Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés"

Átírás

1 Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés

2 Név:... osztály: Utónevek Az utonev.txt január 1-jei adatok alapján készült statisztikai adatokat tartalmaz az utónév-választásról. Az adatok a BM Központi Hivatalának honlapjáról származnak. Az egyes adatelemeket pontosvessző választja el. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist utonev néven! Töltse be az adatokat az utonev.txt fájlból, és mentse a táblát list2005 néven! Figyeljen a megfelelő adattípusok beállítására! A betöltéskor adjon azon néven egyedi azonosítót a táblához, és állítsa be, hogy ez legyen a kulcs! A forrásállomány mezőneveinek jelentése: utonev keresztnév (szöveg) elso 2005-ben ennyi embernek volt az adott név első utóneve (szám) masodik 2005-ben ennyi embernek volt az adott név második utóneve (szám) ujsz_ ben ennyi újszülött kapta első keresztnévként az adott utónevet (szám) ujsz_ ben ennyi újszülött kapta második keresztnévként az adott utónevet (szám) nem a név neme F: férfinév, N: női név (szöveg) A forrásállományban együtt szerepel a 100 leggyakoribb férfi és a 100 leggyakoribb női név, valamint a 100 leggyakoribb leány újszülött és a 100 leggyakoribb fiú újszülött név. A négy lista egyesítése következtében számos helyen hiányos az adatbázis. Ha egy sorból hiányzik adat, az azért van, mert a megfelelő 100-as listában nem szerepelt a név. (Például az Ábel név nem szerepelt a férfiak 100-as listáján, de az újszülött fiúk listáján igen. E szerint 2004-ben 156 fiúnak lett első keresztneve, és további 27-nek második keresztneve Ábel. Nem tudjuk, hogy összesen hány olyan ember van, akinek Ábel az egyik vagy másik keresztneve.) Ha egy névnél nem ismert az első névként az előfordulási szám, akkor a második név előfordulási számát sem ismerjük és ez fordítva is igaz. 2. Lekérdezéssel adja meg nemenként a táblában szereplő nevek számát, valamint hogy első keresztneve alapján hány férfit, illetve nőt vettek számba! (2nemenkent) 3. Készítsen lekérdezést, amely kigyűjti azokat a neveket, amelyekben az anna szórészlet szerepel! (3anna) 4. Lekérdezéssel adja meg, a 2004-ben divatossá váló neveket (azaz azokat, amelyekről első névként nincs adat)! Jelenítse meg, hány újszülött kapta e neveket első, illetve második keresztnévként! Az adatokat rendezze a 2004-es újszülöttek névadási adatai alapján az első utónév száma és azon belül a második utónév száma szerint csökkenő sorrendbe! (4divat) 5. Készítsen ossz2005 néven új táblát lekérdezés segítségével, amely összegzi az első és második keresztnévként feltüntetett adatokat! A tábla tartalmazza az utónevet, annak nemét megjelölését, elo néven az első és második név előfordulási adatainak összegét, és ujszulott néven az újszülöttek első és második név előfordulási számának összegét! (5ossz, ossz2005) gyakorlati vizsga / február 28.

3 Név:... osztály: Készítsen lekérdezést, amely kilistázza a 10 leggyakoribb első névként használt férfinevet, valamint az előfordulások számát! (6ferfinev) 7. Készítsen 7ritkanoi néven lekérdezést és jelentést, amely az újszülött névként adattal nem rendelkező női neveket és számszerű adataikat névsorban listázza ki! A jelentés címe Ritkuló női nevek legyen! (7ritkanoi) gyakorlati vizsga / február 28.

4 Név:... osztály: Kosárlabda Egy kosárlabda-mérkőzés egyik csapatának játékosairól szóló adatok állnak rendelkezésünkre a jatekos.txt és a jegyzokonyv.txt állományokban. 1. Készítsen új adatbázist kosar néven! A mellékelt adatállományokat importálja az adatbázisba jatekos és jegyzokonyv néven! 2. Beolvasáskor állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat! A jatekos táblába ne vegyen fel új mezőt! A jegyzokonyv táblába állítson be a rekordok azonosítására azon néven egy új mezőt! Táblák jatekos nev (szöveg), mez (szám), magassag (szám), poszt (szöveg) nev A játékos neve mez A játékos mezszáma (kulcs) magassag A játékos magassága poszt A játékos feladata a mérkőzésen jegyzokonyv azon (számláló), mez (szám), be (idő), ki (idő), bkis (szám), bjo (szám) azon A jegyzőkönyv egy bejegyzésének azonosítója (kulcs) mez A játékos mezszáma be A pályára lépés időpontja ki A lecserélés időpontja bkis Kosárra dobási kísérletek száma bjo A jó dobási kísérletek száma A két tábla kapcsolatát mutatja az ábra: Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Lekérdezés segítségével sorolja fel a játékosok nevét, magasságát és mezszámát névsorban! (A) gyakorlati vizsga / május 19.

5 Név:... osztály: Írassa ki, hogy Víg Péter a mérkőzés során mikor állt be és mikor cserélték le! (B) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy Magas Viktornak hány jó dobási kísérlete volt a mérkőzésen! (C) 6. Listázza ki játékosonként az összes jó dobási és az összes kosárra dobási kísérletek számát! (D) 7. Lekérdezés segítségével adja meg annak a játékosnak a nevét, aki a 35 perc 0 másodperc 40 perc 0 másodperc időintervallumban irányító posztra állt be csereként! (E) 8. Készítsen jelentést a D lekérdezés alapján a jó dobási kísérletek száma szerint csökkenően! (F) gyakorlati vizsga / május 19.

6 5. Csoportok Név:.... osztály: Az adatok.txt fájl egy osztály névsorát, különböző tanulócsoportokba történő beosztását és néhány egyéb adatát tartalmazza. Az egyes adatelemeket pontosvessző választja el. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist osztaly néven! Töltse be az adatokat az adatok.txt fájlból, és mentse a táblát adatok néven! A forrás első sora tartalmazza a mezőneveket is, állítsa be, hogy a tanulokod legyen elsődleges kulcs! Ne vegyen fel új mezőt! Az egyes mezők jelentése a következő: nev diákok neve (szöveg) mat matematika és informatika szerinti csoportbeosztás (szöveg) angol angol csoportok szerinti besorolás, a szint és tanár megjelölésével (szöveg) 2nyelv választott 2. idegen nyelv (szöveg) tesi a diák neme, testnevelés szerinti bontás (szöveg) csaladszam a családban együttlakók száma (szám) tesoszam testvérek száma (szám) 2. Lekérdezésben gyűjtse ki azon diákok nevét (csak a nevét), akiknek több mint 1 testvérük van! (2sok) 3. Viszonylag kevés azon családok száma, ahol az együttlakók száma és a testvérek száma között nem három a különbség. Lekérdezéssel adja meg számukat! (3spec) 4. Az angol nyelvet a 4. csoportban jövőre nem Kis tanár úr tanítja, hanem Kun tanárnő, ezért a 4. Kis bejegyzést le kell cserélni 4. Kun -ra. Készítsen az adatok módosításához lekérdezést és futtassa le! (4kis-kun) 5. Készítsen jelentést, melyben matematika szerint, azon belül angol nyelv szerint, majd 2. idegen nyelv szerint csoportosítva, névsorban jeleníti meg a diákok nevét! (5bontas) 6. Készítsen lekérdezést, mely kiírja Hát Izsák minden adatát! (6izsak) 7. Hát Izsák földkörüli út miatt hosszan fog hiányozni. Adja meg új lekérdezésben, de az előző lekérdezés felhasználásával, azon tanulók nevét, akik vele minden csoportban még testnevelés órán is együtt járnak! A listában ne jelenjen meg Izsák neve! (7kapocs) 8. Bekre a keresztneve nem derül ki a bejelentésből hosszú időn át fog hiányozni. Készítsen másolatot a 6izsak lekérdezésről hianyzo néven, valamint a 7kapocs lekérdezésről hirvivo néven! Módosítsa a hianyzo lekérdezést úgy, hogy Bekre adatai jelenjenek meg! A hirvivo lekérdezés a hianyzo lekérdezésben megtalált névhez listázza ki a társak neveit! gyakorlati vizsga / november 3.

7 Név:... osztály: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. 1. Készítsen új adatbázist hajo néven! A mellékelt adatállományt importálja az adatbázisba menetrend néven! 2. Beolvasáskor állítsa be a megfelelő adatformátumokat! A táblába vegyen fel azon néven egyedi azonosítóként egy új mezőt, ez legyen a kulcs! Tábla: menetrend (azon, jarat, honnan, hova, indul, erkezik) azon Két állomás közötti út azonosítója (számláló), ez a kulcs jarat A hajóútvonalak azonosítója (szöveg) honnan A hajóút induló állomása (szöveg) hova A hajóút érkező állomása (szöveg) indul Indulási idő az állomásról (idő) erkezik Érkezési idő az állomásra (idő) Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Írassa ki a J1 hajójárat menetrendjét! Jelenjenek meg az indulási és érkezési állomások az időpontokkal együtt! (A) 4. Listázza ki, hogy Balatonfüredről milyen állomások felé indulnak hajók 11 óra 30 perc és 12 óra 30 perc között (beleértve a megadott időpontokat is)! (B) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy naponta hány hajó érkezik a kikötőkbe! A lista az állomás nevéből és a kikötő hajók számából álljon, az utóbbi értéke szerint csökkenően!(c) 6. Adja meg, hogy a legkésőbben érkező hajó hánykor ér Balatonföldvárra? (D) 7. Az E2-es hajójáratnak mi a végállomása és hánykor érkezik oda! (E) 8. Készítsen jelentést a menetrend tábla alapján! A jelentésben a honnan, hova, indul és erkezik mezők jelenjenek meg! A honnan mező és azon belül a hova mező legyen kiemelt csoport (szekció)! (F) gyakorlati vizsga / május 18.

8 5. Mozdonyok Dies Elek szabadidejében mozdonyokról gyűjt adatokat. A gyűjtött adatokat pontosvesszővel tagolva a mozdony.txt állomány tartalmazza. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist mozdony néven! Töltse be az adatokat a mozdony.txt fájlból, és mentse a táblát mozdony néven! A forrásállomány első sora tartalmazza a mezőneveket. Ne vegyen fel új mezőt, és állítsa be, hogy a sorozat és a psz együtt legyen elsődleges kulcs! Az egyes mezők jelentése a következő: sorozat a mozdony fajtájának megnevezése (szöveg); psz pályaszám, az azonos sorozatú mozdonyok megkülönböztető száma (szám); gyart_ev a mozdony gyártási éve (szám); gyarto a mozdonyt gyártó cég neve (szöveg); tipus a sorozaton belüli eltérések jelzésére használt megnevezés (szöveg); allagba állagba vétel dátuma, a mozdonyt ekkor vette át a tulajdonos (dátum); tulaj a mozdony tulajdonosa (szöveg). 2. Lekérdezésben gyűjtse ki a GySEV mozdonyainak adatait a sorozat, a pályaszám, a gyártás éve, az állagba vétel és a típus megjelenítésével! Az eredményt az állagba vétel szerint csökkenően rendezze! (2gysev) 3. Gyártó megnevezésében néhol helytelenül adták meg a nevet. Készítsen lekérdezést, majd ennek felhasználásával módosítsa a GANZ bejegyzést Ganz MÁVAG -ra! (3ganz) 4. Készítsen lekérdezést arról, hogy egy-egy sorozatból gyártónként hány mozdony szerepel a listában! (4fajta) 5. A típusmegnevezés sok esetben hiányzik. Listázza ki azokat a mozdonyokat (sorozat és pályaszám), amelyeknél nincs megadva ez az adat! (5ures) 6. Lekérdezéssel adja meg, hogy a MÁV tulajdonban levő mozdonyok között melyik a leggyakoribb évjáratú, és mennyi ekkor gyártott mozdonnyal rendelkezik a MÁV! (6legtobb) 7. Az állagba vétel időpontja több helyen pontatlan volt. Ezekben az esetekben az állagba vételi idő az adott év szilvesztere (december 31). Lekérdezéssel gyűjtse ki az érintett mozdonyokat (sorozat és pályaszám), és adja meg az állagba vétel évét! A megoldás során használhatja a dátumkezelő függvényeket: YEAR(), MONTH(), DAY(). (7dec31) 8. Készítsen jelentést a GySEV mozdonyairól a 2gysev lekérdezés alapján! A jelentésben a gyártás éve szerint növekvően csoportosítva, ezen belül az állagba vétel szerint növekvően rendezve jelenítse meg az adatokat! A jelentés- és oldalfejben az alábbi mintában szereplő megnevezéseket alkalmazza! Biztosítsa az adatok teljes láthatóságát! A jelentéshez készíthet újabb lekérdezést. (8gysev) gyakorlati vizsga / november 6.

9 5. Vízállás A folyók vízállását évszázadok óta rendszeresen mérik. Az alábbi adatbázis a Duna és Tisza folyókon 2000 és 2004 között mért vízállásokat tartalmazza. 1. Készítsen új adatbázist vizallas néven! A mellékelt tabulátorral tagolt viz.txt állományt importálja az adatbázisba meres néven! Az állomány első sora a mezőneveket tartalmazza! A meres táblához adjon hozzá id néven egyedi azonosítót! A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és kulcsot! Tábla: meres (datum, vizallas, varos, folyo) id A mérés azonosítója (számláló), ez a kulcs datum A mérés dátuma (dátum) vizallas A mért érték cm egységben (szám) varos A település, ahol a vízállást mérték (szöveg) folyo A folyó neve, amelyen a vízállást mérték (szöveg) A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket és a jelentést a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek! 2. Adja meg lekérdezés segítségével, hogy 2002 szilveszterén ( ) az egyes településeken milyen vízállást mértek! A lekérdezés a város nevét és a vízállást jelenítse meg! (2szilveszter) 3. Lekérdezés segítségével jelenítse meg, hogy mely városok szerepelnek az adatbázisban! A városok nevét rendezze ábécé sorrendbe, és mindegyik csak egyszer jelenjen meg! (3varosok) 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy a Tiszán hány alkalommal mértek 9 méternél nagyobb vízállást! (4meter9) 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy Budapesten a legmagasabb vízállást mely napon mérték! (5budapest) 6. Az adatbázisban nyilvántartott legmagasabb vízállás 928 cm. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy ezzel egy napon a Duna mentén melyik településen milyen vízállást mértek! (6cm928) 7. Készítsen jelentést, amely város, azon belül hónap szerint csoportosítva jeleníti meg a dátumot és a hozzá tartozó vízállást! (7havi) gyakorlati vizsga / május 27.

10 5. Szótár Emma és baráti társasága érdekes kísérletbe fogtak: elektronikus angol-magyar szótárat készítenek. Fordítói munkájuk során a szótárprogramba bejegyzik (magyar jelentésükkel együtt) azokat az angol szavakat, amelyek a szótárprogramban még nem szerepelnek. Ugyanezt teszik akkor is, ha egy a szótárukban már szereplő szónak egy másik jelentésével találkoznak. A folyamatosan bővülő szótár szavait rendszeresen ellenőrzik, és minősítik is a többiek bejegyzéseit. Feljegyzik, hogy egy szó jelentését hányan tartják helyesnek, illetve helytelennek. Önnek az így létrejött a szótárprogram hátterét adó adatbázis adataival kell dolgoznia. 1. Készítsen új adatbázist szotar néven! A mellékelt adattáblát, a szolista.txt állományt, importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos néven (szolista)! Az állomány UTF-8 kódolású, tabulátorral tagolt, az első sor a mezőneveket tartalmazza. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat! A szolista táblához adjon hozzá azon néven egyedi azonosítót! Tábla szolista (azon, magyar, angol, felvetel, helyes, helytelen) azon a szópár azonosítója (számláló), ez a kulcs angol a szópár angol eleme, az angol jelentés (szöveg) magyar a szópár magyar eleme, a magyar jelentés (szöveg) felvetel a szópár adatbázisba kerülésének dátuma (dátum) helyes a szópárt helyesnek minősítők száma (szám) helytelen a szópárt helytelennek minősítők száma (szám) A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők és kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! 2. Készítsen lekérdezést, amely megjeleníti azokat az angol szavakat, amelyek valamelyik magyar jelentését legalább 150 fő helyesnek ítélte, vagy kevesebb, mint 5 fő találta hibásnak! (2jo) 3. Készítsen lekérdezést, amely felsorolja azokat az angol szavakat, amelyeknek magyar megfelelőjét pontosan az angol írásmóddal egyezően írják! (3egyezo) 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy átlagosan hányan minősítették az a kezdőbetűs angol szavakat! (4atlagos) 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy legelőször mikor került a warp angol szó az adatbázisba! (5warp) 6. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az adatbázis angol szavai közül melyeknek van legalább 3 magyar jelentése! (6min3) 7. Készítse el lekérdezéssel a helyes nevű táblát, amelybe azon angol-magyar szópárok kerüljenek, amelyeket legalább 100-zal többen minősítettek helyesnek, mint helytelennek! (7helyes) 8. Készítsen jelentést, amelyben az angol-magyar szópárokat a felvétel napja szerint csoportosítva, az egyes csoportokon belül pedig az angol jelentés ábécé rendjében tünteti fel! (8naponta) gyakorlati vizsga / október 31.

11 5. Utazás A Napfény Tours utazási iroda internetes foglalási rendszere meghibásodott, így az irodában dolgozó munkatársak nem tudják elérni a központi adatbázist. Szerencsére a 2011-es tavaszi ajánlatok adatairól készült egy mentés, ami a tavasz.txt, a szalloda.txt és a helyseg.txt állományokban áll rendelkezésre. A központi rendszer helyreállításáig ezen állományok segítségével kell az iroda munkatársainak az érdeklődőket információval ellátni. 1. Készítsen új adatbázist utazas néven! Importálja az adattáblákat az adatbázisba tavasz, szalloda és helyseg néven! A három szöveg típusú, ISO kódolású adatállomány tabulátorokkal tagolt, az első sor tartalmazza a mezőneveket. 2. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és kulcsokat! A tavasz táblához adjon hozzá sorszam néven egyedi azonosítót! Táblák: tavasz (sorszam, szalloda_az, indulas, idotartam, ar) sorszam Az út azonosítója (számláló), ez a kulcs szalloda_az A szálloda azonosítója (szöveg) indulas Az út kezdete (dátum) idotartam Az út hossza napokban megadva (szám) ar Az út Ft-ban megadott ára, egy főre számolva (szám) szalloda (az, nev, besorolas, helyseg_az, tengerpart_tav, repter_tav, felpanzio) az A szálloda azonosítója (szöveg), ez a kulcs nev A szálloda neve (szöveg) besorolas A szállodák minősítéseként használt csillagok száma 1-től 5-ig (1 csillag a legalacsonyabb minősítés, 5 a legnagyobb) (szám) helyseg_az A helység neve, ahol a szálloda található (szám) tengerpart_tav A szálloda távolsága a tengerparttól, m-ben kifejezve (szám) repter_tav A szálloda távolsága a repülőtértől, km-ben kifejezve (szám) felpanzio A szállodában biztosított ellátás. Igaz az értéke félpanziós ellátás, hamis teljes ellátás esetén (logikai) helyseg (az, nev, orszag) az nev orszag A helység azonosítója (szám), ez a kulcs A helység neve (szöveg) Az ország neve, ahol a szálloda található (szöveg) A három tábla kapcsolatát mutatja az alábbi ábra: Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! gyakorlati vizsga / május 25.

12 3. Az érdeklődők először a szállodákról és az ellátásról tudakozódnak. Lekérdezés segítségével listázza ki a szállodák minden adatát! A lekérdezésben az adatok a besorolas szerint csökkenő sorrendben, egyezés esetén pedig a szálloda neve szerint ábécérendben jelenjenek meg! (3szalloda) 4. A legtöbben a tunéziai utak iránt érdeklődnek. Készítsen lekérdezést, ami ezeket listázza ki! Csak a szálloda neve, az indulási időpont és az ár jelenjen meg! (4tunezia) 5. A Szabó család március folyamán szeretne indulni. Mindenképpen közvetlen tengerparti szállodába szeretnének menni. Készítsen lekérdezést, ami az ezeknek a feltételeknek megfelelő utakat listázza ki! A lekérdezésben jelenítse meg az országot, a szálloda nevét, a szálloda besorolását, az indulási időpontot és az árat! (5szabo) 6. A Kiss család az olcsóbb lehetőségeket keresi, az indulási időpont szempontjából rugalmasak. Az 5 csillagos szállodákat túl drágának ítélik, nem igényelnek teljes ellátást, viszont mivel kisgyermekkel utaznak nem szeretnék, ha a reptér 20 km-nél távolabb lenne a szállodától. Készítsen lekérdezést, ami a Kiss család igényeinek megfelelő öt legolcsóbb lehetőséget listázza ki! A lekérdezésben kizárólag csak az ország neve, a szálloda azonosítója és az ár szerepeljen, az ár szerint növekvő sorrendbe rendezve! Egy adott szállodában azonos áron szereplő utakat ne tekintse külön lehetőségnek! (6kiss) 7. Egy baráti társaság közös utazást tervez. Összesen hatan utaznak, és a korábban már megkedvelt Marhaba hotelt választották ismét. Készítsen lekérdezést, ami kilistázza a rendelkezésre álló utak esetén a teljes társaságra vonatkozó költséget! Jelenítse meg az út kezdő és befejező dátumát, valamint az összköltséget! (Az út hosszába beszámít az indulás és a hazautazás napja is!) A lista legyen az indulási dátum szerint csökkenő sorrendben rendezve! (7tarsasag) 8. Készítsen jelentést az 5szabo lekérdezés alapján, melyben országok szerint, azon belül a szálloda besorolása szerint csoportosítva jeleníti meg a szálloda nevét, az indulási időpontot és az árat! Ügyeljen arra, hogy a jelentésben minden adat olvasható legyen! (Amenynyiben az 5szabo lekérdezés nem áll rendelkezésre, akkor készítsen jelentést az utakról, amiben a fenti csoportosításban az ország neve, a szálloda neve, a szálloda besorolása, az indulási időpont és az ár jelenik meg!) (8jel) gyakorlati vizsga / május 25.

13 5. Könyvek Egy otthoni könyvgyűjteményről szóló adatokat talál a kiado.txt és a konyv.txt szöveges állományokban. 1. Hozzon létre egy új adatbázist konyvek néven! Importálja az adatokat a kiado.txt és a konyv.txt tabulátorral tagolt szöveges állományokból a kiado és a konyv táblákba! 2. Az adatok beolvasásakor állítsa be a megfelelő mezőtípusokat és a kulcsokat! A kiado táblában a már meglévő kod mező legyen a kulcs. A konyv táblában vegyen fel egy új kulcsmezőt azon néven! Táblák: kiado (kod, nev, szekhely) kod A könyvkiadó kódszáma (szám), ez a kulcs nev A könyvkiadó neve (szöveg) szekhely A könyvkiadó székhelye (szöveg) konyv (azon, szerzo, cim, ev, kiadokod, oldal, tema) azon Egyedi azonosító (számláló), ez a kulcs szerzo A könyv szerzője (szöveg) cim A könyv címe (szöveg) ev A kiadás éve (szám) kiadokod Melyik kódszámú kiadó adta ki? (szám) oldal Hány oldalas a könyv? (szám) tema A könyv témája (szöveg) A két tábla kapcsolatát az alábbi ábra mutatja: Az alábbi feladatok megoldását a feladat végén zárójelben megadott néven mentse! 3. Listázza ki lekérdezéssel a Márai Sándor által írt könyvek címét, kiadási évét, oldalszámát! (3marai) 4. Lekérdezéssel adja meg, hogy mely kiadók adtak ki zenei témájú könyveket! Minden kiadót csak egyszer írasson ki! (4zene) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy a könyvgyűjteményben melyik a legújabb kiadású, Jókai által írt könyv! Válaszában adja meg a kiadás évét és a mű címét! (5jokai) gyakorlati vizsga / május 25.

14 6. Listázza ki, hogy a különböző témájú könyvekből hány példány található meg a nyilvántartásban! A listázás a könyvek száma szerinti csökkenő sorrendben történjen! (6tema) 7. A Móra Ferenc Könyvkiadó neve az adatbázisban helytelenül, csak Móra Kiadó -ként szerepel. Készítsen lekérdezést, amely megfelelően módosítja a kiadó nevét! A lekérdezést nem szükséges lefuttatnia. (7mora) 8. Készítsen jelentést, melyben témánként, azon belül kiadó neve szerint csoportosítva felsorolja a könyvek szerzőjét és címét! A csoportokon belül a szerző neve, azon belül a cím alapján növekvő sorrendben jelenjenek meg az adatok! (8lista) gyakorlati vizsga / május 25.

15 5. Irodalmi Nobel-díj Az irodalmi Nobel-díjasok nevének és születési helyének listája áll rendelkezésre 1901-től 2006-ig az iro.txt és a fold.txt UTF-8 kódolású, tabulátorokkal tagolt állományban. 1. Készítsen új adatbázist nobeldij néven! A mellékelt adattáblákat importálja az adatbázisba iro és fold néven! A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagoltak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket. 2. Beolvasás után ellenőrizze, illetve állítsa be a megfelelő adattípusokat és kulcsokat! A fold táblába ne, de az iro táblába vegyen fel új azonosító mezőt! Táblák iro (azonosito, ev, szemely, szulhely) azonosito Az író egyedi azonosítója (számláló), ez a kulcs ev A Nobel-díj elnyerésének éve (szám) szemely Az író neve (szöveg), minden író neve csak egyszer szerepel a táblában szulhely Az író születési országának azonosítója (szám) fold (azon, orszag, kontinens) azon Az ország azonosítója (szám), ez a kulcs orszag Az ország neve (szöveg) kontinens Az ország kontinensének neve (szöveg) Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Lekérdezéssel listázza ki évszám szerint növekvően az 1960 és 1970 között irodalmi Nobel-díjat nyert írók nevét! A vizsgált időszakba a határok is beletartoznak. (A) 4. Sorolja fel lekérdezéssel Franciaország Nobel-díjas íróit! (B) 5. Adja meg azokat az éveket (mindegyiket egyszer), amikor többen, azaz megosztva kapták a díjat! Az évszámokat és az adott évben díjazottak számát jelenítse meg, más mező ne jelenjen meg a lekérdezésben!(c) 6. Lekérdezéssel határozza meg kontinensenként a díjazottak számát csökkenő sorrendben! (D) 7. Készítsen lekérdezést, amely meghatározza azokat a díjazottakat, akik Pablo Neruda költővel azonos kontinensen születtek! Az eredményben a költő neve is szerepelhet. (E) 8. Adjon választ lekérdezéssel arra a kérdésre, hogy mely országok írói kaptak több Nobeldíjat Dániánál! A válaszban az országok neve és a díjak száma szerepeljen! (F) 9. Készítsen lekérdezés alapján jelentést az írókról és a Nobel-díj elnyerésének évéről kontinensenként, azon belül országonként is csoportszinteket alkotva! (G) gyakorlati vizsga / október 26.

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

Bevezetés. OpenOffice.org Base. Vázlat. Adatbázis-tündér

Bevezetés. OpenOffice.org Base. Vázlat. Adatbázis-tündér Bevezetés OpenOffice.org Base Az OpenOffice.org 2.0 új modulja a Base Az Access-hez hasonló grafikus megoldásokat biztosít az adatbázisok kezeléséhez. Az Acces-hez hasonlóan végre alkalmas natív adatbázis-kezelésre.

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. 1. Diákkonyha A Fincsi Diákkonyha több száz diák számára biztosít olcsó és finom ebédelési lehetőséget. A menük

Részletesebben

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések Lekérdezés létrehozása: A Varázslóval: Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések 1. Lekérdezés sáv Lekérdezés varázsló 2. Tábla (vagy lekérdezés) kiválasztása. 3. Szükséges mezők átvitele a kijelölt

Részletesebben

Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: (mező hossza: 30, kötelező)

Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: (mező hossza: 30, kötelező) 1. Feladat Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: Szerző1 neve Szerző2 neve Könyv címe neve Kiadás éve Vásárlás ideje Fogyasztói

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, onosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó első lapra írja fel

Részletesebben

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg.

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg. 1. A feladat szövegéből kiderül, hogy a teljes adatbázisból a feltétel szerint szűkíteni akarunk, vagyis az alapértelmezett Választó lekérdezést kell használni. Szintén a feladat szövegéből látszik, hogy

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2009. május 25. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2009. május 25. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. május 25. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29. NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

Adatbázisok II. rész

Adatbázisok II. rész Adatbázisok II. rész Érettségi feladatok Új adatbázist készítünk A táblákat a külső adatok menüfül szövegfájl pontjánál importáljuk (nem pedig megnyitjuk!) Fontos: az első sor tartalmazza az oszlopneveket

Részletesebben

A Tervezzen egytáblás adatbázist tanulók hiányzásának nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas:

A Tervezzen egytáblás adatbázist tanulók hiányzásának nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas: 1. FELADAT A Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következ k rögzítésére legyen alkalmas: Szerz neve Könyv címe Kiadó neve Kiadás éve Vásárlás ideje Fogyasztói ár

Részletesebben

Hozd létre az atestat_2011 adatbázisban a diakok táblát a következő szerkezettel: 1. Töltsd fel az adattáblát legkevesebb 5 bejegyzéssel (rekorddal).

Hozd létre az atestat_2011 adatbázisban a diakok táblát a következő szerkezettel: 1. Töltsd fel az adattáblát legkevesebb 5 bejegyzéssel (rekorddal). 1. Tétel Hozd létre az atestat_2011 adatbázisban a diakok táblát a következő szerkezettel: o OSZTALY char(3) (osztály, például: 9A, 12B) o HIANYZAS int (a hiányzások száma) 2. Jelenítsd meg összes diákot

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. november 6. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Film Prezentáció és grafika 2. Béka Weblapkészítés 3. Fzelék Táblázatkezelés 4. Kézilabda Adatbázis-kezelés 5. Utazás Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati vizsgarész pontszáma

Részletesebben

Az állományokban UTF-8 kódolással magyar betűk is vannak, ezért az az Unicode (UTF-8) kódolást.

Az állományokban UTF-8 kódolással magyar betűk is vannak, ezért az az Unicode (UTF-8) kódolást. Adatok importálása Importáld az előző órákon használt adatbázisba a következő táblákat (a megadott TXT file-ból). External Data > Import & Link > Text file FIGYELEM! Az első sor minden esetben a mezőneveket

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény Adatbázis-kezelés Access XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Access XP Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Access adatbázis-kezelő programra. A megoldott

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 3. SQL alapok

Adatbázis Rendszerek II. 3. SQL alapok Adatbázis Rendszerek II. 3. SQL alapok 22/1 B IT v: 2016.10.20 MAN Oracle adattípusok Szöveges adattípusok CHAR (1-2000) VARCHAR (1-4000) VARCHAR2 (1-4000, nemzeti karakterekhez) CLOB (max. 8 TB) NCLOB

Részletesebben

Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai:

Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai: Európa Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai: Ország Főváros Terület (km2) Lakosság (millió fő) Égtáj Belorusszia Minszk

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 18. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. május 18. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma

Részletesebben

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben.

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben. Access alapok Megnevezés Művelet Minta Új adatbázis Új / Üres adatbázis.. A tábla mezőinek beállítása tervező nézetben Mezőnév = az adott oszlop neve, Adattípus = az oszlopban szereplő adatok mintája (szöveg,

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A három feladat megoldására 3 óra áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. október 26. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Informatikus informatikus 54 481 04 0010 54 07 Térinformatikus Informatikus É 1/6

Informatikus informatikus 54 481 04 0010 54 07 Térinformatikus Informatikus É 1/6 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, 2 0 0 9. o k t ó b e r 2 6. 1. Kolumbusz Kolumbusz hajónaplójának egy részlete áll rendelkezésre a kolforras.txt állományban. A mellékelt mintának

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006.május 19. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma

Részletesebben

Név:... osztály: INFORMATIKA. KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. november 3. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc

Név:... osztály: INFORMATIKA. KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. november 3. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. november 3. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót,

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Molnár Mátyás Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Magyar nyelvi verzió Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Csak a lényeg érthetően! Microsoft Excel 2013 Kimutatás készítés relációs adatmodell alapján

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 4. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlaton a következőket fogjuk gyakorolni: Adatlekérdezés Tábla létrehozása,

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. M&veltség Prezentáció és grafika 2. Távközlés Weblapkészítés 3. Albatrosz Táblázatkezelés 4. Távolugrás Adatbázis-kezelés 5. Hajómenetrend Maximális pontszám 40 15 15 30 20 ÖSSZESEN

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Alkalmazói rendszerek ACCESS ZH - javítókulcs Informatika tanár MSC, levelező tagozat, január 06.

Alkalmazói rendszerek ACCESS ZH - javítókulcs Informatika tanár MSC, levelező tagozat, január 06. Alkalmazói rendszerek ACCESS ZH - javítókulcs Informatika tanár MSC, levelező tagozat, 2010. január 06. Leírás és feladatok Adatbázisunkban egy üzletlánc törzsvásárlóit tartjuk nyilván. Minden törzsvásárlónak

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2011. május 10. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2011. május 10. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 10. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 10. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0521 2 / 12 2006. november

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. október 31. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Diákkonyha Prezentáció és grafika 2. Vasútfejlesztés Weblapkészítés 3. Hangya Táblázatkezelés 4. Kultúra Adatbázis-kezelés 5. Mozdonyok Maximális pontszám 40 15 15 30 20 ÖSSZESEN 120

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9.

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9. 1. Színház Készítse el a mintán látható színházi plakátot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást! A plakát A5-ös méretű lesz, ezért egy fekvő A4-es lapra két példányt helyezzen el. 1. A szöveg

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Martin János Szakképz Iskola 1588-07 Adatkezelés, adatfeldolgozás Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése, tartalma: 1588-07 A különböz formátumú, szerkezet adatbázisokból megadott szempontok szerinti

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Feladatgyűjtemény Útmutató a feladatok megoldásához: A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Access adatbázis-kezelő programra. A megoldott feladatok elmentéséhez

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

KENDE MÁRIA NAGY ISTVÁN: Oracle Példatár(SQL-PL/SQL) Házi feladatok a 3.gyakorlathoz: 1. fejezet: Egyszerű lekérdezések

KENDE MÁRIA NAGY ISTVÁN: Oracle Példatár(SQL-PL/SQL) Házi feladatok a 3.gyakorlathoz: 1. fejezet: Egyszerű lekérdezések KENDE MÁRIA NAGY ISTVÁN: Oracle Példatár(SQL-PL/SQL) Házi feladatok a 3.gyakorlathoz: 1. fejezet: Egyszerű lekérdezések 1.1. Feladat Listázza ki a 20-as részleg dolgozóinak nevét, belépési idejét, foglalkozását

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 18. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. május 18. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma

Részletesebben

3. Határozza meg és írja ki a minta szerint, hogy a forrásállományban hány kémiai elem felfedezési adatai

3. Határozza meg és írja ki a minta szerint, hogy a forrásállományban hány kémiai elem felfedezési adatai Kémiai elemek felfedezése A kémiai elemek kémiailag tovább már nem bontható, egyszerű anyagok. Jelenleg 118 különböző kémiai elemet ismerünk, közüliik a Földön 94 található meg a természetben, ezeket természetes

Részletesebben

EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 28. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. február 28. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2011. október 21. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2011. október 21. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. október 21. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

1. Tankönyvrendelés. 2. Mátyás király. 3. Halma. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 7.

1. Tankönyvrendelés. 2. Mátyás király. 3. Halma. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 7. 1. Tankönyvrendelés Az iskolai tankönyvrendelés többlépcsős művelet. A tankönyvrendelés folyamatos jegyzéséhez egy nyomtatványt készítettünk, melynek egy része látható a mintán. 1. A diákok számára javasolt

Részletesebben

Torna. A torna.csv UTF-8 kódolású állományban soronként egy versenyző eredményeit tároljuk. Az adatokat pontosvessző választja el egymástól.

Torna. A torna.csv UTF-8 kódolású állományban soronként egy versenyző eredményeit tároljuk. Az adatokat pontosvessző választja el egymástól. Torna A pekingi olimpián tornából hat versenyszámban mérettetik meg magukat a versenyzők. Ennek a versenynek az eredményeit kell feldolgoznia ebben a feladatban. A megoldás során vegye figyelembe a következőket:

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 12. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 12. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt:

1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt: BME MOGI Gépészeti informatika 12. 1. feladat Készítse el szövegszerkesztővel, majd mentse osztály.txt néven a következő tartalmú szöveges fájlt: Matematika;Fizika;Történelem;Irodalom;Nyelvtan;Angol;Testnevelés;

Részletesebben

SQL PÉLDATÁR. készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére

SQL PÉLDATÁR. készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére SQL PÉLDATÁR készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére PTE TTK Czimmermann Gergely MA matematika informatika tanár szakos hallgató 2017 Tartalomjegyzék 1. Adatleíró műveletek... 3

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Nagy Könyv Prezentáció és grafika 2. Szemfényvesztés Weblapkészítés 3. Energiaforrás Táblázatkezelés 4. Internet szolgáltató Adatbázis-kezelés 5. Csoportok Maximális pontszám 40 15

Részletesebben

5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS

5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS 5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS ECDL Adatbázis-kezelés Syllabus 5. alapján 1. FELADAT Nyissa meg az M5-1 adatbázist a megadott helyről! 1. Hozzon létre új adattáblát az alábbi négy mezővel, illetve tulajdonsággal!

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a ét! Ha a

Részletesebben

A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írja a képernyőre a feladat sorszámát (például: 3. feladat:)!

A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írja a képernyőre a feladat sorszámát (például: 3. feladat:)! Space Shuttle 40 Pont A Space Shuttle (magyarul űrsikló", hivatalos angol nevén: Space Transportation System, STS) az Amerikai Egyesült Államok ember szállítására is alkalmas űrprogramja volt. Feladatai

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Begónia Prezentáció és grafika 2. Modern idk Weblapkészítés 3. Bandy Táblázatkezelés 4. Idjárás Adatbázis-kezelés 5. Szótár Maximális pontszám 40 15 15 30 20 ÖSSZESEN 120 Elért pontszám

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, 2 0 1 0. m á j u s 3 1. 1. Elsősegély AUTÓPÁLYÁN 40 pont 2A Üdvözlőkártya

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, 2 0 1 0. m á j u s 3 1. 1. Elsősegély AUTÓPÁLYÁN 40 pont 2A Üdvözlőkártya 1. Elsősegély A közlekedés biztonságának növelése miatt a járművezetőknek elsősegély nyújtási ismereteket kell tanulniuk. A kapcsolódó tananyag írásos formájának kezdő részlete áll rendelkezésre az ISO

Részletesebben

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május MATEMATIKA EMELT SZINT 240 perc A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. A vizsgaközpont a feladatokban szereplő mező- és objektumneveket a megoldhatóság érdekében másra cserélheti.

ADATBÁZIS-KEZELÉS. A vizsgaközpont a feladatokban szereplő mező- és objektumneveket a megoldhatóság érdekében másra cserélheti. ADATBÁZIS-KEZELÉS AZ ADATBÁZIS-KEZELÉS MODUL TARTALMA A modul 50 feladatot tartalmaz. Közülük egyet kell megoldani. A feladatok megoldása során előre elkészített adatbázisokat kell használni 1, amelyeket

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. 2013. április január 7. 19. KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Név Tanárok neve Pontszám 2013. január 19. II. Időtartam: 135 perc STUDIUM GENERALE MATEMATIKA SZEKCIÓ

Részletesebben

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok.

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK Főbb Adattípusok: Igen/Nem Bájt Ez az adattípus logikai adatok tárolására alkalmas. A logikai adatok mindössze két értéket vehetnek fel. (Igen/Nem, Igaz/Hamis, Férfi/Nő, Fej/Írás

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 28. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. február 28. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Ivóvíz Prezentáció, grafika és weblapkészítés 2. Italos karton Táblázatkezelés 3. Bérautó Adatbázis-kezelés 4. Felajánlás maximális A gyakorlati vizsgarész a 120 40 30 30 20 elért

Részletesebben

Gyakorlás: Hozzunk létre egy Alkalmazottak táblát AZO szám, Részleg szöveg, Munkakör szöveg és BelépésDátuma dátum típussal.

Gyakorlás: Hozzunk létre egy Alkalmazottak táblát AZO szám, Részleg szöveg, Munkakör szöveg és BelépésDátuma dátum típussal. Adatbázis létrehozása Adatleíró műveletek CREATE DATABASE "tan1" WITH ENCODING= LATIN2 ; vagy parancssorból a terminál alatt $ createdb tan1 E=latin2 Kapcsolódás az adatbázishoz $ psql tan1 Adattábla létrehozása

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. Gyakorlati feladatsor (240 perc)

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. Gyakorlati feladatsor (240 perc) PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA EMELT SZINT Gyakorlati feladatsor (240 perc) A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható eszközök: a vizsgázó számára

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 5. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. október 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2007. május 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2007. május 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2010. október 22. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2010. október 22. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 22. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2010. október 22. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ

ADATBÁZIS-KEZELÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ ADATBÁZIS-KEZELÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ A vizsgafeladat megoldásához kizárólag a kiválasztott adatbázis-kezelő program használható. A vizsgaközpont a feladatokban szereplő

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év).

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év). 1. fejezet AWK 1.1. Szűrési feladatok 1. Készítsen awk szkriptet, ami kiírja egy állomány leghosszabb szavát. 2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét,

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A feladatok megoldását beküldheted: CD-n az azonosító kódnak megfelelő könyvtárban.

Részletesebben

ECDL Adatbázis-kezelés, syllabus 5.0

ECDL Adatbázis-kezelés, syllabus 5.0 1 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen formában vagy eszközzel közölni

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 1 Adatbáziskezelés alapjai jegyzet Készítette: Juhász Adrienn Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 2 Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggı információ vagy

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR 1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben kitűzött

Részletesebben

ADATBÁZISOK gyakorlat: SQL 2. rész SELECT

ADATBÁZISOK gyakorlat: SQL 2. rész SELECT ADATBÁZISOK 9-10. gyakorlat: SQL 2. rész SELECT SELECT utasítás általános alakja SELECT [DISTINCT] oszloplista FROM táblanévlista [WHERE feltétel] [GROUP BY oszloplista [HAVING feltétel] ] [ORDER BY oszloplista];

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Megoldási útmutató I.

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 w w w. h a n s a g i i s k. h u Adatbázis-kezelés Adatbázisok Az adatbázisok rendezett adatok halmaza. Rendezett adatok közt sokkal gyorsabban lehet keresni! Napjainkban a relációs típusú adatbázis terjedt

Részletesebben

Adatbázis terv- Könyvtár

Adatbázis terv- Könyvtár Adatbázis terv- Könyvtár 1.1 Bevezetés A magas színvonalú kiszolgálás érdekében fontos, hogy a könyvtár nyilvántartsa a nála kikölcsönözhető könyveket. A könyvtár néhány könyvéből több példányt is tart.

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2012. május 14. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2012. május 14. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2012. május 14. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Bódy Bence Az SQL egy újabb példán keresztül

Bódy Bence Az SQL egy újabb példán keresztül Bódy Bence Az SQL egy újabb példán keresztül Ez az oktatási anyag elektronikus formában, változtatások nélkül, oktatási célra szabadon felhasználható a szerző és a forrás megjelölésével. Minden más célú

Részletesebben