében. Ez a Könyvajánló a könyvtárunk korábbi, úgynevezett Gyarapodási jegyzék című, belső (főiskolai) használatra gyártott listáját váltotta ki azzal a szándékkal, hogy ez a forma olvasmányosabb, figyelemfelkeltőbb, nagyobb haszonnal forgatható. A negyedéves periodicitással megjelenő füzet válogatást ad legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból. Az eleddig papíralapon készített formátumot anyagi meggondolásból felváltja az elektronikus változat, mely ugyanazt a struktúrát követi, mint azt már megszokhatták, nevezetesen a könyvtári tudományfelosztás általánosból a specifikum felé haladó szerkezetet. Ebben a számban új rovatot indítunk Válogatás folyóiratainkból címmel. E rovatban folyamatosan ismertetjük azokat a folyóiratokat, szaklapokat, melyeket Könyvtárunk járat, s melyekre rá szeretnénk irányítani olvasóink különösen a hallgatók figyelmét. Szintén új elem a kiadvány végén található Könyvtári portálajánló, mely sok-sok hasznos információ, forrás, könyvtári szolgáltatás rövid tartalmát, elérhetőségi útvonalát írja le. Kincses Julianna központigazgató

7 4 Általános művek. Társadalomtudomány 1. ÁLTALÁNOS MŰVEK. Nemzeti évfordulóink, 2012 / [főszerk. Estók János] ; [előszó Navracsics Tibor] ; [...szerk. Beke László et al.]. - Budapest : Balassi Int. Nemzeti Évfordulók Irodája, , [1] p. : ill., részben színes ; 24 cm Az elektronikusan is elérhető kiadvány 2004 óta jelenik meg, és gyűjti csokorba nemzetünk nagyjaihoz és kiemelkedő személyiségeihez fűződő évfordulókat. Az összeállítás alapját a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár internetes adatbázisa szolgáltatja. A dokumentum rendhagyó a korábbi évekhez képest, mert három évforduló kiemelkedő szerepet kap. Közülük kettőt, Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus és Solti György világhírű karmester születésének 100. évfordulóját az UNESCO Általános Konferenciája is felvette a szervezet ünnepei közé. Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját pedig Magyarországon és Svédországban is emlékévnek nyilvánították. A kiadvány eljutott minden iskolába, könyvtárba, intézménybe, a határon túli magyar társadalmi szervezeteknek, és természetesen egyetlen olvasó könyvespolcáról sem hiányozhat. 2. TÁRSADALOMTUDOMÁNY Általános jelentés az Európai Unió tevékenységeiről : 2011 / [közread. az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóság]. - Brüsszel ; Luxembourg : Európai Unió Kiadóhivatala, , [ 1] p. : ill., színes ; 23 cm Az általános jelentés összefoglalót ad az Európai Parlamentnek, hogy milyen tevékenységeket végzett, és milyen nehézségekkel nézett szembe az Európai Unió az elmúlt évben. Részletesen beszámol a dokumentum azokról a döntésekről, amelyek a pénzügyi és gazdasági válság hatását hivatottak ellensúlyozni. Feltárja többek között azokat az intézkedéseket is, amelyeket a növekedés élénkítése és a munkahelyek megőrzése érdekében hajtottak végre. Az olvasó megismerheti a könyvből, hogy az EU milyen erőt képvisel, és hogyan befolyásolja a nemzetközi színtér alakítását. A év mérföldkő, hiszen most jelent meg először a dokumentum e- könyv formátumban is. Az öt fejezetből álló színesen illusztrált kötet minden olvasónak ajánlható, aki érdeklődik az Európai Unió elmúlt éves tevékenysége, eredményei iránt.

8 Társadalomtudomány 5 3. Béládi Katalin A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2010 / [szerz. Béládi Katalin, Kertész Róbert] ; [közread. az] Agrárgazdasági Kutató Intézet. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) Hazánkban több évtizedes múltra tekint vissza a mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemviszonyainak vizsgálata. A kötet az ágazati szintű információk gyűjteményét, részletes adatokat és azok elemzését foglalja össze. Az évente megjelenő tanulmány adatbázisát 2001 óta a magyarországi tesztüzemi rendszerhez tartozó gazdaságok adják. A dokumentum rávilágít, hogy közgazdasági értelemben továbbra is nehéz helyzetben van a magyar állattenyésztés, ugyanakkor a magas színvonalon, költséghatékonyan termelő gazdaságok versenyképesek lehetnek nemzetközi viszonylatban is. A gazdasági-, mezőgazdasági szakemberek nélkülözhetetlen adattára a kötet, de az érdeklődő olvasók is haszonnal forgathatják. 4. A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai, 2010 / [szerk. Fekete Géza, Kiss György] ; [közread. az] Agrárgazdasági Kutató Intézet. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb hazai élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, és feltárja az előző évi adatok ismeretében azok elmozdulását. A dokumentum röviden összefoglalja az élelmiszertermékcsoportokat érintő főbb tényezőket, majd táblázatosan bemutatja az élelmiszeripari termékek adatait. Az összegzést áttekintve az olvasó reális képet kap többek között a húsipari termékek költségcsökkenéséről, a baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékeinek alapanyagköltségeiről. Nagy érdeme a kötetnek, hogy részletesen bemutatja az eredmény-alakulást egy-egy iparágon belül is. Az érdeklődő olvasó a dokumentum segítségével az élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatairól teljes képet kaphat az adott időszakra vonatkozóan.

9 6 Társadalomtudomány 5. Keszthelyi Szilárd (1971-) A tesztüzemi információs rendszer eredményei, 2010 / Keszthelyi Szilárd, Pesti Csaba. - Budapest : AKI, p. : ill. ; 30 cm. - (Agrárgazdasági információk, ISSN ) A szerző kutatási területe a reprezentatív prognosztikai üzemgazdasági modellek fejlesztése. Ebben a dokumentumban több mint ezerötszáz egyéni gazdaság és számos társas vállalkozás feldolgozott adatait foglalja össze. A magyarországi árutermelő mezőgazdasági vállalkozásokat a mintavételre kijelölt gazdaságok üzemtípus, méret és gazdasági forma szerint reprezentálják. Az elemzésekből többek között kitűnik, hogy a mezőgazdaság jövedelmezősége növekedett, reálértéken pedig elérte a 2008-as rekordszintet. A szerző rávilágít, hogy a különböző támogatások hogyan járultak hozzá a jövedelem növekedéséhez. Az olvasók minden fontos mutatót megtalálnak a kötetben a nettó hozzáadott érték alakulásáról, az egyéni- és a társas gazdaságok eredményeiről. A dokumentum mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik a magyar gazdaságban lejátszódó folyamtok iránt. 6. Finger, Claus Az animáció alapjai / Claus Finger, Váczy Sándor ; [ford. Gábor Imre] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 1.) A szakirodalom szerint az animációnak alapvetően három nagy területe különíthető el: a gyermek, a sport és a szórakoztató (show) animáció. A sorozat kötetei ebbe a világba vezetik be az olvasókat, a szakembereket. Az első kötet az animátorok számára kézikönyvként szolgálhat, az érdeklődő vendégeknek pedig tájékoztató anyagként is érdekes lehet. A dokumentum bemutatja az animáció kialakulását, a fogalom elterjedését, annak tartalmi meghatározását, területeit, célját és a hatását is. A téma átfogó, szakszerű feldolgozásának biztosítéka, hogy a neves magyar szakemberek mellett Claus Finger - Európában a terület egyik legkiválóbb ismerője is részt vett a sorozat kidolgozásában.

10 Társadalomtudomány 7 7. Pusztai Gabriella Esti animáció / Pusztai Gabriella, Váczy Sándor ; [szerk. Gábor Imre] ; [ill. Zsupkó László] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. : ill. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 3.) A sorozat ezen kötete választ ad arra a kérdésre, hogy mi is az, az esti animáció, és miért tölt be olyan jelentős szerepet a vendégek kikapcsolódásában. Közérthető stílusban veszi számba azokat a jellegzetességeket, amelyek az animációnak ezt a típusát jellemezik. Összefoglalja mindazokat az ismereteket, amelyekre szüksége van az animátoroknak ahhoz, hogy valóban élvezetes, emlékezetre méltó perceket tudjanak szerezni a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyó vendégeknek. Bemutatja az esti animáció elemeit, a programok lebonyolításához szükséges alapfeltételeket, és felsorolja azokat az alaptörvényeket, amelyeket mindig be kell tartani a siker érdekében. 8. Finger, Claus Az animáció : a szabadság iskolája / Claus Finger, Váczy Sándor ; [ford. Gábor Imre] ; [közread. a] Kodolányi János Főiskola. - Székesfehérvár : Kodolányi János Főiskola, p. ; 20 cm. - (Animateur könyvsorozat ; 4.) A negyedik kötet elsősorban az emberi kapcsolatok megismerésére koncentrál. Olyan témákat dolgoz fel, mint az emberi motiváció alapjai, a környezet hatása és a szükségletek összefüggései, az üdülés alapmotívumai. Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vétele elengedhetetlen az animátorok munkájában. Csak ezek felhasználásával tudnak megfelelni azoknak a nemzetközi kutatásokból kitűnő trendeknek, amelyek azt bizonyítják, hogy a vendégek részéről egyre nagyobb az igény a nem hétköznapi eseményekre és a maradandó élményekre. Az értékes, összefoglaló sorozat egyetlen kötete sem hiányozhat a sikerre, a vendégelégedettségre törekvő animátorok könyvtárából.

11 8 Társadalomtudomány. 9. Ajánlások a minőségi iskolai infrastruktúra kialakításához / szerk. Lippai Edit ; [írta Brózik Péter et al.]. - Budapest : OFI, p. ; 30 cm. - (Oktatáspolitikai elemzések, ISSN ) A dokumentum olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyeket Az eredményes iskola-, és tanulásfejlesztés infrastrukturális feltételeinek meghatározása, tanuláscentrikus útmutató megalkotása iskolavezetők számára című projekt kidolgozói állítottak össze. Felhasználták a téma legkiemelkedőbb szakirodalmi forrásait, valamint a hazai és a nemzetközi követendő gyakorlatok elemzését is. A közoktatási épületek kialakítása nagyon összetett feladat, hisz az infrastruktúra minősége nagyban befolyásolja az oktatás, a nevelés eredményességét. Ezt a tézist bizonyítja, hogy az Európai Unió támogatásával hazánkban is jelentős összegeket fordítanak a közoktatási épületek megújítására. A dokumentum elsősorban a szakembereknek szól, de a fejezetek végén található kérdéssorok a téma nyitottságára utalnak, és a felvetődő problémák továbbgondolására, esetleg megválaszolására minden érdeklődő olvasónak lehetősége van. 10. XI. évkönyve, 2012 / [fotó Hegedűs Sándor, Nyitrai Kálmán] ; [előszó Túróczi Imre, Balogh Péter]. - [Szolnok] : Alumni Book, p. : ill., részben színes ; 23 cm - Ebben az évben immár tizenegyedik alkalommal jelenik meg ez a hagyományőrző kiadvány. Célja, hogy egy pillanatra megállítsa az időt, és a lapok közé zárja örökre azokat az emlékeket, amelyeket a végzős hallgatók vihetnek magukkal. Most még friss az évkönyv, de az évek múlásával emlékkönyv lesz a diákoknak, oktatóknak, amelyből majd a múlt történései, eseményei kelnek életre a fényképeket nézegetve. Mérföldkő az intézmény életében is mindig egy ilyen dokumentum megjelenése, hisz azt mutatja, hogy évről évre képes olyan szakmai, emberi értékekkel felruházott diákokat útjukra bocsátani, akik a világ bármely pontján megállják a helyüket. Reményeink szerint a kötet ott lesz minden végzős diák könyvespolcán, a, a főiskolás évek pedig a szép emlékek között, bármit is hozzon az élet.

12 Természettudományok TERMÉSZETTUDOMÁNYOK A természetkímélő gyepgazdálkodás : hagyományőrző szemlélet modern eszközök / [szerk. Viszló Levente] ; [szerz. Marticsek József et al.] ; [fotó Viszló Levente et al.] ; [közread. a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány]. - Csákvár : Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány, p. : ill., színes ; 30 cm A kötet rávilágít, hogy a rendszerváltást követően a Magyarországon található nyílt élőhelyek hasznosítása gyökeresen átalakult. Ismét előtérbe kerültek azok a hagyományos gazdálkodási módszerek, amelyek azonban egy teljesen újszerű megközelítést igényelnek. A hiánypótló mű összefoglalja azokat a tapasztalatokat, kutatásokat, amelyek a hagyományos szemléletű, ám modern eszközökkel végzett természetkímélő eljárásoknak felelnek meg. A különleges értékét az adja a dokumentumnak, hogy a hazai viszonyok között eddig nem létezett kísérletekkel alátámasztott gyakorlata ennek a módszernek. A kötet a gyep hosszú távú megőrzésének, fenntartásának és hasznosításának a műveleteit, és ezek hatásainak a megfigyelését, vizsgálatát és monitoringját foglalja össze. A dokumentum elsősorban a mezőgazdasági szakemberek számára nélkülözhetetlen olvasmány. 12. Fazekas György (1940-) Biológia / Fazekas György, Szerényi Gábor ; [szerk. Bocsi Katalin, Horváth Virág] ; [ill. Daday E. Hedvig] jav. kiad. - Budapest : Scolar, db : ill. ; 27 cm, 1., Molekulák, élőlények, életműködések p., 2. Ember, bioszféra, evolúció p. A kétkötetes, fejezetekre tagolt enciklopédia neves magyar szerzők munkája, amely közérthető stílusban foglalja össze a teljes általános- és középiskolai ismeretanyagot biológiából. A dokumentum szakmai igényessége kiemelkedő a tudományterületen. A könyv felöleli a biológia legfontosabb elméleti és alkalmazott részterületeit. A témaköröket bőséges tudománytörténeti áttekintések vezetik be. A gazdagon illusztrált dokumentum érinti azokat a fizikai és kémiai alapfogalmakat is, amelyek az egyes fejezetek megértéséhez szükségesek. A kötetekben való eligazodást tárgymutató könnyíti meg. A dokumentum elsősorban az érettségire és az egyetemi felvételi vizsgára készülő diákoknak szól, de eredményesen használhatják az egyetemi és főiskolai hallgatók és a biológia iránt érdeklődő olvasók is.

13 10 Alkalmazott tudományok ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK 13. Gockler Lajos Mezőgazdasági gépi munkák költsége 2012-ben / Gockler Lajos ; [közread. a] Mezőgazdasági Gépesítési Intézet. - Gödöllő : Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, p. : ill. ; 30 cm. - (Mezőgazdasági Gépüzemeltetés, ISSN ) A dokumentum elsődleges célja a gépüzemeltetéssel foglalkozók munkájának hatékony segítése. A szerző a technológiai tervezéstől, az ésszerűbb gépkiválasztáson át, egészen a különböző költségkalkulációk, szolgáltatási díjtételek kialakításáig mintát ad a gazdálkodóknak. A szakszerű leírások elősegítik, hogy a felhasználók a túlzott költséggel üzemelő gépeket időben lecserélhessék, vagy a többi gépet hatékonyabban működtetve csökkentsék a termelés költségét. A mezőgazdasági gépforgalmazók napjainkban azonban nagyon sokféle géptípust kínálnak, és a gazdaságokban is jóval többféle gép üzemel, mint korábban. Így a kötet azoknak a gazdálkodóknak ajánlható elsősorban, akik a minél sikeresebb vállalkozásvezetés érdekében szeretnék elsajátítani a költségelemzés módszerét és alkalmazását. 14. Logisztikai évkönyv, 2012 / [főszerk. Bokor Zoltán] ; [szerk. Adorján Adrienn] ; [közread. a] Magyar Logisztikai Egyesület. - Budapest : MLE, p. : ill. ; 23 cm A sorozat évi száma ismét részletes, átfogó képet nyújt az ágazat jelenéről és jövőjéről. A dokumentum célja nem csak az, hogy a hazai, hanem hogy a nemzetközi szakemberek és kutatók számára is elérhetővé, megismerhetővé tegye a magyar logisztika gyakorlatát és színvonalát. A kiadvány összefoglalja napjaink legfrissebb hazai logisztikai kutatásait és a szakma gyakorlati újdonságait. Kiemelt, hangsúlyos témakörök a kötetben a modellezés, a logisztika a vállalati gyakorlatban, a folyamatok és a technológiák áttekintése, valamint a makrogazdasági összefüggések feltárása. Az elmúlt évek kétnyelvű hagyományának megfelelően, ebben a dokumentumban is helyet kaptak angol nyelvű publikációk is. A kötet tanulmányai az elméleti modellektől a legjobb vállalati gyakorlatok elemzéséig a logisztika legszélesebb áttekintését nyújtják minden érdeklődő olvasóknak.

14 Alkalmazott tudományok Pikó András (1964-) Általános médiaismeret / Pikó András, Wisinger István, Zöldi László ; szerk. Zöldi László. - Budapest ; Pécs : Dialóg Campus, p. : ill. ; 25 cm. - (Studia mediorum, ISSN ). (Dialóg Campus tankönyvek, ISSN ) A sorozatnak ez a kötete arra vállalkozott, hogy a különböző médiumok történetét tárja az olvasók elé. A szerzők maguk is a szakterület kiváló ismerői, művelői. A dokumentum három nagy szerkezeti egységre tagolódva vezeti be az érdeklődőket a médiaismeretbe. Az egyes fejezetek a nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió sajátosságait foglalják össze tematikusan. A hiánypótló mű alaptankönyve lehet a felsőoktatási tanulmányokat folytatóknak a médiatudomány, a művelődésszervezés és a kommunikáció területén. A média a mindennapjainkat meghatározó erővé vált, így azoknak az érdeklődő olvasónak is ajánlható, akik szeretnék megérteni annak direkt és indirekt befolyásoló hatását. 16. Digitális média : tények könyve : 2012 / szerk. Sáfrány Zsuzsanna ; [közread. a Neo Interactive Kft.] tól évenként. - Budapest : Neo Interactive Kft, p. : ill., részben színes ; 21 cm A periodikum a digitális média és a marketing legfontosabb hazai és nemzetközi tényadatait, trendjeit foglalja össze. A digitális formában is hozzáférhető, regisztráció ellenében ingyenesen letölthető kiadvány a magyar online médiapiac mellett a nemzetközi piacvezetők előző évi tevékenységét is bemutatja. A dokumentum betekintést ad a közösségi marketing, a keresőmarketing, a mobilinternet és a digitális televíziózás legfontosabb hazai irányzataiba. A kötet elsősorban a marketinggel, médiával foglalkozó szakemberek, oktatók, diákok és újságírók számára nélkülözhetetlen információforrás, de a magyar online kommunikáció iránt érdeklődő nagyközönség számára is hasznos ténykönyv.

15 12 Művészet. Történelem 17. MŰVÉSZET The low countries : arts and society in Flanders and the Netherlands / [főszerk. Luc Devoldere] ; [közread. a] Flemish-Netherlands Association. - Rekkem, Flanders, Belgium : Ons Erfdeel vzw, db : ill. ; 24 cm Az évkönyv célja, hogy globális világunkban is kiemelje, ráirányítsa a figyelmet az egyes területek sajátos és jellegzetes értékeire. Ebből a kötetből az európai kultúra egy különleges részéről, Hollandiáról és Flandriáról kap átfogó képet az olvasó. A történelmi Flandria napjainkban már négy ország részét képezi: Belgium, Hollandia, Németország és Franciaország. Még színesebb képet kapunk, ha a nyelvek keveredését vizsgáljuk ezeken a területen. A gazdagon illusztrált dokumentum bemutatja az irodalmi, a kulturális és a társadalmi élet legfontosabb ismérveit. A szerkesztők az elmúlt húsz év száz legnagyobb művészének, gondolkodójának, írójának munkásságát mutatják be, és mintegy történelmi színtérként mögéjük vetítik a korszak meghatározó társadalmi folyamatait. A dokumentum mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik az európai kultúra és művészetek ezen területe iránt. TÖRTÉNELEM 18. Burgerné Gimes Anna Hat hét Indiában : társadalmi, gazdasági riportkönyv / Burgerné Gimes Anna ; [szerk. Sándor Anna]. - Budapest : Agroinform Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A szerző az 1970-es években gazdaságpolitikai előadókörúton, tanulmányúton járt a távoli országban. Elsősorban a mesés India akkori gazdasági, társadalmi életét mutatja be, de a mindennapi élet képei, szilánkjai is megjelennek a kötetben. A riportkönyv fejezeteiből kibontakozik, hogy abban az időben India a jövő keresztútján áll. Ma már tudjuk, hogy sikerült jól döntenie az országnak, és egy erős iparral rendelkező gazdasági nagyhatalommá nőtte ki magát. A kötet a mai olvasó számára is érdekes lehet, mivel nem csak egy korszak történelmi dokumentuma. A felvázolt politikai és gazdasági problémák túlmutatnak a múlt eseményein, azokból felismerhető más, korunk feltörekvő országainak hasonló helyzete, nehézségei is. A könyv ajánlható mindenkinek, aki szakemberként, vagy érdeklődő olvasóként kíváncsi erre az érdekes témára.

16 Történelem Prantner Zoltán Trianon 1920 : a történelem tanúi / Prantner Zoltán ; [..fotó. vál. Bánffyné Kalavszky Györgyi]. - Kisújszállás : Szalay Kvk, , [1] p. : ill., részben színes ; 31 cm. - (Kortárs szemmel-sorozat) A változatos forrásokból összegyűjtött, eredeti fényképekkel gazdagon illusztrált kötetben hiteles történelmi dokumentumok, diplomáciai és katonai jegyzékek, naplótöredékek, levélrészletek, sajtóanyagok és személyes visszaemlékezések által bontakozik ki a trianoni múlt. A kötet érdekessége, hogy olyan szemtanúk beszámolóit is tartalmazza, akik maguk is aktív részesei, végrehajtói, vagy éppen elszenvedői voltak az eseményeknek. A szerző elemzi az előzményeket és a békeszerződés következményeit is. A sorozat újabb kötetében az archív anyagokat tárgyilagos jegyzetek egészítik ki, amelyek elősegítik azok történelmi összefüggésekbe ágyazását. Mindenkinek ajánlható a dokumentum, aki érdeklődik a magyar történelem sorsfordító eseményei iránt. 20. Szolnok könyve : fejezetek a város történelméből / [... szerk. M. Román Béla et al.] ; [szerz. Fülöp Tamás et al.] ; [közread. a Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata]. - Szolnok : Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata, p. : ill., részben színes ; 23 cm A gyűjteményes kötet huszonhat szerző helytörténeti írásait, tanulmányait tartalmazza. Többek között a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Levéltár munkatársai köztük Dr. Fülöp Tamás is hozzájárultak a könyv megjelenéséhez. A dokumentum legfőbb értéke, hogy első ízben jelenik meg a megyeszékhelyről ilyen tudományos mélységű, részletező és átfogó monográfia. Ugyanakkor olvasmányos stílusa, gazdag illusztráltsága alkalmassá teszi arra is, hogy ne csak a kutatók, történészek elsődleges forrása legyen a témában, hanem a diákok helytörténeti oktatásának alapkönyve is. A kiadványt lapozgatva az olvasó előtt kibontakozik egy gazdag történelmi, kulturális, sport múlttal és biztató jövővel rendelkező város, Szolnok képe.

17 14 Válogatás folyóiratainkból 1. Chef&Pincér, Vendéglátóipari szaklap A 17 éve alapított lap a vendéglátásban érdekeltek számára a szakma aktuális, friss és hiteles információival vált ismert és elismert kiadvánnyá a magyar gasztronómiában és szállodaiparban. A hazai és nemzetközi szakmai trendek, jogszabályok és azok szakmai visszhangjának bemutatása mellett a gyártók, forgalmazók figyelemre méltó új termékei is folyamatosan megjelennek a lapban riportok, hirdetések formájában. Így az olvasók széleskörű tájékoztatást kapnak a legkedvezőbb beszerzési lehetőségekről, akciókról, árakról is. A szerkesztőség a folyamatos fejlődés jegyében az állandó tematika és rovatok mellett tartalmában is folyamatosan figyelembe veszi a szakmai érdeklődés középpontjában álló kérdéseket, mely 2011-ben magával hozta a lap arculati megújulását és nevének megváltoztatását Chef & Pincér magazinra. A folyóirat korábban a Pincér nevet viselte. A szaklap évi tíz alkalommal jelenik meg, a júliusaugusztus és a november-december lapszám mindig összevont, duplaszám. Chef&Pincér on-line változata az interneten: Könyvtárunk 2000 óta gyűjti és őrzi a Chef & Pincér című folyóiratot. 2. Magyar Konyha, Gasztronómiai magazin 2010 decemberében, megújult tartalommal és külsővel újraindult a legrégebbi magyar kulináris folyóirat, a harmincöt esztendős Magyar Konyha. Nemzedékek nőttek fel receptjein, évtizedeken át nemcsak főzni, de teríteni és vendéget várni is tanította a háziasszonyokat. A magazin küldetésének tekinti a magyar gasztronómiai kultúra megújítását. A fejlődéshez ugyanis nem elég a képzett szakács, a minőségi alapanyagokat beszállító hazai termelő, a korszerű szabályozás, ahhoz igényes és tájékozott olvasó is kell. A Magyar Konyha szórakoztató és hasznos gasztronómiai havilap, receptújság, fogyasztóvédelmi magazin és termelői fórum egyszerre, a kultúramegőrzés, az ízlésformálás és a kreativitás lapja. A magazin évi tíz alkalommal jelenik meg, a január-február és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. Egy évvel a magazin megújulása után, 2011 őszétől új honlappal is jelentkezett a Magyar Konyha. A honlap olyan webdizájnnal készült, hogy platform függetlenül, mindig optimális böngészési élményt nyújt a gasztro témák kedvelői számára. Magyar Konyha on-line változata az interneten: Könyvtárunk 2000 óta gyűjti és őrzi a Magyar Konyha című folyóiratot. A szaklap 2010-ben szünetelt, majd 2011-től ismét elérhetővé vált olvasóink számára is. Az idei évben előre nem látható okokból júliustól tudjuk ismét az érdeklődők számára a folyóiratot közre adni.

18 Válogatás folyóiratainkból Vendéglátás, Vendéglátóipari és turisztikai szaklap A Centralpress Hungary kiadó gondozásában jelenik meg a Vendéglátás vendéglátóipari és turisztikai lap, mely a szakma elsőszámú lapjaként több mint fél évszázada meghatározó szerepet tölt be a hazai vendéglátóipari magazinok piacán. A szaklap filozófiája az, hogy olvasói számára ízléses tálalásban, élvezetes és gazdag tartalmat kínáljon. A Vendéglátás állandó rovatokra épül, melyek segítségével egyaránt bemutat átfogó jellegű elemzéseket, valamint rövid anyagokból készített színes összeállításokat. Kiknek szól és mit nyújt olvasóinak? Az állandó rovataiban (Aktuális, Fókusz, Gasztro, Turizmus, Trend Enteriőr, Üzletmenet) aktuális szakmai információkkal szolgál a vendéglátó- és szállodaipar szakembereinek, beszállítóknak, üzleti szolgáltatók vezetőinek és a háttéripar szakmai képviselőinek. Évi tíz alkalommal jelenik meg, a decemberjanuár és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. Az online Vendéglátás magazin és a hozzá kapcsolódó hírlevél 2007-től interaktív üzleti szolgáltatásokkal, naprakész információkkal és kreatív hirdetési felületekkel áll a szakmai érdeklődők és a nagyközönség rendelkezésére. Vendéglátás online változata az interneten: Könyvtárunk 1998 óta gyűjti és őrzi a Vendéglátás című folyóiratot. 4. Turizmus Trend, Turisztikai szaklap A magyar turisztikai szakma meghatározó nyomtatott hírforrása, a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének hivatalos lapja, a Nemzetközi Turisztikai Vásárok Szövetsége (ITTFA) hivatalos médiapartnere. A szakmai magazin a piaci szektor szegmensében dolgozókat célozza meg. Aktuális piaci információkkal, trendekkel, statisztikákkal szolgál. Beszámol a szektor rendezvényeiről, eseményeiről, híreiről. Célja, hogy elemző, előremutató, a turizmus jövőbeni alakulását prognosztizáló írásokkal lássa el olvasóit. Az évente 10 alkalommal megjelenő médium színvonalas cikkekkel, kutatásokkal széles körű nemzetközi kitekintést ad a turizmus külföldi és hazai trendjeiről. A szaklap évi tíz alkalommal jelenik meg, a januárfebruár és a július-augusztus lapszám mindig összevont, duplaszám. A Turizmus Online a turisztikai szakma honlapja. Naprakész információkkal és szolgáltatásokkal, folyamatosan frissülő szakmai adatbázisokkal és az aktuális témákhoz kapcsolódó vitafórummal, kereshető archívummal várja a turizmus területén dolgozó szakembereket. A közelmúltban repülőjegy- és szállásfoglalási lehetőséggel bővült az oldal. A Turizmus Trend on-line változata az interneten: A könyvtárunk 2005 óta gyűjti és őrzi a Turizmus Trend című folyóiratot.

19 16 Válogatás folyóiratainkból 5. Vendég & Hotel, Szálloda- és vendéglátóipari szaklap A Horeca [Hotels, Restaurants, Cafes = szállodák, éttermek, kávézók] - ágazat egyetlen olyan magyarországi szaklapja, amely egyszerre ad naprakész, valamint átfogó, részletes információt a szállodai, éttermi és catering területen dolgozóknak, vezetőknek, tulajdonosoknak és üzemeltetőknek. Exkluzív megjelenés, sok képpel, rövid és hosszabb információval, összehasonlító táblázatokkal, nemzetközi adatokkal, innovációk bemutatásával, interjúkkal, riportokkal, elemző írásokkal, szakértők véleményének bevonásával. A szakmai párbeszéd hiteles színtere. Folyamatos együttműködés van a kiadó ez a német Süddeutscher Verlag Mediengruppe osztrák társszaklapjával, az Österreichische Gastronomie- & Hotelzeitunggal (ÖGZ) cikkcserék, anyagok átvétele formájában. A legújabb, most nyíló szállodák, más vendéglátóipari létesítmények bemutatása, folyamatos tudósítás hazai és nemzetközi szakkiállításokról, exkluzív interjúk a szakma hazai és külföldi prominens képviselőivel. Tematikus lapszámok jelennek meg az év során több alkalommal, ezek mindig a beszállítók és a horeca-szegmens párbeszédét, valamint a legújabb innovációk, megoldások, trendek bemutatását szolgálják. Megjelenés évi tíz alkalommal, a július-augusztus és a november-december lapszám mindig összevont, duplaszám. A Vendég & Hotel lap internetes megjelenése egyre sikeresebb. Napi frissítésben szerepelnek a szakma újdonságai, valamint hírlevele, amely 4000 hazai Horecaágazatban dolgozóhoz jut el naponta a világhálón keresztül. Havonta kerül exkluzív helyszínen megrendezésre a szakma találkozási pontjaként a Vendég & Hotel Business Klub. A Vendég & Hotel on-line változata az interneten: Könyvtárunk 1996 óta gyűjti és őrzi a Vendég & Hotel című folyóiratot, mely eredetileg a Vendég címet viselte ben kapta új nevét, melyet jelenleg is visel.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS

CIKK-LAPOZÓ 2014. JÚNIUS Cikk-lapozó 2014. június Cikk-lapozó 2014. június havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2014. június A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. december Cikk-lapozó 2013. december havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. december A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12.

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2014. szeptember 12. Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák éjféli barátja 1200 négyzetméter 220 olvasótermi férőhely 67 hallgatói számítógép + WIFI 2013-ban

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Aranyi Zoltán (aranyi@ek.szte.hu) Molnár Sándor (sandor.molnar@ek.-szte.hu) Várnai-Vígh Adrienn E. (Adrienn.Varnai-Vigh@ek.szte.hu)

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai 2018. szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár (TPK) Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos

Részletesebben

diplomás pályakövetés II.

diplomás pályakövetés II. diplomás pályakövetés II. elhelyezkedés, alumni, jó gyakorlatok Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 2009. július Készült

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - és az

Részletesebben

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Bı ológı ológı a Fı zı zı ka Földra z Kémı a Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Bán Sándor, Barta Ágnes: 8 próbaérettségi biológiából (középszint) Csiszár Imre,

Részletesebben

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXIX. SZATHMÁRI ISTVÁN

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK

TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK JUTÁI AMflC-^ NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK -KÜLGAZDASÁG Egyensúly, növekedés, külgazdasági deficit TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK Kitekintés: Németország, Nagy-Britannia Szállítási logisztika Összehasonlítópolitikai

Részletesebben

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle Hunyadi László Kilencven éves a Statisztikai Szemle A Statisztikai Szemle az egyik legrégibb szakmai folyóirat, 1923 januárja óta gyakorlatilag folyamatosan megjelenik. Sokan, sokat írtak a történetéről.

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 Kiadói tevékenység Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - az eredeti

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1.

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1. epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés 2009. március 1. A www.epiteszforum.hu naponta új hírekkel jelentkező építészeti napilap, amely a hasznos szakmai és közéleti információk mellett beszámol a legfontosabb

Részletesebben

Web of Science (WoS) Bemutató

Web of Science (WoS) Bemutató Web of Science (WoS) Bemutató Összeállította: Tóth Nándor 2013.10.14. - A WoS az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbázisa - Interdiszciplináris adatbázis, heti rendszerességgel

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Digitális kiadó Olvasói igények, veszélyek és lehetőségek

Digitális kiadó Olvasói igények, veszélyek és lehetőségek Digitális kiadó Olvasói igények, veszélyek és lehetőségek Laskó Judit vezető szerkesztő Gazdasági Könyvek MTA KIK, 5. Témakörök Bemutatkozás Gazdasági Könyvek Hallgatói tananyag-igények a gazdasági felsőoktatásban

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt.

Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Együttműködés Budapest kulturális turizmusának fejlesztéséért 2014 Magyar Turizmus Zrt. Szeretnénk elérni, hogy a Budapestre látogatók a városban járva a megérkezéstől az elutazásig folyamatosan találkozzanak

Részletesebben

A te autód, a mi ötleteink, a közös történetünk

A te autód, a mi ötleteink, a közös történetünk A te autód, a mi ötleteink, a közös történetünk A VEZESS.HU ERŐSSÉGEI A Vezess.hu Magyarország egyik legnépszerűbb autósportálja. Célja, hogy hitelesen, laikusok számára is élvezhetően és érdekesen tájékoztasson

Részletesebben

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( )

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( ) A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum (1900-1945) Változó életformák régi és új tanulási környezetek ONK, 2013. nov. 7-9., Eger Biró Zsuzsanna Hanna, PhD ELTE PPK Előadás menete Kutatási

Részletesebben

2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: Tagok: Szerkesztő:

2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: Tagok: Szerkesztő: PERIODICA OECONOMICA 2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS Tagok: COLLINS, J. MARKHAM HOLLÓNÉ KACSÓ ERZSÉBET KÁDEK ISTVÁN KOVÁCS

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. NOVEMBER. 2013. november. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. NOVEMBER. 2013. november. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. november Cikk-lapozó 2013. november havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. november A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Fenyvesi Judit 2016. Elhangzott a Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében c.

Részletesebben

IPARI RIPORTOK.hu. media kit 2018

IPARI RIPORTOK.hu. media kit 2018 .hu media kit 2018 MEDIA KIT Az gazdasági, ipari szakfolyóiratok független kiadója. Az elmúlt évek során számos exkluzív szakmai riportot készítettünk a magyar gazdaság kiemelkedő szereplőivel nagyvállalatok,

Részletesebben

IPARI RIPORTOK.hu. media kit 2019

IPARI RIPORTOK.hu. media kit 2019 .hu media kit 2019 MEDIA KIT Az gazdasági, ipari szakfolyóiratok független kiadója. Az elmúlt évek során számos exkluzív szakmai riportot készítettünk a magyar gazdaság kiemelkedő szereplőivel nagyvállalatok,

Részletesebben

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány Kezdetek A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII.26.) kormányrendelet meghatározta a mezőgazdasági

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

Az 50 legbefolyásosabb személy a hazai ingatlanszektorban

Az 50 legbefolyásosabb személy a hazai ingatlanszektorban INGATLAN 2018 Az 50 legbefolyásosabb személy a hazai ingatlanszektorban A gazdasági médiában piacvezető Portfolio idén immár harmadik alkalommal állítja össze a magyar ingatlanszektor 50 legbefolyásosabb

Részletesebben

Médiagazdaságtan. GÁLIK URBÁN Médiagazdaságtan. Világraszóló tudás! GÁLIK MIHÁLY URBÁN ÁGNES. Marketing

Médiagazdaságtan. GÁLIK URBÁN Médiagazdaságtan.  Világraszóló tudás! GÁLIK MIHÁLY URBÁN ÁGNES. Marketing Marketing Kis híján két évtizede, hogy a médiagazdaságtan tárgykörben megjelent az első magyar nyelvű könyv, amelyhez az elméleti bevezetőt követő lapkiadás fejezetet én lektoráltam. Azóta sok víz lefolyt

Részletesebben

A Külkereskedelmi Főiskola. dokumentumokban

A Külkereskedelmi Főiskola. dokumentumokban A Külkereskedelmi Főiskola dokumentumokban Válogatás 35 év dokumentumaiból (1962)-1971-2006 Budapest, 2006 Tartalomjegyzék A. A főiskola alapítása 1. Előterjesztés-tervezet az Országos Oktatási Tanácshoz

Részletesebben

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Szakirodalom-kutatás Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK SZEREPE A MEGVÁLTOZOTT KÖRNYEZETBEN Virágos Márta Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma marta@lib.unideb.hu KÖNYVTÁRI TÖRVÉNY ÉS KÖNYVTÁRI STRATÉGIA A Könyvtári törvény elfogadásával

Részletesebben

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 1. A Könyvtár feladata Az MTA ATK TAKI Könyvtárának állománya az intézet keretében folyó tudományos kutatómunka szolgálata mellett

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS

CIKK-LAPOZÓ 2016. ÁPRILIS Cikk-lapozó 2016. április Cikk-lapozó 2016. április havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2016. április A folyóiratcikkeket feldolgozta: Tasnádiné Tóth Ilona, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Általános iskola, felső tagozat Dr. Koreczné Kazinczi Ilona vezető szerkesztő 2014. 08. 21. Szombathely Magyar nyelv FELSŐ TAGOZAT Matematika Magyar nyelv Kalandozások

Részletesebben

Agrárszektor A hazai agrárium csúcsvezetői, az agrobiznisz topmenedzserei, a legsikeresebb magyar agrár-nagyvállalkozók

Agrárszektor A hazai agrárium csúcsvezetői, az agrobiznisz topmenedzserei, a legsikeresebb magyar agrár-nagyvállalkozók Agrárszektor 2016 A hazai agrárium csúcsvezetői, az agrobiznisz topmenedzserei, a legsikeresebb magyar agrár-nagyvállalkozók AZ 50 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A MAGYAR AGRÁRIUMBAN A gazdasági médiában piacvezető

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Szalay-Zala Andrea a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének titkára Tel: 30/530-1642 E-mail: fatoszfotitkar@gmail.com. Kutatás, felmérés

Részletesebben

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok Könyvtárhasználat / könyvtárismeret Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok KÖNYVEK ELHELYEZÉSE A POLCON FELTÁRÁS SZÉPIRODALMI DOKUMENTUMOK ISMERETKÖZLŐ (SZAKIRODALMI) DOK. /SZAKRENDI CSOPORTOSÍTÁS/

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok

Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok TERMÉSZETTUDOMÁNYOK http://www.komal.hu Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok http://tananyag.geomatech.hu Matematikával és természettudományokkal kapcsolatos digitális tananyag http://www.fzsmatek.weebly.com

Részletesebben

GYULAI LÁSZLÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK ÜZLETFINANSZÍROZÁSA

GYULAI LÁSZLÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK ÜZLETFINANSZÍROZÁSA GYULAI LÁSZLÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK ÜZLETFINANSZÍROZÁSA Budapest, 2011 Szerzõ: Gyulai László fõiskolai docens TÁMOP pályázati lektor: Dr. Fazakas Gergely egyetemi adjunktus ISBN 978 963 638 380 0

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné egyetemi tanár Élelmiszertudományi Kar Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1963-1968 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, okleveles közgazda 1971-1973 MLEE, Filozófia

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ JÚLIUS július. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ JÚLIUS július. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. július Cikk-lapozó 2013. július havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. július A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet, tájékoztató

Részletesebben

Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása

Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása Kapcsolat: de Boer Szilvia +3630 2122086 info@kreativkezimunka.hu szdeboer@hu.inter.net www.csodakertmagazin.hu A

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22.

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22. Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai 2017. szeptember 22. Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Tittel Pál (1784-1831)

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

AGRÁRSZEKTOR 2018 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A MAGYAR AGRÁRIUMBAN

AGRÁRSZEKTOR 2018 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A MAGYAR AGRÁRIUMBAN AGRÁRSZEKTOR 2018 AZ LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A MAGYAR AGRÁRIUMBAN AGRÁRSZEKTOR 2018 AZ LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A MAGYAR AGRÁRIUMBAN A HAZAI AGRÁRIUM CSÚCSVEZETŐI, AZ AGROBIZNISZ TOPMENEDZSEREI, A LEGSIKERESEBB

Részletesebben

INGATLAN 2016 AZ 50 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A HAZAI INGATLANSZEKTORBAN

INGATLAN 2016 AZ 50 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A HAZAI INGATLANSZEKTORBAN INGATLAN 2016 AZ 50 LEGBEFOLYÁSOSABB SZEMÉLY A HAZAI INGATLANSZEKTORBAN A gazdasági médiában piacvezető Portfolio idén első alkalommal állítja össze a magyar ingatlanszektor 50 legbefolyásosabb személyét

Részletesebben

Az EU közös agrárpolitikája 2014-től

Az EU közös agrárpolitikája 2014-től Popp József Az EU közös agrárpolitikája 2014-től IMPRESSZUM Szerző: Dr. Popp József egyetemi tanár, Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Lektor: Dr. Púpos Tibor egyetemi tanár,

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról A BME Levéltár idei levéltári napjának apropóját az ország első integrált felsőoktatási intézménye megalakulásának 80. és felbomlásának 70. évfordulója

Részletesebben

Tartalomszolgáltatási Tájékoztató

Tartalomszolgáltatási Tájékoztató Gödöllői Agrárközpont (GAK) Közhasznú Társaság Informatikai Csoport Tartalomszolgáltatási Tájékoztató 2003 / II. Kiadás Gödöllő, 2003. július 1. 1. EU AGRÁRINFO WWW.EU-INFO.HU Az EU agrár jogi szabályozásának,

Részletesebben

Az ATON szakfolyóirat indítása

Az ATON szakfolyóirat indítása Az ATON szakfolyóirat indítása Roadshow Mosonmagyaróvár, 2011.március 22. Gödöllő, 2011.május 16. Bánkeszi Katalin Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Dokumentum Központ Az e-publikálás jelentősége

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ AUGUSZTUS augusztus. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ AUGUSZTUS augusztus. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2012. augusztus Cikk-lapozó 2012. augusztus havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2012. augusztus A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai

Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai Falkné Bánó Klára Kultúraközi kommunikáció Az interkulturális menedzsment aspektusai Szerző: Falkné dr. Bánó Klára, 2008. ISBN 978-963-394-747-0 A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll, arról másolat

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév országos döntő I. kategória, 7-8. évfolyam 2014. április 23. szerda versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 71

Részletesebben

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda kölcsönözhető folyóiratai

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda kölcsönözhető folyóiratai A Japán Alapítvány Budapesti Iroda kölcsönözhető folyóiratai 1. WHAT's IN? (angol nyelvű) Az M-on Entertainment által havonta megjelentetett J-POP témájú zenemagazint. Interjúkkal, riportokkal, filismertetőkkel

Részletesebben

Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI

Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI Református helyzetkép 2014/2015 tanév 8 fenntartó 25 intézmény 9065 tanuló 16 fenntartó 22 intézmény 4040 tanuló 40 fenntartó 55 intézmény 18965 tanuló Forrás:

Részletesebben

MÉDIAAJÁNLAT Kiadó: TERMÉKMIX Kft Budapest, Mogyoródi út 32. Telefon: ;

MÉDIAAJÁNLAT Kiadó: TERMÉKMIX Kft Budapest, Mogyoródi út 32. Telefon: ; MÉDIAAJÁNLAT 2019 XXIII. ÉVF. 2018. OKTÓBER XXIII. ÉVF. 2018. SZEPTEMBER XXIII. ÉVF. 2018. MÁRCIUS 24 éves tapasztalat a HORECA szaklap piacon Pizza Mi a kedvenc? A Hawaii, a Gyrosos vagy a SonGoKu? Huszár

Részletesebben

r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN rr r TÖRTÉNETE Budapest

r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN rr r TÖRTÉNETE Budapest r r JONAS KAROLY VEREDY KATALIN AZ rr r ORSZÁGGYŰLÉSI TÖRTÉNETE KÖNYVTÁR 1870 1995 Budapest 1995 TARTALOMJEGYZÉK A szerkesztő előszava '. 11 Rövidítések jegyzéke.14 l. AKONYVTAR ELSŐ ÉVSZÁZADA 15 1. A

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÉLETREVALÓ fiataloknak

ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak Budapest, 2008 A könyv a Microsoft Magyarország felkérésére és finanszírozásával jött létre. Köszönjük Somogyi Edit tanárnô és Szabó Vince munkáját a Jedlik

Részletesebben

A jelentésről. Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag.

A jelentésről. Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag. A jelentésről Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag. Több mint 1000 nyomtatott példány kerül terjesztésre az online piac legfontosabb döntéshozói között. A digitális kiadást

Részletesebben

MI A PS? STATISZTIKÁK HIRDETÉSI TARIFÁK PS CREATIVE AGENCY KAPCSOLAT

MI A PS? STATISZTIKÁK HIRDETÉSI TARIFÁK PS CREATIVE AGENCY KAPCSOLAT MÉDIAAJÁNLÓ MI A PS? STATISZTIKÁK HIRDETÉSI TARIFÁK PS CREATIVE AGENCY KAPCSOLAT MI A PS? A PS a kortárs divat, kultúra és a hamisítatlan budapesti életérzés esszenciájaként nem csupán tudósít, párbeszédre

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA

REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA Dőry Tibor REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ-POLITIKA KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON DIALÓG CAMPUS KIADÓ Budapest-Pécs Tartalomj egy zék Ábrajegyzék 9 Táblázatok jegyzéke 10 Keretes írások jegyzéke

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés?

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap 2010.február 4. Simányi Zsuzsanna Hulladéksors szakmai folyóirat

Részletesebben

AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ OFI KÍNÁLATA TERMÉSZETTUDOMÁNYOK MATEMATIKA FIZIKA BIOLÓGIA FÖLDRAJZ KÉMIA Az OFI kínálata - természettudományok Matematika Matematika Ajánlatunk:

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve

A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai

Részletesebben

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE SZAKIRODALMAZÁS A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE Bevezetés Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. (Samuel Johnson) Évente kb. 60 millió

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A DOSz tudományos rendezvényei és a DOSz tudományos osztályainak tehetséggondozó programjai

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A DOSz tudományos rendezvényei és a DOSz tudományos osztályainak tehetséggondozó programjai SZAKMAI BESZÁMOLÓ A DOSz tudományos rendezvényei és a DOSz tudományos osztályainak tehetséggondozó programjai A "DOSz tudományos osztályok tehetséggondozó programjának" fő célkitűzése a magyar anyanyelvű

Részletesebben

NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ. Nagy Zsolt BTE Elnök

NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ. Nagy Zsolt BTE Elnök NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE II.ADR SZAKMAI KONZULTÁCIÓ BUDAPEST VASKAPU UTCA 33-35 2014.02.17 Nagy Zsolt BTE Elnök BTE MEGALAKULÁSA - CÉLOK 2 2006.07.17.

Részletesebben

Az OFI kívül-belül megújult tankönyvei. Milyen tankönyveket kínál az OFI a 2016/2017. tanévre?

Az OFI kívül-belül megújult tankönyvei. Milyen tankönyveket kínál az OFI a 2016/2017. tanévre? Az OFI kívül-belül megújult tankönyvei Milyen tankönyveket kínál az OFI a 2016/2017. tanévre? Az OFI mint tankönyvkiadó 2014. október 1-jén az OFI átvette a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. és az Apáczai

Részletesebben

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Könyvtárhasználat Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd

Részletesebben

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés)

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) 19. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2011 Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) Időpont: 2011. július 17 23. Helyszín: Szováta, Teleki Oktatási Központ Helyek száma: 25 fő Célcsoport:

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER AZ ÍTÉLKEZŐ MUNKA TÁMOGATÁSÁBAN GERENCSÉR JUDIT a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője KOVÁCSNÉ GARAMSZEGI MARIANNA a Fővárosi Törvényszék vezető

Részletesebben

Bart István A KÖNYVKIADÁS MESTERSÉGE OSIRIS KIADÓ n BUDAPEST, 2005

Bart István A KÖNYVKIADÁS MESTERSÉGE OSIRIS KIADÓ n BUDAPEST, 2005 Bart István A KÖNYVKIADÁS MESTERSÉGE OSIRIS KÉZIKÖNYVEK Bart István A KÖNYVKIADÁS MESTERSÉGE OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 2005 A könyv az Oktatási Minisztérium támogatásával, a Felsõoktatási Pályázatok Irodája

Részletesebben

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése Az itt olvasható összeállítással (a rendezvény programjával, az előadások prezentációival és egy fotógalériával) szeretnénk bemutatni a rendezvény eseményeit. (Fotók: Balogh Ferenc és Boda Miklós ) 1.

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. Pannon Gasztronómiai Akadémia. Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. Pannon Gasztronómiai Akadémia. Magyar Vendéglátók Ipartestülete A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola megalapításának 50. évfordulója alkalmából a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar a Pannon Gasztronómiai Akadémia és

Részletesebben

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Az EBSCO (Elton B. Stephens Company) folyóiratel fizetési és adatbázisszogáltató cég több mint félévszázados múltra tekint vissza. 250

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2013/2014. tanév II. kategória, 9-10. évfolyam 2014. április 24. csütörtök versenyző példánya A versenyző tanuló kódszáma: Elérhető pontszám: 49 Kedves Versenyző!

Részletesebben

Médiaajánlat 2009-2010

Médiaajánlat 2009-2010 Médiaajánlat 2009-2010 Bemutatkozás Portálunk célja interaktív közösségi teret biztosítani a hazai és általában a magyar ajkú biológusoknak, kutatóorvosoknak és az élettudományok illetve a kapcsolódó ipar

Részletesebben

A NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL JELENTŐSÉGE A HATÁRON TÚLI ISKOLÁK SZEMPONTJÁBÓL

A NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL JELENTŐSÉGE A HATÁRON TÚLI ISKOLÁK SZEMPONTJÁBÓL A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV, TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL JELENTŐSÉGE A HATÁRON TÚLI ISKOLÁK SZEMPONTJÁBÓL

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben