BKF Gólyatábor Fonyódliget

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BKF Gólyatábor 2014. Fonyódliget"

Átírás

1 Amiket feltétlenül tudnod kell! A Gólyatábor ideje alatt két fontos elvhez kell tartanod magad, amelyeket ha szem előtt tartasz, zavartalanul és élményekben gazdagon fogsz táborozni Normatív viselkedés 1. A BKF gólyatábor ideje alatt olyan normakövető viselkedés vonatkozik a táborban lévő minden személyre, amely nem torkollik rendbontásba, agresszióba, bűncselekménybe, kivonódásba, közönyösségbe, egyéb deviáns viselkedésbe, valamint az itt foganatosított szabályok be nem tartására. A normatív viselkedés be nem tartásának számít az a magatartás is, amely a gólyatábor napi programtevének akadályozásához vezet. (Programokból adódó csúsztatás, faházak zárásából adódó időcsúszás, gólyák irányításából adódó időcsúszás). 2. Minden nem normakövető viselkedés a táborból történő kizárást vonhat maga után. Ezt a döntést a kompetens Főszervezők közösen hozzák meg. Amikre minden körülmények között figyelned kell! Tudnod kell, hogy biztonságod és mások biztonsága érdekében vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartanod. Ezeket a szabályokat a Hallgatói Önkormányzat által megbízott biztonsági szerv tartatja be. Megkülönböztető jelzések 1. A BKF Gólyatábor ideje alatt minden résztvevő megkülönböztető jelzésekkel rendelkezik, amelyek a tábor területén tartózkodó személyek azonosíthatóságát teszik lehetővé. Az azonosítást szolgáló megkülönböztető jelzések két biztonsági szintből állnak: karszalag, nyak-pass. 2. A karszalag és a nyak-pass együttes használata a rendezvény teljes ideje alatt kötelező. 3. A nyak-passok és a karszalag másra át nem ruházhatók, ellenkező esetben az átruházó és a jogosulatlan használó kizáratik a táborból. 4. Amennyiben a karszalag, vagy nyak-pass megsérül, a sérülés tényét azonnal jelentsd a Szervezői Bázison, ahol gondoskodnak az azonosítód pótlásáról.

2 5. Köteles vagy az azonosító jelzéseidet viselni a tábor ideje alatt, azt mindenhova magaddal vinni és megóvni azt bármilyen károsodástól. Ha nem viseled, a Security számon kérheti rajtad. Tábortagolás 1. A tábor teljes területén belül kijelölésre került az az egység, amely a gólyatábor rendezvényterülete (minden ezen kívül eső rész, a tábor nem használt területe ). Ezt a területet a rendezvény ideje alatt nem hagyhatjátok el. 2. A tábor területén az elzárt, vagy nem használt részeken nem tartózkodhatsz. Kivételes esetben a Főszervező engedélyével mehetsz elzárt részekre, amennyiben egészségügyi ellátásra, vagy más, speciális intézkedést igénylő segítségre van szükséged. Gépjárművek tárolása 1. A tábor területén a korlátozott parkolóhelyek miatt kizárólag a szervezők és az egyes fellépők járművei parkolhatnak. 2. Abban az esetben, ha mégis gépjárművel érkezel, számolnod kell azzal, hogy autóddal a tábor területére környezetvédelmi és egyéb biztonsági okokból nem hajthatsz be. 3. Járművedet a tábor területén kívül, a táborral párhuzamosan húzódó utcaszakaszon tudod elhelyezni. Tekintettel arra, hogy nem hagyhatod el a tábor területét, a rendezvény ideje alatt autódhoz sem fogsz tudni kimenni. Tábor területének elhagyására vonatkozó szabályok 1. A tábor területének elhagyására kizárólag az ALL ACCESS felirattal ellátott, fényképes igazolvánnyal rendelkező Főszervezők és a logisztikai feladatokat ellátó szervezők jogosultak. 2. Minden jogosulatlan kilépés a rendezvényről történő kizárással jár. A táborelhagyás értendő a nappali és az éjszakai időszakra is, hatálya kiterjed a teljes lebonyolító személyzetre, valamint a gólyákra és a vendégekre is. 3. A táborban vendégként résztvevők egyszeri be-, és egyszeri kilépésre jogosultak (ez egyszeri be-, és egyszeri kilépés mivel karszalagodat mindhárom napra megváltottad a rendezvény kezdő napjától, a rendezvény záró napjáig terjed). 4. A tábor területét kizárólag abban az esetben hagyhatják el, ha az adott program a tábor területén kívül kerül lebonyolításra (például Balaton-parti program). 5. Szervezők kíséretében sem hagyhatjátok el a tábor területét.

3 6. A vendégek helyszíni regisztrációja és beléptetése a rendezvény első napján (augusztus 30-án és között) zajlik, így kérlek, ekkor érkezz meg te is. A regisztráció és beléptetés a térképeken jelölt 4-es kapunál zajlik. 7. Amennyiben nem áll módodban ebben az időszakban megérkezni, jelentkezésedkor kérlek, jelezd ezt a szervezők felé. 8. Ha a megváltott 3 napos karszalagodért mégsem szeretnél végig a táborban tartózkodni, bármikor távozhatsz, azonban nem lesz lehetőséged újra belépni, mert távozásodkor érvénytelenítjük az azonosítóidat. 9. Aki elhagyja a tábor területét, nem élhet semmilyen követeléssel a szervezők irányába. 10. Minden jelentkező, aki augusztus 22-ig a címen visszavonja regisztrációját, az általa befizetett összeg 60%-át jogosult visszakapni. A határidő után beérkezett lemondások esetén a részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Kábítószer tilalom 1. Kábítószer fogyasztása, tárolása, értékesítése a gólyatábor ideje alatt TILOS! 2. Nincs megkülönböztetés könnyű- és nehézdrog között! 3. Amennyiben a Security kábítószer fogyasztását tapasztalja a tábor területén tartózkodó bármely személynél, az azonnali kizárásra kerül a gólyatáborból. 4. A Főszervezők tagjai kábítószer birtoklásának, vagy fogyasztásának gyanúja miatt rendőri intézkedést is kezdeményezhetnek. Alkohol 1. A rendezvényre alkoholt tilos behozni. Ennek érdekében a Security tagjai a belépéskor átvizsgálják a csomagokat. 2. A csomagok átvizsgálására lehetőség nyílik a rendezvény során, alapos gyanú fennállása esetén is. 3. Abban az esetben, ha alkoholt csempészel be a tábor területére, azonnali kizárás jár, mivel a táborelhagyási szabályokat megszegted. Értékek behozatala tárolása 1. A tábor területére nagyobb értékű dolgokat kizárólag saját felelősségedre hozhatsz be, annak tárolásáról, biztonságos elhelyezéséről te gondoskodsz. Eltűnés, megrongálódás, megsemmisülés esetén a tábor szervezői nem vállalnak felelősséget. Baleset és tűzvédelem:

4 A Gólyatábor ideje alatt minden résztvevőre érvényes az általános tűz, egészségügyi és balesetvédelmi szabályok szigorú és következetes betartása. Számunkra a legfontosabb a te és társaid biztonsága, egészséged és életed védelme, ezért az alábbi szabályok betartása kötelező! Felelős vagy mind a magad, mind a társaid életének, testi épségének védelméért, ezért felelőtlen viselkedéseddel nem hozhatod őket veszélyes helyzetbe. 1. A tábor ideje alatt mindenkire érvényesek az általános tűz- és balesetvédelmi szabályok, melyeket a portán megtekinthetsz és el is mondunk neked. 2. Egészségügyi probléma esetén haladéktalanul jelezned kell a szervezőknek vagy a Security bármely tagjának. Teendők egészségügyi vészhelyzet esetén: Abban az esetben, ha ez olyan késedelemmel járna, hogy az további károsodáshoz vezethet, azonnal az egészségügyi személyzethez kell fordulnod, vagy mentőt kell hívnod, azonban ennek megtörténte után sürgősen jelezned kell a szervezők és/vagy a Security felé. Mentők telefonszáma: 104 Bejelentés módja: A mentők felhívásakor az alábbiakat kell közölnöd a mentésirányítóval érthetően, tagoltan: Neved, telefonszámod, helyszín pontos címe, milyen tüneteket észlelsz, pontosan mi történt. A mentésirányító további kérdéseket tehet fel, melyek segítik a kiérkező mentőegység munkáját, elősegítik a gyors és szakszerű betegellátást, ezért azokra őszintén kell válaszolnod. A mentőszolgálat értesítése után haladéktalanul értesítened kell a szervezőket vagy a Security bármely tagját, hogy a tábor területén tartózkodó egészségügyi személyzet az alapvető elsősegély-nyújtási feladatokat késedelem nélkül megkezdje, és állapotodat figyelemmel kísérje a mentő kiérkezéséig. 3. Tűz esetén haladéktalanul értesítened kell a szervezőket és a Security tagjait annak érdekében, hogy a tüzet minél hamarabb el lehessen oltani. Amennyiben ez olyan késedelemmel járna, hogy az más életét, testi épségét súlyosan veszélyeztetné, azonnal tűzoltót kell hívnod. Teendők tűz észlelésekor: Tűz észlelésekor haladéktalanul tájékoztatnod kell a környezetedet a veszélyről. Amennyiben a tűz zárt térben következett be, azonnal fel kell szólítanod társaidat az épület elhagyására. Ennek módja:

5 Hangosan, érthetően háromszori felkiáltással tűz van mindenki hagyja el az épületet!, az épület elhagyása után attól biztonságos távolságba kell húzódni, és a szabadban tűz van! felkiáltással jelezni kell azt a környezetednek! Figyelned kell arra, hogy mindenki ki tudott menekülni az épületből, bent nem maradt senki! Ezek után késedelem nélkül értesítened kell a szervezőket és/vagy a Security tagjait! Keletkezett tűz oltása: Amennyiben a tűz olyan mértékű, hogy azt magad is el tudod oltani, azt haladéktalanul meg kell kezdened az alábbi szabályok figyelembevételével. Oltási szabályok: Amennyiben fa vagy papír ég, azt kisebb mennyiségű vízzel tudod eloltani. Mindezt olyan módon, hogy a tűz ellenoldalán állva (a lángok tőled ellenkező irányba mutatnak!), a tűz gócpontját megcélozva vizet juttatsz az égési területre. Figyelned kell arra, hogy a vizet nem az égő felület tetejéről kell locsolnod, hanem minél élesebb szögből oldalról kell megkezdened az oltást, mivel így kisebb az esélye, hogy oltás közben magad is megsérülj. Minden más esetben a kihelyezett tűzoltó készüléket kell használnod! Csak abban az esetben kezdj a kialakult tűz oltásához, ha biztos vagy benne, hogy azt sérülés nélkül, rövid idő alatt el tudod oltani! Tűzoltóság értesítése, bejelentés módja: Tűzoltóság telefonszáma: 105 A tűzoltóság felhívásakor az alábbiakat kell közölnöd a tűzoltó-diszpécserrel érthetően, tagoltan: Neved, telefonszámod, helyszín pontos címe, mi ég (épület, anyag), emberélet és/vagy más épület van-e veszélyeztetve, mi történt. A tűzoltó-diszpécser esetenként további kérdéseket tehet fel a tűzoltóegység informálása érdekében, mely azt a célt szolgálja, hogy a kiérkező tűzoltók a lehető legteljesebb mértékben fel legyenek készülve a káresemény gyors és szakszerű felszámolására, minél előbb meg tudják kezdeni a szükséges beavatkozást. Ennek érdekében a tűzoltó-diszpécser kérdéseire a legjobb tudásod szerint őszintén, lényegre törően válaszolnod kell. Az eloltott tűzzel kapcsolatban is bejelentési kötelezettség terhel. Ennek értelmében arról a lehető legrövidebb időn belül értesítened kell a szervezőket és/vagy a Security bármely tagját, hogy azok meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.

6 Balesetvédelem: BKF Gólyatábor Fonyódliget Itt tartózkodásod során figyelned kell arra, hogy te és társaid ne szenvedjenek balesetet és ebből származó sérüléseket. Ennek értelében az általánosan ismert balesetvédelmi szabályok itt is érvényesek mindenkire. Amennyiben olyan helyzetet, körülményt tapasztalsz, mely alkalmas baleset okozására, azt haladéktalanul jelezned kell a szervezők felé. (falból kilógó szigeteletlen vezeték, üvegtörés, kiálló fémtárgy, stb.) Strandolás szabályai: A szabadvízi strandolás alkalmával körültekintőbben kell eljárni, mint a mesterségesen épített strandok esetén. Különösen figyelembe kell venni azt, hogy nem kiépített mederről beszélünk a szabadvizek esetén. Ebből következően mélységük és talajszerkezetük gyakran változik, kiszámíthatatlan. Minden résztvevő saját felelősségére használja a strandot. A további balesetveszélyek elkerülése érdekében mindenki köteles az alábbi szabályokat maradéktalanul betartani. A strand területe a bójákkal kijelölt szakaszon belül található; fürdőzni csak ezen belül szabad! A vízbe fejest ugrani tilos! Aki nem tud úszni, csak a part közvetlen közelében tartózkodhat! Felhevült testel vízbe ugrani, menni tilos! Alkoholos, bódult állapotban vízbe menni tilos! Vörös viharjelzés esetén vízben tartózkodni tilos! Figyeljünk társainkra, hogy baj esetén a lehető leghamarabb segíthessünk! Baleset esetén azt azonnal jelezni kell a szervezők és/vagy a Security bármelyik tagjának! Szükség esetén a bajbajutottat azonnal a partra kell vinni, és minden esetben jelezni kell azt az egészségügyi személyzetnek!

7 Balatoni Vízirendészet telefonszáma: 1817 Fonyódi Vízirendészet telefonszáma: 06 85/ Bejelentés módja: A vízi rendészet felhívásakor az alábbiakat kell közölnöd érthetően, tagoltan: Neved, telefonszámod, helyszín pontos címe, mi történt. A mentés szakszerűsége, gyorsasága érdekében további kérdéseket is tehetnek fel neked, melyre a legjobb tudásod szerint őszintén válaszolnod kell. Minden bejelentéskori információ átadás segíti a segítségnyújtók munkáját. Ezért a bejelentésekkor meg kell próbálni nyugodtan és lényegre törően válaszolni a közben elhangzott kérdésekre. Minden esetben szigorúan, haladéktalanul követni kell az ekkor kapott utasításokat, mert előfordulhat, hogy ezzel életet mentesz! Záró rendelkezések 1. A Gólyatábor résztvevői hozzájárulnak, hogy róluk kép- és videó felvételek készüljenek és azokat további célokra használják a szervezők. 2. Jelen szabályzatnak mellékletét képzi az alábbi felelősségvállalási nyilatkozat.

8 Felelősségvállalási nyilatkozat Alulírott kijelentem, hogy saját elhatározásomból, saját felelősségemre veszek részt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hallgatói Önkormányzata által megrendezett Gólyatábor eseményen. Az általam megadott adatok valódiságáért felelősséget vállalok, egyben tudomásul veszem, hogy személyes adataimat a szervező a vonatkozó jogszabályokban meghatározottaknak megfelelően kezeli. Nyilatkozom, hogy a szervező által meghatározott részvételi feltételeknek megfelelek, nincs olyan betegségem, ami a programokon való biztonságos részvételemre, további személy biztonságos részvételére hatással lenne, amennyiben mégis, azt a jelentkezési űrlapon jelzem. Nyilatkozom továbbá, hogy az esemény helyszínéül szolgáló intézmény házirendjében meghatározottakat elfogadom, a szervezőknek, az esemény színhelyét biztosítóintézménynek, továbbá más, harmadik jogi vagy természetes személynek általam okozott kárért anyagi felelősséget vállalok. A programokon, szabadidős tevékenységeken saját felelősségemre veszek részt. Tudomásul veszem, hogy a felelősségvállalási nyilatkozatban foglaltak megsértéséből, vagy saját magamnak felróható okból bekövetkező eseményből adódó bármely károm megtérítése iránt a szervezővel szemben követeléssel nem lépek fel. Fonyódliget, augusztus 30.