Automatikus eszköz- és személyazonosítás műszaki informatikai módszerei. Kutor László. Doktori (PhD) értekezés Tézisfüzet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Automatikus eszköz- és személyazonosítás műszaki informatikai módszerei. Kutor László. Doktori (PhD) értekezés Tézisfüzet"

Átírás

1 Automatikus eszköz- és személyazonosítás műszaki informatikai módszerei Doktori (PhD) értekezés Tézisfüzet Kutor László témavezető: Dr. Kozmann György Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Informatikai Tudományok Doktori Iskola 2007

2 1. Az eszköz- és személyazonosítás fontossága, a kutatás szükségessége, célkitűzések Az azonosítás olyan általános probléma, amelynek hatékony és megfelelő színvonalú megoldása az élet minden területén, így az informatikai rendszerekben is alapvető fontosságú. Az elektronikus módszerek széleskörű elterjedésével az összetett műszaki informatikai rendszerek minden szinten megkövetelik az együttműködő rendszerelemek így az eszközök és személyek megbízható-, és többnyire automatikus azonosítását. Az azonosításra épül a lehetséges erőforrásokhoz való hozzáférés, a jogosultságok kezelése, valamint a számlázás is, mely feladatok egymással is szoros kapcsolatban állnak. Az automatikus eszköz- és személyazonosítás területén - fontossága miatt - rendkívül intenzív kutatások folynak. A szakirodalom szerteágazó és heterogén. Az azonosítás alkalmazási körei, az azonosítás alapjául szolgáló megkülönböztető jegyek és a hozzájuk kapcsolódó mérő és feldolgozó módszerek különbözősége miatt látszólag minden rendszer más. A PhD értekezéssel egyik célom az automatikus azonosítás meghatározó tényezőinek számbavétele, és egy általános rendszerleírás megfogalmazása volt. Az azonosítandó tárgyakat, rendszereket, személyeket olyan objektumoknak tekintettem melyek azonosító jegyeit két fő csoportba lehet sorolni: 1. saját, belső tulajdonságokból kiszámolható, ezért elválaszthatatlan azonosító jegyek-, illetve a 2. hozzárendelt azonosító kódok csoportjába. A belső tulajdonságok alapján létrehozható azonosító kódok több szempontból előnyösebbek, mint a hozzárendelt kódok, azonban legtöbbször jelentős számítási igényt támasztanak. Gyakorlati rendszerekben ezért a hozzárendelt kód alapú azonosítás a domináns. Az értekezésben elemeztem a legfontosabb, illetve legígéretesebb, azonosítási módszereket, így például a digitális aláírást, a biometrikus útlevelet, a rádiófrekvenciás azonosítási módszereket, valamint a biometrikus személyazonosítást.

3 Az értekésben célul tűztem ki továbbá, hogy bemutassam azokat az új módszereket, melyeket az automatikus azonosítás területén dolgoztam ki. Műtéti területekről készített fényképfelvételek azonosítását újszerű eszközzel és hozzárendelt helyzet információkkal valósítottam meg. A személyazonosításban hagyományosan kiemelkedő fontosságú kézírásos aláírás azonosítására az írás alaki jellemzői mellett, a dinamikus tulajdonságok mérését és elemzését biztosító, biometrikus módszert dolgoztam ki. 2. A kutatás fázisai A disszertációban bemutatott módszerek alkalmazott informatikai kutatások eredményeként jöttek létre. Az alkalmazott kutatás során a munka gyakorlati problémák lehető legjobb megoldását célozta. Az elméleti háttér feltárása után a következő kérdésre kereste a választ: Hogyan lehet az adott feladatra a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával a leghatékonyabb megoldást létrehozni? Az alkalmazott módszertan a mérnöki gyakorlatnak megfelelően a következő lépésekből állt: a megoldandó műszaki probléma elemzése, a legfontosabb meghatározó tényezők megkeresése, a kapcsolódó irodalom áttekintése, a probléma megoldását célzó más hasonló kutatások elemzése, rendszerterv, a döntések indoklásával, az elmélet igazolására (legalább) működő prototípus szintű megvalósítás, tesztelés.

4 A kutatás során, az alkalmazási kérdéseken belül két fő területre fókuszáltam: 1. Az azonosító adatok mérésével és az azokból számolható megkülönböztető jellemzők meghatározásával kapcsolatos problémákra, valamint 2. A megkülönböztető jellemzőre építve, az azonosítási módszertanokra. Ez utóbbinál a hatékonyság és megvalósíthatóság volt a két vezető szempont. A jellemzők mérésével és feldolgozásával kapcsolatban, az irodalmi adatok áttanulmányozása során rendszerint kiderült, hogy a tématerület erősen fejlődő jellege miatt a gyakorlatban megvalósítható módszerek kiforratlanok, illetve nem publikusak. Ezért úgy a mérőberendezések, mint az elemző módszerek fejlesztést, illetve tesztelést igényelnek. A következő azonosító adatbázisok készültek el. Az ujjnyomat felvétel kapcsán két olvasó berendezést teszteltünk, és több száz személy minden ujjáról ujjnyomat adatbázist készítettünk. 1 Az íriszképek elemzéséhez írisz adatbázist készítettünk. 2 Az aláírás elemzéséhez több száz személy személyenként közel 30 aláírását rögzítettük. 3 A rádiófrekvenciás azonosítókkal kapcsolatban számos azonosító címkét, és olvasó berendezést teszteltünk. 4 Az orvosi képek azonosításához az anatómiai feltárások során több ezer képfelvétel készült. 5 Az azonosító módszerek tanulmányozására témavezetésem mellett 29 műszaki informatikus szakdolgozat és TDK dolgozat-, valamint 6 nagyobb K+F projekt készült el, illetve folyamatban van. 1 A munka a Dermotrade, és DPS megbízásából és együttműködésével folyt 2 A SOTE Szemészeti Klinikájának engedélyével és eszközeivel készült. 3 A Grafológiai Intézettel együttműködésben készült 4 A Vonalkód Rendszerházzal együttműködésben. 5 A SOTE Anatómiai Intézetének együttműködésével készül.

5 3. Új tudományos eredmények Az értekezés új tudományos eredményeinek tézisszerű összefoglalása 1. Módszert dolgoztam ki a műtéti képek rekonstruálható pozíciójú felvételéhez, és megjelenítéséhez szükséges helyzet alapú képazonosításra 1.1. Kidolgoztam egy 140 fokos térszögben, tetszőleges irányból reprodukálható, és pontos képfelvételt lehetővé tevő módszert és berendezést A képek és az azokon ábrázolt anatómiai objektumok egyértelmű azonosításához kidolgoztam egy optikai szög-jeladó párból álló rendszert, ami 0.1 fok pontossággal lehetővé teszi a képek (illetve a nézőpontok) azonosítását.. 2. Módszert dolgoztam ki az aláírás alapú személyazonosításban a dinamikus aláírás jellemzők valós idejű feldolgozására 2.1. Kidolgoztam az aláírás dinamikus jellemzőinek valósidejű felvételére szolgáló aláírás digitalizáló eljárást Az aláírást digitalizáló (eredetileg rajzdigitalizálásra készült) digitalizáló berendezés kalibráló eljárását Megterveztem a mérendő és kiszámítandó alaki és dinamikus jellemzők rendszerét Kidolgoztam az aláírás felvevő módszert, és erre alapozva megterveztem az aláírás jellemző elemzésére szolgáló referencia adatbázist Kidolgoztam a digitális jellemzők kiszámolására, értékelésére és megjelenítésére szolgáló módszereket Kidolgoztam a jellemzők osztályozására épülő személyazonosító algoritmust.

6 4. Gyakorlati alkalmazások. 4.1 A műtéti képek egyértelmű azonosítására, és reprodukálható pozíciójú felvételére szolgáló berendezés prototípusa elkészült. A berendezés novemberétől a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében üzemel. Felhasználásával egy emberi fej anatómiai feltárása során elkészült a 4D Anatomy nevű elektronikus atlasz első modulja, melynek részei a címen is láthatóak. A képazonosítási módszer segítségével a műtéti területek illetve anatómiai struktúrák egyértelműen azonosíthatóak és virtuálisan tetszőleges nézőpontból megtekinthetőek. Az eddig elkészült atlasz-modulok a májusában Las Vegasban megrendezett nemzetközi orvostechnikai kiállításon is nagy érdeklődést váltottak ki. A bemutató után több amerikai egyetem és a svédországi Karolinska Institute is kinyilvánította együttműködési szándékát. Az a rendszer, melynek részét képezi a az általam kifejlesztett kép azonosítási és felvételi technika, a jövőben fontos szerepet tölthet be úgy az orvosképzésben, mint a műtéti folyamatok dokumentálásában. 4.2 Az automatikus aláírás azonosításra a pénzügyi és kereskedelmi tranzakcióknál alapvető az igény. A folyamat első lépéseként az aláírás elektronikus eszközökkel való regisztrálása sok területen bevett gyakorlat. Például az USA-ban a legtöbb kereskedelmi lánc pénztárainál már elektronikusan kell aláírni a fizetési bizonylatot. Az azonosítási módszertan hiányosságai miatt azonban a regisztrált aláírást továbbra is legtöbbször szemmel azonosítják. Az automatikus azonosítási probléma megoldására az IKTA támogatásával tervezett eredeti aláírás azonosító berendezés prototípusa elkészült. Az aláírás azonosítás egyik fő szegmense a dinamikus írásjellemzők kutatása során kifejlesztett módszereimre épül.

7 5. A doktori munkához kapcsolódó publikációs tevékenységem Lektorált nemzetközi folyóiratcikkek 1. Balogh, A., Preul, M.C., Kutor, L., Schornak, M., Hickman, M., Deshmukh, P., Spectzler, R., Multilayer Image Grid Reconstruction Technology: Four-Dimensional Interctive Image Reconstruction of Microsurgical Neuroanatomic Dissections Operative Neurosurgery 2006, January Vol (IF=2.338; 2005-ben) 2. Kozlovszky, M., Berceli, T., Kutor, L., Analysis of SCTP and TCP based communication in high-speed clusters, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research A 559 (2006) (IF=1.166; 2005-ben) 3. Cserjes,A., Kutor, L., Izsó, L. Identifying person-specific dynamic patterns in handwritten signatures by Bayesian neural networks. International Journal of Psychology, (2004).39 (5-6): Suppl. S OCT-DEC Előadások lektorált nemzetközi konferenciákon 4. Kutor, L., Dorkó, Gy., Ladányi, Z., Íráskép vagy dinamika? Automatikus személyazonosítás a kézírás alaki és dinamikus jellemzői alapján. Nemzetközi grafológiai kongresszus április Proc.: Kutor, L., Ladányi, Z., Problems and Solutions in Dynamic Signature Authentication International Conference on Computational Cybernetics Siófok, Hungary, August 29-31, pp ISBN Cserjés, Á., Kutor, L., Identifying person-specific dynamic patterns in handwritten signatures by Bayesian neural networks. 28 th International Congress of Psychology, August 8-13, 2004, Beijing, China. 7. Kutor, L., Near Field Communication and Potential Implications (Invited Speaker) International Conferece on Privaci issues in electronic identification systems:technical and legal questions on RFID. Centre for Infocommunications Law (CIL), MTA Jogtudományi Intézet, dec Kutor, L., Store Logistics and Payment with Near Field Communication

8 First Application conference on Near Field Communication, Hagenberg, Austria, March Benyó, B., Vilmos, A., Kovacs, K., Kutor, L., NFC Applications and Business Model of the Ecosystem 16 th IST Mobile & Wireless Communications Summit Budapest, Hungary 1-5 june Benyó, B., Vilmos, A., Kovács, K., Kutor, L., The Design of NFC Based Applications INES 2007, 11 th International Conference on Intelligent Engineering Systems, 29 June-1 july, Proc Kutor, L., Domoz, Zs., Nagy, G., Peller, Cs., Véső, T., Object Identification and Local Information Services Using Near Field Communication RSEAS 2007, Regional Conference on Embedded and Ambient Systems, November Budapest Részvételem a témához kapcsolódó tudományos kutatási projektekben 1. Az automatikus azonosítás témakörben a BMF NIK Alkalmazott Informatikai Intézetben témavezetésemmel befejezett szakdolgozatok és tudományos diákköri dolgozatok száma Kutatási projektek, melyeknek intézményi témavezetője voltam: IKTA 88/2001 Eredeti aláírás azonosító rendszer tervezése Koordinátor: Gaphológiai Intézet GVOP Gépi beszédfunkciókkal kiegészített mobiltelefon Koordinátor: MIT Systems GVOP RFID azonosítási technológia hazai bevezetését célzó raktári rendszer és kísérleti műszaki laboratórium létrehozása. Koodinátor: Vonalkód Rendszerház 4D anatómiai képfelvevő és képmegjelenítő rendszer Koordinátor: 4D Anathomy 2004 GVOP GVOP Felügyeleti információs rendszerek kialakítása újgenerációs eszközök felhasználásával a Facility Management területén. Koordinátor: Regens Rt FP 6 StoLPaN PROJECT NO. : IST Turning NFC enabled mobile handsets into multifunction terminals with bi-directional interaction between the NFC chip and wireless communication channels. Koordinátor: Motorola

2. Hozzárendelt azonosítók alapján

2. Hozzárendelt azonosítók alapján Elektronikus kereskedelem Dr. Kutor László Automatikus azonosító rendszerek http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Miért fontos az azonosítás? Az azonosítás az információ-feldolgozó rendszerek működésének alapfeltétele.

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem. Automatikus azonosító rendszerek

Elektronikus kereskedelem. Automatikus azonosító rendszerek Elektronikus kereskedelem Dr. Kutor László Automatikus azonosító rendszerek http://uni-obuda.hu/users/kutor/ 2012. ősz OE NIK Dr. Kutor László EK-4/42/1 Miért fontos az azonosítás? Az azonosítás az információ-feldolgozó

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

Szimulált idegsebészeti eljárások interaktív térhatású megjelenítése. Dr. Balogh Attila

Szimulált idegsebészeti eljárások interaktív térhatású megjelenítése. Dr. Balogh Attila Szimulált idegsebészeti eljárások interaktív térhatású megjelenítése Doktori értekezés Dr. Balogh Attila Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr. Banczerowski

Részletesebben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Tantárgy Tárgykód I. félév ősz II. félév tavasz Algoritmusok

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal. A genetikus algoritmus működése. Az élet információ tárolói

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal. A genetikus algoritmus működése. Az élet információ tárolói Intelligens Rendszerek Elmélete dr. Kutor László Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html login: ire jelszó: IRE07 IRE 5/ Természetes és mesterséges genetikus

Részletesebben

P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel

P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel P-gráf alapú workflow modellezés fuzzy kiterjesztéssel Doktori (PhD) értekezés Tick József témavezető: Dr. Kovács Zoltán Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Informatikai Tudományok Doktori Iskola 2007.

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. juhasz.istvan@ektf.hu. Időtartam 2009. szeptember. Főbb tevékenységek és feladatkörök

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. juhasz.istvan@ektf.hu. Időtartam 2009. szeptember. Főbb tevékenységek és feladatkörök Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév Telefonszám E-mail Juhász István 06-36/520-400/ 3077 mellék juhasz.istvan@ektf.hu Szakmai tapasztalat Időtartam 2009. szeptember tanársegéd Előadások és szemináriumok

Részletesebben

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar. Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Tel., Fax:1/666-5544,1/666-5545 http://nik.uni-obuda.hu/imri Az 2004-ben alakult IMRI (BMF)

Részletesebben

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban A klinikai auditrendszer bevezetése és működtetése

Részletesebben

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006.

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. ÖNELLENŐRZÉS ÉS FUTÁSIDEJŰ VERIFIKÁCIÓ SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOKBAN OTKA T-046527 A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. Témavezető: dr. Majzik István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time)

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) (A képzés közös része, szakirányválasztás a 3. félév végén) Tárgykód Félév Tárgynév Tárgy

Részletesebben

Publikációk. Könyvek, könyvfejezetek:

Publikációk. Könyvek, könyvfejezetek: Publikációk Könyvek, könyvfejezetek: 1. Molnár György: Az IKT-val támogatott tanulási környezet követelményei és fejlesztési lehetőségei, In: Dr. Benedek András (szerk.): Digitális pedagógia - Tanulás

Részletesebben

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium

JÓVÁHAGYÁS. szervezet. Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Projektvezető JÓVÁHAGYÁS Közreműködő szervezet Irányító Hatóság Név Dr. Szakonyi Lajos KPI Oktatási Minisztérium Beosztás Dátum Aláírás tanszékvezető főiskolai docens 2009. április 1A. PROJEKT AZONOSÍTÓ

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban SÜVEGES Gábor Béla Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc stsuveges@uni-miskolc.hu Az utóbbi években egyre

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time)

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) (specializáció választás a 4. félévben, specializációra lépés feltétele: az egyik szigorlat

Részletesebben

Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások

Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskola Tézisfüzet Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások Kovács Levente Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszék Témavezet

Részletesebben

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet PAPP ZSOLT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék 2003 1 Bevezetés A lézerek megjelenését

Részletesebben

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Tick Andrea MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

Részletesebben

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda.

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda. Elektronikus kereskedelem Dr. Kutor László Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás RFID/NFC http://uni-obuda.hu/users/kutor/ EK-5/21/1 RFID rendszer elemei Vezérlő rendszer Olvasó Címke Jeladó,címke

Részletesebben

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon

B/16. számú melléklet Önéletrajz sablon Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Tímea Fülep Cím(ek) 3, Törökugrató u. 3., 1118, Budapest, Magyarország Telefonszám(ok) +36 96 50 3308 Mobil: +36 70 210 4319 Fax(ok) +36 1 436

Részletesebben

őszi kezdés ETF I. félév ősz II. félév tavasz III. félév ősz IV. félév tavasz ea gy k kr ea gy k kr ea gy k kr ea gy k kr Alapozó ismeretek

őszi kezdés ETF I. félév ősz II. félév tavasz III. félév ősz IV. félév tavasz ea gy k kr ea gy k kr ea gy k kr ea gy k kr Alapozó ismeretek Villamosmérnöki mesterszak mintatanterve (GE-MV) nappali tagozat/ MSc in Electrical Engineering, full time Érvényes: 2012/2013. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Alapozó ismeretek Tantárgy Tárgykód

Részletesebben

Szakdolgozat, diplomamunka és TDK témák (2008. 09. 01-2012. 01. 04.)

Szakdolgozat, diplomamunka és TDK témák (2008. 09. 01-2012. 01. 04.) Szakdolgozat, diplomamunka és TDK témák (2008. 09. 01-2012. 01. 04.) Felvehető szakdolgozat, diplomamunka és TDK témák (2012. 01. 04.) 1. Vezérlés, számolás és képfeldolgozás FPGA-n és/vagy GPU-val (BsC,

Részletesebben

Közlekedéshez kifejlesztett szenzorhálózat kiépítése, tesztelése és elônyei a forgalomirányításban

Közlekedéshez kifejlesztett szenzorhálózat kiépítése, tesztelése és elônyei a forgalomirányításban Közlekedéshez kifejlesztett szenzorhálózat kiépítése, tesztelése és elônyei a forgalomirányításban SZÛCS GÁBOR Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék szucs@tmit.bme.hu

Részletesebben

DR. KOKOVAY ÁGNES. Személyes információk. Születési hely, idő: 1956. május 30. Várpalota. Képzettség

DR. KOKOVAY ÁGNES. Személyes információk. Születési hely, idő: 1956. május 30. Várpalota. Képzettség DR. KOKOVAY ÁGNES Személyes információk Születési hely, idő: 1956. május 30. Várpalota Képzettség Középiskolai testnevelő tanár (1978) Aerobic oktató (1983) Kézilabda szakedző (1989) C kategóriás néptáncoktató

Részletesebben

hálózatát? Hatékony betegellátás az Ascom megoldásaival 2015. május

hálózatát? Hatékony betegellátás az Ascom megoldásaival 2015. május Ön hogyan védi VoIP hálózatát? Hatékony betegellátás az Ascom megoldásaival 2015. május Kedves Partnerünk! Májusi számunkat főként gyártói partnereink legújabb innovációinak bemutatásával igyekeztük színessé

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSI PROJEKT KOCÁZATAINAK VIZSGÁLATA SZAKMAI INTERJÚK TÜKRÉBEN 1 CSERPES IMRE 2

MAGASÉPÍTÉSI PROJEKT KOCÁZATAINAK VIZSGÁLATA SZAKMAI INTERJÚK TÜKRÉBEN 1 CSERPES IMRE 2 MAGASÉPÍTÉSI PROJEKT KOCÁZATAINAK VIZSGÁLATA SZAKMAI INTERJÚK TÜKRÉBEN 1 CSERPES IMRE 2 Összefoglalás A konferencia kiadványhoz készített cikk a fejlesztés alatt álló építőipari kockázatelemző szoftver

Részletesebben

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor VE GMK Statisztika és Informatika Tanszék nagy-s@georgikon.hu Összefoglaló Világszerte tanúi lehettünk a mobilkommunikációs

Részletesebben

Publikációs lista. Dr. Molnárka-Miletics Edit Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudományi Tanszék

Publikációs lista. Dr. Molnárka-Miletics Edit Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudományi Tanszék Publikációs lista Dr. Molnárka-Miletics Edit Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudományi Tanszék Folyóirat cikkek: E. Miletics: Energy conservative algorithm for numerical solution of ODEs

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Kő Andrea

Oktatói önéletrajz Kő Andrea egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Információrendszerek Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1983-1988 ELTE, MSc, Matematika-fizika szak Tudományos fokozatok, címek:: 2013, Dr.Habil 2005, PhD 1992,

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik PhD értekezés Készítette: Veres Laura okleveles matematikus-informatikus Hatvany József Informatikai

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

A témához kapcsolódó hazai és nemzetközi tudományos konferenciák és rendezvények:

A témához kapcsolódó hazai és nemzetközi tudományos konferenciák és rendezvények: A témához kapcsolódó hazai és nemzetközi tudományos konferenciák és rendezvények: (előadást tartó konzorciumi tag) (résztvevő konzorciumi tag) National Info Day on Health - 2011.06. 15-17. Rome, Italy

Részletesebben

Mi is volt ez? és hogy is volt ez?

Mi is volt ez? és hogy is volt ez? Mi is volt ez? és hogy is volt ez? El zmények: 60-as évek kutatási iránya: matematikai logika a programfejlesztésben 70-es évek, francia és angol kutatók: logikai programozás, Prolog nyelv 1975: Szeredi

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 IEA 1/1 Követelmények Vizsga követelmény: félévközi jegy Zárthelyi időpontok:

Részletesebben

Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei. Viczián Gergely

Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei. Viczián Gergely Ph.D. értekezés tézisei Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei Viczián Gergely okleveles villamosmérnök-közgazdász Témavezető: Kollárné Dr. Hunek Klára

Részletesebben

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A FOLYAMATMODELLEZÉSBEN című OTKA pályázatról 2004. jan. 01 2007. dec. 31. (Vezető kutató: Piglerné dr. Lakner Rozália) A mesterséges intelligencia eszközök

Részletesebben

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK Szakkönyvtár FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK 2013. szeptember Acta Oeconomica Állam- és Jogtudomány Élet és Irodalom Figyelő Gazdaság és Jog Határozatok Tára HVG Közgazdasági Szemle Külgazdaság Magyar Hírlap

Részletesebben

Az NFC-technológia mindennapi életben való alkalmazásának vonzó lehetőségei

Az NFC-technológia mindennapi életben való alkalmazásának vonzó lehetőségei Az NFC-technológia mindennapi életben való alkalmazásának vonzó lehetőségei Perjési András andris@aries.ektf.hu FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az Internet of Things

Részletesebben

icollware szoftver portfolió

icollware szoftver portfolió icollware szoftver portfolió Mandász Gábor 2013. július 18. Tartalom 1. Előzmények Szakértői terület megismerése Elektronikus csoportmunka rendszerek fejlesztése 3D technológiai kutatások 2. Célok Meglévő

Részletesebben

A forrás pontos megnevezésének elmulasztása valamennyi hivatkozásban szerzői jogsértés (plágium).

A forrás pontos megnevezésének elmulasztása valamennyi hivatkozásban szerzői jogsértés (plágium). A szakirodalmi idézések és hivatkozások rendszere és megadásuk szabályai A bibliográfia legfontosabb szabályai Fogalma: Bibliográfiai hivatkozáson azoknak a pontos és kellően részletezett adatoknak az

Részletesebben

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök

2004 Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Okleveles Könnyűipari Mérnök Szakmai önéletrajz Email: szabo.orsolya@rkk.uni-obuda.hu Felsőfokú tanulmányok 2008 - Nyugat Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola (doktoranduszhallgató)

Részletesebben

Villamosmérnöki mesterszak mintatanterve (GE-MVL) levelező tagozat/ MSc in Electrical Engineering, part time

Villamosmérnöki mesterszak mintatanterve (GE-MVL) levelező tagozat/ MSc in Electrical Engineering, part time Villamosmérnöki mesterszak mintatanterve (GE-MVL) levelező tagozat/ MSc in Electrical Engineering, part time Érvénes: 2012/2013. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Alapozó ismeretek Tantárg Tárgkód

Részletesebben

Üzleti lehetőség. Egy ember zsebében általában három fontos dolog biztosan megtalálható: a kulcsa, a pénztárcája és a telefonja.

Üzleti lehetőség. Egy ember zsebében általában három fontos dolog biztosan megtalálható: a kulcsa, a pénztárcája és a telefonja. Üzleti lehetőség 1. A felhasználásra javasolt NFC technológia Az NFC (near field communication kishatósugarú kommunikáció) egy vezeték nélküli adatátviteli technológia, az RFID szabványrendszer része.

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 524-529

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 524-529 Van Leeuwen Boudewijn Tobak Zalán Szatmári József 1 BELVÍZ OSZTÁLYOZÁS HAGYOMÁNYOS MÓDSZERREL ÉS MESTERSÉGES NEURÁLIS HÁLÓVAL BEVEZETÉS Magyarország, különösen pedig az Alföld váltakozva szenved aszályos

Részletesebben

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu

metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu SZEMÉLYI ADATOK Születési idő, hely: 1988. június 27. Baja Értesítési cím: H-6720 Szeged, Dóm tér 7. Telefon: +36 62 544 339 E-mail: metzinger.aniko@chem.u-szeged.hu VÉGZETTSÉG: 2003-2007: III. Béla Gimnázium,

Részletesebben

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása Azonnali fizetési rendszer megvalósítása 2017. 05. 24. Keretek, alapvetések, megoldandók (minden projekt résztvevőnek) 24/7/365-ös működés (folyamatos működés a karbantartások, upgrade-ek alatt is). Tranzakciók

Részletesebben

SZAKMAI ÉLETRAJZ. Dr. Szuchy Róbert PhD. egyetemi adjunktus

SZAKMAI ÉLETRAJZ. Dr. Szuchy Róbert PhD. egyetemi adjunktus SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. Szuchy Róbert PhD egyetemi adjunktus Tudományos minősítés PhD 2010 Állam- és jogtudományok Summa cum laude A disszertáció címe: Az összefonódás-ellenőrzés európai uniós szabályai a

Részletesebben

Süle Zoltán publikációs listája

Süle Zoltán publikációs listája Süle Zoltán publikációs listája Statisztikai összegzés Referált nemzetközi folyóiratcikkeim száma: 3 (+1) Nemzetközi konferenciakiadványban megjelent publikációim száma: 14 Hazai konferenciakiadványban

Részletesebben

Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml

Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml Szakmai önéletrajz 1.1 Személyes adatok: Nevem: Kovács Edith Alice Születési idő, hely: 1971.05.18, Arad Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml

Részletesebben

20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya

20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya 20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya Együttműködés a Bay-Logi és a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet között a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Térbeli folyamatok elemzése WiFi alapú virtuális szenzor hálózattal

Térbeli folyamatok elemzése WiFi alapú virtuális szenzor hálózattal Térbeli folyamatok elemzése WiFi alapú virtuális szenzor hálózattal Gál Zoltán 1 Balla Tamás 2 Sztrikné Karsai Andrea 3 Kiss Gábor 4 1 IT igazgató, Debreceni Egyetem TEK, ZGal@unideb.hu 2 PhD hallgató,

Részletesebben

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Tartalom A Jövő Internetről röviden a várható fejlődés Az EU Jövő Internet stratégiája Hazai pályázatok A Platform

Részletesebben

PÁLYÁZAT. a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához. 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai:

PÁLYÁZAT. a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához. 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai: PÁLYÁZAT a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai: Neve: Tanszéke: Dr. Csapó Ádám Informatika Tanszék Telefonszáma:

Részletesebben

Policy keretrendszer dinamikus hálózatkompozíciók automatizált tárgyalási folyamatához

Policy keretrendszer dinamikus hálózatkompozíciók automatizált tárgyalási folyamatához Policy keretrendszer dinamikus hálózatkompozíciók automatizált tárgyalási folyamatához ERDEI MÁRK, WAGNER AMBRUS Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék {merdei, awagner}@hit.bme.hu

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. International Engineering Symposium at Bánki IESB 2015

ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. International Engineering Symposium at Bánki IESB 2015 ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar International Engineering Symposium at Bánki IESB 2015 Nemzetközi Gépész és Biztonságtechnikai Szimpózium 2015. november 19. A MAGYAR

Részletesebben

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető

Baranyáné Dr. Ganzler Katalin Osztályvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Kapilláris elektroforézis alkalmazása búzafehérjék érésdinamikai és fajtaazonosítási vizsgálataira c. PhD értekezés

Részletesebben

Publikációs lista Szabó Szilárd

Publikációs lista Szabó Szilárd Publikációs lista Szabó Szilárd Tanulmányok Börcsök Áron - Bernáth Zsolt - Kircsi Andrea - Kiss Márta - Kósa Beatrix - Szabó Szilárd 1998. A Kisgyőri - medence és galya egyedi tájértékei - A "Nem védett

Részletesebben

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013. június

Részletesebben

Leica SmartRTK, az aktív ionoszféra kezelésének záloga (I. rész)

Leica SmartRTK, az aktív ionoszféra kezelésének záloga (I. rész) Leica SmartRTK, az aktív ionoszféra kezelésének záloga (I. rész) Aki egy kicsit is nyomon követi a GNSS technológia aktualitásait, az egyre gyakrabban találkozhat különböző cikkekkel, értekezésekkel, melyek

Részletesebben

Háromdimenziós képi adatokra épülő ökológiai folyamatok modellezése

Háromdimenziós képi adatokra épülő ökológiai folyamatok modellezése Háromdimenziós képi adatokra épülő ökológiai folyamatok modellezése Berke József 1 Szabó József 2 Szeiler Gábor 3 Berkéné Várbíró Beáta 4 1 - Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar, Gazdaságmatematika,

Részletesebben

OTKA T048849 LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI. Fejlesztési javaslatunk alapja egy empirikus tapasztalatok alapján kiigazított értékelési módszertan.

OTKA T048849 LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI. Fejlesztési javaslatunk alapja egy empirikus tapasztalatok alapján kiigazított értékelési módszertan. OTKA T048849 A KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATI MAGATARTÁS KIALAKÍTÁSÁNAK ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI KUTATÁSI ZÁRÓJELENTÉS 1. KUTATÁSI CÉLKITŰZÉSEK A kutatási tervben empirikus vizsgálatokkal

Részletesebben

oktatás (előadás, gyakorlat), kutatás Miskolci Egyetem, Automatizálási és Kommunikáció-technológiai Tanszék

oktatás (előadás, gyakorlat), kutatás Miskolci Egyetem, Automatizálási és Kommunikáció-technológiai Tanszék Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) VARGA Attila Károly Telefonszám(ok) Mobil: +36 56 565 140 / 17-72 E-mail(ek) varga.attila@uni-miskolc.hu Állampolgárság MAGYAR Születési dátum

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 2007-1990-2007 1984-1990

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 2007-1990-2007 1984-1990 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 1. Munkahelyi adatok (beosztás, mikortól): Beosztás: egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Csillik Ádám fejlesztési mérnök Fővárosi ITS projektek 2006 2008 CONNECT II. és

Részletesebben

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program és eredményei

A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program és eredményei 1. Magyar Jövő Internet Konferencia A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program és eredményei Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2014. október

Részletesebben

Önálló laboratórium tárgyak

Önálló laboratórium tárgyak BME Híradástechnikai Tanszék Önálló laboratórium téma és konzulensválasztás http://www.hit.bme.hu 2012 Önálló laboratórium tárgyak Az alapszak szakirányos és ágazatos, valamint a mesterszak szakirányos

Részletesebben

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL

KS - 303.150.10 HORDOZHATÓ KIVITEL KS - 303.150.10 24 ÓRÁS, FOLYAMATOS ÜZEMŰ NAGYTÉRFOGATÁRAMÚ AEROSZOL, SZÁLLÓPOR MINTAVEVŐ KÉSZÜLÉK IMMISSZIÓS, MUNKAHELYI ÉS HÁTTÉRSZENNYEZETTSÉGI VIZSGÁLATOKRA HORDOZHATÓ KIVITEL 1. Rendeltetés A KS-303.150.10

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A BIM és a tűzvédelem The BIM and the fire protection

ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A BIM és a tűzvédelem The BIM and the fire protection ÉPÜLETEK TŰZVÉDELME A TERVEZÉSTŐL A BEAVATKOZÁSIG TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Budapest 2019. 04. 10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1083 Budapest, Ludovika tér 2. Érces Gergő tű. őrnagy, egyetemi tanársegéd

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

Smart Energy Metering

Smart Energy Metering Smart Energy Metering Zlatar, Serbia 20 th of April 2017 Danish-Hungarian District Energy Workshop, Budapest, 23rd April, 2018 Per Sandstrom Area Sales Per Sandstrom manager Area Sales Manager Kamstrup

Részletesebben

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu SZEMÉLYI ADATOK Dr. Bányai Orsolya 52/512-700/74808 banyai.orsolya@law.unideb.hu Születési dátum 1982.06.11. Állampolgárság Magyar SZAKMAI TAPASZTALAT 2014-2008-2014 Egyetemi adjunktus Egyetemi tanársegéd

Részletesebben

SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ

SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ UNIVERSITY OF SZEGED SZTE Nyílt Forrású Szoftverfejlesztő és Minősítő Kompetencia Központ Gyimóthy Tibor és Ferenc Rudolf Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék Szoftverfejlesztés Tanszék Több

Részletesebben

Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc

Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc Program: Geotechnikai rendszerek és eljárástechnika Alprogram: Geotechnikai rendszerek és eljárások kutatása, fejlesztése Részprogram: Térinformatikai rendszerek

Részletesebben

A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások

A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások MISKOLCI EGYETEM DOKTORI (PH.D.) TÉZISFÜZETEI HATVANY JÓZSEF INFORMATIKAI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások Készítette:

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALPROJEKT EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALPROJEKT EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA infokommunikációs technológiák AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALPROJEKT EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA Süle Zoltán Pannon Egyetem Projektzáró rendezvény 2015. június 22. BEVEZETÉS Az elosztott rendszerek megjelenésével

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Kutatói együttműködések Web 2.0-es PhD kutatói közösség Doktori értekezés tézisei Készítette: Szontágh Krisztina

Részletesebben

SZAKMAI ÉLETRAJZ. Felsőfokú tanulmányok és végzettség: Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnöki Kar

SZAKMAI ÉLETRAJZ. Felsőfokú tanulmányok és végzettség: Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnöki Kar SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. Fabricius-Ferke György PhD, MBA, egyetemi docens E-mail cím: fabricius.ferke.gyorgy@kre.hu Tudományos minősítés: PhD, Gazdálkodás és Szervezetéstudományi Doktori Iskola, Gödöllői Szent

Részletesebben

Koordináció Termelési Hálózatokban

Koordináció Termelési Hálózatokban Koordináció Termelési Hálózatokban PhD értekezés tézisei Egri Péter Témavezető: Váncza József, PhD Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Informatikai Doktori Iskola Az informatika alapjai és módszertana

Részletesebben

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest Szegnerné dr. Dancs Henriette PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Dancs, H- Hughes, M.- Donoghue, P. (2006) (eds): World Congress of Performance Analysis of Sport 7th, Proceeding,

Részletesebben

VENTS ifan Eladva (eladó neve, bélyegzõje)

VENTS ifan Eladva (eladó neve, bélyegzõje) INTELLIGENS AXIÁLIS VENTILÁTOR HASZNÁLATI UTASÍTÁS ok ep A ventilátor üzemeltetésre alkalmas. M ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY Átvevõ MEO jegy Típus Gyártási dátum ifan ifan Move VENTS ifan Eladva (eladó neve, bélyegzõje)

Részletesebben

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyetemközi Távközlési és Informatikai Kooperatív Kutatási Központ () Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Lukovszki Csaba lukovszki@etik.bme.hu

Részletesebben

GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA

GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM MŰSZAKI MECHANIKAI TANSZÉK PhD Tézisfüzet GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA Szerző MAGYAR Bálint Témavezető Dr. STÉPÁN Gábor Budapest,

Részletesebben

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) www.zoolog.hu Dr. Dombos Miklós Tudományos főmunkatárs MTA ATK TAKI Innovative Real-time Monitoring and Pest control

Részletesebben

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére

Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Módszer köztes tárolókat nem tartalmazó szakaszos működésű rendszerek ütemezésére Doktori (PhD) értekezés tézisei Holczinger Tibor Témavezető: Dr. Friedler Ferenc Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai

Részletesebben

Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei

Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei Berényi Attila Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Témavezető:

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez.

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. FARKAS GABRIELLA PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. könyv, könyvrészlet oktatási anyag folyóiratcikkek

Részletesebben

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000

Kategória Összeg Búr Márton A Sik Tamás Dávid A Balangó Dávid B Barta Ágnes B Cseppentő Lajos B Gönczi Tamás B 50000 Név Kategória Összeg Búr Márton A 70000 Sik Tamás Dávid A 70000 Balangó Dávid B 50000 Barta Ágnes B 50000 Cseppentő Lajos B 50000 Gönczi Tamás B 50000 Hackel Kristóf B 50000 Nagy Ákos B 50000 Nagy Dániel

Részletesebben

Dinamikus programozás alapú szivattyú üzemvitel optimalizálási technikák (főként) kombinatorikus vízműhálózatokra

Dinamikus programozás alapú szivattyú üzemvitel optimalizálási technikák (főként) kombinatorikus vízműhálózatokra Systeemitekniikan Laboratorio Dinamikus programozás alapú szivattyú üzemvitel optimalizálási technikák (főként) kombinatorikus vízműhálózatokra Bene József HDR, Dr. Hős Csaba HDR, Dr. Enso Ikonen SYTE,

Részletesebben

Vasúti fejlesztések. Dr. Szepessy Zsolt K+F ágazatvezető. evopro Kft.

Vasúti fejlesztések. Dr. Szepessy Zsolt K+F ágazatvezető. evopro Kft. Vasúti fejlesztések Evopro Kft. Dr. Szepessy Zsolt K+F ágazatvezető Evopro bemutatás Linepro cégcsoport része, alapítás 2001. Profil: ipari irányítástechnika, méréstechnika, projektálás 2010. árbevétel:

Részletesebben

Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont. záró szakmai beszámoló

Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont. záró szakmai beszámoló Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont záró szakmai beszámoló 2005-2008 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Vállalt feladatok... 3 Intelligens építőelemek

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, Témavezető: Dr. Hajnal Péter

és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, Témavezető: Dr. Hajnal Péter Publikációs jegyzék Balogh János Jegyzetek, tézis: [1] Balogh J., Maximális folyamok és minimális költségű cirkulációk; algoritmusok és alkalmazások, MSc tézis, JATE TTK, Szeged, 1994. Témavezető: Dr.

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Gábor András

Oktatói önéletrajz Dr. Gábor András habilitált egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Információrendszerek Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1999 ISACA CISA Információrendszer Auditor 1977-1979 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés KÉPFELDOLGOZÁS Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés HELFENBEIN TAMÁS Ipari Kommunikációs Technológiai Intézet, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány helfenbein@ikti.hu Lektorált

Részletesebben