Kedves Könyvhódítók!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Könyvhódítók!"

Átírás

1 Kedves Könyvhódítók! Szerencsésen túljutottatok a Küldetés első fordulóján! Nagyon sok hasznos információt gyűjtöttetek össze arról, hogy miért olvasnak az emberek, mi jut eszükbe az olvasás szó hallatán, és mi motiválja olvasmányválasztásukat. Most elérkezett az ideje annak, hogy megismerkedjetek a versenyzőtársaitok által választott könyvekkel is. A Könyvhódító most kézhez kapott második fordulójában kilenc játékos feladattal kell megbirkóznotok. Mindegyik más-más módon próbálja meg elérni, hogy a játékunkban versenyben maradt könyveket kézbe vegyétek, bízva abban, hogy miközben beléjük lapozva az adott feladat megoldását keresitek, talán kedvet kaptok későbbi elolvasásukhoz is. A második forduló kérdéseinek megválaszolásánál továbbra is azt kérjük, hogy a kinyomtatott feladatlapra írt piszkozatok, jegyzetek elkészítése után az címetekre elküldött elektronikus dokumentumba írjátok be számítógép segítségével a megoldásokat, majd elmentve, csatolt fájlként juttassátok el a csapatotok neve mellett szereplő címre ( könyvhódító, csapatok). A beküldés határideje: július 23. Kérjük, hogy a határidőt pontosan tartsátok be, késve érkező feladatmegoldást nem fogadunk el! Sok sikert kívánunk a második forduló feladatainak megoldásához!

2 Beküldő csapatneve:.. 1. ELVESZETT SZEREPLŐK MŰVEIKET KERESIK! Az alábbiakban olyan 28 könyvhódítós szereplő nevét soroltuk fel, akik kit tudja miért, de elvesztek. Kiestek abból a könyvből, amelyben szerepelniük kellene. A feladat a történetek folytatása érdekében, hogy párosítsátok össze a táblázatban lévő könyveket a hozzájuk tartozó szereplőkkel. Minden jó helyre sorolt szereplőért 1 pont jár. De nagyon vigyázzatok, mert akit rossz helyre tesztek, és így az eredeti történet nem folytatódhat tovább, amiatt pontlevonás jár a maximálisan elérhető 32 pontból! De hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgotok, a felsorolt szereplők között vannak olyanok is, akik a táblázatban megtalálható művek egyikéhez sem tartoznak. Ha valamennyiüket megtaláljátok, és még azt is kinyomozzátok, hogy ténylegesen miben szerepelnek, jutalompontban részesültük. Az elveszett szereplők Banya, Mr. Black, Buga Jóska, Cornelia, Cutter, Mr. Davis, Gerald, Griet, Stephen Hawking, Hopper, Konc bácsi, Lajos, Laurie, Margaret, Ned Moffat, Oskar, Patás, Pieter Ringo, Mrs. Rogers, Sallie, Thomas Schell, Suszter, Szedmák család, Tanneke, Maria Thins, Vermeeri, Zsófi és a szereplőhiányos művek Indul a bakterház Kisasszonyok Leány gyöngy fülbevalóval Rém hangosan és irtó közel A fenti művekben nem szerepelnek: És ahol a helyük lenne:

3 2. APRÓHIRDETÉS Kinek, melyik regényéből, melyik szereplő adhatta fel a következő apróhirdetést? Minden helyes válasz 4 pontot ér, tehát összesen 16 pont jár a megoldásért. 1. Magyar diáklány hosszú távra szállást keres Zürichben, lehetőleg közel az egyetemhez. Jelige: Hyppokratesz A hirdetést feladó szereplő neve:.. Az a mű, amelyben szerepel (szerző és a mű címe): 2. Nagy mennyiségű pattogatott kukoricát vásárolnék az együtt-mozizásokhoz apámmal. Jelige: Kamaszévek A hirdetést feladó szereplő neve:.. Az a mű, amelyben szerepel (szerző és a mű címe): 3. Tengerre néző villa saját kikötő és parthasználattal maximum tízfős társaságnak hosszú hétvégére kiadó! Ár megegyezés szerint! Jelige: Halálos nyugalom A hirdetést feladó szereplő neve:.. Az a mű, amelyben szerepel (szerző és a mű címe): 4. Beszédes házvezetőnő szerelmi- és családtörténet iránt érdeklődő hallgatóságot keres. Jelige: Szeles esték A hirdetést feladó szereplő neve:.. Az a mű, amelyben szerepel (szerző és a mű címe):

4 3. KERESZTREJTVÉNY Fejtsétek meg az alábbi keresztrejtvényt. A rejtvény minden helyesen megfejtett sora 1 pontot ér. A kivastagított függőleges sor egy francia, Jules keresztnevű regényíró ( ) megállapításának első részét tartalmazza. Megfejtéséért 2 pont jár. Amennyiben megtaláljátok bármely írott forrásban megadva a forrás címét a mondat folytatását, a szerző nevét és értelmezitek aforizmáját, 4 jutalompontot kaphattok. Összességében tehát a keresztrejtvény minden ágbogának megfejtéséért 21 pont jár A regény a... család történetét meséli el az amerikai polgárháború idején. 2. Hogy hívják azt a szereplőt, akit L. M. Alcott önmagáról mintázott meg? 3. Rideg Sándor főhőse. 4. Hol található a világvégi bakterház? 5. A Kisasszonyok című könyv egyik fejezetének címe Ennyi idős az a kisfiú, aki feltaláló, édesapját pedig szeptember 11. óta nem látta. 7. A 17. századi holland festészet legnagyobb alakjának keresztneve. Élete és művészete regényesített változata, és annak megfilmesítése egyaránt nagy siker volt. 8. Annak a fizikusnak a neve, akivel Oskar, az egyik regény főszereplője levelezik. 9. Tracy Chevalier regénye alapján készült azonos című film férfi főszereplőjének neve. 10. Hány éves Griet, amikor szolgálóként a híres festőhöz kerül?

5 11. Fekete István regényének, 1906-ban az Országos Tenyészállatvásáron- és kiállításon arany oklevéllel és ezer koronával jutalmazott szereplője. 12. Angol írónő, aki egyetlen regényét ezen az álnéven publikálta 1847-ben a szerző. 13. Erről a szigetről került a tengerbe az a nagyon érdekes kéziratot tartalmazó palack, amelyet az Emma Jane nevű halászhajó fogott ki. 14. Így hívták Fekete István egyik kárörvendő osztálytársát. 15. Catherine Earnshaw történetének egyik elbeszélője. A megfejtett fősor folytatása: A megállapítás szerzőjének teljes neve:.., és mondásának értelmezése: A forrás megnevezése: cím, megjelenési hely, év:

6 4. REGÉNYES FÖLDRAJZ Több választott kötet szerzőjének a szülőhelyét szeretnénk felkeresni. Segítsetek nekünk! A felsorolt szerzőket párosítsátok össze a nekik megfelelő születési hely számával és a település nevével! Amennyiben minden válaszotok helyes, 12 ponttal gyarapodhat a csapat. Jó utat!

7 A szerző neve: David Almond Agatha Christie Fekete István Kertész Erzsébet Márai Sándor Sohonyai Edit A születési helyének száma a térképen: A születési hely neve:

8 5. IGAZ? HAMIS? Vajon igazak vagy hamisak az alábbiakban felsorolt megállapítások? Húzzátok alá a szerintetek helyes választ és indokoljátok. Minden jó döntésetek és helyes indoklásotok 1-1 pontot ér, így összesen 24 pontot gyűjthettek össze! Janikovszky Éva első, nem álnéven megjelent műve a Szalmaláng. A szerelmes kamaszlány Palócz Vera, az alföldi Szolnokon gimnazista. Palócz Vera nagy szerelme a karmester Kolozs Jani A Szalmaláng című regény írója a Mosolyrend lovagja címet nyerte el 1988-ban. Vadóc történetét Pacskovszky Zsolt fordította. Fordítását az IBBY díjjal jutalmazta. Blue Baker és David Almond egyaránt elveszítette édesapját David Almond magyarul megjelent első könyve a Szárnyak és titkok. Vadóc helyesírása példamutató volt az iskolában. Eszter 20 év körüli szerelmes lány. Márai Sándor kisregénye Eszter és Lajos kapcsolatáról szól.

9 Vilma, Eszter húga lett Lajos felesége. Márai Sándor február 21-én, Budapesten halt meg.

10 6. LOTTÓ Próbáltatok már lottózni? Most itt a lehetőség, hogy irodalmi művekhez kapcsolódva töltsetek ki lottószelvényt! Mind az öt feltett kérdésre egy számot várunk megfejtésül, amelyet a feladatok alatti lottószelvényen be is kell jelölni akár ikszel, akár a szám kivastagításával vagy színének, hátterének megváltoztatásával. Minden helyes válasz 1 pontot ér, tehát összesen 5 pont a jutalom a telitalálatos szelvényért. 1. Ez a szám Vadóc történetének első fejezetcíme is. 2. Márai Sándor: Eszter hagyatéka című regénye keletkezési idejének évszámából az utolsó két számjegy. 3. Ennyi fejezetből áll Eszter története. 4. Palócz Vera városa irányítószámának első két számjegye. 5. Janikovszky Éva születése és halála évszámainak számjegyeit összeadva kapjuk ezt a számot

11 7. ANAGRAMMA Összekevertük a könyvhódítós játék alábbi könyveihez kapcsolódó neveket, kifejezéseket, helyszíneket, időpontokat, úgy hogy más értelmes szavakat, kifejezéseket kaptunk eredményül. Feladatotok, hogy felfejtsétek ezeket a mondatokat, és kitaláljátok az eredeti fogalmat. Minden helyes megfejtés 1 pontot ér, tehát összesen 8 pontot gyűjthettek össze. 1. Csukás István: Vakáció a halott utcában A könyvben szereplő hangjátékíró neve. JÓZAN IGÁST VÁG = David Almond: A vadóc Ez a neve a fiúnak, aki történetet ír a vadócról. BALU BERKE = Rideg Sándor: Indul a bakterház A bakternál szolgáló tehénpásztor. GŐS ENDRE BEZÚG =. 4. Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony Hugonnai Vilma sógornőjének keresztneve. FURA SZIN =.. 5. Márai Sándor: Eszter hagyatéka A könyv alapján készült Sipos József filmben Esztert alakító színésznő neve. LÁNYGYEREK-SZÓZAT =.. 6. Foer, Jonathan Safran: Rém hangosan és irtó közel :A 11 éves főszereplő kissrác neve. HOL CSER CSAL =.. 7. Emily Brontë: Üvöltő szelek A szelesdombi földbirtokos leányának keresztneve. HA CENTIRE =. 8. Sohonyai Edit: Engem szeress! A mű műfaja. NA, NE LÉGY PÓR! =

12 8. TOTÓ Ki ne ismerné a totót? Izgalmas játék, de most nem focicsapatok mérkőzéseinek eredményét kell megtippelni, hanem a Könyvhódítóban a korosztályotok által választott könyvekhez kapcsolódva kell három lehetőség közül kiválasztani és beírni a kérdés melletti megszámozott négyszögben a helyes válasz sorszámát (1, 2 vagy X). Amennyiben sikerül teljesen hibátlanul kitölteni a totót összesen 14 pont kapható. Segítségül a következő kötetek forgatását ajánljuk: Louisa May Alcott: Kisasszonyok; Csukás István: Vakáció a halott utcában; Rideg Sándor: Indul a bakterház; Sohonyai Edit: Engem szeress! Kellemes időtöltést! 1. Mitől volt halott a halott utca Csukás István regényében? 1. nem lakott már ott senki sem 2. egy ilyen nevű emberről nevezték el X. egy hősi halált halt katonáról kapta a nevét 2. Melyik szerző kortársunk? 1. Kertész Erzsébet 2. Rideg Sándor X. Tracy Chevalier 3. Mi Zsófi egyik nagy problémája Sohonyai Edit regényében? 1. túl magasra nőtt 2. nagyon fiús az alkata X. rossz viszonyban van az egyik tanárával 4. Melyik regényt nem filmesítették meg? 1. Vakáció a halott utcában 2. Engem szeress! X. Indul a bakterház 5. Gergő új barátokra lelt a halott utcában. Kik ők? 1. Jácint Vince, Csombor, Karikó Károly 2. Kakula Zé, Gajzágó István X. Török Hugó, Tóth Krisztián 6. Melyik regény íródott napló formátumban? 1. Tíz kicsi néger 2. Vilma doktorasszony X. Engem szeress!

13 7. Milyen foglalkozású emberek nyomait találták meg a halott utcában? 1. úri szabó, állatkereskedő, magánnyomozó 2. lakatos, ószeres, szabó fodrász X. könyvkereskedő, nyomdász, fodrász, asztalos 8. Melyik szerző nem Európában született? 1. Agatha Christie 2. Emily Bronte X. Louisa May Alcott 9. Mikor íródott az Indul a bakterház című kisregény? ban ben X ben 10. Milyen időszakot ölel fel Alcott regénye? 1. karácsonytól karácsonyig 2. húsvéttól húsvétig X. hálaadástól hálaadásig tartó időszakot 11. A felsoroltak közül melyik lányregény? 1. Tíz kicsi néger 2. Kisasszonyok X. Filmklub 12. Hol játszódik Rideg Sándor műve? 1. városban 2. faluban X. tanyavilágban 13. Mikor játszódik a March család története? 1. az 1850-es években 2. az 1860-as években X. az 1870-es években Kinek a rendezésében készült az Indul a bakterház című vígjáték? 1. Mihályfi Sándor 2. Rideg Sándor X. Fábry Sándor

14 9. KAKUKKTOJÁS Ugye ismeritek a kakukkot? Jó szokása, hogy költési időszakban, 9-25 fészket is meglátogat, és mindegyikbe rak egy-egy tojást. Nos, valami ilyesmi történt ebben a feladatban is. Kakukktojás keveredett a könyvhódítós könyvekhez kapcsolódó szereplők, helyszínek, fogalmak, tárgyak közé. A feladat, hogy megtaláljátok a kakukktojásokat, aláhúzással vagy vastagítással jelölve őket a felsorolásokban. Minden jó találat 1 pontot ér. Ha még arra is vállalkoztok, hogy a megtalált kakukktojások kilétét leleplezitek, tehát leírjátok hogy kik vagy mik, honnan keveredtek a könyvhódítós könyvek közé, akkor helyes válaszonként 3-3 jutalompontot kap a csapat. A feladat teljes megoldásáért jutalompontokkal együtt 16 pont szerezhető. Liverpool Vihar-sziget Szelesdomb Dombóvár Hanga tikász Morris Aston Martin DB5 Catherine Candler Ellen Dean Krédli Isaac Morris The Times Catrine Earnshaw könyve Somogy Vármegye Dunántúli Szemle Ki vagy mi a kakukktojás? Ki vagy mi vagyok igazán?

Kedves Könyvhódítók!

Kedves Könyvhódítók! Kedves Könyvhódítók! Szerencsésen túljutottatok a Küldetés első fordulóján! Nagyon sok hasznos információt gyűjtöttetek össze arról, hogy miért olvasnak az emberek, mi jut eszükbe az olvasás szó hallatán,

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai 1. feladat TOTÓ 14/ 1. Hogyan ismerkedtek meg Arany János szülei? 1) megyebálon 2) szomszédok voltak x) színházban 2. Hány cm volt Arany János testmagassága?

Részletesebben

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni:

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: BETŰFALÓ Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: - elektronikus kitöltés, vagy bescennelt változat esetén a szandabetufalo@gmail.com

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Csapatnév:... Csapattagok: 1.... Csapattagok: 2.... Csapattagok: 3.... (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Részletesebben

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 5-6. osztály A könyvek a tenger mélyéhez hasonlítanak, amelyekből a búvár értékes gyöngyöket hozhat fel. Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló Név: Iskola: Osztály: 1. Milyen dokumentumokat

Részletesebben

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző!

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző! +1 Irodalmi és Filmes Verseny (018/019) A versenyző neve: Iskolája: Felkészítő tanára: Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy a kiírásban szereplő könyvek elolvasása és a film

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6.

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6. Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2018. április 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Könyvek Tusája 1. forduló

Könyvek Tusája 1. forduló Könyvek Tusája 1. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk nézd

Részletesebben

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA - KÉMIA 7-8. OSZTÁLY

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA - KÉMIA 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu X. TOLLFORGATÓ 1. forduló X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA -

Részletesebben

Könyvek Tusája 3. forduló

Könyvek Tusája 3. forduló Könyvek Tusája 3. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor Mese: Kicsi Jóska 1. Villámkérdések (Válaszoljatok röviden! ) 1. Ki mesélt a csodaforrásról? 2. Hol ültek, akik a mesét hallgatták? 3. Hol volt a csodaforrás? 4. Kit változtatott királlyá a csodaforrás?

Részletesebben

I. KI MIBEN? London 2012

I. KI MIBEN? London 2012 I. KI MIBEN? London 2012 A feladat az, hogy gyűjtsétek össze a 2012-es londoni olimpián egyéni érmeseinket, és írjátok a táblázatba, hogy melyik sportágban, versenyszámban nyerték egyéni érmüket? Minden

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban,

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, Kedves Gyerekek! Közös városismereti barangolásra hívunk benneteket Fürgével és Görgivel. háromfős, 3., 4., és 5. osztályos csapatokat várunk játékunkra. Háromhetente új feladatlapot juttatunk el hozzátok,

Részletesebben

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály

Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály A könyvek a tenger mélyéhez hasonlítanak, amelyekből a búvár értékes gyöngyöket hozhat fel. Könyv-, könyvtárhasználati és Európa Uniós ismeretek I. forduló 7-8. osztály Név: Iskola: Osztály:...... 1. Határozd

Részletesebben

Kecskemét Város Polgára Leszek III. forduló

Kecskemét Város Polgára Leszek III. forduló Kecskemét Város Polgára Leszek III. forduló 1. a, Reformkori színházi plakát Képzeljétek el, hogy vándorszínészek látogatnak Kecskemétre! Készítsetek fellépésüket hirdető színházi plakátot! A plakát tartalmazza

Részletesebben

Könyvek Tusája 3. forduló

Könyvek Tusája 3. forduló Könyvek Tusája 3. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Ugyanez a villa ma: a tetőn lévő egykori kis háromszögtől eltekintve változatlan a homlokzat.

Ugyanez a villa ma: a tetőn lévő egykori kis háromszögtől eltekintve változatlan a homlokzat. Törökbálint egykor. És ma? - (régi képeslap reprodukció: Scheiblinger Péter) A levelezőlap Róth Miksáné, született Walla Jozefának szól, Walla József lányának. A szöveg német nyelven íródott, de sajnos

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából 1. Miben különbözik a közép- és kelet-európai népek romantikája a nyugat-európaitól? 2. Mi volt Herder jóslata a magyarságról? 3. Mely irodalmi-kulturális

Részletesebben

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára Vetélkedő Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából 12 18 évesek számára A pályázó csapat neve: (egyéni pályázó esetén a pályázó neve) A csapattagok nevei: Elérhetőség (postacím, e mail):

Részletesebben

Beküldendő válaszlap

Beküldendő válaszlap Irodalmi feladatsor Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából Beküldendő válaszlap (1905 194 A csapat neve: A csapat tagjai: Osztály: Elérhető pont: 250 pont Elért pont: pont Leadási határidő:

Részletesebben

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be!

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be! Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: Hányadik éve vesz részt a programban? 1. 2. 3. (A megfelelő számot karikázd be!) Az alábbi feladatok a

Részletesebben

Könyvek Tusája 7. forduló

Könyvek Tusája 7. forduló Könyvek Tusája 7. forduló Ifjúsági kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ

OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ a csapat/ osztály neve: OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ LÁZÁR ERVIN: HÉT SZERETİM I. A BŐVÉSZ 1. Magyarázd meg az alábbi kifejezések jelentését! - fekete kalapos lámpák: - optimális : - kommentár: - az amik

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Megoldások (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium 1. Ma hét alapművészetet tartunk számon. Az első hat

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

KVPL III. forduló. Képzeljétek el, hogy vándorszínészek látogatnak Kecskemétre! Készítsetek fellépésüket hirdető színházi plakátot!

KVPL III. forduló. Képzeljétek el, hogy vándorszínészek látogatnak Kecskemétre! Készítsetek fellépésüket hirdető színházi plakátot! KVPL III. forduló 1. a, Reformkori színházi plakát Képzeljétek el, hogy vándorszínészek látogatnak Kecskemétre! Készítsetek fellépésüket hirdető színházi plakátot! A plakát tartalmazza a következőket:

Részletesebben

FELADATLAP osztályok Szabó Magda: Születésnap

FELADATLAP osztályok Szabó Magda: Születésnap FELADATLAP 6.-7.-8. osztályok Szabó Magda: Születésnap 1. feladat A meghatározások alapján fejtsétek meg az írónő életével kapcsolatos keresztrejtvényt és válaszoljatok a megoldással kapcsolatos kérdésre!

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 3-4. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Tóth Ernõné. Játékos okoskodás. feladatgyûjtemény. School Bt. Nyíregyháza 2003.

Tóth Ernõné. Játékos okoskodás. feladatgyûjtemény. School Bt. Nyíregyháza 2003. Tóth Ernõné Játékos okoskodás feladatgyûjtemény chool Bt. Nyíregyháza 2003. Írta: Tóth Ernõné A kiadó szakmai lektora: Buda Barna Anyanyelvi lektor: dr. Minya Károly zerkesztette: dr. Kuknyó János A borítót

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / A csapat

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak)

VERSENY MEGHIRDETŐJE: A VERSENY CÉLJA: A. 2 alkalmas levelezős forduló B. 1 intézményi helyszíni forduló, a döntő (6 legtöbb pontot elért csapatnak) MOTTÓVAL INDÍTJUK A 2018/19-ES TANÉVBEN IS SZENT IMRE VÁNDORKEHELY KOMPLEX MŰVÉSZETI VERSENYÜNKET KAPCSOLAT INFORMÁCIÓ Vargáné Forgács Anna igazgató 3359 Tenk, II. Rákóczi F. út 2. szentimre.tenk@gmail.com

Részletesebben

Húsvét. Olvasószint: A. Megoldások:

Húsvét. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Kémia 7-8. osztály. 1. Játék a periódusos rendszerrel (kb. 10 perc)

Kémia 7-8. osztály. 1. Játék a periódusos rendszerrel (kb. 10 perc) OM 037757 NÉV: IV. Tollforgató 2012.03.31. Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6.

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6. Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2019. május 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

Könyvek Tusája 6. forduló

Könyvek Tusája 6. forduló Könyvek Tusája 6. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

TESTVÉRKÖNYVTÁRAK TOP 10-ES KÖNYVEI korosztály (évf.) a könyv szerzője, címe kiadó kiadás éve könyvtár neve és a település neve 1-2.

TESTVÉRKÖNYVTÁRAK TOP 10-ES KÖNYVEI korosztály (évf.) a könyv szerzője, címe kiadó kiadás éve könyvtár neve és a település neve 1-2. TESTVÉRKÖNYVTÁRAK TOP 10-ES KÖNYVEI korosztály (évf.) a könyv szerzője, címe kiadó kiadás éve könyvtár neve és a település neve 1-2. Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya Pozsonyi Pagony 2014. Hajdúböszörményi

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP

Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP 1. Folytasd az alábbi művet két versszakkal! Az nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért, S keservben annyi hű kebel Szakadt meg

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle 3. szint Március-április Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle, jelentette be kedd este a francia író lánya. Kilencvenöt éves korában Párizs környéki

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2017 Levelező forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa vetélkedőn, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Köszöntünk

Részletesebben

Hajdúhadház Tehetségkutató Labdarúgó Torna Eredmény összesítői

Hajdúhadház Tehetségkutató Labdarúgó Torna Eredmény összesítői Hajdúhadház Tehetségkutató Labdarúgó Torna Eredmény összesítői A csoport Juventus Barcelona Real Madrid Milan B csoport PSV Eindhoven FC Köln Paris Saint Germain DVSC A csapatok 2 csoportba lettek sorsolva

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 4. korcsoport (11 12. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Csapatnév:... Csapattagok: 1.... Csapattagok: 2.... Csapattagok: 3.... (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Részletesebben

Kedves leendő 5. évfolyamos! Szeretnénk, ha nyáron olvasnál! A következőkben felsorolunk ehhez Neked néhány könyvcímet, hogy könnyebben tudjál két

Kedves leendő 5. évfolyamos! Szeretnénk, ha nyáron olvasnál! A következőkben felsorolunk ehhez Neked néhány könyvcímet, hogy könnyebben tudjál két Kedves leendő 5. évfolyamos! Szeretnénk, ha nyáron olvasnál! A következőkben felsorolunk ehhez Neked néhány könyvcímet, hogy könnyebben tudjál két könyvet választani. 1. Olvass sok-sok mesét! pl. Grimm-mesék

Részletesebben

III. FORDULÓ HÍRÖS IFJÚSÁGI INTÉZMÉNYEK

III. FORDULÓ HÍRÖS IFJÚSÁGI INTÉZMÉNYEK III. FORDULÓ Csapatnév: HÍRÖS IFJÚSÁGI INTÉZMÉNYEK Ebben a fordulóban Kecskemét város néhány kulturális intézményével ismerkedhettek meg sokszínű feladatokon keresztül. Szükség lesz kutatómunkátokra, internetes

Részletesebben

Könyvek Tusája 5. forduló

Könyvek Tusája 5. forduló Könyvek Tusája 5. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z Olvasóink otthonról is kereshetnek az EBSCOhost adatbázisban, olvasójegy számuk megadásával. (pl.: VFMK és hat számjegy) http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,cookie,cpid&custid=s5028516 Vonalkódunk

Részletesebben

Jelentkezési lap. Név

Jelentkezési lap. Név Jelentkezési lap.. Név Ha az Eötvös Károly Megyei Könyvtár tagja vagy, akkor ID szám/olvasójegy száma:... Osztály:... Iskola:... Email cím:... Telefonszám:... A törvényes képviselő neve:... A fent megnevezett

Részletesebben

Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás Franz Kafka: Az átváltozás Az óra célja és feladata: Készülődés az Érettségi írásbeli és szóbeli vizsgára Előzetes ismeretek: Franz Kafka: Az átváltozás c. művének közös olvasása Tantárgyi kapcsolatok:

Részletesebben

2. feladat. Olvasd el a könyv hátsó borítóját és töltsd ki az alábbi részletet!

2. feladat. Olvasd el a könyv hátsó borítóját és töltsd ki az alábbi részletet! Jelentkezési lap Név: Lakcím: Iskola: Osztály: E-mail cím: Iskola e-mail címe: Telefonszám: Kérjük, hogy minden mezőt tollal és olvasható nyomtatott betűkkel töltsetek ki! Az alábbi linken Finy Petra rövid

Részletesebben

INTERNETES HITTANVERSENY osztály. II. forduló. Beküldési űrlap elérhetősége:

INTERNETES HITTANVERSENY osztály. II. forduló. Beküldési űrlap elérhetősége: INTERNETES HITTANVERSENY 7-8. osztály Beküldési határidő: 2019. január 13. II. forduló Beküldési űrlap elérhetősége: https://goo.gl/forms/asnmain5qe9ca1qo2 Eredményed megtekintése: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12fbohchhk3nqfykrqen-

Részletesebben

Kalandozás Csukás István mesebirodalmában

Kalandozás Csukás István mesebirodalmában alandozás sukás stván mesebirodalmában Rejtvényes olvasópályázat alsó tagozatosoknak z olvasópályázat témaválasztásának aktualitását az adta, hogy sukás stván most ünnepli 80. születésnapját. kitöltött

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2015

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2015 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 05 ORSZÁGOS DÖNTŐ KÖZÉPISKOLA Barna Dávid: Egy magyar regény Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző!

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY Paola Zannoner: Célvonal PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ A KÉTNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 8 9. OSZTÁLYA Paola Zannoner: Célvonal Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Az ország főpapjai, bárói, nemesei és

Részletesebben

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható 20. Fővárosi Informatika lkalmazói Tanulmány Verseny 2010/11. Elméleti feladatlap Szövegszerkesztés kategória Név:. Kerület: 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

KÖTELEZŐ és AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK LISTÁJA

KÖTELEZŐ és AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK LISTÁJA KÖTELEZŐ és AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK LISTÁJA a 2015-2016-es tanévben A 7. ÉVFOLYAMON 1 / 12 Kötelező olvasmányok a szöveggyűjteményben szereplő műveken kívül: Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Mikszáth

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 5-6. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 5-6. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 5-6. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

Könyvek Tusája 1. forduló

Könyvek Tusája 1. forduló Könyvek Tusája 1. forduló Ifjúsági kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Mérkőzések. Eredmény I.n II.n. (B)* III.n IV.n H: 0 x

Mérkőzések. Eredmény I.n II.n. (B)* III.n IV.n H: 0 x Mérkőzések Jász-Nagykun-Szolnok 55 13 14 0 14 14 ékés 24 4 3 0 15 2 Helyszín: Szolnok Dátum: 2015-04-11 Szo Idő: 9,30 JV1: ödő Noémi JV2: Sípos Milán JV3: Jász-Nagykun-Szolnok Kerekes oglárka 8 Kardos

Részletesebben

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok)

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok) FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ (magyar és angol nyelvű tanulmányok) A kéziratokat a következő címre kérjük elküldeni: Határidők: - a kézirat beküldési határideje: 2015. július

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

I. Szövegértési feladatok ÖSSZESEN MAX. 20 PONT

I. Szövegértési feladatok ÖSSZESEN MAX. 20 PONT Kedves Diákok! Szeretettel köszöntünk Benneteket, és köszönjük, hogy részt vesztek olvasópályázatunkon! Az első forduló feladatainak megoldásához a regény 1-3. fejezetét szükséges elolvasnotok. I. Szövegértési

Részletesebben

I. feladat. Ne a tojást törd!

I. feladat. Ne a tojást törd! I. feladat Ne a tojást törd! Köszöntelek benneteket! Remélem sok tojást sikerül gyűjtenetek a mai napon! Fejtsétek meg a rejtvényt! 8 tojás (Megoldásonként 0,5 pont jár.) 1. Ilyen típusú épületben kötött

Részletesebben

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá?

IV. Mikszáth Kálmán. 1. Életrajzi adatok. 2. Melyek Mikszáth fõbb műfajai? Említs példákat is! 3. Mely műveivel válik ismert íróvá? IV. Mikszáth Kálmán 1. Életrajzi adatok a) Hol és mikor született és halt meg Mikszáth Kálmán? b) Hogyan kötõdik az alábbi helyekhez? Balassagyarmat: Horpács: Mohora: Pest: Rimaszombat: Selmecbánya: Szeged:

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Indul a Túzok Tusa I. fordulója!

Indul a Túzok Tusa I. fordulója! ndul a Túzok Tusa. fordulója! A Körös-Maros Nemzeti Park gazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontja idén is meghirdeti természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 25. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

Liliom és holló. Magyarország a XIV-XV. században. Országos történelem és műveltségi vetélkedő 2011/2012 Döntő

Liliom és holló. Magyarország a XIV-XV. században. Országos történelem és műveltségi vetélkedő 2011/2012 Döntő Oh nagy volt hajdan a magyar, Nagy volt hatalma, birtoka; Magyar tenger vizében húnyt el Éjszak, kelet s dél hullócsillaga. /Petőfi: A hazáról/ Liliom és holló Magyarország a XIV-XV. században Országos

Részletesebben

A csapat száma: A feladatokat Érsek Attila készítette I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II.

A csapat száma: A feladatokat Érsek Attila készítette I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II. - 1 - I. feladat Ne a tojást törd! 1. Ilyen típusú épületben kötött házasságot II. Rákóczi Ferenc. 2. 1704-ben tábornaggyá nevezték ki és rábízták Erdély védelmét a felkelő kurucok ellen. 3. Részt vett

Részletesebben

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. A város és a falu dolgozói választott és a népnek felelős küldöttek útján gyakorolják hatalmukat." (Idézet a Magyar Népköztársaság Alkotmányából.)

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: _ 1 4. osztályos feladatsor III. forduló 2013/2014. tanév 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 14 1. Az Északi-középhegység

Részletesebben

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához A feladatok alapkérdései: A kognitív fogalmának megismerése, mit jelent ez

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium Siklós, Gyűdi út 2. Siklós és a környező települések története a középkorban. Helyi Históriák 2017

Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium Siklós, Gyűdi út 2. Siklós és a környező települések története a középkorban. Helyi Históriák 2017 Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium 7800 Siklós, Gyűdi út 2. Siklós és a környező települések története a középkorban Helyi Históriák 2017 történelmi vetélkedő 7.-8. osztályosoknak Az Kérjük a résztvevőket,

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 7-8. osztály 1. feladat szókereső A szavakban összekeveredtek a betűk. Vajon milyen pénzügyi kifejezéseket rejtenek?

Részletesebben

Könyvek Tusája 3. forduló

Könyvek Tusája 3. forduló Könyvek Tusája 3. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 2. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben