Váratlan vendég az Arborétumban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Váratlan vendég az Arborétumban"

Átírás

1 Váratlan vendég az Arborétumban - Ez nektek éneklés? Hagyjatok már aludni! kiáltottam, aztán a fejemre húztam egy kis mohát, elnyúltam a fűszálakkal kipárnázott sarokban, és megpróbáltam még egy kicsit, csak egy ici-picit szunyókálni, de az öcskösök csak nem hagyták abba, úgy kiáltoztak, hogy madár legyen az ágon, aki ilyen ricsaj mellett pihenni tud! Kinyitottam hát résnyire az egyik szememet és az odú fényes, kör alakú nyílása felé sandítottam. Na jó, úgy tűnik elindult a nap. Remélem, jó okuk van rá, hogy ilyen szörnyű lármával ébresztettek! Mégis miféle ellenség közeledhet, akit ezzel a ricsajjal ijesztgetnek? Énekesmadarak, na persze, lármagépek inkább! bosszankodtam magamban, miközben sebesen kiröpültem a szabadba. - Tí-cső! sivítottam aztán hirtelen, amikor alig tudtam lefékezni, mert majdnem egyenesen nekirepültem annak a nagy fehér és fekete tollú, narancssárga csőrű szörnynek, amitől az öcsikéim annyira rémüldöztek. Leszálltam a szörny elé a fűbe, és felnéztem rá a legveszedelmesebb nézésemmel, aztán jó alaposan szemügyre vettem. Hatalmas madár (biztosan az, mert szárnyai vannak), és legalább akkora volt, mint Páva, de nem tűnt olyan gorombának, és nem is volt olyan csicsás. Ahogy így szépen végignézegettem, egyre jobban kíváncsi lettem Ki lehet ez a furcsa szerzet?. - Ki vagy te? kérdeztem végül hangosan, miközben felrepültem, hogy szembenézhessek vele. Nagyon bátornak tűntem, de a hasamon a sárga tollaim azért pont úgy remegtek, mint az első énekóránkon, amikor Csirip tanító néni előtt feleltem. - Golyós vagyok. válaszolta a nagy fehér, mire az öcsikéim ijedtükben szétrebbentek. - Vicces neved van. mondtam, és majdnem felkacagtam, hiszen ilyen nevet egy gonosz szörnyfamíliában bizony nem adnak senkinek. - Én Cinkos vagyok, a nyári költés első számú széncinegéje, üdvözöllek az Arborétumban. Mi járatban vagy errefelé? - Ö, én szegény Golyós, annyira zavarba jött, hogy ide oda toporgott előttem, azt se tudtam, hova nézzek, hogy kövessem. - Eltévedtem. nyögte ki végül. - Vagyis, élelmet kéne egyedül szereznem, de elfelejtettem, hogyan kell, és azt is, hogy merről jöttem. Hol vagyok egyáltalán?

2 - Az Arborétumban, már mondtam. Eléggé feledékeny vagy. csóváltam a fejemet, és rájöttem, hogy miért ez a neve. Golyós nagyon kedves, kissé esetlen madárnak bizonyult. - Arbo- micsoda? kérdezte értetlenkedve. - Ar-bo-ré-tum. - Ja, rét. Rét nálunk is van. - Nem rét, hanem Arborétum! Te nem jártál még az Arborétumban? ilyet még soha, de soha, mióta a tojásból kibújtam, az egész nyáron nem hallottam. Hát akkor hol voltál eddig? Fura egy madár vagy. Jó nagyra nőttél, biztosan öreg vagy már, azért felejtesz el mindent. állapítottam meg, de gyorsan meg is bántam, hogy ezt kimondtam, mert Golyós erre olyan szomorúan biggyesztette le a csőrét, hogy szívből megsajnáltam. - Csak most, ezen a nyáron születtem. Én én kicsi vagyok még. Csak most tanultam meg repülni, és máris egyedül kell élelmet szereznem, és mindjárt elvonulunk, és és és én még azt se tudom, hogy mi az az Arbo izé, ahol vagyunk. Golyós csak szipogott és szipogott, már majdnem sírt, teljes volt a kétségbeesés. - Szedd össze magad Golyós! Majd én segítek. Még nem tudom, hogyan, de van egy-két csőrös ismerősöm, kérdezősködünk egy kicsit, és megoldjuk a problémádat! Egy kis további biztatás után Golyós összeszedte a tollait és elrepültünk a nagy vue északi felén át, Kopi úrhoz, a nagy és bölcs fakopáncshoz, aki szokás szerint, éppen hernyók után keresgélt, kitartóan kopogtatta a fatörzseket. - Kopi úr! Jó napot! Milyen a mai kopogás? Nem tudja véletlenül, hogy milyen madár ez itt? kérdeztem és Golyósra mutattam a leghosszabb szárnytollammal. - Dehogynem, tudom, ez egy fehér gólya. válaszolta és mivel rendkívül elfoglalt madárúrról van szó, már kopogtatott is tovább. - Én is tudom, hogy gólya vagyok! kiáltotta Golyós. - Akkor miért nem mondtad? csóváltam a fejemet. - Mert elfelejtettem. Miért ez fontos? - Hát persze, hogy fontos! És mit esznek a gólyák, Kopi úr? sivítottam, de az öreg nem hallott minket, csak legyintett, hogy menjünk már és hagyjuk nyugodtan megebédelni.

3 Sebaj, vannak itt még csőrösök bőven. gondoltam magamban, és repültünk tovább, a kilátó felé, ahol megkerestük Ritát, a feketerigót, aki most is, mint általában, sárga csőrét nézegette egy tócsában. - Szerintetek elég sárga ma a csőröm? kérdezte Rita azonnal, amint meglátott minket. - Hát persze! vágtuk rá a választ Golyóssal egyszerre. - Te, Rita, nem tudod véletlenül, hogy mit esznek a gólyák? kérdeztem. - Nem, de nekem a bogárlárva a kedvencem, próbáljátok ki! - Fújj! vágtuk rá ezt is egyszerre. - Egy igazi széncinege tudtommal mindenevő! mondta Rita sértődötten, és faképnél hagyott minket. Golyós ámulva bámult Rita után: - Micsoda szép madár, ez a Rita! És micsoda stílusa van! Fekete tollak és sárga csőr! mondta Golyós és szaladt volna Rita után, csakhogy összeakadt a két hosszú lába, és puff, hasra esett. Odaugráltam hozzá, szegény Golyós elszontyolodva nézett fel rám a vöröslő vérmogyoró bokor mellől, és pityeregve azt motyogta: - Rajtam senki sem tud segíteni. A többiek is mind itt hagynak, el fognak vonulni nélkülem Afrikába, én meg éhen halok itt, az Arboréten. - Ar-bo-ré-tum! Hol van az az Afrika? És miért akarsz te oda menni? kérdeztem. - Mert a szüleim is mennek, mert télen Szarvason hideg lesz. Szarvason! Ez az, eszembe jutott! pattant fel Golyós, és örömében ugrándozni kezdett. Olyan hevesen csapkodott a szárnyaival, hogy majdnem elsodort a keletkező légáramlat. - Mi jutott eszedbe? Mond már! kiáltottam és én is gyorsabban csapkodtam, hogy a közelében tudjak maradni. - Hát az, hogy Szarvason, a városban lakunk! A villanypóznán. Csak oda kell visszajutnom! - Hohó, túl korai az öröm, Golyós. mondtam, és most már én is kicsit szomorú voltam. - Fogalmam sincs, hogy hol van az a Szarvas. - Akkor biztosan el fognak vonulni nélkülem a többiek Afrikába. szontyolodott el ismét Golyós.

4 - Akkor maradj itt velem télre! A madárodúban meleg van, ott nem fogsz fázni. Csak, hát, te túl nagy vagy, nem férsz bele a miénkbe. De ne aggódj, a mamám azt mondta, hogy az emberek készítették az odúnkat, majd csinálnak neked is egyet, meglátod! És már tudom is, hogy kihez kell mennünk segítségért. Repüljünk el Pávához, egy kissé goromba, de nagyon jóban van az emberekkel, ő biztosan rá tudja venni őket, hogy készítsenek neked egy odút. Golyós nagyon megörült az ötletnek és boldogan repült utánam. Miközben a központi terület felé szálltunk elmeséltem neki mindent, amit tudok a hatalmas mamutfenyőről, a pillangó átváltozásáról, a szimatoló sündisznókról és a mókás mókusokról. Pávát már messziről megláttuk, a helyén trónolt és ő is minket figyelt. - Mit akartok? kérdezte gorombán, ahogyan szokta. - Páva, kérd meg, légy szíves, az embereket, hogy készítsenek egy odút Golyósnak és adjanak neki enni, mert nem tud elvonulni, mert elveszett, és nem tudja, hogy kell élelmet szerezni. - Mit zagyválsz te itt össze-vissza? morgott Páva. A gólyáknak nem itt van a helye! Fogjon néhány békát és menjen vissza Szarvasra a többiekhez! - Tényleg, tényleg!! Már emlékszem! ugrándozott és csapkodott a szárnyaival Golyós, de úgy, hogy engem majdnem fellökött. Mi békát eszünk! Békát! Megyek és fogok egy békát! kiáltotta Golyós, és már repült is volna el, de hirtelen visszafordult és megkérdezte. - Merre van Szarvas? - Arra. bólintott a fejével jobbra Páva. A kerítésen túl. - Köszönjük! kiáltottuk egyszerre és nekiiramodtunk, pontosan abba az irányba, amerre Páva csőrével bökött. A kerítéshez érve lelassítottunk és megálltunk. Már estefelé járt az idő, elfáradtunk mind a ketten, és kicsit szomorú voltam, amiért vége a kalandnak, és amiért Golyós elmegy Afrikába, és sose látjuk egymást többet. - Köszönöm ezt a kalandos napot, csodaszép az Arborétumod! mondta Golyós és a hatalmas szárnyával megsimogatta a kobakomat. - Biztos, hogy elmész Afrikába? kérdeztem. - Igen, azt mondják jó hely. Gyere te is velem! - Vannak ott gondozók?

5 - Szerintem nincsenek. - És akkor ki készít neked odút? - Mi magunknak csináljuk a fészket. Eszembe jutott a puha, meleg, fűvel és mohával bélelt odúm, és a sok elemózsia, amit telente kapunk, na és az öcskösök, akik lármásak ugyan, de mégis csak a testvéreim, és így már Afrika nem is volt olyan vonzó. - Én inkább maradok. döntöttem végül. - Széncinege vagyok, nem gólya, és szeretem az Arborétumot. - Akkor, viszlát jövőre! mondta Golyós mosolyogva. - Jövőre? Hát visszajöttök? - Persze! Mi minden évben visszajövünk. És akkor meglátogatlak majd, és a többi csőrös haverodnak is bemutathatsz, és az egész Arborétumot körberepüljük majd! - Jajj, de jó lesz! - Bizony, jó lesz! Addig is, viszlát, Cinkos! - Viszlát, Golyós!

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

Nagy Anikó Johanna. Csillagfürt. avagy. hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből. Meseregény és furulyaiskola. Egri Mónika rajzaival

Nagy Anikó Johanna. Csillagfürt. avagy. hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből. Meseregény és furulyaiskola. Egri Mónika rajzaival Nagy Anikó Johanna Csillagfürt avagy hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből Meseregény és furulyaiskola Egri Mónika rajzaival 2013 Írta: Nagy Anikó Johanna Illusztrálta: Egri Mónika Copyright Abrakadabra

Részletesebben

Nemes Tekla: Az öreg fügefa titka

Nemes Tekla: Az öreg fügefa titka Nemes Tekla: Az öreg fügefa titka 1. fejezet Egy szép nyári estén - a holdacska is feljött már - Panna elindult egy sétára. Úgy gondolta, hogy elmegy a kertjükbe, ami a házuktól 5 utcával arrébb feküdt.

Részletesebben

Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek

Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek Nguyen Phuong Thaonak hívnak engem. 1968. február 10-én születtem, Vietnamból érkeztem ide, Magyarországra 85 áprilisában. A váci textilüzemben helyeztek

Részletesebben

Bölcs bagoly mesemondó verseny 2011

Bölcs bagoly mesemondó verseny 2011 Bölcs bagoly mesemondó verseny 2011 Kedvenc állatmesém A program nem jött volna létre támogatóink nélkül: Megyei Könyvtár A mese az az ábécéskönyv,amelybõl a gyermek megtanul a saját lelkében olvasni.

Részletesebben

anyánk falevelet húzott ránk meg gazt és nem volt szabad megmozdulni, mert a repülő meglátott és odalőtt vagy bombázott. Még a libákra is láncos

anyánk falevelet húzott ránk meg gazt és nem volt szabad megmozdulni, mert a repülő meglátott és odalőtt vagy bombázott. Még a libákra is láncos Apánk még élt Apánk még élt, káposztás laskát evett a bunkerben egy piros lábasból, kanállal, mert a tányérokat is elástuk. Misanyink addigra már az egészet megette volna, de apánk csak beszélt közben,

Részletesebben

Székely Virág. Az avar alatt

Székely Virág. Az avar alatt Székely Virág Az avar alatt Egy hvös szi délutánon Berci, az iskolás sün kirándulni indult a családjával. Nagyon szerettek az erdben bolyongani, így gyakran útra keltek. Ilyenkor az anyukája bogyókat,

Részletesebben

Srácok, én azért megpróbálnék még valamit. Mit mit? Írunk egy klassz kis levelet a polgármesternek.

Srácok, én azért megpróbálnék még valamit. Mit mit? Írunk egy klassz kis levelet a polgármesternek. Az övéi közé jött, és az övéi nem fogadták be Őt. (János 1,11) Három diák a kollégiumi szobájukban. Laci a saját maga által készített jegyzeteket tanulmányozza, Gyuszi és Miki tanulhat vagy pihenhet. A

Részletesebben

Tudjon meg többet a regényről:

Tudjon meg többet a regényről: A sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen!

Részletesebben

Willow Chance tizenkét éves zseni, megszállottja a

Willow Chance tizenkét éves zseni, megszállottja a Willow Chance tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és az orvostudománynak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Willow-t még csecsemőkorában örökbe fogadták,

Részletesebben

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag ELSŐ FEJEZET A fekete csillag Sötét éjszaka volt; úgy tűnt, mintha a teliholdat csak úgy ráakasztották volna az égre, és csillagok milliárdjai ragyogtak, mint kék és vörös lámpácskák. A mennybolt fényei

Részletesebben

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD Ragaszkodni, na azt tudunk. Van, hogy foggal-körömmel, közben meg észre sem vesszük, hogy pont ezzel adjuk meg neki a végső döfést. Mármint az álmainknak. Én megtettem.

Részletesebben

AZ IDŐ ES A SZOBA. Botho Strauss

AZ IDŐ ES A SZOBA. Botho Strauss Botho Strauss AZ IDŐ ES A SZOBA SZEMÉLYEK JULIUS OLAF MARIE STEUBER FÉRFI, AKINEK NINCS MEG AZ ÓRÁJA TÜRELMETLEN NŐ FRANK ARNOLD ALVÓ NŐ FÉRFI TÉLIKABÁTBAN TELJESEN ISMERETLEN FÉRFI Szoba három nagy, utcára

Részletesebben

és táncolni fogunk, egy kis mutogatás szinte kötelező. - Bár nem tudom, én mennyit akarok magamból mutatni, mert nem szeretném elveszteni a frissen

és táncolni fogunk, egy kis mutogatás szinte kötelező. - Bár nem tudom, én mennyit akarok magamból mutatni, mert nem szeretném elveszteni a frissen Gyönyörű Idegen Ahogy a régi életem véget ért, az minden volt, csak nem finom és nőies; inkább egy hatalmas robbanáshoz tudnám hasonlítani. De, hogy őszinte legyek, én voltam az, aki meggyújtotta a zsinórt.

Részletesebben

I TT A KEZEM, NEM DISZNÓLÁB!

I TT A KEZEM, NEM DISZNÓLÁB! C SUKÁS I STVÁN I TT A KEZEM, NEM DISZNÓLÁB! Itt a kezem, nem disznóláb! Barátsággal köszöntelek, szívélyesen üdvözöllek, szervusztok, szia, csaó, jó reggelt, jó napot, jó estét, kezét csókolom, viszontlátásra,

Részletesebben

Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva,

Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva, Elsô fejezet, amelyben megismerjük a főszereplőt, és ő is magát Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva, fogalma sem volt róla, hogy került oda. Lassan, óvatosan nézett körül,

Részletesebben

Törököt fogtam! Garai Panni: Mióta tartózkodsz Magyarországon? Ates Adyl: GP: A magyar nyelvet mióta beszéled? Könnyű volt megtanulni?

Törököt fogtam! Garai Panni: Mióta tartózkodsz Magyarországon? Ates Adyl: GP: A magyar nyelvet mióta beszéled? Könnyű volt megtanulni? Törököt fogtam! A villamosról leszállva csak pár lépést kell tenni a Jászai Mari téren, hogy meglássuk a fényesen villogó Antalya Kebab feliratot. Messze érezni lehet a frissensült hús és a fűszerek illatát,

Részletesebben

A Csak lélegezz! trilógia első kötete

A Csak lélegezz! trilógia első kötete A Csak lélegezz! trilógia első kötete Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak

Részletesebben

A KIS DETEKTÍVEK REGÉNY

A KIS DETEKTÍVEK REGÉNY R. J. McGREGOR A KIS DETEKTÍVEK REGÉNY MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ BUDAPEST 1968 DELFIN KÖNYVEK Szerkeszti RÓNASZEGI MIKLÓS A mő eredeti címe R. J. McGREGOR: THE YOUNG DETECTIVES Penguin Books Ltd. Harmondsworth,

Részletesebben

A kányaleves (varjúleves) írta: Kovács Ágnes (2012)

A kányaleves (varjúleves) írta: Kovács Ágnes (2012) A kányaleves (varjúleves) írta: Kovács Ágnes (2012) A parittya gyorsan forgott a fiú kezében. A megfelelő pillanatban elengedte az egyik szárát, mire a kő kirepült, egyenesen a galamb testébe fúródva,

Részletesebben

Ha esélyt adnál A VINCENT FIÚK MÁSODIK RÉSZE

Ha esélyt adnál A VINCENT FIÚK MÁSODIK RÉSZE Ha esélyt adnál A VINCENT FIÚK MÁSODIK RÉSZE Féktelen szerelmi történet; gyógyír azoknak, akiknek a Ha az enyém lennél olvasása összetörte a szívét Egyáltalán nem könnyű annyira magunkba bolondítani egy

Részletesebben

Mi lett volna, ha...

Mi lett volna, ha... Mi lett volna, ha... Norman és Olivia késésben volt, természetesen, hiszen elkapni egy vonatot mindig az utolsó percek kérdése. Már csak egy hely maradt üresen a kocsiban, az elején, ahol már semmi más

Részletesebben

Mi több, mint ötven éve vigyázunk rá

Mi több, mint ötven éve vigyázunk rá Mi több, mint ötven éve vigyázunk rá Hogyan sikerült megırizni? Tényleg, hogyan? Eddig ezen nem is gondolkoztunk, hiszen rohannak az évek és egyszer csak azt vettük észre, hogy túl vagyunk az arany lakodalmon.

Részletesebben

Elisabeth Forest. Légy az enyém. Greenshire-i szerelmek 1. regény

Elisabeth Forest. Légy az enyém. Greenshire-i szerelmek 1. regény Elisabeth Forest Légy az enyém Greenshire-i szerelmek 1. regény Légy az enyém Greenshire-i szerelmek I. PDF ISBN 978-963-387-120-1 írta: Elisabeth Forest Berkesné Zombor Anikó 2014. Minden jog fenntartva

Részletesebben

MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG

MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG TARTALOM ELSŐ FEJEZET amelyben egy kisdiák elveszíti a kalapját, s emiatt késő télig hajadonfővel jár szegényke esőben, hóban, míg csak a közömbös világ is észre nem

Részletesebben

MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG

MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG MÓRICZ ZSIGMOND LÉGY JÓ MINDHALÁLIG TARTALOM ELSŐ FEJEZET amelyben egy kisdiák elveszíti a kalapját, s emiatt késő télig hajadonfővel jár szegényke esőben, hóban, míg csak a közömbös világ is észre nem

Részletesebben

1719-ben (vagy úgy nagyjából)

1719-ben (vagy úgy nagyjából) 1 1719-ben (vagy úgy nagyjából) Egyszer levágtam egy férfi orrát. Nem emlékszem sem arra, hogy pontosan mikor történt talán 1719-ben, vagy úgy nagyjából, sem arra, hogy hol, de akkor esett meg, amikor

Részletesebben

Hazudd, hogy szeretsz!

Hazudd, hogy szeretsz! 1 Hazudd, hogy szeretsz! 1. Hattyúból kiskacsa Február végi péntek délután volt. Az utolsó rajzórám utolsó negyede, amit azzal töltöttem, hogy álmodoztam a kábé két óra múlva bekövetkező csodás változásról,

Részletesebben