Bruegel Fekete halál című 1556-ban készült képének részlete. Prado, Madrid. Dr. Ujfalussy József

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bruegel Fekete halál című 1556-ban készült képének részlete. Prado, Madrid. Dr. Ujfalussy József"

Átírás

1 A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszéke, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház Baleseti Sebészeti és Kézsebészeti Osztálya A hajdanán gazdag városban már Mohács után 3 évvel, 1529-ben megalapították az egyik legrégebbi szegény-beteg gondozó házat, a debreceni Ispotályt egy Boncz László nevű tehetős polgár jóvoltából. A történet jelzésértékű, azt példázza, hogy a közösség ügye ebben a városban mindig fontos volt. Amikor 1526 után az egész országban várakat és kőfalakat kezdtek építeni, Debrecenben 1538-ban megnyitotta kapuit a Református Kollégium, hogy a tehetséges és többnyire szegény fiatalok ne kallódjanak el. (Ezért írja a városról Debrecen híres szülöttje, Gulyás Pál költő, hogy nem védte bástya, kőfal, csak a hit ) Hogy meddig maradt fenn az Ispotály, ma már nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy hol állt. Az 1586 január 8- án megtartott városi tanácsülés határozata még kimondja, hogy a malombeli hasznok és bitang marhák az ispotálymesterek kezére adatván, azok a szegények táplálására fordittassanak. Az 1893-ban átadott kórház elődjeiről és a korabeli eseményekről 1942-ben Varga Mária számolt be a Debreceni Szemle hasábjain A debreceni kórház története címmel. Fontos forrás továbbá a Lakatos Lajos szerkesztésében 1993-ban megjelent 100 éves a Debreceni Közkórház című könyv. Mindkettőből sokat merítettem. Az egyetem történetének megismerésében Varga Mária munkája mellett Bot György és Kapusz Nándor Nyolcvanéves a debreceni orvosképzés című munkája volt segítségemre.

2 Varga Mária írásában olvashatjuk, hogy az es pestisjárvány megdöbbentő pusztítást végzett: a város kétötöde, 8695 ember esett áldozatul. Az epidemia idején nem volt kórháza a településnek, a betegeket lakásukon ápolták, a fertőzött és a gyanús személyek házait különböző alakú cédulákkal jelölték meg és 42 napos zárlat alá helyezték. A járvány alatt a helytartótanács elrendelte egy kórház felállítását, de a város konok cívis magistratusa erélyesen tiltakozott ellene, mert a kórházba szállítás ténye a legnagyobbfokú lealacsonyítás gondolataként élt a köztudatban. A járvány második évében június 26-án délután olyan óriási szélvihar tombolt a Nagyerdőn, hogy több, mint ezer szilfát kidöntött. Ennek a faanyagából és néhány árdrágító kereskedőtől elkobzott deszkából mégis elkészült az első, betegek fogadására szánt épület. Hol és meddig állt fent, ma már senki sem tudja. Mint láttuk, a városban az első, kórháznak nevezhető, betegápolásra szánt intézményt az évi nagy kolerajárvány okozta kényszerhelyzet teremtette meg. Több kisebb, más-más telephelyű épületet vettek birtokba, melyek közül a járvány után egy maradt működésben, a Dohány-abádló épülete. Ez lett az első állandó jellegű Bruegel Fekete halál című 1556-ban készült képének részlete. Prado, Madrid polgári kórház 12 ágyon, a mai szemmel nézve elképzelhetetlenül szerény körülmények között, a legszükségesebb és legegyszerűbb berendezésekkel. Új kórház építésére pénz hiányában még jó ideig várni kellett, ezért a meglévőt 1842-ben új telephelyre helyezték át, a régi serfőzdébe, ahol már 40 ágyon működhetett ban diftéria és himlőjárvány dúlt a városban, az ágyak számát 72-re emelik. A kórház zsúfolt, közegészségügyi viszonyai botrányosak, a betegek egy része szalmán fekszik a földön ágynemű nélkül. Nincs fürdőszoba, mosdó, fertőtlenítő helyiség, a halottaskamra a kórteremből nyílik. Ugyanebben az évben Nagyváradon, Kassán, Pozsonyban már Dr. Ujfalussy József pavilonrendszerű kórházak működnek. Az igazgató Dr. Ujfalussy József mindezeket leírja a hatóságoknak és új kórház építéséért folyamodik. Végre december 23-án a törvényhatósági bizottság ülésén megszületett az elhatározás, megbízták a város polgármesterét, a kórházi főorvost és a város főmérnökét egy korszerű kórház építési tervének előterjesztésével ben végre megszületett a

3 Kórterem és műtő határozat az építkezésről. A kórház átadására március 28-án került sor. Az első igazgató Ujfalussy József. Rajta kívül egy nőgyógyász, egy szemész szakorvosi és egy osztályorvosi állást hirdettek meg. Azt, hogy a megnyílt új kórházban milyen sebészeti munka folyt, nem tudjuk. Az infrastruktúra a kornak megfelelő, minden akkori igényt kielégítő volt, belgyógyászati és bujakóros, sebészeti, szülészeti, szemészeti, elme- és ragályos osztályokat foglalt magában. Az 1920-as években a történelem összekötötte kórházunk sorsát a megalakuló Orvostudományi Egyetemmel. Debrecen büszke arra, hogy már a XVI. századtól van felsőoktatás Debrecenben. A Református Kollégium felsőoktatási tevékenysége előzménye és ösztönzője volt annak, hogy a XX. század elején a város szellemi kiválóságai között mind több és több szószólója támadt az ős Kollégium egyetemmé fejlesztésének. A gondolatot a Kollégium Az új kórház egyik pavilonja orvostanára, Török József vetette fel, még 1880-ban, az egyetem megalakulását azonban még évtizedekre megbénították az éles viták és versengések. Végre 1912-ben I. Ferencz József aláírta a Debreceni Tudományegyetem alapításáról szóló XXXVI. törvénycikket. A város vezetősége és lakossága múltjához méltó áldozatkészséggel sietett elősegíteni a gondolat megvalósítását. A karonkénti tekintélyes anyagi támogatáson kívül a város abban az időben még egyetlen természeti kincsének, a Nagyerdőnek hatalmas területét ajánlotta fel az egyetem elhelyezésére.

4 Az alig meginduló építkezések további haladását 1914 nyarán a háború kitörése megakadályozta, az orvosegyetemi klinikák átadását bizonytalan időre elhalasztották. A frontról tömegével érkeztek a sebesültek, a kórház megnyitotta kapuit ellátásukra, de ez nem volt elég, a város szélére felépítették a Ferencz Salvator barakk-kórházat, mely némileg enyhítette a kórházra zúduló sérültáradatot. Az orvosi karral még nem rendelkező Debreceni Tudományegyetemet az I. Világháború idején, október 23-án IV. Károly király nyitotta meg. A háborút követő forradalom és az azt követő gyászos román megszállás idejének elmúltával az egyetemi építkezések ismét megindultak, de nem haladtak olyan gyorsan, ahogy azt várták és azt a meginduló egyetemi munka megkövetelte. Itt volt az alkalom, hogy a város ismét példát mutasson önzetlenségből és emberségből: október hó utolsó napján Debrecen város kórháza, mint olyan, megszűnik. Az egész kórházi telepet összes felszerelésével együtt az orvosegyetem céljaira engedi át a város vezetősége. Az egyetemi építkezések közben befejeződtek és 1928-ban az egyetem visszaszolgáltatta a közkórház minden épületét a városnak. A várostól a tulajdonjogot 1930-ban az állam veszi át. A sebészet vezetője Löszl János egyetemi IV. Károly és Zita királyné az Egyetem megnyitásán tanár, alorvosa Balogh Ádám. A Hajdú-Bihar Megyei Kórházban 1958-ban alakult meg a baleseti-ortopéd sebészeti osztály 128 ágyon Dr. Pellet Sándor kitűnő szakember vezetésével. Az osztály első orvosai Dr. Kovács Lajos, Dr. Szilágyi Andor és Dr. Krizbay Kálmán voltak. Az osztály elsőrendű feladata a sérültellátás volt. A hónap 17 napján adott a város és a megye területére felvételes ügyeletet, a többi napon az egyetemi intézetek, I. és II. sz. Sebészeti Klinika, valamint az Ortopédiai Klinika osztoztak. Az akkor ismert és hazánkban elterjedt traumatológiai műtétek teljes skáláját felölelte az osztály repertoárja. Úttörő tevékenységet folytattak a kézsebészetben, jelentős számú ortopéd műtétet végeztek, s a gyermekbénulásos járvány rehabilitációra és mozgásjavító műtéteire szoruló gyermekek is itt kaptak kezelést éveken át. Az osztály munkáját négy gyógytornász segítette. Az egyetemi klinikákon is színvonalas sérültellátás folyt, az I. Sebészeti Klinikán Forgon Mihály, a II. Sebészeti Klinikán Tasnádi László, az Ortopéd Klinikán Pap Károly vezetésével.

5 Pellet Sándort követően az osztály élére Szabó László tanítványa, Dr. Sánta Sándor került a veszprémi kórházból. Fiatalos ambícióval végezte munkáját, működése alatt a kor szellemének megfelelően jelentősen megnőtt a stabil osteosynthesisek száma. Tudományos tevékenysége a váll sérüléseinek műtéti kezelése volt. A sérültellátással szemben támasztott fokozódó igény szükségessé tette, hogy a traumatológia hazánkban is önálló diszciplínává váljon és helyet kapjon az egyetemi oktatásban. Elsőként Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen alakítottak ki önálló traumatológiai tanszéket 1984-ben, majd a vidék első traumatológiai tanszéke a Debreceni Orvostudományi Egyetemen létesült július 1-én. A DOTE újonnan szervezett intézetének feladata lett az egységes, korszerű, folyamatos regionális sérültellátás biztosítása, a traumatológia graduális oktatása, a szakorvosképzés és a tudományos kutatómunka kialakítása. A DOTE Traumatológiai Tanszéke a Hajdú-Bihar Megyei Kenézy Gyula Kórház- Rendelőintézet Baleseti Sebészeti Osztályának bázisán, európai igényekkel mérve is korszerű épületegyüttesben, vadonatúj infrastruktúrával, modern műszerekkel Dr. Záborszky Zoltán professzor vezetésével kezdte meg működését. A kitűnő szervező a színvonalas traumatológiai ellátás kialakítása érdekében az alábbiakat tűzte ki célul: Biztosítani a folyamatos, teljes terjedelmű, elsődleges sérültellátás feltételeit, nemcsak a klasszikus traumatológia, de a mikrosebészet, neurotraumatológia és gyermektraumatológia területén is. Önálló postoperatív őrző kialakítása folyamatos intenzív szakorvosi és szaknővéri felügyelettel. A tanszék és a járóbeteg ellátás egy helyen történő kialakítása, amelyre az infrastruktúra korszerű építészeti lehetőséget is nyújtott. A traumatológiai állomáson megszervezni a kórházi ellátást igénylő sérültek felvételét, a súlyos és polytraumatizált sérültek shocktalanítását, a diagnosztikai tevékenység és a sürgős műtétek egyhelyben történő biztosítását. A korszerű műszerezettség további fejlesztése. Az egyetemi oktatás és rendszeres továbbképzés megszervezése; Regionális feladatokra is képes, jól izolálható szeptikus osztály beindítása; Az intézeti ellátást követően a gondozás mellett speciális szakrendelések kialakítása. Számítógépes dokumentáció. A sérülések egységes nemzetközi trauma kóddal történő osztályozása, amely nemcsak a tudományos munkát, a különféle sérültcsoportok értékelését teszi lehetővé, hanem kezelési útmutatót is ad.

6 Rendszeresek a Tanszék közös rendezvényei Záborszky Professzor tervei rendre megvalósultak. A Tanszék fokozatosan átvette a DOTE sebészeti klinikáitól előbb a járó-, majd a teljes fekvőbeteg ellátást, traumatológiai ügyeletet csak az Ortopéd Klinika adott heti 1 alkalommal. A munka három önálló 40 ágyas akut sérültellátó, egy 24 ágyas neurotraumatológiai és maxillofaciális, és egy 30 ágyas külön Nyugat-európai baleseti központok több évtizedes tapasztalatainak felhasználásával a három akut osztálynak megfelelően három munkacsoportot hozott létre háromnapos forgóban történő non-stop sérültellátásra. Tervszerű képzéssel fokozatosan növekedett a szakorvosok száma, gyarapodott a műszerpark (modern képerősítők, arthroscopos feltételek, vérvisszanyerő készülékek, betegellenőrző monitorok, protetizálás feltételei, stb.). A kiemelkedő tudományos munka díjazására, tanulmányutak, kongresszusi részvételek finanszírozására a tanszékvezető alapítványt szervezett, megalapozva a pénzügyi feltételeket. Az első öt évben a Tanszék különböző munkatársai 32 hónapot töltöttek Nyugat-Európai és tengerentúli klinikákon, hét hónapot budapesti intézetekben és 12 alkalommal vettek részt rövidebb külföldi tanulmányutakon. Szakmai érdeklődéseknek A Fiatalok Fóruma társas vacsoráján megfelelően tudományos munkacsoportok alakultak: kéz- és plasztikai sebészet, gyermektraumatológia, vállsérülések kezelése, sportsebészet, katasztrófa medicina, nagy- és kisízületi protetika. Jó munkakapcsolatokat alakítottunk ki külföldi és hazai intézetekkel. A Tanszék bekapcsolódott az Egyetem Tudományos Diákköri munkájába. Számos hallgató írt és ír napjainkban is Tudományos Diákköri Pályamunkát és tart sikeres előadást országos és helyi TDK fórumon. A kemény betegellátó munka mellett az alapító tanszékvezető különös gonddal szervezete meg az oktatás tantermi és gyakorlati formáit. A sérültellátás egyik legsebezhetőbb pontja a dokumentáció. Megteremtettük a számítógépes adatrögzítés feltételeit, a dokumentáció gépesítését július 1-ével új vezetőt neveztek ki a Tanszék élére Dr. Bíró Vilmos professzor személyében, aki előtte a Pécsi Egyetem Traumatológiai Tanszékét vezette. Az új tanszékvezető tudományos érdeklődési területe a kézsebészet volt. E területen jelentős kutatómunka állt mögötte, melyet új munkahelyén tovább folytatott. A

7 tanszéken belül kézsebészeti részleg alakult, s az intézet e kutatási terület egyik központjává vált, lehetőséget kapott kézsebész szakorvosi képesítésre. Jelenleg a Tanszék 15 kézsebész szakorvossal rendelkezik. Múlt évben jelent meg Bíró Professzor tollából a Kézsérülésekről röviden című zsebkönyv. Működése alatt bővítette a traumatológiai műtétek repertoárját és támogatta az intézmény tudományos tevékenységét. E periódusra esik Ács-Hargitai: Gyermektraumatológia (2001 Medicina) című kézikönyvének megjelenése, valamint a Betegségenciklopédia (2002 Springer) traumatológiai fejezetének Bíró Professzor általi szerkesztése július 1-től Dr. Fekete Károly professzor vezeti a Tanszéket, aki előtte az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvos-igazgatója és az Orvostovábbképző Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt. Fekete Professzor jelentős változtatásokat hozott a Tanszék életében, amelyek szervezettebbé, hatékonyabbá tették a betegellátást. Mind az osztályon, mind járóbeteg szinten szigorú minőségi kontroll rendszert vezetett be, mely a betegek teljes körére kiterjed. Létrehozta a vidék első gyermektraumatológiai részlegét. Az utóbbi három évben az intézmény a rekonstrukciós, mozgásjavító, valamint protetikai műtétek regionális centrumává vált, jelentősen bővült az akut traumatológiai ellátásban alkalmazott modern műtéti módszerek száma, amellyel a Tanszék gazdasági mutatói is pozitívvá váltak január 1-től a Tanszék átvette az Ortopédiai Klinikától az utolsó ügyeleti napot is, ezzel az év minden napján egy helyre, a debreceni traumatológiára koncentrálódott a permanens felvételi szolgálat. Évi 7000 nagy műtétjével és ezer ambuláns beteg forgalmával a tanszék az ország második legnagyobb baleseti intézménye. A szakorvosok száma: 34, rezidensek és szakorvosjelöltek száma örvendetesen emelkedett, jelenleg 19. A traumatológia vonzóvá vált a pályakezdő orvosok számára. A Kenézy Kórház A Gyermektraumatológiai Osztály átadása Gyermektraumatológiai tanfolyam műtőrekonstrukciója 3,5 milliárdos beruházással most készül, Maquet rendszerű konténeres műtővel a legmodernebb technológiával szolgálja elkészülte után a modern sérültellátást. Fekete Professzor átszervezte az egyetemi oktatást maga is jelentős szerepet vállalva abban s az intézményi vezetés anyagi támogatásával új, lényegesen nagyobb, a legmodernebb infrastruktúrával ellátott 60 fős konferencia termet alakított ki. Megszervezte az ország egyetemei között elsőként egy 24 munkahelyes, szakorvos-, és orvosképzést szolgáló csontsebészeti gyakorlóterem beindítását. A Tanszék 2006-ban megszervezte az első debreceni AO tanfolyamot. Az orvos- és szakorvosképzés számára a tanszék munkatársai egy

8 traumatológiai egyetemi tankönyv és egy újabb gyermektraumatológiai könyv megjelenésén dolgoznak. A Tanszék fennállása óta 180 tudományos közlemény és 6 könyv jelent meg. A tudományos előadások száma örvendetesen tovább emelkedik. A Tanszék által szervezett nemzetközi és országos kongresszusok száma: 11 A Tanszék munkatársai fontos szerepet játszanak a tudományos és szakmai közéletben, a tanszék vezetője a Traumatológiai Szakmai Kollégium elnöke, helyettese (Ács Géza) a Traumatológiai Szakmai Kollégium titkára, a Gyermeksebész Szakmai Kollégium tagja, a Magyar Traumatológus Társaság főtitkára. A tanszékvezető szerkesztőségi tagja a Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet című folyóiratnak, tudományos tanácsadója az European Journal of Traumatology-nak, az Endoscopia és Minimálisan Invazív Sebészet című folyóiratnak. Utóbbinak szerkesztőségi tagja a tanszékvezető helyettes is. A tanszékvezető tagja a Debreceni Egyetem OEC Általános Orvoskar Tanácsának, Tanszékvezetői Tanácsának és Klinikai Bizottságának Karácsony Az Intézet munkatársai számos magyar és külföldi társaságban szerepelnek tagként. Dr. Fekete Károly Dr. Ács Géza

ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA

ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA ORTOPÉDIA ÉS TRAUMATOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. ORTOPÉDIA-TRAUMATOLÓGIA CSONGRÁD MEGYEI

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely 2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től Központi telephely Aktiv fekvőbeteg ellátás 0100 050210101 I. Belgyógyászat Kardiológiai

Részletesebben

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október Flóris István A baleseti sebészeti ellátás finanszírozásának változása a HBCs rendszer bevezetését követően és ennek hatása a Péterfy Kórház adósság állományára: értékelés és javaslatok Péterfy Kórház-Rendelőintézet

Részletesebben

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

ÉRSEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK Gyakorlat Igen Nem Fő Intézmény/osztály/részleg

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. Meghívó Sürgősségi Orvostani Fórum tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701.Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-361, Fax: (44) 501-358 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 146-3 /2007. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI DR. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES A 2007.09.30-től

Részletesebben

A Gyermektraumatológiai Szekció és a Vándorgyűlések

A Gyermektraumatológiai Szekció és a Vándorgyűlések A Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és BALESETI KÖZPONT közleménye A Gyermektraumatológiai Szekció és a Vándorgyűlések DR. HARGITAI ERNŐ DOI: 10.21755/MTO.2016.059.0304.010 Köszönöm a lap szerkesztőségének

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete

1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete 1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete Kórházi Felügyelő Tanács Szakmai Vezetőtestület Vezetői értekezlet Etikai Bizottság Közbeszerzési Bíráló Bizottság Szerkesztőbizottság

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

DEBRECENBE KÉNE MENNI

DEBRECENBE KÉNE MENNI DEBRECENBE KÉNE MENNI MAGYAR TRAUMATOLÓGUS TÁRSASÁG ÉSZAK-KELET MAGYARORSZÁGI SZAKCSOPORT ÜLÉSE A DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR TRAUMAT OLÓGIAI ÉS KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK A DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Meghívó tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. REGISZTRÁCIÓS LAP tudományos ülés Helyszín Debreceni Akadémiai

Részletesebben

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. KÁRPÁTI ISTVÁN (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Kárpáti István a Korányi-díj magyar kitüntetettje 2005-ben Orvosdoktori diplomáját a debreceni OTE-en 1981-ben szerezte meg. Az egyetem elvégzése

Részletesebben

Köszöntő. Kedves Kollégák!

Köszöntő. Kedves Kollégák! Köszöntő Kedves Kollégák! A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszék, a Debreceni Egyetem ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet, az Országos Mentőszolgálat

Részletesebben

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS Szervezők: Szegedi helyi Bizottság Elsősegélynyújtó Csoport Elérhetőségek: MOE-SZHB: Boros István: 06/20 522-0053 Csatári Péter: 06/70 949-2215 Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület: www.mentoegyesület.com

Részletesebben

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai irányelvei, útmutatói, módszertani levelei, ajánlásai Az egészségügyi miniszter 33/1981. (Eü.K. 21.) EüM számú utasítása az anaesthesiológiai és intenzív betegellátó osztályok, az égési sérülteket ellátó

Részletesebben

Alapítói jogok gyakorlója: Emberi Erőforrások Minisztere Irányító szerv: Emberi Erőforrások Minisztériuma Középirányító szerv: GYEMSZI.

Alapítói jogok gyakorlója: Emberi Erőforrások Minisztere Irányító szerv: Emberi Erőforrások Minisztériuma Középirányító szerv: GYEMSZI. 1. sz. melléklet. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkaszervezete 1.1. számú melléklet (1. sz. organogram) Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szervezeti felépítése Kórházi Felügyelő Tanács Szakmai Vezetőtestület

Részletesebben

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat?

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? főigazgató főorvos Sok fecske Heti Válasz konferencia 2014. június 19. Kapacitás A kórház jelenlegi ágyszáma: 1 483 Az aktív ágyak száma: 1081

Részletesebben

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként

Batthyány-Strattmann László díjban részesült. kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjban részesült kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Dr. Bazsó György Garadna község háziorvos Dr. Bazsó Péter Prügy község háziorvosa Prof. Dr. Falkay György a Szegedi

Részletesebben

Az Egészségügyi Centrumok működése

Az Egészségügyi Centrumok működése ellátásáért a gazdasági válság árhullámaival szemben Az Egészségügyi Centrumok működése Dr. Kass Ferenc MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT - magyar katolikus jótékonysági hálózat, kiemelkedően közhasznú szervezet,

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

SEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

SEBÉSZET SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ AZ SZTE OKTATÓ KÓRHÁZA, KALOCSA Az emberi

Részletesebben

A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői

A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI 92. Gazda István A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői 1872 1919, 1940 1944 Könyvfejezet Százhuszonöt éve nyílt

Részletesebben

1882 októberében megkezdődött a kórház építése, ekkor jött létre a ma is látható pavilonrendszerű épületegyüttes.

1882 októberében megkezdődött a kórház építése, ekkor jött létre a ma is látható pavilonrendszerű épületegyüttes. Módszertani levél Intézetünk története a Magyar Vöröskereszt, akkori nevén a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egyletének megalakulásáig, 1881. május 16-ig nyúlik vissza. A Központi Segélyező

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2014. I. félévére meghirdetett kötelező tanfolyamokról 2013. EüK. 17. szám közlemény 2 (hatályos: 2013.11.28 - ) A tanfolyamokra történő jelentkezés

Részletesebben

DR. KOLLÁR LAJOS, a Pécsi Tudományegyetem Központi Érsebészeti Klinika egyetemi tanára, professzor emeritusa részére.

DR. KOLLÁR LAJOS, a Pécsi Tudományegyetem Központi Érsebészeti Klinika egyetemi tanára, professzor emeritusa részére. SAJTÓ- ÉS KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű szakmai munkája elismeréseként Semmelweis-díjat

Részletesebben

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált

2011-ben az Európai Uniós beruházás révén intézetünk emeltszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá vált HOGYAN LEHET KÖLTSÉGHATÉKONY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET ÖNÁLLÓ JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSBAN? A Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Egynapos sebészetének bemutatkozása Dr. Raffay Éva főigazgató Marosi Zoltánné

Részletesebben

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott bejelentett AKTIV krónikus Megnevezés e Szolgáltató 6 jegyű MÁTRIX Igen/ Szakmacsoport megnevezése

Részletesebben

Köszöntő. Kedves Kollégák!

Köszöntő. Kedves Kollégák! Köszöntő Kedves Kollégák! A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék, a Debreceni Egyetem ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, a Magyar

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Általános sebészeti gyakorlat 12 hónap (Terv1) Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest Maglódi út 89-432-7774 Sebészeti, Mellkassebészeti-Érsebészeti Dr. Benedek György 12 hónap 1 fő 2011.09.01.

Részletesebben

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok a idejére a a idejére a Belgyógyászat 0100 40 Angiológia, phlebológia, lymphológia, 0101 20 Haematológia 0102 71 Endokrinológia,

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ. A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959

KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ. A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959 KÉRDŐÍV AZ EGYETEMI DOCENSI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁNAK SZEMPONTJAIHOZ A PÁLYÁZÓ NEVE: Dr. Remport Ádám Születési éve: 1959 A megpályázott állás: teljes munkaidős egyetemi docens, SE Transzplantációs és Sebészeti

Részletesebben

KEOP-5.6.0/E/ Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban

KEOP-5.6.0/E/ Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Kedvezményezett: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr A megvalósult projekt elért eredményei, fejlesztései

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013 Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Egy kis történelem Kezdetben belgyógyászati ill kardiológiai ambulancia 4 megfigyelő ágy Ágyak száma négyről nyolcra

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5708 Magneto-, fototerápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi

Részletesebben

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette

A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette A MOTESZ Képzési és Tudományos Bizottsága 2005. július 15-i ülésén az alábbi rendezvényeket minősítette Cím: Magyar Gyermekanaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Társaság Tudományos Ülése 2004. Szervező:

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

I.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 211 - - - - II.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 98 - - - - MEZŐKÖVESDI BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 236 - - - -

I.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 211 - - - - II.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 98 - - - - MEZŐKÖVESDI BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 236 - - - - 4 5 6 7 8 9 Ágykihasználtság Átlagos ápolási idő I.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat - - - - II.BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 98 - - - - MEZŐKÖVESDI BELGYÓGYÁSZAT Belgyógyászat 6 - - - - IDEG Ideggyógyászat 78

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. JANUÁR 28-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 136/2010. MELLÉKLETEK: -0 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat támogató nyilatkozata Mohács Város Önkormányzata

Részletesebben

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház megye település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest Budapest XVI. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség

Részletesebben

A HM ÁEK pótlékra jogosító munkakörei és a pótlék mértéke a pótlékalap %-ában. orvosigazgató ápolási igazgató

A HM ÁEK pótlékra jogosító munkakörei és a pótlék mértéke a pótlékalap %-ában. orvosigazgató ápolási igazgató A HM ÁEK pótlékra jogosító ei és a pótlék mértéke a Magasabb vezető főigazgató helyettes igazgató ápolási igazgató Vezető hivatalvezető rendelőintézet igazgató intézetvezető rendelőintézet igazgató helyettes

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

Kongresszus Marosvásárhelyen

Kongresszus Marosvásárhelyen Beszámoló az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály XXVI. tudományos üléséről. Tavaly tavasszal Kolozsvárott gyűltek össze a Romániában élő és az egészségügyben dolgozó magyar

Részletesebben

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz 2015.évi járóbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. július 1. Központi telephely Járóbeteg szakellátás kód szervezeti egység megnevezése óraszám/hét szakorvosi

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

Batthyány-Strattmann László napi elismerések

Batthyány-Strattmann László napi elismerések Batthyány-Strattmann László napi elismerések Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű szakmai és tudományos munkája elismeréseként

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5707 Thermoterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Szolgáltató neve Székhely címe Telephely címe Egység megnevezése Szakma neve

Szolgáltató neve Székhely címe Telephely címe Egység megnevezése Szakma neve Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház CytoCord Őssejt Egészségügyi Korlátolt 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76 3526 Miskolc Szentpéteri kapu 72-76. 1061 Budapest, Andrássy út

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 - S 8 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS INTERDISCIPLINÁRIS

Részletesebben

csecsemő- és gyermekgyógyászat 150110510 Gyermekgyógyászati Osztály Nyh.(nappali) 50 Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0502 PIC 150113601 NIC Nyh.

csecsemő- és gyermekgyógyászat 150110510 Gyermekgyógyászati Osztály Nyh.(nappali) 50 Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0502 PIC 150113601 NIC Nyh. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÓRHÁZAK ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ SZERZŐDÉSES STRUKTÚRÁJA 2014.11.01-TŐL Aktív fekvőbeteg-ellátás megnevezése Külső kó Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0100 belgyógyászat

Részletesebben

Módszertani és Minőségbiztosítási Osztály - osztályvezető

Módszertani és Minőségbiztosítási Osztály - osztályvezető Név: dr. Héjj Gábor Telefon: 06-30-95-16-014 E-mail: hejj.gabor@mail.orfi.hu Születési idő: 1948.09.08. Születési hely: Budapest Tanulmányok 2005 Egészségbiztosítás szakvizsga (jeles) 1984 Reumatológia

Részletesebben

J A VA S L A T. Előterjesztő: Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. cégvezető, főigazgató főorvosa

J A VA S L A T. Előterjesztő: Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. cégvezető, főigazgató főorvosa J A VA S L A T az Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. konzorciumi tagként való részvételére az ÉMOP-4.1.2/A-11. számú Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázatban

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5711 Gyógytorna 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási forma,

Részletesebben

III. SÜRGŐSSÉGI ORVOSTANI FÓRUM PROGRAM

III. SÜRGŐSSÉGI ORVOSTANI FÓRUM PROGRAM III. SÜRGŐSSÉGI ORVOSTANI FÓRUM PROGRAM ÖSSZEFOGLALÓ 2017. ÁPRILIS 28. (PÉNTEK) KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM 09:00 12:00 PRE-KONGRESSZUSI KURZUS Traumás sérültek prehospitalis sürgősségi ellátása 12:30 13:00

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01. 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia 0102 20 2012.07.

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01. 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia 0102 20 2012.07. / szerinti Szakma a idejére a a idejére a 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 77. haematológia 0102 20 2012.07.01 77. gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 77. nefrológia 0105 32 2012.07.01 77. sebészet

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia neve Szakma a a 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 77. haematológia 0102 20 2012.07.01 77. gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 77. nefrológia 0105 27 2018.01.31 7 2018.02.02 2019.12.31 77. sebészet

Részletesebben

ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK

ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK 1 ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK..EGYETEMEK. Prof. Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Semmelweis Egyetem 1111 Budapest, XI., Karolina út 27. Tel.: +36-1-4666611 (Kp), +36-1-4666059 (közv),

Részletesebben

30 éves a Magyar Vese-Alapítvány Reg. No 596/1987 A II világháború utáni első jótékonysági egészségügyi alapítvány évi díjai, elismerései

30 éves a Magyar Vese-Alapítvány Reg. No 596/1987 A II világháború utáni első jótékonysági egészségügyi alapítvány évi díjai, elismerései 30 éves a Magyar Vese-Alapítvány Reg. No 596/1987 A II világháború utáni első jótékonysági egészségügyi alapítvány 2017. évi díjai, elismerései 30 éve szolgálja a hazai és a regionális vesegyógyászat fejlődését,

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04.

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04. Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei Kórházak belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei Kórházak angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei Kórházak haematológia 0102

Részletesebben

A 2014-2015-ben meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések

A 2014-2015-ben meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések Meghirdető /, minden orvosi szakma részére (kivéve: fog- és szájbetegségek, patológia) OVSZ Budapest-OVSZ DRVK Transzfúziós törzsképzés ideje alatt kötelező 2015. II. 16-27. vagy 2015. III. 16-27. vagy

Részletesebben

A 2014-2015-ben meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések

A 2014-2015-ben meghirdetésre kerülő szakvizsga letételéhez kötelező továbbképzések Meghirdető /, szervező címe teljesítendő jellege minden orvosi szakma részére (kivéve: fog- és szájbetegségek, patológia) OVSZ Budapest-OVSZ DRVK Transzfúziós törzsképzés ideje alatt kötelező 2015. II.

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtumányi Centrum

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtumányi Centrum Jelmagyarázat: (*) Kötelező szintentartó tanfolyam (+) Kötelezően választható tanfolyam A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtumányi Centrum közleménye Orvosok, gyógyszerészek, klinikai szakpszichológusok:

Részletesebben

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15 TRAUMATOLÓGIAI és KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK Traumatológia I. (általános traumatológia) AOTRA01A7 2014/2015. (IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó

Részletesebben

félév félév 2321-06 Interakció az egészségügyi ellátásban modul ( 78 óraelmélet,) 1.0/2321-06 Kommunikáció beteggel,

félév félév 2321-06 Interakció az egészségügyi ellátásban modul ( 78 óraelmélet,) 1.0/2321-06 Kommunikáció beteggel, OKJ: 54 723 01 1000 00 00 AZ ÁPOLÓKÉPZÉS KÖZPONTI PROGRAMJA ALAPJÁN KÉSZÍTETT HELYI TANTERV LEVELEZŐ KÉPZÉS I. tanév I. és II. TANANYAGEGYSÉGEK/TANANYAGELEMEK Óraszámok Elmélet Elméletigényes Gyakorlat

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma a a ellátó ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest,

Részletesebben

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei haematológia 0102 28 2013.04.01 megyei endokrinológia,

Részletesebben

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia N emzeti N épegészségügyi Központ Szolgáltatók N yilvántartásából származó adatok / Szakma belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 haematológia 0102 20 2012.07.01 gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 nefrológia

Részletesebben

B e s z á m o l ó az MRT Ultrahang Szekciójának munkájáról (2006. okt. 2007. okt.)

B e s z á m o l ó az MRT Ultrahang Szekciójának munkájáról (2006. okt. 2007. okt.) MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA ULTRAHANG SZEKCIÓJA ULTRASOUND SECTION HUNGARIAN RADIOLOGICAL SOCIETY B e s z á m o l ó az MRT Ultrahang Szekciójának munkájáról (2006. okt. 2007. okt.) Az Ultrahang Szekció

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1991-1993 Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, klinikai

Részletesebben

Összeállította: Dr. Lakatos József ny. egy. doc.

Összeállította: Dr. Lakatos József ny. egy. doc. Összeállította: Dr. Lakatos József ny. egy. doc. 1923 2017 Életrajzi állomások 1945, Halle I. Orvosi diploma 1948, Debrecen II. Orvosi diploma - Állami Tüdőgyógyintézet, sebészet 1949-1952 Kakasszék 1952-1965

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok / szerinti Szakma a idejére a a idejére a belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 haematológia 0102 20 2012.07.01 gasztroenterológia

Részletesebben

III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4.

III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4. III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4. Szemelvények az előadáskivonatokból III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3. - 4. A kongresszus résztvevőinek egy csoportja

Részletesebben

Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól

Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól Búcsúzunk Dr. Szenohradszky Páltól Szenohradszky Pált búcsúztatjuk, sokaknak Szeno, Doki, legtöbbünknek Pali, Pali Bácsi! Nehéz szívvel, de büszkeséggel vállaltam el, hogy végső útjára kísérve, a Szegedi

Részletesebben

A TIOP /2F/ Infrastruktúrafejlesztés a szegedi. egészségpólusban c. pályázat bemutatása január 14.

A TIOP /2F/ Infrastruktúrafejlesztés a szegedi. egészségpólusban c. pályázat bemutatása január 14. A TIOP 2.2.7-07/2F/2-2009-0008 Infrastruktúrafejlesztés a szegedi egészségpólusban c. pályázat bemutatása 2010. január 14. Prof. Dr. Pál Attila elnök Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai

Részletesebben

A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására

A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására Magyar Onkológusok Társasága XXVIII. Kongresszusa Budapest, 2009. november 14. A teljesítmény-volumen korlát (keret) hatása az onkológiai ellátás finanszírozására Dr. Boncz Imre 1,2, Donkáné Verebes Éva

Részletesebben

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Szervező Szak A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Intézet létszámgazdálkodásának elemzése Konzulens: Dr. Dózsa Csaba

Részletesebben

A Szekszárdi Sürgősségi Osztály első 10 éve. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház

A Szekszárdi Sürgősségi Osztály első 10 éve. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház A Szekszárdi Sürgősségi Osztály első 10 éve Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Egy kis történelem Kezdetben belgyógyászati ill kardiológiai ambulancia 4 megfigyelő ágy Ágyak száma négyről

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS MEDICINA

REHABILITÁCIÓS MEDICINA REHABILITÁCIÓS MEDICINA SPECIÁLIS KÉPZÉSI PROGRAM EGYÉNI MUNKATERVE hatályos: 2018.09.01-jétől Szakorvosjelölt neve: Pecsétszáma: Szakképzésbe lépés dátuma: Értesítési címe: E-mail címe: Telefonszáma:

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2013. I. félévére meghirdetett kötelezı tanfolyamokról

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2013. I. félévére meghirdetett kötelezı tanfolyamokról A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar közleménye a 2013. I. félévére meghirdetett kötelezı okról A okra történı jelentkezés határideje: 1 hónap a kezdete elıtt! 2012. EüK. 20. szám közlemény

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A kiemelt szakorvosi szakmák országos keretszámaira történő jelentkezéshez

TÁJÉKOZTATÓ. A kiemelt szakorvosi szakmák országos keretszámaira történő jelentkezéshez TÁJÉKOZTATÓ A kiemelt szakorvosi szakmák országos keretszámaira történő jelentkezéshez Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzést - az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről, a

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS

POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZT-RESZUSZCITÁCIÓS ELLÁTÁS POSZTGRADUÁLIS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Aneszteziológia- és Intenzív Terápiás Intézet, Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostan

Részletesebben

In memoriam Sükösd László

In memoriam Sükösd László In memoriam Sükösd László Türelemmel viselt súlyos betegség után 2011. október 26-án elhunyt Dr. Sükösd László, a hazai mozgásszervi sebészet egyik meghatározó alakja. Sükösd László (született: 1936. május

Részletesebben

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné

Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe Sándorné Járóbeteg szakellátást végző intézményekben működő egynapos sebészeti ellátás fókuszálva a Kistérségi Járóbetegellátó Központban végzett tevékenységre. Előadók: Dr. Kisimre László, Tóth Szilvia, Györe

Részletesebben

Utoljára frissítve: 2014. november 6. KÖZPONTI TELEFONSZÁM: 06-37-341-033

Utoljára frissítve: 2014. november 6. KÖZPONTI TELEFONSZÁM: 06-37-341-033 TELEFONKÖNYV Utoljára frissítve: 2014. november 6. KÖZPONTI TELEFONSZÁM: 06-37-341-033 KÓRHÁZ Balassi úti porta... 309 Varroda (Balassi úti portánál)... 333 Bástya utcai porta... 400 Gratus-Med Gyógyászati

Részletesebben

Professzor dr. Jermendy György - orvos, tudományos igazgató

Professzor dr. Jermendy György - orvos, tudományos igazgató Született: Szeghalom, 1947. október 29. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosi kinevezését elnyerve 1992-ben lettem a kórház munkatársa. Az itt eltöltött 24 év alatt részese lehettem annak,

Részletesebben

Utoljára frissítve: 2015. május 15.

Utoljára frissítve: 2015. május 15. TELEFONKÖNYV Utoljára frissítve: 2015. május 15. KÓRHÁZ Balassi úti porta... 309 Bástya utcai porta... 400 Gratus-Med Gyógyászati Szaküzlet... 336 06-37-341-732 ALAGSOR REHABILITÁCIÓS KÖZPONT Gépház...

Részletesebben

2018-ban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezet Szakmai Kiválóságért díjában részesült:

2018-ban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezet Szakmai Kiválóságért díjában részesült: 2018-ban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezet Szakmai Kiválóságért díjában részesült: Bencsura Katalin Bencsura Katalin 1978-ban szerezte meg a gyógytornász képesítést

Részletesebben

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések BELGYÓGYÁSZAT IDEGGYÓGYÁSZAT FÜL-ORR-GÉGE 1 Belgyógyászati szakambulancia Belgyógyászat földszint IGEN I. Belgyógyászat 2 Ergometria és Holter Belgyógyászat földszint IGEN IGEN 1896, 1900 13-14 között

Részletesebben

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott A változás utáni kapacitás bejelentett AKTIV krónikus Szolgáltató 6 jegyű Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe Dr. Kullmann Lajos 1, Dr. VekerdyNagy Zsuzsanna 2, Dr. Dénes Zoltán 3,4, Dr. BenderTamás 5,6, Dr.

Részletesebben