A biogáztrágya mint fermentációs maradék és teljes értékű talajerő pótló anyag

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A biogáztrágya mint fermentációs maradék és teljes értékű talajerő pótló anyag"

Átírás

1 A biogáztrágya mint fermentációs maradék és teljes értékű talajerő pótló anyag Készítette: Kovács Zsolt - okl. környezetkutató október

2 Anaerob erjesztés: A lényegében metánból álló biogáz a szerves anyagok anaerob lebomlásának terméke. Szerves anyag alatt itt olyan növényi vagy állati eredetű anyagok értendők, amelyek szerves szenet tartalmaznak. Biogázüzemek esetében klasszikus nyersanyagnak számít mezőgazdasági melléktermék. A szarvasmarha testében lejátszódó folyamattal szemléltetve, a megkezdődött emésztési folyamat nem ér véget, amikor például a tehén kiüríti az ürüléket. A lebomlás egészen addig a pontig folytatódik, amikor már csak önálló atomok vagy egészen egyszerű molekulák (széndioxid, víz stb.) vannak jelen. Ezekből a zöld növények, az úgynevezett elsődleges termelők közvetlenül új növényi masszát, és ez által, közvetve vagy közvetlenül, táplálékot tudnak létrehozni saját maguk vagy mások részére. A lebomlás egy része lehet állati ürülék vagy közvetlenül újranövő nyersanyagok anaerob lebomlása.

3 Fermentlé feldolgozásának lehetőségei: A fermentációs folyamat végterméke a biogáztrágya. A 6-12% -os szárazanyag tartalmú szubsztrát összetétellel működő nedves fermentáció folyamatában a szerves szárazanyag tartalom 60-80%. Az ebből keletkező fermentációs végtermék, 3-6%-os szárazanyag és 40-60%-os szerves szárazanyag tartalmú biogáztrágya. Megállapítható, hogy az anaerob fermentáción átesett input, azaz belépő anyagok érzékszervi, fizikai, mikrobiológiai és agrokémiai tulajdonságai átalakulnak. Gyakran a biogázüzemek receptúrája eltérő a helyi sajátosságok, fermentor kapacitások, technológiák, hozzáférhető tápanyagok, stb. okán. Gyakorlati tapasztalatok alapján általánosságban elmondható a biogáz trágyáról, hogy az állati hígtrágyát és silózott energia növényeket hasznosító üzemeknél az alábbi (tápanyagtartalom biogázüzemenként változó a felhasznált alapanyagoktól függően):

4 Szárazanyag % Össz. N NH NH (kg/t) 4 -N (kg/t) 4 -N (%) P (kg/t) K (kg/t) Sertés hígtrágya 5 4,8 2,6 74 1,8 2,3 Szarvasmarha hígtrágya 7 3,9 2,4 61 1,1 2,7 Biogáztrágya 4 4, ,5 3 NITROGÉN A nitrogén tartalom a biogáztágyában szerves és szervetlen formában is megtalálható, amiből a tudomány jelen állása szerint következtethető, hogy a fermentáció folyamán emelkedik az agrokémiailag értékes növények által azonnal hasznosítható ammóniumnitrogén (NH 4 + -N) a teljes nitrogén mennyiségből.

5 A fermentációból visszamaradt anyag, vagyis a biogáztrágya mezőgazdasági felhasználásának előnyei: Értékes nitrogén tartalom, javítja a trágya felvehető N-tartalmát nem savas, nem okoz talaj elsavanyítást Kiegyensúlyozott P é K arány megléte és felvehető forma Homogenizált végtermék A keletkező trágyában csökken a gyommagvak csírázóképessége Környezetvédelem szempontjából előnyös, mivel az anaerob fermentáció folyamán az egyik legerősebb üvegházgáz (CH 4 ) felhasználásra került szaghatás csökkentése az istállótrágyához, hígtrágyához képest Két fő ok a biogáztágya magasabb trágya értékre: A fermentáció folyamán emelkedik az agrokémiailag értékes növények által azonnal hasznosítható ammónium-nitrogén (NH 4 + -N) a teljes nitrogén mennyiségből Az anaerob erjesztés során nő a fermentum anyag ph értéke. A magasabb ph érték a tárolás és a kijuttatás során növeli az NH 4 elillanását, tehát az NH 4 veszteség magasabb, mint a nyers trágyában. Nitrogénvesztesége kb.1,5%, szemben a komposzt 20-30%-os veszteségével Dániában őszi búzán végzett vizsgálat alapján:

6 Elméleti példa trágyázási terv nitrogén (N) utánpótlásra, füves területre: 1 hektár füves területre Szarvasmarha hígtrágya Biogáztrágya N-igény (kg) Szerves trágyával kijuttatható N (kg) N-hasznosítása (%) N-hasznosítása (kg) Műtrágya kiegészítés (kg) Szeparációs technológia alkalmazásávál két különálló fázisú anyagot nyerünk. Egy szilárd fázis és egy híg fázist, melyek eltérő fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

7 Szilárd fázis: Magasabb szárazanyag tartalom és ezáltal magasabb szerves szárazanyag tartalom Magasabb arányú nitrogén szerves formában (növények számára lassabban felvehető) Magasabb C/N arány ( 10:1) Híg fázis: Alacsony szárazanyag tartalom Magas oldott ásványi anyag tartalom (N, P, K) Gyorsan felvehető nitrogén tartalom

8 Tömegarány N% P % K % híg híg szilárd híg szilárd fázis szilárd fázis szilárd fázis híg fázis fázis fázis fázis fázis Az anaerob mezofil fermentáció során alkalmazott C o hőmérséklet és a nap tartózkodási idő a folyamatba bekerülő gyommagvak csírázóképességét megszűnteti. Biogáz reaktorból izolált mikroorganizmusok osztályozása: Domén Törzs Osztály Rend Nemzetség Archaea Euryarchaeota Methanomicrobia Methanomicrobiales Methanoculleus Bacteria Actinobacteria Actinobacteria Actinomycetales Tetrasphaera Bacteroidetes Firmicutes Bacteroidetes Bacilli Clostridia Mollicutes Bacteroidales Lactobacillales Clostridiales Thermoanaerobacteriales Acholeplasmatales Entomoplasmatales Proteiniphilum Petrimonas Acetivibrio Clostridium Anaerovorax Pelotomaculum Sedimentibacter Anaerobaculum Syntrophomonas Tepidanaerobacter Thermacetogenium Acholeplasma Spiroplasma Spirochaetes Spirochaetes Spirochaetales Treponema Thermotogae Thermotogae Thermotogales Petrotoga Egyes kutatások kimutatták, hogy előnyös kombináció a különböző baktériumokat tartalmazó, (pl.: Azoter, Phylazonit) baktérium készítmények együttes aplikációja a biogáztrágyával. Kísérletek alapján kimutatható volt a fokozott vegetatív baktériumformák elszaporodása a talajban, összevetve más trágyákkal (szarvasmarha almostrágya, sertés hígtrágya, műtrágya), miközben a mikroszkópikus gomba populációk csökkentek az Azotobacter chroococcum-nak köszönhetően, melynek antagonista hatása van a káros mikroszkopikus gombák szaporodására. A biogáztrágya stimulálja a talajlakó baktériumok szaporodását. Ez a hatás fokozható mesterségesen hozzáadott baktériumtrágyával.

9 A biogáztrágya stabil szervesanyag tartalmú szilárd fázisa kombinálva baktériumtrágyával mindenekelőtt, lassan lebomló anyag környezetével nagyon jól alkalmazható a nehéz talajok javítására és agrokémiai tulajdonságainak pozitív irányba alakítására. Az anyagok kölcsönös hasznosítása nem csak a nehéz talajok mikrobiológai tulajdonságait javítja, de beállít egy jobb levegő háztarást is és ezáltal egyértelműen pozitív hatást gyakorol a talaj termőképességére. A biogáztrágya tulajdonképpen egy szerves trágya, de tulajdonságait tekintve jobban hasonlít a kombinált mikroelem tartalmú műtrágyák tulajdonságaihoz. A biogáztrágya előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz a növények számára gyorsan felvehető formában lévő nitrogént, viszont egyik hátránya az alacsony könnyen lebontható elsődleges szervesanyag tartalom, mivel ezek az anyagok az anaerob lebomlás során nagyrészt hasznosultak. A biogáztrágya kitűnő starterként hasznosítható a különböző baktériumtrágyákhoz. Együttes használatuk felgyorsítja mindkét anyag jótékony, talajjavító tulajdonságát és a talajjavító baktériumok szaporodását. Előnyei a szerves trágyával (almostrágya) szemben: A szerves trágyában lévő szármaradványok lebontása erősen nitrogénigényes folyamat. A trágyában lévő nitrogén elvonásával gyengül a szerves trágya hatékonysága. Ezzel ellentétben az anaerob fermentáció során a szármaradványok lebomlása megkezdődik, de a cellulóz teljes lebomlásához hosszú retenciós, tartózkodási időre lenne szükség, ami gazdasági szempontból nem előnyös a biogázüzemek számára, így a kierjedt biogáztrágyában visszamaradt cellulóztartalmú nyersanyag előkezelt, felnyitott állapotban kerül a termőföldbe. Magasabb makro- és mikro-elemösszetétel. Nitrogén gyorsan felvehető formájának növekedése az alapanyagban a fermentáció során. Előnyei a szervetlen műtrágyával szemben: A fermentációs folyamaton átesett anyag még tartalmaz szerves anyagokat, főként magas cellulóztartalmú szármaradványokat, melyeknek az anaerob fermentáció egyfajta előkezelése és így a talaj szerves anyag utánpótlását is elősegíti és stimulálja a talajlakó baktériumok szaporodását.

10 Összefoglalás: A fermentációba bekerülő alapanyagok szárazanyag tartalmának, kb. 50%-a CH 4 és CO 2 alakul, az NH 4 összetétele kb. 20%-kal magasabb mint a marha istállótrágyáé. Az anaerob erjesztés során nő a fermentum anyag ph értéke. A magasabb ph érték a tárolás és a kijuttatás során növeli az NH 4 elillanását, tehát az NH 4 veszteség magasabb, mint a nyers trágyában. Kisebb a szerves nitrogén tartalma, ezért kisebb a nitrogén kimosódás veszélye is. A nitrogén jobban hozzáférhető a növények részére. Magas a kijuttatás utáni első éves hasznosítás aránya. Leginkább a rövid, de intenzív nitrogén felvétellel rendelkező növények termesztéséhez ajánlott (pl. tavaszi árpa, őszi búza, árpa, rozs és repce) Csökken az ÜHG kibocsátás (CH 4, N 2 O, CO 2 ),(kb.20-30%) Javul a növények egészségi állapota, kisebb a növények perzselő hatása, illetve nincs fititoxikus hatása. Csökken a műtrágya használat, jelentős költségcsökkentő hatással rendelkezik, viszont magasabb a traktorüzemelési óraszám. Környezetvédelem, kevesebb N műtrágyára van szükség, csökken a N kimosódás (eutrofizáció), + kellemetlen szaghatás, Javul az alapanyagok higiéniai állapota, a femetációnak, vagyis az erjesztésnek mikrobiológiai tisztító hatása van. (feltételek: az erjesztés hossza, hőfoka (mezofil vagy termofil), A fizikai és kémiai feltételektől, javul a talaj fizikai-kémiai tulajdonsága, a talajlégzés és a nitrogén mineralizációja, Fajlagos tápanyagtartalma kb. kétszerese a jó minőségű istállótrágyának, Nitrogénvesztesége kb.1,5%, szemben a komposzt 20-30%-os veszteségével, Csökken a gyommagvak száma (Clostridium sp) (pl. 100 kg trágyában kb gyommag található, Stimulálja a talajlakó baktériumok szaporodását

Növénytermesztés I. 1

Növénytermesztés I. 1 Növénytermesztés I. 1 www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. 0 NÖVÉNYTERMESZTÉS I. DR. SZABÓ BÉLA DR. VÁGVÖLGYI SÁNDOR

Részletesebben

Amit egy állattenyésztőnek a trágyával kapcsolatban tudni kell

Amit egy állattenyésztőnek a trágyával kapcsolatban tudni kell Amit egy állattenyésztőnek a trágyával kapcsolatban tudni kell Bevezetés Az iparszerű mezőgazdasági termelés egyre jelentősebb környezetterhelő hatása, illetve a társadalom környezet iránti érzékenységének

Részletesebben

Yara szántóföldi megoldások

Yara szántóföldi megoldások Yara szántóföldi megoldások Szántóföldi növényeink Szántóföldi növénytermesztésünk mostoha gyereke a tápanyagellátás. Sajnos az 1 hektárra kiadott hatóanyag tartalmak jóval alatta maradnak a szakmailag

Részletesebben

1. Ismertesse az agrometeorológia növények életében betöltött szerepét! Mutassa be a talaj kialakulásának folyamatát!

1. Ismertesse az agrometeorológia növények életében betöltött szerepét! Mutassa be a talaj kialakulásának folyamatát! 1. Ismertesse az agrometeorológia növények életében betöltött szerepét! Mutassa be a talaj kialakulásának folyamatát! A különböző növényfajok eredményes termesztését az éghajlat elemei mind egyenként,

Részletesebben

Minden, amit a komposztálásról tudni kell!

Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Szerkesztette: Berkecz Szilvia Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1 Mit nevezünk komposztálásnak?... 3 1.2 Mi is az a komposzt?... 3 1.3 Miért komposztáljunk?...

Részletesebben

A biomassza energetikai hasznosítása

A biomassza energetikai hasznosítása A biomassza energetikai hasznosítása Szendrei János Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Géptani Tanszék, Debrecen szendreij@agr.unideb.hu ÖSSZEFOGLALÁS A tanulmány a biomassza

Részletesebben

G.M. kommunális biogáz állomások

G.M. kommunális biogáz állomások Kész termékek kiszállítása A hulladékkezelők már nem fogják diktálni az árakat. Már nem lesz szükség a hulladék lerakóhelyekért fizetni. Az Önök hulladékai is értékes nyersanyagok. EU kivitelezési támogatás

Részletesebben

Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság

Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság Technológiai alternatívák 10 milliárd ember élelmezésére Science and Technology Options Assessment Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság Összefoglalás HU Tudományos és Technológiai Alternatívák Értékelési

Részletesebben

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön A projektet támogatta az EURÓPAI UNIÓ www.energiaklub.hu Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés

Részletesebben

Forradalom a Föld megmentéséért

Forradalom a Föld megmentéséért TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk problémáit TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk

Részletesebben

TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN

TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA 2009. NOVEMBER 25. TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN Konzulens: Dr. Pitlik László Készítette: Batár

Részletesebben

36/2006. (V. 18.) FVM rendelet. a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról

36/2006. (V. 18.) FVM rendelet. a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról 36/2006. (V. 18.) FVM rendelet a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 65. -a (3)

Részletesebben

A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK LEGELTETÉSE Béri Béla, Vajna Tamásné, Czeglédi Levente

A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK LEGELTETÉSE Béri Béla, Vajna Tamásné, Czeglédi Levente A VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK LEGELTETÉSE Béri Béla, Vajna Tamásné, Czeglédi Levente Összefoglalás A magyarországi extenzív mezőgazdasági rendszerek közül természetvédelmi szempontból legnagyobb jelentősége

Részletesebben

Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k

Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k Ge n e t i k a i l ag m ó d o s í t o t t é l ő l é n y e k (gmo -k) a tények tükrében Magyar Fehér Könyv Szerkesztők: Balázs Ervin, Dudits Dénes, Sági László Pannon Növény-Biotechnológiai Egyesület SZEGED,

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Vitaminnal dúsított sörök előállítása és tanulmányozása. Nagymáté Emese

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Vitaminnal dúsított sörök előállítása és tanulmányozása. Nagymáté Emese DOKTORI ÉRTEKEZÉS Vitaminnal dúsított sörök előállítása és tanulmányozása Nagymáté Emese Budapest, 2008 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 2 IRODALMI ÁTTEKINTÉS... 7 2.1 VITAMINOK HALHATATLANSÁGA... 7

Részletesebben

Mit kell tudnia, ha a Szentendrei-szigeten gazdálkodik?

Mit kell tudnia, ha a Szentendrei-szigeten gazdálkodik? Mit kell tudnia, ha a Szentendreiszigeten gazdálkodik? Különleges adottság, hogy Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete található a Szentendreiszigeten. A sziget parti

Részletesebben

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1 P.-2004-06-0071/1.0 Ez a kiadvány a Gyakorlatorientált

Részletesebben

A MEZŐFÖLDI MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLET ELSŐ ÉVTIZEDÉNEK TANULSÁGAI

A MEZŐFÖLDI MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLET ELSŐ ÉVTIZEDÉNEK TANULSÁGAI A MEZŐFÖLDI MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLET ELSŐ ÉVTIZEDÉNEK TANULSÁGAI Összeállította: Dr. Kádár Imre A kiadvány alapjául szolgáló cikkek társszerzői voltak a 4 évtized alatt: Bana Károlyné, Bártfai Tiborné,

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

Jó tudni - az istállótrágyáról

Jó tudni - az istállótrágyáról Jó tudni - az istállótrágyáról Az állattartás elkerülhetetlen mellékterméke a szerves trágya, amelynek egyik legnagyobb mennyiségben keletkezı formája az istállótrágya (almos trágya). Az istállótrágya

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása?

Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása? Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása? Tartalomjegyzék Klímaváltozás és a CO 2 geológiai tárolásának szükségessége 4 1. Hol és milyen mennyiségű CO 2 tárolható a föld alatt? 6 2. Hogyan történik

Részletesebben

Kedvezőtlen adottságú területek támogatása

Kedvezőtlen adottságú területek támogatása NVT Tanácsadói képzés - 2005 Kedvezőtlen adottságú területek támogatása Szerzők: Lektorok: Gonda Judit Kovács Lászlóné Szerkesztette: Tar Ferenc FVM KSZI 2005. június Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2.

Részletesebben

AZ ŐRBOTTYÁNI 50 ÉVES ÖRÖK ROZS ÉS EGYÉB MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLETEK TANULSÁGAI. Szerzők: Kádár Imre, Márton László és Láng István

AZ ŐRBOTTYÁNI 50 ÉVES ÖRÖK ROZS ÉS EGYÉB MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLETEK TANULSÁGAI. Szerzők: Kádár Imre, Márton László és Láng István AZ ŐRBOTTYÁNI 50 ÉVES ÖRÖK ROZS ÉS EGYÉB MŰTRÁGYÁZÁSI TARTAMKÍSÉRLETEK TANULSÁGAI Szerzők: Kádár Imre, Márton László és Láng István Magyar Tudományos Akadémia ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Budapest,

Részletesebben

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból (Cg. 08-09-022029, adóazonosító: 23400449-2-08) tel. 003696525617,-18, fax. 003696527748 Üzemanyag gyártás szerves hulladékból DI. Imre Sárközi, Mag. Edit Cervenova, DI. Eduard Buzetzki, Doc. DI. Ján Cvengroš,

Részletesebben

Lépések a klímaváltozás megállítása felé

Lépések a klímaváltozás megállítása felé Lépések a klímaváltozás megállítása felé www.eautarcie.org Felvenni a klímaváltozások kihívását? Ez is lehetséges! ORSZÁGH József Összefoglaló Az alanti eszmefuttatás nem egy tanulmány, csupán egy esszé,

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AURÉL ISTVÁN KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AURÉL ISTVÁN KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS LUKÁCS AURÉL ISTVÁN KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2010 KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola A doktori Iskola vezetője:

Részletesebben

A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA

A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA A MAGYAR TEJÁGAZAT HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSÉNEK LEHETSÉGES IRÁNYA A 2014-2020 KÖZÖTTI KÖLTSÉGVETÉSI TERVEZÉSI IDŐSZAK AKTUALITÁSAINAK TÜKRÉBEN Budapest, 2013. szeptember A tanulmány a Tej Szakmaközi Szervezet

Részletesebben

VÁLLALATI SZINTŰ BIOMASSZA TERMELÉS OPTIMALIZÁLÁSA

VÁLLALATI SZINTŰ BIOMASSZA TERMELÉS OPTIMALIZÁLÁSA SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS VÁLLALATI SZINTŰ BIOMASSZA TERMELÉS OPTIMALIZÁLÁSA Készítette: Bedéné Szőke Éva Gödöllő 2011 A DOKTORI

Részletesebben

AGRÁRGAZDASÁGTAN, EU AGRÁR-, ÉS KÖRNYEZETPOLITIKA

AGRÁRGAZDASÁGTAN, EU AGRÁR-, ÉS KÖRNYEZETPOLITIKA A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Dr. Villányi László Dr. Vasa László AGRÁRGAZDASÁGTAN, EU AGRÁR-, ÉS KÖRNYEZETPOLITIKA DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1

Részletesebben