Mi is az ökoturizmus?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi is az ökoturizmus?"

Átírás

1 Mi is az ökoturizmus? A többféle meghatározás közül a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által adott definíció az alábbi: Az ökológiai turizmus, vagy»ökoturizmus«a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával. Az ökoturizmus egyúttal egy szemléletet is jelent, amely a turizmus valamennyi formájának fenntarthatóvá tételét célozza, hogy a turizmus járuljon hozzá az ökoszisztéma megőrzéséhez vagy helyreállításához, és ne járjon negatív hatásokkal a természeti erőforrásokra.

2 Miért jó az ökoturizmus? Az ökoturizmus, mint értékmentő mozgalom nagyon fontos, hiszen nagyon jó szemléletformáló hatása van. Ezt a szemléletváltást értelmezhetjük oda-vissza a kiránduló és vendéglátó között. Az ökoturizmusban az értékesítésre kerülő termék az attrakció olyan egyedülálló vonzerőn alapszik. mint a természet szépsége, gazdagsága, különlegessége, egyedi értékei stb. Ez a vonzerő rendkívüli figyelmet és törődést igényel úgy a terület gazdája, mint az oda látogatók részéről. A kirándulás célja a természeti vonzerőkön alapul, de nem csak a természeti vonzerők játszanak szerepet, hanem az épített környezet és a kulturális értékek is. Motivál a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatára, és az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartására. Kis csoportlétszám a jellemző, így a résztvevők számára autentikus élményeket nyújt, valamint a terület értékeinek alapos és élményszerű megismerését teszi lehetővé és környezeti, természetvédelmi ismeretek elsajátításával.

3 Nem utolsó sorban tudatosan oktató és informáló szerepe van és ami nagyon fontos, hogy mindenki számára elérhető és nyitott. Az ökoturizmus mindenféleképpen egy hosszútávú, megalapozott, előrelátó gondolkodásmóddal párosul. Rengeteg élményt rejtő kis hazánkban sok érték tűnik el időseinkkel nyomtalan. Felgyorsult világunk lepelként fedi el népszokásainkat, hagyományainkat, természethez közeli tapasztalatainkat úgy hogy észre sem vesszük. Az ökoturisták növelik a helyiek önbecsülését és a táj iránti szeretetüket. A lakosok, látva, hogy a vendégek a helyi épületek, növények, állatok, gazdálkodás, kézművesség, hagyományok iránt érdeklődnek, nagyobb figyelmet szentelnek ezeknek a kincseknek.

4 Ki az ökoturista? Az ökoturisták fogyasztói csoportjait a különböző szerzők más-és más névvel illetik, de a kategóriák nagy hasonlóságot mutatnak. A legelterjedtebb csoportosítás szerint a következő szegmensek a legjellemzőbbek: Az úgynevezett alkalmi ökoturista, számára az öko jelző csak egy vonzerő a sok közül, de kirándulásai alkalmával nagyobb komfortigénnyel rendelkezik. Beszélhetünk aktív ökoturistáról, mely gyakran vesz részt öko- vagy ökobázisú túrákon. Az elkötelezett ökoturisták rendszeresen részt vesznek az ökoturizmusban, náluk az ismeretszerzési szándék dominál. Megemlítjük az Ízig-vérig ökoturistát is, aki kutatásokban, öko-projektekben veszt részt.

5 Ökoturizmus Magyarországon Hazánkban az ökoturizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kezdetben, jellemzően a nemzeti parkok ökoturisztikai kínálata látta el és szolgálta ki a kirándulók igényeit, de mára már több vállalkozó, cég és magánszemély is biztosítja az ökoturizmus feltételeit. Megjelentek ugyanakkor az egyéb ökoturisztikai szolgáltatók is úgymint a natúrparkok, természetvédelmi civil szervezetek, erdei iskolák, önkormányzatok, vállalkozók. Az ökoturizmus kínálata nagyon sokszínű, hiszen vannak köztük látogatóközpontok, bemutatóhelyek, kilátók, megfigyelők, kerékpáros- és lovastúra-útvonalak, szolgáltatások, tanösvények, erdei iskolák, szervezett programok és szálláshelyek. Hazai jó példa, az ökoturisztikában - Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter a Gyeregyalog.hu Összefogás a Dél-Dunántúl Aktív- és Ökoturizmusáért Közhasznú Egyesület gesztorálásával alakult meg, majd 2010 nyarán elnyerte a DDOP keretében meghirdetett ökoturisztikai klaszterfejlesztési pályázatot.

6 Ezen pályázat keretében számos olyan termék és szolgáltatás valósul meg, amely közvetve vagy közvetlenül is előnyt jelent a dél-dunántúli régióban működő ökoturisztikai szolgáltatóknak. Talán mindezeknél is fontosabb, hogy a klaszter tagjainak munkájához kézzelfogható, új ismeretekkel és tudással kívánják segíteni. Ennek jegyében rendszeresek a tematikus Workshop-ok, különböző képzések és konferenciák ahhoz a fenntartható fejlődés és az ökoturizmus aktuális kérdéseiről szerezhetnek hasznos információkat. Tagjai számos erdei iskola, programszolgáltató és szállásadó. Jelenlegi tagok: Éltető Világ Erdei Iskola 8854 Őrtilos, Szentmihályhegy 169., Veronika Erdei Iskola, Lovastanya Vendégház Gyűrűfű-ökofalu 9., Katica Tanya, Aktív Pihenés Központ Patca, Faluvég, Hotel Kardosfa*** Ökoturisztikai és Konferenciaközpon Zselickisfalud-Kardosfa 064/1 hrsz.,

7 Üveghegy-8656 Nagyberény, Szabadság u. 44/A, TÉDÉEM PÉCS Turisztikai Nonprofit Kft Pécs, Széchenyi tér 1., Kaposvári Egyetem EC, Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfa, Malom u. 3., Kikerics Erdészeti Erdei Iskola Szigetvár, Istvánffy u Mecsextrém Park-7628 Pécs, Árpádtető, Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza-7628 Pécs, Árpádtető, Öko-Bükkösd Kft Bükkösd, 066/2 hrsz., Orfű-Tekeres Ifjúsági Szállás és Családi Panzió-7677 Orfű, Petőfi utca 6., diakszallas.hu Tekeresi Lovaspanzió Orfű, Petőfi u. 3., Bátai Tájház-7149 Báta, Fő u. 86.,

8 Ökocsiga Játszóház Paks, Eötvös u. 22., Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület-7677 Orfű, Barlangkutató u. 1., Galagonya tábor Alsónána, Rákóczi u. 19., Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ és Erdei Iskola Pörböly, Bajai u. 100., Orfűi Turisztikai Egyesület Orfű, Széchenyi tér 1., Hegyhát Gyöngye Erdei Iskola Nonprofit Kft Egyházaskozár, Béke utca 19., Turisztikai és Természetismereti Központ Lengyel, Annafürdő 176., Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Rinyabesnyő, hrsz 0183/2,

9 Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, Én vagyok tornácod barátságos fedele, Melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, És gyümölcsöm oltja szomjadat. Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, és vagyok asztalod lapja, Én vagyok az ágy, amelyben fekszel, A deszka, amelyből csónakod építed. Én vagyok házad ajtaja, Bölcsőd fája, Koporsód fedele. Vándor, ki elmégy mellettem, Hallgasd meg kérésem: Ne bánts!

10 A tolnai- és baranyai dombok lankái és a közülük kiemelkedő Mecsek szigethegysége a Dél- Dunántúl igazi szíve, kulturális és természeti kincsekben leggazdagabb tája. A Mecsek hegység kis kiterjedése ellenére igen változatos geológiai felépítésű középhegységi táj, amely hagyományosan két részre tagolható: Kelet- és Nyugat-Mecsekre. A tájvédelmi körzetek elnevezései is ehhez igazodnak. Ha közelebbről megvizsgáljuk akár a földtani tényezőket, akár az élőhelyi adottságokat, célszerűbb a hármas tagolás használata. Így kerül elkülönítésre a Középső-Mecsek.

11 A Nyugati-Mecsek savanyú kémhatású vörös és szürke permi homokkőből épül fel, melyhez északi irányból nagy kiterjedésű karsztos felszín illeszkedik. Legmagasabb pontja a Jakab-hegy (592 m). Leghíresebb természeti értékei az ún. Babás szerkövek, melyek a délnyugati letörések impozáns homokkőoszlopai. Az északi karsztos területeken nevezetes az abaligeti cseppkőbarlang, az Égervölgy és a Szuadó mély szurdokvölgyei, ill. az Orfű környéki tavak. Kulturális emlékei közül különösen becses a pálos rendi Szent Jakab apátság romegyüttese és a kora vaskori földvár a Jakab-hegy fennsíkján.

12 A legszembetűnőbben növényföldrajzilag elkülönülő Középső- Mecsek, mely a Magyarürögi-völgy és a Hosszúhetényi-törés között helyezkedik el. Fő tömegét mészkő alkotja kisebb dolomit kibúvásokkal, a völgyekbe ékelődve homokkő felszínekkel. Ezt a területet a Pécs felett magasodó Misina-Tubes 611 m-ig emelkedő vonulata, a Melegmányi-völgy mésztufagátjai és barlangjai, valamint a Komló és Pécs-Vasas közt húzódó 400 m magas fennsík jellemzi. Kelet-Mecsek felszínét a központi Dobogó-Zengő csoport 682 m magasságot elérő tömbje és az északi irányból rákapcsolódó bástyaként tornyosuló sasbércek csoportja jellemzi, mely délen mészkőből északon és keleten pedig alsó-kréta kori vulkanikus kőzetekből áll.

13 A Mecsek növényvilága különösen gazdag, hiszen a hegység területén három ún. flóratartomány hatásai ötvöződnek. A meleg, csapadékos nyugat-balkáni, a meleg, száraz kelet-balkáni és a hazai, pannon flóra elemei. Dél-Dunántúl erdeiben így a mecseki erdőkben is szembetűnő a különböző örökzöld fajok jelenléte, mint a szúrós és a lónyelvű csodabogyó (Ruscus aculeatus, R. hypoglossum) vagy a borostyán (Hedera helix). Kifejezetten a Mecsekre jellemző növényfajokból sincs hiány, melyek közül sok itt éri el elterjedésének északi határát. Ilyen a baranyai peremizs (Inula spiraeifolia), az olasz müge (Asperula taurina), a mecseki varjúháj (Sedum neglectum), a dalmát csenkesz (Festuca dalmatica).

14 Orchideák közül a majomkosbor (Orchis simia), bodzaszagú ujjaskosbor (Dactilorhyza sambucina), szarvas bangó (Ophrys oestrifera), bíbor sallangvirág (Himantoglossum caprinum) említendő. A hegység endemikus alfaja a borhidi-csillagvirág (Scilla vindobonensis subs. borhidiana). Két impozáns fészkesvirágzatú faj a kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale) és a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) ill. hibridjük a mecseki zergevirág (Doronicum x sopianae) is előfordul a Mecsekben. A hegység legismertebb bennszülött növénye a bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subs. banatica), fokozottan védett faj, ugyanis a Kelet-Mecsekben tenyészik a világállomány 90%-a.

15 A növényzet képében meghatározó az ezüsthárs (Tilia tomentosa), a virágos kőris (Fraxinus ornus) és az illatos hunyor (Helleborus odorus) megjelenése. A hegység déli lejtői valódi mediterrán táj benyomását keltik. A rendkívül változatos földtani felépítés miatt a vegetáció is mozaikos. A savanyú kémhatású homokkő felszínek jellegzetes erdőtársulásai az ún. mészkerülő tölgyesek ill. bükkösök. Ezen erdők jellegzetes fája a szelídgesztenye (Castanea sativa), igaz a mecseki előfordulás valószínűleg a római korban történt betelepítések eredménye. Mészkő alapkőzeten a vegetáció változatosabb és fajokban gazdagabb. A fennsíkokon és a csapadékosabb északi lejtőkön ezüsthársas gyertyános-tölgyesek és bükkösök tenyésznek. Az üde erdők jellegzetes faja a medvehagyma (Allium ursinum), amely összefüggő virágszőnyeget alkot.

16 A déli oldalakon a száraz, meleg szelek ideális körülményeket biztosítanak a szubmediterrán erdőknek. Fő fafajuk a molyhos tölgy (Quercus pubescens), az olasz tölgy (Q. virgiliana) és a virágos kőris (Fraxinus ornus), cserjeszintjük egyedülálló, trópusi rokonságú pirítógyökér (Tamus communis), a kellemes illatú jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a borostyán (Hedera helix) indái fonják sűrű szinte átjárhatatlan bozóttá. A vegetáció sokféleségét ismertetni ilyen rövid terjedelemben nem egyszerű feladat. A Tubes-hegy vegetációjának példáján talán egyszerűbben megérthető ez a változatosság.

17 A 611 m magas, sátor alakú hegy építőeleme a triász kori szürkés színű anizuszi mészkő. A hegyet a kőzetminőségből és morfológiából következően kiterjedt edafikus és intrazonális társulások fedik. Az északi oldal lankásabb részein már fellép a zonális vegetációtípus (a déli lejtőn ennek helyén ma Pécs városát találjuk). A déli hegyoldalt szubmediterrán tölgyesek borítják, az északi lejtőt extrazonális szubmontán bükkös, az ellaposodó hegyhátat klímazonális gyertyánostölgyes fedi. A gerincen, kőtörmelékes aljzaton reliktumelemeket hordozó hársas-kőrises törmeléklejtő-erdők gyöngyvesszős cserjéssel kísérve nőnek. A déli meleg, sziklás termőhelyeken karsztbokorerdő, pusztafüves lejtősztyepp-mozaik alakult ki (Morschhauser 1995).

18 A Mecsek további ritka, az országban csak itt található erdőtársulásokat hordoz. Ilyen az ún. mecseki sisakvirágos tetőerdő, mely a déli és az északi oldal társulásainak fajkészletét egyaránt magába foglalja. Megismerve a növényzet rendkívüli változatosságát gondolhatjuk, hogy hegységünk bizony hasonló gazdagságot mutat az állatfajok szempontjából is. Az állatközösségek bővelkednek déli, szubmediterrán-pontomediterrán, balkáni elterjedésű fajokban, bár közel sem olyan magas fajszámban, mint a Dunántúli-középhegység hasonló élőhelyein. Ennek fő oka a hegység, ill. a rajta található gyeptársulások kis kiterjedése.

19 Talajszintre jellemző, ragadozó életmódú, 7-8 cm-re megnövő hatalmas termetű öves százlábú (Scolopendra cingulata), röpképtelen bogárfaj pl. a zömök gyászbogár (Gnaptor spinimanus) és a különböző gyaloglevelész fajok (Timarcha spp.) mind a mediterrán klímát idéző száraz, meleg élőhelyeken fordulnak elő. Ezek a biotópok gazdagok továbbá nagy és közepes termetű ragadozó szöcskefajokban, mint a legnagyobb hazai ízeltlábú, a szűznemzéssel szaporodó fűrészlábú szöcske (Saga pedo), a nagy és a galléros avarszöcske (Pholidoptera aptera, Ph. fallax), a helyhez kötött előfordulású német szöcske (Rhacocleis germanica) és a karcsú szöcske (Pachytrachis gracilis).

20 ezerjófű bagolylepke (Pyrrhia purpurina) hernyójának. Déli kitettségben található mozaikos bokorerdő-sziklagyep társulások lakója volt a csinos csuklyásbagoly, tápnövénye a sziklai üröm (Artemisia alba).

21 A faj korábban a Misina déli oldalán gyakori volt, de élőhelyeinek teljes átalakítása következtében és a megnövekedett gépjárműforgalom okozta légszennyeződés miatt innen eltűnt. A megmaradt bokorerdő-sziklagyep mozaikok rovaregyütteseire a mediterrán hatás erősen rányomja bélyegét, ilyen pl. a jerikói loncon (Lonicera caprifolium) fejlődő kék lonclepke (Limenitis reducta), magyar boglárka (Jolana jolas) pukkanó dudafürthöz (Colutea arborescens) kötődő hernyója. Különösen nagyszámú, a leginkább molyhos tölgyön fejlődő, pontomediterrán elterjedésű, lombfogyasztó hernyójú faj, amilyen a magyar faaraszoló (Paraboarmia viertlii), a magyar téliaraszoló (Erannis ankeraria), a magyar púposszövő (Phalera bucephaloides) és a vörös gyapjaslepke (Ocneria rubea).

22 A mészkedvelő tölgyesek a tetőhelyzetű gerinceken igen sekély termőrétegű sisakvirágos tetőerdőbe megy át. Ezen az élőhelyen már kevésbé jellemző a mediterrán hatás. Néhány védett nappali lepkefaj élőhelyei ezek az erdők, pl. a keltikefajokhoz (Corydalis sp.) kötődő kis apollólepke (Parnassius mnemosyne), a nagy fehérsávoslepke (Neptis rivularis) vagy a díszes tarkalepke (Euphydryas maturna). Déli elterjedésű a védett óriás-énekeskabóca (Tibicina haematodes), amely hangjával is hozzájárul a mediterrán hangulathoz. Az északi oldalak bükköseiben előforduló havasi cincér (Rosalia alpina) a Mecsek rendkívül gazdag 157 fajt számláló cincérfaunájának ritka képviselője.

23 A hegység tiszta vizű patakjainak és kisebb állóvizeinek lakói a különböző szitakötő fajok lárvái, pl. kétcsíkos hegyiszitakötő (Cordulegaster heros), Kisasszony szitakötő (Calopteryx virgo), a vörös légivadász (Pyrrhosoma nymphula) és az erdei szitakötő (Ophiogomphus cecilia) kifejlett egyedeivel akár vizektől távolabb is találkozhatunk. Egyes tiszta vizű patakok lakója a bennszülött mecseki őszitegzes (Chaetopteryx schmidi mecsekensis) elnevezésű apró rovarfaj. A barlangok élővilága is tartogat olyan meglepetéseket, amely csak a valódi barlangásztúrákon ismerhető meg. Abaligeti barlang ízeltlábúi közül számos faj kizárólag a Nyugat-Mecsek barlangjaiban él, pl. a Niphargus foreli gebhardti elnevezésű vakbolharák alfaj.

24 A Mecsek bővizű forrásaiból táplálkozó gyors folyású patakokban előforduló halfajok közül említésre méltó a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a kövi csík (Barbatula barbatula) állománya. A Mecsekben található állandó és időszakos állóvizek, ill. a hegység lábánál elhelyezkedő mesterséges tavak fontos petézőhelyei a hegyvidékeken előforduló sárgahasú unkának, erdei békának (Rana dalmatina), hosszúlábú mocsári békának (R. alvaris woltersorffi), barna varangynak (Bufo bufo), stb.. A mecseki sziklagyepek a hüllők fontos élőhelyei. Sokfelé gyakori a faligyík (Podarcis muralis) és a zöld gyík (Lacerta viridis). Fátlan élőhelyek faja a rézsikló (Coronella austriaca), míg az erdei sikló inkább bokorerdők, erdők lakója. Mérges kígyó, azaz vipera faj nem él a Mecsekben.

25 A hegység vizes élőhelyein találkozhatunk mocsári teknőssel (Emys orbicularis) és sajnálatos módon egyre több tóból kerül elő a házi kedvencként megunt, szabadon engedett vörös fülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans), amely akár kiszoríthatja őshonos rokonát. A madarak kutatása és védelme jelentős hagyományokkal rendelkezik a Mecsek és általában Baranya megye területén. Az ismertető szűk keretei miatt csak a legfontosabb fajokat említem élőhely alapján csoportosítva. A hegylábi területeken elterülő mocsárrétek ritka fészkelője a haris (Crex crex), mely csak bizonyos években jelenik meg nagyobb számban.

26 A rétek fontos táplálkozó helyei a környező falvakban költő fehér gólyának (Ciconia ciconia) és rokonának, a hegyvidék rejtett völgyeiben, járatlan erdőkben költő fekete gólyának (Ciconia nigra). Az utóbbi élőhelyek egy másik ritka, háborítatlan erdőket kedvelő fajnak a békászó sasnak (Aquila pomarina) is fészkelőhelyet biztosítanak, amely táplálékszerzés céljából fátlan területeket és irtásokat keres fel. Az északi oldalak bükköseiben és a mély völgyek erdeiben, fák üregeibe rakja fészkét a kis légykapó (Ficedula parva). Hasonló élőhelyen él és általában a bükkfába készíti odúját a fekete harkály (Dryocopus martius), míg a közép fakopáncs (Dendrocopus medius) az idős tölgyesek lakója.

27 Az odúlakó madarak, mint pl. az örvös légykapó (Ficedula albicollis), a csuszka (Sitta europea), a seregély (Sturnus vulgaris) vagy a különböző cinege fajok, mint a széncinege (Parus major), kékcinege (P. caeruleus), barátcinege (P. palustris) csak ott tud jelentős számban költeni, ahol az erdő viszonylag idős. A fiatal erdőkben szükséges lehet mesterséges madárodúk kihelyezésére. Ez a tevékenység több mint száz éve segíti a madarak megtelepedését, hiszen egy mecseki faluban Kárászon alapították az ország első fészekodú gyárát 1904-ben. A Mecsek elhagyott bányáiban és sziklafalain az elmúlt években két fokozottan védett madárfaj is megtelepedett. A világ leggyorsabb állata a vándorsólyom (Falco peregrinus), amely a fő táplálékát jelentő madarakat a levegőben fogja meg és a világ egyik legnagyobb bagolyfaja az uhu (Bubo bubo),

28 mely akár a sünt is képes kifordítani bőréből. A déli meleg oldalak bokorerdő-gyep mozaikos élőhelyein fészkel a bajszos sármány (Emberiza cia), az elmúlt években egy nyugat- és dél-európai faj a sövénysármány (E. cirlus) egyedei is megtelepedtek Pécs környékén, de sajnos manapság fészkelésük kérdéses. A Mecsek emlősei közül említésre méltó denevérek igen nagy fajszámban találhatók a hegységben pl. a nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum), piszedenevér (Barbastella barbastellus), tavi denevér (Myotis dasycneme). A kisebb-nagyobb barlangok számos fajnak nyújtanak telelőhelyet, ezért zavartalanságuk fenntartása kiemelt feladat.

29 Az emlősfauna általában az ország erdeihez hasonlóan alakul. Patakok mentén és a vízben keresi táplálékát a vízi cickány, rágcsálók közül előfordul a nagy pele (Glis glis), mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) és a vörös mókus (Sciurus vulgaris). Ragadozók közül érdemes megemlíteni a vadmacskát (Felis silvestris) és a nyusztot (Martes martes). A nagyvadakat jellemzően a gímszarvas (Cervus elaphus) és a vaddisznó (Sus scrofa) képviseli.

30 A Mecsek természetvédelme A Mecsek hegység területén két, a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó, tájvédelmi körzetet találunk. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt területen helyezkedik el ha kiterjedésben. Magába foglal több korábban létrehozott természetvédelmi területet, így a Jakab-hegy, Természetvédelmi Terület, Melegmányi-völgy, Pintér-kert, Abaligetibarlang felszíne területét, valamint a Kőszegiforrás erdőrezervátumot. Helyi jelentőségű védett természeti területek közül a legjelentősebb a Pécsi Parkerdő, amely szintén az új tájvédelmi körzet része lett. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Mecsek hegység legérintetlenebb területeit foglalja magába. Területe 9348 hektár, fokozottan védett ebből mintegy 1180 hektár. Legmagasabb pontja a Zengő. Mély völgyekkel, patakokkal, széles hegyhátakkal tagolt vidék jellemzi.

31 A Mecsek csobogó forrásai A Mecsekben túrázva akaratlanul is rátalálhatunk egy-egy forrásra. Több mint 1200 vízkifolyás van. Az ember ősidők óta tudja, hogy az egyik legnagyobb kincs a víz. Azon belül az ivóvíz. A forrásokat, mint a természet többi tagját is tisztelték. Sokszor nevet is adtak nekik. Némelyikükhöz legendák, mesék is kötődnek. Magyarországon minden forrás védett a mai napig. Ahhoz, hogy a források vize továbbra is élvezhető legyen a szomjas, kitikkadt vándor számára a vízgyűjtő területet is nagy gonddal kell óvni!

32 Szuadó-forrás

33 Turista-forrás

34 Sárkány-forrás

35 Lóri-forrás (Lóri)

36 Cserkész-forrás (Kőlyuk)

37 Máré-forrás (Magyaregregy)

38 További ismertebb források a Mecsekben: Amália-forrás (Farkas-árok) Anyák-kútja (Melegmány) Árnyas-forrás (Süle-völgy) Balincai-kút (Balinca) Barátság-forrás (Petnyáki-völgy) Betyár-forrás (Hidasi-völgy) Bodzás-forrás (Óbányai-völgy) Bögrés-kút (Körtvélyesi-völgy) Bugyogó-forrás (Koszonya-tető) Büdös-kút (Büdöskúti-kh.) Cigány-forrás (Zobákpuszta) Cirkó-forrás (Petnyáki-völgy) Cserfa-forrás (Mázától délre) Cserkész-forrás (Kőlyuk) Csertetői-forrás (Szabolcsfalu) Csokonay-kút (Virágos-völgy) Csonka Ferenc-forrás (Kisbattyántól északra) Dagonyázó-forrás(Tripammer-fától északra) Gergely Éva-forrás (Máré-vár) Hármasbükk-forrás (Hármas-bükk) Hidasi-forrás (Hidasi-völgy) Hideg-kút (Kis-rét) Hidegkúti-forrás (Döngölt-árok felett) Jágerok-kútja (Farkas-árok) Laci-forrás (Szuadó-völgy) Laura-forrás (Sikondai erdő) Szent Imre-forrás (Szent Imre-erdő) Szúnyog-forrás (Nyáras-völgy) Takanyó-forrás(Takanyó-völgy) Tixi-forrás (Szuadó-nyereg) Vadvirág-forrás(Farkas-árok) Vasas-forrás (Köves-tető) Zipernowszky-forrás (Orfű) Zsolnay-kút(Tripammer-fa) Farkas-forrás (Éger-völgy) Gégen-kút (Éger-völgy)

39 Turistautak a Mecsekben Több turistaút található a Mecsekben. Kiváló térképek készültek idáig erről a vidékről. A turistajelzések több természetbarát aktív munkája jóvoltából fel vannak újítva. Mecseki Kéktúra Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli kéktúra szakasza Írott-kőtől egészen Szekszárdig vezet, mintegy 565 kilométerével. A mecseki szakasza 58,9 km hosszú. Abaligetről a vasútállomásról indul és Apátvarasd településig hosszában szeli át a hegységet. Érintett települések: Abaliget, Zobák-puszta, Csurgó, Kisújbánya, Óbánya, Apátvarasd telep Érintett források: Büdös-kút, Hársas-forrás Kiemelkedő természeti értékek: Cseppkőbarlang, Jakab-hegy, Patacsi-mező, Remete-rét, Tripammer-fa.

40 Mecseki Pirostúra A Dél-Dunántúli Piros Túra Siófokot köti össze Szekszárddal teljes hossza 318,5 km. A Mecseket érintő szakasz ebből 67,2 km. A túra mecseki szakasza a bükkösdi vasútállomáson kezdődik. Érintett települések: Bükkösd, Sikonda, Mecsekjánosi, Mecseknádasd Érintett források: Pásztor-forrás Kiemelkedő természeti értékek: Éger-völgy, Remete-rét, Dömör-kapu, Rábay-fa, Nagymély-völgy Mecseki Zöldtúra A túra hossza 101 km. Kígyószerűen hálózza be a Mecseket. Vasasd településről indul és Mecseknádasdon ér véget. Érintett települések: Mecseknádasd, Kisbattyán, Kisvaszar, Sikonda, Orfű, Pécs, Vasas Érintett források: Csonka Ferenc-forrás, Pécsi barlangkutatók-forrása, Isten-kút, Mohosi-kis-kút, Cirkó-forrás, Barátság-forrás, Rigó-kút, Hársas-forrás Kiemelkedő természeti értékek: Jakab-hegy, Tripammer-fa, Sugói-rét, Koszonya-tető

41 Tanösvények a Mecsekben Több témát feldolgozva várják a kirándulni vágyókat a mecseki tanösvények. Az elmúlt években több tanösvény létesült. A legfontosabb tanösvények a Mecsekben: Kis-réti-, Mókus-, Kismélyvölgyi-, Jakabhegyi-, Vízfői-, az óbányai Pro Sylva-, a vár-völgyi Geológiai-, az abaligeti Denevér-, a Flóra-pihenői-, és a Rotary-tanösvény. Árpádtetőn egy egyedülálló tanösvény várja a mozgáskorlátozottakat. Nemrég valósult meg az orfűi Tekeresi- és Csermaaljai-tanösvény is. Kis-réti tanösvény: A tanösvény Pécs Városának belterületén található, a Mecsek oldalában. Mecsek hegység, Pécs, Dömörkapu Jelzése: piros sáv turistajelzés Hossza: 1,5 km Időtartama: 30 perc Jellege: természetismereti Látogathatóság: szabadon látogatható

42 Mókus tanösvény: A tanösvény a terület növény- és állatvilágát mutatja be. Nagyon tanulságos és tartalmas kirándulásra adja a fejét az, aki útnak indul rajta. Mecsek hegység, Pécs-Árpadtető Jelzése: fehér mezőben mókus jel Hossza: 4,5 km Időtartama: 3 óra Jellege: természetismereti Látogathatóság: szabadon látogatható, munkafüzet szükséges Rotary tanösvény: Ereth Ede, bőrgyári igazgató az 1930-as évek elején adott pénzadományából készült a Rotary tanösvény. Útvonala a Kis-Tubes és a Tubes csúcsai alatt megy. Az ösvényen haladva az erdő változatosságát szemlélhetjük, fafajaival ismerkedhetünk. Nagyon szép, kellemes túraútvonal. Mecsek hegység, Pécs

43 Jelzése: Hossza: Időtartama: Jellege: Látogathatóság: sárga kör-ösvény jel 3 km 1 óra növényismereti szabadon látogatható Sikondai tanösvény: A Közép-Mecsek szívében helyezkedik el Sikonda(fürdő), Pécstől 15 km-re. Közigazgatásilag Komló városához tartozik. A Sikondai tanösvény a környék természeti értékeit mutatja be, miközben egy kellemes sétán veszünk részt. Mecsek hegység, Komló-Sikondafürdő Jelzése: piros és zöld sáv jelzés Hossza: 1,5 km Időtartama: 30 perc Jellege: természetismereti Látogathatóság: szabadon látogatható

44 Nagymátéi tanösvény: A Nagymátéi tanösvéyn a Nyugat-Mecsek egyik legszebb pontján található. Az ösvény a Nagymátéi Vadászházat körülöleleő közel 10 hektár területű csodálatos, közel 50 éves arborétumban található. Zselic, Sásd Jelzése: - Hossza: 600 m Időtartama: 30 perc Jellege: természetismereti Látogathatóság: szabadon látogatható Jakab-hegyi tanösvény: A Mecsek legrégebbi tanösvényét a Nyugat-Mecsekben elhelyezkedő Jakab-hegyen alakították ki. A mai időkre azonban a teljesen tönkrement táblák felújítása mindenképpen szükségessé vált. Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1998-ban úgy döntött, hogy a régi táblákat kicseréli, valamint új típusú, tematikájú táblákat is kihelyez. Az újonnan kialakított, geológiai és így már kultúrtörténeti értékeket is bemutató 11 táblás tanösvény

45 megismertet a terület földtörténetével, kialakult érdekes földtani formakincseivel, valamint az ősidőktől a hegyet lakhelyéül választó ember évezredes emlékeivel. Cserkút, Kővágószőlős, Pécs Jelzése: piros jelzés Hossza: 8 km Időtartama: 2 óra Jellege: természetismereti, geológiai Látogathatóság: szabadon látogatható Abaliget Denevér tanösvény: A cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit, a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be. A tanösvény bemutatja az erdő természetes megújulását, a talajeróziót, a víznyelőket, a tájidegenfafajokat, a vizes élőhelyek és a mesterséges tavak élővilágát. Abaliget

46 Jelzése: Hossza: Időtartama: Jellege: Látogathatóság: denevér 5 km 3 óra természetismereti szabadon látogatható

47 A Mecsekben található kilátók A Mecsek változatos erdeiben barangolva, egy-egy gerincre, majd csúcsra felkapaszkodva kilátást nyerünk a bennünket körülvevő festői környezetre. Több kilátó épült, a kíváncsi szemet gyönyörködtetni kívánó turisták számára. Ismertebb kilátók: Balázs-pihenő kilátópontja, Tettye (Közép-Mecsek) +289 m

48 Cigány-hegyi kilátó +524 m (Keleti-Mecsek) Éger-tetői kilátó +315 m (Nyugati-Mecsek)

49 Gábor-kilátó, Hetvehely, Fehér-hegy +182 m (Nyugati-Mecsek) Flóra-pihenő (kilátó), Bertalan-szikla +404 m (Közép-Mecsek)

50 Kis-Tubesi kilátó m (Közép-Mecsek) Jakab-hegyi-kilátó +579 m (Nyugati-Mecsek)

51 Tv torony, Misina-tető +534 m (Közép-Mecsek) Napszentély-kilátó, Magyarhertelend (Nyugati-Mecsek) +228 m

52 Sós-hegyi-kilátó +497 m (Közép-Mecsek)

53 Lehoczky János: A vizek fohásza Vándor, ki szomjadat oltod forrásom vizével vigyázz reám! Én hűsítem arcodat forró nyári napsütésben, én frissítem fáradt testedet vándorútjaid után. Csobogásom nyugtatja zaklatott lelkedet, habjaim tánca bűvöli tekintetedet. Poros gúnyádat tisztítom, egészséged őrzöm. Szépítelek, gyógyítalak, üdítelek, vidítalak. Erőmmel hajtod gépedet, malmodat. Tartom csónakodat, hordozom hajódat. Általam sarjad vetésed, én küldök termékeny esőt szikkadt kertjeidre. Ott búvom édes gyümölcseidben, a nádasok illatában rejtezem, barlangok mélyén, erdők rejtekén, sziklák között, csúcsok fölött, posványban, sodrásban, rám találsz. Az élet bárkáit ringatom. Otthonaként velem érez megannyi lény, úszó, lebegő állat, lengedező növény. Kusza hínár, tündérlő virág, meglepő, eleven vízivilág. Remélő ikra, játszi poronty, leső harcsa, óvatos nyurga ponty. Bölcső vagyok, folytonos születés csöndes színpada. Kezdet vagyok, a földi élet ősanyja. Változás vagyok, végzet vagyok, a pillanat méhe. Állandóság vagyok, szüntelen harcok békévé összegződő reménye.

54 Szelíd forrásként becézhetsz, érként, patakként kedvelhetsz, folyamként köszönthetsz. Megmosolyogsz tavaszi pocsolyákban, üdvözölsz berekben, limányban, lidérces lápon, keserű mocsárban. Csepp vagyok és óceán. Tomboló vihar és szivárvány, búvópatak és szökőár, felhő és kút. Ismersz, mint szigorú jéghegy, zord jégvilág, mint lenge hópehely, tréfás jégvirág, illanó pára, gomolygó zivatar. Vízesés robaja, hullám moraja, cseppkő csöppenése, veder csobbanása, eső koppanása, véred dobbanása. Kék vagyok, mint a tenger, fénylő, mint a csermely, szőke, mint a folyó, zöld, mint a tó, fehér, mint a hó. Feszítő gőz vagyok, tanulj meg tisztelni! Csikorgó fagy vagyok, tanulj meg kibírni! Aranyhíd vagyok, tanulj meg csodálni! Örvény vagyok, tanulj meg vigyázni! Buborék vagyok, tajték vagyok, szeretned kell! Hűsítő korsó vagyok, heves zuhany vagyok, élvezned kell! Tükör vagyok, arcod vagyok. Hullám és híd, part és a víz. Erő és báj, folyó és táj, úszás és merülés, áldás és könyörgés, értened kell! Víz vagyok. Őrizned kell!

A projekt felépítése: I. A célok, téma kiválasztása, megfogalmazása Osztálykirándulás Szarvasra, ahol hajókiránduláson veszünk részt.

A projekt felépítése: I. A célok, téma kiválasztása, megfogalmazása Osztálykirándulás Szarvasra, ahol hajókiránduláson veszünk részt. A MINDENNAPOS MűVÉSZETI NEVELÉS MEGVALÓSULÁSÁNAK LEHETőSÉGEI ÁDÁM MIHÁLYNÉ RAPCSÓ IBOLYA Problémafelvetés: A gyerekek a negyedik osztály végére számos területen sokféle ismeretre tesznek szert. A tanítói

Részletesebben

A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek

A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek Egy kis segítség. A Mecsek középhegység Magyarországon, a Dél- Dunántúlon, Pécstől északra. Legmagasabb pontjai:zengő (682 m), /A középkorban Vas-hegynek hívták, mai nevét arról kapta, hogy a régiek szerint

Részletesebben

2013. Pécs Városi Természetbarát Bizottság

2013. Pécs Városi Természetbarát Bizottság "A turista messze földekre a gőz segélyével is elutazhat, hogy azonban a valódi turista nevet kiérdemelje, gyalogtúrákat kell tennie akár a havasok legmagasabb csúcsára, akár pedig a legmélyebb fekvésű

Részletesebben

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/ " Turista az, aki gyönyörködve járja a természet utait, aki megbecsüli a természet szépségeit, és aki nem másért vállalja a természet járásával együtt járó kényelmetlenségeket, mint magáért a természetért

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

2014. " Igazi turista: aki a természetet, a vele való harmóniát élvezi és ezért teljesítményre is képes, legyőzve az akadályokat, legyőzve önmagát.

2014.  Igazi turista: aki a természetet, a vele való harmóniát élvezi és ezért teljesítményre is képes, legyőzve az akadályokat, legyőzve önmagát. " Igazi turista: aki a természetet, a vele való harmóniát élvezi és ezért teljesítményre is képes, legyőzve az akadályokat, legyőzve önmagát. /Benedek István: Csavargás az Alpokban/ 2014. Pécsi Sport Nonprofit

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról

58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet. a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról 58/2007. (X. 18.) KvVM rendelet a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

2011.03.10. BÜKKI NEMZETI PARK A NEMZETI PARK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA A NEMZETI PARK LOGÓJA FÖLDTANI ÉRTÉKEK FÖLDTANI ÉRTÉKEK

2011.03.10. BÜKKI NEMZETI PARK A NEMZETI PARK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA A NEMZETI PARK LOGÓJA FÖLDTANI ÉRTÉKEK FÖLDTANI ÉRTÉKEK BÜKKI NEMZETI PARK http://www.bnpi.hu/index.php?m=cikk_galeria&gal_id=10 http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10103/ch04s04s07s01.html, http://www.ceglokator.hu/map.php A NEMZETI PARK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA

Részletesebben

Dalszöveg. Megyen a hegyen a turista, a turista, a turista, És meggörnyedve cipeli a cókmókját.

Dalszöveg. Megyen a hegyen a turista, a turista, a turista, És meggörnyedve cipeli a cókmókját. " Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó

Részletesebben

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013.

Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Együtt az Erdőért! Arborétumi programok 2013. Együtt az Erdőért! Tanuld-tanítsd, barangold be és fedezd fel az arborétum csodás tájait. Fedezzük fel együtt

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK BARANYA MEGYÉBEN Bank László Pécs, 2013. november 26. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: Tájvédelmi körzet:

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

Kardosfai kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kardosfai kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A dél-dunántúli Zselic a Mecsek hegységet körülvevő dombkoszorú nyugati tagja, hazánk egyik legritkábban lakott tájegysége. A páratlan szépségű környék a nevét egyes források szerint a honfoglalás kori

Részletesebben

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/

Wass Albert - MESE AZ ERDŐRŐL /Erdők könyve/ " Turista az, aki gyönyörködve járja a természet utait, aki megbecsüli a természet szépségeit, és aki nem másért vállalja a természet járásával együtt járó kényelmetlenségeket, mint magáért a természetért

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről 5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, valamint 85. b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban

Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban A társulás típusát meghatározza: Klíma-zóna (makroklíma) Európai lombhullató erdők *Ezen belül (mikroklíma): Edafikus tényezők Vízellátás Domborzati tényezők

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

Komlói kistérség. Turisztikai kínálata

Komlói kistérség. Turisztikai kínálata Komlói kistérség Turisztikai kínálata Egyházaskozár Szuppi Ifjúsági Szálló Erdei Iskola és Lovasudvar 7347 Egyházaskozár, Béke u. 19. tel.szám: (72) 459-797 e-mail: info@szuppi.hu Hosszúhetény EMESE Ház,

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban SH-4/13 Svájci-Magyar Együttműködési Program Motivációink Védett erdei életközösségeink hosszú távú megőrzése csak

Részletesebben

A Mecsek Egyesület 2016. évi programja

A Mecsek Egyesület 2016. évi programja A Mecsek Egyesület 2016. évi programja JANUÁR Január 1. péntek: évnyitó túra a Jakab-hegyre Útvonal: Patacs Bika-domb Jakab-hegy Pálos-kolostor romjai Zsongor-kő Égertetői-kilátó Mohosi-kis-kút Éger-völgy

Részletesebben

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálata, kiemelkedő vonzerők Szendy Mónika MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda Marketing menedzser Veszprém, 2006. április 7. A TISZA-TÓ ALTERNATÍV ÜDÜLÉSI

Részletesebben

MME 28.sz. Dombóvári Csoportja Dombóvár-Tüske, Madárvárta Erdei iskola

MME 28.sz. Dombóvári Csoportja Dombóvár-Tüske, Madárvárta Erdei iskola MME 28.sz. Dombóvári Csoportja Dombóvár-Tüske, Madárvárta Erdei iskola Erdei iskola és szaktábor a tüskei madárvártánál. A táborhely 1980-tól szaktáborként, 2001-től erdei iskolai bázishelyként is működik.

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN Gál Szabolcs Zalaegerszeg, 2014. január 21. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS JELENTŐSÉGŰEK: Nemzeti park: 10 db Tájvédelmi

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén -

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek bemutatása - a DDNP Igazgatóság tevékenysége a Dráva-mentén - A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe és védett területei 1. Boronka melléki

Részletesebben

Magyarország zonális növényzeti övei

Magyarország zonális növényzeti övei Magyarország zonális növényzeti övei Klímazonális övek: 1. Montán bükkösök (800 m): Kőszeg-Szentgotthárdtól nyugatra, jegenyefenyvesbükkös, Börzsöny, Mátra, Bükk, Zempléni-hegység. 2. Szubmontán bükkösök

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet. a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet létesítéséről, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátum létrehozásáról

4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet. a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet létesítéséről, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátum létrehozásáról 4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet létesítéséről, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátum létrehozásáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 85. (2) bekezdés

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

Szakértői vélemény a Pécs-Nagy-Tubes-hegyre tervezett TUBES 3D NATO lokátorállomás várható ökológiai hatásairól

Szakértői vélemény a Pécs-Nagy-Tubes-hegyre tervezett TUBES 3D NATO lokátorállomás várható ökológiai hatásairól Szakértői vélemény a Pécs-Nagy-Tubes-hegyre tervezett TUBES 3D NATO lokátorállomás várható ökológiai hatásairól Tiszántúli Természetvédők Társulata Debrecen 2009 SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY * A PÉCS-NAGY-TUBES-HEGYRE

Részletesebben

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Az ökoturizmus és a természetvédelem kapcsolata A védett természeti területek bemutatásában

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.01.06 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.01.06. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt.

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A fővárosban található természeti értékek csoportosítása: Országos jelentőségű

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Halastó és térsége Utoljára módosítva: 2013-12-17 18:09:07 Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Községhatár: Putnok A terület kiterjedése: hektár Védetté nyilvánítás

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Ferenc-hegy Utoljára módosítva: 2013-10-09 07:39:31 Megye: Budapest Községhatár: Budapest, II. ker. A terület kiterjedése: 6.5697 hektár Védetté nyilvánítás

Részletesebben

AZ ÖKOTURIZMUS FOGALMA, TELEI. Az ökoturizmus fogalma

AZ ÖKOTURIZMUS FOGALMA, TELEI. Az ökoturizmus fogalma MTSZ 3. AZ ÖKOTURIZMUS FOGALMA, FORMÁI ÉS S FELTÉTELEI TELEI Tóth Éva tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely, 2011. A tömegturizmus t hatása A 20. század végére nyilvánvalóvá vált a természeti

Részletesebben

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

NYÍLT TÚRÁK. Szép időt és jó túrázást kívánunk!

NYÍLT TÚRÁK. Szép időt és jó túrázást kívánunk! NYÍLT TÚRÁK 2011 Január 2. vasárnap. MECSEK Pécs, Hősök tere Árpádtető Hársas-forrás Vasasi-árok Vasas Táv: 12 km. Túravezető: Kaszás Károlyné, Tel.: 06-30-411-2881 Január 8. szombat. MECSEK Baranyai Aurél

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

Erdei denevérfajok kutatásának felhasználhatósága a gyakorlati természetvédelemben

Erdei denevérfajok kutatásának felhasználhatósága a gyakorlati természetvédelemben Erdei denevérfajok kutatásának felhasználhatósága a gyakorlati természetvédelemben Dobrosi Dénes független kutató Ökológia és természetvédelem című műhelytalálkozó, NEKI Budapest, 2015.07.08. Kis patkósorrú

Részletesebben

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturisztikai és természetvédelmi konferencia Magyar Nemzeti Parkok Hete, Tata, 2014. június 13. Ökoturizmus a Magyar Turizmus

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak Balatonszőlősi kirándulások Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak 1. útvonal A falu nyugati végén, a 2. számú fotótúra- ponttól indulunk.

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT-FELMÉRŐ ADATLAP Helyi jelentőségű védett természeti terület neve: Kis-Sváb-hegy (Martinovics-hegy) Utoljára módosítva: 2013-10-15 07:26:02 Megye: Budapest Községhatár: Budapest, XII. ker. A terület kiterjedése: 6.6898

Részletesebben

1. Az erdőrészletek kialakítására vonatkozó erdőtervezési alapelvek

1. Az erdőrészletek kialakítására vonatkozó erdőtervezési alapelvek 5652 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 58. szám A vidékfejlesztési miniszter 47/2014. (IV. 24.) VM rendelete a 2014. évi körzeti erdőtervezésre vonatkozó tervezési alapelvekről, valamint az érintett

Részletesebben

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai A Mecsek Egyesület 120 éves Baronek Jenő 1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai Szótára című művében: Pécs igen régi nevezetes királyi város Baranya megyében a szőlőkkel,

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

A hazai és a nemzetközi turizmus környezeti hatásai

A hazai és a nemzetközi turizmus környezeti hatásai A hazai és a nemzetközi turizmus környezeti hatásai 2018. 10.18 Közvetett és közvetlen hatások Közvetlen (direkt) hatás: pl.: szemetelés, rongálás - időben rövidebb távon jelentkeznek - számszerűleg jól

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály A biodiverzitás-védelem szempontjai a hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály "Countdown 2010 és ami utána következik. Az IUCN (Természetvédelmi

Részletesebben

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat A természetvédelmi mérnök MSc szak megújult tanterve a nemzetközi irányba való nyitás jegyében külföldi terepgyakorlattal bővült. A másodéves hallgatók

Részletesebben

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25.

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Zöldturizmus MTZrt.: UNWTO szerint az ökoturizmus a turizmus minden olyan formája, amelyben a turista fő motivációja a

Részletesebben

Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL!

Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL! Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Kirándulás a Károly-kilátóhoz A MEDVETALP TÚRACSOPORTTAL! Kirándulás

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor Patkós Gábor patkosstudio.hu Mitől látogatóbarát? A megérkezés alapfeltételei (parkolók, mosdók, pihenőhelyek..) Információs

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Látnivalók a tanösvény állomásain

Látnivalók a tanösvény állomásain Baradla Tanösvény Jelzése: Helye: Hossza: Időtartam: Jellege: sárga sáv (turistajelzés) Aggteleki Nemzeti Park (Aggtelek Jósvafő) 7,5 km kb. 3 óra földtan, karsztmorfológia, növénytan, állattan Az Aggteleki

Részletesebben

12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák.

12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák. 12. A természetvédelem nemzetközi és európai vonatkozásai a növényvilág oldaláról. Vörös listák. A flóra és fauna szegényedése: világjelenség Mérsékléséhez európai ill. világprogramok szükségesek 1971

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

J_ 02.. számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló J_ 02.. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi területének

Részletesebben

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken

Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken Király Gergely Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG A Natura 2000 hálózat kijelölésnek szempontjai

Részletesebben

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR-HORVÁT TERÜLETFEJLESZTÉSBEN című konferencia 2018. február 5-6., Eszék Dráva-medence fejlődésének lehetőségei Előadó: Szászfalvi László országgyűlési képviselő És a

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE Králl Attila MME JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG Javaslatok a fokozottan védett nagytestű

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI Dr. Szmorad Ferenc erdőmérnök, természetvédelmi szakértői tevékenységet végző egyéni vállalkozó A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22.

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA BUDAPEST 2019. MÁRCIUS 28. Készítette: Dr. Kovács Attila Tvt. 60. AZ ÜGYÉSZ SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Odúlakó madarak légyegyüttesei

Odúlakó madarak légyegyüttesei Odúlakó madarak légyegyüttesei 2009/2010 tanévi beszámoló Soltész Zoltán Környezettudományi Doktori Iskola Környezetbiológiai program Témavezető: Dr. Papp László MTA rendes tagja Magyar Természettudományi

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása Gonda Tibor 2014. augusztus 30. Vörösmart/Zmajevac A Baranya Zöldút települései A GoGreen projekt keretében kialakított zöldút által lefedett 19 magyarországi

Részletesebben

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD

TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD TÜSKEVÁR PIHENŐHÁZ GYOMAENDRŐD Hétszínvirág-Tüskevár Szolgáltató Nonprofit BT. 5502 Gyomaendrőd, Fő út 67. Telefon:: 70/940-1619 e-mail: hetszinviragtuskevar@upcmail.hu www.hetszinviragbt.webnode.hu Gyomaendrőd

Részletesebben

Karsztbokor- erdők Karsztbokor.indd :11:59

Karsztbokor- erdők Karsztbokor.indd :11:59 Karsztbokorerdők Karsztbokorerdők A Pilisi Parkerdő Zrt. az Európai Unió által támogatott Parkerdő természetesen programja keretében jelentős természetvédelmi fejlesztéseket hajt végre a főváros környéki

Részletesebben

A NYUGAT-MECSEK NÖVÉNYZETÉNEK ÉRTÉKELÉSE OPTIMALIZÁCIÓS TÉRKÉP ALAPJÁN. Hoyk Edit 1. Bevezetés

A NYUGAT-MECSEK NÖVÉNYZETÉNEK ÉRTÉKELÉSE OPTIMALIZÁCIÓS TÉRKÉP ALAPJÁN. Hoyk Edit 1. Bevezetés Földrajzi Konferencia, Szeged 2001. A NYUGAT-MECSEK NÖVÉNYZETÉNEK ÉRTÉKELÉSE OPTIMALIZÁCIÓS TÉRKÉP ALAPJÁN Hoyk Edit 1 Bevezetés A Mecsek hegység nyugati részén, az Abaliget-Orfű-Mánfa-Tubes-Misina-Jakab-hegy

Részletesebben

300 év -300 km túramozgalom

300 év -300 km túramozgalom Figyelem! A túra részvevői vállalják, hogy a biztonsági és környezetvédelmi szabályokat betartják. A túrák ideje alatt a Lovassy házirendje érvényes. 300 év -300 km túramozgalom Jubileumi tanév 2010. szeptember

Részletesebben

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag ÖRVÉNYES Jóváhagyásra előkészített anyag Megbízó Örvényes község Önkormányzata Huszár Zoltán polgármester 8242 Örvényes, Fenyves utca 1. Tel.: 87/449-034 Tervező Völgyzugoly Műhely Kft. 2083, Solymár,

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2017. MÁRCIUS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2017. MÁRCIUS 11.) 3. osztály 3. osztály Olvassátok el a következő verset! Mit gondoltok, miről szól a vers? Mi az az életfa, melynek 12 ága van? Mik ezek az ágak és rajtuk a virágok, a gyöngylevelecskék és az erecskék? Kerek életfának

Részletesebben