LİRINTE. LİRINTE A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LİRINTE. LİRINTE 1934. A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest."

Átírás

1 LİRINTE A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

2 LİRINTE A LİRINTEI VÍZIMALOM ZSILIPJE, A ZÚGGÓ Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

3 LİRINTE GAZDASÁGI ÉPÜLETEK: ROZSMAGTÁR DISZNÓ AKLOK KÖZÖTT Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

4 LİRINTE ÜVEGHÁZAK A KASTÉLY KERTJÉBEN Az eredeti kép tulajdonosa: ifj. Zsindely Sándor Budapest.

5 IFJ. ZSINDELY SÁNDOR A KÓBI SZAMÁRON LİRINTÉN BEN Az eredeti kép tulajdonosa: Zsindely Sándor Budapest.

6 JÓKAY IHÁSZ LAJOS LİRINTÉN 1934-BEN Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

7 JÓKAY IHÁSZ LAJOS LİRINTÉN 1934-BEN: A LÓISTÁLLÓ UDVARA- HÁTTÉRBEN A ZABMAGTÁR BOROSPINCÉVEL, MÉSZOLTÓVAL,- ELİTÉRBEN TÓTH KÁROLY Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

8 LİRINTEI TÁJ 1934-BEN- LAJOSMAJOR Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

9 LİRINTEI TÁJ 1934:- ÜNGİS HÁZ (HORVÁTH MIHÁLY,- HOFFMANN JÓZSEF,- KOLLARIK FERENC LAKÁSA),- LIGET TEKE PÁLYÁVAL Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

10 A KASTÉLY AZ 1930-AS 40-ES ÉVEKBEN TÓTH ISTVÁN GAZDATISZT Az eredeti képek tulajdonosa: Lóránt Péter ajándékaként Városi Múzeum Ajka.

11 A FEKETE-HÍD Az eredeti kép tulajdonosa: Antal László Ajka.

12 BARBALICS LAURA KÉPEIBİL A FÉNYKÉP HÁTOLDALÁN: LİRINTE OLVASHATÓ Az eredeti kép tulajdonosa: Czibor Ferencné- Rozner Marika Ajka- Padragkút.

13 HÓ ELTAKARÍTÁS AZ 1930-AS ÉVEKBEN Az eredeti kép tulajdonosa: Kovács Lászlóné- Marinov Mária Devecser. LİRINTEI MALOM AZ 1960-AS ÉVEKBEN Az eredeti kép tulajdonosa: Antal László Ajka.

14 LİRINTEI VADÁSZAT Az eredeti kép tulajdonosa: Jáger Zoltánné- Kovács Irén Ajka.

15 LİRINTEI VADÁSZAT Domján János, Jókay Károly és Zsindely Sándor levélváltása Kedves Jókay Károly! Küldök egy 1930-as években készült "vadászat" képet melyen a személyek azonosítása elég nehéz számomra, ha esetleg ismeri a képet, szeretném tudni, kik vannak rajta. A "hajtók" közül három személyt tudtam eddig beazonosítani (köztük nagyapám testvérét). Továbbra is szívesen fogadok a Jókay Ihász Miklós korához kapcsolódó képeket, írásokat. Ajka, január 20. Baráti üdvözlettel Domján János Kedves Domján János Úr! Köszönjük a képet. Jókay Károly kérte, hogy továbbítsam Zsindely Sándor bácsi levelét, amit a képpel kapcsolatban írt! Károly maga nem tudta, hogy kik vannak rajta azért küldte tovább a Sándor bácsinak! Üdvözlettel Osváth László Kedves Károly! Köszönöm szépen a képet. Örültem annak, hogy mások is vannak, akik érdeklıdnek Lırinte iránt. Ami a lényeget illeti: én egyetlen személyt tudok biztosan felismerni a képen, s ı Sanyi bácsi, vagyis ifj. H e g e d ü s Sándor, nagyapám öccse ( ). İ végzettségére nézve mérnök volt ugyan, de ezt sohasem gyakorolta, hanem útleírásokat és fantasztikus novellákat írt. Színdarabokkal is kísérletezett, de általában megbukott velük: van azonban néhány sikerültebb írása is. Családja nem volt, öreg korában nısült, a Gerbaud cukrászda egyik alkalmazottját vette feleségül, de két-évi házasság után felesége meghalt és annak családja vette magához. Náluk, Újpesten halt meg, még a Rákosi éra alatt. A képen Sanyi bácsi a szarvas agancsa hegyénél álló férfitıl jobb felé számított harmadik, ısz hajú alak: utazó sapkában, világos csokornyakkendıben, övvel összekötött, lamberjack szerő kabátban. Az, aki a szarvas agancsának hegyénél áll, lehetne a nagybátyám, Z s i n d e l y Ferenc, de ebben nem vagyok biztos. Nagybátyám ugyanis többször vett részt lırintei vadászaton, sıt Sanyi bácsi ez irányú tevékenységét is megörökítette egy gúnyos írásában (Jánoska, in Zsindely Ferenc: Isten szabad ege alatt, Dénes Natúr Mőhely kiadó, Budapest [2000], old.). Azt is tudom Édesanyámtól, hogy egy alkalommal egy szarvas vadászaton, Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház híres rendezıje is részt vett. De ha ı történetesen a képen lenne, akkor sem ismerném fel. - Nem tudom, Te ismered-e a kép beküldıjét, vagy ı is csak "vendégként" jelentkezett a honlapon? - Nekem van néhány fényképen Hathalomról is, Lırintérıl is (amatır képek). Egyszer fel lehetne ezeket is dolgozni. Remélem, hogy hamarosan idehaza üdvözölhetünk. Szeretettel ölel: Sanyi bátyád. Budapest, Megjegyzés: A vadászaton részt vett hajtók közül a következı személyeket sikerült beazonosítani: Jobbról a 3. személy: Kovács Ferenc parádés kocsis, a 4. Varga Lajos gépész, a 6. Hoffmann József parádés kocsis, középen a háttérben: Kovács István bácsi.

16 LİRINTEI FOGATOK- 1. A PARÁDÉS KOCSIS: KOVÁCS FERENC Az eredeti kép tulajdonosa: Jáger Zoltánné- Kovács Irén Ajka.

17 LİRINTEI FOGATOK- 2. A PARÁDÉS KOCSIS: KOVÁCS FERENC Az eredeti kép tulajdonosa: Jáger Zoltánné Kovács Irén Ajka.

18 LİRINTEI FOGATOK- 3. A PARÁDÉS KOCSIS: KOVÁCS FERENC Az eredeti kép tulajdonosa: Jáger Zoltánné Kovács Irén Ajka.

19 LİRINTEI FOGATOK- 4. A PARÁDÉS KOCSIS: KOVÁCS FERENC Az eredeti kép tulajdonosa: Jáger Zoltánné Kovács Irén Ajka.

20 LİRINTEI FOGATOK-5. A PARÁDÉS KOCSIS: KOVÁCS FERENC Az eredeti képek tulajdonosa: Jáger Zoltánné Kovács Irén Ajka.

21 LİRINTEI FOGATOK-6. TÓTH KÁROLY PARÁDÉS KOCSIS LOVAS FOGATAI Az eredeti képek tulajdonosa: Gyabronka Károly Ajka.

22 LİRINTEI FOGATOK- 7. IHÁSZ LAJOS, JÓKAY ETELKA, ÉS GRÓF JÓKAY- IHÁSZ MIKLÓS ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİ NÉGYFOGATOS HINTÓJA. PARÁDÉS KOCSIS: TÓTH KÁROLY, AKI FİLEG A KÉT JÓKAY URADALOM, HATHALOM ÉS LİRINTE KÖZÖTT SZÁLLÍTOTTA UTASAIT, VENDÉGEIT, PÁPÁN PEDIG HORTY MIKLÓS KORMÁNYZÓT 1931-BEN. Az eredeti kép tulajdonosa: Gyabronka Károly Ajka.