Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória IV. korcsoport"

Átírás

1 Alkalmazói kategória IV. korcsoport Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót, jó tanácsot figyelmesen olvass el! Ellenőrizd, hogy a korcsoportodnak megfelelő feladatlapot kaptad-e! A verseny közben az íróeszközön és a számítógépen kívül más segédeszköz (könyv, füzet, függvénytábla stb.) nem használható. Mobiltelefonodat az asztalodon, kikapcsolt állapotban helyezd el! A feladatok tetszőleges sorrendben megoldhatók. Javasoljuk, hogy a feladatokat először olvasd végig, utána egyenként oldd meg az egyes részfeladatokat! Felhívjuk a figyelmedet a gyakori (10 percenkénti) mentésre, és feltétlenül javasoljuk a mentést minden esetben, mielőtt egy másik feladatba kezdenél. A forrásállományokat a C:\GDVERSENY\FORRAS\OFFICE_XXXX mappában találod meg! Válaszd az általad használt Office verziójának megfelelő mappát! A megoldásokat a C:\GDVERSENY mappában lévő, az azonosítóddal megegyező nevű (A3XX) könyvtárba kell mentened! Ellenőrizd, hogy az azonosítóddal megegyező nevű könyvtár elérhető-e, ha nem, még a verseny elején jelezd a felügyelő tanárnak! A verseny végén feltétlenül ellenőrizd, hogy minden megoldás a megadott könyvtárban van-e, mert csak ezek értékelésére van lehetőség! Ellenőrizd, hogy a beadandó állományok olvashatók-e, mert a nem megnyitható állományok értékelése nem lehetséges! Amennyiben számítógépeddel műszaki probléma van, jelezd a felügyelő tanárnak! A jelzés tényét és a megállapított hibát jegyzőkönyvezzük. A kiesett idővel a verseny ideje hosszabb lesz. (A rendszergazda nem segítheti a vizsgázót a feladatok elkészítésében.) Ha hamarabb végzel, a feladatlapot leadva csendben távozhatsz, de csak akkor, ha a rendszergazda már lementette a megoldásaidat! Jó munkát! Feladatok - Döntő 1. oldal április 19.

2 Alkalmazói kategória IV. korcsoport TERVEK (50 PONT) Szeged egyik legszebb épülete a Nagyszínház, az idén ünnepli 130. születésnapját. Készíts el egy kétoldalas dokumentumot az alábbi leírás alapján! Amit a leírás nem tartalmaz, azt a mintáról olvasd le! Első lépésben készítsd el az alapdokumentumot adatok nélkül. Munkádat tervek néven mentsd, a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! Alakítsd kördokumentummá, melynek első oldala egy plakáttervből, a második egy műsortervből álljon. A szükséges adatokat a musor_win.txt fájl tartalmazza! Egy havi műsortervben (egy lapon) az adott hónap összes előadása szerepel. A forrásállományban az adatok már dátum szerint rendezettek. Abban a hónapban, ahol kevesebb előadás van a táblázat sorai üresen maradnak. A dokumentum szövegét neked kell begépelned! Ügyelj a helyesírásra! 1. A dokumentumban mindenütt Calibri (vagy hasonló talpatlan) típusú betűk szerepeljenek! 2. A lap A4-es méretű, a margók 1,5 cm-esek legyenek! 3. A lap mintázatának kialakításához a maszkok.png képfájlt használd! Plakátterv 1. Betűméretek: 14, ill. 16. Az átlós felirat betűmérete tetszőleges, a mintának megfelelő legyen! 2. A képeket a plakat mappában találod, elrendezésük legyen a mintának megfelelő! A képek arányosan kicsinyítettek, magasságuk 5 cm. 3. Az ellipszis alakú objektumok körvonala 3 pont vastag színátmenetes. (2003-as Office használata esetén a vonal színe az RGB 149, 179, 215 színkódú kék.) 4. Figyelj rá, hogy a hónap neve minden plakátterven a megfelelő legyen! Azaz a márciusi plakáttervet a márciusi műsorterv kövesse! Feladatok - Döntő 2. oldal április 19.

3 Alkalmazói kategória IV. korcsoport Műsorterv 1. A műsorterv minden elemét szövegek, képek egy 30 soros táblázat valamely cellája tartalmazza. 2. A lapon élőláb található, melynek elemei szintén egy táblázat celláiban foglalnak helyet. 3. Az oldalon előforduló betűméretek: 20-as, 11-es. 4. Az előadások részletes listáját a forrásállomány adatainak felhasználásával alakítsd ki! 5. Az előadások listájában minden páratlan sor kék színű, RGB kódja 149, 179, A plakátképek szélessége 4,5 cm arányosan kicsinyítve, a társulat tagjainak képe 1,7 cm magas, szintén arányosan kicsinyítve. 7. A törzsdokumentumot tervek_torzs, az egyesített dokumentumot tervek_egybe néven mentsd a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! 8. Készítsd el külön az áprilisi műsor- ill. plakáttervet! Az egyesített levelet mentsd aprilis_egybe néven a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! Feladatok - Döntő 3. oldal április 19.

4 JEGYELADÁS (60 PONT) Készíts táblázatot, a Szegedi Nemzeti Színház áprilisi eladásairól! A megoldás során vedd figyelembe a következőket! Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használj! Amennyiben szükséges, segédszámításokat külön cellákban végezhetsz a táblázattól jobbra. A részfeladatok között van olyan, amely egy korábbi kérdés eredményét használja fel. Ha egy részfeladatot nem sikerült teljesen megoldanod, használd a megoldását úgy, ahogy van, vagy számot adó kifejezés helyett írj be pl at, és azzal dolgozz tovább! Így ugyanis pontokat kaphatsz erre a részfeladatra is. Az eladas3 nevű állomány tartalmazza az áprilisban eddig értékesített jegyekkel kapcsolatos adatokat (vevő neve, előadás címe, időpontja, műfaja, helyszín, hely, jegytípus). A táblázatkezelő program segítségével oldd meg a következő feladatokat! 1. Nyisd meg táblázatkezelő program segítségével az eladas3 nevű munkafüzetet! Az eladással kapcsolatos adatokat tartalmazó munkalap neve Jegyeladás legyen! 2. Töltsd be a berletek.txt állomány tartalmát egy új munkalapra, melynek neve Bérletek legyen! A munkalapon megtekinthető, hogy az egyes bérletekhez, mely előadások tartoznak a 2012/2013-as évadban. A minta és az alábbi szempontok figyelembe vételével formázd a táblázatot! A bérletadatok fekvő tájolású lapon legyenek. Ügyelj arra, hogy egy oldalon elférjen minden adat! Az élőfejben, középen szerepeljen a Bérletek 2012/2013 felirat! A táblázat színezéséhez a vajszín, a szürke és a barna egy-egy árnyalatát használd! Alaphelyzetben minden sor alatt közepes vastagságú, vajszínű szegély legyen! Az első sor magassága 30 pont, míg a második soré 50 pont! A feliratok a mintának megfelelően látszódjanak! Alkalmazz feltételes formázást a Nagyszínház előadásai alatt lévő táblázatrész formázására! Amennyiben a cella az X betűt tartalmazza a cella szürke háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel jelenjen meg! Alkalmazz feltételes formázást a Kisszínház előadásai alatt lévő táblázatrész formázására! Amennyiben a cellában a(z) o I. szerepel, akkor a cella barna háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel, o II. szerepel, akkor a cella vajszínű háttérrel, és mindenütt fehér szegéllyel, o I. II. szerepel, akkor a cella barna és vajszín közötti színátmenetes háttérrel (2003-as Office esetén pl. narancssárga szint alkalmazz!), és mindenütt fehér szegéllyel jelenjen meg! Feladatok - Döntő forduló 4. oldal április 19.

5 3. A bérletek a helytől függően különböző árakon vásárolhatók meg. Töltsd be a berletarak.txt állomány tartalmát egy új munkalapra, melynek neve Bérletárak legyen! 4. Határozd meg a Bérletek munkalap adatainak felhasználásával, hogy az egyes bérletek esetében hány előadás van a Nagyszínházban, a Kisszínházban, illetve Összesen! A Kisszínház előadásainak összeszámlálásakor vedd figyelembe a következőket! A bérletesek a Kisszínház kisebb mérete miatt két csoportban tekinthetik meg a Kisszínház előadásait. A bérletek egyik típusánál (pl. Nemzeti premier stb.) mindkét csoport megtekinti azokat az előadásokat, melyekhez tartozó cellában az I. II. bejegyzés szerepel. A többi bérletnél a bérlet tulajdonosa választhat, hogy mely előadásokat szeretné megtekinteni, az I. vagy II. jelöléssel megadottak közül. Készíts olyan képletet, melynek másolásával minden bérlet esetében egyértelműen meghatározhatók a darabszámok értékei! 5. Mindkét helyszínnél feltüntetésre került a legkisebb és a legnagyobb jegyár. Határozd meg a bérletek legkisebb és legnagyobb árát az előadások számának és a jegyáraknak a felhasználásával! A bérletárakat 10%-os kedvezménnyel, tízesekre kerekítve jelenítsd meg! 6. A minta és az alábbi szempontok figyelembe vételével formázd a táblázatot! A bérletadatok fekvő tájolású lapon legyenek. Ügyelj arra, hogy egy oldalon elférjen minden adat! Az élőfejben, középen szerepeljen a Bérletárak 2012/2013 felirat! A táblázatban minden sor alatt közepes vastagságú, vajszínű szegély legyen! A számok mellett szerepeljenek a db és a Ft feliratok! 7. A Jegyeladás munkalapon az áprilisi eladások adatai találhatók. Az A1-es cellában helyezd el a Jegyeladás április feliratot és igazítsd úgy, hogy a táblázat teljes szélességében középre igazítva jelenjen meg! 8. A kategória, a jegyár, a kedvezmény és a fizetendő értékeinek meghatározásához importáld a kategoria.txt állomány tartalmát egy új munkalapra, melynek neve Kategóriák legyen! 9. A jegyár kiszámításához elsőként a Kategória oszlop értékeit kell meghatározni. A Nagyszínházban a választott Feladatok - Döntő forduló 5. oldal április 19.

6 üléshelytől függően 5 kategóriába sorolják a jegyeket. A Helyszín, a Szint és a Hely oszlopok adatai alapján határozd meg a Kategóriák munkalap megfelelő táblázatának segítségével a kategória értékét! 10. A jegyárat a helyszín, a kategória és az előadás műfaja együttesen határozza meg. Készíts másolható képletet, mely a Kategóriák munkalap megfelelő segédtáblázatainak felhasználásával meghatározza a jegyárat a Nagyszínház és a Kisszínház előadásainál! 11. A kedvezmény mértékét a Jegy típusa határozza meg. A megfelelő segédtáblázat adatai alapján számítsd ki a kedvezményt! 12. Határozd meg a Fizetendő oszlophoz tartozó értékeket! 13. A mintának és a leírásnak megfelelően formázd a táblázatot! A táblázatban mindenütt Calibri betűtípust használj! A táblázat címe 18, a táblázat fejléce 13, az adatok 11 pt-os betűméretűek legyenek! A megfelelő helyeken alkalmazz félkövér, dőlt megjelenítést! A táblázat celláinak kitöltésénél és a szegélyek színezésénél a vajszín és a barna egy-egy árnyalatát használd! A táblázat számértékei pénznem formátumban, tizedesek nélkül, ezres tagolással legyenek láthatók! A táblázat fejlécének sora 30 képpont magasságú, míg az adatokat tartalmazó sorok magassága 20 képpont. Állítsd be, hogy minden oldalon ismétlődjön a táblázat fejléce! 14. Rendezd a táblázat adatait a dátum szerint növekvő sorrendbe, ezen belül pedig a jegyárak szerint csökkenő sorrendbe! 15. Egy másik munkalapon készíts kimutatást arról, mennyi jegyet adtak el az egyes műfajok esetében! A munkalap neve Műfajok legyen! A műfajok egymás alatt, ABC sorrendben legyenek a lapon, a műfajok mellett jelenjen meg, hogy hányszor szerepel a Jegyeladás munkalap táblázatában! 16. Készíts háromdimenziós torta diagramot, mely megmutatja a műfajok százalékos megoszlását! A diagramnak legyen címe! Az egyes adatelemeken kívül jelenítsd meg a százalékos értékeket! A legnagyobb értékhez tartozó körcikket emeld ki a többi közül! Feladatok - Döntő forduló 6. oldal április 19.

7 SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ (30 PONT) Készítsd el a Szegedi Nemzeti Színházzal foglalkozó weblapot a következő leírás és a mintaképek felhasználásával! A weboldalak egységes alapmegjelenítéssel készüljenek el! A weblapok háttere és szövegszíne az #9C0000 RGB kódú szín legyen! Az oldalakon egy 1000 pixel széles táblázatban kerüljön elhelyezésre az aktuális tartalom! A táblázat hátterének és oldalak linkjének színe #F5E9CA RGB kódú szín legyen! A táblázat felső részén helyezd el az alap.jpg képet! 1. A kezdőoldalt index.html néven mentsd el! A minta szerint jelenítsd meg a feliratot és a maszk.jpg képet! A képre kattintva jelenjen meg a menu.html oldal! 2. A menu.html oldal megjelenítését a minta alapján végezd el a megfelelő forrásállományok felhasználásával! Az egyes képekre kattintva aktualizálódjanak az epulet.html, a szinjatszas.html és az operajatszas.html oldalak! Az oldalak szöveges elemei az epulet.txt a szineszet.txt és az opera.txt állományokban találhatók. Feladatok - Döntő forduló 7. oldal április 19.

8 3. Az epulet.html oldalt formázd a minta szerint! A szinhaz_1883.jpg és a szinhaz_1886.jpg képek egymás mellett szimmetrikusan jelenjenek meg! 4. A szinjatszas.html oldalon az egyes pontoknál félkövéren jelenítsd meg az időszakra utaló szövegrészeket! A deryne.jpg, a jaszai_mari.jpg, a kiraly_konig_peter.jpg, a sziklai_jeno.jpg és a simandy_jozsef.jpg képeket váltakozva helyezd el a szövegtől jobbra és balra igazítva a megfelelő szövegrészek mellett! Feladatok - Döntő forduló 8. oldal április 19.

9 5. Az operajatszas.html oldalon a vaszy_viktor.jpg és a gregor_jozsef.jpg képeket váltakozva helyezd el a szövegtől jobbra és balra igazítva a megfelelő szövegrészek mellett! Feladatok - Döntő forduló 9. oldal április 19.

10 LOGO (10 PONT) Készíts a minta és az alábbi leírás alapján képet a Szegedi Nemzeti Színház 130. évfordulójára! Az elkészült képet logo_130 néven a szerkesztő program saját formátumában és jpg formátumban is mentsd el! 1. A kép 399 képpont széles és 133 képpont magas legyen! 2. A kép 3 egyforma részből áll. A középső harmad színe a barna egy árnyalata (RGB kódja: 124; 69; 61) legyen! Az első harmadban helyezd el a szinhaz.jpg képből kivágott 133 képpont széles 133 képpont magas képrészletet a minta szerint! A kép utolsó harmadában háttérszín RGB kódja (248; 240; 223)! 3. Készítsd el a kép feliratait a mintának megfelelően! Feladatok - Döntő forduló 10. oldal április 19.

11 SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ MŰSORA (50 PONT) A Szegedi Nemzeti Színház társulatának, repertoárjának, bérleteinek adatait, valamint a 2012/2013-as évadának előadásait tartalmazó adatbázist kell elkészítened a berlet.txt, a repertoar.txt, a tarsulat.txt, a szerep.txt és az eloadas.txt szövegfájlok felhasználásával. A forrásállományokban az egyes adatelemeket pontosvessző választja el, az első sorban a mezőnevek találhatók. 1. Hozz létre musor néven egy adatbázist! Importáld az adatokat a forrásállományokból, az állományok nevével azonos (berlet, repertoar, tarsulat, szerep, eloadas) nevű táblákba! 2. A táblák mezőinek nevét, adattípusát és a kulcsot az alábbi leírásnak megfelelően add meg! Az eloadas táblához rendelj ekod néven egyedi azonosítót! berlet(bkod, megnevezes) bkod a bérlet kódja (szám) - kulcs megnevezes a bérlet neve (szöveg) repertoar(rkod, cim, mufaj, helyszin, bemutato) rkod a darab azonosítója (szám) - kulcs nev a darab címe (szöveg) mufaj a darab műfaja (szöveg) helyszin a darab előadásának helye (szöveg) bemutato a darab bemutatásának dátuma (dátum/idő) tarsulat(taz, tnev, tagozat) taz a társulat tagjának azonosítója (szám) - kulcs tnev a társulat tagjának neve (szöveg) tagozat a tagozat, melyhez a művész tartozik (szöveg) szerep(rkod, taz, szerepkor) rkod a darab azonosítója (szám) - kulcs taz a társulat tagjának azonosítója (szám) - kulcs szerepkor a darabban betöltött szerep megnevezése (szöveg) eloadas(ekod, rkod, berlet, datum, kezdes) ekod az előadás azonosítója (számláló) - kulcs rkod a darab azonosítója (szám) berlet a bérlet kódja (szám) datum az előadás dátuma (dátum/idő) kezdes a darab bemutatásának dátuma (dátum/idő) A táblák közötti kapcsolatokat az alábbi ábra szemlélteti: Feladatok - Döntő forduló 11. oldal április 19.

12 3. Készíts Oszlopos űrlapot az előadás adatainak könnyebb rögzítése érdekében! Az űrlap készítésekor vedd figyelembe a következő szempontokat! A darab kódjának megadása kombinált lista (beviteli lista) segítségével történjen! A kombinált listában jelenjen meg a darab címe, műfaja, a darab címe szerint rendezetten! Ügyelj arra, hogy a legördülő listában minden adat rendesen olvasható legyen! A bérlet kódjának megadása szintén kombinált lista (beviteli lista) felhasználásával történjen! A kombinált lista rendezetten tegye lehetővé a bérletek közül a választást! Az űrlapon ne legyen elérhető a görgetősáv, ne legyen méretezhető az ablak! Az űrlapfej és az űrlapláb háttere #862110, míg a törzs rész háttere #FDF5D5 kódú szín legyen! A feliratok színe a törzsben # kódú, míg az űrlapfejben #FDF5D5 kódú! Az űrlapfej és az ablak felirata egyaránt Előadás adatai legyen! Az űrlapfejben középre igazított legyen a felirat, 24-es betűmérettel, félkövéren! Az űrlaplábban a mintának megfelelően helyezz el 6 gombot! Az Új előadás feliratúra kattintva legyen lehetőség egy új rekord felvételére, míg a Bezárás feliratú zárja be az űrlapot! A nyilakat tartalmazó gombokkal a rekordok közötti léptetést valósítsd meg! Az űrlap segítségével rögzítsd az eloadas táblában a következő adatsort! május 2. 19:00 óra Pillangókisasszony Bérletszünet A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentsd el! Ügyelj arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek, felesleges mezőt ne jeleníts meg! 4. Készíts lekérdezést, mely megjeleníti a 2013-ban bemutatásra kerülő darabok címét, műfaját, bemutatásának helyét, dátumát időrendben! (1bemutato) 5. Készíts lekérdezést, mely megadja annak a darabnak a címét, melyet legtöbbször tűztek műsorra! (2legtobb) 6. Készíts lekérdezést, mely azoknak a művészeknek a nevét listázza ki, akik jelenleg egyetlen darabban sem szerepelnek! (3nemszerepel) 7. Készíts lekérdezést, mely kilistázza azoknak a művészeknek a nevét ABC sorrendben, akik komédiában szerepelnek! Ügyelj arra, hogy minden név csak egyszer jelenjen meg a listában! (4komedia) 8. Készíts lekérdezést, mely megjeleníti, azoknak a bérleteknek a nevét, melyekben szerepel a Jávor Pál bérlet valamelyik darabja is! Ügyelj arra, hogy Jávor bérlet ne legyen a listában! (5Javor) 9. Készíts jelentést, mely az alábbi mintának megfelelően megjeleníti a Színház áprilisi műsorát! A nap mellett helyezz el egy pontot és a nap nevét is! A kezdés időpontja mellett legyen látható az óra felirat! A darab neve és műfaja kötőjellel elválasztva jelenjen meg egymás mellett! Adott nap esetén a helyszín szerint csökkenő, azon belül pedig a kezdés időpontja szerint legyenek rendezettek az adatok! Az egyes napokhoz tartozó adatokat vékony vonal válassza el egymástól! A jelentés címe mellett helyezd el a logo_130.jpg képet! (jelentes) Minta a jelentéshez: Feladatok - Döntő forduló 12. oldal április 19.

13 Feladatok - Döntő forduló 13. oldal április 19.

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013. Döntő. Alkalmazói kategória III. korcsoport Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót,

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. április 8. Név:.... osztály: INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 2. forduló Alkalmazói kategória IV. korcsoport Kedves Versenyző! Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, IV. korcsoport

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2 0 0 9. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2009. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 2. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A forrásállományokat a forras_prog mappa megfelelő

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 1. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. Ivóvíz Prezentáció, grafika és weblapkészítés 2. Italos karton Táblázatkezelés 3. Bérautó Adatbázis-kezelés 4. Felajánlás maximális A gyakorlati vizsgarész a 120 40 30 30 20 elért

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2013. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. október 31. 14:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 31. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. október 31. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 4. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésére. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Országos Számítástechnikai Emlékverseny 2015/2016 Alkalmazói kategória 3. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. október 16. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 16. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. október 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6.

I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t 2 0 0 7. n o v e m b e r 6. 1. Diákkonyha A Fincsi Diákkonyha több száz diák számára biztosít olcsó és finom ebédelési lehetőséget. A menük

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Kérjük a tisztelt tanár kollégákat, hogy

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 12. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 12. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló. KGÓR. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret R a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 6. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató

INFORMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT. Pontozási és javítási útmutató PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május INFORMATIKA KÖZÉPSZINT Pontozási és javítási útmutató A feladatok pontozását a mellékelt pontozási és javítási útmutatók alapján lehet elvégezni. A feladatokban szereplő részpontok

Részletesebben

1. FELADAT Mező neve Mező típusa Mező hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mező neve Mező típusa

1. FELADAT Mező neve Mező típusa Mező hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mező neve Mező típusa 1. FELADAT Nyissa meg az M5-1 adatbázist a megadott helyről! 1. Hozzon létre új adattáblát az alábbi négy mezővel, illetve tulajdonsággal! [2 pont] TermékID Szöveg (Text) 25 Tényleges eladás Szám (Number)

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok

1. 2012. évi nyári olimpiai játékok F203-.foruló II. KATEGÓRIA. 202. évi nyári olimpiai játékok Ált. lapméret B5 (JIS) 82x257 mm tájolás fekvő mind a négy margó 30 pt (,06 cm +/-0,0 cm), kötésmargó fent 0,4 (,02 cm +/-0,0 cm sorköz szövegtörzsben,2x

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI

INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI INFORMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI 2. feladatsor A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Fontos tudnivalók A gyakorlati feladatsor megoldásához 240 perc áll rendelkezésére. A vizsgán használható

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Feladatgyűjtemény Szövegszerkesztés Word XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Word XP FELADATGYŰJTEMÉNY Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Word szövegszerkesztő programra.

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM gyakorlati vizsga 0521 2 / 12 2006. november

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. /4 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Beadott fájlok nevei

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. Magyar versek Táblázatkezelés 2. Teszt kiértékelés Adatbázis-kezelés 3. Konferencia Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Közúti ellenrzés maximális

Részletesebben

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor 2012. január 27. Masterfield Oktatóközpont Bevezető A feladatok csak az alább megadott sorrendben hajthatók végre. Minden feladatot be kell

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Office 2010

Bártfai Barnabás. Office 2010 Bártfai Barnabás Office 2010 BBS-INFO Kiadó, 2011. 4 Office 2010 Bártfai Barnabás, 2011. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9.

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9. 1. Színház Készítse el a mintán látható színházi plakátot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást! A plakát A5-ös méretű lesz, ezért egy fekvő A4-es lapra két példányt helyezzen el. 1. A szöveg

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

INFORMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 1121 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Egyéni bérek és keresetek adatszolgáltatás rögzítő programjának használati útmutatója

Az Egyéni bérek és keresetek adatszolgáltatás rögzítő programjának használati útmutatója Az Egyéni bérek és keresetek adatszolgáltatás rögzítő programjának használati útmutatója A rögzítő program elérhetősége: www.munka.hu--foglalkoztatás--statisztika--egyéni bérek és keresetek statisztikája

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program Horgász Napló Intelligens Fogási Napló Program V2.1.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló I. GÓI. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

Nemes Tihamér OKATV 2011 Második forduló Alkalmazás kategória

Nemes Tihamér OKATV 2011 Második forduló Alkalmazás kategória 4. feladat: A légierő pilótáinak kiképzése (55 pont) Mint tudjuk, a katonai pilóták a legkiválóbb repülőtisztek közül kerülnek ki. A kiképzőbázison az erőnléti gyakorlatok mellett elméleti, technikai,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Összpontszám: 100 pont Beküldési határ: 40 pont

Összpontszám: 100 pont Beküldési határ: 40 pont A 2004/2005 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatainak megoldása I. (alkalmazói) kategória Kérjük a tisztelt tanár kollégákat, hogy a dolgozatokat az egységes értékelés

Részletesebben

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 1 ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2013/2014 Döntő Kedves Versenyző! A feladatok megoldására összesen 180 perc áll rendelkezésedre. Mielőtt hozzáfognál a feladatok megoldásához, néhány tudnivalót,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI INFORMATIKA ÚTMUTATÓ. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI INFORMATIKA ÚTMUTATÓ. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK Informatika emelt szint Javítási-értékelési útmutató 0802 INFORMATIKA EMELT SZINT% GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, II. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Készítsd egy mappát, amelynek a neve a versenyen használt kódszámod legyen! A nyers

Részletesebben

Ministerul Educației și Cercetării Științifice Olimpiada de Tehnologia Informației etapa județeană 21 martie 2015

Ministerul Educației și Cercetării Științifice Olimpiada de Tehnologia Informației etapa județeană 21 martie 2015 Tétel Projekt - Traveling in space and time 100 pont Megjegyzés: Minden szükséges forrást a desktopon, a Resurse mappán belül, a CLS_9_SUBIECT_ PROIECT mappában találtok meg. A mappában található összes

Részletesebben

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0

ECDL Képszerkesztés, syllabus 1.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen formában vagy eszközzel közölni

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Megoldások 1. Indítás: Start menü, Minden program, Microsoft Word. A megnyitáshoz használjuk a megnyitás: Fájl menü, Megnyitás menüpontot. A Nézet menüben válasszuk

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A három feladat megoldására 3 óra áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Új gépjármű beérkeztetés modul

Új gépjármű beérkeztetés modul Új gépjármű beérkeztetés modul 1. BEVEZETÉS... 2 2. ÚJ GÉPJÁRMŰ BEÉRKEZTETÉS FELVITELE... 3 2.1. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNY NÉLKÜL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 4 2.2. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNNYEL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 10

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint Javítási-értékelési útmutató 1422 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 12. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Az OTDK-ra beadandó pályamunka felöltése és a nevezés az OTDT online rendszerén (http://online.otdk.hu) keresztül történik.

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai Iskola neve:... Iskola székhelye:... Versenyző neve:... Évfolyama/osztálya:...

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Informatikai

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA III. (országos) forduló 2006. március 24. Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakiskola Eger Versenyző Pontszám

Részletesebben

Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója

Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 1.1 A PROGRAMÓRA RÖVID ISMERTETÉSE... 3 1.2 A BLOKK... 3 1.3 A KEZELŐGOMBOK ISMERTETÉSE... 4 2. AZ ÓRA PROGRAMOZÁSA... 5 2.1

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE Budapest, 2013. november 08. Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszerbe való bejelentkezés a https://www.olmunkaido.hu

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 90 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont

ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% GYAKORLATI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 14. Összesen: 45 pont. Egy adott távhoz tartozó díjazás meghatározása 4 pont Informatika emelt szint értékellap Azonosító jel: 4. Futár Létezik a program futar néven, és az szintaktikailag helyes Üzenetek a képernyn 2 pont A bemeneti állomány feldolgozása 4 pont Kiírta a hét els

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM gyakorlati

Részletesebben

Használati Útmutató a Filmtár Adatbázishoz

Használati Útmutató a Filmtár Adatbázishoz Használati Útmutató a Filmtár Adatbázishoz A Filmtár Adatbázis tartalma és készítésének elızményei 1. Az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Archívuma négy fı dokumentum csoportból áll: a táncfelvételeket

Részletesebben

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás

Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás Szövegszerkesztés Dokumentumkezelés Általános ismeretek Annak ellenére, hogy a számítógépes szövegszerkesztés az utóbbi 10 évben általánossá vált, az irodai papírfelhasználás nem csökkent. A képernyőről

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Bevezetés A feladatok értékelése

Részletesebben

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikációt a Dars honlapján találhatja meg (www.dars.si), a felhasználói portálra való kattintással.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei

Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Az Antikvárium.hu Kft. webáruházának Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Érvényes 2016. január 6-tól Bevezető tájékoztató a webáruházról és a vállalkozásról Tájékoztatjuk, hogy az antikvarium.hu

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

1. FELADAT Mez neve Mez típusa Mez hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mez neve Mez típusa

1. FELADAT Mez neve Mez típusa Mez hossza TermékID Tényleges eladás Hónap Mez neve Mez típusa 1. FELADAT Nyissa meg az M5-1 adatbázist a megadott helyrıl! 1. Hozzon létre új adattáblát az alábbi négy mezıvel, illetve tulajdonsággal! [2 pont] TermékID Szöveg (Text) 25 Tényleges eladás Szám (Number)

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben