',O# ' %&$ & "$! D',F! *N&$'

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "',O# ' %&$ & "$! D',F! *N&$'"

Átírás

1 VIII. évfolyam, 8. szám április 25. P A A N cegledipanorama.hu O R Á M anno 2007

2

3 P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) cegledipanorama.hu Lapunk megjelenését támogatja: R Á M Lapigazgató-főszerkesztő: Krizsán Ervin Tel.: (20) Szerkesztő: Krizsán Anett Megjelenés: minden páratlan hét pénteken Következő lapzárta: május 5. hétfő Terjesztési reklamáció: 06/ Példányszáma: db ISSN Nyomdai munkák: START Nonprofit Kft., Nyíregyháza Felelős vezető: Balogh Zoltán vezérigazgató Címlap SZÍNES PROGRAMOKKAL KÉSZÜL A VÁROS fennállásának 650 éves alkalmából: a május elsejétől kezdődő, közel egy héten át tartó Városalapítók Napi Forgatag elnevezésű ünnepi programsorozat méltó emléket állít Cegléd várossá nyilvánításának, mely idő alatt számtalan közéleti- és kulturális műsorral, valamint sporteseménnyel tisztelegnek Cegléd jubileumi évfordulója előtt. Egy hetes rendezvénysorozattal ünnepli a város a 650. születésnapját, melynek első állomása a Majális, az Utcazene Fesztivál és a Tánc Világnapja jegyében telik: ezen a napon a helyi néptánccsoportok lépnek majd fel. A nap egyik fő attrakciójaként a bagi Muharay Elemér Néptáncegyüttes májusfaállítással egybekötött műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, amit PIMI műsora követ, majd a különböző táncbemutatók és a 14 helyen zajló, immár városunkban harmadik alkalommal megrendezett Utcazene Fesztivál kísér, mely rendezvényt a 30Y és a Gríz zenekar koncertje zárja. A jubileumi hét második napján a sportté lesz a főszerep, amely ünnepélyes kerékpáros felvonulással veszi kezdetét a belvárosban. A 650 perc sport jegyében tervezett napon a kerékpár mellett a katolikus templom két oldalán 17 sportág is bemutatásra kerül, melynek egyik szintén fontos eleme az ezen a napon zajló futóverseny is (650 m, 1364 m, 2014 m). A sport mellett természetesen itt sem marad a kilátogató zenei programok nélkül: a Harmonia Garden és Csordás Ákos, a mühldorfi fúvószenekar, a Koktél 4 You, valamint a Ghymes együttes gondosodik a jó hangulatról. Május harmadikán a városban először láthatnak Régi idők Piaczterét az Eötvös téren, különböző programokkal: kézművesek, termelők, Bartha Tóni csúzlizdája, Ládafia Bábszínház, Egérparádé, Mini Cirkusz, Bábakukucs, fakörhinta, Franz Koffer mikromágus, verklis, Kádár Ferkó Fotószínháza, ólomöntő, kovács-, fazekas és kádár műhely, mesélő Kossuth Múzeum, Kürtös Táncegyüttes élőképe, karikázója, nosztalgia Posta első napi bélyegzéssel várja az érdeklődőket. Az Eötvös tér a családok élményterévé változik egy napra. Ugyancsak ezen a napon lesz a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, melynek keretében felvonulással és koncertekkel tisztelegnek a vá- >>> Folytatás, részletes program a oldalon >>>

4 Hírek Átvette mandátumát A VÁROSHÁZA DÍSZTERMÉBEN VETTE ÁT április 16-án országgyűlési képviselői mandátumát Földi László, aki az április 6-i választáson a Fidesz- KDNP közös jelöltjeként a legtöbb, szavazatot kapta a végleges adatok szerint. A mandátum ünnepélyes átadásán jelen volt több helyi intézmény vezetője és a kampányban a képviselőt győzelemre segítő szervezők is, de ott volt Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony polgármestere, aki a baloldali összefogás színeiben indult a választáson, illetve Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere, és a korábbi Pest 16.vk. országgyűlési képviselője is. Földi László beszédében úgy fogalmazott ettől a perctől többé nem a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a választókerület mind a 10 településének országgyűlési képviselője, akinek az a feladata, hogy mind a majd' százezer itt élő ember érdekeit képviselje. A jövőre nézve Földi László először az infrastruktúra fejlesztését emelte ki, különösen az M4-es és az M8-as út megépítését, aminek köszönhetően több munkahely jöhet létre a környéken. - Kerékpárútra van szükség Cegléd és Csemő, valamint Cegléd és Nagykőrös között, hiszen ezeken az utakon jelenleg életveszélyes biciklivel közlekedni mondta Földi László. Az országgyűlési képviselő lovas rendőrség felállítását szorgalmazza a tanyavilágban. Földi László emellett a sportcélú fejlesztéseket is a kiemelt feladatok között említette. SZOKOLAI Fotó: Szokolai Attila Fotó: Kisfaludi István Virágvasárnapi fúvóskoncert HAGYOMÁNYOS KONCERTJÉT TARTOTTA a Húsvét előtt egy héttel április 13-án virágvasárnap a Kossuth Művelődési Központban a Városi Fúvószenekar. A műsorban klasszikus művek és modern darabok kaptak helyet. A koncerten a Gerje Party fúvószenekar is közreműködött. Fotó: Kisfaludi István Antall József emlékünnepség MAGYARORSZÁG RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI első miniszterelnöke születésének évfordulójára emlékezett az Antall József Baráti Társaság a ceglédi Városháza dísztermében április 11-én. Az ünnepség vendége volt Dr. Boross Péter volt miniszterelnök és Csáky Pál volt szlovák miniszterelnök helyettes is. A meghívást idén is elfogadta Antall József özvegye. A rendezvényen ünnepi műsort adott a Patkós Irma Színház.

5 Fotó: Kisfaludi István Holokauszt emléknap ÁPRILIS 16-ÁN A HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJA alkalmából tartottak megemlékezést az Uránia moziban. A rendezvényen ünnepi műsort az Unghváry László Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai adtak. Végső István történész adott visszatekintést a ceglédi zsidóüldözésről. Mint elmondta: a II. világháború előtt Cegléd hírhedt volt a zsidógyűlöletéről, élen járt a zsidók megkülönböztetésében fejtette ki a történész. Hegedűs Ágota alpolgármester pedig elmondta, a kormány 2014-et holokauszt emlékévvé nyilvánította, majd emlékeztetett: az antiszemitizmus, a fajüldözés ma is aktuális téma. Ceglédi Cipõgyár Mintaboltja Cegléd, Fûtõház u.11. alatt várja megújult kínálattal vásárlóit! Gyermek, nõi, férfi kiváló minõségû bõrbõl készült cipõk GYÁRI ÁRON! Munkacipõ Sportcipõ Utcai cipõ Fotó: Kisfaludi István Kalló-Plast Kft., Cegléd, Fûtõház u. 11., Tel.: 53/ Nyitva: K-P: 9-17-ig, Szo: 8-12-ig 80 éves az Éneklő Ifjúság A MAGYAR KÓRUSOK ÉS ZENEKAROK Szövetsége és a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara szervezett ifjúsági hangversenyt a Református Nagytemplomban április 12-én. A mozgalom születésének 80. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen a Budapesti Lázár Vilmos Általános Iskola Harmónia Gyerekkara, a Kecskeméti Református Gimnázium Kamarakórusa és a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara lépett fel. Fotó: Szokolai Attila 104 éves a legidősebb ceglédi VÁROSUNK LEGIDŐSEBB EMBERÉT, Bakonyi Istvánnét köszöntötte néhány napja 104. születésnapján Földi László polgármester. Az ünnepelt virágot és az emléklapokat kapott többek közt Orbán Viktor miniszterelnöktől.

6 Hírek Díjeső a pályázaton TÖBB DÍJAT IS NYERTEK EGY ORSZÁGOS városvédő pályázaton a ceglédi diákok. A Város és Faluvédők Szövetsége által kiírt Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért című országos pályázaton a ceglédi Kossuth Gimnázium és a Szent Kereszt Katolikus Általános iskola több tanulója indult, különböző pályamunkákkal. - A pályázatra fotót, festményt, grafikát, makettet, filmet, írásos bemutatót lehetett küldeni. Több mint 2000 pályamunka érkezett. számolt be a diákokat az április 14-ei díjátadóra a Budavári palota barokk udvarára kísérő Rónai Gábor művésztanár. - Két ötödikes fiú fotókkal indult, hatodikos lányaim terepasztalokat küldtek, három fiú filmmel készült, hetedikes lányok írásai Egerről és Csömörről szóltak. A Gimiből Rákosi Csenge (6.d) írása és Szalay Tamás (5.d) fotói lettek különdíjasok. A Tetz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szent Kereszt Katolikus Általános iskolai csoportja Cegléd Központ makettjével különdíjat, Máté Diána képzőművészeti alkotásával érdemelte ki a III.díjat. A Szent Kereszt Általános Iskolából Végh Ildikó tanárnő tanítványai vehettek át különdíjakat Ráday Mihálytól. Képzőművészeti különdíjat kapott: Imregi Boglárka, Bárdossy Diána és Bozsik Bella a Szent Kereszt Katolikus Iskola tanulói. A 2.a osztály a kályhamúzeumról szóló pályázatért kapott különdíjat. tette hozzá Rónai Gábor. Fotó: Szokolai Attila Tábla a vörösterror áldozataiért AZ ÉVI VÖRÖSTERROR CEGLÉDI áldozatainak emlékére avattak emléktáblát április 16-án a Csengettyűs temetőben. A Jójárt György ny. főorvos és Pásztor Judit gyermekorvos kezdeményezésére készített táblát Bokros Levente mesterkanonok szentelte fel. Dr. Jójárt György a rendezvényen elmondta: április végén, május elején a románok elfoglalták Szolnokot is és ekkor Szolnokon és Abonyban ellenforradalmi megmozdulás történt. A románok átmenetileg visszavonultak és Szamuely Tiborral az élen hatalmas vérengzést rendeztek: Szolnokon ötvenegy embert öltek meg, Abonyban hat embert akasztottak fel. Cegléden hét áldozatról tudunk, háromról biztosan tudni, hogy a Csengettyűs temetőben lőtték le őket, a többi négyről csak anynyit jegyeztek fel, hogy temetőben ölték őket meg. Az agyonlőtt három áldozatot december 15-én egyházi szertartással újratemették a helyszínen, a ravatalozó közelében. Négy áldozat nevét ismerjük: Báthory Győző hadnagyét, Brachler József katonáét, Buday József főhadnagyét és Tálas Tamásét. SZOKOLAI Tankó-Walter és társa Kegyeleti kft. Éjjel-nappal ügyelet 06-20/ , 06-30/ TELJES KÖRÛ TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁS Cegléd, Alszegi út / (Régi kerékpárszaküzlet helyén)

7 Arabica tölgy 7 mm: 2050 Ft/m 2 Antik tölgy 7 mm: 2050 Ft/m 2 Kaukázusi kõris 7 mm: 2050 Ft/m 2 Fahatású padlólap fagyálló 33,3 x 33,3 - készletrõl: 2990 Ft/m 2 Spanyol fagyálló kültéri lapok: 2100 Ft/m 2 ártól Konyhákba, zuhanyzókba mozaik csempe: 3790 Ft/m 2 LAMINÁLT PADLÓK SZÉLES VÁLASZTÉKA KEDVEZÕ ÁRAK, KIVÁLÓ MINÕSÉG KIEMELT AJÁNLAT Spanyol padlólap 45 x Ft/m 2 + falicsempe 31,6 x Ft/m 2 Törölközõszárító íves: Ft/db Gránit mosogató: Ft/db Zuhanykabin 80 x 80 szögletes Ft/db Radiátorok: -10% BUDA-HÁZÉPÍTÕ KFT. TÜZÉP 2700 Cegléd, Szolnoki út 61. Tel.: 06 53/ , 06 30/ Bankkártyás fizetési lehetõség! Áraink az áfát tartalmazzák, a készlet erejéig érvényesek. Fülöp Hajnalka MoMa EP listáján A CEGLÉDI ÜGYVÉD SZE- REPEL az ötödik helyen a Bokros Lajos pártelnök vezette Modern Magyarország Mozgalom európai parlamenti választásra összeállított tízes listáján, melyet és a rajta szereplő jelölteket április 10-én mutattak be. Bokros Lajos, aki a lista első helyén áll egy éve, a párt tavaly tavaszi alapításakor járt Cegléden amint arról lapunk is tudósított. A ceglédi ügyvéd maga is az alapító tagok között van, most pedig indul a május 25-ei Európai Parlamenti választásokon. A listán a pártelnök után Pusztai Erzsébet, korábbi MDF-es országgyűlési képviselő, államtitkár következik. A lista harmadik helyén Kajdi József áll, aki az MDF-kormányok idején vezette közigazgatási államtitkárként a Miniszterelnöki Hivatalt. Őt követi Bartha Péter tanár, vállalkozó. Forrás: mti Költészet napja a Szabadság téren A KÖLTÉSZET NAPJA ALKALMÁBÓL 12 órás versfelolvasásra invitálták a ceglédieket április 11-én a Szabadság térre. Bárki felolvashatta akár ma- Fotó: Kisfaludi István ga által írt kedvenc versét kortól és nemtől függetlenül. Délelőtt az általános iskolások, délután a középiskolás diákok és a felnőttek szavalhatták el, olvashatták fel kedvenc versüket a téren összegyűlt hallgatóságnak. Este pedig Hullámverés címmel a Művelődési Központ Kamaratermében Siposhegyi Zoltán előadóművész Weöres Sándor verseiből készült összeállítását nézhették meg az érdeklődők.

8 Ceglédi család jutott az országos döntőbe CEGLÉDEN TARTOTTÁK ÁPRILIS 19-ÉN AZ ORSZÁ- GOS közlekedésbiztonsági vetélkedő Pest megyei selejtezőjét. A Közlekedik a család országos vetélkedősorozat fődíja egy vadonatúj Skoda személygépkocsi. A főként ügyességi feladatokból és az elméleti tudás felméréséből álló komplex feladatsor teljesítésében 7 család mérte össze tudását. A nyertes az országos döntőre is továbbjutó ceglédi Nádházi család lett. A bútorasztalos édesapa és az anyakönyv-vezető édesanya az autoszektor.hu-nak elmondták, elsősorban nem a fődíj motiválja őket, hanem az, hogy két kislányuk egyre nagyobb, már önállóan is közlekednek és csakis az ismereteik által biztosítható számukra a biztonság a mindennapokban. Fotó: Kisfaludi István Nyitva a közösségi múzeum A PUSKAPOROS UTCÁBAN a téli szünet után újra látogatható a Közösségi Múzeum. A tavaszi szezonnyitást új kiállítás is fémjelzi: egy katonacsalád leszármazottjának egyenruha-gyűjteményét lehet megtekinteni csütörtök, péntek és szombati napokon óráig. Emellett az eddigi képeslap, rádió, toll, használati és gazdasági eszköz gyűjtemények is várják a látogatókat. Válaszd a szakértelmet, a megbízhatóságot, válaszd a Rákóczi úti Vodafone üzletet, a mozi mellett! GSM Takács Kft Cegléd, Szabadság tér 9. (Rákóczi úton a Mozi mellett) Tel.: 70/

9 Füvesítés felajánlásokból A MÁJUS 1-JEI NYITÁSRA GYEPSZŐNYEG várja a strandolókat a Városi Sportuszoda parkjában. Bár az eredeti tervekben ültetett fű szerepelt, Ványi Zsolt létesítményvezető a fürdőzők érdekében kezdeményezte gyepszőnyeg lerakását. Az igazgató ceglédisport.hu-naknak adott nyilatkozatából kiderül, hogy a város és a CVSE erre a célra szánt keretét, hat vállalkozó Ecseri Ferenc, Tankó Zoltán, Horváth József, Seres István, Józsa Zoltán és Keszthelyi Ferenc egészítették ki, az Unix Kert Kft és Jakab Tamás vállalkozó pedig munkájukat ajánlották fel a füvesítés érdekében. Fotó: Krizsán Ervin Termelői és kézműves piac nyílt ÁPRILIS 18-ÁN NYÍLT MEG A CEGLÉDI Oázis kertészeti áruház parkolójában a piac, ahol ceglédi és környéki kistermelők árusítják portékáikat. A nyitónapra sokan kilátogattak friss zöldségért, sajtért, vagy egy kis kürtőskalácsért. A termelői piac minden pénteken óráig várja a vásárlókat. Mászóka 1 %-ból ÁPRILIS ELEJÉN A CEGLÉDI DEÁK UTCAI óvodások birtokba vehették az új mászókát, amelyet az óvoda alapítványa számlájára befolyt 1%-okból és adományokból tudtak megvásárolni. Fotó: Szokolai Attila Elektronikai hulladékgyűjtés ÚJ KEZDEMÉNYEZÉSSEL ELEKTONIKAI hulladékot, régi, már nem használt, elavult háztartási gépeket, elektonikai eszközöket gyűjtöttek a Kossuth Gimnázium udvarán április 16-án. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a tervezetthez képest kétszer kellett fordulni a szállítóknak a nagy tömegű hulladék miatt. A gimnázium a gyűjtésből származó bevételből új elektronikai cikkeket vásárol az iskolának.

10 Új és régi a templomban ÚJ ORGONA VÁSÁRLÁSÁRA NYERT PÉNZT pályázaton a ceglédi evangélikus gyülekezet, de a régi, 1875-ben készült, műemlékké nyilvánított orgonát is felújítják. Az új thüringiai stílusú mechanikus orgona vásárlása az evangélikus templom külső és belső felújításának része. - A régi, eredeti helyén maradó orgona Bakos Károly ceglédi orgonaépítő munkája, melyet eredeti állapotában állítunk helyre. nyilatkozta lapunknak Faragó Attila, a hangszereket építő Aeris Orgona Kft ügyvezetője. - Az új orgona a templomtérben kerül felállításra. A különleges, Johann Sebastian Bach tervezte türingiai stílusú hangszer az első ilyen lesz Magyarországon. Abban is egyedülálló, hogy kizárólag a 17. században elérhető anyagokat használunk fel a készítésénél, vagyis tömörfa, juhnappabőr és kovácsolvas elemekből épül, semmilyen szintetikus anyag nem kerül bele. Bach művei az evangélikus egyházban egyébként is nagyon népszerűek, a zeneszerző darabjai hitelesen játszatóak majd a ceglédi orgonán. A hét végéig a hangszerek összeállítása folyik, a megújult templom avatására ünnepélyes keretek között kerül majd sor. Kínálatunkból: - 30 fajta muskátli (álló, futó, félfutó) - cserepes balkonnövény palánták - virágágyásba ültethetõ egynyári virágok - függeszthetõ edénybe ültetett balkonnövények - mediterrán edényes növények Címünk: Zöldpont 98 Kft. I. telephely - Albertirsa, Batthyány u. (Albertirsa szélén a 40-es út mellett ) Tel.: 06-30/ Nyitva tartás áprilisban: H-V

11 Újabb tanyákon van áram ÚJABB NÉGY TANYÁT VILLAMOSÍTOTTAK, a tavalyi öt után Nyársapáton. Napelemekre nyertek pénzt, így sikerült a külterületen élő családokat áramhoz juttatni. tudósított a Ctv. Több mint 30 évig élt az egyik család villany nélkül a tanyán. A fejlesztés nagyon megkönnyíti majd az életüket, mind a háztartási munkák, mind a gazdálkodás terén. Az átadáson Földi László országgyűlési képviselő elmondta: az elmúlt években környékünkön 30 tanyát tudtak villamosítani. Kilencet Nyársapáton a napelemes technológiával, más tanyákat hagyományos módon, elektromos vezetékkel, trafóépítéssel és több kilométeres vezetékkel. A kormány 2020-ig minden tanyát szeretne ellátni árammal. Érdemes Ceglédre jönni 10+1 OK, AMIÉRT ÉRDEMES CEGLÉDRE látogatni címmel ajánlja a városunkba látogatást a szeretlekmagyarorszag.hu honlap, a május 8-ai 650 éves Cegléd évforduló kapcsán. Sokan nem is sejtik, hogy az Alföld kapujában lévő Cegléden mennyi érdekesség várja az erre járókat. A város ma a felüdülésre, kikapcsolódásra vágyók igazi paradicsoma. fogalmaz a belföldi turisztikai portál. A 10+1-es listában a Gyógy- és strandfürdő, az Aqua Centrum, a tavaly átadott Kalandpark, a nyársapáti Gokart pálya, az abonyi állatkert mellett szerepel a Kossuth és a Dob Múzeum, a Laskafesztivál, a Füle Tanya, a Zöldházak fagyizó és az aranyhegyi cserszegi fűszeres is. Fotó: Szokolai Attila

12 12. oldal Gazdaság Kályha, kandalló, kemence A lakóházak központjában évszázadokon keresztül kemence, vagy cserépkályha állt, és az emberek mindennapjainak meghatározó részét képezték a velük kapcsolatos teendők. A sütés-főzés munkái, valamint az otthon melegét adó fűtőtest magához vonzotta a család apraját-nagyját. aii. világháború után az olcsó fűtőanyagok miatt a fatüzelés rövid időre háttérbe szorult. A rendszerváltás után az energiahordozók árának rohamos növekedése ismét fellendítette a kályhák készítését, használatát. A fa nagy energiájú fűtőanyag, amelynek utánpótlása erdeinkből folyamatosan megoldható. Az ukrán-orosz visszatérő gázvita és a ben elzárt orosz gázvezeték igazolta, hogy a földgáz ellátásunk koránt sem ilyen megbízható. A tavasz beköszöntött és a fűtési szezon után kezdődik a kályhaépítések időszaka. Azoknak a családoknak, akiknek fontos a fűtési költségek csökkentése, vagy csak szeretnének egy hangulatos meleget sugárzó családtagot a házukba, el kell tehát kezdeniük a tervezést és készülődést a megvalósításra. A fűtési mód megválasztásánál fontos szempont a takarékosság. Ennek egyik eleme, ha a tüzet bevisszük a házba. Ez nagy anyagi haszonnal járhat, hiszen nem kell a kazánházat fűteni, és egy jó kályha fogyasztása kisebb a legtöbb kazán faigényénél. Ellenérvként felmerülhet, hogy a ház koszos és füstszagú lesz. A kályha azonban a legritkább esetekben füstöl ki, ha a kémény jó és a fűtőberendezés rendszeresen tisztított, karbantartott. A hamut sem szórjuk szét a lakásban, hacsak nincs az embernek begyújtáskor egy lelkes 2 éves segítőtársa, mint e cikk szerzőjének Ha megvan az elképzelés, elengedhetetlen egy szakember véleményének kikérése. A kályha méretezése és helyének kiválasztása nagy szaktudást igénylő feladat, amelyhez alapos vizsgálat és tapasztalat szükséges. Előfordul, hogy két kisebb kályha, vagy egy vízteres megoldás hatékonyabb, annak ellenére, hogy nagyobb egyszeri kiadást igényel az építése. Új kályha építésekor a jó minőségű alapanyagok megválasztására kell odafigyelni. Az igény növekedésével egyre többen foglalkoznak ismét kályhacsempe gyártásával, de a kandalló építéséhez használt anyagok is nagy választékban kaphatóak hazánkban.. Manapság a kályhák változatossága szinte határtalan. Nem mindegy, hogy cserépkályhát, kandallót, tömegkályhát, vagy búbos kemencét építtetünk. Kell-e bele víztér, vagy nem? Egy nagyobb, vagy több kisebb legyen? Jó-e a kémény az adott típushoz? Sok szempontot lehetne még sorolni, de minden esetben a ház adottságaihoz kell alkalmazkodni. A döntés nem egyszerű, de akkora a variációs lehetőség, hogy minden házhoz lehet találni megfelelő megoldást. Nagyon fontos, hogy minden esetben kérjünk az elkészült kályhánkhoz használati útmutatót. A szakszerű használattal hosszú élettartamot biztosíthatunk új családtagunknak. Akiknek már van kályhájuk, érdemes a nyári hónapokban karbantartásra és tisztításra időt és energiát fordítani. Sajnos jellemző probléma, hogy amíg a kályha nem füstöl ki, nem tisztíttatják a füstjáratait. Kályhánk mindig meghálálja a megfelelő törődést, és sok-sok évtizedig fűthetünk vele! ZSOLDOS ATTILA Tel.: 30 / facebook.com/profikalyha

13 Gazdaság 13. oldal Költözik a Vodafone üzlet A Kossuth Ferenc utca és a Múzeum utca sarkán lévő Kiwi, majd kínai ruházati áruház helyén nyílik hamarosan az új design-nal kialakított Vodafone üzlet, mely a Szabadság térről költözik át. Május elejétől kezdődnek meg az átalakítási munkálatok. agsm Takács Kft végén kezdett el tevékenykedni a mobilkommunikáció területén. Ekkor nyitották meg első üzletüket ban a ceglédivel együtt már két Vodafone kiemelt partneri üzlettel büszkélkedhettek. Az évek folyamán a budapesti Árkád Üzletházban, Nagykőrösön, Szigetszentmiklóson, a Pólus Center Üzletházban, a Corvin Plázában és Szegeden is nyitottak Vodafone partnerüzleteket. - Az üzleteink közül három, az Árkádban, Pólusban és Szegeden található boltok kiemelt státuszban működnek, ami azt jelenti, hogy itt már megújult arculattal, extra szolgáltatással várjuk leendő és új ügyfeleinket. tájékoztatott a ceglédi üzlet vezetője. - A költözés után Cegléden magunk is megtapasztalhatjuk az új design szerint kialakított üzlet plusz előnyeit: közel 30 működő bemutató készülék, nagyobb ügyfélkiszolgáló tér, illetve technikai szakértő támogatása. Természetesen az üzlet megjelenésében is változik majd. A meglévő piros-fehér színkombináció már a múlté. Helyette a barna és a piros színek harmóniája várja majd az ügyfeleket. Üzleteink portfóliójában a mobilkommunikációs hang, valamint szélessávú adatszolgáltatások lakossági és vállalkozói ügyfelek számára egyaránt megtalálhatóak. Értékesítési pontjainkban az új szerződéskötések mellett lehetőség nyílik számos készülék azonnali kipróbálására, mobil internet gyorsaságának tesztelésére, egyenleg feltöltésre és befizetésére, kiegészítők vásárlására, továbbá szinte minden ügyfélszolgálati teendő elvégzésére. Szakképzett mobilkommunikációs tanácsadók várják Önöket hamarosan új helyen új környezetben!

14 14. oldal Az akácméz a legnépszerűbb A Duna-Tisza közi méhészetekben, például Nagykőrös, Cegléd térségében százalékosra becsülik a rovarállomány pusztulását. Az úgynevezett méhcsalád összeomlás nem új jelenség, de az utóbbi időben aggasztó méreteket öltött. Az idei tavaszon számolnak a szakemberek azzal, hogy helyenként akár teljesen elpusztulhatnak a méhek. írta a baon.hu, főként Bács-Kiskun megyei adatokra hivatkozva. Lapunk utánajárt annak, valóban ilyen kritikus-e a helyzet Cegléden. azöldség és gyümölcspiacon árusító Bálint László méhész azt nyilatkozta lapunknak, hogy egy-egy méhanya, méhcsalád pusztulása természetes, ilyen itt is történt a gazdáknál, de tömeges pusztulásról nem tud. - A következő évi betelelés sikere azon múlik, hogy előző év augusztusától hogyan készíti fel a gazda a méheket a téli hónapokra. Az erőteljes, egészséges családoknál ritka a tömeges pusztulás. Sok környékbeli méhészt ismerek, de nálunk nem jellemző a méhcsaládok nagyszámú pusztulása. Sikeres volt az Gazdaság Fotó: Petneházi Gergő áttelelés, a repce pedig már szépen virágzik, inkább az utóbbi napok mostoha időjárása az, ami nem kedvez a gyűjtésnek. A termelőtől megtudtuk Cegléden a legkedveltebb méz továbbra is az akácméz. Ezt követi a napraforgó, a selyemfű, másnéven vaddohány, majd a repceméz. Ez utóbbit azok is fogyaszhatják, akik más mézfajtát nemigen, magas gyomorsavuk miatt. A repceméz azonban nem savas, sőt közömbösíti például a kávé csersavtartalmát is. Bálint László tapasztalatai szerint Cegléden nő nemcsak az érdeklődés, de a mézfogyasztás mennyisége is, ami azért is fontos, mert e természetes táplálék rendkívül egészséges, sőt betegségmegelőző szerepe is van. A méhészeknek mostanában fejfájást az Alföldön nem annyira a méhcsaládok pusztulása, hanem legértékesebb méhlegelőjük az akácerdőket írtani szándékozó uniós rendelkezés okoz. - Az unió szerint az akác tájidegen fafajta. Az Alföldön azonban ez a tény nem állja meg a helyét, itt jellemzően honos, azóta, hogy a 18. században Tessedik Sámuel betelepítette a homok megfogására. Ezzel az érvvel fordultak a méhészek, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az Unióhoz. tette hozzá a ceglédi méhész, aki reménykedik a pozitív elbírálásban, márcsak azért is, mert március óta a hungarikumok sorába tartozik az akácfa és a virágjából készülő méz is.

15 Olvasói levél A Kálvária utca kálváriája TÖBB ÉVE KÜZDÜNK MÁR, HOGY AZ UTCÁINK a Kálvária és a Zerge utca járhatóvá váljanak, de hiába Megkérdezném: mit tehet valaki arról, hogy nyugdíjas, munkanélküli vagy szegény?! Tudomásunkra jutott, hogy a Kálvária utca egy részben az egyházé A Zerge utca lakói többségiben kisnyugdíjasok. Ha nem tudnak fizetni, akkor a megoldás az, hogy csúszkáljon télen, sárban ússzon a tavasziőszi esőzésekkor? Nem érdemli meg, hogy ne kelljen térdig gázolnia a sárban, mire kiér az utcából? Más alternatíva nem létezik? Miért kell a lakóknak évek óta kiinni a keserű poharat? A Kálvária utca kapott párszor földgyaluzást, de a Zerge utca azt sem, de hozzáteszem ez a megoldás sem jelent semmit, hiszen a föld agyagos, elsüllyedünk. Az autók rendszeresen elakadnak az úton. A gyalogos közlekedés is borzasztó, pláne babakocsival. Sokszor már az is, hogy átjussunk egyik oldalról a másikra. A járdára lehet azt mondani: csinálja meg a tulaj! de a közútra? Őszintén remélem, hogy nem gördítenek több akadályt az út megvalósítása elé, és végre történik valami ebben az ügyben. MAJZIK MÓNIKA Tavalyi leveleket fújja a szél TISZTELT SZERKESZTŐSÉG! Húsvéthoz közeledve mindenki csinosítja, takarítja háza környékét, hogy méltóképpen, testileg-lelkileg megtisztulva várja az ünnepet. Nem így tesz azonban mindenki, és még szomorúbb, hogy nem is egyén, hanem egy magára nagyon is sokat adó intézmény, az Allianz Biztosító ceglédi fiókja az, aki nem törődik környezete tisztaságával. Évek óta áldatlan állapotok uralkodnak a biztosító nem elkerített tehát a járókelők által is használt udvarán, ugyanis még a tavalyi lehullott leveleket is fújja a szél, a tavaly- Fotó: Krizsán Ervin előtti levelek pedig kék zsákokban várják, hogy egyszer majd valaki elszállítja őket. Kérésemre a cégvezető azt válaszolta, hogy nem az ő kötelessége, csak bérlik az épületet az FHB banktól, különben is a hajléktalanok szemetelnek. Azt hiszem az ilyen hozzáállás egyáltalán nem növeli a biztosító hírnevét, hiszen, ha ilyen apró problémával sem tud megbirkózni, hogyan bízhatnak az ügyfelek, valószínűleg komolyabb problémáik megoldásában. Tisztelettel: BLNÉ

16 16. oldal Vélemény A pedagógus szemével A cikksorozat első írásában említettem már, és ezt tartom a gyermek sikeres iskolai előrehaladása titkának: szükséges, hogy működjön a hármas szövetség, szülő-gyerek-pedagógus közös munkája. Ha a hármas közül valaki hiányzik, a sikerek elmaradnak, porszem kerül a gépezetbe. Részletesen írtam a szülők és a gyerekek szemszögéből az iskoláról. Nem hagyhatom ki a pedagógusok szemüvegén keresztül láttatni az iskolát. aki erre a pályára lépett, a feltétlen gyerekszeretet kell, hogy motiválja. Az iskola elvárása a szülőkkel szemben, hogy a világra nyitott, az újat befogadni tudó és akaró, a pedagógussal együttműködő, a szabályokat betartani képes gyerekeket írassanak be az intézménybe. És a pedagógusok feladata az előbb említett tulajdonságokra építve elsajátíttatni a gyerekekkel a tananyagot úgy, hogy az együttműködés eredményeképpen a gyerekek jól tájékozott, sokat tudó, logikus gondolkodással bíró, fejlett szókincsű felnőtté váljanak. Feladatunk az is, hogy megtanítsuk tanulni őket, hiszen nem elég az elsajátítandó anyagot feladni, meg kell mutatni a tanulás mikéntjét is. Mindez csak akkor valósítható meg, ha a gyerekek szófogadó, az elvárásoknak megfelelni tudó, fejlett feladat- és szabálytudattal rendelkező tulajdonságokat hoznak a szülői házból. Ahhoz, hogy az eredmények a gyermek képességeinek megfelelően tükrözzék a befektetett energiát szükséges a kölcsönös szimpátia. A gyerek minden feladatot elvégez a szeretett pedagógus kedvéért. Ha a szülő is a háttérből segít, biztos a siker, elmaradnak a kudarcok. Ha azonban hiányzik a szimpátia valamelyik félnél, az együttműködés csorbát szenved. Hiszem, hogy a tolerancia minden esetben segít és ez nem egyoldalúan a pedagógusoktól várható el, hanem a szülőktől is. Sajnos nagyon átalakult a szülői háznak az iskolához való hozzáállása. Egyre ritkábban tapasztalható az iskola, a pedagógus tekintélye támogatása. Egyre többször hallják a gyerekek otthon az iskolát és a pedagógust szidni. Kedves Szülők! Lehet a pedagógussal nem egyetérteni, de ezt ne a gyerek bevonásával vitassák meg, ne is nyilvános helyen, idegenek előtt, hanem négyszemközt, őszintén magával a pedagógussal. Mint minden ember, a pedagógus is tévedhet, hibázhat. De higgyék el, soha nem rossz szándékkal, rosszindulatból teszi. Lehet, hogy a szülő másként látja gyermeke teljesítményét, viselkedését, mint a pedagógus. Kérem, mielőtt elítélnék szavaiért, tettéért, kérdezzék meg tőle, beszéljék meg vele! Sajnos, egyre többször lehet hallani a pedagógusok elítélő bírálatot anélkül, hogy őt is meghallgatnák. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a gyerek másként viselkedik otthonában családja körében, mint az iskolában. Ezért fontos a bizalommal teli, őszinte kapcsolattartás. Ezt kívánom a szülők és a pedagógusok együttes munkájához a gyerekek érdekében. HORTINÉ MÁRKUS ZSUZSANNA tanítónő TÁPIÓ-TECH Bt. Acélszerkezet Gyártó-Szerelő, Műszaki Bt. Tápiószele, Virág u.11. Tel.Fax.: (53) Dr. Mizik Erzsébet Ultrahang rendelés Hasi szervek, kismedence, pajzsmirigy, erek color doppler vizsgálata Cegléd, Nádasdi út 10. Bejelentkezés: 06-70/

17 Fotó: Szokolai Attila Suli XIII. Ceglédi Ovi Olimpia TIZENHARMADIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK meg az óvodások olimpiáját április 16-án, a Városi Sportcsarnokban. A mozgásos vetélkedőn 12 óvoda versenyzett a győzelemért és a vele járó vándorserlegért. Az idei rendezvényt lebonyolító Pesti úti óvoda vezetője Szűrszabóné Révész Zsuzsanna elmondta: 12 óvoda jelentkezett az Ovi Olimpiára, amin 12 fős gyermekcsoportok játékos-tréfás versenyen mérik össze tudásuk, ügyességük és állóképességük. A játékos, mozgásos feladatokból álló eseménynél az óvodás korosztály mozgásformáit vették alapul, mesés keretbe ágyazva. A XIII. Ovi Olimpia győztese a Pesti Úti Óvoda Köztársaság Utcai Tagóvodája lett, II. helyezett a Lövész utcai Óvoda, III. helyezett a Báthory utcai Óvoda. Várkonyisok a TV2-n ÁPRILIS 13-ÁN A TV2-N KEZDŐDÖTT a tavaszi Nagy Vagy!, melyben ringbe szállt Cegléd színeiben a Várkonyi István Általános Iskola is Megasztár 3-ból ismertté vált énekes és színész Puskás Petivel. A Nagy Vagy! a magyarországi és a határon túli magyar általános iskolák csapatainak versenye vasárnap délelőttönként a TV2 képernyőjén. A több héten át tartó viadal látványos erőpróbáinak résztvevői gyerekek, tanárok, szülők és sztárok földön, vízben és levegőben mérik össze erejüket, ügyességüket és tudásukat a fantasztikus fődíjakért. A ceglédi csapat szervezője Monori Anita testnevelő tanár lapunkat arról tájékoztatta, hogy a tavalyi nagy sikerű Tesco-Sulirajongó játék után kaptak meghívást a tévés vetélkedőbe. - A versenyre szorgosan készültünk heti 3 alkalommal, hiszen eléggé nehéz feladatokat kaptunk, mint például rekeszmászás, nagy nadrágos akadályfutás, páros foci nagynadrágban. A versenybe összesen 24 tízfős csapat nevezett, amelyek négy csoportban mérkőztek meg és az első három jutott tovább. A ceglédi csapat 4. lett így nem jutott tovább, de mint a szervező fogalmazott tapasztalatszerzésnek jó volt és jövőre is megpróbálják a versenyt.

18 Alma Mater Ösztöndíj A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIM- NÁZIUMban működő Alma Mater Alapítvány pályázatot ír ki a 2013/2014- es tanévre főiskolán vagy egyetemen továbbtanuló volt diákjai számára. Az alapítvány anyagi helyzete csak néhány pályázó támogatását teszi lehetővé. Feltételek: 1. Elsősorban szerény anyagi körülmények között élő családok gyermekei pályázhatnak. 2. Első diploma megszerzésére irányuló, nappali tagozatos képzésben résztvevők adhatnak be pályázatot, akik rendelkeznek legalább 1 év lezárt tanulmányi eredménnyel. 3. 3,5 fölötti tanulmányi átlaggal rendelkeznek vagy olyan tanulmányi eredménynyel, amely az adott felsőoktatási intézményben tanulmányi ösztöndíjra jogosít. A pályázat formai követelményei: Minimum 1, maximum 2 gépelt oldal (Times New Roman, 12-es betûtípus, 1,5-es sortáv), amelyen a pontos elérhetõséget (név, cím, telefonszám, e- mailcím) is tüntessék fel. A pályázathoz az elvégzett évrõl a leckekönyv fénymásolata, valamint a jelenlegi félévrõl az iskolalátogatási igazolás kell. Mivel a kuratórium döntése után a pénz kifizetése átutalással történik, ezért szükséges a pályázó pénzintézetének neve és pontos bankszámlaszámának feltüntetése is. A pályázatot elektronikusan címen Alma Mater Ösztöndíj tárgymegjelöléssel) vagy személyesen is le lehet adni a gimnázium titkárságán. A pályázat beadásának határideje: május 30. Cegléd, április 17. DR. KÜRTI GYÖRGY a kuratórium elnöke Szénás Pál Ösztöndíj A KOSSUTH GIMNÁZIUMÉRT ALA- PÍTVÁNY ösztöndíjat hirdet olyan, a Ceglédi Kossuth Gimnáziumban érettségizett, egyetem nappali tagozatán első diploma megszerzése érdekében tanuló, szerényebb anyagi körülményekkel rendelkező diáknak, aki legalább egy évet már elvégzett jelenlegi felsőfokú intézményében. Ösztöndíj csak egy évre adható, pályázni minden évben lehet, díjat évente 1, maximum 2 fő kaphat. A pályázat benyújtásának módja: Minimum 1, maximum 2 gépelt oldal (Times New Roman, 12-es betűtípus, 1,5-es sortáv), amelyen a pontos elérhetőséget (név, cím, telefonszám, cím) is tüntessék fel. A pályázathoz az elvégzett évről a leckekönyv fénymásolata, valamint a jelenlegi félévről az iskolalátogatási igazolás kell. Mivel a kuratórium döntése után a pénz kifizetése átutalással történik, ezért szükséges a pályázó pénzintézetének neve és pontos bankszámlaszámának feltüntetése is. A pályázatot elektronikusan címen Szénás Pál Ösztöndíj tárgymegjelöléssel) vagy személyesen is le lehet adni a gimnázium titkárságán. Az ösztöndíj beadásának határideje: május 30. Cegléd, április 17. DR. KÜRTI GYÖRGY a kuratórium elnöke

19 Sportnap a gimiben EGÉSZSÉGNEVELÉSI, KÖRNYEZETVÉDELMI és sportnapot tartottak április 10-én a Kossuth Gimnáziumban. A diákok különböző sportágakban mérhették össze erejüket, egészséges életmódról, életvezetésről, környezetvédelemről hallhattak előadásokat, de a vitorlázórepüléssel és az íjászattal is megismerkedhettek szakavatott segítők vezetésével. Fotó: Kisfaludi István -15% BALLAGÁSI AKCIÓ! ÁPRILIS IG Aranyékszererek % Ezüstékszerek % Karórák -10% Ajánlatunk: Nyakékek, karkötõk, fülbevalók, medálok, karika és köves gyûrûk, valódi és szinte - tikus kövekkel díszítve, nõi és férfi karórák Szolgáltatásaink: Ékszerjavítás, törtarany felvásárlás, cserearany beszámítás 8100 Ft/gr. Ceglédi zeneiskolások sikere A CEGLÉDI ERKEL FERENC ALAPFOKÚ Művészeti Iskola gitáros és zongorista növendékei idén is részt vettek versenyeken. Március 14-én Dunakeszin rendeztek regionális gitárversenyt, melyen Pest, Nógrád és Fejér megye diákjai mérhették össze tudásukat. Ceglédről Ungváry Mátyás az I. helyezést (Tanára: Magda Gábor), Kovács Kristóf a II. helyezést érte el. (Tanára: P. Szabó Zoltán) Április 4-én Törökszentmiklóson a IV. Nemzetközi Zongorafesztiválon vettek részt ceglédi zongoristák, közülük Randos Viktória Ezüst fokozatot ért el. (Tanára: P. Szabó Zoltánné) Cím: Cegléd, Teleki u. 9. (a Lottózó közelében) Tel: 53/ Nyitva: H-P: 8-17,30 Szo: 8-12,30 Szállj be te is ÁPRILIS 16-ÁN TARTOTTÁK A KÖZGAZDASÁGI Szakközépiskolában a Szállj be te is program záró rendezvényét. A programban a 10. c osztály tanulói és a Losontzi iskola középsúlyos értelmi fogyatákos diákjai vettek részt közös sportdélutánon Dr. Salamon József vezetésével. A programban osztályfőnöki órákon a tanár úr és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség képviselője készítette fel a tanulókat a fogyatékkal élőkhöz való helyes viszonyulásra. A sportnapon pedig vegyes csapatokban sorversenyeken vettek részt. Fotó: Kisfaludi István

20 Mea culpa A Panoráma előző számában örömmel adtunk hírt a Patkós Irma Művészeti Szakközépiskola végzős táncosainak sikeréről: arany minősítés, külön díj! Mindenki boldog volt az iskolában, csak az érintettek szemében volt valami furcsa komorság! Nem kellett sokat várni a magyarázatra, egy kellő időben és helyen odavetett megjegyzés mindent elárult. Kár, hogy a nevünk már nem fért oda! - dörgött a kritika. PIMI HÍREK Fejezetek a Patkós Irma Mûvészeti Szakközépiskola életébõl m ea culpa! Akkor kezdjük elölről! A versenyen győztes csapat tagjai: Fogl Kristóf, Nagy Zoltán, Tóth Krisztián, Jámbrik Máté és Kovács Krisztián. A koreográfus Majláth Árpád. Ők vallanak a táncról, a versenyről: MAJLÁTH ÁRPÁD koreográfus: AL: - Gratulálok az eredményhez! Szeretném, ha néhány mondatban értékelnéd a csoport munkáját! MÁ: - Már szeptembertől tudatosan készültünk erre a versenyre. A próbafolyamat hosszú és kemény volt. Nagyon aprólékosan haladtunk, kiveséztünk minden egyes mozdulatot. Amikor kész lett a koreográfia, akkor sem vettünk vissza a tempóból, hiszen mindig volt mit finomítani rajta. Az előadásmódon, a láb- és kéztartásokon 1 2 3

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja 2014.02.21. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján megemlékezést tartottak a városházán. A nyíregyházi önkormányzat idén immár negyedik alkalommal hirdetett a témában

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám Kedves Olvasó! A hosszúra nyúlt hideg idő után végre élvezhetjük a tavaszt. Áprilisban nemcsak a Húsvétra készülünk kínálatunkkal, de már anyák napjára is, hiszen május

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 203/2013.(XII. 18.) KT. számú HATÁROZAT: Képviselő testülete úgy határoz, hogy a 2014. évi városi

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént.

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. J e l e n t é s a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

Különös közzétételi listája

Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet XVII. évfolyam - 2. szám 2016. Február A Magyar Kultúra Napjára kisiskolásoknak és óvodásoknak kiírt rajzpályázatra több, mint 40 rajz érkezett. Ennek eredményhirdetése következett, az eredmények a következők

Részletesebben

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 008 E-mail: muvhfold@t-online.hu Iktatószám: /2013. 13. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez

Részletesebben

ÜTEMTERV tanév

ÜTEMTERV tanév ÜTEMTERV 2013 2014. tanév SZEPTEMBER 2. h Az első tanítási nap 8.00 Ünnepélyes tanévnyitó Iskolai Sportkör gyűlés Alsó tagozat: 1-4.óra: osztályfőnöki óra Felső tagozat: 1-5.óra: osztályfőnöki óra Ebéd

Részletesebben

2012/2013. tanév rendje (kivonat)

2012/2013. tanév rendje (kivonat) 2012/2013. tanév rendje (kivonat) Első tanítási nap: Őszi szünet: Téli szünet: Első félév: Tavaszi szünet: Utolsó tanítási nap: Tanítási napok száma: 2012. szeptember 3. /hétfő/ 2012. október 29-től november

Részletesebben

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny Fizika 2014. április 8-án Hidy Gábor 8.c osztályos tanulónk részt vett az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Fizikaverseny megyei fordulóján és továbbjutott az országos döntőbe.

Részletesebben

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Á G F A L V I K R Ó N I K A XV. évfolyam 9. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2014. SZEPTEMBER XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Versenykiírás Az eddig megrendezett futófesztiválok sikere

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Maroslele Község Polgármesterétől

Maroslele Község Polgármesterétől Maroslele Község Polgármesterétől 6921 Maroslele, Szabadság tér 1. Tel/Fax: 62/256 033 E-mail: marosleleph@vnet.hu Maroslele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Maroslele Tárgy: Polgármesteri tájékoztató

Részletesebben

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2009. évi programjai 2009. január 12. Közreműködtünk a Don-kanyarban elesett katonák, hősök és áldozatok emlékére szervezett megemlékezés megszervezésében

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó!

A pécsváradi Tourinform iroda 2014/ÁPRILIS. Tisztelt Olvasó! A pécsváradi Tourinform iroda HÍRLEVELE 2014/ÁPRILIS Tisztelt Olvasó! Ön a pécsváradi Tourinform Iroda 2014. évi negyedik hírlevelét olvassa, amellyel célunk, hogy mind partnereinket, mind pedig az érdeklődőket

Részletesebben

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6.

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6. Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, 2016. október PROGRAMFÜZET 2016. október 20. november 6. 2016. október 20., csütörtök 11:00 óra A MAGYAR IFJÚSÁG TÖRTÉNELMET ÍRT Ünnepi megemlékezés Beszédet

Részletesebben

VI. korcsoport Leány: 2016. január 16. (szombat), 9.00 óra

VI. korcsoport Leány: 2016. január 16. (szombat), 9.00 óra VI. KORCSOPORT LEÁNY 1 Bács-Kiskun Kecskeméti Református Gimnázium Kecskemét 2 Bács-Kiskun Kecskeméti SZC Lestár Péter Szakközépiskolája és Szakiskolája Kecskemét 3 Budapest Kölcsey Ferenc Gimnázium Budapest

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS

RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS 2014. JANUÁR 01.01. Újévi koncert Városi Sportcsarnok, Ritmus művészeti 01.15. Ökumenikus istentisztelet - Szeretetvendégség 01.18. Magyar Kultúra Napja Légy jó mindhalálig c. musical,

Részletesebben

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA 2014.05.03. 05:22 szerző: Bertalan Melinda Veszprém gazdag zenei kultúráját a kiváló ének-zenei oktatás alapozta meg hangzott el a Veszprémi Történelmi Szalon 11. rendezvényén

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK KISTÉRSÉGI MAJÁLIS DERECSKÉN, A SÁROSTÓI SPORTPÁLYÁN 2012. MÁJUS 1. Program

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK KISTÉRSÉGI MAJÁLIS DERECSKÉN, A SÁROSTÓI SPORTPÁLYÁN 2012. MÁJUS 1. Program KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK KISTÉRSÉGI MAJÁLIS DERECSKÉN, A SÁROSTÓI SPORTPÁLYÁN 2012. MÁJUS 1. Program 10 - A Bocskai István Ált. Isk. és AMI fúvószenekarának és majorette csoportjának bemutatója - Bocskai István

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, ú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26.

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Csapattagok: Bak Dávid 7.b Boldizsár Cintia 6.b Dudás Fanni 7.b csapatkapitány Kardellás Renátó 6.a Felkészítő tanárok: Kardosné Nagy Tímea Kelemen

Részletesebben

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032)

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) Kedvezményezett: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium A projekt

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Január. Február. 03. szombat, 18 óra. 12. hétfő, 18 óra. 22. csütörtök, 17 óra. 24. szombat

Január. Február. 03. szombat, 18 óra. 12. hétfő, 18 óra. 22. csütörtök, 17 óra. 24. szombat Január 03., 18 óra 12. hétfő, 18 óra 22. csütörtök, 17 óra 24. Újévi koncert R: Jánossomorjai Fúvós Egyesület Info: Wennesz József Károly tel.: 20/435-8431 www.jfe.hu Megemlékezés a doni áttörés 66. évfordulója

Részletesebben

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9.

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9. Időpont Szeptember 2. Szeptember első hetében: Szeptember 5. Szeptember 9. Szeptember 12. Szeptember 13. Szeptember 10-13. Szeptember második felében Szeptember 16-20 Szeptember 20. Szeptember 24. Szeptember

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA. 2014/2015. évi munkaterve

PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA. 2014/2015. évi munkaterve A SZEGEDI ÉS TÉRSÉGE EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA 2014/2015. évi munkaterve Feladat Határidő Alakuló éretekezlet 2014. augusztus 21. 08.30 Javítóvizsga 2014. augusztus

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra 2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január 9. Január 17. 16 óra Január 26. 15 óra Január 27. 11.00 óra Január 30. 10-17 óra Február 1. Február

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május Galgagyörki Napló Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám 2012. május ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Lőrik László átveszi a Köznevelésért díjat Fristáczki Erik 8. osztályos tanuló Izgatottan

Részletesebben

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok Ny rbætor VÆros 2014. Øvi K zm vel døsi RendezvØnyterve Nyírbátor Város 2014. évi Rendezvényterve I. Kiemelt Önkormányzati programok Magyarország nemzeti ünnepei: Március 15. Augusztus 20. Október 23.

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

Chek Nisszá Kupa. Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása

Chek Nisszá Kupa. Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása Chek Nisszá Kupa Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása 2011 1 Bemutatkozás: A Chek-Nisszá kispályás labdarúgócsapatot 1998-ban alapítottuk. Eleinte csak a sport területén próbáltuk megmutatni, mire is

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2014. ÉVRŐL

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2014. ÉVRŐL KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2014. ÉVRŐL GYERMEKEINK A JÖVŐ ALAPÍTVÁNY 7530 KADARKÚT, FŐ U. 1. Tartalmi beszámoló A Gyermekeink a jövő Alapítvány 2104. évi működéséről A Gyermekeink a jövő Alapítvány 2014-ben

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre!

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre! Sikerek 2013/2014: Iskolánkban nagyon népszerű a Bendegúz Levelezős Verseny. Az idén is több diákunk jutott el a Tatán megrendezett megyei fordulóba, ahonnan nagyon szép helyezésekkel tértek haza. Bencz

Részletesebben

-1- A TANÉV RENDJE. Az I. félév vége: január 14. A tanulók értesítése a félévi eredményeikről: január 21.

-1- A TANÉV RENDJE. Az I. félév vége: január 14. A tanulók értesítése a félévi eredményeikről: január 21. -1- A TANÉV RENDJE A 2010/2011. tanévben 183 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2010. szeptember 1. (szerda) Utolsó tanítási nap: 2011. június 15. (szerda) Az I. félév vége: 2011. január 14. A tanulók

Részletesebben

6 2011. október HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS Egyéni Atlétika Verseny - Szarvas, 2011. 09. 27. A III-IV. korcsoportnak (5-8.osztály) megrendezett atlétika versenyen, minden tanuló, abban a versenyszámban indulhatott,

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám Kedves Olvasó! A nyár derekán közelegve az őszhöz már most szervezzük új tevékenységeinket. Már ebben a hírlevélben is meghirdetünk néhány őszi programot, és természetesen

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Terney Béla Kollégium Szentes 2014/2015 Készült a 229/2012. (VIII. 28.) nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormányrendelet 23.. alapján. 1. A kollégiumban

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor

liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor liliom és holló MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 6-7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ Az Anjou-kor I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Az ország főpapjai, bárói, nemesei és

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax.

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax. Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola OM azonosító: 201166 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény Akkreditált ECL Nyelvvizsga-szervező Központ Azonosító: 036025 Tagintézmény-vezető: Dr.

Részletesebben

Tollaslabda diákolimpia Észak-Magyarországi területi döntő. Pest megye, Heves megye Nógrád megye Tollaslabda B kategória II-VI.

Tollaslabda diákolimpia Észak-Magyarországi területi döntő. Pest megye, Heves megye Nógrád megye Tollaslabda B kategória II-VI. TERÜLETI TOLLASLABDA DIÁKOLIMPIA i Batthyány Sportiskolai 2015.02.07. Tollaslabda diákolimpia Észak-Magyarországi területi döntő Pest megye, Heves megye Nógrád megye Tollaslabda B kategória II-VI. korcsoport

Részletesebben

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig

3 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 3 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent Erzsébet Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi Boldog Jolán Árpád-házi Szent Margit Szent Hedvig 2013 ( 2 ) Erzsébet sokat imádkozott Árpád-házi Szent Erzsébet Ünnepe:

Részletesebben

SZIGLIGETI HARSONA. Gólya liget. 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám

SZIGLIGETI HARSONA. Gólya liget. 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám SZIGLIGETI HARSONA 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám Kettős ünnepre, faültetésre és névadóra gyűltünk öszsze április 23-án, szombaton délelőtt. Erre az

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. szeptember 15-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirc város középiskolai tanulmányi ösztöndíja 2016. II. félévi pályázati döntéséről

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló Zöld Nap Egyesület beszámoló A Zöld Nap Egyesület pártpolitikától mentes, független nonprofit; jogi személyiséggel rendelkező; környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet, amely a 26/2000.01.30-i kormányrendelet

Részletesebben

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Nefelejcs Fogyatékos Személyek Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény 2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Január 2011. január

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Szeptemberi októberi programok

Szeptemberi októberi programok Szeptemberi októberi programok Szeptember 17 én, 18 án iskolánkban papírgyűjtés volt. A felsőtagozat összesen 5623 kg papírt gyűjtött. A tavalyi évben többet gyűjtöttünk. Reméljük a következő tanévben

Részletesebben

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Téma 2009. április 20-25. Időpont, helyszín Ökolábnyom kiállítás FairTrade=Fenntartható kereskedelem (interaktív foglalkozás) Elsősegély verseny Látogatás

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele. Pihenőház A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2001. februárjában alapította meg a dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, melynek fő feladata azoknak a halmozottan sérült

Részletesebben

A Helyi Választási bizottság a 2006 szeptember 8.-án záruló jelöltajánlás

A Helyi Választási bizottság a 2006 szeptember 8.-án záruló jelöltajánlás MÁTÉTELKI HÍREK 25. szám Mátételke község Önkormányzatának friss hírei Képvisel -testületünk 2006. október 10-i ülésének anyagából 2006. október 17. Közérdek információk! A választási bizottság tájékoztatása

Részletesebben

Tanítási év helyi rendje 2015/2016

Tanítási év helyi rendje 2015/2016 Tanítási év helyi rendje 2015/2016 jogszabályi háttér: az emberi erőforrások minisztere 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete a 2015/2016. tanév rendjéről tanítási napok száma: 181 nap tanítás nélküli munkanapok

Részletesebben

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon

Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Látnivalók, múzeumok, egyéb szolgáltatók nyitva tartásai Szilvásváradon Szilvásvárad Állami Erdei Vasút: Október 31-ig naponta, az 1 -es jelzésű vonatok indulnak a Szalajka-völgybe: 10:30, 11:30, 13:00,

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

8. ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE

8. ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE 8. ISKOLAI TANÉV HELYI RENDJE A tanév rendje Első tanítási nap 2011.szeptember 1. Őszi szünet Téli szünet Az őszi szünet 2011. november 2-tõl november 5-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

100 éve született Radnóti Miklós

100 éve született Radnóti Miklós 100 éve Miklós született Radnóti 100 éve született Radnóti Miklós április 15-én emlékeztünk könyvtárunkban Radnóti Miklós (1909-1944) születésének 100. évfordulójára a Radnóti-év keretén belül. A rendezvényen

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben