A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Kari Tanács 3/2007. (01.30.) sz. Határozata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Kari Tanács 3/2007. (01.30.) sz. Határozata"

Átírás

1 A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Kari Tanács 3/2007. (01.30.) sz. Határozata a Egészségügyi Főiskolai Kar TDK Szabályzatának módosításáról A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Kari Tanácsa 20 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta az Egészségügyi Főiskolai Kar TDK Szabályzatát az alábbiak szerint: A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar TDK SZABÁLYZATA 1. A Tudományos Diákkör /TDK/ a főiskolai hallgatók önkéntes szerveződése, az érdeklődő, új iránt fogékony, felkészült hallgatók tudományos tevékenységének színtere; tevékenysége a főiskolai képzés kötelező elfoglaltságon túli részét képezi. A DE EFK TDK tagja lehet az EFK bármely beiratkozott hallgatója, amennyiben fogadásukra főiskolánk oktatói ill. munkacsoportjai készek. 2. A TDK célja a hallgatók bekapcsolása az EFK oktatási és szervezeti egységeinek oktató és kutatómunkájába, betegellátó tevékenységébe, továbbá az eddig elért eredményeik számára szakmai nyilvánosság és megítélés biztosítása. 3. A TDK szervezeti felépítése Alapszaki Diákkör: A TDK tevékenysége iránt érdeklődő hallgató jelentkezik annál az oktatónál, akinek irányítása mellett dolgozni kíván. A jelentkezés feltételeit az egyes alapszakok határozzák meg. A hallgató témavezető irányításával végzi munkáját Kari Diákkör A felügyeleti jogot a DE tudományos rektor-helyettese, valamint a Főiskolai Kar dékánja gyakorolja. A TDK munka pénzügyi helyzetéért, a szükséges anyagi háttér biztosításáért az intézet gazdasági igazgatója, illetve a helyettese felelős. A hallgatók az érdekképviseleti szervükön keresztül választanak tagot a kari diákkör szerveibe, aki teljes jogú tagként vesz részt a munkában. A DE EFK TDK irányítását a Tudományos Diákköri Tanács végzi. A Tudományos Diákköri Tanács /TDT/ tagjai: elnök, titkár(ok), alapszaki koordinátorok, hallgatói képviselők (a mindenkori HÖK elnök, a tudományterületek képviseletében 1-1 fő). A TDT elnökét és titkárát a Kari Tanács javaslatára a dékán nevezi ki A TDT tagjainak feladatköre TDT - elnök:

2 - Az Egészségügyi Főiskola TDK - tevékenységének, a TDT illetve a hallgatók TDK - munkájának irányítása, - Megfelelő kapcsolat kiépítése az OTDT különböző szerveivel, a DE - TDT valamint az Egészségügyi Főiskola vezetőivel, - A TDK - élet stratégiájának kidolgozása, - A hallgatói tudományos aktivitás ösztönzése az alapszakok vezetőin és az alapszaki koordinátorokon keresztül. - TDT ülések levezetése TDT - titkár: - Az elnök munkáját titkár(ok) segíti(k) - A TDT - tagokkal egyetértésben a fenti célok érdekében a szervezési feladatok ellátása, - A hallgatói tudományos aktivitás ösztönzése, - A hivatalos dokumentációk elkészítése, (jegyzőkönyvek, jelentések, beszámolók) - Helyi TDK konferencia szervezése - TDT ülések összehívása és az illetékes résztvevők értesítése. - Kapcsolattartás az Országos Tudományos Diákköri Tanáccsal, a Debreceni Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsával, a DE-EFK vezetésével, külföldi tudományos diákkörökkel - A TDT-elnök felkérése alapján egyéb feladatok ellátása Alapszaki koordinátorok: - Felelősek az alapszak felelősök, valamint szakirány felelősök bevonásával az alapszakok TDK - tevékenységéért, - Javaslataikkal, ötleteikkel elősegítik a TDT munkáját, - A hallgatói tudományos aktivitás ösztönzése - Részt vesznek a helyi konferencia szervezésében, lebonyolításában - Vezetik az alapszakhoz tartozó TDK tevékenységhez kapcsolódó dokumentációt, (pl. TDK hallgatók nyilvántartása, opponensi felkérések elkészítése, jegyzőkönyvkészítés a helyi konferencián, beszámolók, stb.) - TDK hallgatók nyilvántartása az 1. sz. mellékletben található formanyomtatvány alkalmazásával, melyet 3 példányban kell kitölteni (1 pld. a koordinátornál marad, egy a hallgató és egy a témavezető számára készül). - Adott alapszak esetén, az eltérő képzési helyek figyelembe vételével az alapszaki TDK koordinátor mellett, igény szerint külön TDK referens is funkcionálhat. - A TDK - szabályzatban leírt feladatok ellátása. - A TDT-elnök és a TDT-titkár(ok) felkérése alapján egyéb feladatok ellátása HÖK - képviselők: - A TDT üléseken való aktív részvétel, - Vélemény-nyilvánítás a megbeszéléseken, illetve az ott hallottakról a hallgatók időben történő, megfelelő tájékoztatása. - A hallgatói tudományos aktivitás ösztönzése - Részt vesznek a helyi konferencia szervezésében, lebonyolításában A TDT működése:

3 - A TDT dönt a munkatervről, javaslatot tesz a TDK költségvetésére, anyagi szükségleteire. - A TDT üléseit a titkár hívja össze, szükség szerint, de legalább félévenként kétszer. - A TDT üléseken részt vesznek a tagok, állandó meghívottak (TDK referensek), meghívottak (a gazdasági osztály képviselője) - Határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza: azokat, valamint a határozatok alapjául szolgáló szempontokat nyilvánosságra hozza. A szavazás akkor érvényes, ha a TDT tagjainak legalább 50%-a + 1 fő jelen van. - A DE EFK TDT tudomásul veszi az Országos Tudományos Diákköri Tanács /OTDT/ elvi irányító és érdekképviseleti szerepét. 4. A TDK működése 4.1. A TDK hallgató témavezetője irányításával dolgozik. Külön engedéllyel használhatja a főiskola kutatási és adminisztratív eszközeit, műszereit, laboratóriumi állóeszközeit és részt vehet a szakterületek, gyakorlóterepek munkájában. A TDK munka során szükségessé váló adatok, információk, interjúk gyűjtése, készítése esetén - amennyiben az más intézményben történik - a hallgatónak ki kell kérnie az intézményvezető, vagy annak megbízottja írásbeli engedélyét. A hallgatónak joga, a TDK tevékenységet folytató hallgatónak kötelessége részt venni a TDK rendezvényein, továbbá pályamunkát készíteni és tudományos előadást tartani. A hallgató előadást tarthat a TDK helyi rendezvényein abban az esetben is, ha előzőleg pályamunkát nem készített, vagy azt nem adta be a jelzett határidőig. Ilyen esetben az előadás a témavezető javaslatára, ill. a szakirány-felelős egyetértésével tartható meg. Ezeket az előadásokat az Értékelő Bizottság pontozza, de a hallgató nem juthat tovább országos rendezvényekre, ill. a munka nem fogadható el szakdolgozatként A TDT dönt a TDK munkatervéről, intézményi konferenciákat szervez, gondoskodik az értékelő bizottságok felállításáról. Nyilvántartásba veszi - az alapszaki koordinátorok segítségével az 1. számú mellékletben található formanyomtatvány 3 példányban való kitöltésével - azokat a hallgatókat, akik beléptek a TDK munkába, munkájukról előadás, vagy pályamunka formájában már számot adtak, tudományos társaságok kongresszusain szerepeltek, vagy tudományos folyóiratban publikáltak A TDT feladata a helyi TDK rendezvények megszervezése, lebonyolítása. A helyi TDK konferencia megszervezése során a TDT a bemutatásra kerülő előadásokat a tudományterületek szerinti szekciókba csoportosíthatja A TDK működési költségeit az Egészségügyi Főiskola biztosítja. A TDK pénzügyi tevékenységének felügyeletét a gazdasági igazgató gyakorolja. 5. Határidők: - január 15. a pályamunkák beadási határideje; - január 30. opponensi vélemények elkészítése; - legkésőbb a helyi TDK konferencia előtt négy héttel: a szakirányok megtarthatják a pályamunkák védését, szakirányi véleményezés és javaslat a helyi TDK konferenciára;

4 - legkésőbb a helyi TDK konferencia előtt három héttel. TDK - előadás abstract /kivonat/ leadása a TDT - titkárnak; - március helyi TDK konferencia megtartása. - A TDK pályamunkák beadása és opponálása folyamatosan történik.

5 6. A TDK pályamunkák készítésének és bírálatának szempontjai 6.1 A pályamunka készítése: A TDK pályamunkát magyar nyelven három példányban, /nem bekötve/ kell beadni, hasonlóan a tudományos folyóiratban való közléshez. Egy példányon fel kell tüntetni a szerző nevét, a pályamunka címét, a témavezető oktató nevét, az alapszak és szakirány megnevezését, a készítés évét, a további két példányon a dolgozat címét és a készítés évét kell feltüntetni. A pályamunkát az alapszaki TDK - koordinátornak kell a megadott határidőn belül leadni, aki nyilvántartásba veszi. A pályamunka formai követelményei megegyeznek a szakdolgozat elkészítésének formai követelményeivel. A szövegben szereplő különböző szakkifejezéseket az adott szakma követelményeinek megfelelően kell használni. A szövegben a rövidítések legyenek egyértelműek, rövidítések használata esetén jegyzéket kell készíteni a rövidítések magyarázatával, melyet a tartalomjegyzék után kell elhelyezni a dolgozatban. A pályamunka első oldala a címlap, tartalmazza a címet, a szerző/k/, az alapszak/szakirány és a témavezető/k/ nevét és beosztását, a beadás évét, valamint az alábbi szöveget: "A pályamunka bírálatra való beküldéséhez hozzájárulok", amelyet a témavezető dátummal, aláírással lát el. Célszerű a pályamunkát az alábbi fejezetek szerint tagolni: Társadalomtudományi témában írt pályamunka esetén: - Tartalomjegyzék /minden tárgyalt rész, vagy érintett téma felsorolása oldalszámmal/ - Rövidítésjegyzék - Bevezetés /milyen céllal írták, előzmények, korlátok/ - Elemzés kifejtés /a vázra épülő tények, adatok stb. bőven kifejtve, széttagolva/ - Következtetések /a korábbi állítások sorrendbe rendezése/ - Javaslatok /a jövőre irányuló megállapítások/ - Összegzés /a legfontosabb eredmények, javaslatok, konklúziók összegzése/ - Jegyzetek, ill. bibliográfia - Szómagyarázat - Függelék Egyéb tudnivalók: - a szövegben az idézeteket az idézet bezárása után zárójelben kell megjelölni a szerző nevével és a kiadás évszámával, pl. (Kolosi, 1992.). Az idézett mű adatait a dolgozat végén, az irodalomjegyzékben kell megadni. Amennyiben napilap cikket idézünk, meg kell adni a pontos dátumot, pl. (Pesti Hírlap, 1992 okt. 3.). - a szöveghez tartozó, de ott nem közölt gondolatokat /megjegyzéseket/ sorszámozni kell, majd a szöveg végén Jegyzetek címszó alatt a sorszámok feltüntetésével kell megírni. - Lábjegyzetes formát is lehet használni, amely esetben a csillaggal való megjelölés, vagy ha egy oldalon több megjegyzés van, több csillaggal való megjelölés alkalmazható. Ha nincs jegyzetünk, a lábjegyzethez használhatjuk a sorszámozást is, de a kettőt nem szabad keverni. - ha más forrásból közlünk táblázatokat, adatokat stb., meg kell jelölni a pontos forrást, lehetőleg az adatok, táblázatok alatt a szövegben, pl. (Forrás: Demográfiai Évkönyv

6 1992. KSH. Budapest, sz. táblázat). Lehet a dolgozat végén is közölni, sorszámmal ellátva - pl. "Táblázatok forrásai" címmel. A táblázatokat római számmal, az ábrákat arab számmal kell megjelölni, a sorrendnek megfelelően a táblázatokat, ábrákat folyamatosan sorszámozva. - Saját adataink táblázatait is sorszámozni kell. Amennyiben ábrákat, grafikonokat is közlünk, külön kell azokat sorszámozni. (I. sz. táblázat. illetve 1. sz. ábra, stb.) - Táblázatainkat lehet a szövegben is közölni, illetve a szöveg végén is, pl. Függelék címszóval. - A két formát azonban nem célszerű keverni. - az irodalomjegyzékben az első szerző neve szerint alfabetikus sorrendben soroljuk fel a közleményeket, azonos szerzők műveit kronológiai sorrendben, azonos szerzők azonos évben megjelent munkáit pedig az említés sorrendjében, az évszám mellett az ábécé kisbetűivel megkülönböztetve. Egészségtudományi témában írt dolgozat esetén: - Tartalomjegyzék - Rövidítésjegyzék - Bevezetés - Irodalmi áttekintés - Anyagok és módszerek - Eredmények (saját kutatási eredmények bemutatása) - Megbeszélés - Összefoglalás - Irodalomjegyzék A bevezetés tartalmazza a témafelvetés aktualitását, indokoltságát. A szakirodalmak legjellemzőbb példáival lehet hivatkozni a téma jelentőségére. Röviden vázolni kell a fontosabb célkitűzéseket, amelyeket a feldolgozás során lehet részletesen kifejteni. A bevezetés végén egy - két mondatban utalhatunk a fontosabb eredményekre. Az irodalmi áttekintésben kerül sor a témával kapcsolatos legfrissebb hazai és /vagy külföldi szakirodalmak feldolgozására. Az anyagok és módszerek leírása olyan mértékben legyen részletes, hogy hozzáértő kutató annak alapján meg tudja a vizsgálatokat ismételni és meg tudja állapítani azok megbízhatóságát, valamint az alkalmazott módszerek adekvát módját. A módszerek leírása demonstrálja azt is, hogy a szerző tisztában van azok alapelvével, derüljön ki /pl. egyes szám első személy, ill. más személynévmások használatával/, hogy a vizsgálatok közül mit végzett maga a szerző. Az eredmények ismertetésekor, feldolgozásánál alkalmazzuk az adatfeldolgozás és a statisztikai elemzés modern, új módszereteit, ne feledkezzünk meg az alkalmazott statisztikai módszerek ismertetéséről, azok pontosságára, megbízhatóságára vonatkozó adatok közléséről /a párhuzamos kísérletek vagy mérések száma, a szórás, a szignifikancia fokát mutató p értéke, stb./. A fényképek, ábrák és táblázatok legyenek önmagukban, a pályamunka többi része nélkül is érthetők. Ennek érdekében lássuk el őket informatív címmel, s a megértéshez szükséges rövid magyarázó szöveggel és jelmagyarázattal. A közölt mennyiségek és a használt mértékegységek megnevezése akkor sem hiányozhat, ha ezek több egymást követő táblázatban, illetve ábrán azonosak.

7 A megbeszélés fejezetben értékeljük a legjelentősebb mondanivalónkat, a legjellegzetesebb megállapításainkat, az új eredményeket. Ezek során összehasonlító elemzést végezhetünk az adekvát irodalmi adatokkal, a korábbi tudományos tapasztalatokkal. Megemlíthetjük a saját eredményeinkkel megegyező és esetleg ellentétes szakmai véleményeket. Az eredmények és a megbeszélés részeket indokolt esetben összevonhatjuk. Az összefoglalás legyen önmagában is érthető, és legfeljebb sor terjedelmű. Tartalmazza a vizsgálatok célját, utaljon a módszerekre, ismertesse a fontosabb eredményeket és következtetéseket. Önálló pályamunkaként szerepelhet irodalmi összefoglaló is. A formai kivitelezésre és az irodalomjegyzék készítésére ugyanazok vonatkoznak, mint a kísérletes munkánál, a szöveg tagolására azonban nem adhatók merev szabályok. Célszerű itt is rövid, a téma előzményeit/ nem a legmodernebb eredményeket, hanem közismert, tankönyvi adatokat/ tárgyaló bevezetést írni, amelyben a szerző a témaválasztást is indokolhatja /pl. hogyan kapcsolódik az intézet, illetve saját korábbi kísérletes munkájához. /Az ezt követő rész érdemben foglalja össze az adott témára vonatkozó nemzetközi és hazai eredményeket. Alapvető követelmény az irodalmi adatok logikus rendszerezése és értékelő elemzése. Célszerű ezt a részt is fejezetekre, illetve alfejezetekre tagolni, amelyeknek címeit természetesen a tartalomjegyzékben meg kell adni. Ebben az esetben is rövid, önmagában is érthető, legfeljebb gépelt sor terjedelmű összefoglalásban összegezzük a munka célját, a legfontosabb eredményeket és következtetéseket A pályamunka bírálata: 1) A bírálókat /opponenseket/ a TDK koordinátor az alapszakfelelős egyetértésével kéri fel. Az opponensek ötfokozatú /1-5/ jegyet adnak, valamint szöveges bírálatot készítenek a TDK pályamunkákról. Egy pályamunkát két opponens értékel. Az opponens a pályamunkát kézhezvételtől számítva két héten belül a bírálattal visszaküldi a TDK koordinátornak. Az opponensek alapvetően eltérő bírálata esetén/ "elfogadva - nem elfogadva" vagy legalább három osztályzatbeli különbség/ az alapszakfelelős javaslata alapján az alapszaki koordinátor harmadik opponenst kérhet fel. A bírálók véleményeire a szerző/k/ írásban válaszol/nak/. A bírálatok, és a szerzői válaszok alapján az alapszakfelelős dönt a pályamunkával kapcsolatos teendőkről és a hallgatót értesíti. 2) A pályamunka bírálatát az alábbi szempontok figyelembe vételével célszerű elvégezni: a. Logikai felépítés, irodalmi áttekintés: világos témafelvetés - a vizsgálatok indoklása - világos szerkesztés - irodalmi megalapozottság - a következtetések helyessége - következtetések és az irodalmi adatok összevetésének helyessége. b. Módszerek: módszerek nehézségi foka, sokoldalúsága, leírásának pontossága, adekvát volta, saját munka mértéke. c. Eredmények: az ismertetés mennyire pontos, alapos, részletes, világos - a dokumentáció mennyire adekvát, szemléltető. d. Formai kivitelezés: az elkészítés gondossága, esztétikuma irodalomjegyzék összeállítása - íráshibák, gépelési hibák. A dolgozat egyik példányát az alapszak TDK - koordinátora az alapszakon iktatásba veszi, másik példányát eljuttatja a DE EFK könyvtárába. 6.3 A pályamunka nem fogadható el:

8 1) Ha a pályamunka elkészítésének szabályait a szerző nem tartja be, 2) Ha az eredmények irodalmi adatokkal való egyeztetése felületes, vagy ha a következtetések megalapozatlanok, 3) Ha a módszerek ismertetése nem kellően megalapozott és pontos, ha az alapelvek leírása hiányzik, ha a módszer inadekvát, 4) Ha nem tükrözi megfelelő mértékben a hallgató saját munkáját, vagy a saját munka mértéke a pályamunkából nem állapítható meg egyértelműen, 5) Ha a formai előírások bármelyike nem érvényesül TDK pályamunka elfogadása szakdolgozatként A tudományos diákköri tevékenység, az azok során nyert eredmények alapját képezhetik a szakdolgozatnak Egyszerzős pályamunkát a pályamunkára adott bírálatok figyelembevételével, valamint a helyi konferencia bírálata alapján, a szakdolgozatra érvényes formai előírásoknak megfelelően lehet benyújtani. A többszerzős pályamunkát változatlan formában csak az első szerző használhatja fel szakdolgozatként a fent leírt szempontok tekintetbe vételével és a többi szerző lemondó nyilatkozatával. Többszerzős pályamunkát a többi /második, harmadik, stb./ szerző szakdolgozatként csak átdolgozott formában, és a többi szerző írásbeli hozzájárulása, ill. lemondó nyilatkozata csatolásával adhat be. Egy pályamunka - akár változatlan formában, akár átdolgozás után - csak egy alkalommal adható be szakdolgozatként. A szakdolgozatként beadott átdolgozott pályamunkákat a kijelölt bírálók ugyanolyan módon értékelik, mint a többi szakdolgozatot. Amennyiben a pályamunka eredeti formában kerül beadásra /egyszerzős ill. az első szerző által benyújtott pályamunkák esetében/, a pályamunka hivatalos bírálata automatikusan elfogadható a szakdolgozat opponensi véleményeként. A TDK munka bekerül a hallgató leckekönyvébe a következőképpen: - pályamunkát készített, - a helyi konferencián előadást tartott, - szakdolgozatként elfogadásra került /az érdemjegy megnevezésével/. Az ezzel kapcsolatos adminisztrációt a Tanulmányi Osztály végzi el. Ha a hallgató a TDK munkájával magasabb szintű rendezvényeken is részt vesz, ez szintén bejegyzésként megjelenik a leckekönyvében. A bejegyzést az alapszakfelelős aláírásával látja el. Szakdolgozatként csak az a pályamunka fogadható el, melynek anyagából a szerző/k/ előadást tartott/ak/ a helyi TDK konferencián. Az előadás az Értékelő Bizottság nyilatkozata alapján fogadható el a szakdolgozat védéseként. 7.2 TDK pályamunka szakdolgozattá minősítésének folyamata - A hallgató által beadott pályamunkát két opponens értékeli és írásos véleményét az adott alapszaknak megküldi. - A bírálók véleményeire a szerző/k/ írásban válaszol/nak/ és azokat eljuttatják az alapszaki koordinátornak. - A TDK pályamunka szakdolgozatként való elfogadásáról az alapszakfelelős dönt az illetékes szakirányfelelős és a TDK-koordinátor véleményét figyelembe véve,

9 az opponensi vélemények és az Értékelő Bizottság véleménye alapján. A döntésről a hallgatót értesíti. - A helyi TDK konferencián a hallgató tíz perces előadást tart, majd a feltett kérdésekre válaszol. - A helyi TDK konferencia Értékelő Bizottsága az adott értékelő lap (2.sz. melléklet) alapján véleményt alkot az előadásról, az előadó teljesítményéről és javaslatot tesz a szakdolgozati védés elfogadására. 8. A tudományos diákköri munka forgatókönyve 1. Az alapszakok meghirdetik a TDK témaköröket. A hallgató szabadon, vagy a meghirdetett témakörök alapján választhat témát.. A kiválasztott témával a hallgató felkeresi és felkéri a téma oktatóját témavezetőnek. 2. Ha az oktató vállalja a hallgató témavezetését, a hallgató jelentkezik az alapszak TDK - koordinátoránál, aki a hallgató jelentkezését és a témát regisztrálja. (Nyílvántartásba vétel a 4.2.-ben leírtak szerint.) 3. A pályamunka beadási határideje minden évben január 15. Az elkészített pályamunkát a beadási határidőtől függetlenül folyamatosan lehet benyújtani bírálatra. 4. A bírálókat /opponenseket/ a TDK koordinátor az alapszakfelelős egyetértésével felkéri a pályamunkák bírálatára. A bírálatok elkészítésének határideje január 30. /illetve folyamatos, a korábbiakban leírtaknak megfelelően/. 5. Az alapszak TDK - koordinátora az opponensi értékeléseket eljuttatja a hallgatóhoz, aki írásban válaszol az esetleges kérdésekre, észrevételekre. 6. A bírálatok és a szerzői válaszok alapján az alapszakfelelős dönt a pályamunkával kapcsolatos teendőkről és a hallgatót értesíti. 7. A helyi konferencián való részvétel feltétele az egy oldalas abstract /kivonat/ elkészítése a tervezett előadásról. Az abstract 12-es betűnagysággal és 1,5-es sortávval készüljön. Az abstract fejléce tartalmazza: név, alapszak/szakirány, évfolyam, cím. Ezután szerepeljen a rövid célkitűzés, a témaválasztás indoklása, a tartalmi mondanivaló lényege, tömören, érthetően összefoglalva, a végén pedig a gyakorlati hasznosság, ill. a klinikai jelentőség megemlítése. A kivonatot február 28-ig le kell adni a TDT - titkárnak. 8. A helyi TDK konferencia időpontja március 1. és 31. közé esik. A helyi konferencián a TDK hallgató a pályamunkája, ill. TDK tevékenysége alapján tíz perces előadást tart. /Időtúllépés esetén minden megkezdett plusz perc pontlevonással jár. /Az előadást a Értékelő Bizottság az értékelő lapon írásban véleményezi. Az előadás utáni vitára, ill. válaszadásra maximum 5 perc áll rendelkezésre. 9. A helyi konferenciáról való továbbjutás az Értékelő Bizottság döntése alapján történik. 10. Az Értékelő Bizottság döntése alapján a hallgató továbbjuthat az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, az Egészségügyi Főiskolák Országos Konferenciájára, illetve bármilyen tudományos konferenciára. Az OTDK-ra továbbjutott hallgatóknak kötelességük a részvétel feltételeiről tájékozódni az alapszaki koordinátornál illetve az OTDT honlapján.

10 9. Szerzői jogok A szerzői jogok vonatkozásban A Debreceni Egyetem szellemi tulajdon kezelési szabályzat és a kapcsolódó szabályzatok az irányadók, illetve kell eljárni." A szabályzatot a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Tanácsa a január 30-án megtartott ülésén elfogadta. A szabályzat szeptember 1-től hatályos. Kapják: Irattár Dr.Kalapos István Nagy Miklós Jávorné Erdei Renáta Nádasdy Tímea HÖK-elnök Dr. Lukácskó Zsolt a Kari Tanács elnöke

11 1. sz. melléklet DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS 4400 NYÍREGYHÁZA, SÓSTÓI U (42) (42) TDK témalap Név:. Alapszak:... Szakirány:... Évfolyam: A TDK témajavaslatok alapján a tudományos munka témája: A TDK szabályzatát megismertem, a rám vonatkozó szabályokat megtartom. Dátum:.... hallgató aláírása alapszakfelelős témavezető Tudományos diákköri munkáját a hallgató megkezdte. TDK-koordinátor

12 2. sz. melléklet DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS 4400 NYÍREGYHÁZA, SÓSTÓI U (42) (42) Tudományos Diákköri Konferencia március.. Értékelő lap A hallgató neve/szak: Az előadás címe: Pályamunka opponensi értékelése: 1. Az előadás időtartama: 10 perc, vagy ez alatt /2 pont/ perc között /1 pont/ 11 perc fölött /0 pont/ 2. Mennyire kifejező az előadás címe? Az előadás a címről szól /2 pont/ Lehetett volna kifejezőbb is /1 pont/ Az előadás nem a címről szól /0 pont/ 3. Az előadás tartalmi mondanivalója: Kiváló /6 pont/ Jó /4 pont/ Közepes /2 pont/ Gyenge /0 pont/ 4. Tartalmaz-e újszerű elemeket? Sokat /2 pont/ Keveset /1 pont/ Nem /0 pont/ 5. Szakmai szempontból van-e klinikai jelentősége, és/vagy gyakorlati hasznossága az előadásnak?

13 Jelentős mértékben /6 pont/ Átlagosan /3 pont/ Nincs /0 pont/ 6. A hallgató előadókészsége, stílusa: Kiváló /6 pont/ Jó /4 pont/ Közepes /2 pont/ Gyenge /0 pont/ 7. Az előadó válaszadó készsége: Jó /4 pont/ Közepes /2 pont/ Gyenge /0 pont/ Összes szerzett pontszám: A következő kérdések nem kerülnek pontozásra: 1. Javasolja-e a pályamunkáról tartott előadást Országos Tudományos Diákköri Konferencián (200.-ben), vagy más szakmai, tudományos konferencián való bemutatásra? Igen Nem 2. Javasolja-e a pályamunkáról tartott előadás szakdolgozatvédésként történő elfogadását? (Csak opponált pályamunka esetén) Igen Nem Dr.Lukácskó Zsolt a Kari Tanács elnöke

14

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar TDK SZABÁLYZATA

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar TDK SZABÁLYZATA A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar TDK SZABÁLYZATA 1. A Tudományos Diákkör /TDK/ a hallgatók önkéntes szerveződése, az érdeklődő, új iránt fogékony, felkészült hallgatók tudományos tevékenységének színtere;

Részletesebben

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje A Tudományos Diákköri Tanács a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetében folyó tudományos diákköri munkát szervező és ellenőrző testület. Munkáját a Miskolci Egyetem 35/2000. számú (2000. október

Részletesebben

Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez

Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Oxyologia Tanszék Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez Nyíregyháza, 2002. Tartalomjegyzék Bevezető I. Témaválasztás, általános tájékozódás 1.) Témaválasztás

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

FELHÍVÁS. a 2014/2015. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

FELHÍVÁS. a 2014/2015. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre FELHÍVÁS a 2014/201. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím: 3 Budapest

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

GÁBOR DÉNES Főiskola. Szenátusa. /2011. sz. határozata... szavazattal.. elfogadta a. TDK Szabályzatát az alábbiak szerint:

GÁBOR DÉNES Főiskola. Szenátusa. /2011. sz. határozata... szavazattal.. elfogadta a. TDK Szabályzatát az alábbiak szerint: A GÁBOR DÉNES Főiskola Szenátusa /2011. sz. határozata a GÁBOR DÉNES Főiskola TDK Szabályzatának elfogadásáról A GÁBOR DÉNES Főiskola.. szavazattal.. elfogadta a GÁBOR DÉNES Főiskola TDK Szabályzatát az

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. TDK szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. TDK szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember Tartalomjegyzék A szabályzat célja... 3 A szabályzat hatálya... 3 A TDK célja... 3 Részvételi feltételek

Részletesebben

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM KÁRPÁT-MEDENCEI IRODALMI PHD- ÉS MA-HALLGATÓK KONFERENCIÁJA PILISCSABA, 2013. SZEPTEMBER 4 5., Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola *** A PPKE BTK IDI magyar irodalommal

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára)

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára) Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (ápoló szakirány számára) Tartalom: Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének rendjéről Tájékoztató

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2013/2014. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon

Részletesebben

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények TVSZ 5. számú melléklete Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények A tanszékek által kiírt pályatételeket bármelyik hallgató kidolgozhatja és benyújthatja.

Részletesebben

TVSZ 1 sz. melléklet

TVSZ 1 sz. melléklet TVSZ 1 sz. melléklet A diplomadolgozat (szakdolgozat) készítésének és bírálatának rendje, tartalmi és formai követelményei valamint a záróvizsga rendje a GTK-n (2013. 10. 21.) Kivonat (http://gtk.szie.hu/sites/default/files/files/szabalyzatok/etvsz_gtk_kieg_1_mell_dipldolg.pdf)

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE

A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE Miskolc 2017 Elfogadva a Kari Tanács 37/2017-es számú határozatával A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a Diplomamunka szerkesztéséről, alakjáról és beadásáról 1. Tartalmi követelmények A diplomamunka a fizikus MSc hallgatónak a témavezető irányításával elért önálló kutatási,

Részletesebben

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS (http://) Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz A Pannon Egyetem Egyetemi Tudományos Diákköri Tanácsa

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat

A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat 1. A tudományos diákköri (TDK) munka célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak a tananyagon túlmenő szakmai,

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A szexuálpszichológiai szakpszichológusi diploma megszerzésének feltétele szakdolgozat benyújtása. Szakdolgozati témát a hallgató

Részletesebben

Szakdolgozati formai követelmények

Szakdolgozati formai követelmények SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA Szakdolgozati formai követelmények - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Konzultáció... 3 3. A szakdolgozat formai követelményei... 3 4. A szakdolgozat mellékletei... 5 5.

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2012/2013. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez

Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez Útmutató A szakdolgozat elkészítéséhez Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Kari Tanács 9/2003. (02.18.) sz. Határozata a szakdolgozat elkészítésének általános rendjéről A Debreceni Egyetem Egészségügyi

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. 1185-0 Informatikai ismeretek szakismereti alkalmazása A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel

Részletesebben

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei 1. Kötelezően leadandó Az Automatizálási és Infokommunikációs Intézet honlapján található tervezési

Részletesebben

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT TOMORI PÁL FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Változat száma: 3 Elfogadás dátuma: 2018.05.29. Határozatszáma: 2018/1/7/12. Hatályos: 2018.05.30. Felelős személy: a mindenkori tudományos rektorhelyettes

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (a továbbiakban: Kar) Tanácsa a Karral oktatói és

Részletesebben

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.)

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.) Tájékoztató a hagyományos képzésben résztvevő közgazdász hallgatók (gazdaságelemző és külgazdasági szakirány) számára 2011/12. tanév (tavaszi félév) Diplomamunka készítés és védés (követelmények, menetrend,

Részletesebben

Diplomamunka (szakdolgozat) elkészítésének és védésének rendje a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetében

Diplomamunka (szakdolgozat) elkészítésének és védésének rendje a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetében Diplomamunka (szakdolgozat) elkészítésének és védésének rendje a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetében 1 A Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának része a Kreditrendszerű Tanulmányi

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1185-06/1 Gazdasági tervezési, rendszerelemzési, tervezési vagy

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ

ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ ÚTMUTATÓ a SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ és a ZÁRÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A szakdolgozat és a diplomadolgozat (továbbiakban diplomamunka) az adott képzés szintjének és irányultságának

Részletesebben

Szakdolgozat. I. Formai követelmények

Szakdolgozat. I. Formai követelmények Szakdolgozat I. Formai követelmények 1. Terjedelme: - főszöveg: min. 25, max. 40 oldal (bevezetés fejezetek összegzés); a fejezetek római, az oldalak arab számmal számozódnak. Az oldalak számozása a tartalomjegyzékkel

Részletesebben

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sport- és rekreációszervezés BSc alapszakon készítendő

Részletesebben

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre FELHÍVÁS a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím:

Részletesebben

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS Debreceni Egyetem BTK Útmutató szakdolgozatok készítéséhez (A Debreceni Egyetem Tanulmányi és vizsgaszabályzatának alapján) Az egységes, osztatlan képzésben, az alapképzésben, (BSc, BA), mesterképzésben

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre A rendező intézmény: Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím: 1042

Részletesebben

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki.

A szóbeli vizsgafeladatot ha a feladat indokolja a szaktanárok által összeállított mellékletek, segédanyagként felhasználható források egészítik ki. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/00 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről OPPONENSI VÉLEMÉNY Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Doktori Tanácsához benyújtott,

Részletesebben

AZ SZTE ÁJTK POLGÁRI JOGI, POLGÁRI ELJÁRÁSJOGI ÉS CSALÁDI JOGI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖR ALAPSZABÁLYA

AZ SZTE ÁJTK POLGÁRI JOGI, POLGÁRI ELJÁRÁSJOGI ÉS CSALÁDI JOGI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖR ALAPSZABÁLYA AZ SZTE ÁJTK POLGÁRI JOGI, POLGÁRI ELJÁRÁSJOGI ÉS CSALÁDI JOGI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖR ALAPSZABÁLYA Az SZTE ÁJTK Polgári Jogi, Polgári Eljárásjogi és Családi Jogi Tudományos Diákköre (röviden: Polgári Jogi

Részletesebben

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens A 10/2007. (II. 27.) SZMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FELHÍVÁS. A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar 1118 Budapest, Ménesi út 5.

FELHÍVÁS. A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar 1118 Budapest, Ménesi út 5. FELHÍVÁS a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciájának 2016. évi őszi fordulóján való részvételre A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN TVSZ: 1. A hallgatónak mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzésben az oklevél megszerzéséhez diplomamunkát,

Részletesebben

Intézményi kommunikátor Kommunikátor

Intézményi kommunikátor Kommunikátor Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szakdolgozati követelmények

Szakdolgozati követelmények Szakdolgozati követelmények (Az MKSZ-NEK Szakedző Tanfolyam Tanulmányi Szabályzatának 2. számú melléklete) MKSZ-NEK Szakedző Tanfolyam (Megjegyzés: A Szakdolgozati követelmények című melléklet tartalmának

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Cím: 7624 Pécs Ifjúság

Részletesebben

A DE OEC TDK SZABÁLYZATA (javaslat, )

A DE OEC TDK SZABÁLYZATA (javaslat, ) A DE OEC TDK SZABÁLYZATA (javaslat, 2013.09.19.) 1. A Tudományos Diákköri Tanács (TDT) a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Tudományos Bizottságának albizottságaként működik, és ellátja

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozatok készítéséhez (pedagógus-továbbképzéseken részt vevők számára)

Tájékoztató a szakdolgozatok készítéséhez (pedagógus-továbbképzéseken részt vevők számára) 1 Tájékoztató a szakdolgozatok készítéséhez (pedagógus-továbbképzéseken részt vevők számára) A szakdolgozat témájának kiválasztásáról A téma kiválasztható a témajegyzékből, de arra is mód van, hogy a konzulenssel

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A 71/2006. (IX. 28.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM HALLGATÓI SZÁMÁRA KIÍRT REKTORI PÁLYAMUNKÁK ÉS KÜLFÖLDI TUDOMÁNYOS ÖSZTÖNDÍJAK S Z A B Á L Y Z A T A BUDAPEST 2006 A Semmelweis Egyetem S z e n á t u

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról

TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a programtervező informatikus BSc szak hallgatóinak szakdolgozatával és záróvizsgájával kapcsolatos tudnivalókról I. Az Informatikai Kar által gondozott szakok esetében minden szakon önálló

Részletesebben

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens

Faipari terméktervező Mérnökasszisztens A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési

Részletesebben

BME VIK TDK Bírálói lap 1. rész (a dolgozat részletes értékelése)

BME VIK TDK Bírálói lap 1. rész (a dolgozat részletes értékelése) Szerzőıő(k):. Dolgozat címe:.. A. A, dolgozat szerkesztése, stílusa (0-5 pont): 0-1: gyenge (ha a dolgozat nehezen áttekinthető, gondatlanul szerkesztett, sok szerkesztési, nyelvtani hibával) 2: átlagos

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról

TÁJÉKOZTATÓ. a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a programozó matematikus hallgatók szakdolgozatával és záróvizsgájával (államvizsgájával) kapcsolatos tudnivalókról I. Az Informatikai Kar által gondozott szakok esetében minden szakon önálló

Részletesebben

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet Szociális Tanulmányok Tanszék Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Utolsó módosítás dátuma: 2014.09.30.

Részletesebben

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács szakirányú továbbképzési szakon

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács szakirányú továbbképzési szakon Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács szakirányú továbbképzési szakon 1. Általános tudnivalók A szakdolgozati cím a szakdolgozati lap kitöltésével

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK TÁJÉKOZTATÓ Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK 1. Szabályok A tudományos diákköri (TDK) tevékenységhez kapcsolódóan egyelőre nincs hivatalos kari TDK-szabályzat, ezért az Országos Tudományos

Részletesebben

ODT működési szabályzat Módosítások (2014. 06. 27.) vonatkozik az orvostudományi területen működő valamennyi doktori iskolára

ODT működési szabályzat Módosítások (2014. 06. 27.) vonatkozik az orvostudományi területen működő valamennyi doktori iskolára ODT működési szabályzat Módosítások (2014. 06. 27.) törölt rész: áthúzott szöveg új rész, betoldás: piros Előlapon: DEBRECENI EGYETEM ORVOSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁI TANÁCS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA vonatkozik

Részletesebben

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Diplomatervvel azt kell igazolni, hogy a diplomázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1147-06/1 Átfogó szakdolgozat készítése, mely egy internetes szolgáltatást tervez és valósít meg vagy a kliens-,

Részletesebben

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGED, 2009. BEVEZETÉS

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz

Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS (http://) Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz A Pannon Egyetem Egyetemi Tudományos Diákköri Tanácsa és

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ a műszaki szakoktató BSc és a mérnöktanár MA szakon Érvényes: 2014/2015. tanévtől Összeállította: DR. VÁSÁRHELYI

Részletesebben

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Szakdolgozattal azt kell igazolni, hogy a vizsgázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A 71/2006. (IX. 28.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM HALLGATÓI SZÁMÁRA KIÍRT REKTORI PÁLYAMUNKÁK ÉS KÜLFÖLDI TUDOMÁNYOS ÖSZTÖNDÍJAK S Z A B Á L Y Z A T A (egységes szerkezetben a 83/b/2014. (V.29.) számú

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein A HKR 8. számú melléklet A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein 1. A hallgató tanulmányainak utolsó két szemeszterében

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL SOPRON 2012 Tartalomjegyzék A Szabályzat tárgyi hatálya... 3 A Szabályzat célja... 3 A plágium fogalma... 3 A plágium szankcionálása... 4

Részletesebben

Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga

Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga Tájékoztató az Alkalmazott közgazdaságtan alapszak BA hallgatói számára 2014/15. tanév II. (tavaszi) félév I. SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE

Részletesebben

Záróvizsga Szabályzat

Záróvizsga Szabályzat Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Záróvizsga Szabályzat Elfogadva a Kari Tanács 2018. május 24-i ülésén 7/2018 (05.24.) Érvényes a 2018/19. tanév őszi félévétől 1 Értelmező rendelkezések

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság és Társadalomtudományi Kar XY tanszék TDK dolgozat címe Készítette: XY (név) abc szakos hallgató Konzulens: XY (név) beosztás Tudományos Diákköri

Részletesebben

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő

Szoftverfejlesztő Informatikai alkalmazásfejlesztő 114-06 Szoftverfejlesztés Átfogó szakdolgozat készítése, mely vagy adatmodellezés alapján adatbázis-fejlesztés és tesztelési feladat megvalósítása, vagy egy adaptációs jellegű feladat megoldása specifikációja,

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT

SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT GÁL FERENC FŐISKOLA GAZDASÁGI KAR BÉKÉSCSABA SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT Érvényes: 2018. szeptember 1-től A szakdolgozat önálló elemző munka, amelyben a hallgató bizonyítja, hogy képes az elsajátított elméleti

Részletesebben

Színházi moderátor Moderátor

Színházi moderátor Moderátor 74-10 Színházi ismeretek alkalmazása Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/010. (IV..) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens

2/ Mozgóképgyártó szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens A 10/2007. (II. 27.) SZMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA SZAKFORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS (SZLÁV ÉS BALTI NYELVEK) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK 1.ASZAKOT GONDOZÓ INTÉZET:

TANEGYSÉGLISTA SZAKFORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS (SZLÁV ÉS BALTI NYELVEK) SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK 1.ASZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A tudományos írásművek fajtái Tudományos igényű cikk (rövidebb) Tudományos tanulmány (hosszabb) Tudományos könyv Tudományos igényű dolgozat (pl. szakdolgozat

Részletesebben

PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON

PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON AK/24-1/2017. Dékánhelyettesi utasítás PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON Kiterjed az Eszterházy Károly Főiskola Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán folyó felsőoktatási

Részletesebben

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Budapest, 2001 június T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal 1. Tudományos Diákkör.2. 2. A Tudományos Diákköri munka.. 2. 3. A Főiskolai Tudományos

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTİMÉRNÖKI KAR MAGASÉPÍTÉSI TANSZÉK ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. H. BARÁTI

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/221-17/2017. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A Z ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM INTÉ ZMÉNYI S ZAKMAI ÉS OPERATÍV LEBONYOLÍTÁSI FELADA TOKKAL KAPCSOLATOS S ZABÁLYA I (ÚNKP SZABÁLYZAT) Elfogadta

Részletesebben

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma:

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció TANEGYSÉGLISTA k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

55 810 01 0010 55 09 Mechatronikai mérnökasszisztens. Mérnökasszisztens

55 810 01 0010 55 09 Mechatronikai mérnökasszisztens. Mérnökasszisztens A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT 2012. december 1. A Tudományos Diákköri Konferencia célja A TDK a felsőoktatásban a tehetséggondozás legfontosabb terepe. Konkrét célja a hallgatók tudományos munka iránti

Részletesebben