BergZeitReise. »A gleccsertől a borig«túraútvonal Felső-Stájerországon át vezető szakaszai. Hoch hinaus című kiadványunkról?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BergZeitReise. »A gleccsertől a borig«túraútvonal Felső-Stájerországon át vezető szakaszai. Hoch hinaus című kiadványunkról?"

Átírás

1 HU TIPP Töltse le honlapunkról ( a Steiermark interaktiv menüpont alatt található ingyenes Steiermark Touren- App és BusBahnBim-App alkalmazásokat! Tourismusregionalverband HOCHsteiermark 8600 Bruck an der Mur Wiener Straße 46 tel.: fax: tourismus@hochsteiermark.at Szöveg: Hannes Nothnagl, Andreas Steininger Képek: TRV Hochsteiermark, Nothnagl, Steininger, Steiermark Tourismus (ikarus.cc, Reinhard Lamm) Nyomda: Druckerei Bachernegg, június A tartalomért felelősséget nem vállalunk júniusi 2. kiadás Hallott már a 66 felső-stájerországi túrát és kirándulást bemutató Hoch hinaus című kiadványunkról? BergZeitReise»A gleccsertől a borig«túraútvonal Felső-Stájerországon át vezető szakaszai DAS GRÜNE HERZ ÖSTERREICHS

2 1 Eisenerz Sonnschienalm A történelmi bányászvárosból, Eisenerzből indulva, az idilli környezetben fekvő Leopoldsteinersee (tó) mellett elhaladva a csodálatos panorámájú Sonnschienalmra (hegyi legelő) érkezünk. A Sonnschienalm a Salza-folyó völgyéből, Wildalpen településről is megközelíthető. Eisenerz Sonnschienalm Táv: 21 km Szintemelkedés: 1240 méter Menetidő (szünetek nélkül): kb. 8 óra Nehézség/Karakterisztika: hosszú, de egyszerű, erdőkön, hegyi legelőkön át haladó túra Információ: Tourismusbüro Eisenerz, tel.: Látnivalók: eisenerzi látványbánya (Schaubergwerk), az itt használt amerikai óriásdömperek (Hauly), történelmi városközpont, Leopoldsteinersee 1 tel.: Schneealm Karl Ludwig ház / Rax A Schneealmról a Nasskamm hegygerinc mentén a biztosított Zahme Gamseck klettersteig-on a Raxra jutunk. Schneealpenhaus (menedékház) Karl Ludwig ház (Rax) Táv: 12,8 km Szintemelkedés: 891 méter (szintcsökkenés: 866 m) Menetidő (szünetek nélkül): kb. 5½ óra Nehézség/Karakterisztika: a felső-stájer szakaszok legnehezebbike, a Zahme Gasseck A-B szintű klettersteig, nagy figyelmet igényel, gyakorlott túrázóknak azonban probléma nélkül teljesíthető, a Rax-fennsíkon köd esetén nehéz a tájékozódás Információ: Tourismusbüro Neuberg an der Mürz, tel.: Látnivalók: a Lurgbauerhütte bio-sajtüzeme, a kevésbé ismert nyugati Raxra nyíló kilátás, a 2007 méter magas Heukuppen található hatalmas sziklaemlékmű, a stájer Raxmäuer, ahol a világ első hegyi mentőszolgálata alakult 7 tel.: Rosegger menedékház Fischbach A Pretulon lévő Rosegger menedékháztól Peter Rosegger Waldheimatjának szívébe barangolunk, majd onnan az Alplra érünk. Innen a misztikus Ördögkövön (Teufelstein) át Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő településére, Fischbachba érkezünk. a Pretulon álló Rosegger menedékház Fischbach Távolság: 26,3 km Szintemelkedés: 704 méter (szintcsökkenés: 1285 m) Menetidő (szünetek nélkül): kb. 8 óra Nehézség/Karakterisztika: hosszú erdei túra Információ: Tourismusverband Waldheimat-Steirischer Semmering, tel. : Látnivalók: a Steinriegel hatalmas szélerőművei és az Alpl nevezetességei (Rosegger szülőháza és az erdei iskola), a misztikus Ördögkő, Fischbach az idilli hegyi falu 10 tel.:

3 2 Sonnschienalm Schiestlhaus / Hochschwab A Sonnschienalmtól a Häuslalmon és a hatalmas Hochschwabon (2277 méteres magasságával a túraajánlóban szereplő útvonalak legmagasabb pontja) át a Schiestlhausig (menedékház), vagy a Voisthalerhütteig Sonnschienalm Schiestlhaus/ Voisthalerhütte Táv: 11,3 km Szintemelkedés: 940 méter Menetidő (szünetek nélkül): kb. 5 óra Nehézség/Karakterisztika: magashegyi túra, fennsíkokon vezető útvonalon, köd esetén nehéz tájékozódás és koratavaszig megmaradó hó Információ: Tourismusverband Hochschwab, tel.: Látnivalók: a Hochschwab masszívum hegyi legelői, a Sack wiesensee (fürdési lehetőség), a Hochschwab csúcsa, a Schiestl haus menedékház A környék az alpesi régió zergékben leggazdagabb területe, valamint Bécs és Grác ivóvízellátója. 2 tel.: vagy Karl Ludwig ház Mürzzuschlag A Raxon lévő Karl Ludwig háztól indulva a Preiner Gscheidra, majd a Drahtekogel és a Scheibe nagy kiterjedésű hegyi erdein keresztül Mürzzuschlagba vezet utunk. Karl Ludwig ház Mürzzuschlag Távolság: 19,2 km Szintemelkedés: 615 méter (szintcsökkenés: 1737 m) Menetidő (szünetek nélkül): kb. 7 óra Nehézség/Karakterisztika: hosszú túra, ami nagy figyelmet igénylő, hosszú ereszkedéssel kezdődik és végződik Információ: Tourismusverband Waldheimat-Steirischer Semmering, tel.: Látnivalók: a Raxról nyíló csodálatos kilátás a Bécsi-medencére, a mürzzuschlagi kiállítások (FIS Winter!Sport!Museum! téli sportok, az UNESCO világörökség részét képező Semmeringbahn/SÜDBAHN Museum vasút, Brahms-múzeum, Kunsthaus művelődési ház) 8 tel.:

4 1 Schiestlhaus Seewiesen A Schiestlhaustól a Dullwitzen keresztül, az ódon Voisthalerhütte érintésével a Seewiesenen át, Heiligenblutba érkezünk. Az útvonal az aflenzi Bürgeralmtól felvonó igénybevételével is megközelíthető. Schiestlhaus a seewieseni vendéglők Táv: 11,8 km Szintemelkedés: 103 méter (szintcsökkenés: 1308 m) Menetidő (szünetek nélkül): kb. 4 ½ óra Nehézség/Karakterisztika: magashegyi túra, fennsíkokon keresztül vezető útvonal, köd esetén nehéz tájékozódás Információ: TV (turisztikai egyesület) Turnau, tel.: vagy , TV Hochschwab, tel.: Látnivalók: a Hochschwab sziklás vidéke, az ódon Voisthalerhütte (kunyhó), a 2016-tól újra látogatható seewieseni St. Leonhard templom 3 tel.: vagy Mürzzuschlag Rosegger menedékház / Pretul Mürzzuschlagból az UNESCO világörökség részét képező Semmering-vasút mentén Spital am Semmering-be, majd onnan a sível elsőként meghódított, 1783 méter magas Stuhleckre érkezünk, hogy túránkat a Pretul csúcson fejezzük be. Mürzzuschlag Rosegger menedékház a Pretul csúcson Táv: 21,9 Szintemelkedés: 1364 méter Menetidő (szünetek nélkül): kb. 8 óra Nehézség/Karakterisztika: hosszú, de egyszerű túra, az elején többször műúton Információ: Tourismusverband Waldheimat-Steirischer Semmering, tel.: Látnivalók: az UNESCO világörökség részét képező Semmering-vasút, a Spital am Semmering 1166-ban épült temploma, rablóbarlangok, a Stuhleckről nyíló csodálatos panoráma 9 tel.:

5 4 Seewiesen Graf Meran Haus / Veitsch Seewiesenből, a stájer Heiligenbluton át, a Seeberg-, a Göriacher- és a Turnauer Almokon (hegyi legelők) keresztül a Scheikl Alpengasthofig (alpesi vendéglő), majd a veitschi Graf Meranhausig Seewiesen Graf Meranhaus Táv: 18,6 km Szintemelkedés: 1436 méter Menetidő (szünetek nélkül): kb. 7 ½ óra Nehézség/Karakterisztika: hegyi legelőkön keresztül vezető, hosszú túra, a végén meredek emelkedőn jutunk a Graf Meranhausig, de összességében nem különösebben nehéz Információ: Tourismus Veitsch, tel.: Látnivalók: a Seeberg és a Rotsohlalm közötti csodaszép és máig használt hegyi legelők és a Rotsohlalmon található Nikolokreuz (kereszt) 4 tel.:

6 »A gleccser A hegyi túrá A szálláshel A hegyi me Tömegközle Graf Meran Haus Neuberg an der Mürz A Graf Meranhaustól a Hohe Veitschre, ezt követően pedig a Kleinveitschalm (hegyi legelő) kunyhóihoz jutunk. Innen a Veitschbachtörlön át Neuberg an der Mürzbe a Mürzer Oberland Naturpark szívébe érkezünk. a veitschi Graf Meranhaus Neuberg an der Mürz Táv: 19,1 km Szintemelkedés: 373 méter (szintcsökkenés: 1478 m) Menetidő (szünetek nélkül): kb. 6 ½ óra Nehézség/Karakterisztika: szintén hosszú, de egyszerű túra, az első szakasz fennsíkján köd esetén nehéz tájékozódás Információ: Tourismusbüro Neuberg an der Mürz, tel.: Látnivalók: a Mariazellbe vezető zarándokút ami a túra útvonalának is része, a Neuberg an der Mürz-i székesegyház, a természettudományi múzeumban (Naturmuseum) megtekinthető Schliefsteiner Sammlung (Herbert Schliefsteiner professzor a világ minden tájáról származó természettudományi gyűjteménye), valamint az apátság üvegmanufaktúrája 5 tel.: a

7 6 Neuberg an der Mürz Schneealm Neuberg an der Mürzből a Mürzer Oberland Naturpark hegyeibe, elsőként a Schneealmra Neuberg an der Mürz Schneealpenhaus (menedékház) Táv: 11,1 km Szintemelkedés: 1281 méter Menetidő (szünetek nélkül): kb. 5½ óra Nehézség/Karakterisztika: magashegyi túra, rövid, meredek szakaszokkal Információ: Tourismusbüro Neuberg an der Mürz, tel.: Látnivalók: a Karlgrabenen (árok) felvezető romantikus útvonal (egykori császári vadászterület), a Windberg-csúcs (nem közvetlenül az útvonalon fekszik, de könnyen megközelíthető), Michlbauerhütte 6 tel.: »A gleccsertől a borig«főútvonala»időutazás a hegyekben «körtúra Becsatlakozási lehetőségek, lehetséges útvonalak 1 1 szállások szakaszok től a borig«túraútvonal a Steiermark Tourismus projektje. záshoz megfelelő edzettség és felszerelés szükséges! yek előzetes foglalása ajánlott! ntőszolgálat hívószáma: 140 kedési eszközökkel kapcsolatos információ: ndlinie.at,

8 Időutazás a hegyekben»a gleccsertől a borig«túraútvonal Felső-Stájerországon át vezető szakaszai Az mondják, egy országot túrázás közben ismerhetünk meg a legjobban. Az Európában egyedülálló a Dachsteintől Felső- és Nyugat-Stájerországon át a déli és keleti borvidékekig vezető»a gleccsertől a borig«túraútvonal stájerországi szakaszán felejthetetlen természeti, kulturális és kulináris élményekkel gazdagodhatunk. A térkép címéhez Időutazás a hegyekben hűen betekintést nyerhetünk például a Raxon és a Hochschwabon működő bécsi és a gráci hegymászóis kola 19. századi, kezdeti időszakába. Egykoron a Wassermanhoz és a Rotsohlerhez hasonló mesebeli lények ólálkodtak a Hochschwab és a Fischbachi-Alpok között elterülő hegyvidéken, ahol néha még magát az ördögöt is látni vélték. Később Habsburg-Lotaringiai János főherceg, az író Peter Rosegger, a Semmering-vasút építője Carl Ritter, sőt még pár osztrák miniszterelnök is járt erre. Az említett miniszterelnökök között van olyan, akinek nyári rezidenciája még ma is a Mürzer Oberland Naturpark területén található! A tiszteletre méltó hírességek mellett csempészek, rablók és vadorzók is megfordultak erre. Múlt vagy jövő? Nem csak egy egyszerű, csodálatos hegyvidékeken haladó, Felső-Stájerországot átszelő többnapos túrára invitáljuk. A gleccsertől a borig túraútvonal részét képező Időutazás a hegyekben körtúra több ennél. Az út a vad, magas csúcsoktól, a szelíd középhegységig vezet, amin az érintetlen természet magányából a Mura és a Mürz partján fekvő modern, fejlődő régió szívébe érkezünk. Az Eisenerzi-Alpokra, a Hochschwabra, a Mariazell környékére, a Mürzer Oberland Naturparkra jellemző ősi természetesség, valamint Peter Rosegger, a Mürztal fölött elterülő Waldheimatjának zöld erdei mind rabul ejtenek. Egy út, ami egyesíti a hagyományokat és az újításokat, ami a múltból a jövőre irányítja figyelmünket. A tradíció tanúbizonysága az Erzberg impozáns külszíni fejtése, míg az innováció példája a Hochschwabon 2153 méter magasan található saját energiaigényéről gondoskodó, csúcs modern Schiestlhaus menedékház. A Mürz felső szakaszán található egykori kovácsműhelyektől és fűrészüzemektől, a Semmering-vasút mentén vezető túraútvonalat követve, a technológiai fejlődést képviselő Mürzzuschlagon, Kindbergen, Kapfenbergen, Bruckon át az egyeteméről világszerte híres Leobenig igazi időutazásban lehet része az ide látogatóknak. Egy túraútvonal, ami a völgyektől a csúcsokig természeti, kulturális és kulináris élményekkel gazdagít. A magasan fekvő források, a Hochschwab környékének vadvilága egyedülálló természeti csodák. A bányászhagyományok, a világ legnagyobb télisporteszköz gyűjteménye, a néphagyományok, a költő Peter Rosegger hagyatéka, szülőháza, erdei iskolája pedig kulturális időutazásra hívnak. A kortárs brucki művész Erwin Wurm és Marlene Hausegger, a kindbergi Günter Sander, az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek mind a jelen kulturális életének kiemelkedő alakjai. Többnapos túránk mottója: Ne siess, van időd!, mert ezen a kiránduláson nem csak a hegyeket fedezzük fel, hanem Ausztria egyik legszínesebb régiójában kezdünk időutazásba.

9 1 Eisenerzből a Sonnschienalmra Az első etapon a Vízilény (Wassermann) nyomába eredünk, aki szabadon engedéséért cserébe az eisen erzieknek örök időkre vasat és ércet ígért. Nos, megtartotta a szavát, amint azt az Erzberg hatalmas külszíni fejtése bizonyítja. Az idilli környezetben fekvő Leopoldsteinersee (tó) is tökéletesen illik a Vízilény legendájába. Később pedig a Hochschwab hegyei és hegyi legelői fogadnak. A továbbiakban a Kollmannstock, a Fobisturm és a Brandstein hatalmas, fehér sziklafalai kísérnek egészen a Sonnschienalmig. Kontrasztként a Fobis, az Androth és a Sonnschienalm zöld mezőin érkezünk első éjszakánk helyszínére, ahol a 2123 méter magas Ebenstein fogad. Zöld hegyi legelők és fehér hegyek Stájerország zászlajának színei legtermészetesebb formájukban. 6 Neuberg an der Mürz-ből a Schneealmra A Neuberg an der Mürz-i apátság és a település maga hajdanán fontos szerepet játszott abban, hogy ez a hegyi régió mezőgazdálkodásra alkalmassá váljon. Később kovácsműhelyei és fűrészüzemei révén jutott fontos szerephez a Mürz völgyének felső szakaszán. A Habsburgok is felfedezték maguknak ezt a fantasztikus vidéket, és gyakran látogattak ide vadászni. A közeli Mürzstegben található császári vadászkastély jelenleg az osztrák miniszterelnök nyári rezidenciája. Ma Neubergből az úgynevezett Kaisersteigon és a Karlgrabenen át a Schneealmon álló Schneealm házhoz érkezünk. Cserébe a néhol igen meredek kapaszkodókért a mai szakasz viszonylag rövid. Utunk során megismerkedhetünk a környéken kiemelt szerephez jutó tájvédelemmel, valamint a tejtermelés és az állattartás szempontjából oly fontos hegyi legelők művelésével. A legelők fáradságos művelése nélkül a rajtuk folyó gazdálkodás rövid időn belül lehetetlenné válna. Ezzel a hegyi legelőkön folytatott állattartásból származó sajtok, vajak és húsételek amelyek kulináris szempontból mind egyedülálló termékek eltűnnének a kínálatból.

10 2 A Sonnschienalmtól a Hochschwabon lévő Schiestl házig Alighogy magunk mögött hagytuk a Sonnschienalmot, máris a Sackwiesen-tó előtt állunk, ami forró nyári napokon 1500 méteres magasságban fürdésre csábít. A víz a Hochschwab egyik legnagyobb kincse, így ez a közel 650 négyzetkilométeres hegylánc a milliós főváros Bécs és a stájer megyeszékhely Grác vízellátója. A forrásvíz szállítását végző vízvezeték hálózat a mérnöki tudomány csúcsteljesítménye, amit Ferenc József császár idején, a 19. században építettek ki. A rengeteg forráson túl a Hochschwab vadvilága is óriási gazdagságnak örvend. A helyiek által kedvesen Schwabnak becézett hegylánc ugyanis az Alpok egyik állatokban leggazdagabb területe ami a kulináris kínálatban is tükröződik. A túra megkoronázásaként a 2277 méter magas Hochschwab tetejéről az Időutazás a hegyekben legmagasabb pontjáról gyönyörködhetünk a minket körülvevő táj szépségében. 7 A Schneealmról a Raxon álló Karl Ludwig házba A mai szakasz az egész Időutazás a hegyekben legnehezebb terepe. A Schneealpen háztól meredek ereszkedővel kezdünk az úgynevezett Nasskammig. Innen utunk meredeken a Gamseckwände szikláihoz vezet. A Zahmen Gamsecksteig (klettersteig) drótköteleinek és létráinak segítségével a Rax-fennsíkra jutunk. Ezen az útvonalon nagyon vigyáznunk kell, hová lépünk, de gyakorlott túrázóknak probléma nélkül teljesíthető. A közelben, 1896-ban szörnyű baleset történt, egy nehezebb szakaszon (Reißtalersteig), téli körülmények között három hegymászó vesztette életét. Ez a tragikus esemény vezetett ahhoz, hogy Bécsben megalakult az első hegyi mentőszolgálat. A Rax lábánál fekvő a fővároshoz közeli Mürzzuschlagban kialakított bázisuk a világ legrégebbi hegyi mentőszolgálataihoz tartozik! De esetünkben csak maradjanak munka nélkül a máig önkéntesen szolgálatot teljesítő hegyi mentők, miközben a 2007 méteres Heukuppen át a Rax-fennsík déli részén található Karl Ludwig házhoz jutunk.

11 3 A Schiestl háztól a Seewiesenig Közvetlenül a Hochschwab csúcsa alatt áll a Keleti-Alpok egyik legérdekesebb menedékháza, a Schiestlhaus, ami a környezettudatos építkezés egyik mintapéldája. A forrásvizek szállítását végző vízvezetékrendszer kiépítéséhez hasonló, hatalmas kihívás volt a Schiestlhaus felépítése a hegyvidék szívében. A harmadik nap kevésbé nehéz, bár a köd megnehezítheti a tájékozódást. Az úgynevezett Meransteig mentén történő ereszkedés végén egy a jégkorban aktív gleccser által szabdalt völgybe, a Dullwitzbe érkezünk. A völgy az ódon Voisthalerhüttébe vezet minket, ahol kiadós pihenés vár. Jó idő esetén, a teraszon ülve csodálhatjuk a Hochschwab keleti területének hegymászók által is kedvelt sziklás vidékét. Az egyre szélesedő Dullwitz-völgyben aztán kényelmesen bandukolunk egészen Seewiesenig. Ezt az aprócska települést temploma, a St. Leonhard templom miatt a stájer Heiligenblutként is emlegetik. 8 A Karl Ludwig háztól Mürzzuschlagig A következő reggelt érdemes korán kezdeni, mert a Karl Ludwig ház fekvése lehetővé teszi, hogy különösebb erőkifejtés nélkül csodálatos napfelkeltében gyönyörködhessünk. Reggeli után elsőként lefelé haladunk a Waxriegel ház, majd a Preiner Gscheid irányába. Innentől egyre több erdővel találkozunk. Stájerország Ausztria erdőkben leggazdagabb területe, amiről mai utunk során személyesen is megbizonyosodhatunk. A geológusok által Keleti-ároknak (Norischen Senke) nevezett terület kiterjedt erdei a forró nyári napokon kellemes árnyékot adnak. (Figyeljünk jól, mert a turistajelzések néhol hiányosak!) Apropó árok, évmilliókkal ezelőtt ezen a területen egy 3000 méteres csúcsokkal büszkélkedő hegylánc húzódott, amíg a közelben futó törésvonal miatt süllyedni nem kezdett. Ennek eredményeként a mai csúcsok alig haladják meg az 1600 métert. A nap végén a kiállításokkal és az UNESCO világörökség részét képező Semmering-vasúttal büszkélkedhető Mürzzuschlagba érkezünk.

12 4 Seewiesentől a Hohe Veitschen álló Graf Meran házig Ma a stájer herceg kíséri utunkat Seewiesentől egészen Veitschig. Habsburg Lotaringiai János főherceg sokat tett Stájerországért. Az oktatás, az ipar, a mezőgazdaság és a kultúra területén egyaránt jelentős volt politikai ténykedése. A Seewiesen közelében építette fel az úgynevezett Brandhofot, ahol megismerkedett a postamester lányával, Anna Plochlal, akit 1829-ben feleségül vett. Házasságuk a lány polgári származása miatt nagy felháborodást keltett. A Brandhofot elhagyva a Seeberg-, a Göriacher-, a Turnauerés a Rotsohlalm hegyi legelőin hullámozva érkezünk a nap utolsó emelkedőjéhez, ahol a kapaszkodás megkezdése előtt a Scheikl alpesi vendéglőben pihenhetünk meg. Az utolsó kapaszkodó teljesítéséhez még jó két órára van szükség, hogy végül elérjük a Veitsch fennsíkját. Itt találjuk következő szállásunkat a különös nevű Meran házat. Az elnevezés onnan ered, hogy a régió egyik legfontosabb támogatója Habsburg-Lotaringiai János főherceg 1845-ben megkapta a Merano hercege címet, így ez a ház neki állít emléket. 9 Mürzzuschlagból a Pretulon álló Rosegger menedékházba Mürzzuschlag egy kedves kisváros egy alig ismert kincscsel az itteni Winter!Sport!Museum! (Téli Sportok Múzeuma) rejtegeti a világ legnagyobb téli sporteszköz gyűjte ményét. Nem véletlenül Mürzzuschlag az otthona ennek a múzeumnak, ugyanis 1892-ben Toni Schruf, Max Kleinoschleg és Walter Wenderich elsőként jutottak fel sível alpesi csúcsra, nevezetesen a város fölé 1783 méterig magasodó Stuhleckre. Ezzel született meg az alpesi síturizmus ben aztán Mürzzuschlagban rendezték a téli olimpiák előfutárát, napjainkban pedig a Stuhleckre épült síterep az Alpok keleti peremének legnagyobbika. Mindezeken túl Mürzzuschlag az UNESCO világörökség részét képező Semmering-vasút egyik fontos állomása, amiről a pályaudvaron található SÜDBAHN Múzeum is tanúskodik. A világörökség részét képező Semmering-vasút mentén először Spital am Semmering-be, majd onnan felfelé haladva a Hochecken át a már említett Stuhleck csúcsára jutunk. Innen a csodálatos panorámával kecsegtető hegyháton a Peter Bergner Warte látványától kísérve egészen a Pretulon álló Rosegger menedékházig sétálunk.

13 5 A Graf Meran háztól Neuberg an der Mürz-ig A nap első emelkedője a Hohe Veitschre vezet. Az 1981 méter magas csúcsról büszkén tekinthetünk vissza a már megtett útra, és gyönyörködhetünk a teljes Hochschwab masszívumban. A szépségek ellenére vigyázzunk, mert egy sötét lélek, az úgynevezett Vöröstalpú (Rotsohler) kerülhet az utunkba! Ez a lény a krampusz helyi megfelelője, akitől elsősorban a rossz kisfiúknak és kislányoknak kell tartaniuk. A mesebeli lény nevét, a bányász települést Veitscht körülvevő hegyek nagy vastartalmú talajától vörösre színeződött talpáról kapta. Aki a túra után alaposan megnézi a cipője talpát, látni fogja honnan ered a Vöröstalpú név. Rövidesen azonban elhagyjuk a Veitsch veszélyes fennsíkját, hogy a Kleinveitschalmon és a Veitschbachtörlön át a Mürzer Oberland Naturparkban fekvő Neuberg an der Mürzbe érkezzünk. Itt egy a csodás hegyvidékből kiemelkedő hatalmas apátság látványa lep meg bennünket. Bár szállást nem kapunk benne, mindenképp érdemes meglátogatni. 10 A Rosegger menedékháztól Fischbachig A Pretul mozgalmas múltra tekint vissza. Egyrészt ben itt esett egy rablótámadás áldozatául a hüttetulajdonos Peter Bergner, kinek emlékére a nevét viselő kilátó épült. Másrészt a második világháború után csempészút vonal vezetett rajta, amin a szétbombázott mürztali iparterületek mezőgazdasági termékekhez jutottak. Mindezeken túl Peter Rosegger állítólag itt használta először a róla elnevezett vendégházban a Waldheimat (erdei hon) fogalmát. Függet lenül attól, hogy a történet igaz-e, következő állomásuk az imént említett Waldheimat, ahol az Alplnél található Rosegger emlékhelyeket (szülőház, erdei iskola) is meglátogathatjuk. Ezt követően a mondák övezte 1499 méter magas Ördögkő (Teufelstein) csúcs vár ránk. Állítólag itt veszített el az Ördög egy, az Istennel kötött fogadást. A csúcsot magunk mögött hagyva a Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő, csodálatos szépségű településén, Fischbachban fejezzük be A gleccsertől a borig túraútvonal Felső-Stájerországot átszelő szakaszát.

14 »Időutazás a hegyekben«körtúra 10/a szakasz: Rosegger menedékház Stanglalm a Pretulon álló Rosegger menedékház, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Stanglalm menedékház, vagy Wittmaierhütte (csak a hétvégeken tart nyitva), tel.: (Stanglalm menedékház), vagy (Leopold-Wittmaier-Hütte), Táv: 24,5 km, Szintemelkedés: 716 méter, Menetidő*: kb. 7 ½ óra, Karakterisztika: hosszú, de könnyű, hegyi legelőkön és erdőkön át vezető túra, INFÓ: TV Waldheimat-Steirischer Semmering (turisztikai szövetség), tel.: szakasz: Stanglalm Kindberg Stanglalm menedékház vagy Wittmaierhütte (csak hétvégeken tart nyitva) tel.: (Stanglalm menetékház) vagy (Leopold-Wittmaier-Hütte), Cél/Éjszakázási lehetőség: Kindberg vagy Alpengasthof Pölzl (alpesi vendégház), tel.: vagy Alpengasthof Pölzl , Táv: 14,5 km, Szintemelkedés: 555 méter, Menetidő*: kb. 5 óra, Karakterisztika: egyszerű hegyi túra, INFÓ: Tourismusbüro Kindberg, tel.: vagy szakasz Kindberg Kapfenberg Kindberg vagy Alpengasthof Pölzl, tel.: vagy Alpengasthof Pölzl , Cél/Éjszakázási lehetőség: Kapfenberg, tel.: , Táv: 24,7 km, Szintemelkedés: 854 méter (Szintcsökkenés: 1433 méter), Menetidő*: 8 ½ kb. óra, Karakterisztika: hosszú, de könnyű, hegyi legelőkön és erdőkön át vezető túra, INFÓ: Tourismusbüro Kapfenberg, tel.: szakasz: Kapfenberg Bruck an der Mur Kapfenberg, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: a rennfeldi Kernstock menedékház vagy Bruck an der Mur, tel.: illetve rennfeldi menedékház vagy , Táv: 18,7 km, Szintemelkedés: 1137 méter, Menetidő*: kb. 7 óra, Karakterisztika: szép, egyszerű panorámatúra, INFÓ: Tourismusbüro Bruck an der Mur, tel.: szakasz: Bruck an der Mur Mugel Bruck an der Mur, tel.: illetve rennfeldi menedékház vagy , Cél/Éjszakázási lehetőség: Hans Prosl menedékház a Mugelen, tel.: , Táv: 17 km, Szintemelkedés:: 1501 méter, Menetidő*: kb. 6 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű túra több csúccsal tarkítva, INFÓ: Tourismusbüro Leoben, tel.: szakasz: Mugel Leoben Hans Prosl menedékház a Mugelen, tel.: , Cél/ Éjszakázási lehetőség: Leoben, tel.: , Táv: 10,2 km, Szintemelkedés: 163 méter (Szintcsökkenés: 1239 méter), Menetidő*: kb. 3 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű hegyi túra, INFÓ: Tourismusbüro Leoben, tel.: szakasz: Leoben - Trofaiach Leoben, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Trofaiach, tel.: , , Táv: 17,5 km, Szintemelkedés: 597 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű túra, aszfaltozott részekkel, INFÓ: TV HerzBergLand, tel.: , szakasz: Trofaiach Eisenerzi-Reichenstein Trofaiach, tel.: , , Cél/Éjszakázási lehetőség: Reichensteinhütte a Reichenstein csúcs közelében, tel.: , Táv: 14,2 km, Szintemelkedés: 1581 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: biztos lépteket igénylő alpesi túra, INFÓ: TV Erlebnisregion Erzberg, tel.: vagy Tourismusbüro Eisenerz tel.: szakasz: Reichenstein Eisenrerz Reichensteinhütte, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Eisenerz, TV Erlebnisregion Erzberg, tel.: vagy Tourismusbüro Eisenerz, tel.: , Táv: 10,9 km, Szintemelkedés: 108 méter (Szintcsökkenés: 1510 méter), Menetidő*: kb. 4 óra, Karakterisztika: biztos lépteket igénylő alpesi túra, INFÓ: Tourismusbüro Eisenerz, tel.: BECSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK 1. Mariazellből a Gründerwegen keresztül a túra útvonalának Hochschwab mellett futó szakaszáig 1. Nap Mariazell, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Gußwerk, tel.: , Táv: 5,7 km, Szintemelkedés: 54 méter, Menetidő*: kb. 1 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű, rövid túra, INFÓ: Tourismusbüro Turnau, tel.: , Nap Gußwerk, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Seewiesen/Seeberg, tel.: , , Táv: 17,6 km, Szintemelkedés: 677 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű túra, aszfaltozott részekkel, INFÓ: Tourismusbüro Turnau, tel.: , Mariazellből a hatos zarándokúton a túra útvonalának a Veitschre vezető szakaszáig 1. Nap Mariazell, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Niederalpl, tel.: , Táv: 17,6 km, Szintemelkedés: 1040 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: Európa egyik legkedveltebb zarándokútját követő túra, INFÓ: Tourismusbüro Mariazell, tel.: Nap Niederalpl, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Rotsohlalm, tel.: , , Táv: 8,2 km, Szintemelkedés: 456 méter, Menetidő*: kb. 3 óra, Karakterisztika: Európa egyik legkedveltebb zarándokútját követő túra, INFÓ: Mürzer Oberland Naturpark, tel.: A Palten és a Liesing völgyéből a túra útvonalának trofaiachi szakaszáig 1. Nap: Wald am Schoberpass Mautern, Wald am Schoberpass, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Mautern, tel.: , Táv: 19,7 km, Szintemelkedés: 663 méter, Menetidő*: kb. 6 óra, Karakterisztika: egyszerű a völgy közelében futó útvonal, INFÓ: Tourismusbüro Palten- Liesing Erlebnistäler, tel.: Nap: Mautern Kammern Trofaiach, Mautern, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: Trofaiach, tel.: , , Táv: 18,7 km, Szintemelkedés: 781 méter, Menetidő*: kb. 6 ½ óra, Karakterisztika: egyszerű a völgy közelében futó útvonal, részben aszfalton, INFÓ: Tourismusbüro Palten-Liesing Erlebnistäler, tel.: , vagy TV Herz- BergLand, tel.: , RÖVID VERZIÓ Város vidék hegy túra : Bruck an der Mur-ból Turnaun át a Hochschwabra 1. szakasz: Bruckból Rennfeldre, Bruck an der Mur, tel.: , Cél/Éjszakázási lehetőség: a rennfeldi Kernstock ház, tel.: , , Táv: 9,7 km, Szintemelkedés: 1150 méter, Menetidő*: kb. 4 óra, Karakterisztika: egyszerű hegyi túra, rövid meredek részekkel, INFÓ: Tourismusbüro Bruck/Mur, tel.: +43 (0) szakasz: Rennfeldből a Mürz völgyébe, rennfeldi Kernstock ház, tel.: , , Cél/Éjszakázási lehetőség: Mürzhofen, tel.: , , Táv: 15 km, Szintemelkedés: 297 méter (Szintcsökkenés: 1357 méter), Menetidő*: kb. 5 óra, Karakterisztika: egyszerű túra, nagyrészt lefelé, INFÓ: Tourismusbüro Kindberg,tel.: , szakasz: a Mürz völgyéből a Hochschwab lábánál fekvő Turnauba Mürzhofen, tel.: , , Cél/Éjszakázási lehetőség: Turnau, tel.: , , Táv: 20,1 km, Szintemelkedés: 1018 méter, Menetidő*: kb. 8 óra, Karakterisztika: egyszerű, valamivel hosszabb túra, INFÓ: Tourismusbüro Turnau, tel.: , szakasz: Turnauból a Hochangeren át Seewiesenig, Turnau, tel.: , , Cél/Éjszakázási lehetőség: Seewiesen, tel.: , , Táv: 13,5 km, Szintemelkedés: 1025 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: könnyű, valamivel hosszabb hegyi legelőkön és erdőkön át vezető túra, INFÓ: Tourismusbüro Turnau, tel.: , szakasz: Seewiesenből a 2277 méter magas Hochschwabra, Seewiesen, tel.: , , Cél/Éjszakázási lehetőség: a Hochschwabon lévő Schiestl ház vagy a Voisthalerhütte, tel.: (Schiestlhaus), (Voisthalerhütte), Táv: 12,3 km (csak felfelé), Szintemelkedés: 1410 méter, Menetidő*: kb. 5 ½ óra, Karakterisztika: alpesi túra, rossz idő esetén tilos útra indulni, INFÓ: Tourismusbüro Turnau, tel.: , * szünet nélküli menetidő

Ajánlataink és ajándékutalványaink. Skitour Steininger. Téli kikapcsolódás

Ajánlataink és ajándékutalványaink. Skitour Steininger. Téli kikapcsolódás Ajánlataink és ajándékutalványaink Skitour Steininger Téli kikapcsolódás Graztól egy, Bécstől két ugrásnyira, a Semmering határolta Felső-Stájerországban a hegyek között szívet gyönyörködtető, romantikus

Részletesebben

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN.

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. HU AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. LENYŰGÖZŐ LÁTVÁNY ÉS FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEK PÁRATLAN SZÉPSÉGŰ TÁJON Salzkammergut térségben a WolfgangseeSchifffahrt

Részletesebben

TÚRÁK STÁJERORSZÁGBAN AZ EISENERZ-HEGYSÉGBEN

TÚRÁK STÁJERORSZÁGBAN AZ EISENERZ-HEGYSÉGBEN TÚRÁK STÁJERORSZÁGBAN AZ EISENERZ-HEGYSÉGBEN 2017. július 13-16. Szervező: Csuka István túravezető (Győri Vasutas Természetjáró Egyesület) Utazás: 50 személyes modern autóbusszal Időpont: 2017. július

Részletesebben

Busójárás és adventi programok. Felemelő élmények FELSŐ-Stájerországban. 2015 legszebb adventi vásárai. mariazellerland-blog.at

Busójárás és adventi programok. Felemelő élmények FELSŐ-Stájerországban. 2015 legszebb adventi vásárai. mariazellerland-blog.at Busójárás és adventi programok Felemelő élmények FELSŐ-Stájerországban 2015 legszebb adventi vásárai mariazellerland-blog.at Tartalomjegyzék Mariazell... 4-5 Leoben Stájer Vasút... 6-13 Bányász advent...

Részletesebben

foglaláshoz egy Flört kézikönyv vagy egy Szinglikalauz Nyaralási ajánlatok és kuponok 2016 nyár

foglaláshoz egy Flört kézikönyv vagy egy Szinglikalauz Nyaralási ajánlatok és kuponok 2016 nyár Ajándékba minden foglaláshoz egy Flört kézikönyv vagy egy Szinglikalauz Nyaralási ajánlatok és kuponok 2016 nyár Adj Isten MAGAS Stájerországban... Felpezsdítő és eredeti, vadromantikus és innovatív, telis-tele

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Ajánlatok és ajándékutalványok. Wassler. A síelés megszállottjainak, kezdőknek és újrakezdőknek

Ajánlatok és ajándékutalványok. Wassler. A síelés megszállottjainak, kezdőknek és újrakezdőknek Ajánlatok és ajándékutalványok Wassler A síelés megszállottjainak, kezdőknek és újrakezdőknek Pszt, van egy titkos ajánlatunk...felső-stájerország tökéletes síterep úgy a kezdő, mint a tapasztalt síelőknek!

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

Dél-Toszkána június

Dél-Toszkána június Dél-Toszkána 2020. június Toszkána neve fogalommá vált az utazók körében. Legtöbbjük azonban a nyüzsgő északot ismeri, mely azonban nem hasonlítható a valódi toszkán életérzéshez. Ahol az idő megáll és

Részletesebben

A Mont Blanc és festői városok - június (6 nap) Iranyar: Ft/fő

A Mont Blanc és festői városok - június (6 nap) Iranyar: Ft/fő A Mont Blanc és festői városok - június (6 nap) Iranyar: 94.900.-Ft/fő Mont Blanc és festői városok 1.nap Indulás Békéscsabáról, a Evangélikus Nagytemplom mögötti parkolóból 13.00 h-kor, Kecskemét-Budapest

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés

Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés Túrák, előadások, családi programok, terepi vezetés info@nngeopark.eu Terepi vezetés Amennyiben szeretné megismerni a Medves vidékét, örömmel segítünk. Túravezetőink már 2500 Ft/óra díjtól akár személyre

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

HOCHSTEIERMARK ÉTKEZÉSI KULT-TÚRA NYÁRI FRISSEN SZERELMES TERMÉSZET ÉS SPIRITUALITÁS VALÓBAN MENŐ TÉLEN. 46 ÉRTÉKESÍTÉSI KÉZIKÖNYV Hochsteiermark

HOCHSTEIERMARK ÉTKEZÉSI KULT-TÚRA NYÁRI FRISSEN SZERELMES TERMÉSZET ÉS SPIRITUALITÁS VALÓBAN MENŐ TÉLEN. 46 ÉRTÉKESÍTÉSI KÉZIKÖNYV Hochsteiermark S Z Í V E T F R I S S Í T Ő & VA L Ó D I... HOCHSTEIERMARK A stájer Semmeringtől a Hochschwab-területen át az eisenerzi alpokig a HOCHsteiermark hegyes táját a türkizkék vizek és a mélyzöld erdők határozzák

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY A HELY A Keleti-Kárpátok havasainak a Gyergyói-, a Besztercei-, és a Kelemen-havasok ölelésében levő Borszék immár jó két évszázada Erdély egyik legszebb és méltán híres Európa szerte híres települése.

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

2019. július 1-je után induló utjaink programtervezete a tavaszi program alatt olvasható. 1. NAP: SZEGED (PÉCS, DEBRECEN) BUDAPEST AUSZTRIA (800 km)

2019. július 1-je után induló utjaink programtervezete a tavaszi program alatt olvasható. 1. NAP: SZEGED (PÉCS, DEBRECEN) BUDAPEST AUSZTRIA (800 km) Nagy svájci körút Svájc legszebb városai és a Pilatus Mesés tájak, miközben átszeljük Svájcot 4 éjszaka (két helyszínen) Svájcban Csokoládé- és sajtvásárlás, kóstolással Utazás időpontja Alapár Utazás

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN

PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN Az 58 m 2 alapterületű két szintes 43. számú apartman Tribergben, a Feketeerdő szívében, egy szálloda komplexum 2. emeletén

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 35 elnevezésű

Részletesebben

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán!

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! A teljesítménytúra távjai: 34,3 km, illetve 15,6 km. A távokhoz rendelt szintidők 10 óra, illetve 6 óra. Az ellenőrzőpontok 6 km/h sebességre nyitnak és az

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Idén, a diáknapok előtt a 11A osztály tanulmányi kirándulást szervezett a kultúra két nagy budapesti bástyájába, a Szépművészeti Múzeumba és a Zeneakadémiára.

Részletesebben

Leonardo szülőföldjén

Leonardo szülőföldjén Leonardo szülőföldjén A festői toscan vidék és a Ligur-tenger Hajózás és séta a mesés Cinque Terre vidékén Olasz luxus a Ferrari gyár múzeumában Impozáns reneszánsz városok: Firenze és Pisa Utazás időpontja

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat A természetvédelmi mérnök MSc szak megújult tanterve a nemzetközi irányba való nyitás jegyében külföldi terepgyakorlattal bővült. A másodéves hallgatók

Részletesebben

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Szállás: igényes panzióban Nagyszebenben, 2-3 ágyas szobákban Étkezés: az étkezéseket nappal, egyénileg kell

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1054 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comói tó Luxusvilla eladó a Comói tó partján LEIRÁS

Részletesebben

MTSZ MINŐSÍTÉSI SZABÁLYZAT

MTSZ MINŐSÍTÉSI SZABÁLYZAT MTSZ MINŐSÍTÉSI SZABÁLYZAT 2005 A minősítés célja: a rendszeres sportjellegű természetjárás elismerése, ezáltal ilyen tevékenységre való állandó késztetés. A minősítés feladata: szakáganként, követelményszint

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

Beszámoló a BURGENLANDI táborról 2010. 09. 26 10. 02.

Beszámoló a BURGENLANDI táborról 2010. 09. 26 10. 02. Beszámoló a BURGENLANDI táborról 2010. 09. 26 10. 02. Ebben az évben burgenlandi szálláshelyünket délről közelítettük meg. Útunk a Balaton déli partján vezetett, a Fonyód-Bélatelep strandon fogyasztottuk

Részletesebben

Portugál repülős június

Portugál repülős június Portugál repülős 2020. június Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom Európa nyugati szélén található, ahová busszal bizony nagy megpróbáltatás eljutni. Ezért repülünk mi is és töltünk 6 napot az Ibériai-félsziget

Részletesebben

Medveszurdok+Rax+Semmering

Medveszurdok+Rax+Semmering Medveszurdok+Rax+Semmering 2015.08.20 2015.08.23 3 napot túráztunk Ausztriában. A túrán 18-an vettünk részt. Az 1. napon autókkal elutaztunk Ausztriába, Grác-ba, ott egy kis időt eltöltöttünk majd Ratten-be

Részletesebben

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál INDULÁS: 2016/04/20 UTAZÁS HOSSZA: 20 nap UTAZÁS TÍPUSA: Gyalogtúra LÉTSZÁM: 10-16 fő ÁR: 1200 USD 1. nap: KATHMANDU A katmandui repülőtéren találkozunk túravezetőnkkel,

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

Prédikálószéki-kilátó

Prédikálószéki-kilátó Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016

Részletesebben

Bibliatábor Tirolban és a Bajor Alpokban (2012. július 8-16.)

Bibliatábor Tirolban és a Bajor Alpokban (2012. július 8-16.) Bibliatábor Tirolban és a Bajor Alpokban (2012. július 8-16.) Ebben az évben a külföldi bibliatáborunkat Tirolban szervezzük meg. A híres tiroli völgyek és hegyvonulatok idilli tájai és a Bajor Alpok különleges

Részletesebben

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület?

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület? Gyakorlás 1. Az út emelkedésének nevezzük annak a szögnek a tangensét, amelyet az út a vízszintessel bezár. Ezt általában %-ban adják meg. (100 %-os emelkedésű a vízszintessel 1 tangensű szöget bezáró

Részletesebben

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál 1. nap: KATHMANDU A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő hotelünkbe utazunk egy bérelt autóbusszal. Érkezés után átbeszéljük a gyalogtúra részleteit,

Részletesebben

Kastély látogató Magyarózdon

Kastély látogató Magyarózdon Kastély látogató Magyarózdon *Ha először jár Magyarózdon, olvassa el figyelmesen az Ú (mint útmutatás) jelzést. Festői képet nyújt az a lankás dombokkal övezett völgy, amely Marosludastól húzódik déli

Részletesebben

Egyéni síutak Ausztria

Egyéni síutak Ausztria Gasthof Meyer Egyéni síutak Ausztria Annabergben található, kitűnő elhelyezkedésű, barátságos, kétcsillagos panzió, amely csoportok részére is ideális választás. Sílift: 2 üléses felvonótól 50 méterre.

Részletesebben

Megzergülünk! Téli csomagajánlataink a 2012/13-as szezonra kezdők és újrakezdők számára

Megzergülünk! Téli csomagajánlataink a 2012/13-as szezonra kezdők és újrakezdők számára Megzergülünk! Téli csomagajánlataink a 2012/13-as szezonra kezdők és újrakezdők számára Minden Magas-Stájerország által foglalt Dögös Csomagajánlatához AJÁNDÉK HOCHSteiermark termoszt adunk érkezéskor.

Részletesebben

I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI. 1. A nemzeti érték megnevezése: GRÓF SÁNDOR MÓRIC EMLÉKTÚRA

I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI. 1. A nemzeti érték megnevezése: GRÓF SÁNDOR MÓRIC EMLÉKTÚRA I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: GRÓF SÁNDOR MÓRIC EMLÉKTÚRA 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása agrár- és élelmiszergazdaság egészség és életmód

Részletesebben

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál 1. nap: KATHMANDU A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő hotelünkbe utazunk egy bérelt autóbusszal. Érkezés után átbeszéljük a gyalogtúra részleteit,

Részletesebben

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3.

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3. Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Kézműves kecskesajtok kóstolása egy csodálatos családi birtokon. A program egyéni bejelentkezés alapján történik és a házigazda személyesen a vendégekkel járja be a birtokot.

Részletesebben

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Vértes északi része remek választás lehet egy könnyed túrához, csekély szintkülönbségekkel, de annál nagyobb élményekkel, izgalmas látnivalóival kecsegtet a Vértes. 1. oldal (összes: 7) 2. oldal (összes:

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0461 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla golfpályával eladó Velencében LEIRÁS

Részletesebben

VÁZLATOK. VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el.

VÁZLATOK. VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el. VÁZLATOK VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc AUSZTRIA Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el. Határai: É: Németország, Csehország K: Szlovákia, Magyarország

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt.

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt. Őseink útján járva A vecsési Halmi Telepi Általános Iskola húsz hetedik osztályos tanulója 2012. május 10.- 2012. május 13. között Ukrajnába utazott tanulmányi kirándulásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

VÁSÁROSNAMÉNY - GERGELYIUGORNYÁRA

VÁSÁROSNAMÉNY - GERGELYIUGORNYÁRA Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal és a Mozaik Gazdasági Szervezet Budapest Főváros Önkormányzata által támogatott táborozási lehetőséget hirdet VÁSÁROSNAMÉNY - GERGELYIUGORNYÁRA sport, szabadidős

Részletesebben

Időpont: július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem.

Időpont: július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem. Időpont: 2016. július 16. (szombat) Utazás: légkondis különbusszal. Étkezés: otthonról szendvicsek, Jósvafőn étterem. Felszerelés: jókedv, bakancs, esőkabát. Biztosítás: egyénileg történik. Találkozó:

Részletesebben

11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel május 30-június 3

11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel május 30-június 3 11. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 2 fotómodellel 2011. május 30-június 3 Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 25 elnevezésű

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0897 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capri Tengerparti luxushotel Capri szigetén LEIRÁS A

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3316 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capr Luxus villa eladó Capri szigetén LEIRÁS Ez az ingatlan

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 2. EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 2. EGÉSZSÉGNAP TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák című konstrukcióra 2. EGÉSZSÉGNAP SOPRONI - HEGYSÉG TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 2. EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

tel: web:

tel: web: - 2018 - Coldplay Kulináris élményutazás Délkelet-Angliában Utazás időpontja: 2018. november 23-26. Utazás hossza: 4 nap/3 éj Minimum létszám: 10 fő Mert kicsit olyan, mintha egy videóklipben lennél -

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

NYELVI TÁBOR AUSZTRIÁBAN

NYELVI TÁBOR AUSZTRIÁBAN 1 NYELVI TÁBOR AUSZTRIÁBAN IN BURGENLAND IN MADONNENSCHLÖSSEL Iskolánk 2013. szeptember 30-tól október 4-ig Ausztriába, Burgenlandba ismét német nyelvi tábort szervez immár 13.éve. Célunk, a német nyelv

Részletesebben

INGYENES SÍOKTATÁS INGYENES SÍFELSZERELÉS PÁLYASZÁLLÁS. nassfeld. & gitschtal 2018/19 AUSZTRIA

INGYENES SÍOKTATÁS INGYENES SÍFELSZERELÉS PÁLYASZÁLLÁS. nassfeld. & gitschtal 2018/19 AUSZTRIA PÁLYASZÁLLÁS INGYENES SÍOKTATÁS INGYENES SÍFELSZERELÉS nassfeld & gitschtal 2018/19 AUSZTRIA terep nassfeld 110 km tökéletesen karbantartott sípálya minden nehézségi szinten, garantált hóbiztosság 26 modern

Részletesebben

Vidéki vonzerő fejlesztés és a vidéki kis - mikro vállalkozások, családi gazdaságok élénkítése a Vidékjáró segítségével

Vidéki vonzerő fejlesztés és a vidéki kis - mikro vállalkozások, családi gazdaságok élénkítése a Vidékjáró segítségével Vidéki vonzerő fejlesztés és a vidéki kis - mikro vállalkozások, családi gazdaságok élénkítése a Vidékjáró segítségével Vidékjáró 27 civil és stratégiai partnere Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 21093 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Chianti BORGAZDASÁG ELADÓ A CHIANTI VIDÉKEN LEIRÁS

Részletesebben

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Jelentős fejlesztési beruházás keretében újították fel a Csónakázó-tónál található kilátót, mely fontos jelképe ennek a tájnak - mondta

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16.

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A trianoni

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0543 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze Luxusbirtok Toszkánában LEIRÁS Ennek a régi,

Részletesebben

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Túraútvonal leírás 0 km. Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12. A túra kiindulási pontja a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely

10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely 10. Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely Európa egyik legszebb, szigetekkel, félszigetekkel tagolt tengerpartja a horvát partszakasz. A közép-dalmáciai részre, az Adriai-tenger partjára invitálja immár

Részletesebben

Időpont: szeptember (péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal.

Időpont: szeptember (péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Időpont: 2017. szeptember 22-24.(péntek-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: panzióban, Boga-telepen, 2-3-4 személyes zuhanyzós szobákban. Étkezés: közös boltolás, félpanzió a szálláson.

Részletesebben

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST viragcsejdy@ SAJTÓKÖZLEMÉNY 2019-01-21 kiadja: Hudec Kulturális Alapítvány A budapesti Hudec-hagyaték Sanghajban Stereoscopic Notes Urban Landscape László Hudec and Modern Shanghai (Sztereoszkópos jegyzetek,

Részletesebben

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Átlagos csoportlétszám: 15 30 fő esetén. Célmeghatározás: Ismerkedés Magyarország egyik leghíresebb iskolavárosával,

Részletesebben

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén 2020. szeptember A Görög-szigetvilág északi szigete számunkra busszal is elérhető távolságban van. Ez a tündöklő ékkő évezredek óta vonzza a különböző kultúrákat

Részletesebben

FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO

FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO FARM PROGRESS SHOW 2018 BOONE/ CHICAGO AGRÁRIPARI KIÁLLÍTÁS 2018.08.24 09.01. (9 NAP / 7 ÉJ) PROGRAMTERVEZET 1. nap (augusztus 24.): Indulás Budapestről. Érkezés után a szállodai szobák elfoglalása. 2.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0067 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pratovecchio di Romena Történelmi birtok eladó Toszkánában

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Bakonyerdő Zrt. Mindenünk a természet! Darnay-Dornyai Béla Bél Mátyás kilátó A polihisztor kutató keszthelyi halászcsalád leszármazottjaként született. Sokszínűségét

Részletesebben

DANUBIUS HOTELS GROUP

DANUBIUS HOTELS GROUP KREATÍV KONFERENCIÁK KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK SOPRONBAN ÉS KÖRNYÉKÉN Vegyen egy mély levegőt és élvezze az Alpoknak és a meseszép erdős vidéknek köszönhető üdítően tiszta, friss levegőt. KONFERENCIA ÉS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1035 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio LUXUSAPARTMAN ELADÓ VIAREGGIOBAN LEIRÁS Ez

Részletesebben

Nepáli körutazás. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli)

Nepáli körutazás. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli) Nepáli körutazás 1. nap: KATHMANDU Kathmandu repülőteréről bérelt autóbusszal utazunk szállásunkra, a Thamel városrészbe. Szobáink elfoglalása után belevethetjük magunkat Kathmandu turista negyedének nyüzsgésébe,

Részletesebben

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő A reneszánsz Itália szeptember (4 nap) Irányár: 59.900.-Ft/fő A reneszánsz Itália 1. nap: Békéscsaba-Trieszt-Padova Találkozás Békéscsabán, az Evangélikus Nagytemplom mögötti Parkolóban. 05.00 h-kor. Elutazás

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1189 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comói tó Romantikus luxusvilla eladó a Comoi tó partján

Részletesebben

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak Balatonszőlősi kirándulások Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak 1. útvonal A falu nyugati végén, a 2. számú fotótúra- ponttól indulunk.

Részletesebben

Kerala, a földi Paradicsom - 9 nap / 8 éjszaka

Kerala, a földi Paradicsom - 9 nap / 8 éjszaka Kerala, a földi Paradicsom - 9 nap / 8 éjszaka Kerala India dél-nyugati részén fekvı állam, a Kókuszpálmák Földje-ként is emlegetik. A Backwaters a tengertıl a szárazföldbe nyúló lagúnák, csatornák, folyók,

Részletesebben