Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés"

Átírás

1 Érettségi feladatok - adatbázis-kezelés

2 Név:... osztály: Utónevek Az utonev.txt január 1-jei adatok alapján készült statisztikai adatokat tartalmaz az utónév-választásról. Az adatok a BM Központi Hivatalának honlapjáról származnak. Az egyes adatelemeket pontosvessző választja el. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist utonev néven! Töltse be az adatokat az utonev.txt fájlból, és mentse a táblát list2005 néven! Figyeljen a megfelelő adattípusok beállítására! A betöltéskor adjon azon néven egyedi azonosítót a táblához, és állítsa be, hogy ez legyen a kulcs! A forrásállomány mezőneveinek jelentése: utonev keresztnév (szöveg) elso 2005-ben ennyi embernek volt az adott név első utóneve (szám) masodik 2005-ben ennyi embernek volt az adott név második utóneve (szám) ujsz_ ben ennyi újszülött kapta első keresztnévként az adott utónevet (szám) ujsz_ ben ennyi újszülött kapta második keresztnévként az adott utónevet (szám) nem a név neme F: férfinév, N: női név (szöveg) A forrásállományban együtt szerepel a 100 leggyakoribb férfi és a 100 leggyakoribb női név, valamint a 100 leggyakoribb leány újszülött és a 100 leggyakoribb fiú újszülött név. A négy lista egyesítése következtében számos helyen hiányos az adatbázis. Ha egy sorból hiányzik adat, az azért van, mert a megfelelő 100-as listában nem szerepelt a név. (Például az Ábel név nem szerepelt a férfiak 100-as listáján, de az újszülött fiúk listáján igen. E szerint 2004-ben 156 fiúnak lett első keresztneve, és további 27-nek második keresztneve Ábel. Nem tudjuk, hogy összesen hány olyan ember van, akinek Ábel az egyik vagy másik keresztneve.) Ha egy névnél nem ismert az első névként az előfordulási szám, akkor a második név előfordulási számát sem ismerjük és ez fordítva is igaz. 2. Lekérdezéssel adja meg nemenként a táblában szereplő nevek számát, valamint hogy első keresztneve alapján hány férfit, illetve nőt vettek számba! (2nemenkent) 3. Készítsen lekérdezést, amely kigyűjti azokat a neveket, amelyekben az anna szórészlet szerepel! (3anna) 4. Lekérdezéssel adja meg, a 2004-ben divatossá váló neveket (azaz azokat, amelyekről első névként nincs adat)! Jelenítse meg, hány újszülött kapta e neveket első, illetve második keresztnévként! Az adatokat rendezze a 2004-es újszülöttek névadási adatai alapján az első utónév száma és azon belül a második utónév száma szerint csökkenő sorrendbe! (4divat) 5. Készítsen ossz2005 néven új táblát lekérdezés segítségével, amely összegzi az első és második keresztnévként feltüntetett adatokat! A tábla tartalmazza az utónevet, annak nemét megjelölését, elo néven az első és második név előfordulási adatainak összegét, és ujszulott néven az újszülöttek első és második név előfordulási számának összegét! (5ossz, ossz2005) gyakorlati vizsga / február 28.

3 Név:... osztály: Készítsen lekérdezést, amely kilistázza a 10 leggyakoribb első névként használt férfinevet, valamint az előfordulások számát! (6ferfinev) 7. Készítsen 7ritkanoi néven lekérdezést és jelentést, amely az újszülött névként adattal nem rendelkező női neveket és számszerű adataikat névsorban listázza ki! A jelentés címe Ritkuló női nevek legyen! (7ritkanoi) gyakorlati vizsga / február 28.

4 Név:... osztály: Kosárlabda Egy kosárlabda-mérkőzés egyik csapatának játékosairól szóló adatok állnak rendelkezésünkre a jatekos.txt és a jegyzokonyv.txt állományokban. 1. Készítsen új adatbázist kosar néven! A mellékelt adatállományokat importálja az adatbázisba jatekos és jegyzokonyv néven! 2. Beolvasáskor állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat! A jatekos táblába ne vegyen fel új mezőt! A jegyzokonyv táblába állítson be a rekordok azonosítására azon néven egy új mezőt! Táblák jatekos nev (szöveg), mez (szám), magassag (szám), poszt (szöveg) nev A játékos neve mez A játékos mezszáma (kulcs) magassag A játékos magassága poszt A játékos feladata a mérkőzésen jegyzokonyv azon (számláló), mez (szám), be (idő), ki (idő), bkis (szám), bjo (szám) azon A jegyzőkönyv egy bejegyzésének azonosítója (kulcs) mez A játékos mezszáma be A pályára lépés időpontja ki A lecserélés időpontja bkis Kosárra dobási kísérletek száma bjo A jó dobási kísérletek száma A két tábla kapcsolatát mutatja az ábra: Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Lekérdezés segítségével sorolja fel a játékosok nevét, magasságát és mezszámát névsorban! (A) gyakorlati vizsga / május 19.

5 Név:... osztály: Írassa ki, hogy Víg Péter a mérkőzés során mikor állt be és mikor cserélték le! (B) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy Magas Viktornak hány jó dobási kísérlete volt a mérkőzésen! (C) 6. Listázza ki játékosonként az összes jó dobási és az összes kosárra dobási kísérletek számát! (D) 7. Lekérdezés segítségével adja meg annak a játékosnak a nevét, aki a 35 perc 0 másodperc 40 perc 0 másodperc időintervallumban irányító posztra állt be csereként! (E) 8. Készítsen jelentést a D lekérdezés alapján a jó dobási kísérletek száma szerint csökkenően! (F) gyakorlati vizsga / május 19.

6 5. Csoportok Név:.... osztály: Az adatok.txt fájl egy osztály névsorát, különböző tanulócsoportokba történő beosztását és néhány egyéb adatát tartalmazza. Az egyes adatelemeket pontosvessző választja el. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist osztaly néven! Töltse be az adatokat az adatok.txt fájlból, és mentse a táblát adatok néven! A forrás első sora tartalmazza a mezőneveket is, állítsa be, hogy a tanulokod legyen elsődleges kulcs! Ne vegyen fel új mezőt! Az egyes mezők jelentése a következő: nev diákok neve (szöveg) mat matematika és informatika szerinti csoportbeosztás (szöveg) angol angol csoportok szerinti besorolás, a szint és tanár megjelölésével (szöveg) 2nyelv választott 2. idegen nyelv (szöveg) tesi a diák neme, testnevelés szerinti bontás (szöveg) csaladszam a családban együttlakók száma (szám) tesoszam testvérek száma (szám) 2. Lekérdezésben gyűjtse ki azon diákok nevét (csak a nevét), akiknek több mint 1 testvérük van! (2sok) 3. Viszonylag kevés azon családok száma, ahol az együttlakók száma és a testvérek száma között nem három a különbség. Lekérdezéssel adja meg számukat! (3spec) 4. Az angol nyelvet a 4. csoportban jövőre nem Kis tanár úr tanítja, hanem Kun tanárnő, ezért a 4. Kis bejegyzést le kell cserélni 4. Kun -ra. Készítsen az adatok módosításához lekérdezést és futtassa le! (4kis-kun) 5. Készítsen jelentést, melyben matematika szerint, azon belül angol nyelv szerint, majd 2. idegen nyelv szerint csoportosítva, névsorban jeleníti meg a diákok nevét! (5bontas) 6. Készítsen lekérdezést, mely kiírja Hát Izsák minden adatát! (6izsak) 7. Hát Izsák földkörüli út miatt hosszan fog hiányozni. Adja meg új lekérdezésben, de az előző lekérdezés felhasználásával, azon tanulók nevét, akik vele minden csoportban még testnevelés órán is együtt járnak! A listában ne jelenjen meg Izsák neve! (7kapocs) 8. Bekre a keresztneve nem derül ki a bejelentésből hosszú időn át fog hiányozni. Készítsen másolatot a 6izsak lekérdezésről hianyzo néven, valamint a 7kapocs lekérdezésről hirvivo néven! Módosítsa a hianyzo lekérdezést úgy, hogy Bekre adatai jelenjenek meg! A hirvivo lekérdezés a hianyzo lekérdezésben megtalált névhez listázza ki a társak neveit! gyakorlati vizsga / november 3.

7 Név:... osztály: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. 1. Készítsen új adatbázist hajo néven! A mellékelt adatállományt importálja az adatbázisba menetrend néven! 2. Beolvasáskor állítsa be a megfelelő adatformátumokat! A táblába vegyen fel azon néven egyedi azonosítóként egy új mezőt, ez legyen a kulcs! Tábla: menetrend (azon, jarat, honnan, hova, indul, erkezik) azon Két állomás közötti út azonosítója (számláló), ez a kulcs jarat A hajóútvonalak azonosítója (szöveg) honnan A hajóút induló állomása (szöveg) hova A hajóút érkező állomása (szöveg) indul Indulási idő az állomásról (idő) erkezik Érkezési idő az állomásra (idő) Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Írassa ki a J1 hajójárat menetrendjét! Jelenjenek meg az indulási és érkezési állomások az időpontokkal együtt! (A) 4. Listázza ki, hogy Balatonfüredről milyen állomások felé indulnak hajók 11 óra 30 perc és 12 óra 30 perc között (beleértve a megadott időpontokat is)! (B) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy naponta hány hajó érkezik a kikötőkbe! A lista az állomás nevéből és a kikötő hajók számából álljon, az utóbbi értéke szerint csökkenően!(c) 6. Adja meg, hogy a legkésőbben érkező hajó hánykor ér Balatonföldvárra? (D) 7. Az E2-es hajójáratnak mi a végállomása és hánykor érkezik oda! (E) 8. Készítsen jelentést a menetrend tábla alapján! A jelentésben a honnan, hova, indul és erkezik mezők jelenjenek meg! A honnan mező és azon belül a hova mező legyen kiemelt csoport (szekció)! (F) gyakorlati vizsga / május 18.

8 5. Mozdonyok Dies Elek szabadidejében mozdonyokról gyűjt adatokat. A gyűjtött adatokat pontosvesszővel tagolva a mozdony.txt állomány tartalmazza. A feladatok megoldását a zárójelben megadott néven mentse! 1. Készítsen adatbázist mozdony néven! Töltse be az adatokat a mozdony.txt fájlból, és mentse a táblát mozdony néven! A forrásállomány első sora tartalmazza a mezőneveket. Ne vegyen fel új mezőt, és állítsa be, hogy a sorozat és a psz együtt legyen elsődleges kulcs! Az egyes mezők jelentése a következő: sorozat a mozdony fajtájának megnevezése (szöveg); psz pályaszám, az azonos sorozatú mozdonyok megkülönböztető száma (szám); gyart_ev a mozdony gyártási éve (szám); gyarto a mozdonyt gyártó cég neve (szöveg); tipus a sorozaton belüli eltérések jelzésére használt megnevezés (szöveg); allagba állagba vétel dátuma, a mozdonyt ekkor vette át a tulajdonos (dátum); tulaj a mozdony tulajdonosa (szöveg). 2. Lekérdezésben gyűjtse ki a GySEV mozdonyainak adatait a sorozat, a pályaszám, a gyártás éve, az állagba vétel és a típus megjelenítésével! Az eredményt az állagba vétel szerint csökkenően rendezze! (2gysev) 3. Gyártó megnevezésében néhol helytelenül adták meg a nevet. Készítsen lekérdezést, majd ennek felhasználásával módosítsa a GANZ bejegyzést Ganz MÁVAG -ra! (3ganz) 4. Készítsen lekérdezést arról, hogy egy-egy sorozatból gyártónként hány mozdony szerepel a listában! (4fajta) 5. A típusmegnevezés sok esetben hiányzik. Listázza ki azokat a mozdonyokat (sorozat és pályaszám), amelyeknél nincs megadva ez az adat! (5ures) 6. Lekérdezéssel adja meg, hogy a MÁV tulajdonban levő mozdonyok között melyik a leggyakoribb évjáratú, és mennyi ekkor gyártott mozdonnyal rendelkezik a MÁV! (6legtobb) 7. Az állagba vétel időpontja több helyen pontatlan volt. Ezekben az esetekben az állagba vételi idő az adott év szilvesztere (december 31). Lekérdezéssel gyűjtse ki az érintett mozdonyokat (sorozat és pályaszám), és adja meg az állagba vétel évét! A megoldás során használhatja a dátumkezelő függvényeket: YEAR(), MONTH(), DAY(). (7dec31) 8. Készítsen jelentést a GySEV mozdonyairól a 2gysev lekérdezés alapján! A jelentésben a gyártás éve szerint növekvően csoportosítva, ezen belül az állagba vétel szerint növekvően rendezve jelenítse meg az adatokat! A jelentés- és oldalfejben az alábbi mintában szereplő megnevezéseket alkalmazza! Biztosítsa az adatok teljes láthatóságát! A jelentéshez készíthet újabb lekérdezést. (8gysev) gyakorlati vizsga / november 6.

9 5. Vízállás A folyók vízállását évszázadok óta rendszeresen mérik. Az alábbi adatbázis a Duna és Tisza folyókon 2000 és 2004 között mért vízállásokat tartalmazza. 1. Készítsen új adatbázist vizallas néven! A mellékelt tabulátorral tagolt viz.txt állományt importálja az adatbázisba meres néven! Az állomány első sora a mezőneveket tartalmazza! A meres táblához adjon hozzá id néven egyedi azonosítót! A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és kulcsot! Tábla: meres (datum, vizallas, varos, folyo) id A mérés azonosítója (számláló), ez a kulcs datum A mérés dátuma (dátum) vizallas A mért érték cm egységben (szám) varos A település, ahol a vízállást mérték (szöveg) folyo A folyó neve, amelyen a vízállást mérték (szöveg) A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket és a jelentést a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek! 2. Adja meg lekérdezés segítségével, hogy 2002 szilveszterén ( ) az egyes településeken milyen vízállást mértek! A lekérdezés a város nevét és a vízállást jelenítse meg! (2szilveszter) 3. Lekérdezés segítségével jelenítse meg, hogy mely városok szerepelnek az adatbázisban! A városok nevét rendezze ábécé sorrendbe, és mindegyik csak egyszer jelenjen meg! (3varosok) 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy a Tiszán hány alkalommal mértek 9 méternél nagyobb vízállást! (4meter9) 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy Budapesten a legmagasabb vízállást mely napon mérték! (5budapest) 6. Az adatbázisban nyilvántartott legmagasabb vízállás 928 cm. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy ezzel egy napon a Duna mentén melyik településen milyen vízállást mértek! (6cm928) 7. Készítsen jelentést, amely város, azon belül hónap szerint csoportosítva jeleníti meg a dátumot és a hozzá tartozó vízállást! (7havi) gyakorlati vizsga / május 27.

10 5. Szótár Emma és baráti társasága érdekes kísérletbe fogtak: elektronikus angol-magyar szótárat készítenek. Fordítói munkájuk során a szótárprogramba bejegyzik (magyar jelentésükkel együtt) azokat az angol szavakat, amelyek a szótárprogramban még nem szerepelnek. Ugyanezt teszik akkor is, ha egy a szótárukban már szereplő szónak egy másik jelentésével találkoznak. A folyamatosan bővülő szótár szavait rendszeresen ellenőrzik, és minősítik is a többiek bejegyzéseit. Feljegyzik, hogy egy szó jelentését hányan tartják helyesnek, illetve helytelennek. Önnek az így létrejött a szótárprogram hátterét adó adatbázis adataival kell dolgoznia. 1. Készítsen új adatbázist szotar néven! A mellékelt adattáblát, a szolista.txt állományt, importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos néven (szolista)! Az állomány UTF-8 kódolású, tabulátorral tagolt, az első sor a mezőneveket tartalmazza. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat! A szolista táblához adjon hozzá azon néven egyedi azonosítót! Tábla szolista (azon, magyar, angol, felvetel, helyes, helytelen) azon a szópár azonosítója (számláló), ez a kulcs angol a szópár angol eleme, az angol jelentés (szöveg) magyar a szópár magyar eleme, a magyar jelentés (szöveg) felvetel a szópár adatbázisba kerülésének dátuma (dátum) helyes a szópárt helyesnek minősítők száma (szám) helytelen a szópárt helytelennek minősítők száma (szám) A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők és kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! 2. Készítsen lekérdezést, amely megjeleníti azokat az angol szavakat, amelyek valamelyik magyar jelentését legalább 150 fő helyesnek ítélte, vagy kevesebb, mint 5 fő találta hibásnak! (2jo) 3. Készítsen lekérdezést, amely felsorolja azokat az angol szavakat, amelyeknek magyar megfelelőjét pontosan az angol írásmóddal egyezően írják! (3egyezo) 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy átlagosan hányan minősítették az a kezdőbetűs angol szavakat! (4atlagos) 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy legelőször mikor került a warp angol szó az adatbázisba! (5warp) 6. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az adatbázis angol szavai közül melyeknek van legalább 3 magyar jelentése! (6min3) 7. Készítse el lekérdezéssel a helyes nevű táblát, amelybe azon angol-magyar szópárok kerüljenek, amelyeket legalább 100-zal többen minősítettek helyesnek, mint helytelennek! (7helyes) 8. Készítsen jelentést, amelyben az angol-magyar szópárokat a felvétel napja szerint csoportosítva, az egyes csoportokon belül pedig az angol jelentés ábécé rendjében tünteti fel! (8naponta) gyakorlati vizsga / október 31.

11 5. Utazás A Napfény Tours utazási iroda internetes foglalási rendszere meghibásodott, így az irodában dolgozó munkatársak nem tudják elérni a központi adatbázist. Szerencsére a 2011-es tavaszi ajánlatok adatairól készült egy mentés, ami a tavasz.txt, a szalloda.txt és a helyseg.txt állományokban áll rendelkezésre. A központi rendszer helyreállításáig ezen állományok segítségével kell az iroda munkatársainak az érdeklődőket információval ellátni. 1. Készítsen új adatbázist utazas néven! Importálja az adattáblákat az adatbázisba tavasz, szalloda és helyseg néven! A három szöveg típusú, ISO kódolású adatállomány tabulátorokkal tagolt, az első sor tartalmazza a mezőneveket. 2. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és kulcsokat! A tavasz táblához adjon hozzá sorszam néven egyedi azonosítót! Táblák: tavasz (sorszam, szalloda_az, indulas, idotartam, ar) sorszam Az út azonosítója (számláló), ez a kulcs szalloda_az A szálloda azonosítója (szöveg) indulas Az út kezdete (dátum) idotartam Az út hossza napokban megadva (szám) ar Az út Ft-ban megadott ára, egy főre számolva (szám) szalloda (az, nev, besorolas, helyseg_az, tengerpart_tav, repter_tav, felpanzio) az A szálloda azonosítója (szöveg), ez a kulcs nev A szálloda neve (szöveg) besorolas A szállodák minősítéseként használt csillagok száma 1-től 5-ig (1 csillag a legalacsonyabb minősítés, 5 a legnagyobb) (szám) helyseg_az A helység neve, ahol a szálloda található (szám) tengerpart_tav A szálloda távolsága a tengerparttól, m-ben kifejezve (szám) repter_tav A szálloda távolsága a repülőtértől, km-ben kifejezve (szám) felpanzio A szállodában biztosított ellátás. Igaz az értéke félpanziós ellátás, hamis teljes ellátás esetén (logikai) helyseg (az, nev, orszag) az nev orszag A helység azonosítója (szám), ez a kulcs A helység neve (szöveg) Az ország neve, ahol a szálloda található (szöveg) A három tábla kapcsolatát mutatja az alábbi ábra: Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! gyakorlati vizsga / május 25.

12 3. Az érdeklődők először a szállodákról és az ellátásról tudakozódnak. Lekérdezés segítségével listázza ki a szállodák minden adatát! A lekérdezésben az adatok a besorolas szerint csökkenő sorrendben, egyezés esetén pedig a szálloda neve szerint ábécérendben jelenjenek meg! (3szalloda) 4. A legtöbben a tunéziai utak iránt érdeklődnek. Készítsen lekérdezést, ami ezeket listázza ki! Csak a szálloda neve, az indulási időpont és az ár jelenjen meg! (4tunezia) 5. A Szabó család március folyamán szeretne indulni. Mindenképpen közvetlen tengerparti szállodába szeretnének menni. Készítsen lekérdezést, ami az ezeknek a feltételeknek megfelelő utakat listázza ki! A lekérdezésben jelenítse meg az országot, a szálloda nevét, a szálloda besorolását, az indulási időpontot és az árat! (5szabo) 6. A Kiss család az olcsóbb lehetőségeket keresi, az indulási időpont szempontjából rugalmasak. Az 5 csillagos szállodákat túl drágának ítélik, nem igényelnek teljes ellátást, viszont mivel kisgyermekkel utaznak nem szeretnék, ha a reptér 20 km-nél távolabb lenne a szállodától. Készítsen lekérdezést, ami a Kiss család igényeinek megfelelő öt legolcsóbb lehetőséget listázza ki! A lekérdezésben kizárólag csak az ország neve, a szálloda azonosítója és az ár szerepeljen, az ár szerint növekvő sorrendbe rendezve! Egy adott szállodában azonos áron szereplő utakat ne tekintse külön lehetőségnek! (6kiss) 7. Egy baráti társaság közös utazást tervez. Összesen hatan utaznak, és a korábban már megkedvelt Marhaba hotelt választották ismét. Készítsen lekérdezést, ami kilistázza a rendelkezésre álló utak esetén a teljes társaságra vonatkozó költséget! Jelenítse meg az út kezdő és befejező dátumát, valamint az összköltséget! (Az út hosszába beszámít az indulás és a hazautazás napja is!) A lista legyen az indulási dátum szerint csökkenő sorrendben rendezve! (7tarsasag) 8. Készítsen jelentést az 5szabo lekérdezés alapján, melyben országok szerint, azon belül a szálloda besorolása szerint csoportosítva jeleníti meg a szálloda nevét, az indulási időpontot és az árat! Ügyeljen arra, hogy a jelentésben minden adat olvasható legyen! (Amenynyiben az 5szabo lekérdezés nem áll rendelkezésre, akkor készítsen jelentést az utakról, amiben a fenti csoportosításban az ország neve, a szálloda neve, a szálloda besorolása, az indulási időpont és az ár jelenik meg!) (8jel) gyakorlati vizsga / május 25.

13 5. Könyvek Egy otthoni könyvgyűjteményről szóló adatokat talál a kiado.txt és a konyv.txt szöveges állományokban. 1. Hozzon létre egy új adatbázist konyvek néven! Importálja az adatokat a kiado.txt és a konyv.txt tabulátorral tagolt szöveges állományokból a kiado és a konyv táblákba! 2. Az adatok beolvasásakor állítsa be a megfelelő mezőtípusokat és a kulcsokat! A kiado táblában a már meglévő kod mező legyen a kulcs. A konyv táblában vegyen fel egy új kulcsmezőt azon néven! Táblák: kiado (kod, nev, szekhely) kod A könyvkiadó kódszáma (szám), ez a kulcs nev A könyvkiadó neve (szöveg) szekhely A könyvkiadó székhelye (szöveg) konyv (azon, szerzo, cim, ev, kiadokod, oldal, tema) azon Egyedi azonosító (számláló), ez a kulcs szerzo A könyv szerzője (szöveg) cim A könyv címe (szöveg) ev A kiadás éve (szám) kiadokod Melyik kódszámú kiadó adta ki? (szám) oldal Hány oldalas a könyv? (szám) tema A könyv témája (szöveg) A két tábla kapcsolatát az alábbi ábra mutatja: Az alábbi feladatok megoldását a feladat végén zárójelben megadott néven mentse! 3. Listázza ki lekérdezéssel a Márai Sándor által írt könyvek címét, kiadási évét, oldalszámát! (3marai) 4. Lekérdezéssel adja meg, hogy mely kiadók adtak ki zenei témájú könyveket! Minden kiadót csak egyszer írasson ki! (4zene) 5. Határozza meg lekérdezés segítségével, hogy a könyvgyűjteményben melyik a legújabb kiadású, Jókai által írt könyv! Válaszában adja meg a kiadás évét és a mű címét! (5jokai) gyakorlati vizsga / május 25.

14 6. Listázza ki, hogy a különböző témájú könyvekből hány példány található meg a nyilvántartásban! A listázás a könyvek száma szerinti csökkenő sorrendben történjen! (6tema) 7. A Móra Ferenc Könyvkiadó neve az adatbázisban helytelenül, csak Móra Kiadó -ként szerepel. Készítsen lekérdezést, amely megfelelően módosítja a kiadó nevét! A lekérdezést nem szükséges lefuttatnia. (7mora) 8. Készítsen jelentést, melyben témánként, azon belül kiadó neve szerint csoportosítva felsorolja a könyvek szerzőjét és címét! A csoportokon belül a szerző neve, azon belül a cím alapján növekvő sorrendben jelenjenek meg az adatok! (8lista) gyakorlati vizsga / május 25.

15 5. Irodalmi Nobel-díj Az irodalmi Nobel-díjasok nevének és születési helyének listája áll rendelkezésre 1901-től 2006-ig az iro.txt és a fold.txt UTF-8 kódolású, tabulátorokkal tagolt állományban. 1. Készítsen új adatbázist nobeldij néven! A mellékelt adattáblákat importálja az adatbázisba iro és fold néven! A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagoltak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket. 2. Beolvasás után ellenőrizze, illetve állítsa be a megfelelő adattípusokat és kulcsokat! A fold táblába ne, de az iro táblába vegyen fel új azonosító mezőt! Táblák iro (azonosito, ev, szemely, szulhely) azonosito Az író egyedi azonosítója (számláló), ez a kulcs ev A Nobel-díj elnyerésének éve (szám) szemely Az író neve (szöveg), minden író neve csak egyszer szerepel a táblában szulhely Az író születési országának azonosítója (szám) fold (azon, orszag, kontinens) azon Az ország azonosítója (szám), ez a kulcs orszag Az ország neve (szöveg) kontinens Az ország kontinensének neve (szöveg) Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat! 3. Lekérdezéssel listázza ki évszám szerint növekvően az 1960 és 1970 között irodalmi Nobel-díjat nyert írók nevét! A vizsgált időszakba a határok is beletartoznak. (A) 4. Sorolja fel lekérdezéssel Franciaország Nobel-díjas íróit! (B) 5. Adja meg azokat az éveket (mindegyiket egyszer), amikor többen, azaz megosztva kapták a díjat! Az évszámokat és az adott évben díjazottak számát jelenítse meg, más mező ne jelenjen meg a lekérdezésben!(c) 6. Lekérdezéssel határozza meg kontinensenként a díjazottak számát csökkenő sorrendben! (D) 7. Készítsen lekérdezést, amely meghatározza azokat a díjazottakat, akik Pablo Neruda költővel azonos kontinensen születtek! Az eredményben a költő neve is szerepelhet. (E) 8. Adjon választ lekérdezéssel arra a kérdésre, hogy mely országok írói kaptak több Nobeldíjat Dániánál! A válaszban az országok neve és a díjak száma szerepeljen! (F) 9. Készítsen lekérdezés alapján jelentést az írókról és a Nobel-díj elnyerésének évéről kontinensenként, azon belül országonként is csoportszinteket alkotva! (G) gyakorlati vizsga / október 26.

Azonosító jel: Informatika emelt szint. 1. Jó étek

Azonosító jel: Informatika emelt szint. 1. Jó étek 1. Jó étek Manapság egyre több társaság foglalkozik ebédszállítással. Egy ilyen cégnek kell elkészítenie a heti menüt bemutató weboldalát és a megrendelőlapját. A megrendelőlap elkészítéséhez szükséges

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2010. május 11. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2010. május 11. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 11. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2010. május 11. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS

5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS 5. MODUL ADATBÁZIS-KEZELÉS ECDL Adatbázis-kezelés Syllabus 5. alapján 1. FELADAT Nyissa meg az M5-1 adatbázist a megadott helyről! 1. Hozzon létre új adattáblát az alábbi négy mezővel, illetve tulajdonsággal!

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2013. május 21. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Menetrendek és használata

Menetrendek és használata Kovács Edina Zita Menetrendek és használata A követelménymodul megnevezése: Internetes alkalmazásfejlesztés A követelménymodul száma: 1447-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-50

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2007. május 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2007. május 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2007. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai:

Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai: Európa Európa országainak - Oroszország nélkül - néhány adatát tartalmazza a mellékelt europa.txt állomány. Ennek első sorai: Ország Főváros Terület (km2) Lakosság (millió fő) Égtáj Belorusszia Minszk

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény Adatbázis-kezelés Access XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Access XP Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Access adatbázis-kezelő programra. A megoldott

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika

TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel Dr. Pétery Kristóf Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel ECDL és számítógép kezelői vizsga előkészítő 5. az NJSZT Syllabus 5 alapján Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Várhelyi András. Adatbázis készítésének alapjai. A követelménymodul megnevezése: Dokumentumkészítés és -kezelés az irodában

MUNKAANYAG. Várhelyi András. Adatbázis készítésének alapjai. A követelménymodul megnevezése: Dokumentumkészítés és -kezelés az irodában Várhelyi András Adatbázis készítésének alapjai A követelménymodul megnevezése: Dokumentumkészítés és -kezelés az irodában A követelménymodul száma: 1618-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok. Összeállította: Faludi Anita 2012.

Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok. Összeállította: Faludi Anita 2012. Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok Összeállította: Faludi Anita 2012. Tartalom Bevezetés... 4 Mi az adatbázis kezelés?... 5 Adatbázis-kezelés számítógép nélkül... 5 Adatbázis-kezelés számítógéppel...

Részletesebben

Érettségi feladatok: Kombinatorika, valószínűség számítás. I. Általános (logika, skatulya elv stb.)

Érettségi feladatok: Kombinatorika, valószínűség számítás. I. Általános (logika, skatulya elv stb.) 1 /11 oldal I. Általános (logika, skatulya elv stb.) 2006. okt./3 Októberben az iskolában hat osztály nevezett be a focibajnokságra egy-egy csapattal. Hány mérkőzést kell lejátszani, ha mindenki mindenkivel

Részletesebben

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg.

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg. 1. A feladat szövegéből kiderül, hogy a teljes adatbázisból a feltétel szerint szűkíteni akarunk, vagyis az alapértelmezett Választó lekérdezést kell használni. Szintén a feladat szövegéből látszik, hogy

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 2.0

Felhasználói kézikönyv 2.0 Intrastat e-star elektronikus adatgyűjtő alkalmazás Felhasználói kézikönyv 2.0 Módosítva: 2015. január TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 INDULÓ KÉPERNYŐ... 3 BEJELENTKEZŐ KÉPERNYŐ... 4 KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA

1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA 1 1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA 1.1. Ismétlő áttekintés Ismeret Adat Információ Az emberek (nem csak a gazdaság, a közigazgatás vagy egyéb tevékenységet folytató területek irányítói,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a felvételi eljárásban, természetesen jeleznie kell továbbtanulási szándékát. E célból egységes jelentkezési lapokat készítettünk,

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Dokumentáció. Digitális Napló. Petersoft. v.6.071 - 1 -

Dokumentáció. Digitális Napló. Petersoft. v.6.071 - 1 - Dokumentáció Petersoft v.6.071-1 - - 2 - Tartalomjegyzék Bejelentkezés... - 4 - Menürendszer... - 4 - Felsőmenü... - 4 - Gyorsikonsor... - 4 - Tanár... - 5 - Osztályfőnök... - 5 - Vezetőség... - 6 - Információ...

Részletesebben

A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET. A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése

A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET. A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése (mintafelvétel: 2008. november-december) Formádi Katalin Gadár László Mayer Péter Korondi Márk Nerhaft

Részletesebben

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár Sulinet Expressz, 2003.12.12. Tartalomjegyzék Bevezetés a számítástechnikába,( információ-technológiai (IT) alapismeretek, operációs

Részletesebben

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 1. FELDT 7. MODUL INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 7. MODUL INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ HETEDIK MODUL TRTLM hetedik modul 80 feladatot tartalmaz, amelyek közül a vizsgaközpont egyet jelöl ki a vizsgázónak. ÁLTLÁNOS IRÁNYELVEK MEGOLDÁSHOZ ÉS JVÍTÁSHOZ Minden

Részletesebben