Kommunikáció egyéni és csoportos szinteken. Önbizalom, életpálya, szervezet, köznyelv, pr. Alternatíva Líra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kommunikáció egyéni és csoportos szinteken. Önbizalom, életpálya, szervezet, köznyelv, pr. Alternatíva Líra"

Átírás

1 Kommunikáció egyéni és csoportos szinteken. Önbizalom, életpálya, szervezet, köznyelv, pr Alternatíva Líra

2 Globalizáció kapitalista rendszer elterjedésének folyamat kb: elmúlt 600 év elmúlt év: az előbbi felértékelődése Főbb jellemzők: piaci és politikai liberalizáció technikai fejlődés ezek adta globális kormányzás (pl. krízisdiplomácia) A világ gazdaságai, társadalmai és kultúrái egyre erősebben és egyre nagyobb hatósugárban kapcsolódnak össze. (Integráció) Kialakult a kölcsönös függésrendszer, azaz mind a gazdasági, mint a társadalmi, mint a politikai szereplők átfogó hálózatokba szerveződnek (Interdependencia). Földrajzi távolságok megszűnése a társadalmi és gazdasági interakciók térbeli és időbeli kötöttségektől mentesülnek, elszakadnak

3 A globalizáció kihívásai- globális problémák - Népesség, élelmezés, mezőgazdaság -Energetika, környezetvédelem, - Oktatás, képzés, munkaerő-gazdálkodás - Világegészségügy, fertőző betegségek, AIDS -Kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem, szervezett bűnözés, terrorizmus -Információs társadalom és gazdaság és Információrobbanás

4 Népesség, migráció Világnépesség: meghaladta a 7 milliárdot (2013-ban) 13 év alatt léptünk 6-ról 7-re. Ez riasztó, de szakértők azt állítják, hogy ez egy átmeneti állapot. Mihail Arisztov, Alekszej Ljahov: A demográfiai átmenet. A fő gond a világnépességgel kapcsolatban: A népesség 80 %-a a fejlődő országban él. Népesedési ráta -nagy különbségek: szegény országokban már 3x. Népesedés ráta(egy nőre hány gyerek jut) és a gazdaság összefüggései: a növekedés eredményeit felszívja, de a termelés és szolgáltatás nem tud annyi munkahelyet teremteni (munkaképes lakosság munkanélküliség) plusz a gyerekeket és öregeket el kell tartani. Városokba áramlás / külföldre vándorlás demográfiai és gazdasági kihívások Megoldás: népesség-korlátozás? (gazdasági, morális, vallási indokok 1969 United Nations Fund for Population Activities(ma már: United Nations Population Fund ENSZ Népesedési Alap(UNFPA) létrehozása önkéntes felajánlásokból működik.

5 Élelmezés, mezőgazdaság Mezőgazdaság, élelmezés: Sokáig nem volt gond mezőgazdasági technológiák, termésátlagok, nemesítés (búza pld.)előrehaladás 80-as évekig, Onnantól: aszály, szárazság, áradások gyakoribbak, terméseredmények sem növekednek eléggé gabonatartalékok vészesen csökkennek, talaj romlik, vízkészletek csökkennek öntözés, sáskajárás. Fejlődő országokban főleg + szegényeknél: csökkenő a kalóriafogyasztás, kevés fehérje, ásványi sók, vitaminok csökken a testi energia alultápláltság.

6 UNFPA Célok ( Millenniumi nyilatkozat): 2015-ig: -Felére csökkenteni a napi 1$-on élők számát (ez 2000-ben 1,2 md fő volt) - Felére az egészséges ivóvízzel nem rendelkezők számát -75 %-alcsökkenteni az anyasági halandóság, és 2/3-val az öt év alatti gyermekhalandóság mértékét - Visszaszorítani az AIDS, a malária és más betegségeket - Biztosítani az univerzális alapfokú oktatást - Megszüntetni a nemek közötti megkülönböztetést az oktatásban -Biztosítani a születéssel, szüléssel kapcsolatos egészségügyi ellátást - Fenntartható fejlődés programját kidolgozni ig Nagyvárosok nyomornegyedek nélkül (200 millióan ben)

7 Oktatás, képzés, munkaerő-gazdálkodás Fejlett országokban: tudás-alapú társadalom megteremtése: - Közoktatás reformja; - Felsőoktatás reformja; -Nyelvtanulás; -Diákmobilitás; -Élethosszig tartó tanulás; Szoros kapcsolat a munkaerőpiaccal; -Tanárképzés. Fejlődő országokban: -írástudatlanság csökkentése: -Iskola előtti oktatás (óvoda: szocializációs szerep), szülők is; -Alapoktatás (írás, olvasás, számolás); -Közoktatás; -Szakoktatás; -Felsőoktatás; -Tanító-és tanárképzés; -Tananyagok Finanszírozás; -Oktatáspolitika > ifjúságpolitika; -Oktatás fizikai infrastruktúrájának fejlesztése; -Diszkrimináció megszüntetése (férfiak, nők).

8 Energetika, környezetvédelem ig korlátlan nyersanyag és energia (olcsó). - II. vh. után pazaroltuk , 1978 olajválságok - energiagazdálkodás átértékelődése - újabb lelőhelyek -helyettesítés Az Energia-politika irányai - Környezet-tudatosság erősödik - Import-függőség csökkentése -Fogyasztás csökkentése (energyefficiency, hőszigetelés, jobb berendezések) - Alternatív energiaforrások (nap-, szél-, geotermikus energia) - Energetika és a környezetvédelem (fenntartható fejlődés) összefüggései -Ökológiai egyensúly megőrzése: ésszerű gazdálkodás az erőforrásokkal, természeti kincsekkel, energiaforrásokkal. -A globális felmelegedés fő oka az energiatermelésben és a közlekedésben felhasznált fosszilis energiahordozók elégetése (CO 2 kibocsátás)

9 Terrorizmus A nemzetközi politikában mintegy másfél évszázados probléma. a fasiszta és a kommunista rendszerek legális állami terrorja ezen túlmenően 20. századi megjelenése a 68-as diákmozgalmakat követően volt megfigyelhető. támogatásuk a hidegháború eszközeihez tartozott technológiai fejlődés robbanás -fegyverek etnikai alapú terrorizmus Folyamatosan elemzett kérdések: a terrorizmus kihatása a nemzetközi politika rendszerére, a nemzetközi jogra, az államok és a nemzetközi szervezetek viselkedésére, a katonai vonatkozásokra

10 Szervezett bűnözés globalizációs vonás: nincs határ a maffiák virágkorukat élik

11 GLOBALIZÁCIÓS PROBLÉMÁKRA VÁLASZ: emberjogi közdiplomácia kidolgozása, működtetése, fejlesztése krízisdiplomácia

12 [C.G.Jung:] A bennünket fenyegető gigantikus katasztrófák nem fizikai vagy biológiai természetű elementáris események, hanem pszichikai folyamatok. Félelmetes mértékben fenyegetnek bennünket olyan háborúk, amelyek nem egyebek, mint pszichikai járványok. Minden pillanatban embermilliók eshetnek áldozatul egy rögeszmének, és akkor ismét egy világháborúban vagy egy pusztító forradalomban találjuk magunkat.

13 Információs társadalom és gazdaság; Információrobbanás

14 Harmadik ipari forradalom -Más minőségű szerveződés: azt teszi lehetővé, hogy függetlenül lakóhelyétől vagy földrajzi elhelyezkedésétől szervezhesse az egyén az életét, munkáját, szervezetét, közösségét. Harmadik ipari forradalomnak is hívjuk: információs és kommunikációs technológiai forradalom. Következménye, mint minden forradalomnak: tudományos és társadalmi forradalom is. A számítástechnikában és a távközlésben nemcsak mennyiségi, minőségi fejlődés, hanem a két terület együttes megjelenése => az egész társadalomra kihat.

15 Árnyoldalak: -A jövedelemelosztáson és a perifériák helyzetén önmagában nem változtat. -Teleworking: bizonytalanabbá teszi a munkaadó és munkavállaló kapcsolatát. -Jogi és biztonsági problémák (hackerek, crackerek, szellemi tulajdon). -Cyber-crime: számítógépes bűnözés. Kiskorúak, porno, gyűlöletbeszéd. -Nem kívánatos tartalmak (terroristák: bombakészítés).

16 Társadalmi és kulturális árnyoldalak: - a tartalom fejlesztése lemaradt; -kulturális értékek, hagyományok visszaszorulása -manipulációs lehetőségek -túl sok információ nincs információ -virtuális valóság? képzelet és valóság határai erre fogékony korosztály a veszélyeztetett (9 16 évesek korcsoportja). Komoly személyiségfejlődési problémákat okozhat. -mindent elhiszünk, ami információ ér bennünket -túl könnyen lehet tanulni: mentálisan igen megterheli az embereket gép és ember kapcsolata -elszegényíti az emberi kapcsolatokat csendes beszélgetés helyett komputer = növeli a generation gap-ot)

17 Generation Gap -mérhetetlen iramú és nehezen követhető technológiai fejlődés - Pl. ki mikor lett mobil-tulajdonos -gyorsan beépült szép új szavaink: lájkol, lol, blogol, posztol, megoszt, feltölt, letölt, skypol, vyberel -már korosztályok közti különbségek egyre élesebbnek mutatkoznak GG érthető, ha átgondoljuk a felvázolt globalizációs folyamatokat.

18 A globalizációs folyamatok körülményei a volt szocialista gazdasági rendszerű államokban a belső folyamatok, a rendszer változtatása, és a váltás miatt később kapcsolódtak a globalizációs folyamatokhoz, a lakosságnak, társadalomnak erőltetett tempóban kellett és kell a mai napig alkalmazkodniuk a változásokhoz. (Sokkal kevesebb idejük van rá.) sajátos gazdasági helyzetben érték utol a globalizációs folyamatok ezeket az államokat, és emiatt a felzárkózás nehézségeket okoz és ez a társadalmak toleranciaküszöbét elérte Pl. transznacionális vállalt betelepülése: olcsó munkaerő mellett még jó infrastruktúrát és jó közlekedési-logisztikai kapcsolatokat keres szabad munkaerő áramlást kedvezményeket, részleges vagy teljes adómentességet transznacionális vállalat - a nemzetállami határok felett szerveződik Értsd: gazdaságpolitikai határok felett is! Ha jelentős piaci szereplővé válik, akkor hatással van: - a gazdaságpolitikára -regionális szinten a munkaerőpiacra, munkabérekre, munkahelyi körülményekről kialakult kultúrára, - hosszabb távon a regionális oktatáspolitikára

19 A globalizációs folyamatok hatása a társadalom tagjaira a túl sok információ nem információ gyűlöletbeszédek, álinformációk, manipulációk információszennyezettség mentális kifacsarodás, kimerülés felgyorsított élettempó szerteágazó, és felszínes cyber emberi kapcsolatok kiszámíthatatlan jövő létbizonytalanság és kiszolgáltatottság érzés túl sok vélemény, sok okosság, arrogáns kommunikáció politikai identitás elbizonytalanodása kiábrándultság média hatalmas hatalma, mint erőteljes hatásvadászat az egyén gondolkodása felett fogyasztói társadalom, mint az emberiség betegségében való létezés felesleges emberi javak túlkínálata, a környezetszennyezés tudatos tagadtatása, termékdömping, szolgáltatásdömping, információdömping = ÖMLIK RÁNK A SZ@R + vállalt szerepek és feladatok kényszeres teljesítése, megfelelési kényszer nyomása szerepek: családfenntartó, adózó, hitelt törlesztő, munkavállaló, vezető, valaki(k)neka gyermeke, testvére, valaki(k)nek az anyukája / apukája, tanuló, oktató stb. stb

20 Összegezve a globalizációs hatásokat: Egyén szintjén: a mentális én tűrőképességét már elérte az információszennyezettség, a mikrokörnyezeti és a globális körülmények; alkalmanként már átlépik ezt a tűrőképességet, az emberek megkérdőjelezik saját magukat, a fizikai létben való létezésük értelmét értéktelennek, jelentéktelennek, hasznavehetetlennek tartják magukat jobb esetben kevésnek tartják magukat = kevés önbizalom óriási belső bizonytalanság zaklatottság a mindennapokban egymás iránti bizalmatlanság ügyekben hitevesztettség (szakszervezet) kampányokkal kapcsolatos bizalmatlanság bizonytalanság a demokrácia és az érdekvédelem témakörökben.

21 Az ifjúsági aktivista, mint az egyik szerep az életedben + egy szerep: szakszervezeti ifjúsági vezető példamutatás, iránymutatás, csoportvezetés, új egyének megszólítása, koordinálás két lábbal a Földön aktív tag vagy = határozottságot kell felvenned bizonyos alternatív felfogások szemléletei gyakorlása Ha van benned nagyfokú bizonytalanság, a hitevesztettség, önbizalomproblémák, akkor ezt kifelé sugározni fogod. (nem fog működni) Lehet, hogy nem a kommunikációval, hanem a kommunikáció szervezésével és sikeres kommunikációhoz szükséges háttér (magabiztos személyiség) hiányával van baj? fogyasztói társadalom = emberiség öngyilkossága már nem a termék adja el önmagát és nem a reklám magában adja el

22 Önbizalom mindenkinek van néha hiány döntés kérdése mások saját hiányukat feléd irányítják (rejtés) minél többet tanulunk, minél több ismeretre teszünk szert, annál butábbnak tartjuk magunkat hajlamosak vagyunk másokat többnek értékelni tehetségünkhöz képest többnek akarunk látszani, értékrendünk felborul túlzott önbizalom nagyon komoly önismeret szükséges ahhoz, hogy az önbizalomhiány ne menjen át énképzavarba, ezért veszélyes Régi séma: képzeld el meztelenül a másikat elavult, nem lesz tőle több önbizalmad Spirituális világlátás: leszületés, életút ha végiggondolod, segít. megfelelő életpálya megfelelő életvezetés háttér információkkal erősítheted sokszor mások viselkedése és pattintása okoz hiányt.. s a gyermekkori hibás kódolások (ne hencegj)

23 Életpálya magadnak tartozol felelősséggel magadért és tetteidért. nem véletlen, hogy adott szakmában dolgozol és adott karriert választottál, nem vagy jó helyen: nem kell elnyomni magadban spirituális felfogás szerint két három szakmai pályát is befuthatunk életünk során, ez mindig energetikai előrehaladásunktól függ példák)

24 Életvezetés test szellem lélek hármasra, a belső egyensúlyra nagyon oda kell figyelni. a mentális én veszélyben mély levegő! 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás helyett projektszerű feladatvállalások -a biológia nem tudja követni megoldás: tágabb ciklikusság jóga, meditáció, aktív pihenés, természet, kanapé nem működik, kérj segítséget (nem mindegy kitől) tábortűz távolodj a zajoktól, mert megsüketülsz tervezd meg és programozd át

25 Stressz okozta feszültség és kezelése stressz oldás ez hülyeség ilyen nincs: a stresszt nem tudod befolyásolni vannak pozitív stresszek is mások Rád teszik, emberek is okozzák különbözd meg őket: szorongás, félelem, harag melyik és mióta? nincs köszönet magadért és gyermekedért ami már megtörtént. ami még nem történt meg

26 Jelek, amiket ne várj meg - gyomorfájdalom -torokfájdalom -tüdőproblémák - ínszalag, izomzat meghúzódása - rakoncátlan fog, fogfájás - nyakmerevedés, féloldalasság - fel-felbukkanó palpitáció

27 Kezelés VITAMINOK: közhely, de igaz! Szeretteiddel tölts időt Társadalmi élet Tábortűz szexelj költs magadra pénzt (százalékban gondolkodj) elemezz! (RuedigerDahlke: A pénz pszichológiája) aktív pihenés (Pilisszentlászló, Tápiószentmárton Attila domb, Gellért-hegy, Esztergom) sport meditáció jóga agy kikapcsolása játék tedd le! NAPTÁRTERV

28 Dilemma spirituális próbatétel kívülről érkező kényszer, nehéz választás két út, két dolog között extrém helyzet nagy stressz tiszta lappal indítani spirituális értelmezés programozás (nem spirituálisan: tervezés)

29 Szervezeti szint közösség = egyének csoportja Mitől tud gyenge lenni egy szervezet és mitől erős? csak akkor megy, ha Te rendben vagy nincs mutyi ebben még erősek a generációs különbségek te is dolgozz, de közben fejleszd a közösséged nem kell, hogy szeressenek valamiért tiszteljenek pozícionálj életkor hibás kódolása Magyarországon (idősebb generáció lefojt, belőlük még hiányzik a globális gondolkodás) aktívkorúak betegség mint szimbólum (Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum) csapatépítő tréning ne hívd így -ma már nem az, ami volt attitűdök, amiket rombolni kell (1, Magatartás, viselkedés, modor, szellemi beállítottság, szerep. 2, Hozzáállás, viszonyulás valamihez, vagy valakihez.) atrocitások, mint főbűnök tágabb értelemben vett atrocitás: megtévesztés

30 Public relations a kommunikáció tudatos szervezése szervezeti szinten

31 Belső pr megváltozott viselkedés kezelése fáj az igazság tisztelni akkor fognak, ha.. hogyan legyünk többen nem fogja megköszönni neki jár határozott vélemény nyíltan, egyenesen konfrontálódj

32 Külső pr csak akkor megy, ha a belső működik kreatív csapatot raktál össze töröltétek az elavult struktúrát (paradigma váltás) minta, összehasonlításra alkalmazott példa kampány és propaganda meghökkentő legyen és kiakasztó. nagyon különleges, de igaz! ma a public relations szerepe több: az eladó megítélése mindenek felett ügyfélkapcsolat és ügyfélmegtartás szolgáltatók attítűdöt váltanak kampányok előtérbe kerülnek a túlzott kampány gyanús! Támogatói jelenlét hazánkban eléri marketing célját? retro eszközök - klasszikus story board a reklámokban milyen szakaszban van a szervezet (vállalat) megfelelő megszólítás kiválasztása társadalmi szervezet: a pr-tstruktúrára kell fűzni új szervezeti struktúrát alakítson ki (régen fordítva volt) pr terv kidolgozása soha ne egyedül! pr terv végrehajtása: akciótervek kidolgozása: megszólítástól a folyamatos imagetartásig a külső pr legyen hiteles! Amit közvetítesz, az igaz legyen!

33 Köznyelv Korunk marketingjének legnagyobb retrospektív eszköze. Tág a célcsoport, nyitottabb a fókusz mindenkinek értenie kell Társadalmi sajátosságok: teljes kiábrándultság és bizalmatlanság (szolgáltatók most küzdenek) már akármit nem lehet eladni erősödött a reklámozás jogi szabályozása az egyének fejlettebbek a marketing befogadására (nem zabálják két kanállal, amit reklámoznak nekik a túlzott marketing kommunikációnak ne dőlj be! a marketing nem hazug szakma, csak elferdíti az igazságot előtérben a hitelesség, de okosan (Hogyan közöld az információt?

34 Máskor Az emberi arc elemzése kommunikáció szempontjából Testfelépítés, mozdulatok és gesztusok Öltözködés tudatalatti szintje Tudatos szint Kihívásfogadás és lehetőség - felismerés Vezetés és szervezés elmélet Marketing-kommunikáció Mikrokörnyezetelemzés Makro környezet elemzés Pozíciók és pozícionálás Szervezetelemzés Event marketing

35 Máskor..-2: Szavak mondatok beszédek Mi van mögötte, mi az üzenet? Olvass a sorok között halld meg a szavak mögött Skandálás - Egyéni és szervezeti jelszavak jelentése és fontossági szintje Provokálás, konfrontálódás pozitív és negatív szemszögből Atrocitások, mint öngólok Hogyan kommunikálunk mi magyarok? Kollektív kommunikációs szintünk. Az ifjúság, mint életcsoport kommunikációja Európában Esőcsinálók, sztrájkolók, diktátorok -Mit mond JUNG? Kollektív tudat és kommunikáció: Hollywood más fajta szemmel A világirodalom más fajta szemmel Hogyan használd ki a kommunikációs csatornákat

36 Egy közkedvelt mondat Köszönöm a figyelmet!

37 Allport: A személyiség alakulása Barát Tamás: A bizalom tolmácsai Eric Berne: Emberi játszmák Néhány segítség az alapokhoz Futószalag és kultúra. Esszék a mai amerikai kulturális életről. ( Budapest, Gondolat Kiadó, 1972.) [Józsa Péter: A tömegkultúra problémái oldalak] H. Kissinger: Diplomácia John Dickie: Cosa Nostra Kurt Tepperwein: Út a sikerhez ( út önmagunkhoz) Müller Péter: Szeretetkönyv Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum Ruediger Dahlke: A pénz pszichológiája Síklaki István: A meggyőzés pszichológiája Wictor Charon: Önmenedzselés felsőfokon web: Mihail Arisztov, Alekszej Ljahov: A demográfiai átmenet

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT Lovas Dóra Az energia területén túl sokáig nem érvényesültek az Unió alapvető szabadságai. A jelenlegi események rávilágítottak ennek magas tétjére: az európaiak

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE

Részletesebben

ő ú ú ú ú ő É Á Ő ú ő ű ő ő ü ú Ö É É Á Á Á Á ú ő ü ú ő Ö ú ú Á Á Á ő ü É Á Á ú Ö Ö É É ü Á É Á Ü É Ö Á Á Á Á Ó É Ó Á Á É É É Ü Ö Ú É ú Á É É ü ú Ö Ú É É Ő Ó Ó Ö Ó ú Ő ű ú Ő ű ő ő ú Ö ű ő ő ű É Ő É ű Ü

Részletesebben

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú ű ú ű ű ű É ű ú É É ú Ó Á ú ú Á ú É É ű ű É ú ú ű ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú ú ú ú É ú ű ű Ú ú É ű ú ú ú ú ú Á Ú ú Ú ű ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú Ú ú ú ű ú ú Á ú ú ú ű ú Ú ú ú ú ű ú ú Ú ú ű

Részletesebben

ő Á Á Á ő ó Á Ö É Ö Á Á É Ó Á É É ó ő ü ő ü ő ő ó ó ő ó ó ő ó ő ő Ö ü ó ú ó ő Ö ő ü ó ő ő ú ó ő ü ő ő ü ü ő ő ő ő ő ő ő ü ü ó ó ő ü ő ő ü ü ő ü ó ő ó ü ü ő ú ü ő ü ü ő ő ü ó ő ü ó ó ő ü ú ő ó ő ü ó ú ő

Részletesebben

ű ű ű É Ü ű ű ű Ö Ü Ö ű Ö Ú Ö ű ű ű Á ű ű Á É ű Ú ű Ó ű É Ó É ű ű É ű ű ű Á ű ű ű ű Ö Ö É Ú Í ű Ó ű Ö ű Ö Ö Ö Ö Ö ű ű ű ű ű Ö É É Á Á É Ö Ö É Ú Á ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű É ű Ő ű Á ű

Részletesebben

Ó É Í ű ö ö ű í ö ö ö ö ö ö ö í ö ú ö í í ö í í í í ű ö í ö í ú Á Í Ó Á í ö ö ö ö ö ú Ú ö í í í ö ű ö ú ö Ú É É ö ú ö ö ú í í ú ú í ú ú í É ö É ö ú ú ú ö ú ö ú í É ö ö ö ö ö ö ú ö ö ú ú Á í ú ö Í ö í ö

Részletesebben

Á Á Á Ó ő ő ő í ő ö í ő ő ó í ó í ö ú ű í ó í ö ö őí ö ö ó í ő Á Á ö ö ű ö ö ö ö ö í ö ő ő ö ö í ő ö Ö Ú É Á őí í ö ö ö ö ö ő ö ő ő Ó ú ö ö ó Á ö ö ö í ö í ö í ű ö ö ű ö É ö ú ö í ö ú ű ö ű ö ö ő ű Ö ő

Részletesebben

ö ö ö ö ü ő ű ó ö ö ű ó ú ó ű ó ú ó ó ü ó ö ó ó ű ö ó ű ö ö ü ü ó ó ü ü ó ő ó ü ó ü ó ó ó ó ő ő ü ő ü ű ó ó ü ó ö ó ó ű ű ő ű ö ö ü ű ő ü ő ű ő ú ü ö ö ó ó ü ü ó ü ó ű ú ó ú ó ö ű ő ü ö ó ó ó ő ó ö ó ő

Részletesebben

ö í ő ő ő ö ö ö ö ö ő ő í ű ő ő ő ő ő í ű ő ő ő ű í ű ó ő ő ó ú ő ő ó ó í ó ö ö ö ő ő ő ő ú ú ó ö ö ő ő ű ö ö ú ó ó ó ö ú ő ó ö ő ő ö ő í ö ö í ő ö ő ö ő ö ú ő í ő ő ö ú ű ő ő ő ő í ö ö í í ú í ö ó ő ö

Részletesebben

ű ű ű ű É ű É Ú É É ű Ú É ű ű É É ű ű ű ű É É ű É ű ű ű É ű ű Á Ü Á ű Ú É É ű É ű ű É É ű ű É Á Á ű É É Ü ű Ú Ü ŰŰ ű ű ű Ó Ú ű ű Ö É ű Ú ű ű ű ű ű ű ű Ú Á É Ö Ü ű ű ű É É Á Á Á Á Ú É ű É ű ű Ü É É Ú ű

Részletesebben

ű Ó ú ú ú ú ú Ö Ö ú Á Ú ű ú ú Ú É ú ú Ö Ö Ű ú ú ú ű ú É ű ú É ú ú ú ű ű ű ú ű ú ű ú ű ű ú ű ű ú ú Á ú É ű ú ú ű ú Ü ű ú ú ű ű ú ú ú ú Ö Ö Ú ú ú ú ú ú ú ú ű É ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú É Í ú ű ú ú ú ú ű ű É ú

Részletesebben

ő ú ö ú ű ő Á ö ő Á ö ű ö ő Á ö Á Á ú ö ő ő ő ú ű ö ú ű ő Á ö ö ű ű ő ö Á ö ő ő ö Á ö ű ö ő ő ő ö ő ö ő ű ú ö ő ö Á ö Á Á ö ű ö ö ű ö ő ő ű ő ö ő ő ö ö ű ö ö ú ö ú ö ö ö ű ö Á ő Ü ö ű ö ő ő ö ö ö ö ő ú

Részletesebben

Á Á ó ó ő ó ü ó ó ó ó ó ő ó Á ó Í Í ő ő É Á ó ó ó ó Á ő É ó ő ő ő ő ü ó ő Ö Ö Ö ő ó ő ó ő ő ő ú ő Á Ö É ó ó ő ó Á ő ó ő ő ő ő ó Ö ú ú ú ű ó ó ő ó ú ú ő ó ü ó ó Ö ú ű ó ű ü ű ü ű ű ü ű ü Ö ó ő ó ú ő ó ó

Részletesebben

Í ö Í ú Ú ö É Ú É Í Ó Ó ö ö ö Ö ú ú ú É Í É Í Ó Ú ö ö Ú É Í Ö ú ö ú ú Ö ú ű Í Ó ú Í ú Í Á É Í Ó Ö ö ú Ú Ö ö Ú É Í Ó É Í ú ű Í Í öé ö Í Í ú ú ű ö Í ú ű ö ú É ű ú ú Á ú Ö ú ú ö ö ú ű ú ö ö ö ö ú ű ú ö ú

Részletesebben

ú ű Í Í Ó ú ú ú ú Í ú ú ú ú ú ú Í ú ú ú ú ú ű Í ű ú ú ú Í ú ú ú É Ó Á Á Á É Á Á Á ú ű Á Á Á É ú É Á ű Á ű Á Á Á Á Á ú ú Á ú É Á É ű ű ú ű ú ű Í ű ú ú ú É Í É Í ú ú ű ú Í ú Í ű ű ú ű Í ú ú ú ú ű ú ú ú ű

Részletesebben

Á Ő É ú ó ő ó ó ó ü ő ö ű ő É ü ö ö ő ű ü ő Á Ő É ö ó ú ó ő ó ö ú ó ú ó ő ó ö ő ó Ü ő ö ó ő Ü ő ü ö ö Ü ö ö Ő É É ó ö ő ö ó ü ö ö ű ő ú ó ő ó ó ó ő ő ó ó ö ó ó ó Ö ü ő ó ó ó ö ö ö ő ú ó ő ó ó ó ü ó ö ű

Részletesebben

Á Ú ő ú Ö ó ó ó ő ő ó Ö ő ú ó Ö ú ú ó Ü ú ó ó ó ó ű ó ó Í ú ő É É ő ő ű Ü ő ú ó ő ó ú ú ó ó ó Ö ú ő ú ő ú ő Ö ő Ü ő ó ó ó Ö ú ő ó ó Í Á É É É Á Á É É ó ú ó ő ó ó ó ó Ó ó ű ő ű ó É ú ó Ö ő ú ó Á É Á Í ó

Részletesebben

A globalizáció visszásságai

A globalizáció visszásságai A globalizáció visszásságai Alapfogalmak Modernizáció = fejlődés? Jólét = boldogság? Információ = szabadság? Deszakralizáció = technológia uralma? Igény = szükséglet? Mi a növekedés? Munkahelyteremtés,

Részletesebben

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról

Európa 2020. Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Európa 2020 Rövid összefoglaló az EFOP, GINOP és Horizon2020 programokról Készítette: Letenyei Katalin Orsolya Seper Vivien Sinkó Lilla Simon Dorottya Siska Enikő Tamándl László Trencsényi Tibor 1 1. Az

Részletesebben

Á Á Ö Á Ó Ü ü Á Ó Á Á Á ú É É É É É É Á Á Ó Á Ó Ó Á Ö Ó Á Ó Á Á Ó Á Ú Ö Ö Á Ö Á Á Á É Á Á Á Á Á Á Á Á É Ó É Á Ó É Ó Á Ó É Ó É Á Ó Ö Ö Á Ó ö ö ú Ö Á É Ó Ú Á Á Ú Ó Ó Ó Á Á Á Á Ú Á É Á Á ö Á Í Á Á É Í

Részletesebben

ő ő ű ú ő ü ü ü ü ü ü ő ő ü ü ü ü ű ü ü ő ő ő ő ő ű ú ű ű ő ő ő ő Á ü É ő Ö Ö Ö Á Í Á ő ő ő ő É ő ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ő ű ú ű ü ű ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü ú ü Ö ő ú ű ű ő ő ő É ü ű ő ő ő ű ú ü ű ő ő ő

Részletesebben

Á Á É ó ú ó ő ö ü ő ó ó ö ö ö ő ó ó ó ő ö ü ő ó É Á ő ó ö É ó ú ö ű ú ó ú ö ő ó ú ó ó ó ó ú Ú ő ú ó ü ó ü É ő ő ő Ö ő ö Á ó ö ó ö ó ö ó Á ő ö Í ó ő ó ó ó ő ő ó ü ó ó ó ö ö ó ö Á ü ú ó ő ő ó ó ü ó É Ö Á

Részletesebben

Ü ú ő ó ö Ö ó ó ő Ö ú ő ö ó ő ó ö ö ú ó ő ö ö ő ő ö ó ú ő ö ö ő ó ö ó ö ö ö ó ó ö ó ó ú ú ö ő ú ö ó ó ó ö ö ö ö ú ö Ü Á ú ő É ó ő ö ú ő ő ő ú Ö ú ó ó ó ó ú ő ó ö ő ó Ü ú ő ő ö Ü ó ő ó Á Á Ü ő ö ö Ü ö ö

Részletesebben

ő Á Ó ő ú ő ő ő ő ü ü ő ü ö ö ű ű ö ő ú ü ő ű ö ő ü ö ö ő ö ő Ú ú ü ö ő ö ü ő ő ü ő ü ü ö ő ű ű ö ö ö ö ö ű ö ő ű ű ö ö ő ü ő ü ő ö ú ú ő ő ú ö ö ü ü ö ő ő ü ő ő Í ü ő ü ő ö ö ő ú ű ö ú ő ő ő ő ű ö ü ö

Részletesebben

ú ű ű ü ú Ó ú ü É ú ű ú ú ü ú ű Á ü ú ü ü ű ú ü ü ü ú ü ü ú Ú ü ű ú ü ű ü É ú ú ú ü ú ú Ö ú ü ü ü ü ü ü Á ú ú ú ú ü ü ű ü ú ú ü ü ü ü Ö ü ú ü Ö ü ü ű ű ü ü ü ű ü ÍÓ ú ü ü ü ü ú ü ú ú Á É ú ü ü ű ü ú Á

Részletesebben

ö É ú Á Á Á Á Á É ü É É Á É ö Ő Ó Á Ő Ó Ó Í Ó Á ö Á Á Á Á Á É ÁÉ Á Á Á É É Ú É Á Á Á É É Á Á Á Ö Ö É É É É É É ú Á É É Ó Á Ó Í Ó Á Á Á ú Á ö É É É É É ő Á Ú Í É Á ö Á É Í É Ő Ó Ó Á É Í Á É É ö É Á Ő Ó

Részletesebben

ú ö Á ö Á Á ő ö ö ő ö ő ű ő ü ú ö ő ő ú ö ö ő ű ő ü Ó ö ö ü ö ú ö ü ü ü ő ö ö ú ü É ő ö ő ő ö ű ú Ü ő ő Á É ő ű Ü ő ő Ű ö ő ű ő ü ű ö ü ö ő ő ő ő ő ö ü ü ő ü ö ö ő ü ö ö ő ö ő ö ö ü ö ü ő ö ő ü ö ö ő ü

Részletesebben

É ü Ó É É ö É Á Ó Á É É ö É ü ü ű ö ű ö Á Á ö ő Á ő Á Á Ó ü ö ö ő ű ú ú ő ő ú ú ö ö ű ő ú ü ü ö Ó Á ö ü ö ö ü ő őü ö ö ö ő ű ő ö ö ő ő ö ú ö ö ö ú ö ú ű ö ő ö ö ö Ó ö ö ü ö ö ü ö Í ö ö ö ő ű ú ú ő ő ú

Részletesebben

Í ö ö É Í ö ú ú Í ö Ö ú ö ú ú Ú ö ú Ö ú ú ú ú ú Ó ö ö ú ú ú Á ú Á ú ö Ú ö Ó ú Ú ö ö ö ú ö ö Á Í ö ö ú ö Í ö ö ö ö É ö ű ö Í ö ö ű ö É Á ö ö ö ö ú Í ö ö ú ö ö ú É Á Í ú ö ö ö ö Í Í ú Í Í Í É Í ű Í Í Í Í

Részletesebben

Ű Ő É É Á É Ö Á É É Í É É ö ő Ö ő ö ü ó ő ű ő ű ű ő ú ó ü ő Ü ő ö ö ő ö ő ő ő ö ó ő ö ú ó ó ó ö ö ő ő ű ü ü ő ü ü ü ü ü ó ü ő ő ő ö ő ú ü ő ö ö ő ő ó ú ö ö ö ó ö ó Ü ő ő ö ő ó ó Ü ő ó ő ú ó ő ő ö ő

Részletesebben

ő ő ű ú ü ő ü ü ü ü ő ü Ú Í Á Ó É ü ü ü ő ő ő ő ü ú ő ű ő ő ú ú Á ú É ű ő ő ő ő Á ü É ő Ö Á ő ő ő ő É ő ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ő ű ő ú ú Á É ű ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É Í ü ű ő ü Ö ő ú ű ű ő ő É ü ű ő ű ő ú ú

Részletesebben

Á Í Á ü É ó ü ÍÉ ó ü ü ó Á ü ó ö ö ó ú ü ü É ú ü ó ó ó ü ü ü É ó ö ö ö ú ü ü ü ö ö ö É É ú ó ö ó ó ő É ö ö ó ó ú ü ó ó Á É ó ó ü ó É ó ó ü ó ó ó ó óű Á ü óű ú ü ú ü ü ú ü ú ü ú ü ö ü ü ó ó ü ó ó ű ü ü

Részletesebben

í Í Ő í Ü ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó Á Ó Ü í í ó í Ó Ü í Ó Ó í ó ó ő ő í Ó í Í í Ő í ó í Ó ö ó ó Ö ó ó Á Á ó Á ó É ő í í ő í Í í í í í ó ó ó í Ó Á ö Ö í í É Ő Á ó Á Á É Í É ó í ő í ő Ó ó ó í ó ő ó ó í ó ő Ó ő í

Részletesebben

Í É Á Á É É Á Ó É ú ü ö ű ű ö ű ö Í É É É Á Ő É ú ö ü ú Í Á ü ö ö ö ű ö ú ú ü ö ö ö ü ú ú Ü ö ű ú ö ö ű ü ú ö ö ű ü ö ű ü ö ű ü ö ö ű ö ö ű ö ű ö ö ű ö ű ö ű ö ű ö Á Ú ü ü ú ű ö ö ö ö ö Á ú ú Ü Á É ö ü

Részletesebben

ú ő ű ű ő ő ő ő ú ő ü ü ü ú ú ü ő Ó ő ü ő ú ü ú ü ő ú ü ú ü ü ü ü ü ú ü ő ü ü ű ü ő ü ü ü ü ú ü ü ő ú ü ő ú ú ü ü ü ü ü ü ő ü ü ü ú ü ü ü Ö ü ú ú ü ü ű ű ü ü ü ő ü ő ü ü ú ú ú Í ü Ü Ö ű ú Ú ú ü ű ü ú ü

Részletesebben

ő ő ő ő ő ő ő ő ő ú ü ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ő ő ő ü Ó ő ő Í ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ú ő ű ü ú Á ő ü Ö ü ő ő ő ü ő ü ú ü ú ő ü ű ő Á ő Ó ú ü ő ő ő Ö ő ü ő ő ü ő ü ő ü ő ő ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ú ő ő ő ő ő

Részletesebben

á á Á Á É É ÉÉ ú í Á Á É ö É Á Á á á é á é á Ű é á á é ő á á á é ú ő ő é á ó é é á í á ó á é ő é á á á é ó í á á ü é é á é á á é á á ó é é ö é Ü Ö Ö á á é é í é ú á ö é ö é é á á é á á é é ő á ő ő á é

Részletesebben

Á Ö É Ö Á É Ü É é ü é é ö é ö é ö é é é ö Í ó ó ó ö ü é ó ó ó é ó ó ó é ö é é é ó é é é ö Í ó ú Íü é ö é é é ö ö ö é é ü é é ö é é ó ü é ó ú é ü é ü é ó ó ó é é é ö é é ó ó é ü ó é é ö é é é é Í ó ó Í

Részletesebben

Ú Á É í ő í ó ó ó í ö í ö ö ö í ö ö ö ö ö Ú ö ó ö ö ö í ö í ő ö í í ő ö ú ö ó ö í Á í ó ő ú í ő ő ú í í ó ő í ó ó í í ő ó ó ó ő ó ó ő ü í ü ó ü ő ó ő ó ü í ó í ő É ö ö ö ő ü ő óí ö ű ö ü ó ö ö ő í ó í

Részletesebben

Í ű é ó ú Á ö ő ö é é é á é é ó ú ő ö é ó é á é é é é é é é ó á É É ü ő é é ó á á í á ó á é á ó á é é ü ó é ü ö ó ú ö é ö á ű á í é é é ü é é é ö á á á é ó é é ü á ü á á ú á á á á é é é é ü é é é ó é á

Részletesebben

í á í ö ö ö é ú é ö é ö ü é ö é é é á é á ü á ó á é Íí ő ő é ü é á á á ó ó ú ö é áíű ő ő é ö ó é í é é é á á é í á á ó é á ó é ü á é é Í í é ü ő ő é á é ü ú ó á é ű ő é ő ő ö ű ő ő á á á á í é é é á á

Részletesebben

ö ö Ö Ü ó í ö Ö ó ó ó ó í í ö ö ö í Ü Ü ö ö í í ó ö í ó ó ó ú ű ó ó ó ó ó ó ó ó ö ö í ó ó í ó ö ű ö ö ö í ú ú ó ó Ö ö ú ű ö í ó ó í í ú ö ö í ú ű ó ó ó ó ó ó ö ó í ú ű í í í ó ó ó ó í ó ó í ú ö ű í ö ó

Részletesebben

Á ü ü Á ú ő Á ő ő ő ö ö ö ő ü ü ő ü ő ő ő ű ű ö ő ő ő ü ő ő ő ő Á ő ő Í ú ú ú ú Ö Á É Á Í ú ű Ö ú ú ú ő ü ő ő ü ő ü ü ő ü ő ü É É ű ü ő ő ő ő ü ő ü Í É É Á Ó É ú Ö Ó ú Ö ü ú Í ő ő ő ö ő ü ú ő ö ő ő ü ű

Részletesebben

Ö Ú Á É É Í Á Ü Á É Ö Ö ő Ö Ö Ö É Ó Ö Ö Ó Ö Ö Ö Á Ű É É Ó Ó Ó Ö Ó ő Í ő Ó Ö Ö Ö Í Ö Ú Ó Ó Ó Ö Ö Ó Ó Í Í ö ú ö ű ö Á ö Í ő Á ö ü ö ö ü ö ü ö Ú ö Ö Ö Ö ő ő ő Ó ő ö Ö ÍÍ Ö Í Ö Ö Í Ö Ö Í Í ő Ö ö ő ő ú ö ü

Részletesebben

Ó Ú Ö É Ö Á Ú Ó É Ö É É Ö Á Á É ö ü ö í ö ö ő ó ö ö ő ő ö ó ö ű ő ő ö ö ű ö í ő í ű ö ü ű ö ó ö í ó í ű ó ű ö ő Á Á í ú ő ö ö í ó ú ó ú ó ú ó ú ó í ó í í ó ö ö Ö í ó ő ú ő ó ú Ö ű ő ö ö Á Á Ó ó í ó ó ö

Részletesebben

ó Á Á É ó ó ó ó ű ó ó ú ó ó ú ü ó ó ó ü ó ó ó ó ó ó ü Í ű ó ű ú ü ű ó É ó ű ó ó ű ó ü ű ó ó ü ü ó ó ó ó Í ü ó ó ü ó ű ú ó ó ó ü ó ü ú ű ó ú Í Ú ű Í Ö ó Á Á Á Á É Á Á Á É ó ó ó ó ú ó ó ü ü ó ü ó ó ó ó ó

Részletesebben

Ö É É É É Á ü é ü ö ó é é ú é ő ú ö ö é ú é ő é í é é ó ü ü ó é ő í ó ó ű é é é é ő é é é ó ő ö ő ö ó ú ó é é ű í é ó ó é é é é é é é ő ó é é ő é ó é é öü ő é é é é ó é ő é ö é é í é ó ő ó é é é ü ó ú

Részletesebben

ő ű ő ö é ö é é ő ü é é ö ü ó Ó Ö é ü é ö é Ö é ő ü é ű ő é é ö ó é Á é ő é é ő í ő ö ö ö ű ö é ő ő ő é ü é é í ő é ő ú é ő ó ó é í é ő ü é ü ó ü é ő ü é ő ü ö ő ü ü í é ü ő ő ö é Á é ő é é ő ü ő ő é é

Részletesebben

ő Ö ő í í ó ó ó ú ő ó ó ü ő ö ő ő ó ó ü ó í ő ö ö ö ó ő ó ö ö ő ó ó ó ó ö É ó ó ű ö ü ő ó ó ú ó í ó ő ó ó ő ú ó í í í ó í í ő ó ó ő ü É É Á Á É É ó ő ö ő ő ő ő ö ő ő ö ő ő ő ü ó í ö ó ó ő ú ő ó í ő ö ő

Részletesebben

ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü

ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü ö Ü ü ö Á ö ö ö ö ö ö ű ö ú ö Ö ú ö ű ű ö Á ö ú ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü ö ö ü ö Ö ö ö ö Ö ü ö ö ű ö ö ö ö Ö ö ö ö Ü Ö ö ö ö ö ö ö ö Ü ö Ü ű ö ú ö ú ö ö Ü ü

Részletesebben

ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö

ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö ö ü ú ö Á ü ö ö ö ö ö É ű ű ö ö ö ö ü ö Ó É Á Á Í Á Á ü ö ű ü ü ű ü ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö ö Á ű ű Á ö ö Á ö ü ü ü ü ü ö ü ö ö ö ö ö ü Í É Ü É Á

Részletesebben

í ő ü í ú É ó ő ő ö í ó Í ú í ő ü í ú ü ő ó ó ő ő ő ő ó ö ö ü ö ö ó ö ó í ö ö í ő Ö Ö Ö ő ó ő ő ő ö ő Í ó ő ó Ó ő ó ö ö ú ú ö ö ú ö í ő Á Ö ő ő ó í ő ü í ú ü ő ő ő ő ő ó ö ú Ö ú ú í ö í ó ó Ö ö ő ö ó ú

Részletesebben

ő ü ö í é é é é ő ő ő í ő ő ő ó é é é é ü ö é é ő é í ő ó ó é ü ö ő é é é í é ö é ű ö é éé ő ü é éé ő é ó í í é é í ú é é ö í é é é é é é ú é é é ú é í ó ű ö ő ö ó ü ő ó ö é é é é é éü ö ű é é ü ő ó é

Részletesebben

Á ú ó ú ó őí ö ó ő ő ö ű ú ő ó ű ú ö ö ő ő ö ó ü ö ü ü ó ö ő ö ő ő ü ö ö ü ő ó ö ö ó ő ö ó ó ö ö ö ő ő ö ó ő ő ö ó ő ó ő ő ú ő ó ú ó ő ő ó ö ű ö ó ő ő ö ö ó ő ü ö ő ő ó ó ü ó ö ü ö ö ú ő ő Á ő ő ő ő ő

Részletesebben

Á Á ü ö Ő é ü ö é é é ü ö ö ö ó ü ü ü é ü ö ö é Á ö ö ö é é é é é í é í ó é ó é ó ó ö ü ö í é ü ü é ö ü í ö é é ü é ó é ö é é ü é é ü é ü ü ü é ö ü é é ü ö ö ó ö ó í üí ö é é Á ú ö é é ü ú ó ö ó ö í í

Részletesebben

ű ö ú É Í Á ü É ó ű ö ú ú ő ó ó ö Í ő ó ó ó ó ó ö ó ő őí ö í ö ő ö ő Á Á É őí ő ü őí ü Á ó Á í í ó Á ó ó í ó ó ő Á É ö Ú ő ü Ö ó ö ó ö ö í Á ö ő ő ó ó ó ó ö í í í ú ó í ö ö ő ő ő Ö ő í ö ó ó ö í ö ö ő

Részletesebben

É Ó É É É Ó É Ú Á Á É É ó É Á Á ó É Á Á É ú É Á Á ó ő ü ő ü ő ó ó óú ö ó ó ó í ő ő ő í í ő ú ő ű ö ü ö ú ü ő ö ő ü ó ő ő í ö ő í ú ü ő ö í ő ő ü ő ó ú ó ő ö ú ű ö ő ó ú ü ó ó ü ó ő ó ő ő ő óó í ő ú ó ő

Részletesebben