Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 MOA INFO 2009/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: , Fax:

2 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Igéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat negyedévenként jelentetjük meg. Köszönjük az eseményekről küldött híreket. Amennyiben az olimpiai mozgalommal kapcsolatos bármilyen tájékoztatást közzé kívánnak tenni kiadványunkban, annak 2009-ben is helyet adunk. Lapunkat Sákovicsné Dömölky Lídia vívó olimpiai bajnok szerkeszti. Dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár Dr. Aján Tamás elnök Dr. Magyar Zoltán alelnök Dr. Szakály Sándor alelnök A MOA Tanács tagjai: Győr Béla, Kovács Antal, Novotny Zoltán, dr. Partali László, dr. Printz János, dr. Szabó Lajos, dr. Szikora Katalin, Szlatényi György, dr. Takács Ferenc, Vad Dezső JÚLIUS Július 2. Július 6. Július 7. Aján Tamás elnökletével ülésezett a MOA Tanácsa. A Kovács Pál Gimnáziummal együttműködési megállapodás aláírására került sor. Kovács Árpádné igazgató elmondta, hogy az olimpiai bajnok életútja érettségi tétel az iskolában. Olympiában szerzett tapasztalatairól adott számot dr. Szabó Lajos tanácstag és Sz. Nagy Tamás a NS on-line főszerkesztője, az ifjúsági táborról Hegyi Zsuzsa és Berkes Márton TF hallgatók. A Tanács jóváhagyta az olimpiai körök évi támogatását. Az olimpia tábort a MOA főtitkár nyitotta meg Csopakon 72 fő résztvevővel. A programról és a táborrendről Ivanics Tibor, Győr Béla táborvezetők adtak tájékoztatást. Regőczy Krisztina ezüstérmes a vancouveri téli olimpiáról és dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok élményeiről tartott beszámolót a táborban.

3 Július 8. Július 8. Július 8. Július 9. Július 10. Július 11. Július 15. Július 16. Július 17. Július 23. Július 27. Július 28. Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok, az ifjúsági olimpiai csapat vezetője ismertette a táborozóknak a játékok célját, a magyar csapat felkészülését. Kiss Norbert a MOB Környezetvédelmi Bizottság vezetője az olimpiák és környezetvédelem kapcsolatáról szóló előadás után hulladékgyűjtő akciót szervezett a táborban. Dr. Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét az Európai Unió egyik alelnökévé választották. Gratulálunk az olimpiai család nevében is! Az olimpiai tábor résztvevői a veszprémi kirándulás kapcsán látogatást tettek a Csermák József Dobóiskolában, megkoszorúzták az olimpiai bajnok emlékfalát, majd rövid mérkőzést játszottak a Veszprémi Arénában. Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok olimpiai élményeiről és a drogellenes küzdelemről tartott beszámolót a csopaki táborban. Búcsú a csopaki olimpiai tábortól. Az egy éve elhunyt kajakversenyzőnk fájdalmas elvesztésére emlékeztek a Dunán fáklyás evezéssel a Kolonics Alapítvány szervezésében. Elhunyt Bánfalvi Klára a római olimpia kajakos bronzérmese. Meghalt Orbán László, a müncheni olimpia ezüstérmese, Európa bajnok ökölvívó. Szőcs Bertalan mesteredző a 75. születésnapját ünnepeltük. A máig aktívan dolgozó mester sok világbajnoki és olimpiai siker kovácsa. Az Ausztráliai Erdélyi Magyar Szövetség két magyar zászlót adományozott az Egri Sportmúzeumnak. A Kossuth címeres selyemzászlót az Ausztráliában élő magyar asszonyok hímezték az 50. jubileum tiszteletére, amikor a magyar delegációt fogadták. A másik zászló a lyukas zászló egyik példánya. A Sport Agorában dr. Szabó Lajos a Magyar Sportmúzeum igazgatója értékelte az Ezüstgerely pályázatra érkezett műveket sportfilmek és videó kategóriában. A fődíjat Pilló Ákos nyíregyházi televíziós kapta, amelyet Takács Ferenc MOA tanácstag adott át.

4 Július 28. Július 31. Augusztus 1. Augusztus 2. Augusztus 4. Augusztus 4. Augusztus 6. Augusztus 8. A Csanádi Árpád, Csik Ferenc és Halmay Zoltán valamint a nagykanizsai Mező Ferenc OBK tagjai és a MKSZ nevében Sinka László megkoszorúzták dr. Jacsó István sírját a Rákoskeresztúri Köztemetőben. Ő volt az egyetlen MOB tag, aki nem szavazta meg a Los Angeles-i Olimpia bojkottálását Halassy Olivér kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóra emlékeztünk leányának és unokájának részvételével születésének 100. évfordulóján a Megyeri úti temetőben. Jakabházyné Mező Mária ismertette a népszerű bajnok életútját. A zuglói Regnum Marianum templomban részt vettünk Orbán László ökölvívó gyászszertartásán. 83 éves korában, hosszas betegség után Peterborough-ban (Kanada) elhunyt Király Ede műkorcsolyázó, aki párosban Londonban (1948) nyert ezüstérmet. Dr.Aján Tamás, dr. Magyar Zoltán, Kovács Antal és a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsa felhívással fordultak a Magyar Sportmúzeum méltatlan helyzetének megváltoztatásáért. Az 1956-ban olimpiai aranyérmes női együttes tagja Bodó Andrea 75 éves születésnapjára gratuláltunk. Kedves, közvetlen hangvételű megemlékező könyvet írt Kocsis Sándor labdarúgó kiválóságról Schlegel Oszkár a Csanádi Árpád Iskola címzetes igazgatója Volt egyszer egy csatár. Kocsis Sándor címmel. A szerző betegsége miatt nem tudott megjelenni a könyvbemutatón, amelyen Schmitt Pál méltatta munkáját. Jubileumi Halmay Kupa Bükfürdőn. A 10. alkalommal megrendezett úszóversenyen a táv- a hagyományoknak megfelelően 50 yard (45,72 m) volt, amelyen a St. Louis-i olimpián nyert aranyérmet az Olimpiai Hagyományőrző Egyesület névadója. A versenyen indult a MOA főtitkára is. Augusztus 14. A Szingapúr-i Pandang Központban augusztus 14-én 20 óra 10 perckor elindult a visszaszámlálás a hatalmas Omega órán. Pontosan egy év múlva kezdődik az Ifjúsági Olimpia. Augusztus 18. A Várpalotai Olimpiai Baráti Kör évek óta szorgalmazta Mendelényi Tamás rehabilitációját, aki a hetvenes évek végén Angliában edzősködött. A szerződés letelte után nem tért haza,

5 ezért disszidensnek nyilvánították, címeitől megfosztották, vagyonelkobzásra ítélték. 63 éves korában hunyt el (1999). A baráti kör kérelmei rendre elakadtak, újabb és újabb beadványokkal jelentkeztek az Önkormányzati Minisztériumnál. Varga Zoltán miniszter posztumusz kitüntetést nyújtott át az özvegynek. Miklós László titkár kitartó munkája dicséretet érdemel! Augusztus 18. Kitüntetettek. Az Államalapítás, Szent István napja, augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségen nyújtották át a sportvezetőinknek és sporttársainknak a következő kitüntetéseket: A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozata: Dr. Borbély Attila, MOB Felügyelő Bizottsága vezető helyettese. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozata: Badari Tibor, Európa -bajnok, olimpikon ökölvívó, Gurics György olimpia ezüstérmes többszörös világbajnok, mesdteredző, birkózó, Hüvely István, a magyar csapat arany fokozatú támogatója a Hunguest Zrt. vezérigazgatója, Kisteleki István, az MLSZ elnöke, a MOB tagja, Simon János Európa-bajnok, olimpikon kosárlabdázó, Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, MOB tag. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata: Kürti Béla ny. testnevelő tanár, Dr. Pusztai Szilveszter, a Vas Megyei Birkózó Szövetség elnöke, A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozata: néhai dr Mendelényi Tamás olimpiai bajnok kardvívó, Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó. Elismerésben részesült: Pignitzky Dorottya,a Sport XXI. program osztályvezetője. Augusztus 20. Augusztus 20. Augusztus 20. Dr. Csötönyi Sándor a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke a MOB Felügyelő Bizottságának tagja, az Európai Ökölvívó Szövetség alelnöke a Parlament Kupola Termében vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. Az elismerésekhez szeretettel gratulálunk az olimpiai család nevében. Czibor Zoltán 80. születésnapján megkoszorúzta a komáromi szülőház falán lévő emléktáblát a MOA főtitkára Buzánszky Jenő és Szentmihályi Antal kíséretében. Elhunyt Vadászné Vanya Mária a montreali olimpia bronzérmes kézilabda csapat tagja.

6 Augusztus 22. Augusztus 27. Augusztus évében itt hagyott minket az olimpiai mozgalom szorgos katonája dr.bali Mihály, Matolay Elek Életmű- díjas, A Szeged emlékérem kitüntetettje, a Szegedi Sportmúzeum és Olimpiai Baráti Kör elnöke, a közkedvelt, kedves Misi bácsi. A kétszeres olimpiai bajnok, súlyos beteg Markovits Kálmánt, otthonában köszöntötte 78. születésnapja alkalmából az olimpiai család nevében dr. Kamuti Jenő. Jakabházyné Mező Mária budapesti otthonában látogatta meg Csőke Józsefet, aki visszavonultan él feleségével. Augusztus 29. Olimpiai bronzérmes atlétanőnk, Kleiberné Kontsek Jolán 70. születésnapját ünnepelte. Szeretettel gartulálunk. Augusztus 29. Várhidy Pált, a római olimpia bronzérmes labadarugóját, az es VB-én ezüstérmet szerzett válogatottunk csapattagját Újpest díszpolgárává avatták. Augusztus 31. Kozma Mihály, az 1972-es olimpia ezüstérmes labdarúgója 60. születésnapját ünnepelte. Isten éltesse! SZEPTEMBER Szeptember 1. Szeptember 2. Szeptember 3. Szeptember 3. Szeptember 4. Szeptember 4. A MOA főtitkára és Sákovicsné Dömölky Lídia otthonában látogatta meg a súlyosan beteg Markovits Kálmánt. Tőrös Olga olimpiai bronzérmes tornász bajnoknő 95. születésnapját ünnepelte (augusztus 4-én lett volna az ünnepség, de akkor megbetegedett). A Kecskemét-Kertvárosban, családja körében élő testnevelő tanárnő büszkén mutatta meg olimpiai érmét, relikviáit. A MOB Hagyományőrző Albizottsága ülésezett Győr Béla vezetésével. Az eddig megemlékezések értékelése és az év további eseményeiről tárgyalt a szorgos csapat. Szombathelyen a Halmaysok júniusban elhunyt tagtársukra, Dombóvári Sándorra emlékeztek egy filmösszeállítással. Pók István (66 év) MOB tag, MOA Tanácstag temetésén volt a Főtitkár Asszony Nyíregyházán. A Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei sportvezetők részére a MOA munkájáról tartott előadást Jakabházyné Mező Mária.

7 Szeptember 6. Szeptember 8. Szeptember 8. Szeptember 9. Szeptember 9. Szeptember 10. Szeptember 11. Szeptember 12. Gyulai Zsolt, a MOB elnökségi ülésén bejelentette, hogy Egerszegi Krisztina vállalta az attase szerepet a szingapúri I. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra. Németh Pál emlékversenyt rendeztek Szombathelyen, az év elején elhunyt dobóedző tiszteletére. A MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága ülésezett dr. Magyar Zoltán vezetésével. A fő téma a XI. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozó volt. Kolonics a sportlegenda címmel kiállítás nyílt a Csepel Plaza mozi terében. A kétszeres olimpiai és 15-szörös világbajnok életútját, sikereinek fotóit ismerhetik meg a látogatók. Súlyos betegség után 71 éves korában elhunyt Schlegel Oszkár a Csanádi Árpád Ált. Iskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet nyugalmazott címzetes igazgatója, aki a Magyar Olimpiai Akadémia tanácstagja volt ( ), a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság tagja, a neszmélyi Hídverő Olimpiai Baráti Kör megalapítója és vezetője. Emlékét, barátságát örökké őrizzük! Szegeden nagy részvét mellett vettünk búcsút dr Bali Mihálytól. A sírnál Jakabházyné Mező Mária emlékezett az örökké tevékeny sportemberre. Kolozsvárott Szakály Sándor MOA alelnök mutatta be Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története című kötetét és tartott előadást az Aranycsapatról. Gyulay Zsolt olimpiai bajnokot köszöntöttük 45. születésnapján. Szeptember 18. Szeptember 19. Az olimpiai iskolák úszóversenyén 13 csapat vett részt Egerben. A megnyitón megemlékeztünk Bitskey Aladárról, koszorúkat tettünk a bronz emlékmű elé. Az összetett versenyt a Csik Ferenc iskola csapata nyerte. A MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság által rendezett XI. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozó sikerrel zárult a SYMA csarnokban. A NOB filatelista koordinátora, David Maiden szimpóziumát nagy érdeklődés kísérte. 28 külföldi és 73 hazai gyűjtő (érmék, bélyegek, jelvények, könyvek, zászlók stb) hozta el kincseit A Magyar Sportmúzeum kiállítása gazdagította a látnivalókat. Interjúalanyok voltak: japán kalapácsvető olimpiai bajnok

8 Gécsek Tibor, Magyar Zoltán, Varga János, Martinek János, Wichmann Tamás, Halász János. Szeptember 22. Szeptember 23. Szeptember 23. Szeptember Rády József vívó születésének 125. évfordulóján Győr Béla emlékezett az olimpiai bajnokra. A család részéről az unoka meghatottan konstatálta, hogy ennyi idő után is emlékeznek nagyapjára. Németh Imre születésnapján megemlékezés és koszorúzás volt a róla elnevezett zuglói iskolában, ahol Szlatényi György MOA tanácstag helyezte el koszorúnkat a bajnok emlékfalánál. Olimpiai emléktáblát avattunk az Erzsébetligeti Uszoda homlokzatán a XVI. kerület olimpikonjai tiszteletére, akik a kerületben élnek, éltek, tanultak vagy tanítottak. Kezdeményező a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör. A Csanádi OBK ülésére meghívták a kerületi iskolák képviselőit, hogy a Mező Ferenc szellemi diákolimpiára segítsék a csapatok felkészülését. A kezdeményezéshez gratulálunk! Gyenge Valéria úszó olimpiai bajnok (1952. Helsinki) saját szoborportréját ajándékozta a TF-nek. A szobrot Petri Lajos szobrászművész készítette. Kovács Ágnes a TF sajtó előadójaként vett részt az eseményen. Búcsú előadását tartotta a TF-en Prof. Dr. Gombocz János nyugalomba vonulása alkalmából. Köszönjük együttműködését! Elhunyt Solymossy Egon atléta, a helsinki olimpiai 4x400-as váltójának tagja 87 éves korában. Vízilabda ereklyékből a Vodafon szervezésében múzeumok, gyűjtők és sportolók relikviáiból Szabó Lajos rendezésében vándorkiállítás nyílt a Westend City Centerben. A kiállítás 1-1 hónapig tekinthető meg Budapesten, majd Egerben, Szegeden és Székesfehérvárott. Ifjúsági bélyeg kiállítást és versenyt szervezett a Várpalotai OBK Rády József olimpiai bajnok vívó szül.125. évf. alkalmából. Ez alkalomból Rády emlékívet adtak ki, amelyért az unoka Rády- Péntek Blanka mondott köszönetet. A kiállításon 3 felnőtt és 8 ifjú bélyeggyűjtő 34 keretoldalon mutatta be verseny anyagát. A zsűri elnöke Szekeres Sándor volt.

9 Szeptember 26. Szeptember 28. A MOB közgyűlésén részt vettünk (Takács Ferenc, Jakabházyné Mező Mária, Győr Béla, Vad Dezső). A fórum döntött a londoni olimpiai felkészülési irányelveiről, tájékoztató hangzott el a vancouveri téli olimpiai felkészülésről, a szingapúri ifjúsági olimpiáról. A MOA Tanács ülésén az olimpiai érmesek 2. nemzetközi szemináriumról számolt be Martinek János olimpiai bajnok, valamint Fáczán Zoltán testnevelő, aki a 17. posztgraduális szemináriumon vett részt. Határozat született a gyűjtemények leltárba vételére való felhívásról, a nagy sportágválasztón MOA sátor állításáról és a Schlegel Oszkár díj alapításáról. A továbbiakban az 55. Vándorgyűlés előkészítésével foglalkozott a Tanács. Nemzetközi hírek: Július Július 1-8. Július 3. Júl. 29 aug.13. Szeptember 14. A Nemzetközi Olimpiai Akadémia 17. Posztgraduális szemináriuma Olympiában. Résztvevő Fáczán Zoltán, az Aszódi Református Gimnázium testnevelő tanára. Az olimpiai érmesek 2. nemzetközi szemináriumán Olympiában Martinek János olimpiai bajnok vett részt Vancouver város hat évvel ezelőtt, a NOB 115. ülésén Prágában nyerte el a XXI. Téli Olimpiai Játékok rendezési jogát, pontosabban a Vancouvertől 120 km-re fekvő Whistler, amely kiváló sípályáiról ismert település. A Friends program keretében a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 10/A osztályos tanulója Gedő Bernadett a fiatal riporterek táborában vett részt Szingapúrban. A tábor célja az olimpiai eszme, a nevelés, a kultúra, a barátság erősítése. J. Rogge NOB elnök kinevezte a 2014-ben rendezendő II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok szemle bizottságát Frank Fredericsonnal az élen. A bizottság tagjai felkeresik a pályázó városokat: Guadalajara (Mexikó), Nanjing (Kína), Poznan (Lengyelország). A NOB Vancouverben, a téli olimpia idején tartandó ülésén, titkos szavazással dönt a helyszínről.

MOA INFO 2006/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

MOA INFO 2011/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA. 1146 Budapest Istvánmezei út 1 3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E mail: jmaria@mob.hu

MOA INFO 2011/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA. 1146 Budapest Istvánmezei út 1 3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E mail: jmaria@mob.hu MOA INFO 2011/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146 Budapest Istvánmezei út 1 3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E mail: jmaria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária MOA

Részletesebben

MOA INFO 2010/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.

MOA INFO 2010/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe. MOA INFO 2010/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia 1 Kedves Olimpia

Részletesebben

Г MOA INFO ELŐSZÓ A Magyar Olimpiai Akadémia a jövőben munkájáról rendszeresen tájékoztatni kívánja az olimpia barátokat. A világon több mint 120 nemzeti olimpiai akadémia működik és büszkék vagyunk és

Részletesebben

MOA INFO 2006/4 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

OLIMPIAI KVÍZ. Athéntól Londonig. A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A pályázó adatai. Név:.. E-mail cím:... Postacím:...

OLIMPIAI KVÍZ. Athéntól Londonig. A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A pályázó adatai. Név:.. E-mail cím:... Postacím:... OLIMPIAI KVÍZ Athéntól Londonig Kérdések az újkori olimpiák magyar vonatkozású eseményeiről Jelölje meg a helyes válaszokat, majd 2012. augusztus 3-án, pénteken 16 óráig dobja be a kölcsönzőpultnál elhelyezett

Részletesebben

MOA INFO 2008/1 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

MOA INFO 2007/4 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

MOA INFO 2013/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca Tel: , Fax:

MOA INFO 2013/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca Tel: , Fax: MOA INFO 2013/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA

MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA MOA INFO 2014/3 Szerkesztette: Dr. Jakabházyné Mező Mária Győr Béla Bartus Evelin MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu

Részletesebben

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat MOA INFO 2009/4 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

MOA INFO 2013/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2013/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2013/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező

Részletesebben

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg MOA INFO 2007/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

MOA INFO 2011/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob.

MOA INFO 2011/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob. MOA INFO 2011/4 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária MOA

Részletesebben

MOA INFO 2008/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 Július 3. Hazaérkeztek a Peking téged vár olimpiatörténeti

Részletesebben

MOA INFO 2010/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.

MOA INFO 2010/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe. MOA INFO 2010/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, 1/312 7012 Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Kedves Olimpia

Részletesebben

Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra!

Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra! A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ NEMZETISÉGEK JOGAINAK VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES AZ ENSZ NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYE Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra! a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről Jegyzőkönyv a Magyar Olimpiai Bizottság 2014. szeptember 23 i Elnökségi üléséről Készült: a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének 2014. szeptember 23. napján 9:00 órakor, a Magyar Olimpiai Bizottság (1124

Részletesebben

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg MOA INFO 2007/1 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

Törös Olga tornász Berlin

Törös Olga tornász Berlin Törös Olga tornász 1936. Berlin 1914.08.04. Debrecen Diákként tornázott Debrecenben, ahol felfigyelt a tehetségére egy TF-es tanár, aki javasolta, hogy jelentkezzen a főiskolára. Felvételt nyert. Rövidesen

Részletesebben

MOA INFO 2012/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2012/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2012/1 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia dr. Jakabházyné Mező Mária

Részletesebben

Sinkó Lajos sport relikviái

Sinkó Lajos sport relikviái Sinkó Lajos sport relikviái Képek (festmény, fotók), tablók, poszterek Az 1972-es olimpiai fáklyafutás Kecskeméten. Fekete-fehér fotó. Fekete-fehér fotó. Kovács Ferenc, a berlini ökölvívó spartakiád győztese.

Részletesebben

MOA INFO 2013/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 365 1777 E-mail: jmezo.maria@mob.hu

MOA INFO 2013/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 365 1777 E-mail: jmezo.maria@mob.hu MOA INFO 2013/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 365 1777 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária Győr Béla MOA

Részletesebben

96 év szeptember Olimpiai bajnok is indult a hajdúszoboszlói szenior úszóversenyen Puskás Pál és Krasznai Róbert Örökös Bajnok!

96 év szeptember Olimpiai bajnok is indult a hajdúszoboszlói szenior úszóversenyen Puskás Pál és Krasznai Róbert Örökös Bajnok! 96 év Puskás Pál 96 éves III. rész Szerkesztette Rentka László 2013 2013. szeptember 28-29. A Hajdúszoboszlón megrendezett szenior versenyünkön először osztották ki a szigorú feltételekhez kötött A magyar

Részletesebben

I. KI MIBEN? London 2012

I. KI MIBEN? London 2012 I. KI MIBEN? London 2012 A feladat az, hogy gyűjtsétek össze a 2012-es londoni olimpián egyéni érmeseinket, és írjátok a táblázatba, hogy melyik sportágban, versenyszámban nyerték egyéni érmüket? Minden

Részletesebben

MOA INFO 2012/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2012/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2012/4. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária

Részletesebben

MOA INFO 2012/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2012/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2012/3. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia dr. Jakabházyné Mező Mária

Részletesebben

Részvétel a évi Riói Nyári Olimpiai Játékokon

Részvétel a évi Riói Nyári Olimpiai Játékokon Részvétel a 2016. évi Riói Nyári Olimpiai Játékokon Előterjesztő: Komáromi Tibor szakmai igazgató Az előterjesztést az MBSZ Elnöksége 2016. július 6-i ülésén 30/2016. számú határozatával elfogadta. 1 A

Részletesebben

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens

POLGÁRMESTERE. Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁYZAT Készült a 2013. december 11-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens Tárgy: Javaslat az Összefüggések Alapítvány

Részletesebben

Mindenszentek, Halottak apja és főhajtás

Mindenszentek, Halottak apja és főhajtás Mindenszentek, Halottak apja és főhajtás Újpesten bármilyen politikai rendszer volt hatalmon mindig nagy tisztelet övezte a sportolóink emlékét. Már fiatalabb koromban, pedig néhány évtizeddel ezelőtt

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2013. június 26-i Elnökségi üléséről

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság 2013. június 26-i Elnökségi üléséről Jegyzőkönyv a Magyar Olimpiai Bizottság 2013. június 26-i Elnökségi üléséről Készült: a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének 2013. június 26. napján 8:30 órakor, a Magyar Olimpiai Bizottság (1124 Budapest,

Részletesebben

MOA INFO 2014/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2014/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2014/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Bartos Evelin Dr. Jakabházyné Mező Mária Győr

Részletesebben

MOA INFO 2012/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.

MOA INFO 2012/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob. MOA INFO 2012/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia dr. Jakabházyné Mező Mária

Részletesebben

III-IV. KORCSOPORT FELADATOK 0-7. forduló

III-IV. KORCSOPORT FELADATOK 0-7. forduló III-IV. KORCSOPORT FELADATOK 0-7. forduló 1 Válasszátok ki az általatok helyesnek tartott választ! Minden helyes válasz: 1 pont. Maximális pontszám: 10 pont. Megoldási idő: 10 perc. 2014/2015. TANÉVI 0.

Részletesebben

MOA INFO 2011/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/ , Fax: 1/

MOA INFO 2011/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/ , Fax: 1/ MOA INFO 2011/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária MOA

Részletesebben

Történelem 3 földrészen - 1956

Történelem 3 földrészen - 1956 1956, Melbourne Az 1956. december 6-ai melbourne-i vérfürdő legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956 Három,

Részletesebben

MOA INFO 2013/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca Tel: , Fax:

MOA INFO 2013/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca Tel: , Fax: MOA INFO 2013/2. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező

Részletesebben

Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia

Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. KORCSOPORT A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Olimpiai Akadémiával együtt működésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A magyar olimpiatörténet megismertetése

Részletesebben

Születési id, hely: április 1., Tapolca

Születési id, hely: április 1., Tapolca IRÁNY RIÓ! HONVÉD 1977. április 1., Tapolca Tapolcai Vívó SE / Budapesti Honvéd Sportegyesület Borosné Eitner Kinga / Dancsházy-Nagy Tamás Párbajt r egyéni és csapat 1. hely: egyéni (1997, 2002, 2003)

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

V. HELYTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ

V. HELYTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ V. HELYTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ SPORTTÖRTÉNET KÖNYVBEN KÉPEN NETEN ELÉRHETŐ PONTSZÁM: 86 1. A képen szentesi sportlétesítmények részletei láthatók. Írjátok a képek alá a helyes megnevezést! 1 2. Az alábbi képeken

Részletesebben

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat MOA INFO 2009/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpia Barátaink! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

Tolna Megyei Diáksport Tanács. ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ VÉGEREDMÉNY III-IV. KORCSOPORT Dombóvár, március 16.

Tolna Megyei Diáksport Tanács. ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ VÉGEREDMÉNY III-IV. KORCSOPORT Dombóvár, március 16. Tolna Megyei Diáksport Tanács ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ VÉGEREDMÉNY Dombóvár, 2014. március 16. 1 2013/2014. TANÉVI AZ ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE Dombóvár - Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti 2014.

Részletesebben

Október 7. Az olimpiai iskolák igazgatóinak tanácskozásán dr.aján Tamás köszöntötte a jelenlévőket, dicsérve azt az olimpiai nevelőmunkát, amelyet az

Október 7. Az olimpiai iskolák igazgatóinak tanácskozásán dr.aján Tamás köszöntötte a jelenlévőket, dicsérve azt az olimpiai nevelőmunkát, amelyet az MOA INFO 2008/4 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 Október 7. Az olimpiai iskolák igazgatóinak tanácskozásán

Részletesebben

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg

MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően folytatjuk a MOA INFO terjesztését a Magyar Olimpiai Akadémia munkájáról. Lapunkat neg MOA INFO 2009/1 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában 2003. Január 18.: részvétel a Lengyel Bálon (Bal Polonii) Hűvösvölgyi Vigadóban. Január 29. Új tagok köszöntése a Magyar-Lengyel Baráti Körben. Február 15. Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat választása

Részletesebben

MOA INFO 2011/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob.

MOA INFO 2011/1. MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob. MOA INFO 2011/1 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 1/460 6826, Fax: 1/386 9670 E-mail: jmaria@mob.hu Szerkesztette: Sákovicsné Dömölky Lídia Dr. Jakabházyné Mező Mária MOA

Részletesebben

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság elektronikus úton történő döntéséről

Jegyzőkönyv. a Magyar Olimpiai Bizottság elektronikus úton történő döntéséről Jegyzőkönyv a Magyar Olimpiai Bizottság elektronikus úton történő döntéséről A Magyar Olimpiai Bizottság Elnöksége 2015. március 17-i ülésén megtárgyalásra került a 2. napirendi pont a Gerevich-ösztöndíjakról,

Részletesebben

Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre. Kecskeméten lobogott az olimpiai láng 1972

Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre. Kecskeméten lobogott az olimpiai láng 1972 Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre Kecskeméten lobogott az olimpiai láng 1972 Az újkori olimpiák történetében 1936 után második alkalommal 1972. augusztus 19-én haladt át ismét Kecskeméten az

Részletesebben

MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG HÍRLEVÉL 2012/7

MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG HÍRLEVÉL 2012/7 MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG HÍRLEVÉL 2012/7 Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Igazgató Úr! Bízunk benne, az Ön által vezetett oktatási intézmény az 5. számú Hírlevelünk felhívásának eleget téve, csatlakozik

Részletesebben

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói

Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói Az Országos bajnokság emlékversenyeinek névadói 100 m férfi döntő Raggambi Fluck István emlékverseny Az 1920-as évek kiemelkedő vágtázója volt. 100 és 200 méteren hatszor nyert magyar bajnokságot. 14-szeres

Részletesebben

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER A Magyar Köztársaság Elnöke - a honvédelmi miniszter előterjesztésére -, felelős beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül 2011. október 23-i hatállyal kinevezte dandártábornokká

Részletesebben

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Horváth Vilmos Szombathely,

Részletesebben

MOA INFO 2008/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 ÁPRILIS 1. Az olimpiai iskolák igazgatói tanácskoztak Mezőkövesden.

Részletesebben

MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG

MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG BESZÁMOLÓ A PYEONGCHANG-I PARALIMPIAI RÉSZVÉTELRŐL 2018. ÁPRILIS 12. XII. TÉLI PARALIMPIAI JÁTÉKOK 2018. MÁRCIUS 9-18., PYEONGCHANG A PARALIMPIÁT MEGELŐZŐ ESEMÉNYEK CSAPATFOTÓZÁS

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Európai Uniós Természettudományos Diákolimpia (EUSO) Megszerveztem a magyar csapat részvételét, 2008-ban megfigyelő voltam a versenyen. 2009-től a fizikus csapattagok

Részletesebben

MOA INFO 2007/3 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1146. Budapest Istvánmezei út 1-3. Tel: 460 6826, 312 7012 Fax: 386 9670 E-mail: jmaria@mail.hupe.hu 1 MOA INFO ELŐSZÓ Kedves Olimpiabarátok! Ígéretünknek megfelelően

Részletesebben

Az Úszás és Vízi Sportok tanszék 2012. évi szakmai és tudományos jelentésének melléklete

Az Úszás és Vízi Sportok tanszék 2012. évi szakmai és tudományos jelentésének melléklete Az Úszás és Vízi Sportok tanszék 2012. évi szakmai és tudományos jelentésének melléklete Nemzetközi szereplések DEBRECEN, Európa-bajnokság dr. Sós Csaba - TV szakkommentátor Kovácshegyi Ferenc - Gyurta

Részletesebben

Felnőtt Női és Férfi Súlyemelő Országos Bajnokság

Felnőtt Női és Férfi Súlyemelő Országos Bajnokság Felnőtt Női és Férfi Súlyemelő Országos Bajnokság Kecskemét 2011.október 15-16. Felnőtt Női és Férfi Súlyemelő Országos Bajnokság Program: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatóink: 2011.10.15.

Részletesebben

96 év Puskás Pál 88 éves. II. rész Szerkesztette Rentka László

96 év Puskás Pál 88 éves. II. rész Szerkesztette Rentka László 96 év Puskás Pál 96 éves II. rész Szerkesztette Rentka László A 2017. december 23-ai, 96. születésnapról és az azt követő családi úszásokról szóló beszámolók, valamint a 2006-2008. közötti három Puskás

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak: SPORTISKOLAI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2012. SZEPTEMBER 1-DECEMBER 31. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. Az iskola folyamatos kapcsolatot tart a MOB Sportiskolai Program Pedagógiai Munkacsoportjával illetve a sportiskolai

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA

MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA MOA INFO 2014/2 MAGYAR OLIMPIAI AKADÉMIA 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51. Tel: +36 1 386 8000, Fax: +36 1 386 9670 E-mail: jmezo.maria@mob.hu Szerkesztette: Dr. Jakabházyné Mező Mária Bartos Evelin MOA

Részletesebben

120. ATLÉTIKAI MAGYAR BAJNOKSÁG augusztus 7-9. Székesfehérvár IDŐREND. I. nap augusztus 7. péntek

120. ATLÉTIKAI MAGYAR BAJNOKSÁG augusztus 7-9. Székesfehérvár IDŐREND. I. nap augusztus 7. péntek IDŐREND I. nap augusztus 7. péntek 16:00 magasugrás ffi selejtező 16:00 kalapácsvetés női selejtező 16:00 100 m női előfutam Dr. Irányossy Gézáné Vértessy Katalin emlékverseny 16:00 távolugrás ffi selejtező

Részletesebben

LdU Aktuell. 2010. április. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell. 2010. április. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - MNOÖ Közgyűlés 2010.04.17. - Új regionális irodavezető Gyulán 2. PARTNERINTÉZMÉNYEK - ET ajánlások a Kisebbségi Nyelvi Karta magyarországi

Részletesebben

JJ;,- Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. L Tartalmi összefoglaló

JJ;,- Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. L Tartalmi összefoglaló JJ;,-. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Kada Mihály Általános Iskola tornacsarnokának elnevezéséről

Részletesebben

... Az asztal száma Az iskola neve Érvényes pontszám

... Az asztal száma Az iskola neve Érvényes pontszám I. KI MIBEN? London 2012 A feladat az, hogy gyűjtsétek össze a 2012-es londoni olimpián egyéni érmeseinket, és írjátok a táblázatba, hogy melyik sportágban, versenyszámban nyerték egyéni érmüket? Minden

Részletesebben

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket Átadták a 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket A 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat, az oklevelet és a kisplasztikát, Dr. Molnár Csaba Minisztere Az NFGM megbízásából 16 a Szövetség

Részletesebben

-1- Tisztelt képviselő testület, tisztelt Polgármester Úr! A Püspökladány Sportjáért Alapítvány kuratórium tagjait a 29/ testületi határoza

-1- Tisztelt képviselő testület, tisztelt Polgármester Úr! A Püspökladány Sportjáért Alapítvány kuratórium tagjait a 29/ testületi határoza TÁJÉKOZTATÓ A Püspökladány Sportjáért Közalapítvány Kuratóriumának Működéséről 2008/2009 -1- Tisztelt képviselő testület, tisztelt Polgármester Úr! A Püspökladány Sportjáért Alapítvány kuratórium tagjait

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

A Magyar Olimpiai Akadémia évkönyve 2014

A Magyar Olimpiai Akadémia évkönyve 2014 A Magyar Olimpiai Akadémia évkönyve 2014 Budapest, 2015 Magyar Olimpiai Akadémia Hungarian Olympic Academy Academie Olympique Hongrois 1124 Budapest, Csörsz u. 49 51. Telefon: +36 1/386 80000 Szerkesztette

Részletesebben

2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT

2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT 2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT 1. Az országos elődöntő célja: A magyar olimpiatörténet megismertetése és megszerettetése a fiatalok körében.

Részletesebben

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék szervezésében BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és

Részletesebben

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Az előző tanévben is sikert sikerre halmoztak iskolánk tanárai és tanulói, amelyekről örömmel adunk hírt. Élmezőnyben az OKTV-n Évek óta kiemelkedően szerepelnek

Részletesebben

Előterjesztés a MOB Elnökség március 22-i ülésére TERVEZET

Előterjesztés a MOB Elnökség március 22-i ülésére TERVEZET Előterjesztés a MOB Elnökség 2016. március 22-i ülésére TERVEZET I. 2016. évi szövetségi ösztöndíj-felosztási javaslatok A MOB Közgyűlése a 2016. február 2-i ülésén elfogadta a MOB 2016. évi költségvetését.

Részletesebben

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter Ismertetem Magyarország köztársasági elnökének és honvédelmi miniszterének határozatait elismerésekről. A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

Részletesebben

Képek a megemlékezésről

Képek a megemlékezésről 2012 Közgyűlések Felderítő Napi megemlékezés 2012. november 11.: az immár hagyományosan a családtagok részvételével tartott ünnepi megemlékezésünkre rendkívül kulturált környezetben, a Művészetek Palotájában

Részletesebben

OLIMPIA SOK SZEMPONTBÓL

OLIMPIA SOK SZEMPONTBÓL Magyar Sporttudományi Társaság Magyar Olimpiai Bizottság OLIMPIA SOK SZEMPONTBÓL 2016. NOVEMBER 21. XV. NYÁRI PARALIMPIAI JÁTÉKOK 2016. SZEPTEMBER 7-18., RIO DE JANEIRO PARALIMPIÁT MEGELŐZŐ ESEMÉNYEK CSAPATFOTÓZÁS

Részletesebben

125 éve született Hajós Alfréd

125 éve született Hajós Alfréd 125 éve született Hajós Alfréd Hajós Alfréd, a magyar sport első olimpiai bajnoka(1) születésének 125. évfordulójára(2) emlékeztek Budapesten. Többek között egy Hajós Alfrédről elnevezett budapesti iskolában

Részletesebben

I. KI MIBEN BRONZÉRMES? - HELSINKI 1952

I. KI MIBEN BRONZÉRMES? - HELSINKI 1952 I. KI MIBEN BRONZÉRMES? - HELSINKI 1952 A feladat az, hogy gyűjtsétek össze, hogy az 1952-es helsinki olimpián kik voltak bronzérmeseink egyéni számban, és melyik sportágban, melyik versenyszámban nyerték

Részletesebben

Veszprém Megyei Diáksport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT. Ajka, 2015. március 08.

Veszprém Megyei Diáksport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT. Ajka, 2015. március 08. Veszprém Megyei Diáksport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT Ajka, 2015. március 08. 1 Kedves Diákok, Pedagógusok, Felkészítők! Kedves Vendégeink! Tisztelettel köszöntjük a Magyar

Részletesebben

120 éves a MOB - az ünnepi közgyűlésen felszólalt Thomas Bach és Orbán Viktor is

120 éves a MOB - az ünnepi közgyűlésen felszólalt Thomas Bach és Orbán Viktor is 120 éves a MOB - az ünnepi közgyűlésen felszólalt Thomas Bach és Orbán Viktor is Borkai Zsolt MOB-elnök mellett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Részletesebben

I. OrfűFitt Pécsi-tó Át-és Körbeúszás eredményei

I. OrfűFitt Pécsi-tó Át-és Körbeúszás eredményei I. OrfűFitt Pécsi-tó Át-és Körbeúszás eredményei 2013. július 27. Helyezettek Átúszás Férfi 1. helyezett: Ifj. Konkoly József idő: 27:23 2. helyezett: Varenke Gergő idő: 32:03 3. helyezett: Rettegi András

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ Dr. Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus ELTE PPK tudományos főmunkatárs BEAC alelnök, MEFS főtitkár Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvénye Budapest, 2019.

Részletesebben

2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport. 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda

2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport. 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda 2008/2009. TANÉVI ÚSZÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. korcsoport 2009. február 07. Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Fedettuszoda Fővédnökök: Dr. Gyenesei István Önkormányzati Minisztérium miniszter Dr.

Részletesebben

Versenyeredmények 2014/2015. Berzsenyi Dániel Gimnázium

Versenyeredmények 2014/2015. Berzsenyi Dániel Gimnázium Versenyeredmények 2014/2015. Berzsenyi Dániel Gimnázium SPORT Atlétika ügyességi csapatbajnokság-diákolimpia megyei döntő Aranyérmesek: Leány gerelyhajító csapat Bárczi Kata, Gergő Virág, Horváth Zsanett,

Részletesebben

Vízilabda: a házigazda női válogatott 10 lépése a világbajnokságig

Vízilabda: a házigazda női válogatott 10 lépése a világbajnokságig https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/461/vizilabda-a-hazigazda-noi-valogatott-10-lepese-a-vilagbajnoksagig Vízilabda: a házigazda női válogatott 10 lépése a világbajnokságig 2017.05.17. 11:20 CET

Részletesebben

Az egybeesés természetesen hiányzókkal járt, ennek ellenére komoly mezőnyt vonzott idén is Győr. Láthattuk többek között:

Az egybeesés természetesen hiányzókkal járt, ennek ellenére komoly mezőnyt vonzott idén is Győr. Láthattuk többek között: A győri Aqua Sportközpont immáron nyolcadik alkalommal adott otthont 2017. december 13-16 között egyesületünk szervezésében megrendezett VIII. SCITEC Győr Open nevű úszóversenynek. A 2017-es év legnagyobb

Részletesebben

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10.

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10. 4 km női abszolút Hely Rajtsz. Név Szév Klub Egyetem Idő 1 770 Rakonczai Beáta 1977 NyVSC 0 16:41 2 750 Liene Puke 1988 0 Debreceni Egyetem 16:57 3 700 Hajdú Anna 1993 DSC-SI 0 17:10 4 533 Varga Krisztina

Részletesebben

2012. január 16., Városi B kategóriás úszó diákolimpia, Nagykanizsa

2012. január 16., Városi B kategóriás úszó diákolimpia, Nagykanizsa 2012. január 16., Városi B kategóriás úszó diákolimpia, Nagykanizsa I. kcs., fiú 50 m gyors: 2. Soós Bence 48.00 3. Nyakas Kristóf 48.25 6. Úr Bendegúz 50.70 leány 50 m gyors: 4. Bogos Csenge 51.58 fiú

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

SPORTSZAKOS HALLGATÓK 59. SPORTTALÁLKOZÓJÁNAK VERSENYEREDMÉNYEI

SPORTSZAKOS HALLGATÓK 59. SPORTTALÁLKOZÓJÁNAK VERSENYEREDMÉNYEI SPORTSZAKOS HALLGATÓK 59. SPORTTALÁLKOZÓJÁNAK VERSENYEREDMÉNYEI 2010. október 2-3. Nyíregyháza ATLÉTIKA Versenyszámok: Férfiak: 100 m Kása Tibor Szombathely I. hely (10,5) Lengyel Roland Szeged II. hely

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! 2019/1. szám A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezúton küldi Önnek a kamarákról szóló legfrissebb híreket! Legyen naprakész híreinkkel! AKTUÁLIS Az Országházban fogadták a EuroSkills magyar versenyzőit

Részletesebben

Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ III. KORCSOPORT. Eger, június

Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ III. KORCSOPORT. Eger, június Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ III. KORCSOPORT Eger, 2015. június 14-16. 1 A KOSÁRLABDA DIÁKOLIMPIA VERSENYPROGRAMJA RÉSZTVEVŐK, SORSOLÁS LEÁNYOK Ssz. Megye

Részletesebben

MAGYAR DIASZPÓRA TANÁCS 2011. NOVEMBER 17.

MAGYAR DIASZPÓRA TANÁCS 2011. NOVEMBER 17. EURÓPAI REGIONÁLIS ÜLÉS Levezető elnök: Brendus Réka Titkár: Tóth László Helyszín: Gobelin terem 1. Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége Deák Ernő elnök 2. Magyarok Angliai Országos Szövetsége

Részletesebben

A Gubicza család találkozói, eseményei

A Gubicza család találkozói, eseményei A Gubicza család találkozói, eseményei GUBICZA CSALÁDOK ESEMÉNYEI 2006 évben I. Gubicza találkozó Bakonyszentlászló, 2006. augusztus 19. Szervező: Gubicza Ilona 2007 évben Családtörténeti kutatás, nemzetközi

Részletesebben

"ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011"

ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011 A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS pályázati felhívást tesz közzé az "ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011" fővárosi kitüntető cím elnyerésének feltételeiről a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó

Részletesebben

Tanítványaim, akikre büszke vagyok

Tanítványaim, akikre büszke vagyok Tanítványaim, akikre büszke vagyok 2003-tól tanítok - etikát, tanulásmódszertant, technikát - a Csanádi Sportiskolában. Az elmúlt tíz év alatt sok diákkal ismerkedtem meg és követtem, követem sportpályafutásukat.

Részletesebben